Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

32
JAARGANG 6 , EDITIE 1 alles over het IQ!

description

 

Transcript of Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

Page 1: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

jaargang 6 , editie 1

alles over het IQ!

Page 2: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

Rotterdam Wetenschap

Cover Story

Het komt steeds meer centraal te staan in ons leven. iedereen wil zo hoog mogelijk sco-

ren op iQ-tests en slimmer zijn dan de rest. Bnn zendt elk jaar de goed bekeken nationale

iQ test uit en zelfs bedrijven laten vaak een iQ-test afnemen bij haar sollicitanten. Maar wat is iQ?

en waarom vinden mensen het zo belangrijk? Het lijkt vaak iets ongrijpbaars waar we geen controle over

hebben, maar is dat wel zo? tEkSt: ElinE kochEn | MAriJE tEn hAVE

10pagina

HOOFDARTIKEL:

Alles over het iQ

MAAk kEnniS MEt de COMMiSSieS van

S.f.v. CedO nulli!

MArkthAl Het dOet Wat Met je!

hUUrcoMMiSSiE StOp! Met Het Betalen

vanaf eind September is S.f.v. Cedo nulli

weer 15 nieuwe, geweldige, enthousiaste,

fantastische, lieftallige, excellente, promi-

nente, fabeltastische, stralende, magistra-

le, denderende, energieke, formidabele,

onstuimige, creatieve, buitengewone,

heldendichtwaardige, oogverblindende

commissies rijker. tEkSt: dE coMMiSSiES

je vindt er levensgenieters die van alle

keus willen genieten. iedereen loopt er-

met een lach op zijn gezicht en stapt als

het ware even uit de dagelijkse gang van

zaken. neem soms gewoon de tijd om

even je gedachten los te laten en gewoon

domweg te genieten. tEkSt: StiJn hAgE-

nAArS

Heb jij ook het idee dat je in rotterdam

te veel betaalt voor je studentenkamer of

-woning? Of dat je te veel betaalt voor een

woning waarin geen blind paard schade

kan doen door het achterstallige onder-

houd? Misschien is het inschakelen van de

Huurcommissie of het Huurteam dan iets

voor jou! tEkSt: JAn VAn ‘t VEEr

2 CREDO MAGAZINE // Janurari 2015

Page 3: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

Wetenschap

rAciSME aangeBOren Of aangeleerd

tegenwoordig is de meerderheid van de

wetenschappers en experts ervan over-

tuigd dat racisme wordt aangeleerd. Het

idee dat iemand als een racist wordt ge-

boren, wordt van de hand gewezen. in het

verleden zijn er verschillende theorien

ontstaan die stellen dat racistische voor-

oordelen in de aard van de mensheid zit-

ten.schiedenis van deze vreemde boon.

tEkSt: yASMinA JEnnifEr kAhSAi

AlgemeenWoord VAn VoorZittEr VAn dE crEdo rEdActiE 4 Woord VAn dE VoorZittEr 5 fotoPAginA 16 ActiVitEitEnAgEndA 30 colofon 31

CoverstoryAllES oVEr hEt iQ 10

Credo’s Casus ondEr dE niQAAb 18

Rotterdam hogEroPgElEidEn in rottErdAM 14 MArkthAl 22

WetenschapUitStElgEdrAg 23 ProEfSchrift 27 rAciSME 28

Cedo Nulli MAAk kEnniS MEt dE crEdo rEdActiE 6 MAAk kEnniS MEt dE coMMiSSiES 7

StudentenlevendErEk ottE: Volg JE hArt! 13 StUdEntEn in dE kEUkEn 14 UitWiSSElingSStUdEntEn 15 hUUrcoMMiSSiE 24

CREDO MAGAZINE // Januari 2015 3

Page 4: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

Nieuwe ervaringen

Vragen, opmerkingen of suggesties voor de Credo redactie? Mail ze!

[email protected]

Beste lezer,

Dit is mijn eerste jaar als student. In augustus vertrok ik, zenuwachtig en met veel te veel spullen, naar Loon op Zand om mee te doen aan Eerstejaarsweekend. In de trein vroeg ik me vooral af waarom het ook al weer een goed idee was om zomaar een weekend lang met vreemden in een herberg te spenderen, maar eenmaal aangekomen voelde het als een warm bad. Gelijk daarna begon de Eurekaweek en nu ben ik al vier maanden aan het studeren. Het is een cliché maar het is zeker waar: de tijd vliegt als je het naar je zin hebt! Het is soms raar om er bij stil te staan hoe veel er is veranderd in zo weinig tijd. Een van de dingen die ik de laatste maanden heb geleerd is om kritisch te zijn. Niet alleen kritisch naar anderen, maar vooral naar mijzelf. Want er zijn zo veel alledaagse situaties die ik als vanzelfsprekend ervaar maar die niet zo logisch zijn als ik altijd dacht. Door kritisch te zijn zet je (onbewuste) vooroordelen opzij en word je gedwongen na te denken over wie je bent, wat je doet en wat je wilt doen. Hierdoor kun je jezelf betrappen op slechte gewoontes en goede gewoontes aanleren waarmee je jezelf kan verbeteren. Zo ben ik me bewust geworden van alle privileges die ik heb. Het feit dat ik als meisje mag studeren, dat ik op mijzelf kan wonen in een prachtige stad maar dat ik ook om 14:00 uur kan besluiten om naar huis te gaan zodat ik ’s avonds bij mijn ouders kan eten ( mits de NS meewerkt), zijn dingen die voor heel veel mensen niet vanzelfsprekend zijn. Daarnaast kan ik bijna overal mijn mening verkondigen en is mijn blanke huidskleur nooit een probleem. Dit zijn enkele voorbeelden die laten zien met wat voor privileges ik ben opgegroeid. Vaak betrap ik me er op dat het moeilijk is om toe te geven dat ik die privileges heb. Het lijkt soms makkelijker om te klagen over dingen die ik niet heb dan toe te geven dat ik het vaak juist wel goed getroffen heb. Bij discussies over discriminatie valt het me op hoe snel blanke mensen in de verdediging schieten en zeggen dat het voor hen ook niet altijd makkelijk is. Hiermee slaan ze wat mij betreft de plank totaal mis en wordt dis-criminatie volledig ontkent in plaats van dat de situatie wordt erkend en er een gesprek over gevoerd kan worden. Juist door stil te staan bij de privileges die je hebt kun je meer begrip krijgen voor an-deren die dit privilege niet hebben. Door al deze verschillen te erkennen erken je het probleem en kan je samen werken aan een oplossing.

Marije ten Have,

4 CREDO MAGAZINE // April 2014

Marije ten have, Hoofdredacteur Credo Magazine

ALGEMEEN

4 CREDO MAGAZINE // Januari 2015

Page 5: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

Beste lezer,

Een nieuw jaar is begonnen. Het studiejaar 2014-2015 is een jaar met veel mogelijkheden. Voor nieuwe studenten aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen is het een mogelijkheid om te ge-nieten van het beste onderwijs in Nederland. Voor de derdejaars is het een mogelijkheid om op uitwisseling te gaan en voor Master studenten de kans om zich te specialiseren en voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Maar eigenlijk maakt het niet uit in welk jaar je nu studeert, je gehele studen-tentijd is een grote kans om jezelf te ontwikkelen. Ik denk dat dat ook een van de insteken was voor de oprichting van de eerste studieverenigingen in Rotterdam; om niet alleen boeken te verschaffen aan studenten maar ook om studenten geduurende hun hele studentenleven de mogelijkheden geven om zichzelf te ontwikkelen. Met ongeveer zo’n zelden rede is ongeveer 36 jaar geleden de Sociale Faculteitvereniging Cedo Nulli opgericht. Inmiddels zijn we vele jaren verder en ook dit jaar hebben veel nieuwe studenten van de mogelijkheid gebruik gemaakt en hebben gesolliciteerd voor een commissie binnen Cedo Nulli, en inmiddels hebben we ongeveer 100 commissieleden. Deze studenten zijn nu hard bezig met het opzetten van hun eerste activiteiten, te brainstormen, te vergaderen en vooral ook een hoop plezier te beleven. Het is ook een jaar met nieuwe ontwik-kelingen op de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Neem nu de nieuwe Internationale Bachelor in Psychology. Deze bachelor heeft ervoor gezorgd dat de faculteit aan het internationaliseren is en dat ook internationals een bachelor aan de faculteit kunnen volgen. Ook Cedo Nulli nu is hard bezig om zoveel mogelijk activiteiten en services mogelijk te maken voor de nieuwe internationale studenten. Dit klinkt wat ironisch nu ik dat hierzo op papier zet, aangezien de credo nog steeds veel in het nederlands schrijft. Toch denk ik dat een dezer jaren ook het woord van de voorzitter in het Engels zal worden geschreven. Gelukkig worden er nu door de commissies een hoop activiteiten opgezet waar taal geen belemmering vormt voor deelname. Zo is er zelfs geen belemmering voor internationale studenten om van hun studententijd te genieten.Je bent maar één keer student. Dus denk in mogelijkheden, daag jezelf uit, ga op avontuur uit, leer nieuwe mensen kennen en geniet ervan. Voor je het weet is het voorbij.

Niek de Neijs

Voorzitter van het 30ste bestuur der S.F.V. Cedo Nulli

Woord van de voorzitter

WOORD VAN DE VOORZITTER

CREDO MAGAZINE // Januari 2015 5

Page 6: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

De Credo-redactie van 2014-2015

Ook dit jaar is er weer een nieuwe Credo redactie aangesteld om hét magazine van Cedo Nulli te schrijven. Wij, als nieuwe redactie willen ons graag aan je voorstellen. Daarnaast hebben we een aantal veranderingen ten opzichte van de vorige edities doorgevoerd, die we hier zullen toelichten. Allereerst hebben we het design proberen te verbeteren.We hebben er meer een eenheid van gemaakt. Er zullen bepaalde elementen steeds terugke-ren in elke editie. Daarnaast zit er zoals altijd een Credo casus in elk tijdschrift. Dit jaar hebben we van die Credo casus een verdiepend en actueel artikel gemaakt met een vleugje kritische noot. In elke editie zal de credo casus ergens anders over gaan. In deze editie spelen we in op IS, hoe kon dit uit het niets tot een effectieve staat uitgroeien? Ten slotte zitten er in elke editie een aantal blogs, om mensen echt zelf aan het woord te laten. In deze editie zitten er bijvoorbeeld blogs in van Wim Derksen, hoogleraar Bestuurskunde, maar ook van nederlandse studenten die voor een tijdje in het buitenland studeren. Dit zijn de belangrijkste veranderingen bij het tijdschrift. Als je nog vragen of suggesties hebt, kun je dit altijd mailen naar [email protected] Heel veel plezier bij het lezen van de nieuwe Credo!

Marije ten Have19 jaarBestuurskunde 1Hoofdredacteur

Joelle van der Meer19 jaarBestuurskunde 2Secretaris

Jan van ‘t Veer23 jaarBestuurkskunde 2Commissaris interne betrekkingen

Eline Kochen21 jaarPsychologie 2Commissaris externe betrekkingen & design

Stijn Hagenaars22 jaarPsychologie 2Redactielid & design

Jennifer Kahsai26 jaarpre-master bestuurskunde Redactielid

Linda de bont20 jaarBestuurskunde 1Penningmeester & design

Alexander van Wijnen21 jaarBestuurskunde 2Redactielid

CEDO NULLI

6 CREDO MAGAZINE // Januari 2015

Page 7: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

AlumniCommissie: Wij zijn de Alumnicommissie. Dit jaar zullen wij onze immense wijsheid (onze totale leeftijd = 175!) gebruiken om de fundering te leggen voor alumni-leden. Zodat we de komende jaren meer alumnileden kunnen werven en betrokken kunnen houden bij Cedo Nulli. Ondanks dat wij alumni zijn mag je ons gewoon tutoyeren. Daarnaast houden we uiteraard van een drankje, een feestje en een dansje. Vooral met jaren-90 muziek maak je ons ubergelukkig.

ActiviteitenCommissie: Some-where.. Out there.. A committee exists that makes the student life so much more awesome. Let me intro-duce to you the Activity Committee! These 6 motivated minds do their very best to think of amazing things to do, and they even make these fantasies come true. Throughout the year a lot of activities will be organised; from active and social activities to relaxing and cultural activities, everything is possible. This leaves just one unanswered question, who are these myste-rious heroes? Let me introduce to you the Accom members: The all mighty chairman Rosanne, the entertaining secretary Denise, the lovely treasurer Mira, the spicy commissioner promotion Linet, the veteran commissioner internal rela-tions Derek and last but not least, the clever commissioner external relations Dominique. And with the guidance of the enthusiastic Hester from the board, together they cra-ve for a better world for their fellow Cedo Nulli members!

