De Hoorn juni 2011

20
De Hoorn juni-juli 2011 l 42ste jaargang l 830 expl. l nr. 405 maandblad l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel l i c h t d o o r U k k e l C a n d e l a e r s h u y s 11 juliconcert The Jacquelines

description

Maandblad van Gemeenschapscentrum Candelaershuys, Ukkel, Brussel

Transcript of De Hoorn juni 2011

Page 1: De Hoorn juni 2011

De Hoornjuni-juli 2011 l 42ste jaargang l 830 expl. l nr. 405maandblad l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel

licht door Ukkel

Can

delaershuys

11 juliconcertThe Jacquelines

deHoorn_juni11.indd 1 24/05/11 17:20

Page 2: De Hoorn juni 2011

De Tafel van Calevoet

Een wijk onder druk

Dat er daar nogal wat te gebeuren staat! Want als je pakweg binnen 5 jaar door Calevoet zou kuieren, je herkent het er gegarandeerd niet meer. Talloze op til staande bouwprojecten gaan het uitzicht en de toekomst van de wijk bepalen. Want grootschalige nieuwe bewoning van een wijk impliceert een andere aanpak op vlak van mobiliteit, openbaar vervoer, uitzicht, scholenaanbod, sociaal culturele voorzie-ningen, handel….

Gelijklopend met een verstedelijkingspro-ces wil de mens echter ook zijn leefomge-ving beschermen, vrijwaren, behoeden. Denk maar aan de noodzakelijke rol van het zeer actieve Calevoetse wijkcomité 'Horzel': bewoners pogen de dingen in de hand te houden, de samenleving daar menselijk te houden.

En dan zit men snel bij het groen: de na-tuur brengt zoals steeds rust. Zo ook in Calevoet, men legt bijvoor-beeld momenteel op de Horzelsite de

2

De Hoornerkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissie

juni-juli 2011 - 42ste jg - 830 expl. - nr. 405

colofon

REDACTIERAAD:Leo Camerlynck, Jozef Denoyelle, Willy Peersman, René Weemaels,

Lander Exelmans en Bart De Smedt.

Ondertekende artikels verbinden alleen de auteur

OPMAAK:Johnny Van den Borre

COVER: 'The Jacquelines'

REDACTIESECRETARIAAT:Lander Exelmans

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER:Thomas Roukens

Brugmannlaan 4331180 Ukkel

BRIEFWISSELINGGC Candelaershuys

Brugmannlaan 433 - 1180 UkkelT. 02 343 46 58 - F. 02 343 69 89

[email protected]

Het Candelaershuys respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u De Hoorn toe te zenden en u op de hoogte te houden van eigen activiteiten en van aanverwante organisaties in de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand altijd inkijken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

Inhoud2 De Tafel van Calevoet 4 11 juli in Ukkel6 Tom Pintens rockt…7 De laatste: The Kids8 Ukkelse agenda9 Lotus nieuwsbrief13 Diep in het bos13 Brusselleer15 Kunst ter plaatse16 sprUkkels20 Deze maand in het Huys

V V V Vbuurt

deHoorn_juni11.indd 2 24/05/11 17:20

Page 3: De Hoorn juni 2011

3

Geleystbeek weer open en bloot. En in de talloze bouwprojecten moet groen worden geïntegreerd, mag niet te hoog worden ge-bouwd, moeten functies gemengd worden (naast appartementen, ook bijvoorbeeld senioren- en of sociaal-culturele voorzie-ningen inkapselen). Er moeten dus plek-ken komen waar mensen mekaar kunnen ontmoeten, leren kennen, want de sociale cohesie is juist heel belangrijk voor de leef-baarheid van een wijk. Ook in Calevoet. En de volkstuintjes zijn daar zo'n plek.

Het Candelaershuys: de boer op

Mensen en gemeenschappen samen brengen, kansen voor ontmoeting schep-pen, het wonen in Ukkel wat aangenamer maken, betrokken zijn bij het wijkleven: dit zijn enkele bepalende uitgangspunten van de werking van het Candelaershuys.

Daarom gaan we de volkstuintjes in! De volkstuintjes zijn daar een oase van rust. Talloze tuinierders, van alle origine, bewer-

ken er met veel passie een lap grond. Je hoort er alle talen, er wordt verbroederd, commentaar geleverd op elkaars kweek, het is er een zeer menselijke en aange-name bedoening.

Met de 'Tafel van Calevoet' willen we de komende maanden die waardevolle dingen in de verf zetten.

Op 13 juni maken we tijdens een 'Aperitief van het Huys' kennis met deze site, en met haar bewoners-bewerkers. Het is er zeer aangenaam toeven, je waant je 'op den buiten'. We zetten een paar kruiken en wat lekkers op die mooie tafel (want geschil-derd en versierd door de leerlingen van de wijkschool Magniolia, waarvoor dank).Je krijgt er een rondleiding van bezieler Jack Lagae, we springen even binnen bij Alois en zijn bijen, kortom, je leert er die aangename site in die sterk veranderende wijk ontdekken.

