Opleidingsgids 2010-2011

22

description

De opleidingsgids voor de Fastservice van het SVO Fastservice Opleidingscentrum

Transcript of Opleidingsgids 2010-2011

Page 1: Opleidingsgids 2010-2011
Page 2: Opleidingsgids 2010-2011

Inhoudsopgave

Inleiding 2

1. Praktische informatie over je opleidingbij het SVO Fastservice Opleidingscentrum 3

• Onderwijsovereenkomst ................................................................................ 3• Beroepspraktijkvormingsovereenkomst ......................................................... 3• Arbeidsovereenkomst .................................................................................... 4• Competentiegericht opleiden ......................................................................... 4• Leren op een opleidingslocatie in de praktijk ................................................. 4• Hoe ziet een lesdag er uit? ............................................................................ 5• Hoe ziet een werkdag er uit? ......................................................................... 5• Bewijsmateriaal verzamelen in je portfolio ..................................................... 5• Tussentijdse toetsen ...................................................................................... 6• Examens ........................................................................................................ 6• Diploma en cijferlijst ....................................................................................... 6• Jaaroverzicht/Planning ................................................................................... 6

2. Instromen en vrijstellingen 7• Wanneer kan ik met een opleiding bij het Fastservice Opleidingscentrum

beginnen? ...................................................................................................... 7• Vrijstelling op basis van vooropleiding ........................................................... 7• Veranderen van werkgever tijdens je opleiding ............................................. 7

3. Wat kost mijn opleiding 8• Wanneer moet ik betalen? ............................................................................. 8• In gebreke blijven van betalen ....................................................................... 8• Kan ik in termijnen betalen? ........................................................................... 8

4. Welke regels gelden er voor mij? 9• Aanwezigheid en afwezigheid ........................................................................ 9• Aansprakelijkheid ........................................................................................... 9• Orde- en gedragsregels ................................................................................. 9

5. Stoppen met je opleiding 13• Beëindiging van je opleiding binnen een maand na aanvang ........................ 13

6. Praktische informatie 14• SVO opleidingen ............................................................................................ 14• SVO Fastservice Opleidingscentrum ............................................................. 14• Trainers/Docenten .......................................................................................... 15• Projectbureau Beroepsonderwijs Bedrijfsleven .............................................. 18

Bijlage 1: Algemene informatie over opleidingen bij hetFastservice Opleidingscentrum 20

1

Page 3: Opleidingsgids 2010-2011

2

Inleiding

Van harte welkom bij het SVO Fastservice Opleidingscentrum!

Je hebt gekozen voor een beroepsopleiding waarin het leren werken in de fastservice centraal staat.Je volgt de opleiding bij het SVO Fastservice Opleidingscentrum.Zij biedt mbo-opleidingen op drie niveaus: Medewerker fastservice niveau 2), 1e Medewerker fast-service (niveau 3) en Bedrijfsleider fastservice (niveau 4). Het leren tijdens je werk in jouw leerbedrijfis daarbij net zo belangrijk als het leren op school.

OpleidingsgidsVoor je ligt de opleidingsgids 2010 - 2011 van het SVO Fastservice Opleidingscentrum. In dezegids staat informatie over de beroepsopleiding die je bij het SVO Fastservice Opleidingscen-trum volgt of gaat volgen. De informatie gaat over regelingen zoals we die binnen het SVOFastservice Opleidingscentrum kennen. Daarnaast vind je in deze gids informatie over de af-spraken die gemaakt worden tussen jou en het leerbedrijf. Dit is belangrijke informatie, dus be-waar deze gids goed!

Het SVO Fastservice Opleidingscentrum verzorgt de opleidingen op zestien opleidingslocatiesin Nederland. Ook volgen steeds meer deelnemers met een groep collega’s hun opleiding inhet leerbedrijf. Dit noemen we BBL in-company. Deze opleidingsgids is bestemd voor alle deel-nemers.

Vast aanspreekpuntDe loopbaanadviseur van het SVO Fastservice Opleidingscentrum is je vaste aanspreekpuntwanneer je vragen hebt over de opleiding of wanneer je advies wilt voor vervolgmogelijkheden.Hij/zij is bereikbaar via het telefoonnummer: 040 - 368 68 30. Voor al je vragen rondom detheorie is je trainer je aanspreekpunt. Voor de praktijk is dit je praktijkbegeleider. Mocht je nahet lezen van deze opleidingsgids nog vragen hebben, stel ze gerust.

Wij wensen je veel succes met je opleiding!

