de venen_dec 2012

56
Zakenmagazine voor de gemeenten De Ronde Venen en Nieuwkoop en alle bijbehorende dorpskernen DECEMBER 2012 PrimaPost Profile Tyrecenter Hogendoorn & s’Anders eten en drinken Rabobank En de machtigste van De Venen anno 2012 is... JAN VAN WALRAVEN smit schoenen Zie pagina 17

description

 

Transcript of de venen_dec 2012

Page 1: de venen_dec 2012

Zakenmagazine voor de gemeenten

De Ronde Venen en Nieuwkoop en alle bijbehorende

dorpskernen

DECEMBER 2012

PrimaPostProfile Tyrecenter Hogendoorn

& s’Anders eten en drinkenRabobank

En de machtigste van De Venen anno 2012 is...

JAN VAN WAlRAVEN

smitschoenen

Zie pagina 17

Page 2: de venen_dec 2012

* Business Club* Restaurant Veldzijde* Feesten en partijen

* 18 Holes Golfbaan* Par-3 Baan* Golf Academy

Wilt u op de hoogte worden gehouden van ons laatste nieuws? Volg ons dan ook via twitter: @golfparkwilnis

Broodje van de maand!

Broodje Dobbe Kroket

slechts €4,95!

Jan van Schie:Golf in Wilnis?

Voor mij: Genieten,

Ontspannen, Liefde en

Fanatisme!

www.golfparkwilnis.nl 0297-281143

Page 3: de venen_dec 2012

VOORWOORD

DE VENEN INTOBUSINESS 03

Je kunt dezer dagen geen krant of tijdschrift openslaan of het wordt gedomineerd door verhalen over de staat van de economie. Vaak verhalen over rode cijfers, neergaande trends, massaontslagen en tegenvallende groei. Kortom, verhalen die somber stemmen.

De Venen IntoBusiness die u nu in handen heeft vormt daarop een uitzondering. De toon van deze eerste uitgave is positief en in dit zakenmagazine voor De Ronde Venen en Nieuwkoop is er volop aandacht voor de vele parels die actief zijn in onze lokale economie. Het eerste nummer van dit fraai uitgegeven magazine is dan ook een goed medicijn tegen de somberheid en doet meteen verlangen naar meer.

Het belang van een � orerende lokale economie hoeft geen betoog. Daar zijn niet alleen ondernemers en bedrijven bij gebaat, maar ook verenigingen, instellingen en niet in de laatste plaats inwoners. Vanwege het belang is een sterke duurzame lokale economie door het college van Burgemeester en Wethouders tot een van de speerpunten van het beleid benoemd. En door haar ligging in het Groene Hart, omringd door economische centra als Amsterdam, Utrecht, Schiphol en de Bloemenveiling Aalsmeer, heeft De Ronde Venen een uitstekende uitgangspositie om te � oreren. Een van de manieren waarop de gemeente werkt aan versterking van de lokale economie is onder andere door investeringen in het Mijdrechtse bedrijventerrein zodat dit een aantrekkelijke vestigingsplaats blijft.

Als college van Burgemeester en Wethouders hebben we, in wisselende samenstelling en over verschillende onderwerpen, veelvuldig contact met bedrijfsleven en ondernemers, onder andere via de bezoeken die we elke maand aan een bedrijf brengen. De bezoeken

brengen we omdat we interesse hebben in wat bedrijven in onze gemeente doen en hoe zij de gemeente als vestigingsplaats erva-

ren. Dat levert waardevolle informatie op die we gebruiken om het ondernemersklimaat zo goed mogelijk te houden.

Een doel waar we overigens gezamenlijk, gemeente en ondernemers, aan werken.

Wat mij altijd opvalt tijdens deze bedrijfsbezoeken, is het enthousiasme en de passie waarmee ondernemers

over hun bedrijf vertellen. Dat enthousiasme proef je ook in de verhalen in dit magazine,

dat voor een belangrijk deel is gewijd aan familiebedrijven. Gelukkig heeft de regio De Venen veel van deze bedrijven die wel als de motor van de economie worden gezien. Ze opereren met passie, bezitten veel kennis, hakken sneller knopen door, beschikken over een goede langetermijnvisie en maken veelal een doorlopende en ge-zonde groei door. Kortom, een voorbeeld voor velen en terecht dat ze hier nader over het voet-licht worden gebracht.

Ik hoop dat de verhalen in dit magazine u inspireren en een goed medicijn vormen tegen de somberheid. Ik wens u veel leesplezier!

Maarten DivendalBurgemeester De Ronde Venen

Medicijn

Page 4: de venen_dec 2012

PAGINA VIB23

PAGINA SANDRA VOETELINK50

30

PAGINA BOLTON42

PAGINA DEN BLEKER

17

49

VOORWOORD EN INHOUDSOPGAVE

DE VENEN INTOBUSINESS 04

PAGINA OPEN COFFEE12

PAGINA VAN DE KAMP

PAGINA SMIT SCHOENEN13

PAGINA HOGENDOORN BROERS26

PAGINA VAN DE VORST38

PAGINA KIES

PAGINA KORVER46

PAGINA RABOBANK08

24PAGINA PRIMAPOST

PAGINA VAN BOMMEL33

Alles over De Machtigste van De Venen leest u vanaf pagina 18

Page 5: de venen_dec 2012

Stand van zaken 6

Open Coffee De Ronde Venen 12

VIB 23

SV Argon 32

IntoBusiness.nu 54wordt splinternieuw platform

Fenna Luiting 41

Rabobank 8

Smit Schoenen 17

PrimaPost 24

Profi le Tyrecenter Hogendoorn & s’ Anders eten en drinken 26

StudioRAAK 29

M. den Bleker & Zn. 30

Bolton 42

KIES 46

Korver Makelaardij 49

Kuiper en Zn. Verhuizingen 53

Frans van der Kamp 13

Van Bommel schoenen 33

Peter van de Vorst 38

Golfen met…. Sandra Voetelink 50

Voorwoord Maarten Divendal 3

Top 50 De Machtigste van De Venen 18

Beursvloer 22

Business & Style 36

Business Midnight Golf 44

Top 10 bekendste ondernemersfamilies 48

Goed doel: Inloophuis ’t Anker 52

Colofon 55

DE VENEN INTOBUSINESS 05

Van de Oostkanaalweg tot aan de Hollandse Kade

ACTUEEL

COLUMN

REPORTAGES

INTERVIEWS

EN VERDER

Drieëntwintig hemelsbrede kilometers. Een oppervlakte van honderd en vijfenzeventig vierkante kilometer waar-van ongeveer een kwart aan water. Van de Oostkanaalweg tot aan de Hollandse Kade. In totaal eenentwintig dorps-kernen met elk hun eigen karakteristieken. Natuur, rust, landschappen als in de schilderijen van Jacob van Ruisdael. Groene Hart pur sang. Maar ook dynamische bedrijvig-heid, een gunstige economische ligging en een door-tastende ondernemersmentaliteit. Een gebied in balans. Dit zijn enkele feiten, cijfers en schetsen van het verschijningsgebied van De Venen IntoBusiness, het zakelijk magazine dat u nu in handen heeft.

De afgelopen maanden heb ik veel gesproken met onder-nemers uit De Venen, geluisterd naar hun opvattingen en nagedacht over de vraag of het gebied De Venen klaar is voor IntoBusiness. En het antwoord: JA! De onderne-mers die bekend zijn met IntoBusiness uit andere regio’s zijn trots op het feit dat zijzelf nu een eigen IntoBusiness titel hebben. De ondernemers voor wie IntoBusiness compleet onbekend was, reageerden voornamelijk geïnteresseerd, open en enthousiast. Natuurlijk waren er ook nuchtere, terughoudende reacties. Bescheidenheid siert tenslotte de mens.

“Wat bezielt je om in deze tijd een zakelijk magazine te willen introduceren”, is een opmerking die ik de laatste tijd veel heb gehoord. “Tja”, zeg ik dan. “Ik hoor iedereen wel praten over de economische crisis, maar ik ben mezelf hiervoor vergeten op te geven. Sorry.”Zonder de realiteitszin uit het oog te verliezen, ben ik van nature een positivist. Het gras is bij mij groener dan bij mijn buren, terwijl bij mij alles is bestraat. Zoek nieuwe mogelijkheden, pak kansen en blijf met rechte rug en opgeheven hoofd door het leven stappen, dat is mijn devies.

Ik wens u allen veel lees-plezier en voor later dit jaar een goed uiteinde en een mooi, positief en gezond 2013.

Martijn van DalenUitgever De Venen IntoBusiness

Page 6: de venen_dec 2012

STAND VAN ZAKEN

DE VENEN INTOBUSINESS 06

Van Schie 50 jaarVan de verhuur van kiepkarren en kranen en het uitvoeren van allerhande loonwer-ken tot een respectabele GWW-aannemer. Wat er in 50 jaar niet kan gebeuren...Vanaf de oude bedrijfslocatie aan de Geer-kade in Wilnis is Jan van Schie in 1962 gestart in de agrarische sector. Na verloop van tijd werd de focus verlegd naar bouw- en civiele werken. De toename aan ver-huurmateriaal en -materieel zorgde ervoor dat Jan van Schie verhuisde van Wilnis naar de Constructieweg 100 te Mijdrecht. De nieuwe locatie werd op spectaculaire wijze geopend.

Het feestweekend van 22 en 23 september 2012 was misschien nog wel mooier. Met meer dan 5000 bezoekers mag van een geslaagd evenement worden gesproken. 50 jaar van Schie, een bedrijf waar De Venen trots op mag zijn. Met een trekker op de praam, Van Schie 50 jaar geleden.

Op vrijdag 21 september werd voor de 6e achtereenvolgende keer de Open Argon georganiseerd, een golftoernooi voor sponsoren van SV Argon. Plaats van bestemming was wederom het prachtige Golfpark Wilnis. De grote vraag was of de gedoodverfde favoriet Bas Vosselman zijn verleden jaar behaalde titel kon prolongeren. De weersomstandigheden waren optimaal en de sfeer zat er goed in. Organisator Rob de Jong hield de touwtjes goed strak, zodat iedereen op de geplande tijd aan de bar zijn prestaties nog wat kon aandikken. Tussen het hoofd- en het nagerecht bleek tijdens de prijsuitreiking inderdaad dat Bas het beste had gespeeld en dat hij dus de grote druk op zijn schou-ders kon dragen. Kortom: een zeer geslaagd evenement waar volgend jaar zeker weer een vervolg aan wordt gegeven.

Bas Vosselman wint opnieuw Open Argon

Het winnende team met van links naar rechts: Henk van der Laan, Bas Vosselman, Ronald Landsman en Johan van Scheppingen.

DE VENEN INTOBUSINESS 07

In elke editie van De Venen IntoBusiness kunt u een heerlijke taart winnen door te raden wie de mystery guest op de foto is. Uit de juiste inzendingen verloten we 3 winnaars. Zij worden beloond met een heerlijke taart van La Torta. La Torta maakt niet alleen heerlijke taarten, ze verzorgen ook workshops taartdecoratie voor zowel kleine als grote groepen. De prijswinnaars gaan met de taarten en de mystery guest op de foto en deze foto wordt dan weer geplaatst in de volgende editie van De Venen IntoBusiness. Zo simpel is het!

U kunt uw antwoord mailen naar [email protected] en wie weet is het binnenkort smullen geblazen.

Van 26 januari tot en met 2 februari 2013 zal Hans den Bleker van dB hout en dB beschoeiingen met een team deelnemen aan de unieke, once-in-a-lifetime uitda-ging Navigate North.

In 7 dagen zal er 7000 kilometer afgelegd moeten worden door 6 landen. Sneeuw en kou zullen ze moeten trotseren. Over on-

begaanbare gladde wegen zullen ze rijden van coördinaat naar coördinaat, soms wel 24 uur achter elkaar. Deze hartverwar-mende maar ijskoude belevenis zal door De Venen IntoBusiness gevolgd en onder-steund worden. Want uiteindelijk draait het om het belangrijkste: Geld inzamelen voor de goede doelen ALS en het Ronald MacDonald huis Sophia Rotterdam.

Team den Bleker zoekt nog meer spon-soren. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met Hans den Bleker via 06 - 532 809 09.

Kijk ook eens op www.navigatenorth.nl of op www.denbleker.wordpress.com voor veel meer informatie over deze ongekende uitdaging.

Team Den Bleker gaat uitdaging Navigate North aan

Mystery Guest van december 2012: Wie is dit?

Page 7: de venen_dec 2012

STAND VAN ZAKEN

DE VENEN INTOBUSINESS 06

Van Schie 50 jaarVan de verhuur van kiepkarren en kranen en het uitvoeren van allerhande loonwer-ken tot een respectabele GWW-aannemer. Wat er in 50 jaar niet kan gebeuren...Vanaf de oude bedrijfslocatie aan de Geer-kade in Wilnis is Jan van Schie in 1962 gestart in de agrarische sector. Na verloop van tijd werd de focus verlegd naar bouw- en civiele werken. De toename aan ver-huurmateriaal en -materieel zorgde ervoor dat Jan van Schie verhuisde van Wilnis naar de Constructieweg 100 te Mijdrecht. De nieuwe locatie werd op spectaculaire wijze geopend.

Het feestweekend van 22 en 23 september 2012 was misschien nog wel mooier. Met meer dan 5000 bezoekers mag van een geslaagd evenement worden gesproken. 50 jaar van Schie, een bedrijf waar De Venen trots op mag zijn. Met een trekker op de praam, Van Schie 50 jaar geleden.

Op vrijdag 21 september werd voor de 6e achtereenvolgende keer de Open Argon georganiseerd, een golftoernooi voor sponsoren van SV Argon. Plaats van bestemming was wederom het prachtige Golfpark Wilnis. De grote vraag was of de gedoodverfde favoriet Bas Vosselman zijn verleden jaar behaalde titel kon prolongeren. De weersomstandigheden waren optimaal en de sfeer zat er goed in. Organisator Rob de Jong hield de touwtjes goed strak, zodat iedereen op de geplande tijd aan de bar zijn prestaties nog wat kon aandikken. Tussen het hoofd- en het nagerecht bleek tijdens de prijsuitreiking inderdaad dat Bas het beste had gespeeld en dat hij dus de grote druk op zijn schou-ders kon dragen. Kortom: een zeer geslaagd evenement waar volgend jaar zeker weer een vervolg aan wordt gegeven.

Bas Vosselman wint opnieuw Open Argon

Het winnende team met van links naar rechts: Henk van der Laan, Bas Vosselman, Ronald Landsman en Johan van Scheppingen.

DE VENEN INTOBUSINESS 07

In elke editie van De Venen IntoBusiness kunt u een heerlijke taart winnen door te raden wie de mystery guest op de foto is. Uit de juiste inzendingen verloten we 3 winnaars. Zij worden beloond met een heerlijke taart van La Torta. La Torta maakt niet alleen heerlijke taarten, ze verzorgen ook workshops taartdecoratie voor zowel kleine als grote groepen. De prijswinnaars gaan met de taarten en de mystery guest op de foto en deze foto wordt dan weer geplaatst in de volgende editie van De Venen IntoBusiness. Zo simpel is het!

U kunt uw antwoord mailen naar [email protected] en wie weet is het binnenkort smullen geblazen.

Van 26 januari tot en met 2 februari 2013 zal Hans den Bleker van dB hout en dB beschoeiingen met een team deelnemen aan de unieke, once-in-a-lifetime uitda-ging Navigate North.

In 7 dagen zal er 7000 kilometer afgelegd moeten worden door 6 landen. Sneeuw en kou zullen ze moeten trotseren. Over on-

begaanbare gladde wegen zullen ze rijden van coördinaat naar coördinaat, soms wel 24 uur achter elkaar. Deze hartverwar-mende maar ijskoude belevenis zal door De Venen IntoBusiness gevolgd en onder-steund worden. Want uiteindelijk draait het om het belangrijkste: Geld inzamelen voor de goede doelen ALS en het Ronald MacDonald huis Sophia Rotterdam.

Team den Bleker zoekt nog meer spon-soren. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met Hans den Bleker via 06 - 532 809 09.

Kijk ook eens op www.navigatenorth.nl of op www.denbleker.wordpress.com voor veel meer informatie over deze ongekende uitdaging.

Team Den Bleker gaat uitdaging Navigate North aan

Mystery Guest van december 2012: Wie is dit?

Page 8: de venen_dec 2012

REPORTAGE

DE VENEN INTOBUSINESS 08

‘Het verhaal áchter het bedrijf en het vermogen kennen, daar gaat het om’

Rabobank Rijn en Veenstromenadviseert groot aantal familieondernemingen

TEKST VERBIEST MEDIA / ANJA VERBIEST l FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL / DANIËLLE VERWEIJ

Het adviseren van familiebedrijven vraagt van een � nanciële instelling als Rabobank Rijn en Veenstromen

een betrokken en deskundige houding. Ronald Meijer, kantoordirecteur De Ronde Venen,

en Marianne Reintjes, manager Private Banking & Vermogensmanagement, ervaren dat dagelijks.

Marianne Reintjes en Ronald Meijer

Page 9: de venen_dec 2012

DE VENEN INTOBUSINESS 09

Dichtbij en betrokkenRabobank Rijn en Veenstromen bestaat sinds 2010 en is ontstaan door het samen-gaan van Rabobank Veenstromen en Rabobank Bodegraven-Woerden. Ronald Meijer: “We zijn een coöperatieve bank, wat in dit geval inhield dat onze leden het samengaan moesten goedkeuren. En dat gebeurde met overweldigende meerder-heid. Meer dan negentig procent van onze leden stemde in met de fusie en schonk

THEMA: FAMILIEBEDRIJVEN

ons daarmee een enorm vertrouwen.Voorwaarde was wel dat we in elk van de vier grotere kernen in het nieuwe werkge-bied dichtbij en betrokken zouden blijven. Sindsdien adviseren onze circa driehon-derd medewerkers zowel onze particuliere als zakelijke klanten vanuit Woerden, Bodegraven, Kockengen en Mijdrecht. Elk van deze vier ‘kernen’ heeft een eigen directeur, die dichtbij de lokale samen-leving staat en daarbinnen als het ware

fungeert als de ogen en oren van de bank. Door goed op de hoogte te blijven van wat onze klanten bezighoudt, kunnen we immers snel inspelen op zaken die voor hen belangrijk zijn. Die verbondenheid met de lokale samenleving zie je ook terug bij onze medewerkers. Velen van hen bewegen zich niet alleen binnen de diverse netwerken, ze doen ook vrijwilligerswerk of vervullen bestuursfuncties bij stichtin-gen en verenigingen in ons werkgebied.”

Vanuit het kantoor in Mijdrecht heeft Ronald Meijer vrijwel dagelijks contact met lokale bedrijven. “Als aanspreekpunt voor de plaatselijke ondernemers ben ik de verbindende schakel tussen deze klanten en de bank. Specialisten op velerlei gebied, die samenwerken binnen de op maat van een relatie gesneden klantteams, staan de ondernemers bij. Op deze manier wordt kennis vlot gedeeld en zijn we samen goed op de hoogte. Zo brengen we het beste van twee werelden samen: onze lokale betrokkenheid én onze wereldwijde Rabo-kennis.”

Adviseren is bij ons maatwerkOok Marianne Reintjes is vanuit de afde-ling Private Banking & Vermogensma-nagement nauw betrokken bij de zakelijke

Page 10: de venen_dec 2012

DE VENEN INTOBUSINESS 10

klanten van Rabobank Rijn en Veenstro-men. “Bij Private Banking gaat het vaak om vermogen dat is opgebouwd met een eigen bedrijf. Dat kan een eenmanszaak zijn, maar ook een inmiddels internatio-naal opererende onderneming. Maar we adviseren ook particulieren en families met een privévermogen. In deze regio zijn relatief veel familiebedrijven gevestigd en in een groot aantal gevallen is de Rabo-bank daar vanaf het begin bij betrok-ken. We zijn de huisbankier van talloze van deze ondernemingen, hebben veelal een levenslange relatie. We weten waar het vermogen vandaan komt, hoe het is opgebouwd. We ervaren elke dag opnieuw hoe hard ervoor gewerkt wordt en besef-fen als geen ander hoe belangrijk het is dat het familiekapitaal ook voor volgende generaties waardevol blijft. We gaan dan ook vanuit een sterke betrokkenheid met het vermogen van onze klanten om. Een groot deel van alle bedrijfsoverdrachten in de regio wordt door Rabobank Rijn en Veenstromen begeleid. Van oudsher heeft onze bank een groot marktaandeel in het lokale midden- en kleinbedrijf. Ook zijn veel agrarische ondernemingen persoon-lijk klant bij ons. Elke ondernemer heeft zijn eigen speci� eke wensen. We bieden de ondernemer op maat inzicht in de privé� nanciën en persoonlijke aandacht. Wat voor de een heel goed is, kan voor een ander juist verkeerd zijn. Iedere klant adviseren we op de manier die het beste bij hem of haar past. Die stijl van werken is typisch Rabobank: dichtbij en betrok-ken, maar ook toegankelijk, transparant, persoonlijk, solide en specialistisch.”

