Chris Nieuwsbrief november 2011

4
We spraken met Rob. Hij is preventiemede- werker bij De Hoop ggz en geeft meerdere keren per week voorlichting aan groepen kinderen, jongeren en volwassenen over de gevaren van verslavende middelen. Hij vertelt: “Alcohol, gamen en blowen zijn mo- menteel de meest populaire middelen onder jongeren. Vooral gamen is heel erg in op- komst. Er wordt veel reclame voor gemaakt en grof geld mee verdiend. De invloed van de media speelt daarbij ook een rol.” Goed inlezen Het is belangrijk om van jongs af aan te investeren in een goede relatie met je kinderen, waarbij je duidelijke grenzen stelt over middelen als alcohol, drugs en internet. Rob: “Het is daarbij wel van belang dat je als ouders goed inleest. Weet waar het kind zich mee bezig houdt. Bijvoorbeeld gamen: even een spelletje is natuurlijk niet verkeerd, maar blijf wel op de hoogte. Informeer naar het spel. Zo kun je je er zelf in verdiepen.” Vingertje “Het gevaar ligt op de loer dat je met het vingertje gaat wijzen, maar het is wel belangrijk om duidelijke regels te stellen als je kinderen en jongeren waarschuwt voor het gevaar van bijvoorbeeld alcohol en gamen. Probeer het wijzen met het vingertje zo veel mogelijk te voorkomen door genuanceerd te brengen wat de gevaren van verslaving zijn.” Grenzen bewaken Het is enerzijds heel belangrijk betrokken te blijven, niet te veroordelen, een luisterend oor te hebben en er voor iemand te zijn, maar, in geval van een kind dat verslaafd is, uw grenzen te bewaken. Rob: “Verslaving gaat voor alles, hierdoor is de kans groot dat het kind of de jongere misbruik gaat maken van de situatie. Kijk wel uit dat de afstand niet te groot wordt. Je kind moet weten dat je er bent. Als hij dan wil afkicken, weet hij in ieder geval altijd iemand om naar toe te gaan. Communicatie is het belangrijkst!” Alcohol, internet, gamen: het moet wel erg gek lopen willen kinderen en jongeren hier nooit mee te maken krijgen. Zo op het eerste gezicht is er niets mis met deze dingen, maar door veelvuldig gebruik kan het tot een verslaving leiden. Chris nieuwsbrief ‘Communicatie is het belangrijkst’ Hoe blijft u verslaving voor? Meer informatie Wilt u meer lezen over thema’s als alcohol, blowen en gamen? De Hoop ggz, waar Chris onderdeel van is, heeft over deze onderwerpen verschillende folders beschikbaar die u tot hulp kunnen zijn bij het voorlichten. U kunt deze digitaal bekijken op www.dehoop.org/preventie of opvragen via het Informatiecentrum van De Hoop (078 6111 222 of [email protected]). Ook kunt u bij ons terecht voor voorlichtingen over onder meer bovenstaande onderwerpen. Kijk voor meer informatie op www.chris.nl onder ‘aanbod’. Let op! Per 2012 veran- deringen omtrent de Chris Nieuwsbrief. Lees hier meer over op de achterzijde.

description

Chris Nieuwsbrief november 2011

Transcript of Chris Nieuwsbrief november 2011

We spraken met Rob. Hij is preventiemede-werker bij De Hoop ggz en geeft meerdere keren per week voorlichting aan groepen kinderen, jongeren en volwassenen over de gevaren van verslavende middelen. Hij vertelt: “Alcohol, gamen en blowen zijn mo-menteel de meest populaire middelen onder jongeren. Vooral gamen is heel erg in op-komst. Er wordt veel reclame voor gemaakt en grof geld mee verdiend. De invloed van de media speelt daarbij ook een rol.”

Goed inlezenHet is belangrijk om van jongs af aan te investeren in een goede relatie met je kinderen, waarbij je duidelijke grenzen stelt over middelen als alcohol, drugs en internet. Rob: “Het is daarbij wel van belang dat je als ouders goed inleest. Weet waar het kind zich mee bezig houdt. Bijvoorbeeld gamen: even een spelletje is natuurlijk niet verkeerd, maar blijf wel op de hoogte. Informeer naar het spel. Zo kun je je er zelf in verdiepen.”

