Clusterschoolgids 2015-2016

58
Cluster schoolgids 2016 – 2017

Transcript of Clusterschoolgids 2015-2016

Page 1: Clusterschoolgids 2015-2016

Cluster schoolgids 2016 – 2017

Page 2: Clusterschoolgids 2015-2016

--------------------------------------------------------------------------------------

1. Voorwoord

2. Missie en visie2.1 Meerderweert, Stichting Primair Onderwijs Weert en Nederweert2.2 Missie en visie van bs Joannes en bs St. Laurentius2.3 Identiteit 2.4 Waar staan we voor 2.5 Hoe gaan we met elkaar om?

3. Onderwijs3.1 Schoolplan3.2 Ontwikkeling van de kinderen3.3 Huiswerk3.4 ICT3.5 Effectieve leertijd3.6 Schoolresultaten, opbrengsten en CITO-toetsen

4. Leerlingenzorg4.1 Passend onderwijs4.2 Meerbegaafde leerlingen4.3 Onderwijskundige rapporten (OKR)

5. Expertisecentrum onderwijs en zorg Opmaat5.1 Centrum Jeugd & Gezin5.2 Het functioneren van ons MDO5.3 Bereikbaarheid Centrum Jeugd & Gezin

6. Organisatie6.1 School6.2 Medezeggenschapsraad (MR)6.3 Gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR)6.4 Clustervorming6.5 Bedrijfshulpverlening (BHV)6.6 De veilige school6.7 De brede school6.8 Gedragscode Meerderweert6.9 Protocol gebruik internet en e-mail door leerlingen6.10 Gevolgen van de bevolkingskrimp

7. Aanmelding, doorstroming en uitschrijving7.1 Leerplicht - algemeen 7.2 Aanmelding7.3 Doorstroming7.4 Uitschrijving

8. Verlofregeling

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 2

Page 3: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- 9. Lesuitval, schorsing + verwijdering

9.1 Lesuitval9.2 Regels voor schorsing en verwijdering

10. Ouderbetrokkenheid10.1 Ouderbetrokkenheid 3.010.2 Bureau HALT10.3 Opvang vóór en ná school10.4 Tussenschoolseopvang (TSO)/Overblijven10.5 Peuterspeelzaal10.6 Informatie aan gescheiden ouders10.7 Medewerking van ouders

11. Jeugdgezondheidszorg11.1 Hoofdluis en andere voorkomende ongemakken11.2 Kindermishandeling11.3 Logopedie

12. Klachtenregeling Meerderweert13. Praktische zaken/overig

13.1 Sponsoring13.2 Inspectie13.3 Sociale media13.4 Verzorging van schooleigendommen13.5 Schoolbibliotheek13.6 Verzekeringen13.7 Verkeersmaatregelen13.8 Afspraken tussen ouders en school13.9 Het is nog steeds verboden om op onze school te snoepen13.10 Verjaardagen en laatste schooldag13.11 Schoolfotograaf13.12 Ouderbijdrage

14. Belangrijke instanties

15. Veel voorkomende afkortingen

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 3

Page 4: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- 1. Voorwoord

Geachte ouders, verzorgers,

Met trots bieden wij u onze nieuwe schoolgids aan voor het schooljaar 2016-2017.Wij zijn er voorstander van de schoolgids in twee delen aan u te presenteren. Een algemeen gedeelte dat voor beide scholen van ons “cluster” eenzelfde inhoud kent en een specifiek gedeelte dat u met name per locatie de nodige informatie verschaft. Het algemene deel kunt u vinden op de website van onze school en wordt u alleen op papier aangereikt als u daar zélf om vraagt. Het specifieke gedeelte bieden wij u bij aanvang van het schooljaar aan en staat ook op de website.Zoals u gewend bent vindt u hierin terug wat wij als Basisschool St. Laurentius én als Basisschool Joannes u te bieden hebben.Naast een veelvoud aan algemene wetenswaardigheden willen wij u ook informeren over onze laatste ontwikkelingen en voornemens voor het komende schooljaar.Met name de clustervorming zal nog meer inhoud krijgen op gebied van onderwijsontwikkeling en personeelsbeleid. En door onze krachten te bundelen gaan we samen op zoek naar onderlinge afstemming en het behalen van diverse voordelen.Vanuit onze visie op onderwijs streven wij naar kwalitatief goed onderwijs dat boeiend en betekenisvol is voor de kinderen en zo goed mogelijk is afgestemd op de mogelijkheden, behoeften en interesses van iedereen. We willen uw kind een school bieden waarin het zich veilig en vertrouwd voelt, waar iedereen elkaar met respect benadert in een open, gezellige sfeer en waarbij iedereen zijn talenten kan laten zien en ontwikkelen.

Hiermee willen wij ons onderwijs zo duidelijk mogelijk typeren, zodat u weet wat u van ons mag verwachten. Roept het een en ander tóch nog vragen bij u op, schroom dan niet om er met ons over te komen praten. Wij hechten veel waarde aan een goede open communicatie en willen graag met u zoeken naar een oplossing voor datgene waar u zich zorgen over maakt.

Wij willen het beste uit uw kind halen door niet het resultaat als eerste doel te kiezen, maar de weg naar dit doel toe. Daarom gaan wij uit van wat uw kind kan, hoe het leert en hoe we succeservaringen samen kunnen vieren.Wij nodigen u hierbij uit dit samen met ons te realiseren.

Namens alle collega’s en het managementteam wensen wij alle kinderen, ouders, ouderraad, ouderpanel, medezeggenschapsraad en alle medewerkers bij ons op school een leerzaam, gezellig en geslaagd schooljaar toe.

Jos Coolen, directeurEnith Linssen, management lid

Mevr. Enith Linssen Dhr. Jos Coolen

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 4

Page 5: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- 2. Missie en Visie2.1 MeerderWeert: Stichting Primair Onderwijs Weert en Nederweert

Basisschool Joannes en basisschool St. Laurentius vallen onder de bestuurskoepel MeerderWeert. De organisatorische inrichting van Meerderweert (algemene informatie, bestuursfilosofie, Raad van bestuur, Raad van Toezicht, administratie Amenso en GMR) kunt u terugvinden op de website onder het kopje ouders/schoolgids/inrichting.

Beleidsdocumenten en verantwoordingOp onze website onder het kopje ouders/schoolgids/beleidsdocumenten en verantwoording treft u de belangrijkste beleidsdocumenten, waaronder het koersplan en het bestuursformatieplan. Ook vindt u hier het jaarverslag en de jaarrekening.

Speerpunten voor MeerderWeertIn 2015 is het koersplan 2015-2019, met als kernthema: ‘MeerderWeert midden in de samenleving’ vastgesteld. Als speerpunten voor de komende jaren zijn benoemd:verbinding, talentontwikkeling door boeiend onderwijs, duurzame schoolontwikkeling en eigenaarschap en (professionele) ruimte. Het koersplan treft u aan op de website van MeerderWeert, kopje ouders/schoolgids/beleidsdocumenten.

Integraal KindCentrum (IKC)MeerderWeert stimuleert alle scholen binnen de stichting zich te ontwikkelen tot een integraal kindcentrum. Bij een aantal scholen wordt dit al concreet in uitvoering gebracht. Het bijzondere aan een IKC is de intensieve samenwerking tussen verschillende partijen die allen de ontwikkeling van het kind als centraal uitgangspunt hebben. Voor meer informatie over een IKC kunt u terecht op de website van MeerderWeert, kopje ouders/schoolgids/IKC.

Algemene zakenOp de website onder het kopje ouders/schoolgids/algemene zaken treft u informatie aan over: leerplicht, verlofregeling, schorsing en verwijdering, verzekeringen, gedragscode, privacy beleid, klachtenregeling, onderwijsinspectie, sponsoring, ouderbijdragen en kunst & cultuur op school.

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 5

Page 6: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- 2.2 Missie en visie van bs Joannes en bs St. Laurentius

InleidingHet onderwijs dat het cluster verzorgd is gebaseerd op een gemeenschappelijke “visie op het onderwijs”. Op basis van deze visie maakt onze schoolkeuzes voor de verdere ontwikkeling van het onderwijs in de periode 2015-2019.

Missie, visie, kernwaarden

MissieDoen wat er toe doet is onze missie! We zijn er om de kinderen van onze school te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun eigen talenten zodat ze een betekenisvolle bijdrage kunnen leveren aan een duurzame en gelukkige samenleving. Uitgangspunt hierbij is het kind zelf, de verwondering, de fantasie en de leervragen die daaruit voortvloeien.

VisieKinderen op onze school voelen zich veilig en uitgedaagd. Ze zijn nieuwsgierig naar zichzelf, naar de wereld om hen heen en de toekomst die voor hen ligt. Ze weten op welke manier ze het beste kunnen leren. Ze ontwikkelen zich optimaal op cognitief, motorisch, creatief en sociaal-emotioneel gebied.

Op school en thuis ontwikkelen kinderen hun eigen talenten samen met andere kinderen, de leerkrachten, en de ouders. Hierdoor leren zij dat iedereen uniek is en zijn eigen specifieke talenten en waarde heeft en dat iedereen samen complementair is aan elkaar.Op onze school weten kinderen dat ze niet alles al hoeven te weten en dat fouten maken mag. Kinderen weten ook dat ze het leren weliswaar zelf, maar niet alleen hoeven te doen. Ze kunnen er op vertrouwen dat er altijd anderen in de buurt zijn, die iets weten dat jezelf niet weet en die je een vraag kunt stellen. Door gebruik te maken van elkaars talenten ontwikkelen kinderen besef van zelfwaarde, afhankelijkheid en gemeenschapszin. Ze ontwikkelen op deze manier hun eigen talenten en uitdagingen.

Wij bieden kinderen een duidelijke structuur zodat ze weten wat er van hen verwacht wordt. Binnen de kaders die aangereikt worden bestaat er veel keuzevrijheid voor hen. Door een breed aanbod en een gevarieerde manier van werken, ontwikkelen kinderen kennis op het gebied van natuur en techniek maar ook op het gebied van het samenwerken met elkaar. Kinderen kunnen veel bewegen, ontspannen, relaties aangaan en initiatieven nemen.

Wij maken gebruik van concepten die de kinderen helpen hun talenten te ontwikkelen en die hen voor bereiden op de toekomst. We maken gebruik van boeiend leren waarin we o.a. coöperatieve werkvormen inzetten en we verkennend bezig zijn met Meervoudige intelligentie. Kinderen leren op school en thuis werken met digitale hulpmiddelen om antwoorden te verzamelen op hun eigen leervragen of om op een meer gepersonaliseerde wijze een leerstofaanbod te doorlopen.

Als leerkracht zijn we zowel coach, mentor als inhoudsdeskundige. We helpen leerlingen hun eigen leerweg te plannen aan de hand van een leerlijn in een ontwikkelingsportfolio en maken gebruik van weektaken, heterogene groepssamenstellingen en groeps-doorbrekend werken. Ook helpen we de kinderen bij het ontwikkelen van specifieke vaardigheden en attitudes zoals: nauwkeurigheid, doorzettingsvermogen, omgaan met complexiteit en kritisch denken.

Onze school is een plek:- Waar actief leren van kinderen centraal staat met een gedeelde focus op het kind,

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 6

Page 7: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- het proces en de leeropbrengst.

- Waar het plezierig is om te werken en te leren, waar werknemers worden ingezet op posities en taken, waar ze goed in zijn en zich thuis voelen, waar ze zich voortdurend kunnen ontwikkelen en daartoe uitgedaagd worden en waar ze kunnen doorgroeien als leerkracht en coach.

- Waar kind, ouders en school partners zijn in leren en opvoeding, met wie in gesprek gegaan wordt over welzijn, ontwikkeling en de te realiseren leerdoelen van het kind.

- Centraal in de dorpsgemeenschap waar buitenschools leren en leren binnen de school op een natuurlijke manier met elkaar worden verbonden. De buitenwereld wordt naar binnen gehaald en kinderen gaan naar buiten om de wereld te bekijken en te ervaren.

Kernwaarden:Wie we willen zijn en hoe we met elkaar omgaan is gebaseerd op een aantal voor ons fundamentele kernwaarden. Deze kernwaarden geven richting aan ons handelen en we willen dat deze herkenbaar zijn voor kinderen, ouders en iedereen die contact met ons heeft. We zullen hieronder de kernwaarden benoemen en voorzien van een korte uitleg.

VeiligheidHiermee bedoelen we dat onze school geborgenheid moet bieden voor iedereen die er werkt en leert. We bouwen aan hechte werkrelaties met elkaar, kinderen en ouders waarbij normen en waarden richting geven maar niet oordelend of limiterend zijn. Op onze school moet je jezelf kunnen zijn en anderen toestaan datzelfde te doen. Iedereen moet zich kunnen thuis voelen op onze school want dat is de basis van leren en ontplooiing. Kinderen op onze school weten dat ze welkom zijn.

ZelfvertrouwenHiermee bedoelen we dat iedereen die aan het leren is het besef ontwikkelt dat hij of zij er toe doet. Dit geldt voor zowel kinderen, leerkrachten als ook voor de ouders. Zelfvertrouwen groeit als je het vertrouwen van de ander krijgt. In een leerproces is het belangrijk te weten dat het goed komt en dat je goed op weg bent zelfs als je fouten maakt. Goede feedback is van groot belang in dit proces van “trust building”. We ondersteunen de leerlingen daarom met geduld en respect en vanuit een positieve levenshouding.

Samen sterk Op onze school vormen we samen een gemeenschap en het is belangrijk dat je je een gewaardeerd deel voelt van deze gemeenschap. We beseffen dat we elkaar nodig hebben en dat we afhankelijk zijn van elkaar. Daarom werken we samen, bereiden samen lessen voor en vieren we de diversiteit binnen het team samen met de kinderen en de ouders. We zijn hierin een rolmodel voor onze kinderen.

UitdagingDe belangrijkste taak van de leerkrachten van onze school is, om de talenten van onze kinderen te ontdekken en deze vertalen naar inspirerende en betekenisvolle leeractiviteiten. We maken hierbij gebruik van het principe van “boeiend leren” om inzicht te krijgen in de talenten van elk kind. De leerkrachten stellen daarom regelmatig de vraag: “Wat wil jij leren en hoe kan ik je daarbij ondersteunen?”. We werken met hoge verwachtingen en realiseerbare doelen om de dromen van kinderen maar ook de leerdoelen van de school te realiseren.

StructuurWe willen de kinderen en ouders in onze school graag zien als full-partners waarbij iedereen autonoom handelt binnen de kaders die we samen met elkaar afspreken. Het is daarom van belang om met elkaar af te spreken hoe deze kaders er uitzien en welke verantwoordelijkheden horen bij de verschillende rollen. Indien dit vraagt om het vastleggen

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 7

Page 8: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- van afspraken doen we dit bondig, transparant en eenduidig. In de groep hechten we veel waarde aan orde, rust en regelmaat.