Rust en inzichtEen grote kracht van de specialisten van Rabobank Rijn en Veenstromen is dat zij het verhaal áchter het bedrijf en het vermogen van hun klanten kennen. Marianne Reintjes: “Een bedrijfsover-dracht is een complex en emotioneel proces. Het is dan ook niet iets wat men van de ene op de andere dag beslist, daar gaan vaak vele jaren mee gemoeid. In die periode is het onze taak om als een soort regisseur de klant te ondersteunen en ervoor te zorgen dat alles goed geregeld wordt. Niet alleen nu, maar ook voor in de toekomst. Dat kan per onderneming verschillen. Als een zoon of dochter het bedrijf overneemt, is het anders dan wanneer meerdere verwanten de onder-neming voortzetten. En weer anders als iemand van buiten de familie dat doet of als het bedrijf verkocht moet worden bij gebrek aan opvolgers. Geen enkele situatie is hetzelfde, dat maakt ons werk ook zo interessant. Rust over prive en za-kelijke � nanciën en de balans tussen die twee begint met inzicht in de mogelijk-heden. Wij kunnen ondernemers helpen om dat inzicht te verkrijgen. Daarvoor kunnen wij te allen tijde een beroep doen op een groot aantal specialisten. Collega’s die zich dagelijks bezighouden met vermogensstructurering, beleggen, estate planning, charitymanagement en pensioenen. Graag betrekken we bij onze advisering de andere adviseurs van onze klanten, bijvoorbeeld notarissen, advo-caten of � scalisten. Zo bedienen we elke klant precies met de diensten waar hij of zij behoefte aan heeft.”

Netwerkbijeenkomsten versterken de verbondenheidRabobank Rijn en Veenstromen zorgt er ook voor dat ondernemers met elkaar in contact komen tijdens netwerkbijeenkom-sten. Ronald Meijer: “We vinden het als coöperatie plezierig om mensen samen te brengen. Samen bereik je meer dan alleen. Dat is onze overtuiging die door de jaren heen alleen maar sterker is geworden. Dat wordt gewaardeerd, van onze klanten én leden horen we dat ze die interactie op prijs stellen. Het met elkaar kunnen delen van kennis en kunde versterkt de verbonden-heid, ook van onze klanten onderling. ”De bijeenkomsten die de bank voor haar relaties organiseert, hebben uiteenlopende thema’s. Marianne Reintjes: “Het kan bijvoorbeeld gaan over de haken en ogen van de overdracht van een onderneming aan een familielid, maar ook over nieuwe belastingmaatregelen. Iedereen kan zelf bepalen wat men met die informatie doet en of men daar onze hulp bij wil inscha-kelen. Van de discussies die er tijdens deze sessies ontstaan, leren wij ook. Bijvoorbeeld over de behoeftes van onze klanten of de verwachtingen die zij van ons hebben als � nanciële dienstverlener en adviseur. Netwerkbijeenkomsten werken inspirerend, beide kanten op.”

Rabobank Rijn en VeenstromenKantoor De Ronde VenenBozenhoven 933641 AD MijdrechtT 0348 - 42 70 00 E [email protected] W www.rv.rabobank.nl

Ronald MeijerMarianne Reintjes

Page 11: de venen_dec 2012

DE VENEN INTOBUSINESS 10

klanten van Rabobank Rijn en Veenstro-men. “Bij Private Banking gaat het vaak om vermogen dat is opgebouwd met een eigen bedrijf. Dat kan een eenmanszaak zijn, maar ook een inmiddels internatio-naal opererende onderneming. Maar we adviseren ook particulieren en families met een privévermogen. In deze regio zijn relatief veel familiebedrijven gevestigd en in een groot aantal gevallen is de Rabo-bank daar vanaf het begin bij betrok-ken. We zijn de huisbankier van talloze van deze ondernemingen, hebben veelal een levenslange relatie. We weten waar het vermogen vandaan komt, hoe het is opgebouwd. We ervaren elke dag opnieuw hoe hard ervoor gewerkt wordt en besef-fen als geen ander hoe belangrijk het is dat het familiekapitaal ook voor volgende generaties waardevol blijft. We gaan dan ook vanuit een sterke betrokkenheid met het vermogen van onze klanten om. Een groot deel van alle bedrijfsoverdrachten in de regio wordt door Rabobank Rijn en Veenstromen begeleid. Van oudsher heeft onze bank een groot marktaandeel in het lokale midden- en kleinbedrijf. Ook zijn veel agrarische ondernemingen persoon-lijk klant bij ons. Elke ondernemer heeft zijn eigen speci� eke wensen. We bieden de ondernemer op maat inzicht in de privé� nanciën en persoonlijke aandacht. Wat voor de een heel goed is, kan voor een ander juist verkeerd zijn. Iedere klant adviseren we op de manier die het beste bij hem of haar past. Die stijl van werken is typisch Rabobank: dichtbij en betrok-ken, maar ook toegankelijk, transparant, persoonlijk, solide en specialistisch.”

Rust en inzichtEen grote kracht van de specialisten van Rabobank Rijn en Veenstromen is dat zij het verhaal áchter het bedrijf en het vermogen van hun klanten kennen. Marianne Reintjes: “Een bedrijfsover-dracht is een complex en emotioneel proces. Het is dan ook niet iets wat men van de ene op de andere dag beslist, daar gaan vaak vele jaren mee gemoeid. In die periode is het onze taak om als een soort regisseur de klant te ondersteunen en ervoor te zorgen dat alles goed geregeld wordt. Niet alleen nu, maar ook voor in de toekomst. Dat kan per onderneming verschillen. Als een zoon of dochter het bedrijf overneemt, is het anders dan wanneer meerdere verwanten de onder-neming voortzetten. En weer anders als iemand van buiten de familie dat doet of als het bedrijf verkocht moet worden bij gebrek aan opvolgers. Geen enkele situatie is hetzelfde, dat maakt ons werk ook zo interessant. Rust over prive en za-kelijke � nanciën en de balans tussen die twee begint met inzicht in de mogelijk-heden. Wij kunnen ondernemers helpen om dat inzicht te verkrijgen. Daarvoor kunnen wij te allen tijde een beroep doen op een groot aantal specialisten. Collega’s die zich dagelijks bezighouden met vermogensstructurering, beleggen, estate planning, charitymanagement en pensioenen. Graag betrekken we bij onze advisering de andere adviseurs van onze klanten, bijvoorbeeld notarissen, advo-caten of � scalisten. Zo bedienen we elke klant precies met de diensten waar hij of zij behoefte aan heeft.”

Netwerkbijeenkomsten versterken de verbondenheidRabobank Rijn en Veenstromen zorgt er ook voor dat ondernemers met elkaar in contact komen tijdens netwerkbijeenkom-sten. Ronald Meijer: “We vinden het als coöperatie plezierig om mensen samen te brengen. Samen bereik je meer dan alleen. Dat is onze overtuiging die door de jaren heen alleen maar sterker is geworden. Dat wordt gewaardeerd, van onze klanten én leden horen we dat ze die interactie op prijs stellen. Het met elkaar kunnen delen van kennis en kunde versterkt de verbonden-heid, ook van onze klanten onderling. ”De bijeenkomsten die de bank voor haar relaties organiseert, hebben uiteenlopende thema’s. Marianne Reintjes: “Het kan bijvoorbeeld gaan over de haken en ogen van de overdracht van een onderneming aan een familielid, maar ook over nieuwe belastingmaatregelen. Iedereen kan zelf bepalen wat men met die informatie doet en of men daar onze hulp bij wil inscha-kelen. Van de discussies die er tijdens deze sessies ontstaan, leren wij ook. Bijvoorbeeld over de behoeftes van onze klanten of de verwachtingen die zij van ons hebben als � nanciële dienstverlener en adviseur. Netwerkbijeenkomsten werken inspirerend, beide kanten op.”

Rabobank Rijn en VeenstromenKantoor De Ronde VenenBozenhoven 933641 AD MijdrechtT 0348 - 42 70 00 E [email protected] W www.rv.rabobank.nl

Ronald MeijerMarianne Reintjes Jacques Balvertvoor uw golflessen en veel meer

In Duivendrecht ben ik opgegroeid, om de hoek van de Amsterdamse Golfclub. Daar ben ik op 14 jarige leeftijd begonnen met golfen.

Toen ik 21 jaar was ben ik met de opleiding voor golfprofessional begonnen. De lessen volgde ik op sport- centrum Papendal en mijn stage liep ik op golfclub Toxandria.In 1985 heb ik mijn A-diploma voor golf- professional gehaald.

Mijn eerste baan werd Toxandria (Gilze-Rijen), daar ben ik 6 1/2 jaar blijven werken. In die tijd speelde ik veel wedstrij-den op nationaal niveau. Bij de jong pro’s werd ik derde in de Profranking. In de Profranking bij de grote toernooien was ik bij de eerste tien.

In 1988 en 1989 heb ik mee mogen doen met het KLM-Open. Mede door deze prestaties kwam ik terecht op golfclub Veld-zijde (Wilnis). Daar ben ik reeds 24 jaar werkzaam.Ik ben veel bezig met lesgeven aan beginners en gevorderden, compe-titiespelers en jeugd. Ik geef clinics aan bedrijven, organiseer groepslessen, geef videolessen en ik leid op voor het 9-stappen- plan, voorheen het Golf Vaardigheids Bewijs. Tevens organiseer ik golf-reizen naar het buitenland.

Voor materialen kunt u ook bij mij terecht. Ik verkoop clubs op maat, tassen en karren en geef hierover advies. Maar ik repareer ook golfclubs. Al met al een zeer afwisselende baan.

Voor informatie kunt u terecht bij: Jacques Balvert tel. nr. 06 - 443 327 88 of per mail [email protected]

FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL / MICHEL TER WOLBEEK

Page 12: de venen_dec 2012

DE VENEN INTOBUSINESS 12 FOTOGRAFIE PAUL VAN DER DUNGEN

Sinds februari 2012 organiseren Niels Moen van Groep Xtra en Claudia Lencioni van Avis Budget Autoverhuur geheel belangeloos Open Coffee De Ronde Venen. Zij leerden elkaar kennen op een Open Coffee en verbaasden zich erover dat in De Ronde Venen geen vaste Open Coffee werd georganiseerd. Met hulp van een aantal sponsoren starten zij de Ronde Veense variant en dat werd direct een succes! Een ‘bomvolle’ Punt in februari zorgde voor een gedenkwaardige eerste editie. Gesteund door de vele enthousiaste reacties kreeg het initiatief een structureel

REPORTAGE

Open Coffee De Ronde Venen is een gratis en laagdrempelige

maandelijkse netwerkbijeenkomst. Iedere tweede vrijdag van de maand

ontmoeten ondernemers uit de regio De Ronde Venen elkaar tussen 9:00

en 11:00 uur bij Café-Restaurant De Punt in Baambrugge. Met Smit

& Dorlas als sponsor kunnen bezoekers elke maand kosteloos kof� e en

thee drinken, waarbij lokale horecapartners voor iets lekker zorgen.

concept dat vanaf de introductie in sep-tember op veel bijval kan rekenen!

Iedere ondernemer is welkom bij Open Coffee De Ronde Venen, van zzp-ers tot directeuren van middelgrote onderne-mingen. Juist de mix van verschillende beroepsgroepen zorgt voor de meest interessante en succesvolle ontmoetingen. Kijk voor meer informatie op de website: www.ocderondevenen.nl of stuur een mail naar [email protected].

Open Coffee De Ronde Venen

Netwerken met inhoud!

vervolg. Inmiddels liepen al ruim 300 verschillende ondernemers al eens op vrijdagmorgen De Punt binnen.

De ochtenden kennen geen vast pro-gramma, er is vooral veel tijd om met col-lega ondernemers in gesprek te komen, ideeën uit te wisselen en misschien zelfs tot concrete afspraken te komen. In de even maanden is er een korte presentatie van een interessante spreker, bijvoorbeeld een lokale ondernemer. In de oneven maanden schuiven bezoekers rond de tafel tijdens de business speed date. Een

De Venen IntoBusiness is medesponsor van Open Coffee De Ronde Venen

Van links naar rechts: Yvonne de Haan van GroepXtra, Claudia Lencioni van Avis Autoverhuur, Mauriel van den Haak van De Punt, Bart-Jan Boog van Smit&Dorlas en Martijn van Dalen van De Venen IntoBusiness. Op de foto ontbreken Marie-Jose Keizer van Multicopy Amstelveen, Jan Posdijk van Profound Groep en Niels Moen van Organisatie Xtra.

Page 13: de venen_dec 2012

INTERVIEW

DE VENEN INTOBUSINESS 13

‘Milieueisen verlammen economische ontwikkeling in onze regio’

Grote bezorgdheid bijondernemers in gemeenteNieuwkoop overbeheerplan Natura 2000

“Door de huidige milieueisen in het

ontwerpbeheerplan dat in het kader

van Natura 2000 is opgesteld, zit de

Nieuwkoopse regio op slot. Dat is

slecht voor de economie en de

werkgelegenheid in dit gebied.”

Frans M. J. van de Kamp, voorzitter

van ‘Het Actieve Groene Hart’,

de federatie van ondernemers-

verenigingen in de gemeente

Nieuwkoop, windt er geen

doekjes om: de normen

in het plan móéten

worden aangepast.

TEKST VERBIEST MEDIA / ANJA VERBIESTFOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL / DANIELLE VERWEIJ

Page 14: de venen_dec 2012

DE VENEN INTOBUSINESS 14

We spreken elkaar eind oktober bij restaurant De Hollandsche Leeuw aan de Dorpsstraat in Nieuwkoop, waar je ook terecht kunt voor een smakelijke zaken-lunch. Enkele dagen daarvoor heeft Frans van de Kamp samen met drs. Laura van Klink, regiomanager Alphen aan den Rijn van de Kamer van Koophandel Den Haag, een petitie aangeboden aan de leden van Provinciale Staten van Zuid-Holland. Al eerder spraken vele ondernemers hun grote bezorgdheid uit over de gevolgen van Natura 2000 voor de economische ontwikkeling in het Groene Hart. Met het aanbieden van de petitie werd dat nog eens onderstreept.

Frans van de Kamp: “Voordat de op dat moment verantwoordelijke minister het beheerplan de� nitief kan vaststellen, moeten Provinciale Staten nog een advies uitbrengen. Dat staat voor eind november op de agenda. Vandaar onze petitie, ze kunnen nu nog op hun schreden terugke-ren en de verlammende milieueisen voor dit gebied aanpassen. Het is echt vijf voor twaalf, misschien zelfs al wat later. Maar nog niet té laat. Als het plan straks zonder veranderingen wordt vastgesteld, hebben we echter een groot probleem. Dan kan er hier in de regio helemaal niets meer. Maar ik kan me niet voorstellen dat men het echt zo ver laat komen.”

Natura 2000 is een netwerk van be-schermde natuurgebieden in de Europese Unie. Het vormt de hoeksteen voor het EU-beleid voor behoud en herstel van de biodiversiteit. De soortenrijkdom gaat in Europa al jaren achteruit en voor veel regeringen is de bescherming van � ora en fauna een belangrijke prioriteit. In Euro-pees verband wil men er voor zorgen dat het verlies aan soorten planten en dieren in 2020 is gestopt en zoveel mogelijk hersteld. Een mooi streven, vindt ook Frans van de Kamp. “Ik ben zeker niet tegen bescher-ming van de natuur, laat dat duidelijk zijn. Ik woon hier immers ook met heel veel plezier omdat het in dit gebied zo prachtig is. Maar we moeten niet doorslaan in die natuurbescherming en daardoor andere zaken die ook belangrijk zijn voor het voortbestaan van deze regio dwarsbomen.”

Van de Kamp wijst op het unieke karakter van de Nieuwkoopse Plassen en hun

directe omgeving. “Nergens anders in ons land zijn bedrijvigheid en natuur zo met elkaar verbonden als in deze regio. Denk maar aan de vele smederijen, die hier eeuwenlang gevestigd waren. Of aan de veenwinning. Bedrijvigheid en natuur hebben elkaar hier altijd versterkt. De dorpen zijn erdoor ontstaan, onze cultuur is erdoor bepaald. Juist die combinatie geeft dit gebied zijn bijzondere karakter. We moeten er echt alles aan doen om dat te behouden! Het aanpassen in het ont-werpbeheerplan van met name de norm voor de uitstoot van stikstof is daarvoor ongeloo� ijk belangrijk.”

De stikstofproblematiek heeft volgens Van de Kamp veel te maken met het overjarige en nu bedreigde veenmos-rietland. “Onder meer door achterstallig onderhoud is dat een probleem geworden. Om de uitstoot van stikstof te beperken, mag het sluik niet meer verbrand worden. Veel van het particuliere rietland staat op kaarten aan-geduid als moeras en dat betekent concreet dat alleen voor rietland dat in het bezit is van Natuurmonumenten subsidie voor het afvoeren van sluik wordt verleend. Dit zal ertoe leiden dat particulieren het riet niet meer laten snijden, wat op den duur verbossing tot gevolg heeft en ook meer stikstof zal opleveren.”

Het ontwerpbeheerplan bevat volgens Van de Kamp twee elementen die voor het bedrijfsleven in de Nieuwkoopse regio desastreus zijn. “Ten eerste dus de stikstofproblematiek die volgens het plan moet worden aangepakt, maar waar bin-

nen dit gebied geen afdoende oplossing voor is. Om de doodeenvoudige reden dat slechts 25% van de stikstof in dit gebied zelf wordt veroorzaakt. Sterker nog, minder dan 1% van die uitstoot komt voor rekening van alle bedrijvigheid in deze regio! De rest komt van elders, vaak met de wind mee. Van Europoort, Schiphol, het Ruhrgebied, snelwegen in de buurt, noem maar op.”

Het tweede element waar Van de Kamp en de zijnen bezwaar tegen maken, is het zogenoemde ‘stoplichtensysteem’ dat gaat gelden bij inwerkingtreding van het beheerplan. “Dat houdt onder meer in dat wanneer er een signi� cante verstoring in het Natura 2000-systeem optreedt de verstorende activiteit direct moet worden stilgelegd. Volgens het voorliggende plan betekent dat dat er geen enkele economi-sche activiteit mag worden toegevoegd. Niet alleen in de regio Nieuwkoop, maar zelfs niet binnen een straal van 10 kilome-ter rondom de Nieuwkoopse Plassen! Dan gaat het dus ook om bedrijven in Al-phen aan den Rijn, zoals bijvoorbeeld de overslagterminal, maar ook in Woerden, Bodegraven en Gouda. Uit onderzoek op verzoek van de betrokken gemeenten is gebleken dat de economische schade die daardoor veroorzaakt kan worden in vijf jaar oploopt tot een omzetverlies van 5,6 miljard euro en een banenverlies van 27.680 fte’s. Dat is onaanvaardbaar!”Van de Kamp wijst in dit verband op het recent verschenen rapport ‘Kracht van het Groene Hart’, waarin onder meer wordt gesteld dat het midden- en kleinbedrijf

Page 15: de venen_dec 2012

DE VENEN INTOBUSINESS 15

bepalend is voor de vitaliteit van het Groene Hart en dat groei en innovatie moeten worden gestimuleerd. “Positioneer het Groene Hart als Tuin van de Rand-stad, een erkende streek die een wezen-lijke bijdrage levert aan de levenskwaliteit van miljoenen Nederlanders op het gebied van wonen, werken, recreatie, voeding en gezondheid” zo luidt een van de belang-rijkste conclusies uit het rapport, dat werd opgesteld op initiatief van de Groene Hart-gemeenten, Kamer van Koophandel en Rabobank.

Overigens laten de recente ontwikkelin-gen, met name door de toezeggingen van de Provincie Zuid-Holland gedaan op 12 november, zien dat we wellicht toch nog een positief resultaat zullen boeken.Terwijl ze wachten op wat nog komen gaat, zitten Frans van de Kamp en de

zijnen niet stil. “Twee jaar geleden besloot ‘Het Actieve Groene Hart’ in samenwer-king met de Grontmij te gaan bekijken wat we daadwerkelijk kunnen doen aan duurzaam ondernemen binnen onze regio. Inmiddels participeert een dertigtal bedrijven, binnen de stichting ‘Duur-zaam Ondernemend Nieuwkoop’, in een project waarbij de Grontmij zeven dagen per week het energieverbruik meet. De resultaten van dat onderzoek verwach-ten we over een klein half jaar. Op basis daarvan kunnen gericht adviezen voor energiebesparing aan nog veel meer on-dernemers worden gegeven. Denk daarbij aan zonnepanelen en aardwarmte of aan

het gezamenlijk koelen en verwarmen van bedrijven. Maar duurzaam ondernemen is meer, ook de uitstraling van bedrijven-terreinen of het voorkomen van ziekte-verzuim hebben bijvoorbeeld daarmee te maken. Het is een continu proces, waarbij iedereen die het serieus neemt zo weinig mogelijk verspilt en het milieu zo min mogelijk belast. En het werkt, daar zijn inmiddels genoeg bewijzen voor.”Een ander initiatief van ‘Het Actieve Groene Hart’ nadert inmiddels haar voltooiing: het opknappen van het dorps-centrum van de kern Nieuwkoop. Van de Kamp: “Er komt vanaf het Regthuysplein een directe opening naar de Nieuwkoopse Plassen. Daarvoor is het kerkelijk centrum ‘De Rank’ verplaatst naar de andere kant. Waar nu nog een grote bouwput ligt, staan straks nieuwe winkels, woningen en een horecapaviljoen. Met een terras direct aan het water. En ook de muziektent komt terug! Komend jaar is de recon-structie klaar en is de kern Nieuwkoop weer het aantrekkelijke dorp waar het al vele eeuwen zo goed wonen, werken en recreëren is. Maar dat geldt voor het hele plassengebied in Zuid-Holland, dat nota bene qua wateroppervlak groter is dan het Friese merengebied en minstens net zo mooi! Een reden te meer om de normen in het beheerplan snel aan te passen, zodat de Nieuwkoopse regio ook mooi en levendig kan blijven!”

