De Hoorn, september 2012

24
De Hoorn september 2012 l 43ste jaargang l 850 expl. l nr. 416 maandblad l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel Eva De Roovere vs. Peter Case donderdag 27 september l i c h t d o o r U k k e l C a n d e l a e r s h u y s

description

Maandblad van Gemeenschapscentrum Candelaershuys, Ukkel, Brussel

Transcript of De Hoorn, september 2012

Page 1: De Hoorn, september 2012

1

De Hoornseptember 2012 l 43ste jaargang l 850 expl. l nr. 416maandblad l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel

Eva De Roovere vs. Peter Case donderdag 27 september

licht door Ukkel

Can

delaershuys

Page 2: De Hoorn, september 2012

2

De Hoornerkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissieseptember 2012 - 43ste jg - 850 expl. - nr. 416

colofon

REDACTIERAAD:Leo Camerlynck, Jozef Denoyelle, Willy Peersman, René Weemaels,

Lander Exelmans en Bart De Smedt.

Ondertekende artikels verbinden alleen de auteur

OPMAAK:Johnny Van den Borre

COVER: Foto: Eva De Roovere

REDACTIESECRETARIAAT:Lander Exelmans

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER:Thomas Roukens

Brugmannlaan 4331180 Ukkel

BRIEFWISSELINGGC Candelaershuys

Brugmannlaan 433 - 1180 UkkelT. 02 343 46 58 - F. 02 343 69 89

[email protected]

Het Candelaershuys respecteert uw pri-vacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u De Hoorn toe te zenden en u op de hoogte te houden van eigen activiteiten en van aanverwante organisaties in de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand altijd inkij-ken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

Inhoud 1 coverfoto : Eva De Roovere

3 De aftrap: Piet Van den Heuvel

4 Eva De Roovere vs Peter Case

5 Ukkelse jaarmarkt: Aperitief van het Huys

6 Sarah Ferri

8 sprUkkels

9 In memoriam: Egide Cappaert

10 Ukkelse agenda

15 Gemeenteraadsverkiezingen 2012 (IV)

15 MR: een programma in 16 hoofdstuk-ken over 25 pagina’s

18 De PS met solidariteit als credo

20 Het cdH met (minstens) vijf ideeën

22 Ecolo-Groen: nog wachten op een uitgeschreven programma

23 De bib

24 Deze maand in Ukkel

(Her)inschrijvingen Academie voor muziek en Woord

Men kan zich inschrijven in de academie vanaf de leeftijd van 5 jaar: van 1 september tot en met 29 september. Meer info vindt u op onze website. Academie voor Muziek en Woord Hoofdzetel: Kroninglaan 42, 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

Filiaal: A. Didierschool en wijkafdeling Floréal, 1180 Ukkel

Directeur: Rudy Croon, Gsm: 0476/73.98.81 e-mail: [email protected], [email protected]

www.muziekacademie1200woluwe.be

Page 3: De Hoorn, september 2012

3

concertV V V V

De aftrap: Piet Van den Heuvel

In 2007 bracht Piet Van den Heuvel zijn soloplaat ‘Meanwhile at The Moon Parlor’ uit, een fantasti-sche plaat, het métier droop er van af.

Toen we vernamen dat Piet begin dit jaar “bezig was met iets” hebben we niet geaarzeld, artiesten blind boeken is hier niet van onze gewoonte, maar

voor Piet maakten we dolgraag een uitzonde-ring…

“Fishes”, de eerste single is ondertussen in onze netten beland, en ja hoor, we weten nu al dat het met de cd een grote vangst wordt. Zeer mooie eerlijke en echte nummers in de sferen van Amerikaanse roots-muziek van Ry Cooder, John Hiatt, Ben Harper en consoorten. Goed gezel-schap dus.

En ja, hij brengt nogal wat goed gezelschap mee naar Ukkel: Mike Smeulders (klavieren, accordeon en zang), David Piedfort (gitaren en snaren en zang), Bart Buls (bas), Pieter Doms (drums) en Sammi Van den Heuvel (zang en percussie).

We weten nu al dat dit concert zeer-zeer hoog zal scoren in de ranking van het jaar; u mag de aftrap van ons nieuw seizoen ABSOLUUT niet missen! (en dat is geen promo-praat hoor…)

Piet Van den Heuvel & Band op dinsdag 4 september om 20u30 stipt in het Candelaershuys.De inkom bedraagt 10 euro (€8 voor Uilekotleden, €4 voor -15 jarigen en €2 voor WIGW). De cultuurwaar-debon kan gebruikt worden.

Reservaties op [email protected] of 02/343 46 58

Een seizoensopener moet knallen en van zeer goede huize zijn: Piet Van den Heuvel geeft op dinsdag 4 september de aftrap van een zeer veel moois belovend nieuw muzikaal seizoen.

Veelzijdigheid en vakmanschap: het zijn sleutel-begrippen die al drie decennia centraal staan in de carrière van Piet Van den Heuvel, een singer-songwriter en sessiemuzikant die, naast zijn werk als side-man voor zeg maar de allergrootste artiesten die hier rondlopen, ook songs voor zichzelf en zijn soloprojecten re-serveert. Hij houdt van vele muziekjes met een ziel. Wij ook, daarom speelt Piet hier zijn nieuwe cd. Trouwens een primeur want het concert in Ukkel valt twee dagen eerder dan de officiële release van de plaat in de Roma .

Wie een naslagwerk wil schrijven over de Belgische popmuziek, zal spoedig vaststellen dat hij niet om Piet Van den Heuvel heen kan. Denk aan Scooter (met singles-erfgoed als ‘You’, ‘Minute By Minute’), denk aan de swingende blanke soul van Catalog of Cool. Daarna ging Piet Van den Heuvel als zanger, sessiemuzikant en liedjesschrij-ver steeds vaker op de achtergrond opereren bij Het Schoonste Volk hier te lande, denk aan Arno, Bart Peeters, Frank van der Linden, Roland, The Scabs, Clouseau, Dani Klein, Will Tura, De Kreuners, Paul Michiels, …). Piet schreef ook muziek voor de televisieseries ‘Flikken’ en ‘Windkracht 10’ en bedacht zelfs een hit voor Marco Borsato (‘Cara Lucia’). Voorts kreeg hij uitgebreid de gelegenheid zijn muzikale kunnen te etaleren in de begelei-dingsgroep van Bart Peeters.

Page 4: De Hoorn, september 2012

4

Eva voorstellen hoeft nog amper, ze is één van de grote dames van ons muzieklandschap. Ze studeerde aan de kleinkunstafdeling van Studio Herman Teirlinck en de Jazz Studio Tritonus in Antwerpen. Won in 1999 het Leids Cabaret Festival samen met Colette Notenboom. Tot 2007 heeft ze in verschillende bands gezongen en klarinet ge-speeld, waaronder Oblomow, Kadril, Olla Vogala,...

concertconcertV V V V

© fo

to D

enis

e Su

lliva

n

Eva De Roovere vs Peter CaseNaast Piet Van den Heuvel halen we bij de start van dit seizoen nog ander schoon volk naar ons concertzaaltje. Eva De Roovere speelt hier op 27 september een “spe-cialleke” samen met de Amerikaanse rootsartiest Peter Case.

Sinds 2006 is Eva solo. Ze bracht 3 cd's uit - De Jager, Over & Weer en Mijn Huis, werkte samen met o.a. Thé Lau, Piet Goddaer, Luka Bloom en vele andere indrukwekkende artiesten.

Ze toert met haar eigen band door België en Nederland, maar ze reisde met haar muziek ook naar Senegal, Zuid-Afrika, Denemarken, de UK, Spitsbergen en de USA. Sinds kort schrijft ze ook muziek voor anderen.

Ze speelt in Ukkel samen met Peter Case. Peter wie? Springsteen is fan, dat zegt al genoeg. De man heeft een dozijn albums op zijn naam sinds hij in 1986 solo ging. Voordien speelde hij in bands als The Nerves (bekend van Hanging On The Telephone, waarmee Blondie nadien een grote hit scoorde) en The Plimsouls. Eens solo zocht hij het veeleer in de folk en blues. Grote hits leverde dat niet op maar wel veel respect van collega’s en critici. In 2006 verscheen een 3(!)-dubbele tribute-cd A Case For Case, met o.a. bijdragen van John Prine, Joe Ely, Steve Wynn, Chuck Prophet, Bob Neuwirth en Victoria Williams.

Page 5: De Hoorn, september 2012

5

In september 2011 ging Eva op bezoek bij Peter Case in L.A., Californië, USA om te schrijven en samen muziek te maken. Hieruit ontstond een hechte vriendschap die er voor zorgde dat Peter en Eva zin kregen om samen een paar concerten te spelen: ieder z’n eigen songs (Eva in het Engels !!), maar zeker en vast ook de songs die ze samen schreven!

Het wordt een Belgisch-Amerikaanse mix van in-getogen pop tot uitbundige punk gebracht door een fantastische ruige blues-gitarist en één van de mooiste Europese vrouwenstemmen.

Moet kunnen, en wel op donderdag 27 september 2012 (20u30 stipt) in het Candelaershuys.

De inkom bedraagt 10 euro (€8 voor Uilekotleden, €4 voor -15 jarigen en €2 voor WIGW). De cultuurwaar-debon kan gebruikt worden.

