De Doorzetters (juni 2015)

4
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Paula Janssens, Paul Vekemanslaan 21, 2660 Hoboken Jaargang 2, nummer 3 (juni - juli - augustus 2015) Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisaties www.antwerpen.beweging.net - [email protected] dedoorzetters Het resultaat mag gezien worden. Prach- tige werkjes van de verschillende Hobby- en Creaclubs vullen de tafels. Er is ruimte voor enkele demonstraties. Cupcakes die reeds versierd zijn en cupcakes die ande- ren goesting moeten laten krijgen om dit ook te proberen. IJverige bloemschikkers die in geen tijd schitterende kunstwerkjes op tafel zetten. Een hoekje voor de dames van de naaicur- sus en hoekjes waar kinderen zich kunnen bezighouden of zich kunnen laten grime- ren. Niet te vergeten de Femma-stand met te verkrijgen boeken en materiaal. Stoelen bijzetten Om 12.30 uur zaten we gezellig onze - door Nicole verzorgde - boterhammen met beleg op te eten. En dan ... met een bang hartje ‘als er nu maar volk komt’. Iets voor 14 uur komen de eerste bezoekers. Iets later moeten we tafels en stoelen bij- zetten. Onze dranken en taarten worden geapprecieerd. Een ongelofelijk gezellige drukte vult de zaal. “Had jij dit gedacht?” wordt er hier en daar gevraagd. Onze ogen beginnen te blinken. Bedankt aan alle medewerkers. Bedankt beweging.net voor de steun. Maar ook be- dankt aan diegenen die de regen trotseer- den en het de moeite vonden om langs te komen. Wij hopen dat ook zij ervan heb- ben kunnen genieten. Een beetje moe maar oprecht gelukkig be- gonnen we om 17.30 uur aan het afbreken en opruimen. Het was een deugddoende samenwerking! Het bestuur van de 3 Femma’s Hoboken. Zondag 29 maart om 10 uur komen we een beetje aarzelend binnen in zaal Moretus. Al vlug wordt er hard gewerkt: tafels en stoelen aansleuren, dozen met materiaal binnenbrengen, uitpakken en schikken. Onze Femma-dames weten van aanpakken. Prettig samenwerken met de drie Femma’s

description

Driemaandelijkse publicatie van bewegingspunt Hoboken

Transcript of De Doorzetters (juni 2015)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Paula Janssens, Paul Vekemanslaan 21, 2660 HobokenJaargang 2, nummer 3 (juni - juli - augustus 2015)Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisatieswww.antwerpen.beweging.net - [email protected]

dedoorzetters

Het resultaat mag gezien worden. Prach-tige werkjes van de verschillende Hobby- en Creaclubs vullen de tafels. Er is ruimte voor enkele demonstraties. Cupcakes die reeds versierd zijn en cupcakes die ande-ren goesting moeten laten krijgen om dit ook te proberen.

IJverige bloemschikkers die in geen tijd schitterende kunstwerkjes op tafel zetten. Een hoekje voor de dames van de naaicur-sus en hoekjes waar kinderen zich kunnen bezighouden of zich kunnen laten grime-ren. Niet te vergeten de Femma-stand

met te verkrijgen boeken en materiaal.

Stoelen bijzettenOm 12.30 uur zaten we gezellig onze - door Nicole verzorgde - boterhammen met beleg op te eten. En dan ... met een bang hartje ‘als er nu maar volk komt’. Iets voor 14 uur komen de eerste bezoekers. Iets later moeten we tafels en stoelen bij-zetten. Onze dranken en taarten worden geapprecieerd. Een ongelofelijk gezellige drukte vult de zaal. “Had jij dit gedacht?” wordt er hier en daar gevraagd. Onze ogen beginnen te blinken.

Bedankt aan alle medewerkers. Bedankt beweging.net voor de steun. Maar ook be-dankt aan diegenen die de regen trotseer-den en het de moeite vonden om langs te komen. Wij hopen dat ook zij ervan heb-ben kunnen genieten.

Een beetje moe maar oprecht gelukkig be-gonnen we om 17.30 uur aan het afbreken en opruimen. Het was een deugddoende samenwerking!

Het bestuur van de 3 Femma’s Hoboken.

Zondag 29 maart om 10 uur komen we een beetje aarzelend binnen in zaal Moretus. Al vlug wordt er hard gewerkt: tafels en stoelen aansleuren, dozen met materiaal binnenbrengen, uitpakken en schikken. Onze Femma-dames weten van aanpakken.

Prettig samenwerkenmet de drie Femma’s

2 DE DOORZETTERS | JUNI 2015

ten: gezinsweekend, fietstochten, thema-avonden, kaartavonden, kindernamiddag met knutsel- en kookactiviteiten en nog vele andere. In het ledenblad RAAK vind je infor-matie van wat KWB op nationaal vlak nog te bieden heeft. In ons maandblaadje com-municeren we onze eigen activiteiten en alle praktische details om in te schrijven en deel te nemen. Elk lid krijgt ook een eigen wijk-

meester waar je terecht kan met al je vragen en opmerkingen. Via onze website www.kw-bmoretusburg.be en onze facebookpagina is er uiteraard nog veel meer informatie terug te vinden over wie we zijn en wat we doen.

