2970info juli-aug 2013

28
2970 info Informatieblad Schilde en ‘s-Gravenwezel 37 ste Jaargang - nr 4 juli-augustus 2013 Annelies Van Mol: ‘Leraar van het jaar 2013’ 4 Zomeravonden vol muziek op Carrousel 10 Kom kennismaken op de Verenigingendag! 13 Vlaanderen Feest! 7, 9 en 11 juli 2013

description

Gemeentelijk informatieblad van het gemeentebestuur van Schilde

Transcript of 2970info juli-aug 2013

Page 1: 2970info juli-aug 2013

2970infoInformatieblad Schilde en ‘s-Gravenwezel

37ste Jaargang - nr 4

juli-augustus 2013

Annelies Van Mol: ‘Leraar van het jaar 2013’ 4

Zomeravonden vol muziek op Carrousel 10

Kom kennismaken op de Verenigingendag! 13

Vlaanderen Feest!7, 9 en 11 juli 2013

Page 2: 2970info juli-aug 2013

2

Gemeentenieuws

In d

it n

umm

erUit de gemeenteraad 2

Gemeenteberichten 3

De tijd van toen 4

Leraar in de kijker 5

Politie en veiligheid 6

Verkeer en mobiliteit 7

Cultuur en bibliotheek 9

Milieu 14

Gezin en welzijn 18

Lokale economie 20

Sport en gezondheid 21

Onderwijs 23

Sociaal huis 24

Adviesraad 25

Openingsuren 26

Wachtdiensten 27

U was weer geweldig! 28

Uit de gemeenteraadOp- en afhaalzone Kerkelei

De gemeenteraad heeft beslist om de busstrook in de Kerkelei, aan de schoolpoort van De Wonderwijzer, om te vormen naar een op- en afhaalzone. Dit houdt in dat er op deze strook niet geparkeerd mag worden op weekdagen tussen 8 en 16 uur. Stoppen op de strook is enkel toegelaten om passagiers uit te laten stappen, om dan onmiddellijk verder te rijden. In het weekend en ‘s avonds kan de strook gebruikt worden als gewone parkeerplaats.

Ontslag van mevrouw Helena Scholiers als raadslid

De gemeenteraad heeft kennis genomen van het ontslag van mevrouw Helena Scholiers (N-VA) als raadslid. Zij wordt vervangen door de heer Stefan Van den Heuvel (N-VA). Mevrouw Scholiers blijft haar functie als OCMW-voorzitter wel uitoefenen.

Gemeenteraad bijwonen? Dat kan! Wist u dat de maandelijkse gemeenteraad een openbare vergadering is en dat u ze kan bijwonen? Kijk op www.schilde.be voor de exacte data.

U kan zich ook abonneren op de agenda van de gemeenteraad. Dan krijgt u de agenda elke maand per post of via mail opgestuurd,samen met de verklarende nota’s.

Interesse? Contacteer het secretariaat, 03 380 16 00, [email protected]. De agenda en het verslag zijn ook te raadplegen op www.schilde.be of aan de balie van het gemeentehuis en de bibliotheek.

DENK TIJDIG AAN

UW REISDOCUMENTEN

Internationaal paspoort:

7 werkdagen voor vertrek

Kids-ID:

3 weken voor vertrek

Page 3: 2970info juli-aug 2013

3

Aangifteberoepsaanpassing

iMeer informatiedienst burgerzaken Brasschaatsebaan 30, Schilde03 380 16 [email protected]

Openbaarheid van bestuursdocumentenElke inwoner heeft het recht te weten welke beslissingen overheidsinstanties, dus ook het gemeentebestuur van Schilde, nemen. Iedereen kan documenten van bepaalde beslissingen opvragen en inzien. Hierbij is er een verschil tussen actieve en passieve openbaarheid.

Actieve openbaarheidElke overheid in Vlaanderen, dus ook het gemeentebestuur, is verplicht haar burgers zo goed mogelijk te informeren. Onze gemeente doet dit via het informatieblad, de website, infoborden, affiches… Hier vinden burgers heel wat documenten terug, zoals de verslagen van de gemeenteraad. Het uitgebreide e-loket op de website geeft u gemakkelijk toegang tot deze documenten en aanvraagformulieren.

Welke documenten kan u vrij consulteren?

• De beleidsplannen• Verslagen van de gemeenteraad• Het budget en de jaarrekening van de gemeente • Alle reglementen en verordeningen die binnen onze gemeente

van toepassing zijn• Het gewestplan, Bijzondere plannen van Aanleg (BPA), perceel-

en rooilijnplannen• Verleende milieuvergunningen• Verleende bouwvergunningen

Passieve openbaarheidSoms volstaat de informatie op de website niet. Als burger, organisatie of andere overheid mag u in dat geval een schriftelijke aanvraag doen. Dit geldt enkel voor documenten die reeds bestaanén afgewerkt zijn.Uw vraag moet duidelijk vermelden welke documenten u wenst en wat u er mee wenst te doen: inkijken, uitleg krijgen of een kopie meekrijgen. De gemeentesecretaris beoordeelt uw vraag en binnen de 15 dagen krijgt u een antwoord. De meeste zaken zijn openbaar, maar in de wetgeving zijn enkele uitzonderingen opgenomen. Bij een negatief antwoord wordt u van de reden op de hoogte gebracht..

Elke verandering van beroep moet op de dienst burgerzaken gemeld worden. Deze informatie wordt immers vermeld op uittreksels van attesten en van het bevolkings- of rijksregister. Uw gegevens moeten dus zo correct en actueel mogelijk zijn.

Wanneer u een beroep uitoefent waarvan de titel beschermd is (notaris, arts, architect …), dient u uw diploma voor te leggen.

Ook als u op pensioen gaat, moet u dit steeds melden aan de dienst burgerzaken.

Deze aanpassing is kosteloos.

Plan je zomer vol met leuke activiteiten

Is je vakantie nog niet volledig volgepland? Wil jij je graag op een leuke, speelse en sportieve manier amuseren met je vrienden?

Kijk dan snel op onze website en schrijf je online in via www.schilde.be/vrijetijd. Je bent ook altijd welkom bij de organiserende diensten om het zomerboekje (2970zomer) op te halen.

i Meer informatiedienst sport en gezondheid en dienst gezin en welzijnEugeen Dierckxlaan 24, Schilde03 380 07 40 en 03 380 07 [email protected] en [email protected]

Page 4: 2970info juli-aug 2013

4

De tijdvan toen

De brochure ‘Een wandeling in het Schildehof langs ons historisch cultureel erfgoed’ is voor 2 euro te koop tijdens de openingsuren bij de dienst Burgerzaken op het gemeentehuis, Brasschaatsebaan 30, Schilde.

Het ‘kapelleke van de Ovenbuur’ en de ‘smisse’Twee pareltjes vlak bij elkaar

Naast onze gekende monumenten zoals het Kasteel van ’s-Gravenwezel, zijn er ook heel wat minder bekende pareltjes in onze gemeente te vinden. We denken hierbij aan het ‘kapelleke van de ovenbuur’, een vroegere bakoven die omgetoverd werd tot een kapelletje en de ‘smisse’, een voormalige ‘smidse’.

Een aandachtige kijker kan deze twee stukjes geschiedenis ontdek-ken in de wijk ‘De Brakken’ op de weg naar Sint-Job-in-‘t-Goor. Het kapelletje vindt u aan de linkerzijde van de straat, de smisse aan de overkant. De twee gebouwtjes liggen allebei verscholen in het groen, dus een oplettend oog is nodig.

Kapelleke van den Ovenbuur

De bewoners van de hoeven (‘De Brakken’) in de wijk hadden een gemeenschappelijke bakoven met open schouw. De bakoven, die gebouwd werd in 1776, deed dienst voor de ganse buurt. De rest van ‘De Brakken’ werd afgebroken rond het jaar 1925, maar de bakoven bleef bewaard.

Later liet Baron José Gillès de Pélichy de oven ombouwen tot een kapel. Op het dak werden enkelsluitende Boomse pannen en een dakruiter met een nepklokje geplaatst om het uitzicht van het kapelletje te voltooien. Bovendien werd de schouw dichtgemetst en een Onze-Lieve-Vrouwenbeeldje geplaatst voor de ovenopening. Het bakhuis veranderde daarmee in een Mariakapel. De bakkerssfeer is er echter nooit ver weg, want in de kapel staan nog steeds enkele oude ambachtelijke werktuigen, zoals een houten ‘schieter’ (plank met lange steel) die gebruikt werd om het brood in de oven te schuiven.

De smisse

Aan de overkant van de straat staat de tweede parel, een voormalige smidse. Zoals enkele andere oude gebouwen in de omgeving werd ook deze van de ondergang gered door Baron Gillès de Pélichy.

Ooit besloeg de plaatselijke smid hier de paarden en herstelde hij de karren en koetsen. Men kan er nu nog het ijzeren hoefstel zien naast de eigenlijke smidse.

Nu heeft wandelclub “de Bosgeuzen” er haar vaste stek.  Deze wandelclub die werd gesticht in 1975, is aangesloten bij de Vlaamse Wandelfederatie en telt momenteel ongeveer 500 leden.

De devotie is anno 2013 grotendeels verdwenen. Vroeger trok er in de meimaand een processie richting de kapel en werden de bomen rond ‘de Ovenbuur’ versierd met kleurrijke papieren bloemen. Enkele bankjes nodigden de voorbijgangers uit tot een vrome meditatie.

iMeer informatie Heemkring De Drie Rozen vzwKerkstraat 41-45, ‘s- Gravenwezel03 658 90 34

Page 5: 2970info juli-aug 2013

5

Annelies Van Mol, leerkracht in het deel-tijds kunstonderwijs, werd op woens-dag 22 mei verkozen tot ‘Leraar van het Jaar’. Met deze prijs zet het vaktijdschrift Klasse alle Vlaamse leraren symbolisch in de bloemetjes voor hun inspanningen. Dit jaar stonden ‘buitengewone’ leraren centraal, die leerlingen helpen voor wie extra zorg nodig is.

