People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014

of 92 /92
Frank Sorée Terug op het honk Zwolle MAGAZINE VOOR ONDERNEMERS JULI 2014 WILFRED GENEE De bevlogen presentator van Voetbal International en The Friday Move richt zich volledig op gezonde voeding! CEES BUNSCHOTEN De mens achter Cees Bunschoten, de CEO van Biodiesel Kampen, succesvol producent van biodiesel. GERT JAN BRUGGINK Bruggink behoort al jaren tot de top in de springsport en is spreker op het congres 'De economie van het paard'. JEF STAES Een boeiend gesprek over blatende schapen en een geheel nieuwe visie op het '2D- en 3D-tijdperk'. AUTOTESTDAG 2014 Divers aanbod nieuwe zakenauto's

Embed Size (px)

description

Uitgave 3 | Juli 2014 Deze uitgave heeft de volgende onderwerpen: Gert Jan Bruggink over de economie van het paard, Autotestdag Zwolle inclusief alle testverslagen, Wilfred Genee over gezonde voeding, De mens achter Cees Bunschoten, Diepte interview met Eric van Lenthe en Jef Staes over de verschuiving van een 2d- naar een 3d-tijdperk.

Transcript of People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014

 • Frank SoreTerug op het honk

  Zwolle

  MAGAZINE VOOR ONDERNEMERS JULI 2014

  WILFRED GENEE De bevlogen presentator van Voetbal International en The Friday Move richt zich volledig op gezonde voeding!

  CEES BUNSCHOTENDe mens achter Cees Bunschoten, de CEO van Biodiesel Kampen, succesvol producent van biodiesel.

  GERT JAN BRUGGINKBruggink behoort al jaren tot de top in de springsport en is spreker op het congres 'De economie van het paard'.

  JEF STAESEen boeiend gesprek over blatende schapen en een geheel nieuwe visie op het '2D- en 3D-tijdperk'.

  AUTOTESTDAG 2014Divers aanbod nieuwe zakenauto's

 • Op het moment dat ik dit schrijf kleurt heel Nederland oranje. We hebben zojuist Spanje opgerold met 5-1. Hup Holland Hup! Voetbal is als sport inmiddels big business geworden. De financile belangen zijn groot net als de marketingkracht van deze sport. Ook in Overijssel hebben clubs zoals FC Twente en PEC Zwolle gezorgd voor een positieve naamsbekendheid. In het nieuwe voetbalseizoen 2014 zullen wederom vier clubs uit Overijssel uitkomen in de Eredivisie, een marktaandeel van 22%!

  Een andere sport waarin Overijssel uitblinkt is de paarden-sport. Nederlands kent een kleine 500.000 paardensporters. Paardensporters geven gemiddeld per persoon bijna 1.400 per jaar uit aan de beoefening van de paardensport. De totale bestedingen komen hiermee uit op circa 700 miljoen per jaar. De export van het Nederlandse paard is in 2012 met 28% gegroeid naar 159 miljoen waarmee Nederland zich in de mondiale top nestelt. Kortom een sector van grote impact. Het is de moeite waard om eens nader in te zoomen op het economisch belang van deze sector. Daarom organiseren we, samen met het bestuur van de military Boekelo, een congres over de Economie van het Paard op woensdag 8 oktober. Om u al vast voor te bereiden op dit evenement besteden we in dit magazine al geruime aandacht aan de hippische branche.

  En niet alleen trappelende paarden maar tevens gaat u kennismaken met vele PKs onder de motorkap. Alweer de e lfde autotestdag stond onlangs op onze agenda en dat was wederom een zeer geslaagd evenement. Vele enthousiaste dealerbedrijven lieten zien dat ze mooie nieuwe zakenbolides in de etalage hebben staan. Nieuwe modellen met innovatieve technische systemen die zuiniger rijden dan ooit. Tweendertig enthousiaste testrijders kregen onlangs een gehele dag een testwagen ter beschikking. En dat was voor velen een feestdag!

