DHM Marathon Krant mei 2015

20
NUMMER 12 MEI 2015 PRIJS : € 1,50 Lopen is leuk! Het gaat allemaal sneller dan je denkt! Voor je het weet is het zondag 20 september 2015 en beleven we de 3e editie van onze Den Haag Marathon! De organisatie is druk met van alles en nog wat bezig. Vergunning aanvragen zijn ingediend, aangepast of goedgekeurd. Er worden weer talloze vrijwilligers gevraagd zich op te geven om het nodige werk te verrichten. En we kunnen als organisatie echt niet zonder de hulp van die vrijwilligers! Wanneer die er niet zijn, staat het hele evenement op losse schroeven en gaat in het ergste geval niet door!! En dat willen we natuurlijk niet. Onze helden van de DHM, die de vredesvlam van Wageningen naar Den Haag brachten

description

 

Transcript of DHM Marathon Krant mei 2015

Page 1: DHM Marathon Krant mei 2015

NUMMER 12MEI 2015PRIJS : € 1,50

Lopen is leuk!Het gaat allemaal sneller dan je denkt! Voor je het weet is het zondag 20 september 2015 en beleven we de 3e editie van onze Den Haag Marathon! De organisatie is druk met van alles en nog wat bezig. Vergunning aanvragen zijn ingediend, aangepast of goedgekeurd. Er worden weer talloze vrijwilligers gevraagd zich op te geven om het nodige werk te verrichten.

En we kunnen als organisatie echt niet zonder de hulp van die vrijwilligers! Wanneer die er niet zijn, staat het hele evenement op losse schroeven en gaat in het ergste geval niet door!! En dat willen we natuurlijk niet.

Onze helden van de DHM, die de vredesvlam vanWageningen naar Den Haag brachten

Page 2: DHM Marathon Krant mei 2015

Met een derde editie voor de boeg staan we nog steeds aan het begin van dit evenement wat betreft de groei en de bekendheid. Maar daar willen we ons wel op focussen. Wij streven er naar dat ook de DHM, net als de CPC en de Royal Ten niet meer weg te denken is uit Den Haag!! We pretenderen niet zo groot te worden als bijvoorbeeld de Marathon Rotterdam. Gezelligheid en het genieten van de stad en zijn omgeving staat bij ons nog steeds voorop, maar groter worden willen we natuurlijk wel!

We zijn er zelf ook benieuwd naar hoe het gaat lopen met onze wandelvariant, dat wij dit jaar voor het eerst aan de DHM hebben toegevoegd. Speciaal over dit onderwerp staat er daarom in deze krant een gesprek met een “specialist” op het gebied van wande-len: Maurits Burgers.

In deze Marathonkrant hebben we verder vooral veel plaats ingeruimd voor verslagen van een aantal marathons en loope-

venementen die er de laatste maanden zijn georganiseerd. Dat sommige al van een paar maanden terug zijn, doet geen afbreuk aan het feit dat de redactie hiermee vooral wil benadrukken hoe leuk en gezond hardlopen eigenlijk is. En dat blijkt duidelijk uit de diverse verhalen en foto’s. Bovendien is er na december 2014 nog niet eerder een Marathonkrant uitgebracht om daar nader verslag van te doen.

In ieder geval hoopt de redactie dat iedereen veel leesplezier heeft met deze Marathonkrant!

Rick Baron

Den Haag Strandmarathon, winter 2015: bij windkracht 7!zondag 11 januari vond de 9e editie van de Zwarte Marathon plaats. Een kleinschalig marathonevenement dat sinds de 2e editie officieel Den Haag Strandmarathon heet: vanaf de HRR naar de Pier, over het strand naar Noordwijk en weer terug. Altijd de 2e zondag van de 1e en 7e maand.

Een geweldige

ervaring op doen?

Meld je nu aan als

Vrijwilliger op

[email protected]

Pagina 2 Marathon krant nummer 12, mei 2015

Page 3: DHM Marathon Krant mei 2015

WandelvariantZolang er geen bliksem is gaat het door. Het is altijd al mogelijk geweest om esta-fette te lopen; nu was het voor het eerst mogelijk om ook georganiseerd te wan-delen: 21KM (tot de Wassenaarse Slag) of 42 KM (tot Noordwijk), zij het dat de wandelaars via de duinen en Wassenaar lopen. Normaliter zijn er rond 50-60 deelnemer, nu uiteindelijk 90 inschrij-vingen voor alle sub-evenementen.42 deelnemers op de hele marathon, naast een aantal estafette teams.

Uitdagende weersvoorspellingWie een marathon over het strand kan lopen in het stille seizoen, met name bij wat minder gemakkelijke omstandig-heden (bezien met een wegmarathon in een grote stad), is in beginsel een beter dan gemiddelde marathonloper. Veel triatleten, ultralopers die voor de Halve van Texel trainen etc., maar ook gewoon lopers met een voorliefde voor het strand. Veel herhalingslopers: Jos 8x, Pieter 4x, Leo 5x etc, van hen begreep ik dat het evenement bekend is van strand, wind, pasta achteraf en rode rum (bij de laatste drankpost). Eigenlijk is er ook altijd wel iemand die zijn of haar eerste marathon wil doen. De weersvoorspel-lingen waren “uitdagend” zoals een vriend, een marechaussee, dat pleegt te noemen: goed weer, geen bliksem, maar wel als organisatie zorgelijk. Westenwind 6-7 (± 50KM per uur wind), en zaterdag ook, vloed 1,5 uur voor de wedstrijd. Bij een kustrichting zuidwest naar noord-oost is dat een aanlandige wind, die de golven het zand op duwt en voorkomt dat golven zich terugtrekken, dus zacht zand. Westenwind is schuin tegen op de terugweg, nog altijd effectief ± 20-30KM per uur. In de zomer-editie 2012 viel 1 op de 5 deelnemers uit in Wassenaar en de verwachting bij de organisatie was dat dit aantal zou worden geëvenaard bij deze editie van 11 januari!

Panorama MesdagVeel goede lopers en zoals altijd Dick van Es die het startsein verzorgde, club cory-fee van de HRR met zijn 181 marathons en een afkeer van de ultra. Ik wist in het gezelschap maar 1 persoon die ooit meer marathons had gelopen dan Dick: mijn

Duitse vriend Rene (228). De start was soepel over fietspad en voetpad naar de voet van het Zwarte Pad, duin in, links naar de boulevard, boulevard op (beetje wind tegen), strand op direct voorbij de Pier. Tot verbazing mooi hard zand, het wijken van het tij was al zover dat de door de wind opgedrukte golven niet het hele strand bedekten; voldoende ruimte om goed te lopen. Dan is wind blazend door je haren en suizen in je oren, vogels om je heen, veel stormwolken aan de horizon een plezier om in te lopen! Een beetje alsof je loopt in het Panorama Mesdag, het cirkelvormige schilderij van Mesdag (Zeestraat, Den Haag), waarin rond 1890 Mesdag zijn 360 graden gezicht heeft geschilderd vanaf een duin in Scheveningen vlakbij de vuurtoren en waar met name de luchten zeer mooi zijn. Het ging dan ook soepel. Verzorging Culpepper in Scheveningen. Alle strand-tenten zijn ingepakt in de winter, het is dan vakantieseizoen voor die onderne-mers; de posten zijn dan meestal ter-reinwagens op het zand. Praatje gemaakt met diverse lopers, nog een echtpaar gesproken dat deelnam aan de wande-ling (21KM) en zo op Wassenaar aan, waar De Golfslag de verzorging deed. Vandaar door naar Katwijk (verzorging Lions), strand af, waterkering in de Rijn, strand op door naar Noordwijk. Praatje gemaakt met iedereen of het een beetje ging, en bedankt dat ze er toch maar weer wilden zijn. Keren bij Alexander Beach, waar de post verzorgd werd door mensen van Den Haag Marathon en de HRR. Bij keren was ik zo ongeveer de laatste.

MeijendelWe hadden veel fotografen dit keer, op de (mijn) terugweg bij Katwijk stond Chris Zaal (trainer lange afstanden Sparta AV, estafette-winnaar 3e editie) mij met de camera op te wachten. Hij traint veel op het strand en loopt ultra’s, kwam nu kijken. Rond Katwijk ging het mij, zoals altijd ongeveer daar, minder; iedere keer weer neem ik mij voor meer te trainen, waar je dan weer van afziet uitgaande van de gedachte dat de marathon de langste afstand is die je op je conditie kunt lopen en er niet echt extra voor hoeft te trainen (geen ultra’s voor mij).

Jos Koot ingehaald, de enige deelnemer die vanaf de 2e editie alle 8 edities de 42KM heeft gelopen; het viel hem nu zwaar, kwam uit blessure, wilde niet een mooie reeks doorbreken. Op gemak, maar met toch wat moeite, uitgelopen. Het nadeel van achteraan lopen deed zich ook nu weer voelen, de wind begon iets de draaien naar het westen, dus meer tegen. Opgelucht bij de Culpepper drankpost bij de Atlantikwall bunkers aangekomen en daar al het duin in: in de winter mogen we door Meijendel (broed-seizoen in juli), zodat je in de winter niet tot voor het Zwarte Pad terug hoeft en 2KM minder zand terug hoeft door te ploegen. In de duinen een verademing. Soepel doorgelopen naar de club, niet te gehaast.

Moe maar voldaanNa terugkomst heeft Bram van der Tas van Middin, de organisatie waar De Schakel toe behoort, weer de 1e prijzen uitgereikt: Jeroen Bergmans, TTL, triat-leet, die dit seizoen bij meer lokale lopen

Den Haag Strandmarathon, winter 2015: bij windkracht 7!zondag 11 januari vond de 9e editie van de Zwarte Marathon plaats. Een kleinschalig marathonevenement dat sinds de 2e editie officieel Den Haag Strandmarathon heet: vanaf de HRR naar de Pier, over het strand naar Noordwijk en weer terug. Altijd de 2e zondag van de 1e en 7e maand.

