De Hoorn juni 2015

20
De Hoorn 05-06/2015 - 46ste jaargang - 1100 expl. - nr. 442 maandblad - gemeenschapscentrum Candelaershuys - Ukkel l i c h t d o o r U k k e l C a n d e l a e r s h u y s En kleuren maar…

description

 

Transcript of De Hoorn juni 2015

Page 1: De Hoorn juni 2015

De Hoorn05-06/2015 - 46ste jaargang - 1100 expl. - nr. 442maandblad - gemeenschapscentrum Candelaershuys - Ukkel

licht door Ukkel

Can

delaershuys

En kleuren maar…

Page 2: De Hoorn juni 2015

2

De Hoornerkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissiemei, juni 2015 46ste jaargang 1100 expl. nr. 442

Het Candelaershuys respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u De Hoorn toe te zenden en u op de hoogte te houden van eigen activiteiten en van aanverwante organi-saties in de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand altijd inkijken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

GC Candelaershuys maakt deel uit van Cultuurcentrum Brussel

colofonREDACTIE:

Redactieraad : Willy Peersman, René Weemaels, Eduard Boschloos,

Jan Otten, Thomas Roukens, Lander Exelmans, Leo Camerlynck en

Bart De Smedt

Ondertekende artikels verbinden alleen de auteur

Vertalingen : Catherine van Hoorn Streiff, Celine Jacquet

Redactiesecretariaat : Bart De Smedt

OPMAAK:Johnny Van den Borre

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER:Thomas Roukens

Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel

BRIEFWISSELINGGC Candelaershuys

Brugmannlaan 433 - 1180 UkkelT. 02 343 46 58 - F. 02 343 69 89

[email protected]

www.facebook.com/GCCandelaershuys

¬¬¬¬ edito

En kleuren maar...Hierbij het vakantienummer van De Hoorn!

We peilden bij heel wat Ukkelaars naar hun vakan-tieplannen. Aan de thuisblijvers serveren we heel wat tips, zowel in Ukkel als bij uitbreiding in het Brusselse.

Kinderen, maar tegenwoordig ook volwassenen, kleuren graag kleurplaten in.

Kleur de cover van deze De Hoorn in (of beter nog, haal deze af op www.jovdb.be/kleurtekening.pdf samen met een ingekleurd voorbeeld), bezorg deze terug en misschien wint u een mooi prijsje. En een publicatie van uw kunstwerk in de septembereditie van De Hoorn!

De redactie van De Hoorn wenst u een goede reis, een behouden terugkeer en veel kleurplezier. We lezen elkaar terug in september.

Bon voyage!

Inhoud

2 En kleuren maar...

3 11 juli valt in Ukkel op 28 juni

4 Nieuwe rubriek : Façades U

4 ‘Nekkers en Geuzen’

5 Concert : Tourist LeMC

5 De Bib in de zomer

6 Vakantie in Ukkel & omgeving

8 Ukkelse agenda

9 Lotus

13 Ukkelaars met vakantie

17 Vakantie & Ukkel - vroeger

18 Ukkels nieuws

Page 3: De Hoorn juni 2015

3

FR

Anne Niepold en Gwen CresensOp ons 11 juli-podium in het gemeentehuis: een unieke combinatie van 2 instrumenten en 2 persoonlijkheden. Anne Niepold en Gwen Cresens delen dezelfde filosofie over mu-ziek maken, maar hebben elk een zeer kenmer-kende stijl.

Altijd op zoek naar een andere invalshoek, een originele aanpak, naar de pure kracht van de muziek: een mooie melodie, een straf arrange-ment en een spontane uitvoering.

En steeds met ruimte voor improvisatie, soms eclectisch, elkaar uitdagend, speels, maar ook melancholisch en verhalend.

Een uiterst gevarieerd programma gaande van Bach tot Nirvana en ook een hele rits eigen composities.

Monochromatic is een injectie van instrumen-tale muziek, 2 totaal verschillende accordeons, 2 geheel verschillende mensen. Maar het klinkt als 1. A ne pas manquer

Monochromatique est une injection de musique instrumentale, 2 accordéons différents, 2 personnes différentes mais resonnant comme un seul. A ne pas manquer

11 juli valt in Ukkel op 28 juni11 juli valt in Ukkel op zondag 28 juni: het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeen-te Ukkel en het Bestuur van het gemeenschaps-centrum Candelaershuys nodigen u dan uit op het Feest van de Vlaamse Gemeenschap om 11u in de Raadzaal van het Gemeentehuis.

Na korte toespraken in het gemeentehuis wordt u vergast op het 11 juli-concert van het fantastische accordeonduo Anne Niepold en Gwen Cresens. (zie kader hiernaast). Na dit concert biedt de ge-meente een receptie aan.

Bij Carpe Diem, in Calevoet achter de kerk, houden we nadien een grote barbecue en volksfeestje. Met o.a. de aanstekelijke muziek van Far Fare, een nieuw project van de Brusselse Ket en muzikant Piet Maris. En petanque. En dans met plaatjes van Mister Michel.

Allen van harte welkom!

Gelegenheidsadressen • Gemeentehuis Ukkel, Vander Elstplein 29, Ukkel • Carpe Diem, Horzelstraat, achter de kerk.

Bienvenue à la Fête de la Communauté flamande (11 juillet) qui sera célébrée le dimanche 28 juin: accueil à 11 h à la maison communale avec un concert de Gwen Cresens et Anne Niepold (accordeon), suivi d’une réception.

A 12 h, la fête continue chez Carpe Diem, derrière l’église du Bourdon, à Calevoet : barbecue, pétanque, animation musicale… Bienvenue à tous!

FR

Page 4: De Hoorn juni 2015

4

Hebt of kent u een ietwat rare gevel, laat het ons weten? Dank!

Une nouvelle rubrique dans le Hoorn, les façades remarquables d’Uccle et leurs habitants. Vous pensez à une façade hors du commun, faites le nous savoir! Merci.

Façades UEen nieuwe rubriek in De Hoorn, waarin we merkwaardige gevels van Ukkelse huizen tonen en kort kennismaken met de bewoners.Aanleiding van deze nieuwigheid is een flash die we kregen bij het voorbij rijden van het huis van Jack en Ingrid Lagae op de steenweg op Drogenbos. Ingrid en Jack, twee Calevoeters die zeer actief zijn bij Carpe Diem.

De Hoorn: “Dag Jack, wat is er gebeurd? Uw huis is fluo-geel???“

Jack: “Daarvoor verwijs ik u door naar mijn vrouw, ‘verantwoordelijk architect’ Ingrid”.

