De HOOP 6 dec 2014

24
geven om de ander! DE MAGAZINE van STICHTING VRIENDEN VAN DE HOOP 6 december 2014 WWW.DEHOOP.ORG 39STE JAARGANG Nieuw: CYCLE FOR HOPE OP DE MOUNTAINBIKE “IK GEBRUIKTE DRUGS OM NIETS TE VOELEN” Jonathan Het Inloophuis: even uitrusten van de strijd

description

 

Transcript of De HOOP 6 dec 2014

Page 1: De HOOP 6 dec 2014

geven om de ander!

DE

Magazine van Stichting Vrienden Van de hoop6 dece

mbe

r 201

4

w w w.DEhoop.org • 39stE ja argang

Nieuw: CyCle for

Hope op de mountainbike

“Ik gEbruIktE

Drugs om nIEts

tE voElEn”

Jonathan

Het Inloophuis: even uitrusten

van de strijd

Page 2: De HOOP 6 dec 2014

HOOP 6.20142

THEMA: ‘Bezuinigingen en veranderingen’

pagIna 10

pagIna 14

pagIna 17

Nieuw: CyCle for Hope op de mountainbike

De Hoop breidt detox mogelijkheden uit

Sinds 1 oktober is de capaciteit

van de laagdrempelige

detoxafdeling Crosspoint

verdubbeld van 14 naar

28 plaatsen.

pagina 7

InHoudSopgAvE

“Ik wIST nIET dAT Er zovEEl goEdE MEnSEn zIjn”

passie voor jongerenjongErEnwErkEr robErT pruIS

vAn TErwIllE HEEfT EEn pASSIE

voor jongErEn. “zE MoETEn zElf

kEuzES lErEn MAkEn, MAAr Er

koMT zovEEl op zE Af!

Groningen

Raalte

Beekbergen

Dordrecht

OudBeijerland

Lunteren

Lichtenvoorde

Alphen

Den Helder

Amsterdam

Eindhoven

Lelystad

Hoorn

Houten

Apeldoorn

Rijssen

Enschede

Vlissingen

Tholen

RotterdamGouda

Katwijk Amersfoort

Stichting De Hoop Samenwerkende organisaties

aan dit magazine werken de volgende organisaties mee:

CaribisCh NederlaNd

Willemstad

Kralendijk

Curaçao boNaire

deze stichtingen zijn verbonden aan Stichting de hoop

Page 3: De HOOP 6 dec 2014

HOOP 6.2014 3

Jonathan (32) is dertien als hij voor het eerst drugs gebruikt, en vijftien als hij begint te dealen. Na een reeks opnames ziet hij uiteindelijk op een bijzondere manier zijn verleden en zijn emoties onder ogen bij de ommekeer.

vErHAlEn van Hoop

“Ik heb echt kunnen rouwen

om wat ik heb meegemaakt”

Jonathan

Page 4: De HOOP 6 dec 2014

HOOP 6.20144

vErHAlEnvan Hoop

“Ik MoEST wEnnEn AAn HET

HEbbEn vAn EMoTIES.”

Page 5: De HOOP 6 dec 2014

HOOP 6.2014 55

HElp onS HElpEn!

jonathan werd geholpen bij De ommekeer. tot onze grote spijt is De ommekeer inmiddels, vanwege bezuinigingen, gesloten. helpt u ons om de andere plekken waar mensen samen met de here god een nieuw leven beginnen open te houden? u bent nodig om christelijke zorg in nederland in stand te houden. stort uw gift op nl.06.Ingb.00.00.38.38.38 van stichting vrienden van De hoop. dank u wel!

“ik gebruikte drugs om niets te voelen en gewoon door te kunnen gaan,” vertelt Jonathan. “als kind ben ik misbruikt. ik heb altijd veel op straat geleefd, in de Schilderswijk en het centrum van den haag. het was een harde wereld. Mijn va-der bemoeide zich niet met de opvoeding. Mijn moeder was van goede wil, maar ze had vijf kinderen en haar handen vol. Mijn oudste broer dealde in drugs. Mijn eerste xtc-pilletje kwam via hem. ik vond een zak vol pillen en heb er een paar gejat. ik was toen dertien. toen ik veertien was gebruikte ik coke en toen ik vijftien was begon ik te dealen.”

dEprESSIEfals Jonathan twintig is laat hij zich opnemen. “ik heb een jaar in een kliniek gezeten en ben daarna drieënhalf jaar clean geweest. ik had een vriendin, maar toen de relatie uitging ben ik terugge-vallen.” Jonathan zoekt weer behande-ling, leert god kennen en gaat naar een Bijbelschool. Vervolgens werkt hij bij de stichting waar hij behandeld is, maar het gaat weer fout. Jonathan: “ik kreeg een burn-out en viel terug. ik was heel depressief.”

nIET HuIlEnJonathan besluit voor een nieuwe behan-deling naar de hoop te gaan. “terwijl ik op de wachtlijst stond, heb ik ontzettend veel coke gebruikt. Mijn opname had niet veel later moeten komen, of ik was er niet meer geweest. Maar dat interes-seerde mij niet. ik heb het programma gedaan, en viel drie dagen later terug. dat snapte ik toen zelf eigenlijk niet. nu zie ik dat ik niet aan mijn problemen gewerkt heb. ik kon mijn emoties niet controleren en had last van trauma’s uit het verleden, maar daar wilde ik niet aan. ik had een heel harde opvoeding ge-had, met het idee dat een man niet moet huilen. ik kon gewoon niet mezelf zijn. de psycholoog heeft me wel aangeraden om alles op te schrijven wat er met me

was gebeurd. dat heb ik gedaan, maar ik wilde er niet over praten.”

dE oMMEkEErer volgen een aantal jaren van opnames bij verschillende stichtingen. Uiteinde-lijk laat Jonathan zich opnemen bij de ommekeer, onderdeel van de hoop in cadier en Keer. ditmaal gaat het goed: “zodra ik er binnenkwam, wist ik dat ik op de goede plek was. er kwam rust over me. er waren in die tijd twee psychologen en een pastoraal team uit een kerk. die combinatie heeft me bij de kern van mijn verslaving gebracht. ik heb echt kunnen rouwen om wat ik heb meegemaakt. ik was heel boos over het verleden, over wat me was aangedaan. tot die tijd kon ik dat heel koud vertellen, maar nu kwam mijn emotie erbij.”

