Viattence clivia20 juni juli 2014

28
Cliëntenblad van Viattence juni - juli 2014 Vergeet mij niet! Nieuw tv-programma over dementie Zomerseizoen JAARGANG 4 5 Jaar Korteslag Bent u al klaar voor de zomer?!

description

 

Transcript of Viattence clivia20 juni juli 2014

Page 1: Viattence clivia20 juni juli 2014

Cliëntenblad van Viattencejuni - juli 2014

Vergeet mij niet!Nieuw tv-programma over dementie

Zomerseizoen

jaargang 4

5 Jaar Korteslag

Bent u al klaar voor de zomer?!

Page 2: Viattence clivia20 juni juli 2014

2

Stichting Vrienden van: Viattence

ViattenceVan de redactie 03Uit de oude doos 04Dialect 06Meditatie 07Seizoensnieuws 08nieuws 10nieuw tv-programma Vergeet mij niet! 12

Epenieuws 13Terugblik 14

Heerdenieuws 175 jaar Korteslag 18Terugblik 19

Vaassennieuws 22activiteiten 23

WezepTerugblik 24nieuws 26WK woordzoeker 27

Binnen Viattence zijn 3 Vrienden van … stichtingen actief.Dit zijn;• Stichting Vrienden van De Klaarbeek (Epe)• Stichting Vrienden van De Speulbrink (Vaassen)• Stichting Vrienden van Viattence (Heerde-Wezep)

Alle stichtingen financieren de kosten voor welzijn bevorderendeactiviteiten voor cliënten van een of meerdere locaties van Viat-tence. Het gaat hierbij om uitgaven die niet uit het reguliere budget van Viattence bekostigd kunnen worden. De stichtingen Vrienden van … hopen door middel van giften, schenkingen en legaten aan voldoende financiële middelen te komen om speciale verzoeken te kunnen honoreren en te bekostigen.

Inhoud

Vrienden van De Klaarbeek;Mw. M.F.W. aan de Stegge0578-629891, [email protected]. 135947014

Vrienden van De Speulbrink;Dhr. Verbrugge0578-572396, [email protected]. 631548866

Vrienden van Viattence;Dhr. J. Tuinman0525-684900, [email protected]. nr. 692114424

Wij heten u van harte welkom op de Brink in Wendhorst!

•Koffie,thee,lekkernijen •Cadeauentoiletartikelen •Wenskaarten •Ofzomaarvoordegezelligheid

Onzevrijwilligershelpenugraagverder

Grutterijd’OldeHoek

Page 3: Viattence clivia20 juni juli 2014

3

Viattence

Met het verschijnen van het juni-juli nummer van Clivia kunnen we het voorjaar echt achter ons laten en staan de zomermaanden voor de deur. Hopelijk kunnen we ons gereedmaken voor een mooie zomer. De meeste personen kijken natuurlijk uit naar een periode dat we kunnen genieten van zomerse temperaturen en volop zon.

Veel mensen nemen in de zomer vakantie op. Er zijn talloze bestemmingen in het binnen- of buitenland die zich zelf aanprijzen als het ideale vakantieland. De ingrediënten voor een goede vakantie kunnen verschillend zijn. De één kiest voor een actieve of culturele invulling. De ander kiest juist voor een rustige vakantie. De bedoe-ling is in ieder geval om even bij te tanken en afstand te doen van je werk of van je dagelijkse beslommeringen. Heeft u uw vakantie al ge-boekt of kiest u ervoor om dagtrips vanuit eigen huis te maken? Vanzelfsprekend zijn er ook thuisblijvers. Soms noodgedwongen en anders omdat voor hen het gezegde geldt: “Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens”. Ook vanuit de activiteitenbegeleiding en de zorg worden er in de zomer allerlei activiteiten en uitstapjes geor-

ganiseerd voor cliënten. De Noord-Veluwe heeft veel mooie natuurlandschappen en er zijn in deze regio tal van geschikte gelegenheden waar een hapje, ijsje of drankje genuttigd kan worden.

Veelal bruist het in de zomer van allerlei activitei-ten en evenementen in de buitenlucht. Eén spor-tevenement springt er dit jaar wel uit. Voetbal-liefhebbers onder ons komen in de maanden juni en juli zeker aan hun trekken. Het FIFA wereld-kampioenschap voetbal vindt plaats van 12 juni tot en met 13 juli 2014. Het Zuid-Amerikaanse Brazilië is het organiserende gastland. Het wordt de 20e editie van het WK-voetbal. 32 gekwali-ficeerde landen, waaronder Nederland, worden verdeeld in 8 poules van 4 teams. De nummers 1 en 2 van elke poule gaan door naar de finale-rondes. De wedstrijden worden in veel landen live op televisie uitgezonden. Bent u ook gevoelig voor de voetbaloranjekoorts of bent u geen fan van het Nederlands elftal?

De redactie wenst u in ieder geval een fijne zo-mer toe! Geniet van alle kleine en wellicht grote activiteiten die u in de komende maanden gaat ondernemen.

Bent u al klaar voor de zomer?!

Page 4: Viattence clivia20 juni juli 2014

4

Uit de oUde doos

De Engelse schrijver Eric Knight creëerde Lassie in 1938 voor een reeks korte verhalen in de krant de “Saturday Evening Post”. De serie werd gebun-deld in boekvorm en dit boek verscheen in 1940 met de titel “Lassie Come Home”. Knight situeert het verhaal in zijn geboortestreek Yorkshire. Het verhaalt over een familie die tracht te overleven in de crisistijd. Lassie’s originele eigenaar, Joe Carraclough, moet zijn hond verkopen zodat de familie gezamenlijk het hoofd kan bieden aan de wanhopige economische situatie waarin ze verke-ren. Het verhaal was een les over het belang om zelfstandig te kunnen overleven in slechte tijden. Het werd gelijk een bestseller in zowel in Engeland als Amerika.

In 1943 maakte MGM er een hoofdfilm van. Tussen 1945 en 1953 kwamen er nog zes vervolgfilms uit. De meeste van de films speelden zich nog af in Engeland en verschillende ervan gaan over de En-gelse ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Las-sie werd de belichaming van idealen, zoals moed, trouw en vastberadenheid. Dat waren thema’s die in oorlogstijd en kort daarna gehoor vonden bij de Engelsen en Amerikanen. In 1954 begon “Lassie” als televisieserie. Men verplaatste de omgeving waarin de verhalen zich

afspeelden van Engeland naar een Amerikaanse familieboerderij. En weer was het Lassie die deze familie hielp om een zwoegende familie bijeen te houden. In de volgende tien jaar ging de serie “Lassie” in de eerste plaats over een jongen en zijn hond. Omdat de serie zich afspeelde op het platteland gaf het aan de vele Amerikanen die het platteland verlaten hadden om naar de steden te trekken een nostalgische terugblik op het leven dat zij ontvlucht hadden. Lassie’s originele eigenaar Jeff Miller werd vervangen door de wees Timmy Martin. Maar het centrale thema, de relatie tussen een jongen en zijn huisdier bleef gehandhaafd.