Reservaties op [email protected] of 02/343 46 58

(Noteer dat Eva met haar reguliere Nederlandstalige programma op vrijdag 28/9, de dag na Ukkel, bij onze collega’s van gemeenschapscentrum Op-Weule van St Lambrechts Woluwe speelt. Info op 02 775 92 00)

Ukkelse jaarmarkt: Aperitief van het Huys

Op zaterdag 22 september slaan het gemeen-schapscentrum Candelaershuys en het dien-stencentrum Lotus de handen in elkaar voor een plezante jaarmarktontmoeting. De place to be wordt onze stand aan het begin van de Prince de Lignelaan. De Lotusmensen komen daar samen om 9u30, dan vertrekt een groepswandeling door-heen het bonte jaarmarktgebeuren.

Wanneer de gemeentelijke stoet met de notabe-len (het zullen er velen zijn dit jaar, de verkiezin-gen he….) langs onze stand passeert, vermoede-lijk om 11u30 – 12u00, bieden wij iedereen een frisse pint aan. We houden daar dus een jaar-marktaperitief van het Huys.

Aan onze stand kan u info verkrijgen over al onze culturele, gemeenschapsvormende, sociale en educatieve activiteiten voor het volgende seizoen.

De muzikale noot wordt verzorgd door Jerry's Dixie Devils. Jerry is een extraverte muzikale grap-jas, in geen tijd staat iedereen mee te brullen en te dansen! Ambiance verzekerd.

Info: Zaterdag 22 september vanaf 9u30 (Aperitief om 11u30). Informatie over het programma van het Candelaershuys en Lotus: 02/343.46.58

Page 6: De Hoorn, september 2012

6

concertV V V V

Sarah Ferri“Alle insiders tippen Sarah Ferri als een van de grootste beloftes voor dit jaar”. (De Standaard)

"Onmiskenbaar talent, Sarah Ferri. Wat een stem! Zonder preten-tie, maar met bakken naturel en charme pakt ze ons in minder dan twee minuten volledig in. Tijdloze klasse noemen wij dat. Onmiskenbaar talent, zeg ik u!" (Radio 1)

In 2010 speelde zij op het Dranouter festival. Vervolgens werd ze op sleeptouw genomen als gaste bij Pieter Embrechts & The New Radio Kings. Sarah werd AB’s Artist in Residence.

Tijdens een drukke festivalzomer 2011 werd er koortsachtig gewerkt aan de opna-mes van haar debuut-plaat Ferritales, die werd geproducet door Koen Gisen (An Pierlé & White Velvet).

Sarah komt met 5 muzikanten naar het Candelaershuys, mis dit niet!

Sarah Ferri op donder-dag 4 oktober 2012 (20u30 stipt) in het Candelaershuys.

De inkom bedraagt 10 euro (€8 voor Uilekotleden, €4 voor -15 jarigen en €2 voor WIGW). De cultuur-waardebon kan gebruikt worden.

Reservaties op [email protected] of 02/343 46 58.

"Sarah Ferri, we schrijven uw naam officieel in het register van de recente vloedgolf van talrijke po-diumdames - met gulden inkt." (Het Nieuwsblad)

En zo kunnen we nog even doorgaan met de loftrompetten voor Sarah Ferri.

Deze Belgische met Italiaanse genen heeft haar tijd genomen om een eigen stijl te ont-wikkelen. Swing, lichte jazz en hier en daar wat gipsy invloeden, Ferri haalt haar inspiratie uit een breed spec-trum van artiesten als Django Reinhardt en Ella Fitzgerald.

Luister naar dolge-draaide singles als “On My Own” en “Were You There: u hoort een sterke persoonlijkheid, charme à volonté, waarachtig-heid, optimisme, talent, een fantastische stem, achtergrondkoortjes, frisse gitaren: de herfst staat bijna voor uw deur maar u ruikt en hoort de lente.

In de zomer van 2008 won Sarah het concours 'Jonge Wolven'.

Page 7: De Hoorn, september 2012

7

Piet van den HeuvelPiet Van den Heuvel ademt muziek. Als rasmuzikant doet hij grote namen zoals Arno, Bart Peeters en The Scabs mee schitteren. En als singer-songwriter tovert hij parels van nummers uit zijn hoed. Geïnspireerd door een mix van stijlen zoals country, rock, tango, folk en jazz. Zijn nieuwste plaat stelt hij graag aan u voor in het Candelaershuys.

Découvrez le nouveau CD du chanteur et compositeur Piet Van den Heuvel au Candelaershuys.

Discover singer-songwriter Piet Van den Heuvel’s new CD at the Candelaershuys.

4/9/2012 -- GC Candelaershuys

muziek

eva de RooveRe vs PeteR CaseEva De Roovere trok in september 2011 naar Los Angeles om te schrijven en te musiceren met de Amerikaanse singer-songwriter Peter Case. Die samenwerking resulteerde in een hechte vriendschap én in enkele gezamenlijke concerten.

27/9/2012 -- GC Candelaershuys

eva de RooveReEen concert in trio met nummers uit Mijn Huis en andere cd’s! Afspraak in de loods van Op-Weule: een kleine zaal met maximaal contact tussen artiest en publiek.

28/9/2012 -- GC Op-Weule

déa tRanCoso De heimat van zangeres Déa Trancoso is Vale do Jequitinhonha. Een arme Braziliaanse streek, rijk aan traditionele volkscultuur. Geen wonder dat zij in dit inspirerende decor prachtige nummers creëert – doorspekt met een vleugje poëzie. Kom de toppers van haar laatste cd Serendipity live beluisteren in de Pianofabriek.

Laissez-vous emporter par la poésie des chansons de la Brésilienne Déa Trancoso.

Sway along to the poetic numbers by Brazilian singer Déa Trancoso

22/9/2012 -- GC de pianOfabriek

Zestig jaaR migRatie in BRusselWie waren de oudkomers van kort na de Tweede Wereldoorlog en wie zijn de nieuwkomers?

Waarin schuilt de aantrekkingskracht van Brussel en wat deden migranten en hun nageslacht met de stad? Over gastarbeiders en Leonidaspralines, familieherenigers, studenten, documentlozen en vluchtelingengolven. Hoe

industrie wegtrok en internationale uitstraling ervoor in de plaats kwam. Hoe migratie mee vorm gaf aan woonpatronen in de stad.

13/9/2012 -- GC de Markten

el-P Een grote naam in de hiphop- en rapwereld? Dat is El Producto, of kortweg El-P. Hij produceerde albums van Bigg Jus en DJ Mr. Len, stampte in 2000 zijn eigen label Definitive Jux uit de grond. En bracht twee jaar later zijn debuutalbum Fantastic Damage op de markt. De opvolger I’ll sleep when you’re dead verscheen in 2007. En zijn nieuwste meesterwerk? Dat laat hij aan u horen tijdens een exclusieve clubshow.

Ne manquez pas le spectacle exclusif d’El-P, le phénomène du hiphop et du rap. Don’t miss out on the exclusive club show by hip hop and rap legend El-P.

21/9/2012 -- GC de VaartkapOen

muziekmuzieklezing

tHe london QuaRtetIn 1982 richtten enkele studenten uit Cambridge de a capella groep Cantabile op. Een jaar later vervoegden ze de cast van Blondel. Met deze musical in het Londense West End stonden ze liefst vierhonderd keer op de planken. Dat maakte hen razend populair in het Verenigd Koninkrijk én daarbuiten. Sindsdien treedt Cantabile-The London Quartet op over de hele wereld. Het gezelschap brengt jazz en eigentijdse muziek.

Découvrez le Cantabile-The London Quartet, le groupe de chanteurs le plus populaire du Royaume-Uni.

Meet Cantabile-The London Quartet, the foremost cappella vocal quartet in the United Kingdom.

23/9/2012 -- GC de Markten

muziek muziek

De 22 Brusselse gemeenschapscentra zijn: De Markten I Elzenhof I De Maalbeek I Everna I De Zeyp I De Linde Heembeek-Mutsaard I Essegem I De Platoo I Nekkersdal I Den Dam I De Kriekelaar I De Kroon I De Pianofabriek De Rinck I De Vaartkapoen I Ten Noey I Op-Weule I Kontakt I Candelaershuys I Ten Weyngaert I Wabo

Ontdek het volledige aanbod op www.gemeenschapscentra.be

binnenkort in de 22 gemeenschapscentrabrussel, een cultuurcentrum

> september

mad

e in

Jos

wor

ld.o

rg© Marcelo Oliveira

Page 8: De Hoorn, september 2012

8

sprUkkelsV V V V

VVVV

Het gebeurde in uw buurt*

Sinds eind mei het juni-nummer van De Hoorn (die in juli-augustus niet verschijnt) het licht zag, gingen twee vakantiemaanden voorbij. In die tijd-spanne is onze gemeente wel enkele keren in het nieuws geweest en niet bepaald met vrolijke ver-halen. Zo probeerde een islamitisch godsdienst-leraar begin juni een leerling van het atheneum met een epilepsieaanval tot rust te brengen door het voorlezen van verzen uit de koran in de plaats van medische hulp te zoeken. Acht dagen later verzeilde een vuilniswagen in het wegdek van de Karmelietenstraat in een 1,5 m diep gat. Begin juli moest aan de Sint-Jobsesteenweg een woning worden ontruimd omdat er in twee naburige leegstaande woningen een gaslek was ontdekt. Een paar dagen later reed een ambulance aan het kruispunt van de Waterloosesteenweg en de Legrandlaan in volle namiddag een voetganger aan en op de laatste dag van juli stak een vrouw haar partner dood in hun appartementje boven een restaurant aan de Victor Allardstraat.

