Cultuurkaart Magazine juni 2011

20
MAGAZINE CULTUURKAART VOOR DOCENT EN EDUCATIEF MEDEWERKER JAARGANG 4, NUMMER 4, JUNI 2011 CULTUURKAART.NL CULTUURKAART-CHECKLIST Nooit meer een belangrijke handeling vergeten VOORDELIGE VAKANTIE Zomerse CJP-kortingen DICHTEN ALS VONDEL Rond het Muiderslot

description

Cultuurkaart Magazine juni 2011

Transcript of Cultuurkaart Magazine juni 2011

MaGaZInEculTuurkAArT

VOOR DOCENT EN EDUCATIEF MEDEWERKERJAARGANG 4, NUMMER 4, JUNI 2011

CULTUURKAART.NL

MaGaZInE

culTuurkAArT-checklisTNooit meer een belangrijke handeling vergeten

Voordelige VAkAnTieZomerse CJP-kortingen

dichTen Als VondelRond het Muiderslot

- aDVErTEnTIE -

CULTUURKAART MAGAZINEJAARGANG 4, NUMMER 4, JUNI 2011CuLTuurKaarT MaGaZInE IS HET MaGaZInE OVEr CuLTuurEDuCaTIE VOOr DOCEnTEn En EDuCaTIEMEDEWErKErS Van CuLTurELE InSTELLInGEn.

REDACTIE: COrInE Van rEnSWOuDEEINDREDACTIE: arnE Van TErPHOVEnBASISONTWERP: LaVa.nL (Daan HOrnSTra)VORMGEVING: MarIE BEErEnHOuT BLADMANAGEMENT: HESTEr LEEFLanGUITGEVER: CJPDRUKWERK: PLaTFOrM P, rOTTErDaM DISTRIBUTIE: SanDD ISSN: 1877-7112

MEDEWERKERS AAN DIT NUMMER:WaLTEr GrOEnEn, SuZan DaMEn, JEnnET SIn-TEnIE, annEKE Van DEr VaarT, aLWIn SLOMP, GWEn MuSTaMu En nYnKE Van SPIEGEL.

REDACTIEADRES:CuLTuurKaarT MaGaZInE, POSTBuS 3572, 1001 aJ aMSTErDaM, TEL: 020 - 521 02 45. PErSBErICHTEn KunT u MaILEn naar [email protected].

ADVERTEREN IN CULTUURKAART MAGAZINE:MaIL VOOr InFOrMaTIE En TarIEVEn naar annEKE Van DEr VaarT; [email protected].

FOTO COVER: aLWIn SLOMP

coloFon

Het laatste Cultuurkaart Magazine van dit schooljaar alweer. ‘Laatste’ klinkt vaak een beetje triest, maar in dit geval valt dat reuze mee. In september zal er ook weer een ‘eerste’ zijn. Of we het volgende jaar met dezelfde vooruitzichten eindigen is nog de vraag. Signalen uit diverse hoeken pleiten voor het

voortbestaan van de Cultuurkaart, maar ondanks inspanningen van CJP is er nog geen helder zicht op een verandering van de politieke koers. Ik geloof er zeker nog in. Wat de Cultuurkaart betreft kunt u zich dus zonder zorgen opmaken voor de vakantie. Of u voorbereiden op de uitjes die docenten, leerlingen en vele andere vakantievierders bij u gaan maken deze zomer. als Cultuurkaart-bezitter kunt u zelf ook goedkoper naar musea of festivals, maar u krijgt ook veel voordeel op een reisverzekering, een fi jn tijdschrift voor op het strand, of cultuur in het buitenland. Laat u inspireren, via internet of de vele culturele smartphone-apps, en geniet van de welverdiende rust en de culturele prikkels.

Met vriendelijke groet,

Jennet Sintenie Projectleider Cultuurkaart

inhoudvoorwoord

Nieuws

Contact gezochtWorldschool

AchtergrondBeschikbaar tegoed

CultuurkaartHandige checklists

AchtergrondNieuwe publicatie

PrikbordCultuureducatietips

Zomerkortingen

Mijn cultuurMelissa en haar Cultuurkaart

AchtergrondCulturele apps

ReportageKasteeljuweel

Column

0406

07

8

10

12

VAkAnTie Zonder Zorgen

Foto cover: alwin Slomp

serViceOVER CJPCJP STELT JOnGErEn In STaaT Hun CuLTurELE SMaaK TE OnTWIKKELEn En Hun CuLTurELE HOrIZOn In nEDErLanD En WErELDWIJD TE VErBrEDEn. CJP BrEnGT JOnGErEn In COnTaCT MET CuLTuur In DE BrEEDSTE ZIn En GEEFT DaarBIJ VOOrDEEL En VOOrranG.