Welkom op Pinstermaandag om 11 u, we spreken af aan het Horzelkruispunt, naast het frietkot aan de Steenweg op Drogen-bos. Welkom aan de Tafel van Calevoet.

© fot

o: P

ol v

ande

n Akk

er

deHoorn_juni11.indd 3 24/05/11 17:20

Page 4: De Hoorn juni 2011

4

ukkelV V V V

Traditioneel valt de Vlaamse feestdag in

Ukkel op de laatste zondag van juni.

11 juli in Ukkel

deHoorn_juni11.indd 4 24/05/11 17:21

Page 5: De Hoorn juni 2011

Bienvenue

Le Collège du Bourgmestre et des Echevins de la commune d'Uccle et le Conseil d'administration du centre communautaire Cande-laershuys ont le plaisir de vous inviter à la Fête de la Commu-nauté Flamande, le dimanche 26 juin 2011 à 11h dans la Salle du Conseil de la Maison Communale.

Après les (courts) discours de circonstance, 'The Jacqueli-nes' nous régalera d'un concert de haut niveau. A l'issue de ce concert, la Commune nous offre une réception. A partir de midi au Candelaershuys : barbecue et fête bucolique des associations et du voisinage. Animation musi-cale: The Gypsy Jazz Duet

Adresses du jour :Maison communale, Place Vander Elst 29 à Uccle -Candelaershuys, avenue Brugmann 433 à Uccle

5

Het College van Burgemeester en Sche-penen van de gemeente Ukkel en het Bestuur van het gemeenschapscentrum Candelaershuys nodigen u dan uit op het Feest van de Vlaamse Gemeenschap, op zondag 26 juni 2011 om 11u in de Raad-zaal van het Gemeentehuis.

Na korte toespraken in het gemeentehuis wordt u vergast op een 11 juli-concert van 'The Jacquelines'

'The Jacquelines' is een project rond zangeres/componiste Iris Berardocco.

Jarenlang bracht Iris uitgebreid hulde aan de 3-stemmige swing van de Andrews Sisters uit de jaren '40.

Met haar kersverse groep 'The Jacquelines' zet Iris Berardocco deze muzikale traditie voort, dit keer met uitsluitend eigen composities in deze stijl. De drie zangeressen van 'The Jac-quelines' worden ondersteund door een heftig swingend en geroutineerd jazzcombo. Na dit concert biedt de gemeente een receptie aan.

licht door Ukkel

Can

delaershuys

In het Candelaershuys is er vanaf 12u barbecue, tuin-, buurt- en verenigings-feest. Dit wordt net zoals vorig jaar op-geluisterd door Arthur en Gérald met hun Gipsy Jazz Duet.

Allen van harte welkom!Gelegenheidsadressen:Gemeentehuis Ukkel, Vander Elstplein 29 te Ukkel - Candelaershuys, Brugmannlaan 433 te Ukkel.

deHoorn_juni11.indd 5 24/05/11 17:21

Page 6: De Hoorn juni 2011

6

concertV V V V

Tom Pintens rockt……op 'De Oogst', een verrassend ste-vige gitaarplaat. Dit mochten we recent ervaren tijdens de cd-voorstelling in de AB-club. Toch blijft hij trouw aan de dromerig-filmische sfeer die zijn twee vorige albums kenmerken.

Sinds zijn vorige album 'Winter Maakt ons Vrolijk', met hier en daar een licht politieke toets, heeft België nog stééds geen regering, maar volgden de projec-ten voor Tom zich in sneltempo op. Hij componeerde, producete, schreef film-muziek, toerde met Spinvis, speelde af en toe met Dez Mona, werkte met Luc De Vos en Rudy Trouvé… en maakte en passant 'De Oogst'.

Pintens slaat hiermee een andere richting in. Hij verwerkte zijn diverse en interes-sante muzikale ervaringen tot een mooi en persoonlijk album.

Stevig gitaar & drum-werk duelleren met intiem en zacht werk.

De teksten zijn net als op de twee vorige albums van de hand van schrijfster/mu-zikante/actrice Ellen Schoenaerts, die dit keer werd bijgestaan door haar collega Dries Helsen. Luc De Vos en Remco Cam-pert vervolledigen het tekstboek.

De veelal verhalende teksten vertellen over levens in constante verandering, waarvan de liefde meestal de stuwende kracht is. De liefde die lokt en wegjaagt, passioneert en verveelt.

Tom komt met zijn oogst naar Ukkel op donderdag 9 juni om 20u30. Hij speelt er in een licht ontmantelde versie, samen met Stijn Cole op toetsen, beatbox en Tijs Delbeke op bas, gitaar en trombone.

Deuren om 20u00. Best reserveren op 02/343.46.58 of [email protected]. De inkom bedraagt 10 euro (€8 voor Uilekotleden, €4 voor -15 jarigen en €2 voor WIGW). De cultuurwaardebon kan gebruikt worden.

