2010 - 2011: Paasridderke

13
‘t Ridderke BELGIË-BELGIQUE 9600 Ronse BC 31347 VU Reinout Bevernage Beekstraat 36 - 9600 Ronse 3 maandelijks Tijdschrift ma - apr - mei 2010 - 2011 Afgiftekantoor RONSE P911059 Jinetentje foto's vredeseilanden Sjorweeke

description

 

Transcript of 2010 - 2011: Paasridderke

‘t Ridderke BELGIË-BELGIQUE9600 RonseBC 31347

VU Reinout BevernageBeekstraat 36 - 9600 Ronse

3 maandelijks Tijdschriftma - apr - mei 2010 - 2011

Afgiftekantoor RONSE P911059

Jinetentje

foto's vredeseilanden

Sjorweekend

Pagina 2 ‘t ridderke [email protected] [email protected] ‘t ridderke Pagina 3

HAAAWDIEHOOW!!!

Het einde van een al-weer-kweetnie-oe-cool scoutsjaar is jammer genoeg bijna in zicht. MAAR daarvoor smijten we ons nog eventjes in de stroom der scouten.Wat hebben wij jullie de komende tijd nog zoal te bieden?Potvolkoffie, bakken VOL plezier, gezellig teamwork en een flinke dosis technieken met plaats voor creativiteit.Wij willen jullie ten eerste bedanken voor de Vredeseilanden die weeral een enorm succes waren!Het begint bij de kapoentjes die de eeuwenoude pruillip en puppy-blik in ere houden en eindigt bij ervaren Givers die overtuigend en krachtig de man op de straat uitleggen waar-om vredeseilanden steunen zo belangrijk is. Hierbij, bedankt scouterkes voor al dat enthousiasme.De leiding en jinners zitten natuurlijk ook niet stil, ter voor-bereiding van het aankomend sjor-weekend heeft jullie leiding “de mannen van ploegtechnieken” laten overvliegen (op ne mega stoeren moto) naar onze scoutsstek Carrick.Nooit meer oeverloze discussies over de perfecte sjorring, want JULLIE tedergeliefde leiding doet die nu met ogen toe in een woeste rivier terwijl een bende hongerige krokodillen op uitkijk staan, zonder moeite!... En jullie binnenkort ook! Meer informatie vind ge in dit boekske.Vergeet ook zeker niet massaal naar het charmante, gezellige jin-etentje te trekken.

Misschien nog efkes vermelden dat boeiende verslagskes, wist -ge’s en liefdesverklaringen voor de leiding, NIET ver-boden zijn. Veeeeeeeel leesplezier.

P 2 Voorwoord redactieP 3 InhoudstafelP 4 Voorwoord groepiesP 5 Verjaardagen en column leidingP 6 Voorwoord OC+ Carrick uitlegP 7 Sjorweekend P 8 Scoutskledij + FierteloproepP 9 Jinetentje P 10 KapoenenP 12 KaboutersP 13 WelpenP 15 JongverkennersP 16 JonggidsenP 17 GiversP 18 Jin P 20 LeidingP 21 KampliedjeP 22 SpelletjesP 23 Knutselen met het ridderkeP 24 Algemene kalender

Pagina 4 ‘t ridderke [email protected] [email protected] ‘t ridderke Pagina 5

Voorwoord Groepsleiders

mike, reinout en jeroen

Hallo daar scoutsige Scout! , gidsige Gids!, of euh.. Ouder,

Sinds het vorige ridderke is er heel wat beweging geweest is ons scoutsleven. Op 15 januari heeft scouts Ronse weer zijn naam waard gemaakt door als de grootste groep in Ronse zich in te zetten en gadgets te verkopen in de naam van Vredeseilanden! En ook een proficiat in het speciaal voor de Givers, omdat zij dit jaar, anders dan alle andere jaren, het meest verkocht hebben. Ondertussen zijn veel boeren met nieuwe moed en toekomst begon-nen met het verbouwen van hun gewassen.

