De Krant mei 2012

13
MEI 2012 Wijkwerking Chambéry • Chambérystraat 24, 1040 Etterbeek tel 02 646 20 57 • fax 02 639 13 03 • [email protected] • www.chambery.be Zinneke Parade: we komen er aan! ..... 2 De poetsploeg in de kijker ..... 4&5 Fotoreportage paaskamp ..... 6&7 Vaste activiteiten en diensten ..... 8 Zorg actie plan: zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen ..... 9 Programma van uitstappen, cursussen en infosessies ..... 11 ..... 12 & 13 Wijkwerking Portretten WMKJ Dienstencentrum Agenda & menu MIJN WIJK De krant van Chambéry

description

Wijkwerking, WMKJ, Dienstencentrum, Portretten, Agenda & Menu

Transcript of De Krant mei 2012

Page 1: De Krant mei 2012

MEI 2012

Wijkwerking Chambéry • Chambérystraat 24, 1040 Etterbeektel 02 646 20 57 • fax 02 639 13 03 • [email protected] • www.chambery.be

Zinneke Parade: we komen er aan! ..... 2De poetsploeg in de kijker ..... 4 & 5Fotoreportage paaskamp ..... 6 & 7Vaste activiteiten en diensten ..... 8Zorg actie plan: zo lang mogelijkzelfstandig thuis blijven wonen ..... 9Programma van uitstappen,cursussen en infosessies ..... 11

..... 12 & 13

WijkwerkingPortretten

WMKJDienstencentrum

Agenda & menu

MIJNW

IJKDe

krantv

anCh

ambér

y

Page 2: De Krant mei 2012

WIJKWERKING 2

Bij het schrijven van dit tekstje rest er ons nog exact1 maand vóór de Zinnekeparade. Samen met demensen die wekelijks komen schilderen, papier-marcheren, knippen en plakken, enzovoort, hebbenwe een berg werk verzet. Zij verdienen alvast eendikke merci! Er volgen nog ateliers op volgende data:dinsdag 8 en 15 mei, van 14u tot 16u.Daarnaast zijn er ook drie supergemotiveerdedames die zullen defileren in de parade. Koste wathet kost, in rolstoel of niet. Met deze dames hebbenwe al veel plezierige momenten beleefd. Bedankt,Elvira, Paula en Marie-Louise!Iedereen die onze Etterbeekse Zinnode aan hetwerk wil zien tijdens de enige echte Zinnekeparadeop 19 mei kan mee met de gemeentebus. Snelinschrijven aan het onthaal is de boodschap.

Hoe kan Etterbeek (nog) beter?Dat is de centrale vraag in het project Beterbeek. Op zeer uiteenlopendemanieren willen we het antwoord achterhalen én ineens zelf ons steentjebijdragen: door fotocollages te maken, een interview te doen, gedichten teschrijven over Etterbeek, mooie silhouetten aan de ramen te hangen,…Een aantal activiteiten zullen doorgaan in de basisschool ’t Regenboogje,andere activiteiten gebeuren in het restaurant van Chambéry of opverplaatsing. Heb jij zin om mee te doen of heb je zelf nog goede ideeën,neem dan contact op met Serge.

Beterbeek

ATELIERSDinsdag 8/05 & 15/0514u tot 16uPARADEZaterdag19/05Afspraak op ChambéryVertrek om 13u30Terug rond 17u30Bus vervoer is voorzienGratis

EditoriaalDeze maand staat onzepoetsploeg in de kijker. Depoetsploeg maakt samenmet de keukenploeg, dechatoploeg en deel uitvan het Chambérywerkervaringsproject. Ensinds twee weken hoortde WMKJ daar, met huntewerkstellingsluik,ook bij.Aan 11 personen biedenwij aldus werkervaring aanen dit voor 1 jaar, 1,5 jaarof 2 jaar, al naargelang hunindividuele situatie en huncontract, artikel 60 via hetOCMW of DSP via Actiris.En al naar gelang de ploegwaarin ze tewerkgesteldworden doen zewerkervaring op alsonderhoudsmedewerker,horecamedewerker,schilder/stucadoor ofanimator en dit onderleiding van een instructeur.Bovendien kunnen zetijdens de periode dat zehier tewerkgesteld zijnnog regelmatig deelnemenaan bijkomendeopleidingen.De werkervaring die zehier opdoen betekentvaak een belangrijkeopstap naar een job op dereguliere arbeidsmarkt ofnaar een kwalificerendeopleiding. Ditwerkervaringsproject isook de reden voor de velewelkoms- enafscheidsberichten in onskrantje. Deze maandverwelkomen webijvoorbeeld Stella in deWMKJ, Fatima in depoetsploeg en nemen weafscheid van Nicole in dekeukenploeg.

Page 3: De Krant mei 2012

3 PORTRETTEN

Portretten uit Chambéry

Vaarwel Nicole!Eind mei verlaat Nicole onzekeuken. Zij startte eind november2010 aan een nieuw avontuur inonze keuken. Zij leerde koken voorde mensen uit het restaurant, volgdeeen opleiding rond de hygiëne-normen, leerde Nederlands, ging opstage en was een goedlachs elementin de keuken! We wensen je heel veelsucces met je verdere toekomstplannen enhopen dat je af en toe nog eens langs zalkomen!