Plezier Hiermee bedoelen we dat we betrokken zijn en aandacht hebben voor elkaar. We delen een belangrijk stuk van elkaars leven in school. We delen verhalen, ervaringen, blijdschap, enthousiasme maar ook teleurstelling en verdriet. We zorgen ervoor dat we het fijn hebben met elkaar en geven daarmee vorm aan het samen “beleven” in onze school.

De visie van ons cluster: “Doen Wat Er Toe Doet”.Onze cluster wil een leefgemeenschap zijn waar kinderen en leerkrachten gelukkig kunnen zijn. Geluk is namelijk de pijler waarop de hele lerende organisatie rust, maar ook het uiteindelijke doel van de lerende school. Dit willen we bereiken door in onze school een sfeer van respect en veiligheid te creëren, waarin leerkrachten en kinderen kunnen gedijen. Met en van elkaar leren, niet omdat het moet, maar als welbewuste keuze, omdat we samen sterker zijn.

Positionering van de school en de visieOns cluster staat voor: •Opbrengst gericht denken: doelen worden concreet geformuleerd. •Opbrengst gerichte schoolcultuur: er wordt gewerkt om beoogde resultaten te bereiken op basis van concrete afspraken. •Opbrengst gerichte prioritering: doelen worden voor 4 jaren geformuleerd en prioriteiten elk jaar opnieuw vastgesteld.

Strategische keuzesDe keuzes op het gebied van onderwijsontwikkeling zijn gericht op samenhang. Samenhang is gericht op het zien van verbanden; een verbinding met de visie en missie van de school en een verbinding die gericht is op het ontwikkelen van een eigen verantwoordelijkheid.

Consequenties voor de meerjarenplanning Het schoolplan 2016-2017 gaat uit van kwaliteitszorg als een cyclisch proces. Het doel dat de leerkrachten willen realiseren is dat de kinderen op basisschool Joannes en basisschool St. Laurentius kwalitatief goed onderwijs krijgen. Dit kunnen wij niet waarmaken wanneer wij geen systeem van kwaliteitszorg gebruiken. Daarom gebruiken wij de PDCA-cirkel.

1 Plan - 2 Do - 3 Check - 4 Act

1 Plan (schoolplan) Welke kwaliteit willen wij bereiken? Welke opbrengsten willen wij zien?

2 Do Hoe gaan wij dat uitvoeren? Wanneer gaan wij eraan werken?

3 Check Hoe meten en bewaken wij de kwaliteit? Hoe constateren we of de gestelde doelen gehaald hebben? 4 Act Wat kan er beter en hoe? Hoe maken wij resultaten blijvend?

2.3 IdentiteitDe beide scholen van het cluster zijn katholieke basisscholen en behoren daardoor tot het bijzonder onderwijs. De kinderen zijn overwegend katholiek, maar ook kinderen met een andere geloofs- en/of levensovertuiging zijn van harte welkom.

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 8

Page 9: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- Onze levensbeschouwelijke vorming vindt dagelijks plaats door dagopeningen te verzorgen in een bepaald thema. Te denken valt aan; respect, samenleven, waarden en normen. Hierin komen Bijbelse verhalen in voor en praten we ook over andere geloven.Als de gelegenheid zich voordoet, doet de school mee aan parochie-kerk-activiteiten zoals: medewerking aan vieringen; o.a. Pasen voorbereiding Eerste Heilige Communie (één keer in de twee jaar); voorbereiding op het Vormsel (één keer in de twee jaar);

Als katholieke school vinden wij geloofsopvoeding belangrijk.We beseffen dat geloofsopvoeding er in deze tijd niet eenvoudiger op is geworden.Vanzelfsprekend vinden op onze school ook kinderen een plaats met een andere overtuiging.

2.4 Waar staan we voor Onze visie op onderwijs is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:

- identiteit: als school blijven wij inhoud geven aan bovenstaande identiteit

- omgaan met elkaar: als school leren wij de kinderen en ook alle medewerkers dat het zien van verschillen, is leren denken in kansen

- leren: als school willen wij de kinderen laten leren zoals dat past bij hun ontwikkeling en hun mogelijkheden

- burgerschap: als school helpen wij de kinderen in hun ontwikkeling tot burger in een pluriforme democratische samenleving

- samen leven: als school zoeken wij de samenwerking op met de andere clusterschool, verenigingen, BSO, bibliotheek, buurt, gemeente en parochie

2.5 Hoe gaan we met elkaar om?Wij vinden het belangrijk dat iedereen bij ons op school met respect met elkaar omgaat. Daarom hanteren wij een aantal basisregels:- wij praten netjes met elkaar- we lopen rustig door de gangen - we laten iedereen rustig werken - wij zorgen dat iedereen erbij hoort- wij vinden dat iedereen gelijkwaardig is op school- wij zijn vriendelijk tegenover elkaar- wij accepteren geen pestgedrag en melden dit meteen aan de groepsleerkracht- wij zijn zuinig op onze eigen spullen én op die van anderen- de leerlingen nemen geen mobiele telefoon mee naar school- wij zijn op tijd op school; om 08.25 klinkt de bel/zoemer. De lessen beginnen om 08.30 uur. Na de middagpauze starten we om 13.00 uur

In overleg met de groepsleerkracht wordt samen met de kinderen per groep een aanvulling gegeven op deze basisgedragsregels.

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 9

Page 10: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- 3. Onderwijs

3.1. SchoolplanIn het schoolplan hebben we aangegeven welke keuzes we voor een periode van 4 jaar hebben gemaakt op gebied van onderwijsontwikkeling. De algemene doelen van onze scholen hebben we vertaald naar de dagelijkse praktijk. Zo beschrijven we in ons schoolplan hoe we ons onderwijs inrichten, welke materialen we daarbij gebruiken en hoe we dat organiseren. Dit schoolplan biedt ons houvast bij de te maken beleidskeuzes en bij de verdere uitvoering van ons beleid. Jaarlijks geven we aan hoe we de kwaliteit van ons onderwijs bewaken en welke verbeteringen we op grond van interne analyses willen aanbrengen. Dit jaarplan noemen we ons schoolontwikkelingsplan.Het schoolontwikkelingsplan staat online op onze website www.bs-joannes.nl en www.bs-stlaurentius.nl

3.2. Ontwikkeling van de kinderenAls school streven wij ernaar dat alle kinderen goed onderwijs krijgen. Daarom wordt er gewerkt met leerlijnen, ontwikkelingstrajecten en methoden die rekening houden met de verschillen tussen de kinderen.Elke 4 jaar stellen wij een schoolplan op. Hierin staan de inhoud en de organisatie van ons onderwijs beschreven. Ook geven wij hierin aan welke keuzes we hebben gemaakt op gebied van onze onderwijsontwikkeling. De algemene doelen hebben we daarbij vertaald naar de dagelijkse praktijk. Er staat in beschreven hoe we ons onderwijs inrichten, welke materialen we daarbij gebruiken en hoe we dat organiseren. Dit schoolplan biedt ons dan voor die periode het nodige houvast bij het maken van beleidskeuzes en bij het planmatig invoeren van deze vernieuwingen.Het schoolplan 2015-2019 ligt ter inzage op school en staat op onze website www.bs-joannes.nl en www.bs-stlaurentius.nlElk jaar geven we aan hoe we de kwaliteit van ons onderwijs bewaken en welke verbeteringen we op grond van interne analyses en evaluaties willen aanbrengen. Deze aandachtspunten worden beschreven in ons jaarlijks op te stellen schoolontwikkelingsplan. In het kader van onze onderwijsontwikkeling hebben wij voor het komend schooljaar gekozen voor de volgende aandachtspunten:

- Handelingsgericht werken (HGW) (op clusterniveau). Op zoek naar mogelijkheden en kansen om nog beter aan te kunnen sluiten bij de

mogelijkheden, behoeften en interesses van onze leerlingen vanuit een positief optimisme.

Het formuleren van ontwikkelingsperspectieven Het werken met groepsoverzichten en groepsplannen De behoeften van de leerkracht en leerling centraal stellen. (Werkwijze is gericht op

het dagelijks handelen van de leerkracht.) Het leveren van een bijdrage aan het vormgeven van passend onderwijs Borgen van handelingsgericht werken HGW.

- Ontwikkelen en vaststellen van ons school ontwikkelingsplan (SOP) om een dekkend onderwijsaanbod te kunnen presenteren per school en op clusterniveau.

- Leerlingenzorg op clusterniveau. Er wordt n.a.v. de onderwijsbehoeften van de leerlingen en leerkrachten gewerkt met

een IB-er op clusterniveau.

- ICT en het gebruik van de digiborden (op clusterniveau). Waar mogelijk wordt binnen de lessen gebruik gemaakt van computers en digiborden. Het leren omgaan en gebruiken van de digiborden als een leshulpmiddel op een

zinvolle, effectieve en structurele manier door de hele school. Het gebruik maken van SNAPPET, als zinvolle aanvulling op de lessen of ter

verrijking/remëdiering van lesstof.- Wetenschap en techniek. Op locatie en op clusterniveau.

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 10

Page 11: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- ▪ Wetenschap en techniek start bij verkenningen in de wereld die de kinderen dagelijks

om zich heen ervaren. Via een didactische benadering van onderzoekend en ontwerpend leren kan de leraar wetenschap en techniek met de schoolvakken, leerdomeinen of andere educatieve opdrachten van de school verbinden. Wetenschap en techniek biedt een rijke en aantrekkelijke leeromgeving waarin leerlingen doelgericht en praktisch toepasbare kennis en procesvaardigheden ontwikkelen zoals: ordenen, vergelijken, voorspellen, analyseren, experimenteren, produceren, gebruiken, evalueren, verbeteren, presenteren.Om de competentieontwikkeling van leerlingen optimaal te ondersteunen, moeten leerprocessen gevolgd en leerresultaten vastgesteld en geëvalueerd worden ten aanzien van kennis, vaardigheden en houdingen.

De leerlingen werken veelal zelfstandig in kleine groepen onder leiding van de leerkracht of een “techniek hulpouder”.

Uitvoeren van technieklessen m.b.v. de techniekkisten.

Cultuureducatie op schoolVoor de toekomst van onze kinderen is het belangrijk dat zij goed onderwijs krijgen in de kennisvakken als taal en rekenen. Dat is de basis waardoor zij straks hun weg vinden in de grote wereld. Met goed onderwijs in de oriëntatievakken zoals wereldoriëntatie krijgen kinderen een breder perspectief. Leren zij een wereld kennen die verder reikt.

Maar er is meer, naast de kennis- en oriëntatievakken vindt de school cultuureducatie belangrijk. Met creatieve activiteiten gaan kinderen op zoek naar hun eigen identiteit, kunnen ontdekken hoe ze zich kunnen uitdrukken door bijvoorbeeld toneel te spelen, muziek te maken of te dansen. Door cultuureducatie worden andere delen van het brein geactiveerd waardoor het creatief denken van kinderen (weer) wordt gestimuleerd.Cultuureducatie heeft een vaste plek in het rooster van de Meerderweert scholen. De school werkt daarom samen met Marktplaats Ku+Cu. Doel van deze samenwerking is om alle kinderen in contact te brengen met kunst en cultuur. En daarin vooral ook samen te werken met de mogelijkheden die de eigen omgeving biedt. Zo komen kinderen in aanraking met het Munttheater, het Gemeentearchief, het Gemeentemuseum, Bibliocenter en Rick. Door middel van een programma voor groep 1 t/m 8 of door de inzet van de cultuurcoach die projecten op maat organiseert. De komende jaren krijgt cultuureducatie steeds meer aandacht. Vanuit de overheid is vastgelegd dat cultuureducatie op basisscholen goed moet gebeuren, kwaliteit moet hebben. Die visie kan elke school in het schoolprogramma realiseren, daarvoor stelt de overheid ook geld beschikbaar. Als de school aan de kwaliteitseis voldoet zijn kinderen ook in de komende jaren verzekerd van goed cultuuronderwijs.

De kunst- en cultuurcoördinator maakt jaarlijks in overleg met de coördinatoren en de directie een keuze uit het aanbod.

- Clustervorming. Meerwaarde halen uit intensieve samenwerking en bestaande expertise van beide

scholen.

Het klimaat van de schoolIn welke mate kan en moet de school de opvoeding ter hand nemen, is misschien ook voor u een vraag. Moet de school zich alleen beperken tot de schoolvakken of hoort er inderdaad ook een stukje opvoeding bij? Moet je kinderen leren samenwerken en eigen verantwoordelijkheid geven? Moeten ze iets weten over wat er zich in de wereld afspeelt?

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 11

Page 12: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- Wij zijn van mening, dat de sfeer waarin een kind moet opgroeien van groot belang is om een volwaardig mens te worden. Wij stellen daarom een vriendelijk en veilig klimaat met orde en regelmaat op prijs. Pas als het kind zich veilig voelt, kan het zich ontwikkelen.

Kinderen moeten met elkaar leren omgaan; elkaar en elkaars verschillen leren accepteren. In school wordt hier veel aandacht aan besteed. Bijvoorbeeld d.m.v. gesprekken met als leidraad onze gedragsregels, waarin staat hoe leerlingen, leerkrachten en ouders met elkaar omgaan. Deze gedragsregels hangen duidelijk in de klaslokalen. Deze regels gelden op school en daarbuiten.

De activiteiten voor de kinderen in de onderbouwKleuters ontdekken en leren veel tijdens hun spel. Ze ervaren wat ze met materialen kunnen doen. Wij spelen daarop in door de kinderen ontwikkelingsmaterialen aan te bieden. We stimuleren het denkvermogen van de kleuters door het aanbieden van diverse projecten. Vooral het taalkundig aspect komt uitgebreid aan bod. Daarnaast is er veel aandacht voor bewegingsactiviteiten (en zelfredzaamheid), expressievakken, wereld oriënterende vakken (in thema’s).Het voorbereidend reken-, schrijf- en taalonderwijs wordt in groep 2 steeds belangrijker. Als een kind in groep 2 zelf graag wil lezen en/of schrijven dan wordt er met deze leerling al gewerkt richting aanvankelijk lezen.

Basisvaardigheden (lezen schrijven taal rekenen)TaalIn groep 3 beginnen wij met systematisch lees- en taalonderwijs. Vroeger bestond taal vooral uit oefeningen gericht op foutloos schrijven. Nog steeds leren we kinderen foutloos te schrijven, maar we besteden nu ook veel aandacht aan leren spreken, luisteren en hun eigen mening onder woorden te brengen, zowel mondeling als schriftelijk.

LezenIn de groepen 3 t/m 5 leren de kinderen vooral technisch goed te lezen. In de groepen 6 t/m 8 ligt de nadruk vooral op begrijpend en studerend lezen. Vanaf groep 4 wordt minimaal 20 minuten per dag gelezen. Wij stimuleren in alle leerjaren het lezen van boeken door de kinderen. Voor begrijpend lezen gebruiken we de methode “Nieuwsbegrip XL”.