EMoTIESJonathan ervaart bij de ommekeer dat god hem dingen uitlegt: “op een gegeven moment bad astrid voor me, een vrouw uit het pastoraal team. ik ervoer dat god heel duidelijk tot mij sprak. ik zag een put en hij vertelde dat die put mijn emoties waren. er zat een deksel op die vastzat met stalen ketens. ik raakte in paniek. ik wilde niet dat de deksel open ging, laat staan dat ik wilde weten wat er in de put zat. astrid zei later dat ze doodsangst in mijn ogen zag. ik had het gevoel dat god tegen me zei: ‘Vertrouw Me. Mag ik die deksel eraf halen?’ ik zag hoe de kettingen werden losgeknipt. god zei: ‘Kijk in die put.’ ik wilde dat niet, maar ik deed het toch. toen zag ik allemaal mooie kleuren. dat maakte me boos. ik voelde me niet serieus genomen, maar god legde uit: ‘ik heb je emoties gemaakt en wat ik maak is mooi.’”

nIET vIESJonathan ziet en hoort nog meer: “de kleuren kwamen als slierten naar me toe. iedere kleur was een emotie. donkergroen was bijvoorbeeld verdriet. god zei: ‘ik heb ook verdriet en dat is niet vies.’ alle

emoties/kleuren leefden, en ze gingen ook voor mij leven. na het gebed ging ik naar de receptie om te zien of er post was. de receptioniste vroeg wat er met me was. ik zei dat er niets was. toen zei ze: ‘Jawel. ik zie voor het eerst emotie op je gezicht.’ ze kon zien dat ik anders was geworden.”

pErSoonlIjk bEgElEIdErJonathan heeft nog een hele weg te gaan na het bijzondere gebed. “het was in het begin lastig,” vertelt hij. “ik moest wen-nen aan het hebben van emoties.” het lukt hem echter om helemaal verslavings-vrij te worden en zonder drugs zijn emo-ties te ondergaan. na zijn periode bij de ommekeer begint hij aan een opleiding persoonlijk begeleider, om andere mensen te helpen. “Samen met god,” zegt hij er nadrukkelijk bij. “hij maakt het verschil in mijn leven.”

“Hij maakt het verschil in mijn leven.”

Page 6: De HOOP 6 dec 2014

HOOP 6.201466

actuEEl

frAnk SwInkElS wAS MEEr dAn zEvEn jAAr dIrECTEur vAn vrIEndEn vAn dE Hoop, dE

STICHTIng dIE fondSEn wErfT voor AllE projECTEn vAn dE Hoop wAAr gEEn SubSIdIE

voor IS. nu IS HIj – MET pIjn In zIjn HArT – op zoEk nAAr EEn opvolgEr.

“werken bij vrienden van De hoop is een roeping,” vertelt Frank. “aan de ene kant ben je zakelijk bezig, maar je merkt ook constant dat je afhankelijk van god bent. je weet dat iedere euro die je krijgt een cadeau is. ook worden mijn collega’s en ik geschaafd door de gesprekken met de cliënten. je verandert hier echt. ”

kwAlITEITEnwe vragen Frank over wat voor kwaliteiten de directeur van vrienden van De hoop moet beschikken. Daar is hij duidelijk over: “je moet god kennen als almachtig én als vader. Daarnaast moet je natuurlijk bedrijfsmatige, cijferkundige en marketing-talenten hebben, en het leuk vinden om de mensen te ontmoeten die De hoop een

warm hart toedragen. je talenten, karakter en kennis zijn belangrijk, maar ook leider-schap én geestelijk leiderschap is nodig om een enthousiast team te managen en te ondersteunen. Doorzettingsvermogen en een goed gebedsleven zijn essentieel.”

dubbElwaarom gaat Frank eigenlijk weg? Frank: “Ik heb duidelijk ervaren dat ik geroepen ben om fondsen te werven voor christelijke organisaties. na zeven jaar bij De hoop merk ik nu dat mijn roeping een nieuwe vorm krijgt. Ik neem een bedrijf over dat werkt voor verschillende (christelijke) goede doe-len in nederland. De roeping blijft dus, maar de vorm verandert. Ik hoop veel te blijven doen voor De hoop, maar ook voor andere

organisaties. het voelt wel vreemd. Ik krijg meer afstand van De hoop in een tijd dat De hoop door zwaar weer gaat en de achterban, dus ook vrienden van De hoop, een steeds grotere rol krijgt om onze cliënten te kunnen blijven helpen. maar ik bid en geloof dat er een heel goede opvolger komt!”

wordT u dIrECTEur vAn vrIEndEn vAn dE Hoop?hebt u interesse in de functie van direc-teur van Stichting Vrienden van de hoop? Meer informatie over de vacature vindt u op www.vriendenvandehoop.nl. U kunt ook contact opnemen met Frank Swinkels: [email protected].

“jE vErAndErT

HIEr ECHT”

Page 7: De HOOP 6 dec 2014

HOOP 6.2014 77

zorg

teamleider Johan Wiersma vertelt: “al jarenlang is er duidelijke vraag naar het laagdrempelige hulpverleningsaanbod van crosspoint, waar langdurig verslaafde mensen met veel bijkomende problemen een veilige plek vinden om te stabiliseren en af te kicken. daarnaast neemt ook de vraag naar korte (spoed)opnames de laatste tijd sterk toe, waarmee we snel en adequaat kunnen reageren op acute situaties waarin alcohol- en/of drugsgebruik tot een crisis leiden.“

profESSIonEEl wErkEn vAnuIT EEn nAbIjE rElATIEin de behandelstaf van crosspoint zitten een verslavingsarts, basisarts, gz-psycho-

nAAST AllE bEzuInIgIngEn wAAr dE Hoop ggz nET AlS vElE

AndErE zorgorgAnISATIES MEE TE kAMpEn HEEfT, IS Er

prACHTIg nIEuwS ovEr EEn uITbrEIdIng. SIndS 1 okTobEr IS dE

CApACITEIT vAn dE lAAgdrEMpElIgE dEToxAfdElIng CroSSpoInT

vErdubbEld vAn 14 nAAr 28 plAATSEn.

bEHAndElAAnbod CroSSpoInT

Een detox, beter bekend als afkicken, is het stoppen met het gebruik van verslavende middelen onder medische en psychische begeleiding. crosspoint kent momenteel drie zorgproducten. klinische detox is bedoeld voor langdurig verslaafde mensen die hulp nodig hebben bij het maken van keuzes voor de toekomst. Daarnaast biedt crosspoint korte detox aan mensen die in ambulante behandeling zijn bij De hoop, en een korte opname nodig hebben om clean te worden. De derde mogelijkheid is een spoeddetox, voor mensen waarvan de am-bulante behandeling bij De hoop stagneert als gevolg van een ernstige terugval. crosspoint kan deze mensen 24 uur per dag, 7 dagen per week opnemen voor een detox, waarna ze na veertien dagen terug-gaan naar hun behandeltraject.

DE hoop brEIDt DEtox mogElIjkhEDEn uIt

loog en psychiater. de helft van het team bestaat uit verpleegkundigen, zodat goede medische zorg is gegarandeerd. naast professionaliteit staat werken vanuit een nabije relatie met cliënten centraal. Johan: “We willen dat crosspoint een warme en veilige plek is waar we met elkaar zoe-ken naar wat goed is voor die ene unieke cliënt. echte hulp begint bij nabijheid, de ander werkelijk zien. ik wil dat we met onze cliënten op weg gaan naar herstel en genezing, maar dat we ook naast ze blijven staan als die vooruitgang (nog) niet lukt. We willen daarin christus navolgen en hun zijn liefde laten zien. dat betekent: hoop houden voor iedereen.”