Ingrid: “Eigenlijk is het een weddingschap ge-weest. Toen ik mijn schilder vroeg de gevel opnieuw te verven zei hij dat ik niet zou durven gaan voor een opvallende kleur. Dat moet je juist tegen mij zeggen…, dan kennen ze me nog niet. Ik zie nog altijd de verwonderde blik in zijn ogen wanneer ik hem de gewenste kleur op de kleur-kaart toonde”.

Jack: “En zo wonen we nu in het eerste fluo-gele huis van Ukkel! Het brengt zeker kleur in de grijze straat, het staat zomers. We krijgen vooral posi-tieve commentaar”.

FR

¬¬¬¬ nieuwe rubriek

“Nekkers en Geuzen”Wandelen door de Keyembempt en het Kinsendael te Ukkel Langs de Geleytsbeek en de zijbeken Groelstbeek en Kinsenbeek vallen er nog mooie beziens-waardigheden te ontdekken. Volkstuintjes, een watermolen (Nekkersgatmoen), een voormalig oppidum, een eeuwenoude kasseiweg, kwelders, kikkerpoelen, braakland, een imkerij, vleermuizen-refuges, bronnen, een verdwenen geuzenkasteel, folliekes volgen elkaar op in een als bij wonder bewaard gebleven brokje natuurschoon in het westen van Ukkel.

Afspraak op zondag 7 juni 2015 om 14 u aan de aan de tramhalte Keyembempt (trams 32 en 82) –

Sterstraat - Ukkel. Goede stapschoenen. Afstand : 6,5 km. Deelname: gratis. Info bij Leo Camerlynck [email protected] of tel. 0485 630 227 of bij Roger Van Poucke, 02/305 31 23 - [email protected]

Een organisatie van Davidsfonds Ukkel Stalle en Vorst

Page 5: De Hoorn juni 2015

5

Tourist LeMC: een Brusselse try-outNa de verovering van Antwerpen is Brussel aan de beurt: we presenteren u doodgraag een try-out van pottenbreker Tourist LeMC.

Met “En Route”, het tweede album van Tourist LeMC, hebben we er een krachtig en rijk gescha-keerd - en helemaal volwassen – plaatje bij.

Tourist LeMC – né Johannes Faes – ontpopt zich op En Route als meesterlijk verteller-causeur, en houdt zijn titel van officieus Antwerps stadstrou-badour mooi in ere.

Met “ En Route” slaat Tourist LeMC voorgoed een brug tussen Nederlandstalige folk en hip hop. Tevens houdt hij niet enkel de erfenis van Wannes Van De Velde in ere, (luister naar de bewerking van “Deze nacht”), maar ontgint hij een pad dat nog vrij-wel geen enkele volkszanger/hip hop artiest hem voorging: straffe en beklijvende songs en rake lyrics.

Tourist LeMC, Ristou le Troubadour, is altijd onder-weg en heeft iets te vertellen. In Ukkel, op 11 juni. Concert om 20u30. Inkom: € 10. Reserveren noodzakelijk op [email protected] of 02/343.46.58.

Foto: Dries Luyten

¬¬¬¬ concert Bib

Creatieve workshop: Maak je bladwijzer!

Woensdagnamiddag 24 juni om 14u

Het is kleurrijk en het gaat mee op vakantie tussen de tofste boeken. Je bladwijzer zal er bovenuit steken. Bovendien recycleren we bepaalde boeken, zodat jij jouw persoonlijke en mooie boekenlegger kan maken. Jong en oud zijn welkom. Graag een seintje als je komt : [email protected]

Franstalige lezing:

Les petites bêtes qui fâchent…moustiques, araignées, punaises! - Un atelier sur la culture du jardin (horti ou potager) sans pesticides, et connaître un peu mieux ces “bestioles” que nous n’apprécions pas toujours!

Een lezing door Olivier Decocq van het Centre Paul Duvigneaud de documentation écologique op 25/08/2015 om 16u30 in de Nederlandstalige bibliotheek, Broyerstraat 27, 1180 Ukkel. Gratis. Inschrijven via [email protected], in de bib of tel 02 331 28 24

Zomer in de bib:

Neem je in de zomer ook een zalig plonsje in ons boekenbad? De bib begeleidt je naar je vakantiebestemming met frisse tips en nieuwe aanwinsten. Zonder dat perfecte boek is de Côte d’Azur toch niet zo leuk (en zijn de kin-deren niet stil op de achterbank)… Tijdens de zomervakantie is de bibliotheek op de gewone uren geopend.

De bib gaat wel ook even met vakantie…Van 20 juli tot en met 2 augustus zullen we gesloten zijn. Vanaf dinsdag 4 augustus is de bib weer open. Omdat het vakantie is kunnen de boeken langer ontleend worden, in plaats van drie, mag je ze vier weken houden. Zeg ons ook hoe lang je met vakantie gaat en we passen de uitleentermijn aan zodat je tijdens je vakantie niet aan verlengen hoeft te denken.

Fijne vakantie!

Page 6: De Hoorn juni 2015

6

Vakantie in Ukkel en wijde omgeving?Heel wat te doen in Ukkel en Brussel, deze zomer. Voor mensen die geen verre oorden opzoeken, een meer dan waardig alternatief. De Hoorn selecteerde een greep uit het aanbod.

Een nacht in… het Wolvendaelpark

Wat dacht u van een “nachtje Wolvendael”? Bijvoorbeeld van 4 tot 5 juli? Een nachtje onder de sterrenhemel voor jong en oud. Vergeet uw tent en slaapzak niet en neem deel aan toffe activiteiten zoals een initiatie sterrenkijken, een nachtelijke ontdekkingstocht, voorstellingen, artiesten, spookverhalen en muzikale anima-tie. Niet te missen. Info bij [email protected] of 02/348.67.87.

Une nuit au Wolvendael? Prenez votre tente et sac de couchage , une fois installés, les activités commencent: initiation à l’observation des étoiles, contes et animation, musique… Pour petits et grands!

Parascolaire gaat buitenschools

De “Parascolaire” heeft heel wat in de aanbieding voor kinderen van 7 tot 16 jaar. Met voor het eerst in het programma een aantal openingen naar Nederlandstaligen. Mooi zo, gemeente Ukkel! Op http://www.leparascolaireduccle.be vindt u het hele aanbod. Of neem contact op met de dienst in de Beeckmanstraat 87 te Ukkel Tel : 02/852.94.15 - 02/348.68.13 ou 15

La Roseraie: festival-familiefeest

La Roseraie, u weet wel, die creatieve site achter die lange muur in Calevoet, organiseert in juni haar jaarlijks festival “Esprit de famille”. Elk jaar een

groot familiefeest met mooie spektakels, in open lucht of in de circustent, kinder- en volwassena-nimatie, pony’s, workshops, concerten, animatie, springkastelen, plezier, plezier en vooral veel ple-zier. U moet er zeker eens langs gaan, wegens zeer gezellig, en zeer open van geest. Dit festival heeft plaats op zaterdag 20 en zondag 21 juni, vanaf 14u. Een aanrader.