Het team SVO Fastservice Opleidingscentrum

Page 4: Opleidingsgids 2010-2011

1. Praktische informatie over je opleiding bij het SVO FastserviceOpleidingscentrum

Bij het SVO Fastservice Opleidingscentrum ga je één dag in de week naar school (lesdag) ende rest van de week leer je tijdens het werk in je leerbedrijf. Deze manier van leren wordt ookwel de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) genoemd. Leren in het bedrijf noemen we be-roepspraktijkvorming (BPV). In BBL in-company opleidingen vinden alle onderwijsactiviteiten(lesmoment en praktijkleren) op het bedrijf plaats.

De volgende opleidingen kun je bij het SVO Fastservice Opleidingscentrum volgen:

• Medewerker fastservice (niveau 2)

• 1e Medewerker fastservice (niveau 3)

• Manager/Bedrijfsleider fastservice (niveau 4)

Voordat je met je opleiding bij SVO kan beginnen, moet je eerst twee belangrijke documenteninvullen en ondertekenen. Het gaat om de beroepspraktijkvormingsovereenkomst (BPVO) ende onderwijsovereenkomst (OOK).De BPVO en de OOK krijg je opgestuurd met het verzoek deze verder in te vullen, te onder-tekenen en retour te sturen.

Het SVO Fastservice Opleidingscentrum is een samenwerking tussen de sector Fastservicevan Koninklijke Horeca Nederland (KHN), SVO Opleidingen en het Projectbureau Beroeps-onderwijs Bedrijfsleven (PBB). KHN, formulehuizen en franchiseorganisaties ondersteunendeze samenwerking. Het PBB organiseert en coördineert , SVO voert de opleiding uit. Alletrainers/docenten zijn in dienst van SVO, de loopbaanadviseurs (LOBA’s) werken voor hetPBB.

OnderwijsovereenkomstDe onderwijsovereenkomst (OOK) wordt ondertekend door jou (en jouw vertegenwoordigerals je nog minderjarig bent) en SVO. In deze overeenkomst staat dat je een opleiding bij hetSVO Fastservice Opleidingscentrum volgt. Op de achterzijde van de OOK staan de voor-waarden waar je aan moet voldoen om een opleiding bij SVO te volgen. Zorg er voor dat je devoorwaarden gelezen hebt.

BeroepspraktijkvormingsovereenkomstDe Beroepspraktijkvorming (BPV) of praktijkleren vindt plaats in een door Kenwerk erkendleerbedrijf. Aan het begin van je opleiding worden de rechten en plichten van jou als deel-nemer, het leerbedrijf en het SVO vastgelegd in de beroepspraktijkvormingsovereenkomst(BPVO).

3

Page 5: Opleidingsgids 2010-2011

ArbeidsovereenkomstNaast de OOK en BPVO zal er ook een arbeidsovereenkomst tussen jou en je werkgever op-gemaakt worden. In de meeste gevallen is dit een arbeidsovereenkomst voor deelnemers, be-halve wanneer je een contract voor onbepaalde tijd hebt. Jij treedt in dienst bij de werkgeveren verricht daar werk en volgt daarnaast een opleiding. De werkgever betaalt jouw loon voorhet verrichte werk en wijst een praktijkbegeleider aan om je te begeleiden in de praktijk.De arbeidsovereenkomst voor deelnemers wordt opgesteld conform de Horeca CAO en wordtin de meeste gevallen gekoppeld aan de BPVO.

Competentiegericht opleidenDe opleidingen die het SVO Fastservice Opleidingscentrum verzorgt, zijn competentiegericht.Bij competentiegericht opleiden (CGO) wordt naast kennis en vaardigheden ook aandacht be-steed aan houding/gedrag, inzicht en toepassing. Onder begeleiding van je praktijkbegeleiderin het leerbedrijf zal je leren hoe het werkt in de praktijk. Het waarom leer je tijdens de lesda-gen van je trainer/docent. Door praktijkgerichte opdrachten (PGO) wordt een koppeling ge-legd tussen de eisen van het diploma en de competenties die noodzakelijk zijn voor deuitoefening van je functie in het bedrijf. Zodra je vaardig bent in hoe je de werkzaamhedenmoet doen, maar ook weet waarom het zo gedaan wordt, ben je competent in je werk.

BBL in-companyKenmerkend van de BBL in-company opleidingen is dat zowel het lesmoment als het praktij-kleren in het leerbedrijf plaatsvindt. Hierdoor komt de aansluiting van de opleiding op de situ-atie in het leerbedrijf bijna automatisch tot stand. De BBL in-company opleidingen worden ookcompetentiegericht aangeboden.

Leren op een opleidingslocatie in de praktijkAan het begin van de opleiding zal duidelijk worden uitgelegd wat jouw opleiding inhoudt.Hierna kan je lezen welke specifieke onderdelen van de opleiding belangrijk zijn.