CULTUURKAART KWIJT, INLOGGEGEVENS VERGETEN OF ANDERE PRAKTISCHE VRAGEN?TELEFOOn: 010 - 264 60 30E-MaIL: [email protected] WWW.CuLTuurKaarT.nL/InSTELLInGEn OF WWW.CuLTuurKaarT.nL/SCHOLEn VOOr HET aLLErLaaTSTE nIEuWS rOnD DE CuLTuurKaarT.

14

16

19

11

15

CuLTuurKaarT.nL

nieuws scholen

AAnmelden

schooljAAr 2011-2012Het aanmeldingsformulier voor school-jaar 2011-2012 is onlangs naar de directie van uw school gestuurd. De deadline voor de aanmelding is 1 juli 2011. Voor vragen over de aanvraag kunt u contact opnemen met de Cultuurkaart-helpdesk: 010-264 60 30.

Tegoed schooljAAr Het klassikale budget van schooljaar 2010-2011 blijft geldig tot en met 30 september 2011. Persoonlijke tegoeden op de Cultuur-kaarten van leerlingen en docenten blijven geldig tot en met 31 oktober 2011.

LET OP: klassikaal budget dat op een kaart van een docent wordt gezet, is geen persoonlijk tegoed en vervalt dus op 30 september 2011!

De afgelopen drie jaar heeft het VSBfonds aan alle leerlingen met het vak CKV/KCV een extra tientje beschikbaar gesteld die zij individueel mochten besteden. In schooljaar 2011-2012 zal dit zoge-naamde VSBtientje niet meer toegewezen worden. CJP wil het VSBfonds uiteraard van harte bedanken voor hun bijdrage van de afgelopen jaren.

VsB-TienTje VerdwijnT

CuLTuurKaarT.nL

4

CuLTuurKaarT.nL

Het nieuwe pinnen - pinnen via de chiplezer van de pinterminal - wordt steeds vaker toegepast. als uw organisatie een kassa heeft, bent u misschien ook overgestapt. De Cultuurkaart heeft geen chip zoals veel bankpassen, maar een magneetstrip. Daarom kunnen Cultuurkaartbetalingen alleen via de magneetstriplezer (meestal aan de zijkant van de pinterminal) plaatsvinden. Om zowel Cultuurkaartbetalingen via de magneet-striplezer als pinbetalingen via de chiplezer te accepteren, hoeft u helemaal niks te doen. Welke pinterminal u ook heeft, de chiplezer en de magneet-striplezer blijven beiden te gebruiken. Hiervoor zijn geen aanpassingen in de software nodig. Wel is het uiteraard van belang dat de magneetstriplezer niet wordt afgeplakt.

en de culTuurkAArT

De btw-verhoging voor de podiumkun-sten gaat op 1 juli 2011 in. De regels die gelden voor de normale kaartver-koop, gelden ook voor betalingen met de Cultuurkaart, waaronder betalingen via de weborder.

Op weborders die voor 1 juli 2011 worden aangemaakt voor culturele activiteiten

BTw-Verhoging

nieuws instellingen

die ook voor 1 juli plaatsvinden, geldt nog het verlaagde btw-tarief. Bij weborders die na 1 januari 2011 aangemaakt zijn voor voorstellingen of concerten die na 1 juli 2011 plaats-vinden, moet een btw-tarief van 19% worden gehanteerd.

CJP is niet verantwoordelijk voor een juiste toepassing van de btw-regeling. neem contact op met de Belastingdienst als u vragen heeft over dit onderwerp.

5

Worldschool organiseert internationale schoolprojecten die goed aansluiten bij het onderwijsprogramma. Eén van de projecten laat welzijnsorganisaties wereldwijd profi teren van de goede ideeën van scholieren. 'Leerlingen bedenken manieren om in Zambia een watertoren te bouwen van bamboe.'