Welkom FatimaVanaf 19 april maakt Fatima deeluit van de poetsploeg. Zij is deopvolgster van Eugénie en zalgedurende een heel jaarmeewerken met Anna en Nenet omChambéry te doen stralen in de zon.Fatima is een jonge moeder met 2kleine kinderen (Adam en Aya) en is heelgemotiveerd om te werken.We wensen haarveel succes op Chambéry en hopen dat ze hiereen rijke werkervaring zal meekrijgen.WelkomFatima!

WelkomAbdessamatWe hebben een nieuwemedewerker in deChatorenovatieploeg. Hijheet Abdessamat en hij heeftheel wat pijlen op zijn boog.Hij heeft eenschildersopleiding gevolgd in Marokko, is kokgeweest in een Spaans restaurant aan hetZuidstation en speelt bendir (percussie) bij hetalombekende Brusselse Marockinbrass. Hijheeft twee kinderen, een jongen en een meisje.Een muziekspelende schilder die bovendiengraag kookt, een betere persoon voor onzeChatoploeg kunnen we ons moeilijkvoorstellen, welkom Abdessamat.

Stella steltzich voorSinds 11 april maak ik deel uit vande Chambéryploeg. Ik ben zeer blijen enthousiast om hier veelnieuwe dingen te leren, maar ookom het beste van mijzelf aan jullie te geven.Ik ben van Columbiaanse afkomst en ik woon al 12jaar in België met mijn zoon.We kennen Chambéryal want toen mijn zoon nog jonger was, nam hij deelaan de vakantieateliers en de creatieve ateliers.In Colombia heb ik een opleiding tot kleuterleidstergevolgd en hier in Brussel heb ik een studiekinderverzorgster gevolgd. Nu zal ik anderhalf jaardeel uitmaken van de wmkj-ploeg en met dekinderen en jongeren werken.

Hallo allemaalFatima is mijn naam, zoals de meesten onder jullie alweten ben ik de zus van Ouafa. Ik ben mama vantwee kindjes Imrane 3j en Lina 10m. Mijnhobby’s zijn kokkerellen, lekker eten,wandelen, op reis gaan en van mijnkindjes genieten. Je zal me zowel voorhet dienstencentrum als voor de WMKJzien werken. Hopelijk leer ik snel deftigFrans praten om met iedereen eenpraatje te kunnen slaan, voorlopig gebruikik mijn handen en voeten als hulpmiddel.

1- Carnaval2- cHambéry3- mAgritte4-cera fouNdation5- faTima6- karaOke

Oplossingen van Chambéryspelletjes van april 13- akiM14- Bal dimanche15- verLuchten16- vEndrediCHANTONS ENSEMBLE

7- eugéNie8- tiramiSu9- verjaardagfEest10- zinNeke1111- aïSha12- géorgiE

Page 4: De Krant mei 2012

Dag Anna, Eugénie en Nenet:jullie maken deel uit van depoetsploeg van Chambéry.Vertel ons eens vanwaar julliekomen en hoe jullie opChambéry zijn terecht gekomen?

Anna: Ik kom uit Turkije en woonal 25 jaar in Brussel. Ik heb eendiploma van schoonheidsspeci-alist maar dit wordt in België nieterkend. Ik ben als alleenstaandemet 3 kleine kinderen op hetOCMW terecht gekomen. Ikwou werken en het OCMWheeft mij een Art. 60 contractaangeboden als poetsvrouw. Ikwou niet in onderhoud gaan enik heb geweigerd. Maar ik hebgoed nagedacht, ik voelde mij eenbedelaar bij het OCMW en datvond ik niet leuk. Na 1 jaar heb ikgevraagd of ze nog steeds iemandzochten en zo ben ik beginnenwerken als poetsvrouw bijChambéry. Ik wil het aan ieder-een meegeven: ‘geen enkel werkis té min, werken doet leven enbrengt je in contact met veelmooie dingen’ . Ondertussen benik de vaste poetsvrouw opChambéry: ik kreeg de kans omvia Actiris in een Geco contractte starten op Chambéry en ikheb hier nog geen dag spijt vangehad.

Eugénie: Ik kom uit Togo en woonongeveer 10 jaar in België. HetOCMW heeft mij naarChambéry doorverwezen omdatik graag wou werken. Er was eenplaats vrij binnen de poetsploegen ik wou dat wel proberen.Toenik op Chambéry toe kwam werdik door Betty warm onthaald.Ondertussen is mijn Art. 60 con-tract afgelopen: ik heb 1,5 jaar opChambéry gewerkt. Ik zou nugraag vast werk vinden, maar nietin het onderhoud want ik heb ge-zondheidsproblemen (astma). Ikwil mij verder bijscholen rondhulp aan ouderen. De contactenmet de ouderen op Chambéry gaik heel erg missen.