Werkervaring, motivatie en leerniveau kunnen redenen zijn om jouw opleidingstraject bij testellen. Dit gebeurt altijd in overleg met trainer/docent, praktijkbegeleider en jouw loopbaan-adviseur. Initiatief hierin kan iedereen nemen, maar dit overleg is wel altijd noodzakelijk.

Een niveau 2 opleiding duurt gemiddeld één jaar,de niveau 3 en 4 opleidingen duren gemiddeld ééntot twee jaar. Een cursusjaar op niveau 2 is inge-deeld in drie periodes van ieder negen lesdagen.Het onderwijsjaar op niveau 3 en 4 bestaat uit 2onderwijsperiodes van elk 15 lesdagen. Binnen elkeperiode werk je aan verschillende thema’s, die jedoorloopt in een digitale leeromgeving. Je leerthierin de noodzakelijke theorie en kunt daar ook devragen maken. Daarnaast werk je aan praktijk-gerichte opdrachten (PGO) die aansluiten bij hetleren en werken op je leerbedrijf. De voortgang ende resultaten worden vastgelegd in een digitaalportfolio. Dit portfolio is voor alle personen diebetrokken zijn bij jouw opleiding inzichtelijk.

4

Page 6: Opleidingsgids 2010-2011

Hoe ziet een lesdag er uit?Tijdens een lesdag krijg je theoretische kennis en kaders aangereikt van de trainer/docent.Aan het uitwisselen van ervaringen met je klasgenoten wordt ook veel aandacht besteed.Iedereen werkt in een andere leeromgeving en je kunt dus ook veel van anderen leren.Daarnaast bestudeer je de theorie via een digitale leeromgeving. In deze E-learning leer-omgeving kun je ook de vragen en toetsen maken. Daarnaast werk je aan praktijkgerichteopdrachten (PGO).De lesdagen op niveau 2 en 3 zijn verdeeld in een A- ,B- en C-week. Globaal ziet dat er alsvolgt uit:

• A-week Inleiding van het thema. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van rollen-spelen en interactieve werkvormen.

• B-week Verdieping van de theorie, het maken van vragen en opdrachten in de digitaleleeromgeving en de voorbereiding op praktijkgerichte opdrachten.

• C-week Tijdens deze lesdag is er ruimte voor herhaling van de lesstof, werken aan devragen en opdrachten en krijgen deelnemers indien nodig individuele begeleiding.

De opleiding op niveau 4 is verdeeld in vier blokken namelijk: financieel beleid en perso-neelsbeleid, opstellen van een jaarplan en het in de praktijk brengen van het goedgekeurdejaarplan.

HHoe ziet een werkdag er uit?Je werkdag zal er in de regel hetzelfde uitzien. Anders is wel het contact met je praktijkbege-leider. Het is verstandig om van te voren met hem/haar afspraken te maken over de begelei-ding. Probeer met hem/haar een vast moment in de week af te spreken.Onderdeel van het leren in de praktijk is het praktijkopleidingsdocument (POD). Dit documentmaakt duidelijk wat er van jou verwacht wordt om uiteindelijk gediplomeerd te worden op hetniveau van de opleiding. De POD dient minimaal één keer per onderwijsperiode te worden in-gevuld. De eerste keer aan het begin van je opleiding. De bedoeling is dat je de POD eerst zelfinvult en vervolgens met je praktijkbegeleider bespreekt. Alle werkprocessen dienen te wordendoorgenomen. Op die manier wordt duidelijk wat je goed doet en welke leerdoelen je nog hebt.Halverwege je opleiding doe je een tussentijdse beoordeling, waarbij gekeken wordt welkeleerdoelen je behaald hebt en welke (nog) niet.

Bewijsmateriaal verzamelen in je portfolioTijdens de hele opleiding werk je met een portfolio. Een portfolio is een (digitale) map waarinje informatie verzamelt over wat je hebt gedaan op het werk (PGO) of tijdens de lesdagen (uit-werking van de vragen). Je kunt ook thuis werken aan je opleiding, omdat je via internet altijdde digitale leeromgeving kunt bereiken.

In het portfolio worden de resultaten en de voortgang van je opleiding geregistreerd en bijge-houden. Je kunt dan in één oogopslag zien wat je nog moet leren en waar je nog bewijsma-terialen voor moet verzamelen. Je praktijkbegeleider, trainer/docent en loopbaanadviseur kunnen in je portfolio zien hoe verje bent met je opleiding.

5

Page 7: Opleidingsgids 2010-2011

Tussentijdse toetsenBij elk thema wordt door middel van een diagnostische (oefen)toets bekeken of je de theoriebegrijpt. Deze toets wordt afgenomen in de eerste week van een nieuw thema. De toets wordtklassikaal besproken. De praktijk wordt ook getoetst. De voorbereiding hierop vindt plaatstdoor tijdens de opleiding goed aandacht te besteden aan je Praktijkopleidingsdocument (POD)en aan de slag te gaan met de hierin vastgestelde leerdoelen.

