Business Innovator Magazine 2 - 10-2011

4
Uw zakelijke vernieuwer zoekt het Netto Ondernemers Geluk voor U! 1 BusinessInnovator Het E Magazine van uw zakelijke ideeënpartner "Ik kan de banken niet dwingen kre- diet te verstrekken, maar kan wel het probleem van de kleine ondernemers onder de aandacht brengen", zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB- Nederland. Tijdens een bijeenkomst over bedrijfsfi- nanciering van het minister van EL&I grijpt hij vandaag zijn kans. Centraal staat een rapport met als belangrijkste conclusie dat de financiering van starten- de en kleine ondernemers moeilijker wordt. Sinds 1 juni is Hans Biesheuvel hun voorman. ''In alle gesprekken die ik sindsdien met de ondernemers gevoerd heb komt naar voren dat financiering hun grootste knel- punt is", zegt Biesheuvel. Zelf begon Biesheuvel 23 jaar geleden als ondernemer. De bankmanager stelde zich in die tijd nog op als een partner, maar intussen is veel veranderd, vindt Biesheuvel. Hij spreekt over een ''kloof'' die is ontstaan en zegt: ''De bankier spreekt niet meer de taal van de onder- nemer.'' Rapport Het rapport van een zogeheten expert- groep stelt dat ''bedrijven zich moeten realiseren dat het niet verkrijgen van fi- nanciering doorgaans het gevolg is van te hoge risico's'' en dat de kosten van de banken voor kleine financieringsbedra- gen zwaar wegen. Biesheuvel vindt echter dat de banken te ver gaan bij hun pogingen om risico's uit te sluiten. De beslissing over het verle- nen van krediet ligt volgens hem niet meer bij een bank- manager, maar bij kredietcomités. On- dernemen gaat on- vermijdelijk gepaard met het nemen van risico's, vindt Bies- heuvel. Bankiers en ondernemers ''praten nu langs elkaar heen''' zegt hij. Biesheuvel heeft er begrip voor dat ban- ken, wijzer geworden door de kredietcri- sis, de teugels aanhalen. Bovendien moeten ze voldoen aan strengere kapi- taaleisen. Maar intussen zijn de onderne- mers wel aangewezen op de banken. ''Er zijn te weinig alternatieven", zegt Bies- heuvel. Hij heeft bij de politiek aange- drongen op geld uit particuliere fondsen. Maxime Verhagen Dat minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) een MKB- Innovatiefonds in het leven heeft geroe- pen noemt de MKB-voorzitter ''een stap in de goede richting''. Zoals ook de uit- breiding van de borgstelling door de overheid van het bankkrediet voor het mkb een stap in de goede richting is. Negatief is hij dan weer over de aange- kondigde bankenbelasting. Die levert de schatkist ''miljoenen'' op, maar maakt banken wel terughoudender om geld te lenen en scheelt ''miljarden'' aan krediet. Bron: ANP en MKB Nederland Nr. 2 - 2011 Colofoon: BusinessInnovator E-magazine: Jaargang 1 no. 2 Oktober 2011 Email: [email protected] Telefoon: 0620138201 Website: www.businessinnovator.nl Copyrights: Sjouke van der Schaaf BIESHEUVEL: 'BANKIER SPREEKT TAAL VAN ONDERNEMER NIET'

description

Business Innovator Nieuwsbrief oktober 2011

Transcript of Business Innovator Magazine 2 - 10-2011

Page 1: Business Innovator Magazine 2 - 10-2011

Uw zakelijke vernieuwer zoekt het Netto Ondernemers Geluk voor U! 1

BusinessInnovator

Het E Magazine van uw zakelijke ideeënpartner

"Ik kan de banken niet dwingen kre-

diet te verstrekken, maar kan wel het

probleem van de kleine ondernemers

onder de aandacht brengen", zegt

Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-

Nederland.

Tijdens een bijeenkomst over bedrijfsfi-

nanciering van het minister van EL&I

grijpt hij vandaag zijn kans. Centraal

staat een rapport met als belangrijkste

conclusie dat de financiering van starten-

de en kleine ondernemers moeilijker

wordt. Sinds 1 juni is Hans Biesheuvel

hun voorman.