Marathon krant nummer 12, mei 2015 Pagina 3

Page 4: DHM Marathon Krant mei 2015

al de 1e prijs ophaalde (o.a Meijendel-loop 2014), en Lian Raspel bij de vrou-wen (won Den Haag Marathon in sept. 2013), usual suspects zogezegd, maar een mooie prestatie van hen en ieder van de deelnemers.

Afscheid nemen van wie er nog was (de helft van de deelnemers was al weg), vervolgens douche, pasta, een paar bier en opruimen. Een mooie dag die om 5.30 uur was begonnen om op tijd te zijn voor wandelaars, die vanaf 6.30uur die och-

tend konden inschrijven, en nu 12 uur later moe maar voldaan was afgewikkeld. Bezemwagen noch EHBO ingezet, geen uitvallers. De weergoden waren met ons, zoals zo vaak bij dit evenement, wanneer je terugkijkt op de afgelopen 9 keren.

Voor het goede doel is vermoedelijk € 2.400,-- opgehaald, € 400,-- meer dan vorige keer.

Dick van der Klei

SCHRIJF JE NU IN!Voor de Den Haag Marathon op zondag 20 september 2015 kunt u zich

opgeven via de site www.denhaagmarathon.nl/deelnemers/Daar vindt u de inschrijfformulieren van de diverse afstanden.

Ook vindt u hier de voorwaarden en de reglementen van de marathon.

KOSTEN & AFSTANDEN

START & FINISH

T-SHIRT

Vredesmarathon 42 km:

€ 42,50na 21-6-2015 € 47,50

na-inschrijving € 52.50

Halve Marathon 21 km:

€ 30,00na 21-6-2015: € 35,

na-inschrijving: € 40

Tourist run 2 km:

€ 05,000

na-inschrijving € 6.50

De marathons starten om 09.00 uur op het Lange Voorhout bij Pulchri Studio en finishen op het Plein. De Tourist Run start ieder kwartier op het Plein vanaf 09.30 tot 10.30 uur en finisht ook weer op het Plein. De Wandelmarathons starten tussen 06.30 en 07.30 uur op het Voorhout.

Bij inschrijving ontvang je een fraai marathon T-shirt in de Haagse kleuren, bedrukt met het bekende logo. Voor de overigen te bestellen.

Ultra Marathon 60 km:

€ 52,50na 21-6-2015: € 57,50

geen na-inschrijving mogelijk

Vredes Wandelmarathon 42 km:

€ 22,50 Halve Wandelmarathon 21 km:

€ 17,50

Ooievaarspashouders krijgen korting

Pagina 4 Marathon krant nummer 12, mei 2015

Ook zin om de

Strandmarathon te lopen? Dat kan weer op zondag 12 juli!

Page 5: DHM Marathon Krant mei 2015

Zin en onzin van sportdrankenWat heb je wel en niet als hardloper nodig?

Ben jij als hardloper de draad kwijt of je nu beter water of sport-drank kunt nemen tijdens training of wedstrijd? Neem dan even de tijd om dit artikel te lezen! Sportdiëtiste Ancilla Sterrenburg van VodiService legt uit wanneer het gebruik van sportdranken wel en niet zinvol kunnen zijn.

Het belang van vochtAllereerst is het van belang om de rol van vocht te begrijpen in relatie tot goed functioneren van het lichaam. Vocht speelt een rol in het regelen van de lichaamstemperatuur, is van belang in het transport van afvalstoffen, zorgt dat voedingstoffen opgeno-men kunnen worden in de darm en is bouwstof voor weefsels in het lichaam. Te weinig vocht tijdens inspanning kan bijvoor-beeld leiden tot oververhitting en verminderde opname van voedingstoffen door de darmen.

Hoe ontstaat vochttekort?Tijdens het hardlopen wordt het lichaam ‘gekoeld’ door te gaan zweten. Zweet bevat naast vocht ook zouten (natrium). Zweet verlies je via de huid, nieren en darmen. Overmatige zweetproductie bij zeer warme omstandigheden of langdu-rige inspanning zonder aanvulling van zouten, kan er toe leiden dat vochttekort optreedt. Om te zorgen dat vocht ook daadwerkelijk wordt vastgehouden, is zout erg belangrijk. Zout zorgt er name-lijk voor dat vocht in de cel wordt vastge-houden. Natrium wordt toegevoegd aan (zelfgemaakte) sportdranken.Gemiddeld verlies je als hardloper zo’n 1 – 1.5 liter vocht per uur! Dit is mede afhan-kelijk van het weertype, het soort kleding dat je draagt en jouw getraindheid.

Wat zijn signalen van vochttekort?Welke signalen zijn reden om eens stil te staan bij jouw vochtgebruik? Heb je wel eens één van de volgende signalen opgemerkt: droge mond, bleke huid, koude neus, misselijkheid, duizeligheid hoofdpijn, kramp of braken? Het kunnen signalen zijn die horen bij te weinig vocht tijdens jouw training en/ of wedstrijd.

Hoe beïnvloedt vochttekort jouw prestatie?Prestatieverlies door te weinig vochtinna-me kan al heel snel optreden. Als we over 2% vochtverlies spreken bij een hardloper van 70 kg, betekent dit dat deze persoon zo’n 1.5 liter is verloren. Een uurtje lopen bij warme omstandigheden zonder vocht, kan al aanleiding zijn voor prestatieach-teruitgang. Let dus goed op signalen van vochttekort!

% Vochtverlies Prestatieafname

2% verlies Verhoogde lichaamstempe- ratuur en vermindering van prestatie

2- 3 % verlies Verdere afname van prestatie

4 tot 6% verlies Afname van kracht

>6% verlies Kramp, uitputting, bewust- zijns- verlies, coma

Tabel: Percentage vochtverlies versus prestatieafname

Marathon krant nummer 12, mei 2015 Pagina 5

Page 6: DHM Marathon Krant mei 2015

Waarom winnen donkere mensen altijd met hardlopen?Donkere mensen winnen niet altijd met hardlopen. Arabie-ren, blanken en Aziaten zijn ook prima atleten. De algemeen geaccepteerde theorie is dat mensen uit achterstandsgroepen sport aangrijpen om hogerop te komen. De spelers met een Surinaamse achtergrond in het Nederlands elftal zijn een goed voorbeeld hiervan. Toch beschikken sommige etnische groepen wel degelijk over een lichaamsbouw die ze bijzonder geschikt

maakt voor een bepaalde tak van sport. Zo winnen de graatma-gere en taaie bewoners van het Ethiopisch bergplateau akelig vaak de marathon. Hun lichamen zijn generaties lang aangepast aan een hard leven op grote hoogte met weinig voedsel. Blijk-baar de ideale ‘tuning’ voor de marathon. Bron: Quest uit 2011

Praktisch vochtadvies bij inspanningBij trainingen of wedstrijden korter dan 1 uur volstaat water. Het lichaam heeft dan geen behoefte aan aanvulling van energie en/ of zouten. Ben je langer dan een uur bezig, dan zul je zowel koolhydraten (voor de energie) als zouten (voor het vasthouden van het vocht) moeten aanvullen. Aanvulling bij lange duurlopen kan zowel door het gebruik van een Isotone als een hypertone drank. Het verschil zit in de hoeveelheid koolhydraten: een hypertone drank heeft meer koolhydraten per 100 ml dan een isotone drank. Een hypertone drank is dan ook geschikt voor zeer langdurige inspanning zoals een ultrarun of om je energie aan te vullen na een intensieve training of wedstrijd. Let op: hypertone dranken kunnen maag- en darmklachten uitlokken doordat ze zeer geconcentreerd zijn. Probeer het gebruik dus ruim voor een wedstrijd uit!

Onderstaande tabel geeft een indicatie van de richtlijnen van de hoeveelheid vocht en het soort drank. Ga er altijd vanuit dat dit richtlij-nen zijn en dat de hoeveelheid vochtverlies afhangt van de duur van je inspanning, het weer, je getraindheid en het seizoen. Een goede indicatie is om jezelf voorafgaand en na inspanning te wegen. Tel daarbij de hoeveelheid drank die je tijdens inspanning hebt gehad bij op. Wegen geeft een goede indicatie van jouw vochtverlies en voorkomt té veel of té weinig drinken.

Tijdstip Hoeveelheid Product

Voorafgaand aan inspanning Gehydrateerd starten Water

Inspanning <1 uur 150 tot 250 ml vocht Hypotone drank: < 4 gr KH per 100 ml. Water, Sportwater Aquarius per kwartier

Inspanning > 1 uur 150 tot 250 ml vocht Isotone drank: 4-8 gr KH per 100 ml. Zelfgemaakte sportdrank* met per kwartier snufje zout of isotone sportdrank (Aquarius, AA isotoon, Gatorate, Powerbar) *5ml siroop op 100- 150 ml water

Na inspanning 150% x vochtverlies Hypertone drank: > 8 gr KH per 100 ml. Chocolademelk, (soja)melk, (zo snel mogelijk aanvullen) Fristi, vruchtensappen, Extran Energy, AA

Tabel: Gebruik van (sport) dranken rondom inspanning

Wil je een persoonlijk voedingsadvies op maat laten maken of heb je vragen? Neem contact op met sportdiëtiste Ancilla Sterrenburg: [email protected] of www.vodiservice.nl. Bronnen: -Burke, L., Deakin, V.(2010). Clinical Sports nutrition. McGraw-Hill Australia -Cardwell, G. (2006). Gold Medal Nutrition. Champaign, IL: Human Kinetics -Maughan, R.J., Burke, L.M. (2004). Sportvoeding. Maarssen, Nederland: Elsevier

Wilt u ons steunen, sponsoren of op een andere wijze iets doneren?Stuur een reactie naar [email protected]

Pagina 6 Marathon krant nummer 12, mei 2015

Page 7: DHM Marathon Krant mei 2015

Een goed beginStart jij met hardlopen, of ben je daar net mee begonnen? Good for you! We helpen je op weg met zeven handige tips.

1. Volg een hardloopschema voor beginnersEen uitgekiend schema helpt je om rustig op te bouwen. Je wisselt hardlopen af met wandelen, zodat je spieren, pezen en ge-wrichten rustig wennen aan de belasting.