Graag verwelkomen we jullie op één van onze volgende activiteiten.

Daarbovenop schrikken we ook niet terug van een goed feestje op tijd en stond. En dit alles aan zeer democratische prijzen. Daar we geen exclusieve mannenclub meer willen zijn, be-nadrukken we dat KWB een plaats heeft tus-sen en in het gezin. Dit proberen we ook in al onze activiteiten door te drukken.

Een greep uit ons assortiment van activitei-

KWB Sint-Jozef Hoboken Moretusburg is een vereniging, gestuurd door vrijwilligers, waar iedereen zich kan thuis voelen. Plezier maken in een ontspannen sfeer is voor ons de hoogste prioriteit. Bovendien houden we ook wel van een beetje sport, cultuur en avontuur.

Communicatie:van zwak punt een sterke lijn maken!Het is nog wat nieuw maar ons bewegingspunt Ho-boken bestaat echt. Daarom roepen we jullie alle-maal, mensen actief in Hoboken, op om samen met ons beweging te maken. We kunnen het niet alleen en hebben elkaar nodig. Om te weten hoe we elkaar kunnen helpen, moeten we met elkaar communice-ren. Hoe zien we dat?

In deze tijd van vele communicatiemogelijkheden: vaste lijn, GSM, internet, skype, sociale media, ... merken wij dat de uitwisseling tussen actieve men-sen en verenigingen bij ons in Hoboken niet op punt staat. Er zit nog te veel geruis op onze lijn. Zo vroegen we elke deelorganisatie naar adreslijsten van hun be-stuursleden. Daar hebben we maar weinig reactie op gekregen.

In alle deelorganisaties zijn er prachtige activiteiten en evenementen. ‘Vrijwilligers schitteren’ dankzij jul-lie inspanningen. Wij willen nog een stapje verder gaan. Laten we dus netwerken om samen de kracht te verzamelen die nodig is om het sociale effect op-nieuw de plaats te geven waar het recht op heeft. Dat begint met een goede communicatie. Laat dus van u horen of lezen!

Voor het kernbestuur met veel bewegende groetenJohn van der Linden - voorzitter

Plezier in ontspannen sfeer

Jaarlijks uitstapje kernleden Femma Hoboken OLVElk jaar bedanken we onze kerngroep voor hun inzet met een culinair of cultu-reel uitstapje. Op 24 april was onze afspraak dicht bij huis: een etentje in cul-tuurcafé Moretus.

Onze gastheer en kok was uitbater Luk. Hij verwelkomde ons met een glas cava en amuse-hapjes. Aan een mooi uitgedoste tafel serveerde hij een lekker vis-voorgerecht. Het hoofdgerecht, een vispannetje of parelhoen met fijne groen-tjes, was zeer geslaagd. Een glas wijn, als begeleider van al die geneugten, maakte alles picobello. Een dessert, gevolgd door een koffie of thee, bekroonde een geslaagde culinaire avond.

Er werd nog nagepraat over ditjes en datjes. Deze keer niet over een volgende activiteit in onze planning, maar gewone, gezellige damespraatjes. We kijken uit naar onze volgende afspraak om elkaar te blijven ontmoeten en bemoedi-gen in onze Femma-wereld.

Uitwaaitocht Femma Hoboken OLVDonderdag 7 mei stonden we om 9 uur klaar in het park van Hoboken voor onze jaarlijkse uitwaaitocht. Met 12 vrouwen begonnen we aan onze wandeling met korte haltes van bezinning over klein en groot geluk. Ria Van Bortel was onze lesgeefster rond het onderwerp Z-waai: klein en groot geluk. Zij deed dit, net zoals voorgaande edities, weer voortreffelijk.

We zakten naar de Moretus af om bij een lekker tas koffie ons gesprek verder te zetten. Ria gaf iedereen een aantal uitdrukkingen en gezegdes die met ons besproken werden. Rond half twaalf sloot Ria de bezinning af met een mooie tekst over telkens opnieuw beginnen.

