De krant van chambéry oktober 2013

13

description

 

Transcript of De krant van chambéry oktober 2013

Page 1: De krant van chambéry oktober 2013

Wijkwerking Chambéry • Chambérystraat 24, 1 040 Etterbeektel 02 646 20 57 • fax 02 639 1 3 03 • [email protected] • www.chambery.be

Wijkwerking

CHATO

Dienstencentrum

Agenda & Menu

Dekran

tvanCha

mbé

ryMIJN

WIJK

Week van de solidariteit:bankenparcours

rond de Jacht ..... 2 & 3Portretten ..... 5

Nieuws van de ploeg ..... 4

Restonews ..... 6Een wat? Een GMD+..... 6

DC nieuwtjes ..... 7Vaste activiteiten & diensten ..... 8

Programma uitstappen,cursussen & infosessies ..... 9, 1 0 &1 1

..... 1 2 & 1 3

OKTOBER 201 3

Alsje

mijhe

btgeleze

n...geef

mijdo

oraa

nee

nvriend

(in)

ofieman

duitje

buurt!

Page 2: De krant van chambéry oktober 2013

Op het programma:

• BANKENTOCHT : vrij bezoekof geleid parcours op aanvraag

• BANKEN bouwen & decoratie

• PROEF- & KOOKATELIER• animatie HUISHOUDPRODUCTEN• animatie LA MAIN DANS LE SAC• animatie BOTERHAMMENDOOS• animatie & expo DAGELIJKSE KOST

• salon HUISVESTING & ENERGIE• project WONEN & ENERGIE• creatie van een MAGISCH BOEK

van de SOLIDARITEIT

• WAT IS SOLIDARITEIT? :documentaire & getuigenissen

• film LIEFDE & OPSTAND• film HOMES & HANDS

• koffie, soep & warme chocolade• ...

Volledig programma vanactiviteiten beschikbaar aan het

onthaal van Chambéry

Een standaard palet (Epal-Eur) met enkele hamerslagenen met een zaag omvormen tot een publieke bank, datis de bedoeling van het project. Het idee is gegroeidrond het concept van stedelijke 'hacking'. Hoe opnieuwde openbare ruimte heroveren met werktuigen enmateriaal die in de stad voorradig zijn? Dit project isvolledig gratis en volgt de principes van Open SourceHardware (vrij toegang: het ontwerp is vrij te bekomen).http://xuv.be/uH-bench-le-banc-public-open.html

uH bench:de openbare bank 'open source'

1

2

3

4

5

76

8

banken

tent

onthaal

animatie

Dokter Jean Joly plein

Mission localeKazernelaan 29

WasseretteKazernelaan 53

Maison Couleur FemmesKazernelaan 50

SpullenhulpWaversesteenweg 826

SeniorenzaalFontenay park (viaVeldstraat of G.Fivéstraat)

OxfamVeldstraat 8

oude '5 à sec'Waversesteenweg

123456

87

1 4-1 8/1 0: Week van de solidariteit

gratis

2 deeditie

WIJKWERKING

INFOBuurthuis Chambéry

Maison de Quartier

rue de Chambérystraat 24

1 040 [email protected] 646 20 57

PARCOURS: ZITBANKEN OMDE SOLIDARITEIT TE VERANKEREN !

Page 3: De krant van chambéry oktober 2013

In het kader van de werelddag tegen de armoede op 1 7 oktober, coördineerthet wijkhuis Chambéry de tweede uitgave van de week van de solidariteit vanmaandag 1 4 tot vrijdag 1 8 oktober in de Jacht wijk. Deze week wordtgeorganiseerd samen met een reeks verenigingen die strijden tegen armoedeen uitsluiting : OCMW, Maison médicale du Maalbeek, Habitat et Rénovation,Oxfam, Spullenhulp, Maison Couleur Femmes, Programma van sociale cohesie,Dienst van de internationale solidariteit,Samarcande, RES 59 en projectAmikaro.Tijdens deze week wil len we de armoede vanuit een andereinvalshoek bekijken:

Wij nodigen u uit te wandelen in de Jacht wijk langs een parcours van bankengemaakt van houten paletten.Deze banken bieden rust, lectuur, ontmoetingen,dialoog. Zij nodigen u uit voor activiteiten (een film gaan zien, deelnemen aaneen keukenatelier, zelf een bank maken of versieren om een boodschap doorte geven, …) Zij laten u verschil lende werkingen rond solidariteit en armoedevan vandaag ontdekken, ondergebracht in vier thema's :

Gezondheid en voedingHeeft men met beperkte middelen toegang tot gezonde voeding? Zowel voorhet Noorden als voor het Zuiden is de toegang tot gezonde voedingverbonden met de solidariteit met de producenten. Hoe zich te beredderenmet een klein budget? In welke omstandigheden zijn de producten die we etengemaakt? Als er fysieke of mentale gezondheidsproblemen zijn moet men opiemand kunnen rekenen …

De openbare ruimteWanneer de woonruimte te benepen, te somber is, is de openbare ruimte eenverlengstuk van het huis: om de kinderen te laten spelen, om jong en oud telaten ontmoeten. Om aan iedereen toe te laten zijn plaats te vinden in deopenbare ruimte zijn banken nodig om te rusten, elkaar te ontmoeten, en tebabbelen!

De behuizingHet is noodzakelijk over een comfortabele woonruimte te beschikken voor denoden van het hele gezin. Er bestaan alternatieven voor arme personen omeen woonruimte van goede kwaliteit te bekomen! Groepen van solidairsparen of de Community Land Trust zijn enkele voorbeelden.

De schoolDe school is de basis! Om solidariteit aan te leren, om de anderen te lerenkennen en om te gaan met verschil len is het belangrijk om er in de schoolover te kunnen praten. Daarom zullen we de scholen ook uitnodigen deel tenemen aan de week van de solidariteit.

...Jazeker, gedurende de hele week van de solidariteit,oogjes open, kijk naar de borden, en volg de banken-route! WIJKWERKING

Editoriaal

Chambéry draait, na deze warmeen aangename zomer, weer op volletoeren. In dit krantje wil len we jul l ieaandacht vestigen op een heelbijzonder project waar we jul l iegraag voor uitnodigen: de week vande solidariteit. Solidariteit onder debewoners is heel belangrijk envooral in tijden van economischerecessie.