VVVV

Pesterijen*

In de stelplaats van het gemeentelijk wagenpark aan de Auguste Danse en de Beeckmanstraat zou-den zich ernstige feiten van pesterij op het werk hebben voorgedaan die na de onthulling ervan in de media ruime weerklank hebben gekregen. Tot in De Standaard toe. Maandenlang zou een arbeider hier door zijn oversten zijn vernederd en gepest. Tot collega’s van het slachtoffer het niet langer meer konden aanzien. Tegen de twee pestkoppen loopt intussen een gerechtelijk on-derzoek.

Naar in de pers is uitgelekt zou het begonnen zijn met nog vrij onschuldige grapjes maar het ging al snel tot onduldbare feiten. Toen het gemeentebe-stuur hiervan kennis kreeg werden de twee ‘chefs’ met onmiddellijke ingang geschorst en volgde er een aangifte bij het parket dat de arbeidsauditeur met een onderzoek belastte.

De daders zouden de feiten hebben toegegeven maar minimaliseren de ernst ervan. Zij zouden door bemiddeling van hun vakbond bovendien ook kunnen rekenen op de bijstand van goede ad-vocaten. Het is niet uitgesloten dat de gemeente-raad in de maand augustus wordt bijeengeroepen om achter gesloten deuren uitspraak te doen over deze ‘personeelsaangelegenheid’. Het laat zich raden dat, naar gelang van de partijaanhorigheid, de meningen van de raadsleden in deze zullen verschillen.

Dat het schepen van Cultuur Carine Gol-Lescot was die de pers bij afwezigheid van de burge-meester over deze zaak te woord diende te staan, was louter toeval. Dus (nog) niet in hoedanigheid van dienstdoende burgemeester.

Wat intussen opvalt, is dat pesterijen op het werk zich frequenter blijken voor te doen in de pu-blieke dan in de privésector. Zou het kunnen dat er een oorzakelijk verband is tussen een hogere vervelingsgraad die in overheidsdienst toeneemt naarmate er meer personeel wordt ‘tewerkgesteld’ en er minder aandacht is voor bedrijfsrendement?

VVVV

Opgefleurd*

Het kan toeval zijn maar ook niet. Wat opvalt is dat er voor deze zomer een extra inspanning is gedaan om Ukkel op te fleuren door perkjes, verkeerseilandjes, staten en pleintjes uitbundig te voorzien van veelkleurige bloemen die tot in oktober zullen nabloeien. Dat de ene wijk al wat beter bedeeld is dan de andere, ja zou daar een verklaring voor kunnen zijn?

Iemand die de mannen van de gemeentelijke Groendienst complimenterend aansprak toen zij met planten bezig waren en dacht hun plezier te doen met de belofte bij de eerste gelegenheid de bevoegde schepen attent te zullen maken op hun keurig werk, kreeg van een van hen een schamper antwoord: ‘Nog nooit een woord van waardering gehoord, mijnheer. Reclamaties voor een ditje of een datje, dat wel’. Zijn collega’s knikten instem-mend maar zwegen in alle talen.

Page 9: De Hoorn, september 2012

9

VVVV

Geen geluk voor Ukkelse Olympiërs*

De voor burgerlijk ingenieur studerende en al drie seizoenen voor de R. Uccle Sport THC spelende Nadine Khouzam (22) heeft als titularis in het doel van Belgische dameshockeyploeg plaats moeten ruimen voor de amper 17-jarige Aisling D’Hooge van de in de competitie concurrerende Waducs Waterloo.

De in Ukkel geboren zwemmer François Heersbrandt (22) die in Londen aan zijn tweede Olympiade toe was, bleef met een tiende plaats in de ranking van de 100 m vlinderslag net iets onder de verwachtingen. Vorig jaar was hij de eer-ste Belg die op de Europese kampioenschappen ‘korte baan’ in die discipline een bronzen medaille wist te behalen.

Teleurgesteld was Heersbrandt nochtans niet want hij haalde toch de halve finales waarvoor hij samen met het fenomeen Phelps in het water dook. Zijn droom, de finale halen, lukte niet. Wel verbeterde hij het Belgisch record en is Londen voor hem niet het eindpunt. Heersbrandt wil de top bereiken tegen 2016 in Rio de Janeiro.

VVVV

Criminaliteit (licht) gedaald*

Wat burgemeester Armand De Decker al zo vaak heeft beweerd, wordt nu ook bevestigd door een ‘criminaliteitsschaal’ die het dagblad ‘Le Soir’ heeft gepubliceerd op basis van het aantal pv’s dat in 2011 is opgemaakt voor diefstal en afpersing maar ook allerlei andere misdrijven, delicten en over-tredingen. Ukkel is bij de vier op tien waar vorig jaar de criminaliteit ten opzichte van de periode 2005-2011 is gedaald. De Ukkelse score bedraagt momenteel 12.03 wat ten opzichte van de referentieperiode een daling is met 1.6. Cijfers van buurgemeenten in 2011? Elsene 39, Brussel stad 37, Sint-Gillis 29, Drogenbos 15.83, Vorst 10.72, Watermaal-Bosvoorde 10.62, Sint-Genesius Rode 6.51, Linkebeek 6.39. Dit laatste cijfer zou dan ten opzichte van de referentieperiode wel een stijging betekenen met 5.9… Liet de politie daar vroeger alles passeren of is men daar in het jaar vóór de verkiezingen pas goed in actie geschoten?

In memoriam: Egide Cappaert (°Boom 17.07.1924 – ✝ Leuven 21.01.2011)

“Wantrouwen aan de ene, misprijzen aan de andere kant” (De Hoorn nr. 415 - verkiezingen 2012) In die sfeer moeten wij Egide Cappaert binnen onze Ukkelse samenleving van de na-oorlogse periode situeren.

Woonachtig in Carloo Sint-Job, Beloeillaan 12, had Egide aanvankelijk hier zijn werkterrein gevonden: een bloeiende KWB-afdeling met de volle steun van pastor De Mulder. Binnen het LCW-Ukkel, met in meerdere parochies bloeiende afdelingen, speelde hij een leidinggevende rol.

Rond de jaren 1968 staken enkele vooraan-staande Vlamingen de hoofden bij mekaar; de Nederlandstalige cultuurraad zag het levenslicht. Egide was een studax, had dossierkennis als geen ander, een sterk engagement en via zijn job bij het Ministerie van Volksgezondheid enorm veel contacten met mensen: dankzij hem werden hier veel vorderin-gen gemaakt. Hij wordt de eerste voorzitter van de Ukkelse cultuurraad.

Toen pastor Eddie Mertens vanuit een sessie het idee “Opbouwwerk” meebracht en via de pastorale ploeg toenadering zocht met de cultuurraad was Egide één van de mensen die de rijke mogelijkheden hiervan inzag. Zo kwam kort nadien “opbouwwerk Derde Leeftijd Ukkel” tot stand. Meer dan tien jaar zou het Opbouwwerk mensen in beweging brengen en con-creet uitlopen in de stichting van Zilverdraad en later in het Dienstencentrum Derde Leeftijd De Kat.

Er werden enkele mooie initiatieven genomen: In 1974 ”Ukkel viert feest”: Een reusachtig feest in Het Instituut voor Doven en Blinden” iets dat 5 jaar later werd herhaald met meer dan 1000 Vlamingen. Egide stond daar ook sterk achter. In 1975 werd het Canderlaershuys aangekocht en met vrijwilligers in orde gezet. Later volgt nog het wijkhuis Carloo in de Alfons XIII-laan 68, lokaal voor “Bejaardenbond Carloo”.

Na de dood in 1987 van Maria Pelsmaekers, zijn echtgenote, die samen met Egide 2 pleegkinderen had opgevoed, nam zijn activiteit af. Bij een tweede huwelijk met Julienne Brossum (+ 1998), ging Egide in het Leuvense wonen en verdween uit het Ukkelse socio-culturele leven.

Zijn overlijden raakte onlangs hier bekend.

Iets te laat, dit gemeend ere-salut aan deze verdienste-lijk man, Egide Cappaert. In de moeilijke Ukkelse con-text van toen heeft hij door zijn inzicht, onvermoeid studeren, zoeken naar medestanders in alle middens en gedrevenheid een eigen sociaal en cultureel Vlaams leven in onze gemeente in hoge mate mee opgebouwd.

Volgend jaar voor deze reus, postuum de Medaille van Verdienste voor de Vlaamse gemeenschap in Ukkel?

Flor Paeps

Page 10: De Hoorn, september 2012

10

Elke maandag

OKRA Stalle: samenkomst vanaf 14u in de refter van de school, Baron G. Van Hammestraat. Info: Johan Hendriks – 0473/42 64 38 of [email protected]

Elke maandag

Zilverdraad: Turnen van 14u tot 15 u in het Candelaershuys. Info: Daniël Peeters, 0478 56 71 76

Elke dinsdag

Foto-diaclub Pallieter: bijeenkomst om 20u in het Candelaershuys. Info: Aloys van den Akker - 02 343 14 38

Elke donderdag

OKRA Kalevoet: samenkomst vanaf 14u in het Paviljoen Horzelstraat (achter nieuwe kerk), pétanque, kaarten, gezellig samenzijn. Info: Marcel Brisol - 02 381 05 50

Elke donderdag

OKRA Sint-Job: samenkomst van 14u tot 17u30 in ’t Wit Huis. Kaartspelen en sjoelbak. Info: Arseen Neerinck – 0477 58 29 43 of website: http://blog.seniorennet.be/okra_sintjob/

Elke vrijdag en zondag

Jeugdclub ’t Uilekot: telkens open vanaf 20u. Info: www.uilekot.be of [email protected]

Elke zondag

Scouts en Gidsen Ekwator-Jan Breydel: activiteit van 14u tot 17u. Dekenijstraat 100, 1180 Ukkel. Kinderen vanaf 6 jaar welkom.

