2015 - 2016 Paasridderke

28
1 paas ridderke BELGIË-BELGIQUE 9600 Ronse BC 31347 VU Gladys Roos Ch. Vandendoorenst. 33 9600 Ronse 3 maandelijks Tijdschrift maa - apr- mei - 2014 Afgiftekantoor RONSE P911059 JINETENTJE - ANEKDOTES - FELIX IN DENEMARKEN ZOMERCOCKTAIL & NOG VEEL MEER

description

2015 - 2016 Paasridderke

Transcript of 2015 - 2016 Paasridderke

1

paasridderke

BELGIË-BELGIQUE

9600 Ronse

BC 31347

VU Gladys Roos

Ch. Vandendoorenst. 33

9600 Ronse

3 maandelijks Tijdschrift

maa - apr- mei - 2014

Afgiftekantoor RONSE P911059

JINETENTJE - ANEKDOTES - FELIX IN DENEMARKENZOMERCOCKTAIL & NOG VEEL MEER

2

Hai Fa!

De givers zijn eindelijk bekomen van de herfstloopschrik. De kapoenen ra-ken alsmaar meer verknocht aan dat zalige scoutsgevoel op zondag. De jinnerkejins proppen -drukdromend van zonniger oorden- hun spaarpotje vol met hun welverdiende centjes. De welpen rollen gretig door de modder-plassen die Carrick rijk geworden is. De kabouters wachten vol spanning op de onthulling van hun daguitstap. De jonggidsen hebben er heel wat gezellige ei-vriendjes bij en de jon-kies treuren om de emigratie van één van hun leiders naar Denemarken.

En nu is eindelijk de lente begon-nen! Helemaal uitgeschud door die snijdende ijskoude wind en volledig moegeregend, rest ons nu slechts nog hartverwarmende zon, felge-kleurde bloemen, tsjirpend vogeltjes-gefluit en fladderende liefdesvlinders.

Maar in feite vooral het alsmaar gro-ter wordend verlangen naar alweer een kamp gevuld met een pertinente rookgeur, het geluid van versgeklief-de houtblokjes en de meest originele door-uw-liefste-leiding-uitgevonden spelletjes. Aan al wie nog twijfelt om emotionele redenen of met een dub-bele agenda zit: een kamp, dat moet je gewoon DOEN!

Vurige Wasbeer & de redactie

Kritische Sneeuwuil

Uitbundige Stekelstaartzwaluw

Bedrijvige Secretarisvogel

Dromerige Wauw

3

Beste scouts en ouders,

2016 is ondertussen al weer een stukje voorbij. De winter hebben we niet veel gezien, de lente heeft deze blijkbaar voorbij gestoken. Onze energiefactuur zal er wel bij varen, de natuur overleeft dit wel.De kaasavond van het ouderco-mité was dit jaar weer een groot succes. De zaal zat vol, en ieder-een was heel tevreden, het brood en de kaas waren zeker te vreten, en het bier en de wijn hebben ook rijkelijk gevloeid. Het ouder-comité was super content over deze editie. Dank u aan allen die aanwezig waren en ons en de scouts op deze manier steunen.

Binnenkort, van 15 tot 17 april, is er sinds lang nog eens een ou-derweekend. Wil je als ouder ook eens meemaken wat je kinderen

zoal doen bij de scouts, of doet dit je denken aan ‘de tijd van toen’ je ook nog bij de scouts of gidsen zat, dan is dit misschien iets voor u. Je hoeft niet bang te zijn dat je zijpenat en vol modder, met voeten vol blaren, of uitge-put door te weinig slaap wegens enkele nachtelijke activiteiten thuis zal komen. Neen, het is de bedoeling om aan de hand van een aantal leuke scoutsactivitei-ten (aangepast aan onze leeftijd nvdr.) elkaar en het scoutsleven beter te leren kennen. Meer info staat elders in het Ridderken. En anders, mail naar [email protected] voor meer info. Er zijn nog plaatsen vrij! Hoe meer zielen, hoe leuker het wordt!

