Cursusaanbod 2015-2016

22
Trainingsaanbod 2015

description

Wat biedt Locus in Onderwijs het komende jaar?

Transcript of Cursusaanbod 2015-2016

Page 1: Cursusaanbod 2015-2016

Trainingsaanbod

2015

Page 2: Cursusaanbod 2015-2016

2

Voorwoord

In dit document staat het trainingsaanbod van Locus in Onderwijs beschreven. Naast deze bestaande trainingen, bieden wij trainingen op maat.

Locus in Onderwijs is een organisatie gericht op het trainen van professionals in en rondom het onderwijs. Tijdens deze trainingsdagen geven we handvatten die het mogelijk maken onderwijs te geven op maat. Uitgangspunt is altijd wat het individuele kind nodig heeft om te leren wat hij kan leren, daar handelt de leerkracht/docent naar. Continu kritisch kijken naar eigen handelen is daarin een voorwaarde.

De naam Locus vertaalt vanuit het Latijn naar het Nederlands heeft een dubbele betekenis, namelijk plaats en kans. Wat is jouw plaats in het onderwijs en welke kansen kan jij een kind bieden. Wij sluiten aan bij de actualiteit in het onderwijs en bieden cursussen die het instructieniveau op een steeds hoger niveau brengen, waarbij opbrengstgericht, doelgericht en kindgericht vanzelfsprekend is.

Graag zien we u tijdens een training op uw locatie.

Rianne Buist en Ilona Koiter

06-53200573/06-41586152

[email protected]

Page 3: Cursusaanbod 2015-2016

3

Trainingsaanbod. 3

SBL-competenties. 4

Gedrag 5 Executieve functies in het VO. 6

Executieve functies in het PO. 7

Executieve functies bij kleuters. 8

Passend gedrag. 9

Opbrengstgericht werken 10 Doelgerichte opbrengsten passend onderwijs. 11

VVE en nu… 12

Verhogen instructievaardigheden 13 Effectieve leerstrategieën. 14

Coöperatief leren. 15

Drama in de klas. 16

Drieluik Excellent leerkracht 17 Passend Gedrag, Executieve functies en Effectieve leerstrategieën. 18

In ontwikkeling 19 Het team als talent. 19

Anderstaligen in de groep. 19

Materialen 19 Kaarten. Posters.

Page 4: Cursusaanbod 2015-2016

4

SBL-competenties.

Tijdens de trainingen wordt er in ieder geval aan de volgende bekwaamheidseisen in de SBL-competenties gewerkt.

Pedagogisch competent:

x de leerkracht laat zijn leerlingen ervaren dat ze gewaardeerd worden. x de leerkracht laat zijn leerlingen initiatieven nemen en naar vermogen

zelfstandig werken. x de leerkracht daagt zijn leerlingen uit verantwoordelijkheid te nemen voor

zichzelf en elkaar.

Vak en didactisch competent:

x de leerkracht motiveert leerlingen voor hun leertaken, daagt ze uit er het beste van te maken en helpt hen deze met succes af te ronden.

x de leerkracht leert de leerling te leren.

Organisatorisch competent:

x de leerkracht zorgt dat de leerling weet wat hij moet doen, hoe en met welk doel.

x de leerkracht zorgt dat de leerling weet waar hij aan toe is. x de leerkracht hanteert op een consequente manier concrete, functionele en

door de leerlingen gedragen procedures en afspraken.

Interpersoonlijk competent:

x de leerkracht leidt en begeleidt. x de leerkracht stuurt en volgt. x de leerkracht confronteert op een oplossingsgerichte wijze.

Reflectie en professionele handelen:

x de leerkracht heeft een goed beeld van zijn eigen competenties, sterke en zwakke kanten.

Page 5: Cursusaanbod 2015-2016

5

Trainingsaanbod Gedrag

Page 6: Cursusaanbod 2015-2016

6

Executieve functies in het VO.

Doelgroep: Docenten, teamleiders, zorgcoördinatoren in het VO.

Duur: 1 dag van 9.00-16.45 uur

Executieve Functies…….de controlefuncties van je hersenen!

Iedere leerkracht kent ze wel;

x De leerling die iedere les extra uitleg nodig heeft. x De leerling die na iedere instructie aan het werk moet en dan vraagt: maar hoe

moet ik dat dan doen? x De leerling die iedere keer weer zijn huiswerk niet af heeft of spullen vergeten. x De leerling die zich onvoldoende verantwoordelijk voelt voor hun leren en

ongemotiveerd lijken......maar je kunt je afvragen of dat echt zo is.