Vingertje“Het gevaar ligt op de loer dat je met het vingertje gaat wijzen, maar het is wel belangrijk om duidelijke regels te stellen als je kinderen en jongeren waarschuwt voor het gevaar van bijvoorbeeld alcohol en gamen. Probeer het wijzen met het vingertje zo veel mogelijk te voorkomen door genuanceerd te brengen wat de gevaren van verslaving zijn.”

Grenzen bewakenHet is enerzijds heel belangrijk betrokken te blijven, niet te veroordelen, een luisterend oor te hebben en er voor iemand te zijn, maar, in geval van een kind dat verslaafd is, uw grenzen te bewaken. Rob: “Verslaving gaat voor alles, hierdoor is de kans groot dat het kind of de jongere misbruik gaat maken van de situatie. Kijk wel uit dat de afstand niet te groot wordt. Je kind moet weten dat je er bent. Als hij dan wil afkicken, weet hij in ieder geval altijd iemand om naar toe te gaan. Communicatie is het belangrijkst!”

Alcohol, internet, gamen: het moet wel erg gek lopen willen kinderen en jongeren hier nooit mee te maken krijgen. Zo op het eerste gezicht is er niets mis met deze dingen, maar door veelvuldig gebruik kan het tot een verslaving leiden.

Chris nieuwsbrief

‘Communicatie is het belangrijkst’

Hoe blijft u verslaving voor?

Meer informatieWilt u meer lezen over thema’s als alcohol, blowen en gamen? De Hoop ggz, waar Chris onderdeel van is, heeft over deze onderwerpen verschillende folders beschikbaar die u tot hulp kunnen zijn bij het voorlichten. U kunt deze digitaal bekijken op www.dehoop.org/preventie of opvragen via het Informatiecentrum van De Hoop (078 6111 222 of [email protected]). Ook kunt u bij ons terecht voor voorlichtingen over onder meer bovenstaande onderwerpen. Kijk voor meer informatie op www.chris.nl onder ‘aanbod’.

Let op! Per 2012 veran-

deringen omtrent de Chris Nieuwsbrief. Lees hier meer over op de

achterzijde.

Stel, God roept… u?

Ze hangen bij de bushalte, het park of in de straten van uw stad, dorp of wijk. Sigaretten in de hand, blikjes bier en Red Bull om zich heen, te harde muziek aan en met een brutale blik in de ogen. Op de één of andere manier geven ze voorbijgangers een ongemakkelijk gevoel. Als Jezus nu door onze straten zou lopen, wie zou Hij dan opzoeken?, vraag ik me wel eens af. Zou Hij contact met deze jonge mensen leggen?

Chris is een onderdeel van De Hoop ggz en wij ontmoeten dan ook vele mensen zoals Tim uit het interview hiernaast. Midden in de puinhopen van hun leven komen er in Gods Licht prachtige mensen te voorschijn. Vol hoop en kracht, bruikbaar in Zijn hand. Velen hebben eerder in hun leven op straat gehangen, zoals de jongeren in onze straten. Hoe zou hun leven zijn verlopen als iemand op dat moment al Gods Licht had laten schijnen? Als iemand naar ze had omgezien, aandacht en liefde had gegeven zonder oordeel? Dit is geen gemakkelijke roeping, maar wel één die recht uit Gods hart komt, is mijn overtuiging. Mocht u zich afvragen of God ú hiervoor roept, neemt u dit dan alstublieft serieus! Weet u niet wat u kunt doen? Er zijn zoveel mogelijkheden, wij helpen u graag op weg!

