Aaltje 163 (jul-aug 2011)

18
NATTIGHEID Drie lentemaanden die eerder op een verdwaalde zomer leken. Dat moest wel alle records slaan. Het voorjaar hing met hunkerende kurkdroge keel aan de buienbar van juni. Er kwam warempel toch enig water uit de hemel gevallen. De natuur is (voorlopig) nog steeds afwisselend en zelfherstellend. ‘Drink, maar met mate’ was de raad die velden en tuinen kregen. Wie weet krijgen we als vakantiegift nog een paar hittegolven op ons dak: een on-Belgische zomer na een on-Belgische lente. Bijna alles kan immers in ons landje, niet? Niets met het weer of de politiek te maken, maar Aalbeke verliest stilaan zijn imago van rust en vreedzaamheid. Na bankover- vallen, schietpartijen tussen rivaliserende motorbendes, is het de laatste weken de beurt aan brutale carjackings. Dringend nieuwe wijkagent gevraagd. Twee goede redenen om een thuisvakantiedag aangenaam door te brengen: een wandeling door het volwassen wordend Preshoekbos of een slenter- tochtje door het dorp met spiedende ogen om de fotopuzzel te ontmaskeren. Veel succes aan de organisatoren en nog meer plezier aan de deelnemers van ‘Kom uit je Kot’. De redactie wenst aan al zijn lezers en lezeressen een zorgeloze en deugddoende vakantie. Profiteer ervan, thuis of ver weg. PRESHOEKBOS KRIJGT VORM In het Aaltje van mei 1995 werd voor het eerst melding gemaakt van de plannen om op de Preshoek ‘een bos voor de 21ste eeuw’ aan te planten van zo’n 500 hectare (ha). In die tijd een plan dat door velen op enig ongeloof werd onthaald: een bos op zo’n waardevolle landbouwgrond? Ondertussen zijn we zestien jaar verder en heeft de Vlaamse overheid 140 ha in beheer, waarvan de helft al werd bebost. Wandelaars beginnen er hun weg te vinden. Tijd dus om even terug te blikken en een stand van zaken op te maken. Wie de evolutie van het ruimtegebruik in Aalbeke even wil bekijken tussen pakweg 1777 en vandaag kan dit gemakkelijk via het internet. Voor de huidige toestand is er Google Maps en op de site van de Koninklijke Bibliotheek kan je de “Ferraris”- kaarten bekijken (http://www.kbr.be/collections/cart_plan/ferraris/ferraris_nl.html). Aalbeke vind je op de kaart van de regio Menen. Het verschil is bijzonder duidelijk: Aalbeke veranderde van een klein landbouwdorp in een woongemeente die doorsneden wordt door twee autowegen. Ook de rest van de streek verstedelijkte sterk. Vandaar dat in de jaren 1990 het debat werd gevoerd over duurzame streekontwikkeling en het werken aan een leefbare omgeving. Om de stad leefbaar te houden is het nodig dat er plaatsen zijn waar de mens terug tot rust kan komen. Een artistieke impressie van het stadrandbos. Zicht van boven de Leiebrug tussen Marke en Bissegem. 1 ‘ T AALTJE juli - augustus 2011 28 ste jaargang nr. 163

description

Dorpskrant Aalbeke

Transcript of Aaltje 163 (jul-aug 2011)

Page 1: Aaltje 163 (jul-aug 2011)

NATTIGHEIDDrie lentemaanden die eerderop een verdwaalde zomerleken. Dat moest wel allerecords slaan. Het voorjaarhing met hunkerende kurkdrogekeel aan de buienbar van juni.Er kwam warempel toch enigwater uit de hemel gevallen. Denatuur is (voorlopig) nogsteeds afwisselend enzelfherstellend. ‘Drink, maarmet mate’ was de raad dievelden en tuinen kregen. Wieweet krijgen we als vakantiegiftnog een paar hittegolven opons dak: een on-Belgischezomer na een on-Belgischelente. Bijna alles kan immers inons landje, niet?Niets met het weer of depolitiek te maken, maarAalbeke verliest stilaan zijnimago van rust envreedzaamheid. Na bankover-vallen, schietpartijen tussenrivaliserende motorbendes, ishet de laatste weken de beurtaan brutale carjackings.Dringend nieuwe wijkagentgevraagd.Twee goede redenen om eenthuisvakantiedag aangenaamdoor te brengen: een wandelingdoor het volwassen wordendPreshoekbos of een slenter-tochtje door het dorp metspiedende ogen om defotopuzzel te ontmaskeren. Veelsucces aan de organisatoren ennog meer plezier aan dedeelnemers van ‘Kom uit jeKot’.De redactie wenst aan al zijnlezers en lezeressen eenzorgeloze en deugddoendevakantie. Profiteer ervan, thuisof ver weg.

PRESHOEKBOS KRIJGTVORMIn het Aaltje van mei 1995 werd voor het eerst melding gemaakt van de plannenom op de Preshoek ‘een bos voor de 21ste eeuw’ aan te planten van zo’n 500hectare (ha). In die tijd een plan dat door velen op enig ongeloof werd onthaald:een bos op zo’n waardevolle landbouwgrond? Ondertussen zijn we zestien jaarverder en heeft de Vlaamse overheid 140 ha in beheer, waarvan de helft al werdbebost. Wandelaars beginnen er hun weg te vinden. Tijd dus om even terug teblikken en een stand van zaken op te maken.

Wie de evolutie van het ruimtegebruik in Aalbeke even wil bekijken tussen pakweg1777 en vandaag kan dit gemakkelijk via het internet. Voor de huidige toestand is erGoogle Maps en op de site van de Koninklijke Bibliotheek kan je de “Ferraris”-kaarten bekijken (http://www.kbr.be/collections/cart_plan/ferraris/ferraris_nl.html).Aalbeke vind je op de kaart van de regio Menen. Het verschil is bijzonder duidelijk:Aalbeke veranderde van een klein landbouwdorp in een woongemeente diedoorsneden wordt door twee autowegen. Ook de rest van de streek verstedelijktesterk. Vandaar dat in de jaren 1990 het debat werd gevoerd over duurzamestreekontwikkeling en het werken aan een leefbare omgeving. Om de stad leefbaar tehouden is het nodig dat er plaatsen zijn waar de mens terug tot rust kan komen.

Een artistieke impressie van het stadrandbos. Zicht van boven de Leiebrug tussenMarke en Bissegem.

1 ‘ T AALTJE juli - augustus 2011 28ste jaargang nr. 163

Page 2: Aaltje 163 (jul-aug 2011)

Stadsrandbos

Ingenieur Theo Vitse isregiobeheerder Brugge-Leiestreek vanhet Agentschap Bos en Natuur. Hijvertelt: “In 1994 werd voor de eerstemaal in Vlaanderen een projectopgestart waarbij ruimte gezochtwerd voor een nieuw stadsrandbos.De bosarme regio Kortrijk werdgeselecteerd voor dit pilootproject. Nagrondige studie bleek dat de meestgeschikte en meest haalbare locatievoor het nieuwe bos te vinden was inde omgeving van deverkeerswisselaar, op het grondgebiedvan de drie deelgemeenten Lauwe,Marke en Aalbeke. De Aalbeeksewijk ‘Preshoek’ schenkt zijn naamaan het bos”.

Het Agentschap voor Natuur en Bos(ANB) kreeg namens het VlaamseGewest de opdracht om hetPreshoekbos te realiseren ten noordenvan de autosnelweg. De stad Kortrijkengageerde zich om het ‘Groen Lint’aan te leggen: de verbinding tussenhet Preshoekbos en het Kennedybos(eigendom ANB) ten zuiden van deautosnelweg.

Realisaties

De eerst zichtbare realisatie van hetPreshoekbos was de bebossing van deverkeerswisselaar in 1995. Dezeverkeerswisselaar was al in de jaren

’70 als bosgebied op het gewestplaningekleurd. In 1998 en 2002 werdvoor de realisatie van hetPreshoekbos 230 ha nieuw bosgebiedingekleurd. Hiervan liggen ongeveertachtig ha op het vroegeregrondgebied van Aalbeke.

Vitse: “De eerste echte aankopengebeurden in 2002. Langs beidezijden van de Kapelhoekstraat(Aalbeke) werden 25 ha gekocht,onder andere de gronden van dehoeve Groothof. Op 12 oktober 2002werd de eerste boom van het nieuwebos, de Preshoeklinde, door deminister aangeplant in de‘Sneukelhoek’, de picknickplaats aande Preshoektunnel. In december 2002volgde de eerste grote bosplantactie,waarbij honderden enthousiastelingenin enkele uren tijd tien ha bosaanplantten”.