2. Gear upTrek een paar hardloopschoenen aan en een ademend hardloopshirt. Dames, vergeet vooral je sportbeha niet.

3. Warming-up en cooling-downWandel eerst een paar minuten en begin dan rustig te joggen. Na een minuut of vijf kun je wat oefeningen doen zoals knieheffen, hakken-bil, een kruispas en in hoog tempo dribbelen op de plaats.

Zo, nu kun je echt beginnen. Stretchen bewaar je voor na je training.

4. Afstand gaat voor snelheidLoop in een rustig tempo, snelheid komt later wel. Je moet nog kunnen praten, zonder te hijgen.

5. Adem rustig in en uitKoppel je ademhaling aan je passen en adem minder passen in dan uit: drie pas-sen in en vier of vijf passen uit. Adem-nood? Misschien loop je te snel of ben je te gefocust op je ademhaling. Neem gas terug en verleg je aandacht van je inade-ming naar je uitademing.

6. Take it easyNeem tussen elke training minstens een dag rust. Op die dagen mag je wel een an-dere sport doen. Fietsen, zwemmen, yoga of krachttraining bijvoorbeeld. Training

gemist? Geen ramp, maar haal geen trai-ning in door een rustdag over te slaan.

7. Luister naar je lijfVermoeid of ergens last van? Doe een stapje terug en pak extra rust. Veel begin-ners lopen te hard van stapel. Hartstikke goed dat je de smaak te pakken hebt, maar je bent natuurlijk niet begonnen om te eindigen op de bank met een bles-sure.

tekst: Nienke Becker

bron: Run2Day Magazine, run2daymagazine.nl

AanvullingDe antwoorden op dit soort vragen zijn duidelijk. De CPC vinden wij ook hartstikke leuk, Den Haag Marathon wil hierop alleen maar een aanvulling zijn en is daarom ook zeer bewust geprogrammeerd precies een half jaar later. Of eerder, het is maar hoe je het bekijkt.

De meest recente editie van de CPC was zoals altijd piekfijn georganiseerd, voor zo’n grote happening een prestatie van formaat. Bovendien was het uitstekend loopweer met een licht windje en een uitbundige zon, voor zowel de deelnemers als de toeschouwers natuurlijk niet onplezierig. Tot de deelnemers be-hoorden ook nogal wat organisatoren van Den Haag Marathon, waaronder covoorzitter en kilometervreter Dick van der Klei.

IncidentHelaas werd deze editie overschaduwd door het overlijden van een deelnemer. Het betrof een jonge man die ineen zeeg toen hij na twee uur finishte. De oorzaak is, zo gaven latere berichten aan, een erfelijke en aangeboren hartziekte die nog niet was ontdekt. Het is natuurlijk vreselijk voor de familie als een en-thousiaste hardloper nadat hij zich aan zo’n mooie inspanning waagt niet meer thuis komt, maar bovendien het horrorscena-rio voor elke organisatie. Het zijn jammer genoeg ook van die momenten waarop sceptici naar voren brengen dat hardlopen helemaal niet zo gezond is. Iedere dode is er één te veel maar in de totaalcijfers komt toch echt naar voren dat het hier een incident betrof. Er zijn alleen al op de het koningsnummer van de CPC, de halve marathon, dit jaar 10.000 deelnemers gefi-nisht. Het evenement wordt al sinds 1975 georganiseerd en niet eerder was er hier van een dergelijke dramatische afloop sprake.

CPC: prachtig evenement met dit jaar helaas een zwart randjeDe actief betrokkenen bij Den Haag Marathon krijgen allemaal vragen over de CPC-loop. Soms op wat gereserveerde toon. ‘Er is toch al zo’n loop in het voorjaar. Wat moeten jullie nog?” of ‘Die CPC-loop is juist zo leuk, Den Haag Marathon komt er toch hopelijk niet voor in de plaats?!’

Marathon krant nummer 12, mei 2015 Pagina 7

Page 8: DHM Marathon Krant mei 2015

LaagdrempeligDe CPC heette toen nog voluit City-Pier-City-loop , vanwege de voor de hand liggende reden dat je met een ommetje van de stad naar de Scheveningse pier liep en weer terug. Tijdens deze eerste editie was er sprake van een parcours van 14,5 kilome-ter. Het gebeuren begon destijds klein, het aantal deelnemers was toen een fractie van het aantal nu. Iets wat voor verreweg de meeste loopevenementen geldt, zo ook voor Den Haag Marathon. De festiviteit ging echter snel fors groeien omdat het duidelijk in een behoefte voorzag. Drempels tot deelname werden telkens verder verlaagd. Waar je voorheen binnen 2 uur gefinisht moest zijn omdat je anders gedwongen werd om in de bezemwagen te stappen, anderszins ‘van het parcours werd gehaald’ of je in de bosjes te verschansen is die 2 uur nu ongeveer de gemiddelde tijd die deelnemers nodig hebben. Ook de joggers -of door de snelle lopers smalend de ‘sjokkers’ ge-noemd- hebben massaal hun weg naar de start op het Malieveld gevonden.

De Haagse hardloopverenigingen speelden erop in door speciale trainingsprogramma’s te ontwikkelen, voor degenen die wilden ‘vlammen’ maar ook voor mensen die zo rond het nieuwe jaar goede voornemens hadden zoals overtollige kilo’s kwijt raken en daarbij het een paar maanden later volbrengen van zo’n sportieve uitdaging wel zagen zitten. Aan de kortere afstanden en scholierenlopen werd steeds meer ruchtbaarheid gegeven. Al lange tijd was er een 2,5 kilometer op het program-ma, maar begin deze eeuw volgde ook de 1 km. Heel kleine kinderen, die nog maar net op de peuterschool zaten, liepen die vaak met hun ouders. Ernst, Bobby en de Rest werden nog van stal gehaald om het voor de jeugd extra leuk te maken.

Van City-Pier-City naar CPCDe CPC was intussen een feest voor iedereen geworden. Of toch niet? Nee, niet iedereen vond het leuk. Met name de winkeliers in het centrum van Den Haag klaagden steen en been, hun winkels zouden minder goed bereikbaar zijn door alle afsluitingen. Zij pleitten ervoor om het evenement, dat destijds standaard op zaterdag plaatsvond, te verhuizen naar de zondag. Hetgeen geschiedde, maar na de opening van win-kels op zondag zwengelden de bezwaren weer aan. Daarom is zelfs de startlocatie eind jaren ‘90 een keer naar Scheveningen

verplaatst om het centrum te ontlasten. Noodgedwongen is het centrum zelfs geheel overgeslagen en werd naar Kijkduin een parcours uitgezet. De CPC was opeens een verlengde versie ge-worden van ‘The Hague Ten Miles’, een andere Haagse loopklas-sieker die intussen is vervangen door The Hague Royal Ten. Het was de periode dat ook van de volle naam City-Pier-City-loop afscheid werd genomen, want enkele jaren kwam óf de city óf de pier niet in beeld. Intussen waren immers ook de horeca en andere ondernemers in de badplaats zich gaan roeren. Want dagjesmensen zouden ontmoedigd worden door die sliert aan lopers en zij waren voor hun omzet juist weer vooral afhanke-lijk van die zondag. En niet zelden bleek de CPC die lange tijd eind maart/ begin april stond geprogrammeerd juist plaats te vinden op de eerste mooie lentedag. Ook de protesten uit de badplaats hadden (korte termijn) succes en zo volgden een paar edities waarbij strand en pier niet meer in beeld kwamen.

Maar de organisatie bleek creatief en flegmatiek. Een paar keer schoof het evenement nog tussen de zaterdag en zondag op en neer om uiteindelijk vast op zondag te worden geprogram-meerd en wel vroeg in maart. De laatste 10 jaar is het meer dan voorheen een stadsloop geworden. Waar voorheen de stoet zich richting Wassenaar begaf wordt er nu door Haagse (volks)wijken gelopen en staan er overal langs de route rijen dik vol enthousiaste toeschouwers.

Bekende namen en windkracht 8Behalve veel gezelligheid was door de jaren heen ook het niveau van de prestaties indrukwekkend. Lopers van naam en faam zoals Benson Masya en Ingrid Kristiansen kwamen naar Den Haag. Gedenkwaardig was de editie van 2007 toen Samuel Wanjiru een verbluffend wereldrecord liep op de halve mara-thon in een tijd van slechts 58.33. Ook tijdens de laatste editie werd er weer buitengewoon snel gelopen. Winnaar Stanley Biwott finisthte de eveneens ruim binnen het uur in slechts 59.20, een tijd waar geen enkele geoefende 15 kilometerloper zich voor zal schamen.

Een bijzondere editie, die wel wat hoofdbrekers voor de organi-satie met zich meebracht was die van 22 maart 2004. Schrijver dezes, die sinds 1987 in totaal 24 keer meedeed herinnert zich die keer nog als de dag van gisteren. Prinses Juliana was die

Pagina 8 Marathon krant nummer 12, mei 2015

Page 9: DHM Marathon Krant mei 2015

ochtend gestorven en vandaar was er een minuut stilte voor aanvang. Stilte van de lopers dan, want de natuur laat zich niet zo maar het zwijgen opleggen. De tentdoeken van de business-run, deze keer op het Voorhout gesitueerd, kozen nog net niet letterlijk het luchtruim vanwege de storm met een windkracht 8. Het terrein werd al voor de start vanwege rondvliegende onderdelen tot no go area benoemd. Toch heb ik van deze editie als deelnemer genoten. Als je niet houdt van vechten met de elementen of bang bent om moe te worden dan kun je beter gaan dammen. Langs de kust in Scheveningen deed de wind zelfs nog iets meer zijn best. Mijn loopdagboek is er helder over hoe ik het toen langs de boulevard heb ervaren: We werden haast letterlijk gezandstraald. Mijn dunner wordende haar werd spontaan als het ware opnieuw ingezaaid met zandkorrels, intussen liepen ook oren, ogen, mond en neusgaten vol. Plastic bekertjes vlogen in het rond, want tsja, er is hier nu eenmaal genoeg ruimte voor een drankpost en met nog 5 kilometer voor de boeg lusten lopers nu eenmaal in principe wel een slokje. Maar hoe? Met veel respect zal ik blijven denken aan de dappe-re uitreikers van de bekertjes. Ze werden tijdens het lange staan vooral genegeerd. Maar dan diegene die toch gebruik maakt van de geboden service….een loper met zo’n bekertje vlak voor me raakt uit balans en valt. Het levert een domino-effect op. Er vallen drie lopers beurtelings om en eentje houdt zich nog net staande, een vloek en een schreeuw zijn gelijk door de storm in gierend tempo richting Katwijk gevlogen.

