De Hoorn, juni 2004

16
maandblad van het gemeenschapscentrum candelaershuys ukkel nr 335 juni 2004 • 35ste jaargang • 3.200 expl. de hoorn verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus Concert : Gabriel Rios op donderdag 10 juni 11-juliviering in Ukkel op zondag 27 juni Fototentoonstelling : Fred De Brock gabriel rios

description

nr 335 maandblad van het gemeenschapscentrum candelaershuys ukkel verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus Concert :Gabriel Rios op donderdag 10 juni 11-juliviering in Ukkel op zondag 27 juni Fototentoonstelling :Fred De Brock juni 2004 • 35ste jaargang • 3.200 expl.

Transcript of De Hoorn, juni 2004

Page 1: De Hoorn, juni 2004

maandblad van het gemeenschapscentrum candelaershuys ukkel

nr 335juni 2004 • 35ste jaargang • 3.200 expl.

de hoornv e r s c h i j n t m a a n d e l i j k s b e h a l v e i n j u l i e n a u g u s t u s

Concert : Gabriel Rios op donderdag 10 juni11-juliviering in Ukkel op zondag 27 juniFototentoonstelling : Fred De Brock

gabriel rios

Page 2: De Hoorn, juni 2004

editoriaal

2

erkend door de vlaamse gemeenschapscommissiede hoorn

juni 2004 • 35ste jaargang • 3.200 expl. nr 335

De Hoorn komt maandelijks tot standdankzij de steun van onze adverteerdersen uw gewaardeerde bijdrage, beste lezer.

Steunbijdragen en abonnementen (7,50 Euro) zijn welkom op rekeningnummer 436-9141431-16.

Dank bij voorbaat.

Redactieraad:Jan Spegelaere (hoofdredacteur),Leo Camerlynck,Jozef Denoyelle,Willy Peersman,René Weemaels, Bart De Smedt enRoos Pauwels (redactiesecretaris).Ondertekende artikels verbindenalleen de schrijver.Cover: Gabriel Rios

foto © Alex VanheeOpmaak: Johnny Van den Borre

Verantwoordelijkeuitgever:Stefan Cornelis, Brugmannlaan 433 te 1180 Brussel

Briefwisseling:GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 BrusselT. 02 343 46 58 - F. 02 343 69 89.E-mail: [email protected]: www.candelaershuys.be

Het Candelaershuys respecteert uw privacy. Uwadres gebruiken we uitsluitend om u “De Hoorn” toete zenden en u op de hoogte te houden van eigenactiviteiten en van aanverwante organisaties in deVlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gege-vens in ons bestand altijd inkijken of aanpassen zo-als voorzien in de wet van 8 december 1992 ter be-scherming van de privacy.

colofon

steun de hoorn

Ook in de laatste maand van dit Cande-laershuys-seizoen is de agenda noggoed gevuld: een fototentoonstellingvan Fred De Brock. Een wandeldag voorsenioren met begin-en eindpunt in hetCandelaershuys. Een concert van nie-mand minder dan de jonge belofte Ga-briel Rios. Een picknick om de zomer inte luiden en, last but not least, een 11-juliviering in een nieuw kleedje gesto-ken. Een mooie reeks dus om het sei-zoen af te sluiten. Meer hierover eldersin De Hoorn.

Terug- en vooruitblik

Het afgelopen seizoen heeft ons danweer geleerd dat, waar we goed in zijnmoeten blijven koesteren, om daarnaastmet open vizier op de eigen werkingnieuwe accenten te leggen.

Met de nodige bescheidenheid kunnenwe toch wel stellen dat er weerom straffeconcerten te horen en te zien waren.Grote goden op de affiche, maar ookkleinere goden die ons echter niet min-der in vervoering hebben gebracht.

Met wat we aankondigden als ‘theater-programmatie nieuwe stijl’ zijn we er ingeslaagd op een mooie en voorzichtigemanier de grenzen te doorbreken. Ookhier dreven kwaliteit en experiment dui-delijk boven. En moet het nog gezegddat het fotowerk dat we toonden de laat-ste maanden inspiratievol, vernieuwend,ontluisterend, stijlvol en gewoon mooiwas?

Het doelpubliek voor onze vormingsacti-viteiten bevond zich dit jaar in de leef-tijdscategorie 6 tot 99 jaar (of zoiets).

Wat voorbij iskan nog komen…

Page 3: De Hoorn, juni 2004

3

Een aantal cursussen zullen in het na-jaar worden hernomen, al dan niet inlicht gewijzigde vorm. Zo plannen we op-nieuw onze conversatiegroepen Neder-lands voor anderstaligen. Ook Kinder-praatgraag zal met een wat bijge-schroefd concept worden hernomen.

Voor de 50-plussers en andere prillecomputerfanaten staan opnieuw speci-fieke computerlessen op de agenda. Enomdat elke goeie kok een aanwinst bete-kent voor de maatschappij zal onze culi-naire ‘Koken voor Klungels’ ook niet ont-breken. En terug van even weggeweestdenken we ook aan het hervatten van debus/wandeltochten ‘Ontdek Ukkel’.

Volledig nieuw en zeker niet te missenwordt een educatieve reeks rond mu-ziek!

Alsof dat nog niet genoeg is zoeken weook steeds naar plezante, boeiende engoede samenwerkingsverbanden met deplaatselijke verenigingen, de scholen, degemeente en de Franstalige gemeen-schap, de nieuwe bibliotheek die in hetnajaar haar deuren opent, en andere(plaatselijke) culturele partners.

Met andere woorden, volgend seizoenwillen we u weer ontmoeten en onthalenrond een rijk gevuld, kwaliteitsvol en ori-gineel aanbod, soms grensverleggenden uitdagend, soms ook dichter bij huis.Mooie dingen, waar men beter vanwordt, daar doen we het voor. U leest ui-teraard op tijd en stond meer hierover inde komende edities en op onze website.Ondertussen wensen we iedereen eenmooie zomer.

