Begrotingswijzer 2015-2016

16

Transcript of Begrotingswijzer 2015-2016

Page 1: Begrotingswijzer 2015-2016

Begrotingswijzer 2015-2016Informatiediensten en ICT-servicesspeciaal voor de lokale overheid

KPN Lokale Overheid

Page 2: Begrotingswijzer 2015-2016

2

Inhoudsopgave

Het Nieuwe Samenwerken

DienstenTelefonieOnline Machine-to-Machine Toegang op Afstand KPN GemeenteCloud

Verbetering Dienstverlening

Diensten eHerkenningsmakelaar WebSign Generieke Berichten Platform Digitale Deurmat CORV

Partners

Digitale Veiligheid

DienstenOndersteuning BIG-implementatie E-mail Archivering DNSSEC IPv Beveiligde E-mail Beheerde Firewall-dienstverlening

Page 3: Begrotingswijzer 2015-2016

3

In deze begrotingswijzer 2015-2016 informeert KPN Lokale Overheid u over de nieuwste ontwikkelingen. U kunt uw beleid en begroting hierop afstemmen. U krijgt bovendien een update van de actuele oplossingen die wij gemeenten bieden.

Van toekomstvaste oplossingen op het gebied van digitale dienstverlening, hosting en netwerkbeveiliging tot de noodzakelijke koppeling met uw informatiepartners; wij helpen uw gemeentelijke organisatie graag verder. In KPN Lokale Overheid vindt u een partner die helpt ambities waar te maken.

Al onze diensten ontwikkelen we voor, maar ook mét gemeenten. Dat willen we blijven doen. Informeer ons dus op uw beurt over ICT waar u op zit te wachten.

Meer informatie? Wilt u meer informatie over de diensten die zijn opgenomen in deze Begrotingswijzer? Neem dan contact op met uw accountmanager via (070) 343 69 00 optie 2.

Informatiediensten en ICT-services speciaal voor de lokale overheid

Page 4: Begrotingswijzer 2015-2016

44

Het Nieuwe Samenwerken (HNSW) vraagt om nieuwe manieren van communiceren, vergaderen en afstemmen. Om het werk goed te kunnen blijven doen, hebben u en uw medewerkers behoefte aan flexibeler toegang tot informatie. En moet kennis en informatie eenvoudiger gedeeld kunnen worden. Kortom: communicatie wordt interactie.

KPN Lokale Overheid helpt u beter en makkelijker samenwerken. Onafhankelijk van plaats of tijdstip; werk en privé in balans. Maar ook bij het opvangen van mobiliteits- en agendaproblemen helpen wij u zo ‘groener’ te gaan werken.

Aan de slag met HNSW? U kunt op ons rekenen voor alle noodzakelijke en handige ICT-services. Dat kan bij u op locatie of vanuit onze datacenters. Dat kan integraal beheerd als dienst door ons, of traditioneel, door uzelf en uw eigen organisatie. Samen met KPN Lokale Overheid vindt u altijd een passende oplossing.

Het Nieuwe Samenwerken

Page 5: Begrotingswijzer 2015-2016

5

Het Nieuwe SamenwerkenDiensten

TelefonieOnline

Thuiswerken, op een andere verdieping van het gebouw, onderweg, of zelfs bij een collega-gemeente. Het is iets wat uw medewerkers steeds vaker doen. En natuurlijk moeten ze ook dan goed bereikbaar zijn. Met de dienst TelefonieOnline uit het veilige Gemnet netwerk van KPN Lokale Overheid kan dat. Met alle typen toestellen (vast én mobiel), op iedere plek en op elk moment.

TelefonieOnline is van de basismodules van de GemeenteCloud die ontwikkeld wordt. U hebt geen apparatuur meer op locatie, maar maakt gebruik van een virtuele omgeving. U hebt geen omkijken meer naar beheer, onderhoud, back-up of beveiliging en hoge afschrijvingen behoren tot het verleden. Ook beschikt u steeds over de nieuwste functionaliteiten; KPN Lokale Overheid zorgt voor een altijd up-to-date platform. Omdat u toch al bent aangesloten op het Gemnet netwerk van KPN Lokale Overheid vraagt TelefonieOnline weinig tot geen technische aanpassingen

Met TelefonieOnline zorgt u voor optimale bereikbaar-heid. Van uw medewerkers én voor uw Klant Contact Center (KCC). Want ook al werken uw medewerkers thuis, dankzij koppeling met publieke netwerken zijn zij gewoon bereikbaar via hun gebruikelijke nummer, het hoofdnummer van de gemeente of uw +netnummer. Ook als het gemeentehuis getroffen is door een calamiteit blijft u bereikbaar voor burgers, bedrijven en hulpdiensten.