Ik ben het maar even gaan bekijken…maar gelukkig niemand gewond of zo. Het ‘terugstuk’ was inmiddels begonnen, nu werden we vooruit geblazen. Maar ja, heb je dan nog energie? Ik houd het op ‘minder’. Ach, Gewoon gaan, dacht ik, die 1.30 gaat lastig worden, maar wat is dit toch weer mooi! De kust is elke keer anders. Hardlopen is elke keer anders. Hardlopen is elke keer ‘genieten’.

Wim Kooij

Goede sfeer in NaaldwijkOp zaterdag 28 maart 2015 werden er in Naaldwijk diverse marathons gelopen, waarvan de Arcade Halve Marathon de bekendste is. Het evenement werd voor de 18e maal gehouden.

De dag begon met regen, maar het werd daarna gelukkig overwegend droog. Ondanks het weer was er toch wel een behoorlijk aantal lopers op de been geko-men. 1600 lopers en 800 wandelaars. Naast de Halve Marathon werden er ook enkele kortere afstanden gelopen, zoals over 5 en 10 km.

Net als bij de Den

Haag Marathon dit jaar, kon er ook in Naaldwijk worden gekozen voor de wandelvariant over diverse afstan-den, namelijk 10, 15, 21 en 30 km. De wandelaars konden onderweg o.a. enkele kwekerijen bezoeken en de Kookschuur en het Puchmuseum.

En tenslotte waren er kidsruns over twee verschillende afstanden: 500 meter voor kinderen uit groepen 1 t/m 4 van de basisschool en 1200 meter voor kinderen uit de groepen 5 t/m 8. Meer dan 500 kinderen hebben hier aan mee gedaan.

De uitslag van de Halve Marathon is:1. Patrick Kwist. Een bekende bij DHM. Hij won in 2013 bij ons de Hele Marathon!

2. René de Lange

3. Aziz KanfaouiCarla Ophorst was de snelste dame.

Schrijf u vast in voor de Den Haag Marathon 2015!Zondag 20 september.

en profiteer van de korting

die tot 21 juni 2015 geldt!!

Marathon krant nummer 12, mei 2015 Pagina 9

Page 10: DHM Marathon Krant mei 2015

Pagina 10 Marathon krant nummer 12, mei 2015

Project “Grip op uw gezondheid” geeft duwtje in de rug om meer te bewegenVeel mensen zullen dit wel herkennen. U vindt zelf dat u eigenlijk meer moet be-wegen, maar op de een of andere manier komt het er maar niet van! Robert Weij, zorgvernieuwer en werkzaam als divisie-manager bij Medisch Centrum Haaglan-den heeft iets bedacht om u daarbij een handje te helpen.

PluhzIn 2013 lanceerde Robert de website

“Pluhz”. Op deze website kunnen mensen –die door de bomen het bos niet meer zien- allerlei vragen stellen. Dat kan variëren van een vraag over een onduide-lijke artsenrekening tot vragen over hun gezondheid. Deze vorm van internet-technologie noemen we e-health.

StappentellerRecent heeft Robert iets anders bedacht om mensen te stimuleren meer te bewe-gen. Hij heeft hiervoor een experiment bedacht waar 26 Hagenaars aan mee deden. De deelnemers kregen onder meer een stappenteller, een “slimme weegschaal” en een bloeddrukmeter. Ver-

der konden zij via Pluhz zeven dagen per week en vierentwintig uur per dag vra-gen stellen. Alleen aan het verstrekken van apparaten heb je natuurlijk weinig als niet precies weet wat exact de functies zijn. Bijvoorbeeld die bloeddrukmeter. Het heeft alleen nut om die te gebruiken wanneer je weet wat je normale waarde is. En er zijn heel wat mensen die niet op de hoogte zijn van hun eigen gemiddelde bloeddruk. Als dat niet bekend is, hoe weet je dan wanneer die te hoog of te laag is? En de weegschaal heet “slim”, om-dat die naast je gewicht ook aangeeft hoe hoog je vetpercentage is, de hoeveelheid vocht in je lichaam en de spiermassa.Geadviseerd wordt om per dag minstens 10.000 stappen te zetten, om aan vol-doende beweging te komen. Uit de proef is gebleken dat mensen toch nog even een extra rondje gingen lopen of extra met de hond gingen wandelen als ze op de stappenteller zagen dat ze daar nog ver onder zaten.

BuurthuizenBij het experiment deden ook twee buurthuizen mee. Een in Kortenbos en een in de Schilderswijk. Daar werden extra bewegingsactiviteiten georgani-seerd om het voor de deelnemers wat gemakkelijker te maken om hun goed voornemens daadwerkelijk in actie om te zetten.Tijdens de proefperiode werden de deelnemers regelmatig begeleid en

ook werd er regelmatig geïnformeerd naar hun ervaringen.Robert: “ja, je moet mensen blijven stimuleren en triggeren, anders neemt de motivatie snel af ”.Het proefproject duurde drie maanden en de meeste deelnemers waren er erg enthousiast over. 78% van de deelne-mers liet weten meer stil te staan bij de gezondheid. 57% is veel meer gaan bewegen.Robert hoopt nu in meer wijken in Den Haag het project “Grip op uw gezond-heid” te kunnen starten en dat de gemeente hier in wil investeren.Per slot van rekening heeft de gemeente Den Haag het onderwerp “Gezondheid” al een paar jaar hoog op de agenda staan!

Mogen we u begroeten?Vind u ook dat u meer moet bewegen? Wat let u om bijvoorbeeld hard te lopen of te wandelen (wanneer u het wat rusti-ger aan wilt doen). Beide mogelijkheden kunt u in ieder geval in praktijk brengen bij Den Haag Marathon op zondag 20 september 2015! Lees in deze krant waar en hoe u zich daarvoor kunt inschrijven!DHM 2015 wil u ook graag grip op UW gezondheid geven!!

Rick Baron Bron: AD 21 maart 2015

Rayonmanager Ewout Ouwehand heeft zelf ook veel loopervaringDat vrijwilligers erg belangrijk zijn bij een evenement als de Den Haag Marathon, is duidelijk. Zij kunnen bij talloze taken worden ingezet. Een van die vrijwilligers is Ewout Ouwehand, die de taak van rayonmanager heeft. Met hem heeft de redactie van de Marathonkrant een gesprek gehad, om iets meer te weten te komen over de functie van rayonmanager, maar ook om meer over de persoon Ewout te weten te komen.

Page 11: DHM Marathon Krant mei 2015

Rauwe cacaoOntelbare onderzoeken tonen de voorde-len van chocola aan voor je gezondheid en sportprestaties. In die onderzoeken gaat het alleen niet over een reep uit de supermarkt, maar over rauwe cacao. Jan-neke van der Meulen vertelt je alles over dit natuurlijke product.

Voeding voor goden Rauwe cacao is in tegenstelling tot ge-wone cacao onverhit.Rauwe cacaobonen, de zaden van cacaofruit en de basis van cacao nibs of poeder, komen oorspronkelijk van Zuid-Amerika. De Naam Theobroma Cacao betekent letterlijk “voeding voor goden”.Waarom? Omdat rauwe cacao meer dan 400 complexe voedingsstoffen bevat waaronder essentiële vitamines en mine-ralen, vezels, gezonde vetten en eiwitten, zoals grote hoeveelheden magnesium,

zink, ijzer, chroom, koper, mangaan, zwavel, omega-6 vetzuren, tryptofaan, se-rotonine en vele andere belangrijke stof-fen, die actieve mensen helpen herstellen. Van die 400 stoffen is er een aantal in het bijzonder zeer gunstig voor je sportpres-taties.

Rijke natuurlijke bronCacao is de rijkste natuurlijke bron van magnesium. In periodes van stress en hard trainen plas je tot vier keer meer magnesium uit dan normaal. En je verliest nog meer, als je daarbij zuivel, alcohol, koffie of frisdrank gebruikt.Magnesium is een onmisbaar mineraal dat meer dan 300 taken heeft in je li-chaam en belangrijk is voor je organen en spieren. Daarnaast verlaagt magnesium je bloedsuikerspiegel en verhoogt het de insulinegevoeligheid van je cellen, is het

nauw betrokken bij de reparatie van spie-ren, voorkomt het kramp en verlaagt het je bloeddruk. Ook is rauwe cacao een van de rijkste bronnen van antioxidanten.

Het ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) niveau van rauwe cacaopoeder is lager dan in verse kruiden, maar wel tot 40 maal hoger dan in blauwe bessen of groene thee.

Rauwe cacao, velen malen beter dan chocola uit de supermarkt!

Marathon krant nummer 12, mei 2015 Pagina 11

KunstEwout ontvangt mij in zijn gezellige lichte huiskamer in zijn flat in de wijk Morgenstond. Beelden –waarvan de meeste zijn uitgevoerd in keramiek- van kunstenaars als Berry Holslag en Jan Snoeck vallen mij het eerst op in het in-terieur. Hij is duidelijk een liefhebber van kunst, zoals ik al vermoedde. Ewout doet namelijk ook vrijwilligerswerk bij een team, genaamd “Collectie Escamp Team”, dat zich bezig houdt met het behoud van de in het stadsdeel Escamp aanwezige kunstwerken.Wat het lopen van marathons en wan-deltochten betreft, kent Ewout ook het klappen van de zweep.Hij geeft een opsomming: zondag 12 april heeft hij voor de 58e keer meegelo-pen met de Duinenmars, de CPC heeft hij 25 maal gelopen. Ook de 7 Heuvelen-loop en de Makrelenloop kunnen op zijn conto worden geschreven. Wanneer hij 1,5 keer de Vierdaagse opnoemt, moet ik even de wenkbrauwen fronsen.