Tussen 2002 en 2005 kocht hetAgentschap voor Natuur en Bosvooral gronden in het westelijk deelvan het Preshoekbos, gelegen opLauwe en Aalbeke. In 2005 beheerdeANB al 88 ha gronden, waarvan dehelft bebost was.

Tussen 2006 en nu zijn bijna alleaankopen gebeurd in het oostelijkdeel, gelegen rond deMarkebeekvallei. In totaal heeft ANBnu 140 ha in beheer, waarvan de helft

reeds bebost. In de komende winterzal in Marke opnieuw vijf ha bebostworden.

“De niet beboste gronden zijn nogtijdelijk in gebruik voor landbouw ofkleiwinning”, stelt Theo Vitse. “Allegronden zijn immers op minnelijkebasis gekocht en met de gebruikerszijn op minnelijke basisovergangsregelingen afgesproken. Opdeze wijze kunnen de gebruikers zichvoorbereiden op de omschakelingnaar bosgebied en wordt hunbedrijfsvoering niet van vandaag opmorgen stopgezet”.

Puzzel

Dit betekent echter ook dat het boswordt gerealiseerd als een puzzel. Zokomt het dat op vandaag nog niet allestukken ingevuld zijn om volwaardigewandel-, fiets- en ruiterparkoersenaan de bosbezoekers aan te bieden.

Toch heeft het bos vandaag al heelwat te bieden aan de Aalbekenaar.Langs beide zijden van deKapelhoekstraat is een boskern vannegentien ha aanwezig. Eens de brugvan de Kapelhoekstraat overgestoken,kan men door het bos naar de wijkPreshoek wandelen, ofwel via het‘Kom op tegen Kanker-Bos 2009’naar de Preshoektunnel en deSneukelhoek.

“In december 2002 volgde de eerste grote bosplantactie, waarbij honderden enthousiastelingen in enkele uren tijd tienha bos aanplantten”.

2 ‘ T AALTJE juli - augustus 2011

Page 3: Aaltje 163 (jul-aug 2011)

In deze boskern is links achter debrug een speelbos van ruim vier hagroot voorzien. Volgend jaar wordthier nog een oude betonnen afsluitingverwijderd en kan er in dit bos volopdoor de jeugd gespeeld worden.Buiten het speelbos zijn debospercelen voorbehouden voorplanten en dieren en mag men enkelop de paden wandelen.

Achter de wijk Preshoek ligt eentweede boskern van twintig ha op degrens tussen Aalbeke en Lauwe. Aande westelijke kant grenst deze kernaan de Aalbekesteenweg en is er ookeen kleine parking aanwezig.Wandelaars en fietsers kunnen dezeboskern aan de oostkant bereikenvanop de Preshoekstraat in Lauwe.Door deze boskern loopt eenmountainbikepad.

ANB voorziet aan de oostelijke kanteen tweede toegang op het einde vande Kapelhoekstraat. Die zal kunnenworden gebruikt door wandelaars enruiters. Deze toegang zalwaarschijnlijk volgend jaar in gebruikkunnen genomen worden.

Aan de overzijde van deAalbekesteenweg loopt hetmountainbikepad verder langs deloods van ANB. Van hieruit beherende boswachter en zijn driebosarbeiders niet minder dan 580 hanatuur- en bosgebieden in deomgeving van Kortijk, Waregem enRoeselare.

De gronden rond deze loods zijn nogtijdelijk in gebruik voor kleiwinningen landbouwgebruik, zodat dewandelmogelijkheden nu nog beperktzijn.

Het mountainbikepad loopt wel doortot aan de Oude Aalbekestraat engeeft zo verbinding naar de LAR viade brug over de spoorweg. Via debrug van de Brumierstraat over de

autosnelweg kan men ook hetSjouwermonument bereiken en zonaar Aalbeke-dorp terugkeren.

Kortom, al ontbreken er nog veelpuzzelstukken van het toekomstigePreshoekbos, toch hoort eenverkwikkende wandeling, fiets- ofmountainbiketocht in het jonge bos altot de mogelijkheden. In de loop vanvolgend jaar zijn opnieuw enkeleverbeteringen te verwachten, met debijkomende toegangen voor dewandelaars en de ruiters en met hetspeelbos voor de jeugd.

Eén van de ingangen langs de Kapelhoekstraat

3 ‘ T AALTJE juli - augustus 2011

Ruimere omgeving

Het Preshoekbos is op zichzelfeen volwaardig wandelgebied,maar voor de fietser ofmountainbiker en ruiter is hetaangewezen om de ruimereomgeving te verkennen. HetPreshoekbos vormt eenlandschappelijk geheel met dezuidelijke flank van de Leievalleitussen Menen en Kortrijk. DeRoterij-ruiterroute (14 km) en deSjouwers-mountainbikeroute (45km) gidsen je door deze streekvan de sjouwers. Het monument'De Sjouwer' werd opgericht terere van de vele Vlamingen die inde jaren 1930 tot 1960 het zwareseizoenswerk gingen uitvoeren in'Nord Pas de Calais'. Hetmonument staat vlakbij hetPreshoekbos, aan de overzijdevan de E17.

Kleurrijke hoekjes

Wie kleurrijke hoekjes zoekt, kandeze vinden ter hoogte van deKeizerstraat in de gemeenteMarke. Daar ligt langs de E17,waar kalkrijke klei werdaangevoerd een bloemrijk stukjenatuur: breedbladigewespenorchis, aardaker,donderkruid, duizendblad, Sint-Janskruid en massa’s knoopkruidtoveren deze helling in de zomerom in een prachtig kleurenpalet.Dit perceel is eind 2008 door hetANB aangekocht.

Kleikoppen

Kenmerkend voor het landschapvan de Preshoek zijn enkele‘kleikoppen’ zoals de Kobbe, deLauweberg en de Keizersberg.Hier werd vroeger klei gewonnenvoor de steenbakkerijen in destreek. De laatste kleireservesworden nu nog ontgonnen enzullen na opvulling met inertematerialen (grond,steenmisbaksels, …) en afdekkinggeïntegreerd worden in hetbosgebied.

Page 4: Aaltje 163 (jul-aug 2011)

Dit jaar zoek je aan de hand van elffoto’s die in Aalbeke genomen zijn,evenveel letters. Met deze letters, inde juiste volgorde geplaatst, ontstaateen kort zinnetje dat rechtstreeksverwijst naar de vakantie in Aalbeke.

Het gevonden zinnetje wordtverwacht tegen 15 augustus ofwel ineen enveloppe op het redactie-adres

(brievenbus OC) of via hetantwoordformulier dat u vindt op dewebsite van ’t Aaltje:www.aalbeke.be, doorklikken op ’tAaltje en op ‘Antwoordformulierzomerpuzzel’. Maximaal éénantwoord per persoon.

Veel succes!

4 ‘ T AALTJE juli - augustus 2011

VAKANTIEPUZZELVakantietijd, puzzeltijd. Dat geldt voor menig Aalbekenaar en ’t Aaltje wil graag te hulp schieten in de zoektochtnaar gezonde hersengymnastiek. Naar goede gewoonte worden onder de juiste inzendingen enkele flessen ‘van eengoed jaar’ verloot. Puzzelen maar!

1. We zoeken de eerste letter van het woord boven de inrijpoort.

2. De letter die het meest voorkomt op het naambord

3. Deze letter komt 2 keer voor in de namen van beide fietsroutes

4. De letter die door de eerste ‘X’ vervangen is.

5. De middelste letter van de voornaam op het bord.

6. De vierde letter van het omkaderde woord.

7. De eerste van de weggegomde letters.

8. De laatste medeklinker uit de voornaam van de heilige.

9. De weggegomde letter.

10. De laatste letter van de voornaam die door ‘X-en’ is vervangen.

11. De vierde letter van de straatnaam op het bordje.

Page 5: Aaltje 163 (jul-aug 2011)

1. Een smeekbrief “Geheim!Grosse Hauptquartier, 31 oktober1918Aan Kapitein Ehrenfried Josef OttoFreiherr von Sayn-Wittgenstein zuCoburg-Lippe Flandernfront ZT 235Goede vriend, Ik schrijf u in hoge nood. Zoals uongetwijfeld weet zullen wij dezerechtvaardige oorlog verliezen. Nietomdat de Engelse en Franse legerssterker zijn dan de onze, maar omdatde zo geroemde tucht van onzesoldaten verloren is gegaan en omdatde vijand massale hulp krijgt vanoverzee. Vandaag hebben desocialisten en de Spartakusbondopnieuw mijn aftreden geëist. Overalzijn er stakingen. Legeraanvoerdersaarzelen om opstanden de kop in tedrukken. Ik stel met bitterheid vast.dat ik maatregelen moet nemen ommijn persoonlijke veiligheid en hetbehoud van het familiebezit tegaranderen. Ik weet dat u en uwadellijk huis mij bijzonder genegenzijn. Ik heb in de loop van de voorbijejaren in u en in uw geslacht altijd hetvolste vertrouwen gehad. U hebt mijnooit beschaamd. Daarom ditdringende verzoek. Over vier dagenzal een belangrijke lading u bereiken,daar waar u zich nu bevindt, veertigkilometer achter de frontlinies inFlandern. Verberg deze kostbarezending. Zo zal dit keizerlijke Duitsebezit niet ten prooi vallen aan deherstelbetalingen die ons ongetwijfeldzullen worden opgelegd. Niemand bijde vijand zal vermoeden dat dezevoor Duitsland zo waardevolle schatin de richting van het front is gegaan