Page 16: de venen_dec 2012

HET IS UWEIGEN ZAAK

Voor informatie bel of mail naar:

Martijn van Dalen l 06 - 262 302 72 l [email protected] l www.intobusiness.nu/de-venen

Lees alles over úw bedrijf in De Venen IntoBusiness

Zakenmagazine voor de gemeenten De Ronde Venen en Nieuwkoop en alle bijbehorende dorpskernen

DECEMBER 2012

PrimaPost

Profi le Tyrecenter Hogendoorn & s’Anders eten en drinkenRabobank

En de machtigste van De Venen anno 2012 is... JAN VAN WALRAVEN

smitschoenen

Zie pagina 17

RADIOTV

SOCIAL MEDIAREGIONAAL

VOLG @RTVRONDEVENENFACEBOOK.COM/RTVRONDEVENENWWW.RTVRONDEVENEN.NL

[email protected] - 286 004

RENDEMENTSWEG 10 D, MIJDRECHT

DOELGERICHTADVERTEREN rondom

onze programma’s

vanaf 100 euro per week

ONAFHANKELIJK

ACTUEELNIEUWS

- advertentie -

Page 17: de venen_dec 2012

HET IS UWEIGEN ZAAK

Voor informatie bel of mail naar:

Martijn van Dalen l 06 - 262 302 72 l [email protected] l www.intobusiness.nu/de-venen

Lees alles over úw bedrijf in De Venen IntoBusiness

Zakenmagazine voor de gemeenten De Ronde Venen en Nieuwkoop en alle bijbehorende dorpskernen

DECEMBER 2012

PrimaPost

Profi le Tyrecenter Hogendoorn & s’Anders eten en drinkenRabobank

En de machtigste van De Venen anno 2012 is... JAN VAN WALRAVEN

smitschoenen

Zie pagina 17

RADIOTV

SOCIAL MEDIAREGIONAAL

VOLG @RTVRONDEVENENFACEBOOK.COM/RTVRONDEVENENWWW.RTVRONDEVENEN.NL

[email protected] - 286 004

RENDEMENTSWEG 10 D, MIJDRECHT

DOELGERICHTADVERTEREN rondom

onze programma’s

vanaf 100 euro per week

ONAFHANKELIJK

ACTUEELNIEUWS

- advertentie -

DE VENEN INTOBUSINESS 17

Jacqueline Smit: “Ik ben van de derde generatie. Mijn opa begon halverwege de jaren dertig met het venten van klompen. Hij � etste heel wat af in de regio en kwam soms alleen met een krop sla als ruilhan-del terug. Regelmatig verkocht hij ook klompen op de pof, niet iedere boer kon ze meteen betalen. In 1938 opende hij een winkel in Breukelen, aan de Herenstraat. Op precies dezelfde datum als waarop ik zoveel jaren later het huurcontract voor de nieuwe winkel tekende! Heel speciaal en volgens mij een goed teken voor de toekomst.” In maart 1968 openden haar ouders, Jacques en Coby Smit, hun eerste schoe-nenwinkel in de Mijdrechtse Gijsbert van Stoutenborchstraat. Jacqueline Smit: “Wij woonden boven de winkel, mijn broer en ik speelden dan ook vaak beneden tussen de schoenen. Kijk, dat ben ik op de toonbank bij mijn vader. Ik was een jaar of drie en toen dus al ‘besmet’ met het schoenenvirus. Ik heb altijd gezegd dat ik later bij mijn vader zou gaan werken en

zo is het ook gegaan. Ik heb zijn passie en gevoel voor dit vak overgenomen”, wijst ze op een van de foto’s.

In 1976 verhuisde Smit Schoenen naar het toen splinternieuwe winkelcentrum De Lindeboom, waar ze in de loop der jaren vele klanten uit Mijdrecht en verre omge-ving aan zich wisten te binden. Jacqueline Smit: “Voor onze kwaliteit en vakman-schap komen heel veel mensen nog steeds graag bij ons terug, dat merk ik elke dag!” In 2010 nam Jacqueline Smit de zaak van haar ouders over: “Net zoals mijn opa Joop en oma Jeanne nog vele jaren bij de zaak betrokken waren nadat mijn vader en moeder het hadden overgenomen, zitten zij nu ook niet thuis. Van woens-dag tot en met zaterdag komen ze mij en onze twee fulltime verkoopsters nog altijd helpen in de winkel en het magazijn. We hebben allemaal zo onze eigen taken, dat werkt prima.”De winkel aan de Dorpsstraat is aanmer-kelijk groter dan die in De Lindeboom.

Jacqueline Smit: “We hebben nu alle ruimte om onze schoenen en tassen goed te presenteren. Dat overzicht waarderen onze klanten, ze kunnen op hun gemak eerst even kijken of er iets van hun gading bij is voordat ze onze hulp vragen. We hebben een uitgebreide en kwalitatief goede collectie, met voor ieder wat wils. ‘Geklede’ schoenen, bijvoorbeeld voor zakenlieden of voor een speciale gelegen-heid, maar ook comfortabele schoenen voor mensen die veel moeten lopen of zo-genoemde ‘moeilijke voeten’ hebben. We verkopen niet zomaar schoenen. We zijn onderscheidend in ons aanbod, staan ach-ter onze merken en helpen mensen graag op weg met advies. Niet voor niets hebben zoveel mensen al sinds 1936 de weg naar Smit Schoenen weten te vinden!”

Smit Schoenen MijdrechtDorpsstraat 393641 EA MijdrechtT 0297 - 28 18 75E [email protected]

TEKST VERBIEST MEDIA / ANJA VERBIEST l FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL / MICHEL TER WOLBEEK

THEMA: FAMILIEBEDRIJVEN

Jacqueline Smit toont familiegeschiedenis in nieuwe

winkel aan Dorpsstraat

Derde generatie aan het roer bij Smit Schoenen

MijdrechtIn de schoenenwinkel die Jacqueline Smit

eind augustus aan de Dorpsstraat 39 in

Mijdrecht opende, laat een groot aantal oude

foto’s de geschiedenis van haar familie

herleven. Blikvanger is de muurgrote foto van

opa Joop Smit met zijn kar vol klompen, waarmee

hij de basis voor het familiebedrijf legde.

REPORTAGE

Page 18: de venen_dec 2012

MACHT IN DE VENEN

DE VENEN INTOBUSINESS 18

DE MACHTIGSTE van De Venen anno 2012

Geheel volgens de traditie van IntoBusiness komt ook De Venen IntoBusiness in december met

de Top 50 van de machtigste van… Deze ranglijst is niet gebaseerd op geld, uiterlijk of geslacht.

Deze ranglijst gaat om Macht, macht, macht. Maar dan in de goede zin van het woord.

Invloedrijk, dat is een veel vriendelijker woord. Goed dan, wie heeft er het meeste invloed?

De spelregels zijn simpel: Wil men in de Top 50 staan, dan zal men van zich moeten laten horen.

Steek de kop boven het maaiveld uit, wees innovatief, wees bepalend. Eenmaal op de 1e plaats,

dan wacht voor diegene een plaats in de Eregalerij der Machtigen om vervolgens nooit meer

terug te keren in de ranglijst. Eer voor het leven, wie wil dat nou niet.

Daar gaan we dan, aftellend van 50 naar de nummer 1.

50 RIETJE BEERENZegt men Beursvloer De Ronde Venen, dan zegt men Rietje Beeren.

Maatschappelijk betrokken onderne-men, daar ligt haar interesse. Zij zorgt ervoor dat het bedrijfsleven wordt gekoppeld aan de maatschappij.

49 REIN KROONDeze coming-man is nog geen 30 jaar oud, maar lokaal zeer actief. Hij zit

in de gemeenteraad, maar hij is ook bestuurslid van Stichting Match! Bij alles wat hij doet, geeft hij 100%. Rein is ook erg van de sociale media.

48 ROLAND BORSTVanuit zijn architectenstu-dio in Vinkeveen heeft hij onlangs een mooi plan be-

dacht voor nieuwbouw op het terrein van voormalig zwembad Blijdrecht, maar ook Dock 15 komt uit zijn pen. Momenteel is hij druk bezig om leden te werven voor ondernemersvereniging ondernemers Vinkevéén.

47 ROB DE LAATRob is directeur van een grote kof� ebrander uit Mijdrecht. Gepassioneerd

van de kof� eboon en dat verwacht hij ook van het personeel. Rob praat kof� e, slaapt kof� e en is kof� e. Goede landelijke dekking, maar Rob vergeet zijn lokale omgeving niet.

46 SIMONE BORGSTEDESimone is office mana-ger bij RTV De Ronde Venen, voorzitter van

stichting Vrienden van de baat, maar ook producent en onderneemster. Een drukbezette dame maar overal 100% inzet.

45 MARTINE VAN ACKERIn deze moeilijke tijden weet Martine met een frisse blik op de wereld goed

overeind te blijven in makelaarsland. En daarbij is ze ook nog eens jurist, een goede combinatie. Verder is ze actief bij bijvoorbeeld de beursvloer De Ronde Venen.

44 ROB DE JONGDeze ambtenaar in ruste verdient een plaats in de Top 50 omdat hij zich op

vele fronten belangeloos inzet. Actief bij de oranje vereniging, hockey, voetbal, tennis, bridge, Lions, golf…. Rob is zeer geliefd bij iedereen en dat is bewonderenswaardig.

43 ROB DE KUIPERDeze directeur van Vink Bouw uit Nieuwkoop weet in deze barre economisch

tijden schijnbaar met zijn bedrijf door de crisis heen te � etsen. Korte lijnen en de jongeren opleiden zijn twee van zijn speerpunten.

42 QUASSIMA ASAFIATIDe in Marokko geboren Quassima is oprichtster van de stichting Multi Mondo.

Hiermee probeert zij vrouwen uit ver-schillende culturen samen te brengen. Ze heeft idealen voor ogen en maakt zich daarvoor hard.

Page 19: de venen_dec 2012

MACHT IN DE VENEN

DE VENEN INTOBUSINESS 19

41 JOHN KORVERJohn zit al bijna 25 jaar is het vak. Vanuit misschien wel het mooist gelegen

bedrijfspand in de wijde omtrek pro� -leert hij zich als een creatieve makelaar waar ook een dosis empathie bij komt kijken. Ook maatschappelijk is John erg actief.

40 RONALD MAASHij is eigenaar van het bekende autobedrijf uit Nieuwkoop, maar heeft

ook vestiging in Alphen aan den Rijn en Uithoorn. Persoonlijk werkt hij erg op de achtergrond, maar als naar buiten toe sponsort hij vele lokale evenementen.

39 JOHN VAN DER LAANJohn geeft leiding aan een dynamisch bedrijf waarbij service hoog in het vaandel

staat. Met een goede regionale dekking vervoert Van der Laan jaarlijks meer dan een half miljoen mensen. Een begrip in Nieuwkoop en omgeving.

38 PETER HOMANVoor Peter Homan zijn het momenteel drukke weken. Hij verzorgt voor tiental-

len gemeentes de Kerstverlichting in de straten en op de pleinen. Maar hij is ook actief bij de oranje vereniging en de Culinaire Venen.

37 GERRIT SPLINTERGerrit Splinter is een expert voor het vinden van oplossingen op het gebied

van communicatie. Jarenlange ervaring gekoppeld aan vooruit blijven kijken maakt hem tot een goede ondernemer. Is als sponsor ook bij vele activiteiten betrokken.

36 JOHN KROESNiet achter blijven leunen, wachten op wat gaat komen. Nee, het wordt

niet meer gebracht, het moet gehaald worden. John Kroes begrijpt dat. Met een vestiging in Ter Aar en een achter-

grond in De Hoef een verdiende plaats in de Top 50.

35 LILLIANVAN DER SCHAAFDeze goedlachse dame runt al meer dan twintig

jaar Bonne Nuit, een lingerie speci-aalzaak in Mijdrecht. Lillian is een succesvolle zakenvrouw die vorig jaar één van de initiatiefneemsters was van de glossy ‘Zakenvrouwen’.

34 PETER BAKKERHij zorgt ervoor dat Mijdrecht en omgeving op de hoogte gehouden wordt

van lokaal nieuws. Gewapend met zijn fotocamera probeert hij via de diverse vormen van media overal als eerste het nieuws te melden.

33 PETER VAN DE VORSTDeze producent en presen-tator is sinds begin dit jaar een Ronde Vener. Alles wat

hij aanraakt lijkt in goud te verande-ren. Hij heeft via Twitter zo’n 85000 volgers en is op dat gebied de nummer 1. Vanaf pagina 38 in dit magazine een interview met Peter.

32 PETER GROENDeze oud wethouder van de gemeente Nieuwkoop is momenteel bestuurslid

bij het Hoogheemraadschap. Met zijn agrarische achtergrond houdt hij het evenwicht tussen natuur en economie in de gaten.

31 JAN VAN BERKUMJan van Berkum is initiatiefnemer van het Nationaal Regenboog-

evenement, de zeilsensatie van de Randstad. Tevens is Jan een bindende factor tussen politiek en het bedrijfsle-ven met als doel de werkgelegenheid te bevorderen.

30 WIM VAN DER LAANWim van der Laan is al bijna 20 jaar directeur van het gelijknamige archi-

tectenbureau. Een bekendheid in de omgeving, is overal voor te vangen. Inzetbaar als vicevoorzitter van de VIB tot aan coördinator bij de kleinste voetballertjes van SV Argon.

29 JOHNDEN HOLLANDERJohn zit al jaren in de eve-nementenbranche en doet

dat goed. Deze zeer ervaren self-made man bedenkt zijn concepten vanuit Stationsweg 18, het creatieve middel-punt van Mijdrecht.

28 ANNEKE KOOLVoor de buitenwereld is Anneke de eigenaresse van Golfpark Wilnis, maar ze

runt het samen met haar man Ton. Ze-ker met de uitbreiding in 2011 hebben ze een oase van ultieme rust gecreëerd. Slimme ondernemers met gevoel voor stijl.

27 FRANS VAN DER WEIJDENDeze autohersteller dankt zijn positie aan zijn inzet

voor de carrosseriebranche, de kerk, goede doelen, de ondernemersvereni-ging en wat al niet meer. Eigenlijk dezelfde redenen waarvoor hij onlangs Koninklijk geëerd werd.

26 LAURA VAN KLINKAls regiomanager van de Kamer van Koophandel onderhoudt zij de contac-

ten met de Nieuwkoopse ondernemers. Tevens zet zij zich in voor het project Duurzaam Ondernemen Nieuwkoop.

25 CONNY BALVERTDeze dame in een man-nenwereld zorgt voor het algemene bedrijfsbeleid

bij één van de mooiste en modernste bedrijven van Nieuwkoop. Samen met haar broers Jac en Leo en haar jongere zusje Marry-Louise houden ze het familiebedrijf springlevend.

DE MACHTIGSTE van De Venen anno 2012

Page 20: de venen_dec 2012

24 DAVIDMOOLENBURGHDavid is wethouder en locoburgemeester bij de

gemeente De Ronde Venen. Met onder andere sport, volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in zijn porte-feuille zal er niet veel tijd overblijven voor zijn grote hobby: basgitaar spelen.

23 ROB DE BASDeze belastingexpert is voorzitter van de OV-AB, de ondernemersvereniging

van Abcoude en Baambrugge. Tevens is Rob ambassadeur van de beursvloer De Ronde Venen en bezeten van oude Citroëns.

22 HANS VAN VEENHans kent iedereen en iedereen kent Hans. Hij is sinds jaar en dag presen-

tator van praktisch alle Ronde Veense evenementen. Maar hij kan veel meer, zijn veelzijdigheid is te prijzen. Met de microfoon in de hand, heeft Hans dus de macht.

21 TRUDY VENINGATrudy is wethouder in de gemeente Nieuwkoop met bouwen, wonen en werken

in haar portefeuille. Eén van haar wapenfeiten is de ontwikkeling van het nieuwe dorpshart van Nieuwkoop, iets wat langzaam maar zeker gestalte krijgt.

20 ARWIN BROUWERArwin Brouwer is de derde generatie in het familiebe-drijf. Onder zijn leiding is

Brouwer Transport en Logistiek klaar voor de toekomst. Tevens is Arwin voorzitter van de VIB, maar hij is ook ambassadeur van de beursvloer De Ronde Venen.

19 JAN SPELTSinds de jaren ’70 van de vorige eeuw staat Jan Spelt aan het roer van de Nieuw-

veense afvalverwerker. Maar er is in die periode zoveel veranderd. Jan heeft

alle veranderingen goed op waarde ge-schat en zodoende is Spelt een gezond bedrijf met een goede toekomst.

18 GUUS ELKHUIZENGuus Elkhuizen is wet-houder in de gemeente Nieuwkoop. Hij is hierbij

verantwoordelijk voor onder andere leefbaarheid, duurzaamheid en sport. Hierdoor is hij ook betrokken bij de problematiek van Natura 2000.

17 ROB ISAACSRob is ook overal bij betrokken, zo lijkt het. Bestuurslid bij de VIB,

bestuurslid bij inloophuis ’t Anker, hoofdredacteur van De Groene Venen, betrokken bij Culinaire Venen. En hij is directeur van een communicatie adviesbureau.

16 JOBKE VONKJobke is voormalig wethou-der in Abcoude, momen-teel is ze raadslid in De

Ronde Venen en onder meer voorzitter van het CDAV. Ze stond op de lande-lijke CDA-lijst tijdens de afgelopen verkiezingen voor de Tweede Kamer.

15 GERRIT VERWEIJGerrit Verweij is een ho-recaman in hart en nieren. Eigenaar van dorpscafé

Het Rechthuis in Mijdrecht, trouw-locatie en pannenkoekenrestaurant De Strooppot in De Hoef en ‘t Oude Parochiehuis. Maar hij is ook regio-voorzitter Midden Nederland van de Koninklijke Horeca Nederland.

14 TACO JANSONIUSTaco is de accountmanager van de Kamer van Koop-handel voor de gemeente

De Ronde Venen en is daarmee voor vele ondernemers uit de gemeente het aanspreekpunt. Hij voelt zich betrok-ken en laat dat ook blijken.

13 FRANS BUIJSERDSinds december 2007 is hij de burgemeester van

de gemeente Nieuwkoop, tevens beschermheer van “Het Reghthuys” in Nieuwkoop, bestuurslid VZHG, (de vereniging van Zuid-Hollandse ge-meenten) en voorzitter van de Rotary Nieuwkoop.

12 IR. PIETER PALMPieter Palm heeft als wet-houder van de gemeente De Ronde Venen onder

meer � nanciën en economie in zijn portefeuille. Zodoende is hij ook erg betrokken bij het grote revitaliserings-project van het bedrijventerrein in Mijdrecht.

11 FRANS SCHREURSFrans Schreurs is eige-naar van Rendez Vous, de ontmoetingsplek van

Mijdrecht. Sinds hij het restaurant uit een faillissement overnam in 1998 is het uitgegroeid tot een begrip in de regio. Helemaal van deze tijd en met een perfecte ligging.

10 AAD SMITAad Smit is de directie-voorzitter van Rabobank Groene Hart Noord,

waaronder de gemeente Nieuwkoop valt. Zijn betrokkenheid naar de lokale samenleving is zeer groot te noemen. Vanuit het nieuwe hoofdkantoor in Roelofarendsveen blijft zijn aandacht sterk gericht op zakelijk Nieuwkoop.

9 FRANS VAN DE KAMPFrans van de Kamp is voorzitter van het Actieve Groene Hart, de overkoe-

pelende organisatie van de Nieuw-koopse ondernemersverenigingen. Een man die het beste voor heeft met het Nieuwkoopse bedrijfsleven en zijn in-vloed tot in de Tweede Kamer aan toe uitoefent. Maar hij zet zich ook in voor studenten in Derde Wereld landen. Hij heeft zelf veel gereisd en overal goed zijn oren en ogen open gehouden. Een uitgebreid interview met Frans van de Kamp is in dit magazine te lezen vanaf pagina 13.

MACHT IN DE VENEN

DE VENEN INTOBUSINESS 20

Page 21: de venen_dec 2012

MACHT IN DE VENEN

DE VENEN INTOBUSINESS XX

8 RONALD MEIJERRonald Meijer is kantoor-directeur De Ronde Venen bij Rabobank Rijn en

Veenstromen, secretaris bij de V.I.B., hij is actief bij de Lions, voorzitter van de sponsorcommissie van SV Argon, voorzitter van Stichting Match!

7 MAARTEN DIVENDALMaarten Divendal is nu ruim een jaar burgemeester van gemeente De Ronde

Venen. De geboren Heemstedenaar is betrokken en weet graag wat er speelt in alle dorpskernen. Hiervoor was hij zes jaar wethouder in Haarlem.

6 YOURI LIEBERTONMedia ondernemer, reeds 11 jaar actief. Website ont-wikkeling, IT ontwerp &

beheer, video producties en publishing.

Heeft ruim 1500 opdrachtgevers en wil voorlopig nog even doorgroeien. We hebben met Youri een nummer 1 voor in de toekomst.

5 PAUL REURINGSVolgens velen misschien wel getipt als nummer 1, maar deze aimabele man

werkt veel, heel veel op de achter-grond. En daarom weet niemand precies hoe invloedrijk hij eigenlijk is.

4 SIMON BODEGRAVENNa 28 jaar de functie van voorzitter vervuld te hebben van de Commer-

ciële Club Nieuwkoop is hij onlangs benoemd tot erelid. Maar er zijn nog talloze commissies, stichtingen en verenigingen waar hij deel van heeft uitgemaakt.

3 JAN VAN SCHIEDeze ras-ondernemer ken-merkt de Ronde Veense nuchterheid. Middels

keihard werken en op de juiste manier ondernemen staat Van Schie na 50 jaar als een huis. Zeer verdiende 3e plaats.