Gedurende een hele week zullen erin de buurt van de Jacht activiteitenplaatsvinden waarbij we op eenpositieve wijze wil len aantonen hoewe kunnen omgaan met detoenemende armoede in Brussel enhoe solidariteit een motor kan zijnvoor verandering. Er zijn de dag vanvandaag verschil lende manieren ommet een klein budget en veelsolidariteit deel te nemen aan onzesamenleving.

We nemen jul l ie mee op uitstapdoorheen een traject van zitbankendie in de buurt van de Jacht zullenworden opgesteld. Eindelijk wordtduideli jk waarom al die banken inde hal van Chambéry opgestapeldstonden. Deze banken werdengemaakt van gerecupereerdepaletten en hebben voor ons ookeen symbolische waarde, nl eenbank als rustpunt,ontmoetingsplaats in de wijk, maarook een bank als symbool om desolidariteit te verankeren. Wewerden geïnspireerd door dekunstenaar Julien Deswaef dieons het idee om paletten om tevormen tot zitbanken heeftbijgebracht. Jul ien, bedankt!Ondertussen hebben al heel watmensen deelgenomen aan decreatie en decoratie van de banken.

Ben je nieuwsgierig wat hetbanken-traject aan de Jacht in pettoheeft: lees meer in dit krantje ofvraag naar de folder metuitgewerkt programma aan hetonthaal.

3

• Voor mensen die inarmoede leven bestaan ertoch mogelijkheden.

• Leven in armoede is geen keuze,het is verbonden met een levensloop,en aan mechanismen in desamenleving die soms beetje bijbeetje naar uitsluiting leiden.

• Armoede is geenfatal iteit; er kunnen actiesgevoerd worden om die tebestrijden

• Strijden tegenarmoede vraagtsolidariteit vaniedereen!

Waarom deze weekvan de solidariteit ?

Page 4: De krant van chambéry oktober 2013

De klusjesdienst heeft op zondag 1 5/09 deelgenomenaan het feest van de Etterbeekse Haard in de Boncelleswijk. We hebben samen met de bewoners 3 houtenbanken gemaakt van oude paletten. Ook op Chambéryzijn we bezig met het maken van banken. Misschien heeftu zich al afgevraagd waar al die oude paletten voor die-nen in de gang van Chambéry? Als u wilt leren hoe u opeen eenvoudige manier een oude palet kunt omtoverentot een leuke tuinbank, kom dan eens kijken en eenhandje toesteken telkens op dinsdag namiddag van1 4:00: tot 1 6:00 in de grote gang. Ook alle ideeën voorde afwerking en versiering van de banken zijn welkom!

Verder kan u de klusjesdienst zoals al-tijd contacteren voor allerlei repara-ties en opfrissingswerken bij u thuis.Armen en Masoud hebben nog enkelevrije plaatsen in hun agenda. Aarzeldus niet om contact op te nemen metChristine en een afspraak te maken.

Onze renovatieploeg is begonnen aaneen nieuwe werf in de Marollen. Werenoveren een appartement voor “lenouveau 1 50”, een sociaal verhuur-kantoor dat appartementen verhuurtaan kansarme en grote gezinnen. Hetappartement waar we mee bezig zijnheeft vier slaapkamers en er is heelwat werk aan de winkel. We zijn ge-

Halloallemaal,Ik ben Dorien, 25 jaar enwoon in Elsene. Vanafseptember versterk ik deWMKJ werking vanChambéry. Omdat Lieshalftijds voor D’Broej (dekoepel vanWMKJ’s in Brussel)gaat werken, neem ik een deelvan haar taken over. Samenmet de jeugdwerkers zorgenwij voor een goed verloopvan de ateliers, de kampen ende monitorenwerking.Veelwerk, veel voldoening en veelleute: ik heb eralvast zin in!

Het is een jaarl i jkse traditie geworden autoloze zondag. Het waszelfs op het nieuws dat het steeds meer sociaal aanvaard is, éénmaal per jaar op een zondag blijven de auto’s stil staan. Daarom de-den we op Chambéry ook mee aan het initiatief Parking day. Opvrijdag 20/09 hebben we een aantal parkeerplekken ingenomen met een aantal leukeactiviteiten. Op deze manier hopen we dat mensen bewust worden hoeveel plek eenauto in beslag neemt en hoe belangrijk het is om de straat te zien als een ontmoetings-ruimte. Een ruimte niet al leen voor het verkeer en de geparkeerde auto’s, maar eenruimte waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en elkaar leren kennen.We hebben ditdan ook voluit gedaan. Het was een fijne ervaring, met dank aan de aanwezigen.

Nieuws van de CHATO-ploeg

Parking day: te herhalen

start met het verwijderen van de oude vloerbekleding enhet oude behangpapier en het afkappen van de loszitten-de delen…. U kan de voorgang van de werf volgen in hetvolgende nummer van de krant.

Misschien heeft u het al ergens horen waaien: er zijnplannen om de keuken van het sociaal restaurant aan tepassen en uit te breiden naar de atelierruimte van Chato.Bijgevolg moet het CHATO project op zoek gaan naareen nieuw atelier buitenhuis. Als u weet heeft van eengelijkvloers te huur dat zou kunnen dienen als atelier/de-pot, geef dit dan zeker door aan ons!

En nog een nieuwtje: Johan, onze architect die instaatvoor de technische ondersteuning van het CHATO-project, is op vrijdag 1 2/09 papa geworden van Jonas. Eendikke proficiat! ! !

Met de klok mee:

Roméo, Mathijs, Ahmed,

Mohammed en Abdessamad

van de renovatieploeg

4

Mazoud en Armen

van de klusjesdienst

Page 5: De krant van chambéry oktober 2013

Choux vanChambéry: Nicole

PORTRETTEN

Dag iedereen,Voor zij die mij niet kennen: ik ben Stella enik maak deel uit van de ploeg van deWMKJ.Gedurende de periode waarin ik hiergewerkt heb, heb ik verschil lende projectengedaan met de kinderen. Met nostalgie zegik jul l ie vaarwel en bedankt voor allemomenten die we samen gedeeld hebben.