Page 8: De HOOP 6 dec 2014

HOOP 6.201488

kort nIEuws

vErHAlEn vAn Hoop dEEl vIEr – ook MET uw vErHAAl?

u kEnT zE MISSCHIEn wEl: dE drIE

boEkjES ‘vErHAlEn vAn Hoop’

wAArIn oudgASTEn (ClIënTEn

vAn dE Hoop wordEn gASTEn

gEnoEMd) vErTEllEn HoE god bIj

dE Hoop Hun lEvEn vErAndErdE.

TEr gElEgEnHEId vAn HET

vEErTIgjArIg bESTAAn vAn dE

Hoop In 2015 wIllEn wE grAAg

dEEl vIEr uITbrEngEn. dAArvoor

zoEkEn wE MISSCHIEn wEl úw

vErHAAl, of u ClIënT vAn dE Hoop

bEnT gEwEEST of nIET.

In ‘verhalen van hoop Iv’ vertellen we de verhalen van gasten die al enige jaren of langer De hoop hebben verlaten. zowel hun verslaving of psychische problemen als hun huidige leven komen daarbij aan bod. Daarnaast willen we mensen aan het woord laten die de afgelopen veertig jaar geraakt zijn door het werk van De hoop. we horen bijvoorbeeld soms dat een presentatie van De hoop mensen stimuleert om zelf een pro-ject op te zetten. anderen worden door het verhaal van een gast van De hoop aan het denken gezet over hun eigen (geloofs)leven.

uw vErHAAl vErTEllEn?bent u een oudgast of bent u op een andere manier geraakt door het werk van De hoop? En wilt u uw verhaal delen met anderen in ‘verhalen van hoop?’ neem dan contact op met Els van weijen van stichting vrienden van De hoop: [email protected] of (078) 611 47 34.

“het draait geweldig,” vertelt han van den Boogaart, verantwoordelijk voor de be-drijven van de hoop. “We zijn er heel blij mee. alleen gaat het zo goed dat we meer vrijwilligers nodig hebben. en natuurlijk zijn er nog meer cliënten welkom die bij ons werkervaring willen opdoen, ook van buiten de hoop.”

han werkt momenteel zelf op zaterdagen mee om alle drukte aan te kunnen. er zijn nu veertien vrijwilligers, maar het dubbele aantal is nodig. han legt uit: “We hebben onder andere vrijwilligers nodig bij het brocante, maar ook bij de kleding,

mensen die spullen kunnen prijzen, kleren wassen, de kassa bemannen en vracht op-halen.” hij vult aan: “er zitten veel men-sen thuis die graag willen werken. dit is een kans om anderen te ontmoeten, maar ook om het evangelie te delen. iedereen die hier komt werken, krijgt de vraag: wil je de liefde van god uitdragen?”

Wilt u meer weten over Kringloopwinkel nieuwe hoop? Wilt u vrijwilliger worden of werkervaring opdoen? hebt u spullen die u wilt afgeven of die opgehaald moeten worden? Kijk dan op www.nieuwehoop-kringloop.nl of bel (078) 611 48 98.

Help mee bij nieuwe HoopIn dE vorIgE EdITIE vAn Hoop kondIgdEn wE HET Al AAn:

dE krIngloopwInkEl nIEuwE Hoop In HEndrIk-Ido-AMbACHT.

InMIddElS IS dE wInkEl opEn En wordT Er HArd gEwErkT.

Page 9: De HOOP 6 dec 2014

HOOP 6.2014 9

ook in 2015 hopen we weer het wandelevenement ‘Vrouwen lopen voor Vrouwen’ te houden. een sponsorwandeltocht door een mooie omgeving waarmee u de kwetsbare vrouwen en hun kinderen steunt die zijn opgenomen bij stichting de hoop en Terwille. doet u dit jaar (weer) mee?

al verschillende data waarop we willen wandelen zijn inmid-dels bekend. zo is er d.V. 30 mei een wandeling op Schouwen-duiveland, en zijn er op d.V. 13 juni wandelingen in zeegse, dordrecht en genderen. U kunt 10 of 20 kilometer lopen door de prachtige natuur. daarna bieden we u een welverdiende high tea aan.

U laat u sponsoren voor uw inzet en zo helpt u vrouwen in nood die bij de hoop en terwille worden geholpen. dit zijn vrouwen die uit de prostitutie komen, slachtoffer geweest zijn van men-senhandel of van huiselijk geweld, en vrouwen die te kampen hebben met een verslaving. hun eventuele kinderen zijn mee opgenomen en zo bouwen zij – met uw steun – aan een nieuw leven. daar komt u toch voor in beweging?

gEEf u op!Wilt u meer informatie of u opgeven? ga dan naar www.vrouwenlopenvoorvrouwen.nl of bel Stichting Vrienden van de hoop: (078) 611 13 55.

9

Stuur een kerstkaart naar de cliënten van De Hoop kErST IS EEn TIjd wAArIn wE dE gEboorTE

vAn onzE vErloSSEr HErdEnkEn. dAAr-

nAAST IS HET vAAk ook EEn pErIodE vAn

wArMTE En gEzEllIgHEId. MAAr nIET voor

IEdErEEn.

kerst kan voor cliënten van De hoop een confronterende periode zijn. velen zijn het contact met hun familie kwijt en vieren de feestdagen niet met hen. voor anderen was deze periode in het verleden een tijd waarin hun drank- of drugs-gebruik hoger lag. voor hen voelt het vaak heel vreemd aan om kerst ‘clean’ mee te maken. In zo’n periode kan een kaartje een enorme bemoediging zijn.

stuurt u een kaartje naar een cliënt van De hoop? kijk voor alle informatie op www.gevenomdeander.nl. u kunt ook bel-len naar stichting vrienden van De hoop: (078) 611 13 55.

‘Vrouwen lopen voor Vrouwen’ komt er weer aan!

9

Page 10: De HOOP 6 dec 2014

Hoop 2.201310

wErEldwIjd

rICk En rIA dE poorTEr,

EIgEnAArS vAn dE wIEl SErvICES,

wErdEn gEConfronTEErd

MET EEn vErSlAAfdE zoon.

HIj HErSTEldE gElukkIg. rICk

En rIA HElpEn SIndSdIEn

AndErE vErSlAAfdE MEnSEn,

dIE wordEn opgEvAngEn bIj

kruSAdA.

“onze zoon is verslaafd geraakt rond zijn zeventiende, aan cocaïne en alcohol,” vertelt rick. “als ouders hebben we dat niet gelijk opgemerkt. pas na anderhalf jaar hadden we het door. toen zijn we bij de hoop gekomen. We hebben zelf hulp gekregen bij het ouder- en partnerwerk. onze zoon is uiteindelijk in het buiten-land geholpen, bij een andere organisatie. hij is inmiddels twee jaar clean.”

wErkplAATSna het herstel van de zoon van rick en ria ontstaat er een plan. rick: “ons bedrijf loopt lekker, we zijn goed door de recessie heen gekomen. daarom wilden we anderen helpen. We zagen op de site van Krusada dat ze een werkplaats wilden

bouwen om mensen een vak te leren. dat sloot mooi aan, want we hebben zelf een machinefabriek. We zijn mee gaan wer-ken. ik moest voor de nieuwe werkplaats 250.000 dollar bij elkaar verzamelen bij bevriende ondernemers en dat lukte in zeven dagen! ik snapte er zelf niets van; ik wist niet dat er zoveel goede mensen zijn.”

