Case uitwerking concurrentieanalyse Web viewDoor het toenemende belang van cross channel retail is...

of 11 /11
CASE UITWERKING CONCURRENTIEANALYSE Gemaakt door: Tom de Jong Leon den Hollander Stijn Hoeben Groep 14 Gemaakt voor: Groep 13

Embed Size (px)

Transcript of Case uitwerking concurrentieanalyse Web viewDoor het toenemende belang van cross channel retail is...

Page 1: Case uitwerking concurrentieanalyse Web viewDoor het toenemende belang van cross channel retail is het voor Jamin noodzakelijk om naast de offline marketing mogelijkheden, ook de ...

Case uitwerking concurrentieanalyse

Gemaakt door: Tom de JongLeon den Hollander Stijn HoebenGroep 14

Gemaakt voor:Groep 13

Page 2: Case uitwerking concurrentieanalyse Web viewDoor het toenemende belang van cross channel retail is het voor Jamin noodzakelijk om naast de offline marketing mogelijkheden, ook de ...

Briefing Jamin

AchtergrondJamin is de specialzaak in schepsnoep, chocolade, ijs, noten, koek en banket. Cornelis Jamin opende zijn eerste Jamin winkel in 1883 in Nederland. Na deze opening breidde Jamin uit tot 50 filialen in 1907 en 100 filialen in 1917. Het hoogtepunt werd bereikt in de jaren vijftig en zestig. In die tijd waren er meer dan 600 filialen verspreid over heel Nederland. Jamin richtte zich op ‘dames van stand’ en schoolkinderen.

Door de intrede van supermarkten ontstond een kentering in de ongeremde groei. In 2007 nam een groep investeerders Jamin over. Het doel van deze investeerders was om Jamin opnieuw op de kaart te zetten. Het winkelbeeld en de uitstraling van de verpakkingen werd veranderd. Daarnaast werden er in 2009 een aantal nieuwe producten geïntroduceerd. Ook werd in juli 2009 de webwinkel gelanceerd.

De 103 winkels die Jamin door het hele land heeft worden bijna allemaal gerund door franchisenemers. Van de 103 winkels zijn er 99 franchisenemers. Deze formule bestaat sinds 1985.

Aanleiding

Een belangrijke trend op het gebied van Retail is cross channel retail. Dit houdt in dat consumenten zowel offline als online oriënteren en kopen. Wanneer retailers niet op deze trend inspelen verliezen zij de aansluiting met klanten (ABN AMRO Bank N.V., 2011).

Jamin richt zich vooral op offline campagnes. Maar de laatste jaren wordt online ook steeds meer actie ondernomen. Zo is in 2012 de webshop gelanceerd en is men steeds actiever op social media geworden. Facebook, Pinterest en YouTube zijn daar voorbeelden van. Daarnaast werkt Jamin samen met vloggers om haar nieuwe producten onder de aandacht te brengen bij haar doelgroep. De doelgroep waarop Jamin zicht richt zijn jongeren in de leeftijdscategorie van 12 t/m 20 jaar. Jamin heeft op dit moment geen online marketing strategie en zet social media kanalen ad-hoc in.

Door het toenemende belang van cross channel retail is het voor Jamin noodzakelijk om naast de offline marketing mogelijkheden, ook de online mogelijkheden te benutten. Door de website te optimaliseren kan de doelgroep van Jamin beter online oriënteren en kopen. Dit zal leiden tot meer online omzet.

Probleemstelling

Hoe kan Jamin haar online omzet verhogen?

Doelstelling

Voor februari 2016 een strategisch online marketing plan opleveren met daarin een advies hoe Jamin meer online omzet kan genereren. Subdoelstellingen hiervan zijn het aantal websitebezoekers verhogen, het aantal bekeken productpagina’s verhogen en de websiteduur verlengen.

Page 3: Case uitwerking concurrentieanalyse Web viewDoor het toenemende belang van cross channel retail is het voor Jamin noodzakelijk om naast de offline marketing mogelijkheden, ook de ...

Taak OmschrijvingConcurrentieanalyse: Analyseer de belangrijkste online concurrenten van Jamin.

Identificeer de belangrijkste online concurrenten.