RekenenNaast de op- en aftelsommetjes, de tafels van vermenigvuldiging, delingen en breuken leren de kinderen ook rekenen door het oplossen van praktische problemen, die ze in het dagelijks leven tegen komen. Ze leren tabellen en grafieken op te stellen en te interpreteren.

Veranderingen binnen het Reken- en Taalonderwijs.Op onze school werken we met dag- en/of weektaken. Reken- en taalopdrachten worden per dag of per week aan de leerlingen uitgereikt. Het kind bepaalt zelf in welke volgorde hij of zij het schriftelijke werk gaat maken. Op deze manier wordt het zelfstandig werken bevorderd en komt er voor de leerkracht tijd vrij om te werken met kinderen die extra ondersteuning nodig hebben op het gebied van rekenen en taal.

Om goed te kunnen inspelen op zowel zwakke als sterke leerlingen, is er vaak meer stof nodig dan de reguliere lesstof. In de methode Pluspunt kan gedifferentieerd worden en kan er beter ingespeeld worden op de behoefte van de kinderen. Verder zijn er diverse andere materialen beschikbaar om te differentiëren op diverse vakgebieden.Wereld oriënterende vakken (aardrijkskunde, geschiedenis en natuurkennis)Wij zorgen ervoor dat kinderen Nederland, Europa en de werelddelen leren kennen en hoe de mensen er leven. We laten zien dat aardrijkskunde overal in ons dagelijks leven is. Direct om je heen of verder van huis. De leerlingen leren de geschiedenis van ons land en ervaren dat zij ook zelf geschiedenis maken. Hun historisch besef wordt ontwikkeld.In het vak natuur en techniek leren we allerlei zaken over de levende natuur om ons heen, maar ook over de oplossingen die door de mens zijn bedacht.

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 12

Page 13: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- Voor de wereld oriënterende vakken gebruiken we de methode “Naut”, “Meander” en “Brandaan”. Voor techniek gebruiken we onder andere leskisten.

Expressievakken Tijdens de vakken tekenen en handvaardigheid willen we de creativiteit bij de kinderen ontwikkelen en ze kennis laten maken met de verschillende technieken.In de muzieklessen is ons doel de kinderen plezier in muziek te laten krijgen volgens de 5 domeinen: praten, maken, luisteren, bewegen, noteren. Basisschool Joannes participeert in het muziekproject DOOR.

De computerIn de maatschappij zijn computers niet meer weg te denken. Men gebruikt ze thuis en op het werk voor allerlei doeleinden.Wij proberen onze leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op hun toekomstige rol in de maatschappij. Vandaar dat het computeronderwijs en het gebruik van de computer in het onderwijs bij ons op school in een hoog vaandel staat.In de groepen 1 t/m 8 wordt de computer bij vele vakgebieden gebruikt. In de laagste groepen gebruiken we diverse softwarepakketten voor de functionele ontwikkeling (voorbereidend schrijven, lezen en rekenen) van de kleuters. In groep 3 wordt de computer gebruikt bij o.a. het leren lezen.Bij onze taalmethode gebruiken we o.a. het programma “Taal in Beeld” en “Spelling in Beeld” op de computer om de verschillende spellingscategorieën bij de kinderen onder de knie te krijgen.Voor groep 4 t/m 8 maken we bij rekenen en taal in bs Joannes tevens gebruik van het digitale programma Snappet.

Binnen ons schoolbestuur is er voor zowel leerlingen als leerkrachten een gedragscode afgesproken m.b.t. het gebruik van internet en e-mail. De leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 hebben ieder een eigen e-mailadres. Voor het gebruik hiervan geven de ouders toestemming.

De leerkrachten gebruiken de computer bij het verwerken van allerlei leerling gegevens. Hiervoor maken we gebruik van het programma Eduscope.In dit programma wordt niet alleen de administratie bijgehouden, maar ook leerling-resultaten, en andere belangrijke gegevens. Met behulp van dit computerprogramma maken we twee keer per jaar ons rapport.Daarnaast gebruiken we het CITO leerlingvolgsysteem voor het volgen van de leerprestaties en SCOL-lijst voor het volgen van de sociaal emotionele vaardigheden van onze leerlingen. Bij groep 1 en 2 maken we gebruik van het registratie- en observatiesysteem KIJK.Verder heeft het krijtbord in de klas plaats gemaakt voor een digitaal schoolbord. De mogelijkheden hiervan zijn ongekend. Zowel leerkrachten als leerlingen maken gebruik van dit bord tijdens de lessen. Onze computers zijn aangesloten op een computernetwerk. Het onderhoud wordt uitbesteed aan Unilogic te Sittard.

Weerbaarheids programmaEén maal per 2 jaar wordt een weerbaarheidsprogramma gegeven in één of meerdere groepen. Het weerbaarheidsprogramma is een programma waarbij de fysieke weerbaarheid niet alleen een doel op zich is, maar vooral ook een middel om mentale en sociale vaardigheden te ontwikkelen. De bouwstenen van het weerbaarheidsprogramma zijn zelfbeheersing, zelfreflectie en zelfvertrouwen. Ook dit schooljaar gaan we van start met het programma “Grip op de groep”.

VerkeerOnze school is lid van het VEBO-netwerk (Verkeers Educatie Basis Onderwijs).

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 13

Page 14: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- Een leerkracht heeft de taak van verkeerscoördinator van onze school. Zij neemt dan ook namens de school deel aan dit netwerk.De verkeerscoördinator zorgt voor alles wat op school met verkeer te maken heeft, natuurlijk in samenwerking met de andere leerkrachten en ouders.Te denken valt bijv. aan: praktisch verkeersexamen, veilige school/thuisroute, projectweek verkeer enz.

Extra activiteitenAls school zorgen we ervoor dat onze leerlingen de basisschool met voldoende vaardigheden verlaten om in te stromen in het voortgezet onderwijs. Daarnaast willen we hun ook extra vaardigheden meegeven om goed voorbereid te zijn op de wereld om hen heen. Met een Jeugd-EHBO diploma geven we hier vorm aan. De theorie- en praktijklessen worden gegeven in de tweede helft van groep 8. De EHBO-afdeling

Stramproy – Tungelroy verzorgt de lessen. In groep 7 en 8 nemen de leerlingen iedere 2 jaar deel aan het landelijke Jeugdverkeersexamen, een officieel erkend diploma. Als school onderschrijven we de doelstellingen van het Comité Kinderpostzegels.

Jaarlijks nemen de leerlingen van groep 7 en 8 deel aan de verkoop van zegels. De leerkracht van groep 7-8 heeft de coördinatie.

Niet alle activiteiten zijn gratis. Ook zijn er niet altijd voldoende middelen voorhanden om het te bekostigen. Daarom doet de school zelf ook moeite geld te verdienen met het inzamelen van oud papier in Tungelroy en Swartbroek. Met enkele enthousiaste medewerkers, niet altijd ouders van onze leerlingen, wordt hier wekelijks aan gewerkt. Wilt u als ouder hier ook een steentje aan bijdragen, neem dan contact op met de directie van de school.

SchoolzwemmenMiddels het project “Swim2Play” van de gemeente Weert gaan alle leerlingen 5 x per schooljaar zwemmen bij de IJzeren man in Weert.

CommunicatieEen goed contact en een goede samenwerking tussen ouders en school zijn in het belang van uw kinderen zeer belangrijk.Algemene informatie over het reilen en zeilen in de school krijgt u regelmatig via het ouderportaal en/of het infobulletin de “Kidsflits” (bs Joannes) Dit infobulletin treft u ook aan op onze website.

Kennismakingsgesprek/oudercontacten/informatieavondenVoor groep 5 t/m 8 zijn er geen informatieavonden, maar is er een kind-ouder-leerkracht kennismakingsgesprek. In dit gesprek kunnen verwachtingen voor het schooljaar naar elkaar toe worden uitgesproken en kunnen ouders en kind kennismaken met de leerkracht.Voor dit kennismakingsgesprek krijgt u van de leerkracht een uitnodiging.Jaarlijks vinden er vanuit de medezeggenschapsraad (MR) en het oudercomité (OC) informatieavonden plaats over bepaalde onderwerpen. Hierover ontvangt u tijdig bericht.

Kind-ouder-leerkracht gesprekken:Kennismakingsgesprekken:- groep 1 t/m 8 jaarlijks aan het begin van het schooljaar, tenzij

anders georganiseerd door omstandigheden.

Rapport/CITO gesprekken:De contacten naar aanleiding van de rapporten en de uitslagen van de Cito-toetsen vinden als volgt plaats:- groep 1 t/m 8 Vóór, of ná, de uitreiking van het eerste rapport vinden er 10- of 15-minuten gesprekken plaats. Bij het tweede rapport gebeurt dit idem óf u kunt u op eigen verzoek of op uitnodiging van de leerkracht van uw kind een gesprek aangaan over de resultaten van uw kind.

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 14

Page 15: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- Naar aanleiding van de resultaten per semester en van uitslagen van de Cito-toetsen wordt er twee keer per jaar een rapport uitgedeeld aan uw kind.

Een greep uit de overige informatieavonden:- groep (7)8 : informatieavond over de schoolverlaterdagen, H. Vormsel- instromers : informatieavond en kijkuurtje- communicanten : informatieavond m.b.t. de 1e H. Communie

School in bedrijf   : Groep 1 t/m 8 : school in bedrijf. Tijdens schooluren kunnen ouders een kijkje komen nemen bij de lessen.

Daarnaast vinden er meerdere malen per jaar kind-leerkracht gesprekken plaats. Hierin wordt door de leerkracht, samen met de leerling, de verwachtingen naar elkaar uitgesproken.

De ouders van de kinderen waarbij problemen geconstateerd worden op leer-, sociaal, emotioneel of motorisch gebied, zullen vaker uitgenodigd worden voor een gesprek. Verder kunt u willekeurig het hele jaar door een gesprek aanvragen bij de leerkracht van uw kind, ook bij situaties waarvan u denkt dat deze belangrijk zijn voor uw kind om deze bespreekbaar te maken.

VerbruiksmaterialenDe leerlingen krijgen van de school o.a: *kleurdoos (potloden worden aangevuld) *een liniaal (plastic 20 cm) *een schaar (vanaf groep 3) *een potje lijm *twee potloden per schooljaar (in groep 3, drie potloden) een gum *tabbladen en mapblaadjes *een koptelefoon(de met * gemerkte materialen gaan mee naar de volgende groep).Pennen e.d. hoeven niet van thuis te worden meegenomen.

Er kan altijd wel iets onverwachts gebeuren met spullen die leerlingen gebruiken. Met de verplichting om iets te moeten kopen willen we reëel omgaan. Moedwillig vernielde materialen zullen zeker vergoed moeten worden.Er is afgesproken dat we alleen materialen van de school gebruiken en dat deze ook op school gekocht worden. Een rode pen is niet nodig, daarom geven we die niet aan onze leerlingen. Een 23-ringsklapper, om alle werkbladen in te doen, mag elk kind vanaf groep 4 zelf meebrengen.De kosten voor de materialen. balpen € 1,00 potlood € 0,35 gum € 0,25 liniaal € 0,70 schaar € 2,00 lijmpotje € 2,30 Koptelefoon € 2,50

De leerkracht bepaalt zelf of gebruiksmateriaal vergoed moet worden.Geef uw kind ook geen speelgoed mee naar school. Dit kan enkel bij uitzondering en in overleg met de leerkracht.Voor de kinderen van groep 1 t/m 4 wordt af en toe een uitzondering op deze regel gemaakt. Zij mogen gekregen speelgoed meebrengen als ze jarig zijn geweest of de eerste schooldag na 5 december.

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 15

Page 16: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- Bedenk echter wel: het mooie (vaak dure) speelgoed gaat vaak door vele kinderhanden en dat kan soms onvoorzien nare gevolgen hebben, waarvoor de school niet aansprakelijk gesteld wil worden.

Schoolfoto’sElk jaar zorgt het oudercomité voor een fotograaf die van elke groep een groepsfoto maakt. Daarnaast wordt van elk kind afzonderlijk eventueel met broertje(s) of zusje(s) een foto gemaakt. U bent vrij om deze foto’s wel of niet te bestellen. De schoolfoto’s zijn bedoeld voor al onze leerlingen, ook de kinderen die ter gewenning komen in groep 1.Tevens is onze school in het bezit van een digitale fotocamera. Gedurende het jaar worden bij allerlei activiteiten foto’s gemaakt.

HoofdbedekkingPetten, mutsen, hoofddoekjes etc. mogen op de speelplaats en in de loopruimtes van school op. De hoofdbedekking gaat af wanneer het kind in het groepslokaal is. Het kan aan de kapstok bij de jas opgeborgen worden.

Oudercontacten en het brengen van uw kindWij stellen het op prijs dat er een goed contact is tussen ouders en school. Na school bent u altijd welkom voor informatie-uitwisseling. Loop gerust eens binnen als er vragen zijn of als u gewoon even wilt komen kijken. Voor een langer gesprek stellen wij het op prijs als u vooraf een afspraak maakt.Wanneer u vragen of opmerkingen heeft over school, verwachten wij dat u hiermee eerst naar de leerkracht van uw kind gaat. Maar ook de directeur en/of het management lid willen u graag te woord staan. Maak wel a.u.b. vooraf een afspraak.Wacht niet te lang. Want bijtijdse uitleg en overleg kan veel duidelijkheid verschaffen en onduidelijkheid voorkomen. Van school kunt u verwachten, dat wij contact met u opnemen wanneer tussentijds blijkt, dat uw kind niet naar verwachting presteert of functioneert.Wij organiseren ook bijeenkomsten waarbij u informatie krijgt over uw kind of onze school:

- Kennismakingsavonden- Informatieavonden- Individuele ouderavonden- Thema-avonden georganiseerd door het oudercomité of de school

Tijdens de kennismakingsavond aan het begin van het schooljaar wordt u nader geïnformeerd over allerlei zaken die de groep betreffen waarin uw kind geplaatst is.Natuurlijk kan er tussentijds ook contact opgenomen worden met de leerkrachten.

3.3 HuiswerkIn diverse groepen kan uw kind al of niet regelmatig huiswerk meekrijgen en maken ze hiervoor een planing.Dat gebeurt om de volgende redenen: - extra lezen, waardoor het leesproces beter verloopt

- extra oefening van de leerstof; woordjes leren spellen, tafeltjes of topografie leren- iets opzoeken of meenemen voor een project

ondersteuning van het schoolwerk (topografie opzoeken, plaatjes zoeken etc.)- leren in eigen tijd opdrachten te plannen en deze uit te voeren- leren voor een toets- (voor groep 8) een voorbereiding op het maken van huiswerk in het vervolgonderwijs

Belangrijk is, dat u als ouder(s) belangstelling toont voor het schoolwerk van uw kind. Probeer uw kind zo positief mogelijk te begeleiden bij het maken van het huiswerk.Hulp bij het huiswerk is altijd prima, maar geef uw hulp zodanig, dat uw zoon/dochter het zoveel mogelijk zelfstandig maakt.Bepaal ook samen met uw kind een geschikte tijd om het werk te maken, afhankelijk van de situatie in het gezin. Vlug nog even voor het naar bed gaan, of ‘s morgens nog gauw even voor het naar school gaan, zijn niet zo’n geschikte momenten.