Lassie was een populaire langlopende Amerikaanse televisieserie over een Schotse Collie en haar verschillende eigenaren. In de historie van meer dan 50 jaar versche-neneronderandereboeken,films,eentelevisieserieenstripboekenvandepopu-laire collie.

Lassie

Page 5: Viattence clivia20 juni juli 2014

Viattence

5

“Lassie” werd geassocieerd met “familiewaar-den”. Toch ontstonden wel eens controverses met ouders die in de gaten hielden waar hun kinderen naar keken. De verhalen die gingen wel eens over kinderen die in gevaar waren. Dat dan de goede afloop niet in dezelfde aflevering plaatsvond vond men te ingrijpend voor de kleine kinderen. En men vond dat het gedrag van Timmy, het baasje van Lassie, kleine kinderen ertoe aanzette om hun ouders niet te gehoorzamen.

Ondanks deze bezorgdheid toonde de serie “Las-sie” aan dat het lucratief was om allerlei producten rond een televisieserie te ontwikkelen, zoals strips en horloges.

Midden zestiger jaren vond men de acteur Jon Provost te oud worden om de rol van Timmy te kunnen spelen. Men verplaatste Lassie naar een serie over parkbewakers. Daarbij kwam de nadruk meer te liggen op Lassie en haar kundigheid als reddingshond in de wildernis. De serie stelde

milieuvraagstukken aan de orde, maar de popula-riteit van de serie begon af te nemen. Het was in de zestiger jaren, de tijd dat er dramatische sociale veranderingen plaatsvonden en men vroeg zich af of er nog wel een plaats was voor zo’n traditionele serie. Men besloot daarom om de serie begin 1970 stop te zetten. Wel werden er nog Lassie tekenfilms gemaakt.

De Lassie films die daarna nog uitkwamen waren maar een matig succes.

In veel dierenseries, zoals “Flipper” zijn de dierlijke hoofdpersonen speels, ondeugend en kinderlijk. Ze brengen hun eigenaren in netelige situaties om hun daar vervolgens weer uit te helpen. Lassie daarentegen was een hond die hoogst verantwoor-delijk handelde, voorzichtig en zorgzaam was. Als ze al problemen voor haar eigenaren veroorzaakte was het in haar wil om anderen te helpen. En haar rol was het om mensen in nood te helpen en dingen die verkeerd waren recht te zetten. Ze was de ideale “moeder” zoals die in de jaren vijftig en zestig gezien werd. Ironisch genoeg is het daarom dat de honden die in de loop der jaren de rol van Lassie gespeeld hebben allemaal van het manne-lijke geslacht waren.

Page 6: Viattence clivia20 juni juli 2014

6

Zeg ie noe mitiene “O ja , een geite “ of niet. Veule meensn haddn vrogger een geite veur de melk. Die at niet zo veule as een koe maar gaf wel een paar liter melk per dag. Det was genog veur dagelijks gebruuk. ’s Winters stond de geite altied op stal maar as het zomer wördn gonk ze naor buutn. Een endtien touw an een peultien in de grond en daoran stond de geite. Zie at dan het gres op det langs het pad of de barm stond. Het peultien wördn nao een paar daagn verzet en zo kreeg ze weer een niej plekkien öm te eetn. Een geite is een eigenwies dier. Der was ies een geite die wördn altied ‘emölkn deur de vrouwe. Op een dag was die op vezite naor Waopenvelde. Zie had de tied een bettien verpraot en was wat laate naor huus ‘egaon. Töt overmaot van ramp begon het ok nog te reegn. Zie was lopend en besleut öm maar effn te schuuln. In Zalk ( waor dit verhaal zich ofspeuln ) was het de heele dag prachtig weer. Va en de kiender begreepn maar niet waor moe toch bleef en de geite mekkern ömdet ze ‘emölkn wol wordn.Iene van de zeuns zeeg det hij de geite wel zol melkn maar daor dach de geite anders over. Wat de zeune ok probeerdn zie leut zich niet melkn. Ten einde raod gonk hij maar naor huus toe. On-derweg kwamp hij de buurman teegn die hij het heele verhaal vertelln. Die zeeg teegn hem “As ie de geite wilt melkn dan mu’j de kleern van oe moe an doen”. Hij vund het wel vreemd maar het was te probeern. Hij deud de rok an en het jak. Toen zettn hij het olde mussien op det zien moe ok altied op had met geitemelkn en gunk veur de tweede keer naor de geite en toen kon hi de geite wel melkn. O ja, en noe mu’k oe ok nog vertelln van Harm Jan. Die woondn met zien vrouwe Jennegien en de kiender in Hattemerbroek. Hij warkn elke dag biej de boer en zien grootste droom was öm zelf boer te wordn. Daorveur wördn elke cent die ze

missn kondn op ‘espaord. Van de boer had hij een kalfien ‘ekreegn en een geite . Van zien spa-orcentn had hij een bok ‘eköch. Ja daor was geld mee te verdien’n. Ien keer in het jaor ( meestal in het naojaor ) leup de geite de hele dag öm het peultien en mekkert erbarmelijk. Zo gaf ze an det ze naor de bok wol. As die deud wat er van hum verklangd wurdn kwaamn der naor vief maond ien of meer jonge geitties. Zoo’n bezuuk an de bok kostn vrogger ien of twee kwarties. De bok in Wezep was dood’egaon en noe kreeg Harm Jan veule klantn en det brach hum aorig geld in ’t laagien. As Harm Jan naor zien wark was zörgdn Jennegien veur de bok . Zie speuldn wel ies met de gedachte öm iets van det bok-kengeld achter te holdn . Nee niet veur heur zelf maar as extra veur heur man en kiender, maar ze kreeg ter de kans niet veur want as Harm Jan ’s aovends biej huus kwamp zag hij mitiene det er een geite ‘ewes was. Zie snappn het niet hoe zag hij det toch? Op een Maondag kwamp de buurman met de geite. ’t Was wasdag en de buurman zeeg ; “blief maar an de wasse Jenne-gien ik redde mien alleent wel met de bok. “De buurman gaf heur het geld en leup weer naor huus. En toen zag Jennegien hoe heur man kon zien det er een geite ‘ewes was. Vrogger wurdn iedere Zaoterdag met een tuinharke het hele arf an’ehark. Alleent veur ’t huus was een stuupien en varder was alles zand. En in det zand stondn de ofdrukkn van buurman’s geite. Det zag Harm Jan natuurlijk ok as hij van de boer kwam. Zie keek ies naor het kwartien det de buurman heur net ‘egeevn had, haaln de harke uut de schuure en maakn weer mooië rechte streepies op het pad. Op die meniere kon Jennegien ok wat verdien”n met de bok.