  Het eerste deel van 2014 zit er al weer op. Met Peoples Business als vernieuwde formule was dit jaar spannend voor ons. Hoe zou het uitpakken? We kunnen inmiddels met veel voldoening terugkijken op een succesvolle overgang waarbij Peoples Business goed is ontvangen in de markt. De combinatie van magazines, internet, social media, video en evenementen biedt een compleet mediapakket. Dat kunt u ook wel zien aan dit magazine. En daar willen wij vooral u voor bedanken. Wij willen samen kansen creren in de regionale markt en daar gaan we in september weer vol gas, of in volle galop, mee door. Maar nu eerst een zomerbreak.

  Prettige zomer gewenst!

  Gerda & Remco Voornen het team van Peoples Business

  ColofonJaargang 30 Editie 3, juli 2014

  REDACTIE ADRESPostbus 257 8530 AG LemmerTel. 0514 - 560166E-mail [email protected] www.peoples-business.nl

  UITGEVERRemco VoornE-mail [email protected]

  DIRECTIEGerda VoornE-mail [email protected]

  TRAFFIC & CORDINATIELaura KuiperE-mail [email protected]

  REDACTIERemco Voorn | Thijs Wartenbergh Ronella Bleijenburg | Gerda Voorn Gerda Remmers

  FOTOGRAFIEEbel-Jan Schepers | Frans Davids

  Opmaak & VORMGEVINGLinda Havelaar-VerhageE-mail [email protected]

  SOCIAL MEDIALaura KuiperE-mail [email protected]

  ADVERTENTIE- EXPLOITATIE Gerda VoornE-mail [email protected] 06-41480711

  DRUKSMG Groep - Hasselt

  Word Vriend van Peoples BusinessKijk voor uitgebreide informatie op www.peoples-business.nl.Persoonlijk lidmaatschap: 250 euro p/jrBedrijfs lidmaatschap: 375 euro p/jr

  Abonnementen 25,00 euro per jaar E-mail [email protected]

  Extra uitgaven kunnen worden aangevraagd door 7,50 euro per uitgave over te maken op bankrekeningnummer 39.82.13.747 t.n.v. Business Publishers Overijssel B.V. o.v.v. gewenste uitgave en aantal.

  COPYRIGHT Het auteursrecht op de in dit tijdschrift verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden.

  PAARDENKRACHT

  Remco Voorn, [email protected]

  We kunnen inmiddels met veel voldoening terugkijken op een succesvolle overgang waarbij Peoples Business goed is ontvangen in de markt.

 • Wilfred Genees passie is sport, maar hij heeft sinds een jaar of twee een nieuwe liefde gevonden. De presentator van onder andere Voetbal Internati-onal en momenteel VI Oranje (vanuit het Kurhaus in Scheveningen) heeft zich met volle overgave gestort op gezonde voeding. Samen met zijn vrouw Lily. Het boek Vullen of voeden is er het resultaat van.

  Coverstory Frank Sore is een reclamemaker in hart en nieren, met een sterke drive en een grote dosis creativiteit. Met JOUW bureau, zijn Communicatie- en reclamebureau, behoort Frank tot de gevestigde orde in zijn vakgebied in Oost-Nederland. Terug in een nieuwe economische werkelijkheid waarin de ontwikkelingen zich snel opvolgen. Met een grote invloed voor marketing en communicatie.

