De Hoorn juni-juli 2013

28
De Hoorn juni-juli 2013 l 44ste jaargang l 1100 expl. l nr. 425 maandblad l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel Calevoet : stad in wording ? l i c h t d o o r U k k e l C a n d e l a e r s h u y s

description

Maandblad van Gemeenschapscentrum Candelaershuys, Ukkel, Brussel

Transcript of De Hoorn juni-juli 2013

Page 1: De Hoorn juni-juli 2013

1

De Hoornjuni-juli 2013 l 44ste jaargang l 1100 expl. l nr. 425maandblad l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel

Calevoet : stad in wording ?

licht door Ukkel

Can

delaershuys

Page 2: De Hoorn juni-juli 2013

2

De Hoornerkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissie

juni-juli 2013 - 44ste jg - 1100 expl. - nr. 425

Het Candelaershuys respecteert uw pri-vacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u De Hoorn toe te zenden en u op de hoogte te houden van eigen activiteiten en van aanverwante organisaties in de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand altijd inkij-ken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

Nieuwe website : www.candelaershuys.be

www.facebook.com/GCCandelaershuys

Editoriaal

Nog een maandje en de vakantie staat voor de deur: we geven u graag u wat aangename lectuur mee.Bijvoorbeeld over Calevoet, waar de stad met rasse schreden nadert, de wijk is daar in volle ontwikkeling.

We houden op 7 juni een Aperitief van het Huys op het Kerkhof van de Dieweg. We serveren alvast een kennismaking met dit stukje Ukkels erfgoed.En een aantal Ukkelaars brengen wat vakantie-stemming en zon in uw maandblad, lees hun vakantie-impressies.Voor de thuisblijvers geven we aan hoe u toch op een prettige manier uw vakantie in Ukkel kunt doorbrengen.

Mag ik u alvast van harte uitnodigen op het 11 juli-concert van Tuur Florizoone en Didier Laloy, (een Waal en een Vlaming) op het Feest van de Vlaamse Gemeenschap op 23 juni? Met uiteraard de receptie aangeboden door het gemeentebe-stuur, waarvoor dank, en naderhand het tuinfeest in het Candelaershuys?

Prettige vakantie.

Thomas Roukens, voorzitter Candelaershuys

Inhoud3 Calevoet: stad in wording ?

6 Johan en Linda van Superette Joli

8 11 juli-viering

9 de bib

10 Leven en dood van een kerkhof

12 Agenda

13 Lotus

17 Echo's uit de Raadzaal

20 Zomer in Ukkel

23 Textielfabrique! 24 sprUkkels

27 Wistjedatjes ?

28 Activiteiten Candelaershuys

colofon

REDACTIERAAD:Catherine van Hoorn Streiff, Willy Peersman,

René Weemaels, Eduard Boschloos, Jan Otten, Thomas Roukens, Lander Exelmans, Leo Camerlynck en Bart De Smedt

Ondertekende artikels verbinden alleen de auteur

REDACTIESECRETARIAAT:Bart De Smedt

COVER: Calevoet - Fotograaf: bds

OPMAAK:Johnny Van den Borre

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER:Thomas Roukens

Brugmannlaan 4331180 Ukkel

BRIEFWISSELINGGC Candelaershuys

Brugmannlaan 433 - 1180 UkkelT. 02 343 46 58 - F. 02 343 69 89

[email protected]

Page 3: De Hoorn juni-juli 2013

3

Calevoet: stad in wording?De wijk Calevoet situeert zich in het westen, zuidwesten van de gemeente Ukkel.

wijk in UkkelV V V V

Het is een wijk met een vrij grote oppervlakte en wordt samengesteld uit een aantal deelwijken zoals Moensberg, Horzel, Molensteen, Alsemberg-Zuid, Keyenbempt en Melkriek. De wijk Calevoet-Moensberg heeft een uitgesproken woonkarakter.

Kenmerkend is een dominante aanwezigheid van verkeersassen. Ukkel is daar een doorgang tussen de zuidelijke periferie en de stad. Het ontbreken van het zuidelijk segment in de Ring om Brussel heeft in aanzienlijke mate bijgedragen tot een overbelasting van de in capaciteit eerder beperkte “grote” verkeersassen, met sluipverkeer in de wijk voor gevolg.

Calevoet is de laatste jaren in volle evolutie en de wijk staat zwaar onder druk. In het kader van de ronde van de wijken hadden De Hoorn en de Acqu een aangename babbel met Didier Gosset, voorzitter van het Wijkcomité Calevoet-Bourdon / Calevoet-Horzel) en met Jack Lagae, actief lid van deze belangenvereni-ging én notoir volkstuinder.

Calevoet est en pleine évolution, ces der-nières années, et le quartier est soumis à une forte pression. Dans le cadre de la tournée des quartiers, De Hoorn et l’ACQU ont parlé avec Didier Gosset, président du Comité de quartier Calevoet-Bourdon/Calevoet-Horzel et Jack Lagae, membre actif de cette association et jardinier notoire.

FR

Didier Gosset: “Het is allemaal begonnen met Dresse, toen de fabriek recht over het station werd afgebroken, de site werd gerestaureerd en er nieuwe bewoning kwam. Van toen af ging het hard: Circus Pauwels verdween voor nieuwe blokken, er kwa-men ook nieuwe woningen aan de Van Nijlenweg, aan de Egide van Ophemstraat. En wat gaat er gebeuren met de site van Illochroma, en met het ex “Demoortel bouwmaterialen”- terrein op de Alsembergsesteenweg? Waar gaat dit stoppen in onze wijk? We vragen ons soms af welke visie men heeft met de verdere ontwikkeling van onze wijk.”

Jack Lagae: “Ik denk dat er meer dan 1500 wonin-gen bijkomen in onze wijk, dat is enorm. Vooral bedoeld voor meer jonge gezinnen met middenin-komens, naast een aantal sociale appartementen. Ik vind het ook raar dat er, geconcentreerd in onze wijk, een groot aanbod is van rusthuizen en seniories. Blijkbaar denken de promotoren dat een rustige

"Je pense qu’il y aura plus de 1500 loge-ments nouveaux dans notre quartier, c’est énorme. Ils sont surtout prévus pour de jeunes familles, à revenus moyens, et aussi quelques appartements sociaux. Bizarre aussi que dans notre quartier soient concentrées autant de maisons de repos et seniories."

FR

Jack Lagae en Didier Gosset

Page 4: De Hoorn juni-juli 2013

4

oude dag beleven in deze kant van Brussel best nog aangenaam is”.

“De nieuwe mensen komen er met mondjesmaat aan, de toestroom valt niet zo op, ook al omdat we het aanvoelen hebben dat de nieuwe bewoners zich wat afsluiten van het wijkleven, ze wonen hier en gaan werken, dat is het. Maar dat hebben we ook met oudere bewoners, zo is het zeer moeilijk om de mensen van de Melkriek te bereiken” zegt Didier Gosset.

De Hoorn: “1500 nieuwe woningen in een wijk is veel. Wat is de impact hiervan op de wijk?”

Jack Lagae: “Men mikt deels op jonge gezinnen, dus mensen met kinderen. Kinderen moeten naar school. En die zijn in de wijk nu allemaal volzet. Onderwijs en kinderopvang, dat wordt een groot probleem.

is de politiek van de NMBS vooral toegespitst om zo-veel mogelijk volk van buiten Brussel naar de stad te brengen. Op de spitsuren rijden er te weinig treinen, dus zitten ze eivol. Met reizigersprotest en ongenoe-gen als gevolg”.

Didier Gosset vervolgt: “Je hebt ook het komende Gewestelijke expresnet (GEN), met een belangrijke plaats voor het station Moensberg. Maar van Calevoet moet je dan wel bergop te voet naar dat station. Een verbinding, zeg maar een navette, zou goed zijn. Misschien met een bus van Calevoet tot aan het Moensbergstation”?

De Hoorn: “Calevoet staat dus onder druk, wat met het wijkleven”?

Jack Lagae: “Calevoet wordt meer stad, dus is er minder sociaal contact. Daar wil bijvoorbeeld de handelaarsvereniging iets aan doen, met plezante initiatieven zoals wijkfeesten, een petanquetornooi, een rommelmarkt. Maar het blijft moeilijk, we mis-sen duidelijk een trekker in de wijk, een ankerpunt”.

Didier Gosset: “Dat het moeilijk blijft is waar. Neem bijvoorbeeld ons wijkcomité. Dat is een klein comité, met weinige actieve, (maar wel dynamische) leden, wat het zwaar maakt. Want het is veel werk, al die vergaderingen, overlegcommissies, contacten met gemeente en met promotoren. Graag hadden we wat meer engagement van de wijkbewoners en graag doen we dan ook via De Hoorn een oproep”.

Il faut des écoles pour les enfants, et jus-tement, dans le quartier elles sont toutes pleines. L’enseignement et l’accueil des enfants, ça c’est le gros problème.

FR

We weten wel dat dit meer een gewestelijk, Brussels probleem is, maar in Calevoet gaat zich dat heel sterk manifesteren, juist omdat er zoveel kinderen bijkomen”.

Didier Gosset vervolgt: ”En als er geen scholen zijn in de buurt, dan moeten de kinderen elders naar school. Dus moeten ze worden gebracht, dus meer auto’s. En Calevoet zit nu al bijna verkeersvast. Linkebeek, Drogenbos, Beersel, Alsemberg: dat passeert allemaal in Calevoet op weg naar Brussel. Vergeet ook niet dat er te weinig extra parking werd voorzien bij de vele nieuwe blokken”.

De Hoorn: “Maar het openbaar vervoer is toch goed aanwezig in Calevoet”?

Jack Lagae: “De tram 51 zit nu al strop in het bestaande verkeer, de bussen ook. Wat gaat dat wor-den als er zo veel wagens bijkomen? De buslijnen, bvb lijn 60, maken ook geen directe verbinding met Brussel en lijn 43 is een Ukkelbus. Wel hebben we het eindpunt van de Noctis 11, maar dat is ’s nachts. Wat de treinen betreft: er zouden meer treinen moeten rijden, en ook meer treinen binnen Brussel, maar nu

Page 5: De Hoorn juni-juli 2013

5

De Hoorn: “Jack, jij hebt groene vingers…"?