2 RUUD VAN DER VLIETRuud van der Vliet is directievoorzitter van de Rabobank Rijn en Veen-

stromen. Verder is hij actief binnen verschillende netwerken en betrok-ken bij initiatieven in onder andere De Ronde Venen. Als er één woord is, wat goed bij Ruud past, dan is dat: betrokken.

1 JAN VAN WALRAVEN

Jan van Walraven geeft al tientallen jaren leiding aan een

internationaal opererend familiebedrijf. Zijn opa is ooit

begonnen met het vervaardigen van pijpbeugels voor

eigen gebruik, zeventig jaar later is de Walraven groep

uitgegroeid tot een onderneming met 750 werknemers.

Begin 2013 zal Jan het stokje overdragen aan zijn zoon

Pelle. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle

gang. Jan van Walraven is in 2009 koninklijk

onderscheiden vanwege zijn jarenlange bijdrage

op kerkelijk, maatschappelijk en bestuurlijk

gebied. Deze nummer 1 positie heeft Jan

ook te danken aan zijn gehele oeuvre.

Het is hem gegund!

Page 22: de venen_dec 2012

REPORTAGE

DE VENEN INTOBUSINESS 22

De Beursvloer is een uniek evenement om bedrijven te koppelen aan verenigingen, stichtingen, vrijwilligersorganisaties en (zorg)instellingen door het inzetten van kennis, diensten, middelen en faciliteiten. Geld komt er niet aan te pas. De matches (afspraken) die worden gemaakt, hebben voor beide partijen een meerwaarde. De Ronde Veense Beursvloer is goed voor de lokale samenleving, met als uitkomst winst voor iedereen!

Het levert een ondernemer veel opDe Beursvloer is een project in het kader van Maatschappelijk Betrokken Onderne-men, een onderdeel van MVO Er wordt van de deelnemende ondernemers niet alleen wat gevraagd, het levert ze ook heel wat op. Recent onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat bedrijven die zorgen voor een goede balans tussen people, planet en pro� t minder geraakt worden door de eco-nomische neergang. Ondernemers die deel-nemen aan De Beursvloer doen op een zeer laagdrempelige manier aan MVO. Maar het biedt ze ook een uitgelezen kans in contact te komen met nieuwe doelgroepen, zich te onderscheiden van hun concurrent en aan hun imago te werken. Stuk voor stuk goede redenen om de volgende keer (weer) deel te nemen aan dit evenement. Beursvloer De Ronde Venen wordt � nanci-eel ondersteund door de ‘Vrienden van de Stichting Match!’. Ondernemingen zijn van harte welkom om een bijdrage te leveren aan dit inspirerende MVO-initiatief.Meer informatie over De Beursvloer vindt u op www.beursvloer-derondevenen.nl

Succesvolle vijfde Beursvloer De Ronde Venen

FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL / OSCAR VAN DER WIJK

Met maar liefst 120 matches op de teller sloot de Beursvloer De Ronde Venen op 11 oktober j.l. ruim in de plus.

Na de gongslag door burgemeester Maarten Divendal was de eerste match snel een feit. Die werd gemaakt door

de Fa. J. van Walraven BV met turnvereniging GVM ‘79 uit Mijdrecht. GVM ‘79 was op zoek naar iemand die

promotiemateriaal voor ze zou kunnen ontwerpen en drukken. De marketingafdeling van de Fa. J. van Walraven

laat deze wens in vervulling gaan. Als tegenprestatie kan de onderneming kiezen uit een workshop Acrogym,

Fit en Fun of Tumblingspringen. Een mooie start van deze Beursvloer. Er werd vervolgens heel druk gehandeld,

met veel verrassende en leuke matches als resultaat.

Ja, u hoort het goed: 5 matches!, aldus René Janszen.

De Venen IntoBusiness en Inloophuis ’t Anker matchen goed. Kijk maar eens op pagina 52 van dit magazine.

Hoekdame Martine van Acker controleert de match van Yourick Fokker. Anke Hoogeveen kijkt toe.Laura Passet en Mirelle Valentijn maakten

er een feestje van.

Spreekstalmeester Gert van Kreuningen aan het woord.

Lange rijen, dus veel matches.

Page 23: de venen_dec 2012

REPORTAGE

DE VENEN INTOBUSINESS 23

VIB De Ronde VenenDe Vereniging Industriële Belangengemeenschap De Ronde Venen

- kortweg VIB - is opgericht in 1975 en behoort met momenteel

circa 230 leden tot de grootste bedrijvenkringen in de provincie Utrecht.

De vereniging ontleent zijn kracht ten eerste uit het onderlinge netwerken. Daar-naast levert de VIB een positieve, construc-tieve bijdrage aan het politieke klimaat door het behartigen van de belangen van de leden richting plaatselijke, provinciale en rijksoverheid en door regelmatig over-leg met o.a. werkgeversverenigingen als VNO-NCW, zusterverenigingen, nutsbe-drijven, Kamer van Koophandel, Hoog-heemraadschap Amstel, Gooi en Vecht.

De vitaliteit van de lokale economie is belangrijk voor u als ondernemer. Zeker in deze periode dat voor veel onderne-mers de tegenwind van de conjunctuur goed voelbaar is, moet u er vanuit kunnen gaan dat eventuele lokale problemen zo veel mogelijk worden voorkomen. Denk daarbij aan veiligheid, vitaliteit en investeringsmogelijkheden. Hoewel deze taken hoofdzakelijk zijn toebedeeld aan de gemeente, besteedt het bestuur van de VIB ook veel tijd aan het waarborgen van deze onderwerpen.In de afgelopen jaren heeft het VIB deel-

genomen aan het revitaliseringsproject van het zuidelijke deel van het industrieterrein in Mijdrecht. De laatste stappen worden gezet in het project, waarbij met name de nog te realiseren rotonde aan de Indu-strieweg - Rondweg de nodige aandacht vraagt. De VIB levert ook de voorzitter van het dagelijks bestuur van de SBB (stichting beveiliging bedrijventerrein).

Daarnaast richt de VIB zich op het onder-ling verbinden van haar leden door middel van de zogeheten management socië-teiten; circa vijf keer per jaar wordt een gastspreker uitgenodigd die een inleiding geeft over onderwerpen als management, welzijn, e-commerce, etc. Jaarlijks vindt ook een bedrijfsbezoek plaats aan één van de leden; het is telkens weer een hoogte-punt om een ondernemer en zijn bedrijf van dichtbij te zien.

Daarnaast zet het bestuur, buiten de regu-liere onderwerpen, de komende jaren in op een aantal ontwikkelingen.De eerste daarvan is de ontwikkeling van

het bedrijventerrein, zowel de uitbreiding via Blue Port in Amstelhoek, alsook door middel van herstructurering van het hui-dige bedrijventerrein Mijdrecht. Als kern-partij staat de VIB klaar om inbreng te leveren, maar om tevens ook de gemeente en de OMU (Ontwikkelings Maatschap-pij Utrecht) ervoor te laten zorgen dat de vitaliteit van het bedrijventerrein wordt verbeterd.

De vereniging is 37 jaar jong en vitaal. Dit willen we zo houden in de toekomst en daarom steekt het bestuur tijd en onder-zoek in het verder verbeteren van de VIB.

Neem voor meer informatie contact op met:

Secretariaat VIB De Ronde VenenPostbus 141, 3640 AC Mijdrecht

of bel met: Dhr. ing. J. Kostertelefoon [email protected]

VIB is een kernpartij bij de herstructurering van het bedrijven-terrein Mijdrecht.

Eénmaal per jaar wordt een VIB management Sociëteit in samen-werking met de gemeente De Ronde Venen uitgevoerd.

Page 24: de venen_dec 2012

REPORTAGE

DE VENEN INTOBUSINESS 24

“Sinds ruim een jaar kunnen zakelijke klanten uit het midden- en kleinbedrijf bij ons terecht voor onder meer het ophalen, frankeren en verzenden van post, het aanbieden van aangetekende stukken en het laten overschrijven van kentekens. Heel wat lokale ondernemers komen op deze manier regelmatig bij ons over de vloer. Helaas weten zij doorgaans nog niet wat we verder allemaal voor ze zouden kunnen doen.”

PrimaPost werd in 1994 opgericht in Wilnis en verhuisde tien jaar later naar een ruimere locatie aan de Rendements-weg 6 in Mijdrecht. Johan Maring: “In Wilnis hielden we ons de eerste jaren voornamelijk bezig met het versturen van

Voor elk bedrijf een fulfi lment oplossing!

PrimaPost Groep groots in Marketing Support en Webfulfi lment

TEKST VERBIEST MEDIA / ANJA VERBIESTFOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL / MICHEL TER WOLBEEK

Bij de PrimaPost Groep aan de Rendementsweg in Mijdrecht

halen vele lokale ondernemers vrijwel dagelijks hun post op

sinds het instore PostNL Business Point daar is gevestigd.

Maar er gebeurt veel meer bij het in ‘direct marketing ful� lment’

gespecialiseerde bedrijf. Algemeen directeur Johan Maring

geeft een kijkje achter de schermen.

direct mailings. Door continu op vragen en wensen van onze klanten in te spelen, hebben we onze activiteiten in de loop der jaren aanzienlijk kunnen uitbreiden. Met de huidige omvang en onze veelzijdigheid als resultaten.” De twee belangrijkste pijlers van Prima-Post zijn, zo vertelt Johan Maring tijdens een rondleiding door het bedrijf, ’Marke-ting Support’ en ‘Webful� lment’. “Onder Marketing Support verstaan we het van A tot Z uitvoeren van direct-marketingcam-pagnes. Hiervoor combineren we tal van diensten zoals het ontwerpen en bouwen van digitale portals of het geïntegreerd inzetten van direct mail. Voor een aantal grote automerken verzorgen we bijvoor-beeld de verzending van POS-materiaal

en brochures. Geven particulieren op de website van een van die automerken aan dat ze de brochure van een bepaald type willen ontvangen, dan komt dat verzoek bij ons binnen. Wij verzorgen vervolgens de verzending, alle brochures liggen in ons magazijn. Net zoals alle marketing-producten voor de dealers zelf, zoals sleutelhangers of andere cadeautjes om aan potentiële autokopers te geven.” De andere activiteiten zijn ondergebracht in de groepen ‘Direct Mail’, ‘Sampling Service’ en ‘Response Service’.

DM ful� lment én Webful� lmentBij PrimaPost merken ze dagelijks hoezeer winkelen via internet een vlucht neemt. Johan Maring: “Het

Johan Maring

Page 25: de venen_dec 2012

DE VENEN INTOBUSINESS 25

consumentengedrag verandert en daar wordt goed op ingespeeld. En hoewel wij niet rechtstreeks met particulieren zaken doen, geldt dit ook voor ons. De twee werelden, de fysieke en digitale winkels, groeien naar elkaar toe, steeds meer reguliere winkelketens openen webshops. Onze activiteiten sluiten daar volledig op aan. Het DM ful� lment-proces en Web-ful� lment-proces komen grotendeels met elkaar overeen, waardoor onze jarenlange ervaring van pas komt en deze ontwik-keling voor ons een enorme kans is! De voorraden van diverse webshops liggen in ons magazijn. Wij bouwen de websi-tes, verwerken de orders en verzenden de artikelen. Desgewenst beantwoorden onze agents de vragen van particulieren of dealers. Onze opdrachtgevers hebben er zelf bijna geen omkijken naar. Ze kunnen hun winkel bij wijze van spreken runnen vanaf een terras.”

Terwijl we van het magazijn naar een van de productieruimten lopen, valt op hoe snel en ef� ciënt er gewerkt wordt in de hal. Zonder zichtbare stress zijn diverse mede-werkers bezig met een megagrote order: het handmatig verzendklaar maken van zo’n miljoen zorgpolissen voor 2013. Vele handen maken licht werk. Voor een andere zorgverzekeraar aan de couverteermachine iets verderop gebeurt ondertussen ratelend bijna hetzelfde. Johan Maring: “Omdat er een bijlage bij zit die nogal glad is, doen we de eerstgenoemde order handmatig en de ander machinaal. We passen ons makkelijk aan, en dat geldt ook voor onze vestigingen in Apeldoorn en Best.

Met iedere opdrachtgever maken we duidelijke afspraken over wat ze wel en niet willen, elke order is maatwerk. De centrale vraag daarbij is altijd wat het meest effectief is voor de klant. Niet alleen op het gebied van praktische, logistieke zaken maar ook als het om ingewikkelde software-oplossingen gaat. We gaan graag elke uitdaging aan om de order van iedere opdrachtgever goed uit te voeren!”

Kwaliteit door optimale procesbeheersingIn drukke tijden wordt er bij PrimaPost volcontinue, 24/7, gewerkt. Johan Maring: “Als het minder druk is, bijvoorbeeld in de zomermaanden, hoeft dat niet en passen we onze schema’s aan. Dat vind ik ook wel

de charme van ons bedrijf, geen dag is hier hetzelfde. We werken veel met oproep-krachten en thuiswerkers, die onder meer voor sampling-projecten, waaronder acties met proefpakketjes, worden ingeschakeld. Onze activiteiten zijn uitermate geschikt voor � exibel werken. Privacygevoelige orders worden echter nooit buiten de deur gedaan.”

PrimaPost verzorgt zeer regelmatig de verwerking van grote enquêtes. Johan Ma-ring: “De ingevulde formulieren komen bij ons binnen, worden handmatig uit de enveloppen gehaald, verzameld, gescand en vervolgens automatisch - volgens door onze eigen medewerkers ontwikkelde procedures - geanalyseerd. Is een vraag niet helemaal goed ingevuld, dan geeft het systeem dat aan en wordt het antwoord alsnog handmatig verwerkt. Een enorme klus, die veel accuratesse vereist.”

Ondernemen met open vizierJohan Maring kijkt met vertrouwen naar de toekomst. “Kwaliteit en procesbeheer-sing zijn in ons denken en doen enorm belangrijk. We zijn er dan ook trots op dat we in 2008 de ‘Certi� cering ISO 9001:

PrimaPost GroepRendementsweg 63641 SK Mijdrecht Postbus 1603640 AD MijdrechtT 0297 - 23 03 10E [email protected] www.primapost.nl

Procesbeheersing’ behaalden en in 2012 de ‘Certi� cering ISO 14001: Milieumanage-ment’. De komende jaren blijven we scha-ven aan onze doorlopende processen, alles kan immers altijd nóg beter. Daarnaast blijven we continu kijken welke activitei-ten nog meer bij ons passen. Ondernemen met open vizier, noemen we dat. We zeg-gen niet gauw nee tegen een opdracht. Het hoeft overigens niet altijd een omvangrijke order te zijn, we verzorgen met net zoveel plezier en inzet lage volumes. Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld het digitaal printen van posters en visitekaartjes, briefpapier en enveloppen in de gewenste huisstijl. Wat ook op milieuvriendelijk papier kan, voor wie dat wenst. Er is bij ons heel veel mogelijk! Kijk maar eens op www.primapost.nl of bel ons voor een afspraak.”

Page 26: de venen_dec 2012

REPORTAGE

DE VENEN INTOBUSINESS 26

Van surrogaatbanden tot InternetDe oorsprong van Pro� le Tyrecenter Hogendoorn ligt in de oorlogsjaren, toen

men de � ets als enige vervoer had. Er was geen brandstof en er reden amper auto’s. Oprichter Hogendoorn begon als echte

pionier met het maken van surrogaat-banden van oude vrachtwagenbanden en landbouwbanden voor de � ets. Hij sneed

Twee broers, twee verschillende branches, met dezelfde passie en gedachte!

“De klant/gast is koning”

TEKST ALEGRIA TEKSTPRODUCTIES / MÉ BENSEDDIK l FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL / MICHEL TER WOLBEEK

Pro� le Tyrecenter Hogendoorn is in De Ronde Venen en omstreken al decennia een begrip.

Inmiddels is de derde generatie werkzaam in het bedrijf. Daan Hogendoorn nam twaalf jaar geleden

het stokje over van zijn vader, die op zijn beurt al op zeventienjarige leeftijd in de zaak kwam.

Samen met zijn vader, Daan’s grootvader, heeft hij het bedrijf opgebouwd. Een familiebedrijf

dat hun gevestigde naam heeft verdiend door hard werken en eerlijk zakendoen.

Profi le Tyrecenter Hogendoorn en s’ Anders eten en drinken

Daan (l) en Sander Hogendoorn

Page 27: de venen_dec 2012

DE VENEN INTOBUSINESS 27

daar rubber uit en bevestigde dat om de velgen, zodat men nog een beetje comfort had. Toen na de oorlog de auto-industrie op gang kwam, groeide het bedrijf steeds meer uit tot leverancier van autobanden. Ruim vijfendertig jaar geleden begon Hogendoorn de tweede vestiging in Uithoorn. “Gaandeweg zijn we ook wat meer aan auto gerelateerde zaken gaan doen, zoals uitlaten, accu’s, schokdempers en onderhoud met APK”, vertelt Daan Hogendoorn. “Zo’n dertig jaar geleden kwamen daarnaast de lichtmetalen velgen in opkomst. Het verbreden van velgen van je snelle auto werd een hype en dan wilde je ook een maatje breder wat banden be-treft. Mijn vader heeft vanuit zijn hobby, de liefde voor sportauto’s, de lichtmetalen velgen opgepakt voor de handel. Daar zijn we groot in geworden en dat doen we nog steeds met veel passie. We verkopen licht-metalen velgen en brede banden aan zowel particulieren als aan garagebedrijven en voor de groothandel. Ook wordt vaak door collega-autobedrijven bij ons aan-geklopt met de vraag of we een bepaalde banden hebben, omdat het lastig is voor elk autobedrijf om een gevarieerd banden-programma op voorraad te hebben.”

Toen Daan Hogendoorn in de zaak kwam, was het de bedoeling dat hij langzamer-hand taken ging overnemen van zijn vader. Hij boog zich in eerste instantie over de ISO-certi� cering, die op dat moment een hot item was. Wanneer een bedrijf ISO gecerti� ceerd is, wil dat zeggen dat er voor 100% aan alle eisen die een norm stelt, is voldaan. Het bleek bij uitstek de manier om het bedrijf door te lichten en kritische vragen te stellen aan het personeel en daarmee tegelijkertijd het bedrijf goed te leren kennen en zichzelf te introduceren.

Daarnaast kwam een tweede project op z’n pad; het Internet. “Mijn vader zag er destijds niets in en zei, dat waait wel weer over. Ik kreeg echter een budget en kon daarmee een website realiseren. Niet lang daarna werden we gebeld door iemand met een Antilliaans accent, die Bridges-tone- en Firestonebanden wilde kopen en ook vroeg of we die wilden opsturen. Toen uiteindelijk de aanvraag binnen kwam werden er 450 banden besteld, die opge-stuurd moesten worden naar Aruba. Men had ons gevonden via Internet. Daarna hebben we nog een aantal keren in Aruba geleverd en kreeg mijn vader door dat dit medium toch wel werkte. Ik was net een half jaar aan de gang in de zaak, dus die nieuwe business was wel een oppepper”. Nog altijd vindt Hogendoorn het belang-rijk om zichtbaar te blijven op het Internet en wordt hierin geïnvesteerd.

Vloeibaar rubber Op de vraag wat de kracht is van Hogen-doorn, antwoordt Daan; “Eerlijk zaken doen en iemand recht in de ogen kunnen kijken. Dat klinkt heel geijkt, maar zo heb ik dat van mijn vader geleerd. Wij hebben veel verschillende klanten; particuliere klanten met een Fiat Panda van tien jaar oud, maar ook klanten met een Mercedes van een week oud en zakelijke klanten met uiteenlopende voertuigen. Elke klant moet weten dat hij bij ons aan het juiste adres is voor de juiste kwaliteit. Of je 2 euro of 2000 euro komt uitgeven, we vinden het belangrijk dat iedereen daarin gelijk behandeld wordt. Daarom moeten we ook heel gespecialiseerd zijn op elk gebied.” Om hun kwaliteit en specialisme op peil te houden, wordt het personeel van Hogendoorn regelmatig geschoold. Ook het hoofdkantoor Pro� le stuurt er op aan

dat de beste producten in de bedrijven worden geleverd. Voor de medewerkers die er ruim 25 jaar werken geldt dat echter niet, vindt Daan. “ Bij hen stroomt vloei-baar rubber door het bloed.” De betrok-kenheid bij het personeel en vice versa is groot bij Hogendoorn en daarmee ook een motor binnen het bedrijf. Daan: “Ik vind het belangrijk om de medewerkers geen drempel te laten voelen. Wij hebben een horizontale organisatie en vormen een hecht team met elkaar.”

FamiliebandSinds de eerste surrogaatband is er veel ge-beurd in het familiebedrijf en voor de na-bije toekomst staan wederom uitbreidings-plannen op de agenda. Vooral het bedrijf in Mijdrecht is uit de voegen gegroeid. Toch is ook de crisis merkbaar. Daan schetst dat aan de hand van de verkoop van winterbanden, die nu enigszins terugloopt, omdat men daar de afgelopen winters in heeft geïnvesteerd. “In principe zijn we een soort seizoensbedrijf. Dat houdt in dat je in de wintermaanden normaliter meer personeel nodig hebt dan in de zomer. We werken nog altijd met fulltime krachten, omdat ik er in geloof dat het belangrijk is om mensen op de vloer te hebben die kennis in huis hebben en ook de klanten en de bedrijfs� loso� e kennen. Over twee of drie jaar zal het wel moeilijker zijn in de autobandenbranche. Maar ook omdat we een familiebedrijf zijn, kunnen we dit soort tijden overleven.”