U kunt met uw netwerk ook doorgroeien naar een samenwerkingsverband van meerdere gemeenten. Naar verwachting wordt in de eerste helft van een volledige geïntegreerde samenwerkingssuite (UC) aan de dienst toegevoegd. Dat maakt deze dienst uitermate geschikt voor gemeenten die in fusie- of samenwerkings-processen zitten.

KostenDe dienst is flexibel en past in iedere specifieke situatie. Binnen het contract kunt u het aantal gebruikers en functionaliteiten op elk gewenst moment uitbreiden of inkrimpen. U betaalt alleen voor het werkelijke gebruik.

Visit Naar online informatie

Machine-to-Machine

Stadsverlichting aan- en uitzetten wanneer u wilt en verkeersinstallaties inregelen alsof u ernaast staat. Het kan straks met onze dienst Machine-to-Machine. Deze dienst regelt op afstand het verkeer tussen machines voor gemeenten, waterschappen, drinkwaterbedrijven en provincies via het Gemnet netwerk. Door het plaatsen van een sim-kaart in apparaten hebt u eenvoudig grip op en inzicht in al uw gemeentelijke devices. Handig voor bijvoorbeeld het beheer van sluizen en gemalen, afvalverwerking maar ook voor de databehoefte op eindgebruikersapparaten zoals tablets. KPN Lokale Overheid zorgt voor een stabiele, veilige verbinding. En gegarandeerd veilig, omdat de verbindingen via het besloten Gemnet netwerk verlopen en niet via internet.

Machine-to-Machine past binnen de ontwikkeling van zogeheten Smart Cities. Deze intelligente steden bieden state-of-the-art technologie-oplossingen voor grootste-delijke problemen als goed openbaar vervoer en verkeerscongesties, milieuvervuiling, onderwijs, gezondheid en energieverbruik. Smart Cities zijn in Nederland een prominente ontwikkeling door onder andere de inspanningen van KPN bij de Digitale Steden Agenda.

Mobiel GemnetMet een Machine-to-Machine sim-kaart is het ook mogelijk een veilige verbinding naar het besloten Gemnet netwerk op te zetten. Hiermee kan bijvoorbeeld mobiel (vanaf een laptop, tablet of smartphone) veilig toegang worden verkregen tot diensten op het Gemnet netwerk, zoals het Gegevensknooppunt of de GBA-V.

KostenEen abonnement op de dienst Machine-to-Machine is al verkrijgbaar vanaf € , per jaar. De dienst is uit te breiden met veel optionele modules.

Visit Naar online informatie

Page 6: Begrotingswijzer 2015-2016

6

Toegang op Afstand

De voordelen van Het Nieuwe Werken zijn evident: een verbeterde productiviteit, geen files en reiskosten en minder ziekteverzuim. Daarom hebben de meeste gemeenten al serieus werk gemaakt van hun telewerk-klimaat. Ook met het oog op de ontwikkeling rondom sociale wijkteams – en de keukentafelgesprekken bij mensen thuis – is een veilige toegang tot gemeentelijke informatiesystemen noodzakelijk.

Toegang op Afstand is gebaseerd op standaard VPN-tech-nologie in moderne browsers en mobiele apparaten. Deze ontsluit data, applicaties en netwerk(en) veilig via internet, voor uw ambtenaren, raadsleden en andere gebruikers. Uw telewerkers kunnen daarbij gebruik-maken van desktops, laptops, tablets of smartphones. Voor de authenticatie van de gebruiker zijn diverse mogelijkheden beschikbaar: smartcards, tokens of SMS. Wat betreft de autorisatie van gebruikers kunt u kiezen voor de bestaande Identity Management omgeving van KPN Lokale Overheid of een koppeling met de directory van uw eigen organisatie.

Toegang op Afstand is een clouddienst. Hiermee beschikt u over een flexibele en duurzame oplossing, beschikbaar via ons besloten Gemnet netwerk. Bovendien hoeft u geen hard- en software te onderhouden.