Vele groeten,Het oudercomité:Bart, Carl, Els, Gwen, Hans, Karel,

Katrien, Kurt, Leen, Marie-Anne, Ruth en Peter

234568

10111214151618202224252628

Voorwoord ridderkeVoorwoord OCVoorwoord groepies & DistrictdagStadsspelOuderweekendFelix in DenemarkenScoutsanekdote & JinetentjeOostakkerKapoenenKaboutersWelpenJonggidsenJongverkennersGiversJin Recept: ZomercocktailOproep 100 Scouts RonseVariaHet gat van het ridderke

UITSLAG TOMBOLA KAASAVOND

De geschenkmand die op de kaasavond werd verloot woog 3,207 kg.De vier prijzen werden gewon-nen door:- familie Fauconnier, 3.215 kg (+ 8 gr) → de mand met streekproducten- Tim Deprez & Heidi Wolf-velde, 3.176 Kg (-31 gr) → chocoladefondue- Anne-Marie Tonniau, 3.172 kg (-35 gr) → 3 flessen witte wijn- Stephanie Verbruggen, 3.250 (+43 gr) → set van wijnglazenAan iedereen die meegedaan heeft een dikke merci.

4

Beste kindertjes en ouders van kindertjes,

Net zoals jullie, zijn wij heel erg blij dat de paasklokken het voorjaar weer inleiden. De tempteraturen stijgen weer, de regen vermindert opnieuw, Carrick wordt weer betreedbaar zonder kaplaarzen zwembandjes en een snorkel. In de verte ruiken we al bijna de geur van het grote

kampvuur.

Maar eerst... nog een heleboel scoutsklassiekers met inbegrip maar niet beperkt tot Groot Stadsspel (joepie!), Districtsdag (cool!), Jin-etentje (lekker!), Fiertel (woehoew!), enz...

En dit alles naast de gebruikelijke zondagvoormiddag vergaderingen die blijven doorgaan. Wij

twijfelen er dus niet aan dat de (aankomende) lente een top-scouts-lente zal worden!

Hopelijk zijn jullie weer allemaal van de partij; wij als leiding hebben er in ieder geval nog altijd heel veel goesting in!

Een stevige linker en tot zondagvoormiddag,

De groepsleiding

DISTRICTSDAGHet is weer tijd voor de hoogdag der hoogdagen, het moment van de waarheid: DISTRICTSDAG.

Op zaterdag 23 april zal Scouts Ronse het opnemen tegen de andere scoutsgroepen van ons District, om nog maar eens te bewijzen dat wij de leukste, beste, mooiste, snelste, sterkste, slimste, grappigste, behendigste en zeker en vast coolste zijn van allemaal!

Dit jaar is het Liedtspark in Oudenaarde the place to be. Wij worden daar verwacht om 14u30, en wij plannen het District veroverd te hebben tegen 17u30. Aangezien Oudenaarde niet bij de deur is, en het openbaar vervoer onbetaalbaar, rekenen wij op een aantal lieve ouders voor vervoer. We spreken af op Carrick om 14u10 om dan van daaruit naar

Oudenaarde te vertrekken. We verwachten terug te zijn op Carrick om 17u50.

WAT? DistrictsdagWANNEER? Zaterdag 23 april, 14u10-17u50.WAAR? Carrick & Liedtspark Oudenaarde€? 0,00Tot dan!

5

Het groteStadsspelZAT. 9 APRIL - ZON. 10 APRIL

HANDIGSTART

Zaterdag 9 april om 14u in de STADSTUIN

EINDKleine Takken: Zaterdag 9 april om 17u in de STADSTUIN

Grote Takken: Zondag 10 april om 12u op CARRICK

gelieve ook een mailtje te sturen naar de leiding als je zoon/dochter komt

Hou je klaar voor het spel van het jaar! Niet alleen zal dit plaats vinden in het centrum van het mooie Ronse, het is ook een spel waar iedereen aan kan deelnemen! Jawel, alle takken gaan de strijd aangaan om de felbegeerde prijs in de wacht te slepen. (Spannend!)

En omdat wij maar niet genoeg krijgen van de scouts en onze geweldige leden, maken we er een mini-weekend van voor de grote takken. Na het grote stadsspel verlaten de kleinen takkenons en gaan de grote takken naar onze top-secret slaaplocatie om daar gezellig te koken. En na een verhelderende slaap en voedzaam ontbijt is het jammer genoeg weer tijd om huiswaarts te keren.