Des animations pour les enfants (cirque, plaine de jeux, jeux en bois, pêche aux canards, studio photos, fabrication de tutus...), pour les parents (terrasse, pétanque, parasol) et du soleil, de la très bonne humeur, du plaisir, du plaisir et encore du plaisir: La Roseraie et son festival Esprit de famille, avec de magnifiques spectacles pour tous les ages. ( et 21 juin, 14h)

La Roseraie, 1299 steenweg op Alsemberg te Ukkel - www.roseraie.org 02 376 46 45

Tentoonstelling: Ukkel in beweging Van 12 t.e.m. 21 juni - van dinsdag tot vrijdag van 13 tot 18 uur - zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur Dekenij-Kunstenhuis Ukkel - Dekenijstraat 102 - Toegang vrij

Van 12 juli t.e.m. 31 augustus - Wolvendael Park – Lindelaan - Fototentoonstelling georganiseerd door de Acqu en het Schepenkantoor van Cultuur. Info bij [email protected] of 02/348.67.87.

Film op het Sint Pietersvoorplein

Zaterdag 27/06 om 18u30 : apero, animatie, om 19u30 : concert en om 22u : openluchtvoorstelling van de film « La Famille Bélier» van Eric Lartigau met Louane Emera, Karin Viard, François Damiens. Info bij [email protected] of 02/348.67.87.

¬¬¬¬ vakantie in ukkel & omgeving

Page 7: De Hoorn juni 2015

7

Kunst ter plaatse

Ontmoeting met plastische kunste-naars : Zondag 12 en 26 juli - Sint-Pietersvoorplein, Zondag 16 en 30 augustus - Openluchttheater park van Wolvendael en Zondag 13 en 27 septem-ber - Sint-Pietersvoorplein, telkens van 10 tot 13 u. Info bij [email protected] of 02/348.67.87.

Bruxelles fait son cinéma

Zondag 13 juli om 22 uur, Openluchtvoorstelling – Wolvendaelpark. “ Viva la liberta” - van Roberto Andò. Info bij [email protected] of 02/348.67.87.

Concerten in het Openluchttheater – Wolvendaelpark

Zondag 16 augustus: van 11u30 tot 12u30: Latinomuziek door het Ensemble Moune a CaseZondag 23 augustus van 11u30 tot 12u30: Jazz New-Orleans door “ The New Orleans Strompers ”Zondag 30 augustus van 11u30 tot 12u30: Weense Walsen door het ensemble « Les Sons du Danube »Info bij [email protected] of 02/348.67.87.

Zomer in de lucht

Niet alleen in Ukkel zomert het: voor het tweede jaar op rij presenteert Cultuurcentrum Brussel (het netwerk van 22 Brusselse gemeenschapscentra) Zomer in de lucht. In 2014 deelden 3 festivals in de pret, dit jaar zijn dat er al 7. Allen zijn het ver-rassende stadsfestivals die de bezoekers op een andere manier naar de stad doen kijken. Gevestigde waarden en nieuwe initiatieven gaan hand in hand - Vanaf 29 mei kunnen Brusselaars bijna wekelijks op een verschillende locatie genieten van een gratis stadsfestival. Visueel festival Visuel, Voenk, O’de Molenbeek, SuperVliegSuperMouche, Plazey, Tournee General en Brosella Folk & Jazz. Enkele van deze festivals doen zeker een belletje rinkelen en hebben een jaarlijkse afspraak met hun bezoekers. Andere ko-men nog maar net piepen en zullen de bezoekers verrassen met hun creatieve ideeën. 7 festivals op 6 weken - 7 festivals op 7 verschil-lende locaties hebben veel potentieel om heel wat Brusselaars op de been te krijgen. Zomer in de lucht wil in de eerste plaats mensen prikkelen en doen genieten van hun stad en al zijn leuke plekjes. Zijn bezoekers gebeten door de leuke sfeer op het festival in hun buurt? Dan wil Zomer in de lucht hen aanmoedigen ook eens over de gemeentegrenzen heen te kijken en een nieuw stadsfestival te ontdekken op een andere locatie.

Op ontdekking dus! Veel pret toegewenst.

¬¬¬¬ vakantie in ukkel & omgeving

Zomer Zomer verrassende stadsfestivals

in de Luchtun AiR d’ÉtÉun AiR d’ÉtÉ

festivals urbains surprenants7 www.Zomerindelucht.be www.unairdete.be

visueel festival visuel 29–30.05 St-Agatha Berchem / Berchem St. - Agathe

supervliegsupermouche 14.06 Vorst / Forest Sint-Gillis / Saint-Gilles

o’de molenbeek 07.06 Molenbeek

brosella folk&jaZZ 11–12.07 Laken / Laeken

tournee general 27.06Anderlecht

plaZey 24–28.06 Koekelberg

voenk 31.05 Jette

Page 8: De Hoorn juni 2015

8

¬¬¬¬

Elke maandag: OKRA Stalle: samenkomst vanaf 14u in de refter van de school, Baron G. Van Hammestraat. Info: Johan Hendriks – 0473-42 64 38 of [email protected]

Elke maandag: Zilverdraad: Turnen van 14u tot 15u in het Candelaershuys. GEEN turnen in juli. Info: Daniël Peeters, 0478-56 71 76

Elke dinsdag: Foto-diaclub Pallieter: bijeenkomst om 20u in het Candelaershuys. Info: Aloys van den Akker - 02-343 14 38

Elke donderdag: OKRA Sint-Job vergadert weke-lijks in een lokaaltje naast de kerk van Sint-Job van 14u tot 17u30. Met kaartspelen en sjoelbak. Info: Arseen Neerinck – 0477-58 29 43 of http://blog.seniorennet.be/okra_sintjob/

Elke donderdag: Carpe Diem Horzelstraat (rechts naast de kerk) van 14u00 tot 18u00 gezellig samenzijn, kaarten, petanque. Info : Jack Lagae 0473-68 21 23 - [email protected]

Elke vrijdag en zondag: Jeugdclub ’t Uilekot: telkens open vanaf 20u. Info: www.uilekot.be of [email protected]

Vrijdag 29 mei: de Nederlandstalige parochiege-meenschap Betlehem gaat op bedevaart naar de O.L.V kathedraal van Antwerpen. In de namiddag: geleid bezoek aan het MAS museum. Inlichtingen bij Godelieve Maes 0476 73 28 25