Woensdag 5 september

Zilverdraad: Bestuursvergadering om 10u

Woensdag 5 september

Willemsfonds Zuidwest-Brussel: “Smakelijk! Gastronomische ontdekkingen door de eeuwen heen” Afspraak om 13.45 u. aan de ingang van het Jubelparkmuseum. Jubelpark 10 – Brussel. Bijdrage voor WF-leden : 5 EUR. Info mb.t. de be-reikbaarheid van het museum kan u bekomen bij inschrijving: Inschrijving gewenst. Info & reservatie: Myriam De Lille - 0479 60 10 51 & 050 71 56 54

Zaterdag 8 september

Uckelrock festival: vanaf 19u in het Wolvendaelpark. Meer info: www.ukkel.be

Zondag 9 september

Jeugd viert feest: van 10u tot 18u in Wolvendaelpark. Meer info: www.ukkel.be

Woensdag 12 september

Zilverdraad: Koffietafel om 14u30

Zondag 16 september

Ukkelse ontdekkingstocht: Op autoloze zondag van 10u tot 18u. Meer info: www.ukkel.be

Vrijdag 21 september

Zilverdraad: Uitstap naar Edingen.

Donderdag 4 oktober

Willemsfonds Zuidwest-Brussel: “Pruiken, korsetten en kniebroeken – Mode in de 18de eeuw”. Nocturnebezoek in het Museum voor het Kostuum en de Kant. Afspraak om 19.15 u. aan de ingang van het museum, Violetstraat 12, 1000 Brussel. Bijdrage : 3 EUR. Inschrijven vóór 27 september. Bereikbaarheid : Trein en metro: Brussel Centraal - Tram 3 4 31 32 33 - Bus 48 95. Info & reservatie : Myriam De Lille - 0479 60 10 51 & 050 71 56 54

ukkelse agendaV V V V

Page 11: De Hoorn, september 2012

We zijn zeer verheugd jullie mee te de-len dat we op woensdag 19 september starten met een reeks van 10 lessen Tai Chi onder des-kundige begeleiding van Luc Vekens. We doen dit in sa-menwerking met het Can-delaershuys.

Tai Chi is een Chinese bewe-gingsactiviteit die de laatste jaren sterk aan populari-teitheeft gewonnen. Via Tai Chi werk je alvast aan het vermijden van enkele be-langrijke risicofactoren van vallen, namelijk verminderde spierkracht en evenwichts-problemen.

Tai Chi bestaat uit verschil-lende bewegingen die elkaar opvolgen. Eerst worden de afzonderlijke bewegingen en houdingen aangeleerd, zo wordt het lichaam versterkt en voorbereid op het uitvoeren van de Tai Chi. Tijdens deze be-wegingen is er een voortdurende wissel-werking tussen je lichaam, je bewustzijn en je ademhaling. Na iedere les voel je je een stuk vitaler!

In totaal plannen we 12 lessen zodat je zonder probleem 2 lessen kan missen. De

betaling van de reeks ge-beurt via een 10 beurten-kaart aan 20 euro (dit is dus slechts 2 euro per les!). Bovendien kunnen diege-nen die willen de 12 lessen volgen, voor de 11de en 12de les betaal je 1 euro. Voor de les zelf voorzie je best gemakkelijke kledij en schoenen.

Voor diegenen die de ini-tiatieles hebben gemist en graag eerst een les probe-ren voor ze een 10 beurten-kaart kopen: jullie betalen gewoon 2 euro voor een les.

De lessen gaan telkens door op woensdag van 10u30 tot 12u. Dit zijn de data:

• September: 19 en 26• Oktober: 3, 10, 17 en 24• November: 7, 14 en 21• December: 5, 12 en 19Inschrijven voor 17 september op het num-mer 02/343 46 58 of door eens binnen te springen.

CURSUS TAI CHI start op woensdag 19 september

Nieuwsbrief nr. 16 september 2012

2/10: inschrijven boodschappendienst 16/109/10: toneel ‘Rue du croissant’ in KVS18/10: seniorkicks18/10: pedicure21/10: activiteit ism Candelaershuys en de

politie25/10: zoete namiddag

Page 12: De Hoorn, september 2012

Elke dinsdag en donderdag kan je bij ons terecht voor een warme maaltijd. Voor iedereen die geen zin heeft om alleen te eten, voor wie het moeilijk heeft om elke dag een warme maaltijd te bereiden of gewoon de sfeer wil komen opsnuiven.

Om 12u serveren wij jullie soep, hoofd-gerecht, dessert en koffie en dit alles voor slechts 5 euro. Reserveren doe je

door te telefoneren naar 02/343 46 58 of binnen te springen, de dag voordien voor 12 uur.

Moest u door omstandigheden niet kun-nen komen verwittig ons dan! We doen ons best om de bestelde maaltijd af te bel-len, indien dit niet lukt zijn wij jammer genoeg genoodzaakt om de maaltijd toch aan te rekenen.

Voor de vakantie hebben we de zee in het Candelaershuys gebracht met onze tomat crevet nu proberen we een Italiaanse sfeer te scheppen. Op het menu staat pasta met lekkere balletjes in tomatensaus. Dat is toch een typisch Belgisch gerecht, hoor ik jullie denken. Maar jullie zullen wel merken dat dit gerecht met een paar aanpassingen snel zuiders wordt, alsof La Mamma zelf in de kookpotten heeft staan roeren.

Ook nu starten we met soep en sluiten we af met koffie vergezeld door een

zoetigheid. Voor dit alles betalen jullie slechts 7 euro. Noteer 11 september maar al in jullie agenda! Graag hadden we jullie inschrijvingen ten laatste vrij-dag 7 september ontvangen zodat wij voor het juiste aantal personen naar de winkel kunnen gaan.

Ook deze keer is jullie hulp van harte wel-kom. Maandag om mee te helpen groen-tjes snijden en balletjes te rollen, dinsdag om de zaal klaar te zetten. We horen het graag als je daar tijd voor vrij kan maken!

Maaltijden elke dinsdag en donderdag

Maaltijd van het Huys dinsdag 11 september

Op 22 september is het feest in Sint Job! En wij willen daar natuurlijk bij zijn. Dit is het ideale moment om wat te wandelen in de buurt want er valt weer heel wat te zien en te beleven. We spreken af aan de stand van Candelaershuys – Lotus (begin Prince de Lignelaan) om 9u30 om onze wande-

ling te starten. Rond 11u keren we terug om het aperitief van het Candelaershuys mee te pikken alsook hun muzikale inter-mezzo. Deze keer zal dit verzorgd worden door de Jerry’s Dixie Devils.

Hopelijk tot dan!

Jaarmarkt donderdag 22 september

graag als je daar tijd voor vrij kan maken!

Page 13: De Hoorn, september 2012

Wil je graag boodschappen doen in de Car-refour in Drogenbos? Dat kan dankzij de busjes van de vzw ‘Sociaal vervoer Brussel’.Samen met hen zorgen we ervoor dat jullie op jullie gemak en zonder zorgen kunnen winkelen. Moest dit nodig zijn regelen we dat jullie opgepikt worden thuis. Na het winkelen worden jullie hoe dan ook weer thuis afgezet. Ook hulp bij boodschappen doen zelf, hebben we voorzien.

Moet je niet echt boodschappen doen en wil je gewoon een kijkje nemen in de win-kel, dan kan je zeker ook mee. We geven wel voorrang aan de personen die echt nood hebben aan hulp bij het boodschap-pen doen.

De eerstvolgende datum voor de bood-schappendienst is dinsdag 18 september. Uiterste inschrijfdatum is 4 september.

We vertrekken aan het Candelaershuys om 9u30 stipt. We vertrekken aan de Carrefour om 11u15. We vragen voor deze rit een kleine bijdrage van 2 euro. Inschrijven is verplicht en kan via 02/343 46 58.

Als je nood hebt aan hulp bij de boodschap-pen en de voorgestelde datum past je niet dan kunnen wij je in tussentijd ook helpen. Geef ons zeker een seintje als dit het geval zou zijn! Ook voor administratieve bood-schappen, naar de bank of de post gaan, kunnen wij je helpen.

kel, dan kan je zeker ook mee. We geven wel voorrang aan de personen die echt nood hebben aan hulp bij het boodschappen doen.

Op donderdag 6 sep-tember trekken we onze dansschoenen aan en trekken we naar Het Wit Huis op de Steenweg naar Sint Job. Misschien de laat-ste keer dat we kunnen sa-menkomen op deze fijne locatie!

Dansen kan zeker maar als je gewoon wilt kijken of graag die deuntjes van vroeger en nu wilt horen, ben je ook zeker meer dan welkom!