Met Toegang op Afstand maakt u gebruik van centraal door ons beheerde, gemeenschappelijke componenten. Het resultaat? Een minimale beheerinspanning voor u en lage kosten door schaalvoordelen.

KostenEen abonnement op de dienst is al verkrijgbaar vanaf € , per gebruiker per maand. De eenmalige inrichtingskosten zijn afhankelijk van de gewenste functionaliteit.

Visit Naar online informatie

KPN GemeenteCloud

Het professionaliseren van de automatisering staat bij de meeste gemeenten hoog op de agenda. De wil om te veranderen is er en steeds meer gemeenten nemen stappen richting de cloud. De toename van het gebruik van Software as a Service (SaaS) illustreert dit.

Cloud computing is daarmee een technologie die bepalend wordt voor de bedrijfsvoering van organisaties. Steeds meer data en diensten worden via internet bewaard. De redenen en motieven om als gemeente in de cloud te stappen lopen uiteen. Wat die aanleiding ook is, de behoefte aan veiligheid en grip op zaken is net zo belangrijk. Om hieraan concreet invulling te geven is een frisse kijk nodig op cloud computing. KPN Lokale Overheid ondersteunt u daar graag bij.

KPN Lokale Overheid heeft veel ervaring met cloud-services. We hebben ons eigen Nederlandse cloudplat-form, CloudNL. Dit platform voldoet aan de eisen die gelden voor lokale overheden en vormt samen met het Gemnet netwerk de KPN GemeenteCloud. De infrastruc-tuur en de data staan in een Nederlands datacentrum en de beheerders vallen onder de Nederlandse wetgeving. U weet daarmee zeker dat u voldoet aan de geldende wet- en regelgeving. Deloitte voert continue audits uit op juridische en technische compliance.

Meer informatieKPN Lokale Overheid gaat graag met u in gesprek hoe u de cloud kunt inzetten in uw gemeentelijke omgeving. De infrastructuur kunnen we nu al leveren, inclusief beveiligde verbinding via het Gemnet netwerk.

Visit Naar online informatie

Het Nieuwe SamenwerkenDiensten

Page 7: Begrotingswijzer 2015-2016

7

KPN Lokale Overheid helpt u beter en makkelijker samenwerken.Onafhankelijk van plaats of tijdstip; werk en privé in balans.

Maar ook bij het opvangen van mobiliteits- en agendaproblemen helpen wij u zo ‘groener’ te gaan werken.

Page 8: Begrotingswijzer 2015-2016

88

Gemeenten werken hard aan het verbeteren van de kwaliteit en de klant-gerichtheid van hun diensten. Veiligheid en een goede bereikbaarheid zijn thema’s die daarbij hoog op de agenda staan.

KPN Lokale Overheid helpt u te voldoen aan alle verplichtingen. Met ons betrouwbare netwerk als stevige basis. Maar we nemen u ook werk uit handen, met allerlei innovatieve ICT-diensten. Zodat u zich kunt richten op wat werkelijk telt: een goede gezagdrager en gastheer zijn voor onderne-mers en burgers.

Digitaal uw handtekening zetten, aansluiten op eHerkenning of een Klant Contact Centrum inrichten: KPN Lokale Overheid biedt deze en andere ICT-diensten. Steeds meer gemeenten, provincies en andere overheden ontdekken onze toegevoegde waarde, juist door de combinatie van de landelijke dekking en het netwerkbereik.

Verbetering Dienstverlening

Page 9: Begrotingswijzer 2015-2016

9

eHerkenningsmakelaar

Het verbeteren van de digitale overheidsdienstverlening aan bedrijven is in volle gang. Bedrijven en overheden worden gestimuleerd meer digitaal zaken te doen en zo de administratieve werklast te verlichten. Bedrijven willen daarvoor met gebruiksvriendelijke middelen diensten af kunnen nemen van de overheid. En u wilt zeker weten welk bedrijf een dienst van u afneemt en of de persoon in kwestie daartoe gemachtigd is. Het netwerk voor eHerkenning voorziet in betrouwbare elektronische herkenning van bedrijven en de controle van de bevoegdheid van personen die handelen namens deze bedrijven.

