De Doorzetters (juni 2016)

4
Wielerkoers op Rerum Novarum Donderdag 5 mei waren al vanaf 7.30 uur vlijtige handen bezig om de vertrek- en aankomstzone in de Kapelstraat bij het ‘Gildenhuis’ in orde te stellen voor de ‘Grote Prijs Moretus’. Ook in de zaal gonsde het van bedrijvigheid. Inschrijvingsstand en plaatsen voor de mensen van de WBV, lunchpakketten klaarmaken, broodjes beleggen en niet te vergeten verse koffie. Pasar p.2 Sfeerbeelden Grote Prijs p.2 Caroline Bastiaens p.3 Femma p.4 De Kapelstraat bij de ‘Grote Baan’ werd afgesloten. Op de nodige plaatsen langs het parcours voor de miniemen en aspiranten werden de ‘seingevers’ uitgezet. Tijd voor een heerlijk bakje koffie. Wat geduld, de eerste inschrijvingen werden genoteerd en de sfeer begon er overal al in te komen. De eerste pintjes stroomden uit de tap en zo ging dat een hele dag verder. Stralen op het podium De proeven voor de jongste wielrenners konden starten en het eerste vertreksein klonk. Het jonge geweld vertrok en zo deden 168 deelnemers dat. Het was weerom een feest voor de jeugd. Het erepodium was voor de drie eersten uit elke categorie de ‘place to be’ om even te stralen en zich gelukkig te voelen. Nog een medaille en cadeau bovenop en zo keren winnaars terug naar huis. Na miniemen en aspiranten was het de beurt aan de dames jeugd. Een vernieuwing in Hoboken want voor de eerste keer een wielerkoers voor dames. De organisatoren legden de link met 125 jaar Rerum Novarum, een encycliek uit 1891 die ook vernieuwing aankondigde. Op deze feestdag was dit een normaal gegeven. De dames junioren en nieuwelingen gingen samen van start voor dertien ronden over een parcours van vier km lang, dus een race van 52 km. Buiten verwachting werd er hard gekoerst. De dames kwamen vroeger toe dan voorzien. Een laatste erepodium midden op straat, een kort interview van de winnares en alles dan weer opruimen om de straten terug vrij te geven aan het normale leven. Geslaagde editie Tijdens de receptie werden de eindlaureaten in de bloemetjes gezet en ontvingen zij uit handen van enkele prominenten en onze mandataris nog enkele prachtige geschenken. Een dagoverzicht en dankwoord aan al de vrijwilligers die dat weerom hadden mogelijk gemaakt sloot deze dertiende editie van de Grote Prijs Moretus af. Met dank aan de aanwezige leden vanuit beweging.net Hoboken. Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisaties. Jaargang 1, nr. 2 • juni-augustus 2016 • P106314 • VU: Beweging vzw Antwerpen, beweging.net Antwerpen, Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen. www.beweging.net/antwerpen De Doorzetters

description

Driemaandelijkse publicatie van bewegingspunt Hoboken

Transcript of De Doorzetters (juni 2016)

Wielerkoers opRerum NovarumDonderdag 5 mei waren al vanaf 7.30 uur vlijtige handen bezig om de vertrek- enaankomstzone in de Kapelstraat bij het ‘Gildenhuis’ in orde te stellen voor de ‘Grote PrijsMoretus’. Ook in de zaal gonsde het van bedrijvigheid. Inschrijvingsstand en plaatsen voor demensen van de WBV, lunchpakketten klaarmaken, broodjes beleggen en niet te vergetenverse koffie.

Pasarp.2

SfeerbeeldenGrote Prijsp.2

CarolineBastiaensp.3

Femmap.4

De Kapelstraat bij de ‘Grote Baan’ werd afgesloten. Op denodige plaatsen langs het parcours voor de miniemen enaspiranten werden de ‘seingevers’ uitgezet.

Tijd voor een heerlijk bakje koffie. Wat geduld, de eersteinschrijvingen werden genoteerd en de sfeer begon eroveral al in te komen. De eerste pintjes stroomden uit de tapen zo ging dat een hele dag verder.