Het kan heel goed zijn dat de executieve functies van deze leerlingen achter blijven en ze daardoor prima de WAT begrijpen maar deze niet kunnen omzetten naar HOE. Executieve functies zorgen voor doelgericht, efficiënt en sociaal aangepast gedrag en zijn daarmee bepalend voor de kwaliteit van het werk en gedrag. Ze zijn onmisbaar voor een goede ontwikkeling en daarmee op lang termijn voor een succesvol gelukkig leven. In het voortgezet onderwijs zijn deze executieve functies nog goed te begeleiden wanneer deze in het primaire onderwijs achter zijn gebleven in ontwikkeling. Waarom is dit zo belangrijk voor hen en wanneer mogen we wát van de kinderen verwachten. Tijdens deze training leer je als leerkracht de executieve functies van je leerlingen te kennen, herkennen en deze preventief in het onderwijs te stimuleren.

Page 7: Cursusaanbod 2015-2016

7

Executieve functies in het PO.

Doelgroep: leerkrachten, IB-ers, directeuren, collegiaal-consulenten, ambulant begeleiders en belangstellenden.

Tijd: 1 dag van 9.00 uur tot 16.45 uur.

Executieve Functies.......de controlefuncties van je hersenen!

Iedere leerkracht kent ze wel;

x De leerling die iedere les extra uitleg nodig heeft. x De leerling die na iedere instructie aan het werk moet en dan vraagt: maar hoe

moet ik dat dan doen? x De leerling die iedere keer weer een grote chaos in zijn laatje heeft. x De leerling die iedere pauze opnieuw conflicten heeft en telkens weer belooft,

ik doe het nooit weer.

Het kan heel goed zijn dat de executieve functies van deze leerlingen achter blijven en ze daardoor prima de WAT begrijpen maar deze niet kunnen omzetten naar HOE. Executieve functies zorgen voor doelgericht, efficiënt en sociaal aangepast gedrag en zijn daarmee bepalend voor de kwaliteit van het werk en gedrag. Ze zijn onmisbaar voor een goede ontwikkeling en daarmee op lang termijn voor een succesvol gelukkig leven. In het primair onderwijs zijn deze executieve functies nog volop in ontwikkeling en moet de leerkracht nog regelmatig de externe executieve functie zijn. Waarom is dit zo belangrijk voor hen te zijn en wanneer mogen we wát van de kinderen verwachten. Tijdens deze training leer je als leerkracht de executieve functies van je leerlingen te kennen, herkennen en deze preventief in het onderwijs te stimuleren.

Page 8: Cursusaanbod 2015-2016

8

Executieve functies bij kleuters.

Doelgroep: leerkrachten, IB-ers, directeuren, collegiaal-consulenten, ambulant begeleiders en belangstellenden.

Tijd: 1 dag van 9.00 uur tot 16.45 uur.

Het belang van de voorbeeldfunctie en spiegelgedrag van pedagogisch medewerkers en leerkrachten.

In de training executieve functies bij kleuters vertellen we u meer over de ontwikkeling van het kind. In deze training staat het brein centraal. Hoe ontwikkelt het brein zich en wat betekent dat voor de controlefuncties oftewel de executieve functies van het kind. 'Kleuters moeten spelen' is een veel gehoorde kreet uit het onderwijs. Locus in Onderwijs onderschrijft dit. Spelen en je optimaal ontwikkelen vraagt echter veel van de rol van de leerkracht. Het begeleiden van het spel en weten wat je ontwikkelt bij een kind is dan van groot belang. Hoe komt het nu dat een kind niet kan kiezen welk werkje hij wil maken? Hoe komt het dat een kind niet goed kan vertellen wat hij fout heeft gedaan? Sterker nog, wat hij anders had moeten doen? Hoe komt het dat het kind die cijfersymbolen of de kleuren niet kan onthouden? Deze voorbeelden zijn een kleine greep uit de vele voorbeelden die te maken hebben met de executieve functies. Samen met u gaan we een stapje verder dan de cognitieve doelen en sociaal-emotionele doelen.

Komt u ervaren op welke manier u een kleuter nog beter kunt begeleiden? Wilt u zien welke materialen en werkvormen daar eenvoudig op aansluiten?

Page 9: Cursusaanbod 2015-2016

9

Passend gedrag

Doelgroep: leerkrachten, IB-ers, directeuren, collegiaal-consulenten, ambulant begeleiders en belangstellenden.

Tijd: 1 dag van 9.00 uur tot 16.45 uur.