Pro� le Tyrecentre HogendoornProvincialeweg 11 3641 RS Mijdrecht T 0297 - 28 13 63 E mijdrecht@pro� le.nlI www.hogendoorn.nl

“We moesten gewoon aan het werk van onze vader, dus ik heb het wel meegekre-

gen, maar vond het al snel veel leuker om in de keuken te staan”, vertelt Sander. “Ik

ben daarom de hotelschool gaan doen en run momenteel mijn eigen restaurant.”

s’ Anders eten en drinkenVieze handen vond Sander Hogendoorn vroeger maar niets. Hoewel hij veel vrije uurtjes heeft bijgeklust

met broer Daan Hogendoorn in het autobandenbedrijf, wilde hij liever de horeca in.

THEMA: FAMILIEBEDRIJVEN

Page 28: de venen_dec 2012

DE VENEN INTOBUSINESS 28

Brede deuren, lage drempelss’ Anders is een jong bedrijf, dat in 2011 de deuren opende aan Herenweg 120 in Vinkeveen. Sander zijn credo is “brede deuren, lage drempels”, oftewel ieder-een kan naar binnen. “Wij willen een zo breed mogelijke doelgroep bereiken; jong en oud, zakelijk en privé. Ik wil een maatschappelijke functie in de omgeving vervullen als ontmoetingsplek. Dat is waar ik voor werk en wat ik iedere dag probeer te bewerkstelligen. Je moet gezien en ont-vangen worden in de horeca.” benadrukt Sander Hogendoorn de gastvrijheid.De ongedwongenheid en warme uitstra-ling zijn gelijk merkbaar in het restaurant. De leestafel creëert een huiselijke sfeer, waar men kan genieten van een kop kof-� e. Naast het restaurantgedeelte is een bar waar men kan borrelen en de open keuken nodigt uit om heerlijke gerechten te proeven. Sander is gastheer en manager in het restaurant en heeft zo’n 10 man personeel. Zijn drijfveer is vooral ook dat hij zijn gasten wil plezieren. “Dat is voor mij belangrijker dan er veel geld mee verdienen”, geeft Sander aan. “Ik

voel me geen ondernemer pur sang. Maar het is natuurlijk een � jne bijkomstigheid wanneer je je facturen iedere maand netjes kunt blijven betalen. Dan doe je het goed in deze tijd denk ik.”

Anders maar heel gewoonDe naam van het restaurant zegt het al. s’ Anders probeert anders dan anderen te zijn en zich te onderscheiden in eerlijke producten voor eerlijk geld. “Je moet een product serveren voor een redelijke prijs, vindt Sander. Dat is wat wij iedere dag proberen te verwezenlijken. Wat mak-kelijkere producten maken we specialer, maar we streven ernaar daarbij gewoon te blijven. In sterrenzaken zie je op de me-nu’s vaak uitspraken zoals: ‘huisgemaakte olijven’, ‘kaviaar van meloen’ verschil-lende structuren van rode- en gele biet, etc. staan. Dan denk ik, olijven groeien aan een boom en een vis zwemt in de zee. Voor mij is dat niet de kunst in koken. Het is een kunst om een snoekbaars� let de juiste cuisson, en een krokant gebakken huidje te geven. Bij ons kun je terecht voor een kleine hap, maar wij verzorgen net zo

goed een feestelijk 4-gangen diner. Alles is mogelijk.”

Bereikbaar voor iedereenVanaf de A2 is s’ Anders zeer goed bereikbaar en daarom ook bij uitstek ge-schikt voor lunchafspraken met bijvoor-beeld zakenrelaties. s’ Anders is vanaf 11.00 uur geopend en men kan er terecht voor een uitgebreide of snelle lunch, een borrel, of een diner. Daarnaast biedt s’ Anders ook de mogelijkheid om catering op locatie te verzorgen voor bijvoorbeeld een bedrijfsreceptie, een verjaardag of barbecue thuis. Maar ook het afhalen van gerechten behoort tot de mogelijkheden. s’ Anders is geopend op dinsdag, woens-dag, donderdag en zondag van 11.00 tot 23.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 00.00 uur.

s’ Anders eten en drinkenHerenweg 1203645 DT VinkeveenT 0297 - 26 10 75E [email protected] www.sandersetenendrinken.nl

Page 29: de venen_dec 2012

DE VENEN INTOBUSINESS 29

REPORTAGE

Yourick Fokker is kwaliteitsmanager en sinds 2009 actief met het benutten en betekenis geven van leegstaand vastgoed. Als medeoprichter van StudioRAAK Conceptontwikkeling ondersteunt hij huidige en toekomstige eigenaren bij hun zoektocht naar waardevermeerdering.

Geheel tegen de stroom in boeken we re-sultaten en hebben we inmiddels een � ink aantal stilstaande en nieuwe projecten in beweging gezet voor hun nieuwe bestem-ming. Een aantal voorbeelden hiervan zijn een kerk tot nieuwe horeca omgeving, de bijbehorende pastorie tot appartementen, een boerderij tot meerdere woningen en een watertoren tot nieuwe inspirerende werkomgeving.

We onderscheiden ons door eigenaren van leegstaand vastgoed op eigen initiatief te benaderen en hen nieuwe ideeën voor te leggen over de ontwikkelingsmo-gelijkheden. Een mooi voorbeeld is de Hoofdvaartkerk in Hoofddorp. In 2010 lazen wij in een krant een artikel over een kerkbestuur dat helaas genoodzaakt was de huidige kerkgebouwen - waarvan twee rijksmonumenten - te verkopen. Onze reactie is dan “Zet alstublieft niet het meest voorkomende reclamebord van Nederland in de tuin ‘TE KOOP of TE HUUR’, maar start eerst met de mogelijk-heden uit te werken en optimale invulling te geven aan uw locatie.”

We hebben in opdracht van de huidige eigenaar een creatief plan gemaakt en met succes is het plan omarmd door een

Watertoren in Mijdrecht wordt inspirerende werkomgeving voor nieuwe generatie ondernemers

StudioRAAK Conceptontwikkeling benut leegstaand vastgoed optimaal

Zet alstublieft niet het meest voorkomende reclamebord van Nederland in de tuin ‘TE KOOP of TE HUUR’

Ook binnen de regio is StudioRAAK actief en volop bezig met de herbestemming van de watertoren Mijdrecht. Deze markante toren zal toegankelijk gemaakt worden voor de nieuwe generatie ondernemers. Een inspirerende werkomgeving waar klanten graag komen en waar het prettig werken is. Verbouwing is gepland in 2013.

horecaondernemer, die het kerkgebouw op dit moment transformeert tot hoog-waardig en stijlvol restaurant. Compli-

menten aan de gemeente Haarlemmer-meer: binnen een jaar was de vergunning afgegeven en kon de verbouwing starten. Ook met uw monument, boerderij, braakliggend terrein, kantoor, winkel ofwoning is er veel mogelijk. Weet u waar nieuwe ideeën en creatieve oplossingen goed van pas kunnen komen? Laat het ons weten.

Yourick Fokker

Yourick FokkerT 06 - 439 741 65E [email protected] www.studioraak.nl

FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL / DANIËLLE VERWEIJ

Page 30: de venen_dec 2012

DE VENEN INTOBUSINESS 30

REPORTAGE

Al sinds jaar en dag staan ze bekend in Ter Aar en verre omstreken om hun specialisatie in de verkoop van tuin- en

parkmachines, tuin- en schoeiingshout en agrarische- en tuingereedschappen. Maar ook voor meststoffen, bedrijfs-

en veiligheidskleding, watertechniek, speeltoestellen, airco’s, kachels en natuurlijk vuurwerk kan men bij Den

Bleker terecht. “Het is bijna zeker, je vindt het bij Den Bleker”, was vroeger al het motto van Maarten den Bleker,

de vader van de huidige eigenaar van de groene speciaalzaak in het Groene Hart; M. den Bleker en Zn. B.V.

TEKST ALEGRIA TEKSTPRODUCTIES / MÉ BENSEDDIK l FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL / DANIËLLE VERWEIJ

Onze klanten komen altijd van rechts

Bij Den Bleker staat service heel hoog in het vaandel

De historie van Den BlekerHet familiebedrijf begon oorspronkelijk in de agrarische sector. Mathijs den Bleker en zijn zoon Jo begonnen in de twintiger-jaren als venters van schoppen, klompen en kruiwagens. In 1969 opende de zoon van Jo, Maarten den Bleker, zijn win-kel aan de Korteraarseweg 124 en ging zich meer richten op particulieren. Eind jaren zeventig werd een nieuwe winkel

gebouwd en verhuisde het bedrijfspand van nummer 124 naar 142. In 1973 trad ook Hans den Bleker toe in het familiebe-drijf. Den Bleker breidde het assortiment vervolgens uit met o.a. maaiers, hardhout en agrarisch gerichte hekwerken. In 1996 werd het bedrijf wederom uitgebreid en verhuisde het naar de huidige plek aan de Korteraarseweg 150-152. Den Bleker specialiseert zich vanaf dat moment ook

op de benodigdheden voor tuinen van grotere huizen; Van het bouwen van be-schoeiingen tot het bouwen van vlonders en steigers. En van regeninstallaties tot elektrische hekwerken. “Wij doen geen tuinonderhoud, we bevelen een hovenier aan, maar blijven dan wel het aanspreek-punt voor de opdrachtgever. Mensen vinden het voor de grotere klussen prettig dat ze maar één aanspreekpunt hebben

Page 31: de venen_dec 2012

DE VENEN INTOBUSINESS 31

voor zaken op het gebied van garantie, kwaliteit of schade. Wij nemen die taak op ons en dat maakt het iets moeilijker, ingewikkelder en risicovoller, maar het eindresultaat is vaak veel beter”, legt Hans den Bleker, achterkleinzoon van de oprichter, uit. In 2005 werd de opslag van hout te groot in het bedrijf in Ter Aar, waardoor in Nieuwkoop het tweede be-drijf is ontstaan; dB Hout. Daar loopt ook zoon Matthew mee, die net achttien jaar is geworden en naast zijn opleiding het vak van ondernemer begint te leren. dB Hout verkoopt o.a. veranda’s van het merk Gar-dendream, tuinhout van Woodvision en

M. den Bleker en Zn. B.V.Korteraarseweg 150 - 1522461 GP Ter AarT 0172 - 60 22 03E [email protected] www.mdenbleker.nl

dB Hout B.V.Energieweg 5 - 192421 LM NieuwkoopT 0172 - 57 48 10E [email protected] www.dbhout.nl

Tuindeco en elektrisch gereedschap van Metabo. Voor de grotere projecten wordt rechtstreeks hardhout uit o.a. Brazilië en Maleisië geïmporteerd, waarbij de prijs ook scherp wordt gehouden.

Klanten komen van rechtsDe Ter Aarse vestiging van Den Bleker onderscheidt zich in de topmerken die worden gevoerd, zoals Husqvarna, Wolf en inmiddels ook Honda, Stihl en Viking. Daarnaast levert men goede service, kwaliteit en after sales. Den Bleker: “Wij leveren service binnen een gedeelte van de provincies Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland. Binnen een dag kan er een reparatie geregeld worden. Ook gaan we tuinen steeds projectmatiger aanpak-ken. Wij zien de particulieren als een professionele klant. Als een particulier of hovenier moet maaien, dan moet die tractor of maaier dezelfde dag gemaakt worden. Den Bleker houdt rekening met de wens van de klant, speelt daar op in en levert zo nodig maatwerk. De klanten komen van rechts, zeggen wij altijd. Ook voelen we ons erg betrokken bij ons per-soneel en onze klanten en leven we mee bij bijvoorbeeld een geboorte of overlij-den. Eigenlijk hebben wij geen klanten, maar relaties, die we zo goed mogelijk onderhouden. Daarbij jagen wij niet op omzet. Als een goedkopere en simpele machine beter is, adviseer ik dat liever dan een duurdere. Wij hebben liever dat het vanzelfsprekend is dat iemand bij ons terugkomt.”

Een bak� ets vol vuurwerkWat ook een jaarlijks terugkerend ritueel is, is de vuurwerkverkoop. Kort na de Bevrijdingsdag in 1945 begon grootvader met de verkoop van vuurwerk. Met een bak� ets vol verkoopwaar vertrok hij uit Leiden, verkocht deze leeg en nam weer vuurwerk mee terug. “Op de veemarkt in Leiden zat in een van de zijstraten een vuurwerkfabriek. En in die tijd kon je nog het hele jaar vuurwerk kopen, ook voor feesten en partijen. Opa verkocht voordat hij thuis was al het vuurwerk en was een van de oudste vuurwerkverko-pers”, vertelt Hans den Bleker. In de jaren ‘70 kwamen of� ciële wetten voor de vuur-werkopslag en zijn er bunkers gebouwd voor de opslag. Sinds 2003 is de regel-geving voor vuurwerkopslag nog meer

aangescherpt en is een van de veiligheids-regels dat er 100.000 liter water onder de grond van de bunkers ligt. Den Bleker importeert o.a. de topmerken Crown en China Red. “Dit jaar hebben we bijna 200 soorten. Daar zijn we vrij uniek in, omdat we een opslagvergunning hebben voor 50.000 kilo. Deze maand verspreiden we ook zo’n 320.000 reclamefolders in Ter Aar en omgeving en in gemeente De Ron-de Venen. Maar ook op Facebook hebben we leuke acties lopen. Daarnaast is onze webshop www.denblekervuurwerk.nl geheel vernieuwd en wordt de loods altijd helemaal verbouwd tot vuurwerkshop.” Vooral echtgenote Nanda den Bleker houdt zich hiermee bezig.

Met de tijd meeHet familiebedrijf mag dan in de vorige eeuw ontstaan zijn, maar de innovaties in het vakgebied worden goed bijgehouden en aan de marketing wordt volop ge-werkt. “Het is even een omschakeling en soms tandenknarsen, vertelt Nanda den Bleker over het machine-volgsysteem, dat het bedrijf het afgelopen jaar heeft inge-voerd. Hiermee houdt men de machine in beeld en kan de klant bij problemen goed en snel geholpen worden. “We hopen dat het volgend jaar optimaal draait en dat alles ingevoerd is”. Ook de websites van de groene speciaalzaak; www.mdenble-ker.nl, en www.dbhout.nl van de hout speciaalzaak zijn onlangs vernieuwd. En elk voorjaar geeft Den Bleker een eigen dB Magazine uit met aanbiedingen, acties en nieuwe producten. Daarnaast gaat men er bij Den Bleker prat op dat het perso-neel een goed visitekaartje achterlaat bij projecten. Volgens Hans den Bleker is dat de aanzet naar een volgende klus.

THEMA: FAMILIEBEDRIJVEN

Page 32: de venen_dec 2012

REPORTAGE

DE VENEN INTOBUSINESS 32

We realiseren ons dat we naast een sportieve functie eveneens een sociale rol vervullen in de gemeenschap. En dat vindt u terug in de prettige sfeer, het open karakter en ons streven naar breedtesport. Een laagdrempelige aanpak om mensen weer in beweging te krijgen en samen met anderen sportief bezig te laten zijn. Maar we verliezen het competitieve element niet uit het oog. Integendeel, want we spelen amateurvoetbal op hoog niveau. Met goede trainers voor alle niveaus, een gezellig clubhuis, leuk publiek en veel activiteiten is SV Argon een levendige en aantrekkelijke sportclub met een uitstekende naam.

De sportieve ontmoetingsplek voor ondernemersDat positieve imago en het feit dat SV Argon een interessant platform biedt voor het aanknopen en onderhouden van zakelijke contacten, maakt onze sportvereniging gewild bij ondernemers. Dat is de afgelopen jaren wel gebleken. We bieden de meest uiteenlopende mogelijkheden voor bedrijven om zich te profileren. Van reclameborden langs de velden tot uitgekiende communica-tiepakketten. Maar we doen meer. Wat dacht u van bedrijfsbezoeken waarbij u een kijkje in de keuken krijgt bij collega-ondernemers? Of onze goed bezochte themasessies met spraakmakende gastsprekers? Stuk voor stuk activiteiten die nieuwe zakelijke contacten opleveren of bestaande op een

Stersponsoren

Hoofdsponsoren

SV Argon: het trefpunt voor sport en ondernemersMet ruim 1.200 leden behoort SV Argon tot één van de grootste sportverenigingen van de regio. Vaak wordt bij de

naam Argon alleen aan veldvoetbal gedacht. Maar onze vereniging omvat nog twee andere sporten, waar door spelers en

publiek minstens zoveel plezier aan wordt beleefd. We hebben het dan over zaalvoetbal en basketbal. Welke sport er bij

Argon ook wordt beoefend, jong en oud voelen zich er thuis. De deur staat bij ons open voor iedereen en op elk niveau.

informele manier onderhouden. Wilt u kennismaken met SV Argon en onze spon-soren, dan kunt u ook een couvert reserve-ren voor ons jaarlijkse bene� etdiner. Kijk voor meer informatie op www.svargon.nl. En natuurlijk niet te vergeten het bijwo-nen van een thuiswedstrijd van ons eerste team, dat in de zondag Hoofdklasse speelt. We ontvangen u dan graag in onze gezellig business ruimte.

Een interessante business propositieU ziet, SV Argon is niet alleen een sport-vereniging voor 1.200 leden en

veel kijkend publiek, maar ook een verbindende factor tussen sport en ondernemers. En tussen ondernemers onderling. Zakendoen met SV Argon is vanuit meerdere gezichtspunten dan ook een interessante optie. U geeft met uw ondersteuning invulling aan uw ambities in het kader van Maatschappelijk Verant-woord Ondernemen. U beleeft plezier aan sport. En u wordt er zakelijk wijzer van. Interesse? Bel dan met Sandor Harmens op 06 - 129 44 202 of stuur een mailtje naar [email protected]. U bent van harte welkom!

Page 33: de venen_dec 2012

DE VENEN INTOBUSINESS 33

Broers Reynier, Floris en Pepijn

leiden roemrucht schoenenimperium

TEKST DENNIS CAPTEIN l FOTOGRAFIE VAN BOMMEL SCHOENENFABRIEK

Reynier van Bommel, algemeen directeur van de roemruchte

schoenenfabriek, heet ons welkom in de lobby van het

familiebedrijf in Moergestel. Terwijl hij ons de hand schudt

kijkt hij een fractie van het seconde naar onze schoenen.

“Kom verder”, nodigt hij ons uit. “Kof� e?”

Van Bommel aan het roer

Negende generatie

Pepijn (links), Reynier (midden) en Floris van Bommel.

INTERVIEW THEMA: FAMILIEBEDRIJVEN

Page 34: de venen_dec 2012

Als we zitten, vraag ik hem: “Doe je dat altijd, eerst even naar iemands schoenen kijken?” Hij lacht en antwoordt: “Viel het op? Ik probeer het altijd zo onopvallend mogelijk te doen, maar daar ben ik dus weer niet in geslaagd.”Mijn collega Martijn van Dalen legt hem een strikvraag voor: “Wie draagt nu schoe-nen van het merk Van Bommel, Dennis of ik?”“Beiden”, zegt Reynier resoluut. “Dat had ik meteen gezien.” Martijn: “Knap dat je dat ziet, want mijn Van Bommels zijn al acht jaar oud.”Reynier: “Noem het een tik, maar ik kijk altijd naar ’s mans schoenen. Mijn vader, Frans van Bommel, gaat daarin nog een stap verder. Als hij op een terras zit, let hij altijd wie op Van Bommel-schoenen voorbij loopt. Dan benoemt hij niet alleen het type, maar ook het serienummer.”

Sporen verdiendReynier vormt samen met zijn broers Flo-ris (creatief directeur) en Pepijn (commer-cieel directeur) de negende generatie Van Bommels die aan het roer staat van het befaamde schoenenimperium. Sinds vorig jaar bezitten zij allen een evenredig deel van de aandelen. Zij zijn, zo stelt Reynier, in deze positie gemanoeuvreerd. “We zijn door onze vader gevraagd omdat we onze sporen volgens hem in het bedrijf hadden verdiend. Maar het feit dat we zijn zoons zijn, was in dit geval natuurlijk ons voor-deel.” In een eerder interview verwoordde Floris het als volgt: “Als mijn vader circus-directeur was geweest, had ik waarschijn-lijk nu met veel plezier in de piste gestaan. Maar het werden dus schoenen.”Reynier (39 jaar) en Floris (38) werken al veertien jaar in het familiebedrijf. Pepijn (32) kwam daar vorig jaar bij. “Bedenk, het is nooit een must geweest om in de voetsporen van mijn vader te stappen. Wel moesten we, zo is vastgelegd, voor ons 32ste jaar beslissen. Anders zouden we de aandelen, die we toen reeds hadden, aan de andere aandeelhouders moeten verkopen. Maar goed, we hebben dus al-lemaal ten faveure van het familiebedrijf gekozen.”

Academicus“Drie broers, drie directeuren, het heeft zo zijn voordelen”, beweert Reynier. “We kennen elkaar door en door, weten precies

‘Als vader circusdirecteur was geweest, hadik nu waarschijnlijk in de piste gestaan’

waar we voor staan en kunnen daardoor veel meer van elkaar hebben. Elkaar eens � ink de waarheid vertellen, is bij ons geen probleem. Daar kunnen we alle drie uitstekend mee omgaan. We delen diverse interesses, zoals die van muziek, � lm en voetbal, maar vullen elkaar zo goed aan omdat we qua karakter anders zijn. Floris maakt zich niet zo snel druk en beschikt over een bovenmatig relative-rend vermogen. Pepijn is de academicus van de familie en denkt overal heel goed over na. Ik ben daarentegen impulsiever

en laat sneller mijn emoties spreken. Maar los daarvan hebben we binnen het bedrijf allemaal onze eigen discipline en zitten we elkaar nooit in het vaarwater.”