Nenet: Ik kom uit Kongo enwoon ondertussen 14 jaar in Bel-gië. Ik zocht werk en het OCMWgaf mij de mogelijkheid om bijChambéry te starten in een Art.60 contract. Ik heb daarvoor inscholen en ook in een project

rond huiswerkbegeleiding ge-werkt waarbij ik kinderen hielpbij hun huiswerk. Ik wil liever eenadministratieve job vinden of eenjob als animator bij kinderen.Maar ik had geld nodig en daar-om heb ik deze job aanvaard: ikheb er geen spijt van!

Chambéry is een groot huis metvele kamers: waaruit bestaanjullie taken op Chambéry?Ik ben, samen metNenet, verantwoorde-lijk voor het poetsenvan het Voorhuis. Ik neem degelijkvloers en de 1e verdiepingvoor mijn rekening. Nenet poetstde 2e en 3e verdieping. Wehebben een beurtrol voor hetpoetsen van het restaurant, detrappen, de grote gang en de bin-nenkoer. Daarnaast moet ik erook voor zorgen dat de kleinekeuken op de 1e verdieping pro-per blijft. Er is veel passage opChambéry en er wordt veel kof-fie gedronken : ik doe ongeveer 6keer per dag de afwas. De toilet-ten kuisen doe ik niet zo graag,maar het moet ook gebeuren. Ikkuis het liefst het restaurant.Op de 2e en 3e verdie-ping van het voorhuiszijn er in totaal 3 bu-reaus, een atelier, een badkameren de waskamer waar we de wasen de strijk doen. Ik kuis hetliefst de bureaus. De toilettenvind ik ook niet zo leuk, maar hetis belangrijk dat ze proper zijn.Ik ben verantwoordelijkvoor het onderhoud vanhet Achterhuis. Daar-naast ben ik de vaste poetsvrouwen heb ik als taak om de poets-vrouwen die een tijdelijk con-tract krijgen (Art.60 OCMW)goed te begeleiden in hun werk.

4PORTRETTEN

In de kijker: de poetsploeg van Chambéry

Page 5: De Krant mei 2012

Op woensdag doen we met dehele ploeg de grote kuis van hetrestaurant.We werken ook goedsamen met de keukenploeg enproberen elkaar zo goedmogelijk te helpen. Ik poets allesgraag: toiletten, ramen, restau-rant, kelders,…als ik één keer ge-concentreerd ben dan doe ikalles en ben ik niet meer te stop-pen!

Doen jullie ook nog anderezaken naast het poetsen ?

Wij spelen soms voor postbode:we gaan dan flyers rondbrengenbij de bewoners voor bij-voorbeeld de Carnavalsstoet vanChambéry.We helpen ook bij hetschminken van de kinderen, wemaken verkleedkledij of we doenmee aan een spel.We helpen al-tijd mee aan de voorbereidingvan de feesten: we organiserenkookateliers en maken lekkerehapjes. We zijn dan com-plementair aan de keukenploeg.Er is een goede verstandhoudingop Chambéry: iedereen helpt ie-dereen. Bij het poetsen geven wezo veel mogelijk voorrang aan deactiviteiten. Dat maakt het poet-sen niet alttijd makkelijk. Je moetgeduldig zijn voor dit werk. Maarals je ziet wat de kinderen enouderen op Chambéry allemaaldoen dan wil je je daar ook voorinzetten. We kennen de situatievan veel kinderen uit de buurt,die vaak niet veel kansen krijgen:op Chambéry kunnen ze zich100% uitleven.

Wat heeft Chambéry jullie tot nutoe meegegeven?Wat is voorjullie het ‘mooiste’ op Chambéry?Chambéry ‘c’est monamour’: Chambéry heeftmij veel goede dingengebracht. Ik ben open gebloeid opChambéry, Chambéry heeft mijvertrouwen gegeven. Chambéryheeft mij ook geleerd om ‘excu-se- moi’ te zeggen als er ietsmisloopt. Maar het mooist van alis de ‘Solidariteit’ op Chambéry.Ik hou ook heel veel van de foto’svan de klanten en van het per-soneel: dat zijn voor mij mooiesouvenirs die ik koester.Chambéry heeft mijnideeën over het samen-leven verruimd: er komtveel volk over de vloer opChambéry en hierdoor heb ikgeleerd dat je met verschillendemensen kan samenwerken ensamenleven. Ik ga de ouderen vanChambéry heel hard missen. Eenander mooi moment voor mij isde ‘tablier’die ik van Robert hebgekregen.Op Chambéry leer jeom flexibel te zijn: hetwerk is heel gediversifi-eerd. Je leert geduld hebben metde ouderen en kinderen en jeleert ook hoe ermee omgaan. Je

moet met zoveel verschillendedingen rekening houden opChambéry: dit maakt ons werkzinvol. Wat bij mij veranderd isdoor Chambéry is mijn relatietot de andere. Op Chambérywordt iedereen als gelijke be-handeld. Je wordt ook sterk ge-motiveerd om daarna werk tevinden.Via werk blijf je actief, jedenkt ook anders als jede mogelijkheid hebtom werken. Zonder werk wordtje van alles afgesneden, je voelt jedan overal buiten staan.Het mooiste voor mijop Chambéry is de sym-biose: de uitwisselingvan de verschillende glimlachen,het delen van de goede en demoeilijke momenten. Het verwel-komen en afscheid nemen tussenhet personeel en de klanten. Desamenwerking en de solidariteittussen de verschillende werkin-gen vind ik ook heel mooi: als eriemand ziek of afwezig is wordthet werk door anderen collega’sopgenomen. Het werk is goedgeorganiseerd op Chambéry…

Anna, Eugenie en Nenet…bedankt voor dit boeiendgesprek: jullie zijn straffemadammen !