Dus be there or be square!

IN DE RUGZAK

Kleine takken: ENTHOUSIASME!

Grote takken:ENTHOUSIASME

maar ookSlaapzak & MatjeGamel & Bestek

ZaklampEv. Extra Kledij

6

OUDERWEEKENDVRIJDAG 15 APRIL tot ZONDAG 17 APRIL

Wilt U, als ouder, uw eigen scoutsherinneringen nieuw leven inblazen?

Wilt U, als ouder, eens proeven van wat scouting nu eigenlijk inhoudt?

Wilt U, als ouder, voor de verandering eens zelf kunnen thuiskomen

met stoere scoutsverhalen?

Wilt U, als ouder, de leiding die zich elke week enkele uren over uw

nageslacht ontfermt beter leren kennen?

Dan is het ouderweekend iets voor U!

Ouderweekend? U hoort het goed. Ouderweekend!

Van vrijdagavond 15 april tot zondagmiddag 17 april organiseren wij een heus scoutsweekend voor alle ouders.

7

Wat: Weekend vol scouteske activiteiten

Voor wie: Alle ouders van onze leden en leiding en leiding

Iedereen kan meedoen, niemand is te oud om scout te zijn.

Wanneer: 15/04, 19u - 17/04, 14u Dat weekend is er dus geen scouts voor de kinderen.

Waar: Hoge Rielen, Kasterlee

Kostprijs: €45 per persoon

Inbegrepen: Overnachtingen: in bedden (geen matje of slaapzak nodig dus ;))

Maaltijden: vrijdagavond tot zondagmiddag (inclusief BBQ!)

Alle activiteiten

Heel veel gezeligheid

Inschrijven kan via mail naar [email protected] en is definitief na overschrijving van €45 per persoon op BE96 7370 2351 8705.

Best zo vlug mogelijk want de plaatsen zijn beperkt!

Heeft u nog vragen, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren op [email protected] Iemand van de leiding aanspreken kan natuurlijk ook.

wij hopen u allen in groten getale te mogen verwelkomen,

Peter, Hans, Koen & Maarten

8

 

 

Felix, live vanuit denemarken

Typisch Scandinavisch ontbijt, een kom havermout.

Als derdejaars student Ontwerp en productietechnologie aan Odisee kreeg ik de kans om via een Erasmus-programma een semester in het buitenland te studeren. Er waren verschillende bestemmingen mogelijk; Kroatië, Slovenië, Frankrijk, Duitsland en Denemarken. Voor mij was de keuze snel gemaakt. En na veel te veel formulieren en e-mails was het dan eindelijk zo ver, op 4 februari stapte ik op de bus richting Horsens, Denemarken.

EEN DAG UIT HET LEVEN IN DENEMARKEN

Met de fiets naar de campus.Het is niet zo warm ’s morgens :s Ondanks het niet zo aangename weer is fietsen hier zeer populair.

Studeren aan VIAIn VIA hebben ze nogal vreemde gewoontes en

regels bv: Een docent aanspreken doe je hier met de voornaam, De klaslokalen zijn 24/24 open voor

studenten en alcoholische dranken tot 14° zijn toegelaten in de schoolgebouwen, enz..

Ze lessen verlopen hier ook volledig anders dan in België bv: Het is geen probleem om de docent te onderbreken, Voor elk vak zijn we opgedeeld in

werkgroepen en we krijgen huiswerk.

9

 

 

Denemarken heeft geen fjorden zoals in Noorwegen en geen meren zoals in Zweden maar wel uitgestrekte natuur. Op de foto genieten we van een zonsondergang met uitzicht op de zee.

Na de lessen komen we (Erasmus studenten) vaak samen om te koken. Op de foto hiernaast zie je een “Potluck”, iedereen maakt eten en dan delen we het. Er is ook tijd voor ontspanning met een spel tafeltennis of playstation en later op de avond gaan we uit in Horsens city.

