De Flambouw van april 2010

20
April 2010

description

De Flambouw van april 2010

Transcript of De Flambouw van april 2010

Page 1: De Flambouw van april 2010

April 2010

Page 2: De Flambouw van april 2010

2

Diensten in de Evangelisch-Lutherse kerk,

Datum/Dag Voorganger Ouderling/ Organist

4 april Pasen

ds. H. Günther, Deventer

Jan Grisnich/ Gea Hoven

11 april Beloken Pasen

ds. G. Berveling, Zwolle

Johanna Wildeman/ Gea Hoven

18 april Misericordias Domini

pastor M.J. Düsseldorp

Andrea Nijland/ Gea Hoven

25 april Jubilate

ds. H. Günther, Deventer

Hanneke Buurman/ Gea Hoven

2 mei Cantate

Nog niet bekend Lolke Folkertsma/ Gea Hoven

9 mei Rogate

ds. H. Günther, Deventer

Michiel Verhagen/ Gea Hoven

BIJ DE KERKDIENSTEN

p Paasmorgen zal ds Hans Günther voorgaan in de dienst waarin ook het Heilig Avondmaal bediend zal worden en de cantorij zal zingen.

Op zondag 11 april , Beloken Pasen, komt ds. Berveling, remonstrants predikant en lid van onze gemeente, de dienst leiden. Op 18 april zal pastor Marie-José Düsseldorp, justitiepastor en woonachtig in Zwolle bij ons voorgaan. Bij velen van u zal zij bekend zijn, omdat zij vaker bij ons is voorgegaan. Op zondag 25 april , Jubilate, is ds. Günther, onze consulent, weer bereid gevonden onze dienst te leiden en zal Lucas gedoopt worden. Zoon van Corrine en Bastiaan Venhuis – Van den Brom. Broertje van Tamar.

O

Page 3: De Flambouw van april 2010

3

Koestraat 2, Zwolle. Aanvang 10.00 uur

Oppas 0-4 jr

Nevendienst 4½ -10 jr

Andere informatie Elke zondag is er koffie/thee/limonade na de dienst!

Chantal, Beitske Maartje, Willemijn

Christa, Ingeriek 1e collecte: Stichting L’Accolade m.m.v. de cantorij viering Heilig Avondmaal

Jaap, Ester

Jeanine 1e collecte: Vierde Wereld Recreatieboerderij ’t Zwervel, Wijhe

Rienke/Chris, Willemijn

Christa 1e collecte: Kerk in Actie Diaconaat

Corrine, Maartje, Rinske, Rebekka

Els Doopdiens t 1e collecte: De Zonnesteen 2e collecte: Orgelfonds na de dienst: verkoop Wereldwinkel

Ester, Margriet

Esmeralda, Marjan

1e collecte: Lutherse Werkgroep Kerkmuziek m.m.v. de cantorij

Maartje, Willemijn

Mariska 1e collecte: De Zwieseborg m.m.v. Projectkoor “Koninginnezang” na de koffie: miniconcert Koninginnezang (zie artikel elders in deze Flambouw)

Op 2 mei, zondag Cantate , zullen we een dienst hebben waarin zang en muziek de boventoon zullen voeren. De cantorij zal dan ook weer zingen. Op 9 mei komt ds. Günther de dienst leiden. In deze dienst krijgen we de medewerking van een projectkoor “Koninginnezang” waar ook verschillende gemeenteleden uit onze gemeente in meezingen. Dit koor zal na de koffie om 11.30uur ook een miniconcert verzorgen waar iedereen welkom is. Meer hierover verder in deze Flambouw.

GEMEENTEAVOND e Gemeenteavond vind plaats op woensdag 14 april in het gemeentecentrum, aanvang 19.30 uur. Meer informatie vind u in de brief die

bij deze Flambouw mee is gestuurd.

D

Page 4: De Flambouw van april 2010

4

IK BEN VERBLIJD a vier weken afwezigheid, door ziekte, kom ik weer voor het eerst naar de kerk.

In de ‘huiskamer’ zijn de ‘voorbereiders’ en ook al wat ander volk aanwezig, onder andere Beitske de Jager en Pieter Visser met hun kroost. De jongste ligt genoeglijk en tevreden gebed in Beitskes gekromde arm, de dametjes Josianne en Dominiek zitten ter weerszijde op kleine stoeltjes, pa Pieter maakt het geheel compleet. Een mooi plaatje: jong gezin in alle rust in afwachting van de kerkdienst. Toch denk je dan even: geen sinecure op zondagmorgen zo’n gezin klaarstomen voor de kerkdienst! Beitske zegt: “De kinderen gaan graag naar de kerk… . ’s Zondagsmorgens roepen de meisjes: “Mamma opstaan, aankleden, eten, naar de kerk”. En dan zeg jij, veronderstel ik:

“Ik ben verblijd wanneer men mij Godvruchtig opwekt, zie wij staan gereed om naar Gods huis te gaan Kom ga met ons en doe als wij …”

“Is dat niet psalm 121?”, zegt Pieter. “Ik geloof dat het psalm 121 is: “Ik sla mijn ogen op en zie de hoge bergen aan …”, zeg ik. Pieter haalt de bundel erbij. “De hoge bergen” klopt, de opwekking tot kerkgang blijkt psalm 122 te zijn, Pieter zat er vlak bij! Eenmaal in de kerk wordt het eerste lied aangekondigd en, ja hoor, wat is het eerste lied dat wij aanheffen: psalm 122, vers 1, maar dan in de nieuwe berijming die in de toekomst ook weer een oude berijming zal zijn. Zullen Dominiek en Josianne uit die berijming op hun basisschool iedere week een versje leren, zodat ze, zoals ik, zowat de hele oude berijming op hun 69ste uit hun hoofd kennen? Ik vond het leuk dat versjes leren, anderen vonden het maar niets, je kon ze net zo goed uit de bundel zingen. Smaken verschillen. Op dit moment vinden de peuters Visser het nog leuk om naar de kerk te gaan en we besluiten met z’n allen dat dat maar gewoon zo moet blijven bij het ‘opgroeien’! Ik geniet altijd als ik al dat kleine spul op de trap zie zitten en ben blij met de ‘echte’ plaats die ze innemen in onze gemeente. Ze worden serieus genomen, bij hun doop beloven we met z'n allen er voor hen te zijn. Laten we met hen opgaan in het herdenken en vieren van het lijden en opstaan van de Here Jezus, ook naar hen luisterend en lerend uit hun vragen en opmerkingen. Laten we ze bekend maken met de rijkdom van het evangelie en het zingen daarover. Want loven en prijzen gaat bij mij tenminste het beste zingend. Tieneke Heilijgers