HElpEnrick vertelt verder: “de werkplaats is bij de Wiel Services getekend en gebouwd en per schip versleept. We zouden zelf met mensen uit onze kerk mee gaan helpen bouwen, maar het schip kreeg problemen op zee en kwam pas aan toen wij al weer weg waren. de komende tijd zullen we echter nog vaak teruggaan naar Bonaire

“Ik wIst nIEt Dat Er zovEEl

goEdE MEnSEn zIjn”

om mee te helpen in de bouw en om de bewoners van Krusada te trainen!”

Wij danken rick en ria de poorter van de Wiel Services heel hartelijk voor hun enthousiasme en steun voor Krusada!

MEEr wETEn?meer informatie over krusada vindt u op www.krusada.nl. hier kunt u lezen hoe ook ú kunt helpen. Er is nog veel steun nodig voor de projecten die krusada op bonaire opzet voor ver-slaafden en ex-gedetineerden. meer informatie over De wiel services leest u op www.dewielservices.com.

Page 11: De HOOP 6 dec 2014

{advertentie}

CYCLE FOR HOPE RONDJE NEDERLAND 2015

DURF JIJ?

25-27 JUNI 2015

Twee dagen lang fietsen, dag en nacht, in afstanden van steeds honderd kilometer. Afzien in de bergen van Limburg, ’s nachts de Afsluitdijk over, in stilte de Posbank beklimmen bij zonsopgang. Doortrappen als je eigenlijk op bent van vermoeidheid. Een prestatie van formaat neerzetten: dat is Cycle for Hope Rondje Nederland.

Voor de tocht laat je je sponsoren. Zo geef jij met jouw heldhaftige prestatie hoop aan mensen die leven aan de rand van het bestaan. Mensen die verslaafd of dakloos

zijn, maar vechten voor een nieuw leven. Zij kunnen dat niet alleen. Bij De Hoop geven wij hen passende hulp. In 2015 bestaat De Hoop veertig jaar. Daarom is er dit jaar een bijzondere editie van Cycle for Hope Rondje Nederland, waarbij we finishen tijdens de open dag. Dit betekent dat duizenden mensen op je zullen staan te wachten om jou te verwelkomen!

Durf jij mee te doen? Maak dan je vrienden enthousiast, ga naar www.cycleforhope.nl en geef je samen op!

www.cycleforhope.nl

Samen met je fietsvrienden of gemeenteleden in estafette 48 uur langs de grenzen van ons land fietsen. Met jouw afzien kwetsbare mensen helpen die jouw hulp heel hard nodig hebben. Wordt dit jouw ultieme fietsuitdaging? Geef je dan nu op voor Cycle for Hope Rondje Nederland!

Page 12: De HOOP 6 dec 2014

1212

rEportagE

HET InloopHuIS vAn dE Hoop wordT MogElIjk gEMAAkT door uw gIfTEn. zondEr uw bIjdrAgE

zou dEzE bIjzondErE plEk, wAAr vIEr dAgEn pEr dE wEEk bIjnA HondErd MEnSEn TE ETEn krIjgEn,

nIET bESTAAn. wE lIEpEn EEn oCHTEnd MEE.

op vrijdag om 09.30 uur stappen we binnen. de meeste vrijwilligers zijn dan al aanwezig. aart leidt ons rond door de keuken en de bijgebouwen. “Kijk, hier kunnen bezoekers douchen als het nodig is, en hier geven we op woensdag Bijbelstudies. en hier zijn de wasmachines.” over de reden waarom hij vrijwilliger is bij het inloophuis, is aart duidelijk: “ik wil doorgeven dat een verslavingsvrij leven mogelijk is. ik ben zelf nu bijna zes jaar clean. als ik niet naar de hoop was gebracht, was ik

ook als gast in een inloophuis terecht-gekomen.”

dAgopEnIngom 09.45 uur schuiven de vrijwilligers bij elkaar om de dag samen te openen. er wordt bijgepraat, bijvoorbeeld over de Bijbel in gewone taal, die net is uitgekomen. “dat is misschien wel mooi voor onze Bijbelstudies,” peinst vrijwilliger carolien. daarna worden een aantal bezoekers besproken. Vorige week zijn twee mannen elkaar bijna in de haren gevlogen. Besloten wordt ze een tijdje de deur

te wijzen. “Bekvechten gebeurt, maar fysiek geweld is de grens,” zegt carl van den Berg, de beheerder van het inloophuis. Vervolgens wordt er uit de Bijbel gelezen en gebeden. Vrijwilliger peter bidt dat de bezoekers de kans krijgen om even uit te rusten van de strijd buiten. nog voordat er “amen” gezegd kan worden gaat de bel: het is 10.30 uur en de eerste bezoekers staan voor de deur!

gEwEldIgBinnen een paar minuten zijn er volop bezoekers. ze krijgen koffie en een stukje

Hoop 6.2014

het inloophuis: even uitrusten van de strijd

Page 13: De HOOP 6 dec 2014

HOOP 6.2014 1313

appeltaart, en schuiven aan tafel, om bij te praten of de krant te lezen. eén van de vechtersbazen van de vorige week komt binnen, en carl gaat gelijk met hem in gesprek. Wij praten intussen met bezoeker Jan. hij komt al meer dan een half jaar in het inloophuis. “ik vind het hier geweldig,” zegt hij. “ik heb hier vaste vrienden. ik kom bijna iedere dag. daarna ga ik de stad in. dan ga ik naar de bibliotheek, of zit ik op een bankje aan het Statenplein en kijk naar de mensen. ik ben ook druk bezig met een huis. dat ben ik door schulden kwijtgeraakt. nu slaap ik in een schuurtje.”

kEukEnWe nemen ook een kijkje in de keuken. daar zijn vrijwilligsters annemarie en aleida enorme hoeveelheden brood aan het smeren. aleida vertelt: “ik raakte mijn baan in de kinderopvang kwijt. nu help ik hier in de keuken, maar ik help ook de bezoekers met administratieve vragen. ik bel voor ze naar instanties, schrijf brieven voor ze, en leg brieven die ze krijgen uit. iedere dag smeren we zeven witte broden

en zeven bruine. in de winter doen we er soep bij, of iets anders warms.” annema-rie is bij het inloophuis gekomen nadat haar man door ziekte thuis kwam te zitten. “Mijn moeder raadde me aan om ook iets voor mezelf te hebben. Vroeger werkte ik in de zorg, maar daar werd het tempo alsmaar hoger. hier kan ik de tijd nemen. en ik ben tussen mensen die geloven! dat vind ik ook belangrijk.”