Met de groeten van Diene Floksien

De arbeiders koe

dialect

Page 7: Viattence clivia20 juni juli 2014

7

Viattence

dialect

“…Ik ben zo dankbaar dat mijn kinderen mij helpen om al mijn spullen te verhuizen naar een andere kamer..” “”..Toen ik vanmorgen zo verdrietig was, omdat ik mijn man zo mis, toen voelde ik opeens de warmte van de armen van een zuster om me heen..” “…Ik kan heel slecht zien en horen, en daardoor kan ik niet veel meer, en voel ik me wel alleen, maar toen we liederen gin-gen zingen, waren we echt samen..” “.. Mijn man kan niet zo veel meer, maar als ik hem wat fruit geef, kijkt hij me dank-baar aan en zie ik hem genieten..” “… Ik vind het belangrijk om elkaar aan-dacht te schenken, en daarom schrijf ik graag bemoedigende woorden op een kaartje, en geef dat hen..” Zomaar wat reakties van mensen die ik tegenkom op de verschillende locaties van Viattence. Reakties waaruit blijkt hoe belangrijk het is als er liefde gegeven en gevoeld wordt. En dat iedereen dat doet op een andere manier, en dat elke manier van betekenis is. Want als we deze woorden nog eens goed lezen, komen daar verschillende liefdestalen in naar voren.Zoals: - De liefdestaal van de hulpvaardigheid

- De liefdestaal van lichamelijk contact- De liefdestaal van samen zijn- De liefdestaal van het geven van iets

tastbaars - De liefdestaal van het geven positieve

woorden of complimenten Niet elk mens is gelijk, en we verschillen er in hoe we onze liefde voor een ander kunnen en willen uiten. Daarom is het mooi om dit in te zien en te begrijpen waarom een ander je wel veel helpt, maar niet zo vaak iets liefs zegt. Of dat een ander je niet zoveel aanraakt, maar wel graag iets met je samen doet of met je samen wilt zijn.Ieder mens heeft zo een eigen liefdestaal die men van nature doet, en waarbij het er niet zo van komt om de liefde op een andere manier te tonen. Het is heel boeiend om hier over na te denken, over de liefdestaal van jezelf en die van de ander.In de relatie die je hebt met je partner, je kinderen, met ouders of als medewerkers onderling.( www. Liefdestalen.nl|) Boeiend ook, omdat elk mens zoveel behoefte heeft aan liefde, maar daarin ook wel teleurgesteld wordt. Liefde die er mag zijn, en ervaren mag worden.Het feest van Pinksteren is daarbij een extra stimulans om elke liefdestaal waar te maken.

Dorien Koetsier Geestelijk verzorger Viattence

de talen vanliefde..

Page 8: Viattence clivia20 juni juli 2014

8

Moederdag is de dag dat we stil staan bij de bijzondere rol die de moeder inneemt in een gezin. Om haar rol, die al lang niet meer zo traditioneel is als vroeger, te eren wordt moeder op Moederdag lekker in de watten gelegd en krijgt ze bijvoorbeeld ont-bijt op bed, een of meerdere cadeaus en nemen man en kinderen de huishoudelijke taken over zoals afwassen en stofzuigen. Kinderen knutselen vaak wat op school of in het kinderdagverblijf. Ook oma’s wor-den meestal niet vergeten! De oorsprong van Moederdag gaat terug tot het klassieke Griekenland en ander antieke culturen waarin de moedergodin werd vereerd, lang voordat monotheïstische godsdiensten hun intrede deden.

Vaderdag is de dag dat we stil staan bij de bijzondere rol die de vader inneemt in een gezin. Waar vader vroeger de man was die de hele week werkte en op zondag het vlees sneed, is de rol in de afgelopen jaren veranderd en neemt de man steeds meer opvoedkundige zaken over met betrekking tot zijn kroost.

Vaderdag is pas in de twintigste eeuw ontstaan op initiatief van een Amerikaanse vrouw, Sonora Smart Dodd, die haar vader in het zonnetje wilde zetten, omdat deze na de dood van haar moeder die rol had overgenomen. Met Vaderdag krijgt pappa traditioneel ontbijt op bed en natuurlijk krijgt hij ook cadeautjes. Kinderen knutse-len vaak iets op school of op het kinder-dagverblijf.

Wat is Moederdag/ Wat is Vaderdag

seizoensnieUws

Page 9: Viattence clivia20 juni juli 2014

9

Viattence

De tijd van de dikke winterjas is voorbij, je truien kunnen worden opgeborgen. De ramen en balkon-deuren worden opengezet. Frisse lucht stroomt door je huis en we gaan weer naar buiten. Eerst nog met een boek of een krantje op je balkon of in de tuin, maar al snel gaan we massaal de hort op. Lekker naar buiten, de dagen zijn langer en we hebben meer tijd. De vakantie wordt gepland en we zitten tot laat op de terrasjes. De maaltij-den eten we het liefst buiten in de tuin of op het balkon. Lekker met vrienden tot laat in de avond gemoedelijk praten. Die heerlijke zomer.

Hoe warmer hoe meer ontspannenAls het heet is heb je niet zoveel zin om je in te spannen of het moet in koud water zijn. Diepe gedachtes verdwijnen als sneeuw voor de zon en je houding is er meer een van, ‘laat maar waaien’. We worden zorgelozer en we staan een stuk luchtiger in het leven. Wanneer we ons op ons gemak voelen geven we ons sneller bloot. Veel mensen worden in de zomer gevoelsmensen. Je bent vitaler, vrolijker en expressiever en meer ontspannen als de zon schijnt. De contacten met andere mensen zal daar-door een stuk gemakkelijker verlopen. We maken sneller nieuwe vrienden en praten makkelijker met mensen op straat die we niet kennen.

genieten van geurenIn de zomer ruik je allerlei geuren. Niet alleen de wat minder lekkere geur van verbrand houtskool, wanneer de buren aan het barbecueën zijn, maar vooral nieuwe geuren van fruit en bloemen. Ga lekker op pad, voel de warmte van de zon op je huid en de zwoele wind in je haar. Geniet van de meeslepende geur van de kamperfoelie, die in de avond je neus prikkelt. Wandel door de natuur en laat je verassen, verzamel mooie stenen en schel-

pen, pluk een mooi veldboeket en laat je verleiden door de geuren. Vier dat het zomer is, geef een feestje. Voel je vrij en speels, volg je hart en laad jezelf weer op na die winter waar nooit een einde aan leek te komen. Het grootste deel van het jaar moet je van alles. Laat de zomer met haar warmte en licht je mentaal en lichamelijk verwennen. Wanneer je in de zomer geniet en je voldoende vrij hebt gevoeld, dan heb je ’s winters minder snel het gevoel dat je geleefd wordt. De zomer is de periode om vrij te zijn en allerlei dingen te doen waar je blij van wordt. Als je in de zomer genoeg luchtige en leuke dingen doet dan heb je in de herfst weer behoefte om wat serieuzer te zijn. Het is zomer, pluk de dag en verwen jezelf.