N

Page 5: De Flambouw van april 2010

5

UIT DE GEMEENTE Nieuwe leden Mevrouw N.M.Vis, Vrijheid 23, 8014 XX Zwolle. De heer R.M.Bal, Zwette 11, 8032 XL Zwolle. Beiden van harte welkom in onze gemeente! Verhuisd De heer J. Gazenbeek is verhuisd naar Verpleeghuis Zandhove, afdeling Vuurpijl, Hollewandseweg 17, 8014 BE Zwolle. Mevrouw C.M. Noorda is verhuisd naar Westinghousestraat 40, 9727 GZ Groningen. De heer W.F.L. Evelein is verhuisd naar Velduil 4, 8103 GL Raalte.

DAUWTRAPPEN EN ONTBIJT OP HEMELVAARTSDAG (13 MEI) et is een mooie traditie om op Hemelvaartsdag (13 mei ) na een vroege wandeling en een goed ontbijt samen de metten te vieren.

Om 7.00 uur verzamelen we bij het Theehuis in het Engelse Werk voor een wandeling onder leiding van Ineke Schoorel (vogels) en Eddy Weeda (planten). Als de wandelaars terug zijn, vindt er een gezamenlijk ontbijt plaats in het gemeentecentrum, dit zal om ca. 8.30 uur zijn. Wie deel wil nemen aan het ontbijt, moet zich even aanmelden via de intekenlijst die tot en met de zondag voor Hemelvaart in de hal van de kerk hangt. Contactpersoon voor het ontbijt is Jantine van der Heijden (tel. 038 4537214), die samen met enkele vrijwilligers elk jaar zorgt voor een heerlijke ochtendmaaltijd. Hierna vieren we de metten. Ook wie alleen om 9.30 uur naar de metten komt, is natuurlijk van harte welkom.

MAALTIJDGROEP p vrijdagavond 16 april en 21 mei bent u vanaf 17.30 uur welkom in het gemeentecentrum van de kerk voor een uitgebreide maaltijd die bereid

wordt door de Maaltijdgroep ‘Zwaan schuif aan’. Tegen een geringe vergoeding kunt u deelnemen; er is een driegangenmenu en koffie toe. Aanmelden kan bij Henk Jense ([email protected]).

H

O

Page 6: De Flambouw van april 2010

6

UIT DE KERKENRAAD

ort verslag van de kerkenraadvergadering van dinsdag 16 maart 2010. • Over de samenwerking Zwolle-Kampen kan op dit moment het volgende worden gezegd: onder leiding van Reind Loggen en met assistentie van de heer Gerrit Azink, die heeft geholpen bij de samenwerking Apeldoorn-Zutphen-Arnhem, wordt de mogelijkheid van een combinatie van gemeenten uitgewerkt. De voorzitters en secretarissen van de kerkenraden van de ELG Kampen en Zwolle zijn kortgeleden in overleg geweest met Reind Loggen en Gerrit Azink. In Kampen zijn inmiddels afspraken gemaakt over de continuïteit van de diensten na pensionering van de huidige kerkelijk werker. Een vaste gastvoorganger eens per maand is beschikbaar (in Kampen is elke veertien dagen dienst). Op de gemeenteavond wordt nadere informatie verstrekt over de stand van zaken.

• Mieke Lichtenbelt maakt zoals bekend inmiddels deel uit van de Synodale Commissie. Daarom heeft zij haar lidmaatschap van de classis Zwolle neergelegd. Naast Jan Grisnich (diaken) zou er nog een ouderling of kerkrentmeester moeten worden afgevaardigd naar de classis, die 3x per jaar bijeenkomt. Andrea Nijland zal Jan Grisnich de eerstkomende keer vergezellen en daarna besluiten of ze Mieke in deze functie wil opvolgen.

• De kascontrolecommissie, bestaande uit Brett Bos en Bastiaan Venhuis, heeft op 15 maart de boeken van de diaconie en van de kerkrentmeester financiën over 2009 gecontroleerd en (nagenoeg) in orde bevonden. Op de gemeenteavond zal de commissie haar verslag uitbrengen, waarin een enkel advies wordt gegeven over de jaarstukken.

• De diaconie gaat in gesprek met een nieuwe kandidaat voor de opvolging van Michiel Verhagen (a.s. kerkrentmeester gebouwen). De kerkenraad hoopt dat de vacature spoedig kan worden vervuld.

• In het kader van ‘omzien naar elkaar’ stelt de kerkenraad voor om een rubriek ‘wel en wee’ in de Flambouw op te nemen. Als iemand langdurig ziek is, of als iemand iets te vieren heeft, kan dat voortaan worden opgenomen. De kerkenraad zal betrokkene vragen of hij/zij dit goed vindt; als we naam en adres vermelden kunnen gemeenteleden hun belangstelling tonen.

• Marga Konings stopt op korte termijn met het verzorgen van de bloemengroet: zij heeft jarenlang in overleg met de predikant een bestemming voor de bloemen gezocht (de jarige 75-plussers in de gemeente en gemeenteleden die een ruggesteuntje nodig hebben). Marga Konings blijft haar werk als pastoraal assistente –volop- doen. De kerkenraad gaat op zoek naar een nieuwe medewerk(st)er voor de wekelijkse bloemengroet.

K

Page 7: De Flambouw van april 2010

7

• Op enkele kledinghaakjes na is de verbouwing en inrichting van de toiletgroep rond. De kerkenraad constateert dat alles bijzonder netjes is uitgevoerd.

• De oproep in de Flambouw voor een redacteur voor Gaandeweg heeft niet meteen een kandidaat opgeleverd. De kerkenraad zal nu enkele gemeenteleden polsen of men ‘in’ is voor deze functie.