Training Specialist Passend Gedrag; voor ieder kind een passende aanpak.

Ieder kind heeft zijn eigen beleving van de dagelijkse dingen en laat dat zien. Hoe gaat hij om met dat wat in zijn leven speelt? Trekt het kind zich terug of is het juist erg aanwezig? Zijn er kindfactoren die een rol spelen in het gedrag van het kind? En hoe gaat u als leerkracht daarmee om?

Vanuit deze gedachte laten we u zien wat u als leerkracht nodig heeft aan kennis en vaardigheden om de klas voor iedereen zo optimaal mogelijk in te richten. In het kader van Passend Onderwijs, maar ook in de maatschappij anno 2015 wordt er van een leerkracht veel gevraagd. Wat heeft een kind nodig om zich te kunnen ontwikkelen? Zijn allerlei diagnoses nodig om te weten hoe te handelen?

Locus in Onderwijs geeft u de kennis en de vaardigheden die er nodig zijn uw klas in te richten volgens de wensen vanuit Passend Onderwijs. Een ruimte waar ieder kind een plek kan vinden om dat te leren wat hij kan leren.

Page 10: Cursusaanbod 2015-2016

10

Trainingsaanbod Opbrengstgericht

Werken

Page 11: Cursusaanbod 2015-2016

11

Doelgerichte opbrengsten Passend Onderwijs.

Doelgroep: leerkrachten, IB-ers, directeuren, collegiaal-consulenten, ambulant begeleiders en belangstellenden.

Tijd: 1 dag van 9.00 uur tot 16.45 uur.

Over passende opbrengsten, een kind leren wat hij kan leren.

Er wordt veel gevraagd van leerkrachten, IB- ers en natuurlijk scholen en besturen. Deze training gaat over het maken van keuzes. Wat is jullie beredeneerd aanbod en waar wijk je af? Volg je de instructie van de methode of pas je aan en waarom? Werk je daadwerkelijk naar de doelen toe en durf je te werken in de zone van de naaste ontwikkeling? Nog meer instructieniveaus in de groep? Wat betekent dat voor je klassenmanagement.

Aan het eind van deze puzzeltocht hebben je als leerkracht zicht op de kansen van je groep, doelgericht en planmatig. Hoe je hoge doelen na streeft binnen een vergrotend en passend aanbod. Altijd vanuit dat wat een kind nodig heeft!

In de teamtraining leggen we de puzzelstukjes samen op de goede plek. Wat hebben jullie leerlingen op jullie school in jullie wijk nodig van het onderwijsaanbod en de interventies van de leerkracht. Samen puzzelen naar een doelgericht aanbod met hoge opbrengsten passend bij ieder kind!

We maken samen de cirkel rond.

Page 12: Cursusaanbod 2015-2016

12

VVE en nu…

Doelgroep: leerkrachten, IB-ers, pedagogisch medewerkers en belangstellenden.

Tijd: 1 middag van 13.00 uur tot 16.45 uur.

VVE... en nu. Over spelen met kinderen. Doelgericht en planmatig spelen met peuters en kleuters, kan dat? Volmondig zeggen wij daarop JA! Samen spelen, de hoeken doelgericht in zetten. Het kind en zijn ontwikkeling centraal stellen. Spelen, spelen en spelen! Binnen, buiten, in de hoeken, met de lego...Alles kan. Weet jij hoe je dat doet, maar wil je weten hoe nog meer of beter? Remmen alle regels jouw creativiteit en zoek je een manier om dat weer terug te vinden? Hoor je al te veel dat kan niet of mag niet? Locus in Onderwijs kent veel werk- en spelvormen. Kom je ze ontdekken? Een middag training levert op dat je kennis krijgt hoe je kunt bijdragen aan de kwaliteit van je organisatie en de gerichte opbrengsten van ieder kind op locatieniveau. Deze middag bevat o.a.: aanbod programma, pedagogisch klimaat en educatief handelen.

Page 13: Cursusaanbod 2015-2016

13

Trainingsaanbod Instructievaardigheden

Page 14: Cursusaanbod 2015-2016

14

Effectieve leerstrategieën.

Doelgroep: leerkrachten, IB-ers, directeuren, collegiaal-consulenten, ambulant begeleiders en belangstellenden.

Tijd: 1 dag van 9.00 uur tot 16.45 uur.

Want iedereen kan leren, maar niet op dezelfde manier.

