De krant van chambéry september 2014

10

description

wijkwerking, WMKJ, CHATO, dienstencentrum,...

Transcript of De krant van chambéry september 2014

Page 1: De krant van chambéry september 2014

Wijkwerking Chambéry • Chambérystraat 24, 1 040 Etterbeektel 02 646 20 57 • fax 02 639 1 3 03 • [email protected] • www.chambery.bevolg ons op facebook via Buurtwerk ChambéryVzw & Chambéry Oh Oui

DekrantvanChambéry

MIJN

WIJK

SEPTEMBER 201 4

WMKJ

Wijkwerking

Dienstencentrum

Alsjemijhebtgelezen...geefmijdooraaneenvriend(in)ofiemanduitjebuurt!

Fotoreportagevan de zomerateliers ..... 2 & 3

Opendeurdag buurthuisChambéry ..... 4

Parkingday in de straten ..... 4Nieuwe reeks MO lessen ..... 5

Parcours van de solidariteit ..... 5Givebox in Etterbeek ..... 6

Buurthulpproject Entour-Age ..... 5Postkaart van de vrijwilligersvan onze Belgische kust ..... 8

Vaste activiteiten & diensten ..... 1 0

1 0/09

Page 2: De krant van chambéry september 2014

Mooie Chambéryherinneringen...

WMKJ 2

zomeratel

iers

vanWMKJ

Page 3: De krant van chambéry september 2014

WIJKWERKING

... door de kinderen van WMKJ

3

EditoriaalSeptember, de zomer loopt ophaar laatste benen. We zoudendaar om kunnen rouwen maarhet is tegelijkertijd de start vaneen nieuw seizoen boordevolactiviteiten en met wat gelukkrijgen we nog mooie dagen inseptember. Op zondag 7september is er alvast feest inde participatieve tuinen van deNieuwelaan. Deze tuinenbestaan sinds 2009.Als je zenog niet kent is dit feest eenideale manier om met ditinitiatief kennis te maken. Leeshet artikeltje daarover in dezekrant, maar vooral, ga eenslangs op het feest.Elke dag van de week staat dedeur van ons wijkhuis openvoor iedereen, maar opwoensdag 1 0 september gaatdie deur nog wat wijder open,want dan is er de opendeurdag.Kom kennismaken met deverschil lende deelwerkingen ofmet het Huis van hetNederlands. Onze projectenvoor het najaar worden ervoorgesteld en kinderen uit dewijk komen hun boeken kaften.Tevens starten die dag deinschrijvingen voor deactiviteiten van hetdienstencentrum en de kinder-en jongeren werking. Enbovenal wordt er nog kaarsaangestoken en uitgeblazenvoor het 20-jarige bestaan vanChambéry!Op vrijdag 1 9 september is erParking Day, een burgerinitiatiefdat overgewaaid is uit deVerenigde Staten, maar zichondertussen over de gansewereld verspreid heeft. Debedoeling van Parking Day isdat burgers op die dag eenparkeerplaats op een anderemanier benutten dan om eenauto te parkeren. Omdat wedit een leuk initiatief vinden,zijn wij uiteraard ook van departij . Jul l ie ook?Veel leesplezier!

Ziezo, de zomervakantie zit erop. Terug naar school dus, maar gelukkigmet héél veel mooie Chambéryherinneringen. Drie weken ateliers in julien één week in augustus, dat laat zich niet zo gemakkelijk samenvatten,maar we zullen proberen.

Maandag 8 september:maandelijkse sluiting van het restaurant &

het onthaal is open enkel van 8:30 tot 1 2:00(personeelsvergaderingen)

Tijdens week 4 in augustus komtmevrouw Viviane niet meer terug,want ze heeft besloten om deplannen voor de teletijdmachine opte bergen. Ondertussen beleven dekinderen spannende avonturenterwij l ze in een Nederlandstaligbad plonzen. We gaan naar Kessel-Lo, naar het zwembad, hetArt&Marges museum en wordenechte stadspiraten. Hopelijk zijn dekinderen weer opgeladen om terugnaar school te gaan.