ProFielwerksTuk

contact gezocht

In het project ‘Consultancy, research & Design’ van Worldschool in Gouda werken leerlingen uit 5 havo en 6 vwo aan echte opdrachten van verschillende welzijnsorganisaties. Dit project richt zich op ontwik kelings werk, maar de manier waarop Worldschool via het onder wijs jongeren actief bij organisaties betrekt, kan uiteraard ook vertaald worden naar de culturele sector.

Erik Vos, directeur/educatief ontwerper: ‘Leerlingen onderzoeken bijvoorbeeld wat de minimale vereisten zijn voor het opzetten van een dorpskliniek in Oeganda. Of ze bedenken manieren om in Zambia een watertoren te kunnen bouwen van bamboe. De opdrachten passen allemaal bij één of meerdere profi elen in het voortgezet onderwijs en worden gebruikt om invulling te geven aan het verplichte profi el-werkstuk. Leerlingen die een origineel onderwerp

voor hun profi elwerkstuk willen, en iets zinvols willen doen voor anderen, kunnen zich opgeven.’

BUITENLANDS BEZOEKWorldschool regelt de opdrachten voor de scholen en faciliteert een aantal extra activi teiten. De deelnemers bezoeken bijvoorbeeld een univer-siteit waar ze hulp krijgen bij hun project. Ook krijgen de jongeren bezoek van studenten uit ontwikkelings landen die komen vertellen over hun land en cultuur. Elk jaar is er een landelijke leerlingenconferentie waar alle deelnemers hun resultaten in het Engels presenteren aan de opdrachtgevers.

Erik Vos: ‘Vaak worden de bevindingen van de leerlingen, of onderdelen ervan, echt gebruikt en in de praktijk uitgevoerd. Dat weten de leerlingen vooraf en dit geeft ze het gevoel dat ze serieus genomen worden en dat hun werk er echt toe doet. Dit motiveert hen natuurlijk extra. naast dat het project leuk en leerzaam is, is het voor scholieren ook een hele goede manier om zich te oriënteren op een toekomstige opleiding of beroep. al deze elemen ten zorgen ervoor dat leerlingen en docenten erg enthousiast zijn over ons project.' www.worldschool.nl

‘De bevindingen van leerlingen worden vaak echt gebruikt’

Voor een BeTere wereld

leerlingen en docenten erg enthousiast zijn over

Leerlingenconferentie Worldschool

CuLTuurKaarT.nL

7 achtergrond

Er ligt nog meer dan 8 miljoen euro aan Cultuurkaart-geld te wachten op een mooie bestemming. Is er bij u op school budget over? Plan snel een leuke cultu-rele activiteit in. Of, als u bij een culturele instelling werkt, promoot uw aanbod bij de scholen in uw provincie. Het kan nog tot 30 september, want daarna vervalt het klassikale Cultuurkaart-tegoed.

BeschikBAAr TegoedPer ProVincie

CuLTuurKaarT.nL

7

Vergeet nooit meer een belangrijke Cultuurkaart-handeling met deze checklist. Knip uit, hang op en vink af!

culTuurkAArT-checklisT

Wat: school aanmelden voor Cultuurkaart-jaar 2011-2012 Wie: directie Wanneer: uiterlijk 1 juli 2011

Wat: leerlingen- en docentengegevens aanleveren Wie: projectcoördinator Wanneer: vanaf 23 augustus 2011, maar in ieder geval voor

10 januari 2011

Wat: klassikaal Cultuurkaart-tegoed 2010-2011 opmaken Wie: budgethouders Wanneer: voor 30 september 2011

Wat: weborders seizoen 2010-2011 goedkeuren Wie: budgethouders Wanneer: voor 7 oktober 2011

Wat: leerlingen stimuleren om hun individuele tegoed van schooljaar 2010-2011 op te maken

Wie: alle docenten Wanneer: in de maand oktober; het individuele tegoed vervalt op

31 oktober 2011

cultuurkaart

Voor scholen

CuLTuurKaarT.nL

8

9

Wat: heraanmelden voor Cultuurkaart-jaar 2011-2012. Vergeet niet om meteen de bij CJP bekende gegevens te controleren en eventueel aan te passen of aan te vullen. Heeft u een kassa? Vul dan ook in hoe-veel CJP-korting u geeft. CJP-korting geven is voor acceptanten met een kassa namelijk verplicht.