BestuurskundeCommissie: Geachte credo-lezer, Namens de BSK-commissie willen we je van harte feliciteren met het bemachti-gen van dit zeldzame magazine en in het bijzonder de mogelijkheid om deze prachtige introductie van onze fantastische commissie te mogen lezen. Laten we ons eerst even voorstellen, wij zijn de BSK-com-missie bestaande uit (v.l.n.r., op de grond, en op het bankje achter de fontein) Rosa, Ben, Jeanine, Carolijn, Jan, Jasper en Markus. Dit jaar gaan wij voor jullie epische studie gerelateerde activiteiten organiseren die ons als commis-sie en jullie als leden naar hogere hoogtes brengen (zie plaatje rechts onderin met onze waaghals Ben bovenop een hijskraan!). Dit wil-len we graag bewerkstelligen door jullie als enthousiaste studenten in contact te brengen met de meest interessante en leerzame plekken en personen van het Nederlandse en Europese openbaar bestuur en zo het prachtige vakgebied “Be-stuurskunde” te verkennen. Kort-om: de BSK-commissie 2014-2015 helpt jou om meer uit je studie te halen, het vakgebied Bestuurskun-de beter te leren kennen zonder de gezelligheid hierbij te vergeten. We hopen jou snel te mogen zien op onze ultravette, kapotlauwe en ziekchille activiteiten.

CarierreCommissie: Overdag lijkt de Carrièrecommissie ge-woon een groep gemotiveerde, ambitieuze studenten die carriè-reactiviteiten organiseert voor alle studenten Sociale Wetenschap-pen. Maar bij het aanbreken van de nacht gaan we de Rotterdam-se straten op, geruisloos en on-gezien. Nee, dan zijn we niet de Carrièrecommissie, dan zijn we de Head Hunters en hebben we een missie: voor jullie de baan vin-den waar je alleen maar over kan dromen! Samen met jagerslaaf Markus weerhoudt niets ons team van 6 om ons doel te bereiken. We excelleren in doedelzak spelen, dit is nu ons communicatiemedium. Als je ons hoort, houd je ogen dan open. Je droombaan kan dichterbij zijn dan je denkt… Onze commis-sie bestaat uit Laurens (voorzit-ter), Hannah (secretaris/interne zaken), Charon (penningmeester), Dominique (promotie), Stephanie (externe betrekkingen) en Naomi (externe betrekkingen). Pak zo-veel mogelijk van onze activiteiten mee!

DiesCommissie: Er zijn onlangs vier gedetineerden ontsnapt uit de gevangenis en worden op de voet gevolgd door twee bewakers. Het gaat om drie vrouwen en een man. De vier hebben een manier gevonden om te ontsnappen en wilden het vrije leven in. Deze visie wordt echter geblokkeerd door twee van de bewakers die de vier op de voet volgen – op opdracht van de gevangenis bazin. Er zijn geruchten dat de vier richting Renesse te Zeeland gaan – dit blijkt uit teksten en dagboeken vanuit de gevangenis: ‘Operation Renesse’ wordt erg vaak genoemd. De gedetineerden zijn al herkend op de wegen richting Zeeland. De twee bewakers zijn ook al gespot – een van de twee heeft een prominente snor, de ander is te herkennen aan zijn prominente lach. De verdere plannen van hen allen zijn onbekend. Er wordt alleen iets genoemd onder het mom van ‘Destination Unknown’ en ‘Diesweek’. Wat dit betekent, kan alleen de tijd zeggen. Voor nu staan zij allen bekend als de ‘Diescommissie’.

De Commissies van Cedo Nulli.

CREDO MAGAZINE // Januari 2015 7

COMMISSIES VAN CEDO NULLIDE COMMISSIES

Page 8: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

EerstejaarsCommisie: Het valt niet mee om eerstejaars te zijn. Om het toch nog al zware leven van de eerstejaars op te leuken is er de Eerstejaarscommissie. Met activiteiten als de ouderdag en natuurlijk het welbekende eerste-jaarsweekend zorgen we er dan ook voor dat de eerstejaars op een fris en fruitige manier een goed begin hebben van hun studietijd. Dat is namelijk het spreekwoordelijke halve werk. Door mooie activiteiten neer te zetten proberen we stiekem ook zoveel mogelijk zieltjes in te winnen voor onze mooie studievereniging Cedo Nulli. Deze nog al be-langrijke commissie bestaat uit een sterrencast van eerstejaars omdat wij het best begrijpen wat eerstejaars willen. Wij zijn: Jonathan Carrillo, Voorzitter zelfs in de meest barre tijden. Romy Oudshoorn, onze Secretaris waar geen woord ongehoord aan voorbij gaat. Daan Karremans, de Penningmeester die ervoor zorgt dat we (niet) failliet gaan. Jantien Bervoets & Pieter Overeem, onze Commissarissen Promotie die ervoor zorgen dat iedereen naar onze acti-viteiten komt, ook jij dus geachte lezer! Rick Langerak & Jessica Hoogendoorn, het droom duo van Commissarissen Interne Betrekkingen dat er voor zorgt dat we elkaar in de commissie de tent niet uitvechten. Jitske Blokhuis, onze Commissaris Externe Betrekkingen, ons contact met de buitenwereld. Ten slotte is er dan nog onze strenge, ahum, maar rechtvaardige bestuursbegeleider Pim Groeneveld.

InternationalCommissie: De In-ternational Committee is misschien niet de meest bekende commissie binnen Cedo, maar aanwezig zijn we zeker! Met samen jaren aan bui-tenlandervaring veroveren we de wereld van exchange studenten en studenten die op uitwisseling willen – geen vraag te gek, geen activiteit te saai. Terwijl de andere commis-sies net hun taken hebben opge-pakt en nog aan het begin staan van een prachtig commissiejaar, zit het er voor ons alweer bijna op. Na in januari te zijn begonnen als International Committee 2014 mo-gen we begin 2015 het stokje door-geven aan een nieuwe commissie. Wij hebben afgelopen jaar in ieder geval een heel tof jaar gehad – veel succes het komende jaar voor zo-wel alle nieuwe commissies als onze opvolgers!

Mastercommissie Bestuurskun-de: Hallo hallo! De mastercom-missie Bestuurskunde heeft als voornaamste taak om masterlijke, inhoudelijke activiteiten te orga-niseren voor masterstudenten Bestuurskunde. De commissie bestaat uit vijf toegewijde mae-stro’s die hun taak uiterst serieus nemen: Jordy, Evelien, Thijs, Ard en Rosanne. Binnen de commissie worden vier verschillende mas-ters gevolgd, dus aan kennis over de verschillende Bestuurs-kunde masters is geen gebrek. Wij hopen dit jaar een aantal relevante en interessante activi-teiten te organiseren voor jullie. Deze activiteiten zijn bedoeld om jullie kennis te verbreden en tege-lijkertijd kunnen ze nuttig zijn voor jullie toekomstige carriere, die nu toch steeds dichterbij komt!

Mastercommissie Psychologie: Hey everybody! We are the master committee for psychology and we master your mind! We will organi-ze events for all of the psychology master students and of course for everyone else who is interested in any specific psychology track. We already have some great ideas for interesting lectures and possibly a special event in January so be sure to keep an eye out for more information! We are sure we’ll have a fun and successful year together with each other as well as the other cedo committees. We hope to see you all soon at some cedo events and never hesitate to contact us with any questions, comments or extra ideas!

FeestCommissie: Even voorstel-len: Wij zijn Nadia, Astrid, Masha, Letizia, Robbert, Pim en Romy van de feestcommissie. Onthoud deze namen maar goed, want wij zullen voor jullie dit jaar de meest gewel-dige, originele en spectaculaire feesten organiseren die Cedo Nulli óóit heeft gehad! Sinds dit jaar is er een aparte commissie in het leven geroepen voor feesten en borrels waarmee wij Cedo Nulli op de kaart gaan zetten. We bestaan uit zowel Nederlandse als internatio-nale leden en dat kan alleen maar iets goeds betekenen. Deze com-binatie zorgt namelijk voor meer creatieve ideeën en véél meer drank. Hoe we onszelf zouden om-schrijven in één zin? “Go hard or go home!”

CEDO NULLI

8 CREDO MAGAZINE // Januari 2015

Page 9: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

PedagogischeWetenschappen Commissie: Hoi allemaal, Wij zijn Kim, Elske, Renée, Rebecca, Cyri-ella en Caroline en wij zijn dit jaar de commissie voor de mooie studie Pedagogische Wetenschappen. We zullen in dit stukje iets meer over onszelf en onze komende activiteiten verklappen. Wij zijn 6 leuke, gezellige meiden en hebben veel zin om dit jaar voor de Peda-gogiek studenten studiegerelateer-de maar vooral ook hele leuke ac-tiviteiten te organiseren. Zo willen we graag een bezoekje brengen aan een jeugdinrichting, lekker lun-chen met verstandelijk beperkten en zelfs een beroemdheid op de universiteit laten arriveren! Je leest het; het wordt een topjaar dus houd ons in je vizier. En kom vooral naar al onze leuke activiteiten voor heel veel plezier!

PsychologieCommissie: Freud, Bandura, Rogers en Watson wa-ren de grote namen van de psy-chologie. Wij als commissie willen hun opvolgen en overtreffen. Tess van der Harst, Nina Roebbers, Kim Kentin, Hanneke Feijs, Jona Frasch en Alissa Hoogenboezem zijn dan ook de veelbelovende namen van de psycholgie com-missie 2014-2015. Onthoud deze namen goed, want wij zijn ook de toekomstige helden van de BOTC. Als commissie hebben wij het doel om de praktijk dichterbij te brengen d.m.v. werkbezoeken, workshops en lezingen. Wij hopen onze mede-studenten te inspireren met behulp van de wereld van psychologie! Hopelijk tot ziens, bij onze eerste lezing op 27 november.

SociologieCommissie: Beste lezers, Hierbij de sociologiecom-missie van 2014-2015. Wij willen echter van dit introductiestukje gebruikmaken om iets openbaar te maken wat heel dicht bij ons staat, dus we houden het kort. Wij, Roos, Cetah, Jeffrey, Olivier, Mick en Mi-cha zullen dit jaar allerlei sociologi-sche uitjes en lezingen organiseren naast de fantastische Berlijnreis. In plaats van te vertellen hoe leuk wij zijn hebben wij echter belangrijkere punten op de agenda staan. Dit is een oproep aan iedereen die mee was met CIW. Wij zijn onze zeer geliefde en unieke Tiffany kwijt. Dit teefje heeft ons op het rechte pad gebracht en zorgt voor gezelligheid binnen de commissie. Ze is het laatst gezien bij de afsluiting van de fotowedstrijdpresentatie rond 2100 uur, nadat we haar in goed vertrou-wen aan onze bestuursbegeleider hebben gegeven. Als je haar daar-na hebt gezien of iets weet over eventuele betrokkenen stuur een berichtje naar [email protected]. Ze luistert naar de naam TifTif en is te lokken met alcoholische versnaperingen. Help ons dit mys-terie op te lossen en je zult goed beloont worden. We missen haar en willen graag dat ze thuiskomt. Gegroet de wanhopige socjes.

