Chris nieuwsbrief feb 2010

4
Veel getrouwde mensen denken er glimlachend aan terug: hun verkeringstijd. Vlinders in de buik, helemaal verliefd. Helaas kunnen jongeren als ze verkering krijgen, ook met heel andere zaken te maken krijgen, bijvoorbeeld een vriend (of vriendin) die gewelddadig is. Chris nieuwsbrief 21ste jaargang • nummer 1 • februari 2010 Relatiegeweld onder jongeren komt erg vaak voor. Het probleem is zo groot dat de GGD van de regio Rotterdam-Rijnmond onlangs een telefoonlijn opende en een website opstartte waar slachtoffers terecht kunnen. Uit onderzoek in deze regio blijkt dat één op de vijf jongeren geconfronteerd wordt met geweld in een relatie. In Rotterdam gaat het naar schatting om zo’n 5200 jongeren van dertien tot zestien jaar. Ongeveer 84 procent van de slachtoffers van relatiegeweld is vrouwelijk. Normaal Vooraf is niet in te schatten of een jongen gewelddadig zal worden. Meestal begint het contact als een normale verliefdheid. Langzamerhand verandert de relatie echter. Hij begint dan bijvoorbeeld extreem jaloers te reageren als zijn vriendin aandacht krijgt van een andere jongen, of gewoon een keertje iets met haar vriendinnen wil ondernemen in plaats van met hem. Andere dingen die hij kan doen is haar belachelijk maken in het openbaar. Dit escaleert steeds verder: hij kan haar gaan slaan en proberen haar, met woorden of door agressie, te dwingen tot seks. Loverboys Gewelddadige jongens die de afgelopen jaren veel aandacht hebben gekregen in de media zijn loverboys. Zij doorlopen heel bewust het proces dat ook plaatsheeft in een “gewone” relatie die gewelddadig wordt. Loverboys zoeken expres jonge meisjes uit die onzeker over zichzelf Verkering en geweld zijn. Zo’n meisje overladen ze met mooie verhalen, complimentjes, leuke uitjes en dure cadeautjes. Maar opeens is de jongen niet meer zo aardig. Hij vertelt haar bijvoorbeeld dat ze hem die dure cadeaus moet terugbetalen. Het geld ervoor moet ze verdienen door naar bed te gaan met andere mannen. Het meisje is dan vaak al zo verliefd geworden op de jongen dat ze alles gelooft wat hij zegt. En zo komt het meisje langzamerhand in de prostitutie terecht. Internet Loverboys verleggen steeds vaker hun werkterrein naar het internet om slachtoffers te ronselen voor hun afperspraktijken. Via zoekmachines lukt het loverboys vrij gemakkelijk om ongemerkt meisjes te selecteren op leeftijd, geslacht, woonplaats en zelfs opleidingsniveau. Bovendien geven de meisjes zich via internet sneller bloot, soms letterlijk, waardoor loverboys een middel in handen krijgen om de meisjes af te persen. Gelukkig zijn er op internet ook steeds meer sites die jongeren waarschuwen tegen de gevaren van loverboys en geweld in relaties bespreekbaar maken. Jammer genoeg wordt op deze sites vrije seks vaak heel normaal gevonden.

description

Chris nieuwsbrief feb 2010

Transcript of Chris nieuwsbrief feb 2010

Page 1: Chris nieuwsbrief feb 2010

Veel getrouwde mensen denken er glimlachend aan terug: hun verkeringstijd. Vlinders in de buik, helemaal verliefd. Helaas kunnen jongeren als ze verkering krijgen, ook met heel andere zaken te maken krijgen, bijvoorbeeld een vriend (of vriendin) die gewelddadig is.