ExamensNa elke onderwijsperiode vindt er een theoretisch deelexamen plaats. De deelexamens te-zamen vormen het eindcijfer van de opleiding. Je moet voor elk deelexamen minimaal een5,5 behalen. Natuurlijk is er de mogelijkheid om een deelexamen te herkansen.

Je praktijkexamen vindt plaats in het leerbedrijf. Aan het eind van je opleiding zal je praktijk-begeleider een praktijkexamendocument (PED) ontvangen en bij jou afnemen.De niveau 4 opleiding sluit je af met de uitvoering van een deel (3 maanden) van het door jougeschreven jaarplan. Deze drie maanden van uitvoering leg je vast in een verslag, dat je moetverdedigen voor de examencommissie.

Je bent geslaagd voor een opleiding wanneer je voor alle theorie- en praktijkexamens een vol-doende hebt behaald, volgens de richtlijnen van het Onderwijs- en examenreglement (OER).Op de site www.fastserviceopleidingen.nl is het Onderwijs- en examenreglement te vindenwaarin je de hele gang van zaken rond de examinering kunt nalezen.

Diploma en cijferlijstTwee weken na elke toets kan je de uitslag terugvinden in je portfolio. Wanneer je voor alletheorie- en praktijkexamens een voldoende hebt behaald, ben je geslaagd. Op je cijferlijst vindje de cijfers terug van je deelexamens en de uitslag van het praktijkexamen. Deze is opgesplitstin 3 of 4 kerntaakscores. Wanneer je geslaagd bent voor een opleiding, ontvang je een di-ploma. Het SVO Fastservice Opleidingscentrum organiseert jaarlijks een landelijke diploma-uitreiking. Wil je voor die tijd het diploma ontvangen, dan kun je dit aangeven.

Jaaroverzicht/PlanningIn jouw digitale leeromgeving en op www.fastserviceopleidingen.nl kan je precies terug vindenwelke lesdagen er zijn, wanneer welk thema afgerond moet worden en welke activiteiten errondom de opleiding georganiseerd zijn.

6

Page 8: Opleidingsgids 2010-2011

2. Instromen en vrijstellingen

Wanneer kan ik met een opleiding bij het Fastservice Opleidingscentrum beginnen?

Niveau 2: hiervoor gelden geen toelatingseisen;Niveau 3: voor deze opleiding geldt dat je met succes de opleiding Medewerker Fast-

service niveau 2 moet hebben afgerond;Niveau 4: voor deze opleiding geldt dat je met succes de opleiding 1e Medewerker Fast-

service niveau 3 moet hebben afgerond;

In een BBL-opleiding moet je bij een leerbedrijf werken. Wil je starten met een opleiding, maarheb je nog geen leerbedrijf, dan krijg je drie maanden de tijd, maar tot uiterlijk 31/12 van datjaar, om een geschikte werkplek te vinden. Het leerbedrijf dient te allen tijde goedkeuring tegeven voor het starten met een BBL-opleiding. Gedurende het cursusjaar kun je maandelijksinstromen in de opleiding. Je start dan met de theorie waar de klas op dat moment ook meebezig is. Je doorloopt daarna alle overige thema’s. Heb je ze allemaal doorlopen, dan doe jeexamen.

Voor alle opleidingen geldt dat je in het bezit moet zijn van een in Nederland geldig identi-teitsbewijs (een rijbewijs komt hiervoor niet in aanmerking). Voor buitenlandse deelnemersgeldt dat zij ook voor de duur van de opleiding in het bezit moeten zijn van een geldige ver-blijfsvergunning en tewerkstellingsvergunning.

Vrijstelling op basis van vooropleidingIn geen geval kan er afgeweken worden van de toelatingseisen. Wel kan een bepaalde rele-vante vooropleiding ervoor zorgen dat het opleidingstraject sneller wordt doorlopen.

Vrijstelling op basis van werkervaring: Erkenning van Verworven CompetentiesOp dit moment kan je nog geen vrijstelling krijgen op basis van Erkenning van Verworven Com-petenties (EVC).

Veranderen van werkgever tijdens je opleidingHet volgen van een opleiding bij het SVO Fastservice Opleidingscentrum is alleen mogelijk incombinatie met een baan bij een bedrijf dat door Kenwerk is erkend als leerbedrijf. Veranderje tijdens je opleiding van werkgever? Informeer naar de mogelijkheden en eisen bij je loop-baanadviseur of neem contact op met het SVO Fastservice Opleidingscentrum.