Even niets hoevenHet is avond en je zit op je balkon, je doet gewoon ‘even’ niets. Luister naar de geluiden om je heen maar denk er niets van. Geniet van de rust in jezelf en luister naar de geluiden. Iedereen heeft de ramen en deuren open en je hoort flarden van het leven dat zij leiden. Je ruikt de geuren die uit hun huizen komt en zij ruiken en horen flarden van jouw leven. Misschien heeft iemand een mooi muziekje opstaan en ergens anders hoor je de geluiden van een spannende film. Ergens staat iemand te zingen en een stuk dichterbij hoor je mensen lachen. Je hoort een sirene in de verte en iets dichterbij een kind dat huilt. Iemand maakt ruzie en verheft zijn stem. Tegelijkertijd hoor je mensen lachen, feesten, ruziën. Je ruikt de geur van eten, iemand is een late maaltijd aan het berei-den en verderop klinken mensen met hun glazen en proosten op de zomer. Op deze avond ben je dichterbij de wereld en de wereld is dichterbij jou. Er wordt heel wat met je gedeeld en er wordt hele-maal niets van je verwacht.

Zomerseizoen

Page 10: Viattence clivia20 juni juli 2014

Voortgang bouw

nieUws

10

De nieuwbouw van de Klaarbeek vordert langzaam maar gestaag.

Page 11: Viattence clivia20 juni juli 2014

Viattence

11

SociaalMedischInformatiepuntOuderenHeerdeOp 31 maart a.s. gaat in het Gezondheidscen-trum Heerde Sociaal Medisch Informatiepunt Ouderen Heerde van start. Het is een initiatief van Hanzeheerd, Vérian, Apotheek Heerde, Huisartsenpraktijk Heerde, Fysiotherapeutisch centrum Heerde en Viattence. Op basis van deze samenwerking is dit “Loket” ontstaan. De bedoeling is een soort loket functie te vervullen voor Heerde waar ouderen met zorg-vragen terecht kunnen. De rol van alle deelne-mende partners is om de klant zo goed mo-

gelijk te begeleiden, en korte lijnen te hebben met de belangrijkste zorgverleners in Heerde. Het informatiepunt is op maandagochtend, dinsdagochtend en vrijdagochtend geopend. Elke vrijdagochtend zal Joëlle Solinger, onze Viattence consulent u te woord staan. Op de overige ochtenden zal een medewerker van Hanzeheerd of Vérian aanwezig zijn om uw vragen te beantwoorden.

De nieuwe cliëntenraad van De Speulbrink te Vaassen met van links naar rechts; Henk Schumacher, Aartje Scholten, Gerrit Dijkamp, Eipie van de Bosch, Wilma van Huffelen, Wilma Spek, Dolf Sapulettie.

Nieuwe cliëntenraad Wendhorst en De Speulbrink

De nieuwe Cliëntenraad van Wendhorst met van links naar rechts; Mevr. A. de Groot- van der Keur, mevr. T. Remmers, dhr. van der Meer, mevr. van der Kooij, mevr E. van de Bosch, mevr. Dijkslag, mevr. Veldkamp

Page 12: Viattence clivia20 juni juli 2014

12

ViattencenieUws

Vanaf dinsdag 18 maart zendt Omroep Gelder-land zes delen uit van de nieuwe indringende tv- serie over dementie Vergeet mij niet!. In deze serie ziet u het dagelijks leven van vier mensen die moeten leven met hun eigen, specifieke vorm van dementie. Hoe gaan zij zelf, hun partners én hun familie om met deze geheugenstoornis en wat zijn de gevolgen voor hun omgeving?De kans dat je als Nederlander dement wordt is op dit moment 20% en dat percentage stijgt nog steeds. Vergeet mij niet! laat de dagelijkse prak-tijk zien van mensen met een geheugenstoor-nis. De problemen, maar ook de mooie dingen die daarbij komen kijken zullen voor velen zeer herkenbaar zijn.

Hoofdpersonen in de serie:- De 84-jarige Nelly uit Arnhem lijdt aan de ziekte

van Alzheimer maar woont verrassend genoeg nog zelfstandig. Dochter Nicole, haar grote steun, blogt regelmatig over hun belevenissen.

- Lukas is pas 62 en komt vijf dagen per week op dagopvang De Boog van Specialistisch Zorg- en Behandelcentrum Joachim & Anna in Nijme-gen. Lukas heeft sinds twee jaar Frontotempo-rale dementie (FTD), een zeldzame vorm van dementie die gekenmerkt wordt door weinig inzicht in het eigen ziektebeeld.

- Jim uit Wageningen is 73 en heeft Lewy-Body ofwel Parkinson dementie. Zijn vrouw Maudi

ziet hem vier keer week naar de buurtboerderij in Bennekom gaan.

- De 81-jarige Adrie uit Wekerom heeft ook Alzheimer. Adrie woont in verzorgingshuis de Stolpe in Harskamp. Haar man Henk woont zelfstandig en komt dagelijks bij zijn vrouw op bezoek.

De zes afleveringen staan in het teken van de thema’s het begin, schaamte, verandering, het gevecht, de familie en de toekomst. In de eerste aflevering Het begin gaat Nelly naar de kapper, Jim naar de Bingo, Adrie naar bewegingsgym en Lukas vertelt over zijn laatste werkdagen als dakdekker.

Vergeet mij niet: wekelijks vanaf dinsdag 18 maart : 18.25 (daarna ieder uur herhaald)

Vergeet mij niet!Nieuw tv-programma over dementie

Page 13: Viattence clivia20 juni juli 2014

13

Epe

NieuwsUit Epe

Epe

De Sprenge en de Wijerd Op 28 februari verraste Ans van Schoonhoven (medewerkster op de Wijerd) de cliënten van de Sprenge en de Wijerd met een aantal konijntjes die ze meenam van huis.

Bingo

Op zondag 23 maart werd er in de Klaarbeek Bingo gespeeld, onder andere dhr. Gorter, mw. van Huffelen en mw Bijsterbos mochten een prijs, die deze keer betrekking op Pasen had, in ontvangst nemen.

Lente, leven, hoop.

Op 7 maart verzorgde Dorien Koetsier in de recreatiezaal van de Klaarbeek een themamiddag het onderwerp was: lente, leven, hoop.Het gedicht “Hoop” was onderdeel van deze bijeenkomst

Crea-ochtend

Tijdens de crea-ochtend in de Klaarbeek is er een keer in de maand tijd voor een speciale activiteit, op de foto is te zien hoe de deelnemers een fles met wol versierde.

Page 14: Viattence clivia20 juni juli 2014

14

terUgblik

Minestronesoep

Op 21 maart maakte de cliënten van de Wijerd een minestro-nesoep, een ieder hielp mee, waarna er heerlijk werd gegeten van de soep waarbij brood met smeersels werden geserveerd.Nadat een ieder was verzadigd was het tijd voor de afwas.

Optreden de College Barbers

Een klein stukje over het optreden van The College Barbers op woens-dag 9 april in de recreatiezaal van de Klaarbeek.Om 19.30 uur kwamen de zangers binnen en stelden zich staande op.Ze stonden op een geïmproviseerd podium in de recreatiezaal.Het gezelschap bestond uit ongeveer 30 mannen, ze werden verwel-komd en toegesproken door Thea. Het koor zong Ierse liedjes. Het optreden was fantastisch en ik denk door de aanwezigen erg gewardeerd.Het meest frappante was dat de zangers alle liedjes uit het hoofd zongen. Na afloop werden ze bedankt door Thea en verlieten ze al zingend de zaal. Al met al een zeer geslaagde avond.