5 PORTRETTENNenet, Anna & Eugénie

Page 6: De Krant mei 2012

6WMKJ

Paaskamp 2012Elke dag schrevende kinderen op hetkamp een verslag vande dag. Hier eenkleine (tweetalig !)weergave.

Halloallemaal! Salut tout lemonde! We hebben veelgewandeld. Nous nous sommesbeaucoup promenés dans les bois. Degroten hebben de Semois overgestoken. Lesgrands ont traversé la Semois. De wandeling waslang en grappig omdat we vielen. La promenadeétait longue et drôle à cause des chutes. Na dewandeling hebben we voetbal en andere spelletjesgespeeld. Après la promenade nous avons joué aufootball et à quelques autres jeux. We hebbenlasagnes gegeten. Nous avons mangé deslasagnes. Uiteindelijk hebben we eennachtspel gespeeld. Enfin pourterminer la journée nous avonsfait un jeu de nuit.

dinsdag •mardi

Wezijn goed aangekomen op kamp. Allekinderen waren vol energie en zin omer een superkamp van te maken. Pendantles activités du premier jour nous avons faitconnaissance avec tout le monde, la maison, leschambres,… Nous nous sommes bien installésdans nos chambres. Daarna kregen we eenlekker buffet van de gekke koksvoorgeschoteld. Maintenant, les enfantsjouent à un grand jeu de l‛oie. Après nousirons vers leTombeau du géant pourl‛histoire du soir. De dag was snelom. We kijken al uit naarmorgen…

Wezijn goed aangekomenmet de bus. In de bus kregen weopdrachten bevoorbeeld : twintigstukken kleding van andere aan doen, een mi-nuut stilte. Toen we zijn aangekomen deden weeen spel om te weten waar we gingen slapen. Toenmoesten we een schild maken met verf. Toen gingenwe avond eten . Nous sommes bien arrivés, quand noussommes arrivé nous avons mangé puis nous avons eu dutemps libre (nous avons joué au foot). Après notretemps libre nous avons fait des activités avec notregroupe, nous avons fait des jeux pour mieux seconnaître. Puis nous avons encore eu du tempslibre et après nous avons fait un grand jeu oùnous devions chercher des enveloppes etfaire des épreuves, puis nousavons mangé.

maandag• lundi

Page 7: De Krant mei 2012

WMKJ7

Vandaag hebben de juniorshouten zwaarden en mutsengemaakt ook een pijl en boog. Wehebben in de middag lekkere soep gegeten,in de namiddag hebben we pizza gegeten.Iedereen vond het lekker en de tieners hebbenhun pizza zelf gemaakt en ook hun eigen zwaardengemaakt en ze hebben ook een klimtocht gemaakt ende juniors hebben heel veel plezier gemaakt. Allekinderen van het kamp vinden het hier leuk en gis-terenavond konden we kiezen of we konden eenbrief schrijven of gezelschap spelletjes spelen ofnaar het voetbal kijken: Barcelona tegenItalianen 3-1jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.Aan alle ouders, jullie mogengerust zijn .

Dekleinsten van de helegroep zijn gaan klimmen, zevonden het allemaal zeer leuk om zo hoogin de boom te hangen. Terwijl er een paarkinderen gingen klimmen, hebben de andereallemaal verschillende spelletjes gedaan. De tieners inde groep hebben de hele dag door verschillendespelletjes gespeeld. Als eten hebben we tijdens de middagbarbecue gegeten, in de avond lekkere pannenkoeken. Wezijn allemaal klaar voor ‘la boum‛!Les petits ont fait de l‛escalade, ils ont tous trouvé trèschouette de se retrouver si haut dans un arbre. Pendantque certains enfants faisaient de l‛escalade, les autresont fait différents petits jeux. Les adolescents ontjoué à différents jeux durant toute la journée.Pour le repas du midi, nous avons fait unbarbecue, et le soir nous avons eu desucculentes crêpes. On est tousprêt pour la boum !

Grote opkuis endan met kleine oogjesen gapende mondjesterug naar Etterbeek. Hetwas een superkamp! Wekijken al uit naarvolgend jaar…

vrijdag •vendredi

donderdag• jeudi

woensdag •mercredi

De monitorenploeg van Chambéry nodigt allekinderen van het 3de kleuterklas tot het 6deleerjaar uit om deel te nemen aan de activiteitentijdens de zomervakantie. Van maandag 2 totvrijdag 20 juli spelen wij elke dag van 9u tot16u30 (en opvang van 8u tot 17u30). Voorkinderen uit het Nederlandstalig onderwijs is ereen extra taalbadweek van 27 tot 31 augustus.Inschrijvingen: start op 4 juniom 18u tot 19u30 in ChambéryPrijs: 15 € per week + 12 € voor broer/zusKOM SAMEN MET ONS PLEZIER MAKEN!