Groeten,Goedhartige slangenhalsvogel

10

Voor zij die het zich nog voor de geest kunnen halen kan ik even specifieren dat mijn leukste herinneringen zich op nonnenkamp voordeden, ergens rond 2004. Amper dertien of veertien waren we, en de hormonen gierden die zomer door ons lijf. Als derdejaar jonggids kon het niet meer stuk. Mijn vriendinnen en ik hadden eindelijk de status verworven die ons toeliet eerstejaars (en jongere zussen) legitiem als hulpje te gebruiken. Zo geschiedde dat meisjes (die nu nog altijd leiding zijn) alles deden wat we hen bevolen. Toen de dag van de kookwedstrijd was aangebroken zagen we een kans iedereen (na de rampzalige Christina Aguilera Playback-afgang op de kaasavond) nog eens te tonen hoe goed MTV ons had gebrainwasht. Als in, ons lichaam wulps heen en weer bewegen op de tonen van Shakira.

Ik had hier graag een foto bij willen steken maar dat zou onze, nu al betwijfelde, anonimiteit schaden. En het is bovendien op het randje

van anstootgevend. Dit keer lieten we ons nonnenkostuum en bijhorende attributen links liggen. De kortste shortjes en de spannendste topjes werden bovengehaald en het spektakel werd eindeloos herhaald. Die hele namiddag lieten we anderen moedwillig achter de kookpotten wapperen terwijl wij er niet aan uit geraakten op welk moment jonggids x een emmer water sensueel over ons zou neerkwakken.

Een trouw hulpje kwam ons

alarmeren dat ze enkele jonkies had gespot. Het bergachtige terrein liet inderdaad toe dat een troepje puisterige jongens achter de bosjes kon zitten gluren. Steeds meer en meer. Totdat we een verbrande etensgeur begonnen waar te nemen. Yes! Zonder het echt te hebben gewild hadden we de jongverkenners fataal uitgeschakeld. Niet dat zij onze hoofdvijand waren, we hielden gewoon van een beetje conflict. Vijand nr 1 waren duidelijk de gidsen, de verkenners kwamen op twee en wij waren onze eigen vijand nr 3 door onze neiging tot onenigheid. Dat maakte van de jongverkenners onze nummer 4 en minst gevreesde keukenprinsessen. De curry die we in hun confituur hadden weten te smokkelen terwijl ze ons zaten te begluren was uiteindelijk dus maar gewoon bijzaak gebleken. Wat wij dit jaar hadden ineengeflanst kan ik mij bovendien op geen enkele manier meer voor de geest halen. Moraal van het verhaal: nongidsen zijn de besten.

Genietend anoniempje

Mijn leukste scoutsanekdote

JINETENTJE

Beste ouders & sympathisanten

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de Jin een super eetfestijn! Dit om geld in te zamelen voor een topreis naar Kroatië! Dit gaat door op zondag

15 mei in de refter van de Da Vinci Campus (t’atheneum) vanaf 11u30! Wij serveren voor de vleeseeters een heerlijke stoofvlees met frietjes en voor de vegetariërs top groentenburgers met frietjes. Dit alles kan je à volonté eten! Dus, zondag 15 mei na de vergadering maar 1 adres: het Jin-etentje! Neem de oma, tante en overbuur gerust ook mee!

Tot dan,De JIN

11

Allright kadeetjes, omdat de leiding maar niet genoeg kan krijgen van de scouts, blijven wij maar activiteiten inplannen. Het stopt gewoon niet. Daarom hebben we nog eens beslist om een Oostakkertje te doen.Wat is me dadde, en waarom doen we dadde?In een ver verleden werd deze jaarlijkse voettocht georganiseerd bij wijze van bedevaart. De laatste jaren is deze traditie echter wat verloren gegaan. Wij wensen deze terug nieuw leven in te blazen. Tegenwoordig zijn we als scouts echter niet meer religieus en krijgt deze onderneming dus in mindere mate een vorm aan