De centrale gedachte is dat bedrijven met eHerken-ningsmiddel, bijvoorbeeld een mobiele telefoon of een bedrijfspas, elektronisch diensten af kunnen nemen bij verschillende overheidsdiensten. Het netwerk kent uiteenlopende functionaliteiten die worden ingevuld door verschillende aanbieders van eHerkenningsdien-sten. Om alle partijen goed te laten samenwerken, worden afspraken vastgelegd in het Afsprakenstelsel eHerkenning.

eHerkenning wordt alleen geleverd door gecertificeerde aanbieders. De aanbieders worden gecertificeerd door de beheerorganisatie van eHerkenning, conform het Afsprakenstelsel. KPN Lokale Overheid is de ‘eHerken-ningsmakelaar´ en kan voor u de aansluiting op het netwerk verzorgen. Het is ook mogelijk de aansluiting op eHerkenning te combineren met onze dienst voor de elektronische handtekening. Hiermee wordt het voor overheden mogelijk om vertegenwoordigers van bedrijven een rechtsgeldige elektronische handtekening te laten zetten op documenten die zij naar de overheid sturen. Met een aansluiting op eHerkenning bent u klaar voor de komst van het eID-stelsel.

KostenVoor deze dienst zijn eenmalige aansluitkosten verschul-digd, plus een maandelijks tarief voor het gebruik. Op basis van uw wensen ontvangt u van ons een passend aanbod.

Visit Naar online informatie

WebSign

Overheden bieden mensen en organisaties in toene-mende mate de mogelijkheid om diensten digitaal af te nemen. De Nederlandse overheid wil in alle transacties voor burgers en bedrijven digitaal kunnen laten verlopen. Voorwaarde hierbij is de beschikbaarheid van een betrouwbare elektronische identiteit.

Met het nieuwe eID stelsel komt er een standaard voor de toegang tot online dienstverlening. Hiermee kunnen burgers, consumenten en ondernemers straks beter online zaken doen met overheid en bedrijfsleven.

Met de dienst WebSign kunt u nu al uw dienstverlening verder digitaliseren en bent u goed voorbereid op de komst van een nieuw stelsel. Vanaf elke plek en ieder device kunt u of kan uw burger snel en eenvoudig een elektronische handtekening zetten. Het accorderen van stukken bijvoorbeeld kan hiermee direct, online en veilig geregeld worden. Dit levert tijd, gemak en uiteindelijk ook kostenbesparing op voor uw organisatie en uw burgers en ondernemers. Ook met het oog op ontwikke-lingen rondom Archief – voor duurzame toeganke-lijkheid van digitale overheidsinformatie - is WebSign een logische keuze.

Uiteraard voldoet de dienst aan de hoogste normen van betrouwbaarheid als het gaat over verificatie van de identiteit.

KostenWebSign is een modulair opgebouwde dienst en is al verkrijgbaar vanaf € ., per aansluiting per jaar.

Visit Naar online informatie

Verbetering DienstverleningDiensten

Page 10: Begrotingswijzer 2015-2016

10

Generieke Berichten Platform

U sluit als gemeente steeds vaker met Digikoppeling aan op landelijke voorzieningen. En iedere keer staat u – met verschillende applicaties, van verschillende leveranciers – voor een keuze: laat ik deze applicatie apart aansluiten, of kies ik voor een generieke totaaloplossing? In dat geval komt u al snel bij KPN Lokale Overheid uit. Wij bieden als enige partij in Nederland een totaaloplossing voor de koppelingen, beveiliging, serviceregistraties en het volledige beheer: het Generieke Berichten Platform.

Met het Generieke Berichten Platform hebt u generieke adapter voor álle Digikoppelingen. De architectuurprincipes van GEMMA en NORA worden ondersteund.

Toepassing van het Generieke Berichten Platform is eenvoudig. U bepaalt op welke landelijke voorzieningen u wilt aansluiten, KPN regelt de rest. De dienst kan u helpen aansluiten op de Landelijke Voorziening WOZ, de Collectieve Opdracht Routeervoorziening, het nieuwe Handelsregister, MijnOverheid, Omgevingsloket online, de Basisregistratie Kadaster en binnenkort ook op het Gemeentelijk Gegevensknooppunt.

Wist u dat alle gemeenten de dienst GBP al gebruiken? Namelijk om gegevens uit te wisselen met de Belasting-dienst.

KostenDe kosten zijn afhankelijk van de modules die u kiest. Kies voor , enkele of alle modules en sluit aan in uw eigen tempo. Wij gaan graag met u om de tafel om een pakket op maat samen te stellen.