Wietske NoordzijCoördinator Chris

PRAKTISCH

Tim groeit op als de jongste in een gezin van vier kinderen. Hij komt in een klas terecht die al in de onderbouw veel rottigheid uithaalt. In groep vijf beginnen ze met het bellen van sekslijnen. Buiten schooltijd houden ze zich bezig met stelen, vandalisme en brandstichting. In groep acht beginnen ze te roken. Tim: “Intussen waren we ook al een paar jaar bezig met seksblaadjes. Gelukkig was er in die tijd nog geen internet met al die pornosites waar je nu makkelijk op kunt komen. Ik weet niet hoe het met ons zou zijn gegaan als we daar al zo jong bij hadden kunnen komen…”

Middelbare schoolIn de brugklas sluit Tim zich aan bij de groep rokers. Ze spijbelden regelmatig om te blowen. Tim: “Al vlug deed ik daar natuurlijk aan mee. Ik haalde zulke slechte cijfers, dat ik van school moest. Toen ging het heel snel bergafwaarts.” Zijn zus wordt in die periode ernstig ziek, waardoor het thuis niet lekker loopt. Tim: “Ik wilde mijn ouders niet lastig vallen met mijn problemen en zorgde ervoor dat ze niets in de gaten zouden krijgen.” In

Tim* (30) dacht dat het hem niet kon overkomen. Toch raakt hij in zijn tienerjaren ernstig verslaafd. Nog dagelijks ervaart hij de consequenties van de verkeerde keuzes die hij als tiener maakte.

het begin van de tweede klas beginnen ze in de groep met het drinken van bier. Ook gaan ze steeds verder in het experimenteren met drugs. “We gebruikten ook hallucinerende drugs. Om mijn angst te onderdrukken, begon ik steeds meer te blowen en te drinken. Als ik dat gedaan had, durfde ik alles.”

Dubbelleven“Intussen ging ik nog wel netjes elke zondag braaf met mijn ouders mee naar de kerk, dat was een verplichting. Daarover loog ik dan weer tegen mijn vrienden. Ik leidde in die periode echt een dubbelleven. Door de jaren heen was ik er zo handig in geworden om te liegen, dat het bijna automatisch ging. In de cultuur van mijn opvoeding kwam het

“Een verslaving begint klein en onschuldig’

Twee meisjes die beiden in een gesloten afdeling zitten voor behandeling. Ze lijken alle moed en vertrouwen verloren te hebben. Aan allebei is veel verteld over de Here Jezus en ook hebben we voorgelezen uit de Bijbel. Wilt u bidden voor troost, moed en kracht voor deze meisjes? Dat ze volhouden en leren vertrouwen op de Here?

De Kajuit? Deze verslavingskliniek van De Hoop ggz is speciaal voor kinderen en jongeren. Wilt u bidden voor de kinderen en jongeren die hier opgenomen zijn, dat ze bevrijd zullen worden van hun verslaving en bovenal dat ze de Here Jezus zullen leren kennen?

Els (15). Ze wordt thuis misbruikt, maar vindt dit zelf niet vreemd omdat ze niet anders gewend is. Haar vader, bij wie ze woont, heeft haar veel leugens verteld. Telefonisch hebben we een lang en goed gesprek gehad met Els en we hebben haar verteld wie de Here voor haar wil zijn. Wilt u bidden dat Els de waarheid zal leren kennen en vooral de waarheid van Christus?

Wilt u met ons bidden voor:

Een tiener die regelmatig de chat bezoekt. Ze ziet het leven niet meer zitten. Tijdens de gesprekken proberen we haar te bemoedigen en te wijzen op de liefde van de Heer voor haar. Bidt u met ons mee dat deze boodschap in haar hart vrucht mag dragen?

Tim vertelt hoe hij in zijn jeugd verslaafd raakte aan alcohol, blowen en porno

“Ik wilde mijn ouders niet lastig vallen met mijn problemen en zorgde ervoor dat ze niets in de gaten zouden krijgen”

trouwens veel voor dat mensen de sociaal wenselijke antwoorden gaven en zich voordeden als keurig, in plaats van open te zijn over wat er echt in hen omging.”

OmmekeerOp zijn achttiende wil Tim niet meer met zijn ouders mee op vakantie. Zijn ouders geven hem op voor een christelijke jongerenreis. Hij stemt er mee in zonder er echt goed over na te denken. “Die vakantie werd een hel. Ik moest twee weken heel actief en sportief bezig zijn, terwijl mijn lijf schreeuwde om drugs en alcohol.” Eén van de reisleiders prikt door al zijn maskers heen. Hij laat Tim opnieuw kennis maken met God. In die vakantie geeft Tim zijn hart aan de Heer en neemt zich voor om nooit meer iets te gebruiken.