  Er moet iets veranderen, anders loopt het helemaal

  fout met ons allenCOLUMNS

  Mea Schutte 17

  Laura Kuiper 29

  Eddy van Hijum 31

  Humphrey van der Laan 48

  Ali Arslan 51

  REPORTAGES

  Hair in the City 11

  DuretTrip 14

  INHOUDSOPGAVE

  26 27

  20

  14 29

  6

  32

  Inhoud

 • SPECIALS

  Economie van het paard 20

  Autotestdag 2014 52

  INTERVIEWS

  Jef Staes 40

  De mens achter Cees Bunschoten 76

  RUBRIEKEN

  Culinair Mizu 13

  Bijzondere werkplek Business Company 18

  46

  76

  40

  52

  36

  Inhoud

 • Peoples BUSINESS6

  et is n van die privileges die je als uitgever hebt. Je kunt de

  interviews zelf uitkiezen. Omdat het onderwerp aanspreekt, omdat de betreffende persoon interessant is of bijvoorbeeld omdat je er energie van krijgt. Een gesprek over marketing en communicatie met een creatief ondernemer als Frank Sore is om meerdere redenen de moeite waard. Aan de ene kant ken ik Frank persoonlijk al lang en ben altijd erg genteresseerd in zijn visie op het vak. Aan de andere kant is hij een rasechte onderne-mer die heel goed aanvoelt hoe je als bedrijf vernieuwing kunt vormgeven.

  Onze economie ontwikkelt zich snel. Wat zie jij om je heen gebeuren?Natuurlijk heeft de crisis een grote invloed gehad in de jaren die achter ons liggen. Ik ben echter zeer positief, zie overal kansen. Behoefte is er altijd en overal in vrijwel iedere branche en is ook niet minder geworden. Het invullen van deze behoefte is wel een stuk complexer gewor-den. Je ziet dat aankoopmotieven en patronen sterk zijn veranderd en daar moet je adequaat op inspelen. Onze visie is: stap in de schoenen van de klant van jouw klant! Het is cruciaal om te begrijpen wat je klanten echt willen en zelf kritisch te kijken welke waarde je toevoegt. Communicatie uitstellen is nu ook geen oplossing meer. Ok, je bespaart op je budget, maar wordt wel razendsnel ingehaald door de werkelijkheid. Er ontstaan nieuwe economische spelregels. Nieuwe spelers. Bestaande spelers heb-ben moeite om conventies los te laten. Flexibel is in de huidige tijd belangrijk om dagelijks te kunnen anticiperen.

  COVERSTORY

  Frank Sore is een reclamemaker in hart en nieren, met een sterke drive en een grote dosis creativiteit. Met JOUW bureau, zijn Communicatie- en reclamebureau, behoort Frank tot de gevestigde orde in zijn vakgebied in Oost-Nederland. Terug in een nieuwe economische werkelijkheid waarin de ontwikkelingen zich snel opvolgen. Met een grote invloed voor marketing en communicatie. Tijd voor een goed gesprek over de rol, de invloed en het belang van marketing en communicatie anno nu.

  ONZE VISIE IS: STAP IN DE SCHOENEN VAN DE KLANT VAN JOUW KLANT! HET IS CRUCIAAL OM TE BEGRIJPEN WAT JE KLANTEN WILLEN.

  H

 • Peoples BUSINESS 7

  TERUG OP HET HONKFrank Sore

 • Peoples BUSINESS8

  Welke grote uitdagingen zie jij bij bedrijven op het gebied van marketing en communicatie?Er is veel veranderd in ons vak. Een product of dienst verkoopt zichzelf niet meer. Als klanten niet met een koopsignaal komen, dan moet je het creren. Is dat niet moeilijk? Nee, dat denk ik juist niet. Het gaat er uiteindelijk vooral om welke waarde je toevoegt. Als je alleen maar probeert harder te duwen in een veranderende markt, dan werkt dat niet meer. Gelukkig zie ik ook steeds meer bedrijven die cht goed kijken naar de vraag waarom ze klanten hebben en waarom deze klanten interesse hebben in hun product of dienst. Daar ben ik blij mee. Want dit was altijd al de essentie van mijn vak. Het gaat niet om wt je doet, maar vooral waarom je het doet.

  Is het nog wel mogelijk om een verschil te maken?Wij beginnen met een goed fundament. Waar sta je voor? De strategie is altijd het begin, daarin is de afgelopen jaren niets veranderd. Maar ik geloof niet in vuistdikke rapporten. Ik geloof wel in verande-ring en in anticiperen op marktontwikkeling. Als je niet het lef hebt te veranderen, dan gebeurt er ook niks. Een mooie case hierbij is Kodak. Deze gigant in het predigitale tijdperk was de Google in haar tijdperk met een marktaandeel van 90% in filmrol-letjes. Het bedrijf ontwikkelde in 1975 als eerste een digitale camera. Toch durfde men het niet aan in te zetten op deze vernieuwing. Integendeel, de prijs van de fotorolletjes werd verhoogd omdat de verkoop terugliep. Het bedrijf hield vast aan het bestaande product en ging uiteindelijk failliet in 2012. Het geeft aan dat verandering moeilijk is, maar het is cruciaal om het verschil te maken.