Berichtaan de verenigingen

Indien u uw activiteiten wenst aan tekondigen in De Hoorn moeten alle gege-vens voor een bepaalde editie ten laat-ste binnengestuurd worden de eersteweek van de voorafgaande maand. Bijv.:voor activiteiten die plaatsvinden in demaand maart moet de informatie bij deredactie zijn de eerste week van febru-ari. Let op! In de maanden juli en augus-tus verschijnt De Hoorn niet, maar de ka-lenders voor de septemberactiviteitenmoeten uitzonderlijk de eerste week vanjuli binnengestuurd worden!Zorg er ook voor dat de gegevens zo vol-ledig mogelijk zijn en vermeld: naam vanvereniging, initiatiefnemers of organisa-toren // datum en uur // plaats en/ofplaats van samenkomst (met eventueeladres) // prijs (indien van toepassing) //contactpersoon + telefoonnummer voormeer informatie.

Met dank voor uw medewerking,de redactie.

Ook het Candelaershuys houdt eenzomerstop en zal gesloten zijn tijdensde volgende periode:Van maandag 12 juli t.e.m.zondag 8 augustus 2004.

2 Editoriaal3 Bericht aan de verenigingen4 Twee verkiezingen, drie keer stemmen5 Brussel Beweegt5 Weeral prijs: Gabriel Rios6 Omtrent symbolen6 11-juliviering8 ‘Inzicht / Point de vue’9 Lezersbrief10 Hoornblazer11 Fototentoonstelling: Fred De Brock12 Picknik in het Dudenpark13 Ukkelse agenda13 Opening bibliotheek14 Huisraad16 Candelaershuys in juni

inhoud

Page 4: De Hoorn, juni 2004

4

Reeds enkele weken komt het thema “ver-kiezingen” aan bod in de media. Het moetvoor iedereen zo stilaan duidelijk worden,dat op 13 juni én een nieuw Europees parle-ment én ook nieuwe regionale parlementenworden verkozen.

Voor het Europees parlement worden 14 ze-tels toegekend aan de Nederlandstalige Ge-meenschap, 9 aan de Franstalige Gemeen-schap en 1 aan de Duitstalige Gemeen-schap. In Brussel leven zowel Franstaligenals Nederlandstaligen, waardoor de inwo-ners van het Brussels Hoofdstedelijk Ge-west kunnen kiezen voor een Franstalige ofeen Nederlandstalige kandidaat.

Voor de regionale verkiezingen is de situatieingewikkelder. We spreken nu niet meerover gemeenschappen maar over gewes-ten: het Vlaamse, het Waalse en het Brus-sels Hoofdstedelijk Gewest. De gemeen-schapsraden worden evenwel via deze ge-westverkiezingen afgeleid, doch dit zou onste ver leiden in deze korte uitleg. Het Brus-sels Hoofdstedelijk Gewest belangt ons Uk-kelaars aan. Bij de oprichting van dit gewestin 1989, werd een Parlement opgericht van75 leden. De Vlamingen hadden tevergeefsaangedrongen op een vaste minimum verte-genwoordiging, maar haalden hun slag nietthuis. De stemming leverde slechts 11 Ne-derlandstalige verkozenen op, waarvan eenaantal dubieuze gevallen. Deze Nederlands-talige verkozenen vormen ook de Raad vande Vlaamse Gemeenschapscommissie(VGC), bevoegd voor Nederlandstalige ge-meenschapsmateries in het BrusselsHoofdstedelijk Gewest. De kieswet voorzagbovendien dat de zes eerste verkozenen au-tomatisch ook zitting hadden in het VlaamsParlement, om de gemeenschapsbevoegd-heden, zoals cultuur, onderwijs en gezond-heid in het Vlaams Parlement te bespreken.

Het spreekt vanzelf dat het een zeer zwaretaak is om met 11 mensen, en zeker voor deeerste zes verkozenen, alle parlementairewerkzaamheden te behartigen: de Brussel-se en Vlaamse regering, en het VGC-colle-ge controleren, de vele commissies van deBrussels Hoofdstedelijke Raad, het VlaamsParlement en de Vlaamse Gemeenschaps-commissie bijwonen, en ondertussen ooknog voorstellen allerhande formuleren.

In de Lambermont- en Lombard-akkoordenvan eind 2000 werden daarom volgendewijzigingen overeengekomen:1. De Nederlandstalige taalgroep krijgt een

minimumvertegenwoordiging van 17mensen, doch het totaal aantal Brussel-se parlementsleden wordt verhoogd tot89 om het communautaire evenwichtniet te zeer uit balans te brengen.

2. Bovendien worden de zes Nederlands-talige Brusselse afgevaardigden voorhet Vlaams Parlement rechtstreeks ver-kozen en zijn het dus niet meer de bestezes gerangschikten van de BrusselseNederlandstaligen die deze taak zullenwaarnemen.

Wie dus kiest voor de Nederlandstalige lijs-ten (het Nederlandstalig kiescollege) zal nietalleen kunnen kiezen voor de 17 Neder-landstalige leden van het Brussels Parle-ment, maar onafhankelijk daarvan ook voorde 6 Brusselaars die naar het Vlaams Parle-ment gaan. Deze kiezers krijgen dus tweekeer de verschillende partijlijsten te zien:eerst de partijlijsten met 17 kandidaten (+ 16opvolgers) voor het Brussels Parlement endan de partijlijsten met 6 kandidaten (+ 6 op-volgers) voor het Vlaams Parlement.

Het is ondertussen bekend dat men voormeerdere kandidaten mag stemmen, zolangmen bij dezelfde lijst blijft.Daar het om twee parlementen gaat, kanmen evenwel voor het ene parlement eenbepaalde partijlijst kiezen en voor het ande-re parlement een andere partijlijst. Boven-dien is het mogelijk deze kiesverrichtingen

13 juni

Twee verkiezingen,drie keer stemmen

Page 5: De Hoorn, juni 2004

5

senioren

Brussel Beweegt!Wandelen in Ukkel

concert

Gabriel Rios is een jonge Puertoricaansezanger en liedjesschrijver, die nu al eentijdje in België woont (hij studeerde af aande Gentse academie). Hij zocht en vondzijn weg in de Belgische muziekscene,kwam de juiste muzikanten op het spooren tekende recent een platendeal met Megadisc Records.