''In alle gesprekken die ik sindsdien met

de ondernemers gevoerd heb komt naar

voren dat financiering hun grootste knel-

punt is", zegt Biesheuvel.

Zelf begon Biesheuvel 23 jaar geleden

als ondernemer. De bankmanager stelde

zich in die tijd nog op als een partner,

maar intussen is veel veranderd, vindt

Biesheuvel. Hij spreekt over een ''kloof''

die is ontstaan en zegt: ''De bankier

spreekt niet meer de taal van de onder-

nemer.''

Rapport

Het rapport van een zogeheten expert-

groep stelt dat ''bedrijven zich moeten

realiseren dat het niet verkrijgen van fi-

nanciering doorgaans het gevolg is van

te hoge risico's'' en dat de kosten van de

banken voor kleine financieringsbedra-

gen zwaar wegen.

Biesheuvel vindt echter dat de banken te

ver gaan bij hun pogingen om risico's uit

te sluiten. De beslissing over het verle-

nen van krediet ligt

volgens hem niet

meer bij een bank-

manager, maar bij

kredietcomités. On-

dernemen gaat on-

vermijdelijk gepaard

met het nemen van

risico's, vindt Bies-

heuvel. Bankiers en

ondernemers

''praten nu langs

elkaar heen''' zegt

hij.

Biesheuvel heeft er begrip voor dat ban-

ken, wijzer geworden door de kredietcri-

sis, de teugels aanhalen. Bovendien

moeten ze voldoen aan strengere kapi-

taaleisen. Maar intussen zijn de onderne-

mers wel aangewezen op de banken. ''Er

zijn te weinig alternatieven", zegt Bies-

heuvel. Hij heeft bij de politiek aange-

drongen op geld uit particuliere fondsen.

Maxime Verhagen

Dat minister Maxime Verhagen

(Economische Zaken) een MKB-

Innovatiefonds in het leven heeft geroe-

pen noemt de MKB-voorzitter ''een stap

in de goede richting''. Zoals ook de uit-

breiding van de borgstelling door de

overheid van het bankkrediet voor het

mkb een stap in de goede richting is.

Negatief is hij dan weer over de aange-

kondigde bankenbelasting. Die levert de

schatkist ''miljoenen'' op, maar maakt

banken wel terughoudender om geld te

lenen en scheelt ''miljarden'' aan krediet.

Bron: ANP en MKB Nederland

Nr. 2 - 2011

Colofoon:

BusinessInnovator

E-magazine: Jaargang 1 no. 2

Oktober 2011

Email: [email protected]

Telefoon: 0620138201

Website: www.businessinnovator.nl

Copyrights: Sjouke van der Schaaf

BIESHEUVEL: 'BANKIER SPREEKT

TAAL VAN ONDERNEMER NIET'

Page 2: Business Innovator Magazine 2 - 10-2011

Uw zakelijke vernieuwer zoekt het Netto Ondernemers Geluk voor U! 2

BusinessInnovator Het E Magazine van uw zakelijke ideeënpartner

Uitbuiting van werknemers wordt in 2012 harder aangepakt!

Uitbuiting van werknemers wordt in 2012 fors aangepakt door de Inspectie SZW. Daarbij worden inkomsten afgenomen die door frauduleus handelen zijn verkre-gen. Dit staat in het Jaarplan 2012 van de Inspectie SZW (in oprich-ting) dat minister Kamp en staats-secretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van-daag naar de Tweede Kamer heb-ben gestuurd. In de inspectie gaan begin volgend jaar drie diensten op: de Arbeidsinspectie, de In-spectie Werk en Inkomen (IWI) en de Sociale Inlichtingen- en Opspo-

ringsdienst (SIOD).

Bij de aanpak van uitbuiting komt extra aandacht voor de aanpak van ‘faciliteerders’ van deze vorm van georganiseerde criminaliteit. Zij vor-men de schakel tussen de illegale en legale wereld. Het gaat hier onder meer om boekhouders die geld wit-wassen. Andere voorbeelden zijn stromannen, tussenpersonen voor de ‘entree’ tot Nederland en bemidde-lingsbureaus voor het vinden van werk.