H. Lubbers

Pasen

In de recreatiezaal van De Klaarbeek werd er volop genoten van een Paasmaaltijd!

Pasen

Op de Wijerd werd er de afge-lopen maand veel aandacht geschonken aan Pasen, een van de georganiseerde activiteiten was het maken van een paas-stukje

Page 15: Viattence clivia20 juni juli 2014

15

Epe

Spelavond

Een keer in de twee weken vindt er in de recreatiezaal van De Klaarbeek een spelavond plaats, een ieder is van harte welkom.Er wordt onder meer gekaart, gesjoeld en gerummikubt dit onder het genot van een hapje en een drankje.U bent allen van harte welkom.

rust-roest

Op woensdagmiddag is er in de recreatiezaal de rust-roestclub, op de foto is te zien dat ergenoten werd door de deelnemers van een verhalen bingo.

Piratenkoor de zingende padden

Op 8 mei vanaf 19.30 uur waren in de recreatie-zaal van De Klaarbeek piratenkoor de zingende padden.Dit koor telt ruim 50 leden, waaronder vijf accor-deonisten en een slagwerker. Het enthousiasme is zeer groot en het koor heeft al diverse optre-dens verzorgd. Het repertoire is luchtig van karakter, er wordt zowel Nederlandstalig als ook Engels en Duits gezongen. Ze zongen ook nog het eigen clublied “Het Wapenveldspiratenlied”

Optreden Matrozenkoor in De Klaarbeek

Page 16: Viattence clivia20 juni juli 2014

16

terUgblik

Verkoop

4 april kwam modehuis Ruben Janssen met een grote collectie voorjaarsmode, er was veel belang-stelling.

Sprookjes

Weet je wat sprookjes zijn, die nooit zijn opgeschreven.Sprookjes die voor groot en klein, altijd maar blijven leven.Hou jij voor altijd van mij?Dat sprookje gaat nooit voorbij.

Maan en sterren kijken neer, op miljoenen mensen.Ze willen alleen maar meer en meer, betere en grotere wensen.Schijnt er een zon of een maan>Dat sprookje zal nooit vergaan.

G. Oldenburger

Volksdansmiddag

Er was genoeg animo om een gezellige volks-dansmiddag op de Klaarbeek te hebben, er werd door iedereen: danser of toeschouwer, van genoten!

Genieten van de eerste voorjaarszon

Terugblik

Page 17: Viattence clivia20 juni juli 2014

17

Heerde

17

NieuwsUit Heerde

Heerde

Via FleurBij bloemschikvereniging Via Fleur werden er ter gelegenheid van Pasen bloemstukjes met eieren en linten versierd. De clienten waren druk bezig om hun stukjes mooi te schikken met de verschillende bloemen en er ontstonden bijzonder mooie creaties!

Anneke Bagerman exposeert van 5 juni tot en met 13 augustus 2014 in Wendhorst. Anneke is geboren op 10 november 1951 in Apeldoorn en tegenwoordig wonend en werkend in Hattem. Ze is in 1993 afgestudeerd aan de kunstacademie Constantijn Huygens in Kampen waar ze de richting schilderen heeft gevolgd. In haar beginperiode werkte Anneke voornamelijk in een gemengde techniek van acrylverf en krijt. Kleur werd sporadisch toegelaten. Vanaf het jaar 2000 kreeg kleur echter een prominente hoofdrol toebedeeld.

Het werk van Anneke kenmerkt zich door eenvoud en perfectie en toont haar liefde voor schoonheid in het alledaagse en de beleving van de natuur. Geliefde thema’s zijn velden, bloemen en eindeloze stranden.Anneke werkt vaak tegelijkertijd aan meerdere schil-derijen van dezelfde serie en is dagelijks bezig met tekenen, schilderen en fotograferen. Met regelmaat exposeert zij haar werk, zowel binnen als buiten de regio. Haar werk is zelfs geëxposeerd in het museum van History and Culture in Nagasaki, Japan.

ExpositieJubileum

Lina Wonink, medewerker thuiszorg in het zonnetje gezet.

Vanmorgen vierde Lina Wonink haar 12,5 jarig jubileum met haar naaste collega’s van Viattence. Zij

werd nog eens extra in het zonnetje gezet door een optreden van Arjan & Edith Post. De heer Westerink, een cliënt van Viattence heeft deze aubade georganiseerd. Dit als dank voor de verzorging van zijn vrouw door de medewerkers van de thuiszorg. Lina was een van hen.

Arjan & Edith zijn een smaakmakend trompettisten duo. Zij verlenen vaak hun medewerking aan koorconcerten, tv en cd producties, , instrumentale concerten en kerkdiensten. Maar ook bij bijzondere evenementen zoals het 12,5 jarig jubileum van Lina. Een geweldig initiatief van een dankbare cliënt!

Terugblik

Page 18: Viattence clivia20 juni juli 2014

18

terUgblik

Op 1 april 2009 opende de KorteSlag, kleinscha-lig wonen voor 12 dementerende ouderen,Vooraf hadden de nieuwe medewerkers eerst een introductie weekend die op vrijdagavond om 19 uur begon. We kregen eerst een soort cursus van Hans Scholten over teambuilding, natuurlijk ontbrak de gezelligheid en een drankje daarna ook niet.Daarna gingen we met z’n allen logeren in de nieuwe kamers van de appartementen, iedereen had een luchtbed mee of sliep in een nieuwe bed om uit te proberen, ook het domotica systeem en allerlei andere dingen konden we uitproberen, zodat we een goede indruk kregen hoe alles werkte en we goed voorbereid aan onze nieuwe baan konden beginnen. Ook leer je dan alvast je collega’s kennen. De volgende dag vroeg op om te ontbijten en alles klaar te zetten voor de open dag waarbij nieuwe bewoners, familieleden en andere belangstellenden langs kwamen om de nieuwe locatie van Korte Slag te bewonderen.s’ Middags nog even een evaluatie moment en daarna een lekker diner die klaargemaakt was door kok John van de Wendhorst waar we met alle collega’s van gesmuld hebben. Daarna moesten we nog van alles en nog wat bespre-ken over hoe en wat er geregeld moest worden, en hadden we nog een nachtje logeren voor de boeg, de bedden lagen heerlijk, luchtbedden wat

minder. Zondagochtend nog een gezamenlijk ontbijt en daarna was het mooi geweest, ieder-een ging naar huis om bij te komen van een erg leerzaam en vermoeiend weekend.