7

Page 9: Opleidingsgids 2010-2011

3. Wat kost mijn opleiding?

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) stelt jaarlijks de hoogte vanhet cursusgeld vast. Dit bedrag wordt geheven volgens het Uitvoeringsbesluit Les- en Cur-susgeld. De kosten van de opleidingen zijn beschreven op de informatiesite:www.fastserviceopleidingen.nl.In veel gevallen betaalt je werkgever de opleiding.

Cursusgeld 2010 - 2011

Leermethode Wettelijk cursusgeld* TotaalNiveau 2 € 262,50 € 213,00 € 475,50Niveau 3 € 262,50 € 517,00 € 779,50Niveau 4 € 262,50 € 517,00 € 779,50

* Deelnemers die op 1 augustus voorafgaande aan het cursusjaar nog geen 18 jaar zijn hoeven geen wettelijk cursusgeld te betalen. Dit cursusgeld wordt jaarlijks door het ministerie van OCW vastgesteld.

Wanneer moet ik betalen?• Voor de facturering wordt de instroomdatum als uitgangspunt genomen.• Bij aanvang van de opleiding en jaarlijks (twaalf maanden) daarna worden cursusgeld en de

digitale leermiddelen in rekening gebracht door het SVO Fastservice Opleidingscentrum.Boeken heb je niet nodig!

• De factuur moet binnen twee weken na factuurdatum worden betaald.Indien jouw leerbedrijf betaalt, zorg dan dat jouw werkgever direct de factuur van jou ont-vangt. Doe je dit niet, dan blijf je in gebreke en kunnen de kosten, inclusief incasso, be-hoorlijk oplopen.

In gebreke blijven van betalingNa het verstrijken van de betalingstermijn, draagt SVO Fastservice Opleidingscentrum de in-ning van de kosten over aan een incassobureau. De kosten van het incassobureau komenvoor rekening van de betaler.

Kan ik in termijnen betalen?De mogelijkheid bestaat om je opleidingskosten te spreiden over maximaal vier termijnen ver-deeld over maximaal vier maanden. De extra kosten voor termijnbetaling bedragen € 7,50 pertermijn.

Wil je gebruik maken van deze mogelijkheid? Neem dan contact op met de financiële administratie van SVO Fastservice Opleidingscen-trum, telefoon 030 - 275 81 15. Als deelnemer ontvang je dan een brief in tweevoud met daarin de gemaakte afspraken overde betalingsregeling. Eén exemplaar moet je zelf ondertekenen (of als je minderjarig bent jouwwettige vertegenwoordiger/ouders) en terugsturen. Het andere exemplaar is voor je eigen ad-ministratie.

8

Page 10: Opleidingsgids 2010-2011

4. Welke regels gelden er voor mij?

Het SVO Fastservice Opleidingscentrum kent algemene regels die voor alle deelnemers gel-den. We beschrijven deze regels in dit hoofdstuk. Daarnaast kunnen er regels zijn die geldenvoor de locatie waar jij je opleiding volgt. Als dit het geval is, dan worden deze tijdens de eer-ste lesdag besproken. De regels uit de opleidingsgids en de regels van de locatie vormensamen het ‘reglement deelnemer’, waarover bijvoorbeeld gesproken wordt op de achterzijdevan de onderwijsovereenkomst.

Aanwezigheid en afwezigheidJe bent verplicht aanwezig en op tijd te zijn op de lesdag volgens het voor jou geldende les-rooster. Vrijstelling voor het volgen van lessen, met inachtneming van de wettelijke voor-schriften, kan slechts worden gegeven door je loopbaanadviseur. Wanneer je verhinderd bentom een les bij te wonen, neem je contact op met het SVO Fastservice Opleidingscentrum ophet volgende nummer: 040 - 368 68 30. Jouw afwezigheid wordt doorgegeven aan je trai-ner/docent. Ben je meerdere dagen afwezig en weet je dit ruim van tevoren, meld dit tijdig bijje trainer/docent. In alle gevallen dien je je praktijkbegeleider/werkgever ook op de hoogte testellen!

Jouw aanwezigheid wordt bijgehouden in je portfolio. Wanneer je ongeoorloofd afwezig bentof gedurende het schooljaar meerdere malen te laat bent gekomen, kan SVO een passendemaatregel treffen.

AansprakelijkheidAls je schade aan andere deelnemers aanbrengt of zelf schade oploopt, dan gelden hiervoorde bepalingen zoals die staan beschreven in het Burgerlijk Wetboek. Veroorzaak je (opzette-lijk) schade, dan stelt SVO Fastservice O pleidingscentrum je aansprakelijk. Ben je minderja-rig? Dan worden je ouders of verzorgers hiervan schriftelijk op de hoogte gebracht. Tegen eendeelnemer die opzettelijk schade toebrengt aan de opleidingslocatie, eigendommen van deopleidingslocatie of eigendommen van derden, kan de loopbaanadviseur disciplinaire maat-regelen treffen.