Het eerste resultaat hiervan is zijn debuut-CD ‘Ghostboy’, dolgedraaid op radio, waar-voor hij de productionele assistentie kreegvan Jo Bogaert, de man achter Technotronic.

“Dit wordt een hele grote”, vertelde Bogaerteen tijdje geleden al. Bogaert, een man diesinds het wereldsucces van Technotronicnog alleen projecten aanneemt die hemecht kunnen bekoren besefte dat Rios erzo eentje was toen hij diens compositieshoorde én merkte welk feestelijk geluidRios met zijn groep kan voortbrengen.De salsa-invloeden zijn prominent aanwe-zig, maar Rios is als jonge gast natuurlijkook beïnvloed door de hedendaagse dans-muziek en meer bepaald hiphop en techno.Zo verkrijgt hij een sound, waarin hij hettraditionele en het moderne combineert.Cross-over at it’s finest !

Eén van de ontdekkingen van 2004.Geloof ons maar. Kom dat zien op donder-dag 10 juni om 21 u in het Candelaers-huys, Brugmannlaan 433. De inkom be-draagt 9 euro. (7 euro voor Uilekotleden enCJP houders). Reservatie absoluut ge-wenst op 02 343 46 58of [email protected]

Weeral prijs:Gabriel Riosop donderdag 10 juni

in de taal van zijn keuze te doen. In het Ne-derlands of in het Frans…

Simulaties kunt U vinden en uitvoeren op desite van de federale overheid www.fgov.been meer bepaald op volgende pagina:http://verkiezingen2004.belgium.be/nl/automated_voting.html

Stem ze! J. Denoyelle

Op 7 juni 2004 wordt Brussel Beweegt af-gesloten met een wandelnamiddag.

Voor de niet-stapper is er een rustige 3-kmwandeling, voor de wandelaar wordt een 5-km wandeling uitgestippeld, voor de échtestapper staat ook een route van 9 km ophet programma. U wandelt langs de groeneplekjes in Ukkel, zo wandelen we door hetpark van Wolvendael en de Groezelenbergen ontdekt u vele nieuwe plekjes in Ukkel.Iedere deelnemer zal na deze gezonde ac-tiviteit ondervinden hoe goed deze ‘een-voudige’ maar tegelijkertijd gezellige bewe-gingsactiviteit doet.

Afspraak: op maandag 7 juni 2004 om 14u,einde voorzien om 16u45.Plaats: GC CandelaershuysPrijs: 2 euro (inbegrepen: inkom, verzeke-ring, versnapering, busvervoer)Deze namiddag is een samenwerking tus-sen Seniorencentrum, KBG Brussel, Ver-bond van Senioren en Grijze Geuzen, metde medewerking van de plaatselijke senio-renclubs Zilverdraad en KBG Kalevoet envan LCD De Kat en het Candelaershuys.

Info en kaarten: Sportdienst van het Senio-rencentrum 02 210 04 71 en LCD De Kat02 345 35 33

Page 6: De Hoorn, juni 2004

6

vlaamse feestdag

Geen feest zonder vlaggen en muziek. Bijeen officiële viering van het feest van deVlaamse Gemeenschap horen de Leeuwen-vlag en De Vlaamse Leeuw. In Ukkel (nog)niet.

Op 27 juni viert onze Vlaamse gemeenschaphaar traditioneel zomerfeest dat de jongstejaren met een ontvangst op het gemeente-huis een officieel cachet heeft gekregen. Inde raadszaal wordt er gespeecht en getoast,maar van een leeuwenvlag aan het balkonvalt er bij die gelegenheid geen spoor te be-kennen, en van ' De Vlaamse Leeuw ' geennoot te horen.Woorden zijn over deze negatie van deVlaamse symbolen nooit gevallen. Het laatzich echter (aan)voelen dat zij in de ogen enharten van onze Franstalige medeburgerserfelijk besmet, en dus taboe zijn. Voor be-krompen geesten zouden zij zelfs de beteke-nis krijgen van een regelrechte provocatie.Nochtans is ook een humoristische benade-ring van symbolen niet verboden als zelfsmensen met een voorbeeldfunctie er speelsmee durven omgaan. Of is het niet ludiek be-doeld als de gsm-beltoon van de ondervoor-zit(s)ter van een bij uitstek democratischepolitieke partij de eerste noten van de ' Inter-nationale ' laat weerklinken?

Misbruik en zelfspot

Het is een feit dat de Vlaamse symbolen inhet verleden herhaaldelijk zijn misbruikt endat zij ook nu, zij het ten onrechte, wordengeclaimd door aanhangers van een gedach-tegoed dat een ruime meerderheid van deVlaamse bevolking vreemd is.De Vlaamse Leeuw werd in 1847 door KarelMiry gecomponeerd op tekst van HippolietPeene.Toen in België, bij wet van 3 juli 1973,de ' culturele autonomie ' werd ingevoerd,legde de Cultuurraad drie dagen later bij de-

creet een eigen vlag, een volkslied en eenfeestdag vast. Voor de vlag werd het wapengekozen van de graven van Vlaanderen: " Ingoud een leeuw van sabel ( zwart ), ge-klauwd en getongd van keel ( rood ). Alsvolkslied kreeg 'De Vlaamse Leeuw ' van Mi-ry en Peene de voorkeur. Anti - belgicistischflamingantisme maakte tong en nagelszwart.Met ' Vlaanderen boven ' componeerde Van-hetgroenewoud een ludiek alternatief feest-gezang vol zelfspot. Het werd vorig jaar voorde 11-juliviering officieel gepromoot.

