Circusbrochure 2015-2016

13
DE WERF \\ CULTUUR RAAKT CIRCUSPROGRAMMA 2015/2016 CIRCUS

description

 

Transcript of Circusbrochure 2015-2016

DE WERF \\ CULTUUR RAAKTCIRCUSPROGRAMMA 2015/2016

CIRCUS

DO 24 SEP & VR 25 SEP \\ 3

CIE SACÉKRIPA FR

Marée Bassetent op Pupillensite (Graanmarkt 1, Aalst) \\ do 24, vr 25 sep \\ 20u \\ 15 euro \\ beperkt aantal toeschouwers!

Een kleine circustent op het moment van de ‘marée basse’, het laagtij waarop alles een beetje lijkt stil te vallen... Het moment waarop twee bonkige personages een fles opentrekken en ons laten meekijken in hun zonderlinge universum. In ware Buster Keaton-stijl manipuleren ze de objecten in hun sjofele interieur. Met (on)handige bewegingen gooien ze zich in een domino-effect van doldwaze situaties: de bekers, flessen rode wijn en vlijmscherpe messen zoeven vervaarlijk door de lucht, terwijl ook de tent zich ontpopt als een verrassende trukendoos. Deze norse baardmannen rijgen de knappe staaltjes evenwichts- en jongleerkunst naadloos aan elkaar. En dat alles zo dichtbij dat je er bij-na middenin zit. Een heerlijk intieme en clowneske circusvoorstelling!

Voor volwassenen en alle leeftijden vanaf 8 jaar.

coach: Stephane Filloque / van, met: Benjamin De Matteïs, Mickael le Guen /

coproductie: Theater op de Markt, Dommelhof (Neerpelt), CIRCA, pôle national

des arts du cirque (Auch), Office municipal de la culture de Puget-Théniers /

www.sacekripa.com / foto © Vincent d’Eaubonne

WO 30 SEP \\ 5

RACE HORSE COMPANY FI

Super Sunday wo 30 sep \\ 20u \\ 25 euro

In 2012 waren ze voor het eerst te gast in De Werf, het troepje ongepo- lijste kerels dat luistert naar de naam Race Horse Company. Met hun Petit Mal brachten ze een internationale circushit met adembene-mende acts. Nu zijn ze er opnieuw met het kleurrijke en erg levendige Super Sunday. Met ongeziene acrobatische stunts op trampolines en opblaasballen katapulteren ze zich over het podium. Ze combineren circustechnieken met attributen uit het dagelijkse leven, moves uit de hiphopsfeer, maffe invallen en absurde grappen. Woeste trucs op de Russische balk worden afgewisseld met een draaiend Wiel des Doods. Het resultaat? Een originele, betoverend mooie en spectaculaire voor-stelling die je meeneemt naar duizelingwekkende hoogten.

Voor volwassenen en alle leeftijden vanaf 8 jaar.

Opgelet!Bij deze voorstelling wordt gebruik gemaakt van een stroboscoop en van rookmachines.

creatie, performers : Mikko Karhu, Rauli Kosonen, Kalle Lehto, Odilon Pindat,

Mikko Rinnevuori, Petri Tuominen / muziek: Sami Tammela, Ben Rogers / co-

productie: Helsinki Festival / met de steun van Finnish Cultural Foundation,

Alfred Kordelin Foundation, Kone Foundation, Samuel Huber Foundation, New

Nordic Circus Network, Subtopia / www.racehorsecompany.fi / foto © Petter

Hellman

WO 4 NOV \\ 7

SANJA KOSONEN & ELICE ABONCE MUHONEN FI Capillotractées wo 4 nov \\ 20u \\ 20 euro

Hangend aan hun haren laten de Finse powervrouwen Sanja en Elice het publiek een uur lang van de ene in de andere verbazing vallen. Als in een droom zweven de dames aan niets meer dan hun lange haren. Als hun buitengewoon en gracieus duet in de lucht begint, komen poëzie en verwondering samen in een magisch effect. Gefascineerd door de schoonheid van gewichtloosheid en hun droom om te vliegen besloten ze de eeuwenoude circuskunst van het ‘haar-hangen’ nieuw leven in te blazen. Maar niemand uit de traditionele circuswereld kon of wou de techniek prijs geven. Het kostte drie jaar en oneindig veel geduld en gepuzzel om de kennis over deze geheime circuskunst te verzamelen. Inmiddels beheersen ze de speciale vlechttechniek tot in de puntjes en is hun uithoudingsvermogen indrukwekkend.