StudiegroepenCommissie: Je ziet ze wel eens lopen, door de gangen en op de campus. Je komt ze tegen, individu-eel of in een groep. Je denkt, wie zijn deze mensen? Zijn dit wel mensen? Ze stralen, ze zweven en geven studenten weer dat beetje hoop en moed dat ze nodig hebben voor hun tentamens. Want iedereen weet: tentamens kunnen een student soms bang en moedeloos maken.. Maar dan zijn daar juist voor deze groep studenten de ‘’StuCo Engelen’’. Inderdaad, engelen. Want ze hebben vleugels en daarmee brengen ze een vrolijke boodschap aan de studenten: namelijk, niet bang zijn , ook jij kan je tentamen halen. De ‘’StuCo Engelen’’ zijn namelijk altijd op zoek naar de beste, slimste en liefste studiebegeleiders. Zij zetten zich in voor het hogere doel; de studenten laten slagen voor hun ten-tamen. Tijdens de studiegroepen gebeuren er wonderen, je ziet studenten die geen vertrouwen in zichzelf hadden, opeens weer dat oplevingsmomentje ervaren. Zo is studeren voor je tentamen ineens niet meer zo zwaar en lastig. Nee door de ‘’StuCo Engelen’’ krijg je vleugels en zweef je zo naar je tentamenruimte, om vervolgens een prachtig cijfer in de wacht te slepen. Tijdens de studiegroep waan je je in de zevende hemel. Is er iets mooiers dan dat? Wij denken van niet! StuCo: geeft je vleugels en een voldoende

ReisCommissie: Hoi allemaal, wij zijn de studiereiscommissie. We hebben er heel veel zin in om voor jullie een reis te organiseren en we gaan onze best doen! Maar wie zijn wij? Onze voorzitter is Vincent Pal-te. Hij is tweedejaars psychologie student en daarnaast heel duidelijk en goed in z’n rol. De secretaris is Maxime de Winter, die onze notu-len kan schrijven als de beste. Zij is derdejaars psychologie student. Onze penningmeester is Tika Fau-zi, met haar vele kennis over de wereld. Zij is eerstejaars bestuurs-kunde student. De commissaris van promotie is Martine Delfgaauw, tweedejaars psychologie student. Jullie zullen haar posters snel zien. Onze commissaris van interne za-ken is Lisa Versloot, ook tweede-jaars psychologie student. Zij zal er voor zorgen dat de commissie zich niet gaat vervelen. De commissaris van externe zaken is Else Kappen-berg, de enige socioloog van de commissie. Zij krijgt alles voor el-kaar met haar energieke houding. Als laatst maar niet de minste onze bestuur begeleider Yannick Mar-kus. Hij zorgt dat alles wat wij doen in het plaatje van Cedo Nulli past. Jullie zullen ons horen!

CREDO MAGAZINE // Januari 2015 9

COMMISSIES VAN CEDO NULLIDE COMMISSIES

Page 10: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

Alles over het IQ Intelligentie. Het komt steeds meer centraal te staan in ons leven. Iedereen wil zo hoog mogelijk scoren op IQ-tests en slimmer zijn dan de rest. BNN zendt elk jaar de goed bekeken Nationale IQ Test uit en zelfs bedrijven laten vaak een IQ-test afnemen bij haar sollicitanten. Maar wat is IQ? En waarom vinden mensen het zo belangrijk? Het lijkt vaak iets ongrijpbaars waar we geen controle over hebben, maar is dat wel zo?

Alles over het IQ

COVER

10 CREDO MAGAZINE // Januari 2015

Page 11: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

Om dit te begrijpen moeten we kijken naar wat intelligentie nu eigenlijk is. Intelligentie is een abstracte combinatie van mentale vaardighe-den zoals het vermogen om dingen te leren en problemen adequaat op te lossen, de snelheid om zaken in je op te nemen en het vermogen om snel nieuwe oplossingen te bedenken. Deze vaardigheden kunnen gemeten worden bij het maken van een IQ test. Dit klinkt nog abstract en dat is het ook. IQ tests variëren daarom ook vaak, want er is veel onduidelijkheid over wat bij intelligentie hoort en hoe je het meet.

In principe bestaat een IQ test uit twee delen: het abstracte deel en het verbale deel. Het ab-stracte deel gaat over ruimtelijk inzicht. In de praktijk gaat het bijvoorbeeld over wiskunde en autorijden. Het verbale deel gaat over dingen uitleggen en het leggen van verbanden. Daar-naast is er ook emotionele intelligentie. Bij emo-tionele intelligentie wordt bijvoorbeeld bedoeld het vermogen je in te leven en het herkennen van sarcasme. Dit is ech-ter lastig te meten, maar het wordt wel geprobeerd. Voor sommige functies in het bedrijfsleven zoals marketing en Human Resource Management kan het belangrijk zijn om een goede emotione-le intelligentie te hebben.

Al sinds de introductie van de IQ tests vraagt men zich af wat een IQ test precies meet. Geeft het een weergave van ‘intelligentie’ of gaat het vooral om het vermogen goed te presteren bij een intelligentie test? Er is meerdere keren aan-getoond dat mensen die hoger scoorden op een IQ test betere schoolresultaten hadden, beter presteerden op hun werk, minder vaak illegale dingen deden en zelfs langer leefden. Men gaat dus uit van een link tussen goed presteren bij een IQ test en goed presteren in het dagelijks leven, maar wat is die link? Zit dat puur in in-telligentie? Onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania wijzen in hun onderzoek op motivatie, een aspect waar bij veel studies over IQ vaak niet naar wordt gekeken. Bij het maken van een IQ test doen sommige mensen meer hun best dan andere mensen. De testen meten dus niet alleen je intelligentie, maar ook je motivatie om de test zo goed mogelijk te doen. Onderzoe-kers gaan er vaak van uit dat iedereen zich bij een test maximaal inzet om zo het beste resul-taat te halen, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.

Om de link tussen motivatie en IQ score te on-derzoeken werd er gekeken naar 25 studies waar-bij in totaal van 2008 mensen het IQ werd ge-meten. Uit het onderzoek kwam naar voren dat

mensen beter presteerden op een IQ test als ze een materiele beloning kregen, zoals geld of snoep.

Verder werd er gekeken naar de Pittburgh Youth Study, een onderzoek waarbij 508 jon-gens in 1987 werden onderzocht en onder an-dere een IQ test deden. De onderzoekers bleven deze jongens volgen en er bleek inderdaad dat de jongens met een hogere IQ score het beter deden op school en werk en minder vaak het criminele pad op gingen. Doordat de IQ tests waren vastgelegd op film kon er gekeken wor-den naar hoe gemotiveerd de jongens waren op het moment van de test. De onderzoekers kwamen er achter dat de personen die een lage score hadden tijdens de test al signalen ver-toonden van lage motivatie. Zo wilden zij bij-voorbeeld dat de test snel klaar was of ze wei-gerden bepaalde onderdelen te doen. Als deze lage motivatie ook geldt voor andere delen van hun leven dan is het niet raar dat deze mensen minder goed presteerden op andere aspecten.

Verder heeft onderzoek van de universiteit van

Pennsylvania uitgewezen dat zelfdiscipline een groter aandeel heeft in het halen van een studie dan iemands IQ. Aan het begin van het colle-gejaar werden er bij 140 studenten naast een IQ test ook vragenlijsten afgenomen over hun studiegedrag. Het is geen verrassing dat de stu-denten die het jaar niet haalden opvallend slech-ter scoorden op zelfdiscipline, terwijl hun IQ niet afweek van de rest van de ondervraagden.

Op basis van dit onderzoek kan dus gesteld worden dat mensen die tijdens het maken van de IQ-test erg gemotiveerd zijn, de test van-zelfsprekend beter doen. Maar dit wil niet zeggen dat mensen met een lage IQ score niet gemotiveerd zijn, omdat motivatie maar een van de factoren is die invloed heeft op de uit-slag van een IQ test. IQ testen gaan dus over meer dan intelligentie alleen. Men moet zich daarom niet doodstaren op de uitkomst van een IQ test omdat het geen rekening houdt met emotionele intelligentie, karaktereigen-schappen en onvoorzienbare omstandigheden.

Een grote vraag is of intelligentie te verbete-ren is of altijd constant blijft. Hierin zijn weer twee vormen van intelligentie: fluïde intelligen-tie en gekristalliseerde intelligentie. Fluïde in-telligentie is het vermogen tot abstract denken en de snelheid van denkprocessen. Deze intel-ligentie is grotendeels aangeboren en wordt bij intelligentietesten voornamelijk gemeten. De

gekristalliseerde intelligentie is vooral wijs-heid, kennis en ervaring. Deze vorm van intel-ligentie wordt grotendeels door de jaren heen verworven. Over het algemeen kan gezegd worden dat intelligentie aangeboren is, maar dat er een marge aanwezig is in hoeverre deze intelligentie zich kan ontwikkelen. Factoren die hierbij van invloed zijn, zijn voeding, lezen en de mogelijkheid tot stimulatie in de jeugd. Dit is te vergelijken met lengte. Op jonge leef-tijd wordt er voorspeld welke lengte je later zal bereiken, maar of je dit daadwerkelijk haalt is bijvoorbeeld afhankelijk van voeding of stress.

De hersenen zijn plastisch, dit betekent dat ze zich altijd zullen blijven ontwikkelen. Zo-lang je je hersenen blijft gebruiken zullen er altijd nieuwe hersencellen bijgemaakt wor-den. Hoe meer je je hersenen blijft gebruiken hoe gezonder ze blijven. Als je je hersenen ge-bruikt moet naar dit gebied zuurstof en bloed worden vervoerd. Hierdoor kunnen deze gebieden meer verbindingen en nieuwe cel-len maken en blijven je hersenen gezond.

Veel mensen zijn er van over-tuigd dat je je intelligentie drastisch kan verhogen door middel van speciale training. Er zijn veel trainingen be-kend over hoe je je hersenen zou kunnen trainen en dus je intelligentie kan verbe-teren. Wat gebeurt er als je deze trainingen volgt? Je hebt twee hersendelen, namelijk je

linker- en rechterhersenhelft. Je linker hersen-helft is vooral gericht op taal en je rechter her-senhelft is creatief en ziet grote gehelen. Deze twee hersenhelften zijn met elkaar verbonden door neuronen. Als je deze trainingen volgt is het onder andere de bedoeling dat je hersenhelf-ten beter gaan samenwerken en je zo optimaal gebruik kan maken van je hersenen. Verder worden er technieken aangeleerd om dingen be-ter te onthouden. Je korte termijn geheugen of werkgeheugen kan slechts zeven tekenen tege-lijk onthouden. Je werkgeheugen gebruik je bij hoofdrekenen maar bijvoorbeeld ook met lezen. Door handige strategieën kan je dit vergroten.

Een voorbeeld hiervan is chunking, dit betekent dat je meerdere gegevens samenpakt en ont-houdt als één. In plaats van bijvoorbeeld fiets en lamp te onthouden, onthoud je fietslamp. En in plaats van 19671008 onthoud je 1967 en 1008 als jaartallen. Je hoort wel eens van mensen die dingen onwijs goed kunnen onthouden, zoals mensen die pi tot 100 cijfers achter de komma kennen, maar hoe kan dat? Dit heeft niet zo zeer te maken met intelligentie, iedereen die de trucjes weet kan dit leren. In het programma ‘Tomtesterom’ ging Tom Waes op bezoek bij de recordhouder cijfers onthouden, en deze man deelde zijn geheim met ons. Hij onthield cijfers met behulp van een tocht door zijn huis. Zo kan je beginnen in de keuken: er stonden 24 borden met 33 messen en 56 lepels, de oven stond op 210 graden en de tijd op de klok was 12.43. Aan

Mensen die pi tot 100 cijfers achter de komma kennen, hoe kan dat?

CREDO MAGAZINE // Januari 2015 11

ALLES OVER HET IQELINE KOCHEN | MARIJE TEN HAVE

Page 12: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

de muur hingen 5 schilderijen. Dit is veel mak-kelijker te onthouden dan de 14 cijfers los van elkaar. Tom ging de uitdaging aan. Hij was een normale man, niet hoogbegaafd en zonder ervaring met het onthouden van cijfers. Hij kreeg een half uur om pi tot 100 cijfers ach-ter de komma te leren met deze strategie. En het lukte hem! Sommige mensen zeggen dat dit soort technieken je algehele intelligentie verbeteren. Cijfers onthouden alleen is natuur-lijk slechts een klein deel van een intelligentie test. In ditzelfde programma is ook bij hem ge-keken of er veranderingen in je hersenen zijn als je je IQ probeert te verbeteren. Hij heeft 8 maanden breintraining gevolg in de poging een IQ boven de 131 te behalen, zodat hij of-ficieel hoogbegaafd zou zijn. Dit is helaas niet gelukt, maar zijn IQ is wel met 7 punten ge-stegen. Aan het begin en aan het einde van de 8 maanden is er een CT-scan van zijn hoofd gemaakt om te kijken of er veranderingen te zien zouden zijn, zoals een groei van de her-senen. Dit is helaas niet gebeurd, er was geen enkel verschil te zien. Hoe kan het dan dat zijn IQ wel gestegen is? Komt het door de nieuwe technieken die hij aangeleerd heeft gekregen om effectiever met je geheugen om te gaan, of was het slechts een normale schommeling?

Intelligentie mag dan grotendeels erfelijk zijn, maar met wat oefening kan je je prestatie bij een IQ-test verbeteren. Wil jij een poging doen? Probeer dan de volgende simpele oefeningen.