Orde- en gedragsregelsRokenHet is op de opleidingslocaties niet toegestaan om in het gebouw te roken.

Drugs en alcoholHet is strikt verboden om op de opleidingslocatie en het terrein van de opleidingslocatie verdovende middelen (drugs) en/of alcohol deze te gebruiken, onder invloed te zijn van, te be-zitten of te verhandelen. Overtreding hiervan heeft onmiddellijke uitschrijving van de opleidingtot gevolg.

MisdrijfMaak je je schuldig aan diefstal of een ander misdrijf/misdaad zoals deze in de wet zijn ge-noemd? Dan heeft dit onmiddellijke uitschrijving van de opleiding tot gevolg.

9

Page 11: Opleidingsgids 2010-2011

Gebruik laptopTijdens de lesdagen heeft de trainer/docent laptops bij zich, die bestemd zijn voor gebruik doorde deelnemers. Aan het begin van je opleiding ontvang je een eigen inlogcode en wachtwoordvoor het gebruik van de digitale leeromgeving. Het is niet toegestaan om je inlogcode en wacht-woord beschikbaar te stellen aan anderen.

Alle laptops hebben een verbinding met internet. Je kunt hiervan voor studiedoeleinden on-beperkt gebruik maken. Het gebruik van internet en e-mailprogramma’s voor privédoeleindenis niet toegestaan. Het downloaden van muziek- en videobestanden en het bezoeken van gok-en sekssites is niet toegestaan. Het is ook niet toegestaan om ontmoetingssites zoals Hyvesen dergelijke te bezoeken.

KlachtenregelingHet SVO Fastservice Opleidingscentrum doet er alles aan om kwalitatief goede opleidingenaan te bieden, maar soms gaat er wel eens wat fout. Daarom kent het SVO Fastservice Opleidingscentrum een klachtenregeling. Klachten kun je telefonisch melden op telefoonnummer 040 - 368 68 30 of per e-mail([email protected]). Binnen vijf werkdagen maakt het SVO Fastservice Opleidingscentrum aande klager duidelijk wat er met de klacht gebeurt.

PrivacyHet SVO Fastservice Opleidingscentrum registreert jouw persoonlijke gegevens. Je hebt altijdhet recht om deze gegevens te bekijken. Als de gegevens niet correct en/of onvolledig blijkente zijn, moet het SVO Fastservice Opleidingscentrum de gegevens wijzigen en/of aanvullen.Kloppen jouw persoonlijke gegevens niet meer (ben je bijvoorbeeld verhuisd?) geef dit dandoor via [email protected].

Verder gelden de volgende regels:• Binnen het SVO Fastservice Opleidingscentrum mogen slechts gegevens worden verstrekt

aan personen die deze nodig hebben voor de vervulling van hun taak.• Jouw gegevens worden niet verstrekt aan derden, met uitzondering van je werkgever, prak-

tijkbegeleider en je ouders/verzorgers.

Wet op het OnderwijsnummerAlle deelnemers hebben een onderwijsnummer. In de meeste gevallen is dit nummer gelijkaan je Burger Service Nummer (vroeger sofi-nummer). Het SVO Fastservice Opleidings-centrum is verplicht om gegevens over deelnemers beschikbaar te stellen aan het ministerievan OCW. Dit gebeurt elektronisch en met grote regelmaat. Onze gegevens worden via de In-formatie Beheergroep gekoppeld aan die van de gemeentelijke basisadministratie. Het is be-langrijk dat de NAW-gegevens die je aan het SVO Fastservice Opleidingscentrum doorgeeft,overeenstemmen met de gegevens bij de inschrijving in de gemeente waar je woont.

10

Page 12: Opleidingsgids 2010-2011

Ongewenste intimiteit of seksuele intimidatieAls je je gekwetst voelt door een ongewenste intimiteit of seksuele intimidatie van de kant vanmededeelnemers, docenten of overige personeelsleden van het SVO Fastservice Oplei-dingscentrum, kun je contact opnemen met:Centraal Meldpunt Vertrouwenszaken van de Onderwijsinspectie. Telefoonnummer 0900 - 111 31 11.