• Nu de Mexicaanse griep officieel geen epidemie of pandemie meer is, kunnen wij het Heilig Avondmaal weer op de normale wijze vieren. De beker zal weer worden aangereikt. Uiteraard mag een gemeentelid, als hij of zij dat liever doet, het brood in de beker blijven dopen.

Lolke Folkertsma, secretaris.

KONINGINNEZANG p zondag 9 mei aanstaande zal onze dienst muzikaal ondersteund worden door een mede door ons

georganiseerd projectkoor “Koninginnezang”. Rienke en ik hebben elkaar zo’n 20 jaar geleden leren kennen op de lutherse jongerenmuziekdagen. (Die nog steeds bestaan.) Van al die lutherse muziek-dagen/weekenden/weken hebben we een vaste groep vrienden overgehouden. Omdat er geen lutherse muziekdagen werden georganiseerd voor gezinnen, hebben we samen met die vrienden het idee opgepakt om dan zelf maar onze eigen muziekdagen te organiseren. Elk jaar vindt dit plaats rond Koninginnedag en daarom hebben we onze muziekdagen “Koninginnezang” genoemd. Deze Koninginnezang wordt voor het vierde jaar op rij georganiseerd en dit jaar verblijven wij van 6 t/m 9 mei in “Het Utrechts Buitencentrum” in de bossen bij Oldebroek (ten westen van Zwolle). Het thema wordt: ‘Muziek is werelds!’. En dan bedoelen we, dat we ditmaal gekozen hebben voor componisten uit verschillende landen. Het thema biedt prachtige aanknopingspunten voor het kinderprogramma en de maaltijden. Voor overdag hebben we begeleiders voor de kinderen geregeld. Zij maken een eigen programma. Dit jaar willen we ook met de kinderen een aantal muziekstukken instuderen (zang en instrumenten). Het koor staat onder leiding van Jeroen de Haan en de kinderen studeren onder leiding van Mark Tempelaars. We werken dus mee aan de kerkdienst op 9 mei en aansluitend na de koffie geven we om 11.30 uur een miniconcert, die ook in onze kerk zal plaatsvinden. (De toegang is gratis.) De organisatie is in handen van: Mascha & Jeroen de Haan, Heleen & Ad de Wit, Petra & Bart Lip, Rienke van der Heijden & Chris Eekel. Chris Eekel.

O

Page 8: De Flambouw van april 2010

8

DIACONALE COLLECTES Vakanties voor gehandicapten De diaconale collecte op zondag 4 april (Eerste Paasdag) is bestemd voor Stichting L’Accolade. Deze stichting is ontstaan vanuit de wens om mensen met lichamelijke beperkingen een zelfstandige en onbezorgde vakantie te bieden in het buitenland. Uitgangspunt daarbij is dat de bungalows, het groepsgebouw, de kampeerplaatsen en het terrein volledig zijn aangepast en dat er 24 uur assistentie aanwezig is. Toen dit idee was geboren, is voor de realisatie hiervan de non-profit Stichting L'Accolade opgericht. Om betaalbare vakanties voor iedereen te bieden, is er voor gekozen bijdragen te werven via subsidies en sponsors in geld of in natura. Van deze bijdragen is in zuidwest Frankrijk een stuk grond en met een aantal gebouwen aangekocht. In twee jaar tijd hebben meer dan vierhonderd vrijwilligers l'Accolade Oléron omgetoverd tot een ideaal vakantieoord voor mensen met lichamelijke beperkingen. Het project werd begin 2000 afgerond en vanaf dat moment is l'Accolade Oléron volledig in gebruik. ATD Vierde Wereld / ‘t Zwervel De collecte op zondag 11 april is bestemd voor recreatieboerderij ’t Zwervel in Wijhe die werkt vanuit het gedachtegoed van ATD Vierde Wereld. Dit is een internationale beweging die in 1957 door Joseph Wresinski (1917-1988) is opgericht. De beweging wil mensen met een verschillende filosofische, religieuze en maatschappelijke achtergrond verenigen. ATD Vierde Wereld kiest voor een integrale aanpak waar de mens in armoede benaderd wordt als een geheel en niet versnipperd wordt in deelproblemen. Vierde Wereld Recreatieboerderij ’t Zwervel in Wijhe is daar een voorbeeld van. Meer dan 30 jaar geeft 't Zwervel heel arme gezinnen en anderen een unieke gelegenheid elkaar in alle vrijheid te ontmoeten. Ze is een springplank voor solidair samenleven. Collecte Diaconaat Kerk in Actie De collecte van 18 april is bestemd voor het binnenlands diaconaat van Kerk in Actie. In het bijzonder denken we dan aan mensen met een psychische aandoening en de mensen om hen heen, die continu voor hen klaarstaan. Met de collecte steunen we bijvoorbeeld Het Vakantiebureau., dat al vijftig jaar vakanties organiseert voor iedereen die zorg nodig heeft, zoals dementiepatiënten én hun partners. Ook steunen we de organisatie ‘Ruimte voor anders zijn’ met hun project Kerk Maatjes, waarin psychiatrische patiënten met een maatje naar de kerk gaan, iets wat ze vaak uit zichzelf niet durven. Met onze steun kunnen deze mensen meedoen in de kerk en de samenleving.