Van keuze naar suggestie

In uitvoering van de Staatshervorming van 8augustus 1980 verwierf de Vlaamse ge-meenschap rechtspersoonlijkheid. Zij kreegeen eigen regering, een parlement en eenministerie. Vijf jaar later legde de toenmaligeGemeenschapsminister van Cultuur, KarelPoma, de officiële versie vast van tekst enmuziek van het volkslied.Voor uiteenlopend gebruik en bestemd voorverschillende omstandigheden werden doorhet Ministerie van de Vlaamse Gemeen-schap van ' De Vlaamse Leeuw ' liefst zesverschillende uitvoeringen op vinylplaat vast-gelegd. Zoals Edgard Goedleven, de pioniervan de Vlaamse Open Monumentendag, opde hoes ervan aangeeft, is er keuze tusseneen uitvoering voor symfonisch orkest (Ko-ninklijke Filharmonie van Vlaanderen ), voorpiano (Jozef de Beenhouwer), voor koper-ensemble (Kapel der Gidsen), voor harmo-nieorkest (Groot Harmonieorkest der Gid-sen), voor orgel (hallo Frans Croonen-berghs) en tenslotte voor koor én symfonischorkest (Alaudakoor van Ekeren en het Ant-werps Bachkoor samen met de KoninklijkeFilharmonie van Antwerpen).Mogelijkheden genoeg dus, maar voor deUkkelse gevoeligheden zal om het even wel-ke uitvoering, zelfs in sourdine, er voorlopigtoch nog teveel aan zijn. Vandaar de tege-moetkomende suggestie het eens te probe-

Omtrent symbolen

Page 7: De Hoorn, juni 2004

7

We zijn nog niet toe aan een jubileum-ver-sie van de Ukkelse 11-juliviering, maar opzondag 27 juni worden de Vlaamse Ukke-laars toch al voor de vierde keer ontvan-gen door de burgemeester en schepenenin het gemeentehuis om samen hun feest-dag te vieren.

Elk jaar werden de banden tussen zowelhet gemeentebestuur als de Franstaligegemeenschap en de Vlaamse gemeen-schap nauwer. Een evolutie waaraan hardwerd gewerkt en enkel het resultaat is vaneen samenwerking die steeds verliep ineen geest van openheid en wederzijds res-pect.De 11-juliviering van dit jaar kan misschienwel beschouwd worden als de kers op detaart van een jaar waarin boeiende samen-werkingsbanden ontstonden.Denk maar een het feest van de gemeen-schappen met het concert van Toots Thie-lemans ter ere van Ukkelaar en muzikantRoger van Haverbeke. En ook de jongerenhebben niet stil gezeten. In samenwerkingmet jeugdverenigingen uit beide taalge-meenschappen werd Ukkle-Rock georga-niseerd.De laatste zondag van juni belooft dusweer een mooie en aangename dag teworden. We hopen u daar wederom mas-saal te mogen zien.

11-juliviering 2004

ren met de... Brusselse suite van EtienneVerschueren. Liefst in het subtiele arrange-ment van Theo Mertens en uitgevoerd doordiens Kamerkoperkwintet. In een virtuoosminiatuur luistert Mie Katoen geamuseerdnaar het muzikale tweegevecht om de supre-matie - of is het soms een aarzelende flirt-partij? - tussen ' de Brabançonne ' (het Bel-gisch volkslied) en 'De Vlaamse Leeuw' ( hetlied van de Vlaamse Gemeenschap ). Zoalshet op cd is uitgebracht, is dit muziekje naarons gevoel van aard om de rabiaatste politie-ke zeden te verzachten. (wp)

Programma:11-julivieringop 27 juni 2004

10.30 uur : Officiële ontvangst en recep-tie, aangeboden door het gemeentebe-stuur op het Ukkelse gemeentehuis. Mettoespraken van - Claude Desmedt, burgemeester- Jean-Luc Vanraes, voorzitter

Raad VGC – OCMW voorzitterStefan Cornelis,voorzittervzw gemeenschapscentrumCandelaershuys

- Muzikale animatie doorde samenspelklas van de OrfeusAcademie (Alsemberg) o.l.v.Ludwine Beuckels.

- Receptie

Vanaf 12.00 uur : Barbecue en tuin-,buurt- en verenigingsfeest met - Muzikale animatie:

The Jeepers Creepers Jazz Band- Verenigingsanimatie:

sport, spel, …

Meer info op het secretariaat van hetCandelaershuys, Brugmannlaan 433 teUkkel. - 02 343 46 58. [email protected] www.candelaershuys.be

Een tweedehandsmarkt voor fietsen enbromfietsen zal op initiatief van schepenCools (Werken, gemeente-eigendommenen ukkelse economie) georganiseerd wor-den op zondag 20 juni op het Sint Jobs-plein van 9 tot 14 u. Plaatsen gratis.Volgende markt: 12 september.Info: 02 348 65 51.

tweedehands

Page 8: De Hoorn, juni 2004

8

Onbekende beelden en verhalen van UkkelImages inconnues et récits d'Uccle.

Het gemeentebestuur van Ukkel en het Ne-derlandstalig gemeenschapscentrum Can-delaershuys slaan de handen in mekaar enlanceren een aantal gezamenlijke initiatie-ven, waarmee ze pogen de verschillendeUkkelse gemeenschappen samen te bren-gen d.m.v. cultuur. In het kader van die sa-menwerking werken de organisatoren aaneen sociaal-artistiek tentoonstellingspro-ject “INZICHT / POINT DE VUE”, waarbijze beroep willen doen op de Ukkelse bewo-ners, ongeacht hun moedertaal, afkomst,overtuiging of sociale status.

Het project:

Een tentoonstellingsproject voor en overbewoners van Ukkel. De organisatorendoen een oproep aan alle geïnteresseerdeUkkelaars een foto ter beschikking te stel-len van een moment of een plek waaraaneen verhaal of anekdote verbonden is. Datkan bijvoorbeeld gaan om een heuglijkegebeurtenis, een memorabele dag, een fo-to van een dierbaar persoon, grootvader inde oorlog, schoolkameraden, etc. Kortom,een foto waarover de eigenaar ervan ietsboeiend, plezant of opmerkelijk te vertellenheeft, of die hem nauw aan het hart ligt.

Van de ingezonden foto’s wordt een selec-tie gemaakt, waarbij het beeld en/of hetverhaal de doorslag geven. Deze beeldenen hun verhalen vormen de basis voormeer uitgebreide gesprekken met de re-spectievelijke Ukkelaars die zullen wordengeïnterviewd. De neerslag hiervan, samenmet een portret van de vertellers, en huningezonden foto’s, vormen de ingrediëntenvoor de tentoonstelling en een bijhorendepublicatie/catalogus. Op die manier pogende organisatoren op een originele maniereen mooi en boeiend beeld te scheppenvan Ukkel en een aantal van haar bewo-ners.