Week 3

Dankzij mevrouw Viviane krijgen weopnieuw bezoek van iemand uit detoekomst: Capitaine Aqua, diestrijdt voor gezond water op deaardbol. Een project over water,gaan zwemmen, bootjes maken,affiches om water drinken tepromoten, bezoek aan de Brusselseriolen, een film over CapitaineAqua... Kortom, weer een gevuldeweek en het resultaat mag er zijn:Capitaine Aqua wil in Etterbeekblijven omdat de kinderen zo goedhun best gedaan hebben.

Week 2

Mevrouw Viviane heeft haarmachine gemaakt en wil hem nogeens demonstreren, maar opnieuwloopt er iets mis en Wilfred uit detoekomst komt naar Chambéry. Hijroept ons op om gezond te leven,want in de toekomst zijn de mensenniet meer goed in form: ze doenniet aan sport en eten ongezond. Dekinderen leren alles overgezondheid: koken met groenten enfruit, sporten, legertrainingskampin het bos,… Vrijdag wordt Wilfredvól inspiratie terug naar detoekomst gestuurd.

Week 1

Mevrouw Viviane, de gekkeprofessor, nodigt de kinderenmaandagmorgen uit op de openingvan haar nieuwe teletijdmachine. Zegaat iemand naar de toekomststuren. Helaas loopt er iets mis enkomt iemand uit de toekomst opbezoek bij ons in Chambéry: eenmeisje dat een niet-vervuilendvervoersmiddel wil uitvinden. Dekinderen werken een hele week rondhet thema vervoer: een spel op detram, bedenken van ecologischevervoersmiddelen, bezoek aan hetvliegtuigmuseum,… De kinderen zijndruk bezig en slagen erin om hetmeisje op het einde van de weekterug naar de toekomst te sturenmet een pák ecologische enduurzame ideeën.

Page 4: De krant van chambéry september 2014

Opendeurdag van wijkhuis Chambéry

Feest van de participatieve tuinen

Opendeurdag

Chambéry !Opendeurdag

Chambéry !woensdag 1 0/09

woensdag 1 0/09

Vrijdag 1 9/09 vanaf 1 4:00Gratis

Op zondag 7 september is er een gratis feest in de tui-nen langs de spoorweg in de Nieuwelaan (ingang via 1 71 -1 73) vanaf 1 1 :00 tot 1 7:00. Op het programma staat: be-

zoek aan de verschil lende tuinprojecten zoals demoestuinen, de boomgaard, de bijenkorven, het vijvertje,....een

rijk aanbod aan infostanden die jul l ie wegwijs maken in stadstui-nieren en duurzame voeding. Daarnaast wordt al les in een feesteli jk

kleedje gestoken met aangepaste muziek, bar, bbq en een groot'duurzaam' buffet. Voor de kinderen wordt er animatie voorzien. Maar dit is

niet al les! Een nieuw project wordt onder de doopvont gehouden: jul l ie kunnen kennismaken met een nieuwe moestuin die volledig werd aangepast aan de noden van mindermobiele personen. Deze zone werd ism een aantal Etterbeekse organisaties, waaronder"Les Trois Pommiers" en "Bataclan", uitgewerkt. Ben je nieuwsgierig? Kom dan gerustkijken! Een aantal medewerkers van Chambéry zijn ook aanwezig.

Op woensdag 1 0 september zullen we via de organisatie vaneen opendeurdag al onze deelwerkingen samen onder deaandacht brengen! Wat valt er zoal te beleven:• kennismaking met de verschil lende deelwerkingen vanChambéry• inschrijving voor de activiteiten van het dienstencentrum ende kinder- en jongerenwerking (in de namiddag)• kennismaking met het Huis van het Nederlands metmogelijkheid tot taaltest en inschrijving• boekenkaftdag voor de kinderen uit de wijk• een ontmoeting tussen kinderen, ouders, ouderen enbewoners uit de wijk• een babbel met de medewerkers van de verschil lendeprojecten• een voorstel l ing van onze projecten voor het najaar,...