© 2

009

Atho

s Bur

ez

deHoorn_juni11.indd 6 24/05/11 17:21

Page 7: De Hoorn juni 2011

7

De laatste: The KidsNee, niet uit nostalgie hoor, daarom vra-gen we The Kids niet.

Waarom dan wel? Simpel, omwille van Het Feest, want een seizoenafsluiter moet feest worden.

En The Kids kunnen feestjes maken, dat bewijzen ze al sinds eind jaren '70. Ze spelen, en dit al 30 jaar lang, nog veel in binnen- en vooral buitenland, waar ze nog steevast dingen op hun koppen zet-ten. De grijns en het zweet zijn er nog steeds, alsook hun 'botinnes', waarmee ze zoveel heilige huisjes hebben omge-schopt.

The Kids (Ludo Mariman (zang, gitaar), Danny De Haes (bas), Luk Van De Poel (gitaar) en Frankie Saenen (drums) spe-len nog steeds compromisloos en zonder veel gezeik alle zalen plat.

Ook die van Stalle, de Sint-Pauluszaal mocht er al aan geloven, The Kids speel-den daar, op vraag van Jeugdclub 't Uile-kot, een meer dan memorabel concert, zo'n 30 jaar geleden. Zij die er toen bij waren, spreken er nog steeds van.

Daarom vragen we ze terug juist in dat parochiezaaltje, ondertussen nog wat afstandser geworden. Klein podium, houten toog, een paar lampen, goedkoop bier, meer moet dat niet zijn voor een stomend avondje, u aangeboden door het Candelaershuys op zaterdag 18 juni vanaf 20u00 in de St Pauluszaal, Baron Van Hammestraat 20 te Ukkel (Stalle).

De inkom bedraagt 10 euro (€8 voor Uilekotleden, €4 voor -15 jarigen en €2 voor WIGW).De cultuurwaardebon kan gebruikt worden.

deHoorn_juni11.indd 7 24/05/11 17:21

Page 8: De Hoorn juni 2011

8

Elke maandag

OKRA Stalle: samenkomst vanaf 14u in de refter van de school, Baron G. Van Hammestraat. Info: Johan Hendriks – 0473/42 64 38 of [email protected]

Elke dinsdag

Foto- diaclub Pallieter: bijeenkomst om 20u in het Candelaershuys. Info: Aloys van den Akker - 02 343 14 38

Elke donderdag

OKRA Kalevoet: samenkomst vanaf 14u in het Paviljoen Horzelstraat (achter nieuwe kerk), pétanque, kaarten, gezellig samenzijn. Info: Marcel Brisol - 02 381 05 50

Elke donderdag

OKRA Sint-Job: samenkomst van 14u tot 17u30 in 't Wit Huis. Kaart-spelen en sjoelbak. Info: Arseen Neerinck – 0477 58 29 43 of web-site: http://blog.seniorennet.be/okra_sintjob/

Elke vrijdag en zondag

Jeugdclub 't Uilekot: telkens open vanaf 20u. Info: www.uilekot.be of [email protected]

Elke zondag

Scouts en Gidsen Ekwator-Jan Breydel: activiteit van 14u tot 17u. Dekenijstraat 100, 1180 Ukkel. Kin-deren vanaf 6 jaar welkom.

Zaterdag 11 juni

Seniorenclub Zilverdraad: Tuinfeest 2011 om 12u. Een smakelijke knab-

bel, een sprankelend wijntje, een optreden van het wereldberoemde 'Plat Special',… zullen er dit jaar weer zorgen dat het een spetterend tuinfeest wordt. De deelname in de kosten bedraagt €20. Info: Daniel Peeters, 0478 56 71 76

Zaterdag 18 juni

Muziekacademie Sint-Lambrechts-Woluwe – Ukkel: Concert van onze initiatieleerlingen in het auditorium van de A. Didierschool met aanvang om 18u30. Contact: Academie voor Muziek en Woord Sint-Lambrechts-Woluwe & Ukkel, Kroninglaan 42, 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe, www.muziekacademie1200woluwe.be, 02/761.11.27

Zondag 19 juni

Davidsfonds Ukkel – Boetendael - Sint-Job: Jaarmis in de Sint-Pieters-kerk. Herdenking van de overleden leden.