Page 9: De Flambouw van april 2010

9

De Zonnesteen Op zondag 25 april wordt er gecollecteerd voor Inloophuis de Zonnesteen, gevestigd in ons pand aan de Koestraat. De Zonnesteen is het nieuwe inloophuis in Zwolle voor mensen die met kanker te maken hebben. Zowel patiënten in elke fase van de ziekte/behandeling als hun naasten zijn er welkom. Het inloophuis is er niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen en jongeren. Tijdens de openingsuren is men van harte welkom voor een kopje koffie of thee en er is een getrainde vrijwilliger beschikbaar om betrokkenen en hun lotgenoten een luisterend oor te bieden. Het inloophuis wordt gerund door vrijwilligers en is afhankelijk van giften. Op de collectedatum 25 april is de Zonnesteen precies een jaar geleden geopend en sindsdien voorziet het in een duidelijke behoefte. Orgelfonds De tweede collecte op zondag 25 april is bestemd voor het onderhoudsfonds van ons orgel. Lutherse Werkgroep Kerkmuziek De diaconie wil op zondag 2 mei collecteren voor de Stichting Lutherse Werkgroep voor Kerkmuziek. Vanaf 1946 zet deze stichting zich in voor de verbreiding van de kerkmuziek in het algemeen en de Lutherse kerkmuziek in het bijzonder. Op diverse gebieden is de stichting actief en heeft in de loop der jaren velen enthousiast weten te maken voor de vocale en de instrumentale kerkmuziek. Naast werkweken voor kerkmuziek bestaan er muziekdagen voor jeugd en jongeren, studiedagen voor kerkmusici, korendagen en geeft de Lutherse Werkgroep drie à vier maal per jaar haar tijdschrift 'Musica Sacra' uit. Daarnaast worden er regelmatig publicaties van muziekuitgaven verzorgd. Dat alles kost geld, mede omdat de oplages niet groot zijn. Zorgboerderij De Zwieseborg De diaconale collecte op zondag 9 mei is bestemd voor Zorgboerderij De Zwieseborg in Loozen (Gemeente Hardenberg). Op de locatie is een monumentale hoeve omgebouwd tot vakantie-, logeer- en recreatieboerderij, waar gezinnen met een meervoudig gehandicapt kind samen op vakantie kunnen gaan. De Zwieseborg bestaat uit 6 aangepaste kamers voor gehandicapten, 5 appartementen voor de familieleden en een camping met 15 plekken. Verder is er een theehuis, een kinderboerderij en speeltuinen met aangepaste toestellen. Veel organisaties en instellingen hebben zich verbonden aan het werk van de stichting. De protestante kerken in Overijssel ondersteunen via hun diaconie allerlei projecten. Verschillende kerken hebben geld gedoneerd aan De Zwieseborg. Als diaconie steunen we dit regionale project.

Page 10: De Flambouw van april 2010

10

ZINGEN MET EEN ”FLINKE VLEUG LUTHER” p donderdag 22 april is er in onze Lutherse Kerk in Zwolle een zangavond die wordt georganiseerd door de Protestantse Kerk in Nederland. Het

programma biedt een kennismaking met kerkmuziek in vele kleuren en maten, stijlen en vormen. Zeker is dat het programma ‘een flinke vleug’ Luther ademt. Aan de avond werkt het Vocaal Theologen Ensemble o.l.v. Hanna Rijken mee. De vaste organist is Sebastiaan ’t Hart. Ook de cantorij o.l.v. Gea Hoven verleent zo mogelijk medewerking. De liederen die gezongen worden, worden toegelicht door ds. Roel Bosch. U bent van harte welkom om mee te komen zingen! Het programma begint om 20.00 uur en duurt tot uiterlijk 22.00 uur. Tussendoor is er koffiepauze. De toegangsprijs is € 10,-. Daarvoor ontvangt u een programmaboekje én het boekje ‘Zingt een nieuw lied!’ Genoemd boekje verschijnt begin april. Het laat mensen kennismaken met kerkmuziek in vele kleuren en maten, stijlen en vormen. De titel is ontleend aan de woorden van Psalm 98, ‘Zingt een nieuw lied voor God de Here!’ Steeds weer maken mensen nieuwe liederen om de boodschap door te geven en te bezingen. Het boekje bevat een inleiding over Luther en zingen. Luther schreef liederen in de volkstaal, bedoeld om thuis en in de kerk samen te zingen. Hij zag het lied als het beste middel om de gemeente bij de evangelieboodschap te betrekken. Het boekje bevat verder portretten van mensen die op een of andere manier bij de Lutherse kerkmuziek betrokken zijn, en een aantal liederen, uit de Lutherse traditie en uit de veelkleurigheid van de kerkmuziek in ons land. Het boekje wordt uitgereikt bij de zangavond bij ons, maar ook bij avonden elders in het land. U kunt het boekje ‘Zingt een nieuw lied!’ vanaf 1 april ook bestellen bij de Protestantse Kerk in Nederland: [email protected] of (030) 880 13 37. De prijs van het boekje is € 5,-, vanaf 10 exemplaren € 4,-. Wilt u verzekerd zijn van een zitplaats, stuurt u dan een e-mail met de plaatsnaam (Zwolle) en het aantal personen naar [email protected]. U komt dan op een reserveringslijst te staan.

GESPREKSGROEP 50+ NAAR HISTORISCH CENTRUM e interkerkelijke gespreksgroep 50-plus komt doorgaans bijeen in de het zalencentrum van de Oosterkerk aan het Koewegje. De laatste bijeenkomst

van dit seizoen vindt plaats op woensdag 21 april . Deze heeft een ander karakter dan gebruikelijk is, de groep komt namelijk niet bij elkaar in de Oosterkerk aan het Koewegje, maar gaat op bezoek bij het Historisch Centrum Overijssel (HCO), aan de Eikenstraat 20 te Zwolle. De lezing zal in het teken staan van ‘Zwolle in de 2e wereldoorlog’. Het HCO heeft een eigen parkeerplaats waar u gratis kunt parkeren. Het gebouw is rolstoeltoegankelijk. U bent van harte uitgenodigd, het belooft een interessante bijenkomst te worden. Deelnamekosten bedragen: € 3,50 (inclusief koffie/thee). Namens de voorbereidingsgroep: Tineke Diekema, tel. 038 4535733, e-mail: [email protected]

O

D

Page 11: De Flambouw van april 2010

11

VAN DE KERKRENTMEESTERS e collectes brachten in de eerste twee maanden van 2010 het volgende op: datum doel opbrengst datum doel opbrengst

3 januari kerk € 117,65 10 januari kerk € 236,35 17 januari kerk € 113,74 24 januari n.v.t.: dienst Oosterkerk

7 februari kerk € 140,17 14 februari kerk € 111,86 21 februari kerk € 124,09 28 februari jeugdwerk € 121,95 31 januari onderhoud € 121,40

De tussenstanden voor kerkbalans, jeugdwerk en zending zijn als volgt: tot en met