Zondag 31 mei: Verrassingsbrunch in Carpe Diem om 10u30 in de vroegere Okrachalet, aan de parking van de Horzelkerk, Calevoet. Info bij Jack Lagae op 0473 68 21 23 of [email protected]

Vrijdag 12 juni om 12 u: Tuinfeest van Zilverdraad in het Candelaershuys. Info bij Daniël Peeters op 0478 56 71 76

Zondag 7 juni: “Nekkers en Geuzen” : wandelen door de Keyembempt en het Kinsendael te Ukkel. Zie artikel blz. 4

Zaterdag 13 juni: Eindinitiatieconcert + rapport Muziekacademie om 18u30 in het Auditorium, Vervloetstraat 10, 1180 Ukkel - Info R. Croon 0476/73.98.81

Zondag 14 juni: Carpe Diem gaat op uitstap: bootreis vanuit Strépy naar Halle via de scheepslif-ten en het hellend vlak van Ronquières. Vertrek per car om 09u00, bootreis van 10u00 tot 17u00. Prijs

€45 middagmaal (koude schotel), koffie en taart inbegrepen (geen dranken). Er zijn nog enkele plaatsen open. Nu inschrijven !Donderdag 18 juni: Carpe Diem organiseert een Kookatelier, met op het menu de groente van de maand: „prinsessenboontjes“. Info bij Jack Lagae op 0473 68 21 23 of [email protected] 18 juni: Petanque zomerkampioen-schap (8 donderdagen) bij Carpe Diem. Inschrijven iedere donderdag tussen 13:30 en 14:00’. Mooie prijzen voor alle deelnemers, €5.00 inschrijving voor de 8 donderdagen. Ook op 25 juni, 2,9,16,23 en 30 juli en 6 augustus. Info bij Jack Lagae op 0473 68 21 23 of [email protected]. Woensdag 24 juni: Eindejaarsconcert en Prijsuitreiking Muziekacademie om 19u00 in het Auditorium, Vervloetstraat 10, 1180 Ukkel - Info R. Croon 0476/73.98.81Vrijdag 26 juni: “Ken je streek”: met Zilverdraad wandelen olv Gustaaf in Neerpede tussen Bracops en Luizenmolen. Afspraak samenkomst: Zuidstation op gezamenlijk perron tram 4 & 81 om 14u. Info bij Daniël Peeters op 0478 56 71 76Zondag 28 juni: 11 julifeest met ontvangst in het gemeenstehuis om 11 u (concert en receptie), gevolgd door een volksfeest bij Carpe Diem, achter de Horzelkerk.Donderdag 16 juli: Carpe Diem organiseert een Kookatelier, met op het menu de groente van de maand: broccoli. Info bij Jack Lagae op 0473 68 21 23 of [email protected] 17 juli: Zilverdraad op daguitstap met bezoek aan het Zonnebloemlabyrint in Bergen. Info bij Daniël Peeters op 0478 56 71 76Woensdag 12 augustus: Koffietafel bij Zilverdraad. Info bij Daniël Peeters op 0478 56 71 76Donderdag 20 augustus: Carpe Diem organiseert een Kookatelier, met op het menu de groente van de maand: tomaten. Info bij Jack Lagae op 0473 68 21 23 of [email protected] 21 augustus: Zilverdraad op daguitstap met bezoek aan de „Zoete Waters“ in Heverlee. Info bij Daniël Peeters op 0478 56 71 76Zondag 30 augustus: Brunch: „Toscane“ in Carpe Diem om 10u30 in de vroegere Okrachalet, aan de parking van de Horzelkerk, Calevoet. Info bij Jack Lagae op 0473 68 21 23 of [email protected]

ukkelse agenda

Page 9: De Hoorn juni 2015

Nieuwsbrief nr. 42 mei, juni 2015

We gaan met de trein tot Herne en daar trekken we verder via de knooppunten en kaart van het wandelnetwerk. Ofwel gaan we naar Tollem-beek, het dorp van Urbanus,

en maken we een lus van 7,1 km. Ofwel trekken we door Herne en dan maken we ons klaar voor een lus van on-geveer dezelfde afstand. Aan jullie de keuze!!

In de kijker: wandeling in Tollembeek of Herne

We trekken met de trein richting Blankenberge. Wij pluizen voor jullie uit wat we allemaal kunnen be-zoeken en bezichtigen daar maar jullie kiezen zelf hoe het programma eruit zal zien. Willen jullie graag ge-

woon wat op de dijk wan-delen, je grote teen in de zee steken en een zandkas-teel bouwen? Dan doen we dat gewoon! We zoeken voor jullie ook uit waar we ’s middags samen iets kun-nen gaan eten.

In de kijker: uitstap Blankenberge

Besparen op je energiefactuur is soms makkelijker dan je denkt. Het gaat er niet alleen over de juiste energieleverancier te kiezen. Het is ook bewust omgaan met energieverbruik. Onbewust verspillen we heel wat energie in en rondom onze woning. Door bewust om te gaan met energie en

het energieverbruik te verminderen, be-spaart men al gauw tientallen euro’s per jaar. Beter voor de energierekening, maar

ook voor het milieu. Tijdens deze infosessie worden een aantal tips meegegeven om direct energie te besparen, zonder grote investeringen te moeten doen.

In de kijker: energiebesparing

Page 10: De Hoorn juni 2015

19

06-05-2015 - Uitstap Hoegaarden 06-05-2015 - Uitstap Hoegaarden

Bezoek galerij XXL ARTWe krijgen een exclusieve rondleiding over het werk van Luc Coeckelberghs.Waterloosesteenweg 503, dinsdag 2 juni, vertrek aan het Huys om 14u, busrit (met een overstap) zelf te betalen. Graag een seintje als je komt!

CentrumraadJouw mening en ideeën zijn belangrijk. Donderdag 4 juni om 14u30, gratis. Graag een seintje als je komt!

Maaltijd van het HuysTomaat garnaal!Dinsdag 9 juni om 12 u, 10 €, inschrij-ven tot do 4/6

Tai ChiWoensdag 10, 17 en 24 juni telkens van 10u tot 11u30, 3 € per les, inschrij-ven tot ma 8/6.Iedereen welkom. Gemakkelijke kledij en schoenen voorzien.

Broederlijk DelenProblematische mijnbouwprojecten in Peru, uitleg door Jan De Koster.Donderdag 11 juni om 14u30, gratis, inschrijven tot di 9/6.

ZangnamiddagSamen leuke liedjes zingen met Betty!Dinsdag 16 juni om 14u, gratis. Graag een seintje als je komt!