vErSCHIlWe praten ook even met beheerder carl. hij vertelt: “We laten ons bij ons werk onder andere leiden door prediker 11:1: ‘Werp uw brood uit over het water, want na vele dagen zult u het vinden.’ We zien vaak geen snelle oogst bij wat we hier doen, maar het werk is niet voor niets. We zien dat we getoetst worden op onze eigen christelijke principes en dat die het verschil maken. zo hebben we eens mee-gemaakt dat hier iemand drugs dealde. ik ben met die man apart gaan zitten en zei tegen hem: ‘We weten allebei wat je doet. Luister, we zijn afhankelijk van

giften en van wat de buurt van ons vindt. Wil je dit alsjeblieft niet meer doen?’ en hij snapte het en deed het niet meer. Je moet mensen als mensen behandelen.”

brood dES lEvEnShet is inmiddels 11.30 uur. de lunch die annemarie en aleida hebben voorbereid wordt geserveerd. in de volle zaal wordt volop gesmikkeld. en dan, om 12.00 uur, wordt het als vanzelf stil. carolien leest voor uit romeinen en de bezoekers lijken aan haar lippen te hangen. er is niet al-leen honger naar aards brood, maar ook naar het Brood des Levens.

HElpT u MEE? alleen door u blijft het Inloophuis in stand. helpt u de vrijwilligers om de bezoekers te steunen? uw gift is meer dan welkom op nl.06.Ingb.00.00.38.38.38 van stichting vrienden van De hoop. Dank u wel!

Page 14: De HOOP 6 dec 2014

HOOP 6.201414

EvEnEmEntEn

14

Nieuw: CyCle for Hope op de mountainbike

SnEllE AfdAlIngEn op boSpAAdjES nEMEn En STEIlE

klIMMETjES vErSlAAn. dAT IS AfzIEn! opklIMMEn uIT

EEn zwErvErSbESTAAn of EEn vErSlAvIng ook. dAT

kun jE nIET AllEEn. dAAroM orgAnISErEn wE CyClE

for HopE, dE SponSorfIETSToCHT voor STICHTIng

dE Hoop. In 2015 MET EEn nIEuwE uITdAgIng: EEn

MounTAInbIkEToCHT op dE vEluwE.

je controleert je helm en verlichting nog één keer, dan rijd je de duisternis in. avon-tuur ten top. na een aantal stoere rondjes door de nacht geef je het stokje door aan je teamlid. nu uitrusten, straks nog een mooie dagrit op de veluwe. wie de mtb-tocht van cycle for hope rijdt, kiest zijn eigen uitdaging. Een team-estafette of ga ik toch alleen? En kies ik voor 6, 12 of zelfs 24 uur crossen?

HoE wErkT HET?De mtb-tocht van cycle for hope van 27 en 28 maart 2015 bestaat uit een dagroute van circa 40 kilometer op de veluwe en een nachtrondje van 5 kilometer op het crossterrein van mountainbikeclub ‘bar End’. wie kiest voor de 24-uurs uitda-

ging rijdt eerst de nachtroute. als de zon opkomt, verplaatst het avontuur zich naar de dagroute. kies je voor de uitdaging van 12 uur, dan start je bij het ochtendgloren op de dagroute. Enkele uren later sluiten de individuele mountainbikers die 6 uur willen fietsen aan voor hun rit over de prachtige veluwe.

CroSSEn voor HErSTEl tijdens de tocht kom je langs horeb, het project van De hoop waar de opbrengst van de mtb-tocht naartoe gaat. mannen die worstelen met een verslaving kunnen langere tijd bij horeb verblijven. hier vinden ze hulp om de hindernissen in hun leven te overwinnen en een verslavingsvrij bestaan te beginnen. In 2015 willen we een deel van de

oude woonverblijven (afkomstig uit 1939!) renoveren. hiervoor is een bedrag van € 100.000 nodig. Dat geld hopen we mede met de MTB-tocht bij elkaar te fietsen.

Fiets mee met cycle for hope en geef mensen aan de rand van het bestaan

nieuwe hoop. Je kunt ook kiezen voor een toertocht op de racefiets. of beleef jij

straks het spectaculaire rondje nederland, een 48-uurs teamestafette waarbij je dag en nacht 1.200 kilometer door het land

trekt? Kijk op www.cycleforhope.nl voor alle informatie.

Page 15: De HOOP 6 dec 2014

HOOP 6.2014 1515

urban naturE runop 10 novEMbEr wErd dE TwEEdE urbAn nATurE run gEHoudEn. op EEn frISSE zonnIgE dAg dEdEn

bIjnA drIEHondErd MEnSEn MEE AAn EEn HEfTIg pArCourS voor HET goEdE doEl. zE kropEn door

dE ModdEr, kloMMEn ovEr obSTAkElS En SprongEn zElfS In SloTEn. dE opbrEngST vAn Hun

InSpAnnIng gAAT nAAr HET InloopHuIS vAn dE Hoop En nAAr dE voEdSElbAnk.

Bij de start van de Urban nature run is het een drukte van belang. op het grasveld wacht een groepje mensen tot zij mogen beginnen. ze hollen heen en weer en doen rekoefeningen terwijl de toe-schouwers in het zonnetje zitten met wat lekkers. even later worden de deelnemers bij elkaar geroepen voor een gezamenlijke warming-up. en dan… gaan ze van start!

InTEnSIEfer wacht ze een intensief parcours. zo rennen de deelnemers in een watertoren omhoog, ploeteren ze over opgestapelde autobanden heen, slalommen ze over dij-ken, klimmen ze langs een touw ónder een

brug door en veel meer. helemaal aan het eind wacht ze nog een rondje met een kliko vol water. tegen die tijd zijn de renners zo moe dat sommigen bijna tegen elkaar aan botsen. Maar er staan brede grijnzen bij iedereen op het gezicht. “het was nat, koud, maar geweldig,” zegt een deelneem-ster. “ik vond het één groot avontuur. de hindernissen waren goed bedacht en iedereen hielp waar nodig een handje mee. daardoor was geen muur te hoog!”

bEdAnkT!de opbrengst van de Urban nature gaat naar de kwetsbaren in de samenleving: het inloophuis van de hoop en naar de

Voedselbank. Bij het inloophuis kunnen mensen terecht die dakloos of eenzaam zijn, en bij de Voedselbank krijgen men-sen te eten die met minder dan € 180 per maand moeten rondkomen. We danken de deelnemers heel hartelijk voor hun help voor hen!

ook MEEdoEn?Doet u volgend jaar ook mee aan deze spectaculaire run? De race van volgend jaar staat gepland op 7 november 2015. u bent van harte welkom! www.urbannturerun.nl.