Annelies richtte ‘Muzieklabo Inclusief’ op voor kinderen met een beperking, in de Ge-meentelijke Muziek-en Woordacademie Wij-negem-Schilde-Zoersel. Haar labo is uniek. Het is volledig gebouwd rond Annelies’ eigen ideeën én een zelf samengestelde cursus. Eén van haar leerlingen is Lars Martens, in-woner van Schilde. Hij mag al zes jaar van haar bijzondere muzieklabo genieten. Wij zochten Annelies en Lars op tijdens één van haar lessen.

Alvast een dikke proficiat Annelies! Annelies: Bedankt. Ik was totaal verrast. Ik wist niets van de nominatie. En de prijs dan nog winnen ook … Volledig onverwacht. Ik was heel ontroerd door de brieven van col-lega’s, ouders en leerlingen. Ik wist die avond echt niet meer wat zeggen.

Was het spannend? Lars: Ja enorm, wij mochten de show op een groot scherm in een aparte zaal meevolgen. Ik ben heel blij én supertrots dat Annelies ge-wonnen heeft!

Hoe bent u met het ‘Muzieklabo Inclu-sief’ begonnen? Annelies: Ik geef hier al elf jaar les en merk-te dat de traditionele lessen notenleer niet voor alle kinderen even geschikt waren. Die lessen zijn bijvoorbeeld heel theoretisch en op het einde van het jaar leggen de leerlin-gen examens af. Dus ik besloot het helemaal anders aan te pakken. Zes jaar geleden startte ik het project ‘Mu-zieklabo Inclusief’ voor kinderen met een beperking op. Heel belangrijk is dat hier geen banken zijn, maar wel de ruimte om te kunnen bewegen en te dansen. We begin-nen steeds met de djembé omdat ik geloof dat hiermee de muziekbeleving veel dieper wordt. De djembé trilt, men ‘voelt’ de muziek en de leerlingen ontwikkelen zo een sterk gevoel voor de maat van muziek. Ik merk dat de kinderen hierdoor vaak verder staan dan leerlingen uit de traditionele lessen. Voordeel is ook dat we met kleine klasjes werken, ideaal voor een heel individuele aanpak. Kinderen met een beperking kunnen zo nog beter muziek beleven, dansen, bewe-gen, zingen.

Lars, hoe lang volg je al les bij Annelies? Lars: Al zes jaar. Ik was er van in het be-gin bij. Ik leer hier enorm veel. Niet alleen

over muziek, maar we hebben bijvoorbeeld nog niet zo lang geleden een muziektoneel gespeeld over de landen in de wereld. We moesten landen uitbeelden. Ik moest bij-voorbeeld Russisch spreken.

Wauw, kan je Russisch? Lars: Nee hoor, ik moest doen alsof ik Rus-sisch sprak tijdens een telefoongesprek. Kijk, zo. (Doet samen met zijn moeder alsof ze een Russisch telefoongesprek met elkaar hebben. Het klinkt heel overtuigend, red.) Lars: Ik heb ook al veel verschillende instru-menten leren spelen. Ik speel djembé, xylo-foon, en de ‘bumba’kes’ (buisklokken, red.), maar mijn favoriete instrument is de piano.

Mogen de leerlingen kiezen welke in-strumenten ze leren bespelen?Annelies: Ja, toch zeker alle instrumenten die in het lokaal aanwezig zijn. Iedereen leert in principe alle instrumenten bespelen, maar iedereen begint met djembé. Daarnaast geef ik ook slagwerk, piano, dwarsfluit en gitaar.

Is het moeilijk om iemand een instru-ment te leren bespelen?Annelies: Ik probeer verschillende technie-ken uit en bij sommigen ligt de ene methode beter dan de andere. Ik werk bij enkele leer-lingen bijvoorbeeld met kleurencodes, waar-bij elke kleur een bepaalde noot voorstelt. Lars werkt op zijn beurt liever met cijfers. Lars: Ik was er vrij snel mee weg. Met be-hulp van de cijfers, heb ik erg goed piano le-ren spelen.

Waaraan merkt u dat uw manier van lesgeven echt werkt?Annelies: Ik hoor vaak vertellen dat de kinderen met meer zelfvertrouwen door het leven gaan. Daarnaast halen we vooral re-sultaten doordat we het plezier van muziek maken meegeven. Mijn leerlingen zijn heel graag met muziek bezig en bloeien in de les vaak helemaal open. Daar doen we het voor. Wat zou u graag nog bereiken met het ‘Muzieklabo Inclusief’?Annelies: Ik hoop dat mensen inzien dat ook een alternatieve manier van lesgeven goed kan werken. Het labo is nu al zes jaar een proefproject, maar de resultaten zijn er. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat we meer uren krijgen om het project verder uit te bouwen en nog meer kinderen een plaats te kunnen geven in de lessen.

Leraarin de kijker

Annelies Van Mol is de ‘Leraar van het Jaar 2013’

NomiNatiebrief leerliNg:

“Ik maak graag muziek, maar soms ben ik onzeker en twijfel ik bij iets nieuws; maar zij moedigt mij telkens weer aan het te proberen en zo lukt het toch en ben ik fier op mezelf en gelukkig.”

NomiNatiebrief ouders:

“Onze zoon speelt drums, maar dat instrument was in de beginperiode nog niet op de school aanwezig. Omdat hij een eigen drum heeft, kwam ze dan maar bij ons thuis lesgeven.”

Page 6: 2970info juli-aug 2013

6

de wijkinspecteuris er voor u!

KAART: © NAVSTREETS RASTER, 2011.3

Nathalie Dillen0479 504513

Michel Augusteyns0479 504628

Peter Geerinck0479 504612

Sabine Cools0479 504640

Valerie Castermans0479 504654

Wijkinspecteurs Schilde

Waarvoor kan u bij uw wijkinspecteur terecht?

• Toezicht aan de scholen • Administratieve taken

zoals: domiciliëring- en moraliteitsonderzoeken, onderzoeken in verband met de vreemdelingenwetgeving, aanvragen eerherstel

• Sluikstorten• Bouwvallige woningen• Toezicht houden• Verkeersproblemen• Bieden van slachtofferhulp • …

Hoe kan u een afspraak maken?

Elke wijkinspecteur heeft een eigen gsm, waarop burgers hem of haar rechtstreeks kunnen contacteren tijdens de kantooruren. Opgelet: deze nummers zijn niet bedoeld om meldingen, aangiften of dringende oproepen te doen. Hiervoor dient u nog steeds het algemene nummer te bellen 03 385 16 16 of bij nood 101!Maak nu ook online een afspraak met uw wijkinspecteur via de website van de politiezone Voorkempen (www.politievoorkempen.be).

Page 7: 2970info juli-aug 2013

7

Het heeft een tijdje geduurd, maar eindelijk kunnen we genieten van stralend weer. Daarbij denken we meteen aan tuinfeestjes met vrienden of familie en een lekkere barbecue. Mogelijk zelfs met een streepje muziek …Denk, voor u uw geluidsinstallatie op het terras neerpoot, toch even aan uw buren die misschien net van de rust willen genieten.

Lawaaihinder is één van de actiepunten dat van mei t.e.m. augustus bij lokale politie Voorkempen extra aandacht krijgt. Daarnaast wordt er aan het snoeien van planten en bomen en vandalisme ook bijzondere aandacht besteed.

Deze inbreuken en overlast staan omschreven in het Gemeentelijk Administratief Sanctiereglement, kortweg GAS. Het volledige GAS-reglement kan u nalezen op www.politie-voorkempen.be, www.schilde.be of is te verkrijgen in het politiebureau.

Verkeeren mobiliteit

KAART: © NAVSTREETS RASTER, 2011.3

Actiepunten GAS mei-augustus

Voorbereid op vakantie

1. Zorg dat u de reis fit begint. Vertrek dus niet na een zware werkdag.

2. Rijd niet ’s nachts, ook al is er dan minder verkeer. Uw rijvaardigheid is dan slechter, met een groter risico op een ongeval.

3. Volg uw biologische klok. Vertrek wanneer u zich fris voelt. Misschien is dit wel het moment dat u normaal naar het werk rijdt.

4. Wissel geregeld van chauffeur. Vraag uw passagier om wakker te blijven en u te verwittigen bij tekenen van vermoeidheid.

5. Stop met rijden als u een dipje voelt. Plan liever een overnachting dan tot het uiterste te gaan.

6. Stop regelmatig, ongeveer om de 2 uur.

7. Voelt u zich na de middag slaperig? Doe dan een dutje van een kwartiertje tot een half uur. Koffie, harde muziek of een open raam zijn maar lapmiddeltjes met een zeer tijdelijk effect. Slaaptekort is even gevaarlijk als rijden onder invloed.

8. Vermijd grote hitte in de auto.

9. Eet niet te zwaar en drink regelmatig, liefst water of fruitsap, uiteraard geen alcohol.

10. Hou rekening met de verkeersdrukte. Vermijd de topdagen in het zomerseizoen.

Wist u dat:

• in Spanje en Portugal een reservebril tot de verplichte uitrusting behoort als de bestuurder een bril draagt?

• het in Roemenië verboden is om met een vuile wagen te rijden omdat modder en stof mogelijke beschadigingen kunnen verbergen?

• het in Noorwegen verboden is om te roken achter het stuur?

• in Oostenrijk een knipperend groen verkeerslicht aanduidt dat het weldra rood zal worden?

U ziet het, elk land heeft zijn eigen verkeersregels. Om boetes te vermijden zoekt u best even op welke specifieke verkeersregels er gelden in uw vakantieland.

Informeer u ook over mogelijke wegwerkzaamheden op uw kortste of uw meest gebruikelijke route. Een kleine omweg kan uren fileleed vermijden.En natuurlijk, maak tijdig een afspraak om uw auto te laten nakijken in de garage voor u vertrekt. Zo komt u onderweg niet voor onaangename verrassingen te staan.

We wensen u alvast een veilige reis en een deugddoende vakantie!

Vinden we u straks terug onder de Spaanse zon? Of tegen een bergwand in Oostenrijk? Of laat u zich liever overweldigen door de natuur in Tsjechië? Wat uw vakantieplannen ook zijn, wanneer u met de auto rijdt, kan u maar beter voorbereid op weg gaan. Zorg voor uw eigen veiligheid, maar ook voor die van uw passagiers. We geven u alvast tien tips mee om de vakantie goed te latenbeginnen:

Page 8: 2970info juli-aug 2013

8

De zomer is weer in het land. De jeugdbewegingen gaan op kamp en fietsen of wandelen wat af, groepen fietsers werken samen aan hun conditie ... maar waar is hun plaats op de openbare weg?