Wanneer: van 1 september 2011 t/m 1 november 2011

Wat: contact opnemen met scholen om uw aanbod te promoten. Scho-len maken namelijk de komende maanden hun klassikale budget op.

Wanneer: voor 30 september 2011, want dan vervalt het klassikale Cultuurkaart-tegoed. Dit is ook de laatste dag waarop u weborders kunt aanmaken.

Wat: aangemaakte weborders laten goedkeuren door de scholen. Wanneer: voor 7 oktober 2011. Daarna vervallen alle weborders en

moeten openstaande rekeningen met andere middelen worden voldaan.

Wat: meer jongeren bereiken door hen bijvoorbeeld een extra interes-sante korting aan te bieden. Leerlingen maken de komende maanden hun individuele budget op.

Wanneer: voor 31 oktober 2011, want dan vervalt het individuele Cultuurkaart-tegoed.

Voor AccePTAnTen

CuLTuurKaarT.nL

achtergrond

Onlangs heeft CJP, samen met YoungWorks en met steun van het VSBfonds, een boekje uitgegeven over jongeren en hun culturele beleving. De publicatie bevat handige tips voor culturele instellingen, maar is ook interessant voor docenten die zich bezig houden met cultuureducatie.

in Vier sTAPPen

In het boekje wordt in vier stappen behandeld hoe een jonge doelgroep aangetrokken kan worden. De inhoud is gebaseerd op nieuw onderzoek, uitgevoerd door CJP en YoungWorks en al eerder op-gebouwde kennis naar de voorkeuren en ervaringen van jongeren op het gebied van cultuur.

In vogelvluchtDe eerste stap is kennis opdoen over jongeren en het puberbrein. In het boekje krijgt u bijvoorbeeld informatie over leeftijdsfases en de culturele voorkeuren van jongeren. Bij stap 2 wordt u uit-gedaagd om kritisch naar uw (jongeren)aanbod te kijken. Wat is de exacte doelgroep en sluit uw aanbod daar wel echt op aan? Vervolgens worden er suggesties gegeven waarmee u het aanbod beter kunt afstemmen op jongeren. Denk aan tips over interactie, aankleding en toegangsprijs. Jongeren-participatie is stap 3. In het boekje worden vier manieren beschreven waarop jongeren bij de orga-nisatie betrokken kunnen worden. Heldere, strakke communicatie is de laatste stap. Dit onderwerp komt aan bod in het laatste hoofdstuk.

Online lezen of bestellenacceptanten die veel met de Cultuurkaart werken hebben het boekje per post ontvangen. u niet? Lees het online via www.cultuurkaart.nl. als u liever een echt boekje wilt ontvangen, kunt u mailen naar [email protected]. u krijgt het dan zo snel mogelijk toegestuurd.

meer jongeren oVer de Vloer

CJP ClinicWilt u met collega’s dieper ingaan op de bete-kenis van kunst en cultuur voor jongeren en ontdekken hoe uw organisatie aanbod en communicatie beter op jongeren kan afstem-men? Meldt u dan aan voor de CJP Clinic. De clinic duurt 4 uur en bevat naast informatieve presentaties, ook interactieve onderdelen zoals het werken aan cases, opdrachten en een quiz. Mail naar [email protected] voor meer informatie over de CJP Clinic.

CuLTuurKaarT.nL

1010

Op www.anp-archief.nl zijn duizenden foto's uit het fotoarchief van het anP te vinden. De nieuwe website is aangesloten op het InnL netwerk (landelijk netwerk voor geschiedenis; www.innl.nl) van het nationaal Historisch Museum. In het online archief kunnen docenten en leerlingen foto's vinden over elk denkbaar thema. Op de homepage worden selecties getoond van foto’s die te maken hebben met een actueel onderwerp. www.anp-archief.nl.

Overvallen plegen in het voort-gezet onderwijs; het Friese Trya-ter doet het met theater. De klas wordt verrast door twee acteurs die de leerlingen meenemen op een vervreemdende expeditie. als duidelijk wordt dat deze hele overval gespeeld is, trakteren de acteurs op een onvervalst lesje ‘theater’. Do’s & don’ts én een aantal theaterklassiekers pas-seren de revue. Een prima intro-ductie op theater als onderdeel van CKV. www.tryater.nl.