Vrijdag 24 juni

Muziekacademie Sint-Lambrechts-Woluwe – Ukkel: Eindejaarsconcert en prijsuitreiking in het auditorium van de A. Didierschool met aanvang om 19u00. Contact: Academie voor Muziek en Woord Sint-Lambrechts-Woluwe & Ukkel, Kroninglaan 42, 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe, www.muziekacademie1200woluwe.be, 02/761.11.27

ukkelse agendaV V V V

deHoorn_juni11.indd 8 24/05/11 17:21

Page 9: De Hoorn juni 2011

LotusLokaal Dienstencentrum

Nieuwsbrief nummer 5 - juni2011

Lotus is ook open in de vakantie!We sluiten alleen onze deu-ren op donderdag 2 juni (O.L.H. Hemelvaart), maan-dag 13 juni (Pinkstermaan-dag) en donderdag 21 juli (Nationale feestdag).

deHoorn_juni11.indd 9 24/05/11 17:21

Page 10: De Hoorn juni 2011

MaaltijdenElke dinsdag en donderdag, om 12 uur kan u bij ons terecht voor een warme maaltijd (soep, hoofdgerecht, dessert) aan de zeer democratische prijs van €5. Reserveren doe je door te telefoneren (02/343.46.58) of binnen te springen, de dag voordien voor 12u! Voor de maand juni kunnen we jullie zelfs al het menu meegeven:

Donderdag 2 juni: gesloten

Dinsdag 7 juni: wortelsoep en kippenbil met appelmoes

Donderdag 9 juni: currysoep en kalfshamburger met savooistamppot

Dinsdag 14 juni: preisoep en kalkoenfi let met sperzieboontjes in tomatensaus

Donderdag 16 juni: andalousesoep en witte en zwarte pensen met appelmoes

Dinsdag 21 juni: aardappelsoep en cordon bleu met wortelen en erwten

Donderdag 23 juni: tomatensoep en rundshamburger met preistamppot

Dinsdag 28 juni: cressonsoep en varkensgebraad met bloemkool in witte saus

Donderdag 30 juni: groentesoep en ardeense burger met stamppot van witte en groene kool

Ook in juli bieden we op dinsdag en donderdag een warme maaltijd aan, het menu hangen we uit op het einde van de maand juni.

OntspanningsnamiddagenAansluitend op de maaltijden kan u in het Candelaershuys terecht voor een gezel-lige namiddag. Je kan een kaartje leggen, een babbeltje slaan, een koffi e of een pintje drinken,…

deHoorn_juni11.indd 10 24/05/11 17:21

Page 11: De Hoorn juni 2011

PedicureOp donderdag 16 juni kan je nog terecht voor een verzorging bij Lieve Verhaert. In juli neemt ze verlof zodat ze in augustus weer helemaal paraat kan staan.

Tarieven voor de behandeling:

- pedicure: € 15

- manicure: € 10

- epilatie gelaat: € 6

- Gelaatsverzorging: € 50

Inschrijvingen (02/343.46.58) zijn noodzakelijk en graag vernemen we welke verzorging jullie graag wensen. Wees er op tijd bij want de plaatsen zijn beperkt!

De tuinnamiddagen van Lotus!Het Candelaershuys heeft een prachtige tuin en het zou zonde zijn om hier geen gebruik van te maken. Een ideaal plekje om een vakantiegevoel te krijgen! En om dit helemaal in een vakantie sfeer te laten verlopen maken we samen een zomers 4uurtje.

Dinsdag 5 juli: fruitsla

Dinsdag 19 juli: ijscoupe Dame Blanche of Brésilienne

Prijs : 2 euro

Graag op voorhand een seintje geven als je wil komen (02/343.46.58) zodat wij weten hoeveel we moeten aankopen. Dit kan tot 12 uur de dag voordien.

Welkom vanaf 13 uur of 12u om eerst samen te eten.

Onze deuren staan heel de vakantie open dus als jullie graag op een ander mo-ment van de tuin komen genieten, welkom!

deHoorn_juni11.indd 11 24/05/11 17:21

Page 12: De Hoorn juni 2011

Terugblik op de muzikale namiddag van het seniorenoverlegSamen met Zilverdraad, de Okra afdelingen (Stalle, St. Job, Calevoet) en het ge-meenschapscentrum Candelaershuys heeft Lotus zijn eerste muzikale namiddag meegemaakt. En wat voor een eerste ontmoeting!

De namiddag begon redelijk rustig, met een aantal fervente dansers op de dansvloer die gewoon niet kunnen stil blijven zitten bij het horen van muziek. Na de pauze waren Paul en Greta Devis vast van plan iedereen op de dansvloer te krijgen en speelden ze zeer bekende deuntjes (zelfs ik kende ze!). En daar slaagden ze zeer goed in, het leek alsof iedereen overliep van de energie na de lekkere taart! Een aantal dansers rol-den zelfs hun broekspijpen op om hun mooie kuiten te laten bewonderen…

Fijn om te zien dat de Ukkelse ver-enigingen samen tot zo'n resultaat komen! De dansers hebben de benen eens goed kunnen strekken, maar

ook diegene die niet graag dansen of wat moeilijk te been zijn, hebben genoten van de fi jne muziek en sfeer. Vele deelnemers vroegen waarom we dit niet elke maand organiseren en dit zegt meer dan genoeg!

Marijke

Muzikale namiddag van het seniorenoverleg

Ukkel in het Wit Huis

Het duo Paul & Greta Devis laten hun gebruikelijk recept op

ons los om de zaal op temperatuur te spelen, uit te nodigen

tot dans en ons te laten meezingen.