Jack Lagae:”Ja hoor, je kunt me zeer regelmatig vinden in de volkstuintjes aan de steenweg op Drogenbos. Het is daar een plezante bedoening. Nogal wat Calevoetenaars bewerken daar een lap grond, elk weliswaar op hun manier. Want je hebt bijvoorbeeld de ”ecolos”, en je hebt de andere tuinier-ders, elk met hun eigen systeem. Weet je, naast Ukkelaars heb je daar in de volkstui-nen ook de “tramboeren”: mensen, vooral uit Sint-Gillis, die met de tram naar hun lapje grond komen. Maar er is een goede sfeer onder de tuinierders”.

De Hoorn: “Hoe zijn jullie contacten met de ge-meente?”

Didier Gosset: “ Niet altijd evident, temeer daar er heel wat dossiers en dus vragen zijn, waar we als wijkcomité graag onze zeg in hebben. We hebben niet altijd dezelfde belangen, maar we willen duide-lijk onze stem aan het beleid laten horen. Let op. We werken ook goed samen met de gemeentediensten, bijvoorbeeeld met “Mail St Job”, een project rond boomaanplantingen op de Sint Jobse steenweg tussen de Engeland- en de Waterkasteelstraat. We hadden bij de realisatie hiervan heel wat vragen gesteld aan de gemeente. De diensten van schepen Cools hebben daar uitgebreid op geantwoord, en rekening gehouden met onze bezwaren. Positief dus, wat ons betreft.”

Wat volgt is nog een gezellig nagesprek, waaruit de nood aan een centraal punt in de wijk blijkt. Een plek voor de bewoners, waar ze terecht kun-nen en mekaar kunnen ontmoeten. Want Calevoet wordt te veel stad, dus de nood aan meer (sociale) voorziening op maat van de wijk is groot. Graag dus ergens een Huys van waaruit dit zou kunnen vertrekken?

Didier Gosset vraagt zich af hoe de nieuwe bewoners betrokken kunnen worden bij de wijk. Probleem is dat we ze niet kennen. Er moeten dus middelen gevonden worden om ze samen te brengen. Waarom geen groot bal ter verwelko-ming van de nieuwe bewoners?

Laat dat nu juist een idee zijn van het Candelaershuys, samen met enkele buurtbewo-ners… U hoort er nog van…

Meer info over Calevoet en de werking van het wijk-comite: www.calevoet.org - Contact: Didier Gosset, [email protected], 0475 96 13 57.

Calevoet s’urbanise trop vite, le besoin de plus d’équipements (sociaux) à l’échelle du quartier est donc très fort. A quand la création d’une Huys, un possible lieu d’échanges et de rencontres?

FR

De gemeente Ukkel zoekt een cultuurbeleidscoördinator!

Kleur, vorm en inhoud geven aan een lokaal cultuurbeleid, dat is de hoofdtaak van de cultuurbeleids-coördinator. Hij/zij moet de verschillende aspecten van het Nederlandstalig cultuurbeleid coördine-ren, hij /zij staat in voor de begeleiding van de processen verbonden aan de opmaak uitvoering en evaluatie van een cultuurbeleidsplan, organiseert culturele evenementen, en werkt in nauw overleg met de beleidsverantwoordelijken en de lokale partners.

Ukkel zoekt een creatief en dynamisch iemand, die zicht heeft op de Brusselse structuren en gemeen-tes, die communicatief is, kan luisteren, initiatieven neemt, strategisch kan denken, en die flexibel is.

De cultuurcoördinator heeft een Nederlandstalig universitair of hogeschooldiploma, met liefst ervaring met cultuurmanagement, kennis van wetgeving , informatica en een goede kennis van het Franstalig cultureel leven is een pluspunt

Graag een uitgebreid CV met motivatiebrief sturen naar de Dienst Cultuur, Wolvendaellaan nr 6 te 1180 Ukkel, en dit voor 10/6/2013.

Info bij de dienst Cultuur op 02/348.68.32.

Page 6: De Hoorn juni-juli 2013

6

Linda: "Let op, van Deinze naar Ukkel komen was zo geen groot verschil hoor. Calevoet was dan ook nog een dorp, iedereen kende iedereen, er was nog veel groen, velden, en veel minder bewoning dan nu. In Deinze was dat ook zo, die dorpsmentaliteit. Dat is nu allemaal weg. Vroeger waren er meer Vlamingen, dus op dat vlak zaten we als Nederlandstaligen goed. Maar dat veranderde met de jaren, zo hebben wij stilaan Frans geleerd."

Johan: "Weet je hoe ik het zie: het noorden en midden van Brussel is volgebouwd, dus moeten ze naar het zuiden komen. Kijk wat hier allemaal werd gebouwd de laatste tijd. Iemand die hier 5 jaar weg is geweest herkent zijn wijk niet meer."

De Hoorn: "Jullie zijn dus goed geplaatst om de gevolgen hiervan in te schatten. Wat moet er gebeu-ren?"

Drukke bedoening daar hoor, in die Superette Joli aan de Alsembergse steenweg in Calevoet. Niet evident om een gesprek te hebben met de uitba-ters Johan en Linda (Jo & Li, Joli dus). Uiteindelijk moesten we ons verschansen in het magazijn, tussen de schoenblink, de pilchards, de blikjes en het kuisgerief. En ook daar werd Johan dan nog verschillende keren weggeroepen, of opgebeld, voor weer een extra bestelling.

De Hoorn: "Hoe komen jullie terecht in Calevoet?"

Johan: "Awel, dat is simpel, Linda wou een winkel, dus hebben we wat rondgekeken. Familie van haar had een kruidenierszaak in Koekelberg, en via hun boekhouder kwamen we te weten dat er in Ukkel een winkel leegstond, ten gevolge van een overlij-den. Dus, wij Deinzenaars, vertrokken op avontuur, naar Ukkel. We trouwden op 7 augustus 1982 en de bestemming van onze huwelijksreis was het verre Ukkel, want op 10 augustus openden we een kleine winkel, hier op de steenweg."

Liefde op de werkvloer: Linda komt het magazijn binnen, gaat achter Johan staan, neemt hem liefdevol vast rond zijn buik, de handen onder zijn trui. Johan slaakt een gil waarop Linda droogweg repliceert: "Zeg, ik heb juist gedurende meer dan een uur de diepvries gevuld, ik mag toch wel mijn handen even opwarmen zeker???"

De Hoorn: "Hoe heb je Calevoet zien veranderen?"

Johan: "Kijk, simpel hoor, toen we met de zaak start-ten waren er hier op dat stuk van de steenweg een 40-tal winkels, van alle slag. Ge moogt ze nu eens gaan tellen.

Raar, want er zijn wel vele mensen bijgekomen Maar de echte Calevoetenaars zijn zwaar in de minder-heid, en het betert er niet op."

"C’est bien simple, quand on s’est instal-lés, il y avait sur cette partie de la chaus-sée plus de 40 magasins, de toutes sortes. On peut les compter maintenant."

FR

"Moi, j’explique ça comme ça : le nord et le milieu de Bruxelles sont complètement bâtis, donc ils doivent venir vers le sud. Vous voyez tout ce qui a été construit ces derniers temps. Quelqu’un qui reviendrait dans son quartier après 5 ans d’absence ne le reconnaîtrait même plus."

FR

De Hoorn sprak met Johan en Linda van Superette Joli

wijk in UkkelV V V V

Page 7: De Hoorn juni-juli 2013

7

Johan: "Er is nog weinig sociaal contact, de mensen kennen mekaar niet meer. Ook daarom proberen we met de handelaarsvereniging activiteiten te organi-seren die mensen samenbrengen. Denk aan de rom-melmarkten, de petanquewedstrijd en recent nog de paaseierenzoektocht"!

Linda: "Het is simpel, er is geen kermis meer in de wijk, de laatste vijf jaren, dat zegt genoeg. Geen kermis, geen dorpsgevoel, punt uit."

De Hoorn: "Jullie zijn hier al lang, vertel eens een anekdote, iets dat bijgebleven is?".

Johan: "Oei, nu moet ik nadenken, want elke dag kom ik hier wel stoten tegen. Ah ja, ik bewaar zeer goede herinneringen aan de zege in Paris- Roubaix van streekrenner Jean Marie Wampers, wiens schoonvader Willy hier rechtover een supporterscafé uitbaatte. Calevoet was te klein dan, nooit eerder gezien. Trouwens, jij was daar toch ook?

(Inderdaad, memorabele avond in Calevoet, zo-veel jaar geleden. We hebben trouwens ooit nog Jean Marie Wampers gehad als gast in de praat-café's van het Candelaershuys. Heel Calevoet was die avond aanwezig op de Brugmannlaan - nvdr)

Linda: "Ik heb een minder aangename en meer recente herinnering, zo'n twee jaar geleden, met die overstroming in Ukkel. We hadden hier ook prijs, zo'n 2.000 wijnflessen dreven hier in onze kelders in vies rioolwater. Ontnuchterend hoor, zo'n tegenslag, zeg maar, een kleine ramp!"

De Hoorn: "Hoe staan jullie tegenover de nieuwe ontwikkelingen in de wijk"?

Johan: "Ik in alle geval positief, het brengt dynamiek en leven in de wijk, maar het sociale moet alleszins kunnen worden behouden, anders wordt het kil hier, tussen al dat nieuw beton."

De Hoorn: "Linda, wat verkopen jullie eigenlijk niet in de superette"?

Linda: "Oei, dat is een moeilijke. We verkopen veel, dat is ook onze sterkte, he! Ik weet het, verleden week vroeg iemand me of we fietsgerief verkopen. Neen dus, dat hebben we niet. Maar breng ons niet op gedachten...."

De Hoorn: "En het familiaal leven? "

Linda: "We zijn veel samen, weliswaar wel op het werk. Het zijn ook lange dagen, maar we pogen steeds samen te eten. En als we eens vrij hebben, zoals op zondagnamiddag, of op maandag, onze sluitingsdag, dan kruipen we op onze moto en gaan we een ritje doen.

Johan: "En ik ga nu fietsen, want heb met één van mijn zonen besloten deze zomer de Mont Ventoux te gaan beklimmen! Tijd vinden om te trainen is echter niet evident, maar als ik bijvoorbeeld naar de markt moet, rijdt een vriend met de wagen en ga ik met de fiets...."

Het is een een constante toeloop daar in deze typische buurtwinkel.

"Sorry madame, ik ben direct bij u, ik moet juist nog even op de foto, het is voor de “gazet van Ukkel", legt Johan vriendelijk uit tegen een potentiële bloe-menkoopster.

We houden snel een paar trams tegen en leggen Linda en Johan vast, temidden van hun steenweg, in hun Calevoet.

En nu weer aan het werk, het wordt spitsuur in de superette Joli.