Zomervakantie

Donderdag 12 april hadden we het plezier om eenhele dag door te brengen met de student-animato-ren die tijdens de vacatieateliers een handjewillen helpen. Enerzijds hebben we het gehad overde verwachtingen die Chambéry heeft over hetwerken met de kinderen. Ons hoofddoel is om ac-tiviteiten te realiseren die hen helpen in de ont-plooiing van creatieve, artistieke, intellectuele,…capaciteiten. Dit in een onthalende en familialesfeer. Anderzijds was het ook belangrijk om teluisteren naar de verwachtingen van de kant vande animatoren en hen hun positie binnen Chambéryuit te leggen. Om ons volledig te kunnen inleven inde plaats van de kinderen, hebben we ook zelf ver-schillende activiteiten en spelletjes uit te probe-ren. Dit was zeer leuk én leerrijk. Dus, met veelenthousiasme, kijkt heel het wmkj-team er naaruit om samen te werken met deze jongeren die onszullen bijstaan bij onze avonturen!

Monitweedaagse

Page 8: De Krant mei 2012

DIENSTENCENTRUM 8

Vaste diensten en activiteiten van het locaal dienstencentrumVASTE DIENSTEN

Sociaal restaurantVoor iedereen, ongeacht leeftijd of inkomenMaandag tot vrijdag van 11u30 tot 13u30Prijs 7€ (niet gedomicilieerd in Etterbeek), of 4€,of 3€ (Omnio-statuut) (meer info bij Liesbet)PedicureWoensdagmorgen op afspraakPrijs 10€ (meer info bij Liesbet)BoodschappendienstBen je niet meer in staat om zelf de groteboodschappen te doen? Dan kan je beroep doen opdeze boodschappendienst. Op afspraak of in groep2-wekelijks op woensdag om 14u (info bij Liesbet)VervoerdienstVervoer van en naar het sociaal restaurant, deseniorenclub, … (meer info bij Liesbet)KlusjesdienstAllerlei klussen voor mensen met een laag inkomenen ouderen (meer info bij Christine - CHATO)ZorgregisseurWens je informatie, raad en steun bij hetorganiseren van jouw thuiszorg, aarzel dan niet omeen beroep te doen op de zorgregisseur.Wij proberen samen met jou te zoeken naarpassende hulp, zodat je langer thuis kan blijvenwonen (meer info bij Lies Creve, Zorg Actie Plan)PsycholoogGesprek mogelijk op afspraak (meer info bij Liesbet)

DE CHAMBERY PASSWat ? Geeft vermindering op de prijzen vanhet restaurant en allerhande activiteiten vanhet dienstencentrum.Wie ? - alle inwoners van Etterbeek- medewerkers van Etterbeekse organisaties,- nederlandstaligen uit omliggende gemeentes,die geen Lokaal Dienstencentrum op hungrondgebied hebben.Hoe ? Te verkrijgen op het onthaal, en verplichtte tonen bij het betalen van de maaltijd.

VASTE ACTIVITEITENDe passerelOntspanningsruimte met mogelijkheid tot kaarten,gezelschapsspelletjes spelen, kranten lezen, koffiedrinken, biljart,…Maandag tot vrijdag van 12u tot 15u (info bij Rita)CybercaféGratis toegang tot computers en internetMaandag tot woensdag van 13u30 tot 16u30(meer info bij Rita)Cursussen informaticabeginners, dinsdag van 10u tot 12ugevorderden, woensdag van 10u tot 12u(meer info bij Rita)Cursussen NederlandsInformatie en inschrijving bij het huis van hetNederlands, op 02 501 66 60HobbyclubCreatief werken voor volwassenenElke dinsdag van 14u tot 16u.Tot 19 mei, voorbereiding van de Zinneke Parade:knutsel, kostuums, constructies, enz(meer info bij Rita, Johanna & Johan)SitgymOok voor mensen met fysische beperkingenVrijdag van 10u30 tot 11u15 (meer info bij Rita)

Voor meer informatie over al onze diensten en activiteiten kan U terecht op het onthaalvan maandag tot vrijdag van 9u tot 14u, woensdag tot 17u en via telefoon op 02 646 20 57

Helpenin het sociaal restaurant(bedieningof afwas),bij boodschappen,vervoer, crea-ateliers,uitstappen,...

Vrijwilligersgezocht !