Voor het leren en het toepassen van het geleerde, hebben we strategieën nodig. We gaan er in het onderwijs vanuit dat deze strategieën ontwikkeld worden tijdens de schoolperiode. Het liefst tijdens de basisperiode zodat er in het VO in de breedte op toegepast kan worden. We denken te weten hoe kinderen leren en hoe ons geheugen functioneert. We kennen bijvoorbeeld het memoriseren (uit het hoofd leren), het gebruik van een ezelsbruggetje bij het vinden van de juiste oplossing of het maken van een samenvatting van teksten.

En toch krijgen we met onze klas niet altijd de hoogste resultaten. Hoe goed we ook onze doelen in beeld brengen of de verlengde instructie toepassen. Als leerkracht raak je soms de grip op het leren van een kind kwijt en vraag je je af, wat kan ik nú nog doen voor dít kind?

x Wat is het belang van overdracht van leerstrategieën? x Hoe integreer je visuele en auditieve informatie? x Wat is effect van het gebruik van ledematen in je les? x Wat is het nut van toetsen? x Hoe worden leerlingen mede-eigenaar van hun leerproces?

In deze training krijg je als leerkracht kennis van effectieve leerstrategieën vanuit een cognitief perspectief. Leer je álle kinderen in je klas te bereiken zodat ieder kind in staat is optimaal resultaat te laten zien. Leer je wat een kind van jou nodig heeft om hoge doelen te halen in zijn cognitieve ontwikkeling. Kortom, na deze training haal je met je groep hoge doelen met hoge opbrengsten.

Page 15: Cursusaanbod 2015-2016

15

Coöperatief leren.

Doelgroep: leerkrachten, IB-ers, directeuren, collegiaal-consulenten, ambulant begeleiders en belangstellenden.

Tijd: 1 dag van 9.00 uur tot 16.45 uur.

Ervaren wat het verschil is tussen samenwerken en coöperatief leren? Horen wat je kunt doen om leerlingen uit te dagen zelf initiatief te nemen, elkaar te helpen en problemen samen op te lossen? Zien hoe kinderen in de klas leren een ander verder te helpen waardoor zij beiden hun kwaliteiten verder ontwikkelen? Wil ook jij:

x de betrokkenheid in jouw groep verhogen? x leerlingen uitdagen tot actief leren? x de interactie tussen de leerlingen verbeteren en taakgerichtheid verhogen? x bewezen de leerresultaten verbeteren? x En vooral…het plezier in school vergroten?

Diverse onderzoeken hebben al bewezen dat coöperatief leren een belangrijke bijdrage kan leveren aan de leerprestaties van leerlingen. Hoe krachtig de toepassing is, is volledig afhankelijk van jou als leerkracht. Door adequaat en gericht theorie met praktijk te combineren blijk je in staat te zijn coöperatief leren in je lessen in te zetten en problemen het hoofd te bieden. Daarmee verbeter jij de resultaten en successen van jouw leerlingen.

Gedurende de training reiken we naast de theorie vooral ook de praktijk en ervaringen aan. We nemen je mee in de vele mogelijkheden van coöperatief leren en geven je toepassingen om ze op een juiste wijze in te zetten in jouw situatie. Aan het eind van de training neem je een scala aan werkvormen mee om in te zetten in jou groep. Ook ben je in staat om volgens de principes van coöperatief leren te werken, het plezier in onderwijs te verhogen en uiteindelijk de leerresultaten te verbeteren.

Page 16: Cursusaanbod 2015-2016

16

Nederlands als tweede taal.

Doelgroep: leerkrachten, IB-ers, directeuren, collegiaal-consulenten, ambulant begeleiders en belangstellenden.

Tijd: 1 dag van 9.00 uur tot 16.45 uur.

“If a child can’t learn the way we teach,

maybe we should teach the way they learn.”

Ignacio Estrada

De training Nederlands als tweede taal PO is gericht op onderwijs aan kinderen die

tweetalig opgevoed worden en waarbij het Nederlands achter blijft. In veel groepen

zitten één of meerdere kinderen die thuis een andere taal spreken dan het

Nederlands. Soms betekent dat, dat het Nederlands niet op hetzelfde niveau is als bij

Nederlandse kinderen. Dat heeft consequenties voor woordenschat en taalbegrip en

uiteindelijk voor het leerrendement en toetsscores. Woordenschat en taalbegrip is

immers van invloed op alles wat in het onderwijs van een kind gevraagd wordt!