Chris nieuwsbrief 21ste jaargang • nummer 1 • februari 2010

Relatiegeweld onder jongeren komt erg vaak voor. Het probleem is zo groot dat de GGD van de regio Rotterdam-Rijnmond onlangs een telefoonlijn opende en een website opstartte waar slachtoff ers terecht kunnen. Uit onderzoek in deze regio blijkt dat één op de vijf jongeren geconfronteerd wordt met geweld in een relatie. In Rotterdam gaat

het naar schatting om zo’n 5200 jongeren van dertien tot zestien jaar. Ongeveer 84 procent van de slachtoff ers van relatiegeweld is vrouwelijk.

NormaalVooraf is niet in te schatten of een jongen gewelddadig zal worden. Meestal begint het contact als een normale verliefdheid. Langzamerhand verandert de relatie echter. Hij begint dan bijvoorbeeld extreem jaloers te reageren als zijn vriendin aandacht krijgt van een andere jongen, of gewoon een keertje iets met haar vriendinnen wil ondernemen in

plaats van met hem. Andere dingen die hij kan doen is haar belachelijk maken in het

openbaar. Dit escaleert steeds verder: hij kan haar gaan slaan en proberen

haar, met woorden of door agressie, te dwingen tot seks.

LoverboysGewelddadige jongens die de afgelopen jaren veel aandacht hebben gekregen in de media zijn loverboys. Zij doorlopen heel bewust het proces dat ook

plaatsheeft in een “gewone” relatie die gewelddadig wordt.

Loverboys zoeken expres jonge meisjes uit die onzeker over zichzelf

Verkering en geweld

zijn. Zo’n meisje overladen ze met mooie verhalen, complimentjes, leuke uitjes en dure cadeautjes. Maar opeens is de jongen niet meer zo aardig. Hij vertelt haar bijvoorbeeld dat ze hem die dure cadeaus moet terugbetalen. Het geld ervoor moet ze verdienen door naar bed te gaan met andere mannen. Het meisje is dan vaak al zo verliefd geworden op de jongen dat ze alles gelooft wat hij zegt. En zo komt het meisje langzamerhand in de prostitutie terecht.

InternetLoverboys verleggen steeds vaker hun werkterrein naar het internet om slachtoff ers te ronselen voor hun afperspraktijken. Via zoekmachines lukt het loverboys vrij gemakkelijk om ongemerkt meisjes te selecteren op leeftijd, geslacht, woonplaats en zelfs opleidingsniveau. Bovendien geven de meisjes zich via internet sneller bloot, soms letterlijk, waardoor loverboys een middel in handen krijgen om de meisjes af te persen. Gelukkig zijn er op internet ook steeds meer sites die jongeren waarschuwen tegen de gevaren van loverboys en geweld in relaties bespreekbaar maken. Jammer genoeg wordt op deze sites vrije seks vaak heel normaal gevonden.

Page 2: Chris nieuwsbrief feb 2010

Verkering en geweld: wat doet u als ouder?

Wilt u met ons bidden voor:

Heeft u ooit gehoord van Rihanna en Chris Brown? Als u tieners in huis heeft, of het showbizznieuws volgt, mogelijk wel. Anders is het misschien langs u heen gegaan. Deze twee ‘sterren’ waren enige tijd geleden in het nieuws vanwege het geweld in hun relatie. Als je zoiets leest lijkt het een ver van ons bed show, want het gaat over popsterren en die hebben toch niets met ons te maken? Dat is wel zo, maar ook in gewone verkeringsrelaties blijkt geweld steeds vaker een thema te zijn. En dan komt het ineens veel dichterbij als je zoon of dochter verkering krijgt. Het valt bijna niet te rijmen: verliefdheid, houden van en geweld. Iets of iemand waar je van houdt wil je toch beschermen? Maar in een samenleving waar steeds meer mensen alleen maar uit zijn op hun eigen genot en vervulling van eigen genoegens, telt het welzijn van de ander steeds minder. De kinderen die nu opgroeien worden daar dagelijks mee geconfronteerd. Wie toont hen nog een ander beeld? Wat moet je als kind als je steeds te zien krijgt dat het recht van de sterkste zegeviert en geen andere voorbeelden meer ziet en leest? Dan ga je je ook zo gedragen!