“Vroeger namen we de belangrijkste beslissingen aan de keukentafel, bij een van ons thuis. Tja, als broers kom je bij elkaar over de vloer. Dat laatste is nog steeds zo, dat eerste niet meer. Mijn vrouw is trots op wat we doen, maar kan het zeer waarderen als het thuis niet ook nog eens doorlopend over schoenen gaat.”

DE VENEN INTOBUSINESS 34

De montageafdeling in de fabriek.

In de fabriek in Moersgestel wordt ook het leer gestanst.

Page 35: de venen_dec 2012

DE VENEN INTOBUSINESS 35

- Er wordt wel eens gezegd dat de partners van directeuren de grootste bedreiging voor een familiebedrijf vormen. Deel je die mening?

“Ik kan me daar iets bij indenken, maar spreek niet uit eigen ervaring. Bij ons is vastgelegd dat aandeelhouders moeten trouwen op huwelijkse voorwaarden en dat de partners geen rol in het bedrijf mogen spelen. Mijn vrouw was daar niet zo blij mee, maar heeft zich daar wel bij neergelegd.”

- Is het een extra belasting om de negende generatie te zijn? Neemt dat een extra verantwoordelijkheidsdruk met zich mee?

Reynier denkt even en zegt dan: “Niet bewust, misschien onbewust. Wel vinden wij dat we de plicht hebben het bedrijf van onze voorgangers verder uit te bouwen. We willen het natuurlijk nog beter doen, nog mooier maken. We zijn opgegroeid met de wetenschap dat je zonder presta-ties nooit aan het roer van dit bedrijf had kunnen staan. We weten dus alle drie wat presteren is, hebben ons al vaak bewezen. We kunnen dus omgaan met prestatie-druk.”

Niet hipVan Bommel bestaat anderhalve eeuw. In de afgelopen vijftig jaar maakte het bedrijf een groei door van 115.000 paar schoenen in 1960 tot 450.000 paar schoenen anno 2012. Frans van Bommel ontdekte na de crisis begin jaren tachtig dat marketing een belangrijk instrument is. De kwaliteit van de schoenen is in al die jaren door niemand - laat staan door hem - betwist, maar dat je een goed product ook moet vermarkten om succesvol te kunnen zijn, drong toen tot hem door. Reynier illustreert dit met een praktijkvoorbeeld: “We konden jaren-lang maar niet slagen als schoenenleveran-cier voor jonge mensen. De jeugd voelde zich niet aangesproken door Van Bom-mel, wat we ook probeerden. Toch zijn we uiteindelijk in die missie geslaagd. De naam ‘Van Bommel’ werd door de jongere generatie bepaald niet als hip gezien. Toen heeft de toenmalige directie een nieuwe lijn ontwikkeld voor de jeugd en deze de naam ‘Floris van Bommel’ meegegeven. Floris heeft zijn naam op een papiertje gezet en deze tref je nu aan op de zool van elke Floris van Bommel-schoen. Het grap-

pige is dat Floris toen nog helemaal niet in het bedrijf werkzaam was. Dat hij nu onze creatieve directeur is en bepalend is voor onze ontwerpen, heeft klaarblijkelijk zo moeten zijn.”

Te arbeidsintensiefHet merk Van Bommel tref je aan in tal van winkels in Nederland, België en Duitsland. “Met de export naar andere landen zijn we gestopt. Dat zette ge-woon geen zoden aan de dijk. Honderd paar naar dit land, vijftig paar naar dat land, dat schoot gewoon niet op. Op een

gegeven moment kwam er een order uit Nieuw-Caledonië. Ik wist niet eens waar dat lag. Het was te arbeidsintensief en bracht te weinig op. In plaats daarvan meenden wij dat we ons beter op Neder-land, België en Duitsland konden focus-sen. Dat is een goede zet gebleken.”De toekomst ligt aan hun voeten, nage-slacht is er (nog) niet en dus kunnen de broers zich volledig inzetten ten behoeve van de uitbreiding van de schoenenfa-briek, de enige schoenenfabriek die in Nederland nog te vinden is. “De export

naar Duitsland en België behelst nu zo’n 25 procent van de totaal afzet. In die lan-den zijn nog vele gaten te vullen. Verder is de retail een speerpunt. Denk hierbij aan zogenaamde shop-in-shop-formules, eigen winkels en het internet. Tot slot moest onze fabriek in Moergestel, die zo’n 6500 vierkante meter meet, verbouwd worden. De vestiging bestaat sinds 1951 en sinds-dien is er alleen maar aangebouwd. We wilden het geheel gaan moderniseren en kijken of we in het aangezicht meer een-heid konden brengen. Deze verbouwing is ondertussen afgerond.”

BeroepsdeformatieWe nemen afscheid en lopen naar de auto. Ik zeg tegen Martijn: “Zag je hoe hij met-een naar onze schoenen keek?”Waarop Martijn zegt: “Ja, maar dat is logisch. Als ik ergens ben, kijk ik altijd of er wel een IntoBusiness op de leestafel ligt. En als die er niet ligt, leg ik er eentje neer. Dat heet beroepsdeformatie.”

‘Als vader circusdirecteur was geweest, hadik nu waarschijnlijk in de piste gestaan’

Deze foto werd als kerstkaart door de broers naar relaties gestuurd. De reactie van een van de winkeliers: “Als Floris mij niet wil aankijken,

hoef ik ook geen schoenen meer van hem.”

THEMA: FAMILIEBEDRIJVEN

Page 36: de venen_dec 2012

BUSINESS EN STYLE

DE VENEN INTOBUSINESS 36

Tegenwoordig doen we er alles aan om tijd te besparen: techno-logieën worden geavanceerder, procedures eenvoudiger en de communicatie verloopt sneller. Zo winnen we tijd, die we meteen weer vullen met allerlei afspraken. Kortom: uren, minuten en seconden bepalen ons leven. Het klinkt paradoxaal dat een blik op een horloge voor wat ontspanning zorgt, maar dat is precies wat een Eenwijzerhorloge van MeisterSinger doet. Elke MeisterSinger is geïnspireerd door de allereerste

Eenwijzerhorloges: de zonnewijzer en de eerste mechanische zak-horloges uit de 17e eeuw. De ene wijzer beweegt zich voort in rus-tige stappen van vijf minuten, waardoor de tijd langzamer lijkt te verstrijken. Het zal u verrassen hoeveel tijd een uur bevat. Geniet er in alle rust van, met de Eenwijzerhorloges van MeisterSinger.

Verkrijgbaar voor € 798,- bij Juwelier Van Beek, Dorpsstraat 36 in Mijdrecht.

Meer tijd uit een uur halen

Vergeet-me-niet-appNooit meer een wachtwoord vergeten? Dat kan voortaan met 1Password die naast wachtwoorden generen en onthouden ook andere inloggegevens zoals bankinformatie kan bewaren. Alles opgeslagen achter een viercijferige code en eventueel nog achter een wachtwoord. Zo hoeft u dus zelf maar één code en één wachtwoord te onthouden

De 1Password app is te downloaden voor € 7,99 via: http://itunes.apple.com

Page 37: de venen_dec 2012

DE VENEN INTOBUSINESS 37

ScheerduoKunt u niet kiezen of houdt u gewoon van combineren? Deze stijlvolle en uiterst chique shaving set holder van Rituals geeft u de ruimte om een scheerkwast én -mes in te bewaren en zo het beste van twee werelden te combineren voor een superglad scheerresultaat.

De Shaving Set Holder is verkrijg-baar voor € 29,- via www.rituals.com

Zittend in de luie stoel, magazine van IntoBusiness erbij en dan met één druk op de knop van de afstandsbediening de gas-kachel bedienen. Terwijl het buiten guur en koud is, wil jij genieten van de heerlijke stralingswarmte. Niets meer en niets minder. De haarden van Ortal zijn klasse 1 gekeurd en kunnen zowel via een geveldoorvoer als door een plat dak aangesloten worden. De Ortal Clear 70 is verkrijgbaar vanaf € 3.195 bij Ingmar Haarden en Kachels, W.P. Speelmanweg 39A in Nieuwveen

Even het kacheltje aan

Elk jaar willen miljoenen mensen hun werk- en privéleven een positieve impuls geven. Een stap vooruit in je loopbaan; je beter in je lijf voelen; een betere balans tussen werk en thuis. Veel mensen falen, maar een klein deel slaagt wél. Wat doen deze mensen anders dan de rest? Wat zeggen onderzoekers hierover? En welke praktische tips gaan je helpen om van de komende twaalf maanden jouw jaar maken?

Dit wordt jouw jaar! van Ben Tiggelaar is verkrijgbaar voor € 14,95 bij o.a. Primera, Kennedyplein 13 in Nieuwkoop.

Wordt dit jouw jaar?

Page 38: de venen_dec 2012

DE VENEN INTOBUSINESS 38

REPORTAGE

Peter van der Vorst, geboren in 1971 in Breda, begeeft zich inmiddels al ruim twintig jaar door medialand. Sinds

begin dit jaar is zijn productiemaatschappij, die eerst in Amsterdam zat en slecht bereikbaar was per openbaar

vervoer, gevestigd op het bedrijventerrein in Abcoude en gaat hij veelal op de � ets naar zijn werk. Van der

Vorst begon bij de radio. Na een interview met Albert Verlinde voor de Gay krant, belandde hij al gauw bij

de televisie. Eerst achter de schermen, totdat mediamagnaat Joop van den Ende zei: “Jij moet vóór de camera

gaan staan…” Veel bekende programma’s en hoge kijkcijfers volgden daarna. Tegenwoordig kent televisie-

kijkend Nederland hem van programma’s als Van Der Vorst Ziet Sterren, Gepest, of Mijn Huis Vol Dieren.

Van der Vorst Ziet IntoBusiness

Je gaat niet alleen maar ondernemen omdat je geld wilt verdienen, maar vanuit je passie en gedrevenheid.

Page 39: de venen_dec 2012

DE VENEN INTOBUSINESS 39

VeelzijdigOp de opmerking dat hij een veelzijdig mens is, grapt Van der Vorst: “Ja, ik zing en ik dans.” Toch is hij het ermee eens dat hij een duizendpoot is. Hij bedenkt de programma’s, regisseert, presenteert en doet veelal zelf de montage. Daarnaast maakt hij ook bedrijfs� lms. De � jne kneepjes van het vak leerde hij al vroeg in de praktijk bij de ziekenomroep, zo legt hij uit. “Daar kun je op je bek gaan en het vak leren”, raadt hij anderen altijd aan. In 2009 begon Van der Vorst eerst met een eenmanszaak. Anno 2012 leidt hij het succesvolle bedrijf Vorst Media. Naast zijn veelzijdigheid is Van der Vorst ook een selfmade man. Hij doorliep verschil-lende functies in de media en keek het vak af van anderen. Aanvankelijk zag hij zichzelf niet zo als ondernemer, dat ontwikkelde hij in de loop der jaren. Als eindredacteur en producent werkte hij voor grote bedrijven als Eyeworks, Ende-mol en E.V.A. media en bracht veel geld in het laatje. Daar heeft hij veel geleerd en gezien hoe je een bedrijf opbouwt. “Ik werkte keihard voor al die grote jongens, op mijn eigen eiland met mijn eigen men-sen. Op een gegeven moment dacht ik, wat ben ik gek aan het doen, waar ben ik mee bezig? Op hetzelfde moment dat ik voor

Paul de Leeuw ging werken bij E.V.A. media, verkocht ik Van Der Vorst Ziet Sterren aan RTL. Dat hebben we eerst als coproductie gedaan. Maar ik wilde toch eigen baas zijn, ik wilde geen � nanciële directeuren boven me aan wie ik van alles moest vragen. Ik durfde risico te nemen door te investeren en dat leverde ook weer wat op.”

De kracht van Vorst MediaDe selfmade man leerde dus in de praktijk de trucjes, zoals hij dat noemt. Op zijn achtste wilde hij al schrijvend journalist worden en schreef hij verhalen. Maar op zijn zestiende, toen hij al werkte bij de ziekenomroep, wist hij dat hij de mediawereld in wilde. Zijn latere studie politicologie wordt dan ook niet afge-maakt, want op dat moment werkt hij al bij omroepen als de AVRO, VARA en KRO. Hoewel zijn studie wel weer van pas kwam bij de politieke verslagleg-ging die hij later zou doen, ambieert hij verder ook geen studie journalistiek. “Ik werkte toen al vrij lang bij de omroepen en daar zeiden ze al, journalistiek, daar heb je in dit vak niet veel aan. Stagiaires moesten ook weer dingen a� eren. Voor dit vak moet je vooral passie, aanleg en talent hebben.” Bij Vorst Media werken

ook vooral mensen die voldoen aan deze beschrijving. Er wordt hard gewerkt en men maakt lange dagen. Van der Vorst zit er als eindverantwoordelijke bovenop en is een perfectionistische werkgever. Zijn passie en het harde werken zijn tevens de kracht waar zijn bedrijf op draait. “Soms vraagt men mij of ik nog wel tijd heb om bij een programma betrokken te zijn. Het lijkt misschien alsof ik constant weg ben, maar ik ben heel veel aanwezig binnen het bedrijf.” Toch realiseert hij zich ook dat zijn betrokkenheid grenzen heeft. “Ik kan niet alles doen natuurlijk, mijn privéleven is ook erg belangrijk”, geeft hij aan met een veelbetekenende blik. Sinds Vorst Media in het nieuwe bedrijfspand is neergestreken, is het personeel verdub-beld. En als ze nog een programma weten te verkopen, dan zal er meer personeel bij komen. Van der Vorst is een waaghals die het aangedurfd heeft om zijn eigen onder-neming op te richten, maar is ook voor-zichtig. Als een programma mislukt wordt de producent er niet op aangekeken door het grote publiek maar hij, als presentator. Onlangs sloot Van der Vorst echter een nieuw contract voor drieënhalf jaar af met RTL om programma’s te presenteren. Het presentatiecontract biedt hem de luxe om zijn bedrijf rustig op te bouwen. “Zo kan ik meer risico’s nemen”, geeft hij aan.

Van der Vorst als Ronde VenerVorst Media is inmiddels zo succesvol, dat netwerken bijna niet meer nodig is. Een aantal speci� eke events worden nog wel bezocht, zoals de uitreiking van de Televizierring. Daarnaast bezoekt Van der Vorst de MIP in Cannes, waar de invloedrijke buitenlandse televisie- en � lmwereld bijeen komt. “Als je teveel tijd hebt voor netwerken, heb je een slecht lopend bedrijf”, lacht Van der Vorst. Om meteen daarna er aan toe te voegen, dat netwerken natuurlijk een noodzakelijk iets is, zeker wanneer je net begint. Zaken doen met het buitenland is Van der Vorst dus niet vreemd, maar hoe zit het met

TEKST ALEGRIA TEKSTPRODUCTIES / MÉ BENSEDDIK l FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL / DANIELLE VERWEIJ

Page 40: de venen_dec 2012

DE VENEN INTOBUSINESS 40

ondernemers uit De Ronde Venen? “Het is nog niet gebeurd, maar we hebben wel contacten met de ondernemers om ons heen op het bedrijventerrein. De verhuurder is iemand uit Abcoude, we doen onze boodschappen in het dorp. De architect boven ons bedrijfspand heeft aan de inrichting van Vorst Media gewerkt, samen met een aantal bedrijven hebben we een snelle internetverbinding gerealiseerd. We maken gebruik van de horeca voor de vrijdagmiddagborrel. Kortom, er is wel sprake van kruisbestuiving.”

Joop van den EndeOp de vraag welke ondernemers als voor-beeld dienen voor Van der Vorst, noemt hij zonder na te denken Joop van den Ende. “Hoe hij zijn bedrijf heeft opge-bouwd en de manier waarop hij met passie zijn producties begeleidt, is geweldig. Hij loopt zelf schilderijtjes recht te hangen. Oog voor detail heb ik dus daar geleerd. Daarnaast is Reinout Oerlemans een echte zakenman en goede programmamaker.” De drijfveer van Van der Vorst is dezelfde als van deze programmamakers; hij houdt van zijn vak. “Eigenlijk geldt dat, vind

ik, voor de meeste mensen die succesvol ondernemen. Je gaat niet alleen maar ondernemen omdat je geld wilt verdienen, maar vanuit je passie en gedrevenheid. En dan ga je er toevallig geld mee verdienen en dan leer je er meer geld mee verdienen, omdat je merkt dat het kan. Ik heb ontzet-tend veel plezier in mijn werk en zou er ongelukkig van worden als ik t alleen maar door anderen zou laten doen.”

Factual entertainmentOndertussen heeft Van der Vorst alweer gewerkt aan de opnames van een nieuw programma voor RTL 4, met als titel: “Ik kan het niet alleen.” Het is een Engels format en gaat over mensen met een groot dilemma in het leven, waarbij degene met het dilemma drie dagen wordt gevolgd door 35 mensen die dan na a� oop een advies moeten formuleren. “De uitzen-dingen daarvan beginnen in februari en worden niet door mij gepresenteerd. De opname die we net hebben gemaakt, gaat over een meervoudig gehandicapt kind met de vraag of het kind uit huis geplaatst moet worden of niet. Dit soort program-ma’s noemen we factual entertainment.

Het gaat over echte mensen met echte problemen, amusementsprogramma’s die gemaakt worden voor een breed publiek. En ondertussen help je mensen.” Van der Vorst heeft zich gespecialiseerd in factual entertainment en is er zelfs voor genomi-neerd in het buitenland.

TheaterAls ondernemer heeft Van der Vorst nog genoeg ambities en gaat hij ervan uit dat hij over vijf jaar nog leuke programma’s maakt. Zo hoopt hij nog eens een goed ontbijtprogramma te maken, dat vindt hij een ondergeschoven kindje in Nederland en hij benoemt de ontbijtprogramma’s in Amerika als voorbeeld. Daarnaast lijkt hem een late night talkshow ook wel wat om te produceren en presenteren. Ook voor het programma Van Der Vorst Ziet Sterren heeft hij nieuwe plannen. “Deze maand wordt hiervoor een theaterversie gemaakt. In theater De la Mar komen voor de laatste uitzending van het jaar alle sterren van 2012 samen. Het is meteen een testcase om te kijken of we dat vaker kun-nen doen, zodat we wat minder hoeven te reizen.”

Page 41: de venen_dec 2012

De � lm gaat eigenlijk over hoe we in het alledaagse leven met de dingen omgaan. Hoe leven we samen. En of dat nou in relaties gebeurt, in bedrijven of in een dorpsgemeenschap: het draait allemaal om aandacht, zorg en liefde voor elkaar.

Of je nou liefde voelt voor je partner, je familie, je vrienden: liefde is ook nodig om bedrijven en dorpsgemeenschappen in stand te houden. En daar zijn hele mooie voorbeelden van in De Ronde Venen. In de Hoef bijvoorbeeld, waar ieder jaar stamppottenavond wordt georganiseerd om het onderhoud van de kerk te steunen. Honderden inwoners komen er op af. Of van onlangs: inwoners van Abcoude die zelf geld inzamelen om het zwembad open te kunnen houden. Vijfhonderd bewoners hebben ruim dertigduizend euro opgehaald voor het zwembad. Of in Wilnis, waar de juwelier samen met de kerk een braderie organiseert met tientallen kramen waarmee de hele winkel-straat volstaat. Het was een groot succes.

Die aandacht en zorg is mooi en laat zien dat als je wat wilt er veel te bereiken is. Daar is natuurlijk wel wat voor nodig om zover te komen. Voordat de stamppottenavond, geld voor het zwembad en die braderie er kwamen is ongetwijfeld met veel energie en inzet gewerkt. Om de metafoor nog maar even door te trekken: liefde is één ding, maar een relatie houden en onderhouden is gewoon hard werken. De eerste stap is dat we het willen met zijn allen.

Met in ons achterhoofd de crisis, de toenemende zorgkosten, de bezuinigingen op onderwijs en zorg, de hypotheekrenteaftrek die omlaag gaat en de a� ossing op onze woning die verplicht wordt, zullen we opnieuw moeten kijken naar hoe we onze samenleving invullen. En dat begint bij onszelf. Mijn stelling is dat we als inwoners van een dorp zelf de schouders eronder gaan zetten, we kunnen namelijk heel veel zelf. En dat kan heel eenvoudig beginnen met als eerste stap ons meer bewust te zijn van elkaar. Laten we elkaar zien en kijken waar onze behoefte ligt.

Onlangs ben ik samen met een aantal andere betrokken Wilnissers gestart om na te denken hoe we Wilnis aantrekkelijk en leefbaar houden. In de overleggen komen al vele onderwerpen naar voren die met aandacht en zorg aan te pakken zijn. De ideeën lopen uiteen van beter onderhoud van het openbaar groen, helpen van kinderen met een taalachterstand tot aan het behoud en uitbreiden van de winkels in de Dorpsstraat. Natuurlijk, de ene behoefte is complexer dan de andere. En er zal niet direct voor alle onder-werpen een snelle oplossing voor de hand liggen. De kunst van liefde is ook de kunst van het volhouden.

Fenna Luiting

Alles is liefde

Kent u die fi lm Alles is liefde? Deze succesvolle Nederlandse fi lm

van een aantal jaren geleden volgt de strubbelingen in het leven van

een gezin, een homokoppel, een verliefd stel en een alleenstaande

moeder. Met Sinterklaas als verbinder van alle verhalen.

