oba.amsterdam krant editie mei 2016

download oba.amsterdam krant editie mei 2016

of 16

 • date post

  28-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  222
 • download

  4

Embed Size (px)

description

 

Transcript of oba.amsterdam krant editie mei 2016

 • programma OBA mei 2016

  Het totale programma van alleOBA-vestigingen is te vinden op www.oba.amsterdam

  Monsters, draken en heksenDe wereld van illustrator Th Tjong-Khing.

  Special: Volksvlijt2056De Centrale OBA is Paleis voor Volksvlijt.

  Theodor Holman over OBA LiveCulturele update vanuit OBA Javaplein.

  in deze editie:

  architectuurroutesdoor de stad

 • 2 mei 2016

  Woensdag, 10.45 uurSara (18)Ik zat in Egypte op het vwo en zou chirurgie studeren, toen we met ons gezin anderhalf jaar geleden naar Nederland kwamen. Ik studeer nu verpleegkunde op het mbo. Hierna wil ik hbo doen en dan naar de VU, een lange weg. En Nederlands leren is moeilijk. Ik moet heel veel studeren; ik leef zo ongeveer in de OBA. Tegelijkertijd ben ik ook mijn rijbewijs aan het halen. Ik had in Egypte nooit gedacht dat dat zou kunnen.

  Woensdag, 12.50 uurNico (77)Vandaag ben ik op zoek naar kranten van een paar dagen geleden om recensies van het net verschenen boek God in Nederland uit te pluizen. Het is research voor een boek dat ik zelf aan het schrijven ben, over de invloed die media op mensen heeft, en in een hoofdstuk behandel ik ook de kijk op religie in Nederland. Ik kom heel graag in de OBA op het Javaplein, er is hier veel te vinden en de ruimte is prettig en open.

  Woensdag, 17.15 uurJochem (35)Ik heb Mohamed geholpen met zijn Nederlandse les. Dat doen we elke week; we zijn taalmaatjes, zoals dat heet. Ik geef niet echt les, maar doe samen met Mohamed, die oorspronkelijk uit Somali komt, zijn Nederlandse huiswerk en we vullen formulieren in, dat soort dingen. Ik doe dat als vrijwilliger via Stichting Vluchteling. In het dagelijks leven ben ik consultant en help ik bedrijven met hun sociale media en pr. En daarnaast dus elke week twee uur dit, met heel veel plezier.

  een dag in OBA Javapleinwie komt wat doen?

  Hoe kom je van clubhuis No Limit in Zuidoost binnen n jaar in stadshotspot Club Air te staan? Clubconcept Afrolosjes, dat er inmiddels een maandelijkse avond heeft, leert het je in de minimasterclass Lets Party. Angelo Bromet van Afrolosjes zal vier deskundigen uit de partyscene hun beste tips ontfutselen over hoe je snel groot wordt in de Amsterdamse uitgaanswereld. Hoe speel je in op trends? Hoe kom je erachter wat jongeren leuk vinden? En voor welke muziekstijl kies je? Zelf draait Afrolosjes bijvoorbeeld afromuziek in combinatie met een dj, wat in clubhuis No Limit al een succes bleek. Inmiddels hebben ze een eigen podium op festival Open Air Amsterdam. Feestconcept Vunzige Deuntjes is juist groot geworden door hun familiestrategie: via borrels en social media voelt het team erachter zich zo betrokken dat ze hun events vanzelf promoten en verspreiden. Kortom: heb je ambities in de partyscene? Kom dan naar de OBA op 26 mei.

  Centrale OBA

  Donderdag 26 mei, 17.00 uur, Expozaal, 10,00 / met OBA-pas of Stadspas 5,00. Kaarten via oba.amsterdam.

  groot in de clubscene

  Feestorganisatoren Lisa Sneijder en Dwayne Castillion vertellen hun tips en tricks in een eerdere masterclass. foto: Les Adu

  TipBezoek voor of na de masterclass ook de Lets Party expo, die tot en met 5 juni in de expozaal van de Centrale OBA is te zien.