Kerkbalans 5 maart 2009 € 18.626,06 5 maart 2010 € 17.215,58 Jeugdwerk 5 maart 2010 € 565,00 Zending 5 maart 2010 € 463,50 Cor Noorda

LANDELIJKE ZENDINGSDAG KERK IN ACTIE

p zaterdag 10 april vindt van

10.30 tot 15.30 uur in het Protestants Landelijk Dienstencentrum te Utrecht de Landelijke Zendingsdag plaats van Kerk in Actie. Thema van deze dag is ‘Geloven over de grenzen heen’. In het ochtendprogramma zullen Kathleen Ferrier (Tweede Kamerlid voor het CDA met de portefeuille ontwikkelingssamenwerking) en Jan Greven (oud-hoofdredacteur van Trouw) reageren op de drie kernbegrippen van zending: geloven, verbonden zijn en gedragen worden. Hierna zal Kees Posthumus, kerkjournalist en theatermaker, met hen in gesprek gaan over hun visie op de zending. Daarna wandelt u in een klein reisgezelschap door een gevarieerd programma. U bereidt met elkaar een onderdeel van een zendingsdienst voor. U krijgt een kijkje in de keuken van het programma Zending en ziet hoe de keuze van een project tot stand komt. U zingt over de grenzen heen en ontmoet uitgezonden medewerkers op verlof. Verder krijgt u tips over fondsenwerving. Het is zo maar een greep uit een groot aanbod van verrassende ontmoetingen die u tijdens uw wandeling kunt ervaren. Deelnamekosten bedragen € 15,- per persoon, inclusief koffie/thee en lunch. Opgave bij Marjon Boerman, [email protected]. Op de site van Kerk in Actie (www.kerkinactie.nl) vindt u nog meer informatie.

D

O

Page 12: De Flambouw van april 2010

12

LUTHER’S MUZIEK ALS OLIE VOOR DE ZIEL (Deel 1) n een volle Utrechtse lutherse kerk houdt ds. Fred Kalis op de studiedag van de lutherse vrouwenbond een inleiding met de titel “Vogelvrij: Luthers omgaan

met muziek”. Daaraan vooraf gaat natuurlijk het “luthers koffiekwartiertje”, en als je vanuit alle hoeken van het land komt èn elkaar al een poosje niet gezien hebt, dan kan dat kwartiertje nog wel eens uitlopen…. Coby Aartsen opent de dag met een welkom voor iedereen en vertelt een sprookje over twee prinsen die om het koningsschap te verkrijgen een moeilijke opdracht moeten uitvoeren. Met behulp van een paar kleine olielampjes die in staat zijn een reusachtige zaal te verlichten, wint de jongste de troon. Met een klein beetje olie kun je grote wonderen verrichten. Ook al zal later blijken dat de bundel “Tussentijds” niet bij iedereen in de smaak valt, toch zingen we daaruit het morgenlied “De dag gaat open voor het Woord des Heren”. Bij de kennismaking noemt elk haar/zijn naam en woonplaats en de titel van een lievelingslied. Met stip genoteerd staat “Dank u voor deze nieuwe morgen” en een gedeelde tweede plaats is voor de Oosterhuisliederen “De Heer heeft mij gezien en onverwacht” en “Dan zal ik leven”. Ds. Kalis begint zijn inleiding door ons eerst naar een opname van “Ein neues Lied wir heben an” te laten luisteren. Luther schreef dit eerste lied voor de twee martelaren die in Brussel verbrand werden. Het lied geeft lucht aan zijn woede. Wanhoop klinkt er in het geheel niet in door. Het spreekt van daadkracht, een zaak van geloof. Luther steekt hiermee de gelovigen een hart onder de riem in de strijd tegen de onderdrukker. Het gaat van hoog naar laag (vergelijk met “Een vaste burcht”) en is zuivere verkondiging. Je vindt dit lied niet meer terug in de bundels.

Zingen in de volkstaal: dat is de functie van de liederen van de hervormingsbeweging. Aangestoken door de noodzaak hiervan, schrijft Luther het lied “Verheugt u christenen tesaam”, kort en bondig. Hierin komt Luther’s optimistische instelling tot uitdrukking: ze zullen ons er niet onder krijgen! (alhoewel Luther daar lang niet altijd zeker van is…). Maar gezongen moest er worden! Het is het begin van de vlucht van de “fliegende Blätter”, na de eerste vier liederen komen er weer negen bij en zo gaat het verder, samen met andere liedschrijvers. Het lied spreekt van daadkracht en brengt de boodschap verder!

I

Page 13: De Flambouw van april 2010

13

Luther weet waaraan de liederen moeten voldoen. Hij houdt vast aan de zin van de betekenis, maar wil er vrij mee omgaan. De woorden moeten voor ieder begrijpelijk zijn. De traditie is hem lief, maar het heden is belangrijker. Niet alleen in woorden, ook in melodieën: gregoriaans èn volkswijsjes (vergelijk lied 237 en lied 239 LvdK). Luther past de liederen aan aan het doel dat hem voor ogen staat, het is communicatie in woord en toon. Hij wil evangelische vrijheid nastreven. Hoe precies? Vanuit pedagogisch-didactisch oogpunt wil hij kort en bondig de kern van het Evangelie weergeven, om gemeenschapsvorming tot stand te brengen. Als doelgroep kiest hij studenten, die het lied verder moeten brengen en dan het liefst vierstemmig. Hij streeft naar kwaliteit in overdracht èn expressie die het lied in zich draagt. Muziek is voor hem ook de draagster van de blijdschap, het haalt hem uit menige depressie. Hij ziet theologie en muziek als geweldige gaven van God. Hij haalt veel inspiratie uit de natuur. Een grappig voorbeeld is het lied “Mei is de beste tijd van het jaar”, een lofzang op de bloei in de schepping en de vogels. Zingen is bij Luther onbekommerd, een gevolg van het geschapen zijn, alles verkondigt Gods heerlijkheid! Het woord “verwondering” past bij Luther, in kinderlijke zin, maar zeker niet kinderachtig. In het nastreven van kwaliteit werkt hij o.a. samen met Johann Walther, met wie hij de Deutsche Messe schrijft. De lezingen worden ook gezongen: de epistel in de 8e toon, passend bij de ernst van Paulus, het Evangelie in de 6e toon, vriendelijk. Hij ziet dit werk als een bouwwerk van Gods goedheid. Die kwaliteit verlangt Luther ook van anderen, zeker bij het zingen in de kerk. Hij wil geen “gebrom, gebrul of gesnork, ga dan maar naar de koeien en de varkens”. En een “predikant die niet kan zingen, kijkt hij niet aan”. Wordt vervolgd in de volgende Flambouw Coby Aartsen-Kraaijpoel