Visit Naar online informatie

Digitale Deurmat CORV

In het nieuwe jeugdstelsel hebt u er als gemeente grote verantwoordelijkheden op het gebied van jeugdbescher-ming en jeugdreclassering bijgekregen. Om de formele berichtenstroom tussen het justitiedomein en het gemeentelijke domein te digitaliseren en uniformeren wordt de Collectieve Opdracht Routeer Voorziening – kortweg CORV – ingezet.

Iedere gemeente moet in het nieuwe jeugdstelsel aangesloten zijn op deze CORV. U kunt dat als gemeente natuurlijk zelf oppakken, of het met mandaat beleggen bij een andere instelling. De Digitale Deurmat CORV van KPN Lokale Overheid is een standalone webapplicatie met daarin de minimale functionaliteiten om op de CORV aan te sluiten: opstellen VTO, ontvangen notificaties en loggen van alle handelingen. Inclusief alles wat verder nodig is aan certificaten, netwerken en Digikoppeling.

De dienst is geschikt voor gemeenten die verschillende locaties hebben of samenwerken in een Shared Service Center (SSC). Tevens kunnen gemandateerde instellingen gebruik maken van de dienst. Ook kennen we een variant voor Veilig Thuis organisaties.

KostenDe Digitale Deurmat is een clouddienst. U sluit een abonnement af tegen een vast tarief per jaar.

Visit Naar online informatie

Verbetering DienstverleningDiensten

Page 11: Begrotingswijzer 2015-2016

11

Partners

KPN Lokale Overheid is klaar voor de volgende stap. ingang tot alle applicaties van partners die u nodig hebt om goed te kunnen werken. In de GemeenteCloud, beschikbaar via ons veilige netwerk. U helpt ons door leveranciers te vragen zich via ons aan te sluiten. Niet alleen bestaande partners, maar juist ook interessante en nieuwe partijen die nog geen zaken met ons doen. Wij zorgen vervolgens dat de vertrouwde verbinding tot stand komt. Zo komt KPN Lokale Overheid tegemoet aan de behoefte aan integrale ICT dienstverlening via een krachtig, maar optimaal beveiligd netwerk voor de publieke sector.

Succesvol vernieuwen doen we samen.

Onze partnersBCT, BNG, BKR, Cale Netherlands, Centric, Crotec, CreAim, Decos, Desyde, Dimpact, Dutch Delta Group, Eneco, Exxellence, GemCloud, Gemeente-oplossingen, GeoTax, GISkit, GovUnited, Impactive, KPN, Liaan, LinkControl, Lost Lemon, Matchcare, Multisignaal, NedGraphics, NotuBiz, Oranjewoud, PinkRoccade Local Goverment, Roxit, SIMgroep, Sigmax, SLTN Inter Access, Stanley Security, Solviteers, Taxameter Centrale, Tercera, Tog Nederland, Vicrea, Wion Support.

Visit Naar online informatie

Page 12: Begrotingswijzer 2015-2016

1212

Veilige toevoer en uitwisseling van informatie is dé succesfactor voor een goed functionerende overheid. Een hele uitdaging, waarbij u kunt rekenen op ons veilige, besloten netwerk. Daarnaast leveren we diensten die zich specifiek richten op de beveiliging van informatie-uitwisseling tussen over-heidspartijen. Een geruststellende gedachte.

KPN Lokale Overheid helpt u bij alle aspecten van digitale veiligheid. Of het nu gaat om beschikbaarheid, vertrouwelijkheid of integriteit van gegevens: bij al onze diensten is optimaal beveiligen van overheidsinformatie het uitgangspunt.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Samen met KPN Consulting adviseren wij u graag over uw informatiebeveiliging. Zo kunt u bij ons te-recht voor nulmetingen, scans en ondersteuning.

Digitale Veiligheid

Page 13: Begrotingswijzer 2015-2016

13

Digitale VeiligheidDiensten

Ondersteuning BIG-implementatie

Gemeenten ontkomen er niet aan om informatiebeveili-ging hoog op de agenda te plaatsen. Met de komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming, is de (financiële) aansprakelijkheid van organisaties sterk verhoogd. Daarnaast is een betrouwbare overheid die veilig omgaat met persoonlijke informatie van essentieel belang voor het vertrouwen in de Nederlandse overheid.Vanuit het KING/IBD is er vorm gegeven aan de Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten (BIG). Naast de Strategische en Tactische Baseline zijn door de IBD (Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten) diverse hulpmiddelen ontwikkeld op operationeel niveau. De implementatie van de baseline vergt veel tijd en veelal specialistische kennis. KPN ondersteunt gemeenten hierbij en heeft dienstverlening ontwikkeld die specifiek gericht is op implementatie van (onderdelen van) de BIG.