"Il n’y a plus beaucoup de contacts sociaux, les gens ne se connaissent plus. C’est pour ça aussi qu’avec l’association des commerçants, nous essayons d’organiser des activités qui rassemblent les gens : la brocante, le tournoi de pétanque et récem-ment la recherche des œufs de Pâques."

FR

Page 8: De Hoorn juni-juli 2013

8

11 juli valt in Ukkel op zondag 23 juni: het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeen-te Ukkel en het bestuur van het gemeenschaps-centrum Candelaershuys nodigen u dan uit op het Feest van de Vlaamse Gemeenschap om 11u in de Raadzaal van het Gemeentehuis.

Na korte toespraken in het gemeentehuis wordt u vergast op een 11 juli-concert van Tuur Florizoone en Didier Laloy.

De Vlaming Tuur Florizoone en de Waal Didier Laloy (kan het mooier op ons Vlaams feest?), twee topaccordeonisten brengen ons een uitzonderlijk 11 juli-concert. Een concert met een diatonische en een chromatische accordeon, zwevend tussen folk en jazz, tussen straat- en klassieke muziek, met veel ritme en melodie en gegoochel met ver-rassende klanken.

Na dit concert biedt de gemeente een receptie aan. In het Candelaershuys is er vanaf 12u barbecue en tuinfeest. Allen van harte welkom!

Een Vlaming en een Waal op het Feest van de Vlaamse Gemeenschap in Ukkel

11 juli-vieringV V V V

Fête de la Communauté Flamande, le dimanche 23 juin 2013 à 11h - Maison Communale. Avec un concert de Tuur Florizoone et Didier Laloy: rencontre entre deux grands accordéonistes, entre Flamand et Wallon, entre musique de la rue et orchestre classique. A ne pas manquer!

FR

© S

teph

an V

anfle

tere

n

licht door Ukkel

Can

delaershuys

Gelegenheidsadressen: - Gemeentehuis Ukkel, Vander Elstplein 29 te Ukkel - Candelaershuys, Brugmannlaan 433 te Ukkel.

Page 9: De Hoorn juni-juli 2013

9

Haast u: Boekenfeest op 1 juni

Het Candelaershuys en de bib organiseren weer-om het Boekenfeest. Dit op zaterdag 1 juni van 10 tot 14 u in de bib.Voor de gelegenheid gaan we naar Afrika. Kinderen genieten van een spannend verhaal en kunnen in een knutselworkshop hun hart ophalen. Voor de ouders is er het Lees- en Scrabblecafé voorzien.

Programma voor kleuters (vanaf 3 jaar)10.30 uur – 11.15 uur: voorstelling 11.45 uur – 12.45 uur: creatieve workshopProgramma voor lagere school (vanaf 6 jaar) 10.30 uur – 11.30 uur : creatieve workshop11.45 uur – 12.30 uur : voorstelling

Inschrijven aan de balie, via telefoon of mail voor gratis voorstelling en workshop

Programma voor iedereen• Boekenverkoopvanprentenboeken,jeugdboe-

ken en reisgidsen• Afrikaboekenstand• KJVstandmetpopulairstejeugdboeken• Lees-enScrabblecafé

Alle info : Gemeentelijke Openbare Bibliotheek Ukkel, De Broyerstraat 27, 1180 , 02 331 28 24, www.ukkel.bibliotheek.be

Vakantietassen

Een leuk boek voor op het strand? Een luisterboek voor in de auto? Een doe-boek voor in het bos? Wegdromen met spannende avonturen in je hangmat? Voorlezen in de tent?

Tijdens de vakantiemaanden vullen we onze vakantietassen opnieuw met allerlei kinder-boeken.

De vakantietassen staan twee maanden in de bib per leeftijd. Je leent ze uit zoals een boek.

Laat je verrassen! En goede reis!

De schatten van vlieg

Beste speurneuzen,

Tijdens de zomer-maanden is er een schat verborgen in de bib. Ga op zoek door de rekken en vind naast de schat ook schatten van boeken!

Veel succes!

Meer info: [email protected]

Alle info : Gemeentelijke Openbare Bibliotheek Ukkel, De Broyerstraat 27, 1180 , 02 331 28 24, www.ukkel.bibliotheek.be

de bibV V V V

Bookcrossing: ook voor u!

Ukkel heeft nu op verschillende plaatsen de boekenboxen: je kunt er boeken uithalen, maar ook insteken. Bookcrossing dus.

Schepen van Cultuur Carine Gol lanceert hierbij een oproep om ook Nederlandstalige boeken in de boxen te leggen.

Met dank, en veel leesgenot.

Meer info bij de Dienst Cultuur op 02/348.68.32.

Page 10: De Hoorn juni-juli 2013

10

Leven en dood van een kerkhofWaardoor is Ukkel bekend tot ver buiten haar grenzen?

Vermoedelijk zullen de dagelijkse weerberichten ervoor zorgen dat het Koninklijk Meteorologisch Instituut of “den observatoir“ wellicht het bekend-ste icoon is; de begraafplaats aan de Dieweg of “'t oud kerkhof “ komt zonder twijfel net erna. Ooit liepen hier rouwende stoeten af en aan, nu ont-moet men er rondslenterende bezoekers onder de indruk van deze vreemde plek vol menselijke symboliek in symbiose met een tierende natuur.

Het zijn de Romeinen die de Dieweg aanleg-gen als verbindingsweg tussen hun twee mili-taire steenwegen Bavai–Asse en Waver-Elewijt/Mechelen. De naam ‘Dieweg’ zou afkomstig zijn van ‘Dietweg’: weg van het ‘Diet’, het volk, of openbare weg; de meeste andere banen in die tijd liggen immers op privéterrein en zijn tolwegen.

Onder de liberale Eerste Minister Frère-Orban worden in 1859 de begraafplaatsen gemeentelijk eigendom en voortaan opengesteld voor alle religies, alle overtuigingen. Deze wet tezamen met de bevolkingsgroei van Ukkel en een cholera-epidemie in 1866, zorgen er voor dat de twee Ukkelse parochiekerkhoven van Sint-Job - dit lag tussen de huidige Visserijstraat en de Jean en Pierre Carsoellaan- en van Sint-Pieter - rondom de kerk - worden gesloten en een nieuw kerkhof aan de Dieweg wordt geopend in 1867. Het grote ijze-ren hek en de stenen pijlers aan de hoek met de Ruststraat zijn nog afkomstig van de hoofdingang van het kerkhof van St. Pieter.

De oorspronkelijke oppervlakte van 71 are- dus enkel het hoogste plateau aan de ingang- wordt in de loop van de volgende decennia bijna ver-zesvoudigd tot 4 hectare en reikt zelfs (!) tot aan de Diepestraat (dit laatste kwadrant wordt later verkocht en verkaveld) .

In 1877 geraakt het Joodse kerkhof van Sint-Gillis volzet en wordt de ‘Dieweg’ de begraafplaats voor de Joodse gemeenschap van heel Brussel; dit vormt voor burgemeester De Fré en zijn opvol-gers een welkome bron van inkomsten voor de gemeente.

In 1945 wordt de necropool gesloten maar Ukkelaren kunnen er zich laten begraven tot 1958. Nadien worden enkel nog bijzettingen in bestaan-de familiegraven toegestaan, behalve voor de ene of andere uitzonderlijke Ukkelaar, zoals voor striptekenaar Hergé in 1983 en in 1996 voor de laureaat van de Koningin Elisabeth Wedstrijd voor viool, Philippe Hirshhorn.

Hier volgt een niet exhaustieve lijst van noemens-waardige Ukkelaars die hier rusten:• CharlesWoeste,katholiekministerenpolitieke

vijand van priester Daens• GeorgesRemi,vadervanstripheldKuifje• CharlesLambert,oprichtervandeBankLambert

(later Brussel-Lambert)• GiacomoErrera,oprichtervandeBankvan

Brussel (later Brussel-Lambert)• AlphonseAsselbergs,schilderenvertegenwoor-

diger van het ‘lumineus realisme’• PaulHankar,BelgischArt-Nouveauarchitect• PhilippeHirshhorn,violonistenwinnaarvande

Koningin Elisabeth Wedstrijd• AugustDanse,meestergraveurenetser• FransHuygelen,beeldhouwervanheelwat

Brusselse standbeelden en bas-reliëfs• UkkelseburgemeestersonderwieHubertDolez

en Xavier De Bue• IsabelleGattideGamond,Belgischefeministe• PaulNias,oprichtervandeberoemde“Papeterie

Nias”• Jean-PierreCluysenaar,architectvano.a.deSint-

Hubertusgalerijen in Brussel

Momenteel wordt er ernstig werk gemaakt om deze unieke begraafplaats toegankelijk en aantrekkelijk te houden . Niet zo evident voor

patrimoniumV V V V

Autrefois fréquenté par des groupes endeuillés, le cimetière est devenu un lieu de balade pour promeneurs sous le charme de ce lieu étrange, riche en symboles d’humanité, en symbiose avec une nature exubérante.

FR

Page 11: De Hoorn juni-juli 2013

11

een beschermde site waar tevens, en terecht, de plantengroei wordt beschermd.

Uit een telling blijkt immers dat op deze 3 hectare meer dan 20% groeit van alle bloeiende planten die in België voorkomen: meer dan 200 soorten waaronder zeer oude klimroossoorten en een uiterst zeldzame zegge (een siergras, ‘laîche’ in het Frans) die in België hier voor het eerst werd waar-genomen. Op de grafzerken met een historische of architecturale waarde werd recent een merkte-ken geplaatst; ze zullen prioritair worden onderhouden.

Les pierres tombales d’intérêt histo-rique ou architectural ont récemment été marquées pour un entretien en priorité.

FR

Actuellement des travaux importants sont à l’étude pour sauvegarder ce cime-tière unique, et en assurer l’accessibilité. Ce qui n’est pas une mince affaire, s’agissant d’un site protégé, où la végétation elle aussi est protégée, à juste titre.