Ambiance verzekerd met de accordeonmuziek van

Paul & Greta Devis!

Wanneer: donderdag 12 mei 2011 om 14 uur

Waar: het Wit Huis, Sint-Jobsesteenweg 606

1180 Ukkel

Prijs: 7 (taart inbegrepen)

INSCHRIJVEN GEVRAAGD vóór donderdag 5/5/2011 bij

uw Okra afdeling (Stalle, St. Job, Calevoet), Zilverdraad ,

LDC Lotus of in Gemeenschapscentrum Candelaershuys

deHoorn_juni11.indd 12 24/05/11 17:21

Page 13: De Hoorn juni 2011

WE ZIJN HIERWEWEW ZIJIJI N H

De VGC verhuist naar hartje Brussel.

De Vlaamse Gemeenschapscommissie verhuist in de week van 22 augustus naar de Emile Jacqmainlaan 135 in 1000 Brussel. Het nieuwe administratiehuis centraliseert bijna alle VGC-diensten, die nu verspreid in het Brusselse werken. Van daaruit willen wij de Brusselaars nog beter van dienst zijn.

Omdat Brussel ons na aan het hart ligt.

De

VG

C v

erhu

ist

deHoorn_juni11.indd 13 24/05/11 17:21

Page 14: De Hoorn juni 2011

Sinds 2 jaar organiseert de Schepen van cultuur Carine Gol-Lescot, 'Kunst ter plaatse'. Door het succes van vorig jaar heeft ze beslist om deze activiteiten te behouden op vier locaties. Om dit eve-nement nog meer onder de aandacht te brengen blijft het 2 opeenvolgende zondagen op elke locatie: het Sint Pie-tersvoorplein (mei en september), het Guido Van Arezzo plein (juni), het Sint-Jobsplein (juli) en het Wolvendaelpark (augustus).

Wenst u beeldende kunstenaars uit Uk-kel te ontmoeten, om hun werken, hun technieken en vooral hun liefde voor de kunst beter te leren kennen? Kom hen dan zeker opzoeken van 10 tot 13 uur (behalve op 10 juli vooravond).

Het seizoen 'Kunst ter plaatse' start op 8 mei om 11 uur op het Sint-Pietersvoor-plein. Bij de inhuldiging zullen de leer-lingen van Gerard Noack, leraar aan de muziek-academie van Ukkel, een klein fluitconcert geven.

Plaatsen en uren :• 08/05-22/05:

Sint Pietersvoorplein

• 12/06-26/06: Guido Van Arezzoplein

• 10/07-24/07: Sint Jobsplein

• 14/08-28/08: Wolvendaelpark

• 11/09-25/09: Sint Pietersvoorplein

!!!10julivan18tot22u.(vóórdeopenluchtvoorstellingvandefilml'Arnacœur in het kader 'Bruxelles faitsoncinéma')

Voor alle inlichtingen : Dienst Cultuur van Ukkel 023486831

gemeenteV V V V

Kunst ter plaatse

14

deHoorn_juni11.indd 14 24/05/11 17:21

Page 15: De Hoorn juni 2011

15

De computer is niet meer uit ons leven weg te denken

We doen er echt alles mee: brieven

schrijven, rekenen, chatten, infor-

matie zoeken, cd's branden,... .Maar

misschien vind jij dat niet zo gemak-

kelijk? Of wil je voor de eerste keer

een brief typen of een e-mail verstu-

ren?

Centrum Basiseducatie Brusselleer

organiseert een kennismakingscur-

sus computer voor absolute begin-

ners. Gevorderden kunnen leren

internetten, e-mailen,...

De cursussen starten in septem-

ber. Er zijn cursussen overdag en 's

avonds.

Inschrijven kan op maandag 5 sep-

tember (van 14u tot 16u en van 18u

tot 20u) in de Philippe de Champag-

nestraat 23, 1000 Brussel.

Interesse? Wil je meer informatie?

CBE BRUSSELLEER,

02/223.20.25 (Veerle, Kristof of Rik)

Diep in het bos; speels kun-stenfestival in openlucht

Het is ondertussen alweer twee zomers geleden dat een bonte bende rovers het Zoniënwoud in zijn greep hield: de 22 Brusselse gemeenschapscentra sloegen de handen in elkaar en brachten er het bijzondere locatieproject 'Ronja De Ro-versdochter'.