Op vrijdag 1 9 september voeren mensen op verschil lende plaatsen ter wereld op eenludieke manier actie. Ze heroveren een parkeerplaats die normaal gezien door een autoingenomen wordt en toveren deze tijdel i jk om in een gezell ige zithoek, een mobile tuin,een picknickplaats etc. Op deze manier wil len ze aantonen hoeveel plaats de auto let-terl i jk en figuurli jk inneemt in onze steden en in ons leven - plaats die je op een veel leu-kere manier zou kunnen gebruiken.... Chambéry heeft vorige jaar voor het eerst deelgenomen aan deze jaarl i jkse actie, en ook dit jaar zijn we mee van de partij ! Heb je zinom mee te helpen zitbanken van gerecycleerd palethout te maken? Heb je gewoon zin ineen koffie en een gezell ige babbel? Of heb je zelf een idee hoe je op een leuke en cre-atieve manier een parkeerplaats tijdel i jk anders kan inrichten?

Kom dan zeker langs!Meer info bij Christine.

Parkingday, overal en in Chambérystraat

onthaal Chambéry &

0264

620

57inl ichtingen

&ins

chrij

vinge

n

septem

ber

BUURTW

ERK

programm

a

4

Woensdag 1 0/09Gratis

Zondag 7/091 1 :00-1 7:00Gratis

De inschrijvingen voor decursussen en vaste activiteitenvan het dienstencentrumbeginnen tijdens de opendeurdag van woensdag 1 0september.Alle activiteitenzullen terug starten opmaandag 1 5 september.

Wie graag wil inschrijven voor deactiviteiten van deWMKJ tijdens het jaar,moet zeker naar de opendeurdag komenvanaf 1 3:30. Het programma voor hetnieuwe schooljaar wordt dan officieelvoorgesteld. Dus… alle kinderen enjongeren die Chambéry kennen of nogniet kennen: jul l ie zijn al lemaal welkom!

WIJKWERKING

Page 5: De krant van chambéry september 2014

Vorig jaar startte Brussel leer met een eerste reeks van conversatielessen of MO-lessen op Chambéry. Een groepje van een tiental mensen uit verschil lendewindstreken afkomstig en van alle leeftijden, boog zich over het onderwerp ‘duurzamesamenleving’. Aan de hand van teksten, werd er heen en weer gediscussieerd …in hetNederlands, met de woordenschat die ieder bezat.

Lina: ‘Ik was zeer blij met deze lessen. Ze waren erg interessant, de thema’s zijn anders dan opschool. Het is een ideale manier om je Nederlands te oefenen.’

Rosa: ‘De lessen waren tof.We spraken over interessante thema’s. Het was geen les zoals je op

school krijgt. Ieder moest altijd een stuk van de tekst lezen, om je de taal weer wat eigen te

maken. Het was een plezier naar deze lessen te komen.’

Ook dit jaar wil Brussel leer met deze lessen verder gaan. Onze sympathieke leraarWim zal vervangen worden door een al even sympathieke Luc. Hij wil spreken over hoeje beter met je geld kan omgaan. Hoe kan je bv. zuiniger winkelen, hoe beter bijhoudenwat je uitgeeft? Het zal ook gaan over hoe je tegenover reclame moet staan, of je weldegelijk al le verzekeringen nodig hebt, wie jou in dit al les kan bijstaan enz.Over dit al les zal uitgewisseld worden in het Nederlands en dit vanaf september in eenvolgende reeks van tien lessen. Let wel:een goede basis Nederlands is vereist zodat je inje eigen woorden over dit al les kan meepraten.Inschrijven? Inschrijven kan op 1 8/09 zelf maar liefst vooraf een seintje aan Chambéry.Ook op de opendeurdag van woensdag1 0/09 kan je jouw naam opgeven.