FRIk wist van mijn vader dat mijn overgrootvader in 1936 hier is begraven en herinnerde mij vaag de plaats waar ik als peuter jaarlijks op 1 november een kruisje kwam maken. Dankzij de vriendelijke en kordate hulp van opzichter Roland Wauters en de oude, gekalligrafeerde, zeer goed gerangschikte archieven van het kerkhof, lokaliseerden we vrij vlot zijn grafzerk. Ik heb er een bezinningsoord bij …

Eduard Boschloos, Mei 2013

Geraadpleegde bronnen:• HetKerkhofaandeDieweg,BrigitteVermaelen,

Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dienst Monumenten en Landschappen, Solibel, 1993

• VierBrusselsebegraafplaatsen,StafSchoeters,Tempus, 2005

• LacollectiondesvillagesdeBruxelles:Uccle,Rossel, 2004

• Uccleàlacarte,MinistèredelaRégiondeBruxelles Direction Monuments et Sites, 2010

• GuidedesCommunesdelarégionBruxelloise:Uccle, CFC-Editions, 2002

• Monuments,sitesetcuriositésd’Uccle,Cercled’histoire, d’archéologie et de folklore d’Uccle et environs, 2001

• Uccle,TirroirauxSouvenirs,JacquesDubreuer,2005

Aperitief van het Huys – Apero Maison

Het ietwat vergeten Kerkhof aan de Dieweg kreeg recent nogal wat persaandacht. Reden genoeg, en aanleiding om er een Aperitief van het Huys te houden, u weet wel, die gezellige ontmoetingen rond iets dat zich aandient in Ukkel, en, de naam zegt het zelf, rond een glas en een hapje.

Wees welkom in dit mooi stukje Ukkels erfgoed op vrijdag 7 juni om 18 u. We krijgen er een rondleiding van Eduard Boschloos. Afspraak aan de ingang, Dieweg nr 95 te Ukkel.

Apero Maison : cimetière du Dieweg

Pour vivre en harmonie, les communautés doivent se rencontrer. Soucieux de pro-mouvoir le contact humain entre citoyens d’une même commune, le Candelaershuys s’efforce d’animer le dialogue ucclois en organisant des rencontres conviviales .

Visite guidée au cimetière du Dieweg, Dieweg 95 Uccle, le vendredi 7 juin à 18h.

FR

Mausoleum Allard - bron : internet

Page 12: De Hoorn juni-juli 2013

12

V V V V

Elke maandagOKRA Stalle: samenkomst vanaf 14u in de refter van de school, Baron G. Van Hammestraat. Info: Johan Hendriks – 0473/42 64 38 of [email protected]

Elke maandagZilverdraad: Turnen van 14u tot 15 u in het Candelaershuys.Info: Daniël Peeters, 0478 56 71 76

Elke dinsdagFoto-diaclub Pallieter: bijeenkomst om 20u in het Candelaershuys. Info: Aloys van den Akker - 02 343 14 38

Elke donderdagOKRA Kalevoet: samenkomst vanaf 14u in het Paviljoen Horzelstraat (achter nieuwe kerk), pétanque, kaarten, gezellig samenzijn. Info: Marcel Brisol - 02 381 05 50

Elke donderdagOKRA Sint-Job vergadert wekelijks in het Wijkhuis Carloo, Alphons XIII laan 68 van 14u tot 17u30. Met kaartspelen en sjoelbak. Info: Arseen Neerinck – 0477 58 29 43 of website: http://blog.seniorennet.be/okra_sintjob/

Elke vrijdag en zondagJeugdclub ’t Uilekot: telkens open vanaf 20u. Info: www.uilekot.be of [email protected]

Vrijdag 7 juni:Zilverdraad bezoekt het Pandjeshuis (Mont de piété). Samenkomst in het begin van de Blaesstraat en de kleine ring (Hallepoort) om 9u15. Een korte wandeling brengt ons ter plaatse. Vergeet niet: het bezoek met gids be-gint stipt om 10 uur. Info: bij Daniël Peeters, 0478 56 71 76

Vrijdag 14 juni om 12 uTuinfeest door Zilverdraad in het Candelaershuys: aperitief, middagmaal, des-sert en koffie. Muziek met gitaar en accordeon, zang en dans, en huldiging van oudere leden. Inschrijven ten laatste vóór 6 juni 2013, via de bestuursleden of door overschrijving op het rekeningnummer van Zilverdraad, namelijk 436-9133931-82 met vermelding van uw naam en “TUINFEEST”. Info: bij Daniël Peeters, 0478 56 71 76.

Zondag 16 juni om 9u30Jaarmis en herdenking van de overleden leden in de St Pieterskerk te Ukkel. Org.: Davidsfonds Ukkel Boetendaal

Zaterdag 22 juni om 19ude Gemeentelijke Muziekacademie organi-seert een “Initiatieconcert” in het Auditorium, Vervloetstraat 10, Ukkel.

Zondag 23 juniFeest van de Vlaamse Gemeenschap met 11 juli-concert van Tuur Florizoone en Didier Laloy in het Gemeentehuis om 11 u. Nadien receptie en tuinfeest in het Candelaershuys.

Donderdag 27 juni om 19uEindejaarsconcert van de Gemeentelijke Muziekacademie in het Auditorium,Vervloetstraat 10, 1180 Ukkel om 19u00. Inschrijvingen bij de Gemeentelijke Muziekacademie:vanaf 5 jaar, zaterdag 22 en 29 juni en iedere zaterdag van september van 9u00 tot 13u00 in de A. Didierschoolof op afspraak met de directeur Rudy Croon: 0476/73.98.81. Meer info: www.muziekacademie1200woluwe.be/

Page 13: De Hoorn juni-juli 2013

Deze wandeling dankt haar naam aan de papier-molen die we tijdens het stappen zullen tegenko-men. Aan de voet van de Alsemberg loopt de Mo-lenbeek. Langsheen haar 8 km lange loop waren ooit meer dan 20 papier-molens operationeel. In de 19de eeuw schakelden de meeste over op de pro-ductie van karton. De wandeling gaat verder dan de papiermolen, er is ook de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de Mo-lenbeek, de Cartonnerie d’Alsemberg, de prachtige natuur en het panorama over de vallei.

Let op! Het gaat om een stevige wandeling en dit vooral om de lengte, na-melijk 6.6 km. Eventueel is het wel mogelijk om vroeger de wandeling te verlaten. Dit doe je dan natuurlijk wel op eigen houtje, Audrey of Marij-ke loopt heel de wande-ling uit.

Wanneer: dinsdag 18 juniUur: 13u15 aan het Can-delaershuys (we nemen

tram 4 en bus 153 aan Kruispunt Stalle)Prijs: gratisInschrijven: je kan een seintje geven de dag zelf nog, voor 12u.

Wandeling: Herisemwandeling te Alsemberg

Je kan er meer over lezen in De Hoorn, maar hier beknopt de meest praktische weetjesWanneer: zondag 23 juni

Uur: 11u in de Raadzaal van het Gemeen-tehuis, vanaf 12u BBQ en tuinfeest in het CandelaershuysPrijs: 15 euro voor de BBQ

Feest van de Vlaamse Gemeenschap: gemeentehuis en BBQ

Nieuwsbrief nr. 25 juni-juli 2013

11/7: Lotus open!16/7: bezoek Brussel Bad18/7: pedicure25/7: zoete namiddag: ijs!1/8: Tervuren6/8: daguitstap

Page 14: De Hoorn juni-juli 2013

Op donderdag 6 juni en 4 juli staat Vero-nique klaar om jullie handen en voeten te verzorgen. Inschrijvingen zijn absoluut noodzakelijk en kunnen gebeuren via 02/343 46 58.

De tarieven voor de behandeling zijn:- pedicure: EUR 16.5- manicure: EUR 11- epilatie gezicht: EUR 6.5- gelaatsverzorging: EUR 55

Pedicure

Hebben jullie ooit al soep gegeten met visballetjes? Of een stoofpotje met kip en venkel? Neen? Dan moeten jullie zeker naar deze editie van ‘Maaltijd van het Huys’ komen! En we zijn zeker dat het jullie ook deze keer héél goed zal smaken! Wij zijn steeds op zoek naar helpers. Wil je ons helpen groentjes te snijden of de afwas te doen? Steeds wel-

kom! Ook creatieve handen die de tafels willen versieren zijn meer dan welkom. Ge-lieve een seintje te geven.

Wanneer: dinsdag 11 juniUur: 12u in Candelaershuys

Prijs: 8 euro voor soep, hoofdgerecht en koffie met een zoetigheidInschrijven: zo snel mogelijk, plaatsen zijn beperkt

Maaltijd van het Huys

Elke dinsdag en donderdag kan je bij ons terecht voor een warme maaltijd. Om 12u serveren wij jullie soep, hoofdgerecht, des-sert en koffie en dit alles voor slechts 5 euro. Reserveren doe je door te telefone-ren naar 02/343 46 58 of binnen te sprin-gen, de dag voordien voor 12 uur.

Indien jullie door omstandigheden niet kunnen komen verwittig ons dan! We doen ons best om de bestelde maaltijd af te bellen, indien dit niet lukt, zijn wij jam-

mer genoeg genoodzaakt om de maaltijd toch aan te rekenen.

Eén keer in de maand serveren we het gas-tronomisch menu van Traiteur Ronny. Voor deze maaltijd vragen we 8 euro. We krijgen de menu’s pas op het einde van de maand, wanneer je graag wil we-ten wat de pot schaft of wanneer we het gastronomisch menu serveren, geef je ons een seintje. Wij brengen je dan zo snel mogelijk op de hoogte.

Maaltijden

Page 15: De Hoorn juni-juli 2013

Tijdens deze namiddag krijgen jullie een duidelijke uitleg wat diabetes nu juist is. Wat gebeurt er in je lichaam als je suiker-ziekte hebt? Is het waar dat diabetes nu meer voorkomt dan vroeger? En wat zijn daar dan juist de oorzaken van? Wat is het verschil tussen type 1 en 2? Hoe weet je dat je diabetes hebt? En hoe kan je dit voorkomen? En wat als je de diagnose hebt gekregen? Hoe komt het dat de ene persoon wel diabetes krijgt en de andere niet? Je ziet er zijn heel wat vragen die je kan

stellen rond diabetes! En misschien heb jij zelf ook nog andere vragen. Ook deze kunnen zeker aan bod komen tijdens de namiddag. We vragen om tijdig in te schrijven aange-zien we een diëtiste hebben gevraagd die tijd vrij maakt voor ons.

Wanneer: dinsdag 25 juniUur: 14u30Prijs: gratisInschrijven: ten laatste dinsdag 11/6 via 02/343 46 58

Infonamiddag over diabetes

Met simpel materiaal kan je heel mooie zaken maken, dat hebben we vorige keer wel bewezen. Wol, lijm, ballon, papier, balletje uit isomo, kopspeldjes meer hadden we niet nodig. Ook deze keer houden we het simpel, eenvoudig en goed-koop. Een tweetal weken

voor de datum kan je aan het onthaal een voor-beeld vinden van wat we zullen maken.