Specificeer 5 doelstellingen waaraan het moet voldoen:

1- Concurrentie strategie Welke strategieën zijn er en welke worden door de concurrenten gehanteerd?

2- Positie Wat is de positie van Jamin in de markt ten opzichte van concurrenten? Wat zijn de USP’s van de concurrenten? Wat is het marktaandeel?

3- Doelgroep Wat is de doelgroep van de concurrent? Via welke kanalen worden deze bereikt?

4- Assortiment (Leveranciers) Welke producten en/of diensten hebben de concurrenten? Welke prijzen hanteren zij? Wat is het verdienmodel?

5- Minimum orderbedrag, levertijd en verzendkosten

Is er een minimumorderbedrag en hoe hoog is dit? Zijn er verzendkosten en tot welk bedrag?Hoe lang is de levertijd?

6- Vindbaarheid en adverteren via google Adverteren de concurrenten online? (SEA, social media, remarketing) Op welke zoekwoorden worden de concurrenten gevonden?

7- Interactie via social media Op welke platforms zijn de concurrenten actief? Vindt er interactie plaats tussen de concurrenten en haar consumenten?

Page 4: Case uitwerking concurrentieanalyse Web viewDoor het toenemende belang van cross channel retail is het voor Jamin noodzakelijk om naast de offline marketing mogelijkheden, ook de ...

1. Welke strategieën zijn er en welke worden door de concurrenten gehanteerd?

Er zijn verschillende concurrentiestrategieën die bedrijven kunnen hanteren om zo zichzelf te onderscheiden van haar concurrenten. Porter heeft aan de hand van een model een aantal concurrentiestrategieën bedacht. De drie concurrentie strategieën zijn kostenleiderschap, differentiatie en focus. Hierbij wordt er gekeken of een bedrijf zich richt op de totale markt of een bepaald segment. Kostenleiderschap houdt in dat een bedrijf haar producten voor de laagste prijs aanbiedt. Dit kan zij realiseren door het drukken van verschillende kosten. Hiermee wordt bedoeld dat de logistiek van een bedrijf zo op elkaar aangepast is dat een bedrijf kosten kan besparen. De concurrentie strategie differentiatie houdt in dat een bedrijf een veelzijdig en diep assortiment aanbiedt. Dit kan ook inhouden dat een bedrijf zich focust op een uniek beeld van de organisatie. De laatste concurrentiestrategie is ‘’focus’’. Hiermee wordt bedoeld dat een bedrijf zich niet richt op de totale markt maar alleen op een bepaalde niche markt. Een gevaarlijke valkuil voor bedrijven is dat men ‘’Stuck-in-the-middle’’ raakt. Dit houdt in dat een bedrijf zich niet focust op een aspect van het bedrijf maar juist er meer tussen in hangt.

Aan de hand van het model van Porter kan er gezegd worden dat Jamin de differentiatie strategie hanteert. Jamin biedt een diep en breed assortiment aan om zich zo te onderscheiden van de concurrent.

(Intemarketing, 2014)

Jamin is actief in het hele land, hierdoor zijn er meer concurrenten die van belang zijn voor Jamin. Hieronder zijn de verschillende concurrenten in kaart gebracht:

Supermarkten Online snoepgoed webshops

Drogisterij Banket bakkerijen

Lokale snoepwinkels

Albert Heijn Snoepstore KruidvatPlus Candy online EtosJumbo Hema

De Supermarkten hanteren ieder een eigen concurrentiestrategie. Bijvoorbeeld Jumbo hanteert de kostenleiderschap. Zij onderscheiden zich door het aanbieden van de laagste prijs. Verder hanteren Plus en Albert Heijn de differentiatie strategie. Zij proberen een groot en diep assortiment aan te bieden. Niet alleen supermarkten zijn concurrenten maar ook de online webshops die snoepgoed en chocola aanbieden. Snoepstore en Candy online hanteren ieder de differentiatie strategie. Ook moet er gekeken worden naar de drogisterijen die snoep aanbieden. Hema hanteert de kostenleiderschap strategie door middel van het aanbieden van lage prijzen, maar ook Etos en Kruidvat doen hier aan mee. Als laatste wordt er gekeken naar de lokale banket bakkerijen en lokale snoepwinkels. Beide bedrijven hanteren de focus strategie, doordat zij zich focussen op een segment van de markt.