1.Probeer iets nieuws Zodra je iets goed be-heerst gaan je hersenen minder hard werken. Je hoeft dan minder hard je best te doen en daar-om maak je minder dopamine aan. Dopami-ne is goed voor je cognitieve prestaties omdat het de frontale hersengebieden stimuleert die onder andere een rol spelen bij probleemop-lossing, beoordelingsvermogen en geheugen. Door nieuwe dingen te doen stimuleer je je hersenen te blijven werken. Je zou dit kunnen doen door een moeilijker level te spelen bij een spelletje, maar zelfs door een keer een andere route te nemen kun je je hersenen stimuleren.

2.Speel een spelletje Er is veel onderzoek ge-daan naar het verband tussen spelletjes spe-len en intelligentie. Hier kwam vaak uit dat mensen die regelmatig gamen belangrijke vaardigheden zoals snel reageren en het op-lossen van problemen beter gaan beheersen. Naast videospelletjes is het ook goed om ge-zelschapsspellen te spelen. Op deze manier oefen je verschillende vaardigheden zoals snel reageren, problemen oplossen en vooruit denken terwijl je tegelijkertijd je sociale en emotionele vaardigheden kunt verbeteren.

3.Maak het visueel Je kunt veel meer ont-houden dan je denkt door datgene wat je moet onthouden visueel te maken. Ieder-een kan een lange getallenrij onthouden door bij elke reeks getallen een verhaaltje te verzinnen. Verder helpt het om tekeninge-tjes te maken of te werken met mindmaps.

4.Oefening baart kunst uiteindelijk is het bij een IQ test belangrijk dat je weet hoe je de re-latief simpele vragen op kunt lossen. Hoe va-ker je dit oefent, hoe beter je er in zult worden omdat veel vragen hetzelfde zijn opgesteld.

Wat wel bekend is, is dat het gemiddelde IQ elk jaar stijgt. De gemiddelde uitkomst op de IQ test is altijd 100. Maar als de IQ test en de score daarvan niet continu aangepast zou worden zou het gemiddelde IQ steeds stijgen. Uit een onderzoek van de universiteit van Illi-nois is gebleken dat een aantal simpele games zelfs het werkgeheugen kunnen verbeteren. Bij 65-plussers werkt het werkgeheugen vaak minder goed. Multi-tasken en mentale flexibi-liteit worden vaak erg lastig. Maar door deze game een aantal uur per dag te spelen nam het werkgeheugen significant toe. Ook andere de-len van de hersenen namen in functie toe, na-melijk ruimtelijk inzicht, logisch denkvermo-gen, het onthouden van beelden en plannen.

Ondanks dat intelligentie voor een groot ge-deelte vaststaat, is het dus mogelijk om meer uit je intelligentie te halen door middel van trai-ning. Verder is het belangrijk om te realiseren dat je IQ maar een klein gedeelte van je totale vaardigheden test en daarom is het de vraag welke waarde we moeten hechten aan deze test.

COVER

12 CREDO MAGAZINE // Januari 2015

Page 13: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

Ja, het cornyheidsniveau van de titel ligt hoog. Eigenlijk wilde ik gaan voor Wees jezelf! Maar dat idee viel af. Jezelf wezen is WAT ik vind dat je moet doen, je hart volgen is volgens mij HOE je dat moet doen. En da’s veel interessanter. Net als het antwoord op devraag waarom ik denk dat je dat moet doen.

In mijn tijd op de universiteit zag ik een heleboel jongens en meisjes die zichzelf niet helemaal of zelfs helemaal niet waren. Velen wisten niet waarom ze eigenlijk studeerden wat ze studeerden, waarom ze überhaupt studeerden of wat ze later nou eigenlijk met zo’n diploma moesten. Werken, ja. En dan?

Via vakdocenten, waarvan sommigen met de uitstraling van een treurwilg in december hun vak doceerden, deadlines (die in hevige gevallen haast voor flatlines zorgden), goedvoor-het-CV-zijnde-maar-vaak-geestdodende bijbaantjes, pretentieuze netwerkbijeenkomsten waar je zonder maatpak, mantelpakje en al dan niet aangeborenhete aardappel al gauw uit de toon valt en tijdrovende nevenfuncties (goed voor de zelfontplooiing!) zag ik ze een weg naar de arbeidsmarkt banen.

Een verzadigde arbeidsmarkt, waar in héél veel gevallen geen vraag meer naar aanbod is. Waar je ondanks (of dankzij) je onbezoldigde uren in de Rechtswinkel, je geweldig leerzame buitenlandstage, je bijbaan op een advocatenkantoor, je meeloopdagen bij dat toonaangevende accountan-cybedrijf en je rol als commissielid bij de studentenvereniging, voor het gros van de potentiële werkgevers gewoon dertien in een dozijn bent. Ik ben ergens op de route naar die eindbestemming afgehaakt.

In mijn geval schreeuwde mijn hart dat ik iets met mijn passie voor schrijven moestdoen. Hart, passie: bah. Stoppen met studeren: verre van slim. Echt. Ik zal het nooit iemand aanraden. Met het schrijven van ver-halen, het optreden met eigen werk en alles wat daar de afgelopen jaren uit voortgevloeid is, loopt het prima. Ik verdien leuk maar DUO vergeet niemand en als ZZP’er ben je verwikkeld in een chronisch gevecht met de fiscus. Zonder diploma is er geen plan B en sociaal gezien heb je héél wat uit te leggen als je van universitair Rechtenstudent naar drop out gaat. Maar ik ben gelukkig. En dat telt.

Kun je dit level van cornyheid niet aan en is het werkelijk waar jouw droom om te excelleren als student, is jouw toekomstige vak jouw grote passie en ben je bereid om daar voor de volle 200% voor te gaan, mag je doen alsof je deze column nooit gelezenhebt. Ben je stiekem liever iets anders dan wat je nu met je studie aan het worden bent of heb je nog geen flauw idee van wat je wenst te worden: stop en denk na. Verlies jezelf niet op weg naar ‘zekerheid’.

Kies een studie die bij je past of ruim in ieder geval ruim voldoende tijd in voor je passie, daarnaast. Weet je het niet? Pauzeer even en oriënteer je, in plaats van jezelf richtingeen burn-out te studeren. Gebruik de tijd en ruimte die je hebt, want die heb je. En om net zo corny te eindigen als ik begon, zeg ik: volg je hart, da’s het enige dat klopt.

Derek Otte is huisdichter bij radiozender FunX, organisator en host van het literaire podiumPaginagroots en een graag geziene gast op de meest uiteenlopende evenementen in Nederland

en Vlaanderen. Hier inspireert hij anderen met spoken word en proza-voordrachten of fungeerthij als host. Tevens geeft hij workshops met betrekking tot creatief schrijven en social media.

Speciaal voor Credo Magazine heeft hij deze column geschreven.

Volg je hart!

CREDO MAGAZINE // Januari 2015 13

VOLG JE HART!DEREK OTTESTUDENTENLEVEN

Page 14: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

Heb je weinig materiaal, budget en tijd voor het koken? En wil je toch lekker en gezond koken, dan zijn kook-apps een heerlijke uitkomst. Daar-om heeft de credo-redactie dit voor jullie uitgezocht. Welke apps helpen jou met gezond, makkelijk en goedkoop koken?

Appie

Wat is er in de bonus? Of je wilt graag snel koken en een vegetarisch gerecht met courgette. Dat kan. De receptenvinder geeft je heel veel opties. Bereidingstijd, land, soort gerecht of ingrediënten. Je kan daar allemaal op zoeken. Dus zit je op de fiets naar huis en weet je nog niet wat je moet eten dan heb je het zo gevonden.

Koken met aanbiedingen

“Maar ik heb helemaal geen Albert Heijn in mijn omgeving?” Daarvoor is er een app die op alle supermarkten en hun actuele aanbiedingen gericht is. De recepten worden iedere week zelf bereid door de ontwikkelaars, zodat zij zeker weten dat ze je weer een goede culinaire ervaring kunnen bieden. Iedere week maken ze nieuwe recepten met minimaal 2 aanbiedingen van dezelf-de supermarkt. En je kan uit alle supermarkten kiezen die bij jou in de buurt te vinden zijn.

Kok op kot

Soms vraag je je ook wel eens af wat je moet doen met alle restjes die soms overblijven. Daar hebben we nu Kok op Kot voor. Je kiest de ingrediënten uit die je nog hebt liggen, drukt op zoeken en daar zijn je recepten. Een waslijst aan recepten die je kunt gaan maken. Heerlijk om niet zelf smaken te moeten gaan combineren, waarvan je niet zeker weet of het werkt. Dat doet de app voor je en het is nog lekker ook.

Studenten in de keuken

14 CREDO MAGAZINE // Januari 2015

STUDENTENLEVEN STUDENTEN IN DE KEUKENSTIJN HAGENAARS

Page 15: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

MagritaOttawa, Canada

25 augustus was de dag dat mijn Canada avontuur begon. Vol span-ning stapte ik het vliegtuig in en vloog ik naar de prachtige Canadese hoofdstad Ottawa. De stad is ooit gekozen als hoofdstad omdat het op de grens ligt van het Frans-talige Quebec en het Engels-talige Ontario. Ookal kunnen alle Canadezen goed met elkaar overweg, toch zijn de Quebecers géén Canadezen. Tijdens het Thanks Giving dinner, wat ik had bij een Canadees gastgezin, had opa Jack dan ook geen enkele moeite om van elke mogelijkheid gebruik te maken om zijn ongenoegen over de Quebecers te uiten. Ik citeer: ”they’re only good for poutine”. Ik moet toegeven ook ik heb de poutine gevonden! Poutine is een canadees “gerecht” het is frietjes met jus en kaas. Deze uitvinding begon ook redelijk problematisch te worden want ik was goed op weg om een bolletje pretvet te worden. Geluk-kig hebben ze hier ook fietsen en bergen! Dus ik cross overal heen op mijn fietsje, ook al word ik minstens 2 keer per ritje nageroepen dat ik een helm moet dragen of dat ik überhaupt beter kan stoppen met fietsen. Ik ben gestopt met uitleggen dat ik weet hoe ik moet fietsen. Naast mijn eigen sport activiteiten heb ik ook mijn eerste football game meegemaakt. Er werd vertelt dat de speeltijd 4 keer 15 minuten duurt. Ik dacht dikke prima, dat kan ik wel aan. Nou had ik me daar even vergist, aangezien het niveau niet erg hoog was had ik geluk, de wedstrijd duurde maar 4,5 uur! Na halverwege in slaap gevallen te zijn leek het erop dat we zouden gaan verliezen. Met nog 5 seconde op de klok, was alle hoop verloren. Maar toen kwam het magische moment: er werd een touch down gescoord! Het was net als in de film; fantastisch!

GuyPoznan, Polen

Wat me als eerste opviel aan mijn keuze voor Poznan is dat het geen gewilde locatie is onder Nederlandse studenten. Sterker nog, ik ben de enige Nederlandse Erasmusstudent aan mijn universiteit. Dat verbaasde me toch een beetje, want Polen is naar mijn mening bést een goeie keuze. Naast dat het een rijke, recente geschiedenis heeft is het leven spotgoedkoop en de centrale liggen maakt het makkelijk door heel Europa te reizen. Toegegeven, er is een klein minpuntje: het kan hier ongeveer -20 worden in de winter. Maar niets dat een beetje wodka niet op kan lossen.

Het studentenleven is Poznan is naar mijn mening zéér aange-naam. Elke dag van de week kan je wel een barstensvolle kroeg of club vinden, variërend van een knusse blues-bar tot grimmige technokelders. Het enige wat ze hier nog missen is een Skihut maar dat zal waarschijnlijk nooit een succes worden met deze hoeveelheid Nederlanders. Natuurlijk wordt er tussen het reizen en feesten door ook gestudeerd. Wat ik in de eerste weken heb ge-merkt is dat de vereisten om een vak te halen hier aanzienlijk lager liggen, waardoor er niet al te veel werk in gaat zitten. Daarnaast li-jkt het voor veel studenten nieuw te zijn dat voor elk vak artikelen gelezen moeten worden. Voor mij voelde vier artikelen per week meer als een verlichting.

Deze uitwisseling is voor mij echt een ervaring waar ik elke dag van geniet. De verschillende culturen, het reizen en de nieuwe vrienden maken het tot een kans die je waarschijnlijk maar één keer krijgt. Als je die kans krijgt, grijp het met beide handen aan.