In ander nieuws; het was ook heel plezant op de kaasavond, het laatste ‘rustige’ weekend vòòr het leidingsweekend. Niet iedereen kon mee, om diverse redenen, maar zij die geen reden konden vinden hebben het zich zeker niet beklaagd. We hebben afgedaald naar de Hoge Rielen, we hadden een open haard in ons lokaal, er waren natjes en droogjes meer dan we op konden, en we hebben het even moeten doen met minder slaap. Het mag dan al 4 jaar geleden zijn dat er nog een weekendje was voor de leiding, we hebben zeker en vast niet afgeleerd hoe we ons moeten amuseren!

Last, but not least, hebben we op 26 maart vorming gekregen van ploeg technieken van Souts en Gidsen Vlaanderen. Die dag hebben de leiding en jinners geleerd hoe ze een correcte sjor-ring moeten leggen, hoe je polypropyleentouwtjes oprolt zonder ze te beschadigen (niet op zo’n klein bolletje dus), wat de correcte manier is om een driepikkel op te zetten (naargenoeg deden wij dit altijd fout), en natuurlijk hoe je plezier beleeft aan je sjorringen!

Met het sjorweekend in zicht, en het jinetentje waarvan we al het water in de mond krijgen, kunnen we alleen maar zeggen dat het goed gaat! Veel leesplezier met dit ridderke, een prettig paasfeest toegewenst, en tot in de nabije toekomst!

Drie stevige linkers,

-De groepies-

Verjaardagen Ik wou het per se maken, dat riddertje. Ergens hou ik waarschijnlijk wel van stress, verantwoordelijkheid en deadlines, aangezien ik grafische vormgeving studeer. Eerlijk, ik hoop zo hard dat dit ridderke door iedereen wordt gekoesterd om ooit terug boven te halen. Pak nu bijvoorbeeld de wist-ge’s. Het zijn toch de meest hilarische inside-jokes die je na je een lange scouts-carrière nog eens zullen doen bulderlachen. Hebben de oudere leden ook heimwee als ze een klassiek kampliedje zien? Kleuren de kapoenen de kleurplaatjes in? Knippen de kinderen een foto uit van hun daguitstapje en hangen ze het boven hun bed? In mijn tijd was de vormgeving heel basic, maar wat waren we blij om het Ridderke te krijgen! Maakt het voor jullie uit of ik nu Times New Roman ge-bruik of een knotsgek lettertype?Ik heb er allemaal géén idee van maar ik heb het er voor over om de ouders en kinderen een leuk momentje aan leesplezier te bezorgen (buiten de noodzakelijke prak-tische informatie), hoe moeilijk het ook te combineren valt met al die andere opdrachten. En natuurlijk sta ik er niet alleen voor, ik heb altijd mijn mede-redactie en, hoera, internet. Toch ben ik zo blij dat de jeugdbeweging er is om ons nog eens van die computer- en tv-schermen weg te halen. De lokroep naar een zonsopgang. Die spieren die er om schreeuwden nog eens gebruikt te worden, en gebruikt worden zullen ze, weer of geen weer! Ik had het nogal moeilijk tijdens mijn eerste groot kamp. Lavacherie, zomer 2002 ofzo. Er was een hittegolf en de motivatie om de handen uit de mouwen te steken was ergens in Ronse blijven liggen. Ik ben er niet zo fier op, het kattewaad dat we hebben uitgestoken, en oh wee, wat wil ik niet in mijn leiding van toen hun schoenen gestaan hebben. Maar ik ben gebleven, ik heb er sterke vriendschappen gesmeed en heb geleerd om door te zetten. Als er niemand hout gaat halen, ja, dan is er geen hout! Geen hout, geen eten. En de voorraad snoep gekocht op driedaagse slijt heel snel als je je vriend-schappen op peil wilt houden.Ja kijk, nu ben ik al drie jaar een fiere scouts-leidster met fantastische leden. Ik wens iedereen even zalige scout-sherinneringen op als degene die ik heb. Ga in vrede!