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 16

Page 17: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- Mocht uzelf niet zo tevreden zijn over het gemaakte werk, of mocht door omstandigheden het werk niet in orde zijn, dan kunt u dit kenbaar maken, door middel van een briefje met handtekening of via een e-mail bericht.Ook hier kunt u als ouder(s) daadwerkelijk ondersteuning bieden aan uw kind én aan de school.

3.4 ICTICT en KinderenOnze scholen beschikken over een computernetwerk wat wordt beheerd door onze ICT-coördinator.Kinderen kunnen zelfstandig inloggen op dit computernetwerk met een eigen inlognaam en een eigen wachtwoord. De kinderen werken op vaste tijden aan de computer o.b.v. ouders, stagiaires of leraar met computerprogramma’s die vakgericht en/of remediёrend, wel of niet methode gebonden, kunnen worden aangeboden. Wij kunnen momenteel met meerdere leerlingen tegelijkertijd met computers aan de slag gaan.De taak van de ICT-coördinator hierbij is “dit stukje onderwijs” te coördineren in de betekenis van: planning, organisatie, aansturing, uitvoering, controle en evaluatie.De ICT-coördinator verbindt ook vakgebieden zoals ICT-Techniek – ICT-Wereldoriëntatie – ICT-Informatieverwerking enz. en begeleidt kinderen in nieuwe les- en leersituaties m.b.v. computerprogramma’s en/of programmaonderdelen.

ICT en OudersOuders kunnen een brugfunctie vervullen door de groepsleraar te assisteren bij lesactiviteiten waarbinnen de kinderen de computer gebruiken. Het mag duidelijk zijn dat de groepsleraar te allen tijde verantwoordelijk is en blijft voor het lesinhoudelijk deel.

Het digibordOnze school beschikt in alle leslokalen over een digitaal schoolbord. Deze digiborden bieden zeer veel mogelijkheden om de instructie boeiender, inzichtelijker en visueler te maken. Het is een fantastisch hulpmiddel voor de leerkracht en voor de leerlingen. Zo kunnen de leerlingen hun spreekbeurten of presentaties hierdoor ondersteunen met plaatjes, filmpjes of PowerPointpresentaties.

3.5 Effectieve leertijdOp onze school krijgen de kinderen in een schooljaar 25 3/4 les per week vanaf groep 3 t/m 8.Omdat het aantal kinderen niet voldoende is om aan alle groepen per leerjaar apart les te geven, moeten we dus gebruik maken van combinatie groepen. (Ook wel heterogene groepen genoemd onder het motto: van en met elkaar, leren we meer!)

Op onze school geldt de afspraak, dat de groepsleerkracht de lesorganisatie voor de volgende dag heeft voorbereid, zoveel mogelijk voordat hij de school verlaat. Daarom is er op onze school een "verplichte aanwezigheid" voor leerkrachten tot 17.00 uur en op woensdag tot 15.00 uur. Bijkomend voordeel van deze werktijdenregeling is, dat u de leerkracht nog na de lestijd kunt spreken, de leerkrachten elkaar onderling kunnen spreken en dat bij eventuele vervangingen het werk voor de volgende dag kan worden doorgesproken.

3.6 Schoolresultaten, opbrengsten en CITO-toetsen

Resultaten, opbrengsten, CITO-toetsen via rapport en oudergesprekkenRegelmatig willen wij weten of de leerlingen zich de leerstof voldoende eigen hebben gemaakt. Dit doen wij door middel van observaties en toetsen. Wij willen weten of we als school de gestelde doelen hebben bereikt en welke onderdelen van de leerstof nog extra aandacht verdienen.

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 17

Page 18: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- Om objectieve maatstaven aan te leggen, maken we gebruik van landelijk gebruikte toetsen. Daardoor volgen wij de ontwikkeling per kind, maar ook per groep en van de school als geheel.De resultaten van de toetsen kunnen voor ons aanleiding zijn tot een gesprek tussen de groepsleerkracht en de interne begeleider leerlingenzorg (IB-er). Het is voor ons belangrijk om erachter te komen waarom toetsen wel of niet voldoende gemaakt zijn. Een belangrijke vraag die wij ons stellen is: op welke punten kunnen wij ons onderwijssysteem optimaliseren en er een zo hoog mogelijk rendement uit behalen?Het is belangrijk dat wij uit de toets resultaten kunnen aflezen of individuele kinderen vooruit blijven gaan. De een gaat sneller vooruit dan de ander, dat is een gegeven. Niet alle kinderen gaan uiteindelijk naar dezelfde vorm van voortgezet onderwijs.

Om inzicht te krijgen in het verloop van de ontwikkelingen en vorderingen op het gebied van de diverse vakken en om tijdig hiaten en/of storingen hierbij te kunnen signaleren worden er in de groepen regelmatig methode gebonden toetsen afgenomen.Dit zijn toetsen die bij de methodes horen en over een klein gedeelte van de behandelde stof gaan. Hierdoor kan de leerkracht te weten komen of de behandelde stof of het behandelde onderdeel van de methode is verwerkt en begrepen.De resultaten van deze toetsen worden door de leerkrachten op de ouderavonden met de ouders besproken. Deze toets resultaten en andere bevindingen worden tweemaal per jaar via een rapport mee naar huis gegeven, waarbij de stand van zaken in een cijfer wordt uitgedrukt.Daarnaast gebruiken we twee/driemaal per jaar toetsen, die niet methode gebonden zijn. Deze toetsen zijn ontwikkeld door het CITO en landelijk getest. Ze geven ons een beeld of het kind in zijn ontwikkeling bij de diverse vak onderdelen “op peil” is of uitval vertoont. Tevens kunnen we aflezen of deze groep of de school in zijn totaliteit achter is/blijft bij een bepaald vakgebied.

Bij de leerlingen van groep 7 wordt op het eind van het schooljaar de CITO-entreetoets afgenomen op het gebied van Nederlandse taal, rekenen, lezen en informatieverwerking om eventuele hiaten op te sporen, zodat in groep 8 hier individueel of klassikale aandacht aan kan worden besteed. Ook hiervan krijgen de ouders een schriftelijke uitslag, opgesteld door het CITO. Na de CITO-entreetoets en CITO-eindtoets worden de ouders uitgenodigd voor een gesprek.In groep 6 en groep 8 wordt door de intern begeleider de Niet Schoolse Cognitieve Capaciteiten test (NSCCT) afgenomen. De NSCCT is een landelijke Cotan-gecertificeerde toets die een indicatie geeft van het kunnen van leerlingen, van hun capaciteiten.Dat wat het kind in de klas, in de toetsen van het Cito-LOVS en de NSCCT laat zien, wordt meegenomen in het totaal plaatje om zo met name doelen te kunnen stellen voor de uitstroom in groep 8. Ook worden via de NSCCT eventuele “onderpresteerders” opgespoord. Groot verschil met een IQ-test is dat bij NSCCT 5 onderdelen worden afgenomen waarbij het aantal opgaven vaststaat en waar niet wordt doorgegaan tot het kind het niet meer weet. Daarnaast wordt deze test klassikaal afgenomen, een IQ-test individueel. De NSCCT wordt altijd met u besproken tijdens het oudergesprek.

Resultaten CITO-Eindtoets en het schooladvies VOEr wordt in de regio een voorlichtingsavond belegd door scholen voor V.O., waar ouders en schoolverlaters informatie krijgen over de diverse scholen en schooltypes. De leerlingen van groep 8 nemen deel aan de CITO-eindtoets, als steun en / of eventueel als ondersteuning bij hun keuze voor een school voor voortgezet onderwijs. Bovendien is bij de informatie, die naar het vervolgonderwijs dient te worden doorgegeven naast het advies van de school, nog een tweede gegeven (= uitslag van een toets o.i.d.) verplicht bij de aanmelding op een school voor V.O.

De CITO-eindtoets helpt ons een advies op te stellen voor de schoolkeuze naar de brugklas van het VO. De leerkrachten van groep 8 stellen samen met de ouders en het kind een advies op. Hierbij wordt tevens gebruik gemaakt van de gegevens uit ons Leerling Volg Systeem (LVS).Het schoolkeuzeadvies is vooraf ook besproken met de directie en met de IB-er.

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 18

Page 19: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- De CITO-eindscore geeft ook een score voor elk kind apart aan. Van de resultaten van deze toets krijgen de ouders ook een schriftelijke uitslag, opgesteld door het CITO.

Naast de scores per leerling informeert CITO ook over het groepsresultaat in vergelijking met het landelijk gemiddelde. Het afgelopen schooljaar lagen de opbrengsten van onze school boven het landelijk gemiddelde.Aan de hand van deze gegevens kunnen we concluderen of de opbrengsten voldoen aan onze verwachtingen en of we de leerstof bij moeten stellen.

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 19

Page 20: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- 4. Leerlingenzorg

4.1 Passend onderwijsWat is passend onderwijsElk kind heeft recht op goed onderwijs. Ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Het kabinet wil dat zoveel mogelijk kinderen naar een gewone school in de buurt kunnen gaan. Want zo hebben ze de beste kans op een vervolgopleiding en op meedoen in de samenleving. Kinderen die het echt nodig hebben kunnen, net als nu, naar het speciaal onderwijs. Dat blijft.

Wat verandert er?Elke school en schoolbestuur in Nederland krijgt per 1 augustus 2014 zorgplicht. Dat betekent het bieden van een passende onderwijsplek voor alle kinderen. Als dat kan op de eigen school, als dat niet kan op een andere school in het regulier of speciaal onderwijs. Scholen en schoolbesturen doen dit samen met het samenwerkingsverband Passend Onderwijs Weert-Nederweert. Samen hebben ze de taak om voor alle leerlingen die binnen de gemeentegrenzen wonen passend onderwijs te verzorgen.

Het samenwerkingsverband (Centroz) bestaat uit besturen voor regulier en speciaal onderwijs in de regio Weert en Nederweert. Centroz stelt het ondersteuningsplan vast. In dit plan beschrijft men hoe men passend onderwijs in deze regio wil realiseren in de periode 2014-2018. Dit plan is na instemming van de ondersteuningsplanraad, een afvaardiging van ouders en personeel, en met instemming van de betrokken gemeenten vastgesteld. De besturen en scholen werken samen aan de uitvoering van dit plan. Daarin staan zij niet alleen. Ze worden daarbij ondersteund door organisaties als bijvoorbeeld het Centrum voor Jeugd en Gezin, de jeugdhulpverlening, de Jeugd Gezondheidszorg etc. Beide gemeenten ondersteunen de realisering van de ambitie en doelstellingen van passend onderwijs.

Basisondersteuning en OndersteuningsprofielHet bestuur van het samenwerkingsverband heeft het niveau van de basisondersteuning in de regio vastgesteld. Hier moet elke school zo optimaal mogelijk aan kunnen voldoen. Vervolgens beschrijft elke individuele school in haar school-ondersteuningsprofiel hoe de concrete inrichting en organisatie van de leerlingenzorg eruitziet. Waarin ze sterk zijn, waarin ze wellicht ook (nog) niet zo sterk zijn, welke ambities er zijn. Dat profiel is in samenspraak met de medezeggenschapsraad van de school vastgesteld. In alle gevallen is het een groeidocument.

Loket Passend OnderwijsIndien de ondersteuningsvraag van, en de zorg voor een leerling de mogelijkheid van de school overstijgt, kan de school bij het Loket Passend Onderwijs (LPO) een aanvraag doen voor een specifiek arrangement.Wettelijk gezien dient het “loket” voor de toegang tot het speciaal basisonderwijs (SBO) en voor het speciaal onderwijs (SO) een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) af te geven. De criteria daarvoor zijn door het eigen samenwerkingsverband vastgesteld.

Intern Ondersteunings TeamVoordat het zover komt hebben er de nodige gesprekken plaatsgevonden. Met de school, de leerling en de ouders. Mocht de school zelf geen passend aanbod kunnen realiseren dan wordt dit via de intern begeleider leerlingenzorg (IB-er) van de school doorgeleid naar een Intern Ondersteunings Team (IOT). Dit IOT (op Meerder-weert niveau) adviseert en ondersteunt de Meerderweert scholen in de realisering van de zorgplicht. En kan uiteindelijk tot de conclusie komen dat dat een verzoek om een toelaatbaarheidsverklaring voor vormen van SBO of SO op zijn plaats is. Dit geschiedt in samenspraak met de ouders. Daarbij dienen de ouders in te stemmen met het ontwikkelingsperspectief en groeidocument dat voor een leerling is gemaakt.Het Loket Passend Onderwijs is een onafhankelijk bovenbestuurlijk orgaan en valt onder de verantwoordelijkheid van het bestuur van het samenwerkingsverband. Er kan een

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 20

Page 21: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- toelaatbaarheidsverklaring afgegeven worden met een maximale looptijd van het lopende schooljaar plus het daaropvolgende schooljaar. Daarna worden zaken opnieuw beoordeeld. Er is dus geen vanzelfsprekendheid meer dat kinderen na een verwijzing altijd op de SBO en of SO kunnen blijven zitten! In het “loket” zit een inhoudelijk deskundige. Voor het “loket” tot haar besluit komt heeft zij altijd contact met een vertegenwoordiger/vertegenwoordiging van het intern ondersteuningsteam van de school/het bestuur.

Ga als ouders in elk geval in gesprek met de school over wat uw kind nodig heeft en wat u samen met de school kunt doen. Het eerste aanspreekpunt is de intern begeleider of de leerkracht. Zij kunnen ook uw vragen beantwoorden of u doorverwijzen naar het intern ondersteuningsteam en het loket passend onderwijs.

Wat betekent dit voor u en uw kind?

Volgt uw kind speciaal onderwijs?Kinderen die al op het speciaal onderwijs zitten houden hun plek en indicatie tot uiterlijk 1 augustus 2016 (zolang het kind op dezelfde school blijft). Daarna volgt een nieuwe beoordeling over de best passende plek in overleg met de school.

Gaat uw kind met een rugzakje naar een gewone schoolMet de komst van Passend Onderwijs vervalt de leerlinggebonden financiering (rugzak). Daarvoor in de plaats werken scholen met de inrichting van arrangementen die aansluiten op de ondersteuningsbehoefte van de leerling. Die worden in overleg met u besproken en vastgesteld. Vanaf 1 augustus 2014 bestaan er dus geen rugzakjes meer.