Uitwisselingsstudenten

CREDO MAGAZINE // Januari 2015 15

UITWISSELINGSSTUDENTENMAGRITA VAN BREUGEL | GUY DU BOSCSTUDENTENLEVEN

Page 16: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)
Page 17: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)
Page 18: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

Onder de niqaab: de ge-heimen van de islamitische

18 CREDO MAGAZINE // Januari 2015

CREDO’S CASUS

Page 19: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

Eén verklaring is de ononderbroken cyclus van onderdrukking en geweld, waarin on-derdrukker en onderdrukten elkaar afwis-selden. Onder de Iraakse dictatuur van de Ba’ath partij van Saddam Hoessein werden militante Sjiieten onderdrukt. Deze repres-sie was opmerkelijk aangezien de Sjiieten in Irak een meerderheid van 65% vertegen-woordigen. Hoewel de Ba’ath dictatuur van Saddam seculier was – dus religie en staat gescheiden hield – concentreerde de macht zich ten koste van de Sjiieten bij de Soenni-tische minderheid. Echter, na de omstreden invasie van 2003 door de Verenigde Sta-ten werd Saddam verjaagd en uiteindelijk in december 2006 – op de eerste dag van het offerfeest – opgehangen door Sjiitische milities. Volgens Zihni Özdil, promovendus en maatschappijhistoricus aan de Erasmus Universiteit, transformeerde Irak hierdoor definitief: ‘Het effect van het Amerikaanse beleid, onder meer “debaathisering” – het verjagen van de Ba’ath partij – was dat nu juist de Soennieten keihard werden onder-drukt. Het gevaarlijke beleid van voorname-lijk de Verenigde Staten heeft geresulteerd in  sektarisch conflict en ligt ten grondslag aan de radicalisering’, stelt hij.

‘Als je wil radicaliseren dan moet je mensen 10 jaar als “shit” behandelen,’ zegt Özdil. Hij verwijst naar de Soennitische onderdruk-king door de Sjiitische milities van Irak – die dankzij de Verenigde Staten aan de macht kwamen. ‘We moeten begrijpen dat het

“succes” van IS deels ligt in een Soennitische opstand van de bevolking.’

De historische scheiding van de Islam tus-sen de Soennieten en Sjiieten vormt de basis voor de interne machtsstrijd van het Midden-Oosten. De grootste Soennitische macht Saudi-Arabië en de grootste Sjiiti-sche macht Iran zijn verwikkeld in een strijd om invloed in de regio. Het Wahabisme van Saudi-Arabië is – evenals het Salafisme van de strijders van onder meer IS en Al-Qai-da – een fundamentalistische Soennitische stroming. Özdil vertelt dat de Saudi’s veel geld steken in het verspreiden van het Wahabisme: ‘Saudi-Arabië sponsort ook onderwijsinstellingen in Nederland, onder voorwaarde dat ze Wahabistische ideeën verspreiden. In Saudi-Arabië worden meer mensen  onthoofd,  onder andere vrouwen voor zaken als “hekserij”, dan in de staat van IS. Saudi-Arabië is IS in het kwadraat.’

Toch is Saudi-Arabië naast Israël de belang-rijkste bondgenoot van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten, terwijl een bondge-nootschap met IS volkomen ondenkbaar lijkt. Özdil legt uit dat er een belangrijk ver-schil is tussen Saudi-Arabië en Iran of IS. Hij wijst op de McDonalds tegenover de heilige Ka’aba in Mekka, en hoe ondenkbaar het is om zoiets tegen te komen in Tehran: ‘Dit is een teken van hoe, ondanks de Amerikaan-se retoriek, democratie en mensenrechten absoluut niet van belang zijn in geopolitiek. Saudi-Arabië is onze bondgenoot omdat ze meewerken, en Iran of IS doen dat niet.’

Özdil’s visie dat IS ontstond door sektarisch conflict tussen de Sjiieten en Soennieten van Irak, ontketend door Amerikaans be-leid, wordt bestreden door Jan Jaap de Rui-ter. De arabist aan Tilburg University denkt dat de hoop op een ‘echte’ islamitische staat al heel lang leefde in het gebied: ‘Voor velen daar is het een “dream come true” dat er een islamitische staat wordt opgericht.’

De Ruiter schrijft op een blog van The-PostOnline over IS en zijn contact met Abou Mohammed en Aboe Ibrahim, 2 bloggers uit de Syrische stad Raqqa – de ‘hoofdstad’

van IS. Dat contact heeft bijgedragen aan zijn inzicht dat IS in brede kring als een or-ganisatie van moslims wordt gezien. Hij ver-telt over zijn contact met de ‘locals’: ‘Mos-lims in het Midden-Oosten beschouwen de strijders van IS doorgaans ook als moslims – in tegenstelling tot geluiden die je in Ne-derland vaak hoort dat IS “geen echte mos-lims” zijn.’

De debaathisering van Irak ontketende niet alleen een sektarisch conflict, het ont-mantelde ook het bestuur van de staat. Bij-voorbeeld het verdwijnen van belangrijke ambtenaren resulteerde in een staat die op losse schroeven verder moest. Volgens Özdil heeft dit gevolgen gehad voor de op-komst van IS: ‘IS beschikt over bestuurlijke ervaring; een aanzienlijk deel van de orga-nisatie was jarenlang organisatorisch werk-zaam onder Saddam en werd verjaagd na de debaathisering van het land.’ Hierdoor bestaat de organisatie van IS volgens Özdil niet alleen maar uit radicale fundamentalis-ten: ‘IS is nu een gevaarlijke combinatie van radicale Salafisten en voormalig Ba’ath-aan-hangers.’ 

De eerste stappen die IS zette waren al een vorm van strategische staatsvorming: eerst werden economisch belangrijke gebieden zoals de olievelden veroverd –

gebieden die vaak ver uit elkaar liggen. Daarna werd pas verder gekeken naar bij-voorbeeld de verovering van Bagdad. Sinds 2012 bezit IS al olievelden in het oosten van Syrië, maar olie is niet de enige bron van in-komsten voor IS. De Ruiter spreekt over ‘ge-ruchten’ omtrent donaties aan IS: ‘Er is in de Islamitische wereld een soort bewondering voor IS, een heimelijke bewondering voor wat de oorspronkelijke gedachte van de Is-lam verondersteld wordt te zijn.’ Daarnaast wekt de situatie van Salafistische Soenniti-sche strijders van IS – die in Syrië onderdrukt worden door de Syrische president Assad – sympathie op bij andere Soennitische in-dividuen uit Saudi-Arabië en de Golfstaten. Özdil: ‘Giften voor IS zijn vooral afkomstig

Hoe kon IS in zo korte tijd uit het niets een effectieve staat wor-den, onder onze ogen, maar zonder dat we het zagen? Drie uit-eenlopende visies van een maatschappijhis-toricus, een arabist en een researcher van een investeringsfonds.

‘Als je wil radica-liseren dan moet je mensen 10 jaar als “shit” behan-

delen’

‘Saudi-Arabië is IS in het kwadraat’

‘Voor velen daar is het een “dream come true” dat er een islamitische

‘IS is nu een ge-vaarlijke combi-natie van radi-cale Salafisten en voormalig

‘Er is in de Islami-tische wereld een soort bewonde-

CREDO MAGAZINE // Januari 2015 19

ONDER DE NIQAABALEXANDER VAN WIJNEN

Page 20: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

van Saudi’s en anderen uit de Golf-regio – niet de regeringen maar individuen.’

De georganiseerde staatsvorming van IS bestaat onder meer uit een Islamitisch rechtssysteem, consumentenbescherming en een publicatie met 11 regels voor jour-nalisten. Hoewel IS is afgesplitst van Al-Qai-da verschillen de twee duidelijk. ‘Al Qaida was meer een terroristische groep, maar IS wil niet alleen vechten – ze wil ook profes-sioneel een staat inrichten,’ zegt de Ruiter. Er wordt op een fundamentalistisch Islami-tische wijze belasting geheven, zo krijgen Christenen en Joden de mogelijkheid om te bekeren of belasting te betalen omdat deze geloofsovertuigingen voorkomen in de Koran. Özdil legt uit: ‘Jezidi’s, Sjiieten en Alawieten bijvoorbeeld krijgen deze moge-lijkheid niet omdat “ketters” nog altijd erger zijn dan “volkeren van het boek”.’

De belangrijkste factor waardoor de staat van IS in stand blijft is echter de extreme re-pressie. IS probeert volgens de Ruiter mid-dels terreur de bevolking te onderdrukken, geëxecuteerden worden bijvoorbeeld 3 dagen op het plein aan het kruis gehangen: ‘Je moet je voorstellen wat voor een effect dat heeft.’ Hij schat dat 10 tot 20 procent van de bevolking de overheersing van IS accepteert omdat men vindt dat IS de ware Islam vertegenwoordigt of omdat men het regime van Assad in Syrië niet accepteert. Özdil spreekt over ‘bargaining’ bij de staats-vorming: ‘Vooralsnog accepteert men de re-pressie omdat dit stabiliteit waarborgt.’

‘De komende jaren zal men de repressie van IS verkiezen boven de anarchie en rechte-loosheid van de periode na Saddam,’ voor-spelt Özdil. De vraag is volgens hem echter wat er op de lange termijn gebeurt. Omdat

Irak eerder een proces van secularisering heeft meegemaakt zullen Irakezen het niet lang pikken dat muziek verboden is of dat vrouwen geen rechten hebben. De Ruiter:

‘De simpele ideologie van IS is te beperkt – op de lange termijn werkt de staatsvorming die IS voor ogen heeft niet.’

Vooralsnog probeert IS in een ontmanteld Irak en een door burgeroorlog geteisterd Syrië een repressieve staat op te richten. De vraag is nu hoe en door wie deze onder-drukking bestreden dient te worden en hoe de toekomst van de chaotische regio eruit zal zien.

Haroon Sheikh, als filosoof gepromoveerd aan de VU en researcher bij Dasym Invest-ment Strategies, legt uit dat de bestuurlijke chaos in Irak en Syrië, die IS mede in staat heeft gesteld om hun ‘staat’ op te richten, de Arabische landen typeert: ‘Het funda-mentele probleem van de Arabische lan-den is dat er geen goed bestuursmodel meer is.’ Sheikh, die zelf bestuurskunde, politicologie en filosofie studeerde, vertelt dat het oude bestuursmodel van veel Ara-bische landen – een regime met een sterke

militaire leider – in 2003 in gevaar kwam en sindsdien op losse schroeven staat. Omdat bestuurlijke chaos de inrichting van een staat bedreigt gaat men zelf op zoek naar veiligheid. Sheikh: ‘Op veel plekken in het Midden-Oosten zoekt men naar transnati-onale etnische of stamverbanden, zoals de Koerden, Sjiieten en Soennieten, omdat er geen goed alternatief bestuursmodel is dat een nationale staat kan inrichten.’

Voorlopig wordt IS voornamelijk door de Verenigde Staten bestreden met bombar-dementen, en tegelijkertijd worden er lo-kale partners gezocht. ‘Assad is militair het meest capabel,’ zegt Sheikh. Hij spreekt over geruchten vanuit Iran dat het Wes-ten achter de schermen samenwerkt met Assad. De verborgenheid is politiek nood-zakelijk omdat het regime van Assad in de ogen van het Westen illegitiem is. ‘Maar al-leen bombardementen zijn niet voldoende om IS te bestrijden.’

‘Het diplomatieke domein, in plaats van het militaire domein, moet voor orde zorgen,’ stelt Sheikh. Hij spreekt over het belang van de rol van de Koerden. De Koerden vechten in Syrië en Irak tegen IS terwijl ze

‘Irakezen zul-len het niet lang pikken dat mu-

ziek verboden is of dat vrouwen

‘Het fundamen-tele probleem

van de Arabische landen is dat er geen goed be-

Jan Jaap de Ruiter is Arabist aan de Universiteit van Tilburg en schrijft op een blog van ThePostOnline over IS en

zijn contacten in de regio.

Zihni Ozdil is maatschappijhistoricus en is als Wetenschappelijk Docent

Wereldgeschiedenis en promovendus verbonden aan de Erasmus Universiteit

Rotterdam.

Haroon Sheikh is researcher bij Dasym Investment Strategies, gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam

en studeerde Bestuurskunde, Politico-logie en Filosofie.