TEKST FENNA LUITINGFOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL /DANIËLLE VERWEIJ

DE VENEN INTOBUSINESS 41

COLUMN

REAGEREN? [email protected]

WWW.LUITINGENDUIDELIJK.NL

Page 42: de venen_dec 2012

REPORTAGE

DE VENEN INTOBUSINESS 42

De combinatie is onze krachtArjan Ton: “Peter en ik hebben in 2005 de dagelijkse leiding van het bedrijf over-genomen. Peter is sindsdien als directeur verantwoordelijk voor Bolton Bouw en ik voor Bolton Ontwikkeling. We wer-ken nauw samen, de combinatie is onze kracht.”

Binnen De Ronde Venen is Bolton regelmatig bij bouwprojecten betrokken. Arjan Ton: “Bolton Bouw heeft onlangs woningen aan de Grutto in Mijdrecht gebouwd, we hebben de zogenoemde ‘Zonnewoningen’ aan de Burgemeester De Voogtlaan in Wilnis gerealiseerd en bij Bolton Ontwikkeling zijn we druk bezig

‘Met Bolton à la Carte stel je je eigen droomwoning samen’

Peter Bol en Arjan Ton, de 2e generatie bij Bolton Bouw en Bolton Ontwikkeling

TEKST VERBIEST MEDIA / ANJA VERBIEST l FOTOGRAFIE WILLEM HOOGENDOORN FOTOGRAFIE

Op het moment dat de twee Zegveldse vrienden Cor Bol en Ad Ton in 1970 besloten samen Bolton

Bouwonderneming te beginnen, konden ze niet bevroeden dat ruim veertig jaar later hun beider zonen,

Peter Bol en Arjan Ton, nog altijd succesvol zaken zouden doen met Bolton Bouw en Bolton Ontwikkeling.

met het Veenbadterrein in Vinkeveen. Daar zetten we ons concept ‘Bolton à la Carte’ in, waarmee toekomstige bewoners hun eigen droomwoning kunnen samen-stellen. Wij vinden, zeker in economisch moeilijke tijden, dat de markt zelf moet bepalen wat er gebouwd gaat worden. Ons concept is daar een innovatief, effectief en onderscheidend instrument voor.”

Met ‘Bolton à la Carte’ kunnen zowel par-ticulieren als corporaties woningen samen-stellen naar behoefte én budget. Uiteraard binnen de daarvoor gestelde kaders ten aanzien van de beeldkwaliteit.Arjan Ton: “Bij elke stap die men zet met de interactieve Woningcon� gurator wor-

den de � nanciële consequenties meteen zichtbaar. Zo weet iedereen waar hij aan toe is. Een woning die straks in Vinkeveen gebouwd gaat worden, kan bijvoorbeeld 4,80 meter breed worden, maar net zo goed 7,20 meter. Afhankelijk van het budget van de betreffende samensteller. Voor de indeling van de begane grond bieden we diverse alternatieven, net als voor de eerste verdieping en de tweede verdieping inclusief de kap. Ook kan men zelf bepalen of men aan de voorzijde of achterzijde een uitbouw wil, laten we zien welke energiebesparende opties er zijn en welke stenen en dakpannen we aanbieden. Iedereen kan zijn eigen keuzes maken en na a� oop in een 3D-presentatie virtueel door de nieuwe straat lopen. Omdat niet iedereen dezelfde keuzes zal maken, krijgt een straat een heel gevarieerd aanzicht. Op www.boltonalacarte.nl is de preview-versie van de Woningcon� gurator te downloaden.”

Bolton Bouw heeft door dit maatwerk-concept de uitwerking van honderden woningen in no-time paraat. Dat komt ook de prijs ten goede. Arjan Ton: “Dat we door de lage bouwkosten woningen kunnen aanbieden tegen een marktcon-forme én concurrerende prijs, ook sociale huur- en koopwoningen, is het sterke van Bolton a la Carte.” Maatwerk voor confectie-prijzen!

Page 43: de venen_dec 2012

DE VENEN INTOBUSINESS 43

No Cure No Pay“Dit concept staat als een huis en zal in de nabije toekomst onderhevig blijven aan doorontwikkeling. Inmiddels kunnen wij gemeenten, corporaties en collega-ontwikkelaars ons concept ‘Bolton à la Carte’ aanbieden op basis van ‘no cure no pay’. Dat is niet alleen uniek en zeer marktbewust, maar het voorkomt ook grote desinvesteringen.”

Afspraken nakomenOm overstappen naar een nieuwe woning wat makkelijker te maken, bedacht men bij Bolton de ‘Bolton Woongarant Regeling’. Arjan Ton: “Mensen voor wie wij een woning bouwen, bieden wij de mogelijkheid om hun huidige woning tegen bepaalde voorwaarden aan ons te verkopen als dat op de reguliere manier niet lukt. Daardoor kunnen ze toch hun woonwens vervullen.”Wie denkt dat Bolton alleen maar grote projecten uitvoert, vergist zich. Arjan Ton: “Particulieren en bedrijven kunnen

Bolton Bouw BVNijverheidsbuurt 153474 LA ZegveldPostbus 1613440 AD WoerdenT 0348 - 69 26 00E [email protected] www.boltonbouw.nl

Bolton Ontwikkeling BVWestdam 3H3441 GA WoerdenPostbus 20363440 DA WoerdenT 0348 - 40 57 40E [email protected] W www.boltonontwikkeling.nl

voor kleine verbouwingen en dakkapellen terecht bij Bolton Bouwservice, onderdeel van Bolton Bouw. Ook hier geldt: als we aan de slag gaan, doen we het goed. We maken transparante offerten en duidelijke afspraken en komen die na.”

KwaliteitBolton maakt steeds vaker gebruik van social media. Arjan Ton: “Op Youtube staan diverse � lmpjes over referentiepro-jecten en ook onze visie naar 2017 toe. We twitteren en communiceren via Facebook. Elk nieuwbouwproject, dus straks ook Vinkeveen, kondigen we via onze website en social media aan en vervolgens houden we alle belangrijke momenten bij op een aparte projectenpagina. Als het project voltooid is, dragen we die pagina over aan de vereniging van eigenaren, zodat de historie bewaard blijft en iedere betrok-kene op de hoogte kan blijven van nieuwe ontwikkelingen. Hiermee hebben ze tevens direct een eigen intern communica-tiekanaal.”

Wat er voor Bolton zelf de komende jaren in het verschiet ligt, vindt Arjan Ton moei-lijk te beoordelen. “Het leveren van goede kwaliteit door goede mensen zal voor ons altijd prioriteit hebben. Innovatieve concepten zoals ‘Bolton à la Carte’ helpen daarbij.”

Koper = mede-opdrachtgeverBolton à la Carte biedt de mogelijkheid om met de Bolton Woningconfi gurator de eigen woning volledig zelf samen te stellen

Bepaal uw eigen woonwensen:• Breedte woning • Aantal verdiepingen • Vorm van de kap • Plaats van trap, badkamer, woonkamer en keuken • Grootte en aantal ramen in de gevel • Plaats en aantal slaapkamers • Opties: uitbouwen voor- en achtergevel en dakkapellen • Energieopties van EPC 0,4 tot 0,0 • Voorzieningen voor toekomstige energie installaties • Duurzaamheid • Kleur gevelsteen, dakpan en voordeur

Confi gureer online, binnen uw budget, uw eigen woning!

facebook.com/boltongroep

twitter.com/boltongroep

linkedin.com/company/bolton-groep

youtube.com/boltongroep

Bekijk en confi gureer uw nieuwe woning op: boltonalacarte.nl

THEMA: FAMILIEBEDRIJVEN

Page 44: de venen_dec 2012

REPORTAGE

DE VENEN INTOBUSINESS 44

Op vrijdag 16 november werd op Golf & Countryclub Liemeer het “Business Midnight Golf” evenement georganiseerd voor de bedrijfsleden. De opkomst was goed te noemen. Ieder jaar organiseert de golfclub een nachtgolfevent om hun bedrijfsleden en sponsoren persoonlijk te danken voor hun bijdrage, inzet en aanwezigheid. Aan het einde van de middag druppelden de deelnemers het gezellige clubhuis bin-nen. Voordat de spelers de baan opgingen werd er eerst nog een kopje erwtensoep geserveerd om de koude te trotseren. De weersomstandigheden waren verder prima, zo goed als windstil en droog. De groep werd ingedeeld in � ights van drie personen en er werd gestreden om de eer. De baan was geprepareerd met lichtge-vende sticks zodat iedereen de weg naar de vlag kon volgen. Iedere speler kreeg twee lichtgevende ballen mee. Het was werkelijk een schitterend gezicht. Overal vlogen verlichte ballen door de lucht. Halverwege was gezorgd voor een kleine versnapering in de vorm van de bekende “gehaktballetjes van de Heeren van Lie-meer” met een begeleidend drankje. Na ongeveer twee uur spelen kwam iedereen weer enthousiast het clubhuis binnen. Vanaf dat moment was het een en al

Business Midnight Golf

V.l.n.r. Jan van den Hoek, Rob Drieduite, Joan van Dongen, Frank Drieduite, Hans Severs, Cees Ubink, Jan Compier, Martijn van Dalen, Gert Jonkers, Arie Hendriks, Gerard Zuidgeest, Remco Pauw, Frank Vergeer, Olga Gesman, Jan Willem Lahuis, Edwin van Egmond, Arjo van Trigt, Bas Giezen, Anchele Severs, Jan van der Sluis, Roy van Hooydonk, Piet Hoorneman, Frédéric Meniai, Mark Uittenbogaart, Ruud Pondman, Rob Schroen en Peter Vrisekoop.

gezelligheid en netwerktijd. Na de prijs-uitreiking werd de innerlijke mens ver-zorgd met een heerlijk “Captains”diner.

Kortom: een zeer geslaagde avond, een prima organisatie en absoluut iets om weer een vervolg aan te geven.

FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL / DANIELLE VERWEIJ

Page 45: de venen_dec 2012

- advertentie -

Page 46: de venen_dec 2012

DE VENEN INTOBUSINESS 46

Doordacht concept voor angstpatiënten

TEKST GHISLAINE BRONGERS l FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL / MICHEL TER WOLBEEK

Met 25 jaar ervaring is Melchior Gadellaa een doorgewinterde tandheelkundige te noemen. Bijzonder is de

expertise die hij opbouwde met tandheelkundige behandelingen onder narcose. In Alphen aan den Rijn

hielp hij eerder een andere narcosepraktijk opzetten, maar dit voorjaar begon hij voor zichzelf met KIES.

Melchior Gadellaa.

REPORTAGE

KIES voor mondzorg onder narcose

KIES biedt het hele spectrum van tand-heelkundige behandelingen, van vullingen en wortelkanaalbehandeling tot het ver-richten van extracties en implantaties. En alles gebeurt onder narcose. Een uitkomst voor mensen die erg bang zijn voor de tandarts en toch graag de nodige zorg

aan hun gebit willen besteden. “Maar ook mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking helpen wij”, zegt Gadellaa. “Er zijn mensen die zo’n hevige kokhalsre� ex hebben als er iets in hun mond gebeurt, dat tandzorg ondoenlijk is als de patiënt bij kennis is. Of die door bijvoorbeeld een

geestelijke aandoening niet lang genoeg stil in een stoel kunnen blijven zitten voor bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling van anderhalf uur.”

Grootscheeps saneren in twee behandelingenKritiek krijgen Gadellaa en andere narcose-

Page 47: de venen_dec 2012

DE VENEN INTOBUSINESS 47

tandartsen weleens op hun werk. “Wij zouden angst in stand houden in plaats van er mensen vanaf te helpen. Gedeelte-lijk klopt dat, maar wat als je heel erg bang bent en al 15 jaar niet bij de tandarts bent geweest? Dan verzamel je al je moed en ga je toch. En dan hoor je - en dit is heel realistisch wat ik nu ga zeggen - dat er eigenlijk 6 kiezen getrokken moeten worden, 4 wortelkanaalbehandelingen nodig zijn en tien gaatjes zijn om te vul-len. Dan gá je toch niet meer?” Hij maakt een berustend gebaar en zegt: “Wij sane-ren zoiets in twee behandelingen onder narcose. Vanaf daar is het dan een kwestie van jaarlijkse controles blijven uitvoeren en van tijd tot tijd tandsteen verwijderen.” Bovendien doet KIES wel degelijk aan angstreductie, wil Gadellaa nog melden. “Wij werken bijvoorbeeld samen met een EMDR-therapeute die patiënten kan hel-pen de heftige emoties rondom tandartsbe-zoek of narcose - want ook dat maakt veel mensen bang - onder controle te krijgen.”

Ontvangst als in een welnesscentrumVanuit zijn specialisatie op tandheelkunde onder narcose heeft Gadellaa contact met tandartspraktijken door het hele land, die hun patiënten naar hem doorverwijzen als zij denken dat dit nodig is. “Wel zo � jn als je eigen tandarts je door kan verwij-zen naar iemand van wie hij weet hoe die werkt en dat hij begrip heeft voor de grote angst die er met tandartsbezoek gepaard kan gaan.” En dat begrip is er bij KIES. Het is zelfs nauw verweven in de inrich-ting van de kliniek, die Gadellaa oppakte samen met een binnenhuisarchitecte die op de hoogte is van de eisen die van over-heidswege aan klinieken worden gesteld als het bijvoorbeeld aankomt op hygiëne. De ontvangstruimte van de kliniek aan de

Henry Dunantweg doet met zijn warme en geruststellende inrichting nog het meest denken aan de receptie van een welness-centrum. “Heel bewust, om mensen op hun gemak te stellen”, zegt Gadellaa. “Men drinkt hier een kopje kof� e of thee in afwachting van het intakegesprek, dat overigens in een al even sfeervolle ruimte plaatsvindt.” Is de behandeling al gepland, dan vindt de ontvangst plaats in een aparte ruimte. “Wie onder narcose gaat, moet nuchter zijn. Dan willen wij niet dat men-sen worden geconfronteerd met de lekkere geur van een kopje kof� e. Bovendien is het � jn als mensen zich kunnen terugtrek-ken als zij nerveus zijn.” Voorbij de receptie, wachtruimtes en spreekkamers krijgt KIES een meer klinische uitstraling. De kleur wit over-heerst en alles is ingericht op ef� ciëntie en hygiëne. Nog steeds is de uitstraling luxueus overigens, wat alles desondanks toch een comfortabel gevoel geeft. Aan de kleinste details is gedacht bij KIES. Zoals de geluidsisolatie van het behandelgedeelte,

Wachtruimte 1. Eén van de behandelkamers.

waarmee voorkomen wordt dat mensen in de wachtruimte worden geconfronteerd met het angstaanjagende geluid van de tandartsboor. Er is zelfs een aparte uitgang voor de patiënten die reeds behandeld zijn en de roes van de narcose uitgeslapen heb-ben. “Je voelt je dan nog niet op je best”, zegt Gadellaaa terwijl hij zijn rondleiding door het pand afrondt, “dus is het � jn als je buiten het oog van de rest om naar je auto gebracht kunt worden.” Overigens worden de behandelingen bij KIES desgewenst ook uitgevoerd in de avonduren of op zaterdag.

VangnetHet team, dat naast Gadellaa uit tandart-sen, anesthesiologen, een implantoloog en een aantal assistentes en receptionistes be-staat, is inmiddels volledig ingewerkt en staat klaar voor de patiënten waarvan de ervaring leert dat zij zich vanuit het hele land aan zullen melden. “Zeker als het om angst gaat, is het bijzonder dankbaar werk dat wij hier doen”, zegt Gadellaa. “Wij kunnen onze patiënten niet alleen qua gebit, maar ook wat betreft zelfver-trouwen, weer helemaal opbouwen. En daarna kunnen zij weer gewoon onder behandeling bij hun eigen tandarts. Of toch nog bij ons. Want eenmaal bij KIES behandeld, kunnen mensen altijd op ons rekenen als het vangnet voor die tandheelkundige behandelingen die hen teveel problemen opleveren. Een prettig gevoel toch?”

KIES voor mondzorg onder narcoseHenry Dunantweg 132402 NM Alphen aan den RijnT 0172 - 46 11 00E [email protected] www.stoptandartsangst.nl

Page 48: de venen_dec 2012

DE VENEN INTOBUSINESS 48

Het familiebedrijf Van der Valk telt 78 restaurants en de hotels verhuren

samen 8376 kamers. Aangezien verschillende familietakken elk een aantal vestigingen besturen, is het lastig om een helder beeld van het concern te krijgen.

Met tien miljoen kassabonnen per week en een jaaromzet van 8 miljard euro is Albert Heijn

nog altijd de grootste supermarktketen van Nederland. Albert junior, de kleinzoon van stamvader Albert senior, overleed begin 2011.

De publiciteitsschuwe familie Brenninkmeijer is sinds jaar

en dag lijstaanvoerder van de Quote 500 en dus ook de rijkste ondernemersfamilie van Nederland. In ruim een eeuw tijd explo-deerde hun C&A-imperium tot een miljardenbedrijf. Hoewel de zaken er goed voor staan, is het soms een hele klus om dissidente familieleden tot de orde te roepen.

De dochter en enige erfgenaam van bierbrouwer Freddy Heineken mag zich

de rijkste vrouw van Nederland noemen, hoewel ze sinds haar huwelijk met de Londense bankier Michel de Carvalho Groot-Brittannië al jaren als haar thuisland beschouwt. Zij werkte bij leven al nauw met haar vader samen.

De familie De Rijcke dankt haar vermogen aan spotgoedkope winkels die ze voor een

torenhoge prijs verkocht. Het succes begon bij Jan de Rijcke, die de Groenwoudt-keten van zijn schoonvader overnam en daar allerhande formules aan toevoegde, zoals De Witte Prijzenhal en Bingo Supermarkten.

Bekende advocatenfamilie. Max Moszkowicz opende in 1958 zijn ad-

vocatenkantoor. Inmiddels wordt het bedrijf eveneens geleid door

zijn zonen Max jr., David en - de meest spraakmakende - Bram. De vier samenwerkende familieleden hebben hun krachten gebundeld in een maatschap, al is het nu de vraag of Bram hier nog deel van uitmaakt. Er is nog een nazaat, Robert. Ook hij is praktiserend advocaat geweest. Hij is echter door de familie in de ban gedaan vanwege overdadig en veelvuldig drankmisbruik.

John (1939) is de enige

nog levende van de drie gebroeders Fentener van Vlissingen. Zij wisten in de eerste helft van de vorige eeuw de kolenhandel in Nederland bijna te monopoliseren met het bedrijf SHV, dat tegenwoordig belangen houdt in de meest uiteenlopende onder-nemingen (olie, herwinbare energie, bouw en bagger).

Jaap en Albert Blokker zijn eigenaren van winkelconglomeraat Blokker, dat de miljoe-

nenwinsten ondanks alle tegenspoed op peil weet te houden. Jaap is de leider van de clan. Werd in 2003 uitgeroepen tot topman van het jaar. Hij was van 1976 tot najaar 2010 algemeen directeur van Blokker Holding.

De Pon-familie is groot geworden dankzij het ondernemersinstinct van stamvader Ben (1931).

Vlak na de Tweede Wereldoorlog probeerde hij zes Volkswagen Kevers in Nederland te slijten, nu is Pon Holding importeur en distributeur van Volkswagen, Audi, Seat, Skoda en Porsche, ook voor al uw vorkheftrucks, stadsbussen en shovels. Kortom: een brede mobiliteitswinkel met een omzet van vijf miljard euro. Tientallen familieleden hebben op dit moment in meer of min-dere mate bemoeienis met het bedrijf.

Inmiddels staat de negende generatie ‘Van Bommel’ aan het

roer van de enige schoenenfabriek die Nederland nog heeft. Het bedrijf wordt geleid door Reynier, Floris en Pepijn van Bommel (zie interview pagina 33).

TOP 10 VAN BEKENDSTE NEDERLANDSE ONDERNEMERSFAMILIES

1. VAN DER VALK

2. HEIJN

3. BRENNINKMEIJER

4. HEINEKEN

5. DE RIJCKE

6. MOSZKOWICZ

7. FENTENER VAN VLISSINGEN

8. BLOKKER

9. PON

10. VAN BOMMEL

MOTOR VAN ONZEECONOMIE

REPORTAGETHEMA: FAMILIEBEDRIJVEN

Page 49: de venen_dec 2012

REPORTAGE

DE VENEN INTOBUSINESS 49

John is samen met zijn team druk met ver-koop, aankoop, verhuur en taxaties. Niet alleen woningen, ook bij het begeleiden van bedrijfsmatig vastgoed of nieuwbouw-projecten zijn zij ter zake kundig! “Als makelaar moet je vraag en aanbod matchen” vertelt John Korver. “Passief wachten tot er iemand langs komt werkt niet in deze tijd. Een makelaar moet actief op pad om de beste matches te maken. Dat kan alleen maar als je de lokale markt goed kent en midden in het lokale web zit. Dat is mijn kracht. Ik ben van huis uit een goede onderhandelaar, ook nauwkeurig en degelijk in de afhandeling en ik ben op de hoogte van de juridische kanten van het vastgoed vak.” Het kantoor, een vooroorlogs woonhuis, tegenover het gemeentehuis is centraal gelegen. Iedereen kan het kantoor zo-maar binnenlopen. De deur staat zoveel mogelijk open en er wordt goede kof� e geserveerd.

Het werk vindt John nog steeds erg leuk ook al gaat het verkopen van huizen een stuk lastiger in deze tijd. Het makelaars-vak heeft zoveel verschillende aspecten: je gaat dagelijks om met heel veel verschil-lende mensen, je hebt met bouwkunde te maken, met recht en ook met � nanciën.