Wanneer: dinsdag 4 juniUur: 14uPrijs: 5 euroInschrijven: ten laatste vrijdag 31/5

Crea

De markt van Halle is bekend in de streek, het is een plek waar boeren van de Zennevallei en het Pajottenland sinds jaren hun waar komen aan-bieden. Fruit, groenten, planten en zuivelproduc-ten, allemaal kakelvers. Bovendien is er nog de ‘Voddekesmet’. Een heel nieuwe garde-robe kan je hier kopen voor geen geld!

Halle heeft ook een gezellig marktplein met terrasjes, na al dat kuieren en shoppen zeker welge-komen om wat uit te rusten.

Wanneer: donderdag 4 juli Uur: afspraak Candelaershuys om 9u30Prijs: gratis, we bieden een drankje aan, het openbaar

vervoer is voor eigen rekeningInschrijven: ten laatste 2/7

Markt Halle

Page 16: De Hoorn juni-juli 2013

Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel02 343 46 58

Vind je het moeilijk om in de winkel het juiste product terug te vinden? Lukt het je niet meer om zware pakken te dragen? Kan je omwille van omstandigheden tijdelijk zelf geen boodschappen doen? Valt het je moeilijk om nog alleen te

gaan winkelen? Met al deze pro-blemen helpen wij je graag verder. Jij laat ons weten welke hulp je juist nodig hebt en wij zorgen voor de beste oplossing.Laat iets weten via 02/343 46 58 of spring eens binnen.

Boodschappenhulp

Lotus is in de grote vakantie gewoon open, behalve op donderdag 15 augustus (O.L.V. Hemelvaart). Dus jullie blijven altijd wel-kom! Bij warm weer mogen jullie steeds gebruik maken van onze mooie tuin!In de maanden juli en augustus verschijnt De Hoorn niet. Lotus verstuurt dan zelf de

katern, eind juni met het programma van juli, eind juli met het programma van au-gustus. Ben je niet zeker of je in ons adres-senbestand staat? Of wil je in de grote vakantie op de hoogte gehouden worden? Geef je adres door en wij doen het nodige.

Open

Ook in De Munt kan je genieten van klas-sieke muziek op de middag. Deze keer mo-gen we de kunde van een laureaat van de Koningin Elisabeth wedstrijd op de piano aanschouwen.

Wanneer: donderdag 6 juniUur: 11u30 aan het Candelaershuys, 12u15 ter plekke (Muntplein 1, Brussel)Prijs: 2 euro - Inschrijven: zo snel mogelijk, plaatsen zijn beperkt

Middagconcert

Met kaastaart kan je enorm variëren. Soms komt ze uit de oven, soms gewoon uit de koelkast, met een bodem van speculoos of met frisse vruch-ten. Je kan ze maken met platte kaas, roomkaas of mas-carpone. Benieuwd naar onze variaties?

Schrijf je dan zeker in, we kunnen je nu al een heerlijke namiddag ga-randeren!

Wanneer: donderdag 27 juniUur: vanaf 14u30Prijs: 2.5 euro voor taart en koffie of thee. Inschrijven: gelieve ten laatste dinsdag 25/6 een seintje te geven.

Zoete namiddag: kaastaart

Page 17: De Hoorn juni-juli 2013

17

Als ‘verworven rechten’ botsen met nieuwe voorwaardenAchttien agendapunten en vijf mondelinge vragen, dat was het menu van de gemeenteraadszitting d.d. 28 april 2013. De meeste agendapunten werden afgehandeld zonder vragen of discussie. Dit wil zeggen dat, na voorbespreking in commissie, de bevoegde schepen kort aangaf waar het op stond en de raadsleden van meerderheid en oppositie er gewoon mee instemden. Dit gold bij voorbeeld ook voor de ‘in de intercommunales en diverse organismen’ toe te wijzen mandaten. Idem voor ‘de postjes’ in de gemeentelijke vzw’s, wijzigingen inbegrepen. De Hoorn had over de samenstelling hiervan zijn lezers gaarne geïnformeerd, maar bij het ter perse leggen van dit nummer hadden niet alle aangezochte voogdijschepenen gevolg gegeven aan ons verzoek tot mededeling van de namen. Iets voor een volgende editie?

huurder en dat de toestand om de drie jaar wordt herzien.

Als de gemeente als eigenaar hiertoe het initiatief neemt, dan is dat volgens schepen Cools niet meer dan wat van een goede huisvader wordt verwacht. En laat het duidelijk wezen, er wordt niet getornd aan het basiscriterium dat de huurprijs de 25 procent van het inkomen van de huurder niet te boven gaat.

Voor Françoise Dupuis blijft uitzetting onaanvaard-baar omdat de huurovereenkomst in die sanctie niet voorziet. Waarop de burgemeester reageerde met het statement dat sociale huurwoningen per definitie moeten voorbehouden worden aan mensen die er op grond van objectieve criteria het meeste recht op hebben. Een standpunt waartegen niets valt in te brengen en dat met zoveel woorden werd bijgetreden door raadslid Didier Reynders (MR), die zich zonder voorbehoud achter de gestelde voorwaarden schaart en daar adviserend aan toevoegde de genomen beslis-sing binnen enkele jaren op de resultaten ervan te evalueren.

Uiteindelijk werd de goedkeuring van agendapunt 2C-1 het enige dat bij stemming diende te worden beslecht. De uitslag liet aan duidelijkheid niets

echo's uit de RaadzaalV V V V

Gewijzigde huurvoorwaarden

Een eerste punt waaromtrent pittig werd gediscus-sieerd was wat in de agenda omschreven stond als ‘ Wijziging van de huurvoorwaarden van de gemeentelijke sociale woningen’. Hieromtrent botste de bevoegde schepen Marc Cools met Françoise Dupuis (PS) die in de vorige bestuurspe-riode als schepen van Huisvesting en Gemeente-eigendommen in de materie zelf de lakens uit-deelde. Met wellicht de belangen van haar kiezers in het achterhoofd schermde het oppositieraadslid met verworven rechten en de morele verplichting de bepalingen van de eerder gesloten huurover-eenkomsten te respecteren. Schepen Cools van zijn kant argumenteerde met de wenselijkheid en het recht bij het opstellen van een gewijzigd reglement eerder gemaakte vergissingen weg te werken en gebeurlijk rekening te houden met in een gezinssituatie gewijzigde inkomensgegevens.

Raadsvoorzitter en burgemeester Armand De Decker, die een steriele discussie liever niet liet escaleren, wees erop dat binnen het College over de aangewezen aanpassing uitvoerig was beraad-slaagd. In essentie komt het erop aan dat redelijke, verantwoorde voorwaarden worden opgelegd en gerespecteerd. Concreet, dat rekening gehouden wordt met de evolutie in het inkomen van de

Page 18: De Hoorn juni-juli 2013

18

te wensen over: van de meerderheid (MR, FDF, cdH) een eenparig ‘ja’, van de PS-raadsleden werd het ‘neen’ en de 7 van Ecolo hielden het bij een onthouding.

Lachen mag ook

Een paar andere agendapunten die aanleiding hebben gegeven tot enig rumoer waren de goed-keuring van de nieuwe reglementering omtrent de huwelijksceremonie op het gemeentehuis en de verzekerde toekomst van de Ukkelse baard-kriel.

Dankzij een persoonlijk initiatief van Boris Dilliès, schepen van Burgerlijke Stand, is het nu in Ukkel mogelijk ook ’s avonds na de werkuren in het huwelijk te treden en nog wel in exclusi-viteit, dit wil zeggen zonder concurrentie van andere koppels.

Een paar korte reacties van Thibaud Wyngaard (Ecolo) en Emmanuel De Bock (FDF) omtrent de datum waarop het desbetreffend tarief ingaat, gaf aanleiding tot wat geamuseerd over en weer gepraat. Voor Dilliès is het duidelijk dat de datum van inschrijving ter zake bepalend is.

Meer hilariteit was er bij de uitleg die een netjes geschoren schepen Sax verstrekte bij de nalaten-schap van wijlen dr. Jean Van der Stricht die het met uitsterven bedreigde ras van de Ukkelse baardkrielen terug naar hun plek van herkomst heeft gebracht. Kippen en haan krijgen een onderkomen in het Sauvagèrepark waar zij onder toezicht van twee jonge Ukkelaars voor het voortbestaan van hun ras mogen zorgen. Geïnteresseerde lezers kunnen er meer over ver-nemen in Wolvendael nr. 589 dat van de schepen de primeur had gekregen.

Vragen staat vrij

Eigen volk eerst?* Béatrice Fraiteur (FDF) zou gaarne maatregelen zien om het aantal Ukkelaars en bij uitbreiding Brusselaars in de gemeentelijke administratie op te voeren. Zij meent te weten dat onze gemeente in dit opzicht tot de slechtste leerlingen van het hoofdstedelijk gewest behoort. Eerste schepen Marc Cools, die het personeelsbeleid onder zijn bevoegdheid heeft, had zijn antwoord gereed: criterium nummer één is competentie! Bovendien kan een openbaar bestuur zich geen discriminatie veroorloven. Alleen voor ongeschoold personeel kan lokale tewerkstelling in beperkte mate wor-den begunstigd.

Nog niet meteen een Finse jogging-piste*

Wie ook bot ving, was haar partijgenoot Emmanuel De Bock die pleit voor een Finse jogging-piste rond de Observatorium-site. Een Finse piste is een verlicht loop-en jogging-pad waarvan de opbouw bestaat uit een drainerende onderlaag en een toplaag van houtsnippers of boomschors, materiaal dat ter plaatse voorhanden is. Meent De Bock.

Schepen van Sport Carine Gol-Lescot zou wel willen en sluit het voor de toekomst ook niet uit, maar van het bestaande voet- en fietspad, laat staan van de drukke rijweg 1,50 m afnemen, is problematisch. Voorlopig is er dan ook geen spra-ke van, temeer daar er in het meerjarenplan voor investeringen ook niets voorzien is. Overigens zijn de voetpaden van de Ringlaan nu ook weer niet in zulke slechte staat dat zij de joggers afschrikken. Wie vertrouwd is met de buurt, weet dat best.

Parkeerkaarten? Meer vraag dan aanbod* Wie met een heel andere vraag op de prop-pen kwam, was raadslid Serge Minet (Ecolo). De klinisch therapeut zou gaarne parkeerkaarten zien uitreiken aan aanhangers van het autodelen-sys-teem. Zijn argumenten pro las hij af van een gron-dig voorbereid betoog dat in geen twee zinnen samen te vatten is. Het antwoord van de jonge schepen Jonathan Biermann wel: de uitbreiding van het pakket parkeerkaarten zou een gevaarlijk precedent scheppen en indruisen tegen de belan-gen van aangelanden-handelaars en beoefenaars

echo's uit de RaadzaalV V V V

Grâce à une initiative personnelle de Boris Dillès, échevin de l’État-civil, on peut désormais se marier à Uccle en soirée, entre 18 et 20h, et ce en toute inti-mité, sans la présence d’autres candidats au mariage.