Voor een zoektocht aldaar hoeven weniet te vrezen. Als over enkelemaanden alles weer rustig is neem ikmet u opnieuw contact op. U mag opeen zeer hoge beloning rekenen.Intussen verblijf ik met de meestehoogachting, amicus in aeternam.Wilhelm II, Keizer van het HeiligeRoomse Rijk."2. Een kort antwoord “Geheim en Vertrouwelijk!ZT 235 Aalbeke (bij Kortrijk), 3november 1918 Aan Zijne Keizerlijke MajesteitWilhelm IIGrosse HauptquartierHoogverheven Genadige Vorst,Met tranen in de ogen en met diepedroefenis heb ik uw brief gelezen.Mijn hart breekt bij de gedachte aanhet leed dat de opperste leidsman vanhet roemrijke vaderland wordtaangedaan. De zending die u mij zallaten toekomen beloof ik u met mijneigen leven te beschermen. Eenveilige bergplaats weet ik zondertwijfel te vinden. Het herenhuiswaarin ik mijn intrek heb genomenbiedt daartoe uitstekendemogelijkheden. Geachte Keizer, wil mijn toegewijdegroeten aanvaarden.Ehrenfried Josef Otto Freiherr vonSayn-Wittgenstein zu Coburg-Lippe.”3. Nog een brief

Aalbeke, 14 januari 1920Beste zoon,Ik heb zopas een brief ontvangen vandie naïeve Duitse kapitein baron vonSayn-Wittgenstein die tijdens deoorlog in het grote herenhuis in de

Kapelhoekstraat heeft gewoond. Hij isna een gevangenschap van een jaar eneen maand vrijgelaten. Zoals tevrezen was wil hij nu zo snelmogelijk naar Aalbeke komen om deschat op te halen die wij samen voorde keizer verborgen hadden, inafwachting van gunstiger tijden. Ikheb in al die maanden de geheimebergplaats niet aangeraakt omdat ikweet dat in het dorp sommigen mij,omwille van mijn zogezegdevriendschap met die baron, nog altijdverdenken en in de gaten houden.Alsof ik, als gemeentesecretaris, eenandere keuze had dan welwillend omte gaan met de plaatselijke militairebevelhebber. Maar nu moet het snel gaan enmoeten we het plan uitvoeren dat weeen maand geleden afgesprokenhebben. Maak de bergplaatsmorgenavond zorgvuldig open. Zorgdat er geen sporen achter blijven.Breng de toegespijkerde kisten met

ZWART-ROOD-GOUD (1) Dit vijfde misdaadverhaal begint lang geleden en ver van het kleine dorp Aalbeke. Maar de trouwe lezers vanonze dorpskrant weten dat ze er toch niet gerust op mogen zijn. Misdaad kent immers geen grenzen. Dat Aalbekena de gruwelijke dood van de twee Nederlandse homo’s voorgoed tot rust is gekomen, wie zou dat geloven? Degrote werken in de Lauwsestraat zijn nu wel beëindigd, maar intussen staat de grondige nieuwe aanleg van dehele dorpskern op het getouw. Een werk van lange adem, met veel graafwerk. En misschien met akeligeverrassingen…

Voor de oriëntatie van de lezers zijn de bestaande straatnamen en de namen van de gebouwen weer behouden. Degebeurtenissen en de personages daarentegen zijn totaal verzonnen. Echt bestaande personages zijn door deverteller fictief gebruikt.

… “Het herenhuis waarin ik mijnintrek heb genomen biedt daartoe

uitstekende mogelijkheden.”…

5 ‘ T AALTJE juli - augustus 2011

Page 6: Aaltje 163 (jul-aug 2011)

paard en wagen naar metserVandelawiere en zeg hem dat hijabsoluut moet wachten om ze teopenen tot ik erbij ben om tecontroleren of het juiste materiaalgeleverd is. Zeg dat het om een ladinggaat voor de oprichting van hetoorlogsmonument. Als de Duitse baron een van devolgende dagen arriveert zullen wesamen vaststellen dat de schat helaasgestolen is… Uw liefhebbende vader,Arthur Meulenaere.”4. Eenennegentig jaar later“Wie zegt dat?” vroeg Victor Sansen.“Ik zeg dat. En ’t zijn geen zeggendewoorden,” antwoordde Azère Sandra.Prunella, de bazin van De Smisse,hing de handdoek waarmee ze dezware Omerglazen afgedroogd hadnetjes op het droogrekje en zei: “Dievan de stad zeggen dat, Victor, en zezeggen dat het definitief vaststaat. Zehebben het hier in het café gezegd. ”“Ze zeggen, ze zeggen… Ze zeggenzo veel. Ik zeg dat dat maar gezegdenzijn. Ik geloof daar niets van. Zeg datik het gezegd heb,” gromde VictorSansen. “Zeg,” mengde Freddy

Devoogdt zich in het gesprek, “magik ook wat zeggen? “Zeg maarjongen,” moedigde Prunella hemaan.”Wel, ik heb de plannen voor denieuwe inrichting van het dorpspleindie in het Ontmoetingscentrumhangen eens goed bekeken. Volgensmij is het zeker: het monument wordtverplaatst van de Kleine Platse naarde andere kant van de kerk, vlakbij deLabberleute. Het staat er wel degelijkzo op getekend.” En hij kniktekrachtig met zijn hoofd en keek metgrote overtuiging naar iedereen aande toog. “En daarmee is ’t allemaalgezegd,” besloot Prunella. “Nog eenpintje voor iedereen?”

Marcellus Slots, de lokaleheemkundige,had glimlachend zittenluisteren aan zijn tafeltje dicht bij hetraam. Hij zette zijn kopje koffie neerop het schoteltje en sprak:”En wetenjullie wanneer dat oorlogsmonumenter gekomen is?” Victor Sansen trokde schouders op: “Na de oorlogzeker?” “Ja, na de EersteWereldoorlog. In 1920. Het isingehuldigd met een groteplechtigheid op de 28e augustus vandat jaar. Onze dorpskrant ’t Aaltjeheeft er zowat tien jaar geleden eengroot artikel aan gewijd. Dat feest iseen duur geval geweest. Alleen al degeborduurde vlag voor de Oud-Strijdersbond kostte toen 500 frank.Het uurloon van een metser was indie tijd 2,75 frank en eenmetserdiener kreeg 2,25 frank per uur.In café Het Gemeentehuis kregen demuzikanten een noenmaal voor 7frank en voor iedere affiche intweekleurendruk rekende de drukker14,5 frank. De gemeente had er 58laten drukken. En dan spreek ik nogniet over de kostprijs van hetmonument zelf en de som die betaaldis aan de Franse ontwerper uitTourcoing. Dat liep in de duizendenfranken.” De stamgasten knikten volontzag voor zoveel kennis. “Allez, ’tis een gouden monument dat ze gaanverplaatsen als ik dat allemaal goedversta,” zei Victor Sansen. “Vrienden,als ’t zo ver komt moeten we daarbijzijn. Er zal veel volk komen kijken.”“Dat is dan afgesproken,” antwoordde

Azère Sandra. “Maar ik denk niet dathet nog voor dit jaar is. Prunella, geefMarcellus nog een koffie.” En

nadenkend dronk hij zijn glas bier ineen lange teug uit.

5. Eindelijk vrij

Met een luide, galmende slag viel dezware bronzen poort van deStrafanstalt Tegel achter hem dicht.De man knipperde met de ogen. Hetheldere zonlicht was hij helemaalontwend. Tweeëntwintig jaar. Veellanger dan hij verwacht had. Maar zehadden geen genade gehad voor detweede in bevel van de Stasi, debinnenlandse veiligheidspolitie. DeMuur was gevallen en er moestgeboet worden. Hij had gehooptvervroegd vrij te komen. Als hij zichmaar voorbeeldig gedroeg. “Nietdus,” dacht hij bitter. Natuurlijk wisthij wel dat hijzelf het leven vanduizenden gezinnen in de DDRverwoest had. Had hijzelf ook maarenige genade gehad met de velen diehij had laten opsluiten in deStasigevangenis Hohenschönhausen?Hier in ditzelfde Berlijn, waar hij nuonwennig naar de staalblauwe hemelkeek?