Meer informatieKPN Lokale Overheid gaat, samen met KPN Consulting, graag met u in gesprek over de implementatie van de BIG in uw situatie.

E-mail Archivering

E-mail is een belangrijk contactkanaal tussen u als gemeente, burgers en bedrijven. Berichten moet u daarom steeds snel en eenvoudig kunnen opslaan, opvragen en doorzoeken. Dit kan met de dienst E-mail Archivering.

Met de dienst archiveert KPN Lokale Overheid al uw e-mails op een externe locatie. De dataopslag vindt plaats in gecertificeerde datacenters (in Nederland en Engeland).

E-mail Archivering is een clouddienst. U beschikt over onbeperkte opslagmogelijkheden en zoekfunctionaliteit, waarmee u eenvoudig voldoet aan wet- en regelgeving. De dienst wordt volledig beheerd door KPN Lokale Overheid, zodat u er zelf geen omkijken naar heeft.

KostenDe kosten zijn € , per organisatie en vanaf € , per mailbox per maand.

Visit Naar online informatie

Page 14: Begrotingswijzer 2015-2016

14

DNSSEC

Domain Name System Security Extensions (DNSSEC) is cryptografische beveiliging voor het DNS-protocol waarmee de ‘bewegwijzering’ van het internet veiliger wordt. Hierdoor neemt de kans op bijvoorbeeld phishing af.

DNSSEC is inmiddels toegevoegd aan de zogenaamde ‘pas toe of leg uit’-lijst van het Forum Standaardisatie. Daarmee zijn overheden verplicht deze veiligheidsstan-daard te gebruiken. Alleen als u goede redenen hebt om dat niet te doen, mag u daar van afwijken.

KPN Lokale Overheid heeft DNSSEC geïmplementeerd in de dienst DomeinBeheer. Door de entry in het DNS te beveiligen met een certificaat wordt de echtheid ervan gegarandeerd.

KostenEen reguliere domeinregistratie kost € , eenmalig en € , per jaar. De kosten voor beveiliging met DNSSEC bedragen € , per jaar per domein.

Visit Naar online informatie

IPv6

De centrale voorraad van de huidige miljard IP-adressen, IPv, is op. Omdat internetadressen onmisbaar zijn voor een gezonde informatiehuishouding, ook voor u, is de overstap naar het nieuwe adresserings-systeem, IPv, uiteindelijk onvermijdelijk.

KPN Lokale Overheid adviseert overheden na te denken over hun toekomstig IP-gebruik. Niet alleen om het beheer in de hand te houden, maar ook om ontwikke-lingen voor te blijven. De groei van het gebruik van IP-adressen zal in de toekomst verder toenemen. Veel meer apparaten dan nu binnen het gemeentelijke domein hebben in de toekomst een IP-adres, zoals verlichting, bruggen, afvalbakken en mobiele apparaten voor handhaving.

Dat vraagt om een goede en tijdige voorbereiding. Ga hierover in gesprek met uw ICT leveranciers. KPN Lokale Overheid is als van deze leveranciers hard bezig haar dienstverlening tijdig gereed te hebben voor de toepassing van IPv. Hiermee kan de continuïteit van de dienstverlening gewaarborgd blijven. We hebben een whitepaper geschreven dat u kan helpen bij de voorberei-ding op de komst van IPv.

De consultants van KPN helpen uw gemeente bij het implementeren van IPv. Samen met u maken zij een inventarisatie van de applicaties die om aanpassing – en in sommige gevallen om vervanging – vragen. Hardware, software, de aanwezige knowhow én certificering van de beheerders nemen we onder de loep. Daarmee creëert u niet alleen nieuwe mogelijkheden, maar voorkomt u ook allerlei tijdelijke, dure noodmaatregelen om het tekort aan IPv-adressen te lijf te gaan.

KostenDe kosten voor het implementeren van IPv zijn nog niet bekend.