ONTMOETINGSDAG NLVB p 24 april 2010 vindt in Nijkerk de jaarlijkse ontmoetingsdag plaats van de Nederlandse Lutherse Vrouwen Bond. Er wordt stilgestaan bij de ‘de

spiritualiteit van (langs) de weg’. Ook vindt de jaarvergadering plaats en er is de multimediale voorstelling ‘In het voetspoor van Franciscus’ van Coos Blokhuis, die van Zutphen naar Assisi fietste. Meer informatie over het programma staat in de Flambouw van maart. De kosten voor deze geheel verzorgde dag bedragen € 20,- (ter plekke te voldoen). Aanmelden graag voor 17 april bij Erika Hillebrand, e-mail [email protected], tel. 0529 430454. Coby Aartsen-Kraaijpoel

O

Page 14: De Flambouw van april 2010

14

VERSLAG SYNODEZITTING 13 FEBRUARI 2010 nformatief verslag van de synodale commissie over de 4e gewone zitting van de 205e vergadering van de Evangelisch-Lutherse Synode op 13 februari

2010. Op deze vergadering moest onder andere over de toekomstige samenstelling van de synodale commissie worden gestemd, omdat de in mei 2009 aangetreden leden van de synodale commissie in een eerdere vergadering hun functies ter beschikking hadden gesteld. Met een nieuw samen te stellen synodale commissie zou, zo was de overweging, een bestuurlijke impasse kunnen worden doorbroken, welke ontstaan was na een periode van interne verschillen van opvatting over bestuur, beleid en werkvormen van de synode. Ook de samenstelling van de delegatie van de PKN naar de LWF-Assemblee (later dit jaar in Stuttgart) is hierbij punt van gesprek en verschil van inzicht geweest. Na uitvoerige verkenning van de ontstane situatie kwam een door de synode samengestelde adviescommissie bij monde van ds. D. Strasser met een voorstel voor de samenstelling van een nieuwe synodale commissie met een breed draagvlak in de synode. In overeenstemming met het advies van de commissie Strasser werden als leden van de nieuwe synodale commissie gekozen: mw. ds. S. Freytag (president), ds. A. Wöhle (vicepresident), de heer A. van der Meij (secretaris), mw. L. Wagenaar en mw M. Lichtenbelt. Ds. D. Bohlken beëindigde na de verkiezing van de nieuwe synodale commissie zijn lidmaatschap van de Evangelisch-Lutherse synode. Ds E. de Fouw zal dientengevolge worden gevraagd als predikantlid van de synode. Hierna werden de verslagen behandeld. De gestelde vragen worden schriftelijk aan de betreffende besturen doorgegeven. De Staat der Gemeenten werd goedgekeurd, waarbij het belang van dit document voor het overzicht over de ontwikkeling in de Lutherse gemeenten en het daarop gerichte beleid van de synode werd onderstreept. Verder werden onder meer het verslag van de RAB, de Theologische Commissie, het Luthers Vrouwenoverleg en ELKKwartaal behandeld en goedgekeurd. Na de verslagen kwamen nog enkele andere zaken aan de orde. Zo werd ds. A. Wöhle als nieuw gekozen vicepresident van de synode toegevoegd aan de delegatie naar de komende Assemblee van de LWF. Ds. S. Freytag was al in een eerdere samenstelling lid van de delegatie. Mw. Lichtenbelt werd gekozen tot primusafgevaardigde naar de generale synode. Er werd van gedachten gewisseld over de ongelukkige weergave in de pers van de omstandigheden die tot het verschuiven van de datum voor een aangekondigd symposium over het thema Luther en de Joden hadden geleid. De commissie die met de voorbereiding van een brochure over dat thema is belast (voorbereidingsmateriaal voor het geplande symposium) heeft voor de afronding van haar werkzaamheden nog tijd nodig. Daarna zal het symposium worden georganiseerd. Aan het slot van de vergadering stemde de synode in met een door ds. C. van Dam ingediende motie, waarin de synodale commissie wordt gevraagd te

I

Page 15: De Flambouw van april 2010

15

onderzoeken of en in hoeverre de deskundigheid van het de heer R. Loggen ook in de toekomst kan worden benut in de advisering aan de synodale commissie. De synodale commissie LUTHERSE MUZIEKDAGEN VOOR JEUGD EN JONGEREN

e Stichting Lutherse Werkgroep voor Kerkmuziek organiseert jaarlijks onder andere de Jeugdmuziekdagen, het