ANP foto-archief

Log in op www.cultuurkaart.nl en plaats of lees meer Prikbordtips.

prikbord

Theatrale overval

De glorietijd van amsterdam is nog steeds zichtbaar in de unieke grachtengordel. Cultureel organisatiebureau arTTra organiseert een boottocht voor scholen met als thema handel, stadsuitbreiding, immigratie, reformatie, Michiel de ruyter, schilderkunst, armen- en ziekenzorg en muziek. De rondvaart gaat onder andere langs VOC schip De amsterdam, pakhuizen, scheepswerven, stadspaleizen, een schuilkerk, het huis van rembrandt en nog veel meer. www.arttra.nl.

Boottocht door Gouden Eeuw

1111

CuLTuurKaarT.nL

ZomerkorTingProFiTeer meT uw culTuurkAArT VAn

Als het goed is heeft u dit schooljaar uw Cultuurkaart veel gebruikt. Om weborders aan te maken of een pinterminal te testen als u bij een culturele instelling werkt. Of om budgetten te verdelen en klassikale activiteiten af te rekenen als u docent bent. Maar natuurlijk is de Cultuurkaart ook goed voor kortingen waar u zelf van kunt genieten. Tijdens de zomervakantie bijvoorbeeld. Een aantal zomerse kortingen op een rij.

KRÖLLER-MÜLLER, TUIN EN PARK

als u graag in de zon van kunst geniet, is de Beeldentuin van het Kröller-Müller Museum ideaal.

De tuin is t/m 4 september aangevuld met vijf installaties van Jan Fabre. Het accent van zijn vernieu-

wende werk ligt op het menselijk lichaam. Een wandeling of fi etstochtje door nationaal Park De Hoge

Veluwe maakt de zomerdag compleet. Met de Cultuurkaart krijgt u 30% korting op een combikaartje

(50% korting op entree museum en 10% korting op het park). www.kmm.nl.

DE ZOOMERAVONDEN VAN ARTIS

Dit weet niet iedereen: met de Cultuur-kaart krijgt u € 1,50 korting op de entree van artis. Een dagje struinen tussen apen, leeuwen en olifanten is altijd leuk, maar dankzij de ZOOmer-avonden heeft u een extra goede reden om artis te bezoeken. Elke zaterdag in juni, juli en augustus is artis geopend

tot zons onder gang. neem picknickspullen

mee en geniet ondertussen van

het muziek- en theater-programma. www.artis.nl.

Carolien van den akker

Kortingstips

CuLTuurKaarT.nL

12

13

THEATERPARADIJS PARADE

Dit jaar trekt de Parade voor de 21e keer door nederland en zet ze haar

tenten op in rotterdam (16-26 juni), Den Haag (1-10 juli), utrecht

(15-31 juli) en amsterdam (5-21 augustus). Op de Parade is voor

iedereen iets te beleven, of u nu van theater, muziek of dans houdt.

Vergeet niet tussendoor een stop te maken op een van de terrasjes

voor een drankje, sushi of pasta. Met de Cultuurkaart krijgt u 50%

korting op de entree. www.deparade.nl.

VOORDELIG LEESVOER

Wilt u een fl inke stapel tijdschriften inslaan

voor de vakantie? Ga dan langs aKO, want

daar krijgt u met de Cultuurkaart 10%

CJP-korting op alle tijdschriften. Van

glossy’s tot muziekbladen en internationale

magazines: het aanbod bij aKO is enorm.

Ook op schrijfwaren en kantoorartikelen

krijgt u altijd 10% korting. En niet alleen in

de zomervakantie, maar gewoon het hele

jaar door. Kijk op www.cjp.nl/ako

voor de voorwaarden en een

fi liaal in de buurt.

CJP REISVERZEKERING

Een voordelige doorlopende reisverzekering zonder opzegtermijn of vaste looptijd; die sluit u af bij CJP. De standaard dekking is zeer uitgebreid. Ongevallen, geneeskundige kosten, hulpverlening, buitengewone kosten en reisbagage tot 1.500 euro zijn wereldwijd gedekt. u kunt ook zelf een pakket samenstellen, zodat de verzekering helemaal aansluit bij uw wensen. Ga naar www.cjp.nl/verzekeren om uw persoon-lijke premie uit te rekenen.