20 CREDO MAGAZINE // Januari 2015

CREDO’S CASUS

Page 21: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

tegelijkertijd, omdat ze meer autonomie wil-len, een conflict hebben met de regering in Bagdad. Met het Westen aan hun kant lijken de Koerden kans te maken op de gewenste autonomie. Sheikh: ‘De regering in Bagdad moet concessies doen indien er tot een over-eenkomst gekomen dient te worden met de Koerden.’

Indien er een deal met de Koerden gemaakt-wordt, moeten Turkije en Iran volgens Sheikh eerst gerust gesteld worden. Turkije houdt zich vooralsnog afzijdig van het conflict. Tur-kije wil geen oorlog met Assad en wil geen

vijand worden van IS. De Koerdische verzets-beweging de PKK is van oudsher wel een vij-and van de Turken en daarom wil Turkije niet opeens de grenzen openen: ‘Dit is echter wel wat het Westen van hen vraagt,’ zegt Sheikh. Volgens Sheikh moeten de ambities van de Koerden ook gematigd worden bij een over-eenkomst.

‘De bestuursproblemen van de Arabische landen hebben tot een sterk Iran geleid,’ zegt Sheikh. Iran heeft een relatief sterke econo-mie – ondanks Westerse sancties – een ca-pabel leger en een groot internationaal net-werk. Hoewel Iran sterker wordt is er vanuit het Westen volgens Sheikh minder behoefte om Iran te bestrijden. De Verenigde Staten is door haar schaliegas vondsten veel minder afhankelijk van energie uit het Midden-Oos-ten dan voorheen, en wil zich concentreren op haar echte concurrenten – China en Rus-land. Sheikh: ‘We zouden een deal moeten sluiten met Iran. Het diplomatieke domein kan rust brengen in het Midden-Oosten.’

Toch is Sheikh niet optimistisch voor de na-bije toekomst van de regio: ‘Het zal lang een ellendige plek blijven, waarschijnlijk nog er-ger dan voorheen. Ik verwacht een periode van veel gebrekkigheden, zoals een lange pe-riode waarin er geen centrale regering functi-oneert in Irak.’

 

‘Het diplomatieke domein, in plaats

van het militai-

‘We zouden een deal moeten slui-

ten met Iran’

CREDO MAGAZINE // Januari 2015 21

ONDER DE NIQAABALEXANDER VAN WIJNEN

Page 22: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

Op de eerste koude dag van het jaar stap ik de Markthal binnen om eens te gaan kijken wat “de nieuwe parel van Rotterdam” nou is. Het gebouw kan je niet missen, maar wat het meest opvalt is het leven erom heen. Overal lopen mensen en staan promotieteams te praten met voorbijgan-gers. Wat een gezelligheid en sfeer! Je ziet dat iedereen staat te genieten.

“Prachtig”, “Wauw, dat plafond”, “Wat een overvloed aan eten” De superlatieven vliegen je om de oren. Dat is wat me bij blijft. De Rot-terdammers hebben er een plek om te genieten bij. Natuurlijk zijn er punten te verbeteren aan de Markthal. “Het is wel duur, maar O, wat een keuze”, “Het is gewoon goed en lekker.” Het lijkt erop dat mensen hun positieve vibe hier ten volle kunnen uiten.

Objectief gezien zou je kunnen zeggen dat het helemaal geen markt is. Het is duurder dan de gewone markt, het is er druk en het lijkt meer op een voedselbeurs dan een Markthal. Maar als je daar rondloopt dan is het alsof iedereen de knop omzet. Het is niet erg om in de meute mee te schuifelen, van alle mooie aanzichten te genieten of gewoon het plafond te bewonderen.

Op deze dag ben ik verschillende mensen gaan interviewen. Zo ook de winkels, die allemaal vanuit het ondernemerschap wilden gaan groeien en in de Markthal terecht zijn gekomen. Van tevoren hebben ze een soort elevator pitch moeten houden, om te kijken of ze bij het concept zouden passen. Dat is heel goed gelukt. De winkeliers hebben een ge-voel van saamhorigheid, alsof ze samen de Markthal tot een succes gaan maken. De lunchzaak besmeert hun broodjes met de pesto van de buurman. De groenteman stuurt je door naar de poulier om je maaltijd compleet te maken.

Hierin veranderen de winkels snel. Aan het begin was het aftasten. Wat vinden mensen lekker? Waarvoor komen ze naar de Markthal? Na een paar weken bleek dat veel bezoekers voor maaltijden kwamen. Het is heerlijk om even uit de meute te stappen en plaats te nemen aan een van de vele barretjes. Al is het een zakelijke lunch of ben je met je oma op stap. Het is allemaal prima. Grote plateaus met tapas tot een paar oesters of een maaltijd van de groenteman. Iedereen doet het rustig aan en laat even de boel de boel.

Daarom is de Markthal voor iedereen leuk. Je vindt er levensgenieters die van alle keus willen genieten of een jong, pril stelletje dat te verlegen was om mijn vragen te beantwoorden. Maar iedereen loopt er met een lach op zijn gezicht en stapt als het ware even uit de dagelijkse gang van zaken.

Hoewel ik eerst niet zo positief was en het maar een dure beurs vond, ben ik na een aantal bezoekjes gaan zien dat de Markthal wat met je doet. En al is het niet de Markthal, neem soms gewoon de tijd om even je gedachten los te laten en gewoon domweg te genieten. Wat daar ook zeker bij kan helpen is de verschillende apps op pagina 14 voor studen-ten in de keuken.

MarkthalHet doet wat met je.

“Het is wel duur, maar O, wat een keuze”

ROTTERDAM

22 CREDO MAGAZINE // Januari 2015

MARKTHALSTIJN HAGENAARS

Page 23: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

De volgende situatie zal voor veel mensen herkenbaar zijn. Er staat al een maand een belangrijke deadline in je agenda. Je weet dat je er aan moet werken maar... je weigert er iets aan te doen. Je maakt er tijd voor vrij, maar toch krijg je het niet voor elkaar om er aan te beginnen. De dagen voor de deadline lijken namelijk de perfecte dagen te zijn om de keuken een nodige schoonmaakbeurt te geven, je oma een bezoekje te brengen, weer eens naar de sportschool te gaan en slaap in te halen (want je moet toch fit zijn om een goed te presteren?) De dag voor de deadline vraag je je af waarom je niet wat eerder begonnen bent. Hoe komt dit? Is de hedendaagse student gewoon lui of zit er meer achter? En wat voor invloed heeft uitstelgedrag op ons leven?

Uitstelgedrag is iets van alle tijden. Zelfs de Oude Grieken hadden er al mee te maken. Een Griekse dichter adviseerde rond 800 voor Christus al “je werk niet uit te stellen tot morgen of de dag erna.” Uitstelgedrag is niet toegenomen door de introductie van het Internet, al brengen veel mensen wel een groot gedeelte van hun taakontwijkend gedrag op het internet door.

De meeste mensen zullen uitstelgedrag ervaren als iets irritants en in de meeste gevallen zal het hoogstens een beetje stress opleveren. Toch kan het ernstige gevolgen hebben op ons welzijn. Mensen die veel uit-stellen hebben meer stress en zijn daardoor minder gezond. Ze lopen vaker geld mis doordat ze bijvoorbeeld de belastingaangifte vergeten te doen of dingen te laat terug brengen. Verder presteren ze minder goed, omdat ze niet de tijd hebben om een taak rustig te doen. Door uitstelgedrag moeten we de week voor de tentamens leuke dingen af-zeggen en gaan we zelfs eerder dood, omdat we het stoppen met roken en het beginnen met sporten zo lang mogelijk proberen uit te stellen.

Bijna iedereen heeft last van uitstelgedrag, maar niet iedereen is een uitsteller. 20% van de bevolking kan zich rekenen tot de chronische uitstellers. Bij veel van deze mensen is timemanagement niet het pro-bleem, vaak zit er meer achter. Joseph Ferrari, professor aan de DePaul University zegt dat “tegen een chronische uitsteller zeggen dat ze het gewoon moeten doen, is net zo iets als tegen een persoon met depressie zeggen dat ze gewoon blij moeten zijn.” Veel mensen zeggen dat ze dingen uitstellen omdat ze beter kunnen presteren onder druk, maar in de realiteit blijkt dat niet altijd zo te werken. Ferrari liet studen-ten in het begin van het jaar een vragenlijst invullen waarin ze hun uitstelgedrag een cijfer moesten geven. De studenten die aangaven dat ze vaak dingen uitstelden waren in de eerste maanden van het school-jaar gelukkiger dan de studenten die minder uitstelden, waarschijnlijk omdat ze meer leuke activiteiten deden. Aan het eind van het jaar was de uitslag echter heel anders. De uitstellers haalden lagere cijfers, waren minder gelukkig, hadden meer stress en waren vaker ziek. Ze hadden dus niet alleen hun werk later af, ook de kwaliteit van hun werk was

minder. Uitstelgedrag heeft dus op korte termijn positieve gevolgen, maar op lange termijn niet.

Dus hoe normaal uitstelgedrag ook is in onze maatschappij, de meeste mensen zullen de kwaliteit van hun werk en hun gezondheid kun-nen verbeteren door minder vaak iets uit te stellen. Zodra mensen het een gewoonte maken om taken niet uit te stellen krijgen ze meer voor elkaar en presteren ze beter terwijl ze minder stress hebben. De hamvraag is natuurlijk hoe dit dan moet. Je kunt pas aan je eigen gedrag werken als je zelf graag iets wilt veranderen. Ten eerste wordt aangeraden om zo snel mogelijk met een taak te beginnen als je hem krijgt. Het begin is altijd moeilijk maar zodra je eenmaal bezig bent is het makkelijker om er aan te blijven werken. Veel mensen zijn ‘bang’ om een begin te maken omdat ze denken dat ze het niet kunnen. Maar hiermee houd je jezelf voor de gek want over een paar dagen ben je misschien iets ouder, maar niet opvallend veel wijzer. Juist door op tijd te beginnen heb je de tijd om alles rustig te doen en zal je het beterkunnen. Verder wordt vaak de ‘twee minuten regel’ aangeraden. Dit houdt in dat als je een taak krijgt die je binnen twee minuten kan doen, je hem gelijk doet. Zo stapelen kleine taken zich niet op en behoud je het overzicht.

Uitstelgedrag is dus iets waar iedereen mee te maken krijgt, maar waar je zelf wat aan kan doen. Ik zou zeggen probeer de tips eens uit.

Misschien kan ik het vandaag nog

proberen.. of morgen..

of overmorgen..

“ Ik doe het morgen wel”.

| Iedereen wordt slachtoffer van uitstelgedrag |

CREDO MAGAZINE // Januari 2015 23

UITSTELGEDRAGMARIJE TEN HAVEWETENSCHAP

Page 24: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

Heb jij ook het idee dat je in Rotterdam te veel betaalt voor je studen-tenkamer of -woning? Of dat je te veel betaalt voor een woning waarin geen blind paard schade kan doen door het achterstallige onderhoud? Misschien is het inschakelen van de Huurcommissie of het Huurteam dan iets voor jou!

De Huurcommissie is namelijk een landelijke, onafhankelijke en onpartijdige overheidsorganisatie voor huurders en verhuurders. De or-ganisatie doet uitspraken in geschillen tussen huurders en verhuurders over de huurprijs, servicekosten en onderhoud.

Zo kan het dus voorkomen dat je huisbaas te veel huur berekent voor de woning die je huurt. Als je dit aankaart bij de Huurcommissie, en zij constateren na een uitgebreid onderzoek dat je te veel huur betaalt, kun je rekenen op een flink gereduceerde huurprijs.

Er zijn ook andere zaken waarvoor je bij de Huurcommissie terecht kunt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je woning achterstallig onder-houd vertoont, zoals: schimmel in de badkamer, verschillende lekkages of andere kapotte elementen aan de woning. Als dit het geval is, kan de Huurcommissie helpen je huur te ‘bevriezen’, zodat je huisbaas ged-wongen wordt de mankementen te repareren. Het kan ook voorkomen dat er juist verbeteringen aan de woning zijn aangebracht, maar dat daardoor de huurprijs flink verhoogd is of dat de jaarlijkse huurverhog-ingen de pan uit rijzen.