TerugvalMet Gods hulp lukt het Tim om een half jaar niet te drinken en te blowen. Na een half jaar denkt hij weer één biertje en blowtje aan te kunnen. “In korte tijd heb ik toen de schade van dat half jaar helemaal ingehaald. Toen is mij verteld door een arts dat ik

geen alcohol meer mocht, omdat mijn organen op het punt stonden kapot te gaan.” In die tijd leert hij zijn vrouw kennen. “Ik heb haar toen niet verteld wat er allemaal was gebeurd en hoeveel moeite ik moest doen om van de alcohol en de porno af te blijven. Twee jaar geleden viel ik terug in de porno.”

HerstelDoor de terugval komt het gevoel van niet goed genoeg zijn opeens hard terug. Hij realiseert zich dat hij hulp nodig heeft. Sindsdien gaat hij elke week naar Stay Clean, waar (ex-)verslaafden elkaar bemoedigen en delen hoe de week gaat. “Als ik terugkijk op mijn leven zie ik hoe God mij heeft beschermd en hoe Hij mij steeds weer terug heeft gezet op het juiste spoor. Ik richt mijn leven nu zo veilig mogelijk in, om de kans dat ik ooit weer in de verleiding kom, zo klein mogelijk te houden. Een verslaving begint altijd zo klein en onschuldig, maar het is onkruid dat je zaait.”

*Tim heet in werkelijkheid anders

GebedspuntenDe gebedspunten van deze maand treft u aan op www.chris.nl.

“Een verslaving begint klein en onschuldig’

Wilt u met ons danken voor:

De teamavonden bij de contactpunten van Chris. Deze avonden, waarin het telefoon- en chatwerk centraal staan, zijn fijne avonden van contact en bemoediging. Wilt u danken voor de eenheid die we mogen ervaren in Christus?

Tim vertelt hoe hij in zijn jeugd verslaafd raakte aan alcohol, blowen en porno

De Chriscursus kinder- en tienerpastoraat. Deze is onlangs van start gegaan met weer een heel aantal cursisten. We zijn hier dankbaar voor. Dankt u mee?

Tips van Tim voor ouders

“Zorg dat je een open relatie hebt met je kind en dat alles bespreekbaar is. Laat je kinderen ervaren dat ze goed genoeg zijn. Weet wie de

vrienden van je kinderen zijn en wees gastvrij voor ze, want op die manier kun je invloed hebben op het groepsproces. Je weet een beetje wat er leeft en daar kun je het met je kind over hebben. Als je een kind heb met verslaving, zoek dan hulp. Hoe eerder, hoe beter.

Want als je kind verslaafd is aan het één en dat controleer je, dan zet je kind een masker op en

komt er een andere verslaving voor in de plaats”, aldus Tim.

Bert. Hij heeft veel vragen over het geloof en over de ziekte van zijn moeder. We mogen hem steeds helpen, onder meer door voor hem te bidden. Wilt u danken voor dit contact?

projecten voor kinderen, tieners en ouders. Meer informatie op www.dehoop.org. De website van Chris is www.chris.nl.

REDACTIEWietske Noordzij (hoofdredacteur)Nadia van Noppen (eindredactie)Medewerkers van De Hoop Media (opmaak)

REDACTIEADRES Provincialeweg 70, 3329 KP in DordrechtTelefoon: (078) 6 111 356E-mail: [email protected]

Het werk van Chris wordt financieel ondersteund door Stichting Vrienden van de Hoop. Deze stichting is in het bezit van het CBF-keur en het RfB-keurmerk en is door de Belastingdienst erkend als ANBI. Giften voor Chris kunnen worden overgemaakt op rekeningnummer 3112 ten name van Vrienden van De Hoop inzake Chris.

DRUK De Hoop Grafisch CentrumProvincialeweg 86 3329 KP DORDRECHTTelefoon: (078) 6 111 333E-mail: [email protected]

Chris… Wat er ook met je is!0800-63 123 00, www.chris.nl, [email protected]

Giften Juni € 24.172,-Juli € 15.987,-Augustus € 17.726,-

Bedankt voor uw gift!