Page 16: De HOOP 6 dec 2014

HOOP 6.20141616

projEct

als we henry vragen wat het werk van Family care inhoudt, legt hij uit: “chris biedt bijna een kwart eeuw een luisterend oor voor kinderen en jongeren met vragen of problemen. voorkom! zet zich ook in voor jonge mensen: ze verzorgt verslavingspreventie binnen scholen en kerken. we weten dat er ook mensen zijn die door om-standigheden wel verkeerde keuzes hebben gemaakt. stay clean faciliteert zelfhulpgroepen waar ex-verslaafden elkaar ontmoeten ter bemoediging en steun.”

groTEr bErEIkhenry ziet grote voordelen van de samenwerking tussen de stich-tingen: “we willen de krachten bundelen en zo nog meer mensen helpen bij het maken van gezonde keuzes. Ik ben dankbaar dat de besturen elkaar hebben gevonden en dat we nu één organisatie zijn. we hebben een groter bereik en een gemeenschappelijke benadering van gemeenten en kerken. we zijn ook onderdeel van de zogenaamde zorgketen. sommige kinderen en tieners die we tegenkomen in het werk zitten zo in de knel dat ze hulp nodig heb-ben. binnen De hoop hebben we die mogelijkheid.”

EIgEn gEzICHTDe nieuwe situatie heeft weinig gevolgen voor de donateurs en sponsors van de verschillende organisaties. henry: “alle drie hebben ze een eigen gezicht naar buiten en dat houden we zo. zo blijft een gift aan chris bestemd voor het werk van chris. hetzelfde geldt voor voorkom! en stay clean. we houden de kracht van iedere ‘merk’ en gebruiken de sterkte van de eenheid.”

“We gebruiken de sterkte van de eenheid”

wIlT u onS HElpEn?de medewerkers van Family care ervaren dat door samen

verder te gaan ze verder kunnen komen, in vertrouwen op de leiding van de here god. Wilt u hen ook helpen om

verder te komen? als vrijwilliger, door gebed en/of door financiële steun? ga naar www.ikwiljulliehelpen.nl voor

meer informatie of bel (030) 637 31 44. alvast heel hartelijk dank!

dE voorMAlIgE STICHTIngEn voorkoM! En CHrIS

wErkEn Al EnIgE TIjd nAuw SAMEn. HET wErk

vAn dE bEIdE orgAnISATIES IS SAMEngEbrACHT

bInnEn STICHTIng fAMIly CArE. ook dE

ACTIvITEITEn vAn STAy ClEAn zIjn voorTAAn

ondErdEEl vAn dE STICHTIng. dIrECTEur HEnry

vAlk vAn fAMIly CArE vErTElT.

Page 17: De HOOP 6 dec 2014

1717

passie voor jongeren“In dEzE MAATSCHAppIj SToppEn

wE TIEnErS vAAk In HokjES. Ik

bAAl vAn dIE HokjES. jE MAg zIjn

wIE jE bEnT. dáT wIl Ik TIEnErS

MEEgEvEn.” jongErEnwErkEr

robErT pruIS vAn TErwIllE HEEfT

EEn pASSIE voor jongErEn. “zE

MoETEn zElf kEuzES lErEn MAkEn,

MAAr Er koMT zovEEl op zE Af!

HoE gAAn zIj Hun lEvEn InrICHTEn?

In dAT bEwuSTwordIngSproCES

ondErSTEunT TErwIllE HEn MET

HET jongErEnprogrAMMA rElEgS.”

robert legt uit: “de basis voor het pro-gramma wordt gevormd door de LEGS, een afkorting van lichamelijk, emotioneel, Geestelijk en sociaal. als je op deze gebie-den in balans bent, sta je stevig op je ‘LegS’ (engels voor ‘benen’) en kun je gezonde keuzes maken. dat is de theorie. als je die op jongeren over wilt brengen, moet je con-tact met ze maken. dat doen we visueel en actief, met filmpjes, praktijkvoorbeelden en spellen. Bijvoorbeeld het spel ‘Laat je niet inpakken’: tieners pakken een medeleerling in met krantenpapier. inpakken gaat snel, maar als je ergens in verstrikt raakt kom je er niet zo makkelijk uit.”

robert ziet op elke school tieners die risicogedrag vertonen of met verslavingen te maken hebben. “deze jongeren krijgen na het lesprogramma meer ondersteuning aangeboden,” vertelt hij. “Bijvoorbeeld door persoonlijke gesprekken via de anonieme chat. Jongeren vinden het lastig om hulp te zoeken. door de anonieme chat durven ze die stap vaak wél te maken.”

natuurlijk hebben niet alle jongeren een verslaving. “Maar ook dan kun je ze op het gebied van preventie veel meegeven,” zegt robert. “Laatst vertelde een jongen dat hij gaat gamen als hij zich rot voelt. is hij verslaafd? nee, maar ik kan hem wel laten zien dat gamen een korteter-mijnoplossing is en met hem meedenken over andere mogelijkheden. ik wil tieners leren dat ze uniek en waardevol zijn. in de lessen merk ik dat ze echt aan het denken worden gezet. god kijkt niet naar hun uiterlijk en hun gedrag, maar naar wie ze zijn. dat drijft mij elke dag.”

MEEr wETEn?het relEgs-programma van terwille biedt interactieve en karaktervormende lessen over imago, vriendschappen, mediagebruik, risicogedrag, seksualiteit en weerbaarheid in noordelijk nederland. meer informatie: [email protected] of bel (050) 311 62 26. voor de rest van nederland: kijk op www.chris.nl.

Hoop 6.2014

Page 18: De HOOP 6 dec 2014

HOOP 6.20141818

hElp mEE!

“red degenen, die ter dood gegrepen zijn; want zij wankelen ter doding, zo gij u onthoudt.” die tekst uit Spreuken 24:11 is al bijna veertig jaar het uitgangspunt van ons werk. de hoop is begonnen als een klein project, opgezet door christenen uit dordrecht die verslaafde mensen wilden helpen. het werk is vanaf het begin moge-lijk gemaakt door úw giften. Later, toen de hoop groter werd, kwamen daar bijdrages bij van zorgverzekeraars en gemeentes en eigen bijdrages van cliënten. Maar de giften van u, betrokken christenen, bleven uiterst belangrijk.

korTErde laatste jaren lopen de bijdrages van ge-meentes en zorgverzekeraars terug. dat heeft grote gevolgen. als iemand met een versla-

ving opgenomen wordt bij de hoop, zien we dat deze persoon veel meer problemen heeft dan ‘alleen’ een verslaving. Vaak is het contact met het gezin verstoord, is er geen werkritme en geen sociaal netwerk meer, en zijn er schulden. de hoop wil ook die pro-blemen aanpakken, maar dit kost veel tijd. in een ‘open markt’ worden kosten (en dus tijd) steeds belangrijker. onze gesubsidieerde zorg moet goedkoper worden, door kortere opnames. de focus komt dan te liggen op het leren omgaan met je verslaving. Maar wij geloven in – en blijven gaan voor – een verslavingsvrij leven!

opvAngplAATSEn InlEvErEnnaast dat we mensen korter kunnen opne-men, moeten we ook bijna de helft (circa zestig) van onze gesubsidieerde opvang-

plaatsen inleveren. de kamers en gebouwen blijven, maar de financiering ervoor valt weg. Wij willen de kamers natuurlijk blijven gebruiken. dit gaan we doen door ze te verhuren aan mensen die wel clean zijn, maar nog niet klaar voor een verslavingsvrij leven in de maatschappij. probleem is dat de kosten van deze plaatsen veel hoger zijn dan de huuropbrengst. niettemin willen we ze toch benutten!

dorpin dorp de hoop komen onze plannen samen. Wij dromen ervan om van het dorp een leefgemeenschap te maken, waar mensen als hun officiële behandeling afgelopen is nog een tijd kunnen blijven wonen. daar hebben ze betrokken medemensen om zich heen die hen helpen om verder te genezen en versla-

De Hoop vraagt u vaak om steun, Door gebeD en financiële Hulp. We zijn erg Dankbaar Dat u

Daar al bijna veertig jaar gul op reageert. en tocH… vragen Wij om nog meer. De Hoop Heeft

alsmaar HarDer steun noDig om te kunnen blijven Wat We zijn: een plaats Waar De Here goD

centraal staat in De zorg voor verWonDe mensen.

de Hoop heeft u nodig, harder dan ooit!