Voor volwassenen en alle leeftijden vanaf 10 jaar.

van, met: Sanja Kosonen, Elice Abonce Muhonen / coach: Tsirihaka Harrivel,

Vimala Pons / productie: Association des clous, Galapiat Cirque / coproductie:

Le Prato, Pole national des Arts du Cirque dans le cadre du Plot, La Brèche, Pôle

National des Arts du Cirque de Basse Normandie, La Cascade, Maison des arts

du clown et du cirque / www.galapiat-cirque.fr / foto © Sebastien Armengol,

Daniel Michelon

WO 18 NOV \\ 9

CIRCO AEREO FI/NZ

The Pianist wo 18 nov \\ 20u \\ 22 euro

Een concertvleugel, een feeërieke kroonluchter en een pianist. Tot zover niets aan de hand. Hoewel? Opkomen is al een hele toer voor ‘pianist’ Thomas Monckton, laat staan spelen. Een uur lang gebeuren er de gekste dingen rond de vleugel, terwijl het klavier nauwelijks be- roerd wordt. Monckton duikt met zijn cartooneske uiterlijk (lange slungel met schrikogen en een rechtopstaande, rossige kuif ) in de vleugel, danst op de vleugel en kruipt onder de vleugel. Zijn vingers vertellen hele verhalen en bladeren driftig door de bladmuziek. Maar muziek maken? Ho maar.

Moncktons perfect getimede clownerie was een enorm succes op het prestigieuze theaterfestival in Edinburgh. Vijfsterrenrecensies zorgden voor uitverkochte zalen en Monckton werd genomineerd voor belang- rijke theaterprijzen.

Voor volwassenen en alle leeftijden vanaf 8 jaar.

www.circoaereo.net / foto © Heli Sorjonen

ZA 9 JAN \\ 11

CASUS AU

Knee Deepza 9 jan \\ 20u \\ 22 euro

De Australische circustroep Casus doet het zonder glitterkostuums en andere showattributen, maar daarom is hun performance niet minder spectaculair. Zo slaagt Casus er in om ‘op eieren te lopen’, maar dan echt. Voetje voor voetje schuifelt het gezelschap over een doosje schar-releitjes. En dat die dingen echt stuk kunnen, blijkt later in de show. Net zo zouden de vier performers kunnen breken als ze hun grond- en luchtacrobatiek (wel eens een menselijke trapeze gezien?) niet perfect zouden timen en op elkaar afstemmen. Zoiets gaat natuurlijk niet van-zelf. Dat is aan het trillen van hun spieren, het stromende zweet en de concentratie op hun gezichten af te lezen. Tijdens de stunts ook geen plastic glimlachjes bij de spreekwoordelijk nuchtere Aussies. Het is echter niet alleen daarom dat de nog maar twee jaar geleden opge- richte groep vijf sterren kreeg van de Britse Guardian. Veel circusshows bouwen op naar wow!-momenten, maar in dit stuk houd je al snel op triomfantelijke tromroffels te verwachten, want in deze show telt élke minuut.

Voor volwassenen en alle leeftijden vanaf 10 jaar.

www.casus.com.au / foto © Sean Young

WO 24 FEB \\ 13

BERT & FRED8 years, 5 months, 4 weeks, 2 dayswo 24 feb \\ 20u \\ 18 euro

Hij is Bert. Zij is Fred. Samen zijn ze Bert en Fred. Logisch, want ze leven samen, werken samen, spelen samen. Het liefst met vers gesle- pen keukenmessen, muizenvallen en vogelpikpijltjes. Veilig is anders, maar spannend is het wel!

Bert en Fred zoeken samen de grens op en stappen er hand in hand over. Ze brengen spectaculair, grappig en gevaarlijk circus. Over liefde, vriendschap en popcorn. Over risico’s en blind vertrouwen. Over alles geven en niet omkijken. Over... Bert en Fred.