van bedevaart. Zie het vooral als een persoonlijke uitdaging om je eigen limieten te testen en dat allemaal in een goede sfeer. Concreet vertrekken we dus op een nachtelijke onderneming van het stappen van ongeveer 55 km.Ma meester, wanneer is dat enezo?Dit olijke gebeuren vindt plaats in de nacht van 30 april op 1 mei. We vertrekken vanuit Ronse om 17u30, en aangezien het toch een eindje is, plannen we niet om voor het avondeten toe te komen. We stappen de nacht door en verwachten tegen ongeveer 8u ’s morgens toe te komen.Ma huuuuh, en moeten we dat dan nog helemaal were stappen ook?Terug naar Ronse stappen is niet de bedoeling en lossen we op door terug te keren met de auto. Aangezien jullie nog geen rijbewijs hebben, doen wij een warme oproep naar de oudertjes om dat vervoer eventueel te kunnen voorzien. Moest dit passen voor jullie, mogen zij altijd een mailtje sturen naar givers°scoutsronse.be. Ze worden dan ook op de hoogte gehouden van de aankomsttijd en we bezorgen dan ook meer specifieke locaties.En hoe kan ik dees overleven?Zeer simpel, ge doet uw beste stapschoenen aan, samen

met een goed paar kousen, en gemakkelijke, warme kledij. Een jas is zeker ook niet af te raden en als ze regenweer geven, kan je misschien nog extra kledij meenemen. Neem ook een rugzakje mee waarin je eventueel extra kledij kan steken. Ook neem je best een lunchpakket mee als je ’s avonds al graag eens wat eet. Enige vorm van versnaperingen kunnen ook handig zijn om de kleine hongertjes te stillen. Best misschien ook een klein flesje water meenemen voor onderweg. We voorzien een hele resem stops onderweg om even te rusten en water bij te vullen, we zorgen ook zelf voor een aantal kleine sneukelingen.

Wij hopen alleszins dat jullie met zoveel mogelijk gaan zijn, want dit is toch wel een ongelooflijke plezante ervaring. Ook al kijk je op tegen de kilometers, die vliegen voorbij, terwijl je aan het lachen bent, en je zal je zeker amuseren.We verwachten jullie allemaal!

Giverleidingk

Oostakker Givertjes

12

13

KALENDER

9-10/04: Reuze stadsactiviteit (zie info) 16-17/04: Ouderweekend, geen vergadering 23/04: Districtsdag op zaterdag (zie info)30/04: uitstap plopsaland (op zaterdag)08/05: schip ahoy piraatjes vergadering 15/05: kraak de code vergadering, aansluitend Jin- etentje (zie info) 22/05: Fiertel 29/05: Groepsvergadering

14

KALENDER

9-10/04: Reuze stadsactiviteit (zie info) 16-17/04: Ouderweekend, geen vergadering 23/04: Daguitstap Planckendael (zie info)01/05: Tzal-wel-zijn-vergadering 08/05: Hup-met-die-beentjes-vergadering 15/05: Mo-vent-toh-vergadering, aansluitend Jin- etentje (zie info) 22/05: Fiertel 29/05: Groepsvergadering

EEEEIIIIIIINDELIJK! De langverwachte daguitstap komt er knallend aan! We gaan met z’n allen een reis rond de wereld maken en daarbij heel wat beesten en ander wilds spotten. Kom met ons mee naar Planckendael, waar we van het ene continent naar het andere hoppen. In Azië ontmoeten we het kleine zusje van Kai-Mook met haar olifantenfamilie. In de savanne van Afrika gaan we op safari tus-sen de giraffen en struisvogels. En op de Zuidpool maken de waggelende pinguïns ons stevig aan het lachen! Als een echte ontdekkingsreiziger ben je best voor-zien van:• Lunchpakket (voorzie een extra boterham voor een hongertje naar de avond toe)• Flesje water• Bij warm weer: zonnecrème, safarihoed• K-way

Deze reis rond de wereld gaat door op zaterdag 23/04. We verzamelen om 9u aan het station van Ronse en nemen de trein richting Planckendael. We komen terug thuis om 18u50. Ga jij mee op avontuur?Laat dit dan weten via mail aan je leiding (kabouters°scoutsronse.be) en stort het bedrag van 25 euro op de rekening BE63 7370 2351 9008 met vermelding “Planckendael ° naam kabouter” vóór 16/04.