“Ja, ik heb hem 1 keer helemaal uitgelo-pen en 1 keer moest ik de Vierdaagse

halverwege opgeven, omdat ik ziek werd”, verklaart Ewout.

Wat doet een rayonmanager?Via zijn contacten bij Atletiekvereniging Sparta is hij betrokken geraakt bij de organisatie van de Den Haag Marathon. Ewout heeft zelf een loopgroep bij Sparta. Vroeger gaf hij daar ook trainingen. Nu is hij er invaltrainer.Als rayonmanager van het rayon Wasse-naar, dat zich uitstrekt van de Wassenaar-seslag tot aan de Benoordehoutseweg, is Ewout verantwoordelijk dat alles op de dag van de marathon goed loopt in dat gebied. De eerste keer dat hij deze taak verrichtte in 2013 was dat best vermoei-end, omdat hij binnen zijn rayon op de fiets alles moest nalopen of alles in kannen en kruiken was. Het jaar daarop in 2014 had hij een motorrijder tot zijn beschikking en ging dat natuurlijk een stuk sneller.Het werk op de grote dag zelf bestaat onder andere uit het controleren of de verkeersregelaars op hun plek staan, de waterposten zijn bemenst en of er in het

rayon eventueel zaken zijn die speciale aandacht behoeven. In 2014 kwam daar ook nog bij dat de bewegwijzering zelf moest worden verzorgd door de rayon-managers.

Bezige bijEwout is een behoorlijk bezige bij. Maar hij is momenteel bezig om wat activitei-ten af te stoten. “Ik ben bijna 68, dus ik wil het wat rustiger aan gaan doen”, laat hij weten.

“Het gaat daarbij niet zozeer om de hoeveelheid aan activiteiten, maar ook alles wat daar bij komt kijken. Bij veel activiteiten heb je namelijk ook een hoop werkzaamheden er omheen. En dat trek ik niet meer allemaal. Ik wil me meer in-zetten voor activiteiten waar verder geen rompslomp aan vast zit, lekker freewhee-len”, laat hij weten.Aan het eind van het gesprek zegt Ewout dat de Den Haag Marathon zeker verder moet doorgroeien.Dat vind ik ook Ewout; bedankt voor dit gesprek en nog veel succes met alles!

Rick Baron

Page 12: DHM Marathon Krant mei 2015

3 loopverslagen door Dick van der Klei

Een tijdje terug stond in de NRC een arti-kel over hoe een Belg hardlopen in Neder-land verovert, en dan met name de grote evenementen. Nog steeds zijn mensen te overtuigen aan grote evenementen mee te doen, steeds meer zelfs.

Bob VerbeeckBehalve Zeeland Marathon lijken alle grote renevenementen 30 jaar oud of ouder. Gedoeld wordt op Bob Verbeeck, een voormalige topatleet, die eigenaar is van de marktleider in Belgie, Golazo. Golazo, gevestigd 50KM van Eindhoven, organiseert een paar honderd evenemen-ten in België, waaronder de marathons

van Antwerpen en Brussel. Golazo is zo voor sponsors en topatleten een aantrek-kelijke partij naar ik begrijp. Ze heeft een omvang om schaalvoordeel kennelijk in haar voordeel te laten werken. Uitgaande van grotendeels vaste kosten van een evenement is vergroting gelijk aan winst-vergroting. Golazo heeft in februari 2014 Like2Run overgenomen, bekend van de CPC en Rotterdam Marathon, en in juli 2014 heeft zij Eindhoven Marathon over-genomen uit de top 10 van Nederlandse ren evenementen, die nu ook onder Like2Run-uitstraling draait. Van de grootste 5 Benelux-marathons is Golazo eigenaar van nummers 2 tot en met 5.

CPCMijn voorjaarplan: alles in de buurt, o.a. voor het eerst Antwerpen Marathon en voor de 3e keer Leiden Marathon. Een paar dagen tevoren kreeg ik een uitnodiging voor de CPC die zondag (met dank aan DMO). Enorm veel mensen op het Malieveld. Met enige moeite toegang gekregen tot de business-runtent om startnummer te halen. Na 5 jaar ren evenementen organiseren kijk je anders tegen andermans evenementen, meer “hoe doen zij het? “… De laatste keer dat ik de CPC liep was 3 jaar terug, toen waren er net geen 8.000 deelnemers op 21K. Nu schitterend loopweer en die middag zullen er 10.104 finishers zijn op 21K, 25% meer dan 3 jaar terug. Die

Feel good foodRauwe cacao heeft niet de nadelen van slechte suikers en vetten in een gewone reep chocola, maar wel de voordelen van alles waar je soms echt behoefte aan hebt: de feel good stofjes! Door te sporten komen endorfines vrij, maar ook door te genieten van rauwe cacao. Dus lekker trainen en herstellen met een chocodrankje is zeg maar een dubbele espresso, maar dan een super healthy-one.

Waar te koop?Je basismaaltijden met veel fruit en groente kun je perfect aanvullen met cacao. Bijvoorbeeld door twee eetlepels cacaopoeder toe te voegen aan je smoo-thie of cacaonibs, aan je zelfgemaakte tussendoortje. Omdat zuivel de actieve werking van antioxidanten tegenwerkt,

kun je dit beter niet combineren met rauwe cacao.

Rauwe cacao is te koop in natuurvoe-dingswinkels en via web shops, maar zie je ook steeds vaker in het schap van de supermarkt. Poeder en nibs zijn het voor-deligst, het makkelijkst te verwerken en geven ook nog eens de meeste prestatie bevorderende voordelen. Win-win!

tekst: Janneke van der Meulen

bron: Run2Day Magazine, run2daymagazine.nl

070 - 2054521

Pagina 12 Marathon krant nummer 12, mei 2015

RUILEN MARATHONSHIRTS DHM14De organisatie van de DHM laat weten dat de mogelijkheid nog steeds bestaat je marathon-shirt te ruilen of op te halen. Vorig jaar hebben sommige deelnemers aan de Den Haag Marathon niet de goede maat T-shirt ontvangen. Wie dit wil kan dit shirt alsnog omruilen op het marathonbureau aan de Raamweg.

3 keer een Golazo ren evenement:

Janneke schreef het boek SUPERSNEL HERSTEL met praktische tips hoe je met behulp van verse, natuurlijke voeding jezelf in topconditie krijgt en iedere

dag maximaal presteert. jannekevandermeulen.nl

Page 13: DHM Marathon Krant mei 2015

extra mensen t.o.v. 2012 waren zichtbaar en voelbaar. Uiteindelijk alleen met Jos Koot, die al 40 jaar rent, ooit 3u op 42K; beiden in ons geel-groen-schuin DHMara-thon shirt. De start is nu in waves over de hele Koningskade. Overal veel deelnemers, duizenden mensen op de Koningskade en het Malieveld; veel leden van de club (the Hague Road Runners). Zoals bij Amster-dam Marathon duurt het geruime tijd voor Jos en ik te midden van een massa overige deelnemers na de start ook in beweging komen. Bij de hoek Javastraat staan we alle-maal stil omdat het parcours te snel smaller wordt. Nadien komt de gang er in, de hele massa is onderweg. Inhalen lukt niet echt tot Loosduinen; ingehaald worden ook niet. Ik raak Jos kwijt. In je eigen stad rennen is toch leuk. Zo redelijk soepel over de Valkenboslaan, Loosduinen, Vogelwijk, en dan terug via het Statenkwartier naar Scheveningen. In ie-dere wijk waar we doorheen komen behoorlijke aantallen lokale toeschouwers, die het zo te zien toch wel leuk vinden zo’n groot evenement dat hen zo komt opzoeken.

In 2012 stond de laatste drankpost op 14K met als resultaat dat vrienden uit vochtgebrek terugvielen vlak voor de finish, nu was deze post verplaatst naar 17K, Badhuisweg/Stevinstraat, een slimme zet. Onderweg een paar bekenden tegengekomen, laatste stuk langs Belgisch Park en Benoordenhout; op het ein-de versneld naar de finish. Veel mensen weer overal. Geborreld in de business run tent op het Malieveld met bier en bitterbal-len, nadien borrel met de loopgroep voortgezet in een café aan de Denneweg. Gezellig, wel druk, mooi om zo’n organisatie te zien uitpakken. Leuk bij de samenvatting op TV West dat een geïnterviewde loper (Jaap uit Waddinxveen) ook aangeeft “jam-mer van die drukte”, en toevoegt: “Vredesmarathon leuker.…”. De gemeente Den Haag gaat bij de toekenning van de jaarlijkse subsidie aan Golazo van € 140.000 uit van gemiddeld bedrag van € 19,50 dat wordt besteed in de Haagse economie door ie-dere CPC-bezoeker (x 175.000). Daar heb ik ruim aan voldaan!

Rotterdam Marathon Kort voor Rotterdam Marathon besloten toch maar te gaan en kaartje geregeld. Mijn laatste grote training 2 weken voor Antwerpen Marathon zou over het strand naar Katwijk zijn (35K), dan kan 42K ook. Ook hier weer drukte van belang. In Rotterdam gestudeerd en 12 jaar gewoond in 4 wijken in Noord. De gemeente startte de marathon in 1981 en steunt deze fors, o.a. met een paar ton subsidie per jaar.