Meer informatieDownload de brochure: “Veilig op stap. Te voet of met de fiets, alleen of in groep” op de website www.bivv.be. U vindt hier ook extra tips. We wensen iedereen een veilige fiets- en wandeltocht toe.

Fietsen en stappen in groep

Tips voor wandelen in groep

1. Gebruik het voetpad of de bermGeen voetpad of berm in de buurt? Dan mag u op de parkeerstroken of op het fietspad lopen. Let wel op: op het fietspad moet u voorrang geven aan fietsers en bromfietsers, en op de parkeerstroken hebben de bestuurders voorrang.

2. Groepen die begeleid worden door een leider mogen de rijbaan volgen, zelfs wanneer er voetpaden zijnDe groep loopt dan rechts in de rijrichting en neemt zeker niet meer dan de helft van de rijbaan in beslag. Groepen van 6 of meer personen mogen ook links op de rijbaan lopen, maar het is dan wel verplicht om achter elkaar te lopen.

In het donker moeten groepen met een leider die de rijbaan volgen verlicht zijn. De lichten worden geplaatst volgens de rijrichting van de auto’s. Een groep die in de rijrichting stapt, draagt links vooraan een wit of geel licht en links achteraan een rood licht. Als de groep tegen de rijrichting stapt, moet er rechts vooraan een rood licht en rechts achteraan een wit of geel licht gedragen worden. Daarnaast is het dragen van fluohesjes zeker geen overbodige luxe.

3. Steek best over op een oversteekplaats met verkeerslichten of een gewoon zebrapadIndien er op minder dan 30 meter afstand een zebrapad ligt, dan moet u dit gebruiken. Principieel heeft de voetganger voorrang zodra hij aan het zebrapad te kennen geeft dat hij wil oversteken. Steek echter nooit blindelings de straat over, maar kijk steeds even links en rechts voor u oversteekt!

4. Steek over op een zichtbare plaatsWanneer er geen oversteekplaats voor voetgangers is, zorg dan in elk geval dat u oversteekt op een plaats waar u goed ziet en goed gezien wordt; dus niet in een bocht, op een helling, onder een brug of tussen geparkeerde voertuigen.

5. Stippel vooraf de reisweg uitVermijd hierbij de wegen met hoge snelheden en gevaarlijke oversteekplaatsen.

6. Geef duidelijke instructies bij het begin van de tocht en maak duidelijke afsprakenIndien u op stap gaat met een groep kinderen, laat dan de oudsten van de groep vooraan lopen en indien mogelijk ook achteraan, zodat ze kunnen waarschuwen voor aankomend verkeer. Fluitjes kunnen hierbij een handig hulpmiddel zijn.

Tips voor fietsen in groep

1. Gebruik het fietspad of de fietssuggestiestrookBij gebrek aan berijdbare fietspaden volgen fietsers in principe de rijbaan, rechts in de rijrichting. Fietsers mogen maximum met twee naast elkaar rijden, behalve wanneer het kruisen met een tegenligger onmogelijk is (zowel binnen als buiten de bebouwde kom) en als er buiten de bebouwde kom achteropkomend verkeer in aantocht is.

2. Fietsen in groep (vanaf 15 deelnemers)Wanneer u fietst met 15 of meer, kan u ook de regels volgen voor fietsers in groep. Het gebruik van fietspaden is niet verplicht als u in groep rijdt. U mag rechts op de rijbaan fietsen, maximaal met 2 naast elkaar en de groep mag nooit meer dan de helft van de rijbaan innemen.

Als u in groep fietst, dan moet u ook voor de nodige begeleiding zorgen. Groepen tot 50 fietsers mogen zich laten begeleiden door ten minste 2 wegkapiteins en 1 of 2 begeleidende auto’s. Voor groepen van 51 tot 150 fietsers zijn 2 begeleidende auto’s en ten minste 2 wegkapiteins verplicht. De wegkapiteins moeten minstens 21 jaar oud zijn en om de linkerarm een band dragen met de nationale driekleur en het woord ‘wegkapitein’. ls er slechts 1 begeleidende auto, dan moet deze de groep volgen. De begeleidende auto’s moeten op het dak voorzien zijn van het bord A51 en een symbool van een fiets in het wit.

3. Stippel vooraf uw reisweg uitVermijd hierbij alle gevaarlijke punten.

4. Hou rekening met de leeftijd van de groepGa vooraf na of iedereen voldoende fietsvaardig is.

5. Controleer de uitrusting van de fietsen Neem steeds reparatiemateriaal mee.

6. Bij een goede fietsuitrusting hoort ook een fietshelm.

i

Page 9: 2970info juli-aug 2013

9

Cultuuren bibliotheek

Vanaf september 2013 begint de bibliotheek van Schilde met het uitlenen van kamishibais voor scholen en leerkrachten.

Wat is Kamishibai? De Kamishibai is een Japanse vertelvorm. Kami betekent ‘papier’ en shibai betekent ‘drama’. Letterlijk: een papieren drama.

Er wordt een kastje gebruikt dat lijkt op een poppenkast. Alleen gebruikt de verteller geen poppen, maar tekeningen die hij een voor een uit het kastje trekt. Elke tekening geeft een scène van het verhaal weer. De verteller verschuift de prenten zoals in een trage tekenfilm en vertelt ondertussen het verhaal, dat achteraan op de prenten te lezen staat. De verteller zit niet in het kastje, maar staat ernaast, zodat hij kan communiceren met het publiek.

Educatieve toepassingen• kinderen in contact brengen met de magie van verhalen • ontwikkelingskansen voor kinderen van uiteenlopende leeftijden• naast de leerkracht kunnen leerlingen er ook zelf mee aan de slag:

gekende verhalen vertellen aan elkaar of zelf verhalen schrijven, tekenen en verzinnen

Kamishibai in de bibliotheek!

NIEUW

• ontwikkeling van taalvaardigheid en creativiteit• samenwerking stimuleren

Kamishibai in Schilde De kamishibais van Schilde zijn beschikbaar in de hoofdbibliotheek en in het filiaal in ‘s-Gravenwezel. U kan ze uitlenen wanneer u over een klaskaart of een lerarenkaart beschikt.

Een klaskaart krijgt u wanneer u met uw klas regelmatig de bibliotheek bezoekt. Op een lerarenkaart hebt u recht wanneer u een geldige lerarenkaart van de Vlaamse Gemeenschap (Ministerie van Onderwijs) kan voorleggen, of als u een studentenkaart hebt van een lerarenopleiding.

Ook de theaters zijn te leen in de bibliotheek.

iMeer informatie Bibliotheek Schilde03 380 16 01 [email protected]

Page 10: 2970info juli-aug 2013

10

‘wereldberoemd’ en nummers als ‘Dikke Lu’, ‘Vinde gij mijn gat niet te dik’ en ‘Foorwijf’ zijn ondertussen bijna volksliederen geworden. Is iedereen klaar voor een feestje?! Olraait!

qDinsdag 27/08

Gieke StoutDe laatste Carrousel wordt door een onweerstaanbare chiro-band op gang getrokken!! Verwacht je aan leuke covers die iedereen aan het dansen brengen. Gieke Stout trekt je aandacht en zorgt voor één groot feest. Sowieso!

The ViciousDe beste Partymuziek aller tijden, aller stijlen. Van de Sixties tot vandaag. The Vicious frissen het collectieve muziekgeheugen op met onweerstaanbare dance-tunes en aanstekelijke meezingers. Verwacht je aan een strakke, visueel verbluffende show met zwoele danseressen die iedereen aan het feesten zullen krijgen.

Carrousel6, 13, 20 en 27 augustus 2013 Van 20 tot 23.30 uur in het park aan de Muziek- en Woordacademie, Turnhoutsebaan 204, Schilde

Ook deze zomer is het feest in Schilde! Carrousel staat voor vier gezellige zomeravonden in het park van Schilde met topmuziek en dorpse gezelligheid. Iedere dinsdag van augustus strijkt een ‘draaimolen’ van muziek en gezelligheid neer in het parkje aan de muziek- en woordacademie.  

Het belooft een memorabele Carrousel te worden. De organisatoren zijn erin geslaagd om twee Vlaamse topgroepen naar Schilde te halen. Zowel The Clement Peerens Explosition (CPeX) als Marco Z staan op de affiche van Carrousel 2013!

P R O G R A M M A 2 0 1 3

qDinsdag 6/08

WahwahsdaWahwahsda kan je best omschrijven als een combinatie van Reggae en Hiphop. Diepzinnige teksten gebracht met een vleugje humor. Met een micro, wat gitaren, een computer en een oud orgel creëren ze een unieke sound. Sfeer bij jong en oud, een unieke ervaring om naar uit te kijken!

Àlaská Deze negenkoppige bende staat garant voor een stevig feest vol muziek, spektakel, show en ambiance. Toeschouwers komen oren en ogen tekort zodra deze goed geoliede machine op dreef komt. Verwacht je aan een mix van pop, rock, funk en reggae uiteraard opgediend met een flinke scheut ska.

qDinsdag 13/08

Mister and MississippiDe leden van de Nederlandse folkband Mister and Mississippi zijn duidelijk geïnspireerd door bands als Bon Iver, Fleet foxes en Sigur ros. Ze schrijven hun eigen nummers en zijn verfrissend, experimenteel en uniek.

Marco ZMarco Z was vorig jaar de meest gedraaide Belgische artiest op de Vlaamse radio. Niet voor niets werd hij genomineerd voor maar liefst 4 MIA’s waarvan hij er 1 mee naar huis kon nemen: die voor ‘beste doorbraak’. Zijn hit ‘I’m a bird’ klinkt iedereen bekend in de oren. Op de cd ‘The ordinary life of Marco Z’ volgen aanstekelijke en vrolijke popsongs elkaar op.

qDinsdag 20/08

Blue Dead Koala (BDK)Deze jonge rockgroep met roots in de scouts wint pijlsnel aan populariteit in en rond Schilde. Hun sound is even ruig als hun looks, en met een combinatie van covers en eigen nummers krijgen ze iedereen aan het feesten. Be prepared!