Stralen op het podiumDe proeven voor de jongste wielrenners konden starten enhet eerste vertreksein klonk. Het jonge geweld vertrok en zodeden 168 deelnemers dat. Het was weerom een feest voorde jeugd. Het erepodium was voor de drie eersten uit elkecategorie de ‘place to be’ om even te stralen en zich gelukkigte voelen. Nog een medaille en cadeau bovenop en zokeren winnaars terug naar huis.

Na miniemen en aspiranten was het de beurt aan de damesjeugd. Een vernieuwing in Hoboken want voor de eerstekeer een wielerkoers voor dames. De organisatoren legdende link met 125 jaar Rerum Novarum, een encycliek uit 1891die ook vernieuwing aankondigde. Op deze feestdag was diteen normaal gegeven.

De dames junioren en nieuwelingen gingen samen van startvoor dertien ronden over een parcours van vier km lang, duseen race van 52 km. Buiten verwachting werd er hard

gekoerst. De dames kwamen vroeger toe dan voorzien. Eenlaatste erepodium midden op straat, een kort interview vande winnares en alles dan weer opruimen om de stratenterug vrij te geven aan het normale leven.

Geslaagde editieTijdens de receptie werden de eindlaureaten in debloemetjes gezet en ontvingen zij uit handen van enkeleprominenten en onze mandataris nog enkele prachtigegeschenken. Een dagoverzicht en dankwoord aan al devrijwilligers die dat weerom hadden mogelijk gemaakt slootdeze dertiende editie van de Grote Prijs Moretus af. Metdank aan de aanwezige leden vanuit beweging.net Hoboken.

Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijkeorganisaties. Jaargang 1, nr. 2 • juni-augustus 2016 • P106314 • VU: Beweging vzwAntwerpen, beweging.net Antwerpen, Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen.www.beweging.net/antwerpen

De Doorzetters

Met deze wetenschap stapten wehet geborgene van het kasteelbinnen in een prachtige inkomhalin twee delen. We kregen denodige les in destamboomevolutie van ditgeslacht om te eindigen bij dehuidige bewoner Graaf JohnMarnix van Sint-Aldegonde.

Dan naar de eerste verdiepingom enkele bemeubelde ruimtente bewonderen met een gevatteuitleg van onze gids. Zij had eenstreepje voor omdat haar moedernog op het kasteel gediend haden enkele bijzonderheden viadeze weg heel goed kende. Debibliotheek met enkele prachtigeexemplaren van boeken die inonze tijd van onschatbare waardezijn.

Via een verborgen trap(diensttrap) naar de kelder waarin de lange gang enkeletentoonstellingskasten stondenopgesteld. Zo gaf het verhaal inwoord en beeld over het geslachtons nog vele details prijswaaronder het gekende‘Wilhelmus’. Van daar ging hetnaar het theesalon voor dedames met parfum, het rooksalonvoor de heren met sigaar ensterke drank en nog de salons

volgens de seizoenen voor defamilie en genodigden. Prachtigeeetzaal trouwens met eeningenieuze verbinding naar dekeukenvertrekken.

Ten slotte kwamen we terug in deinkomhal terecht en werd degroep terug naar buiten geleidrichting kar- en koetsenmuseum,paardenstallen en de woningvoor de tuinman, jachtopzichter,paardenverzorger, …. Een knusverblijf alleszins en een prachtigeverzameling van koetsen enpaardengetuig is er tebewonderen. Bijna bij de uitgangeen begroeting met de Graaf enbeide Johns drukten de hand. Hetbezoek liep ten einde. We namenafscheid van de gids met eenwelverdiend applaus. In hetcentrum van Bornem nuttigdenwe nog een drankje op kostenvan de PASAR-kas.

Deze activiteiten mogen noggeprogrammeerd worden want ikwoon dichtbij en wist niet eensdat het kasteel te bezoeken was.Een ferme opsteker met veeldank aan het bestuur van PASARHoboken.

Rik

2

Pasar te gast in kasteelMarnix Van Sint-Aldegonde

Op 17 april trokken zestien gegadigden mee naar de ingangvan het kasteel. De gids Ann trok onze aandacht met eenkort overzicht bij het ontstaan van het kasteel en de invloedvan de Schelde (nu daar Oude Schelde).