We starten om 14u, de ingang bedraagt 7 euro, taart inbegre-pen. Deze activiteit wordt je aangeboden door het senioreno-verleg Ukkel bestaan-de uit Zilverdraad, Okra Sint Job, Okra Stalle, Okra Kalevoet, Candelaershuys en LDC Lotus. Bij hen kan je verdere infor-

matie krijgen en je inschrijven. Gelieve dit te doen voor 31 augustus.

Dansnamiddag met de swingende Shoemakers 6 september

Boodschappendienst 18 september

Page 14: De Hoorn, september 2012

Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel02 343 46 58

Zit je ergens mee? Weet je niet goed waar heen? Vragen over verpleging aan huis, huishoudelijke hulp, moei-lijkheden met papieren invullen,..? Of heb je nood aan een luisterend oor? Dinsdagnamiddag van 13u tot 17u staat er iemand voor jullie klaar. Samen kijken we wat de beste oplossing is voor

het probleem. Soms kunnen we zelf ge-makkelijk een antwoord geven, in andere gevallen moeten andere instanties inge-schakeld worden. Uiteraard begeleiden we jullie dan in het contact nemen met de gepaste organisatie of dienst. Is het moeilijk geworden om je te verplaatsen? Bel ons voor een afspraak!

Contacturen elke dinsdagnamiddag

Op 13 en 27 september is Veronique er om jullie voeten, handen of gezicht te ver-zorgen.

Inschrijvingen zijn absoluut noodzakelijk en kunnen gebeuren via 02/343 46 58.

De tarieven voor de behandeling zijn:- pedicure: € 16,5- manicure: € 11- epilatie gezicht: € 6,5- gelaatsverzorging: € 55

Aangezien de lijsten zo snel gevuld gera-ken vragen wij om ons tijdig te verwittigen moest u omwille van omstandigheden niet kunnen komen. De vrijgekomen plaats

zou iemand anders heel veel plezier kun-nen doen! Bovendien hebben wij dan nog voldoende tijd om eventueel het schema aan te passen.

Pedicure donderdag 13 en 27 september

De maand september sluiten we af met een lekker dessertje. Audrey wil jullie deze keer verassen met een zoetigheid op basis van banaan. Benieuwd wat dit zou kunnen zijn? Schrijf je dan in voor deze activiteit op donderdag 27 sep-

tember vanaf 14u30. Gelieve dit te doen ten laatste op dinsdag 25 september. Ook deze keer betalen jullie slechts 2,5 euro, koffie of thee inbegrepen.

Zoete namiddag donderdag 27 september

Page 15: De Hoorn, september 2012

15

ukkel stemtV V V V

Gemeenteraadsverkiezingen 2012 (IV)Inhoudelijk veel gelijkenissen maar volgorde prioriteiten verschilt en accenten liggen anders

Met het naderend einde van de vakantie komt de verkiezingscampagne voorgoed op gang. De kandi-datenlijsten zijn samengesteld en de programma’s worden onder de aandacht van de burger gebracht. Verschillende partijen hebben zich wel al eerder gema-nifesteerd, elk op hun manier. De MR deed het met zijn kandidaten op buurtpleinen in de vooravond met een aperitiefje, het cdH van een mobiele Céline Fremault met oranje ballonnen op het Sint Pietersvoorplein, Ecolo met debatavonden en de PS met een op barbecues en rommelmarkten alom tegenwoordige en door militanten vergezelde lijsttrekster Claudine Verstraeten. Alleen voor het FDF bleef het bij wat vroege affiches met de kop van de tenoren, misschien juister een sopraan, een bas en een alt.

Wat treft, is dat op de volgorde en specifieke ac-centen na, de beleidsprioriteiten van alle partijen dezelfde zijn: veiligheid, mobiliteit, huisvesting, leefmilieu, kinderopvang, onderwijs, ouderenzorg, cultuur…Niet onlogisch eigenlijk want alle partijen streven naar een gemeente waar het voor hun kiezers goed leven is.

Hierna een overzicht van wat er in de voorbereiding op dit vroege septembernummer tijdens de vakan-tieperiode kon gesprokkeld worden uit de reeds voorhanden informatie.

MR: een programma in 16 hoofdstukken over 25 pagina’sTot dusver is de MR in Ukkel de enige par-tij met aandacht voor wat in het programma Nederlandstalige aangelegenheden wordt genoemd. Het mag dan al het laatste hoofdstuk zijn, het is er niet minder belangrijk om. Historisch is een groot woord, maar nooit voorheen was er in een partijprogramma sprake van een Vlaamse cultuurcoördinator voor Ukkel die geroepen is ‘om de samenwerking tussen de gemeente en de

Gemeenteraadsverkiezingen: politiek debat : 6 septemberNaar aanleiding van de gemeenteraadsver-kiezingen organiseert het gemeenschapscen-trum Candelaershuys (in samenwerking met het dienstencentrum Lotus) zijn traditioneel politiek debat. Dit heeft plaats op donderdag 6 september om 20 uur in het Candelaershuys, Brugmannlaan 433 te Ukkel.

We vroegen hiervoor aan de verschillende politieke partijen één kandidaat af te vaardigen om deel te nemen aan dit debat, dat integraal in het Nederlands zal verlopen.

Moderator van dienst is Ukkelaar Willy Peersman, die ondermeer voor uw maandblad De Hoorn lange jaren de Ukkelse politieke actualiteit volgt en goed vertrouwd is met het Ukkelse politieke landschap.

De deelnemers aan dit debat gaan met elkaar in gesprek over de gemeentefinanciën, sociaal Ukkel, stedenbouw en huisvesting, mobiliteit, veiligheid, infrastructuur en het samenleven van de verschillende gemeenschappen.

Het aanwezige publiek krijgt achteraf de kans vragen te stellen aan de deelnemers.

In de oktobereditie van het maandblad De Hoorn verschijnt een neerslag van dit debat.

Van harte uitgenodigd op donderdag 6 sep-tember om 20u in het Candelaershuys.

Vlaamse Gemeenschap te verbeteren’. Hiermee wordt de benoeming van een cultuurfunctionaris voor de MR een beleidspunt. Al even belangrijk, zo niet nog belangrijker, is de aankondiging van een nieuwe Nederlandstalige gemeenteschool.

Na een overzicht van de realisaties van de nog lopende bestuursperiode 2007-2012 gaat de

Page 16: De Hoorn, september 2012

16

aandacht in de eerste plaats naar het mobiliteits-probleem. Programmapunten zijn een verruiming van het vervoersaanbod, voorzien in bijkomende parkeergelegenheid, een vlottere verkeersdoor-stroming, meer aandacht voor voetgangers en fietsers, de zwakke weggebruikers.

Programmapunt 2 is veiligheid. De verbintenis-sen die de MR bereid is aan te gaan, zijn een verdere uitbreiding van het aantal beveiligings-camera’s, een verbeterd onthaal op het cen-traal Politiecommissariaat, het behoud van de Politiepost Fort Jaco, de strijd tegen de tags en elke andere vorm van vervuiling door het syste-matisch opleggen van administratieve boetes, het inzetten van meer hulpagenten aan de kruispun-ten en bij de haltes van het openbaar vervoer, meer politieaanwezigheid in de handelskernen en wijken met hoge bevolkingsdensiteit, een betere bewaking van het openbaar groen en nog meer aandacht voor slachtofferhulp.

Het derde aandachtspunt kreeg als noemer ‘Vrijwaren van de levenskunst’. Versta hieron-der sensibilisering en responsabilisering van de burger ten aanzien van het van overheidswege gevoerde netheidsbeleid. De MR engageert zich voor een versterking van én de preventieve én de repressieve maatregelen voor het onderhoud

van de gemeente- en de gewestwegen die beide best onder gemeentelijk beheer komen. Als Ukkel zijn reputatie van groene gemeente gestand wil blijven, moeten overheid en particulieren de han-den in elkaar slaan. Een vorm van samenwerking zou kunnen resulteren in de organisatie van een jaarlijks parken- en tuinenfestival.

Waar het over ecologie gaat, wordt de strijd tegen verschillende vormen van vervuiling als essen-tieel beschouwd. In dit verband wil de MR de actievoorstellen van de lokale Agenda 21 verder uitvoeren. Een punt apart is de valorisatie van het bouwkundig erfgoed. Beoogd worden hierbij het Wolvendaelkasteel en de Paardenrenbaan ‘die niet van Bosvoorde is’.

Stedenbouw en huisvesting

Merkwaardig is het uitgangspunt van het pro-grammahoofdstuk dat gewijd is aan de ‘aanpas-sing van de stedelijke inrichting aan het levenska-der’. Inzake stedenbouw en woonbeleid wil de MR wel rekening houden met de demografische groei van het Brussels hoofdstedelijk gewest, maar die moet, gegeven de morfologie van de gemeente, gematigd blijven. In de wijken die momenteel in volle ontwikkeling zijn zoals de buurt van het station van Kalevoet, wil de MR ingrijpen om de

Page 17: De Hoorn, september 2012

17

kwaliteit van die nieuwe levensruimte te bevorde-ren: handelszaken, openbare voorzieningen, een stadsplein. De MR staat positief ten opzichte van nieuwbouw op aan de overheid toebehorende grond, en is voorstander van een voortgezet reno-vatiebeleid in het bestaande aanbod van sociale woningen. Niet bepaald nieuwbouw van sociale huurwoningen, maar eigendomsverwerving van bestaande sociale huurwoningen door hun bewo-ners, dat wil de partij bij het Gewest wel bepleiten.