The Clement Peerens Explosition (CPeX)Moeten we ze nog voorstellen? ‘De beste live-groep ter wereld’ met Hugo Matthysen (Clement Peerens), Ronny Mosuse (Sylvain Aertbeliën) en Aram Van Ballaert (Dave Depeuter) komt naar Schilde! Hun Vlaamse rock met Antwerps accent is

Carrousel

iMeer informatie www.carrouselschilde.behttps://www.facebook.com/CarrouselSchilde

Page 11: 2970info juli-aug 2013

11

Meer informatie en inschrijvingen

Vanaf 12 juni 2013dienst cultuur en bibliotheek Brasschaatsebaan 30, Schilde 03 380 16 43, [email protected]

Openingsuren Museum Albert Van Dyck tijdens Expo 13 van dinsdag t.e.m. vrijdag: 9 tot 17 uur zaterdag en zondag: 13 tot 17 uur

i

We staan er vaak niet bij stil, maar wij leven in een wereld van beelden, vor-men en kleuren. Overal in de natuur en in onze cultuur is het beeld aanwezig.Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en willen ‘weten’ - maar liever nog zelf ondervinden - hoe een beeld, een schil-derij of een tekening tot stand komt en wat ze betekenen.

Tijdens de jeugdateliers van Academie Noord kunnen kinderen al tekenend en knutselend hun fantasie helemaal de vrije loop laten, mogen ze schilderen en uitvinden.

Natuurlijk leren ze ook echt tekenen en wor-den ze hierbij begeleid door leerkrachten plastische opvoeding.

In het atelier worden kinderenaangemoedigd om artistieke ervaringen op te doen en te experimenteren met allerlei materialen en technieken.

Inschrijvingen voor de jeugdateliers starten op 12 juni 2013.

JeugdateliersAcademie Noord Schilde

Praktisch

JEUGDATELIERSDe eerste les start op woensdag 4 september 2013

Wanneer:1e - 2e leerjaar op woensdag 13.30 uur - 15.10 uur3e - 4e leerjaar op woensdag 13.30 uur - 15.10 uur3e - 4e leerjaar op woensdag 15.30 uur - 17.10 uur 5e - 6e leerjaar op woensdag 15.30 uur - 17.10 uur Waar:WonderwijzerSchoolstraat 33, Schilde

Page 12: 2970info juli-aug 2013

12

Naast de traditionele viering met kerkdienst en receptie, organiseert de dienst cultuur en bibliotheek voor Vlaanderen Feest 2013 een groots Middeleeuws spektakel.

Inschrijven voor de GRATIS Middeleeuwse maaltijd is verplicht! Schrijf nu in bij de dienst cultuur en bibliotheek, 03 380 16 43

iMeer informatieen inschrijvingen

dienst cultuur en bibliotheekBrasschaatsebaan 30, Schilde03 380 16 43

Programma Middeleeuws spektakel:• Gratis driegangenmenu (inschrijven verplicht);• Verschillende demonstraties: een tweekamp, boogschieten met longbow,

dansen en ambachten zoals spinnen, munten slaan, kaarsen maken, lepelsnijden, leer- en houtbewerking;

• Page parcours voor kinderen: ringsteken, patat hakken, prinses redden, boogschieten en stokbrood bakken;

• Vertellingen over het leven tijdens deze periode, de wapens en de pantsering;• Vuurspuwer, linietraining en workshop voor kinderen (kiddie battle);• Apotheek naar historisch model anno 1470 – 1490;• Figuratie met 3 ruiters/ridders met paarden en 4 ridders/zwaardvechters te

voet die een jachttafereel uitbeelden.

Overzicht van de feestelijkheden 7 juli: Middeleeuws spektakel van 13 tot 18 uur op de weide in de Goorstraat/Speelbosweg in Schilde.

9 juli:Academische zitting om 19 uur in de kleine zaal van het Dienstencentrum, Schoolstraat 44, Schilde, met spreker Peter De Rover en een prijsuitreiking van de “Parel der Voorkempen”.

11 juli:10 - 11 uur: Misviering in de Sint-Guibertuskerk11 - 13 uur: Receptie in de kleine zaal Dienstencentrum, Schoolstraat 44, Schilde

Opgelet! Beperkte parkeerplaats op de weide in

de Goorstraat (recht tegenover de Speelbosweg)!

Kom liever met de fiets of te voet. er worden twee aparte

fietsenstallingen voorzien: één in speelbosweg achter de

evenementenweide en één op de autoparking.

Page 13: 2970info juli-aug 2013

13

iMeer informatie dienst cultuur en bibliotheek03 380 16 [email protected]

Op zondag 1 september 2013 organiseert de gemeente voor de tiende keer op rij de Verenigingendag. Dit is de ideale gelegenheid om kennis te maken met het rijke verenigingsleven in Schilde. De sportstraat, de cultuurstraat, de milieustraat, de seni-orenstraat, de jeugdstraat …

De namen zeggen het zelf. Verenigingen van alle soorten stellen zich uitgebreid voor in zelf ingerichte standjes. Een uitgelezen kans dus om kennis te maken met verschillende activitei-ten binnen uw gemeente.

Maar dit is niet alles. De Verenigingendag wordt ook opgefleurd met allerhande rand-animatie. Zo kunt u bij een hapje en een drankje genieten van een vleugje muziek, kunnen de kinderen zich uitleven tijdens diverse kinderactiviteiten en brengen de lokale verenigingen di-verse optredens en demonstraties. De ideale manier dus om uw zondagmiddag op een leuke en ontspannen manier door te brengen!

-

Verenigingendag 2013

Praktisch zondag 1 september 2013 van 13 uur tot 18 uurPlein voor gemeentehuisBrasschaatsebaan 30, SchildeDe toegang is gratis

Muziektip! Piet Van den Heuvel en dochter Sammy komen de Verenigingendag opfleuren met een streepje muziek. Piet Van den Heuvel is zanger, muzikant en liedjesschrijver. Hij werd bekend als zanger van de Belgische groep Scooter. Later zong hij de (backing)vocals bij onder andere Clouseau en De Kreuners. Daarnaast schreef hij muziek en teksten voor Bart Peeters, Clouseau, Barbara Dex, Marco Borsato (Cara Lucia), enz. Momenteel speelt hij gitaar en verzorgt hij de (backing)vocals bij Bart Peeters.

Page 14: 2970info juli-aug 2013

14

Wist u dat in taxussnoeisel een actief bestanddeel zit dat verwerkt wordt in heel wat kankermedicijnen? En dat er voor 1 kg van dit bestanddeel ‘baccatine’, meer dan 12 ton snoeisel nodig is?

Alle hulp is meer dan welkom om de strijd tegen kanker te steunen. Daarom roepen we u en alle andere inwoners van Schilde en ’s-Gravenwezel op om de taxus in uw tuin te snoeien.

Per ingezamelde m³ wordt een bedrag geschonken aan een goed doel. Zo kon er in 2012 met de opbrengst van het taxussnoeisel in de regio van IGEAN milieu & veiligheid 27 766 euro aan een goed doel geschonken worden. IGEAN zal de opbrengst van de taxusinzame-lingsactie van 2013 schenken aan de borstkliniek.

De borstkliniek is een samenwerking tussen AZ Klina in Brasschaat en AZ Sint-Jozef in Mal-le. Op 17 april 2008 werd de borstkliniek officieel erkend door de Vlaamse Overheid. Jaarlijks melden zich hier 250 nieuwe patiënten met borstkanker aan. Zij kunnen beroep doen op een gespecialiseerd diagnostisch centrum met ruime ervaring in borstpuncties en MRI-onderzoek. De emotionele bijstand vormt een belangrijk aandachtspunt bij de behandeling. Een centrale rol is hierbij weggelegd voor de borstverpleegkundige. Zij begeleidt de patiënt gedurende het ganse zorgtraject en is steeds het eerste aanspreekpunt.

Hoe kan u deelnemen?Snoei vanaf 15 juni de taxus in uw tuin en breng het verse snoeisel naar het containerpark.

Waarmee moet u rekening houden?a. Enkel jong en zuiver taxussnoeisel komt in aanmerking.

b. Verzamel de eenjarige scheutjes van max. 20 à 30 cm.

c. Vang het snoeisel in een doek op om vermenging met gras, bladeren of ander snoeisel te voorkomen. U kan het ook rechtstreeks in een zak stoppen.

Tot wanneer loopt de actie?De actie loopt van 15 juni tot 31 augustus 2013. U kan met het taxussnoeisel gratis terecht op het containerpark.

Milieu

Kleurcodes bijbrandpreventie

Strijd mee tegen kanker en vergroot de hoop!Taxusinzameling voor het goede doel

Elk jaar kennen we brandgevaarlijke periodes. Dit voorjaar was bijvoorbeeld risicovol door de aanhoudende uitdrogende oostenwinden. Ook de nieuwsmedia besteden er vaak aandacht aan. U hoorde ongetwijfeld de melding ‘risicofase oranje in dat heide- of bosgebied’ al eens passeren.

Het risico wordt dagelijks berekend. Op basis daarvan beslist men welke alarmeringsfase van kracht is. De fases worden vervolgens uitgedrukt in kleurcodes. Naargelang de kleurcode worden er verschillende preventiemaatregelen genomen. Die maatregelen gaan van het bezetten van de brandtorens tot uiterste paraatheid en eventueel preventief patrouilleren door brandweerdiensten op het terrein. De brandfases zijn geldig voor alle Vlaamse bos- en natuurgebieden. De meest brandgevoelige gebieden zijn heide en naaldbos, zoals bijvoorbeeld het Driehoeksbos.

Weinig gevaar Er is geen bijzonder risico op

brand in natuurgebieden. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer uit op normale sterkte.

GevaarDe natuurgebieden beginnen

droger te worden, waardoor het risico op brand groter wordt. Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam.

GROEN

GEEL

iMeer informatie www.vergrootdehoop.be www.zorgprogramma-oncologie.be

Page 15: 2970info juli-aug 2013

15

i Meer informatiewww.plantvanhier.be.

Bijensterfte, wat doe je eraan?Hoog gevaarHet is erg droog en

brandgevaarlijk in natuurgebieden. Wees voorzichtig, rook niet in natuurgebieden en bossen. Laat kinderen niet zonder toezicht in het gebied. Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden overdag bemand.