Toepasselijk citaat: ‘Geluk is de vrucht van een lang innerlijk leven van vreugde en tevredenheid, het verhaalt van vredige uren en dagen op de zonnigste hoog-ten van onze ziel.’ (Maurice Maeterlinck)

3DE DOORZETTERS | JUNI 2015

In tijden van Vlaamse en federale besparingen letten steeds meer Vlaamse huishoudens op hun energiegebruik om zo de factuur te verminderen. Naast elektriciteit is de waterfactuur een belangrijke kost voor veel Vlamin-gen. ‘Niet alleen op onze elektriciteitsfactuur maar ook op waterverbruik kunnen we besparen’, zegt Dirk de Kort, bewegingsmandataris en Vlaams parlementslid. Hier zijn sociale correcties van toepassing, iets dat maar weinig mensen weten.

www.vmm.be/waterloketwww.dirkdekort.be

“Besparen in financieel moeilijkere tijden kan door je waterverbruik te beperken”

bruiken, erop letten dat je water niet on-nodig lang laat lopen, bijvoorbeeld bij het wassen of tandenpoetsen en je kan beter douchen dan in bad gaan. Je kan ook ge-bruik maken van een slimme toiletspoe-ling, eengreepsmengkranen, een goede spaardouchekop, bruismondstukken, wa-terzuinige vaatwassers en wasmachines.’ Belangrijk is verder dat je lekkende kranen en stortbakken zo snel mogelijk herstelt, restwaterstromen verzamelt en je leiding zo optimaliseert dat de lengte minimaal is.

Dirk de Kort voegt daaraan toe: ‘Je kan ook vrijblijvend bij watermaatschappijen zo-als PIDPA een waterscan laten doen als je wilt besparen op je factuur of als je denkt dat je een lek hebt.’ Zo vermijd je onnodig waterverbruik. Dat is zowel goed voor het milieu als voor je eigen portefeuille.

hemelwater een goed alternatief zijn. Zo bespaar je al een groot stuk op je water-factuur.

Sociale vrijstellingenWat veel mensen niet weten is dat er so-ciale correcties zijn op delen van de wa-terfactuur. De watermaatschappijen zijn door de Vlaamse overheid verplicht om sociaal kwetsbare groepen vrij te stellen van de bovengemeentelijke bijdrage.

De meeste watermaatschappijen, waar-onder bijvoorbeeld PIDPA, kennen ook vrijstellingen en vergoedingen toe voor de gemeentelijke bijdrage voor deze doel-groep. Bij een vrijstelling van de gemeen-telijke en bovengemeentelijke bijdragen, moeten deze huishoudens alleen de prijs van hun drinkwater betalen. In 2013 zijn 165.841 sociale vrijstellingen toegekend en 63.586 sociale vergoedingen.

Waterfactuur laten dalenVoor de andere groepen, die niet in aan-merking komen voor sociale correcties, zijn er ook manieren om hun waterfactuur terug te dringen. Na een nulmeting kan je verder opvolgen hoe je factuur evolueert.

Dirk de Kort: ‘Om je factuur terug te drin-gen kan je hemelwater opvangen en ge-

In Vlaanderen verbruiken we allemaal samen – gezinnen, landbouw en indu-strie – ruim 786 miljard liter water per jaar of 2 miljard per dag, waarvan bijna 50% leidingwater. Jaarlijks is dat gelijk aan een olympisch zwembad van 628 km diepte. De natuur geeft duidelijk signalen dat het zo niet verder kan. Dus zullen we duurzaam moeten omgaan met water.

110 liter water per dagDit kan door minder te verbruiken, wa-ter van hoge kwaliteit te gebruiken voor toepassingen die dat echt nodig hebben en het water minder te vervuilen, aldus de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). De gemiddelde Vlaming verbruikt onge-veer 110 liter water per dag, waarvan het grootste deel leidingwater. Zo gebruikt een persoon gemiddeld 44 liter per dag om zich te wassen, 30 liter voor het toilet, 17 liter voor de was, 8 liter voor de afwas en 3 liter om te drinken en koken. Deze cij-fers gaan over het gebruikte leidingwater.

In sommige huishoudens wordt er al put- of hemelwater gebruikt. Leidingwater is kwalitatief zeer hoogstaand en uitermate geschikt als dorstlesser, om voedsel te be-reiden, voor je persoonlijke hygiëne en de afwas. Voor andere zaken zoals het toilet, de was, de schoonmaak of de tuin kan

Bewegingsmandataris Dirk de Kort

4 DE DOORZETTERS | JUNI 2015

DVV-agent in Hoboken:ALERT nvKioskplaats 62, Hoboken

SINT-JOZEF MORETUSBURG

Woensdag 17 juni: ontmoetingsfeestDonderdag 10 september: workshop ‘Goed geslapen?’Woensdag 16 september: ontmoetings-feest

O.L.V. CENTRUM HOBOKEN

Woensdag 17 juni: zomerfeest Woensdag 16 september: PDA - mythen en waarheden Dinsdag 22 september: creatieve avond

HEILIGE FAMILIE HOBOKEN

Vrijdag 19 juni: zomerwandeling Dinsdag 14 juli: fietstochtDinsdag 11 augustus: fietstochtDinsdag 8 september: fietstochtDinsdag 22 september: demo kokenZondag 27 september: wandelingDinsdag 29 september: reis

femmagenda

Noteer alvast in jullie agenda

WorstenbroodavondZaterdag 9 januari 2016Met lekkere worstenbrodenen appelbollenGezellig samenzijn en dansen!