Voor overige problemen (mishandeling, pesterijen) kun je bellen met:• De kindertelefoon: 0800 - 0432 (gratis). • Pestweb: 0800 - 28 28 28 0 (gratis met vaste telefoon)

Mobiele bellers bellen met 0900 - 28 28 28 0 (lokaal tarief)Tussen 13.00 en 17.00 uur op schooldagen of kijk op www.pestweb.nl

Onderwijs- en examenreglement (OER)1. Regelingen met betrekking tot studievoortgang en afronding van de opleiding zijn opgeno-

men in het Onderwijs- en examenreglement van het SVO Fastservice Opleidingscentrum(afgekort het OER). Je ontvangt aan het begin van het schooljaar de informatie uit het OER die voor jou be-langrijk is.

2. Het volledige Onderwijs- en examenreglement is ter inzage op www.fastserivceopleidin-gen.nl.

Huiswerk en studieopdrachten1. De trainer/docent zorgt ervoor dat de omvang van huiswerk en andere opdrachten geen

onredelijke belasting voor je opleveren.2. Onder huiswerk wordt verstaan het maken van vragen, praktijkgerichte opdrachten, werk-

stukken, (casus)opdrachten, projecten en het zelfstandig thuis voorbereiden van lessen.3. Huiswerk en de opdrachten die daarbij horen zijn een verplicht onderdeel van de opleiding.4. Je bent verplicht hiervoor het portfolio te gebruiken.

Medezeggenschapsraad1. Deelnemers kunnen vertegenwoordigers in de medezeggenschapsraad (MR) hebben.2. Verkiezing en afvaardiging is vastgelegd in het reglement van de MR.

Het MR-reglement is aan te vragen via SVO in Houten. Telefoonnummer 030 - 275 81 81of stuur een e-mail naar [email protected].

3. De bevoegdheid van een vertegenwoordiger in de MR staat beschreven in het MR-reglement.

11

Page 13: Opleidingsgids 2010-2011

Sancties1. Een deelnemer die de bij het SVO Fastservice Opleidingscentrum geldende regels overtreedt,

kan een disciplinaire maatregel worden opgelegd door SVO.2. Bij herhaald overtreden van de regels stuurt SVO een eerste officiële waarschuwing aan de

deelnemer. Als dit schrijven niet tot de gewenste verbetering heeft geleid, wordt een 'laatstewaarschuwing' gegeven. Deze waarschuwing wordt schriftelijk verstrekt. In incidentele ge-vallen wordt een ‘laatste waarschuwing’ verstrekt zonder dat deze door een eerste officiëlewaarschuwing is voorafgegaan.

3. Als na het ontvangen van deze schriftelijke ‘laatste waarschuwing’ nogmaals de regels wor-den overtreden, volgt na het plegen van wederhoor bij de deelnemer verwijdering of schorsingvan de opleiding.

4. Er moet verband bestaan tussen de aard van de opgelegde straf en de overtreding waarvoordeze straf wordt opgelegd. Ook moet er een redelijke verhouding bestaan tussen de zwaartevan de straf en de overtreding.

5. SVO kan besluiten tot schorsing of definitieve verwijdering van een deelnemer. Definitieve verwijdering kan plaatsvinden op grond van gedragingen dan wel onvoldoendeprestaties. Bij toepassing van deze middelen wordt SVO gehouden aan de wettelijke bepa-lingen die op de school van toepassing zijn.

12

Page 14: Opleidingsgids 2010-2011

5. Stoppen met je opleiding

Wanneer je wilt stoppen met je opleiding ben je verplicht dit schriftelijk kenbaar te maken bijhet SVO Fastservice Opleidingscentrum. De loopbaanadviseur zal altijd vragen naar de redenwaarom je stopt met je opleiding. Zolang de leerlingadministratie van het SVO FastserviceOpleidingscentrum deze opzegging niet heeft ontvangen, blijf je ingeschreven staan en lopende kosten voor je opleiding door. Geef dus op tijd door wanneer je wilt stoppen met je oplei-ding om te voorkomen dat je (extra) kosten zult moeten maken.

Beëindiging van je opleiding binnen een maand na aanvang Als je de opleiding beëindigt binnen een maand na de aanvangsdatum, wordt je inschrijvinggeannuleerd. Je wordt dan uitgeschreven met ingang van de aanvangsdatum. De verschul-digde bedragen voor cursusgeld en niet-gebruikte leermiddelen worden dan niet in rekeninggebracht. Wel brengt SVO € 30,- aan administratiekosten in rekening.

