Column Yuri Pelser mei 2015

1
Column: Yuri Pelser ‘We hebben het geprobeerd’ Om de wereld te veranderen heb ik vandaag een aandeel Shell gekocht. Via Facebook werd mijn aandacht getrokken naar de vereniging Follow This. Door lid te worden koop je een aandeel Shell waarmee de vereniging invloed uitoefent op het duurzaamheidsbeleid van deze organisatie. ‘Energiebronnen als zon en wind hebben we ge- probeerd’, zei CEO Ben van Beurden in 2014 in een interview in Shell’s bedrijfsblad Venster. Waarom zou je iets proberen als je het ook gewoon kunt doen? Ik heb het aandeel gekocht omdat ik het belangrijk vind dat we vaart maken met de ontwikkeling van een duurzame energiehuishouding. De recente aanscherping van de EPC-norm laat in de ont- werppraktijk zien dat we de energiebehoeſte van gebouwen oplossen door het dak vol te leggen met pv-panelen. ‘Een mooie ontwikkeling toch?’, hoor ik u denken. Ja, dat is waar. Maar er zit ook een keerzijde aan deze ontwikkeling. Door het energiegebruik van het gebouw met pv op te lossen is er voor de gebruikers van het gebouw geen ruimte meer waarmee zij hun woonlasten verder kunnen verlagen. Het energie- gebruik van de bewoners van een gebouw blijſt daardoor uit het grote elektriciteitsnet komen. Ik pleit er voor vooral goede gebouwen te blij- ven bouwen waarbij zo min mogelijk pv voor het gebouwgebonden energiegebruik nodig is. Er is nog een manier om dit dilemma aan te pakken. Het rendement van een vierkante meter pv moet drastisch omhoog. Dan kan één dak voldoende energie opwek- ken om aan alle energiebehoeſte van het gebouw en de bewoners te voldoen. Hiervoor is veel ontwikkelbudget nodig. Budget dat Shell nu inves- teert in het vinden en winnen van olie en gas uit bijzondere natuurgebieden. Ik heb een droom dat mijn drie kinderen ooit kun- nen leven zonder schade aan onze aarde aan te richten. Zodat hun kinderen onze schade kunnen herstellen. Ik ben er van overtuigt dat bedrijven als Shell een grote bijdrage kunnen leveren aan het waarmaken van mijn droom. Ik heb de eerste stap gezet met de aankoop van een groen aandeel in Shell. Wat is uw eerste stap? Yuri Pelser Yuri Pelser is als duurzaamheids- specialist verbonden aan Ymere en eigenaar van YProductions Klankbord. Reageren? [email protected] of @klankbord ‘Het rendement van een vierkante meter pv moet drastisch omhoog’ VV05 31.indd 31 08-05-15 11:04

Transcript of Column Yuri Pelser mei 2015

Page 1: Column Yuri Pelser mei 2015

vv+ maart 2015 31

Column: Yuri Pelser

‘We hebben het geprobeerd’Om de wereld te veranderen heb ik vandaag een aandeel Shell gekocht. Via Facebook werd mijn aandacht getrokken naar de vereniging Follow This. Door lid te worden koop je een aandeel Shell waarmee de vereniging invloed uitoefent op het duurzaamheidsbeleid van deze organisatie.

‘Energiebronnen als zon en wind hebben we ge-probeerd’, zei ceo Ben van Beurden in 2014 in een interview in Shell’s bedrijfsblad Venster.

Waarom zou je iets proberen als je het ook gewoon kunt doen?

Ik heb het aandeel gekocht omdat ik het belangrijk vind dat we vaart maken met de ontwikkeling van een duurzame energiehuishouding. De recente aanscherping van de epc-norm laat in de ont-werppraktijk zien dat we de energiebehoefte van gebouwen oplossen door het dak vol te leggen met pv-panelen.‘Een mooie ontwikkeling toch?’, hoor ik u denken. Ja, dat is waar. Maar er zit ook een keerzijde aan deze ontwikkeling. Door het energiegebruik van het gebouw met pv op te lossen is er voor de gebruikers van het gebouw geen ruimte meer waarmee zij hun woonlasten verder kunnen verlagen. Het energie-gebruik van de bewoners van een gebouw blijft daardoor uit het grote elektriciteitsnet komen.Ik pleit er voor vooral goede gebouwen te blij-ven bouwen waarbij zo min mogelijk pv voor het

gebouwgebonden energiegebruik nodig is. Er is nog een manier om dit dilemma aan te pakken. Het rendement van een vierkante meter pv moet drastisch omhoog. Dan kan één dak voldoende energie opwek-ken om aan alle energiebehoefte van het gebouw en de bewoners te voldoen. Hiervoor is veel ontwikkelbudget nodig. Budget dat Shell nu inves-teert in het vinden en winnen van olie en gas uit bijzondere natuurgebieden.

Ik heb een droom dat mijn drie kinderen ooit kun-nen leven zonder schade aan onze aarde aan te richten. Zodat hun kinderen onze schade kunnen herstellen. Ik ben er van overtuigt dat bedrijven als Shell een grote bijdrage kunnen leveren aan het waarmaken van mijn droom. Ik heb de eerste stap gezet met de aankoop van een groen aandeel in Shell.

Wat is uw eerste stap?

Yuri Pelser Yuri Pelser is als duurzaamheids-specialist verbonden aan Ymere en eigenaar van YProductions Klankbord.

Reageren? [email protected] of @klankbord

‘Het rendement van een vierkante meter pv moet drastisch omhoog’

VV05 31.indd 31 08-05-15 11:04