Extreem hoog gevaarHet is extreem droog en

brandgevaarlijk in de natuurgebieden. Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot het gebied afgeraden. Beheerders en brandweer zijn zeer waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden overdag bemand.

Communicatie van de brandfases U kan tijdens brandgevoelige periodes de brandfase dagelijks nakijken op de gemeentelijke websites. In een aantal gebieden wordt de brandfase aangeduid op speciale infoborden. Zo worden de bezoekers attent gemaakt op eventueel brandgevaar om hen aan te zetten tot voorzichtigheid en bovendien te wijzen op een eventueel veiligheidsrisico voor de bezoekers zelf. Wat te doen bij verhoogd risico? In periode van verhoogd brandgevaar vragen we aan iedereen om extra alert en voorzichtig te zijn. Zoals altijd is het verboden om vuur te maken of om sigarettenpeuken op de grond te gooien.

ORANJE

ROOD

Bijen staan volop in de belangstelling. Aanleiding hiervoor is de controverse rond het gebruik van een nieuwe generatie insecticiden, Neonicotinoïden. Zij werken op het centrale zenuwstelsel van insecten. Waardoor de dieren stoppen met eten, verlamd raken of hun oriëntatievermogen verliezen.

De meningsverschillen omtrent deze producten hebben voornamelijk te maken met de vraag of de insecticiden enkel de geviseerde insecten treffen, of dat ook de andere - honingbijen, solitaire bijen, hommels, enz. - er onder lijden. Wetenschappers zijn het er nog lang niet over eens.

Niet enkel insecticiden zijn boosdoeners, maar ook de achteruitgang van nectar en stuifmeel. U kan helpen!

Het is echter niet voldoende om enkel op te treden tegen de producenten van zogenaamde ‘plantenbeschermingsmiddelen’. Het probleem is complexer dan dat. De zorg om het creëren en in stand houden van een gediversifieerde en kwaliteitsvolle omgeving voor nuttige insecten is een opdracht voor ons allemaal. De achteruitgang van het aanbod van nectar en stuifmeel is dramatisch en bedreigt het voortbestaan van de vele bestuivers die essentieel zijn zowel op het vlak van het natuurbehoud als van de voedselproductie.

De inzet voor een streng gereglementeerd gebruik van ‘neonicotinoïden’ is belangrijk en nuttig. Maar daarnaast dringen de imkers er nadrukkelijk op aan dat iedereen de handen uit de mouwen steekt. Dit kan door actief mee te werken aan het verbeteren van wat imkers de ‘bijenweide’ noemen: een evenwichtig, uitgebalanceerd milieu, rijkelijk voorzien van een veelvoud aan bloeiende planten en dit doorheen het ganse jaar. De Bijenweide is een zegen voor alles wat leeft in de natuur. Zeker voor de honingbijen.

Hoe kan u de bijen concreet helpen?

Richt uw tuin, of een deel ervan, in volgens ecologische principes. Gebruik zoveel mogelijk inheemse planten. Dat is de beste manier om de levenskansen van de bedreigde bijen mee te verhogen.

Vandaag zijn de eerste officiële verdeelpunten voor particulieren een feit.

Page 16: 2970info juli-aug 2013

16

Wilt u besparen op uw energiefactuur? Wilt u daarbij ook uw steentje bijdragen aan het milieu? Doe dan mee met de groepsaankoop groene stroom en gas!

Hoe werkt het? U kan gratis inschrijven van 1 juli tot 29 september 2013. Op 2 oktober volgt er een veiling waarop alle energieleveranciers hun beste bod doen. Kort daarna krijgt u een voorstel op maat in de bus met een duidelijk zicht op de mogelijke besparing. Pas dan beslist u om al dan niet te veranderen van energieleverancier en op het aanbod van 1 jaar in te gaan.

VoordelenDeze groepsaankoop heeft tal van voordelen. Allereerst gaat het gegarandeerd om groene stroom zoals vastgelegd door de VREG, de Vlaamse reguleringsinstantie voor de elektriciteits- en gasmarkt. Zo draagt u uw steentje bij tot het milieu en de toekomst van onze planeet. Daarnaast staat deze groepsaankoop open voor alle inwoners van de provincie Antwerpen. Hoe meer mensen deelnemen, hoe groter de korting wordt. Inschrijven is gratis en zonder enige verplichting. Het is pas na de veiling, wanneer u een gepersonaliseerd voorstel

krijgt, dat u een beslissing moet nemen. Valt het resultaat tegen, dan blijft u gewoon bij uw huidige energieleverancier.

Succesvolle groepsaankoop in 2012 Mede dankzij u was de groepsaankoop vorig jaar een groot succes. Meer dan 90 000 huishoudens in de provincie Antwerpen schreven zich in. Maar liefst 66% daarvan ging effectief in op het aanbod van de winnende leverancier. Een gemiddeld gezin bespaarde zo 220 euro op jaarbasis. Huishoudens die vorig jaar deelnamen dienen zich wel opnieuw in te schrijven om ook dit jaar deel te nemen en terug een jaar lang van kortingstarieven te genieten.

Inschrijven Inschrijven kan met behulp van het laatste jaaroverzicht van uw energiefactuur! U kan gemakkelijk en snel online inschrijven op www.samengaanwegroener.be. Met vragen over de online inschrijving kan u terecht op de Groene Stroom infolijn: 0800 21 134 (gratis elke werkdag van 9 tot 17 uur).

Heeft u geen toegang tot het internet? Op het gemeentehuis kan u een inschrijvingsformulier afhalen en samen met een kopie van het laatste jaaroverzicht van uw energiefactuur posten in onze groene stroom brievenbus aan de receptie. Heeft u hulp nodig bij het invullen van het inschrijvingsformulier? Elke woensdag van 13 tot 16 uur kan u op onze milieudienst in het gemeentehuis terecht met al uw vragen.

Opgelet! Breng steeds een kopie van het laatste jaaroverzicht van uw energiefactuur mee. Wie vorig jaar reeds deelnam, dient zich dit jaar opnieuw in te schrijven om deel te kunnen nemen aan onze groepsaankoop.

Infosessie Op donderdag 5 september om 19.30 uur is er een algemene infosessie in het gemeentehuis met alle informatie over de inschrijving en het verloop van de groepsaankoop. Inschrijvingen zullen die dag echter niet behandeld worden, maar u kan er wel terecht met al uw vragen. Tot dan!

GroepsaankoopGroene energie

iMeer informatie Milieudienst 03 384 37 37 [email protected]

Page 17: 2970info juli-aug 2013

17

Hebt u knotbomen die dringend onderhoud vragen? Of houtkanten die moeten worden afgezet? Aarzel dan niet om het ‘Knotteam’ van Regionaal Landschap de Voorkempen in te schakelen!

Het Knotteam bestaat uit opgeleide vrijwilligers die zich regelmatig en met enthousiasme inzetten voor natuur en landschap binnen Regionaal Landschap de Voorkempen. Zij komen gratis uw knotbomen knotten en houtkanten afzetten in ruil voor het brandhout.

Praktisch: • De te verwerken takken van knotbomen moeten minstens 5

jaar oud zijn.• Knotperiode is tussen 15 november 2013 en 15 maart 2014

(afhankelijk van de weersomstandigheden).• Snoeiafval en klein takhout blijft ter plaatse liggen en wordt

door het Knotteam (op aangeven van de eigenaar) op hopen gelegd. De eigenaar staat in voor de verdere verwerking. Vraag naar tips voor de verwerking.

• Elke oproep wordt apart behandeld en bekeken door een medewerker van ons team. Let er wel op dat wij niet in de tuin werken.

Stuur uw knotaanvraag voor 23 augustus 2013 naar: Regionaal Landschap de Voorkempen vzwKasteeldreef 552980 Zoersel

Het aanvraagformulier kan u downloaden op www.rldevoorkempen.be.

Dit project kwam tot stand met (financiële) steun van:

Knotbomen GRATIS geknot!

iMeer informatie Thomas Impens of Tim Geuvels03 312 87 11 [email protected]

Page 18: 2970info juli-aug 2013

18

Seniorenreis op woensdag 4 september

Voor inwoners van schilde - ‘s-gravenwezel

Vertrek om 7.30 uur stipt aan de kerk in ’s-Gravenwezel of om 8 uur aan het Dienstencentrum. We trekken richting Coo - La Gleize, waar een gids ons de hele dag de mooiste plekjes van de Ardennen laat zien.

Programma: • De watervallen van Coo• De abdij van Stavelot• De brouwerij van Bellevaux

• ’s Middags een driegangenmenu in het zeer pittoreske ‘Le Vert de Pommier’

• Wandeling langs de Amblève (enkel afdaling, bij slecht weer bezoeken we Spa en Francorchamps)

• ’s Avonds broodmaaltijd met koffie of thee• Retour huiswaarts

Totaalprijs 35 €

Kind & Preventie heeft het oude gemeentelijke lokaal in de Lindenstraat 10 verlaten. Ze zitten nu in de nieuwe lokalen naast Het Appeltje (Kerkelei 59, ingang en parkeren langs Waterlaatstraat). Daar worden jonge mama’s, papa’s en hun baby’tjes op eigentijdse wijze ontvangen voor preventieve medische en sociale begeleiding.

Inlichtingen, inschrijvingen en betalingen tot 20 augustus 2013. Let op: geen terugbetaling bij annulatie na 26 augustus!

Gezinen welzijn

Kind en Preventie verhuist

i Meer informatie en inschrijvingenU kan terecht bij het secretariaat van uw vereniging , bij uw wijkmeester, of bij

Anouk Colletseniorenanimator03 380 16 4303 380 07 47 (dinsdag en donderdag)[email protected]

Onze hostessen in het nieuw!

Onze hostessen verzorgen vanaf nu alle gemeentelijke recepties in hun splinternieuwe outfit!

Page 19: 2970info juli-aug 2013

19

Basiscursus pcDeze cursus begint bij het begin en respecteert uw tempo. Samen met ons ontdekt u uw pc. Daarnaast leert u vlot omgaan met toetsenbord en muis. Er is geen voorkennis vereist.

Wanneer? Reeks van 5 maandagen op 23/09, 30/09, 7/10, 14/10 en 21/10, telkens van 9.15 tot 12 uur.