Jongerenmuziekweekend en de Werkweek voor Kerkmuziek. De Jeugdmuziekdagen worden in 2010 gehouden van 21 tot en met 24 mei in de ‘Blauwe Schuur’ in Amerongen. Thema is dit jaar ‘Vurige tongen’. De muzikale leiding berust bij Els Hermanides, Thea Endedijk en Niek Hermanides. De Jeugdmuziekdagen zijn bestemd voor kinderen tussen 7 en 15 jaar. Vier dagen wordt er gewerkt aan eenvoudige kerkmuziek die ingepast wordt in de afsluitende vesper aan het eind van deze muziekdagen. De muziek wordt ieder jaar gekozen rond een bepaald thema, bijvoorbeeld doop, psalmen, bijbelse personen, liturgische onderdelen, plaatsen in de Bijbel. Muziek die niet direct binnen de liturgie van de vesper te plaatsen is, wordt uitgevoerd in een zogenaamd ‘voorprogramma’. Het blijkt iedere keer weer mogelijk te zijn tot aan driestemmige koormuziek goed uit te voeren, vaak met instrumentale begeleiding. De muziek voor deze begeleidende instrumenten wordt veelal ter plekke geschreven, dit met het oog op de technische haalbaarheid. De laatste jaren zijn er tussen de 25 en 35 aanmeldingen. Het Jongerenmuziekweekend wordt in 2010 gehouden van 13 tot en met 16 mei in de Duiventil in Nunspeet. Het Jongerenmuziekweekend (16 tot 30 jaar) is in 1986 opgezet met het oog op de kinderen die te oud werden voor de Jeugdmuziekdagen, maar nog te jong waren voor de Werkweek voor Kerkmuziek. In deze opzet is de Werkgroep verrassend snel geslaagd, de laatste jaren nemen er zo’n 10 tot 15 jongeren deel aan de Werkweek die via de Jeugdmuziekdagen en de Jongerenmuziekdagen de smaak van de kerkmuziek te pakken hebben gekregen. Hoewel er geen toelatingseisen worden gesteld, wordt enige leesvaardigheid en muzikaliteit wel verondersteld. Niveauaanduiding: Motetten uit de ‘Zwölf Geistliche Gesänge’ van Heinrich Schütz, Evangeliemotetten van Willem Vogel. De Jongerenmuziekdagen worden afgesloten met een medewerking aan een kerkdienst en een concert. Instrumentale intermezzi op muzikaal verantwoord niveau blijken ieder jaar weer mogelijk. Er zijn gemiddeld tussen de 30 en 40 aanmeldingen. De 60ste Werkweek voor Kerkmuziek wordt gehouden van 24 tot en met 31 juli 2010 in de Zwanenhof in Zenderen (nabij Almelo). De muzikale leiding is in handen van Hans Jansen en Susanne Paulsen. Er wordt meegewerkt aan de kerkdienst op zondag 26 juli in de Grote Kerk in Almelo, alwaar op vrijdagavond 30 juli (20.00 uur) ook de eerste kerkmuziekuitvoering wordt gegeven. Het slotconcert vindt plaats op zaterdagmiddag 31 juli in de Grote Kerk in Doetinchem. Aanvang 17.00 uur.

D

Page 16: De Flambouw van april 2010

16

PROBLEMEN ROND DE KOSTER-SCHOOLMEESTER IN ZWOLLE (DEEL 2) - Voor deel 1: zie de Flambouw van maart 2010 –

e koster had echter geen geduld meer en op 10 januari 1816 werd door de predikant gemeld, dat Mötz met de noorderzon in de richting Deventer was

verdwenen, onder meeneming van een voorschot op zijn tractement, zijnde 37 guldens en 10 stuivers. Zo was men weer terug bij af. Weer was het de heer L. Thorbecke die in Duitsland informeerde, maar ditmaal zonder succes, Nu besloot de kerkeraad het in Nederland te proberen en er werd een advertentie geplaatst in de ‘Opregte Haarlemmer Courant’, het toonaangevende dagblad in die dagen. Dit leverde twee sollicitanten op, één uit Groningen en één uit Doesburg. De laatste, de heer J.M.A. Reinhold, viel bij de leden het meeste in de smaak. Maar er kwam een kink in de kabel. Het aanstellen van onderwijzers en het houden van een school was in het nieuwe Koninkrijk inmiddels aan regels gebonden. Er was toestemming van de koning voor nodig. De sollicitatie werd aangehouden en er werd een brief aan de koning opgesteld en verzonden. Het antwoord kwam al spoedig: men wilde eerst aan de hand van een vragenlijst het nodige van de Lutherse plannen weten. De kerkeraad liet weten, dat het om een Openbare school ging (iedereen was welkom), maar dat ook Lutherse wees- en armenkinderen kwamen. Onderwijs werd gegeven in lezen, rekenen, schrijven en de Nederduitse en Hoogduitse taal. Het onderwijs was niet gratis, maar voor de armen werd de helft betaald door de diakonie. Toen antwoordde de minister op 9 november 1816, dat de school wel toegestaan kon worden, maar dat er een nieuwe oproep moest komen voor de onderwijzer in de Staatscourant, de Zwolse Courant en desnoods de Opregte Haarlemmer Courant. Bovendien moesten de kandidaten een vergelijkend examen afleggen onder toezicht van het eerste schooldistrict van de Provinciale schoolcommissie. Deze stond voor Zwolle en omstreken onder voorzitterschap van ds. A.A. Alting uit Kampen. In februari 1817 meldden zich nu twee sollicitanten, waaronder de heer Reindhold uit Doesburg en de heer P.H. Röpeke. Het proces verbaal van het examen wees uit, dat de heer Reinhold afgewezen werd, omdat hij niet de vereiste bevoegdheden had, maar dat de heer Röpeke uit Leeuwarden benoemd kon worden. Helaas kwam er op 28 maart 1817 weer oponthoud. De minister was tot de ontdekking gekomen, dat de school eigenlijk een zogenaamde burgerschool was, die toestemming moest hebben van Burgemeester en Wethouders van Zwolle. Wellicht wilden dezen de toestemming van de commissie overnemen. Dit gebeurde inderdaad en op 10 april werd bericht van B & W ontvangen, dat de benoeming kon plaatsvinden. Eindelijk had de Lutherse Kerk na twee jaar weer een custos-schoolmeester. J. Erdtsieck (bron: Gemeentelijke Archiefdienst Zwolle; Kerkelijke Archieven KA022 02)

D

Page 17: De Flambouw van april 2010

17

VREDESWERKDAG UTRECHT é voorbereiding op de Vredesweek start op zaterdag 24 april op de Vredeswerkdag in Utrecht. De Vredeswerkdag is om te netwerken, om

ideeën te verzamelen en om plannen te maken voor activiteiten tijdens de Vredesweek (18 tot en met 26 september 2010). Ieder jaar organiseren enkele honderden kerken een Vredeszondag en organiseren ze doordeweekse activiteiten in het kader van de Vredesweek. Vredesorganisatie IKV Pax Christi maakt op de Vredeswerkdag het Vredesweekmotto bekend en zal divers materiaal, zoals onder andere de Liturgiekrant presenteren. In workshops is ruimte om ideeën op te doen voor eigen activiteiten in de Vredesweek. Er is muziek uit de Bijlmer en er is een gast uit Oost-Jeruzalem. VN- vrouwenvertegenwoordiger en IKV-bestuurslid Caecilia van Peski verzorgt de presentatie. Tijd: 11.00 tot 16.00 uur / Locatie: Bioscoop Wolff, Hoog Catharijne Radboudkwartier 19, 3511 CC Utrecht. Toegang is gratis. Aanmelden: [email protected].