Op dit moment zijn we in volle voorbereiding van de 2e

editie 'Parcours van de Solidariteit' in de wijk De Jacht.Wat we er nu al over wil len vertellen is het volgende:

• Hou de week van 1 4 tot 1 7 oktober vrij in jul l ie agenda• Er worden interessante rondleidingen voorzien opwoensdag 1 5 en donderdag 1 6 /1 0 tussen 1 2:00 en 1 8:00.• Het wordt schitterend mooi weer op 1 5, 1 6 en 1 7/1 0• Solidariteit zal opnieuw centraal staan tijdensdeze 3-daagse• Er ligt een fotoboek om in te kijken aan het onthaal,waar je een beeld krijgt van de week van de solidariteitvan oktober 201 3.Veel kijkplezier !• Het volledige programma wordt later beschikbaar.

Kan jij een beetje hulp gebruiken?Of wil je hulp geven?Ben je senior of woon je in Etterbeek?

Kom dan op donderdag 2 oktober tussen 1 3:30 en 1 5:00 naar het infomoment over hetbuurthulpproject Entour-Age. Bij een kopje koffie en een stuk taart leggen we je uit watji j voor de mensen in de buurt kan betekenen. Om een zorgzame buurt te creëren,moeten we elkaar ondersteunen. In de toekomst kan je dan misschien beroep doen opiemand voor een boodschap, klus, … of kan je zelf iemand helpen via een telefoontje ofvia gezelschap op een leuke activiteit.Geïnteresseerd? Schrijf jezelf in voor deze gratis activiteit aan het onthaal!

Donderdag 2/1 01 3:30-1 5:00Gratis

Infomoment over buurthulpproject Entour-Age

Nieuwe reeks Nederlandstal ige conversatielessen

Parcours van de solidariteit ZOEKERTJESVoor ons projectparcours van de

solidariteit (week van 1 4oktober) zijn we op

zoek naar witte lakens.Met deze witte lakensgaan we in de maandseptember met

verschil lende partners inde wijk kleine wittezakdoekjes (ongeveer

500) maken.Witte lakenszijn welkom in hetonthaal! Helpende

handen geven een seintjeaan Dorien!

onthaal Chambéry & 02 646 20 57inlichtingen

&inschrijvingen

septemberBUURTWERK

programma

Donderdag 9:00-1 2:00van 1 8/09 tot 27/1 1Gratis

Van dinsdag 1 4/1 0tot vrijdag 1 7/1 0Rond De Jacht. Gratis

5 WIJKWERKING

Page 6: De krant van chambéry september 2014

6

Sinds begin van de zomervakantie staat er in de grote gang vanChambéry een Give-Box. Een beetje meer uitleg:

>>> Give-box, wat is dat voor iets?Een Give-box ofWeggeef-box is een soort vitrinekast waariniedereen zijn/haar spullen, die hij/zij niet meer nodig heeft, kwijt kan.Het gaat om kleine spullen (wat niet in de kast kan is niet welkom !)die nog in goede staat zijn en waarmee je graag iemand anders eenplezier wil doen.>>> Krijg ik geld voor de spullen die ik in de Give-box zet?Bij de Give-box komt er geen geld aan te pas.>>> Zijn er voorwerpen die we niet in de Give-box mogendeponeren?Wat er niet in mag zijn: kleren en alle voorwerpen die stuk of vuilzijn. Kleren kan je in de klerencontainer kwijt.>>> Hoeveel voorwerpenmag ik in de Give-Boxplaatsen?Zolang er plaats is en allevoorwerpen goed zichtbaarzijn, mag je voorwerpentoevoegen.>>> Maar wat als de Give-box helemaal vol zit?De bedoeling is dat iedereen,die op zoek is naar bepaaldevoorwerpen, deze ook uit deGive-box wegneemt. Dus zeter niet al leen iets in, maarneem er ook iets uit weg!>>> Hoeveel voorwerpenmag ik uit de Give-boxhalen?In principe kan je al levoorwerpen, waarvan jedenkt dat je ze nodig hebt,meenemen!>>> Help, ik wil iets weggeven, maar het is te groot!Etterbeek heeft recent ook een website opgestart waarop je grotespullen kan weggeven of zoeken. Deze website online is een primeurin Brussel!>>>Wat gebeurt er met de spullen die niemand meeneemt?Chambéry zal na een tijdje de spulletjes wegnemen en die wordendan naar Spullenhulp gebracht.>>>Waarom doen we het?Voor het plezier van het geven. Om met een klein gebaar een halttoe te roepen aan onze wegwerpeconomie. Omdat er nog 7 anderegive-boxen in Etterbeek te vinden zijn en we het leuk vinden!>>>Heb je nog vragen?Wij nemen graag de tijd voor alle vragen aan ons onthaal, of ga kijkenop internet : www.weggeefwinkel-etterbeek.be of voor de fransetekst www.donnerie-etterbeek.be