Genietende Ibis

Column: Het leven van de leiding

DEZE WEEK: Genietende Ibis

AprilThibau Auger 2 AprilNico Carteus 7 AprilRobin Gysbrechts 9 AprilIbbe Geenens 11 AprilIljo Geenens 11 AprilSebastiaan Geeraert 16 AprilMaarten Dhondt 17 AprilRuben Dhondt 22 AprilLeonie Vandendaele 24 AprilRobyn Jacquemyn 24 AprilJutte Lepoudre 25 AprilNiels Garrein 26 April

MeiMona Demyttenaere 4 MeiAnn Verbeke 5 MeiLouis Carlier 5 MeiKobe Van Hauwermeiren 9 MeiJulia Vandendaele 10 MeiYounes Ghezzal 13 MeiKatleen Van Butsele 15 MeiLena Verswijver 15 MeiLola Demyttenaere 17 MeiAmelieke Van Brandt 18 MeiAstrid Bevernage 18 MeiElie Fourneau 20 MeiRobert-Jan Kerkhove 22 MeiSeppe Van Brandt 28 MeiHans Everaert 28 MeiRuben Bordon 28 MeiEstelle Miel 30 Mei

Pagina 6 ‘t ridderke [email protected] [email protected] ‘t ridderke Pagina 7

Voorwoord oudercomite

Beste scouts en ouders,

Onze jaarlijkse kaasavond was weer een succes, en dit door jullie aanwezigheid. De kaas en wijn heeft iedereen goed gesmaakt.

Het oudercomité bedankt jullie daarom hartelijk voor de steun. Daardoor kunnen we weer een stapje verder met onze werken aan Carrick en de bouw van nieuwe lokalen. Wij zijn nu volop plannen aan het maken, materialen vergelijken, kostprijzen berekenen, be-hangpapierke kiezen, ... En ondertussen hebben wij op Carrick nog enkele onderhoudswerken gedaan en een extra drainage voor den beton van het nieuwe lokaal aangelegd. Daar moet nu nog een extra laag aarde over, en dan hopen we niet meer door een modderpoel te moeten lopen als het enkele weken heeft geregend. Zoals ge ziet, we blijven bezig.

Ook willen wij de leiding eens een pluim geven. Naast de wekelijkse vergaderingen maken zij ook nog tijd voor algemene vorming, sjor-opleiding en diverse districtsactiviteiten. Bravo!!!Vele groeten,

PS Noteer alvast op jullie kalender de datum van de volgende kaasavond: 11/2/2012.

PS2 Als iemand voor één of meerdere vrachtwagens aarde kan zorgen (liefst gratis, of zo goed als), dan mag hij contact opnemen met [email protected].

Beste ouder,Zoals eerder gecommuniceerd in ‘t Ridderke, of beter gezegd kort vermeld... Is er in het weekend van 9 en 10 april een klein weekendje dat we organiseren voor alle takken.

Misschien vraagt u zich af hoe wij het in onze kop krijgen zoiets te doen. Wel, voor een scout is het er-gens wel belangrijk dat hij kan sjorren. En na de sjor-initiatie van 26 maart voor de leiding mogen we trots zeggen dat alle aanwezigen het nu wel onder de knie hebben. Nu de technieken er nog redelijk fris in zitten willen we die graag overbrengen naar onze leden zodat constructies bouwen op kamp sneller gaan, plezanter zijn en overeind blijven.

We trekken voor dit avontuur naar het ‘t Rosco in Ronse. Op de weide ervoor mogen we ons ding doen, en we zitten niet zo ver van huis.

Omdat we eten voorzien voor de leden vragen we om een klein bedrag over te schrijven:KLEINE TAKKEN: €6,99 GROTE TAKKEN: €14,99 Op 737-0235187-05 met vermelding: “SJOR” + TAK + NAAM Enkel overschrijven is toegelaten, want wij heb-ben geen wisselgeld.Uiteindelijk nodigen we jullie vrijblijvend uit op zaterdag 9 april tussen 17u en 18u om eens te zien wat wij zoal doen.Hopelijk tot dan!