Mappen en bestandenU hebt al heel wat bestanden op uw pc staan: foto’s, teksten, e-mails, muziek, filmpjes … Maar u wilt orde scheppen en alles in mappen klasseren.

Wanneer? Reeks van 5 maandagen op 23/09, 30/09, 7/10, 14/10 en 21/10, telkens van 13.15 tot 16 uur.

Internet en e-mail: de basisWat is internet? Wat is surfen? Wat hebt u nodig om te surfen? Hoe komt u op het Internet? Bent u een beginner qua internet en e-mail of bent u nog onzeker over de basis van het surfen en mailen? Dan is dit de geknipte cursus!

Wanneer? Reeks van 5 donderdagen op 26/09, 3/10, 10/10, 17/10 en 24/10, telkens van 13.15 tot 16 uur.

Windows 8In oktober 2012 bracht Microsoft een nieuwe versie van het besturingssysteem Windows uit: Windows 8. Deze versie wijkt op het eerste zicht af van zijn voorlopers. Tijdens deze cursus komen enkele nieuwe of veranderde onderdelen aan bod. Elke cursist krijgt een handleiding mee in de vorm van een cursusboekje.

Wanneer? Reeks van 5 vrijdagen op 27/09, 4/10, 11/10, 18/10 en 25/10, telkens van 9.15 tot 12 uur.

Foto’s op uw pc organiseren en bewerken Verschillende weergaves van uw foto’s opvragen, een diavoorstelling maken, foto’s rangschikken op naam en datum, foto’s een naam geven, foto’s knippen, plakken en kopiëren, mappen en submappen maken voor uw foto’s, werken met usb-stick en foto’s van uw eigen camera of geheugenkaart naar de pc overbrengen.

Wanneer? Reeks van 5 vrijdagen op 27/09, 4/10, 11/10, 18/10 en 25/10, telkens van 13.15 tot 16 uur.

Internet en e-mail: vervolgcursusU volgde de basiscursus Internet en e-mail of u hebt zelf al heel wat ontdekt op het wereldwijde web. Toch zit u nog met heel wat vragen en hebt u het gevoel dat u efficiënter kan zoeken. Wanneer? Reeks van 5 dinsdagen op 12/11, 19/11, 26/11, 3/12 en 10/12, telkens van 9.15 tot 12 uur.

Office 2010, basisDit is een praktische kennismaking met de bekendste toepassingen van Office: Word, Excel en PowerPoint.

Wanneer? Reeks van 5 dinsdagen op 12/11, 19/11, 26/11, 3/12 en 10/12, telkens van 13.15 tot 16 uur.

Multimedia: apps en apparatenTijdens deze cursus leert u werken met nieuwe media, zoals een tablet, iPad, IPod …

Wanneer? Reeks van 5 vrijdagen op 15/11, 22/11, 29/11, 6/12 en 13/12, telkens vanaf 9.15 tot 12 uur.

Muziek organiseren en beluisteren met uw pcHet internet is een gigantische bron van muziek, waar iedereen zijn gading vindt. U leert websites te bezoeken om online muziek te beluisteren (Yamelo, YouTube, Grooveshark, Spotify …), songteksten op te vragen, online radiostations te beluisteren; muziek te downloaden … Voorkennis: ervaring hebben met Internet. Wanneer?Reeks van 5 vrijdagen op 15/11, 22/11, 29/11, 6/12 en 13/12, telkens van 13.15 tot 16 uur.

Workshops internetIn deze workshops experimenteert u met nieuwe internettoepassingen, zoals gratis bellen met Skype, sociale media (Twitter en Facebook), internetbankieren … Daarnaast krijgt u tips om te kopen en verkopen op 2de handssites en/of eBay. Wanneer? Reeks van 5 maandagen op 18/11, 25/11, 2/12, 9/12 en 16/12, telkens vanaf 9.15 tot 12 uur. Fotoboek en webalbum makenDankzij de komst van de digitale camera kan u honderden foto’s nemen en ze even later aan iedereen laten zien. In deze cursus leren we een fotoboek maken met gratis software die u leert downloaden op uw pc. Wanneer? Reeks van 5 maandagen op 18/11, 25/11, 2/12, 9/12 en 16/12, telkens vanaf 13.15 tot 16 uur.

Computercursussen voor 55-plussers

OVERZICHT CURSUSSEN NAJAAR 2013

iMeer informatie Anouk Colletseniorenanimator03 380 16 4303 380 07 47 (dinsdag en donderdag)[email protected]

Inschrijvingen 12 september om 9 uurConferentiezaal, gemeentehuis (cash of bancontact)

elke ma (nm), di en don op de dienst gezin en welzijn (enkel cash)

Page 20: 2970info juli-aug 2013

20

Bent u op zoek naar een leuke attentie voor een speciale gelegenheid? Dan is de cadeaucheque van Schilde – ‘s-Gravenwezel iets voor u!

De cadeaucheque kan gebruikt worden in meer dan 100 winkels en horecazaken in Schilde en ’s-Gravenwezel en heeft een waarde van 15 euro. Onze deelnemende handelszaken hebben een sticker op hun etalage kleven.

De cadeaucheque is verkrijgbaar op 5 plaatsen in onze gemeente:

ING BankTurnhoutsebaan 105, Schildema - vrij: van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16 uur(uitgezonderd op donderdag tot 18.15 uur)

Petit & CoTurnhoutsebaan 36, Schildema – za: van 8 tot 19 uur(uitgezonderd op zaterdag tot 18 uur)

Q8Turnhoutsebaan 94, Schildema - vrij: van 7 tot 20 uurza: van 8 tot 19 uur

TotalBrasschaatsebaan 51, Schildema - za: van 7 tot 19 uur(uitgezonderd op zaterdag vanaf 8 uur)

Toerisme VoorkempenKerkstraat 24, ’s-Gravenwezelma – vr: 9 tot 12 uur

Lokale economieen toerisme

Kent u onze cadeaucheque al?

iMeer informatie Katrien Dierckx, ambtenaar lokale economie03 380 16 [email protected]

Page 21: 2970info juli-aug 2013

21

De 37e editie van de Belgacom Memorial Van Damme zal doorgaan op vrijdagavond 6 september 2013.

De gemeente Schilde legt een bus in voor 18 kinderen tussen de 10 en 15 jaar om naar deze fantastische atletiekmeeting te gaan kijken.

Deelnameprijs: 5 euro (busvervoer + inkom Memorial)

Schrijf je snel in want de plaatsen zijn beperkt!

Inschrijvingen online via www.schilde.be/vrijetijd.

Sporten gezondheid

Een Olympische avond voor onze kinderen op de Memorial Van Damme

Fitnesstoren reist door de gemeente

De fitnesstoren reist tijdens de zomer door de gemeente. Kom kennismaken en geniet van deze uitdaging. Planningjuli buurtterrein De Wingerd, ’s-Gravenwezelaugustus omnisportvelden, Kempischveldweg, Schildeseptember gemeentehuis, Brasschaatsebaan 30, Schilde

iMeer informatiedienst sport en gezondheidEugeen Dierckxlaan 24, Schilde03 380 07 [email protected]

iMeer informatiedienst sport en gezondheidEugeen Dierckxlaan 24, Schilde03 380 07 [email protected]

SportsterrenSporten in Schilde: jij bent de STER

Alle jongeren die aan een sportactiviteit deelnemen, krijgen op het einde van de lessenreeks of activiteit een persoonlijke sportster. Doe mee aan zoveel mogelijk sportactiviteiten en verzamel doorheen de jaren onbeperkt sportsterren!

Heb je 5 sportsterren verzameld, kom er dan zeker mee langs op de dienst sport en gezondheid. Dan zorgen wij voor een sportief aandenken. En je sportsterren? Die mag je terug meenemen en een mooie plaats geven op je kamer!

iMeer informatiedienst sport en gezondheidEugeen Dierckxlaan 24, Schilde03 380 07 [email protected]

Activiteiten in aantocht in het najaar

Evenementen● Verenigingendag 1 september 2013● Week van de sportclub van 7 tot 15 september 2013● Vlaamse Scholenveldloop 21 september 2013● Nacht van de sport 18 oktober 2013

Lessenreeksen● Badminton● Bewegingsopvoeding ● Circus lessenreeksen● Fit-o-meter 50+

Inschrijvingen voor deze lessenreeksen starten op dinsdag 3 september 2013 om 10 uur.

iMeer informatiedienst sport en gezondheidEugeen Dierckxlaan 24, Schilde03 380 07 [email protected]

Page 22: 2970info juli-aug 2013

22

Van harte proficiat aan alle leerlingen van het eerste leerjaar van De Wingerd en de leerlingen van het derde leerjaar van Vennebos!

Alle leerlingen van het lager- en kleuteronderwijs in onze gemeente stonden afgelopen schooljaar extra stil bij ‘gezonde tussendoortjes’. De scholen kregen hiervoor zelfs bezoek van een tussendoortjeskraam. Die trakteerde de kinderen tijdens de fitte weken in mei elke week op een ander tussendoortje.

Naast alle andere gezonde kookinitiatieven en leermomenten op school deden verschillende klassen ook nog mee aan

de ‘Tutti Frutti –wedstrijd’. Hierbij zijn onze leerlingen van het eerste leerjaar van De Wingerd en de derdeklassers van Vennebos nog eens extra in de prijzen gevallen. Knap gedaan!

Het was een grote ‘gezonde’ brok voor al onze leerkrachten en leerlingen waarvoor zij allemaal een dikke pluim verdienen! Als uzelf nu ook extra aandacht schenkt aan de tussendoortjes van uw zoon of dochter, doet u er voor uzelf ook maar een pluimpje bovenop!

Doe zo voort!

Tussendoortjes: zij maakten de juiste keuze!

Jaarlijks eist kanker nog steeds talloze mensenlevens. Misschien kent u iemand in uw omgeving die tegen de ziekte vecht. Misschien trok u reeds zelf ten strijde tegen deze onverbiddelijke vijand. Financiële steun is noodzakelijk, informeren en sensibiliseren zijn dat eveneens.