Geïnspireerd door dat succesverhaal en geruggensteund door de enorme vraag van families naar een kwalitatief cul-tuuraanbod aan het einde van de zomer, staken de Entiteit Gemeenschapscentra, GC De Zeyp, GC De Kroon, GC De Platoo, GC Essegem, GC Nekkersdal, Cultuurcen-trum Dilbeek, GC De Zandloper, CC Asse en Bronks de koppen bij elkaar om een gelijkaardig project op poten te zetten. Het resultaat: DIEP IN HET BOS, een speels kunstenfestival in openlucht van 24 tot en met 28 augustus 2011.

www.diepinhetbos.be

V V V Vlocatieproject

De Roovers spelen 'Blue Remembered Hills' © Stef Stessel

deHoorn_juni11.indd 15 24/05/11 17:21

Page 16: De Hoorn juni 2011

16

VVVV

Plezant pikant*

Voor die avond in mei had onze 'bib' het eens over een andere boeg ge-gooid. Geen auteur die kwam vertel-len over of voorlezen uit eigen werk, maar twee dames-voordrachtkunste-naars-sprookjes voor grote mensen-vertelsters van wie was aangekondigd dat zij ons 'lichtroze' oortjes zouden bezorgen. Nou ja, de mensen van de wereld van vandaag zijn wel meer gewoon. Laat ons zeggen dat sommige verhaaltjes een beetje erotisch getint waren, het genre van plezant pikant, dus geen vulgaire vuilbekkerij waarop sommige 'stand up comedians' een patent hebben. Leuke dubbele bodems, maar vaak nog met een ironisch mo-raliserende strekking. Voor wie met de sfeer van 'duizend en één nacht' en Bocchacio's Decamerone vertrouwd is, was het genieten van de ingehouden en toch frivole manier waarop Veerle Ernalsteen en Hilde Rogge de vertelkunst beheersen. Ook nadat het zinnenprik-kelende glaasje dat bij wijze van verwel-koming en voor de gezelligheid door het vierkoppig team van Anneke Verbeeke was aangeboden, al lang leeg was.

Of het tot een 'heruitgave' kan komen van een fijne avond die veel bijval kende, is af te wachten. De avond zelf is alvast het schalkse idee geopperd er dan een thema-avond van te maken op locatie: 'Pastoorsverhalen in de Oude Dekenij'

VVVV

Averechtse marketing*

Het was tot dusver aan weinig Uk-kelse handelszaken gegeven, maar

wie onlangs in de Agenda bij Brussel Deze Week het rubriekje 'Shopjoy' wist te halen, is Patricia Donadi. Tien jaar geleden begon zij in de Postiljonstraat met een bescheiden kledingzaak onder het tegendraadse uithangbord 'No Con-cept'. Maar het ging vooruit: na een tweede zaak aan de Louizalaan en een derde in Wemmel, kwam er in Ukkel in de Dekenijstraat een nieuwe.

No Concept is voor modebewuste vrou-wen die uit zijn op hippe, vooral Franse en Belgische merken, al gaat het team van de ondernemende donna Donadi ook in Londen, Milaan en New York op speurtocht naar de nieuwste trends. En het blijft niet bij jurken, T-shirts, blazers of jeansbroeken. Om een outfit af te maken, is er bij No Concept ook een ruim aanbod van accessoires. Tot gadgets als agenda's, reisgidsen, mo-deboeken en nagellak toe.

Op woensdag 1 juni is er, zoals op elke eerste woensdag van de maand 'Late Night Shopping'. De deuren blijven dan open tot 21 uur en potentiële klanten krijgen bij een natje en een droogje vrijblijvend stijladvies. No Concept: Dekenijstraat 83, 1180 Ukkel

VVVV

Omdat honden belangrijk zijn*

Sinds jaar en dag hebben honden vrij spel in het Wolvendaelpark, een do-mein dat met Irisgeld een fraaie facelift kreeg en nu via comfortabele wandel-paden ook een stukje mensvriendelij-ker is. Al lopen er meer honden rond dan kinderen of bejaarden.

Wie in dat… Hondendaelpark brood

sprUkkelsV V V V

deHoorn_juni11.indd 16 24/05/11 17:21

Page 17: De Hoorn juni 2011

17

meent te zien, is de zoveelste nieuwe concessiehouder van het Lodewijk XV-paviljoen, die met nogal wat tamtam (einde maart al in BDW en in het mei-nummer van Wolvendael Magazine) een… Toutou Bar in het vooruitzicht stelde. In een aan viervoeters aange-paste accommodatie – lage tafeltjes met eetbakken – zullen, zonder on-derscheid van ras of herkomst, hon-den hun honger kunnen stillen en hun dorst laven. Er is voor elk wat wils: vanaf €1,00 een portie vlees of gevo-gelte, maar baasjes die op geen euro zien kunnen voor hun schat ook een tweegangen-menu bestellen, een ijs-dessertje en een speciaal gebrouwen hondenpilsje toe. Ga dat verhaal eens vertellen in China, laat staan in Noord Korea. Zijn wij de decadentie nabij of al voorbij?

Nog dit: de opening van de Toutou Bar stond aangekondigd voor 5 mei, maar ondanks het vroege zomerweer was er een week later nog geen levende ziel te bekennen. Zelfs geen verloren gelopen straathond.