Beste Kapoen, welp of kabouter!Zijn jullie klaar voor de dag van je leven? Wij hopen van wel, want binnenkort organiseren wij iets speciaal, we gaan samen met iedereen van de scouts allerlei rare dingen doen. Wat we doen is nog een beetje een verrassing, maar wees er zeker bij!

Zien we elkaar zaterdag 9 april van 9u30 tot 18u op het’t Rosco Je moet geen boterhammen maken voor ’s middags wij zorgen voor alles. Wat mag je niet vergeten: - Je das - Een t-shirt of pull van de scoutsTot dan!

Beste (jong)givers of Jin!Denken jullie ook niet dat het weer eens tijd is om die sjor-skillz te testen? En is er een betere manier om deze te testen dan door een oversizede constructie ding te maken? Nee, inderdaad!

Van zaterdag 9u30 tot zondag 11u45 (dat is 24uur teveel om nog als vergadering te beschouwen!) Gaan wij ons een uitleven als een scout!We spreken af dat iedereen met de fiets komt naar Carrick om van daaruit te vertrekken. Meeneemlijst: - Slaapzak en matje - Scouts uniform (zeker een das) - Spekken en gsm’s - bestek en bord - uw beste humeur!Tot dan!

de leiding

FAQ: Wat is dat, een Carrick?Is dat niet dat ding daar in de Walenweg? - Ook, genoemd naar de knoop.Is dat een knoop? - Een knoop om 2 dikke touwen aan elkaar te binden.Is dit voor op het examen? - Neen, maar wie het kan krijgt op kamp een extra portie liefde!Ik heb geen touw thuis.. - Zever, gebruik dan de mouwen van uw pull.ik kom steeds de platte knoop uit, doe ik iets verkeerd?- Ja

 

 

Pagina 8 ‘t ridderke [email protected] [email protected] ‘t ridderke Pagina 9

ScoutspediaTot midden jaren zestig hadden zeeverkenners en welpen een dunne trui (resp. donkerblauw, donker-groen) in plaats van een blouse (ook niet onder de trui). Alles was hierop genaaid, inclusief de bakslint-en. De trui werd over de broek gedragen en daarover weer de riem (de riem dus niet op de broek).

Af en toe halen de scouts het in hun kop om een trui te maken voor hun eigen groep, het succes is dan vanzelfsprekend zo groot dat velen de kans niet krijgen om er een te kopen. De pullovers van Ronse bijvoorbeeld zijn van de mooiste die je maar kan vinden, maar deze waren na de laatste verkoop uitverkocht.

Scouts Ronse!!De T-shirt en de pull zijn, in tegensteling tot de das en het hemd, niet verplicht, maar wel iets typisch geworden en hebben hun nut al lang bewezen. Na de laatste verkoop enkele maanden geleden, had-den we niet van iedere maat nog kledingsstukken op voorraad. Daarom hebben we er laten bijmaken en zijn ze weer eens te koop! Deze keer, de laatste keer van het jaar, verkopen we ze op het jinetentje.

Jammergenoeg zijn de pulls duurder geworden, en heel wat mensen hebben vorige keer hun pull niet gekregen.. daarom zullen wij ze voor één laatste keer aan de spotsprijs van €20 verkopen. De volgende keer, op de overgang, zal dat €25 geworden zijn voor een pull. En hetzelfde geld voor deT-shirts die van €8 op het jinetentje, naar €9 zullen gaan.

KORT: LAATSTE PULLVERKOOP AAN ZOTTE PRIJZEN

ZONDAG 15 MEI 2011In de zaal van de klijpe op het jinetentje

Vanaf 12u (Einde vergadering).EEN PULL: 20 EURO (IPV 25 EURO)EEN T-SHIRT: €8 EURO ( IPV 9 EURO)

what's next...