De geselecteerde deelnemers zullen gedu-rende de voorbereiding en uitwerking kun-nen rekenen op een professionele omka-dering en een discrete en zorgzame sa-menwerking met de organisatoren. Dedeelname is geheel vrijwillig. De gemeenteUkkel en het Candelaershuys hopen tekunnen rekenen op de massale belangstel-ling en medewerking van de Ukkelaars.

Voorziene opening tentoonstelling en ver-schijnen van de catalogus: januari 2005

Indien u geïnteresseerd bent om deel tenemen of voor meer inlichtingen en prakti-sche informatie kan u contact opnemenmet: GC Candelaershuys, vragen naarRoos Pauwels: t. 02 343 46 58 - f. 02 34369 89 - e-mail: [email protected]

oproep aan de ukkelaars

‘Inzicht/Point de Vue’

http://schoolweb.argo.be/ka/ukkel/

Page 9: De Hoorn, juni 2004

9

k a r a k t e rbasiliekstraat 881 5 0 0 h a l l e0 2 3 7 8 0 5 1 3

EXCLUSIEVE MERKEN:IKKSANNE FONTAINEA’RTICLESNICOLE CADINEMACCORELLA FEE MARABOUTEE,…MAAT 34-46

openingsuren : di-za 10 - 18u30, ook op afspraak

anotherwoman

lezersbrief

Ter attentie van lezersvan De Hoorn

Ter attentie van lezers van De Hoorn, Weze zijVlamingen, Brusselaars, Franstaligen of ge-woon mensen van goede wil en gezond ver-stand; Pagina 11 (De Hoorn 333) heb ik alsUkkelse Jood aandachtig gelezen.

Het gaat mij hier niet over ob- of subjectiviteit,maar wat heeft dat artikel in godsnaam metDe Hoorn te maken? Zijn er in ons klein Ukkelgeen discriminaties genoeg (sociaal, kultureele.a.) om het op duizenden km ver te moetengaan zoeken? Zouden jullie interesse hebbenom een gemeenschappelijk artikel, door mijen een Palestijnse Ukkelaar geschreven arti-kel uit te geven?En vooral, hebben de Hoornlezers daar inte-resse in, en is deze krant wel het juiste medi-um om aan internationale politiek te doen?Haal er dan a.u.b Ruanda, heel Afrika bij enverander dan de doelstellingen van dit voor-alsnog uitstekend blad.Binnenkort is het Joods Pasen (geblazen).Het is tevens het feest waar Moses, het Joodsvolk uit de Egyptische slavernij haalde om ereen vrij volk, na 40 jaar doortocht door dewoestijn en de goddelijke gave der 10 gebo-den oftewel de "geboorte" van het monotheis-me,van te maken. In de woestijn werd,volgensde Torah of het Oud Testament, het tenten-kamp neergezet na het blazen van de Shofar,in het Nederlands De Hoorn. Joden herden-

Naschrift van de redactie

Het stanpuntartikel van René Weemaels inDe Hoorn van april 2004 (De muur tussen Is-rael en Palestina, veiligheids- of apartheid-muur?) heeft (woestijn)stof doen opwaaien.Daniel Gottlob reageerde op het artikel met deuitdrukkelijke vraag wat ons blad in godsnaammet deze kwestie te maken heeft en ver-wachtte een antwoord van de hoofdredacteur.Bij deze ...

De Hoorn is het maandblad van het gemeen-schapscentrum Candelaershuys te Ukkel, enbinnen dat kader bezit het een onafhankelijkestem en zelfstandigheid. Dit gegeven is éénvan de pijlers waarop het blad steunt.Ukkel en de Brusselse agglomeratie zijn onzenatuurlijke biotoop en de wereld onze planeet.Licht, warmte en zuurstof betrekken we uit deatmosfeer (veel van deze dingen worden trou-wens aan de Ringlaan te Ukkel in de gatengehouden). Dat redactieleden van tijd tot tijdover de muurtjes kijken en het resultaat vande kijkoefening neerschrijven in De Hoorn kandus best. Ze doen dat met het fiat van de re-dactieraad en in hun persoonlijke naam.

ken hierbij hun "vrijgevochtenheid".Mijn klein tekstje hierbij is louter symbolischen heeft niets met historische waarheden temaken. Heeft zo'n tekst iets met de Hoorn temaken? Schuilt achter pagina 11 een anti-israelisme of een eventueel antisemitisme?

Groeten, Shalom, SalaamDaniel Gottlob

Page 10: De Hoorn, juni 2004

10

Adios

W anneer schrijf je nog eens een opti-mistisch stukje in plaats van al dat

kankeren over politiek? Mijn wederhelfthad gelijk toen ze mij die vraag stelde: ikheb me te veel laten meesleuren met aldie negatieve berichten en commenta-ren van journalisten. Dus probeer ik u,lieve lezers een opstoot van blijheid tebezorgen…

Wat dacht u van samen met mij in ge-dachten een vakantietripje te maken. Degrote vakantie staat immers ook werke-lijk voor de deur? Blijft de vraag:“waar-heen?” Ik ben niet van het soort datzomaar een gevulde rugzak omgespt ener lukraak op uittrekt. Nee, mijn reis ofuitstap moet gepland zijn; ik wil zekerzijn dat ik ’s avonds een bed gereser-veerd weet. Als we buiten het hoogsei-zoen ergens op reis gaan, dan word ik allichtjes “ambetant” als wij vooraf nietsbesproken hebben.