En op 1 april begonnen we dan echt op Kortes-lag met kleinschalig/vraaggericht werken.We hebben afgelopen jaren veel geleerd en aan-gepast. In het begin deden we dagelijks bood-schappen, maar naar een paar maand leek ons dit niet echt logisch waarop we besloten 2 maal per week de “grote” boodschappen te doen, daarnaast halen we samen met de bewoners de verse ingrediënten op andere dagen. De tijd om te bakken en andere activiteiten is ondertussen een stuk minder geworden gezien de zorgvraag toeneemt. Nu genieten we van de kleine acti-viteiten en moeten we de “grotere” activiteiten plannen. Jaarlijks plannen we een aantal activiteiten waar ook familie voor wordt uitgenodigd zoals een BBQ om de langste dag van het jaar te vieren, het kerstdiner, maar ook een paas of pinkster-brunch waar alle families zelf iets lekkers mee-nemen zijn jaarlijks terugkerende activiteiten die we samen met familie organiseren.

Tja; en hoe ziet zo’n dag op Korteslag er nu uit?! Allereerst staat bij ons het huiselijke ge-voel voorop. We proberen de bewoners het gevoel te geven dat het hun huis is en dat ze zich er ook werkelijk thuis voelen. Daar houden wij al rekening mee tijdens het op-staan. Iedereen is vrij in de tijd waarop men wil opstaan. Uitslapen kan, maar vroeg uit de veren ook. Wij sturen alleen als dit niet anders kan. Zelfs ontbijt op bed behoort tot de mogelijkheid alleen zijn de bewoners van een generatie, dat je zoiets alleen doet als je ziek bent dus wordt hier weinig gebruik van gemaakt. Wassen bij de wastafel of elke dag douchen, aan ieders wens wordt voldaan. ’s Avonds kan iedereen ook zijn eigen tijd bepa-len om naar bed te gaan, soms wordt ook hierin iets gestuurd als dit nodig mocht zijn maar dit komt weinig voor.Koffiedrinken, lunch en avondeten doen we altijd samen in de huiskamer. Hier besteden we altijd veel tijd aan. Het zijn de rust- en gezellig-samen zijn momenten van de dag. Hier worden

5 Jaar Korteslag

Page 19: Viattence clivia20 juni juli 2014

19

Heerde

gezellige gesprekken gehouden over vroeger en nu maar ook wordt de krant gelezen. Deze ge-sprekken gaan vaak samen met humor en soms verdriet. Mocht iemand graag zijn koffie op de kamer willen hebben dan kan dit maar meestal wordt er voor de gezelligheid van de groep gekozen. Bij het huiselijk gevoel horen natuurlijk ook de dagelijkse werkzaamheden zoals het vouwen van de was, voorbereiding treffen voor de avondmaal-tijd, afwassen en stofzuigen enz. Er wordt zeker niet de hele dag geluierd, iedereen die wil en kan mag de handen uit de mouwen steken. Juist deze bezigheden maakt dat de be-woner zich nuttig voelt en het gevoel van eigen-waarde houdt. Het avondeten mogen de bewoners zelf kiezen maar meestal krijgen wij bij de vraag: “wat vind u lekker en wat zou u willen eten”, het antwoord; “maakt mij niks uit, ik lust alles” .Dus proberen wij een zo gevarieerd mogelijk menu samen te stellen met voor ieder wat wils.En dan zijn er de clubjes waar bewoners naar toe kunnen en op zondag naar de kerk. Ook komt de dominee ons elke 2 weken bezoeken om samen te zingen. Bij voldoende bezetting wordt er

gewandeld of gefietst. En bij mooi weer zitten we graag in onze tuin. Waar we lekker koffie drin-ken en ’s middags ook lunchen. Een schaal met broodjes wordt gesmeerd en we eten dan zo een broodje uit het vuistje.

De slagroom op het toetje zijn onze vrijwilligers! Er wordt gekookt en spelletjes gedaan of ‘ge-woon’ een 1 op 1 gesprek. We kunnen niet vaak genoeg benoemen hoe belangrijk deze mensen zijn voor ons allemaal. En… er kunnen er altijd meer bij. Dus schroom niet, u bent van harte welkom als vrijwilliger.

U zult het vast wel merken bij binnenkomst, de rust die er heerst bij ons in huis. Dit draagt zeker bij aan de goede sfeer in huis. Immers als je ouder bent wil je geen geren en gevlieg meer om je heen.Wij, als collega’s, hopen dat de drempel om binnen te stappen in Korteslag heel erg laag is. Het liefst hopen wij dat het voelt als een kuiltje, dat je vanzelf naar binnen glijdt want bezoek van familie en vrienden en kennissen zijn bij ons van harte welkom!

Kruudmoes

Dinsdag 8 april was er een zeer vroege maaltijd uit eigen tuin; Kruudmoes. De over-heerlijke lekkernij wordt in de zomer vaak gemaakt bij de kook/bakvereniging maar nu was de kervel al zo vroeg uitgegroeid dat er al in het vroege voorjaar verse kruudmoes kon worden bereidt en opgegeten. De leden van de vereniging hebben gesmuld!

Moederdag activiteit

Woensdag 7 mei jl. heeft de activiteitencommissie van de PG een moederdagactiviteit georganiseerd voor de vrouwelijke clienten van de PG afdelingen. Op de Brink werden er met een grote groep dames houten harten versierd met verschillende decoratie-materialen. Met een beetje hulp van activiteitenbege-leidsters en vrijwilligers werden de mooiste creaties gemaakt en iedereen ging met een mooi moederdag-hart terug naar de verschillende afdelingen!

Terugblik

Page 20: Viattence clivia20 juni juli 2014

20

terUgblik

Dinsdag 1 april bestond Korteslag 5 jaar. Dit moest natuurlijk gevierd worden.En dat hebben we gedaan! Diverse leuke acti-viteiten hadden we over de week verspreid. We begonnen de feestweek samen met de bewoners, familie, collega’s en vrijwilligers onder het genot van een kop koffie/thee met gebak. Woensdag 2 april hebben we samen met de RvB collega’s en bewoners genoten van een luxe

lunch. En gezellig het was zo gezellig, we hebben bijna 2 uur aan tafel gezeten.

Donderdag 3 april kwam Rien Mouw langs. Hij liet ons een prachtige diaklankbeeld voorstelling zien. Het thema van de diashow was “Zwerven over de Veluwe” iedereen was er stil van en ge-noot van de mooie beelden die voorbij kwamen en het prachtige verhaal dat Rien Mouw hierbij vertelde. En de laatste dag van deze feestweek sloten we af met een oud-Hollandse dag.Deze dag kwam de verzorging gekleed in oud Hollandse kleding naar het werk, de bewoners vonden dit prachtig. Maar om zo in het openbaar te verschijnen was toch wel iets teveel van het goede. Na een wandeling met van een collega schaamde één van de bewoners zich toch wel toen ze merkte dat onze collega zo werd na-gekeken. Waarop ze de opmerking maakte, “ik neem haar gauw mee naar huis zodat ze zich kan omkleden”. Natuurlijk hadden we ook Hollandse hapjes en een accordeonist die ’s middags oud Hollandse liedjes kwam zingen/spelen. Alle bewoners zongen luidkeels mee en genoten van de gezelligheid. Al met al een gezellige week waarop we met veel plezier kunnen terug kijken. Op naar de 10 jaar!!