FiertelOp zondag 19 juni 2011 is het Fiertel! In de middeleeuwen kwamen uit alle hoeken van het land geesteszieken op be-devaart naar Ronse, om genezing te vinden bij hun patroon Sint-Hermes. De voorwaarde om die genezing te kunnen krijgen, was een fysieke inspanning als tegenprestatie. Om diezelfde reden doen wij van Scouts Ronse ook mee, want iedereen weet dat er soms iets scheelt met die van de scouts... Wij zien graag iedereen met een helder hoofd ver-trekken op kamp, dus wij zullen deze actie sponseren! Op verscheidene plekjes tijdens de ommegang zullen wij van de groepsleiding staan met een natje en een droogje (lees: bruisend suikerwater en een goedkope koek). Iedereen die het sjaaltje, uw hemd of de pull aanheeft komt in aanmerk-ing!Be there! Or stay crazy!

Balletjes

VIS

SCH

OTEL

BIEFSTUK

Goeindag bonjoer,’T Is hier weer de Jinni met een onweerstaanbaar aanbod!Op zondag 15 mei serveren wij weer lekkere belgische kost! Voor de kinderen zijn er balletjes in tomatensaus, voor de visliefhebber hebben we een heerlijke visschotel, en voor de rest geven we dan maar biefstuk friet.. Biefstuk Friet?! Jahaa, dat heb je goed gelezen! Alles geserveerd met verse groentjes en voor een prijs die ... niet te verwoorden is.Na de voorlaatste vergadering van het jaar is het iedereen gegunt om samen nog eens te dineren en te speculeren over het komende kamp. Vanaf 12u in de zaal van de Klijpe, achter de kerk, zowel voor groot als klein, scout en gids, vriend en vriendin, iedereen is welkom!

Koop je kaarten bij de jinners, of mail naar [email protected]

Menu

Steak Met peper-, champignon-

of bearnaisesaus met groentjes en frieten!

€14

of

Visschotel Met gerookte zalm,

makreelfillet, scampi, gerook-te heilbot, ... met frieten!

€15

of

Balletjes in tomatesaus voor de kinderen ...

met frieten! €7,50

Afspraak aan de klijpe

vanaf 12 u

Pagina 10 ‘t ridderke [email protected] [email protected] ‘t ridderke Pagina 11

kapoenengingen naar de zoo MET MODDERSCHOENEN

kai-mook

KaLeNderZie de algemene kalender op de

achter�ap van het ridderke

de kapoenenhebben een echte haai gezien !

Pagina 12 ‘t ridderke [email protected] [email protected] ‘t ridderke Pagina 13

kabouters

AMELIEKE KAN TOCH ZO GOED

ZAGEN !!

Ga je mee mee mee mee mee ????Naar de zee zee zee zee???

In een rubberbootje met z’n twee twee En mijn hart zal nooit meer stuurloos zijn

Bij mijn liefdeskapitein!

Zaterdag 23 april

Op deze dag varen we met de stoomboot naar Oostende! Als jullie dit avontuur niet willen missen, zorg dan dat je om 8u45 paraat staat aan de haven van Ronse! De boot komt terug aan in Ronse om 18u48. Wat een matroos echt nodig heeft zijn de volgende dingen: • Een picknick (zeker genoeg drinken)• Allerlei emm-ertjes, schepjes, vormpjes om heuse zandkastelen te bouwen!• Slippers eventueel meenemen en goede schoenen aan• handdoek• Als het warm wordt: zwempak!• Een goed humeur! Als je mee wil, schrijf je 10 euro over op de kabouterrekening: 737-0235190-08. Gelieve de kapitein voor 20 april te laten weten of je meekan of niet en het geld over te schrijven!DUS: 23 april om 8u45 aan het station te Ronse! De kapiteinen wachten jullie op! Amelieke Van Brandt: 0476/48.06.18Margot Bellinck: 0472/67.63.03Julie Vandermarliere: 0472/96.67.43Mail: [email protected]

KaLeNderZie de algemene kalender op de

achter�ap van het ridderke

welpen

WIJ GAAN OP WEEKEND!!!Jullie krijgen nog een brief maar onthou alvast deze data:

Van 6 tot8 mei !

Enkele foto's van vorig jaar

Pagina 14 ‘t ridderke [email protected] [email protected] ‘t ridderke Pagina 15

KaLeNderZie de algemene kalender op de

achter�ap van het ridderke

in het volgend ridderke zult u een verbluffende

reportage over de

jonggidsen vinden

koken of fietsen?zich verstoppen!!!