De fiscale stimuli voor jonge gezinnen die in Ukkel een woning willen verwerven moeten gehandhaafd blijven en er zal voor gewaakt worden dat er in grote projecten middenklaswoningen worden geïnte-greerd.

Infrastructuurwerken

In het aan de infrastructuur gewijd hoofdstuk wor-den inspanningen beloofd om de renovatie van het (uitgebreid) gemeentelijk wegennet verder te zetten en de gemeentelijke gebouwen goed te onderhouden. Voor de Netheidsdienst moet er een nieuw depot komen en er zijn plannen om de Centrum-bibliotheek uit te breiden. Er zal voor gewaakt worden dat de ondergrondse infrastruc-tuur van de openbare nutsvoorzieningen (water, gas en elektriciteit) de bevoorrading veilig stelt en tevens voldoet aan de Europese richtlijnen. De renovatie van het rioleringsstelsel moet worden voortgezet en eens dat de in aanbouw zijnde col-lector in de vallei van de Verrewinkelbeek voltooid is, zal er werk gemaakt worden van het riolerings-net in het zuiden van de gemeente. Eindelijk.

De strijd tegen de wateroverlast wordt con-creet door de bouw van vier stormbekkens: op het Sint-Jobplein zijn de werken aan de gang voor een opvangbekken met een capaciteit van 4.000 m³. in de tweede helft van 2013 wordt de bouw aangevangen van een veel groter tweede (15.000 à 18.000m³) onder de Defrélaan en de Brugmannlaan, in 2014 wordt de Horzelvlakte bedacht met een bekken van 8.000 m³ en het jaar daarop volgt er nog een kleiner (2.000 m³) onder de Oude Molenstraat.

Belastingdruk laag houden

Inzake fiscaliteit wil de MR het ‘laag niveau’ hand-haven door een uitgavenbeheer dat verspilling uitsluit. Er wordt bewust gestreefd naar transpa-rante begrotingen in evenwicht. Prestige-uitgaven

zijn uit den boze en indien mogelijk wordt voor de nodige investeringen gebruik gemaakt van PPS-formules (publiek-private samenwerking) die win-winsituaties kunnen genereren.

Voor de promotie van handel en nering zal het partnership met de handelaarsverenigingen worden voortgezet en alle maatregelen ter onder-steuning van starters in handel en diensten (één loketsysteem) blijven aandacht krijgen.

Ook het werkgelegenheidsbeleid wordt proac-tief opgevat door samenwerkingsverbanden op te zetten en werkzoekenden naar knelpuntberoepen te oriënteren. De Dienst Promojob zal verder uit-gebouwd worden. Het OCMW, dat waakt voor de solidariteit en de menselijke waardigheid, zal zich vanuit de liberale opvatting van zijn taak inzetten voor een actieve en optimale inschakeling van zijn rechthebbenden in de maatschappij. In die lijn ligt ook de zorg voor de op de arbeidsmarkt kwets-bare alleenstaande moeders, welke zorg tot uiting komt in een nieuw kinderdagverblijf.

Sociale voorzieningen

Wat ouderenzorg betreft, ziet de MR een grote uitdaging in de fusie van bejaardentehuizen. Inzake gezinsbeleid spreekt de MR zich uit voor het behoud van de geboortepremie en wordt veel belang gehecht aan de opvang van zeer jonge kinderen. Privéinitiatief wordt aangemoedigd en ondersteund.

Om de senioren toekomstperspectief te bieden wordt het ‘actief ouder worden’ gesteund en bege-leid via de UDDL, het opzetten van een vrijwil-ligersdienst en de oprichting van een adviesraad om de ouderen meer bij het gemeentelijk leven te betrekken. De MR wil een Seniorenhuis als ontmoetingsplaats en denkt aan een Jobbeurs voor senioren. I

Onderwijs, cultuur en sport

Het gemeentelijk basisonderwijs moet ervoor zorgen dat iedereen leert lezen, schrijven en rekenen. In taalbadschooltjes kan het taalonder-richt worden ontwikkeld vanaf de kleuterklas-sen. De uitwisseling van taalleerkrachten tussen Franstalige en Nederlandstalige scholen moet worden aangemoedigd. De gemeente dient ervoor te zorgen dat schoolomgeving veilig is. De MR hecht ook veel belang aan de interactie tus-

Page 18: De Hoorn, september 2012

18

sen scholen en bibliotheken waardoor de zin tot lezen ontwikkeld wordt vanaf de prilste leeftijd.

De MR wil de belangstelling voor cultuur aan-scherpen omdat cultuur een essentiële factor is in de zelfontplooiing en nauw verbonden is met andere waarden als democratie en vrijheid.

Ukkel telt liefst 140 gekende sportclubs. Velen maken gebruik van de gemeentelijke sportinfra-structuur die verspreid ligt over tien verschillende locaties. Vooral de activiteit in de wijken verdient ondersteuning.

Wie aan de toekomst van de gemeente denkt, moet aandacht hebben voor de jeugd. De MR wil de jongeren inspraak geven door de oprichting van een Jongerenadviesraad.

De burgerparticipatie in het algemeen is voor versterking vatbaar. De website van de gemeente wil hiertoe een instrument zijn. Het tweetalig onthaal bij de gemeentelijke administratie kan wegens het toenemend kosmopolitisch karakter van de bevolking naar het Engels als derde taal worden uitgebreid.

De PS met solidariteit als credoHet programma dat de Ukkelse PS (of ruimer gezien de Ukkelse socialisten) aan de kiezers voor-stelt heeft de solidariteit, sleutel van de sociale cohesie, als centrale pijler. Het is democratisch uitgewerkt via integratie van door de federatie gestuurde lokale fora en het resultaat van zes ‘ateliers’ binnen de Ukkelse afdeling waaraan 200 miltanten hebben deelgenomen.

Het op solidariteit afgestemd programma is meer-voudig: solidariteit met de toekomstige genera-ties, solidariteit met de ouderen en intergeneratio-nele solidariteit.

Zorgen voor opvang

Een belangrijk aandachtspunt is om te beginnen de kinderopvang. Na de opening van het nieuwe kinderdagverblijf in de Homborchwijk blijft een concreet antwoord nodig op de uitdaging van de

demografische ‘boom’ in het Brussels gewest. De PS wil het aanbod verder opvoeren om tegemoet te komen aan de behoeften van jonge gezinnen. Een extra PS-accent is voorzien in aangepaste opvangmogelijkheid voor kinderen met een handicap.

Er zal ook moeten voorzien worden in een ruimere naschoolse opvang. De mogelijkheid van nieuwe, bijkomende gemeentescholen wil de PS laten bestuderen.

Een vraag van de PS is de oprichting van een Huis van de Solidariteit dat openstaat voor alle actoren uit de publieke sector én het verenigings-leven. Dit huis zou moeten voorzien in ‘perma-nenties’ voor o.a. gezinsplanning, het openbaar centrum voor sociale actie (OCMW), Dynamo (Jongerenhuis). De burgers zouden er informatie kunnen inwinnen omtrent ter beschikkingstelling van lokalen voor bepaalde projecten, of over de beschikbaarheid van de gemeentelijke sportinfra-structuur.

De gemeente heeft volgens de PS nood aan een actieplan voor de sport dat de nodige diversiteit en toegankelijkheid garandeert voor iedereen.

Werkgelegenheid prioriteit

Werkgelegenheid, vooral dan voor jongeren en ouderen, is voor de PS een prioriteit. De socialisten staan erop dat de inspanningen ( Jobbeurs, acties ten gunste van werkgelegenheid in samenwer-king met het OCMW, samenwerking met Exaris, specifieke hulp aan zelfstandigen) worden voort-gezet door de samenwerking binnen het Huis van de Werkgelegenheid te versterken en voorrang te verlenen aan de ondersteuning van jobcreatie ten behoeve van laaggeschoolden.

Voor de openbare dienstverlening wil de PS waarborgen voor een maximaal aantal statutaire personeelsleden die aangeworven worden via op vaste tijdstippen te organiseren examens. Voor de laagste bezoldigingen moet voorzien worden in een periodieke baremaherziening.

Van de gemeente wordt een voorbeeldfunctie verondersteld onder oogpunt van gelijke-kansen-beleid en strijd tegen elke vorm van discriminatie.

ukkel stemtV V V V

Page 19: De Hoorn, september 2012

19

Hiertoe stelt de PS de oprichting voor van een gemeentelijke dienst ad hoc waarvoor dient voor-zien te worden in een apart begrotingsartikel.

Sociale actie

PS-prioriteit inzake ‘sociale actie en armoede-bestrijding' is ervoor waken dat de OCMW-gebruikers onder geen beding het slachtoffer wor-den van budgettaire beperkingen. Om efficiënter te kunnen optreden moet de synergie tussen de verschillende componenten van de sociale actie (het OCMW, de gemeentelijke sociale diensten, verenigingen) versterkt worden. Om beter ge-hoord te worden, moeten de OCMW-gebruikers hun eigen comité krijgen.

Voor de PS is het de taak van de gemeente in de gezondheidszorg het voortouw te nemen bij opsporings-, vaccinatie- en preventiecampagnes tegen verslaving (alcohol, drugs, tabak) risicoge-drag HIV en andere soa’s. Partnerships met medi-sche instellingen dienen in dit opzicht uitgebreid te worden.