Feestweek

Page 21: Viattence clivia20 juni juli 2014

21

Heerde

21

Als voorproefje bedoeld op Koningsdag; de oranje-markt van Viattence lokatie Wendhorst op woensdag 23 april jl.De Oranjemarkt stond vol met leuke hebbedingetjes en lekkernijen, er was een rommelkraam en ook de boekenstand was dit jaar weer present! Verder wer-den er eigen gemaakte producten, eerlijke boerderij producten en homedeco artikelen verkocht. Als u een gokje wilde wagen kon dat o.a. bij de altijd prijs kraam. Naast de vaste deelnemers waren er dit jaar een aantal nieuwe gezichten op de markt. Met veel plezier hebben zij met hun waren op de markt ge-staan en reeds toegezegd ook op de kerstmarkt te willen komen!

‘s Morgens was er als ver-rassing een optreden van dames ensemble Septtim-bre uit Vaassen met oud Hollandse liederen die de oranjesfeer zeker hebben verhoogt! Iedereen was van harte welkom om de markt te bezoeken en er werd dankbaar gebruik gemaakt van deze gelegen-heid door clienten met hun familieleden en bezoekers vanuit het dorp. De markt is zeker voor herhaling vatbaar!

Oranjemarkt bij Viattence locatie Wendhorst

Expositie

Tijdens de landelijke pannenkoekendag, die altijd eind maart wordt gehouden, is er bij Viattence locatie Wendhorst gesmuld van overheerlijke pannenkoe-ken. Voor de zesde achtereenvolgende maal heeft basisschool het Talent, voorheen Wilhelmina- en Margrietschool pannenkoeken gebakken bij Wend-horst. Ruim 100 cliënten; bewoners van Wendhorst, bezoekers van de dagbehandeling en een aantal

cliënten die thuiszorg ontvangen van Viattence waren in de Ontmoeting en Binnenhof bijeengekomen voor het grote feest. Kinderen van het Talent hadden de zalen versierd met vooraf, door de hele school, zelfgemaakte slingers, menu kaarten en kleedjes. De tafels waren feestelijk gedekt en trots werden de eerste eigen gebakken pannenkoeken naar de tafels gebracht. De cliënten en bewoners waren vol lof over de lekkere pannenkoeken en er was meer dan genoeg voor iedereen. De tussentijdse muzikale optredens van verschillende kinderen op trompet, drums en gitaar zijn met veel applaus ontvangen! Tot slot was er nog ijs en aansluitend werden de bewoners door de kinderen weer terug gebracht naar de diverse afdelingen. De bewoners die niet in staat waren om naar de feestelijkheden te komen hebben op hun ei-gen afdeling kunnen genieten van pannenkoeken. De bewoners van Wendhorst en de cliënten van Viattence zijn blij dat de kinderen van het Talent ook dit jaar bij hen hebben willen komen om van deze dag een feest te maken.

Pannenkoeken smullen! Terugblik

Page 22: Viattence clivia20 juni juli 2014

22

NieuwsUit Vaassen

CabaretGisterenmiddag 28 april 2014 in De Speul-brink een optreden van “De jeugd van toen” cabaret met een knipoog naar vroeger. Een volle zaal was het gevolg in Vaassen.

Dienst van Woord en Gebed/ Heilig Avondmaal van de Ger./ Herv. Kerk.Donderdag 5 juni is er een dienst van Woord en Gebed.Dhr. W. Bomhof zal voor gaan tijdens deze dienst.Donderdag 19 juni is er een Heilig Avondmaal viering.Ds. C.M. van der Leek zal voor gaan tijdens deze viering.Donderdag 3 juli is er een dienst van Woord en Gebed.Ds. C.E. Lavooij zal voor gaan tijdens deze dienst.Donderdag 17 juli is er een dienst van Woord en Gebed.Ds. J.R. Lammers zal voor gaan tijdens deze dienst.Bovengenoemde diensten beginnen om 16.00 uur in de huiskamer. Woord- en Communiedienst/ Eucharistieviering van de Kath. Kerk.Dinsdag 17 juni is er een Eucharistieviering.Pastor Hofstede zal voor gaan tijdens deze viering.Dinsdag 15 juli is er een Woord- en Communiedienst.Mevr. H. Melenhorst zal voor gaan tijdens deze dienst.Bovengenoemde diensten beginnen om 18.30 uur in de huiskamer.

Een enthousiaste groep uit Bathmen, Twello en Lettele exposeert van vanaf donderdag 6 juni 2014 in de Speulbrink. Ze schilderen al geruime tijd samen in het atelier van Thea Buis in Lettele. De on-derwerpen van de olieverfschilderijen zijn divers, maar wel realistisch. De deelnemers van de schildersgroep zijn: Jeanette van der Star, Janny Huis in ’t Veld, Wilma Schepers, Judith Bokkerink, Elly van der Veen en Thea Buis.

KerkdienstenMozaïekenOp woensdagochtend zijn we altijd met een enthousiaste groep aan het mozaïeken. Er wordt dan iets op het dienblad getekend en dat wordt dan met steentjes (gekleurde tegeltjes die we stuk knippen) ingevuld. Daarna worden ze ingevoegd. Het worden prachtige kunstwerken.

Expositie

Page 23: Viattence clivia20 juni juli 2014

23

Vaassen

ActiviteitenConcert “Timeless”Dinsdag 3 juni komt het “Middenkoor Timeless”van de Kath. Kerk uit Vaassen een concert verzorgen in de huiskamer van De Speulbrink.Het koor bestaat uit 24 dames en wordt begeleid door de dirigent, tevens pianist, Dhr. Cornè de Haan.Op het programma staan Nederlands- en Engels talige liedjes.Ook zingt het koor katholieke en moderne liederen.Het concert begint om 19.30 uur, de koffie staat om 19.00 uur voor u klaar.U bent allen van harte welkom evenals de cliënten van de zorgwoningen.

Optreden gemengde Zangvereniging “Zingt den Heer”Op dinsdag 8 juli zal de Gemengde Zangver-eniging “Zingt den Heer”een optreden ver-zorgen in de wintertuin van De Speulbrink.Het koor bestaat uit 50 personen en staat onder leiding van de dirigent Dhr. Henk Noordman. Op het programma staan luch-tige liederen en liederen die mee gezongen kunnen worden..Het optreden begint om19.30 uur, de koffie staat om 19.00 uur voor u klaar.U bent allen van harte welkom evenals de cliënten van de zorgwoningen.