KAMPEERSPULLEN VAN PERRY

Met uw Cultuurkaart krijgt u altijd 7,5% CJP- korting op het hele assortiment van Perry Sport. Perry is dé winkel als u op zoek bent naar nieuwe hardloopschoenen, sportkleding of een kampeer- of backpack uitrusting. Perry heeft genoeg merken in het assortiment om te slagen: van nike tot adidas tot O’neill, maar ook de eigen merken als Spex, InQ en

Wildebeast zijn absoluut de moeite waard. De korting geldt

ook in de webshop van Perry (www.perrysport.nl). Ga naar www.cjp.nl/perry voor de voorwaarden.

zodat de verzekering helemaal aansluit bij uw wensen. Ga naar lijke premie uit te rekenen.

CuLTuurKaarT.nL

mijn cultuur

Wat doe jij met je Cultuurkaart? ‘Ik gebruik de kaart vooral om naar de bios te gaan met vrien-dinnen. Maar met de klas zijn we al twee keer naar het theater geweest en ook al een keer naar

'heT TheATer wAs Veel groTer dAn ik dAchT'

dan ik dacht. De voorstelling was ook goed; het ging over loverboys en pesten.’

Je bent nu al twee keer met school naar het theater geweest. Zou je zo’n theaterbezoek nu ook sneller een keer met vrien-dinnen doen?‘Met de klas vind ik het heel leuk en gezellig, maar met vriendinnen zou ik toch niet zo snel naar het theater gaan. Ik denk dat ik dat wel vaker ga doen als ik ouder ben. Ik ben een tijdje geleden wel zelf naar een museum geweest. Ik deed een spreekbeurt over Egypte en mijn nichtje vertelde over een museum in amsterdam met mum-mies en zo (red; allard Pierson Museum). Daar ben ik toen met haar naartoe geweest. Dat vond ik heel erg interessant.’

De puzzeltocht in het museum vond je niet zo geslaagd. Wat zou een museumbezoek voor jou wel leuker maken? ‘alleen rond-lopen en vragen beantwoorden vind ik saai. als ik in een museum ben wil ik zelf iets kunnen doen. Ik zou daar bijvoorbeeld wel een workshop willen volgen waarbij je zelf iets mag maken. Een eigen kunstwerk of zo. Dan wordt zo’n museum voor mij veel boeiender denk ik.’

MelissaLeeftijd: 16School: Zuyderzee College, Lemmer Klas: 3 vmboTelevisie: GTST en CSI Boek: Carry SleeFilm: verfi lmingen van boeken Carry Slee Theater: Ciske de RatMuziek: alles behalve hardcore

museum voor mij veel boeiender denk ik.’

FOTOGRAFIE: GWEN MUSTAMU

het museum. Het was een muse-um met kunst en we moesten een puzzeltocht doen. Dat vond ik niet zo. Het theater was wel heel leuk. Ik was nog nooit in een theater geweest en het was veel groter

CuLTuurKaarT.nL

14

achtergrond

uar

iPhone • iPad • Android

GraTIS

In de app uar (urban augmented reality) van het nederlands architectuur Instituut krijg je informatie over de gebouwen in je omgeving. Door je telefoon op een gebouw te richten, krijg je informatie over het gebouw, de architect en de bouwstijl. Ook kun je zien hoe het gebouw er vroeger uit zag of welke gebouwen er vroeger hebben gestaan. Van gebouwen in aanbouw laat uar de bouw te-keningen zien. Momenteel werkt de app al in amsterdam, rotterdam, Den Haag en Den Bosch. utrecht en almere volgen binnenkort.

Fotopedia Heritage GraTIS

iPhone • iPad • iPod touch

GraTIS

Een prachtige app van unESCO met 25.000 foto’s van alle plekken die op de wereld-erfgoedlijst staan. De afbeeldingen zijn van goede kwaliteit en geven een mooi overzicht van de diversiteit van het wereld-erfgoed. Per item krijgt u uitgebreide informatie over de plek, de geschiedenis en de omgeving. Vind erfgoed bij u in de buurt via gps, klik op de kaart of zoek op land/regio. u laten verrassen door de slideshow behoort ook tot de mogelijkheden.