Interesse?Neem contactop met Ritaof Liesbet

Page 9: De Krant mei 2012

9 ZORG ACTIE PLAN

Zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen,hoe doet u dat? Praktische gids (deel 1/2)

We stellen u een artikel van de KoningBoudewijnstichting voor. Hier is het eerste deel; hettweede deel, met praktische advies, zal uit komen ineen volgende nummer van de krant van Chambéry.Een veilige en comfortabele woningDe sleutelwoorden voor wie zo lang mogelijk thuiswil blijven wonen en een goede levenskwaliteit wilbehouden, zijn preventie en een inrichting waar-over is nagedacht.Valpartijen thuis zijn de meest voorkomende ongeval-len bij ouderen. Naar schatting valt ongeveer 30% vande 65-plussers die thuis wonen minstens één maalper jaar en neemt het risico om te vallen toe met deleeftijd. Dat kan zeer uiteenlopende gevolgen hebben.Soms blijven deze beperkt tot schaafwonden of blau-we plekken, in andere gevallen kan het gaan om ver-stuikingen en breuken (meestal van de heup of depols) of om een hersenschudding. Die letsels kunnenleiden tot een blijvende verminderde mobiliteit endus tot afhankelijkheid. Bovendien hebben ze ook ne-gatieve gevolgen op de gemoedsgesteldheid. Het zelf-vertrouwen vermindert en de angst om opnieuw tevallen is voortdurend aanwezig. Gelukkig kunnen dezerisico’s verminderd worden.Daarvoor is het belangrijk dat u zich een veilig ge-drag aanmeet, dat u de eigen woning met eenkritisch oog bekijkt en dat u waakzaam blijft voor si-tuaties die valpartijen kunnen veroorzaken. Naastmeer veiligheid, kan dit ook een garantie bieden opmeer comfort. Een beter aangepast huis maakt hetleven immers gemakkelijker, zeker wanneer hetmoeilijker wordt om bepaalde bewegingen te doen.Vermijd valstrikkenNiveauverschillen. In de mate van het mogelijkeprobeert u niveauverschillen op de grond endrempels in de woning, of op het pad ernaar toe, teverwijderen. U kunt hiervoor best beroep doen opgespecialiseerde instanties die woningadvies op maatverstrekken, alvorens zelf aanpassingen te doen. Ukan niveauverschillen ook beter zichtbaar maken meteen streepje verf of een zelfklevende gekleurde strip.Te weinig licht. Dankzij een goede verlichting kan uzich veilig verplaatsen in de woning. U kan beter zienwaar u gaat en of er voorwerpen in de weg liggen.

Verlichting is belangrijk in alle kamers. Probeer abso-luut te vermijden om in huis rond te lopen zonderhet licht aan te doen, zeker ’s avonds en bij kleineverplaatsingen van bijvoorbeeld de woonkamer naarhet toilet. Sommige spaarlampen branden pas na eentijdje op volle sterkte. U plaatst ze beter niet inruimtes waar u onmiddellijk licht nodig heeft, zoalsin de hal, aan de trap, de slaapkamer of het toilet.Niet op één enkele verdieping willen wonen.Wie in een huis woont, kan op een gegeven momentmeer moeite ondervinden bij het op- en afgaan vande trappen. Naar de kelder gaan, een verdieping ho-ger of lager gaan om te slapen, om naar het washokof naar de badkamer te gaan, wordt moeilijker. Deinrichting van de woning op één enkele verdiepingwaar alle functies aanwezig zijn (salon, keuken, slaap-hoek en sanitair) kan dan ernstig in overwegingworden genomen. Vaak kan u op die manier veellanger thuis blijven wonen.

Nadenken over uw inrichtingZiekenfondsen hebben ergotherapeuten in dienst diekunnen helpen bij het kritisch bekijken van de woningvan ouderen. Zij zijn opgeleid om eventuele zwakkepunten en problemen op te sporen en om oplos-singen voor te stellen. Bij sommige diensten kan uzelfs bestaande oplossingen uittesten om vervolgensde beste uit te kiezen. In sommige gemeenten biedenOCMW’s aan om klusjes te laten uitvoeren doorgemeentewerkers die speciaal zijn opgeleid voor de(her)inrichting van woningen van ouderen. Er bestaanook enkele premies op verschillende overheidsni-veaus (gewestelijk, gemeenschap) om de financiëledruk van een herinrichting wat te verminderen.Gemeenten en ziekenfondsen kunnen helpen bij hetvinden van interessante premies.

Bron: Koning Boudewijnstichting, 2011. Deze uitgave kan gratis worden gedownload van de website www.kbs-frb.be. Een afdrukvan deze electronische uitgave kan (gratis) besteld worden: on line via www.kbs-frb.be, per e-mail naar [email protected] oftelefonisch bij het contactcentrum van de Koning Boudewijnstichting, tel +32-70-233 728, fax +32-70-233 727

Page 10: De Krant mei 2012

10DIENSTENCENTRUM

Veilig schoeiselHet dragen van verkeerde schoenen of op je kousenrondlopen vergroot de kans om te vallen.Goed schoeisel voldoet aan volgende criteria:De schoenen zitten stevig rond je voeten, geven je voldoende ruimte in lengte,breedte en teenhoogte.Deze omsluiten je enkel, wat de nodige steun geeft.De schoenen hebben geen gladde zool. Opgepast: een zool met te sterke anti-slip (zoals sommige sportschoenen) is ook niet aangewezen.Kies schoenen met een hak die maximum drie centimeter hoog is.Te kleine schoenen zijn niet comfortabel bij het stappen (als ze drukplekkenachterlaten of als je je tenen niet kan strekken vermindert de stabiliteit).Te grote schoenen zorgen voor een veel te losse hiel, en schoenen die doorhet dragen los rond je voet komen te zitten, geven te weinig stabiliteit.Verder: draag altijd schoenen, loop niet rond op je kousen of panty’s, en vervangje oude schoenen of laat ze herstellen. Dit vermindert de kans op struikelen.