Hij voelde in zijn rechter jaszak. Zijnvingers betastten het stevige papiervan de drie briefjes van twintig eurodie hij bij zijn vrijlating hadmeegekregen. Euro’s. Geld dat hijniet kende. Ze hadden hem verteld datdie euro’s ongeveer het dubbelewaard waren van de vroegereWestmark. Hij kon er zich niets bijvoorstellen. Ze hadden hem eenbeetje meewarig aangekeken toen hijals toekomstig adres de woning vaneen ver familielid had genoemd,ergens in Potsdam. Hij glimlachtesluw. Zij konden zijn geheim nietkennen. In Potsdam had hij dekopieën van de documenten veiligverborgen. Goed ingepakt, absoluutwaterdicht. De derde pijler van debrug over de Havel. Die brug zou erbeslist nog wel liggen.

Zachtjes fluitend ging Lothar Müllerop weg naar het station.

6 ‘ T AALTJE juli - augustus 2011

… “Volgens mij is het zeker: hetmonument wordt verplaatst van de

Kleine Platse naar de andere kant vande kerk, vlakbij de Labberleute.”…

Page 7: Aaltje 163 (jul-aug 2011)

6. Restitutie Het koperen naamplaatje op de deurvan haar bureau was veel te kleinvoor de ellenlange titel die er insierlijk schrift op stond:Bundesbeauftragte für die Unterlagendes Staatssicherheitsdienstes derehemaligen DeutschenDemokratischen Republik (BStU)Berlin. In goed Nederlands:Gevolmachtigde van deBondsrepubliek voor de documentenvan de BinnenlandseVeiligheidsdienst van de voormaligeDuitse Demokratische Republiek inBerlijn. Marianne Birthler, het hoofdvan de dienst die de Stasi-archievenbeheerde, zuchtte diep. Geen eindekwam er aan die kilometerlangepapierdiarree die de Oost-Duitsegeheime dienst geproduceerd had. Almeer dan twintig jaar kwamen dag nadag burgers uit de voormalige DDRen hun familieleden zoeken naarwelke informatie deStaatssicherheitsdienst over henverzameld had. “Kijk hier,” zei zetegen een van haar medewerkers.“Briefwisseling van de adellijkefamilie von Sayn-Wittgenstein zuCoburg-Lippe. Nog netjes in deoriginele bordeauxrode map. Waaromdie hoge Stasiman Lothar Müller datsoort documenten in dit dossier nodighad is mij een raadsel. Kwam die venttrouwens niet een van deze dagenvrij, Sonja?” De vrouw knikte. “Jijwoont toch in Potsdam?”, vroegMarianne Birthler. “Ik geloof dat daarnog een of andere kleinzoon ofachterkleinzoon van dat geslachtleeft.?” “Ja, dat weet ik. De familiewoont weer op het landhuis aan deoever van de Havel,” antwoorddeSonja, “maar rijk zijn ze beslist nietmeer. “Neem de map dan maarmeteen mee als je naar huis gaat enbezorg hem aan die kleinzoon. Hetzijn tenslotte brieven van zijnfamilie.”Diezelfde avond keek Otto EhrenfriedFreiherr von Sayn-Wittgenstein zuCoburg-Lippe met enige verbazingnaar de jonge dame die door dekamerknecht binnengeleid was in hetsalon naast de studeerkamer. Ze had

een bordeauxrode map in haar handenwaarop in het gedempte avondlichthet gouden familiewapen blonk.“Kijk, meneer de baron,” zei ze. “Dithebben we vandaag in de Stasi-archieven gevonden. Mijn chef dachtdat u het op prijs zou stellen als dezedocumenten weer in familiebezitkwamen.” Otto Ehrenfried Freiherrvon Sayn-Wittgenstein zu Coburg-Lippe nam met enige schroom demap in ontvangst. “Hoe kan ik udanken, Fräulein,” stamelde hij. Zijglimlachte en maakte een afwerendgebaar: “Graag gedaan. Ik hoop dat uer iets aan hebt, meneer de baron.”Pas was de vrouw vertrokken of-deFreiherr begon aandachtig de brievenin de map te lezen. De hele langeavond ging het licht in destudeerkamer niet uit.7. Een reizigerHet was niet zo druk op perron 5 vanhet Kortrijkse station. Deinternationale trein uit Amsterdammet bestemming Lille-Flandres wasnet binnengelopen. Uit het laatsterijtuig stapte een man die er ergbereisd uitzag. Hij zeulde een zwarelederen koffer mee die toegebondenwas met twee brede bruine riemen.Hij keek rond. Toen volgde hij de

kleine groep reizigers die zich naar detrappen en een smalle diepgelegentunnel begaven. Enkele tientallenmeters verder waaierde de tunnel uitin een brede halfcirkelvormigetrappenpartij in blauwe hardsteen. Opstraatniveau stonden geelkleurigebussen te wachten op instappendepassagiers. De man liet zijn blikdwalen over de lange rij vanlichtbakjes met aanduidingen vanlijnnummers en bestemmingen. Lijn12 Kortrijk-Rollegem, las hij. Hijaarzelde. Wat verderop stond: Lijn 83Kortrijk-Moeskroen. Hij kon nietbeslissen. Hij ging onder de glazenoverkapping op een bank zitten enhaalde uit zijn jaszak een kleineportemonnee. Zorgvuldig telde hij demuntstukken. Toen stond hij op enstapte naar het perron met hetopschrift Lijn 12. Hij ging bijnahelemaal achteraan zitten, tegen hetraam.

(wordt vervolgd)

… De man liet zijn blik dwalen over de lange rij van lichtbakjes metaanduidingen van lijnnummers en bestemmingen. Lijn 12 Kortrijk-Rollegem,

las hij…

7 ‘ T AALTJE juli - augustus 2011

Page 8: Aaltje 163 (jul-aug 2011)

OKRAFietsen Op vrijdag 8 juli is er vóór devakantieperiode nog een fietstochtover 20 à 25 km. Er wordt tijdens detocht gewacht indien nodig. Vertrekaan het OC om 14 u. Iedereen betaalt€ 1, niet-leden zijn niet verzekerd. PetanqueVrijdag 29 juli en 26 augustus bijAndré Tomme, Bergstraat 36.Petanquebollen zijn ter plaatse teverkrijgen. Deelname € 2. Leden zijnverzekerd Start telkens om 14.30 u.KaartingIn augustus is de kaarting niet deeerste woensdag maar wel op 17augustus.DagreisVoorzien op maandag 5 september.Verdere gegevens volgen later.

KAVLadies @ the moviesHet wordt een leuke avond die startmet een glaasje, verschillendestandjes van winkeliers, een film dienog niet uitgekomen is, en alsgeschenk een goody bag. Dit gaatdoor op dinsdag 2 augustus om 18.45u. Afspraak aan de kerk.Inschrijven voor 5 juli bij ValérieVandenbussche 0473 36 27 95ZwemmenDe waterratjes spreken af opdonderdag 1 september om 19.45 u.aan de bibliotheek. Lekkerontspannen in het water. Enkelelengtes zwemmen en genieten vaneen tof samenzijn onder vrouwen. Datis de formule voor een leukezwemavond.Info bij Jeanine Carrein 0473 37 16 25Hobby avondBreien, haken, allerhandeborduurtechnieken,… Onderbegeleiding kunt u eraan verderwerken. U bent welkom op woensdag7 september om 19.30 u. in het OC.Info bij Jeanine Carrein 0473 37 16 25

Koken voor startersEen avond om met de oudere enjongere generatie achter dekookpotten te staan. Toegankelijkvoor iedereen vanaf 16 jaar. Ben jeniet zo’n ervaren keukenprinses of–prins ? Ga je op kot? Moet je met dechiro eens iets koken? Wil je mamaof papa eens helpen in de keuken?Kom dan zeker af op dinsdag 13 en20 september, dinsdag 11, 18 en 25oktober om 19.30 u. in het OC.Inschrijven voor 5 september bijJeanine Carrein 0473 37 16 25

KWBEen curiosum dat het vermeldenwaard is in het verenigingsnieuws…De Aalbeekse KWB gaat al ongeveerzestig jaar op de eerste mei naarDadizele. De voetgangers vertrekkenom 7 uur ’s morgens, de fietsers om8.30 u., om tijdig de mis van 10 uurte kunnen halen in de basiliek. Ookdit jaar waren de KWB’ers van in devroege ochtend onderweg. Maar bijaankomst in Dadizele bleek daar ditjaar om 10 uur geen misviering doorte gaan. Dat was overal in de dekenijMenen, waaronder Dadizele valt, langvan tevoren bekend gemaakt. Alleenwisten de bedevaarders uit de anderedekenijen dat niet. De KWB’ers hebben dan maar hunvermoeide leden wat rust gegund ineen Dadizeelse herberg…

JITA KYOEI Het laatste weekend van juni heeft inhet Nederlandse Emmen het 10e

Internationaal Judotoernooi (W.K.)plaats. Vanuit Aalbeke nemen 4geselecteerden van de club deel aan

dit prestigieus gebeuren. Succes!