15

Er zijn steeds meer smartphone- en tabletbezitters en dus neemt ook de ontwikkeling van toepassingen voor deze mobiele apparaten een hoge vlucht. Op het gebied van kunst en cultuur worden veel mooie applicaties (apps) ontwikkeld. CJP vist de krenten uit de pap.

culTurele APPs

artcast Museumgids

iPhone • iPad • iPod touch • Android • Windows Mobile

GraTIS

De artcast Museumgids applicatie geeft een goed overzicht van musea in nederland. u kunt via gps zoeken naar een museum in de buurt, maar zoeken op plaats of interesse (bijvoorbeeld beel dende kunst, onderwijs of techniek) kan ook. artcast laat het museum op een kaartje zien en geeft per museum een korte omschrijving. u kunt doorklikken naar extra info, bijvoorbeeld op YouTube, en bij verschillende musea zijn ook de agenda, collectie en audio- en videotours te raadplegen. Musea beheren deze informatie zelf via www.artcast.nl en aanmelden kan altijd! en aanmelden kan altijd!

CuLTuurKaarT.nL

reportage

Wat doen scholen met hun klassikale Cultuurkaart-budget? CJP kijkt elke editie met een klas mee tijdens een culturele activiteit. Ditmaal gaan we met klas 1 van de IVKO uit Amsterdam naar het Muiderslot in Muiden. Hier doen de leerlingen mee aan het poëzieproject Kasteeljuweel.

Ida Schuurman, educatie Muiderslot

‘Wij organiseren het project Kasteeljuweel samen met School der Poëzie, dit jaar al voor de negende keer. De scholieren krijgen een rondleiding over het terrein, bekijken een korte film over de geschiedenis van het Muiderslot en bezoeken de werkkamer van schrijver en dichter P.C. Hooft; de beroemdste bewoner. Onderweg komen de leerlingen diverse kijkvensters tegen die te maken hebben met het leven van Hooft. aan het eind van de rondleiding kiest iedereen een venster uit om daar een gedicht te schrijven, geïnspireerd door een opdracht en de omgeving. De beste gedichten van dit schooljaar worden gekozen door een vakjury en nu voor het eerst ook door scholieren zelf via Facebook.com/muiderslot. Circa 50 genomineerden dragen hun gedicht op 1 juli voor in de ridderzaal en kunnen hier mooie prijzen mee verdienen.’

sloTgedichT

De rondleiding begint.

ProjecT kAsTeeljuweel VAn heT muidersloT

CuLTuurKaarT.nL

16

17

Bij verschillende kijkvensters krijgen de leerlingen informatie over Hooft en het Muiderslot.

Op een zelfgekozen plek in de tuin schrijft iedereen een eigen gedicht.

Het laatste kijkvenster in de route.

FOTOGRAFIE: ALWIN SLOMP

Op een zelfgekozen plek in de tuin schrijft iedereen een eigen gedicht.

Het laatste kijkvenster in de route.

Tussendoor bekijkt de klas een korte film over het kasteel.

CuLTuurKaarT.nL

17

reportage

Aja Waalwijk, docent Nederlands, IVKO Amsterdam

‘Onze school doet nu voor de tweede keer mee aan Kasteeljuweel. Het

mooie van dit project is dat het vakoverstijgend is. Het biedt een mooie

combinatie tussen Geschiedenis, nederlands en wat aardrijkskunde. We

hebben deze ochtend goed voorbereid in de klas. Samen met de docent

geschie denis heb ik wat verteld over het kasteel en het project uitgelegd. Oefenen met dichten

doen we het hele jaar door. Tijdens mijn eerste les in de brugklas doe ik altijd dezelfde oefening.

Ik maak een inktvlek en laat alle leerlingen opschrijven wat zij daar in zien. Vervolgens moet

iedereen hun omschrijving achter ‘Ik ben’ zetten. De zin die dan ontstaat, bijvoorbeeld ‘ik ben

een gebalde vuist’ of ‘ik ben een giraffe met een trompet’, vormt de basis voor een gedicht. Een

tip die ik de leerlingen altijd meegeef is: let niet op spelling. Door spelling even los te laten

worden eventuele schrijfangsten makkelijker overwonnen. als de tekst eenmaal op papier staat

kunnen spelfouten alsnog verbeterd worden.’worden eventuele schrijfangsten makkelijker overwonnen. als de tekst eenmaal op papier staat

kunnen spelfouten alsnog verbeterd worden.’