Mijn laatste marathon daar was in 2009, toen ± 8.000 finishers op 42k. Nu zullen die dag ±12.500 lopers finishen op 42k, 50% meer dan in 2009. www.marathon42k.nl heeft aardige over-zichten, waar marathons in Europa zijn: Rotterdam Marathon is al enige jaren voorbij gestreefd in deelnemersomvang op 42K door Amsterdam Marathon en in records door m.n. de major Berlijn Marathon met ± 35.000 finishers op 42K. Met BMW als

hoofdsponsor geeft dat een financiële slagkracht voor startgel-den voor toplopers, die Rotterdam niet kan matchen. De ma-rathon majors zijn niet zonder reden een league boven de rest. Amsterdam Marathon drijft op haar toeristische aantrekkings-kracht voor die 8 jaar snelle expansie van de marathon daar. Volgens Runnersworld begin dit jaar ‘Waar lopen Nederlanders een marathon?’: 8.000 Rotterdam, 3.400 Amsterdam, 1.500 New York. In Amsterdam is 3/4 buitenlander, in Rotterdam 1/5

Rotterdam Marathon is een Nederlands instituut. Juist dat is de reden om toch maar weer eens te gaan. Ik sta tijdens You never walk alone van Lee Towers nog op het Hofplein (3e wave), enorm veel deelnemers, veel Nederlanders om mij heen, een paar van de club. Na een half uurtje over de startlijn heen. We gaan soepel naar de Erasmusbrug Zuid in. De Laan op Zuid en de Erasmusbrug zijn van na mijn tijd in Rotterdam en voor de marathon een grote verbetering. Bij 10K, rechtsaf en ineens een versmalling en het tempo gaat eruit. 5K lang westwaarts over het Havenspoorpad, ±2,5m breed, een smalle berm en een sloot naast me. Ik begrijp de noodzaak om een B-weg, of dubbel-fietspad op te nemen in het parcours in plaats van hoofdwegen. Jammer nu dat het tempo er uit gaat, ik blijk klem te zitten achter 4 pacers die helaas naast elkaar lopen en zo met hun paar honderd volgers inhalen onmogelijk maken. Bij 15K gaan we in de buurt van Slinge de wegen weer op en vrijheid terug. In Rotterdam zijn altijd veel toeschouwers, ook nu is er veel belangstelling voor de marathon. De marathon leeft daar sterk; toeschouwers lijken positiever dan in Amsterdam bijvoorbeeld. Dat de film de Marathon (een must see!) in Rotterdam speelt, spreekt dan ook voor zich. Langs Zuiderpark slingeren we

070 - 2054521

Marathon krant nummer 12, mei 2015 Pagina 13

Page 14: DHM Marathon Krant mei 2015

Pagina 14 Marathon krant nummer 12, mei 2015

Zuid door, terug naar Laan op Zuid en Erasmusbrug. Op de brug goed zicht over Noord en wat opvalt is een enorme plaat van renners op het 25-etage hoge WTC (±80 meter hoog, 1Km verwijderd van de brug), de nieuwe sponsor Nationale Neder-landen aanprijzend. De gang zit er goed in. Op de brug ± 2/3 af, Noord in naar Crooswijk, om de Kralingse Plas heen, door Kra-lingen en zo terug naar de Coolsingel. Vooral in Noord enorm veel mensen; maar alleen in de stadsdriehoek ook niet-lokale bezoekers langs het parcours. Ik val na 35K wat terug.

Tot de finish toe is het vol op het parcours, maar goed te doen. Veel toeschouwers aan de Mariniersweg, Blaak en Coolsingel, die tot de streep aanmoedigen. Nr. 37 af. Ik miste de bananen onderweg. De Fyffes-banaan bij de finish valt slecht, mijn maag zit nog op slot. Bagage ophalen op het Weena. Bagage ophalen vlak bij het Stadhuisplein is slim van Golazo; nodigt uit voor de borrel: geborreld op de Lijnbaan, aangeschoven bij een tweetal tevreden finishers uit Purmerend dat ook Amsterdam Mara-thon kent, napraten, bier en bitterballen. De gemeente Rotter-dam gaat uit van reclame voor de stad door de marathon (“ie-

dere stad heeft een marathon”). Daar is volgens mij weer ruim aan voldaan.

Antwerpen MarathonTwee weken later met mijn vrouw naar een hotel in Ant-werpen. De Perdijk Groep van de HRR zal en bloc aanwezig zijn, we lopen met 10 man volgens mij. De A4 bij Bergen op Zoom is klaar, waar-door Antwerpen

een kwartier dichterbij de Randstad is gekomen en je niet meer om Rotterdam en langs Breda hoeft. Antwerpen beleefde haar (eerste) bloei in de Spaanse tijd (±1550). Het is er gezellig, het centrum is goed te belopen, de mensen zijn er vriendelijk, zoals Henk Westbroek zong “… het taaltje is zo zacht ….”. De Altstadt van Antwerpen ligt op de rechteroever van de Schelde. Antwer-pen is de 2e haven van Europa; de rivier de Schelde met de oude gebouwen geeft een leuke sfeer aan de stad. 35 jaar terug in Rot-terdam studerend gingen we liever naar Antwerpen dan naar Amsterdam. De Antwerpen 10 Miles,30e keer, is een soort Dam tot Dam Loop en is in de middag. Ingeschoven is een marathon met 2.500 deelnemers, de grootste van België, nummer 3 van de Benelux, achter Rotterdam. 2.500 man op 42K is gezellig druk, maar geen vol parcours. De start is op de linkeroever op een rustig plekje in een Buitenveldert-achtige wijk, recht tegenover de Altstadt. Een groot tentendorp voor de middagwedstrijd kan de 2.500 42K-lopers gemakkelijk ontvangen. Gemoedelijk, rustig. De rest van de groep gevonden. Samen het startvak in.

Om 9.00u start. Na een korte rondgang op de linkeroever een tunnel in naar de rechteroever. Gertjan kwijtgeraakt, hij is te snel voor mij. Op de havenkaden zuidwaarts Marty, Marcel en Adolfo opgepikt op weg naar de buitenwijken. Deze komen over zoals in London: flatwijken, arme wijken, rijke wijken, maar ook voormalige dorpen die zijn geannexeerd door de grote stad. Veel groen, afwisselende behuizing en bewoning. Opval-lend veel gelijkvloerse kruisingen, ook van brede locale wegen, weinig regelaars van de organisatie, de politie regelt het verkeer en verzorgt het in stand houden van het parcours. Niet veel toe-schouwers, veel locale mensen, maar wel spontaan; wie er staat moedigt meer aan dan in Nederland. Een plat parcours, een Belgische ondergrond, geregeld kasseien, af en toe forse gaten in het asfalt. Deels zelfde sponsors als in Rotterdam, o.a. AA drink, New Balance. Verzorging goed: water iedere 2,5 km, geregeld energydrink, bananen en gedroogde abrikozen. Van AA gels keert mijn maag om, deze laat ik. Met een grote boog nabij 30K terug naar de ringweg. Dan een enorm park in, mooi. Daarna via de noordelijke bedrijvenwijken naar de jachthaven met het nieuwe museum MAS, en zo over havenkade terug naar de Alt-stadt. De finish is op de kasseien recht voor het stadhuis op de Grote Markt. Veel publiek daar, zeer gezellig, midden tussen de kroegen, en midden in de Altstadt. Nr. 38 af. De grote wedstrijd

Page 15: DHM Marathon Krant mei 2015

Zondag 3 mei leidde hij nog een wandeltocht langs het tracé van de Atlantikwall, in het kader

van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Een dag later had ik een gesprek met hem. Ik heb het over Maurits Burgers, voor wandelaars en vrienden Maup, die onder de websitenaam www.wandelenmetmaup.nl interessante wandelingen organiseert in Den Haag en omgeving. Omdat de DHM voor het eerst ook een wandelvariant kent op zondag 20 september 2015, heeft de organisatie Maurits in de arm genomen en gevraagd toe te treden tot de directie.

Lopen is natuurlijk De voorliefde voor het wandelen is Mau-rits met de paplepel ingegoten. Als kind namen zijn ouders hem overal mee naar toe om te wandelen. Vooral op dagen als 1e en 2e Pinksterdag, Nieuwjaarsdag. Dat waren typisch van die dagen dat je ging wandelen. Als een soort traditie.

Een mens is gebouwd om te wandelen en te hollen. En bijvoorbeeld niet om de hele dag te zitten. Hij verwijst naar vroeger. Toen hadden we al die technie-

ken niet van computers en smartphones bijvoorbeeld. Toen moest je zelf gaan kijken of bepaalde gewassen die je had ingezaaid al op kwamen, als je landbou-wer of tuinder was. Dat deed je allemaal lopend, dat was heel normaal en heel natuurlijk. Dat geldt zelfs voor hollen en hardlopen.

Maurits noemt nog een ander voorbeeld uit het dagelijkse leven. “wat doen de meeste mensen wanneer ze aan het piekeren zijn? Juist! IJsberen en rondjes lopen. Er zijn er maar weinigen die dan stil blijven zitten. Wanneer je loopt ben je beter in staat om over langere termijnen na te denken”.

Vijf lessen en tips voor beginnersOp de website van Maurits staan vijf les-sen, stelregels. Dit zijn ze:

Les 1: Wandelen doe je niet met je benen maar met je zintuigen. De benen lopen vanzelf; Les 2: Sta stil en je ziet meer; Les 3: Kijk omhoog; Les 4: Alles is een wandeling; Les 5: Wees benieuwd. Lering en vermaak is wandelend ontspannend.

Maurits licht een paar van deze lessen toe, sommige aan de hand van de vragen die ik stel. Op mijn vraag of hij bijvoor-beeld wat tips heeft voor mensen die met wandelen gaan beginnen verwijst hij naar les 1. Wandelen is niets anders dan je op een bepaalde manier voorover laten vallen, de zwaartekracht doet de rest. Zelfs met gesloten ogen is een mens heel goed in staat om te lopen. En neem tijdens het wandelen veel in je op van wat je tegenkomt. Zelf is Maurits een groot natuurliefhebber (zoals de meeste wan-

Marathon krant nummer 12, mei 2015 Pagina 15

Wandelgoeroe Maurits Burgers"Mensen zijn gebouwd om te wandelen”

waar het om ging, de 10 Miles, was weer groter dan voorheen begreep ik, bijna 40.000 deelnemers; burgemeester Bart de Wever gaf het startschot en liep mee. De hele stad is druk met mensen in de sfeer van de grote loop. We brengen de middag op het terras door bij de finish, ’s avonds terug naar het Haagse.