Sfeerbeelden van de 'Grote Prijs Moretus'

De Doorzetters | juni 2016

3

Kan je ons vertellen wat jouw zomer zoal te biedenheeft?De zomer brengt in onze stad traditiegetrouw een helebrede waaier aan hoogstaande evenementen met zichmee. Op cultureel gebied bijvoorbeeld, heb je dezomer van Antwerpen waar je heel de zomer lang aanje trekken zal kunnen komen. Een dergelijk diversaanbod aan dans, muziek, theater en ook culinaireverwennerijen is iets om fier op te zijn alsAntwerpenaar. Hier zal ik zeker en vast regelmatigmee van gaan genieten.

Kunnen we in Hoboken zelf ook profiteren van eendergelijk cultureel aanbod?Vanzelfsprekend. Naast de Zomer van Antwerpen, dieop heel veel plekken in de stad en haar districtenaanwezig zal zijn, hebben we in Hoboken ook het

eigen aanbod van bijvoorbeeld ons cultuurcentrumGravenhof.Jong en oud, groot en klein, het zomerprogramma vanhet Gravenhof heeft werkelijk voor iedereen wat tebieden. Voorts kan men genieten van een heerlijkecocktail of een lekkere koffie in de zomerbar aan hetpark van Hoboken.

We zijn het er dus over eens dat er lokaal een mooiaanbod is. Maar ga je misschien zelf ook elders vanje vakantie genieten? Zijn er buitenlandsevakantieplannen?Plannen voor een vakantie staan nog niet vast. Maarhopelijk lukt het nog om een kleine twee weken teplannen. Dan is de kans groot dat we terug naar onsfavoriete vakantieland Italië trekken. Genieten vancultuur, natuur en zeker ook lekker eten. Om dan

inspiratie uit de Italiaanse keuken mee te brengennaar huis en uit te proberen tijdens het houden vanetentjes met vrienden thuis.

Zijn er nog tips of must-do’s die je aan deHobokenaar wil meegeven om te horen, te zien teproeven of mogelijk te lezen?Om te lezen beveel ik graag de boeken van Lize Spitaan. Een jong Belgisch talent! Als het op cocktailsaankomt hou ik het zelf liefst bij een klassiek glas cava,heerlijk!

Tot slot zou ik nog één iets willen meegeven aan demensen. Vergeet zeker niet om een bezoekje tebrengen aan Linkerwoofer! Zelf vind ik dit hetallerbeste stadsfestival! Deze zomer op 5 en 6augustus!

'De Doorzetters' trok naar bewegings-mandataris Caroline Bastiaens. Wevroegen haar naar haar plannen voordeze zomer.

De zomer vanCaroline Bastiaens

Dirk de Kort

Meer budget voor sociale leningen,in de toekomst ook voor notariskosten?

Zelf een woning verwerven isvandaag niet evident, noch inVlaanderen, noch in Brussel.Het Brusselse HoofdstedelijkeGewest wil het tochgemakkelijker maken voor zijninwoners en versoepelt devoorwaarden om inaanmerking te komen vooreen lening van hetWoningfonds.

‘CD&V pleit ervoor dat men ook inVlaanderen meer zou kunnen lenen om,naast de aankoopprijs, ook denotariskosten en registratierechten meteen sociale lening te kunnenfinancieren’, aldus Dirk de Kort, VlaamsVolksvertegenwoordiger. ‘Zo helpen wemensen die geen eigen startkapitaalhebben.’

In Brussel worden de voorwaarden voorsociale leningen versoepeld: debovengrenzen voor de inkomensworden opgetrokken en de interestvoetzal lager liggen. Bijzonder is ook dat

mensen tot 120 procent van de waardevan de woning kunnen lenen. Zokunnen ze ook de kosten van deaankoopakte betalen met het geleendegeld. Dit helpt mensen die geen eigenstartkapitaal hebben.

Notariskosten lenenIn Vlaanderen mag momenteel hetbedrag van het woonkrediet niet hogerzijn dan de geschatte verkoopwaardevan de woning of het appartement. Denotariskosten kunnen dus niet geleendworden. Dit betekent dat mensen zelfeen minimum aan eigen middelenmoeten hebben. Maar dat is niet vooriedereen haalbaar.