Voor volwassenen en alle leeftijden vanaf 10 jaar.

met: Bert Loenders, Fréderique Snoeks / met de steun van de Vlaamse Over-

heid, Dommelhof Neerpelt, Humorologie / partners: Circuscentrum, CIAM

Aix-en-Provence, Espace Catastrophe, Le Prato, Destelheide, Ell Circo d’ell

Fuego / www.bert-fred.com / foto © Patrick Lemineur

DI 22 MRT & WO 23 MRT \\ 15

SEBASTIEN WOJDAN FR

Marathonsportzaal Faluintjes (Beugemstraat, Moorsel) \\ di 22 mrt \\ 20u \\ wo 23 mrt \\ 15u \\ 18 euro

Gevaar zie je vaak in het circus, maar je voelt het zelden zelf. Tenzij je op de tribune zit bij Sébastien Wojdan en hij met een reuzenbijl balancerend op z’n hoofd naast je komt zitten. Uit noodzaak, lijkt het wel, gooit hij je de ene geflipte scène na de andere voor de voeten, nu eens met messen, dan weer met pijl en boog, een skateboard of met een verdwaalde cactus. In elke andere situatie bel je de politie, maar in de circuscirkel van Wojdan loop je met hem mee de marathon uit, sidderend van opwinding. Sébastien Wojdan is danser, muzikant, messenwerper, acrobaat, koorddanser, jongleur en mede-oprichter van Cie Galapiat.

Marathon is de eerste solovoorstelling van Wojdan en de nummer één circusvoorstelling van 2014 volgens de redactie van het Circus- magazine. Speels, grappig en vooral spannend!

Voor volwassenen en alle leeftijden vanaf 8 jaar.

van, met: Sébastien Wojdan / regie: Gilles Cailleau / advies: Guillaume Sauzay /

coproductie: Carré Magique Lannion Trégor, Pôle national des arts du cirque

en Bretagne, Le Grand Pré, Scène de Territoire, Centre National des Arts de la

Rue, Le Fourneau / met de steun van Espace Périphérique, Ville de Paris - Parc

de la Villette, TRIO…S, scène de territoire pour les arts de la piste – Henne-

bont / Inzinzac Lochrist, Cirk Eole, Balthazar Centre des Arts du Cirque, Le P’tit

Cirk, Cirque Melem, Compagnie Mesdemoiselles, le Théâtre de la Folle Pensée /

www.galapiat-cirque.fr / foto © Candice Kurz

VR 29 APR \\ 17

FLIP FABRIQUE CA

Attrape-moi!vr 29 apr \\ 20u \\ 25 euro

Het Nieuwe Circus komt uit Canada. Na succesvolle Canadese circusgroepen als Cirque du Soleil, Cirque Éloïze en 7 Fingers (seizoen 2013/2014 in De Werf ), is het de beurt aan Flip FabriQue. De artiesten van dit in 2011 opgerichte vriendenclubje verdienden hun sporen bij die twee eerste topgezelschappen. Hun eigen Attrape-moi! kreeg van de Nederlandse Volkskrant vier sterren, toen het in 2014 op festival Circo Circolo stond.

In Attrape-moi! (Vang mij op!) maken we kennis met vijf mannen en een vrouw die wel op vakantie lijken te zijn. De scène is compleet, met stortbui, slaapzak en klapstoeltjes. Al doen ze meer dan enkel zitten op die stoeltjes. Ook de vier meter hoge muur is niet zomaar een muur, maar het begin- en eindpunt van opwindende trampowall-sprongen. Met uiterste precisie vliegen de buitelaars door de kleine raampjes. En wie had gedacht dat je met een slaapzak ondersteboven niet kunt flik-flakken? Maar Flip FabriQue borduurt ook voort op klassieke circus-technieken: diabolo, Russische balk, jongleren, een geweldige strapa- tenact en een staaltje hoelahoepen met een duizelingwekkende vaart. En alles met een hedendaagse twist, afgewisseld met zang en dans.

Een vrolijk feest voor jong en oud!

Voor volwassenen en alle leeftijden vanaf 8 jaar.

www.flipfabrique.com / foto © Michelle Bates

WO 11 MEI & DO 12 MEI & VR 13 MEI \\ 19

CIRCUS RONALDOFidelis Fortibusstadspark (evenementenplein, ingang via Erembodegem-straat 11, Aalst) \\ wo 11, do 12, vr 13 mei \\ 20u \\ 20 euro

In Fidelis Fortibus betreed je een circustent waar alle artiesten overleden zijn. Enkel de clown is overgebleven. Nadat hij iedereen heeft begra- ven in een cirkel van verkleurd zaagsel, houdt hij zijn voormalige kameraden in leven. Als er publiek komt, speelt hij trouw en plichtsbe-wust. De trompet, tuba en bombardon klinken nog steeds alsof er ie-mand op speelt. Het is zijn verbeelding die werkelijkheid is. Weggaan zal hij nooit. Of misschien toch? Maar is dat dan opgeven? Ontrouw zijn? Fidelis Fortibus is grappig, poëtisch, melancholisch en met een warme menselijke humor. Een voorstelling die gaat over Danny’s diepste gevoelens voor het circus en de circustradities.