Bij uitbuiting gaat het om een stape-ling van ernstige overtredingen, zoals ongezond en onveilig laten werken, betaling onder het minimumloon, zwart betalen en het inhouden van identiteitspapieren.

Naast uitbuiting zijn de andere speer-punten van de inspectie volgend jaar het bestrijden van uitkeringsfraude en van onveilig, ongezond en illegaal werk. De dienst bekijkt samen met

UWV, gemeenten en de Sociale Verzeke-ringsbank of gesjoe-mel met uitkeringen stevig genoeg wordt aangepakt. En volgen er wel sancties als uitkeringsgerechtig-den weigeren te solli-citeren of aangebo-den werk afwijzen?

Bedrijven die de wet overtreden kunnen van de inspectie hogere boetes krijgen en in het uiter-ste geval worden stilgelegd. Dit ge-beurt zodra de strengere regels van minister Kamp van kracht worden. Bij bedrijven die zich wél aan de wet blijken te houden, gaat de inspectie juist minder vaak langs. Die krijgen twee jaar lang geen bezoek meer.

Uitzondering op deze regel zijn on-dernemingen die werken met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen. Dat geldt ook voor bedrijven waar ongevallen zijn gebeurd of waarover klachten zijn ingediend.

Een ander aandachtspunt in 2012 is het aanpakken van bedrijven waar aanhoudend onveilig wordt gewerkt. De inspectie gaat veel overtreders dicht op de huid zitten en treedt ste-viger tegen hen op. Ze houdt een aantal sectoren scherp in het vizier, waaronder de asbestbranche. Eerde-re controles tonen aan dat nogal wat bedrijven in deze sector het niet zo nauw nemen met de regels.

Daarnaast besteedt de inspectie vol-gend jaar veel aandacht aan agres-sie en geweld tegen werknemers met publieke functies, zoals ambulance-personeel en werknemers in de kin-derbescherming. Zo bekijken de in-specteurs of werkgevers hun men-sen voldoende beschermen tegen agressieve cliënten of omstanders. Uitgangspunt voor de controles is een nieuw stappenplan voor een goed beleid tegen agressie. Organi-saties kunnen via internet (www.zelfinspectie.nl) zelf nagaan of hun aanpak hieraan voldoet of hoe ze dit kunnen verbeteren.

De controles op illegaal werk vinden plaats in een aantal sectoren: de land- en tuinbouw, bouw, schoon-maak, uitzendbranche, horeca, de-tailhandel en autobedrijven. Dat zijn de branches met de hoogste risico’s en de grootste kans op overtredin-gen. Ook gaat de inspectie in 2012 controleren bij werkgevers die bui-tenlandse studenten, stagiairs en kennismigranten laten werken. Door de eigen gegevens te leggen naast die van de Belastingdienst, het UWV en de Immigratie- en Naturalisatie-dienst, krijgt de inspectie een beeld van de bedrijven waar mogelijk over-tredingen plaatsvinden.

————————————————-

Minister wil groter basispak-ket tv-zenders Het wettelijke basispakket van te-

levisiezenders wordt verdubbeld.

Door het basispakket uit te breiden van 15 naar 30 zenders is er plek voor alle belangrijkste publieke en commerciële zenders, beargumen-teerde minister Marja van Bijsterveldt donderdag in haar toespraak op het Nationaal Omroepcongres. Volgens de minister leidt een uitbrei-ding van het wettelijke aanbod tot minder klachten van tv-kijkers en programmaraden en minder proce-dures bij het Commissariaat voor de Media en rechtbanken. De kabelmaatschappijen zijn nu wet-telijk verplicht Nederland 1, 2 en 3 door te geven, evenals één lokale en regionale zender en de twee Vlaam-se publieke zenders. De programma-raden adviseren de kabelmaatschap-pijen over acht andere zenders. De minister wil de voorschriften ook opleggen aan digitale aanbieders van televisie, als KPN, Canal Digital en Tele2. ‘Zij bedienen ook dik 2 mil-joen huishoudens en ook zij hebben een maatschappelijke opdracht’, zei de bewindsvrouw. Van Bijsterveldt stuurt volgende maand een brief aan de Tweede Ka-mer om de Mediawet op dit punt te wijzigen. Bron: ANP.