Denkt u dat uw kind extra ondersteuning nodig heeft?Bij een nieuwe aanmelding:U kiest de school die u en uw kind geschikt vinden en u meldt uw kind minimaal 10 weken van tevoren schriftelijk aan. In het school ondersteuningsprofiel staat welke ondersteuning de school kan bieden. Binnen 6 tot 10 weken laat de school weten of uw kind wordt toegelaten of komt de school met een voorstel voor een beter passende plek voor uw kind op een andere school. Dat gebeurt altijd in overleg met u.

Uw kind zit al op school?Bespreek met de intern begeleider en de leerkracht welke ondersteuning de school kan bieden en ga, eventueel samen met uw kind, in gesprek met de leerkracht/mentor.

Uw kind heeft geen extra ondersteuning nodig?In dat geval verandert er waarschijnlijk weinig voor uw kind. In de loop der tijd kunnen er wellicht kinderen die extra ondersteuning nodig hebben bij uw kind in de klas komen. Dit is een van de kernprincipes van passend onderwijs en is ook afhankelijk van de afspraken die de scholen in de regio met elkaar hebben gemaakt.

Bereikbaarheid Loket passend onderwijs.De locatie van het loket passend onderwijs is gekoppeld aan het bureau van het samenwerkingsverband onder de naam Centroz, Molenakkerdreef 103 te Weert. Telefoonnummer 06 218 19 868, of [email protected].

InformatieHet ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband is te vinden op www.centroz-weert.nl. Meer algemene informatie is te vinden op www.steunpuntpassendonderwijs.nl of www.passendonderwijs.nl4.2 Meerbegaafde leerlingenDe stichting “Meerderweert” wil zich meer gaan oriënteren en specialiseren in het omgaan met meerbegaafde leerlingen. Wanneer er sprake is van meerbegaafdheid, zal in overleg met ouders en team het programma voor de leerling aangepast worden.

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 21

Page 22: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- 4.3 Onderwijskundige rapportenVan leerlingen kunnen om diverse redenen onderwijskundige rapporten (OKR) opgemaakt worden, bijvoorbeeld voor aanvraag voor een onderzoek, voor een aanvraag t.b.v. speciaal onderwijs, bij een verandering van basisschool, of t.b.v. consultatieve hulpverlening. Deze rapporten zijn te allen tijde in te zien door de ouders. Bovendien moeten de ouders door middel van een handtekening goedkeuring verlenen om deze gegevens over te dragen naar een andere school.Als uw kind overgaat naar het voortgezet onderwijs, wordt ook aan deze scholen een digitaal overdrachtsdossier (DOD) overhandigd. Voor leerlingen met een lagere score dan 530 op de Cito-eindtoets worden op dit moment door de scholen voor voortgezet onderwijs ook uitgebreide onderwijskundige rapporten gevraagd. Soms wordt er nog een extra instaptoets afgenomen door de school voor voortgezet onderwijs.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar het schoolondersteuningsprofiel (SOP), dat u kunt vinden op de website.

5. Dienstencentrum onderwijs en zorg

5.1 Centrum Jeugd & Gezin Het centrum is opgericht vanuit het onderwijs in samenwerking met verschillende organisaties op het gebied van jeugdzorg, om bij vragen van ouders of vanuit scholen sneller, efficiënter en op een professionele wijze praktische hulp te bieden.

Hebt u zorgen over de opvoeding? Zijn er vragen over school of het schoolse functioneren van uw kind? Zit u met de vraag: wie kan me helpen?Bel, mail of ga naar het centrum voor Jeugd & Gezin!

5.2 Het functioneren van het Multi Disciplinair Overleg (MDO)Binnen ons cluster maken wij gebruik van het In het Multi Disciplinair Overleg (MDO). Hierin wordt deelgenomen door verschillende organisaties zoals de GGD en CJG. Geregeld overleggen wij situaties die zich in de scholen voordoen. Wordt een kind in het MDO besproken, dan moeten de ouders vooraf toestemming hiervoor verlenen.

5.3 Bereikbaarheid:Het centrum voor Jeugd & Gezin is telefonisch de hele week bereikbaar van 8.00- 18.00 uur of via de e-mail: [email protected] en www.sjgml.nl

U kunt dan gewoon binnen lopen en vragen naar het loket!

Vestigingsplaats CJG: Centrum Jeugd & GezinContactpersoon Susan SchmitzVogelsbleek 106001 BE Weert

6. Organisatie6.1 SchoolDe scholen binnen Meerderweert worden geleid door directeuren. Grotere scholen van meer dan 300 kinderen worden geleid door één directeur. Kleinere scholen worden geleid door een clusterdirecteur die de leiding over meer scholen heeft. Ons “cluster” omvat de BS St.

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 22

Page 23: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- Laurentius en Basisschool Joannes. De dagelijkse leiding van ons cluster en van beide scholen berust bij de directeur dhr. Jos Coolen.Dhr. Jos Coolen wordt hierin ondersteund door een stuurteam, bestaande uit het management lid, mevr. Enith Linssen en de coördinatoren op het gebied van taal en rekenen, mevr. AnneMarie Heijckers, mevr. Mieke Caris en mevr. Ilse Geelen. Beide scholen werken vooral samen op gebied van personeel, onderwijs, administratie, onderhoud en financiën. Door deze samenwerking versterken we elkaar. Binnen ons cluster werken immers leerkrachten met verschillende vaardigheden. Wij zoeken de samenwerking bewust en regelmatig op omdat we veel van en met elkaar kunnen leren.Per 1 augustus 2014 is dhr. Coolen tevens directeur van basisschool De Kameleon in Weert.

Ons team bestaat uit de volgende personen met de volgende taken:Directeur: eindverantwoordelijke voor alle schoolzaken, speciaal op het gebied van

personeel, financiën en onderhoud, samen met de teamleider bereidt hij het beleid voor.

Managementlid/ verantwoordelijk voor het onderwijskundig beleid, regelt vele dagelijkse Coördinatoren: zaken en vervangt de directeur bij zijn afwezigheid.Groepsleerkrachten: verantwoordelijk voor het primaire leerproces in de groep.

En enkele leerkrachten die zich gespecialiseerd hebben zoals:Interne begeleider: de interne begeleider is verantwoordelijk voor de leerlingenzorg. Zij

bewaakt met de groepsleerkracht elk zorgplan, zij coördineert de extra zorg voor leerlingen, zij coördineert de individuele toets afname en ondersteunt, coacht en adviseert de leerkrachten. De IB-er is verantwoordelijk voor de extra begeleiding van de leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte.

ICT-coördinator: in samenwerking met het team zorgt hij voor de beoordeling/aanschaf en coördinatie van allerlei computerprogramma’s. Hij ondersteunt elke leerkracht op het gebied van ICT en het gebruik van de digiborden.

Bedrijfshulpverlener: Leerkrachten die zich bezighouden met de zorg voor veiligheid, welzijn en gezondheid van kinderen en personeel.

Vakleerkracht muziek: Zij coördineert de lessen muziek en geeft mede inhoud hieraan.Leerkracht met extra werkzaamheden:

- Kunst- en cultuurcoördinator -Muziekcoördinator- Verkeerscoördinator -Taalcoördinator- ARBO coördinator -Woordenschatcoördinator- Techniekcoördinator -Rekencoördinator

Conciërge: doet huishoudelijke taken en het onderhoud van het gebouw.Interieurverzorgsters: Zij voeren de schoonmaakwerkzaamheden uitStagiaires: Wij willen graag een bijdrage leveren aan het ontwikkelproces van

onze toekomstige collega’s. Daarom komen vele stagiaires praktijkervaring opdoen bij ons op school. Bovendien zorgen zij voor meer handen in de klas waardoor zowel de leerkrachten alsook de kinderen hierdoor extra hulp krijgen. Wij hebben:

- studenten PABO leerjaar 1-2-3: zij komen voor praktijkervaring op te doen én om de leerkracht te ondersteunen.

- Lio-stagiaires; zij ronden hun lerarenstudie PO af bij ons op school met extra veel stagemomenten.

- Onderwijsassistenten.

6.2 Medezeggenschapsraad (MR)De betrokkenheid van ouders bij de school is erg belangrijk.Op basis van de Wet Medezeggenschap in het Onderwijs, heeft het bestuur een MR (Medezeggenschapsraad) op school ingesteld. Deze raad bestaat uit evenveel personeelsleden als ouders.De Medezeggenschapsraad spreekt in haar vergaderingen over het beleid dat de school en het College van Bestuur voeren en over de algemene gang van zaken rondom de school. Over het schoolbeleid heeft de MR een instemmings- c.q. adviesrecht.

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 23

Page 24: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- Haar taak bestaat uit het bevorderen van openheid, openbaarheid en onderling overleg tussen alle geledingen. De belangen van ouders en leerkrachten worden daarin behartigd.Teneinde haar taak zo goed mogelijk uit te voeren, vergadert de MR minimaal zes keer per schooljaar. Voor de bijeenkomsten van de MR kan ook de directeur worden uitgenodigd, die de vergadering gevraagd en ongevraagd van advies en/of informatie kan voorzien. U kunt via de MR betrokken zijn bij de gang van zaken op school en uw standpunten kenbaar maken. Alle vergaderingen zijn openbaar.

6.3 Gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR)Onderwijs is altijd in ontwikkeling. Ook bij MeerderWeert. Er moeten besluiten worden genomen over uiteenlopende gebieden. De Raad van Bestuur (RvB) neemt die besluiten niet alleen. Daarbij helpt de Raad van Toezicht (RvT), de directieraad en de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR). In de GMR zitten vertegenwoordigers van leerkrachten en ouders.

De GMR wordt door de RvB geïnformeerd over zaken die spelen binnen de stichting MeerderWeert. Dit zijn onderwerpen op het gebied van financiën, personeelsbeleid, formatie en visie op onderwijs. Bij een aantal van deze zaken heeft de GMR advies- of zelfs instemmingrecht.

Wij vinden het van groot belang dat ouders en leerkrachten vertegenwoordigd zijn in de MR of GMR. Om die reden doen wij dan ook een oproep aan medewerkers en ouders om ons hierin te ondersteunen. Neem gerust contact op met de voorzitter van de GMR.De voorzitter van de GMR is: mevrouw Vivian Hoeben - SeerdenMail adres van de GMR : [email protected]

6.4 ClustervormingVanuit het idee dat we een meerwaarde kunnen halen uit een samenwerking met de scholen van Swartbroek en Tungelroy, willen we dit gaan concretiseren in de clustervorming van het cluster met beide basisscholen.Deze meerwaarde wordt dan ook ingegeven vanuit het feit dat:

- het aantal leerlingen op beide scholen de laatste jaren flink is teruggelopen waardoor de materiële instandhouding bemoeilijkt wordt

- het vormen van een budgeteenheid meer mogelijkheden geeft op gebied van onderwijsvoorziening, personeel en materieel

- er veel overeenkomsten bestaan vanuit de onderwijskundige visie op beide scholen- de uitwisseling van personeel en materieel meer kansen biedt op twee locaties om de

aanwezige kennis en expertise optimaal te benutten over beide locaties- voor een inkrimpende school is het steeds moeilijker op alle terreinen voldoende

expertise binnen te houden en om de specialisaties onder alle leerkrachten te verdelen (IB, RT, ICT, Techniek, etc.)

- door te gaan voor één onderwijsorganisatie zijn de beschikbare middelen optimaler in te zetten

- beide schoolteams denken voordelen te kunnen behalen uit een intensievere samenwerking, en door deskundigheid en kennis samen te delen en taken gezamenlijk op te pakken

Met voortschrijdend inzicht werken we aan de realisatie van één onderwijsorganisatie. De koers wordt uitgezet en tussentijds regelmatig geëvalueerd en bijgesteld.

In onze planning willen we per schooljaar nader inzoomen op de doelen en activiteiten.Wij gaan voor één stip (het te verwachten eindresultaat) aan de horizon.Hoe die stip eruit komt te zien, zal met voortschrijdend inzicht zijn vorm en inhoud krijgen.We zullen ons in dit groeiproces vooral focussen op het gebied van:

- onderwijs- personeel- financiën

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 24

Page 25: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- - onderhoud en beheer

De directeur en de teams van beide scholen zetten de koers uit. Zij vragen daarbij via onderbouwing vanuit de ouders en de MR om hulp om het opgestelde beleid te kunnen realiseren. Als teams stellen wij, zó gaan we het doen en dáár gaan we naar toe, maar staan daarbij uiteraard open voor alle aandachtspunten en koerswijzigingen als die het algemene doel niet ondermijnen.

6.5 Bedrijfshulpverlening (BHV)Er komen tijdens het spelen of sporten weleens kleine ongelukjes voor. Enkele groepsleerkrachten hebben een Bedrijfshulpverlening (BHV)-scholing gehad. Deze worden bij een blessure geraadpleegd. Wij stellen het wel op prijs dat de school beschikt over een extra telefoonnummer waarop iemand bereikbaar is, die uw kind kan opvangen wanneer er een ongelukje heeft plaatsgevonden of wanneer uw kind ziek wordt onder schooltijd.

Onze school heeft een ontruimingsplan, waarin staat beschreven hoe te handelen bij rampen of calamiteiten. Dat plan is in elk lokaal aanwezig.

Op elke school zijn bedrijfshulpverleners aanwezig, terwijl meestal een van hen de rol vervult van coördinator. Per school zorgt een arbo-commissie voor de voortgang en bewaking van het arbobeleid.

6.6 De veilige schoolAlle basisscholen in Weert en Nederweert hebben het convenant 'De veilige school' ondertekend. Dit convenant is tot stand gekomen in samenwerking met scholen, de gemeenten, het bureau HALT en de politie. De overeenkomsten hebben vooral een preventief karakter. Het scheppen van een veilig schoolklimaat voor alle kinderen en medewerkers is het belangrijkste doel.

Uiteraard voldoen onze scholen aan de eisen zoals die in de Arbo-wet verwoord staan. De gebouwen zijn voorzien van brandmelding- en inbraakpreventie installaties, er is een ontruimingsplan opgesteld en er worden regelmatig ontruimingsoefeningen gehouden. Daarnaast is een aantal leerkrachten opgeleid tot BHV er (bedrijfshulpverlener) en zijn er (gediplomeerde) EHBO’ers op school aanwezig.

Het bestuur van MeerderWeert vindt het belangrijk dat alle betrokkenen bij het onderwijs op onze scholen met hun vragen, op- en aanmerkingen en eventuele klachten serieus worden genomen. Wanneer dat in een vroeg stadium gebeurt met de directbetrokkenen kan dit meestal op de school zelf en vaak op relatief eenvoudige wijze worden opgelost. Hierdoor kunnen we samen de kwaliteit van het onderwijs en de goede gang van zaken op school waarborgen en waar mogelijk verbeteren. Schroom dus niet om uw vragen te stellen en uw op- en aanmerkingen te laten horen.