De werken in de keuken en het restaurantzijn maar net afgerond, maar daarmee zijnal le problemen qua infrastructuur niet vande baan. Er staan nog heel wat aanpassings-en vernieuwingswerken op het programma.Deze keer in het voorhuis. Het meestopvallende werk zal de vernieuwing van deramen van het voorhuis zijn. Je ziet het mis-schien niet, maar de ramen van het voorhuiszijn oud, sluiten slecht en hebben uiteraardslechts enkel glas. In deze tijden van steedsstijgende energieprijzen is dat niet langerhoudbaar. De precieze datum van de ver-vanging van de ramen ligt nog niet vast maaris voorzien ergens in oktober.De andere werken op ons li jstje zijn niet al-lemaal zo spectaculair maar daarom nietminder nodig. De brandalarmcentrale, dienu enkel het achterhuis bediend, zal uitge-breid worden naar het voorhuis. Debordessen van de brandladder zullen aan-gepast worden om bereikbaar te zijn vanuitde gang. De deuren die uitgeven op detraphal van het voorhuis worden vervangendoor brandwerende deuren. Inderdaad, heelwat werken staan in het teken van debrandveil igheid. Of zijn noodzakelijk voor deveil igheid in het algemeen, zoals de leuningen de structuur van het balkon die zullenhersteld worden.Verder zouden we een lift wil len instal lerenin het voorhuis, maar dat zal waarschijnl i jkpas voor 201 5 zijn.Wat we ook nog wil lendoen in 201 5 is de kelder verbouwen om ereen atelier ruimte te creëren. Zowel vooronze klusjesman, de klusjesdienst als de re-novatieploeg zou dat een goede zaak zijn.Want voor uitbreiding van de keuken en hetrestaurant hebben we het atelier in hetachterhuis moeten opofferen. En zonderatelierruimte in eigen huis is het tochmoeil i jk werken.Zoals je ziet leven onze Chambéry gebou-wen, ze groeien en veranderen voortdu-rend.

Chambéry geeft weg: de GIVE-Box is geboren in Etterbeek !

Aanpassingswerkenin Chambéry

WIJKWERKING

Page 7: De krant van chambéry september 2014

7 PORTRETTEN

Bedankt

Hiwot

& GabrielDe keuken van ons sociaalrestaurant is eentewerkstell ingsproject. Datbetekent dat personen die vaneen leefloon genieten, bij ons eenperiode mogen komen werkenom werkervaring op te doen.Dit betekent ook dat weregelmatig nieuwe mensenverwelkomen, maar dat we somsook afscheid moeten nemen.Dit jaar stromen 2 van onzekeukenmedewerkers uit, Hiwot enGabriel . Gabriel heeft 1 jaar bijons gewerkt en Hiwot ongeveer1 ,5 jaar. Zij gaan nu andererichtingen uit en graag wil len wehen bedanken voor hun tijd bijChambéry. Dikke merci Hiwot enGabriel , voor alle maaltijden diejul l ie gemaakt hebben en voorjul l ie inzet in de keuken endaarbuiten. Het buurthuis en alleklanten wensen jul l ie hetal lerbeste voor de toekomst! Wehopen jul l ie nog terug te zien inChambéry!