15

KALENDER

9-10/04: Reuze stadsactiviteit (zie info) 16-17/04: Ouderweekend, geen vergadering 23/04: Districtsdag op zaterdag (zie info)01/05: Rode-powerranger-vergadering 08/05: Batman-versus-Superman-vergadering 15/05: Einde-van-de-mens-vergadering, aansluitend Jin-etentje (zie info) 22/05: Fiertel 29/05: Groepsvergadering

16

17

KALENDER9-10/04: Reuze stadsactiviteit (zie info) 16-17/04: Ouderweekend, geen vergadering 23/04: Districtsdag op zaterdag (zie info)01/05: Breinbrekervergadering 08/05: Ahn-op-die-manier-vergadering 15/05: De-mol-vergadering, aansluitend Jin-etentje (zie info) 22/05: Fiertel 29/05: Groepsvergadering

18

KALENDER9-10/04: Reuze stadsactiviteit (zie info) 16-17/04: Ouderweekend, geen vergadering 23/04: Districtsdag op zaterdag (zie info)01/05: Hopelijk-is-het-warm-genoeg-vergadering08/05: Weekend, meer info volgt via mail 15/05: Knal-erop-vergadering, aansluitend Jin- etentje (zie info) 22/05: Fiertel 29/05: Groepsvergadering

19

20

Givers

21

KALENDER9-10/04: Reuze stadsactiviteit (zie algemen info) 16-17/04: Ouderweekend, geen vergadering 23/04: Districtsdag (zie algemene info)24/04: Sjoractiviteit op Vlaamse Ardennendag (zie info)30/04 -01/05: Oostakker (zie info)08/05: Vergadering 13/05-15/05: Giverweekend (zie info) 22/05: Fiertel (zie algemene info)29/05 - !9u30 ipv 8u45!: Groepsvergadering

VLAAMSE ARDENNENDAG

Gidsjes en verkennertjes,Zoals velen niet zullen weten, is het zondag 24 april Vlaamse Ardennendag. Op die dag is er een evene-ment in CC De Ververij. Voor dit evenement heb-ben zij nog een podium nodig, en ze hadden nog een paar meester-bouwers nodig. Logischerwijze komen ze dan uit aan 1 adres: Scouts Ronse. Wat houdt dat nu in? Zeer simpel, we gaan daar een kleine techniekvergadering van maken. Koen gaat het podium uittekenen in paint (logischer-wijze), en wij bouwen dat allemaal samen op. We verwachten niet dat dat uren en uren gaat duren,

want het podium moet niet zo groot zijn, maar het gaat wel plezant worden en het is ook weer heel goede reclame voor de scouts.Zondag 24 april spreken we af om 13u aan de Ver-verij (dat is de nieuwe muziekschool). Een einduur is er dus niet echt, maar jullie zullen mogen be-schikken als het podium af is (ten laatste 17u).Let wel op, zaterdag worden jullie ook verwacht voor de disctrictsdag. Dus 1 weekend, maar dubbel het plezier!

Kusjes giverleidingk

22

JIN 2015-2016ZIJN HARDE WERKERS EN BIEDEN zichzelf aanGelieve te mailen/bellen naar [email protected] en 0477 72 51 75 (Maarten), 0475 21 39 77 (Kenny) of 0476 68 94 06 (Jeroen).

23

24

receptZomercocktail De eerste zonnige dagen zijn een feit, de lentekriebels zijn van de partij en wij fantaseren alvast over de zomer. Haal allemaal maar je beste glazen of bekers boven, want wij gaan cocktails maken!

BEREIDINGSWIJZE

Stap 1: Dop de rand van je glas in de grenadine en daarna in de kristalsuiker.

Stap 2: Giet een bodempje grenadine in je glas.

Stap 3: Giet vervolgens het sinaasappelsap en de Kidibul erbij. Opgelet: als je deze 2 dranken over de bolle kant van een lepel giet (en dus niet rechtstreeks in de grenadine), zal de grenadine onderaan een mooi rood laagje blijven.

Stap 4: Steek op een satéstokje enkele stukjes fruit en leg dit bovenop je glas.

Stap 5: Steek een rietje in je glas, en smullen maar!