FR

Page 19: De Hoorn juni-juli 2013

19

van vrije beroepen. Op korte termijn kan er wel een ruim debat komen over het parkeerbeleid in het algemeen en hierin kan autodelen, naast mo-gelijke privéinitiatieven, dan een plaats krijgen.

Raad weten met seksuele voorlichting* Ecolo-raadslid Pierre Desmedt had bedenkingen en vragen bij de affectieve en seksuele voorlich-ting in de gemeentescholen, nu de kinderen op steeds jongere leeftijd via het internet in contact komen met minder geschikte informatie ter zake. Wanneer en op welke manier wordt voorlichting op school best aangepakt? Is een beroep op gespecialiseerde instanties niet wenselijk? Wat puberale reacties her en der ten spijt, nam sche-pen van Onderwijs Joëlle Maison de vraag ernstig. Haar voorkeur gaat naar een geleidelijke voor-lichting vanaf jonge leeftijd rekening houdend met het bevattingsvermogen van het kind. In het secundair kan het al op een meer wetenschap-pelijk gefundeerde manier en bij de sneeuwklas-sen kan de begeleidende geneesheer een nuttige rol spelen met aparte conferenties voor jongens en meisjes. Van negatieve reacties vanwege de ou-ders op de aanpak, heeft de schepen geen weet.

Wie zich ook even liet horen, was dr. Daniël Hublet (cdH), die meent te weten dat de eerste seksuele experimenten zich juist op school voordoen. Wat tegengesproken werd door raadslid Minet (Ecolo), die dat meestal thuis ziet gebeuren.

Aan de vraagsteller antwoordde schepen Maison nog dat er in het basisonderwijs voor voorlich-ting door gespecialiseerde instanties in geen subsidiëring wordt voorzien. Wel in het secundair waar daarvoor een beroep wordt gedaan op een psycholoog. In probleemsituaties is er doorver-wijsmogelijkheid naar het gezins- en gezond-heidscentrum.

Toen ook nog een vrouwelijk Ecolo-raadslid zich in de gedachtewisseling mengde, hield raadsvoorzit-ter De Decker het voor bekeken: een mondelinge vraag kan volgens het reglement geen aanleiding zijn voor een debat.

Wachten op uitspraak Raad van State* Tenslotte was er ook de steeds opnieuw opdui-kende vraag van Thibaud Wyngard ( Ecolo) over de voorlopige eindhaltes van de trams 3 en 7. Sinds de eerste motie van de gemeenteraad in 2008 en een tweede twee jaar later, heeft gewest-minister Grouwels nog geen bereidheid getoond

te willen ingaan op de Ukkelse verzuchtingen. Hoelang moet er nog gewacht worden op een uitspraak van de Raad van State in deze kwestie?

Burgemeester Armand De Decker toonde veel begrip voor de vraag die hem in de gelegenheid stelde zelf de mening te ventileren dat het nu toch wel tijd begint te worden dat er een antwoord komt. Het wachten daarop belet evenwel niet dat er contact wordt onderhouden met de MIVB. Integendeel, het kan nu met de nieuwe directeur-generaal zelfs geïntensiveerd worden.

Wat de houding van minister Grouwels betreft, kan de burgemeester zich alleen maar ergeren aan haar halsstarrigheid, temeer daar de bestaan-de situatie toch wel erg gevaarlijk is. Het stand-punt van de gemeente blijft dan ook ongewijzigd dat er rekening moet gehouden worden met de verslagen en aanbevelingen van de politie.

Françoise Dupuis (PS) denkt er van haar kant toch wel enigszins anders over. Zijn het tenslotte de mensen niet zelf die, door de aan duidelijkheid niets te wensen overlatende verbodstekens te negeren, zichzelf in gevaar brengen? Een standpunt dat op de burgemeester geen indruk maakt. Hij vindt dat er van geluk mag gesproken worden dat er zich tot nog toe geen ernstig ongeval heeft voorgedaan.

Elisabethparkkoekelberg

woensdagmercredi

� ds Filmdonderdag

jeudi

Musicvrijdagvendredi

Familyzondagdimanche

met de steun van

V.U. Martien Loos, Pantheonlaan 14, 1081 Koekelberg • Ontwerp PJOTR www.pjotr.be

Met steun van het Brussels Hoofdstedelijk

Gewest

Met steun van de Vlaamse minister

bevoegd voor Brussel

plazey affiche 2013.indd 1 16/05/13 13:50

Page 20: De Hoorn juni-juli 2013

20

zomer in ukkelV V V V

Op vakantie met… Armand De Decker, burgemeester

Waar gaat u met vakantie?Ik ga elk jaar andere oorden opzoeken maar er is een jaarlijkse constante, namelijk één à twee weken naar Ramatuelle. Ik hou bovendien van de Griekse eilanden, en Marokko waar ik jaarlijks naartoe ga.

Qu’est-ce que vous emporterez certainement en vacances ?Les livres que je n’ai pas eu le temps de lire au cours de l’année.

Wat gaat u het meest missen?Mijn Ukkelse vrienden maar ik ben uiteraard tevre-den ze nadien opnieuw te kunnen ontmoeten.

Votre terrasse préférée à Uccle ?Celle de La Branche d’Olivier rue Engeland ou celle du Léopold Club.

Uw beste herinnering aan Ukkelse vakanties?De tenniswedstrijden in Léo in der tijd op het nu verdwenen hoofdveld.

Les vacances passées, qu’est-ce que vous aimez retrouver à Uccle ?Les nombreux espaces verts en automne, Uccle après l’été. La beauté exceptionnelle de notre commune. Nos restaurants extraordinaires et notre maison communale que je m’efforce d’embellir un peu plus chaque année.

Welke geur doet u het meest denken aan va-kantie?Lavendel.

Si vous aviez le choix, avec quelle personna-lité uccloise connue aimeriez-vous partir en vacances et pourquoi ?En tant que bourgmestre, il serait suicidaire de répondre à cette question, mais partir en Toscane avec Jean-Luc Vanraes me semblerait bien sympa-thique……

Vacances avec… Carine Gol Lescot, Echevin de la Culture, des Sports, du Tourisme et de la Propreté

Où allez-vous en vacances ? Je n’ai pas encore de plan pour cette année. J’aime les lieux alliant décou-vertes et plaisir, donc pas une semaine « a la playa »…

Wat gaat zeker mee in de koffer ?Boeken en veel zonnecrème, ik ben roodharig, je suis rousse !

Qu’est-ce qui va le plus vous manquer ? Ma petite-fille!

Het beste terras in Ukkel ?Bij mooi weer, dat van de Leopold Club, bij minder weer, het verwarmde terras van de Petit Pont.

Votre meilleur souvenir de vacances ucclois ? Les fêtes entre amis autour d’un barbecue

Als uw vakantie om is, komt u altijd graag terug naar Ukkel omdat…Voor de familie, de vrienden, mijn appartement, het werk, dus van alles wat. Ik ga graag weg, maar kom even graag terug.

Quel parfum vous fait le plus penser aux vacances ? L’iode de la Mer du Nord en souvenir des vacances chez ma grand-mère.

Si vous aviez le choix, avec quelle personna-lité uccloise connue aimeriez-vous partir en vacances et pourquoi ? Le scénariste de BD Jean Van Hamme pour essayer de découvrir le processus de la création artistique…et puis ça à l’air d’être un sacré bon vivant !

Page 21: De Hoorn juni-juli 2013

21

Op vakantie met… Jan Otten, voorzitter Dienstencentrum Lotus

Waar gaat u op vakantie? Zwitserland : bergbeklimming (Weissmies) Trier - Koblenz: fietstocht langs Moezel gevolgd door auto/caravan bezoek Bamberg, Bayreuth, Nurnberg en Regensburg

Wat gaat zeker mee in uw koffer? Boek ‘De wetenden’ van Mircea Cartarescu, verrekij-ker, fietspomp

Wat gaat u het meeste missen?Kleinkinderen

Het beste terras in Ukkel?Bij gebrek aan kennis het eigen terras

Leukste vakantieherinnering aan Ukkel?Nachtelijke wandeltocht met vrienden langs unieke, verborgen plaatsjes van Ukkel

Als uw vakantie om is, komt u altijd graag terug naar Ukkel omdat…Mijn gras dringend gemaaid moet worden

Welke geur doet u aan vakantie denken?Lavendel

Als u zou mogen kiezen, welke bekende Ukkelaar mag dan mee met jou op vakantie en waarom?Jean-Michel Folon: was veelzijdig en sterk maat-schappelijk bewogen in zijn kunst moet ook als mens interessant geweest zijn. Dat zou ik willen ontdekken tijdens onze vakantie die we dan doorbrengen op een van zijn gecreëerde maanwereldjes.

Op vakantie met… Thomas Roukens, voor-zitter Candelaershuys

Waar gaat u op vakantie? Doorheen Europa, dit jaar naar het Zuiden van Frankrijk, naar Pau. We gaan altijd met de auto, dit geeft de nodige mobiliteit, je ziet en ontdekt veel tijdens de reis en met kinderen is het vaak ook voordeliger.

Wat gaat zeker mee in uw koffer? Altijd teveel, maar in ieder geval mijn vakantiehor-loge, een oud metalen horloge dat vaak stilvalt, waardoor ik met plezier het besef van tijdsdruk verlies. Door de jaren heen is het eigenlijk een soort geluksbrenger voor mij geworden.

Wat gaat u het meeste missen?Goed Belgisch bier. Het blijft me verbazen dat men in het buitenland nooit een bier kan brouwen van eenzelfde volheid en aroma waar de Belgische bieren zo bekend om zijn.

Het beste terras in Ukkel?Een terras is het niet, maar de tuin van het Candelaershuys is op een zomerse namiddag voor mij toch één van de aangenaamste plekjes in Ukkel.

Leukste vakantieherinnering aan Ukkel?Lang geleden, bij de thuiskomt na scoutskampen eind juli met vrienden iets gaan drinken en de net be-leefde avonturen in superlatieven met elkaar delen.

Welke geur doet u aan vakantie denken?De geur die in de lucht hangt op de eerste dag van het jaar dat de zon zo goed schijnt dat het 20° C of meer is.