OCAvonturen- en tentenkamp4- daags avonturenkamp metovernachting in tenten, op hetprogramma o.a. sluipparcours,modderparcours, vlottentocht,paintball, sjorren, … Gedurende 4 dagen en 3 nachtenslaan we onze tenten op in deBrumierstraat 6 in Aalbeke. In deschaduw van ‘de Sjouwer’ doen wemee aan allerleioverlevingsactiviteiten op eenprachtig domein. Er staat u eenspannend en avontuurlijk kamp tewachten met o.a. een hoogteparcours,klimmuur en een deathride. Tijdensde moddertocht klimmen, klauterenen sluipt u op en onder diversehindernissen op het domein. Tijdenseen spelletje paintball leeft u zichvolledig uit, dit alles onderbegeleiding van ervaren lesgevers. Naeen ontspannend en deugddoendavondprogramma nestelt u zichtevreden maar voldaan neer in detenten.

praktische info:§ doelgroep: 6e leerjaar - 3e secundair § aanvang kamp op 22 augustus om

9.30 u. § einde kamp op 25 augustus om

11.30 u.§ locatie: Avanco Adventure,

Brumierstraat 6 § € 140 (alle activiteiten, eten,

verzekering, overnachting, … inbegrepen)§De jongeren krijgen elke dag een

warme maaltijd en 2 broodmaaltijden. § Jongeren zorgen zelf voor de

gepaste kledij en slaapgerief (luchtmatras, veldbed of matje + eenslaapzak).

§Voor alle details krijgen de deelnemers in de maand juli een brief toegestuurd met alle gedetailleerde info en praktische afspraken voor dit avonturen- en tentenkamp. § Alle info: [email protected] of

VERENIGINGSNIEUWS

8 ‘ T AALTJE juli - augustus 2011

Page 9: Aaltje 163 (jul-aug 2011)

[email protected] § Inschrijven: code Z 826, Sportplus,

tel 056 278 000§Organisatie: OC Aalbeke, team

jeugd, Sportplus en Avanco Adventure.

Podiumprogramma OC.Vanaf september kunt u weer in OCAalbeke terecht voor enkelepodiumvoorstellingen met gekende entalentvolle artiesten. JoostVandecasteele, Steven Mahieu enThe Lunatics zorgen ongetwijfeld dat

ze de lachers op hun hand hebbentijdens drie sfeervolle Winternachtenin de kelder van hetOntmoetingscentrum. Comedy enimprovisatie van de bovenste plank.De Beenhouwerij of het duo De Cocken D’haene bewezen reeds in het

verleden dat ze een zaal kunnenboeien met hun humor en muziek.Het Bezemstelenbos vanTheatergroep Max brengt vooriedereen vanaf 5 jaar eennamiddagvoorstelling rond speelgoeddat een gezicht krijgt. Rommel-stommelstrak-boem-op-uw-bakkes.De koffievoorstelling ‘strak op debaan’ van Les Offs brengt een mixvan kolder en muziek, muzikalehumor verpakt in een verhaal. Meerinformatie, data, tickets:www.aalbeke.be ofwww.cultuurcentrumkortrijk.be

In alfabetische volgorde:Nick Anthone, Charles Brille, Seppe Callewaert, Robbe Chiers, Ine Chys, Ine Debels, Margot Deloose, Jorn De Merlier,Hugo Desmedt, Tom Desplechin, Kelly Deunynck, Camille Fiege, Nina Glineur, Arne Houtekier, Sophie Joye, RobinKerckhove, Lion Laperre, Wendy Lefevre, Lander Lepers, Hélene Maebe, Sam Maebe, Hubert Michiels, Emil Monserez,Arne Oosterlinck, Tim Oosterlinck, Gaëlle Penet, Manon Pinoy, Bleike Steelandt, Mathieu Theys, Sverre Vanacker, CharlesVancoppenolle, Emma Vanfleteren, Soesja Vanmeirhaeghe, Damon Verbrugghe, Ada Verduyn, Maïté Verhaege, TornVersavel, Morgan Willems, Anjo Wychuyse. We herkennen ook misdienaar Lien Claerhout en diaken Curd Fieuws enVormheer E.H. Jos De Muynck.

9 ‘ T AALTJE juli - augustus 2011

39 VORMELINGENOp zaterdag 30 april werden er 39 jongeren gevormd op onze parochie.

Page 10: Aaltje 163 (jul-aug 2011)

DF AalbekeTer gelegenheid van de Vlaamse Feestdag

AperitiefconcertDoor Koninklijke Harmonie Eendracht Aalbeke

Op zondag 10 juli om 11 u

Locatie: Speelplein Ledeganck

Aperitief/vlagverloting

Toegang gratis

In samenwerking met ‘Kom uit je kot’

10 ‘ T AALTJE juli - augustus 2011

Page 11: Aaltje 163 (jul-aug 2011)

Geboorten- 13 april: Lenn De Jonghe- 25 april: Ayden De Langhe- 3 mei: Megan Van Elslande- 17 mei: Febe Vanhoe

Overlijdens- 16 april: Antoinette Vuylsteke, 86

jaar, weduwe van Michel Legley- 18 april: Roger Van Corselis,

77 jaar, echtgenoot vanMarie-Thérèse Yserbyt

- 22 april: Leon Nachtegaele, 91 jaar,weduwnaar van Yvonne Maertens

- 3 mei: Simonne Steelandt, 90 jaar

- 7 mei: Georges Soens, 81 jaar, weduwnaar van Astrid Pauwels

- 16 mei: Roger Vandeputte, 87 jaar, echtgenoot van Maria Deleu

- 26 mei: Christine Vanhuysse, 62 jaar, echtgenote van Ivan Dupont

- 28 mei: Vera Delombaerde, 59 jaar, weduwe van Bernard Leman

- 29 mei: Roland Vermeulen, 57 jaar- 30 mei: Maria-Anna Vansteenkiste,

87 jaar, weduwe vanRoger Van Den Bossche

- 7 juni: Edmond Soenen, 85 jaar, echtgenoot van Maria Debusschere

- 7 juni: Noël De Veirman, 82 jaar, weduwnaar van Berthe De Pluymer

Huwelijken- 17 juni: Peter Carpentier

en Isabelle Boudry

Jubilea- 23 april: gouden huwelijksjubileum

van Raphael Lepersen Josyane Staelens

- 7 mei: gouden huwelijksjubileum van André Tommeen Cecile Geeraert

Deze foto, ondertussen ook al bijna35 jaar oud, werd op het einde vanhet schooljaar genomen op despeelplaats van het pensionaat.

Juf Marleen (familienaam niet meerbekend) was een tijdelijkehulpleerkracht bij juffrouwAnnemarie omdat er al te veel

kinderen in de klas zaten.

Verder zijn alleen Marijke Corne enStefaan Desramault nog in functie.

André Verleye, Leo Dekeyzer enEdmond Soenen zijn overleden. Al deanderen zijn met pensioen.

Veel mannelijke leerkrachten zijn er

niet meer. Van de 28 leerkrachten zijner nog 3 overgebleven. Voorts zeiiemand van de leerkrachten dat op defoto, vergeleken met nu, ‘de tand destijds’ heel goed merkbaar is. We latendie uitspraak voor wat ze waard is…

HERINNERINGEN - LEERKRACHTEN IN 1977

11 ‘ T AALTJE juli - augustus 2011

Vooraan: Marijke Corne - Rita Derdeyn - Agnes Remmerie – Marleen ?? - Annemarie Decruynaere en Jeanine StragierMidden: Emilienne Libeer - Wilfried Desramault - zuster Jenny Monserez - zuster Maria Vandenbulcke - Monique Bels -

Hilde Geeraert - Hilde DemeyAchteraan: Edmond Soenen - Bernard Geeraert - Raf Vanpoucke - Stefaan Desramault - Louis Corne - André Verleye -

Jozef Messiaen - Leo Dekeyzer - Jean-Marie Holvoet en Hervais Hanssens

KRONIEK

Page 12: Aaltje 163 (jul-aug 2011)

12 ‘ T AALTJE juli - augustus 2011

Page 13: Aaltje 163 (jul-aug 2011)

Op zaterdag 9 juli gaat hetactiviteitenweekend om 15 u. vanstart met ‘spel zonder grenzen’, eencompetitiespel met praktischeproeven, dat openstaat voorverenigingen, wijkbewoners die zichverenigingen, vrienden die hunkrachten bundelen,... Een groepdeelnemers aan het spel zondergrenzen bestaat uit 4 tot 8 personen.Deelnemers betalen € 1 euroverzekering, maar krijgen een drankjegratis. Eveneens is er mogelijkheidom in de namiddag een kaartje teleggen. In de pauze van spel zondergrenzen kunnen ook de kleintjes(lagere school) hun krachten meten.