Infonamiddag: energiebesparingDonderdag 18 juni om 14u, gratis, in-schrijven tot di 16/6.*zie “In de kijker…”

Wandeling, 7 kmHerne of Tollembeek, dinsdag 23 juni om 13u aan Huys of 13u30 in Zuid-sta-tion (trein om 13u53), treinticket zelf te betalen (12,2 euro). Graag een seintje als je komt!Goede wandelschoenen, regenjas en/of wat drank voor onderweg meebrengen. *zie “In de kijker…”

Zoete namiddag: taartDonderdag 25 juni om 14u30, 3 €, in-schrijven tot di 23/6.

Activiteitenkalender

Page 11: De Hoorn juni 2015

19

11-juli vieringZondag 28 juni, om 11u in het gemeen-tehuis en BBQ start om 12u bij onze vrienden van Carpe Diem (Horzelkerk Calevoet). Meer informatie in De Hoorn.

VerjaardagsfeestWe vieren de jarigen van april, mei en juni.Dinsdag 30 juni om 14u, 2 € en gratis voor de jarigen, inschrijven tot do 25/6.

‘Carrière en initiatieven van’Willy Peersman: de kindsheid van een tachtigjarige.Donderdag 2 juli om 14u, gratis. Graag een seintje als je komt!

Concert ter MiniemenMuziek van Felix Mendelssohn. Konink-lijk Conservatorium, dinsdag 7 juli, af-spraak om 11u aan Huys en om 11u45 ter plekke, 5 €, inschrijven tot do 2 juli.

Uitstap: BlankenbergeUitwaaien en genieten aan de Belgische kust! Alles mag, niets moet….Donderdag 9 juli, 8u45 in Zuid-station, iedereen betaalt zijn eigen vervoer en consumpties, inschrijven tot di 30/6.*zie “In de kijker…”

Bruegelandeling: 7 kmDinsdag 14 juli, om 13u15 aan Huys of om 14u aan Zuid-station (bus 118 om 14u13), busticket zelf te betalen. Graag een seintje als je komt!*zie “In de kijker…”

Crea(tief) met schelpenDonderdag 16 juli om 14u, 5 €, inschrij-ven tot di 14/7.

Zoete namiddag: aardbeienDonderdag 24 juli om 14u30, 3 €, in-schrijven tot do 16/7.

Brussel BadDinsdag 28 juli, om 14u30 aan Huys, vervoer en consumpties zelf te betalen. Graag een seintje als je komt!

PuzzelwedstrijdTwee groepjes met dezelfde puzzel, wie kan het snelst de puzzel helemaal leggen?Donderdag 30 juli om 14u30, gratis. Graag een seintje als je komt!

06-05-2015 - Uitstap Hoegaarden

Page 12: De Hoorn juni 2015

Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel - 02 343 46 58

Vast aanbodVooruitblikMaaltijdenWanneer: dinsdag en donderdagUur: 12u - Prijs: 5 of 8 € indien gastro-menu (1x per maand). Inschrijven: ten laatste 14u de dag voordien.

PedicureWanneer: donderdagen 18 juni, 9 en 16 juli - Prijs: pedicure 17 €, manicure 11 €, epilatie gezicht: 7 €, gelaatsver-zorging: 55 €. Inschrijven: noodzakelijk, wees er snel bij!

Kaarten en spelletjesKaarten (Rami Bridge) elke dinsdag en donderdag, na het middageten rond 13u30. Scrabble (Franstalig): elke dins-dag en donderdag, voor het middag-eten rond 11u. Om zeker te zijn dat er medespelers zullen zijn, bel je best eens.

DienstverleningZit je ergens mee? Weet je niet goed waarheen? Heb je vragen in verband met extra hulp thuis of problemen met het invullen van formulieren? Wordt bood-schappen doen een opgave? Spring even langs of bel ons via 02-343 46 58, wij proberen je zo goed mogelijk verder te helpen!

Lotus is gesloten op dinsdag 21 juli!Lotus in de zomermaanden: op dinsdag en donderdag zijn wij zeker open, op an-dere dagen bel je best eens op voorhand om te horen of er iemand aanwezig is. Jullie zijn steeds welkom om van onze mooi en frisse tuin te genieten!

19-03-2015 - Zoete namiddag

24-03-2015- Verjaardagsfeest

Page 13: De Hoorn juni 2015

13

“Naar mijn stulpje op het Franse platteland”. (Roos Pauwels, bestuurder Candelaershuys)

“Zuiden van Frankrijk”. (schepen Boris Dillies)

“Na bijna 2 maan-den thuis met een gebroken achil-lespees droom ik inderdaad van vakantie... Voor de 3de keer zal ik naar Portugal (Algarve) reizen, waar we 2 weken verblij-ven in een huisje niet te ver (een tiental km) van de kust”. (Steve Pollus, redactie Wolvendael)

“Wij gaan dit jaar waarschijnlijk naar Wales in Groot Brittannië. Het is een beetje het lot uitdagen wat het weer betreft maar de aantrekking is toch groot genoeg om eventueel regenweer te trotse-ren”. (Jan Otten, voorzitter Lotus).

“De laatste jaren ga ik twee à drie keer naar Portugal in de vissershaven Olhao in de Algarve, geen zandstrand maar een authentieke vissersha-ven”. (Frank De Crits, dichter)

“Zoals wel meer mensen ben ik als alleenstaande op gevorderde leeftijd van alle reis terug. Vakantie is voor mij een rustiger en gezonder omgevings-klimaat in de eigen buurt: minder verkeer en dus minder fijn stof, minder geluidshinder ook en dus zalig dagdromen. Gratis”. (Willy Peersman, redactie De Hoorn)

“Rien n’est encore décidé. J’espère partir quelques jours à Fethiye en Turquie avec des amis fin du mois de septembre. J’ai déjà été avec eux là-bas et c’est l’endroit idéal pour se ressourcer. Il y a la mer, du vent et le calme….”. (schepen Carine Gol-Lescot)

¬¬¬¬ vakantie & ukkel

Ukkelaars met vakantieWaar gaat u op vakantie?