Page 19: De HOOP 6 dec 2014

HOOP 6.2014 1919

VIDEO / FOTOGRAFIE / VORMGEVING

Rocketboys realiseert visuele communicatie. Wij zijn een creatief

collectief, gespecialiseerd in videoproductie, grafi sch ontwerp en

fotografi e. De krachten gebundeld, bedenken we sterke concepten en

verrassende oplossingen voor onze opdrachtgevers.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Bel of mail ons dan gerust. Wij maken graag kennis met u om de mogelijkheden te bespreken!

[email protected] • www.rocketboys.nl

vingsvrij te leren leven. een plek waar ze echt de tijd krijgen om te herstellen. We zijn al praktisch bezig om nog meer een dorpsgevoel te creëren. zo heeft dorp de hoop sinds oktober een coffeebar, waar cliënten elkaar ’s avonds informeel kun-nen ontmoeten.

HElpT u onS?de hoop verhuurt steeds meer van haar opvangplekken voor een fractie van wat ze eigenlijk kosten. dat willen we blijven doen, want we willen blijven benutten wat we hebben gekregen. Maar daar is uw (financiële) steun onontbeerlijk bij. helpt u ons? zorgt u ervoor dat christelijke verslavingszorg blijft bestaan in neder-land? zorgt u er met ons voor dat kapotte mensen een nieuw leven kunnen begin-nen, samen met de here god? We zullen u blijven vragen om uw gebed en uw gift, maar ook om uw aanwezigheid op het dorp. U kunt ook onze cliënten helpen door uw aanwezigheid en zo de liefde en genade van god doorgeven. Wij hebben u nodig!

{advertentie}

Page 20: De HOOP 6 dec 2014

{advertentie}

Aantrekkelijke korting voor Vrienden van De Hoop

Past uw zorgverzekering bij uw principes?

Stap overen ontvang

€ 50,-

U staat bewust in het leven. U maakt bewust keuzes op het gebied van kerk, onderwijs en leesgedrag. Maar hoe staat het met uw zorgverzekering? Past die bij uw principes of heeft u er nooit over nagedacht?

Stap nu over naar Pro Life en ontvang:• 7,5% korting op uw basisverzekering• 10% korting op uw aanvullende (tandarts)verzekering.• € 50,- welkomstkorting, per verzekerde van 18 jaar en ouder, als u dit jaar overstapt naar Pro Life en een basisverzekering met aanvullende (tandarts)verzekering afsluit.

Meer informatie en voorwaarden:www.prolife.nl/zorgverzekering

55886-1411.indd 1 11-11-14 12:53

Page 21: De HOOP 6 dec 2014

HOOP 6.2014 21Hoop 1.20131

Chat: www.chris.nl. Doordeweeks van 14.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 22.00 uur. In het weekend van 19.00 tot 22.00 uur.

Mailen: [email protected]

Bellen: 078 - 63 123 00. op woensdagavond van 19.00 tot 22.00.

jE HEbT vAST wEl EEnS vAn CHrIS gEHoord. MET

CHrIS kun jE bEllEn, CHATTEn of MAIlEn. jE kunT

AlTIjd bIj CHrIS TErECHT. wAT Er ook MET jE IS.

MISSCHIEn gAAn jE oudErS SCHEIdEn of word jE

gEpEST. MAAr ook AlS jE ErgEnS AndErS MEE zIT –

of gEwoon EvEn vAn jE Af wIlT klETSEn – kun jE

ConTACT opnEMEn MET CHrIS.

hoeveel weet jij precies van chris? Dat kun je testen met de vragen hieronder. je kunt de antwoorden ook proberen te ontdekken op de website van chris: www.chris.nl.

O p r i c h t e r Chris Antwoorden: A = niet waar, B = waar,

C = niet waar, D = niet waar, E = waar

Page 22: De HOOP 6 dec 2014

HOOP 6.201422

gEbEDspuntEn

wEEk 52

22-12 t/m 28-12• Voor veel cliënten is de tijd

rondom Kerst en oud en nieuw extra moeilijk, met meer kans op terugval. Bid dat zij een gezegende Kerst hebben zonder gebruik van alcohol of drugs.

• Bidt u mee dat mensen die hulp nodig hebben voor verslaving en/of psychische problemen de weg weten te vinden naar de verschil-lende onderdelen van Stichting de hoop.

wEEk 1

29-12 t/m 4-1• We vragen uw gebed voor de

cliënten van terwille die hun feestdagen doorbrengen in de gevangenis. Wilt u bidden dat het feest van Jezus’ geboorte ook voor hen verandering brengt?

• dankt u voor iedereen die in januari een goed voornemen maakt om te stoppen met roken, alcohol of een andere verslaving. en wilt u bidden dat iedereen die daar hulp bij nodig heeft ook concrete stappen durft te zetten?

wEEk 2

5-1 t/m 11-1• Bij Sta op zorg merkt het team

dat god door cliënten van het inloophuis heen werkt, waardoor andere bezoekers de stap naar hulp zetten! dankt u hiervoor.

• Bid voor diegenen die dak- en thuisloos op straat zwerven. Bid dat ook zij hulp zullen zoeken.

wEEk 3

12-1 t/m 18-1• Bid voor de cliënten die uitge-

stroomd zijn uit de afdeling

de Jordaan. Bid dat zij een goede nieuwe plek vinden.

• We danken voor het werk van god dat hij in de levens van deze cliënten heeft gedaan en doet.

• de poliklinieken in houten en amersfoort bieden hulp aan kin-deren, jongeren en volwassenen met psychiatrische problemen en volwassenen met verslavingen. Bidt u dat mensen in de omge-ving de weg naar deze poliklinie-ken weten te vinden?

wEEk 4

19-1 t/m 25-1• Bidt u dat de bouw van het

nieuwe pand van de Brug Katwijk volgens planning mag blijven verlopen en dat er genoeg financiën voor zullen zijn.

• Bid dat de medewerkers van de Brug ondanks alle veranderin-gen in de Wet Maatschappelijke opvang nog steeds een manier kunnen vinden om onze ver-slaafde medemens te helpen naar een verslavingsvrij leven.

wEEk 5

26-1 t/m 1-2• de stichtingen chris, Voorkom!

en Stay clean werken nu samen binnen één organisatie, Family care. Wilt u bidden om wijsheid voor de directie en medewerkers van Family care te midden van alle veranderingen?