KERKEN ALS PODIUM e werkgroep Kerken als Podium organiseert in april de volgende concerten:

10 april 2010 Musique à danser. Aanvang 15:30 uur Locatie Lutherse Kerk Uitvoerende(n) Harm Martens, gitaar en Fredau Miedema, zang Franse herdersliedjes, Spaanse volksliederen, Duitse liefdesliederen afgewisseld met eigentijds klassiek repertoire. 17 april 2010, Paasconcert “Ergens voor dag en dauw ” Aanvang 15:30 uur, Locatie Onze Lieve Vrouwe Basiliek Uitvoerende(n) Kamerkoor Convocaal uitgebreid met projectkoor o.l.v. Coert Bremmers. Met werken van Löwental, Bremmers, Harinck 24 april 2010, Studenten ArtEZ conservatorium Aanvang 15:30 uur, Locatie Doopsgezinde Kerk Uitvoerende(n) Brigitte van Hagen sopraan en Jan van Wijk, piano Werken van o.a. Grieg, Schumann en Chausson De concerten duren ongeveer drie kwartier. Na afloop wordt een bijdrage gevraagd van minimaal € 3,- per persoon. De serie is geheel afhankelijk van deze bijdrage. Meer informatie vindt u op: www.kerkenalspodium.nl

D

D

Page 18: De Flambouw van april 2010

18

ORGELCONCERTEN p 2 april zal Toon Hagen, cantor-organist van de Grote Kerk Zwolle in de serie inloopconcerten een orgelconcert verzorgen in de Broerenkerk, Achter

de Broeren 1 in Zwolle. [Broerenkerk, Zwolle | vrijdag 2 april 2010 | 12:3 0 uur] Zie ook: http://www.schnitgerorgelzwolle.nl/evenement.php?id=606

et concert op Tweede Paasdag in de Grote Kerk wordt dit jaar verzorgd door Ab Weegenaar, hoofdorganist van de St. Nicolaas- of Bovenkerk te Kampen.

Ab Weegenaar speelt op het Paasconcert bekende en minder bekende orgelwerken uit verschillende perioden. [Grote Kerk, Zwolle | maandag 5 april 2010 | 16:30 uur] Zie ook: http://www.schnitgerorgelzwolle.nl/evenement.php?id=636

GEBED: NAVOLGING

Vader, wij willen in het voetspoor van Jezus gaan, maar wij weten waar die voetstappen zijn uitgekomen… Zullen wij de moed hebben spot te ondergaan, een kruis te dragen… In de Kerstnacht zegt uw lichtengel: vreest niet! En ook op de Paasmorgen klinkt helder zijn boodschap: vreest niet! Geef ons de kracht, Getrouwe, de weg van Jezus te gaan, ons in te zetten voor het koninkrijk van zijn liefde, moedig en blijmoedig, vastberaden en vredelievend, tot glorie van U, onze Schepper, en tot geluk van mensen. Jaap Zijlstra (uit de bundel ‘Inkeer’, 1997)

O

H

Page 19: De Flambouw van april 2010

19

AGENDA Alle bijeenkomsten zijn in het gemeentecentrum, tenzij anders vermeld. datum tijd activiteit maandag 20.00-22.00 Cantorij (niet tijdens schoolvakanties) dinsdag 20.00-21.00 woensdag 10.00-11.00

bidstond t.h.v. Zitha van Breet, Lassuslaan 68

zo 4 april 16.30 Cantatedienst Grote Kerk, zie artikel Flambouw maart

15.30 Musique à danser, zie artikel Zaterdagmiddagmuziek Flambouw maart

za 10 april

10.30-15.30 Landelijke Zendingsdag, Utrecht, zie artikel zo 11 april 16.30 Michaëlsviering, Grote Kerk di 13 april 13.30-15.00 Oec. Gespreksgroep ‘Het Verhaal gaat’

9.45-11.30 Oec. Gespreksgroep ‘Als vrouwen aan het Woord komen’

wo 14 april

19.30 GEMEENTEAVOND vr 16 april 17.30 Maaltijdgroep ‘Zwaan schuif aan’ za 17 april 15.30 Paasconcert Convocaal, OLVBasiliek, zie

artikel Zaterdagmiddagmuziek Flambouw maart

di 20 april 19.30 Kerkenraadsvergadering wo 21 april 10.00 50+ Gespreksgroep, zie artikel do 22 april 20.00 Zangavond ‘Zingt een nieuw lied’ zie artikel

11.00-16.00 Vredeswerkdag, Utrecht, zie artikel za 24 april 10.00-16.00 Ontmoetingsdag NLVB, Nijkerk, zie artikel Verkoop Wereldwinkel (na de dienst) Kopijdatum Flambouw 2010 16.30 Vesper, Grote Kerk

zo 25 april

17.30/19.30 Gesprekskring Ad Fontes (info: 038 7370003) ma 26 april 19.30-22.00 Bibliodrama, Oosterkerk (tel. 038 4524660 /

e-mail: [email protected]) 11.30 Concert Koninginnezang zo 9 mei 16.30 Michaëlsviering, Grote Kerk

di 11 mei 13.30-15.00 Oec. Gespreksgroep ‘Het Verhaal gaat’ wo 12 mei 9.45-11.30 Oec. Gespreksgroep ‘Als vrouwen aan het

Woord komen’ do 13 mei 7.00/8.30 Hemelvaartsdag: dauwtrappen om 7.00 uur in

het Engelse werk en ontbijt om 8.30 uur, zie artikel

ma 17 mei Deadline Gaandeweg (eind mei t/m augustus) di 18 mei 19.30 Kerkenraadsvergadering vr 21 mei 17.30 Maaltijdgroep ‘Zwaan schuif aan’

Page 20: De Flambouw van april 2010

20