Vóór alles wil ik mijn dankbaarheid uiten ten opzichte vanBetty, om mij op Chambéry te verwelkomen (we kenden elkaarsinds jaren en ik heb nooit gedacht dat ik deel zou uitmakenvan deze famil ie).Aan Lies, om me de kans te geven om tewerken in deWMKJ-ploeg, je hebt me vertrouwen gegeven enme aangemoedigd, zelfs in momenten van twijfel .Aan Serge enJohanna, bedankt om altijd beschikbaar te zijn om me te helpen.Amina, we zijn sinds lang vriendinnen en nu hebben we ook hetwerk gedeeld. Bedankt voor jouw steun en je hulp.

Anne-Marie, je bent een fantastische persoon. Chambéry en demensen die dicht bij jou staan, hebben het geluk om je aan hunzijde te hebben. El isabeth, bedankt, j i j bent mijn favorietevertaalster (hihi). De ploeg Chato, ik kan jul l ie niet genoegbedankten voor de hulp die jul l ie me geboden hebben (jul l iewaren altijd beschikbaar om me te helpen bij de projecten vandeWMKJ). Mathijs, ik laat mijn tweelingzus achter voor jou(hihi). Christine, jouw inwendige rust is besmetteli jk. Kateli jne,harteli jk bedankt voor de steun die je me gaf door mij op tevolgen en bij het zoeken naar werk. Carine, ik heb genoten vande momenten waarop we babbelden, ik herken mezelf in jouals moeder, altijd bezig met de famil ie. Rita, Johan,Willeke,Veerle,Wendy, we hebben niet echt veel gedeeld, maar zelfs inde kleine details die belangrijk zijn voor mij, waren jul l ie er.Harteli jk dank. Edouard en zijn ploeg, bedankt voor deheerlijke maaltijden, jul l ie gl imlach en jul l ie geduld wanneer ikjul l ie keuken gebruikte.

De poetsploeg, met aan het hoofd Anna, wat kan ik anderszeggen dan: dank u, dank u, dank u en veel moed! Anna, als ikaan jou denk, zal ik denken aan je l iedjes 's morgens. Robert, ikheb begrepen waarom Chambéry van je houdt, je bent eengentleman, dank u.Aan de vrijwil l igers, jul l ie zijn een belangrijkpuzzelstuk die de motor doet draaien. Dank jul l ie wel en ikfeliciteer jul l ie met jul l ie kwaliteiten en jul l ie gave om te helpenmet jul l ie hart. En aan de Chambéryfamil ie die elke dag komtom aangename momenten te delen: het was een groot plezierom jul l ie te leren kennen. Elvira, Rosa, Jeannine, Marie-Louise.....we hebben mooie momenten gedeeld.

Ik heb veel geleerd van hetwerk en van jul l ie kennis.Misschien zal ik dat ooital lemaal vergeten, maar ik zal dewaarden nooit vergeten dieieder van jul l ie me gegevenheeft, het gevoel van bij eenfamil ie te horen. Chambéry, ikmis jul l ie nu al.

Stel la

“POLITIEK VLUCHTELING

MAAKT HET IN DE KEUKEN"Nicole Konga Modaheeft al een langparcours afgelegd. Zekomt uit Congo en is,omwil le van de politiekesituatie daar, met haarman en zeven kinderenmoeten vluchten.

Ze vluchtten eerst naar Frankrijk: het heeft vijf jaargeduurd voor de famil ie in België werd toegelaten.Nicole en haar man wilden de kinderen een goedetoekomst geven en verhuisden naar België om dekinderen te laten studeren. Mits haar man alsstudent reeds een huwelijkscontract had afgeslotenmet een Belgische vrouw, werd Nicole niet erkendals zijn wetteli jke echtgenote en moeder van zijnkinderen en moest zij het land verlaten.Ze gaf het echter niet op en besloot aan hetOCMW hulp te vragen. Haar papieren kondentelkens met één maand verlengd worden. Nicoledrong erop aan om zich nuttig te kunnen maken.Zo is ze in Chambéry vrijwil l igerswerk beginnendoen. Daar leerde ze het beroep vankeukenmedewerker kennen.

In haar land was er geen sprake van dat ze in eenkeuken zou werken. Ook haar man vond dit veel temin voor haar.Toch zette ze door en begon aan eenopleiding ‘commis de cuisine’. Opnieuw pleitte ze erbij het OCMW voor om haar werk te geven. Zokreeg ze de kans om als Art. 60 binnen Chambéryte werken. Met het OCMW-loon dat ze kreeg,moest ze heel haar gezin onderhouden.Na lang onderhandelen werden de kinderen tochop haar naam gezet en werd ze officieel‘gezinshoofd’. Ze volgde Nederlandse les, werkteoverdag en moest ’s avonds voor haar kinderenzorgen.Voor haar man was het immers zeermoeil i jk om zich aan te passen aan de nieuwesituatie: hij vond in België geen aangepast werk.

Na haar werk in Chambéry besluit Nicole eenopleiding ‘hulpkok’ te beginnen in Elishout. Ze isruim geslaagd met 76% en gaat nu aan haaropleiding als ‘kok’ beginnen. Ondertussen heeft ookhaar man ingezien dat zijn vrouw keihard heeftmoeten knokken om het gezin recht te houden.Ook hij is ondertussen beginnen werken en heeftzijn famil iale situatie uitgeklaard. De kinderenhebben nu alle kansen om te studeren en Nicole isgelukkig.

5

Page 6: De krant van chambéry oktober 2013

Dag beste vrienden van Chambéry,De zomer is op zijn einde gekomen, en hiermee ook de koudeschotels en de BBQ’s.Wat vonden jul l ie trouwens van de laatste BBQ?!