Concert Christelijk Mannenkoor “Looft den Heere”Donderdag 26 juni komt het Christelijk Mannen-koor “Looft den Heere” uit Vaassen een concert verzorgen in de wintertuin van De Speulbrink.Het koor bestaat uit 80 personen en staat onder leiding van Dhr. Freddy Veldkamp.Aanvang van het concert 19.30 uur, de koffie staat om 19.00 uur voor u klaar.U bent allen van harte welkom evenals de cliënten van de zorgwoningen.

gezellige MaandsluitingOp vrijdag 27 juni vindt er een gezellige maandsluiting plaats. Tijdens deze middag kunt u genieten van gezellige accordeonmuziek, natuurlijk onder het genot van een smakelijk drankje.Deze middag zal het “Klein Accordeon Orkest” te gast zijn en zij verzorgen het muzikale gedeelte tij-dens deze middag.Op vrijdag 25 juli zal Dhr. van Paridon tijdens de maandsluiting gezellige accordeonmuziek ten gehore brengen.U bent allen van harte welkom evenals de cliënten van de zorgwoningen.De middag begint om 14.30 uur.

gezamenlijke broodmaaltijdOp vrijdag 13 juni en op vrijdag 11 juli vindt er een gezamenlijke broodmaaltijd plaats.Deze maaltijd vindt plaats in de huiska-mer en u hoeft zich niet van tevoren op te geven, u bent van harte welkom.Om 15.30 uur wordt er begonnen met het serveren van een aperitiefje.Ook de cliënten van de zorgwoningen zijn van harte welkom om deel te nemen aan deze gezamenlijke maaltijd.

Cabaret

Dienst van Woord en Gebed/ Heilig Avondmaal van de Ger./ Herv. Kerk.Donderdag 5 juni is er een dienst van Woord en Gebed.Dhr. W. Bomhof zal voor gaan tijdens deze dienst.Donderdag 19 juni is er een Heilig Avondmaal viering.Ds. C.M. van der Leek zal voor gaan tijdens deze viering.Donderdag 3 juli is er een dienst van Woord en Gebed.Ds. C.E. Lavooij zal voor gaan tijdens deze dienst.Donderdag 17 juli is er een dienst van Woord en Gebed.Ds. J.R. Lammers zal voor gaan tijdens deze dienst.Bovengenoemde diensten beginnen om 16.00 uur in de huiskamer. Woord- en Communiedienst/ Eucharistieviering van de Kath. Kerk.Dinsdag 17 juni is er een Eucharistieviering.Pastor Hofstede zal voor gaan tijdens deze viering.Dinsdag 15 juli is er een Woord- en Communiedienst.Mevr. H. Melenhorst zal voor gaan tijdens deze dienst.Bovengenoemde diensten beginnen om 18.30 uur in de huiskamer.

Page 24: Viattence clivia20 juni juli 2014

terUgblik

Bingo TurfhorstWoensdag 11 juni en woensdag 9 juli.

Tijd: van 14.30 tot 16.00 uur.

Bij groep 3.

Er zijn vrijwilligers om te helpen.

Voor de bewoners van de Turfhorst afdeling Zwanenbloem werd een gezellige high-tea gehouden.Ze hebben lekker kunnen smikke-len en proeven van verschillende hapjes en drankjes.De bewoners hebben genoten en zeker voor herhaling vatbaar.

Paasbakjes makenDonderdag 10 april hebben de bewoners van de appartementen in de Turfhorst Stede paasbakjes ge-maakt. Dit werd onder begeleiding gedaan van de dochter van mevr. Wielink en de vrijwilligster die ook zorgde voor de inwendige mens ! Bedankt namens de bewoners voor de gezellige ochtend !

Activiteiten

TurfhorstSamenzang en gesprek met geestelijkverzorger Dorien Koetsier.Maandag 23 juni.Groep 1 en 2 van 10.00 tot 10.45.Groep 3 en 4 van 11.00 tot 11.45.

24

Terugblik

Activiteiten

Terugblik

Page 25: Viattence clivia20 juni juli 2014

Wezep

Tweede Paasdag was er voor de bewoners van groep 3 en de zorgwoningen een paasbrunch. Verschillende soorten broodjes, lekker beleg en natuurlijk het gekookte eitje stondenop de feestelijk gedekte tafels. De bewoners lieten het zich heerlijk smaken. Met een volle buik kon-den ze de rest van de dag tegemoet. Het was weer een geslaagde en gezellige paasbrunch!

Paasbrunch weidebeek

TurfhorstSamenzang en gesprek met geestelijkverzorger Dorien Koetsier.Maandag 23 juni.Groep 1 en 2 van 10.00 tot 10.45.Groep 3 en 4 van 11.00 tot 11.45.

Terugblik

Activiteiten

25

grappen en grollenBegin april kwamen er twee clowns op de afde-ling. Op elke groep kwa-men ze een half uur.Ze vermaakten de be-woners met grappen en grollen.Het was een geslaagde activiteit.Dit alles werd gesponsord door de clientenraad van viattence en de rabobank.

Page 26: Viattence clivia20 juni juli 2014

NieuwsUit Wezep

26

High Tea

Zaterdag 29 maart was het al weer 5 jaar geleden dat we vanuit de oude locatie Veldheem zijn verhuist naar Turfhorst ! Dit werd vrijdag 28 maart gevierd met een high tea. Het was zeer geslaagd !

12 ½ jarig jubileum jeannette Wolff

Op 11 april was Jeannette 12 1/2 jaar in dienst.Dit heeft zij gevierd met haar collega’s op 17 april.

Omdat Jeannette is begonnen in de huishou-ding, was het thema van de avond ‘schoon-maak miep’De collega’s waren prachtig verkleed zoals op de foto’s te zien.

We hebben een verraste Jeannette opgehaald van huis samen met de collega’s op de versier-de duofiets.Het was een gezellige avond!

Page 27: Viattence clivia20 juni juli 2014

27

Wezep

Page 28: Viattence clivia20 juni juli 2014

ColofonVerschijnings frequentie; 6 maal per jaar;Februari-MaartApril-MeiJuni-JuliAugustus-SeptemberOktober-NovemberDecember-Januari redactieJeannette Bruens WeidebeekLida v. Moorst SpeulbrinkMarianne van Zuuk Wendhorst Alette Wagenaar Klaarbeek Thérése de Groot TurfhorstJacolien Fijan Turfhorst

EindredactieSieger Nijdam reacties/[email protected]

Vormgeving en drukBredewold, Wezepwww.bredewold.nl

Belangrijke adressenSecretariaat Clientenraad: Mevr. v.d. Bosch 0578-668438

Cliëntvertrouwenspersoon:Roel de [email protected], 06-38763777 Klachtencommissie Signalisp/a Postbus 6588000 AR Zwollehttp://www.klachtencommissiedzv.nl

Locatie WendhorstEperweg 338181 ET HeerdeTel. (0578) 66 83 00

Locatie KorteslagKorteslag 25-278181 GP HeerdeTel. (0578) 69 92 25 Locatie TurfhorstWaterloopweg 28091 EA WezepTel. (038) 44 33 010 Locatie WeidebeekRozenbottel 18091 SB WezepTel. (038) 375 62 40 Locatie De KlaarbeekScheperstraat 1458162 WP EpeTel. (0578) 57 84 00

Locatie De SpeulbrinkBrunholdplaats 58171 VA VaassenTel. (0578) 57 84 00

Het EbbenhuisDagverzorging voor ouderenHogeweg 388166 JK EmstTel. (0578) 66 18 04 BloemfonteinDagverzorging voor ouderenDe Wetstraat 128172 CL VaassenTel. (0578) 57 42 53

Locaties

Cliëntenblad van Viattence

www.viattence.nl