Om 18.30 u. vergasten dePlan(k)trekkers de aanwezigen op eenkorte voorstelling, bij een aperitiefje.Vervolgens kan aangeschoven wordenvoor het avondmaal met beenhesp.Laat u daarbij niet afleiden door deaccordeoniste, tafelgoochelaar Jean-Paul tovert zo je bord leeg. Om 21 u.start het avondfeest met muziekgroep‘Dirk en Peter akoestisch’, die muziekbrengt van de jaren 60-70-80. Wie dit

wenst kan een dansje wagen. Na hetfeest is het mogelijk ter plaatse teovernachten in eigen tent of caravan.

Zondag 10 juli wordt de dagbegonnen met een stevig ontbijt,waarna aansluitend de kinderen zichkunnen wagen aan Vlaamsevolksspelletjes. Of u kan deelnemenaan een fotozoektocht. Tijdens hetmiddagaperitief verzorgt deKoninklijke Harmonie Eendracht demuzikale noot. En daarna: lekkerefrietjes!

Inschrijven is noodzakelijk voor hetspel zonder grenzen, de beenhespen het ontbijt en dit ten laatste op 4juli: zie onze aankondiging in ditAaltje.

M.m.v. Chiro Korneelke, KAV,Davidsfonds, de Plan(k)trekkers,Okra, KWB, Gezinsbond, KoninklijkeHarmonie Eendracht Aalbeke, OC engebiedswerking Aalbeke

Met de steun van de stad Kortrijk,provincie West-Vlaanderen, VlaamseGemeenschap en Bloso

KOM UIT JE KOT OP 9 EN 10 JULI

Het derde weekend van septemberstaat Aalbeke weer bol van defestiviteiten. Op vrijdag 16 septemberwordt het startschot gegeven met deopeningsreceptie in OC Aalbeke,waarna op zaterdag 17 en zondag 18september Aalbeekse verenigingen,handelaars en organisaties uitpakkenmet diverse activiteiten in hetdorpscentrum. Op zondag wordenAalbekeplaats enMoeskroensesteenweg weerverkeersvrij voor de topdag van deCorneliusfeesten.

Net als vorig jaar wordt eenhobbybeurs en eenkinderrommelmarkt georganiseerd opzondag 18 september. Degeïnteresseerde Aalbekenaren zijnuitgenodigd om deel te nemen en zichin te schrijven voor deze activiteiten.

OPROEP AAN:

Aalbekenaren met een creatievehobbyOp zondag 18 september wordt in degrote zaal van OC Aalbeke eenhobbybeurs georganiseerd. Iedereendie een hobby of ambacht beoefent endit wil demonstreren is welkom. Dehobbybeurs vindt plaats tussen 13 u.en 18 u. Computer, fotografie,kalligrafie, schilderen, modelbouw,decoratie, wandelen, kubb, … Er zijnheel wat interessante hobby’s. Dehobbybeurs is de ideale gelegenheidom aan anderen te tonen waar u meebezig bent of kennis te maken metandere Aalbeekse hobbyisten.

Meer info in OC Aalbeke of viawww.aalbeke.be/corneliusfeesten

Op de website vindt u hetinschrijvingsformulier.

Aalbeekse kinderen voor dekinderrommelmarktBen je tussen zes en twaalf jaar enzou je graag een centje bijverdienen?Dan hebben wij misschien iets voorjou! Op zondagnamiddag 18september van 13 tot 17 u. wordt opAalbekeplaats eenkinderrommelmarkt ingericht vooralle Aalbeekse kinderen. Wie eerstinschrijft heeft zeker plaats.Deelname is gratis.

Meer info in OC Aalbeke of viawww.aalbeke.be/corneliusfeesten

Op de website vind je hetinschrijvingsformulier.

(meegedeeld)

CORNELIUSFEESTEN 2011

13 ‘ T AALTJE juli - augustus 2011

Page 14: Aaltje 163 (jul-aug 2011)

14 ‘ T AALTJE juli - augustus 2011

Een toevallig beginJean- Luc moest niet lang nadenkenom zich te herinneren hoe hun hobbybegon. “Zo’n goeie 20 jaar geledenhad ik een kameraad die met eenVolvo Amazone reed. Ik vond dit eenmooie auto en wilde graag ook zo’nmodel hebben. Ik polste eens bij mijnvrouw die ermee akkoord ging omzo’n type van Volvo te kopen. Watlater heb ik er een op de kop kunnentikken die in tamelijk goede staat was.Er was weinig werk aan, die moestenkel nog herspoten worden.Wij hebben ons ingeschreven bij eenclub, de Swedish Car Club Belgium,en daar zag ik wagens waarvan ikverwonderd was dat men die zo mooikon renoveren. Daar kreeg ik desmaak te pakken.”

Toch een ander doelTijdens die bijeenkomsten steldeJean-Luc vast dat de bedoeling van demeeste bezitters van die oldtimerswas om met hun wagen daar te staanpronken. Zo’n ‘freak’ wilde hij nietzijn. Hij wilde dat een auto niet alleengoed gerenoveerd moet zijn maar datje er ook nog mee moet kunnen endurven rijden. Voor hem moet eenoldtimer zo goed als picobello in ordezijn.Met zijn eerste Volvo is hij er metzijn gezin mee op vakantie geweest.De interesse was gewekt. Het plezier van Jean-Luc en vaderJozef bestaat erin de auto terenoveren, die rijklaar te maken omdie te laten keuren en ermee tekunnen rijden. Voor dat laatste heefthij evenwel geen tijd en dus wordt dieverkocht. Zo heeft hij een tweede, eenderde , een vierde auto gekocht en bijgebrek aan plaats gewoon weerverkocht. Met de verkoop van de ene

wagen heeft hij weer geld om devolgende aan te pakken enz.

Maar je moet het toch kunnen,een auto weer opknappen?Jean-Luc kende er zo goed als nietsvan. “Ik heb de Latijnse afdelinggevolgd, dat is dus zeker geenrichting mechanica maar ik heb welveel interesse voor auto’s, moto’s enalles wat zich mechanischvoortbeweegt.” En nu komt vaderJozef aan het woord: ”Ik heb 3 jaar ineen carrosserie gewerkt en ben 13jaar lasser geweest bij Vandewiele.Per week soldeerde ik indertijd 15rollen draad van 5kg van 1,8 mmdikte. Ik kan aan de carrosserie, deversnellingsbak en de motor werken.Dat sluit in: lassen, de carrosserieweer vlak maken, grondverf spuiten,het chassis herstellen, nieuwe dorpels aanbrengen, nieuwe panelen inlassen.Al de andere mechaniek en

elektriciteit laat ik aan Jean-Lucover.” En Jean-Luc voegt eraan toe: “In een oude auto zitten maar eentwintigtal kabels en een aantallichtjes. Dat werk kan ik aan maar bijde nieuwe auto’s is dat al veelingewikkelder. Daar komt meerelektronica bij te pas.Waar ergens heb ik dat geleerd?Nergens. Af en toe eens in een boekjesnuffelen, dat wel. Al doende leertmen is een gezegde en dat is bij mijhet geval.”“Wat wij wel doen”, neemt Jozefover, “is een tweede wrak vanhetzelfde merk kopen, kijken hoe hetallemaal in elkaar steekt en de goedestukken ervan gebruiken. En zo leerje vlug iets bij. Maar een motorreviseren, dat kunnen wij niet, dat isspecialistenwerk. Ofwel kopen wijdan een goede motor, ofwel laten wijdie door een kenner weer in ordebrengen.”

MERKWAARDIGE HOBBY’SOLDTIMERS RENOVEREN MET VADER EN ZOON VERHAEGHEEr zijn mensen die graag met een nieuwe wagen rijden. Er zijn mensen die graag met hun oude wagen blijvenrijden. En er zijn mensen die graag met een nieuwe, gerenoveerde, oude wagen willen rijden. Een oldtimer dus.Maar er zijn ook mensen, in ons geval Aalbekenaren, die er een hobby van maken om uitsluitend een oldtimerweer op te knappen en rijvaardig te maken. Toen we te gast waren in de Luingnestraat bij Jean -Luc Verhaegheen zijn vader Jozef, wisten zij smaakvol te vertellen hoe zij er hun plezier in vonden om van een oude karkas eensplinternieuw uitziende oldtimer te maken.