Hoe anders is het voorbeeld dat de Here Jezus ons heeft voorgehouden en waarvan wij geacht worden het na te volgen. Hij kwam niet om te overheersen, maar om te dienen en Zijn leven te geven als losprijs voor velen (Mattheüs 20:28). Dat is het voorbeeld dat onze kinderen nodig hebben: elkaar dienen tot eer van God.

Gods zegen gewenst,

Rob HondsmerkDirecteur Kinder- en Jeugdzorg

PRAKTISCH

We kijken in dit artikel voornamelijk naar meisjes die slachtoff er worden van geweld door jongens. Dit komt vaker voor dan het omgekeerde, maar er zijn ook relaties waarin een meisje gewelddadig is.

Geduldig en liefdevolZodra u geweld vermoedt, in welke vorm dan ook, is het heel belangrijk dat u met uw kind gaat praten. De toon waarop u het gesprek aangaat, is cruciaal. Boze beschuldigingen aan het adres van haar vriend zullen waarschijnlijk niet helpen, hoe terecht ze ook zijn. Aan de ene kant is er door haar verliefdheid vaak een groot gevoel van solidariteit voor de jongen in kwestie. Ook al kent ze hem nog niet lang, ze geeft oprecht om hem. Ze wil niet horen dat hij niet goed voor haar is. Aan de andere kant zijn er gevoelens van schaamte over wat haar overkomt, waardoor ze niet graag over

het geweld zal praten. Wees geduldig en liefdevol. Kijk uit met hoe u over de jongen praat, zodat uw kind geen partij kiest voor de dader.

Verbaal geweldHoewel het belangrijk is geduldig te zijn, is het tegelijkertijd essentieel dat de relatie zo kort mogelijk duurt. Lichamelijk geweld en verbaal geweld gaan vaak samen. Een jongen die slaat, doet dit meestal niet alleen met zijn handen, maar ook met zijn mond. In dit soort ongezonde relaties zien we vaak dat de dader het zelfvertrouwen van zijn slachtoff er subtiel ondermijnt, waardoor het meisje onzekerder over zichzelf wordt en het steeds moeilijker vindt los te komen van de jongen. Een vrouw die uiteindelijk trouwde met een man die haar sloeg en met woorden vernederde, zei daarover: “De woorden waren eigenlijk het ergst. Op een gegeven moment

Uw tiener is verliefd, misschien wel voor de eerste keer. Ze heeft vlinders in haar buik, kan over niemand anders praten dan over “hem”. Leuk om mee te maken. Maar wat doet u als u de indruk krijgt dat die zogenaamde leuke jongen uw dochter slaat of op andere manieren gewelddadig is? Het eerste wat u als ouder natuurlijk wilt, is dat het geweld stopt. Gaat u naar de politie? Spreekt u de dader toe? Gaat u met zijn ouders praten? Dat zijn vragen die per situatie verschillen. Wat echter ook heel belangrijk is: hoe begeleidt u uw kind in deze moeilijke situatie?

Marlies. Dit dertienjarige meisje is opgenomen in De Kiel. Ze heeft voor haar opname veel occulte ervaringen opgedaan. Zij komt nu veel meer in aanraking met het geloof en vindt het moeilijk om een duidelijke keuze te maken voor de Heer. Wilt u bidden dat ze de juiste keuze maakt en dat ze meer zal gaan begrijpen wie God is en wat er in de Bijbel staat?

opname veel occulte ervaringen opgedaan.

Teun. Hij is tien jaar en heeft te horen gekregen dat hij met HIV besmet is door seksueel misbruik. Hij heeft regelmatig contact met ons en kan maar moeilijk aanvaarden dat er een God is die voor hem wil zorgen. Wilt u voor hem bidden?

Wilt u blijven bidden voor de meiden die eetproblemen hebben? Deze meiden denken erg negatief over zichzelf. Bid ook voor wijsheid voor de medewerkers die met hen bellen en chatten.