Page 3: Business Innovator Magazine 2 - 10-2011

Uw zakelijke vernieuwer zoekt het Netto Ondernemers Geluk voor U! 3

BusinessInnovator Het E Magazine van uw zakelijke ideeënpartner

'Burger heeft altijd recht op gratis over-heidsinfo'

GroenLinks komt met een initiatief-wetsvoorstel om de openbaarheid van bestuur te verruimen. De huidige Wet Openbaarheid van Bestuur heeft volgens Mariko Peters van de partij te veel mankementen. Zij heeft ook geen hoop dat de minister van Bin-nenlandse Zaken daar iets aan ver-andert, zei ze vanmorgen.

“Donner roeit tegen de tijdsgeest in en vindt burger en pers maar lastige pottenkijkers. Maar juist in het digita-le tijdperk gooit een bestuur dat zijn burgers vertrouwt de luiken open, niet dicht,” zei Peters.

Nederland heeft ook al één van de langste termijnen ter wereld voor be-handeling van burgerverzoeken om informatie, klaagt GroenLinks. “Gemeenten vragen er bovendien vaak geld voor. Veel informatie is ook uitgesloten van openbaarheid, zoals onwelgevallige rapporten van deskundigen of prestaties van private partijen die publieke taken uitvoe-ren.”

Peters: “Treinvervoer, bijzonder on-derwijs, energieleveranties of thuis-zorg zijn publieke taken die met pu-bliek geld worden betaald en ook dan moeten burgers en media kunnen controleren hoe ons geld wordt be-steed. Veel onvoorzichtig bestuurlijk handelen blijft ook oncontroleerbaar doordat contra-expertise uit de open-baarheid wordt gehouden, zoals bij de mislukte inrichting van de data-bank vingerafdrukken, de Catshuis-brand, de HSL-aanbesteding of de oorlog in Irak.”

Ze wil dat toegang tot over-heidsinformatie 'een recht in plaats van een gunst' wordt. Die informatie moet ook sneller en gemakkelijker beschikbaar ko-men en gratis zijn bovendien. Uitzonderingen moeten tot een minimum worden beperkt.

Peters stelt ook de aanstelling voor van een informatiecommissaris. De functionaris moet de burger helpen die op zoek is naar openbaarheid en ook ambtenaren trainen in het geven van meer openheid. Een dergelijke commissaris bestaat al in de Verenigde Staten, het Verenigd Ko-ninkrijk en Duitsland, aldus Peters.

Beslissers snakken naar toegang tot gegevens Driekwart van de IT-beslissers denkt dat een betere toegang tot bedrijfs-data hen zou helpen zakelijke rela-ties te optimaliseren en medewerkers in staat kan stellen om nauwkeuriger beslissingen te nemen.

Wereldwijd heeft slechts 29 procent van het personeel toegang tot alle gegevens die nodig zijn voor hun beslissingen. In Nederland licht dit percentage zelfs nog iets lager (26 procent). Wereldwijd nog niet de helft (40 procent) van alle bedrijfsgege-vens toegankelijk voor medewerkers. Toegang tot realtime informatie is uitzonderlijk en 17 procent van de medewerkers zegt soms meer dan een week te wachten op gegevens. Een en ander blijkt uit een rondvraag van technologie-marktonderzoeksbureau Vanson Bourne onder 700 senior IT-beslissers in diverse sectoren. Het onderzoek werd uitgevoerd in op-dracht van het IT-bedrijf Information Builders, dat software en diensten levert voor informatieontsluiting en beslissingsondersteuning.

Nauwelijks BI voor mobiele apparatuur Hoewel businessintelligencesys-temen beschikbaar zijn voor desktop-gebruikers (70 procent) en laptopge-

bruikers (62 procent), kan slechts een op de drie medewerkers ze ook gebruiken op mobiele appara-ten, zoals smartphones en tablets. Meer dan een op de vijf ondervraag-den vertrouwt nog op informatie op papier. Middlemanagers (72 procent) en senior executives (66 procent) hebben nog het meest toegang tot up-to-date informatie.

Meeste iPads in het onderwijs

Onderwijsinstellingen zijn de grootste afnemers van de iPad. Ongeveer 1 op de 5 Apple tablets vindt zijn weg naar een school of universiteit. Dit blijkt uit onderzoek van Computer Profile op de Nederlandse markt.