Voor al dit soort zaken kun je de Huurcommissie inschakelen. Als je een procedure bent gestart met als doel verlaging van je maandelijkse huur, komt de Huurcommissie bij je thuis om informatie te verzamelen. Er wordt dan gekeken naar de grootte en voorzieningen van de eigen kamer, de grootte en aanwezigheid van gemeenschappelijke vertrekken en voorzieningen en eventuele aftrekpunten.Vervolgens wordt er een opstelsom gemaakt van plus- en minpunten. De medewerker maakt dan een rapport op, dat naar de huurder en verhuurder wordt gestuurd. Na dit onderzoek komt er een zitting waarin de zaak besproken

wordt, eventueel in het bijzijn van de huurder en de verhuurder. Hierna doet de Huurcommissie uitspraak die bindend zal zijn voor de huurder en verhuurder, alleen een kantonrechter kan deze uitspraak ontbinden. De procedure neemt gemiddeld zes maanden tijd in beslag.

Als je de Huurcommissie wilt inschakelen moet je woning wel voldoen aan een aantal voorwaarden. De Huurcommissie behandelt namelijk geschillen over kamers en zelfstandige woningen in de sociale sector.

Voor jou betekent dit het volgende:

-Nadat je huurcontract is ingegaan, kun je de eerste zes maanden de Huurcommissie inschakelen. Dit om je huurprijs te laten checken.

-Is de totale huur van de studentenwoning hoger dan de liber-alisatiegrens (namelijk: 699,48 euro), dan kun je na deze eerste zes maanden de Huurcommissie niet meer inschakelen. Dit komt omdat de huurprijs die je betaalt dan binnen de geliberaliseerde sector valt.

-Huur jij samen met je huisgenoten in totaal voor een bedrag van onder de 699,48 euro, dan kun je altijd de Huurcommissie inschakelen.

-Bij onzelfstandige woningen, zoals studentenkamers , is er nooit sprake van huurliberalisatie en kan dus altijd de Huurcommissie ingeschakeld worden.

Stop! Met het betalen van die veel te hoge huurprijs voor je studentenwoning…

24 CREDO MAGAZINE // Januari 2015

STUDENTENLEVEN

Page 25: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

Het Huurteam is een aparte organisatie die helpt bij het inschakelen van de Huurcommissie, zelfstandig assisteert bij het doen van huurverlag-ingvoorstellen en juridische vragen beantwoordt. De ondersteuning van het Huurteam kan bijvoorbeeld belangrijk zijn als je hulp nodig hebt bij de administratieve zaken tijdens een procedure, maar het Huurteam kan ook fungeren als een tussenstation tussen jou en je huisbaas. Het Huurteam maakt het proces van huurverlaging dus veel gemakkelijker.

Het Huurteam controleert, net als de Huurcommissie, of de huur-prijs van huurwoningen in de particuliere sector overeenkomt met de geboden kwaliteit. Zo berekenen zij via een puntentelling de maximale huurprijs voor een woning. Wanneer de gevraagde huurprijs of de servicekosten te hoog zijn of wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud, kan het Huurteam namens de huurder een procedure starten tegen de verhuurder bij de Huurcommissie of namens de huurder in onderhandeling gaan met de verhuurder.

Zo doet het Huurteam gemiddeld 500 opnames per jaar en bij 80 tot 90 procent daarvan worden misstanden geconstateerd. Bij 98 procent van deze zaken werd de huurder in het gelijk gesteld en kon de huurder re-kenen op een forse teruggave. Zo probeert het Huurteam misstanden in de huursector aan de kaak te stellen en de leefbaarheid van de buurten te verbeteren.

Huurteam is zelfs meer dan dat. Zo probeert het Huurteam middels ondersteuning en begeleiding, de relatie tussen de huurder en de verhuurder goed te laten verlopen bij het inschakelen van het Huurteam of de Huurcommissie. Zo kan het voorkomen dat de verhuurder boos reageert en dat er vervolgens een slechte relatie tussen de huurder en de verhuurder ontstaat. Dit hoeft niet zo te zijnwant het Huurteam bege-leidt de huurder en de verhuurder in dit proces.

Het Huurteam inschakelen voor een huurprijscheck van je kamer of woning is kosteloos en bovendien ontvang je gratis advies. Wanneer blijkt dat de huurprijs te hoog is, kan het Huurteam daarvoor een pro-cedure starten bij de Huurcommissie of een voorstel voor een nieuwe huurprijs doen aan de verhuurder. Een beroep doen op deze diensten van het Huurteam is niet kosteloos, maar de kosten worden wel terug-verdient. De kosten voor het inschakelen van het Huurteam zijn 200 euro. En als je een positieve uitspraak of schikking treft (wat vrijwel altijd het geval is), krijg je 100 euro terug van het Huurteam.

Tot slot zullen de Huurcommissie en het Huurteam altijd benadrukken: De huisbaas kan je er niet zomaar uitzetten, omdat je de Huurcommis-sie of het Huurteam inschakelt, je hebt een huurcontract en in Neder-land krijg je huurbescherming, als huurder heb je dus ontzettend veel rechten! Wil je weten of je huurprijs bij je huurwoning past? Doe dan de Huurprijscheck op: www.huurcommissie.nl Meer informatie over het huurteam? www.huurteaminuwstad.nl

Lijkt dit jou allemaal te ingewikkeld? Schakel dan het Huurteam in!

CREDO MAGAZINE // Januari 2015 25

HUURCOMMISSIEJAN VAN ‘T VEER

Page 26: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

Ilse JurriensAdviseur van het Huurteam

Waarom betalen veel studenten te veel huur? Ik denk dat er veel verhuurders zijn die bewust de prijs hoog houden, maar wel weten dat wij bestaan. Ik denk ook dat veel verhuurders kijken naar de eigen hypotheek, wat de buurman vraagt, wat er gemiddeld gevraagd wordt en daarin meegaan. Het komt ook voor dat studenten ‘bang’ zijn voor de huisbaas of dat ze blij zijn dat ze überhaupt ergens wonen, en daarom dus niet het Huurteam inschakelen. Wij doen ook het Huur-team Utrecht en door de kamernood in deze stad merk je dat studenten hun kamer niet kwijt willen en bewust een veel te hoge huurprijs betalen. Maar wees niet snel bang om het Hu-urteam in te schakelen. Want als je een huurcontract hebt, heb je ook huurbescherming en dus heel veel rechten. Je kunt dus niet zomaar door de huisbaas eruit gezet worden, ook al staat dit wel in je contract.

Zijn er veel studenten die het Huurteam inschakelen? Er zijn weinig studenten die het Huurteam inschakelen, dit komt omdat weinig studenten het Huurteam kennen. Ook worden studenten afgeschrikt doordat het Huurteam ´kos-ten´ vraagt voor het onderzoek. We willen graag juist meer studenten helpen en dit doen wij door regelmatig studenten-kamers op te meten. Daarnaast hebben wij de kosten van de procedure die het Huurteam uitvoert verlaagd van 350 euro naar 200 euro. En dit geld wordt door de procedure ook weer terugverdiend door middel van een huurverlaging. En een huurprijscheck is altijd gratis! Waarom kennen studenten het Huurteam niet? We proberen het zoveel mogelijk onder de aandacht te krijgen. Wij gaan wel steeds vaker naar open dagen van hoge scholen of universiteiten. Je ziet dat het een lastig onderwerp is, omdat veel mensen niet weten dat er iets aan een hoge huurprijs gedaan kan worden.

Wat zegt de expert? Wat zijn bekende situaties waar studenten in ter-echtkomen als zij het Huurteam inschakelen? Regelmatig komen wij huurders tegen die naast te veel huur betalen ook een te laag inkomen hebben, wat voor problemen kan zorgen. Daar kan het Huurteam een extra middel zijn om te helpen. Ook kan het voorkomen dat een huisbaas minder leuk reageert als het Huurteam wordt ingeschakeld. En daardoor dus of het geld niet terugbetaalt of een bedreiging uit.

Want de huisbaas staat niet te juichen als het Huur-team wordt ingeschakeld, hoe wordt dit opgelost? Er zijn zeker huisbazen die niet blij zijn als het Huurteam wordt ingeschakeld. Ook zijn er huisbazen die ervan schrikken dat ze te veel huur vragen en de huur direct omlaag doen. Het komt ook voor dat de huisbaas in het begin boos reageert, maar daarna al snel tot bedaren komt. Daarom proberen wij tegenwoordig ook steeds meer om een schikking te treffen tussen beide partijen. Dit doet het Huurteam, zodat het grootste deel van de boosheid opgevangen wordt door ons.

En tot slot: bent u het eens met de stelling dat er maar weinig mensen zijn in Nederland die op de hoogte zijn van hun rechten op het gebied van huren? Ik denk dat veel mensen niet weten dat er een maximale huurprijs is. Wat wij veel horen is dat mensen zeggen: “Maar ik heb toch zelf een contract getekend?”. Ja, ook al teken je een contract, dan nog heb je altijd recht om te controleren of je huurprijs klopt. En dit gaat niet alleen over je huurprijs. Het kan ook zijn dat in jouw woning het onderhoud niet in orde is of omdat je een enorm hoog bedrag aan servicekosten betaalt. Deze dingen kun je ook meene-men in de behandeling van je zaak!

STUDENTENLEVEN

26 CREDO MAGAZINE // Januari 2015

Page 27: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

De bank, de woningcorporatie, de accountant en zelfs de markt. Dit zijn instituten die op dit moment allemaal ter discussie staan. De leiding heeft gefraudeerd of fraude toegestaan, de controleurs hebben gefaald, de organisatie is op de rand van de afgrond gebracht, de pu-blieke taken worden verwaarloosd en de burger vertrouwt er niet meer op dat de mensen aan de top de juiste beslissingen nemen.

Maatschappelijke leiders zijn de mensen die een belangrijk sociaal doel nastreven, of die strijden tegen een onrecht zonder dat ze hiervoor expliciet zijn aangesteld. Het kunnen individuele burgers zijn die een opvangcentrum voor daklozen overeind houden, of de CEO van een supermarktketen die een project voor werkloze jongeren laat opzetten. Ze hebben doorgaans een brandende ambitie om iets meer te doen dan waarvoor ze worden betaald, en ze zijn meestal niet op zoek naar erkenning.

Steven de Waal, voorzitter van de denktank Public SPACE Founda-tion, promoveerde op 10 oktober 2014 aan de Universiteit Utrecht met een proefschrift getiteld ‘The Value of Civil Leaders.’ Voor zijn onderzoek analyseerde de Waal met interviews en openbare data de positie van 30 maatschappelijke leiders. Uit het onderzoek komt naar voren dat het bij maatschappelijke leiders om hun waarden en hun ge-drevenheid gaat. Maatschappelijke leiders innoveren, dagen bestaande instituten uit of opereren met een maatschappelijke drive.

Instituten zijn waardevolle zaken die zijn vastgelegd in organisaties en wetten; banken, woningcorporaties en jeugdzorg zijn hier voorbeelden van. Volgens De Waal trekt een maatschappelijk leider zich weinig aan van het instituut op zichzelf. Als het geen bestaansrecht meer heeft, dan bedenkt hij of zij een nieuwe manier om de problematiek aan te pakken. De Waal: ‘Het ontbreken van maatschappelijk leiderschap gaat vooral gepaard met het ontbreken van innovatie.’

Publiek en media zijn sterk geneigd om alle verantwoordelijkheid voor maatschappelijke problemen bij de staat te leggen. Bij alle misstan-den direct publiek commentaar vragen aan ministers of wethouders leidt volgens de Waal tot een publieke cynische houding: ‘Het is een negatief klimaat waar men niet gelooft in de goede bedoelingen van mensen.’

De Waal stelt dat Nederlandse media ook niet goed omgaan met maatschappelijke leiders: ‘Als iemand op vrijwillige basis stelt dat iets in de maatschappij anders georganiseerd moet worden dan wordt dit vaak cynisch bejegend; er wordt gauw verondersteld dat zo’n “leider” wel belangen zal hebben die zijn of haar maatschappelijke houding verklaren.

’Bij bepaalde instituten is het volgens de Waal lastig om maatschap-pelijk leiderschap te vinden. De Waal: ‘De dominante houding onder bestuurders is het streven naar continuïteit in plaats van institutionele

waarde; ze besturen met het oog op het verhogen van de efficiëntie en veilig stellen van het voortbestaan.

’De maatschappelijke leiders ontbreken volgens de Waal het meest op-vallend bij de instituten die ze het meest nodig hebben: de woningcor-poraties, jeugdzorg en de banken. Hij vertelt dat het positieve, concrete en zichtbare antwoord van de sectoren zelf moet komen, en niet uit de politiek: ‘Als je alleen luistert naar politici dan kom je nergens, die roepen alleen maar op tot ander gedrag of meer controle en toezicht.’