Over dit laatste aspect stelde Dirk deKort de bevoegde minister dan ook eenvraag in de commissie Wonen. Deminister antwoordde dat debeschikbare budgettaire middelen albehoorlijk onder druk staan. Maar zebeseft dat in de huidigeomstandigheden, waarin bankenstrengere voorwaarden opleggen en

een grotere eigen inbreng van dekandidaat-kopers eisen, steeds meermensen zich wenden tot het VlaamsWoningfonds of tot de VMSW om eensociale lening aan te vragen.

Meer mensen helpenDe minister zei op de vraag van de Kortdat een uitbreiding van de quotiteit van100 naar 120 procent de budgettairemogelijkheden waarover ze beschikt, zaloverschrijden en het aantaltoekenningen zal doen dalen. Daarbijvermeldde ze dat in 2014 eenrecordbedrag van 1,2 miljard euro aanmachtigingen uitbetaald werd in hetkader van de sociale lening. Dit wasslechts mogelijk door eenmalige injectievan 600 miljoen euro in hetverkiezingsjaar 2014.

Dirk de Kort: ‘De minister kreegintussen een machtigingsverhoging van700 naar 900 miljoen euro. Dat is goedwant zo worden meer mensengeholpen die moeilijk bij de privatebank terechtkunnen.’

De minister is geen voorstander van deverhoging van 100 naar 120 procentomwille van het beperkte budget en derisico’s voor de kredietgever en socialeontlener. Ze wil wel verder onderzoekenof de notariskosten mee ontleendkunnen worden. Voor deregistratierechten wil de minister hetmogelijk te ontlenen bedrag nietverhogen.

‘Dit zou voor veel mensen met weinig ofgeen startkapitaal een grote hulp zijn,’aldus Dirk de Kort. ‘Ik ben dan ooktevreden dat de minister dit verder zalonderzoeken.’

Meer weten over sociale leningen?Bij VMSW en Vlaams Woningfondsvind je meer informatiehttps://www.vmsw.be/Home/Ik-ben-particulier/Lenenhttp://www.vlaamswoningfonds.be/lenen/een-sociale-lening-de-voorwaarden

MyTrustO: Pak zelf je schulden aan

Steeds meer gezinnen en ondernemershebben het moeilijk om de eindjes aanelkaar te knopen. Eén tegenslag is vaakvoldoende om in een neerwaartse spiraalterecht te komen. Onbetaalde facturengroeien aan en leiden vaak tot eenuitzichtloze schuldenberg doorinvorderingskosten, gerechtskosten, …

De klassieke invorderings- en incassowereld biedtweinig perspectief: noch voor de bedrijven die vaakhun centen nooit of slechts ten dele terugzien, nochvoor de persoon met schulden die steeds dieper inde armoede duikt.

Geen bijkomende kostenMyTrustO is een dienstverlening die voor iedereentoegankelijk is en ontworpen vanuit degerechtsdeurwaarderspraktijk. Via dit objectief enjuridisch aanvaard systeem lossen mensen zelf hunschulden op termijn af, zonder dat daarbij nog een

dagvaarding of vonnis nodig is. Schuldeisersvorderen hun schuldvordering in zonder bijkomendekosten te maken. Deze aanpak verandert het huidigesysteem structureel en geeft mensen met schuldenen schuldeisers een nieuw toekomstperspectief.De dienstverlening MyTrustO werkt via een beveiligdtechnisch opslag- en communicatieplatform vangegevens in combinatie met het openbaar ambt vangerechtsdeurwaarder. Mensen kunnen zelf hunfinanciële problemen aanpakken en daarbij hulpvragen. Het budget van mensen met schulden gaatniet meer op aan bijkomende incasso- engerechtskosten. Met MyTrustO start je vanaf deeerste maand aan je afbetalingen. Deze begeleidingkost veel minder dan wat men aaninvorderingskosten moet afbetalen. Het is het duwtjein de rug om het heft in eigen handen te nemen enbiedt een nieuw toekomstperspectief.