6.7 De brede schoolWat is een brede school? Een brede school is het verlenen van een breed aanbod van onderwijs, opvang en vrijetijdsvoorziening waar kinderen en ouders gebruik van kunnen maken vóór en na schooltijd. Natuurlijk hanteren wij hoge kwaliteitscriteria en zorgvuldig geformuleerde pedagogische uitgangspunten. Scholen in MeerderWeert streven ernaar een brede school te vormen met partners die in hetzelfde gebouw gehuisvest zijn, of instellingen in de buurt.

6.8 GedragscodeConvenant 'De veilige school' /GedragscodeDoel van de gedragscode is:

a. het scheppen van een goed pedagogisch klimaat, waarbinnen alle betrokkenen zich prettig en veilig voelen.

b. het bijdragen aan preventie van machtsmisbruik in ruime zin.

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 25

Page 26: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- c. Het bevorderen en bewaken van veiligheids-, gezondheids- en welzijnsaspecten voor

alle mensen bij hun werk op school.d. Het bewaken van de privacy van alle betrokkenen.

De voordelen van deze gedragscode is:1. dat alle betrokkenen elkaar kunnen aanspreken op het naleven van gezamenlijk

vastgestelde gedragsregels.2. De school kan door middel van deze gedragsregels naar buiten toe, vooral naar de

ouders van de leerlingen, duidelijk maken hoe binnen de school betrokkenen omgaan met de aan hen toevertrouwde.

De gedragscode is voorzien met enkele bijlagen waarin onder andere specifiek omschreven worden:

1. Seksuele intimidatie2. Pesten3. Racisme / discriminatie4. Lichamelijk geweld

Voor geïnteresseerden ligt op school een boekje ter inzage.

6.9 Protocol voor het gebruik van internet en e-mail door leerlingenDe homepage van MeerderWeert, en de homepage van iedere school afzonderlijk is gericht op het verstrekken van informatie aan iedereen die daar naar zoekt via internet. Per school is één persoon verantwoordelijk voor het onderhoud en het actualiseren van deze site. Bij twijfel over informatie vindt overleg plaats met de directeur. Informatie die wordt aangeleverd door de ouderraad of medezeggenschapsraad is voor verantwoordelijkheid van de betreffende geleding. Leerlingen hebben de mogelijkheid om via de site werkstukjes, tekeningen enz. te laten zien aan klasgenoten, familie en vrienden.Tijdens activiteiten en festiviteiten worden regelmatig opnamen en/of foto’s gemaakt. Af en toe worden deze opnamen/foto’s gebruikt voor leerdoeleinden of PR activiteiten.Wij gaan ervan uit dat dit akkoord is, tenzij ouders hiertegen uitdrukkelijk en schriftelijk bezwaar maken, voor zover het hun eigen kinderen betreft. Degene die de site onderhoudt voert hierover administratie. Bij goed gebruik is internet een fantastisch medium met ongekende mogelijkheden. Kinderen moeten dit ervaren en ermee leren omgaan. Maar net als bij zoveel andere dingen in de maatschappij kleven er ook negatieve kanten aan. Het is daarom verstandig om bij een aantal zaken stil te staan en er goede afspraken over te maken. Wij tolereren geen pestgedrag, uiteraard ook niet via internet.

Het complete protocol, de afspraken met leerlingen en het reglement liggen op school ter inzage.

6.10 Gevolgen van de bevolkingskrimpOok bij ons is een daling in de bevolking merkbaar. Dit heeft gevolgen voor wonen, arbeidsmarkt, zorg, welzijn en natuurlijk ook voor het onderwijs.Deze daling in leerlingenaantal heeft directe gevolgen voor ons te besteden budget en voor ons personeelsbeleid.Daarnaast is er een landelijke trend van vergrijzen en ontgroenen omdat steeds meer jongeren verhuizen naar de grote steden.Dat betekent voor ons een toenemende mobiliteit en extra inspanningen die we moeten verrichten voor het behouden van onze onderwijskwaliteit.Door die afname van de rijksbijdrage leidt dit tot discussie over de herschikking van de budgeteenheden binnen Meerderweert en bij ons in het cluster tot het vormen van combinatieklassen, het snijden in de remedial teaching en andere ambulante tijd. Wij zullen binnen ons cluster nog meer moeten toewerken naar één onderwijsorganisatie als een integraal kind centrum voor meerdere partners in één gebouw.

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 26

Page 27: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- Er zijn de laatste tijd veel onderzoeken verricht naar de afname van het aantal kinderen in diverse regio’s.Voor basisschool Joannes en basisschool St. Laurentius is een z.g. fusie effect rapportage opgesteld. Na goedkeuring door de medezeggenschapsraden zal deze op de websites gepubliceerd worden.

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 27

Page 28: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- 7. Aanmelding, doorstroming en uitschrijving

7.1 Leerplicht – algemeenVolgens de Wet op het Basisonderwijs mogen kinderen worden ingeschreven op de school op de dag dat ze 4 jaar worden. Ze zijn dan nog niet leerplichtig. Dat zijn kinderen pas op de dag dat ze 5 jaar worden.

Wettelijk gezien mogen kinderen van 5 jaar maximaal 5 uur per week verzuimen. Vanaf 6 jaar geldt de verlofregeling zoals elders vermeld staat. De maximale leeftijd van kinderen op de basisschool is 14 jaar.

Kinderen van 3 jaar en 10 maanden mogen de school al incidenteel bezoeken in overleg met de leerkracht. In de praktijk betekent dit één ochtend of middag ter kennismaking.

7.2 AanmeldingUw kind kan op school worden toegelaten zodra het vier jaar wordt. De ouders kunnen hun kinderen het gehele jaar door aanmelden. Deze aanmelding gebeurt individueel en schriftelijk.Zeker voor de jongste leerlingen is het naar school gaan een ingrijpende gebeurtenis. Heeft u behoefte aan een gesprek met een leerkracht, overleg dan even wanneer dit het beste kan.

Bij tussentijdse aanmelding hanteren we het volgende aannamebeleid: Indien er extra ondersteuning c.q. begeleiding noodzakelijk is bij aanname, zal bekeken

moeten worden of de gewenste mogelijkheden voorhanden zijn op onze school. Inzake aanmeldingen van een leerling met een extra ondersteuningsbehoefte zal altijd

overleg plaatsvinden met het Intern Ondersteunings Team (IOT) en de hulpverlenende instantie. Alvorens tot plaatsing wordt overgegaan zullen alle partijen het eens moeten zijn over het feit dat er voldoende en adequate begeleiding op onze school mogelijk is. Volgens een vastgesteld stappenplan worden de mogelijkheden onderzocht.

7.3 DoorstromingVolgens de wet op het basisonderwijs moeten de kinderen in principe in 8 jaar tijd de basisschool kunnen doorlopen. Dit is ook ons uitgangspunt. In speciale gevallen kunnen dit ook 9 aaneensluitende jaren zijn. Dit in overleg met de ouders.Wanneer uw kind 4 jaar wordt, mag het onze school bezoeken en wordt het geplaatst in een combinatiegroep. Daar leert het omgaan met de andere kinderen van de groep.Wordt uw kind vóór 1 januari 4 jaar, dan start het in leerjaar 1 en gaat het volgend schooljaar in principe naar leerjaar 2. De beslissing over doorstroming naar leerjaar 2 is o.a. gebaseerd op normen van ons leerlingvolgsysteem, maar er wordt vooral gekeken naar het totale kind. De groepsleerkracht stelt hiervoor een advies op dat met de ouders wordt besproken. Omdat uit ervaring blijkt dat een tweejarige kleuterperiode een belangrijke basis is om succesvol de volgende leerjaren van de basisschool goed te kunnen doorlopen, bekijken de leerkrachten uitgebreid of een doorstroming naar leerjaar 2 verantwoord is. Bij dit advies wordt gekeken naar het functioneren in de groep (welbevinden), hoe gaat het kind met andere kinderen om (sociaal welbevinden), de werkhouding, de concentratie, het prestatievermogen en de sociaal-emotionele ontwikkeling.Wordt uw kind ná 1 januari 4 jaar, dan start het in leerjaar 1 en in het volgende schooljaar wordt een aangepast programma in leerjaar 1 gevolgd. Vervolgens leerjaar 2 enz.De laatste week vóór de grote vakantie wordt de samenstelling van de groepen aan de ouders bekend gemaakt.

Een belangrijk moment van doorstroming is de overgang van leerjaar 2 naar groep 3. De lees- en rekenvoorwaarden moeten dan zodanig zijn ontwikkeld, dat het lees- en rekenonderwijs een reële kans van slagen heeft. Wanneer het kind in de eerste leerjaren een evenwichtige

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 28

Page 29: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- ontwikkeling heeft doorgemaakt, zal de verdere doorstroming in de groepen 4 t/m 8 meestal geen problemen meer opleveren.

Is een doorstroming onverantwoord, dan zal in overleg met de ouders naar de juiste oplossing worden gezocht. Hierbij behoren dan de verlengde leertijd (in leerjaar 1 of 2), doubleren of een aangepast programma per leerjaar tot de mogelijkheden. Het advies in deze van de desbetreffende groepsleerkracht is gebaseerd op de resultaten van onafhankelijke toetsen, observaties en de rapportage van de dagelijkse bevindingen.

Voor de advisering bij de keuze van het vervolgonderwijs vult de leerkracht van groep 8 een “Advies- en rapportageformulier” in. Hierin geeft hij aan op welk niveau de leerling presteert en functioneert.Tijdens de oudergesprekken worden deze gegevens met u besproken. Uiteindelijk zal de school van voortgezet onderwijs op basis van het advies van de basisschool en de Citotoets-uitslag als tweede gegeven, beslissen over de aanname.

7.4 UitschrijvingIndien uw kind naar een andere school gaat door bijvoorbeeld verhuizing, het gaan volgen van speciaal (basis)- onderwijs of voortgezet onderwijs, moet uw kind worden uitgeschreven. Ten behoeve van de ontvangende school wordt er door ons een onderwijskundig rapport (OKR) opgesteld. Ouders kunnen altijd desgewenst een afschrift hiervan krijgen. Geeft u ons in verband met de administratieve verwerking altijd tijdig naam en adres op van de nieuwe school.

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 29

Page 30: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- 8. Verlofregeling Alle scholen kennen vanuit wettelijke verplichtingen een strikte verlofregeling.Dit houdt in dat er geen verlof of (extra) vakanties gegeven mogen worden buiten de vastgestelde schoolvrije dagen en vakanties. Slechts in uitzonderingsgevallen mag de directeur verlofuren verlenen. Voorbeelden hiervan zijn: een begrafenis, huwelijk of ziekte. Alle andere bijzondere gevallen worden beoordeeld door de directeur. Een vervroegde, verlate of extra vakantie behoren niet tot bijzondere gevallen.

9. Lesuitval, schorsing en verwijdering

9.1 LesuitvalZouden er onverhoopt om bepaalde redenen lessen uitvallen, dan krijgt u hiervan tijdig bericht. Hoewel het inzetten van vervangers tegenwoordig moeilijk te verwezenlijken is, zal alleen in het uiterste geval gegrepen worden naar de oplossing om kinderen naar huis te sturen. Allereerst zal gekeken worden of we de vervangersproblemen intern kunnen oplossen.

9.2 Regels voor schorsing en verwijderingKinderen kunnen voor maximaal één week geschorst worden van de school als de schoolleiding ervan overtuigd is dat anderen (kinderen, leerkrachten, ouders of vrijwilligers) geweld aangedaan wordt door een leerling. In de aanloop hiernaartoe zijn ouders geïnformeerd. Mocht dit vaker voorkomen, en de leerling is al vaker geschorst geweest, zoekt de schoolleiding naar een oplossing met oog op definitieve verwijdering.

ProcedureVoordat een leerling wordt verwijderd van een school, formuleert de schoolleiding een rapport waarin de problemen, de mogelijke oorzaken en het proces beschreven staan. Een en ander wordt besproken met de ouders. De Raad van Bestuur beslist over een definitieve verwijdering van een leerling. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het vinden van een nieuwe school. Mocht de RvB geen geschikte school vinden, kan de leerling toch worden verwijderd. Ouders/verzorgers hebben het recht om hiertegen in beroep te gaan bij de RvB.

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 30

Page 31: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- 10. Ouderbetrokkenheid

10.1 Ouderbetrokkenheid 3.0Ook in contacten met u als ouders proberen we deze zienswijze tot uitdrukking te laten komen. Wij stellen een open en een respectvolle wijze van omgaan met elkaar zeer op prijs. Het team heeft als opdracht namens u het onderwijs en de opvoeding van uw kind voor een gedeelte over te nemen. Dit kan alleen als de schoolsituatie en de thuissituatie zo goed mogelijk op elkaar aansluiten. Het is erg belangrijk dat u en de leerkracht van uw kind op één lijn zitten. De leerkracht zal hierover, indien nodig, met u in contact treden. Wij verwachten dan ook, dat u naar school toe komt wanneer hierover onduidelijkheden zijn. Wij willen graag uw vraag of standpunt horen én erover praten.

We hanteren de ouderenquête als toetsingsinstrument (Scholen met succes) voor ouders, leerlingen, personeel en MT. Eenmaal per 3 jaar wordt deze enquête gehouden. De uitkomsten worden in een aparte informatie via de nieuwsbrief aan u verstrekt.

In het schooljaar 2013-2014 hebben we de ouderenquête en in 2014-2015 de leerling enquête afgenomen. Ouders en leerlingen waren op veel onderdelen tevreden over onze school. De genoemde aandachtspunten hebben we met de oudergeleding van de MR en met de leerlingenraad besproken en zullen worden omgezet in een plan van aanpak.

10.2 Bureau HALTDe Halt-bureaus in Noord en Midden Limburg, te weten Venray, Venlo, Roermond en Weert zijn gefuseerd en vormen het Halt Limburg Noord.