De CPC vermijdt helaas het historische centrum van Den Haag, Rotterdam heeft geen historische centrum om de marathon doorheen te leiden, maar de rivier de Maas heeft wel wat. Beiden zijn best druk tegenwoordig. Alles is relatief: Parijs Marathon op 12 april ± 50.000 op 42K en London Marathon op 26 april ± 40.000 op 42K, in London werd ±3 minuten sneller gelopen dan in Rotterdam. Wil je in het voorjaar niet te ver weg toch aardig een marathon lopen dan is voor mij Antwerpen een aanrader. Op naar Leiden Marathon, Altstadt en Groene Hart, ook leuk …..

Dick van der Klei

Page 16: DHM Marathon Krant mei 2015

Pagina 16 Marathon krant nummer 12, mei 2015

delaars trouwens). Hij kent en herkent alle vogels. Tijdens het wandelen heeft hij niet zo lang geleden weer een nieuwe soort ontdekt. “De Groenling, een vogel die niet opvallend is en veel op andere lijkt, maar die je makkelijk herkent aan een apart laag soort geluid. Of neem de Fitis en de Tjiftjaf die je feitelijk alleen kan onderscheiden vanwege een ander geluid dat ze maken. De Groenling, de Fitis en de Tjiftjaf herken ik dus vooral met mijn oren. Dat bedoel ik dus met het gebruik maken van je zintuigen!” Hiermee is tevens les 5 aan de orde, je leert enorm veel van wat je onderweg allemaal tegenkomt tijdens het wandelen. Terugkomend op de tips voor beginners, zegt Maurits dat het er niet zo veel zijn. Uiteraard is goed schoeisel erg belangrijk. Wanneer je een strandwandeling maakt

is het handiger om wat hogere schoenen aan te trekken, anders schep je alleen maar zand. En als je echt met wandelen gaat beginnen, moet je dat wel opbouwen. De eerste paar keer is een wandeling van ongeveer 90 minuten prima. Ook belang-rijk is dat je in een tempo loopt dat jij zelf het prettigst vind.

Alles is een wandelingLes 4: “Alles is een wandeling” intrigeert mij ook en ik vraag Maurits daarvan een voorbeeld te geven. Hij zegt dat hij ooit met een vriendin bijna ieder plekje in Den Haag heeft bewandeld. Puur om dat te verkennen. Je komt zo veel interessante dingen tegen onderweg, of het nu om een park gaat waar bijzondere bomen staan of mooie gevels van oude herenhuizen, dat maakt niet uit. Zelfs lelijke dingen kunnen interessant zijn. Alles is een wan-deling, letterlijk!

Maurits komt nog even terug op de wandeling die hij op 3 mei heeft geor-ganiseerd langs de route waar ooit de Atlantikwall heeft gestaan. Hij laat mij een afbeelding zien van een raket, die komt uit het bekende oude stripverhaal van Kuifje: “Mannen op de maan”. Die rood-wit geblokte raket is een regelrechte kopie van een V2 raket. Maurits heeft dat ook aan de mensen van zijn rondwan-deling laten zien. “Dat vinden mensen interessant, wanneer ik dat soort achter-grondinformatie verstrek”.

Wandelen is sociaalIk constateer een verschuiving bij de marathons wat betreft belangstelling. Steeds meer vrouwen beoefenen de hardloopsport, terwijl er ook een groei is te zien bij de jeugd. Ik vraag Maurits hoe dat bij de wandelsport is. Hij zegt dat het vooral vrouwen zijn, die wandelen. Het is een sociale bezigheid. Je ziet ze vaak

in groepjes, gezellig keuvelend over van alles en nog wat. Mannen duiken over het algemeen meer een kroeg in, wanneer ze iets sociaals zoeken. De gemiddelde leeftijd van mensen die zich met de wan-delsport bezig houden ligt ook wat hoger dan bij de hardloopsport. Hardlopen is sowieso meer een individuele sport, die vooral prestatiegericht is. En dat valt me dan weer op bij de DHM. Jullie focussen ook heel sterk op het genieten van de omgeving waar men doorheen rent. Dat spreekt mij erg aan.

foto: Casper de Weerd

FolderMaurits zegt dat hij van plan is om voor de wandelvariant van de DHM een boekje of folder te ontwikkelen, met achtergrondinformatie over de bijzon-dere zaken die je op de wandelroute tegen komt. Dat kunnen gebouwen zijn, beel-den maar ook zeldzame planten, noem maar op.

Wie meer te weten wil komen over de wandelingen van Maurits Burgers, kan zijn website bezoeken www.wandelen-metmaup.nl en een kijkje nemen op zijn Facebookpagina www.facebook.com/WandelenMetMaup

Rick Baron

COLOFONMarathon Krant is een uitgave van de stichting Den Haag Marathon

Raamweg 47 tel.: 070-7854236 website: www.denhaagmarathon.nl

Teksten in deze krant: Rick Baron, Marco Overduijn, Wim Kooij

Ancilla Sterrenburg, Nienke Becker, Janneke van der Meulen,

Dick van der Klei,

Foto’s: Rick Baron, Casper de Weerd

Lay-out en Druk: Colorworks

Logo Den Haag Marathon: Marnix Rueb

Meld je nu aan als

Business team5 lopers per team

Zie voorwaarden op www.denhaagmarathon.nl

Page 17: DHM Marathon Krant mei 2015

Je hebt je ingeschreven voor de marathon of ultra tijdens de Den Haag Marathon. De marathon 42.195 meter en de ultra 63.000 meter! Zowel de marathon als de ultra vraagt veel van je lichaam en dit betreft niet alleen je conditie.

KoolhydratenIn de voorbereiding voor een marathon of ultra wordt er vaak veel tijd besteed aan training (schema`s) schoeisel, kle-ding etc. Wat toch vaak wordt onder-schat is de voeding en vochtbalans voor, tijdens en na de wedstrijd.Tijdens het lopen zijn koolhydraten de voornaamste energieleveranciers. Indien de koolhydraten op zijn volgt de spreek-woordelijke “man met de hamer”, het li-chaam moet over op de verbranding van vetten. Deze vorm van energie is trager en minder efficiënt (ongeveer 50%). Het

is dus belangrijk om de koolhydraat-voorraad in het lichaam vooraf-

gaand aan de marathon en ultra zo groot mo-

gelijk te maken en deze voorraad

tijdens

de wedstrijd continu te blijven aanvullen.

Zorg wel voor de wedstrijd en training dat je een vetarme maaltijd nuttigt om maagkrampen tijden de loop te voor-komen. Voor Ultra lopers is het continu aanvullen van koolhydraten tijdens de wedstrijd van extra groot belang.

Vocht….belangrijk!Na de finish is het belangrijk zo goed mogelijk te herstellen. Een juiste com-binatie van herstelvoeding is rijk aan koolhydraten, voor het aanvullen van de energievoorraad, en eiwitten, voor het herstel van de spieren. De verhou-ding van deze herstelvoeding is idealiter 2/3 koolhydraten en 1/3 eiwitten en de voeding dient binnen 45 minuten na inspanning genuttigd te worden.

Verder is het zeer belangrijk het lichaam constant van vocht te voorzien. Bij een vochtverlies van 2% van het totale lichaamsgewicht moet al rekening ge-houden worden met een achteruitgang in het prestatievermogen. Vochtverlies en de ophoping van afvalstoffen in de spie-ren tijdens de marathon zorgen voor een verandering in de mineraalhuishouding die kan leiden tot spierkrampen.

TrainingNet als het trainen van te lopen tijd/afstand, is het ook belangrijk om je voeding- en vochtinname te trainen. Ook hier zal je lichaam aan moeten wennen. Neem tijdens je trainingen vocht en voe-ding mee om te wennen aan het drinken en eten tijdens het lopen. Doe dit ruim voor de wedstrijd zodat je kunt wennen aan het soort voeding en vocht, niets is zo vervelend om tijdens de race tot te conclusie te komen dat het drankje/eten niet goed valt.

Meer informatie over sport en voeding is ook te vinden op www.sportzorg.nl. Hier vindt je ook verdere verwijzing naar een sportarts werkzaam bij een Sportmedische Instelling.Meer informatie over de Sportgenees-kunde MCHaaglanden: www.mchaaglan-den.nl/sportgeneeskunde

Voeding en vocht voor de marathon & ultra

Sportmedische begeleidingspakketten voor duursporters De afdeling Sportgeneeskunde van het MCH staat bekend om de goede zorg voor en diagnostiek bij geblesseerde sporters. Steeds meer recreatieve en topsporters kiezen voor het MCH voor sport-medische onderzoeken, inspanningstesten en check-ups.

Sporters kunnen bij de sportartsen van het MCH ook terecht voor de verplichte kleine sportmedisch onderzoeken, bijvoor-beeld voor KNWU-licenties, licenties voor wedstrijdroeien, en de kleine en grotere keuringen bij deelnemers aan buitenlandse duursportevenementen zoals de Alpe d’HuZes, Tour for Life, Roparun en de Mont Blanc-marathon.

Trainingsadvies voor duursportersNaast het uitgebreid in kaart brengen van de gezondheid met ECG, longfunctie, bloedonderzoek en inspannings-ECG, ge-ven de sportartsen ook trainingsadviezen. Bijvoorbeeld over:• trainingsopbouw• materiaalkeuze• preventieveoefeningen• eninspanningsfysiologie

Optimale begeleiding naar uw doelMet een uitgebreid sportmedisch onderzoek (USMO) wordt u als sporter helemaal doorgelicht. Dit onderzoek eindigt met een maximaaltest met ademgasanalyse op de (race)fiets of loopband. Hiermee wordt het conditiegetal (VO2max) geme-ten. Aan de hand van rust- en maximale hartslag en de hartslag bij de anaerobe drempel (omslagpunt) worden hartslagtrai-ningszones bepaald.

Marathon krant nummer 12, mei 2015 Pagina 17

Page 18: DHM Marathon Krant mei 2015

Volledig begeleidingspakket voor duursportersSpeciaal voor de fanatieke duursporter hebben wij nu een sportmedisch bege-leidingspakket samengesteld, waarin tegen een sterk gereduceerd tarief een 'losse' vervolginspanningstest kan wor-den afgenomen*. Daarnaast bieden we tegen een speciaal combinatietarief de mogelijkheid om naast de begintest en de vervolgtest, ook een consult bij onze sportdiëtiste te laten verrichten*.Zo kunt u als duursporter optimaal begeleid worden naar uw eigen doel in de loop van het jaar, en uw vooruitgang objectiveren en daarmee de puntjes op de i zetten.