Welkom SarahHallo iedereen! Sindsbegin jul i vervang ikRuben in hetdienstencentrum. Ikmaak deel uit van het“Entour-Age” team metWilleke en Veerle.Samen zullen we hetproject “Entour-Age”uitwerken en zo eennetwerk van vrijwil l igersen mantelzorgerscreëren om ouderepersonen in de wijk tehelpen bij al ledaagseactiviteiten of hengezelschap te bieden.AlsVUB-student woonde ikvoordien al in Etterbeeken ken ik de stad al eenbeetje.Toch is al le hulpwelkom om de wijk enhet buurthuis beter teleren kennen! Hopelijktot gauw in de resto oftijdens één van deactiviteiten.

Sarah

Mathijs zet zijnprofessionele carrière eenjaar lang op pauze. Maar welaten hemzelf aan hetwoord.

Tijdskrediet,Een moment om op adem tekomen na 1 2 jaar werken als

instructeur in de sociale economie. Ik profiteervan een regel uit de arbeidswet om gedurendeeen jaar de batterijen op te laden en na tedenken over het leven en werk.In 2008 ben ik op Chambéry gekomen om Stefte vervangen als instructeur van deChatorenovatie ploeg. Christine had ik alontmoet op de vergaderingen waar deBrusselse tewerkstell ingsprojecten, actief in debouw, samen overleggen. Op Chambéry zelfheb ik dan Johan ontmoet, die samen metChristine het “Chatoburo” vormt, waaruiteraard ook Chatodépanne deel vanuitmaakt.Er zijn veel mensen gepasseerd in hetChatoproject en nog veel meer mensenpasseren in Chambéry. Mensen met wie wegefeest hebben tijdens één of andere activiteitof ter gelegenheid van een uitstap. Maar erwaren ook momenten van rouw, bij hetafscheid van Félix, Suzanne en Geert e.a.We zijn er in geslaagd om heel wat werven tedoen, vooral voor sociale verhuurkantoren ende Etterbeekse Haard, maar ookverfrissingswerken voor bewoners vanEtterbeek. Ik ben trots op de kwaliteit van hetwerk dat we verricht hebben en blij met hetresultaat van de begeleiding van onze mannennaar werk.Rabia, heet ik alvast welkom en ik wens haareen leuke tijd op Chambéry tijdens het jaar datze me vervangt.Ik ben niet echt weg, ik volg Chambéry van opeen afstandje door trouw het krantje te lezen.

Mathijs

met dank aan tekenaresmerci à la dessinatrice Ilahwww.dementie.bewww.onthoumens.be

Oplossingen sudoku

Page 8: De krant van chambéry september 2014

DIENSTENCENTRUM 8

vande vr

ijwilliger

s

vande di

enstencen

trum

Chambéry

Zonnige g

roeten

vanonze

uitstap

naarOoste

nde op 27

juli!

Page 9: De krant van chambéry september 2014

Donderdag 24 jul i leidde een excursie ons naar Antwerpen, waar we de hangarontdekten waar in 1 873 1 500 personen inscheepten op de red star line naarPhiladelphia in de VS. De afreizen gingen door tot 1 934. Elk van hen verwachtte eenbeter leven in de VS. Een El Dorado dat slechte verrassingen in petto had. Onze gids l ietons in gedachten de oversteek ervaren, met behulp vangedetail leerde uitleg.Vanaf de toren hadden we eenfantastisch zicht op de Schelde met vertakkingen naar derest van de wereld. Het middagmaal was tof: we testten eenander dienstencentrum uit, even goed! De namiddagverdeelden we ons tussen een bezoek aan het station of dekalmte op een terras. Het was formidabel!