Bon, laten we eens overleggen waarnaartoe. Binnen- of buitenland? Ik houvan onze kust, maar ik heb nogal mijntwijfels over het goede weer dat Frank enSabine ons niet kunnen verzekeren. Bo-vendien heb ik eind april kennisgemaaktmet een probleem, dat Bart Somersschromelijk onderschat: meer dan eenuur aanschuiven in een file van Vilvoordetot Dilbeek. Sorry, geen politiek van-daag. OK, we beginnen opnieuw, het is immerstoch een gedachtenoefening. Geen va-kantie in Vlaanderenland, al pretendeertdiezelfde Sabine dat Vlaanderen een va-kantieland is. Je mag dat ook niet te let-terlijk nemen want het programma toontmeer reportages over buitenlandsemooie plekjes dan Vlaamse! Het is ei-genlijk een reisprogramma. Niet te ver-

wonderen dat de reporters er altijd zo blijuitzien. Ik zou ook met een brede glim-lach rondlopen als ik zo’n bijdragemocht presenteren. Let eens op de vro-lijkheid op het gezicht van de man, dievoor een culinair onderonsje de halvewereld mag rondtrekken.

Een ding kunnen we toch afleiden uit on-ze overpeinzingen: als vervoermiddelkiezen we toch best niet voor de auto. Ikverwijs nog eens naar de dagelijkse fi-les. Als je daarin terechtkomt valt het pasop hoeveel vrachtwagens onderwegzijn! En als het verkeer dan toch eensvlotjes verloopt, schrik je ervan hoe ge-vaarlijk sommige van die mastodontendurven tekeergaan. Het lijkt soms alsofdie voortdurend op “cruise control” rij-den. Je weet wel, dat systeem om con-stant dezelfde snelheid aan te houden.Ik zou Minister Bert willen adviseren hetgebruik daarvan op onze wegen te ver-bieden. Maar ook bij de bestuurders vanpersonenwagens zitten veel analfabeten. ’‘t Is misschien niet echt het juiste woord ; inelk geval zijn er veel die niet kunnen lezen.Zeker geen cijfers: want de bordjes 70, 90of 120 per uur zoeven ze doodleuk voorbijalsof ze van geen tel zijn.

Kom we stappen op de TGV naar deProvence om ons te laten bedwelmendoor de geur van lavendel, knoflook eneen glas Côte du Rhône. We kunnen hetook chiquer aanpakken en kiezen voorNice of Cannes. Als we nog verder wil-len, tja dan moeten we wel met het vlieg-tuig zeker? Griekenland, Egypte, Thai-land, Japan, Australië, ’t Paaseiland…Tijd om te stoppen met dagdromen. Ei-genlijk heb ik een voorkeur voor deSpaanse zon, in het bijzonder Andalusië.Dus ik pak mijn koffer en laat mij naarZaventem brengen. Adios

De Hoornblazer

hoornblazer

Page 11: De Hoorn, juni 2004

11

fototentoonstelling

“Een goede fotograaf is in de eersteplaats een gedegen observator, eensluipschutter met een haviksoog. Hij en-sceneert een moment en voegt daar zijneigen betekenis, zijn eigen signatuuraan toe. Een goede foto houdt een ver-haal in of prikkelt de kijker om er zijn ei-gen fantasie aan toe te voegen. In diezin is de geslaagde foto nooit vrijblij-vend. Fred De Brock maakte foto’s van heftige,mooie of onverwachte flitsen uit het le-ven van een groep mensen die wegensomstandigheden met elkaar verbondenwaren. Hij legde dit radicaal en speci-fiek vast, wars van iedere vanzelfspre-kende esthetiek” – Dirk Pauwels (artis-tiek directeur van het Gentse theater-huis Victoria) over Fred De Brock.

De Gentse fotograaf Fred De Brock(°1980) was nog heel jong toen hij al meteen fototoestel rondliep. Hij maakte fo-to’s van wat hij zag en meemaakte. Van1995 tot nu zijn het vooral zijn ervarin-gen als acteur in verschillende theater-producties van regisseurs als Alain Pla-tel, Arne Sierens en Lies Pauwels diemee zijn visie op fotografie vormden. Indie periode was hij telkens weer tegelij-kertijd observator én deelgenoot vaneen artistiek proces. Hij portretteert zijnvrienden en vriendinnen, zijn medespe-lers in die intense belevenissen.

Daarnaast maakt hij ook foto’s van ande-re theaterproducties en was hij tevensde setfotograaf van de film ‘Steve + Sky’,het succesvolle debuut van Felix vanGroeningen dat dit jaar uitkwam.

- Studeerde af aan het Stedelijk Kun-steninstituut in Gent, en volgt mo-

menteel nog les aan de Gentse Aca-demie voor Schone Kunsten.

- Werkte mee aan de theaterproduc-ties ‘Moeder en Kind’, ‘Bernadetje’,‘Allemaal Indiaan’, ‘Kung Fu’, ‘MijnBlackie, ‘Club Astrid’ en ‘White Star’.

- Tentoonstellingen in Victoria en Kun-stencentrum Vooruit, Gent.

- Fotoboeken: ‘Allemaal Indiaan’(2001) en ‘Steve + Sky’ (2004).

Een mooie, heftige en opmerkelijke af-sluiter van het fototentoonstellingssei-zoen in het Candelaershuys.Vernissage op donderdag 3 juni om20u. Tentoonstelling van 4 t.e.m. 25 juni.Telkens van 10u tot 17u. Inkom gratis.

Over fotograafFred De Brock

©Fr

ed D

eB

rock

Page 12: De Hoorn, juni 2004

12

uitstap

prettige dingen om te doengroen om in te vertoevenmooie dingen om te zien warme muziek om te horenschone momenten om mee te makenrustige babbels voor uspeelse en avontuurlijke activiteiten voor henen eigenlijk alles en ook een beetje niksvoor iedereen

Uw vastgoedmakelaar in Brussel en het Pajottenland sinds1988. Meer dan 1000 verkopingen reeds

gerealiseerd, perfecte drietaligheid, doelgerichte publiciteits-campagnes, betrouwbare en dynamische opvolging van deverkoop, uitstekende kennis van de laatste registratie- enbodemattestwetgeving.

nv Immo Van Middelem & PartnersStationstraat 174 bus 2, 1740 TernatT 02/582.53.64F 02/582.74.83Gsm 0475/[email protected]

Immo Van MiddelemEigendom te koop ? Vraag advies:

Picknik in het Dudenpark

Bart, Bert, Candelaershuys, Cathy, De Piano-fabriek, en de anderen, Geert, Jean, Paul, Pe-ter, Roos, Stefan, Luc organiseren samen metu een picknik in het Dudenpark op zondag20 juni 2004 tussen 13 en 18 uur.