Pagina 16 ‘t ridderke [email protected] [email protected] ‘t ridderke Pagina 17

Op weekend21-22-23 aprilIN GENT DE BLAARMEERSEN

Begin al maar te pompen om spieren te kweken want het wordt een zwaar week-end! We trekken naar de Arteveldestad en gaan onder andere de scoutstenten nog eens uit te testen.

VERTREK: Donderdag 21 april om 14 uTERUG: Zaterdag om 14 uTHEMA: The A-teamMEENEMEN:- Picknick voor donderdagavond- Warme slaapzak en matje- Pyama- 2 verse onderbroeken en 2 paar verse kou-sen of ‘tga stinken- Scoutsuniform en kleren die gescheurd mogen worden- Zaklamp- Zwemkledij + badhanddoek- Gamel en bestek!- Kleren voorzien op het weer + verkleed-kleren (Oorringen + PET !)- Geen gsm’s en ipods en dergelijke...

OPROEP!!! WE ZOEKEN OUDERS DIE ONS KUNNEN VER-VOEREN NAAR DE BLAARMEERSEN. Als u dit ziet zitten, contacteer ons via mail of sms.(Gegevens achterin dit rid-derke)

Maarten, Gregorio, Seba, Jonas, Aaron, Reinout, Pieterjan, Tim, Jens en Bart

HOERA !!! WIJ GAAN OOK OP WEEKENDJullie krijgen nog een brief maar onthou alvast deze data:

Van 20 tot 22 mei

zot zijnkan geen kwaad...

groot zijn ook niet, he bart

KaLeNder

Zie de algemene kalender op de

achter�ap van het ridderke

Pagina 18 ‘t ridderke [email protected] [email protected] ‘t ridderke Pagina 19

jinken je totems ! wie is wie?

Cambodjaanse Wist ge’s:

Wist ge dat:- Het hier 5u later is dan in belgië- Het hier nog maar 2x geregend heeft op 2 maand!- Ik hier met 4 andere belgische studenten een appartementje huur- Ik hier al 2 maand zit en nog 2 maand te gaan heb- Ik ‘mijn’ jinni en mede-leiding mis!- Mijn voeten pas terug belgische grond zullen voelen op 26 mei rond 8u ‘s morgens- We hier een drukke maar productieve stage beleven- Ik nu al 2 maand op zoek ben naar tarantula’s om op te eten...- Het hier fris aanvoelt als het kwik even naar 28°c zakt- Het hier krioelt van de gekko’s- We wekelijks trainen om op 3 april de mekong river (800m) over te zwemmen- Angkor wat zotjes is!- Alle tempels rond siem riep echt wel de moeite zijn!- Dat je na 2 dagen wel een tempel-burn-out oploopt...- De zon hier rond 6u wakker wordt en rond 18u slapen gaat- De lokale keuken echt wel lekker is!- Rijst rijs rijst noedels, rijst...- Een pizza af en toe wel smaken kan- Ik een goeie 9739km van thuis verwijderd ben- De lokale bevolking enorm vriendelijk zijn!- De gewonde python die ik 1,5km van de berg af naar beneden heb gedragen voor verzorging jammer genoeg overleden is :(- De mensen hier wel eens een slangetje lusten...- Er hier duust x duuuuuuust brommers rondrijden, niet normaal!- We snel gewoon zijn geworden aan het drukke verkeer met de brommer- Het toch uitkijken blijft op de baan- De luidste toeter voorrang heeft (lees afdwingt)- Hoewel het hier leuk is en ik mijn ogen hier kan uitkijken ik toch blij zal zijn om terug te zijn bij jullie allen!- Er nog zoveel niet neer te schrijven valt in ‘wist ge’s’- . . . = Puntje puntje puntje = tchut tchut tchut (in het khmer taaltje)

http:// seppeincambodja.blogspot.com

zo veel sjorkennisop een dag!