In juni namen het Pum Collectief en Citymined contact opmet Chambéry voor een heel speciaal project: ze wil len hetwater dat vroeger door Etterbeek stroomde in de vorm vande Maalbeek, terug in het straatbeeld brengen. Daarvoorrealiseren deze organisaties samen met zoveel mogelijkkinderen en volwassenen uit de buurt een kunstwerk.Chambéry sprong mee op de kar voor dit originele projecten in jul i waren heel wat kinderen en ouderen vanChambéry te gast in Espace Senghor om onderdelen vaneen watercircuit te kleien. Deze onderdelen zullen samenmet een maquette van de Maalbeekvallei een soort fonteinvormen.Het kunstwerk is nog lang niet klaar en men is nog op zoeknaar helpende handen of mensen die iets kunnen vertellenover de geschiedenis van de Maalbeekvallei.Wiegeïnteresseerd is in dit project, kan meer uitleg vragen aanDorien of Johanna.In het voorjaar van 201 5 wordt het project officieelvoorgesteld op het braakliggend terrein dat men “de fricheEggevoort” noemt (Maalbeeklaan, ter hoogte van EspaceSenghor).Allen daarheen!

SPOEDGEVALLENAmbulanceBrandweer

PolitieElectriciteitGasreukWaterproblemenAntigifcentrumCardstop (bankkaart kwijt)

Doc Stop(identiteitsdoc.)

1 00 (vast)1 1 2 (gsm)

1 0102 274 40 7702 274 40 4402 739 52 1 1070 245 245

070 344 344

0800 21 23 21 23

}De krant van Chambéry, Mijn wijkLe journal de Chambéry, Mon quartierUitgave van vzw Buurtwerk ChambéryPublication de la Maison de quartier Chambéry asblrue de Chambérystraat 24 • 1 040 Etterbeektel 02 646 20 57 • fax 02 639 1 3 [email protected] • www.chambery.bemaandblad • verantwoordelijke uitgever : Olivia Vanmechelenjaargang 1 8 nr 8 • september 201 4 • geen uitgave in augustusFoto’s van de activiteiten kunnen gebruikt worden voor promotionele

doeleinden. Indien u dit niet wenst, gelieve dit aan te geven.

WACHT-DIENSTEN

Huisartsen02 242 43 44

Tandartsen02 426 1 0 26

Apothekers0900 40 090

Dierenartsen02 479 99 90

DIENSTENCENTRUM9

Red Star Line in Antwerpen

De Maalbeek & de friche Eggevoort

De maandelijkse KALENDER met data van alle activiteiten is afgedrukt op een apart blad,beschikbaar in het salon naast het onthaal van Chambéry en op internet: www.chambery.be

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •Het MENU van het sociaal restaurant zijn afgedrukt op een apart blad,

beschikbaar in de houten bakjes in het restaurant. Smakelijk!

vande vr

ijwilliger

s

vande di

enstencen

trum

Chambéry

Page 10: De krant van chambéry september 2014

(info bij Dorien)

De passerelOntspanningsruimte met mogelijkheid totkaarten, gezelschapsspelletjes spelen,kranten lezen, koffie drinken, bil jart.Maandag tot vrijdag 1 2:00-1 5:00.Woensdag 9:30-1 5:00

CybercaféGratis toegang tot computers en internet.Maandag & dinsdag 1 3:30-1 6:30

HobbyclubCreatief werken voor volwassenen (metbegeleiding). Dinsdag 1 3:30-1 6:00

Cursussen informaticaGevorderden: dinsdag 1 0:00-1 2:00Beginners: woensdag 1 0:00-1 2:00

KaartenSamen kaarten op de passerelDinsdag 1 3:30-1 6:00Vrijdag 1 3:30-1 6:30

Crea CaféZelfstandig werken aan creatieve projecten,breien, haken, schilderen, …Woensdag 9:30-1 2:00

Instuif savoir-faireUitwisselen tussen jongeren en seniorenWoensdag 1 3:30-1 6:00