Dankzij de gulle giftenvan de parochie Sint-Antonius hebben wedeze mooie & handigesnijmachine kunnenaankopen voor onssociaal restaurant !

Op maandag 7/05,donderdag 17/05,vrijdag 18/05 enmaandag 18/05zal het restaurantgesloten zijn

U was geweldig op het Paasfeest!Dit jaar kozen we vooreen andere formule dande vorige jaren, maar dekaraoke, DJ Monique enzoete desserten wareneen grootsucces! Bedanktaan alleaanwezigen!

Chambérydanktde ParochieSint-Antonius

tipvan demaand

Page 11: De Krant mei 2012

woensdag 16 & 30/05 om 14u: boodschappendienst

vrijdag 25/05 om 14u: verjaardagfeestfeest

11 DIENSTENCENTRUM

Een rusthuis kiezen met kennis vanzaken, dat kan. Personen die een op-name in een rusthuis overwegen als-ook hun familie kunnen bijHome-Info terecht voor informatieinzake het aanbod vanuit diverserusthuizen binnen het Brussels ge-west. Ouderenmis(be)handeling isvoor veel mensen een nogonbekend fenomeen. Toch worden

vrijdag 11/05 om 14u: begeleide groenwandeling in de Kauwberg

donderdag 24/05 om 14u: Home-Info & Brussels Meldpunt Ouderenmis(be)handelingDonderdag 24/05om 14uGrote zaal achterhuisDeelnemen is gratis

uitstapmei

Vrijdag 25/05 om 14uGratis voor de jarigenvan april en mei1€ voor de andere

Jean, Paula, Marleen, Marie-Jeanne, Rita D, Monika, Dominique, André, Jeanine,Suzanne, Aurore, Marie-Madeleine, Nora, Josiane, Julie en Marie-Claire zijn dezemaand jarig. Samen met de jarigen van april, nodigen ze u uit op het feest dat bijdeze gelegenheid wordt georganiseerd op vrijdag 25 mei vanaf 14 u.

Vrijdag 11/05 om 14uAfspraak in ChambéryTerug omstreeks 17uVervoer is voorzienPrijs 1,5€

zondag 13/05 om 20u15: Box= White Chalk/Amnesiac in De Maalbeekconcert

Dit gebied is gelegen op het plateau tussen de Ge-leytbeekvallei en de Ukkelbeek. Het betreft eenoude zandgroeve die door de natuur weer inge-nomen is.We wandelen door de verschillende delenvan het natuurgebied: de heide, het bosgebied, deholle wegen, de oude zandgroeve, de weiden.Degelijk schoeisel voorzien.

Door Baroque Orchestration X. Dit dertienkoppigensemble steekt met instrumenten die je niet elkedag in concertzalen of op podia ontmoet, zoalstheorbe, cornetto, luit, harp, positieorgel, trombone...Hedendaagse songs in een verrassend en betoverendnieuw kleedje. Misschien zag je ze al in De LaatsteShow of hoorde je ze al in hun samenwerking metDez Mona.Topmuzikanten in De Maalbeek dus. Zondag 13/05 om 20u in De Maalbeek, Prijs 1,5€

info

Woensdag om 14u16/05 Colruyt30/05 LidlAfspraak in ChambéryPrijs 2€

programmadienst

onthaal Chambéry & 02 646 20 57inlichtingen & inschrijvingen

Met deze dienst wordt boodschappen doen weermogelijk.Voor alle gebruikers met een chambérypas.Inschrijven is verplicht en kan aan het onthaal.

tal van ouderen geconfronteerd met eenvorm van mis(be)handeling. Belangrijkhierbij is dat het bij ouderen-mis(be)handeling zowel kan gaan over op-zettelijke mis(be)handeling als over hetstellen van niet bewuste handelingen, ofhet nalaten van handelingen die de oudereverdriet, pijn of kwaad berokkenen.Omdat zwijgen geen uitkomst biedt, dezeinfonamiddag.

Page 12: De Krant mei 2012

Wordt verwacht in juni / Prévu en juin

AGENDA 12

agendameihet restaurant is geslotenle restaurant est fermé13.30 > 16.30 cybercafé14 > 16 hobbyclub Zinneke paradeop afspraak/sur rdv : pédicure13.30 > 16.30 cybercafé10.30 > 11.30 sitgym14u natuurwandeling UkkelKauwberg ballade verte20.15 concert Box= WhiteChalk/Amnesiac in De Maalbeek13.30 > 16.30 cybercafé

13.30 > 16.30 cybercafé14 > 16 hobbyclub Zinneke paradeop afspraak/sur rdv : pédicure13.30 > 16.30 cybercafé14u boodschappendienst / servicede courses (ook op afspraak / aussisur rdv)het restaurant is geslotenle restaurant est ferméhet restaurant is geslotenle restaurant est ferméZinneke Parade