INGREDIËNTEN

VOOR 1 COCKTAIL:

1 dl sinaasappelsap

1 dl Kidibul

1 scheutje grenadine

Kristalsuiker

Satéstokjes

Stukjes fruit naar keuze

25

OProep 100 jaar scouts ronseBeste scouts, gidsen, ouders, leiding & oud-leiding

Als scouts en gidsen zijn we bezig met vandaag, maar den-ken we ook aan de toekomstige scouts en gidsen en staan we stil bij onze lange geschiedenis. Binnenkort vieren we ook die geschiedenis met 100 jaar Rid-ders van de Fiertel. De voorbe-reidingen hieromtrent beginnen langzaam vorm te krijgen. Een van onze voornemens voor dit feest is het digitaliseren van onze geschiedenis. Dit om onze vele verhalen en avonturen mee te geven aan de huidige scouts en gidsen en na te laten voor de vele te komen generaties. Daarom lanceren wij deze warme

oproep.

Wij zijn volop op zoek naar alle oude foto’s, video’s en oude rid-derkes. Deze zouden we allemaal samen online brengen. Hierdoor bewaren we onze verhalen voor

de eeuwigheid in de cloud en creëren we ook een centraal punt waar je kan snuisteren in onze lange geschiedenis.

Alle media zijn welkom: digitaal, vhs, super 8, foto-negatieven, dia’s en gedrukte foto’s, alles kan! Gelieve dit in een doos of enveloppe te steken met zoveel mogelijk informatie (jaar, eige-naar, enzovoort) en te bezorgen aan de leiding. Dan digitaliseren wij dit en bezorgen u dat terug! Hiermee draagt u ook een steen-tje bij aan een super 100 jaar scouts viering!

GedichtZomaar een streepZomaar een streepEen streepEen witte, dikke streepDaarop wonen wij En naast ons huisje Staat een paalEen paal met een bord aan En op dat bord staat“Belgium”Wij mieren snappen daar niets van Voor ons betekent die streep Wat voor de mensen een einde is Een thuis

Ondernemende sneeuwuil

26

VARIA’SINTERVIEW REINOUT BEVERNAGE

Ridderke: Hoe doede gij da?Reinout: Wat?Ridderke: Dat! (wijst naar zijn haartransformatie, namelijk van kort haar naar lang haar op een staart, nvdr)Reinout: Wel ik spring (jawel ik ben een man dus ik SPRING) in de douche, ik wacht niet tot het water warm wordt, ik sta er al onder als het nog koud is, ik poets mijn tanden ondertussen, haal de rekker eruit en was het. Eenmaal uit de douche kam ik het vrij vloeiend door terwijl het nog nat is. Dat lukt zeer goed aangezien ik mijn haar nooit meer los draag en er dus weinig knopen in kunnen komen. Eenmaal de staart er nog nat in zit, begint het vierdaagse verloop. Ridderke: Vierdaagse verloop?Reinout: Op dag 1, net na de douche heb ik een gladde kop, gelijk nen gladde Gianni. ‘s Avonds doe ik het los om te slapen want ik word misselijk van op da bolleke te liggen. De ochtend van dag 2 raap ik het samen maar springen er toch al krullen uit. Op dag 3 is het helemaal foutu want dan springen er hele flansen uit.

Ridderke: (helemaal gefascineerd door Reinouts

verhaal): En op dag 4?Reinout: Dag 4 bestaat niet, TENZIJ dat het juist weekend is. Normaal gezien was ik mijn haar terug na dag 3.

Ridderke: Maak je soms ook een dot?Reinout: (knipt met vingers) Dat moet ge opschrijven! Ik weet niet hoe dat bij andere mensen gaat, maar op mijne leeftijd nog een dot leren maken! Ik ben daar wel trots op. Maar dan kijk ik in de spiegel en zie ik enkel een dot aan de rechter achterzijde van mijn hoofd, ik draai dan mijn hoofd op zoek naar de linker achterzijde maar daar zie ik geen dot. Dan weet ik: hij staat teveel naar rechts. Maar ge kunt dat dan niet beginnen corrigeren hé! Als ge eraan trekt, is uw spanning weg! (Toont voor hoe hij zijn dot maakt). Kijk nu staat hij naar beneden, maar ik kan hem ook naar boven doen ze! Ridderke: Is dit een voorbijgaand fenomeen of is dit een levensblijvende verandering?Reinout: Wel, ik heb mijn haar voor het laatst geknipt op de trouw van mijn zus Astrid (nvdr: in april 2 jaar geleden). Het moest toen deftig en dus kort zijn. Na de trouw heb ik het laten groeien totdat het echt lang werd, het zat voor mijn ogen, in mijn mond. Tijdens een bepaalde fase had ik zelfs een enorme weerborstel