Met de oldtimerrally en de campagne ‘Meisjeszaken en vrouwenkwesties’ vroeg onze gemeente uw aandacht voor kanker. De oldtimerrally steunde dit jaar de organisaties ‘Hope’ en ‘Bring a smile’ die zich inzetten voor kinderkankerpatiëntjes. De campagne ‘Meisjeszaken en vrouwenkwesties’ legde het accent dan weer op borstkanker. Dit is nog steeds de op één na grootste doodsoorzaak bij vrouwen, met gemiddeld 1600 sterfgevallen per jaar in Vlaanderen.

Kom op tegen kankerTijdens deze zomermaanden ligt het initiatief bij u. Wilt u ‘Kom op tegen kanker’ extra steunen? Dan kan u zelf een kleine actie op poten zetten om extra centjes te verzamelen. Schrijf u wel even in bij de dienst sport en gezondheid.

De ingezamelde euro’s kan u binnenbrengen in de week van 9 tot 13 september. Ze worden bij de opbrengst van de ‘Kom op tegen kanker –plantjesverkoop’ gevoegd die doorgaat op 14 september. Zo hopen we vanuit de ganse gemeente toch een mooie duit in het zakje te kunnen doen!

Lezing door Prof. dr. Filip Lardon

Tot slot krijgt u op zondag 15 september om 14 uur de kans van een lezing ‘Kanker inzichten en vooruitzichten’ door Prof. dr. Filip Lardon, diensthoofd Kankeronderzoeksgroep Faculteit Geneeskunde Universiteit Antwerpen, bij te wonen. De lezing gaat door in de conferentiezaal, Brasschaatsebaan 30, Schilde.

In deze geïllustreerde voordracht worden verschillende aspecten van de ziekte op een verstaanbare manier uitgelegd. De voordracht is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over kanker, het ontstaan van een tumor, de groei, de behandeling, de vooruitzichten ...

Denkt u tijdens het uitvoeren van uw plannen ook nog even aan de zon? In het voorkomen van huidkanker bent u immers zelf de eerste deskundige! Na een half uurtje zon (nodig voor het aanmaken van vitamine D) smeert u zich best in met een zonnecrème met een voldoende hoge beschermingsfactor voor uw huidtype. Indien mogelijk de zon vermijden tussen 12 en 15 uur. En vergeet ook uw zonnebril en hoed of pet niet …

Schilde komt op tegen kanker

iMeer informatiedienst sport en gezondheid dagmar.vandenbergh@schilde. be03 380 07 40

dienst gezin en welzijn [email protected] 03 380 07 47

Page 23: 2970info juli-aug 2013

23

Digidak: maak gratis kennis met computer en internet

Digidak is een kleinschalig en laagdrempelig initiatief waar u gratis en op een eenvoudige manier kennis kunt maken met de computer en het internet.

Vrije inloopTijdens de vrije inloop kan u bij Digidak gratis gebruik maken van een computer en staat er steeds een begeleider klaar om u

Waarvoor kan je allemaal terecht bij de dienst burgerzaken? Wat zijn de taken van onze burgemeester? Waar worden de gemeentelijke informatiebladen gemaakt?

De leerlingen van Vennebos en het Heilig Hart van Maria-instituut kregen een antwoord op al hun vragen tijdens hun bezoek aan het gemeentehuis.

Onderwijs

Leerlingen van het Heilig Hart van Maria-instituut

Leerlingen van Vennebos

verder te helpen met uw computervragen. U hoeft hiervoor niet te reserveren en deze dienst is volledig gratis. Deze vrije inloop gaat door:Sociaal Huis, Turnhoutsebaan 67, Schilde elke vrijdag van 9 tot 12 uurDorpshuis, Kerkstraat 24, ’s-Gravenwezel elke woensdag van 18 tot 20 uur

Initiaties Ook dit najaar organiseert Digidak een heleboel initiaties in het Sociaal Huis en in het Dorpshuis. Elke initiatie bestaat uit 3 lessen van ongeveer 3 uur. U neemt deel in een groep van maximaal 5 personen en er staan twee begeleiders klaar om u te helpen.

De lessen zijn gratis, maar u betaalt wel een waarborg van 5 euro die u tijdens de laatste les terugkrijgt. Volgende initiaties komen dit najaar zeker aan bod:

● ComputerwegwijsBedoeld voor iedereen die nog niet met een computer kan werken. U start vanaf nul en bouwt alles stap voor stap op.

● Werken met bestandenU leert nieuwe mappen aanmaken, bestanden kopiëren, verplaatsen of verwijderen.

● Internet en emailWat is het internet? Hoe zoekt u informatie

Leerlingen bezoeken het gemeentehuis

Page 24: 2970info juli-aug 2013

24

Sociaalhuis

Kinderen die niets nieuws durven doen, angstig zijn bij onbekende mensen, moeilijk nieuwe vrienden maken… noemen we vaak verlegen. Uiteraard is elk kind (en volwassene) wel eens wat schuchter. Soms verlegen zijn is op zich geen probleem, maar als de verlegenheid van uw kind soms uit de hand loopt, kunnen we u een aantal tips aanbieden. Wees geduldig Sommige kinderen hebben meer tijd nodig dan anderen om te ‘ontdooien’. Ze kijken eerst de kat uit de boom voor ze iets doen. Dat hoort bij hun karakter. Als dat zo is, gun ze dan een beetje tijd en wees geduldig. Onbekend is onbemind Kinderen die verlegen worden bij een opdracht waar ze niet zo goed in zijn, kunt u helpen door ze voor te bereiden op de situatie. Bang van die verre tante? Dan kan het bijvoorbeeld helpen om samen naar oude foto’s te kijken en uitleg te geven over wie die vrouw is. Bang om te leren zwemmen? Vertel hoe u hebt leren zwemmen of zoek samen naar wat leuk kan zijn in het zwembad. Bij nieuwe situaties kan u zelf het goede voorbeeld geven. Zo kunnen kinderen zien hoe men het best kan reageren in bepaalde situaties.

Zeggen dat uw kind verlegen is, helpt niet Bij kinderen die te horen krijgen dat ze verlegen zijn - zeker op het moment dat ze verlegen zijn - wordt het vaak erger. Dan wordt het moeilijker om er iets aan te doen. Dit wil niet zeggen dat u niet met een kind kan praten over zijn angsten en onzekerheden. Vaak begrijpt u maar al te goed waarom een kind verlegen is. Door het kind te laten zeggen waarom het verlegen is, leert het zijn gevoelens begrijpen en kan het er waarschijnlijk ook beter mee omgaan. Geef complimentjes, ook als het nog niet goed lukt Ook al is het nog niet perfect, als uw kind minder verlegen is dan gewoonlijk, geef dan een complimentje. Dat hoeft niet altijd met woorden te zijn. Ook met een knipoog kunt u een kind tonen dat het goed bezig is. Benadruk bovendien de sterke kanten van het kind: weten dat men ook goed is in andere dingen, geeft voldoening en zelfvertrouwen... En dus minder verlegenheid. Werken deze tips niet onmiddellijk? Dat is heel normaal. Verlegenheid is niet iets wat u als ouder zomaar kunt oplossen. Het vraagt ook van een kind heel wat om minder verlegen te zijn. Belangrijk is vooral dat u er als ouder bent voor uw kind en aandacht blijft hebben voor de dingen die wel goed gaan.

Deze tip werd aangeboden door de opvoedingswinkel, Opvoedingslijn en Groeimee.be. Meer informatie over opvoeden vindt u op www.groeimee.be

Verlegenheidbij kinderen

OPVOED

TIP

op het internet? Wat zijn de gevaren van het internet?, enz. Ook het gebruik van email komt uitgebreid aan bod.

● Gericht zoeken op het internet.In een workshop van een halve dag leert u zo efficiënt mogelijk de gewenste informatie opzoeken op het internet.

● Veilig ComputergebruikHoe raakt uw PC besmet met virussen, spyware … en hoe kan u zichzelf daartegen beveiligen?

● Werken met E-id / Tax-on-webWat kan u allemaal met uw elektronische identiteitskaart? Hoe kan u uw belasting-aangifte indienen via het internet?

● WordHoe typt u een brief? Ook leert u hoe u fouten kan verbeteren, tekst opmaken, afbeeldingen toevoegen …

● ExcelU leert werken met rekenbladen, waardoor u op een eenvoudige manier heel wat rekenwerk kan besparen.

● PowerpointDit programma kan u gebruiken voor het maken van zowel professionele presentaties als voor het ontwerpen van een mooie bijlage.

● Digitaal creatiefU hebt een digitale camera en een heleboel foto’s. Wij leren hoe u ze overzet op uw PC en leggen uit hoe u ze door middel van een gratis programma kan bijsnijden, rode ogen wegwerken enz.

Al de lessen zijn gratis, maar u dient wel vooraf in te schrijven.Dat kan op vrijdag 30 augustus en vrijdag 6 september 2013 in de conferentiezaal van het gemeentehuis, Brasschaatsebaan 30, Schilde.

Let op: Het aantal plaatsen is beperkt.

Na deze data kan u zich nog inschrijven tijdens de vrije inloop in Schilde en ’s-Gravenwezel.

iMeer informatieen inschrijvingen Opvoedingswinkel Zoersel (in het gemeentehuis)Handelslei 167, 2980 Zoersel03 298 09 [email protected]/opvoedingswinkel

iMeer informatie www.digidak.be [email protected] 014 71 11 03

Page 25: 2970info juli-aug 2013

25

Adviesraad

Dimitri Segers en Alain Heureux, beiden inwoners van onze gemeente, engageren zich al enkele jaren voor de vzw Little Hearts, een organisatie die Cambodjaanse (wees)kinderen een nieuwe thuis geeft. Bovendien zorgt Little Hearts ervoor dat de kinderen een volwaardige educatie krijgen om zo hun zelfvertrouwen weer op te krikken.

Little Hearts vzw werd opgericht door twee broers, Tony en Jimmy Geeraerts. Jimmy woonde in Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, en werd dagelijks geconfronteerd met de schrijnende toestanden waarin de plaatselijke bevolking moest leven. Toen Tony zijn broer kwam opzoeken en met eigen ogen zag hoe het er daar aan toe ging, besloten ze niet langer hulpeloos toe te kijken, maar de situatie actief aan te pakken.