De leerlingen krijgen nog wat laatste aanwijzingen en schrijven hun gedicht in het net.

Fragment van gedicht geschreven door Karen Villari.

CuLTuurKaarT.nL

18

Toen ik op school muzieklessen kreeg, waren mijn muziekdocenten allemaal in het bezit van een paar grijze wollen sokken en bezeten van hun tamboerijn, orgel, of ander willekeurig instru-ment. Hierover praatten ze alsof er weinig anders te doen was in de wereld. Het stereotype muziek -docent dus. Misschien is het daarom ook niet verwonderlijk dat ik er nooit over heb nagedacht muziekdocent te worden, ondanks dat ik fanatiek

piano speelde. Want als je puber bent, is imago een groot onderdeel van je dagelijkse draaglast. Kijk maar eens naar jongeren die, zoekend naar een passende opleiding, open dagen afstruinen. De school krijgt ze binnen omdat de natuurkun-dedocent zulke leuke proefjes doet en zet vervol-gens een saaie, slecht geklede oudere vrouw voor de klas die oreert over ‘geweldige onderzoeks-mogelijk heden naar neutronen’. Dan haakt meer dan de helft af. En terecht. als je deze studie kiest, ben jij dat over twintig jaar. Help! In het leven van pubers zijn er strenge regels voor wat kan en wat niet kan. En als je in de laatste categorie valt, moet je extra je best doen om de situatie naar jouw hand te zetten. Ik besloot een ochtend mee te kijken bij Het Concertgebouw in amsterdam om te zien hoe zij hun wereldberoem-de Koninklijke orkest aan de jeugd slijten. Want als je van een uitdaging houdt, is jongeren inte-resseren voor klassieke muziek er eentje van formaat. Fluisterend, gapend en wijdbeens zat de klas in concertopstelling afwachtend, maar niet te

Zooo nieT cool

column

'Jongeren interesseren voor klassieke muziek is een uitdaging van formaat'

nynke van Spiegel (35) is journalist en media-maker. Haar voornaamste doelgroep is jongeren.

Ze schrijft over ze, maar werkt ook met ze. In (journalistieke) producties zoals filmpjes, debat ten of podiumproducties, maar bijvoorbeeld ook tijdens een workshop creatief schrijven. Ze werkte voor verschillende jongerenorganisaties en tijdschriften en doet nu alles onder haar eigen naam. www.zutalors.nl

opvallend afwachtend, te kijken wat er ging gebeuren. En er gebeurde precies wat ze ver-wachtten, er werd namelijk over klassieke muziek gepraat. Ze moesten er zelfs naar luis teren. Maar het verhaal kwam van een jonge, enthousiaste en kundige docent (‘ik ben hier niet om jullie te bekeren’) die een interessant verhaal vertelde, over de muzikanten en hoe moeilijk het is om in het orkest te komen, met hier en daar een rake grap. Hij nam jongeren mee de zaal in tijdens de repetitie van het orkest (‘niet de dirigent na gaan zitten doen en niet sms'en’) en stuurde ze vervolgens op een tour door het imposante gebouw (inclusief zolder met geluids apparatuur en wacht-kamer van de koningin). Ook ontmoetten ze enkele muzikanten - gekleed in spijkerbroek en sneakers - die vertelden over hun reizen en het combineren van een baan als muzikant met een druk sociaal leven. niet echt een bevestiging van het stereotype denkbeeld van de jongeren. Hier bleek maar weer dat een aan sprekend rolmodel veel goeds kan doen voor je zaak. Om met de nu al legendarische woorden van twee hardrockliefhebbers uit de klas de dag samen te vatten: 'This rocks!'.

CuLTuurKaarT.nL

19

- aDVErTEnTIE -

NEMO en onderwijs zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bij Science Center NEMO draait het om leren en ontdekken. Natuurlijk ook voor het voortgezet onderwijs! NEMO heeft een uitgebreid educatief aanbod dat aansluit op de kerndoelen.

Speciaal schooltariefVoortgezet Onderwijs € 6,50 p.p.Betalen met cultuurkaart mogelijkDownload onze gratis lespakketten (onderbouw + bovenbouw)

Ontdek het zélf www.e-NEMO.nlscience center NEMO, Oosterdok 2 (vlakbij CS), 1011 VX Amsterdam, 020-531 31 18