Onze methodes zijn geschreven voor het ‘gemiddelde’ kind, met een stap erboven

en één eronder. Ook wordt er uitgegaan van een bepaald leesniveau en

woordkennis. Vaak is het ‘opwarmertje’ van een nieuw blok een gesprek of een

praatplaat met vragen. Hiermee wordt voorkennis geactiveerd. Maar wat als een kind

die woorden niet kent? Hoe ga je daar dan mee om? Is die NT2-lijn voldoende of

moet er meer aangepast worden? Geeft de methode de groep (die extra instructie

krijgt) daadwerkelijk dat wat nodig is of meer/minder van hetzelfde?

Gedurende de training laten we je zien hoe een kind een tweede taal leert en hoe je

je instructie aanpast. We laten je verschillende werkvormen ervaren die je morgen in

kunt zetten in jouw groep. Vanuit kennis over het leren van Nederlands als tweede

taal maken we de vertaalslag naar goede instructie en actieve werkvormen

(coöperatieve).

Page 17: Cursusaanbod 2015-2016

17

Drama in de klas.

Doelgroep: leerkrachten, IB-ers, directeuren, collegiaal-consulenten, ambulant begeleiders en belangstellenden.

Tijd: 1 middag van 13.00 uur tot 16.45 uur.

Spelenderwijs leren, ook in de bovenbouw.

De meeste kinderen kijken uit naar de start van groep 5, nu beginnen de echte zaakvakken. Aardrijkskunde, geschiedenis en biologie, dan voel je je als kind toch echt groot worden.

Kijken we naar groep 8, dan is minder dan de helft nog enthousiast over deze vakken en de meeste leerkrachten volgen hierin braaf de methode met lesboek en werkboek om de doelen voor deze vakken te halen. Waar haal je de tijd vandaan om ook nog iets anders te bedenken. En we begrijpen dat, maar met minder tijd haal je dezelfde doelen! Want je kunt deze 2 componenten nu samenvoegen: én je doelen halen én de kinderen tot eind groep 8 hiervoor enthousiast houden.

Tijdens deze cursus nemen we je actief mee in hoe je drama kunt integreren in de zaakvakken. Met jouw eigen deskundigheid ga je de juiste doelen en hogere resultaten halen waar kinderen denken dat ze enkel plezier beleven.

Is dat niet hoe onderwijs altijd zou horen te zijn?

Page 18: Cursusaanbod 2015-2016

18

Drieluik Excellente Leerkracht

Hoor jij de roep van een kind? Kan je daar naar handelen?

Page 19: Cursusaanbod 2015-2016

19

Drieluik Excellente leerkracht.

Doelgroep: leerkrachten, IB-ers, directeuren, collegiaal-consulenten, ambulant begeleiders en belangstellenden.

Tijd: 3 dagen van 9.00 uur tot 16.45 uur.

Leerstrategieën, executieve functies en Passend gedrag.

Nieuw dit schooljaar is het 3-luik Training excellente leerkracht. 3 trainingsdagen die bij elkaar samen opleiden tot het certificaat Excellente leerkracht in het basisonderwijs. Naast de 3-daagse training krijgt iedere cursist ook een individuele coaching met trainer van Locus in Onderwijs naar keuze. Dit kan zijn in de klas of buiten de klas.

De leraar speelt in het onderwijs een belangrijke rol. Marzano (2003) stelt zelfs dat het niveau van de leraar 50% van de leerprestaties van leerlingen bepaalt. Leraren zullen nog vaardiger moeten worden in het aanpassen van de les aan de verschillende mogelijkheden van leerlingen. Vooral nu er zoveel druk vanuit de overheid wordt gelegd. Denk hierbij aan de invoering van het passend onderwijs, de bezuinigingen of de overvolle klassen. Het onderwijs kent verschillende stadia van beginnende leerkracht tot professionele leerkracht naar excellente leerkracht. Welke leerkracht ben jij?

Iedere trainingsdag is uiteraard mogelijk los in te schrijven voor de prijs van €350,00 zonder een individuele coaching. Voor de inhoud van iedere trainingsdag vindt u informatie bij de aparte lesprogramma’s. Het 3-luik is als volgt opgebouwd: x Hoe leert een kind x Executieve functies in de klas x gedragsmanagement x individuele coaching (3 uren)

Page 20: Cursusaanbod 2015-2016

20

Materialen.

KAARTEN (A6)

Kaart A6 Alfabet en 100-veld €1,50 (tweezijdig bedrukt)

Kaart A6 Tafels en Metriek Stelsel €1,50 (tweezijdig bedrukt)

Posters A2 €5,00 per stuk

Page 21: Cursusaanbod 2015-2016

21

Page 22: Cursusaanbod 2015-2016

22

(voor grote aantallen en verzendkosten stuurt u een mail naar [email protected])