Twee tieners met wie wij via de chat contact hadden. Ze zijn nu opgenomen in een kliniek. Wilt u bidden dat de hulp die ze daar krijgen goed voor hen is en dat ze het leven daarna weer aankunnen? Bid vooral dat de liefde van de Heer die ze mochten proeven op de chat in hun harten landt.

Page 3: Chris nieuwsbrief feb 2010

ga je geloven dat je zelf niets kunt. Je wordt helemaal van hem afhankelijk.” Iedere ouder wil zo’n situatie natuurlijk voorkomen. Laat de kwestie dus niet te lang op zijn beloop.

VeiligheidAls uw kind te maken krijgt met geweld is het van groot belang dat u haar een gevoel van veiligheid geeft. Laat merken, door woord en gedrag, dat ze veilig bij u is. Daardoor zal ze sneller bereid zijn over het geweld te praten en u de kans geven haar te helpen. Nog beter is het met uw kinderen over geweld in relaties te praten, vóórdat ze er mogelijk mee geconfronteerd worden. Enkele maanden geleden was de onder jongeren populaire zangeres Rihanna in het nieuws omdat zij in elkaar geslagen was door haar vriend, zanger Chris Brown. Vraag uw kinderen bijvoorbeeld naar dat verhaal. Zij weten er waarschijnlijk van, en het is een manier om het onderwerp bespreekbaar te maken. Verder doet goed voorbeeld goed volgen. Als uw kind ziet dat in uw relatie met uw huwelijkspartner confl icten zonder geweld worden opgelost, zal het voor haar onnatuurlijker zijn als haar vriend wel geweld gebruikt. Helaas merken we maar al te vaak dat kinderen die opgroeien in een gewelddadige thuissituatie, later meer kans lopen dat ze relaties aangaan met partners die ook gewelddadig zijn.

Beschermd door GodNatuurlijk ligt de grootste veiligheid bij de Heer. Vertel uw kind dat ze door Hem

Verkering en geweld: wat doet u als ouder?

De vier nieuwe telefoonmedewerkers en vijf chatmedewerkers die inmiddels meedraaien in het team.

Wilt u met ons danken voor:

De openheid en de goede, serieuze gesprekken die we via de chat hebben. We merken dat door tijd te nemen voor de jongeren ze heel open tegen ons zijn. Daardoor mogen we hen adviseren en op hun Hemelse Vader wijzen.

beschermd wordt en haar zorgen op Hem kan afwentelen. Een mooi voorbeeld waarin deze veiligheid wordt beschreven is Psalm 91:4. “Met zijn vlerken beschermt Hij u, en onder zijn vleugelen vindt gij een toevlucht; zijn trouw is schild en pantser.” Ook zelf is het bemoedigend om te weten dat u er in deze moeilijke situatie niet alleen voor staat!

De gebedsdag die in december georganiseerd werd. Hierbij waren veel gebedsvrijwilligers aanwezig om elkaar te bemoedigen. We zijn dankbaar voor iedereen die biddend achter ons werk staat. Het is fi jn om de eenheid in Christus te bemerken.

Page 4: Chris nieuwsbrief feb 2010

CHRIS NIEUWSBRIEFMaandelijkse uitgave van De Hoop ggz (www.dehoop.org). Chris is onderdeel van de Kinder- en Jeugdzorg van De Hoop ggz. De Hoop biedt kinder-, jeugd- en volwassenenzorg op het gebied van psychosociale, psychiatrische en

verslavings-problematiek. Ook biedt De Hoop re-integratietrajecten en heeft zij preventie-projecten voor kinderen, tieners en ouders. Meer informatie op www.dehoop.org. De website van Chris is www.chris.nl.