De chef heeft al wat kunnen uitrusten op vakantie en tijdens zijnafwezigheid heb ik, samen met ons keukenteam geprobeerd om iederedag iets lekkers op tafel te zetten. Dat was bij momenten tochmoeil i jker dan verwacht! Het is alvast niet evident om iedere dag voormeer dan 1 00 mensen te koken. Niet iedereen vindt altijd al les lekker,maar wees er zeker van dat wij ons best doen! Hiermee ook proficiataan de chef die deze taak iedere dag op zich neemt en proficiat aanHiwot en Gabriel , die hun vaste plek hebben gevonden en onmisbaarzijn in ons keukenteam.

De herfst is in het land, dus gaan we onze menu ookaanpassen aan de koudere temperaturen. Hartverwarmendegerechten, dikke soepen, lekkere stoofpotjes, ... is er eengerecht dat ji j graag wil eten? Zo ja, schrijf het op en steekhet in de rode ideeënbus aan de kassa.Ik heb de laatste tijd veel nieuwe gezichten gezien en datvind ik fijn. Iedereen is welkom en ik zie jul l ie graag terug inons restaurant om gezell ig samen te zijn en ons buikje tevullen. Ik kijk er alvast naar uit!

Smakelijk en tot snel, Wendy

Een

wat ? ... een global medisch dossier plus!

DIENSTENCENTRUM

GRIEPPRIK

Ben je ouder dan 65 ofheb je een verminderdeweerstand door eenchronische ziekte? Dankan de griep hardtoeslaan in de winter. Eengriepvaccinatie kan je ditleed besparen. Spreek eral eens over met jehuisarts, degriepvaccinatieperiodeloopt van half oktobertot half november.

Een Globaal Medisch Dossier wordt afgekort naar GMD.Daarin staan al je medische gegevens: diagnoses, resultatenvan onderzoeken die door andere artsen zijn uitge-voerd… Dat is handig voor je huisarts en eventuelespecial isten, maar ook goed voor je portemonnee. Indienje een GMD hebt geopend bij je huisarts, betaal je immers30% minder remgeld. Remgeld is wat er overblijft na af-trekken van terugbetaling door je mutualiteit. Bij-voorbeeld: een raadpleging bij de huisarts kost circa 22€ (inkomsten voor de arts). Hetziekenfonds betaalt hiervan circa 1 7€ terug aan de patiënt. Het remgeld voor de patiëntis dus 5€. Deze “korting” geldt voor raadplegingen bij je huisarts, maar ook als je huis-arts bij jou op bezoek komt, als je ouder dan 75 bent of chronisch ziek.

Wie tussen 45 en 75 jaar oud is, heeft daar bovenop recht op de preventiemodule. Ditis een medische check-up door de huisarts, waarbij zes belangrijke preventiepunten on-derzocht worden. Deze check-up, ook wel GMD+ genoemd, kost maar 1 0€ en wordtvolledig terugbetaald door je ziekenfonds.Hoe vraag je een GMD aan? Je vraagt dit aan je huisarts, hij rekent je hiervoor éénkeer per jaar 29,57€ aan, maar deze som krijg je volledig terugbetaald van je zieken-fonds. Een huisarts die je goed kent, is echt een meerwaarde op je oude dag. Aarzel niet

hem/haar hierover aan te spreken.6

Restonews

Page 7: De krant van chambéry oktober 2013

DC nieuwt

jes

Aankondigingen

7 DIENSTENCENTRUM

MANTELZORG

Woensdag 2/1 0organiseertFamil iehulp(Zorgregio Brussel),in samenwerkingmet Solidariteit voorhet Gezin, eeninfodag voorBrusselsemantelzorgers, met als thema ‘Mantelzorg enThuiszorg, hand in hand’. Mantelzorgers kunnenzich inschrijven via mantelzorg@famil iehulp.be of 0474487048

Voor de huiswerkbegeleiding zoeken we mensen die zin hebbenom jongeren van het middelbaar te ondersteunen in het makenvan hun huiswerk. Specifieke kennis van bepaalde vakken(Nederlands, Frans, Wiskunde, Wetenschappen,...) is handig,maar niet vereist. Een gezonde dosis motivatie is voldoende. Dehuiswerkbegeleiding gaat door op Chambéry op dinsdag endonderdag van 16u30 tot 18u30. Iets voor jou? Laat ietsweten aan iemand van de WMKJ.Alvast bedankt!

NIEUW LOKET VOOR SENIOREN

EN PERSONEN MET EEN HANDICAP

Goed nieuws uit degemeente: deopening van ContactPlus, een loket voorsenioren enpersonen met eenhandicap. Iedereenkan hier terechtvoor alle soorteninfo. Er is een socialedienst aanverbonden, een transportdienst en de oudevrijwil l igerswerking zal terug leven in geblazenworden. Oudergemlaan 21 9, 1 040 Etterbeek,02 627 27 37, contact.plus@ etterbeek.be.Maandag t.e.m. vrijdag 8:00-1 2:00 /1 4:00-1 6:00

Dringend stapvrijwilligers gezocht!

De zomer is nuecht voorbij , het

schooljaar op volletoeren en ook binnen

het dienstencentrum be-gint het nieuwe team steeds

meer ingewerkt te geraken.Dat heb je wel kunnen merken metonze heuse “TERUG NAAR

CHAMBÉRY-DAG” . Met een drankjeerbij hebben we ons best gedaan omiedereen weer welkom te heten enook te wijzen op “alle activiteiten” diehier in huis gebeuren. Heb je hetgemist en weet je niet goed wat wehier al lemaal doen, ga snel een ONT-HAALBROCHURE ophalen aan het ont-haal.Veranderingen in de COMPUTERLES-SEN! Door omstandigheden hebben de

Begeleiders voor dehuiswerkbegeleiding gezocht!