“Franse Pyreneeën voor twee weken, misschien ook tussendoor enkele dagen naar Barcelona”. (Anneke Verbeeke – bibliothecaris)

“Dit jaar hebben we nog geen concrete plannen voor onze zomervakantie. Het zal een last-minute worden”. (Stefan Cornelis – gemeenteraadslid)

“Op en af naar zee, naar mijn poldergrond, waar ik graag nog meer zou vertoeven. En dan een 10-tal dagen Algarve, eind augustus, wanneer “de grote sloef” voorbij is”. (Bart De Smedt – Candelaershuys)

“Dit jaar trek ik naar Zweden om te wandelen en kanovaren. Met enkele vrienden hebben we een mobilhome gehuurd. We houden een tussenstop in Kopenhagen en voor de rest zien we wel waar we uitkomen”. (Lander Exelmans - Candelaershuys)

“In het zuiden van Frankrijk (Ardèche) où j’ai une résidence secondaire depuis plus de 40 ans en pleine nature”. (schepen Catherine Roba-Rabier)

“Zoals elk jaar ga ik op vakantie naar de zon, in mijn tweede verblijf in Spanje, op 150 km van Barcelona”. (eerste schepen Marc Cools)

“Naar Frankrijk”. (schepen Valentine Delwart)

Dit jaar? Roadtrip langs de Franse kust met de beste vriendinnen”! (Tessa Haentjens, voorzitster jeugdhuis Uilekot)

Page 14: De Hoorn juni 2015

14

“Het ligt nog niet vast, het wordt waarschijnlijk een roadtrip ergens naar Oost Europa naar de Baltische landen via Polen. Of ergens anders naar toe? In elk geval wordt het meer een avontuurreis”. (Céline Jacquet, cultuurbeleidscoördinator)

Wat neemt u zeker mee?

“Boeken, tekengerief en stapschoenen”. (Anneke Verbeeke – bib)

“We nemen altijd onze rugzak, knapzak voor de kinderen, en een praktische reisgids mee. We houden er immers van rond te trekken, al dan niet met het openbaar vervoer. Zo hebben we Thailand, Cuba, Noorwegen, Canada en IJsland de laatste jaren kunnen ontdekken, elk met hun eigen gewoontes, gebruiken en vooral ritmes...

Hierdoor hebben we weinig gemist de laatste jaren”. (Stefan Cornelis – gemeenteraadslid)

“Mijn mondmuziekskes! En Freddy, mijn migna-tuurcoureurke. Genoemd naar Freddy Maertens. Freddy is trouwens ook de naam van onze kat. Die wel mee mag naar het polderhuisje maar jammer genoeg niet mee kan naar Portugal”! (Bart De Smedt – Candelaershuys)

“Mijn oude iPod die al vele vakanties van een gepaste soundtrack heeft voorzien”. (Lander Exelmans - Candelaershuys)

“Mijn Iphone pour ne pas être tout à fait coupée de tout”. (schepen Catherine Roba-Rabier)

“Massa’s boeken! Voor mij is de vakantie een gele-genheid om mijn batterijen op te laden en om tijd door te brengen met mijn gezin. Ik wandel ook graag in de bergen in de buurt van mijn tweede verblijf. En tijdens de vakan-tie lees ik ook graag alles wat ik voordien niet heb kunnen lezen”. (eerste schepen Marc Cools)

“Veel boeken”. (schepen Valentine Delwart)

“Een zalige mixtape! ...afspeellijst op mijn Iphone dus, met de greatest hits van de 90’s en de nillies”! (Tessa Haentjens, voorzitster jeugdhuis Uilekot)

“Naast een nieuw paar tuinhandschoenen en plantgoed, the usual stuff (leesvoer, crea-prul en laptop) en voor de rest weinig bijzonders want alles is er”. (Roos Pauwels, bestuurder Candelaershuys)

“Boeken, pastis”. (schepen Boris Dillies)

“Ik zal zeker mijn zwempak en een paar boeken meenemen!” (Steve Pollus, redactie Wolvendael)

“Enkele goede cd’s voor onderweg. Dat zijn zalige luistermomenten in de auto tijdens de vakantierit. Een zakje met marsreepjes: beste wapen tegen lokale culinaire catastrofes”. (Jan Otten, voorzitter Lotus).

“Ik neem het hoognodige mee voor het dagelijks bestaan en vooral tonnen boeken over en van Portugese auteurs en altijd een goede thriller of twee. (Frank De Crits, dichter)

“Iets meenemen hoeft niet. Ik heb thuis alles bij de hand”. (Willy Peersman, redactie De Hoorn)

“Où que j’aille en vacances, il y a toujours au moins un livre dans mes bagages, pour

¬¬¬¬ vakantie & ukkel

Page 15: De Hoorn juni 2015

15

ne pas dire plus. Avoir du temps pour la lecture est vraiment un de mes plaisirs de vacances. Et si je vais dans un pays de soleil, je n’oublie jamais de prendre des crèmes de protection solaire et après solaire… être rousse oblige !!”. (schepen Carine Gol-Lescot)

“Afhankelijk naar waar ik naartoe ga, maar so-wieso, lichte wandelschoenen, mijn fototoestel en een schriftje”. (Céline Jacquet, cultuurbeleidscoör-dinator)

Wat gaat u missen?

“Op twee weken tijd mis ik eigenlijk niks, zeker niet als de bestemming zo dichtbij is. (Bij verdere bestemmingen mis ik vaak een gemeenschap-pelijke taal wanneer je moet communiceren met de plaatselijke bevolking bv. taxichauffeurs of in restaurants. Met de wereldtaal Engels kom je niet altijd zo ver in bepaalde uithoeken van Tsjechië, China, Georgië of Iran… Wanneer je wel goed kunt communiceren zijn het wel onvergetelijke en zeer kleurrijke contacten!)”. (Anneke Verbeeke – bibliothecaris)

“De zeer gezellige oefenmatchen (vooral de extra time) van het hopelijk nieuwe RWDM. En Freddy, de kat. En Elvis, de kanarie van het Huys. (Bart De Smedt – Candelaershuys)

“Als ik de afmetingen van de bedden in de mobilhome bekijk, ga ik vooral mijn groot bed thuis missen, denk ik”. (Lander Exelmans - Candelaershuys)

“Pas grand chose, là-bas on se contente de très peu…”.(schepen Catherine Roba-Rabier)

« Niet veel. Het Belgische nieuws (waar ik verblijf is er geen tv). (eerste schepen Marc Cools)

“Ukkel“ (schepen Valentine Delwart)

“Waarschijnlijk enkele afritten op de snelweg. Maar we geraken er wel”! (Tessa Haentjens, voor-zitster JH Uilekot)

“Mijn groot weefgetouw”. (Roos Pauwels, bestuur-der Candelaershuys)

“Geen huwelijksceremonies hoeven te doen”. (schepen Boris Dillies)

“Jammer dat mijn kat niet mee kan, ze blijft thuis ;-)” (Steve Pollus, redactie Wolvendael)

“Sorry maar hier teken ik voor de klassiekers: de kinderen en kleinkinderen. Maar zeker ook de verse malse en toch een beetje krokante broodjes op zondagochtend!” (Jan Otten, voorzitter Lotus).