Waar zoveel kinderen bij elkaar komen, moet extra aandacht besteed worden aan de omgang met elkaar. We vinden het erg belangrijk, dat elk kind graag naar school gaat. Uw kind moet zich “thuis” voelen bij ons op school.Tijdens gesprekken met kinderen en ouders wordt hieraan uitvoerig aandacht besteed.De contacten tussen leerkrachten en leerlingen, met elkaar en onderling, moeten naar ons idee gebaseerd zijn op wederzijds respect.De kinderen moeten zich binnen aanvaardbare normen veilig kunnen voelen en zich samen met anderen sociaal-emotioneel kunnen ontwikkelen. Een veilig schoolklimaat scheppen is niet een zaak van de school alleen, maar ook van de gemeente, de politie en de ouders.Daarom is er met Bureau Halt Limburg Noord een convenant afgesloten. Bureau Halt heeft tot doel het voorkomen en bestrijden van bepaalde vormen van jeugdcriminaliteit. In het kader van dit convenant heeft zij een initiërende, begeleidende, adviserende en uitvoerende taak. Voor onze school is in dit kader dhr. J. Coolen, directeur, contactpersoon ten behoeve van de andere betrokken partijen. Hij is, betreffende het convenant, tevens het aanspreekpunt voor leerkrachten, ouders, leerlingen en andere bezoekers van de school.Er zal worden gereageerd op het plegen van strafbare feiten, die op school plaatsvinden, op dezelfde manier waarop dat buiten de school gebruikelijk is. Speciaal genoemd worden: vandalisme, baldadigheid, diefstal, bekladding of graffiti.Hiervan zal aangifte gedaan worden bij de politie. Op ander gedrag, zoals pesten, discriminatie, bedreiging en geweld zal ook worden gereageerd en zal, indien nodig dit ook worden gemeld bij de politie.Bij de melding van betrokkenen aan de contactpersonen zal de nodige privacy in acht worden genomen.Bij het doen van aangifte en meldingen bij de politie zullen de betreffende ouders daarvan op de hoogte worden gesteld.

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 31

Page 32: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- 10.3 Opvang vóór en ná schoolMet ingang van 1 augustus 2007 is de school verplicht een regeling aan te bieden m.b.t. voor- en naschoolse opvang. Kinderen moeten voor en na school opgevangen kunnen worden. Dit moet gebeuren door daarvoor opgeleide mensen. Het schoolbestuur van Meerderweert, waartoe ook ons cluster behoort, heeft een contract afgesloten met de Stg. Humanitas. De kinderopvang gebeurt in principe in Stramproy, omdat er in Swartbroek en Tungelroy nog te weinig kinderen hiervan gebruik maken. Kinderen worden met een busje naar de buitenschoolse opvang gebracht. Om gebruik te maken van BSO moet u als ouder zelf contact opnemen met Humanitas en zelf afspraken maken. Het telefoonnummer van het regiokantoor is: 0495-525341.

10.4 Tussenschoolseopvang (TSO)/OverblijvenBinnen ons cluster bestaat de mogelijkheid uw kind(eren) tussen de middag te laten overblijven. Voor nadere informatie verwijs ik u naar de school specifieke schoolgids. Het overblijven is een activiteit die de school organiseert, dus vallen de overblijvende kinderen ook dan onder de door school afgesloten verzekering.

10.5 PeuterspeelzaalBeide scholen is momenteel geen peuterspeelzaal meer gevestigd.

10.6 Informatie aan gescheiden oudersEr zijn kinderen bij ons op school, waarvan de ouders niet bij elkaar leven. Wij vinden het belangrijk om beide ouders goed te informeren over de ontwikkeling van hun kind of kinderen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat beide ouders zelf hun verschillende adressen kenbaar maken aan de schoolleiding. Aan beide ouders wordt dan de volgende informatie verstrekt: de schoolgids, het rapport en de uitnodiging voor de ouderavonden. Deze informatie wordt in tweevoud aan het kind meegegeven indien gewenst. Als één van de ouders dit anders wil, kan hij of zij contact opnemen met de directeur. Hierbij wordt aangetekend, dat voor een ouderavond beide ouders worden uitgenodigd voor een gezamenlijk of individueel gesprek.Alleen in bijzondere gevallen kan hiervan worden afgeweken. Op verzoek wordt informatie ook aan de ouder verstrekt waar het kind op dat moment niet woont. Een verzoek om gegevens over het kind te verstrekken aan derden wordt altijd aan beide ouders gedaan.

10.7 Medewerking van oudersWanneer ouders zich bereid verklaren werkzaamheden op school te verrichten, zullen ze rekening moeten houden met een aantal regels en afspraken. Deze regels zijn op school aanwezig en zullen met ingang van dit schooljaar aan alle meewerkende ouders overhandigd worden.Duidelijk moge zijn, dat bij wat voor werkzaamheden ook, de groepsleerkrachten te allen tijde eindverantwoordelijk blijven.

11. Jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar Jeugdgezondheidszorg (JGZ) in Nederland bestaat al meer dan 100 jaar, is uniek in de wereld en biedt basiszorg aan alle kinderen in de leeftijd van 0 tot 19 jaar. Zo ook in de regio Limburg-Noord, waar de JGZ door de GGD Limburg-Noord, als onderdeel van de Veiligheidsregio, wordt aangeboden.

Om de groei en ontwikkeling van uw kind goed te kunnen volgen, is de JGZ regelmatig op school om uw kind te onderzoeken/screenen. Daarnaast wordt uw kind in deze periode op bepaalde leeftijden gevaccineerd.

Contactmomenten

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 32

Page 33: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- Het aantal contactmomenten in de basisschoolperiode is laag, maar het volgen van het kind door het team Jeugdgezondheid (JGZ) blijft gewaarborgd.           

Vaste contactmomenten zijn: een onderzoek als het kind vijf of zes jaar is, door de doktersassistente en eventueel

de arts of verpleegkundige;   vaccinatie van 9-jarigen tegen difterie, tetanus en polio (DTP) en bof, mazelen, rode hond

(BMR) een onderzoek als het kind tien of elf jaar is, door de doktersassistente en eventueel

de arts of verpleegkundige.

SpreekurenOok buiten de contactmomenten kunnen er vragen of problemen zijn op het gebied van gezond en veilig opgroeien. Ouders of jongeren kunnen zelf een gesprek of onderzoek vragen op het spreekuur bij het team JGZ. Ook kunnen ouders van kinderen tot 4 jaar gebruik maken van het inloopspreekuur op het consultatiebureau.

Met wie werken we samenAls uw kind of gezin met meerdere problemen kampt, zijn er doorgaans ook meerdere hulpverleners in beeld. Om kinderen beter te kunnen helpen moet er goed met elkaar worden samengewerkt. Daarom zijn er netwerken’, gericht op het uitwisselen van informatie. De JGZ maakt deel uit van die netwerken. Indien er informatie met andere hulpverleners wordt uitgewisseld gebeurt dit met toestemming van ouders.

Als uit gesprekken of onderzoeken blijkt dat uw kind hulp of zorg nodig heeft, dan zoeken wij samen met u naar een oplossing. Soms kunnen wij die zorg of hulp zelf bieden, maar het kan ook zijn dat we u voor verder onderzoek, advies of hulp verwijzen naar één van onze partners op het gebied van gezond en veilig opgroeien.

Privacy en digitaal dossierDe GGD Limburg-Noord verwerkt persoonsgegevens om u van dienst te kunnen zijn. Hierbij wordt de Wet Bescherming Persoonsgegevens in acht genomen. Gegevens worden bewaard in het digitaal dossier JGZ en alleen gebruikt voor JGZ.De GGD Limburg-Noord is wettelijk verplicht om van elk kind een digitaal dossier aan te leggen. Onze medewerkers noteren hierin belangrijke zaken over uw kind. U mag altijdvragen vertrouwelijke zaken, niet in het dossier op te nemen. Ook kunt u het dossier inzien.

Hoe zijn wij te bereikenGGD Limburg-Noord, onderdeel van de VeiligheidsregioDrie Decembersingel 505921 AC Venlo-Blerick

TelefoonVoor ouders en/of kinderen/jongeren in de leeftijd van 4-19 jaar: 088 - 11 91 111. Op maandag t/m donderdag van 08.30 - 17.00 uur en op vrijdag van 08.30 - 14.00 uur.Website www.ggdlimburgnoord.nl

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 33

Page 34: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- 11.1 Hoofdluis en andere voorkomende ongemakkenOp iedere school komt regelmatig hoofdluis voor. Dit kan ieder kind meemaken. Het heeft niets te maken met een goede of slechte persoonlijke verzorging. Hoofdluis verspreidt zich vooral onder kinderen heel gemakkelijk. Het verschijnsel hoofdluis moet altijd heel consequent behandeld worden met een middel dat verkrijgbaar is bij apotheker of drogist. Daarnaast moeten ook lakens, kleding en bv. knuffels gereinigd worden. Zonder juiste behandeling is het probleem bijna niet op te lossen. Gelukkig hebben we op onze school tegenwoordig weinig last van de hoofdluis. Om te proberen dit zo te houden, gebruiken we het volgende protocol.

Een aantal vrijwillige ouders vormt een zogenaamd kriebelteam. Deze ouders zijn door de GGD geïnstrueerd. Op de 2de maandag (St. Laurentius) en de 1ste woensdag (Joannes), na iedere vakantie, zullen alle kinderen ‘s morgens gecontroleerd worden op de aanwezigheid van hoofdluis. De geplande data worden ook op het ouderportaal en de kalender vermeld.Wanneer er luizen of neten gevonden worden, zal de leerkracht op de hoogte worden gesteld.De leerkracht zal de ouders van het betreffende kind d.m.v. een telefoontje op de hoogte brengen en verzoeken om gepaste maatregelen te nemen. Ook de ouders van de andere kinderen uit deze groep krijgen schriftelijk bericht dat er hoofdluis geconstateerd is op school.Ook op school zullen er gepaste maatregelen getroffen worden, zoals bv. het reinigen van verkleedspullen en koptelefoons.Na twee weken zal er wederom een controle plaatsvinden in die groep waar de luizen zijn gecontroleerd. Normaal gesproken moeten de luizen na veertien dagen verdwenen zijn.Indien het probleem hardnekkig blijft aanhouden, zal de GGD ingeschakeld en om advies gevraagd worden.De ouders die het “kriebelteam” vormen, hebben zwijgplicht en mogen daarom geen informatie doorgeven aan anderen.

Mocht u thuis tussentijds constateren dat uw kind hoofdluis heeft, dan dient de school hier zo spoedig mogelijk van op de hoogte gesteld te worden. Ook dan wordt bovenstaand protocol in werking gesteld.

Ook bij kinderziekten (zoals roodvonk, kinkhoest, krentenbaard e.d.) is het belangrijk dat u de school zo snel mogelijk inlicht. Zo kunnen er snel en doeltreffend maatregelen worden genomen om uitbreiding van besmetting te voorkomen.

11.2 KindermishandelingDe scholen worden steeds meer geconfronteerd met vormen van kindermishandeling en seksueel misbruik. Als school zijn we ons bewust van het feit, dat we alert moeten zijn op een snelle signalering. Wanneer wij bij een leerling van onze school ervaren, dat er vermoedelijk sprake is van mishandeling en/of misbruik zullen we hierover in contact treden met de GGD en/of meldpunt kindermishandeling. Hiervoor hanteren we de brochure: Project Preventie Sexuele Intimidatie (P.P.S.I).; regels omtrent seksuele intimidatie.

11.3 LogopedieDe logopedisten van de GGD Midden-Limburg bezoeken op verzoek de school. Zij onderzoeken leerlingen op afwijkingen aan de stem, spraak, taal, mondgedrag en gehoor.

Voor wie is dit logopedisch onderzoek?- leerlingen uit alle groepen, met mogelijke logopedische stoornissen, die worden

aangemeld door ouders, leerkracht en/of jeugdarts.

Wat is het resultaat van het logopedisch onderzoek?- alles in orde- advisering ouders en/of leerkracht omtrent begeleiding van het kind- her controle

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 34

Page 35: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- - kortdurende begeleiding- verwijzing naar de huisarts voor gespecialiseerd logopedisch onderzoek en/of

behandeling.

Wanneer vinden de onderzoeken plaats?- Leerlingen kunnen het gehele jaar door worden aangemeld na overleg met de intern

begeleidster van de school.- begeleiding, advisering e.a. vindt gedurende het gehele schooljaar plaats.

Logopedische behandeling wordt ingezet bij:- Taalontwikkeling- Spraakontwikkeling- Auditieve verwerking- Vloeiendheid: stotteren / broddelen- Meertaligheid- Mondgedrag- Stem- Lezen en spelling (en de voorbereiding hierop)- Dyslexie

Waarom is logopedisch onderzoek zo belangrijk?Taal is spreken en verstaan, schrijven en lezen.Door taal kunnen we met elkaar communiceren, zowel mondeling als schriftelijk.Door in een vroeg stadium logopedische problemen op te sporen en te begeleiden, helpen logopedisten een aantal zaken voorkomen:- leerproblemen, met name lees- en schrijfstoornissen- communicatieve problemen in zijn algemeenheid: het begrijpend goed kunnen gebruiken

van spraak en taal is belangrijk voor contacten met de directe omgeving van het kind.- gedragsproblemen: een kind dat moeilijk te verstaan is, wordt boos, omdat het niet

begrepen wordt.- een kind dat tijdelijk minder hoort, kan opdrachten foutief uitvoeren, zonder dat hij/zij dit

in de gaten heeft. Dit kan weer boosheid en agressie tot gevolg hebben.

De samenwerking tussen de logopediepraktijk en de basisschool bestaat uit:- Leerlingenoverleg incidenteel/structureel- Voorlichting individueel / teamgericht- Logopedische verslaglegging via ouders aan school- Vragen n.a.v. het verslag beantwoorden- Uitwisselen van testgegevens- Eventuele doorverwijzing naar andere instanties voor verder onderzoek

De logopedist kan een bijdrage leveren aan team- en/of ouderbijeenkomsten voor het geven van informatie over algemene en specifieke logopedische stoornissen.Meer informatie kunt u verkrijgen bij de logopediste van onze school of bij de coördinator van het bureau Logopedie van de GGD Midden-Limburg.De logopediste voor onze scholen is: Mirjam Jansen-van de Mortel; [email protected]

12. Klachtenregeling MeerderweertVanaf 1 augustus 1998 bestaat er een officiële klachtenregeling voor het basisonderwijs die mogelijke klachten van ouders, leerlingen en personeel opvangt. Mocht u een klacht hebben, dan kunt u onderstaand schema volgen.

Stap 2 Stap 3 Stap 4Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 35

Page 36: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- Stap 1

Ouders Leerkracht Directie/ klachten contactpersoon

Raad van bestuur

Externe vertrouwens- persoon

Leerling Leerkracht/contactpersoon

Directie Raad van Bestuur

Externe vertrouwens- persoon

Personeel contactpersoon Directie of personeels - medewerker

Raad van Bestuur

Externe vertrouwens- persoon

Directies enMedewerkers Bestuurskantoor

contactpersoon Raad van Bestuur

Externe vertrouwens- persoon

Klachten kunnen over de meest uiteenlopende zaken gaan. We willen deze klachten graag zo snel en zo goed mogelijk samen oplossen. In eerste instantie door middel van onderling overleg. Mocht de klacht dan nog niet opgelost zijn, kan men een beroep doen op de klachtenregeling.De volledige klachtenregeling ligt op school ter inzage. (Informatie bij de directie)De contactpersoon voor onze school is : Directeur Jos CoolenDe GGD Noord- en Midden Limburg fungeert als externe vertrouwenspersoon voor alle scholen in de stichting MeerderWeert. De scholen of ouders kunnen via het secretariaat Jeugdgezondheidszorg vragen naar de externe vertrouwenspersoon. De externe vertrouwenspersoon zal dan contact opnemen met de vrager: Het secretariaat van de JGZ (Jeugdgezondheidszorg) in Weert: Vogelsbleek 10, 6001 BE Weert, telefoon 088-1191200.