Restonews

Oproep

Het nieuwe schooljaar begint en de activiteiten van de WMKJgaan weer van start. Een aantal ouders zou graag zijn kindinschrijven voor de activiteiten op Chambéry, maar kan dekinderen zelf niet brengen omdat ze op dat moment aan hetwerken zijn. Om deze werkende ouders te helpen, zijn we opzoek naar vrijwil l igers die de kinderen na school naar Chambérykunnen brengen. We zijn op zoek naar mensen die minstens 1keer per week rond 15u30 enkele kinderen (maximum 5) van eenschooltje in Etterbeek naar Chambéry kunnen brengen.Ben jij goed te been en hou je ervan een babbeltje teslaan met kinderen tussen 6 en 12 jaar? Misschien is

dit dan iets voor jou!Neem contact op met de WMKJ (Lies, Johanna, Amina, Serge)en wie weet... word jij wel onze nieuwe held!

lesgevers terug van dag gewisseld. Dusde beginners krijgen op dinsdag les vanROBERT. En op woensdag krijgen degevorderden les van ROLAND.De nieuwste activiteit in huis is hetHOUTATELIER, waar we specifiek onzemannen wil len aanspreken om creatiefbezig te zijn met hout. Momenteelbouwen we aan verschil lende bankendie we gaan gebruiken tijdens de weekvan de solidariteit. Is zagen en hame-ren toch niets meer voor jou? Mis-schien help je graag met hetgladschuren van de banken en heteventueel decoreren . Ons houtatelierwordt zelfs beroemd en onze hulpwordt gevraagd in de wijkschool “hetRegenboogje”.Ondertussen is Pierre al echt deel vanons team geworden. Hij is in septem-

ber 3 maal per week komen filmenvoor zijn eindwerk. Het resultaatwordt een DOCUMENTAIRE OVER

ENKELE SENIOREN VAN CHAMBÉRY.Aangezien hij dit in oktober moet af-geven zal hij ons in november zijn filmkomen tonen.We houden jul l ie op dehoogte.En als laatste, maar eigenlijk het be-langrijkste, we zullen in oktober hetVERSLAG VAN DE CENTRUMRAAD inhet houten bakje aan de zitkassasteken. Voor zij die er niet bij waren,gelieve het toch te lezen. De centrum-raad is hét middel voor de gebruikersvan het dienstencentrum om hun stemte laten horen.Vragen, opmerkingen ofklachten worden daar besproken.

Graag tot in huis,Veerle

Page 8: De krant van chambéry oktober 2013

SpoedgevallenAmbulancebrandweer

PolitieElectriciteitGasreukWaterproblemenAntigifcentrumCardstop (bankkaart kwijt)

Doc Stop(identiteitsdoc.)

1 00 (vast)1 1 2 (gsm)

1 0102 274 40 7702 274 40 4402 739 52 1 1070 245 245

070 344 344

0800 21 23 21 23

}

Vaste diensten en activiteiten van het lokaal dienstencentrum

VASTE DIENSTEN

Sociaal restaurantVoor iedereen, ongeacht leeftijd ofinkomen. Maandag tot vrijdag 1 1 :30-1 3:30. Prijs 7€ (niet gedomicil ieerd inEtterbeek), 4€, of 3€ voor Omnio &Vipo-statuut (info bij Wendy)

VervoerdienstVervoer van ennaar het sociaal restaurant en deseniorenclub (info bij Wil leke)

Pedicure Een dag per maand, 1 2afspraken per dag (info bij Wil leke)

BoodschappendienstBen je niet meer in staat om zelf groteboodschappen te doen?Dan kan je beroep doen op dezedienst. In groep 2-wekelijks opwoensdag om 1 4:00 (info bij Wil leke)

Klusjesdienst Allerlei klussenvoor mensen met een laag inkomen &ouderen (info bij Christine, CHATO)

DE CHAMBERY PASS

Wat ? Geeft vermindering opde prijzen van het restauranten allerhande activiteiten vanhet dienstencentrum.

Wie ?• alle inwoners van Etterbeek• medewerkers vanEtterbeekse organisaties,• nederlandstaligen uitomliggende gemeentes, diegeen lokaal dienstencentrumop hun grondgebied hebben.

Hoe ? Te verkrijgen aan hetonthaal, met identiteitkaart enmutualiteitsvignette.Verplicht te tonen bij hetbetalen van de maaltijd.

VASTE ACTIVITEITEN

De passerel Ontspanningsruimtemet mogelijkheid tot kaarten,gezelschapsspelletjes spelen, krantenlezen, koffie drinken, bil jart. Maandagtot vrijdag 1 2:00-1 5:00 (info bij Veerle)

Hobbyclub Creatief werken voorvolwassenen. Elke dinsdag 1 4:00-1 6:00 (info bij Amina)

Houtatelier *NIEUW*Dinsdag1 4:00-1 6:00 (info bij Veerle)

Sitgym Ook voor mensen met fy-sieke beperkingen.Vrijdag 1 0:30-1 1 :30 (info bij Veerle)

Cybercafé Gratis toegang totcomputers en internet. Maandag &dinsdag 1 3:30-1 6:30 (info bij Veerle)

Cursussen informaticabeginners : dinsdag1 0:00-1 2:00gevorderden: woensdag 1 0:00-1 2:00(info bij Veerle)

Cursussen NederlandsInformatie en inschrijving bij het huisvan het Nederlands, op 02 501 66 60

Voor meer informatie over al onze diensten en activiteitenkan je terecht bij het onthaal:

maandag tot vrijdag 8:30-1 4:00, woensdag tot1 7:00,en via telefoon op 02 646 20 57

DIENSTENCENTRUM

Mijn Wijk • Mon quartierUitgave van vzw Buurtwerk ChambéryPublication de la Maison de quartier Chambéry asblrue de Chambérystraat 24-26 • 1 040 Etterbeektel 02 646 20 57 • fax 02 639 1 3 [email protected] • www.chambery.be

maandblad • verantwoordelijke uitgever : Olivia Vanmechelenjaargang 1 7 nr 9 • oktober 201 3 • geen uitgave in augustusFoto’s van de activiteiten kunnen gebruikt worden voor promotionele

doeleinden. Indien u dit niet wenst, gelieve dit aan te geven.

VRIJWILLIGERSGEZOCHT!

Helpen in het sociaalrestaurant (bediening of afwas),

bij boodschappen, vervoer,crea-ateliers, uitstappen,...