Dit karkas van een Karmann Ghia wordt gerenoveerd tot een mooieen rijklare oldtimer.

Page 15: Aaltje 163 (jul-aug 2011)

Hoeveel tijd neemt dit in beslag?“Moeilijk te zeggen,” komt Jean-Luctussen,“want dit is afhankelijk van destaat waarin we die oldtimer kopen.Soms wordt een wrak verdergedemonteerd tot er alleen maar eenchassis overblijft en dan wordt deauto volledig heropgebouwd.”Jozef: “Zo hadden we hier eenKarmann Ghia, een auto waaraan ikmaar eventjes 108 uur gelast heb,lassen alleen zonder het mechanische

gedeelte in orde te brengen. Eenoldtimer wordt door ons voor 90%gerenoveerd, nog niet perfect dus, ‘inshowroomstaat’ gebracht, zoals datgenoemd wordt.”

Wanneer is een auto een oldtimer?Jean-Luc is hiervan blijkbaar volledigop de hoogte:”Volgens de Belgischewetgeving moet een gewone auto 25jaar oud zijn, een bestelwagen 30 jaar.Kenmerk van een oldtimer is dat denummerplaat begint met de letter O(van oldtimer). Die moet maareenmaal gekeurd worden en danalleen nog op remmen enstuurinrichting, wat toch erg minimaalis want sommigen durven metkarkassen rondrijden. Als je met eengewone auto naar de keuring gaat,moet je al voor een klein mankementterug.

Nadeel daarvan is dat je maar magrijden binnen een straal van 30kilometer van je woonplaats en datenkel tussen zonsopgang enzonsondergang. Lichten bijvoorbeeldworden niet gekeurd.Uitzondering is wanneer het over een‘manifestatie-treffen’ gaat. Als die bv.in Antwerpen doorgaat mag je daarnaar toe rijden. Maar dan ben je ookbeperkt. Je mag dan evenmin rijdenwaar je wilt.

De autotaks is heel goedkoop. Ook deverzekering want met een oldtimer rijje niet elke dag.”“Let wel,” onderbreekt Jozef even,”met een auto, ouder dan 25 jaar, magje wel overal rijden als die ieder jaargekeurd wordt. Hij wordt dan alsdagelijks voertuig ingeschreven.”

Is het een dure hobby?“Ja,” zegt vader Jozef instemmend,“en het is uiteraard afhankelijk vanhoeveel nieuwe stukken je nodig hebten hoeveel die kosten.”“Dat valt te bezien”, corrigeert Jean-Luc en hij verduidelijkt meteen, “datis afhankelijk van de klasse waaroverhet gaat, hoeveel geld je er wilt aanbesteden en in welke staat dieoldtimer zich bevindt. Voor wagensuit de jaren 60-80 gaat dit nog omdat

de reservestukken nog frequent op demarkt te verkrijgen zijn. Voor deoudere wagens valt dat duurder uit.”“Vergeet ook niet,” onderbreekt Jozef,“dat het merk van de wagen een rolspeelt, hoeveel ervan gefabriceerdzijn. Er zijn nog tal van elementen dieeen invloed op de kosten hebben.Sportwagens bv. zijn zeker nietgoedkoop. En vanzelfsprekend speeltde staat van de wagen bij aankoopeen nog grotere rol.”

Uit ervaring leer je veel“Toen we met onze hobby begonnen,”gaat Jozef verder, “ waren voor deaankoop van een oude auto veelzaken voor ons onbekend: waaropmoet je letten? Een bepaald merkvertoont op bepaalde plaatsen veelroestvlekken, de motor die het nazoveel duizenden kilometers niet langmeer zal uithouden enz. Een wrak is tamelijk goedkoop tekrijgen, € 1 000 bv. maar dan kun jenog niet weten hoeveel uren eraangewerkt moet worden om die op teknappen. Koop je een blinkende auto,dan kan die veel verborgen gebrekenhebben en bij manier van spreken noguit elkaar vallen. Een garagehouderzal dus nooit vooraf een prijs bepalenom die oude auto te herstellen omdathij ook niet weet hoeveel uren werkeraan verbonden zijn.Het wereldje van de oldtimers is eenheel klein wereldje. Iedereen kentiedereen maar hier en daar is er weleens een charlatan die er enkel op uitis om zijn zakken te vullen en er wilvan leven in plaats van als hobby tebeschouwen.Voor ons telt de hobby. Als wij onsgeld terug hebben bij verkoop, danzijn wij al tevreden. Het plezier vaneen oldtimer hersteld te hebben, geeftons de voldoening. En voor mij is heteen manier om mij tijdens mijnpensioen op een aangename wijzebezig te houden. Een paar uurtjes inde voormiddag, een paar in denamiddag en de dag is zo om.”

Naar welke auto’s gaat devoorkeur?In het totaal hebben Jean-Luc enJozef al 18 oldtimers gerestaureerd.

15 ‘ T AALTJE juli - augustus 2011

Spuiten is het werk van Jean-Luc

Page 16: Aaltje 163 (jul-aug 2011)

Jean-Luc: “Mijn voorkeur gaat uitnaar het merk Volvo, ik ben daar gekvan omdat dit heel robuuste wagenszijn en dan meer bepaald wagens uitde jaren 55 tot 65. De oude Volvo- enSaabwagens zijn gemaakt vanstaalplaat zodat die beter beschermdzijn tegen het koude klimaat inSkandinavië. Verder zijn de Volkswagens heelgemakkelijk om aan te werken. Deonhandigste kan een Volkswagen uitmekaar halen en de stukken zijn heelgemakkelijk en tegen een tamelijklage prijs te verkrijgen. Daar zijngespecialiseerde firma’s voor o.a. inMoeskroen en Rekkem die uitsluitendvan dit merk leven.”Jozef:”Verder hebben we eenMercedes gerestaureerd, louter uitcuriositeit. Ook nog een Citroën, eenVolkswagen Karmann Ghia, eenVolkswagen ‘camionette’ Westfaliaom in te slapen, een viertal VWKevers en een DKW met 2 cilinders.Vooroorlogse wagens kopen wij nietomdat die nog moeilijk te vinden zijnen daar hoge prijzen voor gevraagdworden. Hetzelfde voor Amerikaansewagens.”“De oudste die we gekocht hebben,“neemt Jean-Luc over,”dateert vanbegin de jaren 50, een Volvo Duett210. Ikzelf ben van het jaar 1963. Ikvind dat een ‘geestig’ jaar en ik zoekgewoonlijk een van rond dat jaar.Komiek, hé?”

Rijden ter ontspanningJean-Luc en Jozef zorgen er altijdvoor dat de wagen ingeschreven is,gekeurd wordt, de nummerplaataangevraagd wordt en dat ze ermeekunnen rijden. Dat kan één jaar zijn,dat kan twee jaar zijn, dat kan zelfsmaar een maand zijn.Jean-Luc: “Ik wilde perse een VWKarmann Ghia, een sportwagen, eentweezitter. Ik dacht dat die zou rijdenzoals een Porsche. We stoppen daareen spiksplinternieuwe motor in, een1600 dubbele carburator enz. Wehebben daar twee jaar aan gewerkt.Volkswagen had indertijd diesportwagen gebouwd om minderkapitaalkrachtige mensen ook de kanste geven om met een tweezitter te

rijden. Maar het ‘sportwagen’geval was verte zoeken en ik heb hem daarom al naeen maand doorverkocht.”

Niet de enige wagen“Het is al eens voorgevallen dat ik 4oldtimers tegelijk had staan en dat wijer een aan het opknappen waren,”vervolgt Jean-Luc, “ ik had geenplaats meer om die ergens te zetten endan moet je er wel ene verkopen.Zowat dagelijks volg ik nu op internetwat te koop aangeboden wordt.Vroeger, zo’n 20 jaar geleden, kon jeeen op de kop tikken via deKoopjeskrant, op een treffen of opeen oldtimerbeurs waar je het een enhet ander verneemt. Tegenwoordig

gaat dit meestal via internet.Als ik een ‘batje’ kan doen, pak ik datmee maar die zogenaamde ‘batjes’,die zijn aan het verdwijnen. Eenoldtimer vinden op een boerderij, datis verleden tijd. Zelfs in Frankrijkvind je dat niet meer. Al deNederlanders zijn die komenopkopen. Die kopen voor hun vrouwals tweede voertuig een oldtimer, wijkopen een kleine wagen. Maar dieNederlanders hebben op dat gebiedFrankrijk ‘leeggeplunderd’.”“Wij zijn ook nog naar Frankrijkgeweest, zelfs naar Luxemburg,

Nederland en Duitsland, je vindt ernog weinig en als je ergens in eenschuur nog een heel oude wagenvindt, wordt die dan gebruikt alskiekenkot. Jammer natuurlijk wantdaar tref je wel eens een heel oudewagen aan die plat op de grond staat,er zijn geen wielen mee aan, ook dedeuren ontbreken meestal want dekippen moeten er vrij kunnen inrondlopen. Dan is daar geen beginnenmeer aan. Het verst zijn we ooit naar Duitslandgereden, twee dagen heen en terugvoor een speciaal type van VolvoAmazone met open dak, tamelijkuniek in het oldtimerwereldje.”