De landelijke klachtencommissie is als volgt bereikbaar:OnderwijsgeschillenPostbus 851913508 AD Den Haagtelefoon 030-280 95 90

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 36

Page 37: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- 13. Praktische zaken/overig

13.1 SponsoringDe overheid draagt zorg voor de bekostiging van het onderwijs. In de praktijk betekent dit dat wij regelmatig tegen de grenzen van onze budgetten aanlopen terwijl er nog legio wensen zijn. Sponsoring biedt daarbij uitkomst. Het door het Ministerie opgestelde convenant dienst als leidraad.

13.2 InspectieOnderwijsinspectieDe Onderwijsinspectie zorgt voor het naleven van een veilige school. De taken van de Onderwijsinspectie zijn de volgende:

het toezien op de naleving van de wettelijke voorschriften; het bekend blijven met de toestand van het onderwijs; dit gebeurt onder andere door

bezoeken aan de scholen; het opstellen van toezichtarrangementen en het verstrekken van inspectierapporten.

het bevorderen van de ontwikkeling van het onderwijs; dit gebeurt onder andere door overleg met het bevoegde gezag (schoolbestuur), het schoolteam en de besturen van gemeente en provincie;

het doen van voorstellen aan de Minister; het verrichten van andere wettelijke taken.

Contactgegevens:Inspectie van het onderwijs:[email protected]

Vragen over het onderwijs: 0800-8051 (gratis).

Klachtmeldingen over seksuele intimidatie, seksueel misbruik, ernstig psychisch of fysiek geweld: meldpunt vertrouwensinspectie : 0900-111 3 111 (lokaal tarief).

13.3 Sociale mediaSociale media, als Twitter, Facebook, Youtube en LinkedIn bieden prachtige mogelijkheden om de school in positief daglicht te zetten. Maar zoals met zoveel dingen, kunnen ze ook schade aanrichten. Daarom vragen wij om hier bewust en fatsoenlijk mee om te gaan.

MeerderWeert vertrouwt erop dat medewerkers, leerlingen, ouders/verzorgers en andere betrokkenen verantwoord om zullen gaan met sociale media. Om hen richtlijnen te geven hebben we hiervoor een protocol opgezet.

Vanaf schooljaar 2015/2016 ligt voor geïnteresseerden een boekje op school ter inzage.

13.4 Verzorging van schooleigendommenLeerboeken, leesboeken, leermaterialen kosten handenvol geld. De verzorging van eigendommen van de school en helaas ook van de eigen spullen, laat vaak veel te wensen over. Herhaaldelijk zijn boeken kwijtgeraakt, liggen boeken en/of andere spullen na schooltijd op de speelplaats (vaak in regen en wind).

We willen u verzoeken om uw kinderen te controleren op het mee naar huis brengen van schooleigendommen en het mee terug naar huis nemen van spullen van thuis. Zeker gymkleding en gymtassen liggen vaak te lang op school. Het laten liggen van spullen in de klas, op de gang en op de speelplaats komt slordig over. En wat dacht u van de “rondslingerende overblijfspullen” en de “gevonden voorwerpen”. Vraag er uw kind regelmatig naar. Dat helpt!Helaas zijn we genoodzaakt om de ouders aansprakelijk te stellen bij schade of vermissing van schoolspullen als boeken, vulpen e.d. Laten we samen proberen de kinderen wat meer

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 37

Page 38: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- verantwoordelijkheid bij te brengen voor hun eigen spulletjes maar vooral voor de spullen van anderen.

13.5 SchoolbibliotheekLezen, snuffelen in boeken, informatie zoeken voor werkstukken of spreekbeurten is erg belangrijk. Onze scholen hebben een eigen documentatiecentrum. Leer uw kind(eren) zo vroeg mogelijk gebruik te maken van de bibliotheek in de buurt. (Weert en Stramproy)) Om het lezen bij de kinderen nog eens extra aan te moedigen, is er in iedere klas een klassenbibliotheek aanwezig.Tevens organiseren we regelmatig een leesproject, om de kinderen op een leuke manier tot lezen te stimuleren.Goed leesonderwijs vinden wij heel belangrijk. Wij zijn aangesloten bij Biblionet. Dit houdt in dat we als school gebruik kunnen maken van extra diensten van alle bibliotheken in de omgeving. Wij werken nauw samen met de bibliotheek in Weert. Hun aanbod bestaat uit o.a. groepsabonnementen, themacollecties, schrijvers in de school, boekpromotie enz.

13.6 VerzekeringVoor alle leerlingen, leerkrachten en hulpouders van onze school is een collectieve schoolongevallenverzekering afgesloten. Leerlingen, leerkrachten en (hulp)ouders zijn tijdens schoolactiviteiten verzekerd voor ongevallen met persoonlijk letsel. Ook buiten het schoolgebouw en tijdens vervoer (bijv. excursies) geldt een verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid. Indien er sprake is van schade - door ongeval of andere omstandigheden - neem dan altijd contact op met de school.

Uw eigen ziekte en autoverzekering gaat daarbij altijd 'voor'. In de schoolpolis zijn beperkte bedragen opgenomen. Indien u er behoefte aan hebt om u aanvullend (of voor hogere bedragen) te verzekeren, dan is dat mogelijk.

Daarnaast heeft de school een collectieve algemene aansprakelijkheidsverzekering voor leden van de oudervereniging, leden van de MR en alle andere personen die werkzaamheden in of ten dienste van de school verrichten.

De complete tekst betreffende de verzekeringen liggen op school ter inzage.

13.7 Verkeersmaatregelen.Veel ouders brengen hun kinderen, met name bij regenweer, met de auto naar school. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties voor de schoolkinderen.Vandaar, dat we u mede namens de politie vriendelijk doch dringend verzoeken om de regels van de Wegenverkeerswet aan te houden. Als iedereen zich hieraan houdt, wordt de situatie vooral bij slecht weer veiliger rondom school.

13.8 Afspraken tussen ouders en schoolAls uw kind door ziekte of andere oorzaken de school niet kan bezoeken, dient u dit door te geven aan de betreffende leerkracht. Doet u dit a.u.b. voor 08.30 uur.Als een kind tijdens de les ziek wordt en naar huis wil, worden de ouders of eventueel plaatsvervangers eerst telefonisch in kennis gesteld en pas daarna wordt de zieke, zo nodig met begeleiding, naar huis gestuurd.Voor alle schoolse zaken kunt u ons bellen. Het liefst na schooltijd.

Verder verzoeken wij u om afspraken met huisarts, tandarts, KNO-arts, kinderarts of andere specialisten zoveel mogelijk buiten de schooluren te maken, om verzuim te beperken.

Stuur uw kind tijdig naar school, maar zeker niet te vroeg! Na schooltijd sturen we de kinderen zo spoedig mogelijk naar huis. Enerzijds om te voorkomen dat kinderen veel te laat thuiskomen en u niet weet waar uw kinderen blijven, anderzijds om pesten, ruzie en gevaarlijke situaties te voorkomen. Op de speelplaats is er na de school ook geen toezicht.

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 38

Page 39: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- Op onze school geldt een volledig rookverbod in het gebouw. Dit geldt ook voor ouder-, informatie-, contactavonden, bijeenkomsten, vieringen, etc.

In elke groep hebben de kinderen ook om de beurt diverse taken na school zoals het “schoonvegen” van het klaslokaal. Dit gebeurt om toerbeurt. Spreek uw kind erop aan zodat u weet wanneer uw kind aan de beurt is.

13.9 Snoepen op schoolBeperk u tot het meegeven van een “gezond tussendoortje”, een stuk fruit of groente of een pakje melk.

13.10 Verjaardagen en laatste schooldagBij de viering van de verjaardag van de groepsleerkrachten verzoeken wij u om geen gekochte cadeaus en attenties van de kinderen mee te geven. Een bloemetje (uit eigen tuin), een tekening, plakwerk of andere zelfgemaakte of zelfbedachte attentie vinden we zeker zo aardig.Het is ook storend als op school uitnodigingen voor kinderfeestjes worden uitgedeeld en onvriendelijk voor de kinderen die niet uitgenodigd worden. Daarom willen wij dat u deze uitnodigingen buiten school en buiten schooltijd uitdeelt.Ook op de laatste schooldag waarbij een kind en/of ouder de leerkracht “dank je wel” wil zeggen voor een mooi en geslaagd schooljaar, prefereren wij een zelfgemaakte attentie boven een gekocht cadeau.

13.11 SchoolfotograafDe ouderraad maakt een afspraak met een schoolfotograaf.

13.12 OuderbijdrageEen vorm van sponsoring is de VRIJWILLIGE ouderbijdrage. Op al onze basisscholen ligt die beduidend onder het landelijk gemiddelde. De bestemming van het sponsorgeld wordt in samenspraak met de MR en de OV van de school vastgesteld. De toelating van een leerling is niet afhankelijk van de vrijwillige bijdrage.

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 39

Page 40: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- 14. Belangrijke instanties

Stichting MeerderweertSecretariaatsadres:Beatrixlaan 16006 AH WeertTel.: 0479 – [email protected] www.meerderweert.nl

Vertrouwenspersonen van MeerderweertVia GGD Limburg Noord

Inspectie van het [email protected] over onderwijs: 0800 – 8051 (gratis)

Klachtmeldingen over seksuele intimidatie, seksueel misbruik, ernstig psychisch of fysiek geweld, discriminatie en extremisme:meldpunt vertrouwensinspecteurs 0900 – 1113111 (lokaal tarief)

Bureau Jeugdzorg LimburgRoermondseweg 10-126004 AS WeertTel.: 088-0072950Email: [email protected]

Gewestelijke Gezondheidsdienst Limburg Noord

Hoofdkantoor:GGD Limburg NoordDrie Decembersingel 50,Postbus 1150,5900 BD Venlo.Tel. 077– 8504848www.ggdlimburgnoord.nl

Dependance Weert:GGD Limburg Noord Afd. Jeugdgezondheidszorg,Molenpoort 2,6001 HC Weert.Tel. 0495 – 457555www.ggdlimburgnoord.nl

Districtsmanager JGZ Venray en Weert e.o.Mevr. Mia van het RevePostbus 11505900 BD VenloTel.: 077 – [email protected]

Mw. M. HermesJeugdarts

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 40

Page 41: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- Molenpoort 26001 HC WeertTel.: 0495 – [email protected]

Mevr. A. MunnecomJeugdverpleegkundigeMolenpoort 26001 HC WeertTel.: 0495 – [email protected] Spreekuur dinsdag 16.00 u. – 17.00 u..

Mevr. W. CrinsAssistente Molenpoort 26001 HC WeertTel.: 0495 – [email protected]

Zorgverlening PGZHoofdkantoor:Beatrixstraat 31a60311 BB NederweertTel: 0495-622399www.zorgverlening-pgz.nl

MEE Noord en Midden LimburgOndersteuning bij leven met een beperkingPostbus 9835900 AZ VenloTel: 077 – 3961515www.mee-nml.nl

Riagg WeertVogelsbleek 76001BE WeertTel.: 0495 – 579900

Mevr. Nicole BraakmanLogopedieMolenpoort 26001 HC WeertTel.: 0495 – 457554. Telefonisch spreekuur woensdag 13:15 u. – 14:15 u.

Floor ThomassenPedagogisch spreekuurKortdurende opvoedingsondersteuning voor ouders enkinderen tussen 0 en 12 jaar.Groene Kruis JeugdgezondheidszorgInformatie: 0475 – 373773

Ergotherapie Midden-Limburgwww.ergoml.nl

Informatie- en adviesdienst voor ouders over onderwijswww.50tien.nlof telefonisch: KNO (Nederlandse Katholieke vereniging van Ouders)Tel: 0800-5010 iedere schooldag van 10.00 u. – 15.00 u.

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 41

Page 42: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- Bureau HALT Limburg NoordMinckelersstraat 75916 EP VenloTel. 077-3517000e-mail: [email protected]

De Klachtencommissie voor het katholiek onderwijsPostbus 851913508 AD Den HaagTelefoon: [email protected]

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 42

Page 43: Clusterschoolgids 2015-2016

-------------------------------------------------------------------------------------- 15. Veel voorkomende afkortingenADHD Attention Deficit Hyperactivity Disorder (Aandachtstekort

stoornis met Hyperactiviteit)AMK Aanmeldingspunt KindermishandelingAMW Algemeen Maatschappelijk WerkARBO ArbeidsomstandighedenwetASS Autisme Spectrum StoornisCITO Centraal Instituut voor ToetsontwikkelingCvB College van BestuurCvI Commissie voor IndicatiestellingDO Directie-overleg met CvBGGD Gemeentelijke Geneeskundige dienstGMR Gemeenschappelijke MedezeggenschapsraadHAVO Hoger Algemeen Vormend OnderwijsIB-er Intern begeleider en coördinator leerlingenzorgICT-er Informatie Communicatie Technologie coördinator IKC Integraal KindcentrumJGZ JeugdgezondheidszorgLGF Leerling Gebonden FinancieringLIST Lees Interventieproject voor Scholen met een TotaalbenaderingLWOO Leerweg Ondersteunend OnderwijsMLK Moeilijk Lerende KinderenM OCW Ministerie van Onderwijs, Cultuur en WetenschappenMR MedezeggenschapsraadOPP OntwikkelingsperspectiefOR Ouderraad OIC Onderwijs informatie centrumOIS Opleiden in schoolOR OuderraadPCL Permanente Commissie LeerlingenzorgPPSI Project Preventie Sexuele IntimidatiePr O Praktijk onderwijsREC Regionaal Expertise CentrumRIAGG Regionale Instelling voor Ambulante Geestelijke

GezondheidszorgRvT Raad van ToezichtSBO Speciale school voor BasisonderwijsSKOM Stichting Katholiek Onderwijs MaasdalSBO Speciale school voor basisonderwijsSO Speciaal OnderwijsSSBO Stichting Speciaal BasisonderwijsSWV Samenwerkingsverband (m.b.t. leerlingenzorg)VMBO Voorbereidend Middelbaar beroepsonderwijsVTB Verbreding Techniek BasisonderwijsVWO Voorbereidend Wetenschappelijk OnderwijsWA Wettelijke aansprakelijkheidWEC Wet op de Expertise CentraWSNS Weer Samen Naar SchoolZAT ZorgadviesteamZMLK Zeer Moeilijk Lerende KinderenZMOK Zeer Moeilijk Opvoedbare Kinderen

Schoolgids 2016 – 2017 Cluster Tungelroy/Swartbroek 43