Interesse?Neem contact op met Veerle

Wacht-diensten

Huisartsen02 242 43 44

Tandartsen02 426 1 0 26

Apothekers0900 40 090

Dierenartsen02 479 99 90

ZorgregisseurWens je informatie, raad of steun bijhet organiseren van jouw thuiszorg,aarzel dan niet om een beroep te doenop onze zorgregisseur,Willeke. Zijprobeert samen met jou te zoekennaar passende hulp (zoals poetshulp,maaltijden aan huis,...) zodat je langerthuis kan blijven wonen (info bijWil leke - Zorg Actie Plan)

8

Page 9: De krant van chambéry oktober 2013

dansvoorstel l ing ‘Rosas Danst Rosas’activiteit

Dinsdag 8/1 0 om 20:30Afspraak: Kaaitheater,Sainctelettesquare 20,1 000 BrusselPrijs: 1 ,5€

hobbyclubactiviteit

houtatelier *** NIEUW ***activiteit

Iedere dinsdagnamiddag organiseren we een houtatelier. Hiervoor zijn we op zoek naarhandige harry’s, handige mannen, die samen met Robert bankjes wil len timmeren ofwil len afwerken. Het doel is om een heel aantal bankjes klaar te hebben zodat we in ok-tober een actie kunnen doen rond toegankelijkheid in de wijk. Ook de beste stuurlui dieaan wal staan zijn welkom.

Dinsdag 1 4:00-1 6:00Ingang van ChambéryGratis

Programma van oktober:1 /1 0 decoratie van banken (parcoursvan de week van de solidariteit)8/1 0 appelcake met ahornsiroop1 5/1 0 versiering van zakdoekdoosjes22/1 0 T-shirts maken voor nieuwe monitoren29/1 0 geen hobbyclub

Dinsdag 1 4:00-1 6:00In het resto. Gratis

pedicuredienst

Onze gediplomeerd podologe komt een dinsdag per maandom zoveel mogelijk voeten onder handen te nemen.Kom je voor de eerste keer? Neem contact op met hetonthaal en vraag naarWilleke. Zij regelt een afspraak voorjou.Verdere nieuwe afspraken maak je met de pedicure zelf.Zij vult een pedicurekaart in. Met deze kaart ga je naar hetonthaal om te betalen, ze zetten een stempel als betalings-bewijs. Enkel zo ben je zeker van je afspraak.Vergeet niet temelden of je gebruik wil maken van de vervoersdienst.

Dinsdag 1 & 29/1 0in ChambéryPrijzen: 1 6,5€ gewoon tarief1 2,5€ speciaal tarief voorVipo & Omnio

onthaalCham

béry&02 646 20 57

inlichtingen&

inschrijvingen

programmaoktober

DIENSTENCENTRUM

Rosas danst Rosas ging in 1 983 in wereldpremière tijdens het vierde Kaaitheaterfestival.Dit jaar worden dus dertig kaarsjes uitgeblazen. De choreografie bleef bijna continu ophet repertoire van Anne Teresa De Keersmaekers dansgezelschap staan en werdwereldwijd opgevoerd.Weinig choreografieën hebben zo een invloed gehad op deontwikkeling van de hedendaagse dans en zoveel mensen over de streep gehaald omnaar dans te komen kijken. Rosas danst Rosas is echt een klassieker, misschien wel déklassieker uit onze nationale dansgeschiedenis.Heb jij Rosas gedanst?Rosas en Anne Teresa De Keersmaeker deden een oproep:dans je eigen Rosas danst Rosas. Een dergelijke oproepkonden we niet onbeantwoord laten. Resultaat : een uniekeChambéry versie . Filmpjes van diverse resultaten van de

oproep worden vertoond in het kader van de liveopvoeringen van Rosas danst Rosas in het Kaaitheater.

.. en in september, cocktails!“MmeVeerle is naar depasserelle gekomen om aan despelers te vragen om eencocktail te proevenklaargemaakt door dehobbyclub. Het wasoverheerli jk! Ik ben Veerlegevolgd omdat ik opgevangenhad dat er beneden iets gaandewas. Het was op de dag van deHeil ige Monica. Er waren 6 of 7verschil lende cocktails ?Sommigen verkozen desinaasappel met mango of metwortelen. Ik lustte vooral desinaasappel met komkommer. Erwas een warme ambiance!"Laetitia (gewezen vrijwilligster)

In augustus hebben we zoutdeeg gemaakt...Met succes hebben we met de hobbyclub tijdensde vakantieateliers mooie vormpjes en lettersmet zoutdeeg gemaakt. En omdat er vraag wasnaar het recept, heb ik het hier uitgeschreven.Ideaal voor een gezell ige en rustigeherfstnamiddag.Om zoutdeeg te maken, heb je het volgendenodig: 2 glazen bloem, 1 glas fijn zout, 3/4 glaswater. Gebruik telkens hetzelfde glas.Giet detwee glazen bloem en het zout in een slakom.Meng goed. Giet er vervolgens beetje bij beetjehet water bij . Kneed het deeg tot je een soepeldeeg krijgt dat niet aan je handen plakt en nietverkruimelt.TIP: Je kan ook andere voorwerpenmaken zoals; kaarsenhouders of bakvormpjesom in de kerstboom te hangen.

9

Page 10: De krant van chambéry oktober 2013

tentoonstel l ing The body in Indian Artactiviteit

concert Insomnia: J .S. Bach,Goldbergvariationenactiviteit

film 'La famil le Savage' & infosessie rond de dementieactiviteit

Maandag 1 4/1 0 om 1 4:00Grote zaal achterhuisGratisUitzonderlijk geencybercafé

boodschappendienstdienst

Onze boodschappendienst: een leuk groeps-moment! Zie je er tegenop om met zware bood-schappen te zeulen, vind je het wel leuk om samen

boodschappen te doen? Iedereen die een chambéry-pass heeft kan met ons mee.We vertrekken om 1 4:00 op

Chambéry met de camionette en worden weer thuis afge-zet voor de prijs van 2€. Er kunnen 5 personen meegaan met

Super Robert en Super Claude naar de supermarkt. Inschrijven isnodig en kan aan het onthaal. Als je ziek bent of om een andere reden niet

zelf je boodschappen kan doen, vraag dan meer informatie bij Veerle.