 • Cultuurwetenschapper Wendeline Dijkman is oprichter van De Gebouwengids, die samen met de OBA en Soundtrackcity archi-tectuurroutes door verschillende Amsterdamse wijken organi-seert. De wandel- en fietstochten beginnen steeds vanuit een OBA-vestiging. Villas, paleizen en museaStartpunt: OBA Roelof HartpleinVan het prachtige OBA-pand aan het Roelof Hartplein en de arbei-derswoningen in Amsterdamse Schoolstijl naar de chique villas in het Museumkwartier. Bij deze wandeling ervaar je honderdvijftig jaar bouw-geschiedenis. Natuurlijk komen het Rijksmuseum, ontworpen door Pierre Cuypers, het Van Gogh Museum door Gerrit Rietveld en het Stedelijk Museum onder hoede van Adriaan Weissman aan bod. Een leuke nieuw-komer tussen deze grootmachten is het particuliere Modern Contemporary Museum in Villa Alsberg. In deze villa uit 1904, ontworpen door de neef van Pierre Cuypers, krijgen Banksy en Warhol nu een podium. Door de ogen van Van StigtStartpunt: OBA De HallenDeze bijzondere fietstocht begint in het rijksmonument De Hallen met een presentatie over het werk van architectenbureau J. van Stigt. Van Stigt wordt ook wel de bouwmeester van de stad genoemd. Het bureau restaureert historische en monumen-tale panden en redde sommige zelfs van de sloop. De Hallen hebben ze bijvoorbeeld prachtig opgeknapt, net als het Conservatorium Hotel, de Apollohal, het Olympisch Stadion en de Vondelkerk. We fietsen langs de gebouwen en soms kunnen we ook de binnenkant bekijken.

  Creatief broeinest langs het spoorStartpunt: OBA JavapleinBegin twintigste eeuw lag de Indische buurt nog gesoleerd tussen de spoorlijn en de haven, het was het eindpunt van de stad. En moet je nu eens kijken! In de voormalige Derde

  Ambachtsschool op het Timorplein zit een hostel, een filmtheater, een restaurant en bedrijven. Ook de OBA zit in een ongelooflijk mooi pand. Met de blokken van Berlage als over-buren, waar conservatoriumstudenten wonen. Mensen die ooit in deze wijk zijn geboren en na jaren pas weer terugkomen, zijn vaak waanzinnig verrast door wat ze tegenkomen. Zelfs huidige buurtbewoners kijken na deze tour met andere ogen naar de gebouwen. Achter de NieuwmarktStartpunt: Centrale OBADe Nieuwmarkt en Lastagebuurt lagen eeuwen geleden nog buiten de stadsmuren. In deze wijk zit wel vijf eeuwen geschiedenis, waaronder het architectonische Scheepvaarthuis. Hier kocht je vroeger een kaartje voor de boottocht naar Indonesi. Veel huizen achter het pand zijn in de jaren tachtig gesloopt bij de aanleg van de vorige metro. Gelukkig is het stedenbouwkundig plan behouden en ligt de nieuwbouw in het oude stratenpatroon. We komen langs het Pintohuis, waar de OBA lang was gevestigd, de gerenoveerde tand wielenfabriek, de Uilenburger Synagoge en uiteraard bezoeken we de oude toegangspoort de Waag. Een oude tramremise herontdektStartpunt: OBA De HallenDe voormalige tramremise in West is nu d trekker van de buurt. Studios, galeries, een fietswinkel, de FilmHallen, een hotel en natuurlijk de OBA: er zit van alles. De wande-ling gaat door de wijk, maar vooral door De Hallen zelf. Het prachtige, industrile pand, ooit ontworpen als tram remise en werkplaats, is een monument met mooie spanten en een driewegwissel: een tramwissel die naar rechts, links of rechtdoor kan. Er zijn er maar twee van in Nederland, n ligt in het Spoorwegmuseum, de ander in restaurant Meat West van De Hallen. Kijk dus vooral even naar de vloer, want die is enorm waardevol.