Hulp gezocht! Als alles volgens planning verloopt, moet de bouw af zijn tegen eind augustus en kunnen de kinderen in september overgebracht worden naar hun nieuwe thuis. Het project is een financiële uitdaging waarvoor Little Hearts nog steeds op zoek is naar extra middelen om het plaatje rond te krijgen. uw hulp is van harte welkom! doneren kan via www.littlehearts.be.

Plek voor 45 (wees)kindjesMet de juiste contacten ter plaatse en met enkele goede vrienden in België (Jan en Jo Offeciers, Joost Zweegers en Dimitri Segers) werd de vzw en NGO ‘Little Hearts’ opgestart. De vzw zorgt er in België voor dat er centen worden ingezameld voor de NGO Little Hearts in Cambodja. De NGO ter plaatse biedt onderdak voor 45 (wees)kinderen, die naast onderdak ook scholing, extra lessen en een educatief programma krijgen om zich goed voor te bereiden op het latere leven.

Op zoek naar alternatievenHelaas kreeg Little Hearts onlangs een bittere pil te slikken. Voor eind 2013 moet de organisatie het gebouw, dat ze huren van de Cambodjaanse overheid, verlaten voor een grootschalig project in de hele stad.

Er werd onmiddellijk gezocht naar alternatieven met meer garanties en zekerheid voor de toekomst. Er werd een grond gevonden van 3000m² in Araxsat, een gehucht op een boogscheut van Phnom Penh. Daar wordt op dit moment hard gebouwd aan een weeshuis, dat onderdak zal bieden aan maar liefst 80 kinderen.

Schildenaars geven Cambodjaanse (wees)kindjes een betere thuis

iMeer informatie [email protected] www.littlehearts.be

Like ook hun Facebookpagina!

Page 26: 2970info juli-aug 2013

26

Onthaal en dienst burgerzakenBrasschaatsebaan 30, 2970 Schilde03 380 16 00, fax 03 384 28 [email protected], www.schilde.be

ArchiefBrasschaatsebaan 30, 2970 Schilde03 380 16 00 [email protected]: elke werkdag van 8.30 tot 12.30 uur Raadplegingen (opzoekingswerk) enkel op afspraakStedenbouwkundig ambtenaar (enkel op afspraak)

HoofdbibliotheekHoofdbibliotheek (bovenverdieping)Brasschaatsebaan 30, 2970 Schilde

03 380 16 01, [email protected]

dienst cultuur en bibliotheekBrasschaatsebaan 30, 2970 Schilde(bovenverdieping)

03 380 16 28, [email protected]

Museum Albert Van DyckBrasschaatsebaan 30, 2970 Schilde(bovenverdieping)

03 380 16 28, [email protected]

*** enkel eerste volledig weekend van de maand

Gemeentelijke lagere school De WingerdFrans Pauwelslei 19, 2970 Schilde(’s-Gravenwezel)03 658 86 18, fax 03 685 45 [email protected], www.glsdewingerd.be

Sociaal HuisTurnhoutsebaan 67, 2970 SchildeOCMW: 03 383 62 18,[email protected] en Digidak: [email protected]: 03 385 06 35, [email protected]: 03 385 37 47Opvoedingspunt: 03 380 11 09,[email protected]

dienst gezin en welzijn (jeugd - senioren)Eugeen Dierckxlaan 24, 2970 SchildeJeugd 03 380 07 47, [email protected] 03 380 07 49, [email protected] 03 380 07 47, [email protected]

dienst sport en gezondheidEugeen Dierckxlaan 24, 2970 Schilde03 380 07 40, [email protected]

ContainerparkRozenhoek, 2970 Schilde03 383 04 20

dienst der werkenRozenhoek 2, 2970 Schilde03 380 14 80,[email protected]

Sluitingsdagen

Gemeentelijke diensten, containerpark, bibliotheek en sociaal huis: donderdag 11 juli 2013 (Feest van de Vlaamse Gemeenschap) donderdag 15 augustus 2013 (O.L.V-Hemelvaart) vrijdag 16 augustus 2013 (brugdag)

Openingsurengemeentelijke diensten

Voormiddag Namiddag avond

maandag 8.30-12.30

dinsdag 8.30-12.30 18 - 20*

woensdag 8.30-12.30 14 - 16

donderdag 8.30-12.30

vrijdag 8.30-12.30

Administratieve diensten(Financiën, Financieel Beheer, Milieu, Ruimtelijke Ordening, Openbare Werken, Mobiliteit, Secretariaat, Archief, Communicatie)

Voormiddag Namiddag

maandag 8.30-12.30

dinsdag 8.30-12.30

woensdag 8.30-12.30

donderdag 8.30-12.30

vrijdag 8.30-12.30

Voormiddag Namiddag

dinsdag 8.30-12.30 14 - 16

donderdag 8.30-12.30 14 - 16

Filiaal ‘s-Gravenwezel en digidakKerkstraat 24, 2970 Schilde, 03 646 08 22

Voormiddag Namiddag avond

maandag 16 - 20

dinsdag 9.30-11.30 16 - 20

woensdag 13 - 17

donderdag 9.30-11.30 16 - 20

vrijdag

zaterdag 14 - 17

Voormiddag Namiddag avond

maandag 17 - 19*

dinsdag 13.30-15.30**

digidak 18 - 20

woensdag 18 - 20

donderdag

vrijdag

zaterdag 10-12

Voormiddag Namiddag

maandag 9.30 -12 13.30-16

dinsdag 9.30 -12 13.30-16

woensdag 9.30 -12 13.30-16

donderdag 9.30 -12 13.30-16

vrijdag 9.30 -12 13.30-16

Voormiddag Namiddag

maandag

dinsdag 10 - 12 14 - 16

woensdag 10 - 12 14 - 16

donderdag 10 - 12 14 - 16

vrijdag 10 - 12 14 - 16

zaterdag*** 13 - 17

zondag 13 - 17

Voormiddag Namiddag avond

maandagocmw opvoedings-punt

8.30-12

17 - 20

dinsdagocmw PWA

8.30-129.15-12

woensdagocmw 8.30-12

donderdagocmw 8.30-12

vrijdagocmw

digidak(vrije inloop)

8.30-12

9.00-12

Voormiddag Namiddag

maandag 10-12 13.30-16

dinsdag 10-12 13.30-16

woensdag 10-12 13.30-16

donderdag 10-12 13.30-16

vrijdag 10-12

Voormiddag Namiddag

maandag 10-12 13.30-16

dinsdag 10-12 13.30-16

woensdag 10-12 13.30-16

donderdag 10-12 13.30-16

vrijdag 10-12

Voormiddag Namiddag

maandag

dinsdag 8.30-12 12.45-17.15

woensdag 8.30-12 12.45-15.45

donderdag 8.30-12 12.45-15.45

vrijdag 8.30-12 12.45-15.45

zaterdag 8.30-12 12.45-15.45

Voormiddag Namiddag

maandag 8.30-12

dinsdag 8.30-12

woensdag 8.30-12

donderdag 8.30-12

vrijdag 8.30-12

* UITGEZONDERD JULI EN AUGUSTUS** ENKEL VOOR KLASSEN EN GROEPEN NA AFSPRAAK, NIET TIJDENS DE SCHOOLVAKANTIES

digidakvrije inloopwoensdag

dienst personeelBrasschaatsebaan 30, 2970 Schilde03 380 16 61, [email protected]

Voormiddag Namiddag

maandag 8.30-12.30

dinsdag 8.30-12.30

woensdag 8.30-12.30

donderdag 8.30-12.30

vrijdag 8.30-12.30

Page 27: 2970info juli-aug 2013

27

Weekenddienst dokters 0900 70 212Van vrijdagavond 19 uur tot maandagochtend 8 uur.

Wachtdienst apothekers 0900 10 500www.apotheek.be

Wachtdienst tandartsen 090 399 591Van vrijdagavond 21 uur tot maandagochtend 9 uur.

Wachtdienst dierenartsen Zone Antwerpen: 03 233 56 51Regionaal: 0474 69 22 88

Palliatieve zorgTelefonische permanentie palliatieve consulente: 03 633 20 11Palliatieve Hulpverlening Antwerpen: 03 820 25 31www.pha.be

Wit-Gele Kruis 03 383 23 85

2970info

Gemeentelijk informatieblad van het gemeentebestuur van Schilde.

Redactieadresdienst communicatieBrasschaatsebaan 302970 Schilde03 380 16 90fax 03 384 28 [email protected]

Grafische vormgevingArtoos Communicatiegroep

DrukArtoos Communicatiegroep

Foto’s, illustratiesdienst communicatie, dienst gezin en welzijn, dienst sport en gezondheid,...Shutterstock, Photocase

Verantwoordelijke uitgeverBurgemeester Dirk Bauwens,Amazonenlaan 9, 2970 Schilde

Sluitingsdatum inzendingenGegevens voor het gemeentelijk informatieblad van september/oktober 2013 moeten, bij voorkeur digitaal, toekomen op de dienst communicatie, uiterlijk op donderdag 25 juli 2013 om 11 uur.

Inzendingen die later binnenkomen, komen niet in aanmerking voor publicatie.

Het staat de redactiekern vrij ingezonden teksten die in aanmerking komen voor publicatie eventueel verkort weer te geven, met respect voor het meest essentiële van de inhoud.

Aan teksten in het informatieblad kan geen rechtskracht worden ontleend.

Wachtdiensten

www.schilde.be

Schilde digitaal

Nog meer gemeentelijke informatie kunt u vinden op onzewebsite: www.schilde.be. Schrijf via de gemeentelijke websiteook in op onze e-nieuwsbrief en u blijft op de hoogte van alhet nieuws uit Schilde - ’s-Gravenwezel.

U hebt thuis geen internetaansluiting, maar u wilt degemeentelijke website toch graag raadplegen?In het gemeentehuis (in het halletje naar de bibliotheek) kan u, op wat vroeger de WIS-computer was, doorheen de gemeentelijke website surfen. In de bibliotheek van Schilde kunt u gratis internetten (max. één uur per dag). Uw plaats bij de computer moet u wel reserveren bij het bibliotheekpersoneel (03 380 16 01).

let op: het onthaal en de dienst burgerzakenzijn niet open op dinsdagavond in juli en augustus.

Page 28: 2970info juli-aug 2013

28

De Kunstmarkt

De Week van de Amateurskunsten 2013

U was weer geweldig!