13.30 > 16.30 cybercafé

13.30 > 16.30 cybercafé14 > 16 hobbyclubop afspraak/sur rdv : pédicure13.30 > 16.30 cybercafé

maandaglundidinsdagmardiwoensdagmercredivrijdagvendredizondagdimanchemaandaglundidinsdagmardiwoensdagmercredi

donderdagjeudivrijdagvendredizaterdagsamedimaandaglundidinsdagmardiwoensdagmercredi

7/058/059/05

11/05

13/0514/0515/0516/05

17/0518/0519/0521/0522/0523/05

14u info Home-Info / BrusselsMeldpunt Ouderenmis(be)handeling/ service d’écoute pour personnesâgées maltraitées10.30 > 11.30 sitgym14u verjaardagsfeest april & meifête d'anniversaire avril & maihet restaurant is geslotenle restaurant est fermé13.30 > 16.30 cybercafé14 > 16 hobbyclub13.30 > 16.30 cybercafé14u boodschappendienst / servicede courses (ook op afspraak / aussisur rdv)

15u concertVive la sociale !Brussels Brecht-Eislerkoor18 >19.30 WMKJ inschrijving opactiviteiten van zomervakantie /inscriptions aux activités desvacances d’étébezoek Rozentuin Coloma / visitedu jardin des roses Colomainfo beroerte tijdig herkennen /reconnaître à temps un accidentcérébro vasculaire ACV (attaque)

donderdagjeudi

vrijdagvendredimaandaglundidinsdagmardiwoensdagmercredi

zondagdimanchemaandaglundi

dinsdagmardidonderdagjeudi

24/05

25/05

28/0529/0530/05

3/064/06

5/0628/06

Page 13: De Krant mei 2012

MENU13

Spoedgevallen • UrgencesAmbulance 100 (vast/fixe) 112 (gsm)Brandweer • Pompiers 100 (vast/fixe) 112 (gsm)Politie • Police 101Electriciteit • Electricité 02 274 40 77Gasreuk • Odeur de gaz 02 274 40 44Waterproblemen • Inondation 02 739 52 11Antigifcentrum • Centre antipoison 070 245 245Cardstop (bankkaart kwijt, carte perdue) 070 344 344Wachtdiensten • Services de gardeHuisartsen 02 242 43 44 • SOS Médecins 02 513 02 02Tandartsen 02 426 10 26 • Dentistes 070 25 40 40Apothekers • Pharmaciens 0900 40 090Dierenartsen •Vétérinaires 02 479 99 90

Mijn Wijk • Mon quartierUitgave van vzw Buurtwerk ChambéryPublication de la Maison de quartier Chambéry asblverantwoordelijke uitgever • éditeur responsable : Rik Baetenmaandblad • jaargang 16 nr5 • mei 2012 • geen uitgave in augustusmensuel • 16e année n°5 • mai 2012 • ne paraît pas en aoûtrue de Chambérystraat 24-26 • 1040 Etterbeektel 02 646 20 57 • fax 02 639 13 [email protected] • www.chambery.beFoto’s van de activiteiten kunnen gebruikt worden voorpromotionele doeleinden. Indien u dit niet wenst, gelieve ditaan te geven. • Les photos des activités peuvent êtreutilisées dans un but promotionnel. Si vous ne souhaitez pasfigurer sur ces photos, informez-nous.

het restaurant is geslotenle restaurant est ferméCourgettessoep, vol-au-vent van kip, aardappelen of rijst, vanillepuddingPotage aux courgettes, vol-au-vent de poulet, pommes de terre ou riz, pudding vanillePompoensoep, varkensgebraad ‘blackwell‛, bloemkool, aardappelen, wafelPotage au potiron, rôti de porc ‘blackwell‛, chou-fleur, pommes de terre, gaufreTomatensoep, hamburger, rode kool, aardappelen of boekweit, rijstpapPotage aux tomates, hamburger, chou rouge, pommes de terre ou sarrasin, riz au laitDagsoep, tomaat/garnaal, salade, frieten, cornettoPotage du jour, tomate/crevettes, salade, frites, cornettoMinestrone, witte/zwarte pens, compote, aardappelen, appelsienMinestrone, boudin blanc/noir, compote, pommes de terre, orangeGroentenbouillon, stoofvlees, wortelen, frieten, cakeBouillon de légumes, carbonade de boeuf, carottes, frites, cakeBorsch, lasagne, vanillepuddingBorsch, lasagne, pudding vanillehet restaurant is geslotenle restaurant est ferméhet restaurant is geslotenle restaurant est fermé

maandaglundidinsdagmardiwoensdagmercredidonderdagjeudivrijdagvendredimaandaglundidinsdagmardiwoensdagmercredidonderdagjeudivrijdagvendredi

11.30 >13.30 • van maandag tot vrijdag • du lundi au vendredi7 € • 4 € met Chambéry pass • 3 € met Chambéry pass &Vipo

7/058/059/05

10/0511/0514/0515/0516/0517/0518/05

sociaal restaurantrestaurant social

meimenu