Visit Naar online informatie

Digitale VeiligheidDiensten

Page 15: Begrotingswijzer 2015-2016

15

Beveiligde E-mail

De decentralisatie van de Jeugdzorg naar de gemeente vraagt om een andere manier van denken en werken. Door de vele partijen in de keten - jeugdgezondheidszorg en hulpverlening, onderwijs, AMHK’s, overheden, politie en justitie – zijn nieuwe afspraken nodig over hoe zij het best kunnen samenwerken. Voor de informatie-uitwisse-ling in de keten zijn al diverse voorzieningen gereali-seerd, zoals de CORV en het Gemeentelijk Gegevens Knooppunt. Naast de uitwisseling van formele berichten zal aanvullende communicatie via telefoon en e-mail noodzakelijk blijven. Met name bij het gebruik van e-mail schuilt hierin echter een aanzienlijk risico.

KPN Lokale Overheid biedt de dienst Beveiligde E-mail, waarmee u op een verantwoorde wijze alle uitdagingen het hoofd kunt bieden. De dienst zorgt voor een veilige ontsluiting van uw mailomgeving naar de buitenwereld en bevat hoogwaardige antivirus en anti-spam voorzie-ningen. Onderdeel van de dienst is al de veilige berichtuitwisseling in de SUWI-keten. Daarnaast wordt op dit moment een uitbreiding voorbereid waarmee ook veilige berichtuitwisseling met Jeugdzorg-instellingen, politie en justitie mogelijk wordt.

KostenDe kosten van een abonnement op Beveiligde E-mail zijn afhankelijk van het aantal gebruikers.

Visit Naar online informatie

Beheerde Firewall-dienstverlening

Een veilig netwerk dat bestand is tegen ongeautoriseerde toegang en misbruik door derden is niet vanzelfspre-kend. KPN Lokale Overheid levert de dienst Beheerde Firewall, waarmee alle verkeersstromen worden beveiligd tussen de organisatie en de buitenwereld, zoals standaard internet, e-mail en landelijke voorzieningen. De organisatie houdt de regie van de verbindingen in eigen hand en krijgt hierbij uur per dag ondersteuning van de ervaren engineers van KPN Lokale Overheid.

Op steeds grotere schaal maken mensen gebruik van social media en wisselen ze informatie uit via Dropbox, Facebook en andere toepassingen. En in toenemende mate doen mensen dit via mobiele apparaten. Dat geldt ook voor uw medewerkers. Daarmee staat u als gemeente voor de uitdaging hoe u deze ontwikkeling op een veilige en verantwoorde manier kunt faciliteren zonder dat bedrijfsgevoelige informatie op straat komt te liggen. Met de Beheerde Firewall-dienstverlening van KPN Lokale Overheid hebt u dit zelf in de hand. U bent volledig op de hoogte van wat er in uw netwerk gebeurt en u krijgt controle over hetgeen er met uw gevoelige informatie gebeurt.

Beheerde Firewall-dienstverlening is ook uitermate geschikt voor gemeenten die bezig zijn met de imple-mentatie van de Baseline Informatiebeveiliging Gemeenten (BIG).

KPN Lokale Overheid maakt gebruik van Next Generation Firewalls. Hiermee kunt u heel specifiek bepalen wat wel is toegestaan en wat niet. Er kan gefilterd worden op bijvoorbeeld soort applicatie, de autorisatie van een afde-ling of individuele gebruiker en bestandsgrootte of -type. Zo kan een medewerker wel de gemeentelijke pagina op Facebook onderhouden, maar kunt u voorkomen dat virussen of malware via de chatfunctie uw netwerk binnen komen.

KostenDe kosten zijn afhankelijk van de grootte van uw organisatie en de bandbreedte van uw internetverbin-ding.

Visit Naar online informatie

Digitale VeiligheidDiensten

Page 16: Begrotingswijzer 2015-2016

Begrotingswijzer 2015-2016Informatiediensten en ICT-servicesspeciaal voor de lokale overheid

Het Nieuwe Samenwerken • Eenvoudig flexibele toegang tot informatie • Werk en privé altijd in balans

Verbetering Dienstverlening • Kwaliteit en klantgerichtheid verbeteren • Goede gezagdrager en gastheer voor ondernemers en burgers

Digitale Veiligheid • Veilige toevoer en uitwisseling van informatie • Optimaal beveiligen van overheidsinformatie

KPN Lokale OverheidMaanplein , CK Den Haag – [email protected]

Printed on FSC Mixed Resources