• Wilt u bidden voor groei van het aantal vrijwilligers voor Family care?

• Vele duizenden kinderen vinden de weg naar de chris chat. dit werk is alleen mogelijk door gif-ten. Bidt u mee voor voldoende donaties?

wEEk 6

2-2 t/m 8-2• Bij Krusada op Bonaire wordt

druk gewerkt aan het project eksitoso. dit is een huis voor ex-gedetineerden die door een verblijf daar weer perspectief krijgen op een normaal leven. Bidt u mee dat alles naar wens zal verlopen?

• We vragen ook gebed voor de medewerkers en vrijwilligers van Krusada. zij werken met een zware doelgroep van verslaafden en ex-gedetineerden. Bidt u dat ze de passie voor christus aan hen mogen doorgeven.

wEEk 7

9-2 t/m 15-2• We vragen uw gebed voor de be-

kendheid van grafisch centrum de hoop in de regio rond dord-recht en in christelijk nederland. Veel mensen kennen dit deel van het werk van de hoop nog niet.

• Bidt u ook voor nieuwe klanten voor het grafisch centrum.

wEEk 8

16-2 t/m 22-2• de klinieken challenge Mannen

en Freedom zijn samengevoegd. Bid dat de medewerkers en cli-enten snel aan de nieuwe situatie gewend zijn.

• Bidt u ook voor een goed nieuw programma voor de nieuw ontstane kliniek? Bid dat het de cliënten tot zegen zal zijn.

wEEk 9

17-2 t/m 1-3• dit jaar bestaat de hoop veertig

jaar. We danken voor de vele mensenlevens die in die jaren veranderd zijn door het werk van

de here god in de hoop.• We vragen u te bidden voor

vrede en rust voor de medewer-kers en cliënten in deze tijden van veranderingen en onduide-lijkheid.

wEEk 10

2-3 t/m 8-3• We zijn dankbaar voor de vele

mensen in onze achterban die bidden voor het werk van de hoop. We vragen de zegen van de here god over hen.

• Bidt u ook voor wijsheid voor onze leiders, in de raad van Be-stuur en in het management van de verschillende onderdelen van Stichting de hoop. zij nemen belangrijke beslissingen.

wEEk 11

9-3 t/m 15-3• Bidt u mee dat onze cliënten

elkaar onderling durven blijven aanspreken op hun gedrag en houding. dat is onontbeerlijk om werkelijk een nieuw leven op te kunnen bouwen.

• Bid dat de relaties met de zorgverzekeraars positief zullen blijven en we volop de ruimte blijven krijgen om onze Bijbelse missie te vervullen.

• dankt u mee voor de vele zegen die wij in ons werk mogen ervaren.

wEEk 12

16-3 t/m 22-3• Bid voor de vele vrijwilligers

die trouw het werk van de Brug praktisch ondersteunen. dank ook voor hun inzet.

• dankt u ook voor de rust en goede sfeer in het inloophuis van de Brug.

Page 23: De HOOP 6 dec 2014

HOOP 6.2014 23

Hoop 3.2013

coloFondE Hoopdriemaandelijkse uitgave van Stichting Vrienden van de hoop.

AdrESwIjzIgIng?Stuur een email naar: [email protected] of bel: (078) 6 111 355.

rEdACTIE En foTogr AfIEStichting Vrienden van de hoopprovincialeweg 122, 3329 Kp dordrecht telefoon (078) 6 111 355 email: [email protected]

vorMgEvIngUlfert Molenhuis, www.rocketboys.nlemail: [email protected]

druk de hoop grafisch centrumprovincialeweg 86, 3329 Kp dordrechtemail: [email protected]

A AnSpr AkElI jkHEIdredactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor uitspraken in deze uitgave door (ex)cliënten van de hoop en van concerninstellingen en door hun familieleden. Vóór verschijning zijn de (ex)cliënten akkoord gegaan met publicatie van hun uitspraken. niets uit deze uitgave mag openbaar worden gemaakt zonder voorafgaande toestemming van de redactie. Bij toegestemde plaatsing moet er sprake zijn van uitdrukkelijke bronvermelding.

STICHTIng vrIEndEn vAn dE HoopStichting Vrienden van de hoop is in het bezit van het cBF en het rfBkeurmerk en door de Belastingdienst erkend als anBi. giften kunnen worden overgemaakt op rekeningnummer nL06.ingB.00.00.38.38.38.

Harm

ik machtig Stichting Vrienden van de hoop om tot wederopzegging van mijn rekening af te schrijven:

❏ €10,- per maand; ❏ € 20,- per maand; anders: ❏ € per

Voornaam: geb. datum:

achternaam: m/v

adres:

postcode: plaats:

telefoon: e-mail:

(iBan) rekeningnummer:

datum: handtekeningdoor ondertekening van dit formulier geeft u toestemming aan: •StichtingVriendenvanDeHoopomdoorlopendeeneenmalige

incasso-opdrachten naar uw bank te sturen.•UwbankomdezeafschrijvingconformdeopdrachtvanStichtingVrienden

van de hoop uit te voeren. als u het niet eens bent met deze afschrijving kunt u deze binnen acht weken

eenvoudig laten terugboeken door contact op te nemen met uw bank.•Hetaangegevenbedragwordtafgeschrevenrondde25evandemaand.

SEPA machtiging

JA, ik steun Stichting De Hoop

Stuur deze kaart in een gesloten envelop zonder postzegel naar:

Stichting Vrienden van De Hoop, Antwoordnr 88, 3300 WB Dordrecht.

Gebruik deze kaart en uw gift is fiscaal aftrekbaar.

Geven om de ander!

❏ Ja, hou me per email op de hoogte van de ontwikkelingen

van Vrienden van de hoop

SEPA Incasso Machtiging

“om een goede vader te kunnen zijn, heb ik hulp gezocht”

Page 24: De HOOP 6 dec 2014

{advertentie}

In december organiseert Stichting Vrienden van de Hoop een kerstkaartenactie om de cliënten van De Hoop te bemoedigen. Kerst is vaak een lastige en eenzame tijd voor hen. Steek onze cliënten een hart onder de riem en stuur een kerstkaart!

Doet u mee?Kijk op www.gevenomdeander.nl U kunt hier ook kant-en-klaar kerstkaarten bestellen.

Geven om de ander: stuur een kerstkaart!

“Het is bijzonder dat mensen aan je

denken. ik ervoer dat ik

niet werd vergeten en ertoe deed.”

In 2015 viert De Hoop het veertigjarig bestaan. We zijn dankbaar voor de vele wonderen van God die we in deze veertig jaar hebben mogen

meemaken. Ook in de toekomst hopen we verder te gaan met het werk, ondanks de vele bezuinigingen.

Viert en gedenkt u het jubileum van De Hoop met ons mee? Houd de website www.vriendenvandehoop.nl in de gaten voor onze jubileumactiviteiten.

www.vriendenvandehoop.nl