Woensdag2/1 0 Delhaize1 6/1 0 Colruyt30/1 0 Delhaizeom 1 4:00 in ChambéryPrijs 2€

1 0

(Begeleid bezoek). Laat je in vervoeringbrengen door deze prachtige tentoon-stel l ing die de deur opent naar de Indi-sche cultuur en haar tijdloze schoonheid.Van sensuele afbeeldingen in de Kamasu-tra en rijkeli jk versierde tempelsculpturentot fascinerende miniaturen van asceten.Hoe verklaart de klassieke Indische wijs-heid die uiteenlopende voorstel l ingen vanhet l ichaam? En hoe kijken Indischekunstenaars vandaag de dag naar het l i-chaam? In tien hoofdstukken ontsluiert

Met een beslist niet al ledaagse combinatie van viooltrio en marimba brengen vier uit-stekende musici strak – en nou ja ‘hip’ gearrangeerde partituren uit Johann SebastianBachs beroemde Goldbergvariationen. Ook op het programma staan werken van deGrieks Canadese componist Christos Hatzis en van Richard Schumann. Een opmerkelijkecombinatie van klassiek en hedendaags, waarin snaarinstrumenten en melodisch slagwerkde grenzen van elkaars mogelijkheden opzoeken. Insomnia betekent muzikaal vuurwerk.

Kom mee genieten van deze humoristi-sche film rond het thema dementie opmaandag 1 4/1 0 om 1 4:00 in de grote zaalin het achterhuis. Frans gesproken,Nederlands ondertiteld, dus geen excusesom niet te komen. Deze activiteit is gratis.De Brusselse organisatie Broes, is hetaanspreekpunt rond het thema dementie.Op deze ziekte, die vele verschil lendeverschijningsvormen kent en tot nu toeongeneesli jk is, rust een zwaar taboe.Nochtans komen door de vergrijzingsteeds meer mensen in aanraking met deziekte. Onderzoek van de KUL schat hetaantal mensen met dementie in België tot

9,3% bij 65-plussers. Bij

Donderdag 1 0/1 0 om1 4:00Afspraak in ChambéryPrijs 1 ,5€

Zondag 1 3/1 0 om 1 5:00Afspraak om 1 4:45 in deMaalbeek, Hoornstraat97, 1 040 EtterbeekPrijs 1 ,5€

onthaal Cham

béry &

0264620

57

inl ichtingen

&inschrijvingen

programma

oktob

er

DIENSTENCENTRUM

deze tentoonstel l ing het goddelijke enmenselijke Indische lichaam. Via het l i-chaam ontdek je de tijdloze schoonheidvan India, de spiritual iteit en de ver-scheidenheid aan godsdiensten en feesten.Met topstukken uit al le uithoeken van In-dia krijg je een boeiende introductie totde Indische cultuur. Ongeveer 250objecten: beeldhouwwerken in brons,steen of terracotta, schilderijen, miniatu-ren, manuscripten, keramiek, textiel , juwe-len, instal laties van het 3de mil lenniumvoor Chr. tot 201 3.

85-plussers bedraagt dit 26,4% en bij de90-plussers 34,8%. Genoeg voor onsdienstencentrum om er op in te zoomenen jul l ie uit te nodigen voor een filmna-middag.Op het programma: La famil le Savage, eenhumoristische film van een ouderedementerende man en zijn kinderen. Veelkijkplezier gegarandeerd! Daarna is ermogelijkheid tot het uitwisselen tot op-merkingen, ervaringen en vragen onderbegeleiding van Sam Van de Putte vanBroes, “special ist ter zake”.Wees er zekerbij voor deze namiddag waarbij we degezell igheid van een cinema koppelen aaninformatie. Dank u om in te schrijven aanhet onthaal.

Page 11: De krant van chambéry oktober 2013

Sportel-Kicks: seniorensportdagactiviteit

onthaalCham

béry&02 646 20 57

inlichtingen&

inschrijvingen

programmaoktober

verjaardagsfeestactiviteit

Omdat jarig zijn, vieren is dat je bestaat en dat je dit mag delen met de mensen om jeheen. Iedere twee maanden maken we er een groot feest van, hieperdepiep, hoera!Deze maand vieren we de verjaardag van de jarigen van september: Christiane, Georges,Marie-Louis, Martial , Joséphine, Raoul, Roland, Marie-Christine, Daniel , Robert,Vivianne,Francine, Enrico,Anne en Nelly.Dit feest zal plaatsvinden op vrijdag 25 oktober om 1 4:00 samen met de jarigen vanseptember en oktober. Zij zul len u uitnodigen om met hen mee te vieren.

Donderdag 24/1 0de hele dagBusvervoer naar HealthCity Jette is voorzien.Vertrekuur wordt latermedegedeeld.Prijs 4€ begeleiding,drankje, koekje enaandenken inbegrepen.Er is mogelijkheid tot hetverkrijgen van broodjes,soep, drank.Inschrijven aan hetonthaal voor 20/1 0

1 1Op vrijdag 1 & maandag 1 1 november zullen

Chambéry & het restaurant gesloten zijn

Senior-Kicks is een Brusselsesportdag, georganiseerd doorde VGC en Bloso. Dit eve-nement staat voor een heledag sport en beweging, ge-geven door gediplomeerdelesgevers.Het aanbod is zogevarieerd dat zowel sportie-ve als nietsportieve seniorenaan bod komen.Op het programma voor deminder geoefenenden staano.a pilates, sitgym (met onzeVéronique), petanque, eenrustige wandeling,... Spinning,badmintontornooi, nordicwalking, partyrobics ensportief wandelen zullen danweer de meer sportievedeelnemers aanspreken.Aangepaste sportkledij ensportschoenen zijn aanbevo-len. Bijkomende info: onthaal.

week van de solidariteitactiviteit

Vrijdag 25/1 0 om 1 4:00Grote zaal achterhuisGratis voor de jarigen vande maanden septemberen oktober.1 € voor deanderen.

Van maandag 1 4tot vrijdag 1 8/1 0tussen 1 0:00 & 1 7:00Verschil lende activiteitenrond de JachtGratis

Welkom in de week van desolidariteit! We nodigen uuit om vrij deel te nemenaan het bankenparcoursrond de Jacht, met ver-schil lende activiteiten. Ukan ook een rondleiding ingroep aanvragen. Alle ac-tiviteiten zijn gratis. U vindtmeer info op pagina's 2 &3, en de volledig program-ma van activiteiten aan hetonthaal.