Als u zou mogen kiezen, welke bekende Ukkelaar mag dan mee met jou op vakantie en waarom?Geert van Istendael, zoals ikzelf ook een "halve" Nederlander/Belg. Omdat ik hem zeer bewonder om zijn rustige, maar toch ook scherpe manier waarop hij culturen en maatschappelijke evoluties weet te analyseren. Hij weet ook veel over Europa en haar geschiedenis, dus mijn perfecte reisgids!

Page 22: De Hoorn juni-juli 2013

22

Drukke zomer in UkkelVan alles te doen in Ukkel tijdens de zomer. We zetten het even op een rijtje

Kunst ter plaatseZondagen 9 en 23/06 van 10 tot 13 uur: Guido Van Arezzoplein.

Zondagen 14 en 28/07 van 10 tot 13 uur: Sint Pietersvoorplein

Tentoonstelling : Verzorgde tuinen…en wilde grassen

Dekenij-Kunstenhuis – Dekenijstraat 102 – Van 20/6 t.e.m.30/6, toegang vrij van dinsdag tot vrij-dag van 13 tot 18 uur en op zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur.

Fête de la MusiqueZaterdag 22/06 om 18 uur, Gemeentehuis, Jean Vander Elstplein, concert door het Filharmonisch Orkest Ukkel.

11 juli-vieringZondag 23/6 om 11 uur. Feest van de Vlaamse Gemeenschap- Gemeentehuis, met een uitzon-derlijk concert van de Vlaming Tuur Florizoone en de Waal Didier Laloy, twee topaccordeonisten..

Film op het Sint PietersvoorpleinZaterdag 29/06 om 18.30u : apero, animatie, …om 19.30u : concert en om 22u : openlucht voorstel-ling van de film 'Populaire' van Regis Roinsard met Romain Duris en Déborah François.

Bruxelles fait son cinémaZondag 14/07 van 22 tot 24 uur - Openluchttheater – Wolvendaelpark : openlucht voorstelling van de film 'Omar m’a tuer' van Roschdy Zem.

Place(s) à Uccle - Ukkel

l ’ A R T

KUNST

ter Plaatse

Concerten in het park en Kunst ter plaatse

Zondag 11/08 : Openluchttheater – Wolvendaelpark (ingang Rodestraat) van 10 tot 13 uur : Kunst ter plaatse en van 11u30 tot 12u30 : Concert in het park. Tango door Cebra Negra.

Zondag 18/08 : Openluchttheater – Wolvendaelpark (ingang Rodestraat) van 11u30 tot 12u30 : Concert in het park. De guitarist en vioolspeler Johnny Silent & “ça swing quartet”. Eerbetoon aan Django Reinhardt.

Zondag 25/08 : Openluchttheater – Wolvendaelpark (ingang Rodestraat)van 10 tot 13 uur : Kunst ter plaatse en van 11u30 tot 12u30 : Concert in het park. Victoria Jazz

Info bij de Dienst Cultuur Tel 02/348.68.32/31 [email protected]

zomer in ukkelV V V V

Page 23: De Hoorn juni-juli 2013

23

Talenkennis - Connaissez vos langues: Nederlands - FrançaisVlamingen leren iets uit het hoofd, Franstaligen l’apprennent par coeur.

Vlamingen zijn 25 jaar, Franstaligen ont 25 ans

Franstaligen maken van oud brood pain perdu, maar Vlamingen spreken van gewonnen brood.

Wie een beetje in het ootje wordt genomen, gaat groen lachen. Franstaligen zien het anders: rire jaune.

Een onervaren iemand is een groentje, voor de Franstaligen echter un bleu

Een blauw oog daarentegen is un oeil au beurre noir.

Van Gogh had een schildersezel, terwijl Gaugain gebruik maakte van un chevalet de peintre.

Avoir un chat dans la gorge: in Vlaanderen: een kikker in de keel hebben

Slapende honden wakker maken: Franstaligen éveillent le chat qui dort.

Negenennegentig = quatre-vingt-dix-neuf: een rekensom op zich.

Het is mooi weer in Vlaanderen maar il fait beau in Wallonië.

Wie graag een appeltje voor de dorst heeft, moet in Wallonië garder une poire pour la soif.

In een restaurant krijg je wel eens een gepe-perde rekening. Franstaligen vinden une note salée al erg genoeg.

Maar gelukkig zijn vele begrippen in het Nederlands of het Frans op zijn minst fonetisch dezelfde zijn: goal, sandwich, velo, friet, mayo-naise, frisko, caramel, steak, chocolade, cham-pagne, kaviaar, sex zonder e … Kortom: alle goede dingen des levens hebben we gemeen. Zo erg verschillen we dus ook weer niet.

(Uit “ Taalkronkel van Stefaan Sonck, in ‘Over taal’ jaargang 51, nr. 4 september-oktober 2012 ).

Textielfabrique!

Je eigen modecollectie maken? Leren naaien, breien of stikken op een naaimachine? Van oude kleding iets nieuws maken en met verschillende materialen leuke hippe spullen maken? Je eigen collectie samenstellen en die dan tonen in een heuse modeshow aan het einde van de lessen-reeks? Welkom in de Textielfabrique!

Aimerais-tu concevoir et créer ton "outfit" d’après tamodeàtoi?Montrertescréationsaupublic?As-tu envie, en petit groupe, de faire ensemble quelque chose de chouette? Une seule adresse : Textielfabrique!

Begeleider / monitrice: Roos Pauwels (ontwerper - styliste de ‘Marthe’ - handwoven-handmade) www.marthe-handmade.be

Wanneer - Quand: van 21/09/2013 tot 23/5/2014, telkens op zaterdagvoormiddag van 9u30 tot 12u30 in het Candelaershuys - séances heb-domadaires, le samedi de 09h30 – 12h30 , du 21/09/2013 au 23/05/2014, au Candelaershuys.

Voor wie - Pour qui? Voor 11 tot 14-jarigen, plaatsen beperkt - jeunes de11à14ans,placeslimitées!(CoursenNL)

Prijs/prix: € 80, Info & inschrijvingen/inscriptions (verplicht-néces-saire): [email protected] of/ou 02 343 46 58 www.candelaershuys.be

Page 24: De Hoorn juni-juli 2013

24

Voetbal zwart schaap in Ukkelse sportstal?

De Royal Leopold Uccle FC verlaat Ukkel om volgend seizoen onder toezicht van mijnheer Maingain competitie te gaan spelen in het Fallon-stadion van Sint Lambrechts Woluwe. Tot blijd-schap van Meester Maricq, die zich straks een hal-ve eeuw lang ontfermt over de club en naar eigen zeggen de verhuis ervaart als …thuiskomen. De terugkeer naar het beloofde land waaruit de Royal Leopold FC … Bruxelles in 1961 werd verjaagd om plaats te ruimen voor de Racing White.

De Leopold FC mag dan met stamnummer 5 een van de oudste nog actieve voetbalverenigingen zijn van het Brussels gewest en het koninkrijk België, zij kan niet ontkennen dat zij haar over-leven dankt aan de fusie in 1990 met de enige, echte Royal Uccle Sport, gesticht in 1901 en met stamnummer 15 in de periode vóór en na de Tweede Wereldoorlog een grote naam was in het Belgisch voetbalbestel. De blauw-witte kleuren van de gemeente ter ere, en tot profijt van caféba-zen en andere neringdoeners in de Merlo-buurt.

Het klopt dat de Leopold al in 1895 voetbal bracht in Ukkel, maar toen was dat een sport die alleen beoefend werd door de elite. Pas later werd het spelletje de populairste volks-sport en merkwaardig genoeg is het van dan af met de ‘Leopold’ bergafwaarts beginnen gaan. Naamsveranderingen en fusies zijn haast niet bij te houden. Een poging? In 1959 was het Royal Leopold FC Woluwe, twee jaar later Royal Leopold FC Bruxelles. In 1982 klampte de Leo zich vast aan de CS Racing Uccle, maar dat duurde niet lang. Tot in 1990 in de Royal Uccle Sport, zeg maar den Ukkel Sport, eindelijk een betrouwbare partner werd gevonden.

Zes jaar later kwam het met la Forestoise tot een ‘ménageàtrois’,alweereenweinigduurzaamhuishouden. In 2001 kwam het zelfs nog tot een fusie met de R SC Saint-Josse, maar aan de woelige periode kwam pas een eind in 2005 toen er aan de Zwartebeekstraat onder de naam Royal Leopold Uccle FC bescheiden provinciaal voetbal werd gespeeld. Drie jaar geleden vond de club eindelijk opnieuw aansluiting met het nationaal niveau.

Logischerwijze zal er met de verhuis naar Woluwe straks toch weer een naamsverandering komen en de kans bestaat dat de naam Ukkel zal prijsgege-ven worden of nog slechts zal gelinkt zijn aan de jeugdploegjes die in de Merlo-buurt op geweste-lijk vlak actief mogen blijven. Die jongetjes zullen dan wel voor een mooie maar lege tribune spelen. Twee vrouwelijke schepenen, Carine Gol-Lescot voor de sport en Valentine Delwart met de voogdij over de vzw Animatie Socio-Culturele Preventie, kunnen zich daarbij als meters verdienstelijk ma-ken. De oude voetbalsupporters uit de volksbuurt, die verstoken zullen zijn van zondags competi-tievoetbal in Vierde Nationale, blijven verweesd achter.

sprUkkelsV V V V

Jacques Maricq et Eric Bott ont offi-cialisé le déménagement du Léo Uccle au stade Fallon, de Woluwe. « Vous ne pouvez pas vous imaginer combien je suis super heureux de ce déménagement. Tout d'abord, cela permet au Léopold de revenir dans ce stade Fallon qu'il a occupé de 1955 à 1961. Ensuite, je vous apprends certainement que durant mon enfance, j'ai habité à Woluwe-Saint-Lambert. »

Tout cela ne fait pas l’affaire des vieux supporters du club, dans ce quartier populaire, privés à l’avenir de compétition dominicale en Quatrième Nationale.

FR

Page 25: De Hoorn juni-juli 2013

25

Het gaat vooruit

Onder weerkundig opzicht is de meimaand een kille bedoening geworden, maar als er over één zondag niet te klagen viel dan was het die van de zesde editie van de 10 km van Ukkel, een evene-ment dat met meer dan 4000 deelnemers een status heeft verworven die schepen van Sport Carine Gol-Lescot met trots vervult.

Het parcours in acht genomen, zette winnaar Pascal Michiels met een tijd van 33’21’’ een fraaie prestatie neer en met Olivier Weets ( 34’) op een mooie tweede plaats stond Ukkel mee op het podium.