VVVV

Plichtsbewust*

Van schepen Eric C. Sax is geweten dat hij zich met hart en ziel kwijt van zijn taak als Officier van de Burgerlijke Stand, in het Nederlands thans offici-eel Ambtenaar (met grote A). Voor het sluiten van huwelijken pleegt hij dan ook aan en op te treden in een fees-telijk ceremoniële outfit uit de tijd van Napoleon. Uit eigen zak betaald, zoals hij onlangs nog te kennen gaf in een interviewtje met Wolvendael magazine. Zijn hang naar 'pompe and circum-

stance' belet hem evenwel niet streng te zijn bij elk vermoeden van schijnhu-welijk.

Bij twijfel heeft de schepen met de trouwlustigen vooraf een persoonlijk gesprek. Zo heeft hij in 2010 dertien koppels op de rooster gelegd en al eens meegemaakt dat de aanstaande bruidegom een spiekbriefje moest bovenhalen om zich de naam van zijn verloofde te herinneren. Het gebeurt ook dat de geliefden zich van apparte-ment vergissen wanneer de politie de wettelijke verblijfplaats wil controleren. Sax laat niet met zich sollen: vier van de dertien paren kregen van hem na een ondervraging een onvoldoende. Met opschorting van hun huwelijk tot gevolg. Flink zo!

VVVV

Om tranen bij weg te pinken*

Aan het eind van hetzelfde interview met schepen Eric C. Sax was er een toelichting bij de regionale ordonnan-tie die de gemeenten verplicht voor doodgeboren foetussen een 'Sterren-perceel' aan te leggen en de oplossing die de beheerder van de gemeente-lijke begraafplaatsen daarvoor heeft gevonden. De vertaling van de oor-spronkelijke Franse tekst zou goed zijn om tranen te lachen ware het niet dat het onderwerp delicaat is. Toch maar citeren zoals het er staat: 'Wij hebben een ruimte voorbehouden naast het 'Kindergazon' dat werd heringericht achteraan het kerkhof van Verrewin-kel. Kleine haagjes van buxus scheiden thans de rijen, de muzikale engelen verfraaien de omgeving en nieuwe we-gen werden aangelegd'…Kindergazon?

deHoorn_juni11.indd 17 24/05/11 17:21

Page 18: De Hoorn juni 2011

sprUkkelsV V V V

Lees Kinderperk. Haagjes van buxus? Lees buxushaagjes. Muzikale engelen? Lees Muziek-spelende engeltjes.

Kwam dan de slotvraag van de Wolven-dael-journalist van dienst of de sche-pen niet kon zorgen voor een eventueel perceel voor gezelschapsdieren? Het onversneden antwoord van schepen Eric C. Sax in woordelijke Hondendael-vertaling: 'Ik bestudeer het onderwerp. Met alle liefde die ik hen ter harte draag (sic) zijn gezelschapsdieren soms essentieel om droefheid te overwin-nen (resic), een plaats zou hen moeten worden toegewezen. Niet noodzakelijk in het kerkhof. Ik heb de vraag gesteld aan mijn collega van de gemeentelijke eigendommen'. Stel je in de plaats van schepen Françoise Dupuis als je daar-op moet antwoorden. Met verwijzing naar bovenstaande sprUkkel misschien de suggestie een plekje te zoeken in het Hondendaelpark ergens achter de Toutou Bar. Hondjes die zich daar gaan te goed doen kunnen dan, als ze ge-noeg hondenpils gedronken hebben, al jankend gaan plassen tegen de zerk van een vroegere speelkameraad.

VVVV

Verloederd*

Aan de gewestweg Stallestraat, op een boogscheut van 'de Globe' met als trieste blikvanger op de hoek van de Alsembergsesteenweg en de Brugman-nlaan het sombere gebouw waarin een paar zomers geleden het gelijknamig restaurant uitbrandde, ligt het Raspail-parkje te verkommeren.

Op die plek stond er in de 18de eeuw een grote boerderij met aan de bene-denkant van de huidige Victor Gam-

bierstraat een langwerpig gebouw dat herhaaldelijk van eigenaar wisselde tot het met aanhorigheden en tuin in 1966 staatseigendom werd. Wat later liet de PTT er haar oog op vallen om er voor Ukkel een nieuw centraal postkantoor te laten optrekken. De oude gebouwen werden veertig jaar geleden gesloopt, maar tot nieuwbouw is het nooit geko-men. De Regie van tante Post, die ei-genaar was geworden, moest lijdzaam toezien hoe het verwilderd perceel in 1979 als groene ruimte werd geïnte-greerd in een sectorplan en sloot dan maar een beheersovereenkomst met de gemeente Ukkel die het geleidelijk aan omtoverde tot een leuk buurtparkje.