Kosten Normaal kost een USMO € 285,- en een losse inspanningstest met ademgasana-lyse € 150,-. In pakketvorm kunnen wij dit scherp aanbieden:• Uitgebreidesportmedische begeleiding : € 385,- *• Uitgebreidesportmedische begeleiding en diëtetiek: € 450,- *• Basissportmedischebegeleiding: € 250,- (= 2 x losse inspanningstest met ademgasanalyse)*(*Mits binnen een jaar de vervolgtest wordt gedaan; prijzen tot 1-1-2016)

Vergoeding sportmedisch consult en onderzoekRaadpleeg uw polisvoorwaarden of

sportmedische consulten en onderzoe-ken worden vergoed. Regelmatig is dat namelijk (voor een deel) wel het geval. Bovendien gaat het niet van uw eigen risico af. Website Sportgeneeskunde: www.mchaaglanden.nl/sportgenees-kunde

VaderSport is Richard met de

paplepel ingegoten: zijn vader was voetballer in hart en nieren, eerst als pro-fessional, later als trainer van topamateurs. De voetbalsport heeft hij in zijn tienerjaren wel beoefend, maar hij bleek toch meer tot zijn recht te komen in duursporten. Hardlopen ziet hij als sport in zijn meest elementaire vorm. Regelmatig liep hij marathons, vooral in het buitenland.Marathon365Toen hij aan zijn project “Marathon365” begon, had Richard weliswaar al 22 jaar loopervaring, maar bij dit project lag de lat natuurlijk wel vele malen hoger.Aan sportarts Rob Vesters en sport diëtiste Anja Geel (beiden o.a. werkzaam voor NOC*NSF) stelde Richard de vraag of een mens tot een dergelijke prestatie in staat zou zijn. Daar was niet direct een pasklaar antwoord op natuurlijk, aangezien een der-gelijk experiment in de praktijk nauwelijks bestond. Feiten en cijfers waren er dus niet. Maar, dat een mens er toe in staat is dat blijkt wel uit het voorbeeld dat sportarts Rob Vesters gaf: “In Afrika rennen mannen van een bepaalde bevolkingsstam soms de

hele dag achter een springbok aan, voor ze hem hebben gevangen, dat zijn vele kilo-meters, maar ze doen dat gewoon!” Het ad-vies was uiteindelijk dat wanneer Richard ervoor zorgde dat zijn hartslag tijdens het lopen tussen de 120 en 125 slagen per minuut bleef, zijn gewrichten goed in de gaten werden gehouden en hij zorgde voor een inname van 5500 calorieën per dag (ter vergelijking: normaal gesproken ligt dit voor mannen rond de 2500 calorieën per dag!), het project een kans van slagen had. Uiteraard alleen na een gedegen voorbe-reiding. En die voorbereiding duurde meer dan een jaar van keihard trainen. Tijdens zijn 365 dagen durende missie liet Richard zich op eigen verzoek regelmatig contro-leren op dopinggebruik. Hij wilde gewoon niet dat mensen twijfels zouden hebben of hij een dergelijke prestatie wel kon verrich-ten zonder gebruik van doping.Toewijding & wilskrachtEn Richard heeft het in 2007 volbracht! Meer dan 15.000 km heeft hij gelopen, waarmee hij bijzonder veel lof heeft ge-oogst. Zelf denkt hij dat een mens tot meer in staat is dan hij vaak zelf denkt. Mits je hetgeen je wil bereiken maar met de

nodige toewijding doet en in je eigen kun-nen blijft geloven. Als je bereid bent om je met volle overtuiging op je doel te focussen, zullen je prestaties puur gebaseerd zijn op wilskracht. Richard heeft met zijn mara-thons en heel mooi geldbedrag opgehaald. Maar minstens zo belangrijk vind hij heeft kunnen aantonen dat het mogelijk is om dat doel te bereiken zonder enige vorm van doping!Geloof in je eigen marathonIn 2010 en 2011 leverde Richard Bottram een soortgelijke prestatie, maar dan in een groot rad dat voor Schiphol stond opge-steld. Ook dit maal was het doel om geld op te halen dat gebruikt kon worden voor het onderzoek naar kanker. Waarom ik dit verhaal heb geplaatst? Wat Richard hier heeft gedaan is natuurlijk heel extreem. Ik verwacht niet dat iemand dat zo maar eventjes na doet! Maar dat moet je ook niet willen. Richard had daar een speciaal doel bij! De boodschap die ik wil meegeven is eigenlijk: “Geloof in je zelf en in je prestatie, daarmee is al bijna de helft van de marathon gelopen!”

Rick Baron

Nadat zijn verloofde Elise in 2005 aan kanker was overleden, stelde Richard zichzelf een “onmogelijke” opdracht ten doel: een jaar lang iedere dag een marathon lopen om daarmee geld bijeen te brengen voor onderzoek naar en directe ondersteuning van mensen die kanker hebben. Maar dat niet alleen, hij wilde ook bewijzen dan zo’n prestatie zonder enige vorm van doping kan worden volbracht.

Pagina 18 Marathon krant nummer 12, mei 2015

Richard Bottram zette prestatie van wereldformaat neer

Page 19: DHM Marathon Krant mei 2015

ACTIE: 50% KORTING AMBTENAREN GEMEENTE DEN HAAG

Met deze zin sloot zangeres Hind haar optreden af in Wijkpark Transvaal. Deze locatie was onderdeel van het grote Bevrij-dingsfestival op 5 mei 2015 op het Malie-veld in Den Haag.

Omdat we dit jaar voor de 70ste keer Bevrijdingsdag vierden, hadden diverse organisaties in het land extra hun best ge-daan om er iets feestelijks van te maken.

Regen & zonHelaas was de regen en de harde wind op sommige plaatsen een spelbreker. In Den Haag was het gelukkig alleen het eerste uur erg onstuimig weer. Een hevige regenbui met onweer stortte zich op het feestende publiek. Standhouders probeer-den zo goed mogelijk hun spullen droog te houden. Het gros van de bezoekers liet zich niet afschrikken door het weer en genoot van de openingsact O’G3NE, winnaars van The Voice Of Holland 2015. Na hun optreden bleef het gelukkig droog en scheen de zon zelfs. De enige overlast werd nog veroorzaakt door de wind.

DHM heldenOok onze “helden” van de DHM, die om middernacht vanuit Wageningen met de vredesfakkel het vuur naar Den Haag brachten hadden het zwaar. Bij de start in Wageningen kregen de estafettelopers al met regen te kampen. Later werd het ge-lukkig droog. Om 15.00 uur konden deze kanjers de fakkel aan wethouder Karsten Klein overhandigen. De organisatie achtte het niet verstandig dat hij via een bakje hoog in de lucht het vredesvuur zou aan-steken. Hij deed dat nu symbolisch, veilig vanaf het podium.De rest van de dag kon nog worden genoten van allerlei activiteiten en kon het publiek luisteren of meeswingen met op-tredens van o.a. Typhoon, Kensington, de

3 J’s, Emmaly Brown met het orkest van de Koninklijke Luchtmacht, Tourette on Tour, Charly Lownoise & Mental Theo. Als Ambassadeur van de Vrijheid was het dit jaar Jett Rebel, die de eer had om per helikopter van het ene naar het andere fes-tival te vliegen om daar op te treden.

Rick Baron

De gemeente Den Haag wil haar mede-werkers ondersteunen bij een gezonde, actieve leefstijl. Om dit te bereiken wordt, in samenwerking met de stichting Sport & Zaken in Papendal, een intern vitali-teitsprogramma geïmplementeerd. Het vitaliteitsprogramma betekent gemeente-

breed structurele sport- en beweegactiviteiten te organiseren voor alle medewerkers gedurende 2015. Denk hierbij aan sport- en beweegaanbod, zoals hardloop-, fiets- en zwemtrainingen, maar ook deelname aan Haagse sportevenementen als de Den Haag Marathon, CPC en Rabo Beach Chalenge. Sinds 2013 hebben meer dan 2.000 werknemers actief deelgenomen aan een activiteit en zijn zij bewuster geworden van de voordelen van een actieve leefstijl. De gemeente faciliteert dat de inschrijver 50% korting krijgt bij

inschrijving voor 1 van de afstanden van Den Haag Marathon- Vrede’s Marathon op 20 september 2015.

Zeker met uitbreiding van dit terugkerend ren evement met een wandeling op 42KM of 21KM zijn beide partijen positief over de vooruitzichten. Wie kan en wil nu niet op een mooie zondag vanaf het Lange Voorhout met een grote boog langs de kust terug naar het Plein, de sfeer van het oude centrum proeven. En er is ook koopzondag. Er zijn meer dan 100 kroegen en restaurants open binnen 10 minuten lopen van de finish.Bij inschrijven via www.denhaagmarathon.nl dient een codewoord worden opgegeven. Informatie: [email protected]

Marathon krant nummer 12, mei 2015 Pagina 19

Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Page 20: DHM Marathon Krant mei 2015

Sponsors Den Haag Marathon 2015

De Hardloopwinkel‘s-Gravenhage

Duijsens & Van der Klei & Zwijnenberg Advocaten

‘s-Gravenhage

G. Harteveld & Zonen Verhuizingen en Pianotransport‘s-Gravenhage

Strandpaviljoen De GolfslagWassenaar

The One Stop Printshop Colorworks ‘s-Gravenhage

Canon

‘s-Gravenhage

MiddinRijswijk

Carnegie Stichting‘s-Gravenhage

Medisch Centrum Haaglanden‘s-Gravenhage

Gemeente Den Haag‘s-Gravenhage

RabobankStimuleringsfonds

Verenigingen Den Haag Marathon 2015

DUURSPORTVERENIGINGDEN HAAG

Goede doel waarvoor wordt gelopen