Page 5: Case uitwerking concurrentieanalyse Web viewDoor het toenemende belang van cross channel retail is het voor Jamin noodzakelijk om naast de offline marketing mogelijkheden, ook de ...

2. Wat is de positie van Jamin in de markt ten opzichte van concurrenten? Wat zijn de USP’s van de concurrenten? Wat is het marktaandeel?

Ieder jaar wordt er in totaal 1,6 miljard euro uitgegeven aan chocolade en snoep in Nederland. De meeste chocolade en snoepgoed wordt gekocht in de supermarkt. De supermarktbranche heeft een aandeel van 71%. Speciaalzaken hebben een aandeel van 7% en drogisterijen een aandeel van 5% in de markt. Jamin heeft een marktaandeel van 3%, wat relatief groot is ten opzichte van haar concurrenten (argus, 2014).

De USP’s van Jamin zijn dat ze kwaliteit, ervaring en een diep assortiment aanbieden. Alle producten die worden aangeboden zijn van goede kwaliteit en worden door middel van een goede service aangeboden. Verder beschikt Jamin over jaren lange ervaring in de snoepbranche waardoor zij hun klanten goed kunnen adviseren over een aankoop. Ook beschikt Jamin over een diep assortiment, hierdoor kunnen consumenten kiezen tussen verschillende soorten producten. Als laatste biedt Jamin ook Fair Trade producten aan (marketingportaal, 2014).

3. Wat is de doelgroep van de concurrent? Via welke kanalen worden deze bereikt?

De doelgroep van de concurrenten zijn voornamelijk vrouwen met kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Snoepgoed wordt voornamelijk gekocht voor jonge kinderen. De vrouwen zijn de grootste groep personen die het snoepgoed kopen. Daarnaast zijn ook opa's en oma's een klein deel van de doelgroep, omdat zij snoepgoed kopen voor de kleinkinderen (marketingtermen, 2014).

Wanneer wordt gekeken naar de fysieke winkels binnen Nederland zijn kinderen 4 tot 12 jaar ook een grote doelgroep.

De doelgroep van de webshops wordt bij vele alleen bereik via internet. Op internet ben ik geen één snoepgoed webshop tegengekomen, die daarnaast een fysieke winkel hadden. Dit maakt Jamin onderscheidend binnen de markt. Echter wanneer wordt gekeken naar de supermarktbranche en de drogisterijen bieden ook zij online snoepgoed aan. Deze winkels verkopen, dus net als Jamin, zowel online als in een fysieke winkel.

4. Welke producten en/of diensten hebben de concurrenten? Welke prijzen hanteren zij? Wat is het verdienmodel?

De meeste concurrenten binnen de markt bieden hetzelfde snoepgoed aan als Jamin. Daarnaast zijn er ook webshops die zich alleen focussen op Japans of Amerikaans snoepgoed.

De prijzen van de concurrenten zijn over het algemeen goedkoper dan de prijzen van Jamin. Dit komt onder andere, omdat Jamin een zeer bekend merk is binnen de markt. Een voorbeeld van een prijs zijn de schuimkikkers. Bij Jamin bedraagt de prijs €2,65 voor 250 gram en bij de meeste concurrenten €2,50 voor 250 gram. Bij kleine aankopen zal niet snel gekeken worden naar die paar cent. Wanneer men groter aankopen gaat doen of regelmatig snoept koopt via internet zullen deze verschillen mogelijk wel negatieve effecten hebben.

Het verschil met de concurrenten is ook dat de webshops geen fysieke winkels hebben binnen Nederland. Jamin heeft dit wel, waardoor zij een veel grotere naamsbekendheid hebben.

De verdienmodellen van de concurrenten zijn dan ook volkomen gericht op online. Er zijn ook veel online concurrenten aanwezig. Op Google Adwords zijn veel bedrijf actief bij de zoekterm 'snoep kopen'.

Page 6: Case uitwerking concurrentieanalyse Web viewDoor het toenemende belang van cross channel retail is het voor Jamin noodzakelijk om naast de offline marketing mogelijkheden, ook de ...