vooraan! Toen dacht ik nog: Reinout, het wordt tijd dat ge het laat knippen. Maar ja, weet ik veel waar dat geknipt wordt. Ook mijn moeder begon te zeggen dat ik het moest kortwieken, maar elke keer ze dat zei, werd bij mij de neiging om het te laten groeien groter! Ik heb het toen zodanig ver laten komen dat ik het in een staartje kon dragen zodanig dat niemand nog kon zeggen dat het in de weg hing. Ridderke: Gebruik je speciale verzorgingsproducten?Reinout: Ik had eens kokosolie gekocht omdat dat naar ’t schijnt zo goed is voor het haar, maar we zijn ermee beginnen koken. (bulderlacht) Ik heb trouwens maar ene rekker hé. Meestal geeft dat geen problemen maar ik kwam nekeer toe op een zeer belangrijke meeting en het was al dag 4 (het was een drukke week geweest) en ik dacht “ik moet mijn staart eens hermaken want zo ziet het er niet uit”. Ik sta daar buiten aan mijnen auto aan mijn haar te wroeten en diene rekker gaat nu toch verdacht vlot los. Had kik nu een streng vast in plaats van een lus. Dat was wel efkes paniek. Maar ja , wa doede dan? Ik heb kik de eindjes van die rekker toen terug aan elkaar geknoopt. Ridderke: (gierend van het lachen) Laten we met deze grappige anekdote afsluiten Reinout, bedankt voor het interview!

27

BABYBOOM BIJ OUD-LEIDING

Vorige zomer moeten 3 van onze oud-leiders en –leidsters gedacht hebben dat het hoog tijd werd om het ledenaantal van 2022 alvast een duwtje in de rug te geven. Ziehier het resultaat:Kapoen Kaat (28/02/2016), zusje van Fien, dochtertje van Astrid en Gio.Kapoen Siebe (02/03/2016), zoontje van Bart en Helena.Kapoen … (de ooievaar wordt verwacht rond 18/05/2016), dochtertje van Sofie en Gerrit.Wij wensen hen allemaal veel geluk en leggen alvast 3 scoutssjaaltjes klaar voor 2022!

TRENDWATCHING

Warm jullie kaken maar alvast op want deze zomer komt de opblaasbare rugzak terug van weggeweest! Dit hebbeding behoort niet meer enkel tot het verleden of op de rug van een spice girl. Hij is verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog en van Afrika tot in Amerika.

WIST JE DAT…

… de naam van ons scoutsterrein, Carrick, eigenlijk de naam van een knoop is. De Carricksteek, beter gekend als de dubbele hielingsteek, is eigenlijk een soort van dubbele platte knoop die in de visserswereld gebruikt wordt om twee lijnen van gelijke dikte aan elkaar te knopen. Behalve een heel sterke, is het ook een heel mooie knoop!

28

HET GAT VAN

HET RIDDERKE

Horizontaal3. Voormalige thuisbasis van de grote takken

5. Kampioenen met modderschoenen

6. Bedevaartsplaats waar de givers binnenkort naartoestappen

8. Dit staat op het menu voor 15mei

Verticaal1. Hiervan heeft Reinout er maar één

2. Springend buideldier uit Australië

4. Oprichter van de scouts

5. Dankzij het oudercomité hebben we hiervan weergenoeg van gegeten voor het komende jaar

7. Dierennaam die je krijgt als 3e jaar jonggiver

8. Dit doe je met een touw om constructies te bouwen

Ridderke

1

2

3

4

5

6 7

8

KRUISWOORDPUZZEL maken | Online generator http://www.woordzoekers.org/kruiswoordpuzzel-maken.html

1 van 1 14/02/2016 18:18