Solidariteit met de ouderen is een socialisti-sche prioriteit bij uitstek omdat Ukkel binnen het Brussels gewest een boven het gemiddelde uitstekend aantal bejaarden telt. Omdat er aan eenieders behoeften tegemoet moet gekomen worden, dient de maaltijdbezorging aan de clubs en aan huis behouden te worden, moeten er oplossingen gevonden worden om de mobiliteit van de bejaarden te vergemakkelijken en dient de frequentie van de ronde-tafel-bijeenkomsten om te luisteren naar de ouderen, opgevoerd te worden.

Huisvesting

Het aanbod van betaalbare woningen voor jonge gezinnen opvoeren, is voor de toekomst van de gemeente een betekenisvolle uitdaging. Parrallel hiermee dient een beleid gevoerd te worden dat voluntaristisch gericht is op nieuwbouw en op renovatie van sociale huurwoningen. Sociale mix helpt vastgoedspeculatie tegengaan.

Het sociaal immobiliënagentschap moet met het oog op een uitbreiding van het aanbod beter ondersteund worden. Nieuwe woonvormen als kangoeroewoningen en collectieve huisvesting verdienen aanmoediging. Het gemeentelijk aan-bod voor specifieke doelgroepen (personen met

beperkte mobiliteit, slechtzienden, bejaarden, kroostrijke gezinnen, eenoudergezinnen) moet ontwikkeld worden. De PS stelt de oprichting voor van één informatieloket omtrent het totale huisvestingsaanbod van de publieke sector.

Huisvesting dient overigens centraal te staan in het stedenbouwkundig nieuwbouw- en renova-tiebeleid. Bij de ontwikkeling van de Horzelwijk, de Engelandbuurt, het Vervloetkwartier nabij het station van Kalevoet en de renovatie van de Basculewijk, staat er heel wat op het spel. Ukkel moet voortbouwen aan zijn toekomst rekening houdend met zowel de oude dorpskernen als met de ontwikkeling van nieuwe groeipolen waarvoor dient voorzien te worden in de nodige uitrusting, in collectieve diensten en in lokale handelsbedrij-vigheid.

Infrastructuur en mobiliteit

De openbare verlichting en het gemeentelijk we-gennet verdienen in de nieuwe bestuursperiode een volgehouden aandacht.

De strijd tegen wateroverlast, zeg maar over-stromingen, is ook voor de PS een prioriteit. Voor St. Job, de Horzel, Stalle en recenter ook de Brugmann- en de Defréwijk, is een onweer een schrikbeeld. Herhaaldelijk lopen kelders, gelijk-vloerse woonvertrekken en tuinen onder water. De bouw van stormbekkens en de renovatie van het rioleringsnet zijn dringend.

Inzake mobiliteit streeft de PS naar een verbe-tering van de huidige toestand. De MIVB, de NMBS, de TEC en De Lijn dienen nauwer samen te werken teneinde het globale aanbod aan openbaar vervoer efficiënter te maken en beter te doen beantwoorden aan de verwachtingen van de gebruikers. Gewenst wordt dat de haltes van trams en bus, evenals de perrons van de treinsta-tions beter toegankelijk zijn voor personen met een handicap of een beperkte mobiliteit. Ook al ressorteert de MIVB onder de voogdij van het gewest, wil de PS voor de gemeente de terugkeer bepleiten van bepaalde bussen naar excentrisch gelegen wijken (de 38 voor de Homborg en de 41 voor de buurt van 'Le Lycée français').

Om het fietsgebruik te stimuleren denkt de PS aan een lange-termijn planning met het oog op de aanpassing van het stratenpa-troon. Grote lanen als de W. Churchilllaan, De

Page 20: De Hoorn, september 2012

20

Waterloosesteenweg, Zoniënwoud zouden be-schermde fietspaden moeten kunnen krijgen.

Voor het leefmilieu wil de PS de informatie omtrent energieverbruik door de particulieren verbeteren en in de gemeente energiebesparing bevorderen.

Voor de veiligheid wil de PS dat de gemeente de beschikking krijgt over het volledig effectief van de nabijheidspolitie, wat thans niet het geval is. Wordt deze doelstelling gehaald, dan verbindt de partij er zich toe de agenten in hun werk behulp-zaam te zijn en een meerderheid van patrouil-les toe te bedelen aan de wijken. Veiligheid kan evenwel niet zonder informatie en preventie. Actie hiervoor moet gevoerd worden door complemen-taire diensten die de bevolking rechtstreeks ten goede komen.

Cultuurplan

Tenslotte wil de PS voor Ukkel ook nog een am-bitieus cultuurplan. In de gemeente schuilt er veel talent en zijn er talrijke cultuuraccommoda-ties voorhanden. Cultuur kan als geen ander een belangrijke rol spelen in het streven naar volwaar-dig burgerschap. Om dit te helpen verwezenlijken denkt de PS aan een cultuurrepertorium waarin het volledige aanbod kan teruggevonden worden.

Bovendien moet de gemeente oog blijven heb-ben voor de Europese en internationale dimensie van het lokaal beleid waarin de solidariteit Noord Zuid haar vaste plaats heeft.

Het cdH met (minstens) vijf ideeënVoor het cdH van kopvrouw Céline Fremault is het in de eerste plaats te doen om ‘waarden’: res-pect, generositeit, nabijheid, ethiek en verant-woordelijkheid, zeg maar om de erfenis van het christelijk personalisme waarmee de partij tege-moet wil komen aan de fundamentele behoeften van elke Ukkelaar.

Omdat het cdH op 14 oktober lokale geschiede-nis wil schrijven, wordt campagne gevoerd rond stedenbouw en huisvesting, veiligheid, leefmilieu, mobiliteit, werkgelegenheid, gezin en opvoeding. Hierna de beleidsvoorstellen zoals die in vier ru-brieken gepresenteerd zijn in ‘Terracotta’ nr.28, het cdh-blad voor… Bruxelles-Hal-Vilvorde.

Gezin en opvoeding

Om met de gezinsdimensie rekening te houden in het sociaal, fiscaal, huisvestings- en mobiliteits-beleid, wil het cdH een apart schepenambt voor

Page 21: De Hoorn, september 2012

21

het Gezin. In die ‘educatieve Ukkelse alliantie’ wil de partij scholen, kinderwelzijn, naschoolse opvang en het ONE ( de Franstalige tegenhanger van Kind en Gezin) verenigen. Samen met de scholengemeenschappen, de lokale politie, de ou-derverenigingen en de MIVB wil het cdH ook een op veiligheid in de schoolomgeving afgestemd mobiliteitsplan uitwerken.

Door gratis toegang te verstrekken tot de gemeentelijke sportinfrastructuur en voor ge-meentelijk materieel ontleningsmogelijkheden te verschaffen, kan tegemoet gekomen worden aan de noden van jeugdbewegingen en sportclubs.

Ten behoeve van de ouderen moet een actief beleid worden gevoerd dat bijdraagt aan hun eigenwaarde en ontplooiing. In verband hiermee is de oprichting van een adviesraad aangewe-zen. Intergenerationele initiatieven verdienen ondersteuning inzake huisvesting en cultuurbele-ving. Voorts dient er gewaakt te worden voor een toereikende dienstverlening en thuiszorg.

Mobiliteit en leefmilieu: meer en beterHet cdH wil een jaarlijkse evaluatie van het gemeentelijk mobiliteitsplan en binnen de ge-meentediensten een mobiliteitsadviseur die in overleg met de burgemeester wordt toegewezen en de taak op zich moet nemen van animator van een lokaal comité van gebruikers van het open-baar vervoer. Bedoeling is de verwachtingen van de gebruikers een klankbord te bezorgen en de dialoog met de gemeentelijke mandatarissen te versterken.

Door strengere sancties moet de strijd aangebon-den worden tegen ‘onburgerlijk weggedrag’, met name voertuigen in dubbele file, stationeren op zebrapad, innemen van aan gehandicapte perso-nen voorbehouden parkeerplaatsen.

De toegang van de burger tot de openbare reinheidsdienst moet versoepeld worden door het ter beschikking stellen van een telefoon-nummer 'SOS Propreté' en de installatie van op geselecteerde afvalruiming afgestemde vuilbakken in alle openbare ruimten en in de nabijheid van scholen.

De continuïteit van de Ukkelse Agenda 21 moet verzekerd worden door een lokale financiering

die het moet mogelijk maken een kwalitatief en kwantitatief systeem te ontwikkelen om de effici-entie ervan te verzekeren.

De bescherming van de ingesloten kleine na-tuurenclaves in stedelijk gebied moet gesyste-matiseerd worden, zeker wanneer die op mili-eugebied specifieke kenmerken vertonen en te beschermen fauna en flora bevatten.

Huisvesting – Stedenbouw: aantrekkelijk en veiligInzake ruimtelijke ordening kiest het cdH voor een geregeld bijgewerkt instrumentarium: een algemeen plan van aanleg, een schematische gemeentelijke structuur, een aangepaste steden-bouwkundige gemeentelijke reglementering die rekening houdt met de specificiteit van wijken als Sint-Job, De kat, …

De burgerparticipatie moet versterkt worden inzonderheid wanneer het om grootschalige projecten gaat. Dit kan door publieke toelichting in de nabijheid van de site aan het begin van de openbare onderzoeksprocedure, alsook door in-zage te geven van documenten via het internet en toe te staan dat opmerkingen worden verzonden via e-mail.

Het cdH pleit voor een woonloket met informatie over het openbaar en privéaanbod, waar de koop- en huurmarkt kunnen bekeken worden en waar jonge gezinnen ingelicht over leningsmogelijkhe-den tegen een voordelig tarief.