Voor volwassenen en alle leeftijden vanaf 12 jaar.

Tip!Woon op dinsdag 10 mei de lezing bij door Danny Ronaldo. Hier-in heeft hij het over circus, over de voorstelling en de scenografie aangezien die in Fidelis Fortibus door Aalstenaar Danny Cobbaut verzorgd werd. De lezing wordt gevolgd door de documentaire Circus Ronaldo - De zoektocht naar het verlangen, een portret van Peter Borghs over het familiecircus Ronaldo. kleine zaal \\ di 10 mei \\ 19u30 \\ 10 euro \\ 6 euro (-26-jarigen)

spel: Danny Ronaldo / coaching: Lotte van den Berg / muziek: Tony Decap, David

Van Keer / www.circusronaldo.be / foto © Benny De Grove

20 \\ CURIEUZE NEUZE!

CURIEUZE NEUZE!

Curieuze Neuze! is toe aan de zesde editie. Tijdens de paasvakantie zetten we gedurende een week onze deuren open voor 3 tot 12-jarigen met goesting in circus. Kom van maandag 4 april tot en met vrijdag 8 april naar De Werf en laat je betoveren door de magische wereld van het circus.

Circuskamp - voor 6 tot 12-jarigenkleine zaal \\ ma 4 t.e.m. vr 8 apr \\ 9-12u of

13-16u (keuze uit twee sessies) \\ 48 euro

Word een echte circusartiest. Leer lopen op een bal, jongleren met balletjes, een diabolo draaiende houden en zoveel meer. Je circustechnieken demonsteer je op het einde van de week tijdens een toonmoment. organisatie: De Werf i.s.m. Circusplaneet / www.circusplaneet.be / foto © Christophe Roeland

Tabletkamp - voor 7 tot 12-jarigenlokaal 1 \\ ma 4 t.e.m. vr 8 apr \\ 9-12u of 13-16u

(keuze uit twee sessies) \\ 48 euro

Van maandag tot vrijdag aan de slag met de tablet. Om stapsgewijs de mogelijkheden te verkennen. We leren verbinden met het internet, we down-loaden apps, wijzigen instellingen, gebruiken de (video)camera en delen documenten. We duiken in

de wondere wereld van de apps, boetseren monsters, leren tekenen, bewerken foto’s, steken een amateurfilm in elkaar en spelen supercoole games. Uiteraard werken we binnen het thema circus.organisatie: De Werf i.s.m. Mediaraven / www.mediaraven.be / foto © Mediaraven

CURIEUZE NEUZE! \\ 21

AbracaBoerke - voor 6 tot 12-jarigentheatercafé \\ ma 4 apr \\ 9-12u of 14-17u

(keuze uit twee sessies) \\ 7 euro

Hoe tover je een wit blad om naar een echte cir-cuswereld? In deze workshop leer je een eigen cir-cusfiguur ontwerpen. Tekenaar Pieter De Poortere geeft je een korte inleiding in zijn verhalen van Boerke. Daarna ga je zelf aan de slag met potlood en stift. Wek je eigen stripfiguur tot leven in een kortstrip van 6 plaatjes.organisatie: De Werf i.s.m. Broedbloeders / www.broedbloeders.be / beeld © Pieter De Poortere

Kleuterpiste - voor 3 tot 6-jarigenkleine zaal \\ di 5 apr \\ 11u, 14u of 15u

(keuze uit drie sessies) \\ 7 euro

De allerkleinsten worden echte circusartiesten. Ze gooien ringen, maken koprollen en dansen op de koord. Een verhaal brengt hen in echte circusstem-ming. Alles mag, niets moet. De ouders duiken mee de piste in en kijken bewonderend toe.

organisatie: De Werf i.s.m. Circusplaneet / www.circusplaneet.be / foto © Christophe Roeland

Magic Mousse - voor 6 tot 12-jarigentheatercafé \\ di 5 apr \\ 13-16u \\ 7 euro

Maak je eigen handpop uit mousse waarmee je meteen kan spelen. Een gekke draak met maar twee tanden of een stoere muis met een tattoo... Alles is mogelijk!organisatie: De Werf i.s.m. Atelier O / www.atelier-Oh.be /

foto © Atelier O

22 \\ CURIEUZE NEUZE!