Conversatietafel NederlandsDonderdag 9:00-1 2:00Informatie & inschrijving in Chambéry en bijhet Huis van het Nederlands 02 501 66 60

J 'écris ma vieSchrijfatel ier (in het Frans)Vrijdag 9:30-1 2:30

Café philoMannenpraatgroep ism CGG, in hetNederlandsTweewekelijks vrijdag 1 3:30-1 5:30

SitgymOnderbegeleiding rustige bewegings-oefeningen uitvoeren. Ook voor mensenmet fysieke beperkingen.Vrijdag 1 0:30-1 1 :30

Vaste diensten en activiteiten van het lokaal dienstencentrum

Sociaal restaurantVoor iedereen, ongeacht leeftijd ofinkomen. Maandag tot vrijdag 1 1 :30-1 3:30. Gesloten één maandag permaand. Prijs: 7€ (niet gedomicil ieerdin Etterbeek), 4€, of 3€ voor Omnio&Vipo-statuut (info bij Wendy)

Vervoerdienst• Vervoer van en naar het sociaalrestaurant: gratis• Boodschappendienst: 2€• Vlaamse seniorenclub de Maalbeekop maandag NM: heen en terug 2,5€(info bij El isabeth)

BoodschappendienstBen je niet meer in staat om zelfgrote boodschappen te doen? Dankan je beroep doen op deze dienst ingroep.Tweewekelijks op woensdagom 1 4:00 (info bij Veerle)

PedicureTijdeli jk geen pedicure

BadEen badkamer waarvan bezoekersgebruik kunnen maken (op de derdeverdieping zonder lift).Wij voorzienhanddoeken & zeep. Prijs 1 ,5€. Opafspraak (info bij Wil leke)

Het buurthulpprojectEntour-Age:• geeft info, raad en steun rondthuiszorg en kwalitatief ouderworden.Willeke biedt een luisterendoor en gaat samen met jou op zoeknaar gepaste hulp en een zinvolletijdsbesteding.• werkt een vrijwil l igersgroep uit vanouderen die elkaar ondersteunendoor bezoekjes en kleine klusjesvoor elkaar. Nood aan sociaalcontact? Sarah zoekt met jou degeschikte persoon!• stimuleert ouderen om hunwoning veil iger en comfortabeler inte richten. Deze dienst is nog nietbeschikbaar.

KlusjesdienstAllerlei klussen voor mensen met eenlaag inkomen & ouderen (info bijChristine, CHATO)

DE CHAMBERY PASSWat ? Geeft vermindering opde prijzen van het restauranten allerhande activiteiten vanhet dienstencentrum.Wie ?• al le inwoners van Etterbeek• medewerkers vanEtterbeekse organisaties,• nederlandstal igen uitomliggende gemeentes, diegeen lokaal dienstencentrumop hun grondgebied hebben(Elsene, Sint Gil l is, Oudergem).Hoe ? Te verkrijgen aan hetonthaal, met identiteitkaart enmutualiteitsvignette.Verplichtte tonen bij het betalen van demaaltijd.

Voor meer informatieover al onze diensten &

activiteiten, kan je terechtvia telefoon op 02 646 20

57 of bij het onthaal:maandag tot vrijdag

8:30-1 4:00woensdag 8:30-1 7:00

Eén maandag per maand(zie kalender), is het restogesloten en het onthaal isenkel open van 8:30 tot

1 2:00 (personeels-vergaderingen)

DIENSTENCENTRUM

(info bij Dorien)

Uitstappen, bezoeken,concerten, ...Zie maandkalender

Carnavalstoet, Paasfeest,Kerstfeest,...Zie maandkalender

VerjaardagfeestElke 2 maanden, vrijdag 1 3:30-1 6:00

CentrumraadJul l ie ideeën delen om hetdienstencentrum te verbeteren.Elke 2 maanden, donderdag1 0:00-1 2:00 (info bij Veerle)

1 0

VASTE DIENSTEN VASTE ACTIVITEITEN ANDERE ACTIVITEITEN