Wie kan terecht bij MyTrustOIedereen in België die schulden heeft en deze nietonmiddellijk kan betalen, maar dit wel op termijn kan

door een haalbare spreiding in de tijd vast te leggen.In een eerste telefonisch contact wordt met behulpvan een aantal vragen de concrete situatieuitgeklaard. Als MyTrustO kan helpen, wordt er eenafspraak in een van de neutrale ontmoetingsplaatsenvastgelegd. Dan start in alle discretie de opmaak vaneen allesomvattend financieel document en eenconcreet afbetalingsplan voor alle schuldeisers.

Een afspraak maken kan elke werkdag tussen 9 en 12uur op het telefoonnummer 03 220 12 00. Als je ophet antwoordapparaat terecht komt, spreek dan jetelefoonnummer in en je wordt teruggebeld.Je kan via een mail naar [email protected] ook jesituatie toelichten en je naam en telefoonnummerdoorgeven. MyTrustO neemt dan zo snel mogelijkcontact met je op.Een afspraak gaat door in één van deontmoetingsplaatsen van je keuze.Op www.mytrusto.be vind je alle informatie rond dewerkwijze van MyTrustO en de adressen van deontmoetingsplaatsen.

De Doorzetters | juni 2016

4

Actief met Femma in HobokenKookdemoDinsdag 20 september van 9 tot 12 uur, Oude Pastorij, Salesianenlaan 1, HobokenHoboken Heilige Familie: Maria Taeymans - tel. 03 827 95 92

Een warm gebaar bij ziekte of tegenslag‘Opsteker’ is de vernieuwde versie van ‘Anker in Kanker’. Deze activiteit maakt tegenslag ofziekte, waaronder kanker, bespreekbaar. ‘Opsteker’ is een menselijke en creatieve benaderingvan gevoelens, herinneringen, hoop, bekommernissen, … Hoe kan je op moeilijke momenteneen vriendin zijn?

In deze workshop steek je nuttige tips op. Zit je eigen bootje momenteel op woelig water? Laatje even omringen aan de Femma-oever, kom er rust putten of je noden delen. ‘Opsteker’ is eenvoedende ervaring. Het samen zetten van positieve stappen op een hobbelig pad. Dat klinktmisschien wat kwetsbaar, in realiteit is het een gedeelde ‘Opsteker’.

Woensdag 21 september van 20 tot 22 uur, Zaal Moretus, Berkenrodelei 32, HobokenHoboken Centrum O.L.Vrouw: [email protected] - tel. 03 827 11 57

Mythes of waarhedenMensen geloven in allerhande mythes. Maar waar komen die mythes vandaan? Hoe komen zetot stand? En waarom geloven we ze zo gemakkelijk?Hoewel de meeste mythes relatief onschuldig van aard zijn, kunnen ze ook een gevaarbetekenen. In dit thema leggen we uit waar ze vandaan komen en hoe je zelf kunt ontdekken ofiets een mythe dan wel de waarheid is. We lieten ons inspireren door het boek van HermanBoel ‘666 leugens die iedereen gelooft’

Donderdag 17 november van 19 tot 21 uur, Femma lokaal, Kapelstraat 296, HobokenHoboken Sint-Jozef: [email protected] - tel. 03 829 06 63

ColofonVoor info over beweging.net Hoboken kan je terecht bij:John van der Linden, Antverpiastraat 20, 2660 Hoboken

Alles in het teken van de Geuze(n)

Op 17 juli kan je met Pasar Hoboken mee naar Brussel voor een echtevakantie-activiteit. Een verplaatsing is nodig om ons een hele dag onderte dompelen in een iets minder gekende wereld. We denken dat allesaan de beurt kan komen: een proeverij, een korte wandeling door hetgroen, een museumbezoek, verkenning van de omgeving, anderewerkomstandigheden en kennismaking met de verborgen toeristischepareltjes langs de route.

Iedereen mag mee, ook niet-leden. Noteer deze datum alvast en kijk opde website en facebook-pagina van Pasar Hoboken voor meerinformatie. We doen er alles aan om iedereen het naar zijn zin temaken en het programma bekendheid te geven. Het antwoord moetvan jullie komen, ook binnen beweging.net.

Info: [email protected] - 0473 789 083

Joeng en op pensioen

organiseert op

Zaterdag 12 november 2016een echt

JOEPSBALNet zoals in de ‘goede oude tijd’.Iedereen welkom

Zaal Moretus, Berkenrodelei, Hoboken

De Doorzetters | juni 2016