Breng dus het goede weer, uw spijs, drank,picknickdeken, badmintonpluim en als hetecht moet uw gitaar mee. Geniet van eentraditionele maar verrassende picknickeri-ge namiddag. Deze gebeurtenis begint eneindigt met mooi weer: omdat het voor zo-veel dingen gemakkelijker en plezanter is.

Info bij: De Pianofabriek 02 541 01 70Candelaershuys 02 343 46 58Met dank aan de Koninklijke Stichting voorhet gebruik van het Park. Meer info overhet Duden- en andere Brusselse parken vindt men op www.ecli.net

Page 13: De Hoorn, juni 2004

13

Elke donderdag(buiten schoolvakanties)Turnclub Carloo: turnen voor jong en min-der jong, van 19u30 tot 20u30 in de Ge-meenteschool van St. Job, J. Benaetsstraat74, Ukkel. Info: Jan Van Haesendonck,Steenweg op St. Job 224, Ukkel. 02 374 7625.

Dinsdag 1 en 29 juniDe Kat: Pedicure van 14u tot 17u

Woensdag 2 juniCurieus Ukkel: Vrijzinnig café. I.s.m. HvvZuidoost Brussel. Om 19u in het Candela-ershuys. Info: Fleur Lagae – 02 332 36 70

1, 8, 10, 22 en 29 juniDe Kat: cursus Engels voor beginners van14u30 tot 16u30. Info: 02 345 35 33.

Donderdag 3, 17 en 24 juniDe Kat: gymles – relaxatie van 11u tot 12u.

Maandag 7 juniBrussel beweegt. Wandelen in Ukkel, van14u tot 16u45. Wandelingen van 3, 5 en 8km. Prijs: 2 euro. Info en kaarten: Sport-dienst van het Seniorencentrum 02 210 0471 en LCD De Kat 02 345 35 33

Zondag 13 juniDavidsfonds Ukkel-Boetendaal-St.-Job:jaarmis

Maandag 14 juniBedevaart naar Heppeneert en Opitter, in-gericht door Welzijnszorg. Prijs: 25 euro. In-fo en inschrijvingen: Gusta Mervilde – 02358 51 28

Dinsdag 15 juniDe Kat: Daguitstap naar Douai (Dowaai).Inschrijven voor 9 juni op het secretariaat.02/345 35 33

Woensdag 16 juniZilverdraad: maandelijkse koffietafel

Donderdag 17 juniDe Kat: Modeshow: lente- en zomercollec-tie, alsook schoenen en soldenkoopjes in

zaal 77. Om 14u30. Inschrijven voor dins-dag 15 juni. Deelnemersprijs: 1 euro.

Donderdag 24 juniDe Kat: Planningsvergadering + info: “Ge-zondheidstest”, om 14u30. Inschrijven voor22 juni. Info: 02 345 35 33.

Zondag 27 juni11-juliviering met academische zitting inhet gemeentehuis en verenigingenfeestmet barbecue in het Candelaershuys.

Woensdag 7 juliZilverdraad:Tuinfeest

ukkelse agenda

Op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 ok-tober 2004 opent de eerste gemeentelijkeNederlandstalige openbare bibliotheek inUkkel haar deuren, in een nieuw gebouw!

We verwelkomen u graag in de De Broyer-straat 27, voor een verrassend, plezant enboeiend openingsweekend. Het volledigeprogramma van de festiviteiten zal in sep-tember verschijnen in De Hoorn en de Wol-vendael.

U hoort nog van ons! Het bib-team.

Feestelijke openingNederlandstaligeopenbare bibliotheek

Page 14: De Hoorn, juni 2004

14

Onze gemeente heeft er een topambte-naar bij. Tijdens de raadsvergadering van22 april heeft Thierry Bruier-Desmedt deeed afgelegd als adjunct-gemeentesecre-taris . De nieuwe functie was al een heletijd geleden gecreëerd, maar de invullingervan door een geschikte kandidaat heefteven op zich laten wachten. Pittig detail:Thierry Bruier-Desmedt is de gewezen ge-meentesecretaris van buurgemeente Drogenbos die nu met het verkrijgen vanhet Ukkels ambt promotie maakt. Onzevan Beersel afkomstige gemeentesecreta-ris Frieda Theys zal dus worden bijgestaandoor een buurman.Nieuws is ook dat met de oude Zwitsersestad Sierre (Wallis) een vriendschapschar-ter is ondertekend.De niet zo zware zittingsagenda stondvoor de rest grotendeels in het teken vangoedkeuring van werken en aankopen(waaronder het meubilair voor de Neder-landstalige gemeentelijke bibliotheek),maar los daarvan zorgde Michel Cohen(PRL) met een motie tegen wildplakken

van verkiezingsaffiches toch weer voor watanimo.Aan de agenda toegevoegde interpellatieswaren er van Béatrice Charlier (Ecolo) overvandalisme in de tunnel naar het stationvan Kalevoet, en van Isabelle Rigaux (on-afhankelijke liberaal) over frequentestroomonderbrekingen die aan de Cog-hensquare tot diners bij kaarslicht nopen.Ideaal toch om een stukje piano te spelenen een liedje te kwelen?

Wildplakken bannen

Michel Cohen voornoemd zou niet langerUkkels wakkerste burger zijn indien hij niet,zoals in praktisch iedere zitting,op de prop-pen kwam met vragen, suggesties en kri-tiek. Of, zoals hier en nu, met een voorge-kauwde motie.Het College wou echter niet weten van dein de motie vervatte opdracht de toepas-sing op te leggen aan alle democratischepartijen. Het zorgde dan maar zelf voor eenamendement waarin de gemeenteraadzich verheugt over het bij iedere verkiezinggesloten protocol waarmee de politiekepartijen de verbintenis aangaan af te zienvan wildplakken, de plakverrichtingen ex-clusief toe te vertrouwen aan de gemeente-arbeiders en voorts enkel gebruik te makenvan de voor vrije aanplakking bestemdeborden.In de gebleven eerste zin van de voorberei-de motie vraagt de Raad aan het Collegealle wildgeplakte affiches systematisch teverwijderen en de kost daarvan op de be-trokken kandidaat te verhalen.