Verslag van sjorvergadering voor jin en leiding DOOR KOEN

Dit was een verplichte activiteit voor leiding maar omdat wij (de jin) ook wel nog iets kunnen bijleren heeft onze leiding ook ons uitgenodigd op deze vergadering gegeven door 2 andere scoutsleiders. Na een zware nacht zijn we dan met een nog redelijk grote groep afgekomen naar carrick om daar wat basistechnieken beter te leren en wat leuk ‘speelgoed’ te maken. Na wat basisknopen waar er veel bij zaten die iedereen al goed onder de knie had (behalve enkele vrou-welijke jin) gingen we over tot wat moeilijkere steken waar ik de namen niet meer van weet. Na de knopen was er een kleine pauze met enkele versnaperingen en wat frisdrank. Na deze pauze werden we ingedeeld in 2 groepen, een deel die speeltuigen ging bouwen en een deel die ging leren hoe je de ‘perfecte’ hoek maakt. Ik zelf zat in de groep van de speeltuigen. Hier heb-ben we 3 constructies gesjord. Er was niet veel touw voor nodig, enkel wat vertrouwen in het materiaal. De 3D-wip was toch wel mijn favoriet. We hadden deze op een extreme hoogte beves-tigd. Plotseling 2 meter boven de grond gekata-pulteerd te worden doet toch wel raar en vooral omdat je dus op en neer gaat, van voor en naar achter

en van links naar rechts. Makkelijk gemaakt en su-per amusant. Er was ook nog de chariot gemaakt met wat sjorbalken en wat ster-ke beren die willen trekken. Het laatste speeltuig was een grote driehoek waar er iemand instaat (zie foto links) en waar-mee je vervolgens grote stappen kan zetten aan de hand van 4 help-ers die je voortbewegen met touwen. Helaas konden ik, Sander, Ruben en reinout niet lang spelen op deze tuigen vermits we een werkje moesten gaan doen voor mn pa. Bij mijn thuis kregen we cake en chocomelk die Reinout maar al te lekker vond, en ook Ruben kon niet genoeg krij-gen van de chocomelk. Na een half uurtje zijn we dan terug gekeerd en waren we juist op tijd voor de laatste knoop, de

carrick knoop en de opkuis.

In het totaal een geslaagde vergadering, sommigen hebben al wat meer bijgel-

eerd dan anderen. Er waren er dan ook die niets konden en ondanks al de moeite van de 2 leiders nog altijd niets kunnen. Maar het was zeer leuk en die 3D- wip wil ik persoonlijk zowiezo nog eens opnieuw maken.

Pagina 20 ‘t ridderke [email protected] [email protected] ‘t ridderke Pagina 21

Trnu zo h leuk zingn he

Dit is een lied voor de mensen die zorgenDat morgen de mensen al dood zullen zijnDit is een lied voor de doden van morgenBegraven, bekist in een stenen woestijn

Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen isLaat ons een boom en het zicht op de zeeVergeet voor één keer hoeveel geld een miljoen isDe wereld die moet nog een eeuwigheid mee

Je breekt en je hakt en je boort door de bergenJe maakt elke heuvel gelijk met de grondDe reuzen van nu lijken morgen maar dwergenVooruitgang vernield wat er gisteren nog stond

Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen isLaat ons een boom en het zicht op de zeeVergeet voor één keer hoeveel geld een miljoen isDe wereld die moet nog een eeuwigheid mee

De vis in de zeeën vergiftigd, gestorvenHet zand op de stranden vervuild door mazoutEn jij door je tankers en chequeboek bedorvenJe weet zelfs niet meer waar de meeuw heeft gebroed

Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen isLaat ons een boom en het zicht op de zeeVergeet voor één keer hoeveel geld een miljoen isDe wereld die moet nog een eeuwigheid mee

En zo zal dan morgen het leven verdwijnenVerslagen door staal en gewapend betonDe maan zal dan koud op je nachtmerrie schijnenGeen mens die nog weet hoe het einde begon

LAAT ONS EEN BLOEMLouis Neefs

Mis je het kamp ook al? Oefen dit liedje alvast. Misschien hebben je ouders het wel nog op CD staan.