Zijn jullie de enigen in Aalbekemet zo’n hobby?

“Die echt restaureren zoals wij datdoen, bij mijn weten wel,” weet Jean-Luc nog te vertellen. “Hier inAalbeke is er een oldtimerclub, deSint-Cornilvrienden, maar daar benik geen lid van om de eenvoudigereden dat de deelnemers de zaterdagof de zondag rijden maar dan moet ikwerken. Met een paar vriendenorganiseer ik hier in Aalbeke elk jaareen oldtimerrit.We zijn wel in een club in Nederlandin de omgeving van Amersfoort maardan alleen om onderdelen te kunnenkopen. Ideaal omdat je daar in een

16 ‘ T AALTJE juli - augustus 2011

Laswerk is de specialiteit van Jozef, hier aan het werk bij een VolkswagenWestfalia. Inzet: de opgeknapte wagen.

Page 17: Aaltje 163 (jul-aug 2011)

magazijn enorm veel onderdelen, totde kleinste en soms zeldzaamste toetegen een schappelijke prijs kuntkopen.”

Einde van de oldtimers? Volgens Jean-Luc hebben oldtimershun eigen charme, hun eigen typischekenmerken. “Nu gelijken de modellensterk op mekaar, ze moeten allemaalgestroomlijnd zijn. Japanse wagenszijn behalve een paar bijzonderhedenallemaal dezelfde. Over 50 jaar zal erniemand meer rijden met een autovan nu waarvan hij kan zeggen dathet een oldtimer is.Oldtimers van nu, dat is wat anders.Daar heb ik respect voor. Ik gebruiktwee bestelwagens voor de winkelmaar ik onderhoud ze niet. Zulke wagens dienen om mee te werken

maar mijn oldtimers moeten piekfijnin orde, gewassen en opgepoetst zijn.Daar heb ik veel voor over.”

Jean-Luc en zijn vader kunnen nogveel meer vertellen, te veel voor ditartikel, zo enthousiast zijn ze van hunhobby. Ongelooflijk hoe mensenkunnen opgaan in hun unieke hobby.Zouden er in Aalbeke -Markesteertnog andere mensen zijn die zo’n

hevige fan zijn van hunmerkwaardige hobby? Zo ja, laat hetde redactie eens weten. Wie weetkunnen we u aan het woord laten?

17 ‘ T AALTJE juli - augustus 2011

Drie pronkstukken die door de handen van vader en zoon Verhaeghe gingen:een Citroën DS 1971, een Mercedes 220 SEB 1964

en een Volvo Amazone uit de jaren ‘60

Oud-gemeentehuis Burgerzaken en bevolking

tel. 056 43 09 51Gesloten van 21 juli tot en met 22augustus. U kan terecht in hetstadhuis van Kortrijk elke werkdagvan 9 tot 12.30 u., niet op zaterdag.

Bibliotheek

tel. 056 43 09 53De bibliotheek is gesloten van 1 toten met 15 augustus. De bibliotheekvan Kortrijk is open.

Wijkinspecteur

tel. 056 24 08 23In afwachting van de nieuwewijkinspecteur geldt volgenderegeling: u kan terecht in het wijk-kantoor van Marke bij de inspecteurs

Eddy Pauwels (0498 909 768) enRonny Tytgat (0498 909 777) elkewerkdag van 8 tot 10 u. in het OCMarke.

OCMW

tel. 056 43 09 54Het Sociaal Huis in Aalbeke isgesloten van 18 juli tot en met 15augustus. U kan dan terecht in hetSociaal Huis van Kortrijk, Budastraat27, (kantooruren: van 8.30 u. tot11.30 u.) - tel. 056 24 42 22 (in devoor- en namiddag) of [email protected]

Secretariaat conservatorium

tel. 056 43 09 55Gesloten van 4 juli tot en met 28augustus.

Ontmoetingscentrum Secretariaat OC - 056 40 18 92

In juli en augustus is het secretariaatde maandag open tot 16 u. in plaatsvan tot 19 u. Het OC is vollediggesloten van 12 juli tot en met 15augustus.

De WeisterOIP

tel. 056 27 77 65Geen OIP-permanentie in juli enaugustus in Aalbeke.U kan welterecht in het buurthuis van Rollegem,Tombroekstraat 2, iedere dinsdag van14 tot 17 u.

VAKANTIEREGELING 2011 STADSDIENSTEN AALBEKE

Page 18: Aaltje 163 (jul-aug 2011)

18 ‘ T AALTJE juli - augustus 2011

JULIwo 6 Kaarting, OKRA, 14 u., OCdo 7 Bloedcollecte, Rode Kruis, 18 u., OC

Vergadering, Trage Wegen, 20 u., OCza 9 Activiteitenweekend en camping, Kom Uit Je Kot, vanaf 14 u.,

speelplein Ledeganck, zie aankondiging voor volledig programmazo 10 Activiteitenweekend en camping, Kom Uit Je Kot, tot 14 u.,

speelplein Ledeganck, zie aankondiging voor volledig programmawo 13 level up gamenamiddag, Team Jeugd, 13.30 u.,’t Skut,

Fotovriendenkring, OC, 19 u., OCdo 14 Onder ons, Ziekenzorg, 14 u., OC

AUGUSTUSwo 17 Kaarting, Okra, 14 u., OCdo 18 Onder ons, Ziekenzorg, 14 u., OC

Start badminton, KWB, 19 u.-21.30 u., OC, telkens op donderdagma 22 Avonturen- en tentenkamp, OC en Team Jeugd, 9.30 u., Avanco

Adventure (inschrijven via sportplus 056 278 000 - code Z 826)Start schilderatelier, Valk, 17.30 u., OC, telkens op maandag

di 23 Vergadering, Arko, 20 u., OCwo 24 Start kleiatelier, Valk, 20 u., OC, telkens op woensdag

Start volleybal, Gezinsbond, 20.30 u., OC, telkens op woensdag

Tuinaanleg BoudryOpritten - Terrassen

GrondwerkenLauwsestraat 51 – 8511 Aalbeke

℡ 056 42 83 63www.tuinaanlegboudry.be

VOF FietsateljeeMarc Casteele

Bergstraat 28, 8511 Aalbeke℡ 0496 85 33 50

Verkoop & alle herstellingen

Provinciaal Technisch InstituutKortrijk

Provinciale TuinbouwschoolKortrijk

Tel : 056 22 13 41www.pti.be

REDACTIEFrank Claerhout, Firmin CornelusBoudewijn Deschamps, Frans DestoopPieter Hanssens, Etienne LachatFilip Santy, Alain VandeputteGinette Vermeeren

REDACTIEADRESOntmoetingscentrum, Aalbekeplaats,8511 Aalbeke, tel. 056 40 18 [email protected]. nr. BE57 4616 5227 8135

'T AALTJE is een uitgave van deAalbeekse verenigingsraad ARKO

GRATIS VERSPREIDING

Jaarabonnement buiten Aalbeke enMarkesteert: € 9.

AFHUREN: 1 pag.: € 44 - 1/2 pag.: € 25

SPONSORING: € 30 per nummer

VERANTWOORDELIJKE UITGEVERFrans Destoop,Steertstraat 93, 8510 Marke

Artikels en aankondigingen vanactiviteiten voor het volgend nummerworden op het redactieadres verwachtvóór 18 augustus 2011.

Dit Aaltje kwam tot stand met definanciële steun van:

ACTIVITEITENKALENDER

VIJF PAALTJES Snelle service In het vorige Aaltje stond een foto van het laatste gesneuvelde verkeerspaaltjeop het kruispunt Lampestraat – Bergstraat – Aalbeeksestraat. De redactiehoopte toen op een spoedig herstel van deze onveilige verkeerssituatie.

Blijkbaar wordt onze dorpskrant in de stad (door de schepen?) met Argusogengevolgd. De dag na het verschijnen van ’t Aaltje kwam een ploeg van de dienstMobiliteit alles herstellen. Dit keer is de kleur oranje in plaats van groen.

Hopelijk worden ze dit keer beter gerespecteerd door de alle weggebruikers enzijn ze nu een langer leven beschoren.