Woonbestemming van leegstaande verdiepin-gen boven handelszaken moet aangemoedigd worden door het instellen van een herbestem-mingspremie wanneer er voorzien wordt in een aparte ingang.

De ontwikkeling van gegroepeerde, gedeelde en intergenerationele woningen kan in de hand gewerkt worden door aanpassing van de gemeentelijke regle-mentering inzake stedenbouw en fiscaliteit.

Veiligheid en beveiliging tegen risico’s van de natuurBinnen de politiezone moet Ukkel aanspraak kunnen maken op de beste dienstverlening en instaan voor eerstelijnsdiensten die alle inwoners de garantie bieden op snelle interventie. Hiertoe

Page 22: De Hoorn, september 2012

22

wil het cdH de nabijheidspolitie – wijkagenten, patrouilles per fiets of te voet – versterken, de opleiding en de opdrachten van de agenten ver-beteren en ze betrekken bij educatieve activiteiten teneinde de dialoog met alle inwoners te activeren.

Stedenbouwkundige ingrepen en wegaanpas-singen kunnen de veiligheid in de hand werken, o.a. door de goedkeuring van een ‘Lichtplan 2012 -2016’, het aantal bewakingscamera’s in de risico-wijken op te voeren en de wegmarkeringen op de grond jaarlijks te controleren.

De door het cdH ingeleide resolutie strekkende tot uitvoerlegging van een plan ter bestrijding van partnergeweld of geweld binnen het gezin, moet operationeel worden door de interven-ties van de verschillende lokale actoren (politie, sociale werkers, medische spoeddiensten) te coördineren en in een aangepaste begeleiding te voorzien van slachtoffers die hun domicilie dringend wensen te verlaten.

Voor elk stedenbouwkundig project of wegen-dossier moet vooraf een veiligheidsdiagnose worden opgesteld waardoor de risico-zones in kaart worden gebracht.

Met het oog op risicobeheer moet er een lokaal urgentieplan worden opgemaakt dat voorziet in maatregelen ingeval van overstromingen, hevige vrieskou, sneeuwval, onweer, hitte.

Ecolo-Groen: nog wachten op een uitge-schreven programma

De Ukkelse ecologisten hebben zich de jongste maanden geprofileerd via debat-conferenties die o.a. gewijd waren aan het ecologisch engagement ten aanzien van de plek waarop men leeft, de vraag of een metro in Ukkel wel wenselijk is, de cyberafhankelijkheid of de internetverslaving en het gezinsleven, de plaats van de mens met een handicap in de samenleving.

Van Ecolo als politieke partij is geweten dat het met eigen opvattingen focust op solidariteit, mo-biliteit, veiligheid, kinderopvang, energie, water,

scholen, groene ruimten en verenigingsleven. In alles wordt duurzame ontwikkeling nagestreefd. Bij het ter perse leggen van deze editie kon verno-men worden dat de partij liefst 350 beleidsvoor-stellen achter de hand heeft.

Punctueel werpt Ecolo zich in Ukkel op als verdedi-ger van het behoud van het station van Kalevoet.

Ecolo is geen voorstaander van nog meer bewakingscamera’s omdat die slechts een zeer geringe invloed hebben op de preventie van delinquentie. De partij heeft een uitgesproken voorkeur voor een versterkte politieaanwezig-heid op straat.

Wat wij bij de aanmaak van de juni-editie van De Hoorn, waarin wij aandacht besteedden aan de lijstvorming, nog niet wisten, is dat de Ukkelse Lijst Ecolo-Groen twee Nederlandstalige kan-didaten telt. Het gaat om Luc De Wilde, die de negende plaats kreeg toegewezen, en Katharina Hietarinta – Zonnekein op plaats 22.

De partij die in de bestuursperiode 2000-2006 deel uitmaakte van het College en daarvoor in de verkiezingsuitslag een zware tol betaalde, is opnieuw bereid om tot een coalitie toe te treden maar wil wel de handen vrij houden om daarover te onderhandelen. Zo wil de partij inzake mo-biliteit pragmatische prioriteiten. Voor haar moeten de gemeentegebouwen model staan op het stuk van energiebeheer.

Ecolo zou ook eigen voorstellen hebben voor de strijd tegen wateroverlast.

Als heraut van de participatieve democratie stelt Ecolo de creatie voor van een schepenambt voor Participatie. In 2013 zou de partij ook een ‘Staten generaal’ willen bijeenroepen van alle lokale actoren.

Eén voorstel heeft Ecolo alvast in parallel met de MR, met name de organisatie van een jaarlijkse dag ‘Parken en groen ruimten’, al heeft de partij van de burgemeester het in dit verband over een festival van groen en bloemen.

Met zes verkozenen achtte Ecolo zich in 2006 in Ukkel nog steeds de tweede partij en heeft de ambitie het te blijven.

ukkel stemtV V V V

Page 23: De Hoorn, september 2012

23

de bibV V V V

Ukkelse Leeskring begint aan derde seizoen!

Sinds oktober 2010 komt, een keer per twee maanden, een zestal Ukkelaars bijeen in de Nederlandstalige Bibliotheek. De deelnemers verschillen van elkaar in leeftijd, achtergrond en cultuur. Om juist ook in de keuze van het te bespreken boek recht te doen aan die verschei-denheid, is inmiddels de gewoonte ontstaan om bij toerbeurt een voorkeur voor een boek uit te spreken. Daarbij is afgesproken afwis-selend een boek van een Nederlandse en van een Vlaamse auteur te bespre-ken. Zo is al een scala aan uiteenlopende auteurs en genres de revue gepas-seerd: ‘Kaas’ van Willem Elsschot, ‘Sprakeloos’ van Tom Lanoye, ‘Sleuteloog’ van Hella Haasse en ‘De Verdovers’ van Anna Enquist, …

Op dinsdag 11 september om 13.45 uur komt de leeskring opnieuw bijeen . In het kader van het L.P. Boonjaar 2012 werd deze keer gekozen voor ‘Te oud voor kamperen en andere verhalen’ van de hand van deze schrijver.

Ook nieuwe deelnemers zijn van harte welkom. Belangstellenden kunnen zich voor meer infor-matie en aanmelding wenden tot de balie van de bibliotheek, of ons contacteren per telefoon (02 331 28 24) of mail ([email protected]). Meer info is ook te vinden op de website: www.ukkel.bibliotheek.be

Activiteiten in de bib - Najaar 2012Elke woensdagnamiddag voorleesuurtje15.00 uur – 15.30 uur: kinderen van 6-10 jaar15.30 uur – 16.00 uur: kleuters van 3-5 jaar

Knibbel knabbel knuisjeWoensdag 26/09/12 van 15.00 uur – 16.00 uurKleuters van 3 – 5 jaarGewone voorleesuurtje vervalt

Voorleesmarathon Woensdag 21/11/12 : extra informatie volgt!11.00 uur: voorleesmoment voor baby’s en peu-ters met hun (groot)ouders

SinterklaasvoorstellingZaterdag 1/12/12 van 11.00 uur – 12.00 uurVanaf 4 jaar

Film: “De Krokodillenbende”Zaterdag 20/10/12 van 11.00 uur – 12.30 uurKinderen van 6 – 10 jaar

Tentoonstelling van illustrator Tom Schamp. 7/12/12– 20/12/12: woensdagen zaterdag van 14.00 uur – 18.00 uur en zondag van 11.00 uur – 17.00 uur In Dekenij Kunstenhuis Ukkel - Dekenijstraat 102

Het ABC van de reis19 december 15.00 – 16.00Kinderen van 6 – 10 jaarGewone voorleesuurtje vervalt

Kinder- en Jeugdjury

Lees je graag eens iets nieuws?

Heb je zin om 10 boeken te lezen en daar je me-ning over te geven?Wil je deel uitmaken van een jury-groep met meer dan 6000 leden?Misschien is KJV iets voor jou! Kijk ook eens op www.kjv.be Er zijn verschillende groepen• Groep 1 : derde kleuterklas: in Ukkel zijn de

boeken gereserveerd voor de Ukkelse scho-len. Zij doen in klasverband mee.

• Groep 2: van 6 tot 8 jaar• Groep 3: van 8 tot 10 jaar• Groep 4: van 10 tot 12 jaar• Groep 5: van 12 tot 14 jaar• Groep 6: + 14 jaarWie wil meedoen kan zich inschrijven tot 15 okto-ber aan de balie in de bibliotheek.

Gemeentelijke Openbare Nederlandstalige biblio-theek - De Broyerstraat 27 te 1180 Ukkel02 331 28 24 - [email protected]

Page 24: De Hoorn, september 2012

De Hoorn

maandblad gemeenschapcentrum Candelaershuys UkkelBrugmannlaan 4331180 Ukkel02 343 46 [email protected]

september 201243ste jaargang

850 exemplarennr. 416

verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus

P 206513

België-BelgiqueP.B.

1070 Brussel XBC 1869

Afz.: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel, Afgiftekantoor Brussel X

deze maand in Ukkel

Dinsdag 4 september: concert Piet Van den Heuvel & Band

Donderdag 6 september: Verkiezingsdebat

Zaterdag 22 september: Jaarmarkt Sint-Job

Donderdag 27 september: Concert Eva De Roovere vs Peter Case

Donderdag 4 oktober: Concert Sarah Ferri

licht door Ukkel

Can

delaershuys

24