5. Minimum orderbedrag, levertijd en verzendkosten, is er een minimumorderbedrag en hoe hoog is dit? Zijn er verzendkosten en tot welk bedrag? Hoe lang is de levertijd?

Naam Minimum Orderbedrag Levertijd VerzendkostenJamin Geen minimum (1

product)Op werkdagen voor 15:00 besteld, zelfde dag verzonden

€4,95 (in NL)

Snoepstore Geen minimum (1 product)

Binnen 24 uur na bestelling verzonden

€4,95. Bij bestelling boven de €40,- gratis verzenden (in NL)

Candyonline Geen minimum (1 product)

Op werkdagen voor 16:30 besteld, zelfde dag verzonden

€6,95 bij bestelling tot €49,99. €2,95 bij bestelling van €50,00 tot €99,99. Vanaf €100 gratis verzenden (in NL)

6. Vindbaarheid en adverteren via Google Adverteren de concurrenten online? (SEA, social media, remarketing) Op welke zoekwoorden worden de concurrenten gevonden?

Trefwoord: ‘snoep’: Bijlage C: Zoekresultaten ‘’Snoep’’- Jamin tweede resultaat door middel van organisch zoekresultaat- Snoepstore.nl eerste resultaat door middel van advertentie- Candyonline.nl negende resultaat door middel van advertentie

Trefwoord: ‘snoepgoed’ - Jamin vijfde resultaat door middel van organisch zoekresultaat - Snoepstore.nl niet vindbaar op eerste pagina- Candyonline.nl eerste resultaat door middel van advertentie

Trefwoord ‘haribo snoep’ - Jamin niet vindbaar op eerste pagina - Snoepstore.nl niet vindbaar op eerste pagina - Candyonline vijfde resultaat door middel van organisch zoekresultaat

7. Interactie via social media, Op welke platforms zijn de concurrenten actief? Vindt er interactie plaats tussen de concurrenten en haar consumenten?

Snoepstore.nl (snoepstore, 2014)Social Media Kanalen: Facebook (246 likes)Interactie?: Geen nieuwe post in de afgelopen 6 maanden (laatste post dateert van April 2015)

Candyonline.nl (candyonline, 2014)Social Media Kanalen: Facebook (3937 likes) daarnaast mogelijkheid om de site te delen op Twitter en Pinterest, de concurrent is echter niet actief op deze twee kanalen. Interactie: Erg actief, om de twee å drie dagen een nieuwe post met daarin nieuwe producten, aanbiedingen of prijsvragen. Bij vragen van een (potentiele) klant op Facebook wordt er dezelfde dag nog gereageerd.

Page 7: Case uitwerking concurrentieanalyse Web viewDoor het toenemende belang van cross channel retail is het voor Jamin noodzakelijk om naast de offline marketing mogelijkheden, ook de ...

Bibliographyargus. (2014, 2 2). Retrieved from

http://www.argus-bedrijfsovernames.nl/documentatie/beroepen/chocolade--en-snoepwinkel-ga-met-de-tijd-mee-55.html

candyonline. (2014, 2 2). Retrieved from candyonline.nl

Intemarketing. (2014, 2 2). Intemarketing. Retrieved from http://www.intemarketing.nl/marketing/modellen/porter-concurrentiestrategie%C3%ABn

marketingportaal. (2014, 2 2). Retrieved from https://www.marketingportaal.nl/product-marketing/unique-selling-proposition

marketingtermen. (2014, 2 2). Retrieved from http://www.marketingtermen.nl/begrip/doelgroep

snoepstore. (2014, 2 2). Retrieved from http://snoepstore.nl/

Page 8: Case uitwerking concurrentieanalyse Web viewDoor het toenemende belang van cross channel retail is het voor Jamin noodzakelijk om naast de offline marketing mogelijkheden, ook de ...

Bijlage

Bijlage A: Webshop Kruidvat

Bijlage B: Webshop Jamin

Page 9: Case uitwerking concurrentieanalyse Web viewDoor het toenemende belang van cross channel retail is het voor Jamin noodzakelijk om naast de offline marketing mogelijkheden, ook de ...

Bijlage C: Zoekresultaten ‘’Snoep’’

Bijlage D: Webshop Candyonline