REDACTIERob Hondsmerk (hoofdredacteur)Els van Weijen (eindredactie)Medewerkers van De Hoop Media (opmaak)

REDACTIEADRES Provincialeweg 70, 3329 KP in DordrechtTelefoon: (078) 6 111 356E-mail: [email protected]

AANSPRAKELIJKHEIDRedactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de uitspraken van (ex)cliënten van De Hoop/Chris

in de Chris Nieuwsbrief. Vóór verschijning zijn zij akkoord gegaan met publicatie van deze uitspraken. Niets uit deze uitgave mag openbaar worden gemaakt door middel van druk, microfi lm of op welke wijze ook, zonder toestemming van de redactie.

DRUK De Hoop Grafi sch CentrumProvincialeweg 86a, 3329 KP DORDRECHTTelefoon: (078) 6 111 333E-mail: grafi [email protected] schcentrum.nl

‘Rondom het Kind’: conferentie voor kinderwerkers, ouders en beleidsmakers

Chris werkt samen met Stichting Opwekking en de Evangelische Alliantie (EA), CGJO, IBB, Ark Media en Ezra op 26 en 27 maart 2010 aan de conferentie ‘Rondom het Kind’. Het is voor het eerst dat er een tweedaagse conferentie is waar verschillende groepen die bij kinderen betrokken zijn, samen komen. Ouders, kinderwerkers, leerkrachten en beleidsmakers in kerken en op scholen ontmoeten elkaar in Ede rondom vraagstukken op het gebied van visie, geloofsoverdracht en geloofsopvoeding.

Naast plenaire bijeenkomsten biedt de conferentie diverse lezingen voor kleinere groepen, workshops, ontmoetingen met professionals, speeddate-sessies en een informatiemarkt met allerlei praktische informatie rondom het kind.

De eerste spreker is inmiddels geboekt. Bob Hartman (VS) is voorganger van een gemeente en professioneel verhalenverteller voor jong en oud. Hij reist de hele wereld over om verhalen te vertellen maar ook om workshops te geven over de kunst van het vertellen. In zijn eigen gemeente in Pittsburgh heeft het kind een belangrijke plaats. Onder de naam All Age Worship worden er bijvoorbeeld regelmatig diensten voor alle leeftijden gehouden.

De kosten voor de conferentie variëren van € 25 (avond), € 45 (dag) tot € 75 voor het volledige programma (exclusief maaltijden en overnachting). Bij aanmelding voor 15 februari geldt een vroegboekkorting. De conferentie wordt gehouden in De Schuilplaats, Ede. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.rondomhetkind.info

2 februari Family Builders (2), Goor3 februari Leefwereld jongeren, Rotterdam5 februari Kind en Eigenwaarde, Gorinchem10 februari Family Builders (2), Dedemsvaart11 februari Communicatie, Stolwijk15 februari Geloofsopvoeding, Almere16 februari Belevingswereld kinderen en tieners, Goes Family Builders (3), Goor23 februari Invloed media, Hardinxveld-Giessendam

Voor meer informatie over deze spreekbeurten en presentaties kunt u contact opnemen met ons Informatiecentrum via telefoonnummer: (078) 6111 222.

Vrijwilligers gevraagd voor de Opwekkings-conferentieVan 21 tot en met 24 mei wordt de jaarlijkse Pinksterconferentie voor de 39e keer georgani-seerd. Chris is hierbij verantwoordelijk voor de nazorg op het kinderterrein. Iedere dag komen er zo’n 3000 kinderen in verschillende tenten om met elkaar bezig te zijn rond de Bijbel, te zingen, te bidden en samen leuke dingen te beleven. Naast dit feestelijke gebeuren willen we beschikbaar zijn voor kinderen met problemen of kinderen die gewoon met iemand willen praten of bidden. En daar hebben we ongeveer vijftig vrijwilligers voor nodig die een dag(deel) of de hele conferentie ons willen helpen. Wilt u dat doen? Aanmelden kan telefonisch op 078-6315572 of per mail naar [email protected]. Alvast bedankt!

Giften Oktober NovemberChris algemeen € 19.682,- € 20.583,-De Weg kwijt € 101,- € 101,-Telfonische hulplijn € 25,- € 525,-

Bedankt voor uw gift!

Ag

en

da