  3mei 2016

  Museumkwartier21 mei, 13.00 - 15.00 uurVertrekpunt: OBA Roelof HartpleinAanmelden via: 020-662 00 94 / roelofhartplein@oba.nl

  IJburg (fietstocht en geluidswandeling)22 mei, 14.30 - 16.00 uurVertrekpunt: OBA IJburgAanmelden via: 020-416 69 45 / ijburg@oba.nl

  West en Zuid (Van Stigt fietstocht)28 mei, 12.15 - 16.30 uurVertrekpunt: OBA De HallenAanmelden via: 020-616 32 75 / dehallen@oba.nl

  Indische buurt11 juni, 13.00 - 15.00 uurVertrekpunt: OBA JavapleinAanmelden via 020-668 15 65 / javaplein@oba.nl

  De Pijp (geluidswandeling)17 juni, 16.30 - 19.00 uurVertrekpunt: OBA CintolAanmelden via: 020-662 31 84 / cinetol@oba.nl

  Nieuwmarkt en Lastage26 juni, 12.00 - 14.00 uurVertrekpunt: Centrale OBA, MulischzaalAanmelden via: oba.amsterdam

  De Hallen en Bellamybuurt9 juli, 13.00 - 15.00 uurVertrekpunt: OBA De HallenAanmelden via: 020-616 32 75 / dehallen@oba.nl Voor meer info of aanmelden: oba.nl/activiteit.stadswandeling

  architectuurroutesdoor de stad

  waar, wanneer, hoe:

 • 4 mei 2016

  Elke maand vragen we een promi-nente OBA-bezoeker een selectie te maken uit het OBA-programma. Deze keer is dat schrijver Nia Weijers, die op 1 mei te gast is bij HEYU! Writers. HEYU! WritersIn HEYU! Writers: 12 schrijvers, 12 steden wisselen Europese schrijvers van gedachten, waardoor er een dialoog kan ontstaan. Ik ben zelf heel benieuwd naar het werk van Adrien Bosc, dat nu vertaald wordt naar het Nederlands. Hij leest mijn boek De Consequenties, dat momenteel naar het Frans wordt vertaald. Het leuke is dat je op deze manier in gesprek kunt raken met iemand uit een heel andere literaire cultuur.

  Centrale OBA

  Zondag 1 mei, 16.00 uur, OBA Theater, 10,00 / met OBA-pas of Stadspas 5,00 / gratis voor leden van We Are Public. Kaarten via oba.amsterdam. Meer informatie en live-stream op oba.nl/heyu.

  150 jaar SatieIk wist niet dat Erik Satie ook schrijver van absurdistische teksten was, ik ken hem alleen als componist en pianist. Ik ben heel benieuwd naar wat hij geschreven heeft en wat K. Schippers daarover te vertellen heeft. Het is bijzonder dat Schippers die teksten heeft vertaald. Ik ben fan van hem. Pianist Marcel Worms heb ik eens zien optreden in de OBA, met Jan Brokken. Dat was heel mooi, dus zijn samen-werking met K. Schippers zal vast een verrassend programma opleveren.

  Centrale OBA

  Zondag 8 mei, 16.00 uur, OBA Theater, 10,00 / met OBA-pas of Stadspas 5,00. Kaarten via oba.amsterdam. Een avontuur in de wereld vanJheronimus Bosch!Wat goed dat de OBA zo veel programmas voor kinderen heeft! Voor mij was de bibliotheek vroeger een magische plek. Het toeval wil dat ik het boek waarop deze tentoonstel-ling is gebaseerd, Bosch. Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal, net cadeau heb gedaan aan een jarig kind. Ik hou erg van het werk van zowel Th Tjong-Khing als van Jheronimus Bosch; er valt veel te ontdekken in hun tekeningen.

  Centrale OBA

  13 mei t/m 30 juni, jeugdetage.

  foto: Yuki Kho

  Vijftien jaar geleden kwam Dimitar Ruskov vanuit Bulgarije naar Nederland. De OBA werd zijn tweede thuis. Nu organiseert hij OBA Club 2e Vaderland, waar allochtonen verte