Waar wel veel maatschappelijk leiderschap is, is de energiesector, overigens meer in de start-ups dan in de gevestigde energiereuzen. Jonge, startende bedrijven spelen sterk in op de publieke behoefte aan duurzaam opgewekte stroom. De Waal: ‘Nederland heeft hier behoefte aan innovatie en daarom bloeit het maatschappelijke leiderschap in deze sector op.’

Steven de Waal‘The value of Civil Leaders’

CREDO MAGAZINE // Januari 2015 27

PROEFSCHRIFTALEXANDER VAN WIJNENWETENSCHAP

Page 28: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

Tegenwoordig is de meerderheid van de wetenschappers en experts op het gebied van ras en etniciteit ervan overtuigd dat ra-cisme door mensen wordt aangeleerd. Het idee dat iemand als een racist wordt gebo-ren, wordt op basis van wetenschappelijke onderzoeken van de hand gewezen. In het verleden zijn er echter verschillende theo-rieën en doctrines ontstaan die stellen dat racistische vooroordelen min of meer in de aard van de mensheid zitten. Deze theo-rieën vallen onder het Sociaal Darwinisme, een visie op het leven als zijnde een over-levingsstrijd waarbij de beste of sterkste overleeft in een natuurlijk selectieproces. Ondanks dat deze visie wetenschappelijk niet onderbouwd is, zijn de aanhangers er-van zeer stellig in hun overtuiging en heeft het destijds behoorlijk wat mensen aan het denken gezet. Vandaar dat het de moeite waard is om de belangrijkste theorieën die hiertoe behoren te beschrijven.

De biologisch evolutionaire theorie stelt dat xenofobie in onze genen zit, aangezien men in de oertijd‘vreemden’ die niet tot de eigen stam behoorden als een gevaar en een probleem beschouwde. Dit heeft te maken met de primitieve oorlog waar men in die tijd van doordrongen was; de strijd om het bestaan waarbij al het ‘andere’ en ‘vreemde’ geëlimineerd moest worden. Vanuit evolutionair perspectief is de angst die men voelde dus ‘rationeel’ te noemen. Volgens deze theorie heeft dit ‘oerinstinct’

zich de afgelopen tienduizend jaar niet aangepast aan de veranderende leefom-standigheden. Dit verklaart de nog steeds aanwezige defensieve en zelfs lichtelijk et-nocentrische houding richting mensen van andere achtergronden.

De tegenhanger van dit veronderstelde in-stinct is ons empatisch vermogen. Weten-schappers als Darwin en Frans de Waal stel-den dat empathie, het vermogen om met een ander mee te voelen, ook aangeboren is. Moreel besef is volgens hen voortgeko-men uit sociale instincten die van belang zijn voor de overleving van de groep. Dat zie je bij alle soorten die op samenwerking moeten vertrouwen; niet alleen bij mensen, maar ook bij andere primaten en zelfs bij wolven en olifanten. Het hebben van empa-thie is de basis voor al het moreel handelen.

Er kan dus gesteld worden dat het menselijk brein kampt met twee tegenstrijdige krach-ten die vechten om voorrang; de neiging tot xenofobie versus de neiging tot empa-thie. Echter, zoals eerder vermeld zijn er meerdere wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd die aantonen dat racisme niet is aangeboren, maar is aangeleerd. Een voor-beeld hiervan is het ‘doll experiment’ be-dacht door het echtpaar Kenneth en Mamie Clarck. Uit dit onderzoek bleek dat zowel blanke als gekleurde kinderen de voorkeur gaven aan een witte pop, in plaats van een donkere pop. Het feit dat zelfs gekleurde

Dat racisme in de Nederlandse sa-menleving al geruime tijd sluime-rend aanwezig is geweest, werd on-der andere bewezen door de zwaar beladen Zwarte Piet-discussie en de roep om ‘minder Marokkanen’ door PVV-leider Geert Wilders. Daarnaast kwam de Raad van Europa in 2013 met een keihard oordeel. In een rap-port dat de Europese Commissie te-gen Racisme en Intolerantie (ECRI) destijds schreef, verweet zij Neder-land een racistisch optreden. Het ECRI was onder andere kritisch over de houding van politici en media ten opzichte van moslims en Oost-Eu-ropeanen. Deze groepen worden volgens het orgaan afgeschilderd als een bedreiging voor de Neder-landse maatschappij. De vraag die rijst: gaat dit louter om kritiek op de integratie, aangezwengeld door de media en incidenten in de maat-schappij, of is er sprake van diepge-wortelde vreemdelingenhaat? Wat het antwoord op deze vraag ook is, feit blijft dat verschillende groepen in de samenleving regelmatig ge-confronteerd worden met racisme. Genoeg reden om dit fenomeen eens vanuit een wetenschappelijk oog-punt te bekijken. Waar komt racisme vandaan? Wordt het getriggerd door de omgeving of is het genetisch be-paald? In andere woorden: is racisme aangeleerd of aangeboren?

Racisme, aangeboren of aangeleerd?

Op 23 oktober vond op de Erasmus Universiteit ‘Het grote Racisme Debat’ plaats. Bij dit druk bezochte debat was ook MARJAN BOELSMA aanwezig. Marjan is beschermvrouwe van de Zuid-Afrikaanse NGO Umtapo, die zich onder meer inzet voor het versterken van de positie van jongeren in hun strijd voor gelijkwaardige kansen en mensenrechten. Haar passie voor gerechtigheid kent een lange geschiede-nis. Van 1974 tot 1994 is Marjan actief geweest voor de bevrijdingsstrijd in Zuid-Afrika. Speciaal voor het debat schreef Marjan een lezing over racisme, wit privilege en witte suprematie. Hierbij een korte toelichting van haar betoog.

Racisme is de combinatie van raciale vooroordelen en systematische institutionele witte macht op het gebied van onderwijs, zorg en welzijn, de wet, de pers en op de arbeidsmarkt. Deze macht stoelt op een onverdiend wit privilege. Dit houdt in dat witte mensen automatisch, onverdiende voorrechten genieten op basis van hun huidskleur. Wit zijn is een vanzelfsprekendheid. Je hoeft nooit na te den-kenover je huidskleur. Het is tevens een voorrecht als witte te kunnen ontkennen dat de kleur van je huidgevolgen heeft voor je bestaan in deze wereld. Daarmee kun je ook ontkennen dat iemand die zwart is in zijn/haar leven obstakels tegen komt die jij als witte nooit zult ervaren. Het is het niet zien van de relatie tussen hedendaags racisme en de geschiedenis van raciale onderdrukking.

Witte suprematie is gebouwd op een koloniale geschiedenis en wordt in stand gehouden door de huidige neoliberale, neokoloniale westerse politiek. Het is een apartheidssysteem op wereldschaal. Ditdeel van de geschiedenis, waar witte mensen liever niet aan herinnerd worden, dragen wij echter met ons mee en komt in alles wat we doen tot uiting. Het bepaalt onze referentiekaders, onze iden-titeit enonze aspiraties. Ondanks dat raciale vooroordelen dus met de paplepel worden ingegoten in maatschappijen waar witte suprematie heerst, is racisme niet aangeboren. Rassen bestaan namelijk niet. Er is maar één ras, het menselijk ras. Racisme is aangeleerd en heeft een direct verband met onze koloniale geschiedenis. Derhalve, kan racisme ook afgeleerd worden. Dit proces begint bij het bewust worden van de sterke invloed van de geschiedenis.

28 CREDO MAGAZINE // Januari 2015

WETENSCHAP

Page 29: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

kinderen een pop met een blanke huid en blond haar als mooier en fijner beschouw-den en dus impliciet zichzelf als minder-waardig zagen, duidt erop dat er sprake is van geïnternaliseerd racisme. Men wordt dus opgevoed met racistische denkbeel-den. Dit is ook wat Jane Elliot heeft weten aan te tonen met haar ‘Blue eyes, Brown eyes’ experiment, wat tevens vorig jaar ook is uitgevoerd door BNN in het Grote Racis-me Experiment. In dit experiment wordt een groep mensen van elkaar gescheiden en verdeeld in twee groepen op basis van hun oogkleur. Vervolgens krijgen de groe-pen rollen toebedeeld, die van ‘goede brui-noog’ en ‘slechte blauwoog’. Het doel is dui-delijk maken dat racistische vooroordelen heel gemakkelijk worden aangeleerd. Vol-gens Elliot worden mensen niet racistisch geboren, maar worden ze geboren in een racistisch samenleving.

JACCO VAN STERKENBURG is professor Media & Communicatie aan de Erasmus Universiteit. Daarnaast is hij als onderzoeker verbonden aan het Mulier Instituut, een stichting gericht op sociaal-wetenschap-pelijk sportonderzoek. Hier doet hij onder andere onderzoek naar de invloed van ras en etniciteit op de sportmedia. Ook hij was aanwezig tijdens het eerder genoemde Racisme Debat. Hij sprak hier over de manier waarop raciaal-ethnische stereotypen gebruikt worden in de sportjournalistiek. In het kader van zijn onderzoek legden wij hem vier vragen voor:

1. Hoe definieert u racisme en hoe uit zich dat?Ik definieer racisme als het toekennen van biologische of culturele eigenschappen aan mensen op basis van hun huidskleur waarbij er als gevolg daarvan een hiërarchische verhouding en ongelijkheid ontstaat tussen mensen.

2. Er is een aantal onderzoekers dat beweert dat ras niet bestaat. Hoe denkt u daarover? Het begrip ‘ras’ zie ik als een sociale constructie; mensen verbinden betekenissen aan huidskleur en daarmee wor-den diverse ‘raciale groepen’ geconstrueerd die in een bepaalde hiërarchische verhouding tot elkaar worden geplaatst. Hoewel ‘ras’ dus een sociale constructie is en geen biologische basis heeft, zijn de maatschappelijke en persoonlijke consequenties van het onderscheiden van vermeende ‘rassen’ wel degelijk echt en reëel.

3. Denkt u dat het mogelijk is dat racisme genetisch is bepaald? Ik denk niet dat racisme genetisch is be-paald, wel hebben mensen er volgens bijvoorbeeld de ‘social cognition theory’ behoefte aan de wereld overzichtelijk te houden en ande-ren te ‘ordenen’ op basis vansociale kenmerken. Welke sociale kenmerken dat dan worden, en hoe die leiden tot bepaalde hiërarchische verhoudingen, kan verschillen van context tot context en is sociaal-cultureel bepaald.

4. In het ‘doll experiment’ bedacht door Kenneth en Mamie Clarck, komt duidelijk naar voren dat er sprake is van geïnternaliseerd racisme. Wat denkt u daarover? Dergelijke voorkeuren, waarbij een blanke huid als beter of mooier wordt beschouwd dan een donkere huid zijn niet uitsluitend voorbehouden aan mensen die zelf een witte of blanke huid hebben. Ook niet-blanke mensen kunnen dergelijke betekenis-geving gebruiken, overnemen en internaliseren, zeker als die betekenisgeving dominant/hegemonisch is in de samenleving als geheel. Tegelijk zijn er ook blanke (en donkere mensen) die juist een donkere huid mooier vinden dan een blanke huid.

of toch wel?

Niemand is als racist geboren

Racisme stoeltop een onverdiend wit privilege

CREDO MAGAZINE // Januari 2015 29

RACISMEYASMINA JENNIFER KAHSAI

Page 30: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

Wil je op de hoogte blijven van

de laatste activiteiten van Cedo

nulli? Kijk dan op cedonulli.nl,

like de facebookpagina van S.f.v.

Cedo nulli en volg ons op twitter.

30 CREDO MAGAZINE // Januari 2015

januari maart

februari

interfaculty gala 15

alumni borrel 16 ski trip 2015 23-26

landelijk soc. congres 2 tentamenborrel 2

bezoek eurojust 10 cedo’s carnaval 16

career day 2

ouderdag 7 tentamenborrel 13

bestuurs interesseborrel 19

Page 31: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)

Colofon JAArgAng 6, EditiE 1

hoofdrEdActEUrMarije ten Have

rEdActiEJoelle van der MeerLinda de Bont Jan van ‘t Veer Eline Kochen Stijn HagenaarsJennifer KahsaiAlexander van Wijnen

VorMgEVingEline Kochen Stijn HagenaarsLinda de Bont

nAMEnS cEdo nUlliRobbert de Hoogh

oPlAgE1700 stuks

contActS.F.V. Cedo NulliKamer T15-03 Burgemeester Oudlaan 503062 PA Rotterdam010 – 408 17 [email protected]

CREDO MAGAZINE // Januari 2015 31

Page 32: Credo Magazine - editie 1 (2014-2015)