Sinds februari van dit jaar neemt Computer Profile het gebruik van tablets mee in de interviews die wor-den gehouden met functionarissen die verantwoordelijk zijn voor IT en Telecom. Inmiddels zijn 9000 bedrij-ven en instellingen met meer dan 50 medewerkers geïnventariseerd.

Onderwijs staat aan kop Met 20 procent van het aantal iPads staat de onderwijssector bovenaan de ranglijst. Eén van de instellingen met een hoog gebruik van iPads is de Technische Universiteit Delft. Die organisatie maakt niet alleen gebruik van de apparatuur van Apple, maar ontwikkelt ook eigen applicaties voor de iPhone en iPad.

Een tweede plaats is voor de indu-strie, daar vinden we ongeveer 19 procent van de gebruikte iPads. Het kleinste segment is vooralsnog de

transportsector. Daar wordt op

een beperkt aantal locaties met

iPads ge-

werkt.

Er is ook

sprake

van een

laag ge-

middeld

aantal per

locatie.

ICT Tips van

Jan Kaas Fiscaal

Page 4: Business Innovator Magazine 2 - 10-2011

Uw zakelijke vernieuwer zoekt het Netto Ondernemers Geluk voor U! 4

BusinessInnovator Het E Magazine van uw zakelijke ideeënpartner

Wijzigingen voor ondernemers per 1 oktober De verplichte boordcomputer Taxi (BCT). Voor de aanschaf kan subsi-die van maximaal € 600 per boord-computer aangevraagd worden. Er geldt een overgangstermijn van twee jaar waarin u de gelegenheid krijgt een BCT aan te schaffen, in te (laten) bouwen en te laten activeren.

Het btw-tarief voor de verbouwing van een woning gaat terug van 6 % naar 19%.

De per 1 januari 2008 afgeschafte compartimentering van dierrechten, is opnieuw ingevoerd. Door de com-partimentering wordt voorkomen dat er meer varkens en kippen worden gehouden in de gebieden waar een mestoverschot (de concentratiege-bieden) is door het gebruik van rech-ten uit andere gebieden.

Ieder kwartaal wordt het percentage van de heffingsrente en de invorde-ringsrente die de Belastingdienst in rekening brengt of vergoedt, opnieuw vastgesteld. Per 1 oktober 2011 is het rentepercentage 3,00. Tot 1 okto-ber 2011 is het rentepercentage 2,75.

U wordt beter beschermd tegen af-sluiting van energie. U mag alleen worden afgesloten als het energiebe-drijf de procedures van de nieuwe 'Regeling afsluitbeleid voor kleinver-bruikers van elektriciteit en gas' heeft doorlopen. Zo gelden er minimumei-sen voor de incassoprocedure van energiebedrijven.

Het maximale krediet dat onderne-mers bij microfinanciering kunnen krijgen, is verhoogd van € 35.000 naar € 50.000.

Het doel van deze 9x9 Sudoku is om alle lege vel-den zodanig in te vullen dat elke kolom, elke rij en elk blok van 3 bij 3 velden de getallen 1 t.e.m. 9

exact eenmaal bevat.

Het extra doel van deze Sudoku is om de 2 extra gemarkeerde groepen van 3 bij 3 velden zodanig in te vullen dat er 2 magische vierkan-ten ontstaan (een magisch vierkant heeft de eigenschap dat de som van de 3 getallen in elke kolom, elke rij en elke diagonaal dezelfde is).

Een extra beperking: de positie van de getallen 1 t.e.m. 9 in de twee ma-gische vierkanten is dezelfde, bijv.: het getal in veld B1 is hetzelfde als het getal in veld F7, etc.

Oplossingen

kunt u mailen naar

[email protected]

Spreuk van oktober van Jan Kaas Fiscaal

is:

Als je een beetje loslaat, zul je een beetje geluk kennen.

Als je veel loslaat, zul je veel geluk kennen.

Als je alles loslaat,

zul je vrij zijn.

SUDOKU

Jan Kaas

Fiscaal

Tips van

Jan Kaas

Fiscaal