OPROEP!!!!Wie kiest het volgende kampliedje??

Mail ‘kampliedje’ naar

[email protected]!!

Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen isLaat ons een boom en het zicht op de zeeVergeet voor één keer hoeveel geld een miljoen isDe wereld die moet nog een eeuwigheid mee

De wereld die moet nog een eeuwigheid meeEen eeuwigheid meeEen eeuwigheid meeEen eeuwigheid meeEen eeuwigheid meeEen eeuwigheid meeEen eeuwigheid meeEen eeuwigheid mee

leidingenkele beelden van het leidingsweekend

Pagina 22 ‘t ridderke [email protected] [email protected] ‘t ridderke Pagina 23

iedere

en kla

ar

voor di

stric

t-

dag?

verbind de cijfers

Spelletjes

tek

ening d

oor g

enieten

de

ibis

maak eens je eigen

paaseitjes!nodig * een groot ei * 100 gram chocolade * 1 beker * een naald en een eihouder

bereidingMaak met de naald een redelijk grote opening in het ei. Zorg dat het eigeel en eiwit eruit loopt. Smelt de chocolade in een pan of in gekookt water (au bain-marie). Giet die vervolgens in de beker.

Als het ei leeg is en uitgedroogd, laat je de chocolade erin lopen. Leg het ei op een koude plaats en als de chocolade hard is geworden, pel je het ei. Ten slotte kan je het ei versieren met suiker of ander soort decoratie.

MopjesOm jullie te troosten dat er niet zoveel verslagjes en foto’s zijn...

Wat is bruin en klimt bij je been omhoog? Een drol met heimwee

Een man komt bij de dokter en de dokter zegt: “Nou, het gaat gelukkig alweer wat beter met uw hoest.” “Ja,” zegt de man, “ ik heb ook de hele nacht lig-gen oefenen!”

Een cowboy komt de saloon binnen en zegt tegen de barman: “Zadel mijn paard of anders ...” De barman doet het. Zo gaat het een paar dagen door. Dan komt de vrouw van de barman erachter en zegt: “Zeg gewoon terug: of anders wat?” De volgende dag doet de cowboy het weer en de barman zet met een beverig stemmetje: “Of anders wat?” Zegt de cowboy: “Anders ga ik zonder zadel!”

Wat is het verschil tussen een bakker en een tapijt? De bakker moet vroeg opstaan en het vloerkleed mag blijven liggen.

Marietje zegt tegen Pietje: “Wat heb jij mooie blauwe ogen.” Zegt Pietje: “Ja, maar daar heb ik wel voor moeten knokken.”

Zegt een man tegen zijn vriend : “Mijn vrouw is een engel.”“Heb jij geluk zeg”, antwoordt de ander, “die van mij leeft nog.”

Piet zegt tegen zijn vriend Henk: ‘Mijn hond kan onge-looflijk goed liegen!’ Henk: ‘Nou daar geloof ik nietsvan!’ Piet antwoordt: ‘Oh nee?’ Hij roept zijn hond Bas en zegt: ‘Zo Bas. En vertel nu maar eens aan Henkwat een poes zegt.’ Bas de hond antwoordt: ‘Waf Waf!’

maak een papieren kip

Pagina 24 ‘t ridderke [email protected]

Algemene kalender

WWW.SCOUTSRONSE.BEAPRIL

9-10 april: Sjorweekend (kleintjes enkel de zaterdag,

de groten blijven slapen tot zondag.)

17 april : Districtsdag

21-22- 23 april: Weekend jonkies

23 april: Daguitstap kabouters

24 april: Geen vergadering (Pasen)

MEI1 mei:

Vergadering (met de eigen tak!)

6-8 mei: Weekend Welpen

8 mei: Groepsvergadering

15 mei: Groepsvergadering

+ Jinetentje! op klijpe

20 - 22 mei: Weekend Givers

22 mei: Groepsvergadering

JUNI19 juni:

Fiertel. De givers mogen samen meelopen.