Humor zonder woorden - voor 4 tot 7-jarigenkleine zaal \\ wo 6 apr \\ 14u of 16u (keuze uit

twee sessies van 45 minuten) \\ 7 euro \\ per

kind max. 1 ouder \\ elke ouder dient in het bezit

te zijn van een aangekocht ticket

Duo Abbraccio neemt je mee in een verhaal vol humor en plezier. Maar… er komt geen woord aan te pas! Met livemuziek beland je

van verbazing in buldergelach, van verrassing in ontroering... Sst, mondje dicht en je zal versteld staan hoeveel je kan v e r tellen met enkel je lichaam! organisatie: De Werf i.s.m. Gifant / www.gifant.be / foto © Gifant

Il Fantissimo - voor 6 tot 12-jarigentheatercafé \\ do 7 apr \\ 13-16u \\ 7 euro

Licht uit, spot aan! Welkom in de wondere wereld van schaduwtheater Il Fantissimo. Een schaar, papier en wat fantasie: meer hebben we niet nodig om er een buitengewone schimmenvoorstelling van te maken. organisatie: De Werf i.s.m. Atelier O / www.atelier-Oh.be / foto ©

Atelier O

De Printfabriek - voor 6 tot 12-jarigentheatercafé \\ vr 8 apr \\ 13-16u \\ 7 euro

Altijd al je eigen unieke T-shirt willen ontwerpen met daarop een coole tekening? In De Printfabriek ben jij zelf de ontwerper en bedruk je jouw eigen T-shirt.organisatie: De Werf i.s.m. Atelier O / www.atelier-Oh.be /

foto © Atelier O

CONTACTINFO & MEER \\ 23

Voor de uitgebreide versie van de algemene info: zie www.ccdewerf.be.

CONTACTINFOcultuurcentrum De Werf, Molenstraat 51, Aalsttickets en administratie: 053 72 38 11www.ccdewerf.be - [email protected] / www.facebook.com/ccdewerf

ADRESGEGEVENS / FOTO’S PUBLIEKPublieksgegevens, verzameld bij reservering van abonnementen, tickets of aanvraag van informatie, worden enkel door De Werf gebruikt en dit om je te informeren over het programma, over wijzigingen of annuleringen.Het beheer van de adresgegevens gebeurt conform de wet van 8/12/1992 betreffende de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Op eenvou- dige vraag schrappen wij jouw gegevens in ons bestand. Mail hiervoor naar [email protected]. Tijdens het seizoen kunnen er n.a.v. onze activiteiten foto’s gemaakt worden. Door deelname aan deze activiteiten geven de deelnemers hun stilzwijgen-de goedkeuring aan De Werf om de beelden te gebruiken voor publicitaire doeleinden.

CULTUURCENTRUM DE WERFinrichtende overheid: stad Aalst / beheersvorm: gemeentelijk beheer, in-schaling in categorie A / voorzitter raad van bestuur: Ilse Uyttersprot, sche-pen van Sport, Cultuur, Evenementen, Vrije Tijd en Facility / directie: Yvan Verhavert / programmatie: Sara De Moor, Karin De Schutter, Kathleen Keymeulen, Christophe Roeland, Sabine Wéry / financiële opvolging/administratie: Ludwig De Wael / coördinatie theatertechniek: Bart Uyttersprot / coördinatie gebouw: Christophe De Wever

CIRCUSPROGRAMMA 2015/2016samenstelling programma: Kathleen Keymeulen, Christophe Roeland / redactie/eindredactie: Kathleen Keymeulen, Karin De Schutter, Ferdinand Feys, Christophe Roeland, Katrien Verheecke, Sabine Wéry / foto cover: © Tim De Backer – www.timdebacker.be / conceptontwikkeling, lay-out: Katleen Bauwens

Deze brochure is gedrukt op FSC-papier. Het FSC-label verzekert dat de papierproductie voor deze uitgave niet tot bosvernietiging heeft geleid.

De teksten, grafische voorstellingen en figuren in deze publicatie zijn eigendom van de stad Aalst en als dusdanig beschermd door intellectuele eigendoms-rechten. Het gebruik en/of overname van deze figuren is dan ook verboden, tenzij met schriftelijke toestemming van de stad.

De Werf programmeert met de steun van:

De Werf \\ Molenstraat 51 \\ 9300 Aalst \\ 053 72 38 11 \\ www.ccdewerf.be