Verkeersreglementvoortdurend in aanpassing

Een aan het begin van iedere raadszittingsteevast opduikend agendapunt is de ver-keersreglementering, de “politie op hetwegverkeer” zoals dat in het bestuurlijk jar-gon heet. Alweer zijn er intrekkingen van

huis raad

Gemeenteraadszittingvan 22 april 2004

Page 15: De Hoorn, juni 2004

15

vroegere bepalingen en de vervanging er-van door nieuwe. Teveel om bij te houden.Wat opvalt, is dat in een aantal stratenbeurtelings parkeren wordt ingevoerd, ter-wijl in andere de voorkeur wordt gegevenaan een parkeerverbod aan één kant. Wieweet waar de burgemeester woont, kan alraden voor welke kant daar voortaan par-keerverbod geldt.Nieuwe artikels 24 en 25 zijn op maat ge-maakt van de autoloze zondag die georga-niseerd wordt rond de Europese week vande mobiliteit. Tussen 9 en 19 uur wordt au-toverkeer verboden op de datum die deburgemeester door aanplakking aan de be-volking zal meedelen. Uitzonderingen voorde gemeentewegen zijn de Castonierlaanen de Schilderachtige dreef; voor de ge-westwegen het traject van de Waterloose-steenweg tussen de grens met Sint-Gene-sius-Rode en de Sint-Hubertusdreef, en deSint-Hubertusdreef tussen de Waterloose-steenweg en de Harasdreef.

Verbeteringswerken

Voor een vernieuwd wegdek komen straksaan de beurt: de Joseph Stallaertstraat, deBasculestraat, de Molièrelaan (tussen hetG. van Arezzoplein en de grens van de ge-meente), de Moscickilaan (tussen de Bos-veldweg en de Langeveldstraat), de Hom-borchveldlaan (tussen de Ch. Solausquareen de Godshuizenlaan), de Ch. Solau-square, de Kriekenputstraat (tussen de Lin-denlaan en de Ch. Solausquare, de deGodshuizenlaan (tussen de Homborchlaanen de grens van de gemeente), de Hamoir-laan (tussen de Waterloosesteenweg en deLancasterlaan), de Zijlaan (tussen het nr.63 en de Waterloosesteenweg), de Ka-merdellelaan (tussen het Crabbegat en deHof ten Horenlaan), de A. Wansartlaan, deDolezlaan (tussen de Maretaklaan en deEngelandstraat), de Hougomontlaan (tus-sen de Waterloosesteenweg en de Lijster-besbomenlaan), de Zwartebeekstraat ende Maarschalk Neylaan (tussen de Mare-taklaan en de Prins van Oranjelaan).

Krijgen nieuwe voetpaden: de Zeecrabbe-straat en de Messidorlaan tussen de Cog-henlaan en de Balkanstraat.

Goedkoper bellen

Om de gemeentelijke telefooninstallaties tekunnen aansluiten op het netwerk van eenonafhankelijk operator- een mogelijkheidgeboden door de liberalisering van de tele-foonmarkt - gaat de gemeente een offerte-aanvraag lanceren. De beoogde opdrachtzou in drie fasen verlopen. In de eerstezouden de bestaande centrales voor trans-missie aangesloten worden op een onaf-hankelijke drager. Vervolgens zouden afge-legen sites worden aangesloten op reedsbestaande inbellijnen van Belgacom, dit inafwachting van de verdere ontwikkeling ineen derde fase van op het IP (Internet Pro-tocol) gebaseerde alternatieve technieken.Het is in deze laatste fase van toegang viahet internet, dat op termijn gratis telefone-ren mogelijk wordt. Althans wat de ge-sprekskosten betreft want een internet-abonnement zal altijd moeten betaald wor-den.Gemikt wordt op een overeenkomst vooreen termijn van drie jaar met mogelijkheidtot verlenging.

Buitengewone toelagevoor buitengewonetentoonstelling

Van 1 tot 7 oktober 2004 organiseeert dev.z.w. Geschied- en heemkundige kring vanUkkel en omliggende een herdenkingsten-toonstelling naar aanleiding van de 1.200ste verjaardag van de komst naar Ukkelvan Karel de Grote en Paus Leo III.Deze tentoonstelling zal het rijke roerenderfgoed van de Sint-Pieterskerk gratis voorhet publiek ontsluiten.Om een gedeelte van de organisatiekostente dekken, heeft de gemeenteraad inge-stemd met de toekenning van een buiten-gewone toelage van € 1.000. (wp )

Page 16: De Hoorn, juni 2004

16

Afz.: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel, Afgiftekantoor Brussel X

Gemeenschapscentrum CandelaershuysBrugmannlaan 433 - 1180 Ukkel

tel: 02 343 46 58 - fax: 02 343 69 89e-mail: [email protected]: www.candelaershuys.be

CANDELAERSHUYS IN JUNI

maandblad van het gemeenschapscentrum candelaershuys ukkelde hoorn 1070 Brussel X

BC 1869

België-BelgiqueP.B.

juni 2004 • P 206513 • 35ste jaargang • 3.200 expl. nr 335

Donderdag 3 tot en met 25 juniFototentoonstelling: Fred De Brock. Open van maandag tot vrijdag tussen 10u en17u.Vernissage: donderdag 3 juni om 20u.

Maandag 7 juniBrussel Beweegt: Wandelnamiddag in Ukkel voor senioren: Vertrek- en eindpuntCandelaershuys. Om 14u.

Donderdag 10 juniConcert: Gabriël Rios Deuren om 20u. Concert om 21u.

Zondag 27 juni11-juliviering: Academische zitting in het gemeentehuis om 10u30 en verenigingen-en buurtfeest met barbecue vanaf 12u in het Candelaershuys.