13

Page 15: Opleidingsgids 2010-2011

6. Praktische informatie SVO Opleidingen

Hoofdlocatie SVOKroonslag 2,3991 TW HOUTENPostbus 516,3990 GH HOUTEN

Telefoon algemeen:030 - 275 81 81

Fax algemeen:030 - 273 33 74

E-mail:[email protected]

SVO | Fastservice OpleidingscentrumProjectbureau Beroepsonderwijs BedrijfslevenDr. Holtroplaan 34-36,5652 XR EindhovenPostbus 359,5500 AJ Veldhoven

Telefoon algemeen:040 - 368 68 30

Fax algemeen:040 - 368 68 31

Website:www.fastserviceopleidingen.nl www.svo.nl

E-mail: [email protected]

Opleidingslocaties:Het SVO Fastservice Opleidingscentrum heeft 16 opleidingslocaties door het land. Op eenaantal plaatsen worden de lessen verzorgd in een van de SVO locaties, soms worden de opleidingslocaties gehuurd voor één of meerdere dagen in de week.

Kijk op www.fastserviceopleidingen.nl voor de actuele locaties inclusief adressen.

De locaties bevinden zich in de volgende plaatsten:Almelo, Amsterdam, Arnhem, Best, Breda, Groningen, Heerenveen, Heerhugowaard, Maastricht, Middelburg, Rijswijk, Roermond, Rotterdam, Utrecht, Venlo en Zwolle.

14

Page 16: Opleidingsgids 2010-2011

Trainers/DocentenBij het SVO Fastservice Opleidingscentrum werken zowel fulltime als parttime trainers/do-centen. Zij komen allen uit de praktijk en hebben passie voor het vak en zijn enthousiast ommet jou het opleidingsjaar in te gaan. Hieronder worden ze voorgesteld.(het kan zijn dat op het moment van drukken nog niet alle trainers bekend waren)

Patrick Beemere-mail: [email protected]

Tony Cornelissene-mail: [email protected]

Daniël Gorte-mail: [email protected]

Rob Haamanse-mail: [email protected]

Michel Hornixe-mail: [email protected]

15

Page 17: Opleidingsgids 2010-2011

Helen Kuiperse-mail: [email protected]

Jeroen Leijtense-mail: [email protected]

Michel Moolenaare-mail: [email protected]

Leoniek Reijntjese-mail: [email protected]

Christiaan Schefferse-mail: [email protected]

Edwin Stevense-mail: [email protected]

16

Page 18: Opleidingsgids 2010-2011

Eugène Struijke-mail: [email protected]

Harold Ottene-mail: [email protected]

Dolf Pigmanse-mail: [email protected]

Alex Volke-mail: [email protected]

Maxime Vollerse-mail: m [email protected]

17

Page 19: Opleidingsgids 2010-2011

Projectbureau Beroepsonderwijs BedrijfslevenSVO werkt intensief samen met het Projectbureau Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (PBB). Demensen van deze organisatie met wie je het meest te maken hebt, worden hieronder voor-gesteld.

Directeur PBBFrans van Rooije-mail: [email protected]

Hoofd Training & OpleidingJos Mullere-mail: [email protected]

DeelnemersadministratieWendy Toonderse-mail: [email protected]

Loopbaanadviseur Bernd Beekmane-mail: [email protected]

Loopbaanadviseur Dave Dirkse-mail: [email protected]

18

Page 20: Opleidingsgids 2010-2011

Loopbaanadviseur Pieter Heuvelmanse-mail: [email protected]

Loopbaanadviseur Hein van Houte-mail: [email protected]

19

Page 21: Opleidingsgids 2010-2011

Bijlage 1: Algemene informatie over opleidingen bij het Fastservice Opleidingscentrum

Het SVO Fastservice Opleidingscentrum biedt mbo-opleidingen aan iedereen die in de fast-service werkt of wil gaan werken. Je krijgt een dag per week les en de rest van de week benje aan het werk in jouw leerbedrijf.

In het schema hieronder kan je zien welke mbo-opleidingen je bij het SVO Fastservice Oplei-dingscentrum kan volgen. Het SVO Fastservice Opleidingscentrum biedt de opleidingen opdrie niveaus aan, met de mogelijkheid om door te stromen naar het hbo (per februari 2011).

Niveau 2 leidt op tot medewerker en bij een opleiding op niveau 3 leer je voor 1e medewerker(meewerkend voorman/shiftmanager/shiftleader). De opleiding op niveau 4 leidt je op tot be-drijfsleider.

Carrièremogelijkheden binnen de fastservice

Wil je meer weten over een van deze opleidingen?Vraag je trainer/docent of loopbaanadviseur naar jouw opleidings- en/of doorstroommogelijk-heden.

Wil je meer informatie?Vraag de brochure via telefoonnummer 040 - 368 68 30, stuur een e-mail naar:[email protected]

of kijk op: www.fastserviceopleidingen.nl

20

Niveau 2 opleidingen Niveau 3 opleidingen Niveau 4 opleidingen HBO (Associate Degree; v.a. 2011)

Medewerker fastservice 1e medewerker fastservice Ondernemer fastserviceManager/Bedrijfsleider

Page 22: Opleidingsgids 2010-2011