Juist nu is de kans daar om een goede aankoop te realiserenKorver oriënteert zich niet alleen op Mijdrecht, maar op de hele regio. De hele gemeente De Ronde Venen maar ook omliggende plaatsen rekent hij tot zijn werkgebied. De ontwikkelingen in de markt houdt hij goed bij, zeker nu in deze roerige tijden van kabinetsplannen etc. Er is nogal wat veranderd ten opzichte van vijf jaar geleden toen hij startte met zijn

Actief op zoek naar de juiste matchesBij Korver makelaars voel je je thuis

Alweer ruim vijf jaar geleden, op 1 juli 2007, opende John Korver zijn eigen makelaars kantoor

in Mijdrecht. John is al ruim 23 jaar werkzaam in de Ronde Veense makelaardij, in 1997 is hij

door de Arrondissementsrechter beëdigd als makelaar-taxateur. Het karakteristieke kantoor

is gelegen aan de Stationsweg 12 en is voor vele belangstellenden een begrip.

kantoor. Om hetzelfde te bereiken moeten er nu veel passen meer gezet worden. De dagelijkse, veelal negatieve, berichten in de media zorgen ervoor dat de kopers besluiten te wachten tot dat er wellicht betere tijden aanbreken. Maar juist nu is het voor kopers de tijd om te kopen! Er zijn volop kansen om een goede aankoop te realiseren. “Laat u daarbij adviseren door ons als aankopend makelaar in te schakelen” vertelt John. “Dan komt u niet voor verrassingen te staan!”

Ook voor bedrijfsmatig vastgoed bent u bij Korver Makelaars aan het goede adres. Met de ondernemersgeest dat voortkomt uit het bekende metaalwaren familiebedrijf, doet u met Korver Makelaars goede zaken!

Korver Makelaars O.G. B.V.Stationsweg 123641 RG MijdrechtT 0297- 25 04 21E [email protected] www.korvermakelaars.nl

FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL / DANIËLLE VERWEIJ

Page 50: de venen_dec 2012

GOLFINTERVIEW

DE VENEN INTOBUSINESS 50

Wat is jouw handicap in de golfbaan en wat daarbuiten?Ik heb een jaar of acht-tien geleden wel eens een

poging gedaan om te golfen, maar tot het behalen van mijn GVB is het nooit gekomen. Ik ben wel graag buiten, lekker in de natuur. Maar dan om te wandelen of zo. Maar ik sluit niet uit dat ik er op een gegeven moment wel aardigheid in krijg. Maar nu liggen mijn prioriteiten ergens anders.Mijn persoonlijke handicap in het leven is dat ik ongeduldig ben. Ik wil te snel resultaat zien, ook bij anderen. Nu gaat dat allemaal wel beter, maar ik heb er wel aan moeten wennen dat iedereen weer anders is. Ik focus mezelf altijd op het eind plaatje, daar moet ik dan naar toe en het liefst zo snel mogelijk. Uiteraard is dat niet altijd mogelijk.

Wat is duidelijk het hoogtepunt geweest tijdens je actieve carrière als top-schaatster?

Toch wel het plaatsen voor de Olympische Spelen in Albertville in 1992. Ik heb me geplaatst voor drie afstanden. Mijn doel was in principe om bij de eerste 6 te rijden, maar dat is helaas niet gelukt. Op het WK junioren in 1988 werd ik vierde, achter een stel Oost-Duitse dames. En op het Neder-lands Kampioenschap afstanden in 1991 won ik goud op de 1500 meter. Tijdens deze kampioenschappen kwali� ceerde ik me voor die Olympische Spelen van ’92.

ex-topschaatster Sandra Voetelink9 holes, 9 vragen met ...

TEKST MARTIJN VAN DALEN l FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL / MICHEL TER WOLBEEK

De winter staat weer voor de deur en de afgelopen jaren zijn we aardig verwend met natuurijs. Of Koning Winter

ons dit jaar weer menig rondje op de plassen gunt, weet op het moment van schrijven niemand. Om maar niet te

spreken van de gekte rond de mythische Elfstedentocht; Giet it oan? In De Venen, om precies te zijn in Langeraar,

wonen een paar hoofdstukken uit het grote Nederlandse Schaatsboek. Sandra Voetelink is getrouwd met viervoudig

winnaar van Olympisch eremetaal Leo Visser. Samen hebben ze twee kinderen, Jelle van 12 en Renske van 9. Op de

werkelijk prachtige accommodatie van Golf & Countryclub Liemeer in Nieuwveen spraken we af en stelde ik haar de

volgende negen vragen:

Hoe vul jij momenteel de dagen van de week?Ik heb vorig jaar mijn studie psychosociaal werk

afgerond en ben in maart dit jaar gestart met een eigen bedrijf. Momenteel ben ik veel werkzaam in het onderwijs, waar ik

docenten coach, begeleid en train hoe zij met leerlingen moeten omgaan die emoti-oneel gezien net buiten de boot vallen. Ik train nu hoofdzakelijk de kinderen, maar mijn doel ligt bij de leerkrachten. Ik geef hierover cursussen en workshops, met als doelstelling om de kinderen hun talenten,

Page 51: de venen_dec 2012

DE VENEN INTOBUSINESS 51

kracht en kwaliteiten te laten ontdekken. Veel van mijn ervaringen die ik opgedaan heb tijdens mijn schaatscarrière, gebruik ik nu beroepsmatig. Verder probeer ik er zoveel mogelijk voor mijn kinderen te zijn en het huishouden gaat bij ons ook gewoon door. Door de weeks kan het allemaal vrij hectisch zijn bij ons, de weekenden proberen we vaak een beetje rustig aan te doen.

Welke wijze levensles wil jij in elk geval aan je kinderen meegeven?Dat ze hun dromen moeten

volgen. Mijn ouders hebben mij zo ook opgevoed. Ondertussen zijn we wel één generatie verder en ben ik er nog wat makkelijker en vrijer in dan mijn ouders toentertijd. Er zijn nu ook meer moge-lijkheden. Maar het is heel belangrijk dat ze plezier hebben en eventuele angsten overwinnen.

Wat voor situaties doen zich voor tijdens het leven binnen een schaatsploeg waar de buitenwereld totaal

geen weet van heeft?Het is eigenlijk niet veel meer dan trai-nen, eten, rusten, vooral veel rusten. Zo spannend is dat allemaal niet. Tuurlijk zijn we, toen ik deel uit maakte van de jeugdploeg, wel eens stiekem het hotel in Inzell uitgeslopen om een beetje plezier te maken. Lekker pizza eten of even een kroeg in. Leen Pfrommer was toen onze coach en hij was behoorlijk streng. Ik kan me niet herinneren dat we ooit een keer

zijn betrapt, misschien heb-ben we een keer een waar-schuwing gehad. Gelukkig hadden mijn prestaties hier nooit onder te lijden. Verder zit je middenin een schaatswereld, alles werd afgestemd op het schaats-seizoen. Daarom zijn er, denk ik, ook zoveel schaatsende stelletjes ontstaan. Je komt niks anders tegen.

Welk try-before-you-die moment wil jij zeker eens beleven?Vroeger had ik nog wel iets

van parachutespringend van een berg af of zo, maar tegenwoordig hoeft het allemaal niet zo wild. Met een klein clubje op een hondenslee richting de Noordpool, dat lijkt me prachtig. Mooie onherbergzame vlaktes, natuur en rust. Ik sluit niet uit dat zoiets er ooit nog van gaat komen. Maar momen-teel stop ik al mijn energie en tijd in mijn bedrijf.

De klapschaats werd in het topschaatsen in 1996 geïntroduceerd, terwijl jij in 1994 stopte met wed-strijdschaatsen. Was jij met

klapschaatsen succesvoller geweest?Ja, dat zou zomaar kunnen. Ik heb uiter-aard wel op klapschaatsen gereden en het vergt een beetje aanpassing. Maar ik had met die overgang niet zoveel moeite. Annemarie Thomas had het daar wat moeilijker mee, dacht ik me te herin-neren.

Je bent getrouwd met Leo Visser, wereldkampioen allround in 1989. Wat doet hij momenteel?

Leo is al jaren piloot, hij vliegt nu in een Boeing 777 de hele wereld over. Dat betekent dat hij vaak meerdere dagen van huis is, maar er staan ook veel dagen thuis tegenover. Dan pakt hij zijn hobby’s op. Hij vindt het heerlijk om te vissen, maar zomers is hij ook imker. Mijn zoontje zag daar gelijk handel in en verkocht de potjes met honing op straat voor ons huis. Met het schaatsen of het feit dat hij een bekende schaatser is, heeft hij niet zoveel. Van hem hoeft al die aandacht niet.

Wat wil je ten slot de lezers van dit interview nog meegeven?Dat ik mijn werkzaamhe-

den wil gaan uitbreiden naar de topsport, maar ook naar het bedrijfsleven. Het mo-del waar ik mee werk is overal toepasbaar. Ik kan leidinggevenden coachen hoe zij het beste uit hun medewerkers kunnen krijgen. Gebruik elkaars sterke punten! Kijk maar eens op mijn site: www.lerenvanuitjehart.nl en neem contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek.

Page 52: de venen_dec 2012

GOED DOEL

DE VENEN INTOBUSINESS 52

Inloophuis ’t Anker wil een ankerplaats zijn. Waar je a� eiding en ontspanning vindt met bijvoorbeeld yoga, schilderen of zingen in het smartlappenkoor. Waar het prettig is om te praten met lotgenoten die écht begrijpen waar je het over hebt. Inloophuis ’t Anker staat voor een praatje en ontspanning, voor warmte en steun. Iedereen die met kanker te maken krijgt, is van harte welkom. Dat kan als patiënt, ex-patiënt, als naaste of nabestaande.

Gasten (in het ziekenhuis ben je patiënt, bij ’t Anker ben je gast) hebben gratis toegang tot ’t Anker. Ook deelname aan activiteiten en themabijeenkomsten is kosteloos. De drempel is vaak al hoog om

Inloophuis ‘t Anker | voor mensen met kanker en hun naasten | www.inloophuishetanker.nl

Een plek om welkom te zijn

Inloophuis ’t Anker voor mensenmet kanker en hun naasten

Veel mensen krijgen in hun leven te maken met kanker. Gelukkig worden de

vooruitzichten op dóórleven met kanker beter. Maar de ziekte heeft ingrijpende gevolgen

voor alle betrokkenen. Midden in het Groene Hart biedt Inloophuis ’t Anker hen een regionale

ontmoetingsplaats, waar ze een luisterend oor vinden en lotgenoten treffen.

Voor een luisterend oor en lotgenotencontact

binnen te stappen, daar hoort niet ook een � nanciële drempel bij. Het inloophuis wordt volledig door vrijwilligers gerund. Ook de bestuursleden zetten zich belange-loos is voor ‘t Anker. En aangezien slechts een bescheiden gemeentelijke subsidie wordt ontvangen, is het Inloophuis vol-ledig afhankelijk van sponsoring en dona-ties. Financiële steun is welkom, maar ook voor hartelijke gastvrouwen en -heren met een goed luisterend oor is plaats. Werken na kankerVeelal treft kanker mensen die nog mid-den in hun werkzame leven staan. Een collega, zijn of haar partner, of een kind. Hoe ga je er mee om? De medische ver-

zorging is goed geregeld in ons land en er zijn wettelijke regelingen voor reïntegratie, maar wie kijkt er naar de psychisch-sociale kanten? Vermoeidheid en concentratieverlies kunnen in onvoor-spelbare golven nog lange tijd terugkomen. ’t Anker kan samen met andere deskun-digen advies geven op dit gebied en is momenteel bezig om tweewekelijks een inloopcafé te openen onder de naam “Werken na kanker”. Doel is lotgenoten-contact en uitwisseling van ervaringen aan te bieden, met ook inleidingen van deskundigen. In januari 2013 worden hierover meer bijzonderheden bekend. Inloophuis ’t Anker is gevestigd op de bo-venverdieping van SV Argon, Hoofdweg 85b in Mijdrecht, en is geopend op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur. Zie ook www.inloophuishetanker.nl

FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL / MICHEL TER WOLBEEK

Page 53: de venen_dec 2012

DE VENEN INTOBUSINESS 53

U kunt boeken, archieven of oude afrekeningen door Kuiper veilig en betrouwbaar laten vernietigen.

Mijn vader nam het over. Na mijn twaalfde verjaardag had ik geen zin meer in school en kwam ik ook in de zaak. Later kwam mijn broer Hans erbij en weer later mijn andere broer Kees. Een echt familiebedrijf dus. Het werk heb ik tot de dag van vandaag altijd met heel veel plezier gedaan. Als je met een bedrijf zo lang in een dorp zit, ken je heel veel mensen, verhalen, huizen en spullen. Dat maakt het werk speciaal!”

Het hele pakketWe regelen alles wat er komt kijken bij een verhuizing. Pakken alles in, vervoeren het en laden het weer netjes uit. Daarnaast regelen we ook het transport voor alles wat te groot is voor een personenauto. Dus als een

Meer dan een eeuw Kuiper en Zn.

De uitdaging van mijn vak is om een probleem van de klant goed op te lossen

Hij haalt er een foto van zijn opa bij. Willem Kuiper is de huidige

eigenaar van het familiebedrijf dat zijn grootvader begon. De ‘Zn.’

waren zijn vader en oom. “Mijn opa begon in 1909 de zaak samen

met mijn oom en later mijn vader. Mijn oom stopte in 1969 toen de

b.t.w. werd ingevoerd, toen had hij er genoeg van.

Willem Kuiper

was-machine van ‘a’ naar ‘b’ moet, dan regelen we dat. Maar ook piano’s en vleugels. De uitdaging van mijn vak is om een probleem van de klant goed op te lossen!”Nu de gemeente Abcoude onderdeel van de gemeente De Ronde Venen is geworden is ook het werkgebied uitge-breid. “Wij zijn de enige verhuizer in de gemeente De Ronde Venen.”

Kuiper biedt de mogelijkheid voor het opslaan van goederen, meubels, handels, voorraden enzovoort. Maar ook verzorgen zij verhuizingen en transporten door geheel Europa. En voor de rest van de wereld hebben ze goede relaties met andere bedrijven.

Archiefvernietiging“Voor een aantal klanten hebben wij een zeer grote papiervernietiger aange-schaft. Het unieke is dat men het bij ons zelf kan doen en er bij blijven als het de machine in gaat. Dan zien ze wat er met hun archief en vertrouwelijke stukken gebeurd. Maar uiteraard kunnen wij de spullen ook bij de klant ophalen, dan vernietigen wij de documenten op een discrete manier.” Dus komt u tijdens het opruimen boeken, archieven of oude afrekeningen tegen? U kunt het voor een klein be-drag door Kuiper veilig en betrouwbaar laten vernietigen.

FA. W. KUIPER EN ZN Bovenkamp 6, AbcoudeT 06 - 533 803 94E [email protected] www.kuiperabcoude.nl

REPORTAGE THEMA: FAMILIEBEDRIJVEN

Page 54: de venen_dec 2012

ACTUEEL

DE VENEN INTOBUSINESS 54

Hier treft u het laatste nieuws op zakelijk gebied aan, aangevuld met columns, pro-� elschetsen van ondernemers, managers en bestuurders, een bedrijvendatabase, onze online magazines, een vacaturebank, bijzondere reportages, foto-impressies, video’s en een volledige zakelijke agenda.

IntoBusiness.nu heeft tot doel om al het zakelijke nieuws te bundelen. Dat wat is gebeurd en dat wat staat te gebeuren. Dat betekent dat wij het Nieuwkoopse en Ronde Veense bedrijfsleven ook vragen om input. Stuur ons uw persberichten toe en help ons uw pro� el te ver� jnen. Maar

ook: reageer gerust op artikelen en deel uw mening. IntoBusiness.nu is er voor de business-to-business markt. Zakelijk De Venen komt op deze wijze samen op één centrale plek. Ons nieuwe platform is overzichtelijk en herbergt de nieuwste snufjes op het gebied van internet. Zo is deze diep geïntegreerd in social networks. Natuurlijk worden de laatste twitterfeets opgenomen en is er de mogelijkheid berichten en beelden te delen via LinkedIn en Facebook. Ook is er een versie van deze site voor uw mobiele telefoon en kunt u de IntoBusiness app downloaden voor het laatste nieuws.

Als gewaardeerde lezer ontvangt u, indien u de wenselijkheid hiervan heeft aan-gegeven via onze site, maandelijks onze digitale nieuwsbrief, waarin wij een zorg-vuldige selectie opnemen van het laatste nieuwsaanbod.

Natuurlijk is het mogelijk om via ons platform extra exposure te krijgen voor uw bedrijf. Tegen scherpe tarieven is een scala aan publicatievormen mogelijk: van nieuws tot banners, van bijzondere ver-meldingen in de databank tot het plaatsen van uw vacature en van webshops tot voorkeursposities.

Elke dag up-to-date met IntoBusiness.nu

Splinternieuw interactief digitaal platform

Het kwartaalmagazine De Venen IntoBusiness blijft gewoon in zijn vertrouwde vorm bestaan, maar wordt vanaf

nu ondersteund met een interactief digitaal businessplatform dat dagelijks up-to-date is.

Page 55: de venen_dec 2012

Nieuwkoop

De RoNDe

VeNeN

CoLoFoN

DE VENEN INTOBUSINESS 55

wiLT u ook GRATiS HeT MAGAZiNe oNTVANGeN? NeeM DAN CoNTACT MeT oNS op ViA [email protected] oF BeL 0172 - 51 52 00

ALpHeN iNToBuSiNeSS Alphen aan den Rijn,

Bodegraven, Woubrugge, Ter Aar, Langeraar,

Nieuwkoop

BoLLeNSTReek iNToBuSiNeSS Noordwijk,

Noordwijkerhout, De Zilk,Voorhout, Sassenheim,

Warmond, Lisse, Lisserbroek, Hillegom, Vogelenzang,

Bennebroek, Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg

DeLFT iNToBuSiNeSS Delft, Nootdorp, Rijswijk,

Wateringen

T’ Gooi iNToBuSiNeSS Blaricum, Hilversum,

Naarden, Laren, Bussum en Huizen

GouDA iNToBuSiNeSS Gouda, Waddinxveen,

Reeuwijk, Moordrecht, Gouderak, Bergambacht,

Vlist

HAARLeMMeRMeeR iNToBuSiNeSS Hoofddorp,

Nieuw-Vennep, Schiphol en omliggende kernen

LeiDeN iNToBuSiNeSS Leiden, Leiderdorp,

Zoeterwoude, Voorschoten, Oegstgeest, Warmond

De VeNeN iNToBuSiNeSS De Ronde Venen,

Nieuwkoop met alle bijbehorende dorpskernen

ZoeTeRMeeR iNToBuSiNeSS Zoetermeer,

Pijnacker en Berkel en Rodenrijs

CopyRiGHT: Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, film of op welke andere wijze dan ook zonder vooraf-

gaande schriftelijke toestemming van de uitgever-directie. IntoBusiness Magazine BV is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave en niet verantwoordelijk

voor handelingen van derden welke mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave.

uiTGeVeR: Martijn van Dalen HooFDReDACTie: Dennis Captein ReDACTie: Anja Verbiest, Mémonita

Benseddik, Ghislaine Brongers, Dennis Captein en Martijn van Dalen VoRMGeViNG: Sevenwords, Erik Straver

en Martijn Broere FoToGRAFie: Danielle Verweij, Michel ter Wolbeek, Oscar van der Wijk, Marjolein Heij (allen

DeBeeldredacteur.nl), Paul van der Dungen, Willem Hoogendoorn VeRkoop: Martijn van Dalen 06-26 230 272

of mail via [email protected] DRuk: Ten Brink, Meppel VeRSpReiDiNG: Mail Management International,

Uithoorn ADReSwijZiGiNGeN: Adreswijzigingen kunnen doorgegeven worden via [email protected]

De Venen IntoBusiness verschijnt 4x per jaar en wordt gratis verspreid bij alle bedrijven en instellingen

binnen de gemeenten De Ronde Venen en Nieuwkoop met een oplage van circa 3500 stuks.

VeRSpReiDiNGSGeBieD:

De VeNeN iNToBuSiNeSS iNToBuSiNeSS TiTeLS

De Venen IntoBusiness is uitgave van:

uiTGeVeRij: Uitgeverij Makimedi@

ADReS: Vroonhoevelaan 7

2408 SR Alphen aan den Rijn

TeLeFooN: 06-26 230 272

e-MAiL: [email protected]

iNTeRNeTADReS: www.intobusiness.nu/de-venen

LeeS AL oNZe NieuwSTe uiTGAVeN Nu ook oNLiNe ViA www.iNToBuSiNeSS.Nu oF ViA De iNToBuSiNeSS App

in de volgende editie (maart 2013) o.a.:

Een interview met trendwatcher

ROB CREEMERS

Page 56: de venen_dec 2012

Geen contract, toch voordelig mobiel bellen

Uw beste telecomdeal!

Zonder gedoe écht voordelig bellen? dat regelt u met splinter voice & data.

speciaal voor de ondernemer die wil weten waar hij aan toe is, biedt splinter

een simkaart aan van mobile business, met wel heel veel extra voordeel:

Naar vast- en mobiel bellen en sms-en voor € 0,08 p.m. flatrate

de laagste prijs in Nederland

Geen abonnementskosten

Zonder verplicht contract, een contract is optioneel

bellen via het betrouwbare netwerk van KPN

Gaat u ook zonder gedoe voor deze beste zakelijke telecomdeal van Nederland?

Ga naar www.splintervd.nl, bezoek onze showroom of bel naar 0172 - 520560.

Splinter voice & data Atoomweg 3 Nieuwkoop 0172 - 520560 [email protected] www.splintervd.nl

Mobiel bellen voor de lAAGSte prijS!

Uw totaalleverancier in telefonie, VoIP telefonie, hosted VoIP, vast mobiel integratie en internetverbindingen