DIENSTENCENTRUM

Page 12: De krant van chambéry oktober 2013

Buurtwerk Chambéry Maison de quartier

AGENDA

pedicure (op afspraak/sur rdv)1 0:00-1 2:00 informatica (beginners)1 3:30-1 6:30 cybercafé1 4:00-1 6:00 hobbyclub1 4:00-1 6:00 houtatelier de menuiserie

1 0:00-1 2:00 informatica (gevorderden)1 4:00 boodschappen/service de courses

1 0:30-1 1 :30 sitgym

1 3:30-1 6:30 cybercafé

1 0:00-1 2:00 informatica (beginners)1 3:30-1 6:30 cybercafé1 4:00-1 6:00 hobbyclub1 4:00-1 6:00 houtatelier de menuiserie20:30 Rosas danst Rosas,

Kaaitheater

1 0:00-1 2:00 informatica (gevorderden)

1 4:00 expo The body in IndianArt, Bozar

1 0:30-1 1 :30 sitgym

1 5:00 Insomnia, klassiekconcert Maalbeek

WEEK VAN DE SOLIDARITEIT

SEMAINE DE LA SOLIDARITÉ

1 4:00 film La famille Savage& discussie rond dementie

GEEN/PAS DE CYBERCAFÉ

1 0:00-1 2:00 informatica (beginners)1 3:30-1 6:30 cybercafé1 4:00-1 6:00 hobbyclub1 4:00-1 6:00 houtatelier de menuiserie

1 0:00-1 2:00 informatica(gevorderden)1 4:00 boodschappen/service de courses

1 0:30-1 1 :30 sitgym

1 3:30-1 6:30 cybercafé

dinsdag

woensdag

vrijdag

maandag

dinsdag

woensdag

donderdag

vrijdag

zondag

maan>vrijlun>ven

maandag

dinsdag

woensdag

vrijdag

maandag

Wordt verwacht in november / Prévu en novembre

1 0:00-1 2:00 informatica (beginners)1 3:30-1 6:30 cybercafé1 4:00-1 6:00 hobbyclub1 4:00-1 6:00 houtatelier de menuiserie

1 0:00-1 2:00 informatica (gevorderden)

SPORTEL KICKS: volledige dag omkennis te maken metsportactiviteiten voor senioren/journée entière pour découvrir avecdes activités sportives pour séniors

1 0:30-1 1 :30 sitgym1 4:00-1 6:00 verjaardagsfeest

fête d'anniversaire

1 3:30-1 6:30 cybercafé

pedicure (op afspraak/sur rdv)1 0:00-1 2:00 informatica (beginners)1 3:30-1 6:30 cybercaféGEEN/ PAS DE HOBBYCLUB

1 4:00-1 6:00 houtatelier de menuiserie

1 0:00-1 2:00 informatica (gevorderden)1 4:00 boodschappen/service de courses

Chambéry & het resto zijn geslotenChambéry & le restaurant sont fermés

1 4:00 bedrijfsbezoek Audi Brusselvisite d’entreprise

WMKJ & DC : toonmoment van deverschillende activiteiten die wesamen deden & samen spelletjesspelen / WMKJ & DC réunis pour fairedes jeux & regarder toutes les activitésque nous avons faites ensemble

1 4:00 bezoek MIVB/ visite STIB

1 5:00 concert Trio Cucamonga

dinsdag

woensdag

donderdag

vrijdag

maandag

dinsdag

woensdag

vrijdagmaandag

donderdag

woensdag

donderdag

zondag

agenda

okto

ber

1 2

1 /1 0

2/1 0

4/1 0

7/1 0

8/1 0

9/1 0

1 0/1 0

1 1 /1 0

1 3/1 0

1 4>1 8/1 0

1 4/1 0

1 5/1 0

1 6/1 0

1 8/1 0

21 /1 0

22/1 0

23/1 0

24/1 0

25/1 0

28/1 0

29/1 0

30/1 0

1 /1 11 1 /1 1

7/1 1

1 3/1 1

1 4/1 1

24/1 1

zie p.2&3

Page 13: De krant van chambéry oktober 2013

1 1 .30 >1 3.30 • van maandag tot vrijdag • du lundi au vendredi7 € • 4 € met Chambéry pass • 3 € met Chambéry pass & Vipo/Omnio

maandaglundi

dinsdagmardi

woensdagmercredi

donderdagjeudi

vrijdagvendredi

maandaglundi

dinsdagmardi

woensdagmercredi

donderdagjeudi

vrijdagvendredi

30/09

1 /1 0

2/1 0

3/1 0

4/1 0

7/1 0

8/1 0

9/1 0

1 0/1 0

1 1 /1 0

sociaal restaurantrestaurant social

Exotische pompoensoep, chil i con carne, appelSoupe exotique de potiron, chil i con carne, pomme

Erwtensoep, kip,Archiducsaus, gebakken aardappelen, yoghurtSoupe de petits pois, poulet sauce archiduc, pdt rissolées, yaourt

Courgettensoep, bouletten in tomatensaus, frietjes, banaanSoupe de courgettes, boulettes sauce tomate, frites, banane

Wortelsoep, tortell ini met ham, broccoli en kaas, wafelSoupe de carottes, tortel l ini avec jambon, brocoli et fromage, gaufre

Soep van dag,Alaska Polak, spinaziestoemp, ijsjeSoupe du jour, alaska polak, stoemp d’épinards, glace

Ajuinsoep, Luikse salade, madeleineSoupe de carottes, salade liégeoise, madeleine

Tomatensoep, wortelstoemp, saucisse, banaanSoupe de tomates, stoemp aux carottes, saucisse, banane

Groentenbouil lon, konijn met pruimen, kroketten, appelBouil lon de légumes, lapin avec des prunes, croquettes, pomme

Kervelsoep, gevulde tomaat, rijst, wafelSoupe de cerfeuil , tomate farci, riz, gaufre

Soep van de dag, fishsticks, puree, salade, ijsjeSoupe du jour, fishsticks, purée, salade, glace

oktobermenu

MENU