“Natuurlijk mis ik mijn geliefde stad Brussel dus ook Ukkel, ik woon hier sinds 1961 en beschouw mij als een ket. Nog te missen: het goede voetbal van het nieuwe RWDM”. (Frank De Crits, dichter)

“Wie of wat ik ga missen? De vrienden die elders met vakantie zijn en ‘Le Crabbegat’ dat van half juli tot half augustus gesloten is”. Willy Peersman, redactie De Hoorn)

Page 16: De Hoorn juni 2015

16

“Etant un peu workaddict j’ai toujours beaucoup de difficulté de fermer la porte du bureau et de décrocher totalement. Si je partais longtemps, ma famille me manquerait certainement mais cela ne sera pas encore le cas cette année”. (schepen Carine Gol-Lescot)

“Ik weet het nog niet, indien het echt avontuurlijk en lowbudget wordt zal ik blij zijn om mijn eigen bed terug te vinden”. (Céline Jacquet, cultuurbe-leidscoördinator)

Ook de jongsten gaan op vakantie

“Mijn leukste vakantie ooit was was Cuba in 2013. Omdat ik het een prachtige omgeving vond en de mensen waren er super aardig. We weten nog niet waar we naar toe gaan maar ik zou het lekkere eten uit België missen. Groetjes, Janne Cornelis”.

“Mijn leukste vakantie was Canada 2010. Omdat ik in de mobiloom heb geslapen en beren in het wild gezien. We weten nog niet waar we naar toe gaan maar ik zou Americain preparé missen. Groetjes, Sil Cornelis”.

Anderzijds, leden van Lotus ook

RobertWaar gaat u op vakantie? In juni naar Oostende met de Ukkelse Suta. In september naar De PanneWat neemt u zeker mee? Boeken, technisch van karakter, hoofdzakelijk over het menselijk lichaamWat gaat u missen? Ik ga niet veel missen hier

MariaWaar ? Naar Spanje, Benidorm, samen met mijn zoon. We vertrekken half juniNa tien dagen ben ik het ginder wel moe en kom in terug naar huisMeenemen ? Portemonnee, mijn medicatieMissen ? Mijn dagelijkse telefoontjes met Gilberte, die mis ik echt

MarietteWaar? Naar zee, Knokke Heist. Reeds jarenlang een gewoonteWat mee ? ‘Mijne man’Wat missen ? Mijn kinderen !

Les Ucclois en vacances :

La destination la plus sollicitée semble être le sud de l’Europe, avec la France au-dessus du lot. Les voyages à l’aventure ont également la cote.

Qu’emmenent-ils?La plupart des interrogés emportent des livres. Et de la musique. Une personne prendra son chat, une autre son mari.

Ce qui leur manquera?De tout, allant de la famille, à l’américain préparé en passant par le football champagne du RWDM.

Bon voyage!

¬¬¬¬ vakantie & ukkel

Page 17: De Hoorn juni 2015

17

Tot aan de 2e WO was Ukkel een geliefde villégia-ture, een uitstap of een kort verblijf op ‘den buiten’ voor de Brusselaars. Zowel voor de Brusselse burgerij – sarcastisch bezongen door Jacques Brel- als voor de heel wat minder begoede arbeiders, had onze gemeente haar schilderachtige rurale en andere charmes.

In vroegere artikels vertelden we over de ‘plaines de jeu’ en de ‘colonies de vacances’ o.a. in Calevoet in de Egide van Ophemstraat – exact op de toekomstige plek van ons nieuw gemeenschaps-centrum – en in de huidige ‘La Roseraie’ gekend als ‘de Roze Muur’ waar de Brusselse kindjes van de arbeidersgezinnen kwamen genieten van de gezonde lucht op de ruime groene velden. Ook duidden de meerdere Ukkelse sanatoria op deze verkwikkende en helende omgeving (Fort Jaco, Verrewinkel, Neckersgat).

Boergondischer ging het er echter aan toe in de honderden Ukkelse volkscafés en estaminets, maar eveneens in tientallen ‘chiquere’ laiteries, brasseries, relais, guinguettes, cabarets, chalets, hotels, pensions en … zelf een casino. Deze lust-oorden lagen bijna alle op of in de nabijheid van de Waterloosesteenweg waarlangs de stedelingen eerst per koets en later met de ‘vicinal’ en de auto-mobiel naar Ukkel afzakten. Enkele van deze recre-

atieve etablissementen hebben het moderne toe-risme op een of andere manier overleefd: De Hoef, Hof ten Hoorn (Cornet), Chalet Robinson, Hotel ‘La Lorraine’ (ja, deze van de Michelin), Chalet de la Forêt. Sommige kregen een andere bestemming, zoals ‘La Ferme Rose’ maar de meeste verdwe-nen: Chalet Les Rossingnols, Laiterie du Bois de la Cambre, Chez Moeder Lambic, Le Trianon, Au Vert Chasseur, Hotel St. Hubert, De Roze Molen, Le Casino de La Cambre, Le Château de St. Job.

Dit laatste lusthof, het volledig ommuurde “Château de St. Job (d’Arenberg)” lag tussen de St.Jobsesteenweg, het Avijlplateau en de Dolezlaan, pal op de huidige de Wansijnstraat; men kan er nog enkele meters van de kasteel-muur zien. Het werd berucht toen het in de 30ger jaren een bestemming werd voor nudisten, tot grote schande bij de preutse katholieke bevolking. Er kwam een proces van en de ‘Cercle Nudiste de Saint-Job’ werd veroordeeld; de processen-verbaal van de agenten die op de zolderkamers van de Dolezlaan hadden postgevat gaven de doorslag, authentiek! (we kunnen ons het jolijt bij onze lokale ‘Gendarmes de St.Tropez’ moeiteloos voor-stellen!). Mijn buur, wijlen Jean Van Kalk, getuigde met een plastische voorstelling eigen aan een groot kunstenaar, dat deze naturisten daarna nog jaren op de Kauwberg en in het dal van Tetteken

Ukkel was ooit zelf een vakantieoord, voor de Brusselaars… en voor nudistenUkkel: de Ardennen amper 20 minuten rijden van Brussel en op meer dan 100 meter hoogte. Zo adverteerde rond 1930 het familiepension en restaurant “Le Fond’Roy” (halfweg in de Prins van Oranjelaan, naast de St.Anna-kerk, het gebouw staat er nog).

¬¬¬¬ vakantie & ukkel; vroeger

Hôtel des Familles - in het centrum van Ukkel

Page 18: De Hoorn juni 2015

18

L’idée sous-jacente du projet, sensibiliser les élèves au prix de l’argent.

* Van Buuren - We lezen in de pers dat de ver-zekeringsmakelaar van het Van Buuren Museum onderhandelt met de kunstdieven om losgeld te betalen voor gestolen werken, dit na de inbraak een tijd geleden. Als er geen losgeld - officieel een vindersloon - betaald wordt, dreigen de werken vernietigd te worden of terecht te komen bij pri-véverzamelaars in het buitenland. Trouwens, zeg niet langer ‘Het Van Buuren Museum’, maar wel ‘Het Van Buuren Museum met pittoreske tuin’. De

Els te spotten waren (vòòr de aanleg van het kerk-hof aldaar, of wat dacht u?).