Dertig jaar later wilde het Postbedrijf zijn eigendom te gelde maken, maar noch de gemeente noch een andere weldoener kon of wilde de vraagprijs ophoesten en sindsdien is het gewezen parkje aan de Stallestraat afgesloten. Met in een mededeling in het Frans wat uitleg van de gemeente, en van-wege de Post in beide landstalen de laconieke verbodsbepaling 'Verboden toegang – Privaat eigendom'. Stille getuige: de eerbiedwaardige Ginkgo Biloba, met de status van monument mooi op een voetstuk. Wat verder op de afsluiting in zwarte letters op een rode achtergrond de waarschuwing dat de eigenaar niet aansprakelijk is voor eventuele ongevallen. Maar wat intrigeert, is dat tien meter verder op dezelfde afsluiting een reclamebord in het Nederlands aankondigt wat volgt: 'Hier bouwen we. Prefabgarages.be, een BETONALproduct'. Het adres ver-wijst naar de Koning Leopoldlaan in Breendonk, compleet met e-mailadres en telefoonnummer. Wie heeft hier een uitleg voor?

Wie de moeite doet om langsheen de 18

deHoorn_juni11.indd 18 24/05/11 17:21

Page 19: De Hoorn juni 2011

openbare parking van de Victor Gam-bierstraat de site eens van de andere kant te gaan bekijken, ontdekt hetzelf-de bericht van de gemeente in beide landstalen. Om dan wat verder in het aandoenlijk Gambierstraatje zelf ge-confronteerd te worden met een deels afgebroken muur en een weggenomen afsluiting. Ten behoeve van de honden uit de buurt of gewoon als uitnodiging aan sluikstorters? En dit op nauwelijks tweehonderd meter van het gemeente-huis!

VVVV

Nog een ereburger erbij*

Sinds kort telt onze gemeente nog een ereburger meer in de persoon van Jean-Pierre graaf de Launoit (76), sinds 1959 woonachtig in de groene Vrone Rodebuurt, de Fort Jaco voor degenen die met de Ukkelse plaatsnamen min-der goed vertrouwd zijn. Als gewezen topbankier is de graaf een éminence grise van de haute finance, maar bij de melomanen is hij vooral bekend als voorzitter van de Internationale Mu-ziekwedstrijden Koningin Elisabeth. Hij zetelt ook in de raad van bestuur van het Paleis voor Schone Kunsten en als ondervoorzitter van het World Wildlife Fund geniet hij zelfs aanzien op we-reldvlak.

VVVV

Ukkelse politica in het nieuws*

Het is lang geleden dat een Ukkelse politica over gewest- en taalgrens heen nog eens nationaal in het nieuws is gekomen. Wie dat voor mekaar heeft

gebracht, is Céline Fremault. Céline wie? Moment, de 37-jarige juriste, moeder van vier kinderen, is niet de eerste de beste. Al bijna twintig jaar zit zij gepokt en gemazeld in de poli-tiek. Zij is voorzitster van de cdH-vrouwen, Brussels volksvertegenwoor-diger, sinds 2006 gemeenteraadslid en, om helemaal kleur te bekennen, lid van de reflectiegroep Wallo-Brux. Niet verwonderlijk met een 'maître à penser' als Francis Delperée. Maar het is de strijdbare feministe Fremault, de vice-voorzitster van de Stichting Sa-milia tegen mensenhandel en seksuele uitbuiting, die het nieuws heeft gehaald met haar voorstel prostitutiebezoek strafbaar te maken. Naar het voorbeeld van Zweden, waar de 'klant' afhanke-lijk van zijn loon een boete riskeert van €450,00 tot …€8000,00. Zondige pleziertjes worden daar blijkbaar zwaar aangerekend.

Dat op een dergelijk voorstel reacties niet zouden uitblijven, was te verwach-ten. De 'maskes van plezier' zien er een aanslag in op hun broodwinning als 'sociaal werkster', een ervarings-deskundige als Patty Sörensen van het Antwerps opvangcentrum Payoke ziet er een verkeerd signaal in, en voor de burgemeester van Sint-Truiden, de behoeder van de beruchte 'Chaussée d'amour' op het grondgebied van zijn stad, is prostitutie willen bestrijden door bordeelbezoek strafbaar te maken vechten tegen de bierkaai.

19

deHoorn_juni11.indd 19 24/05/11 17:21

Page 20: De Hoorn juni 2011

De Hoorn

maandblad gemeenschapcentrum Candelaershuys UkkelBrugmannlaan 4331180 Ukkel02 343 46 [email protected]

juni-juli 201142ste jaargang

800 exemplarennr. 405

verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus

P 206513

België-BelgiqueP.B.

1070 Brussel XBC 1869

Afz.: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel, Afgiftekantoor Brussel X

dezemaandinhetCandelaershuys

Donderdag9juni: Concert Tom Pintens

Pinkstermaandag13juni: Aperitief van het Huys: Tafel van Calevoet

Zaterdag18juni:Concert The Kids, Gelegenheidsadres: St Pauluszaal, Baron Van Hammestraat 20, 1180 Ukkel

Zondag26juni: 11 juliviering in Ukkel

Het Candelaershuys zal gesloten zijn vanaf maandag 4 juli tot en met vrijdag 29 juli.

LDC Lotus blijft wel geopend. Meer info in de middenkatern van dit blad.

licht door Ukkel

Can

delaershuys

deHoorn_juni11.indd 20 24/05/11 17:21