CHRIS NIEUWSBRIEFMaandelijkse uitgave van De Hoop ggz (www.dehoop.org). Chris is onderdeel van de kinder- en jeugdzorg van De Hoop ggz. De Hoop biedt kinder-, jeugd- en volwassenenzorg op het gebied van psychosociale, psychiatrische en verslavingsproblematiek. Ook biedt De Hoop re-integratietrajecten en heeft zij preventie-

ADRESWIjzIgINg? Stuur een e-mail naar: [email protected] of bel naar: (078) 6 111 355.

Verschijning Chris Nieuwsbrief wijzigt per 2012

Het werk van Chris blijft groeien. Het aantal bellers naar de Chris-lijn stijgt enorm en ook de Chris Chat is door kinderen en jongeren

steeds beter te vinden. Daarnaast komen er in het land steeds meer contactpunten bij, waar we vrijwilligers kunnen toerusten voor het

bel-, chat-, en mailwerk. Hier zijn we erg dankbaar voor!

Chris groeit harder dan de giftenstroom. Daarom hebben we gekeken wat we kunnen veranderen, zodat we uw giften kunnen gebruiken voor waar Chris zich het

meest toe geroepen voelt: omzien naar kinderen en jongeren. We hebben het besluit genomen om de Chris Nieuwsbrief minder vaak te laten verschijnen, om op die manier geld en het milieu te (be)sparen.

Vanaf 2012 zal deze Nieuwsbrief daarom zevenmaal per jaar verschijnen in plaats van de gebruikelijke elf keer. Als u in de afgelopen vijf jaar Chris op enige wijze financieel heeft ondersteund, ontvangt u alle nummers. Is dit niet het geval, dan ontvangt u twee uitgaven per jaar (alle uitgaven zullen wel op www.chris.nl verschijnen). Dit zijn dubbeldikke nummers, die u naast de gebruikelijke rubrieken bijvoorbeeld ook een kijkje achter de schermen geven bij het werk van Chris. We vinden het belangrijk om, of u nu wel of niet geeft, u op de hoogte te houden over het werk.

Bent u niet in de gelegenheid om te doneren, maar wilt u toch alle nummers blijven ontvangen? Of wilt u de Chris Nieuwsbrieven in het vervolg digitaal ontvangen in plaats van door de brievenbus? Vul dan het formulier op de adresdrager in en stuur dit naar ons op. Hartelijk dank voor uw betrokkenheid bij Chris!

In de praktijkOnlangs ontvingen we een bericht van een gebedsvrijwilliger. Ze vertelt: “Al heel lang weet ik mij betrokken bij Chris, eigenlijk al vanaf de oprichting. Maar het luisteren naar kinderen en tieners in hun nood via telefoon of chat is niet echt iets wat ik zomaar kan of doe. Daarom ben ik zo dankbaar dat er sedert een jaar of tien de mogelijkheid bestaat om maandelijks te bidden voor kinderen/tieners die hulp hebben gezocht bij Chris.”

“Gebedsvrijwilliger zijn is heel belangrijk en noodzakelijk, want gebed is het draagvlak onder al het Chriswerk. Vroeger al, maar nu des te meer. We merken dat de nood steeds groter wordt en de problematiek steeds complexer. Daarom is het nodig dat ook het gebed voor Chris geïntensiveerd wordt. Misschien vindt u het ook moeilijk om daadwerkelijk kinderen en tieners te woord te staan. Overweeg dan eens om gebedsvrijwilliger te worden. De gebedspunten worden maandelijks aangeleverd en je kunt van uit je eigen huis een medewerker zijn. Op het tijdstip dat het jezelf het beste uitkomt. Wilt u er eens voor bidden of dit misschien iets voor u is? Ik wens u van harte Gods zegen toe.”

Mooie quoteLianne (6) heeft een zusje gekregen, dat korte tijd na de geboorte moet worden geopereerd aan haar hartje. Haar moeder (vrijwilligster bij Chris) heeft Lianne uitgelegd wat er gaat gebeuren. Lianne zegt dan: “Als de dokters Willemijns hartje open maken, zien ze zo de Here God zitten!”