FR

In Ukkel viel blijkbaar meer te beleven dan een boterham met plattekaas en een halve geuze. Het was de tijd dat de Jerooms en Benzamiens samen met de Bosmans, Coppenolles en andere Beulemansen zich in de Ukkelse lusthoven kwa-men ‘amuseire’.

” C’était le temps où Bruxelles bruxellait”.

Uccle fut un lieu de villégiature pour les Bruxellois et … les nudistes - Il y avait à Uccle plus à savourer qu’une tartine au plattekaas et une demi-gueuze. C’était au temps au les Jérômes et Benzamins « s’amuseient » avec les Bossemans et Copenolles et autres Beulemans dans les jardins de plaisance « c’était au temps où Bruxelles bruxellait

Marcel Antoine

¬¬¬¬ ukkels nieuws

* € 180 per maand? - De leerlingen van het 6de en 7de jaar kantoor van het Koninklijk Atheneum in Ukkel probeerden een maand lang in hun basisbehoeften te voorzien met € 180. Dat is het maandbudget van Miss Dakloos Thérèse Van Belle. “Met dit project willen we jongeren leren om bewust met geld om te gaan, hoe ze het best een maandbudget beheren en welke financiële valkuilen men zoal kan tegenkomen. Kortom, het leven zoals het is”, licht leerkracht Sandra Grenson in de pers toe. Uit onderzoek blijkt dat 10 procent van de Vlaamse jongeren in de derde graad van het secundair onderwijs al schulden heeft, en 12 procent financieel risicogedrag zou vertonen.

Vivre avec 180€ par mois; un défi relevé par les élèves du Koninklijk Atheneum Ukkel.

Page 19: De Hoorn juni 2015

19

¬¬¬¬ ukkels nieuws

tuin van het Ukkelse museum is namelijk geres-taureerd en nu ook bekroond met de Europese prijs voor cultureel erfgoed.

Le jardin pittoresque du musée Van Buuren à Uccle été primé dans la catégorie conservation du concours Europa Nostra. Le jardin du musée Van Buuren a été aménagé pour les propriétaires par Jules Buyssens (1872-1958), un concepteur de jardins qui avait alors acquis une réputation internationale. Il a été créé entre 1927 et 1928, juste avant la construction de la villa qui l’accompagne.

* Tags - De Brusselse gemeenten hebben in 2014 bijna 11.983 tags en graffiti verwijderd. Dat zijn er 2.564 meer dan het jaar daarvoor, lezen we in de pers. Brussel-Stad is met 4.500 verwijderde tags de koploper. Daarna volgen Ukkel (1.740), Sint-Gillis (1.653), Elsene (1.519) en Anderlecht (1.200). Vooral in Ukkel werden er dit jaar meer tags verwijderd dan het jaar voordien: 1.740 tegenover 351 het jaar voordien.

A Uccle, 1740 tags ont été nettoyés au cours de l’année 2014.

* Een nieuw logo - Sint Pieter is niet meer. Toch niet op het nieuwe logo van de gemeente Ukkel. Een monogram bestaande uit een U met vier parallelle lijnen wordt het nieuwe logo van de gemeente. De diepe U verwijst volgens de gemeente naar de drie historische valleien die Ukkel rijk is: de Geleytsbeek, de Ukkelbeek en de Verrewinkelbeek. Na de aankoop van een nieuw gebouw is het nieuwe logo volgens burgemees-ter Armand De Decker (MR) een volgende stap in de modernisering van de administratie. Het logo laat volgens onze burgervader de ambitie blijken om een hedendaagse administratie voor heel de bevolking uit te bouwen.

Un nouveau logo sans le “St-Pierre”. La commune d’Uccle a adopté un nouveau logo qui illustrera la nouvelle identité graphique de la commune. Et le premier

pape de l’Histoire lié à la première paroisse n’y figure plus ! En clair Uccle entend se positionner comme “une administration plus actuelle et plus proche des besoins de l’ensemble de ses citoyens.”

* Niet slecht, die valken -Eerste sche-pen Cools bezorgt ons heuglijk nieuws: de kerk van Sint-Job is net zoals sommige andere gebouwen in Brussel het decor voor een heuglijke gebeurtenis. Want op geheel natuur-lijke wijze heeft een koppel slechtvalken zich in Ukkel geves-tigd. Het vrouwtje heeft eind maart vier eieren uitgebroed. Op 30 april werden inderdaad drie valkjes geboren, misschien vier... Ouders zijn zeer druk in de weer om de kroost te voeden. Er worden bezoekmomenten georgani-seerd zodat u deze roofvogels, die snelheden tot 400 km/u kunnen halen, kunt ontdekken. Er is nog een mogelijkheid op woensdag 3 juni van 16:30 tot 18 u. Afspraak op het voorplein vlak voor de kerk. Reservatie is niet noodzakelijk, kom gerust met het hele gezin, het is gratis. Voor meer inlich-tingen: www.slechtvalken.be

Faut qu’on en parle … - L’église de Saint-Job accueille un heureux événement. Un couple de Faucons pèlerins s’est en effet installé, naturellement, à Uccle. La femelle a pondu quatre œufs fin mars. Au 30 avril, trois fauconneaux sont bien nés, peut-être quatre … Une séance d’observation vous est proposée afin de découvrir ces étonnants oiseaux capables de vitesses allant jusqu’à 400 km/h : mercredi 3 juin de 16h30 à 18h. Lieu: Directement sur le parvis face à l’église. Réservation : Pas besoin, venez tout simplement et gratuitement en famille Plus d’informations : www.fauconspourtous.be - www.fauconspelerins.be

Page 20: De Hoorn juni 2015

20

De Hoorn

Maandblad,

Gemeenschapcentrum Candelaershuys Ukkel,

mei, juni 2015, nr. 442, 46ste jaargang,

verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus,

1100 exemplaren Afz.: GC Candelaershuys,

Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel,

Afgiftekantoor Brussel XP 206513

Het Candelaershuys en Lotus blijven deels open

tijdens de vakantiemaanden, weliswaar met beperkte

administratieve en logistieke dienstverlening.

Zo is het centrum gesloten van 20 tot 31/7, maar

in die periode wel toegankelijk voor Lotusactiviteiten

op dinsdag en donderdag. Info op 02/3434658.

licht door Ukkel

Can

delaershuys

PB- PP B-BELGIE(N) - BELGIQUE

01869

!