Wie zoals de meeste andere deelnemers fier de eindmeet haalde, was schepen van Burgerlijke Stand, Financiën, Economie en Handel en…Jeugd Boris Diliès die nu voor het eerst zelf kon deelne-men aan de wedstrijd waarvan hij de initiatief-nemer is geweest. Is de door hem gerealiseerde tijd (62’) niet om over naar huis te schrijven, het gaat toch om een gemiddelde dat een kampioen-snelwandelaar naar de kroon steekt. Probeer het maar eens als je omzeggens geen tijd hebt om te trainen en ambtshalve een leven moet leiden dat voor sportprestaties niet bevorderlijk kan ge-noemd worden.

De ogen gaan open

De media hebben veel aandacht besteed aan het Brussel-debat dat de kranten De Standaard en Le Soir op 6 mei voor een grote opkomst hebben gehouden in de Bozar.

Politieke tenoren als Ukkelaar Didier Reynders (MR) en Didier Gosuin (FDF), burgemeester van buurgemeente Oudergem, hebben er zwaar uitgehaald naar de eigen Franse Gemeenschap die zij verantwoordelijk achten voor de erbarme-lijke kwaliteit van het Franstalig taalonderwijs dat nochtans primordiaal is om de Brusselse jongeren kansen te bieden op de arbeidsmarkt.

Didier Reynders, die men niet kan verwijten dat hij geen inspanningen heeft gedaan om zich als Luikenaar ( met weliswaar Limburgse roots) de taal van de meerderheid van de Belgische be-volking eigen te maken, pleit voor een uitwisse-ling van leerkrachten Nederlands en Frans in de respectieve scholen. Met dit denkspoor kan, bij de vaststelling dat de kennis van het Frans bij de Nederlandstalige jongeren de laatste jaren serieus achteruit boert, iedereen zijn voordeel doen.

Nu ook Rudi Vervoort (PS), de nieuwe minister-president van de Brusselse gewestregering, openlijk heeft verklaard te willen…vechten (!) voor tweetalig onderwijs, kan de mentaliteitswij-ziging in een stroomversnelling geraken. Al wordt het natuurlijk nog uitkijken naar de houding van andere tenoren. Maar dit belet niet dat er in Ukkel, waar de ‘taalbadklasjes’ succes kennen en het College faciliteiten belooft voor de oprichting van een bijkomende Nederlandstalige basisschool, al meteen geëxperimenteerd wordt. Misschien kunnen de lokale groenen, die als enige politieke partij onder een tweetalige vlag (Ecolo-Groen) naar de kiezer zijn gestapt, hierover eens een vraag stellen?

Parkeren? Een beproeving!

Het gaat met het parkeer en stationeerprobleem in onze gemeente van kwaad naar erger. Er wordt voorlopig nog meer over gesproken dan aan ge-daan. Alhoewel, het is uitkijken naar de voorstel-len waarmee Jonathan Biermann, Ukkels jongste schepen met bevoegdheid over mobiliteit en – ex-

Une nouvelle fois, le soleil était au rendez-vous pour les 10 km d’Uccle. Ils étaient 3.500 l’an dernier, le 5 mai dernier, la sixième édition en a rassemblé plus de 4.000. Un nouveau record battu, des jog-geurs ravis et une course ouverte à tous !

FR

Page 26: De Hoorn juni-juli 2013

26

pliciet! – parkeerbeleid, voor de dag gaat komen. Eind april gaf hij in de gemeenteraad alvast te verstaan dat er binnenkort een debat komt.

Wie de kat niet uit de boom blijven kijken, zijn investeerders die in beveiligde parkeergarages brood zien. Maar is hun geldhonger niet wat groot als men leest met welke tarieven zij reclame durven maken? Een klein parkeergebouw (capaci-teit 67 plaatsen) in het centrum van de gemeente vraagt als huurprijs voor een contract op jaarbasis tussen 130 en 170 €. per maand! En voor het toch wel geringe ruimtebeslag van een moto ook al 57€.

De slogan waarmee de exploitant uitpakt luidt doodleuk:‘SegareràUccle,c’estdevenuunjeud’enfants’. Kinderspel ? Met knikkers dan!

« Se garer à Uccle, c’est devenu un jeu d’enfants ».

Un parking d’une capacité de 67 places, situé au centre de la commune, propose des contrats de location au mois de 130 à 170 €, sur base annuelle ! Et pour l’emplacement pourtant moindre pour moto, de 57€ !

FR Dankzij stoute meisjes

Een klein gezelschap melomanen had onlangs de buitenkans om met Lotus, het lokaal diensten-centrum, in de grote concertzaal van het Brussels conservatorium een Mozartavond bij te wonen verzorgd door Jos Van Immerseel en zijn Anima Eterna.

Met gastoptredens van pianiste Yoko Kaneko en soprana Andrea Brown niet alledaags en voor een zacht prijsje een zitje in de tweede loge. Maar met vier zitjes in een eerder krappe box toch niet zo comfortabel, zeker niet voor de heren achteraan die met open of gesloten ogen vrede dienden te nemen met hemelse klanken.

Was de pauze (met verfrissing) op zich een ver-ademing, met een loge voor twee en een uitzicht in vogelperspectief op het podium met solisten, dirigent en orkest was het feest compleet. Maar waar waren de dames gebleven? Die hadden hun ogen luisterend de kost gegeven en gezien dat er vooraan in de grote parterrezaal enkele zetels on-bezet waren gebleven en die waren zij tijdens de pauze prompt gaan innemen. Wat een verweesd achtergebleven vierde dame met een zucht de bedenking ontlokte dat brave meisjes in de hemel komen maar stoute overal.

De VGC-sportdienst, het Seniorencentrum en Zinnema presenteren:

Info:Seniorencentrum vzw - 02/210.04.65 - [email protected]

VGC-sportdienst - 02 563 05 14 - [email protected]

FeeStelIjke SportnamIddaG Voor 50-pluSSerS

Maandag 17 juni 2013, 13-17 uur

Zinnema, Veeweydestraat 24-26,

1070 Anderlecht

De VGC-sportdienst, de sportdienst van het Seniorencentrum en

Zinnema laten je tijdens deze namiddag kennis maken met het

sportaanbod van het nieuwe sportseizoen dat start in september

2013. Op het programma: tai chi, senioretics, bokwa, fitbal en

solodans.

Afsluiten doen we met een borreltje en een optreden van

De Zinnefolee, het bonte Zinnemakoor. Zij brengen Brusselse lied-

jes, van nieuwe nummers tot bekende klassiekers en meezingers.

Met een vleugje nostalgie en vooral veel zwier, zwans en humor.

Page 27: De Hoorn juni-juli 2013

27

Les dépôts clandestins relèvent désor-mais de la responsabilité des communes et les parcs à conteneurs seront à l’avenir accessibles à tous les Bruxellois, et pas seulement aux habitants de la commune. C’est ce qui ressort du nouvel accord sur la propreté dans le cadre de la réforme de la Région-Capitale.

FR

Cet été, la chaussée de Waterloo, sera fermée à Uccle, entre l’avenue Legrand et l’avenue Churchill, pour l’aménage-ment de la ligne de tram 7 en site propre et la rénovation des voie de tram. C’est ce qu’a indiqué la ministre des Travaux publics, Brigitte Grouwels (CD&V) lors de l’annonce des grands travaux d’été. Par la même occasion, la chaussée sera réno-vée entre l’avenue Legrand et l’avenue Molière.

FR

wistjedatjes ?V V V V

Une nuit du mois de mai, des tags antisémites ont été inscrits sur les murs et les volets d’une maison de l’Avenue Coghen. Le bourgmestre d'Uccle, Armand De Decker (MR), profondément choqué par ces faits, souhaite que les auteurs soient retrouvés au plus vite en vue d’une sanction sévère et exemplaire.

FR

Le taux de chômage le plus élevé ? C'est à St-Josse et Molenbeek, où il frôle les 30 %, selon Actiris. Il est inférieur à 15 % à Uccle, Auderghem, Boitsfort, Woluwe-Saint-Lambert et Woluwe-Saint-Pierre.

FR

Recent werd een huis in de Coghenlaan beklad met anti-semitische leuzen. Burgemeester De Decker is diep geraakt door deze ontoelaatbare daad en wenst hen een strenge en voorbeeldige straf toe.

De geografische verschillen van de werkloosheid in Brussel vertonen grote ongelijkheden. Sint-Joost-ten-Node en Molenbeek kennen hoogste werkloosheid (rond de 30 %) van het gewest. De werkloosheidsgraad in de zuidoos-telijke gemeenten Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe en Oudergem) bedraagt minder dan 15 procent.

Gemeenten worden politiek verantwoordelijk voor sluikstorten en containerparken zijn voort-aan toegankelijk voor alle Brusselaars, en niet alleen meer voor inwoners van de gemeente zelf. Dat staat in het nieuwe deelakkoord over netheid van de Brusselse stadshervorming.

De Waterloosesteenweg in Ukkel gaat de hele zomervakantie dicht tussen de Legrandlaan en de Churchilllaan, dit voor de aanleg van een eigen bedding voor tram 7 en de vernieuwing van de tramssporen. Dat kondigde minister van Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V) aan bij de voorstelling van de grote zomerwerven. De steenweg wordt ook tussen de Legrandlaan en de Molièrelaan vernieuwd.

Page 28: De Hoorn juni-juli 2013

De Hoorn

maandblad gemeenschapcentrum Candelaershuys UkkelBrugmannlaan 4331180 Ukkel02 343 46 [email protected]

juni-juli 201344ste jaargang

1100 exemplarennr. 425

verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus

P 206513

België-BelgiqueP.B.

1070 Brussel XBC 1869

Afz.: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel, Afgiftekantoor Brussel X

licht door Ukkel

Can

delaershuys

28

Omdat het dienstencentrum Lotus openblijft tijdens de vakantie-maanden, gaat het Candelaershuys dus niet sluiten in de maand juli, zoals vorige jaren. Wel is er een strikt minimale dienstverlening voor de verenigingen, dus enkel beperkte activiteiten kunnen plaatshebben. Neem contact op het Candelaershuys en Lotus op 02/343.46.58.

Vrijdag 7 juni: Aperitief van het Huys: Kerkhof Dieweg

Zondag 23 juni: Feest van de Vlaamse Gemeenschap

Houdt u ons op de hoogte als er iets gebeurt in uw wijk?

De Hoorn, [email protected]. 02/343.46.58

Il se passe quelque chose dans votre quartier? Informez-nous. De Hoorn [email protected] ou 02/343.46.58.

FR