  Investeer dus wel in dat ene aanmaakblokje in plaats van in het sprokkelen van hout. Sinds 2008 is het voor bedrijven een ratrace geweest, waarbij de druk soms hoog opliep. Dat is een lastige basis. Ik zie dat er nu veel meer rust en bewustzijn is om te kiezen voor verandering. Vraag je dan vooral af wat je wilt bereiken in de markt. Wij helpen bedrijven hierop het antwoord te vinden. Ik ben daarbij zelf vooral erg nieuwsgierig, ik zoek naar de vraag chter de vraag en wil echt goed begrijpen wanneer en waarin het verschil kan worden gemaakt.

  Ondernemers hebben moeite de marge van hun producten en diensten op niveau te houden. Producten worden soms voor niets weggegeven. Hoe kun je hier nu mee om gaan?Dat is nu eenmaal een feit in de huidige economische situatie. Traditionele aanbieders stunten om voldoende volume te creren om de vaste lasten te voldoen. De bouw is daarvan een groot voorbeeld, maar ook in de zakelijke dienstverlening komt dat steeds vaker voor. Het lijkt een nieuwe norm die van grote invloed kan zijn in een branche. Nieuwe partijen hanteren nieuwe principes. Denk aan de pop-up store die zomaar opduikt in een leegstaand pand. Je zult er maar naast zitten met een vergelijkbaar product en een 5-jarig huurcontract, afgesloten op het hoogtepunt van de markt. Wat moet je daar mee? Het kan ook een gebrek aan waardetoevoeging zijn. Is het echt zo dat mensen niet meer bereid zijn te betalen voor een goed product? Vraag jezelf dus vooraf af wat is het waard. De waarde van producten kan in de beleving van de markt snel en sterk veranderen.

  We lopen tijdens het interview even samen naar buiten. Sore heeft een moeilijk 2013 gehad. Ook ik heb mijn lessen geleerd. Toen nog JOUW BV (nu JOUW bureau) heeft een moeilijk jaar achter de rug, dat begin dit jaar leidde tot een door-start en een reorganisatie. Als ik terugkijk op die tijd zie ik dat ik teveel afstand had genomen. Ik was bezig met veel andere initiatieven. Ik liep zelf tegen een muur aan en moest een periode volledig gas terugnemen. Nu zie ik in dat het nodig was. Ik heb mezelf beter leren kennen. Mijn passie en competenties liggen hier bij JOUW bureau en ik ben nu weer terug op het honk. Dat voelt goed. Vrijwel al mijn andere activiteiten heb ik beindigd om me te kunnen focussen op datgene waar ik het meeste van houd. Reclame maken.

  Hoe ziet de dienstverlening van een reclamemaker er anno vandaag uit?Onze focus en ons product zijn in de basis niet veranderd. We richten ons op

 • Peoples BUSINESS 9

  bedrijven die een continue communicatiebehoefte hebben. Dat doen we met JOUW bureau en met VORMSHOP, een zusje van ons. VORMSHOP bedient een andere doelgroep. Het is een nieuw soort zolderkamermodel. VORMSHOP is een reclamewinkel en zonder twijfel de leukste reclamewin-kel van Zwolle! De basis is dat we samen met de opdrachtgever keuzes maken voor een bepaalde aanpak. Dat is belangrijk. Durf te kiezen. De grootste verandering zit vooral in de timing en de hoeveelheid communicatiekanalen. De scoop is nu veel korter. Je kunt nog maximaal 12 tot 18 maanden vooruit kijken. En daarbij beschik je over een grote breedte aan kanalen en technolo-gische mogelijkheden. Dat zorgt voor verwarring bij de markt. Je boodschap moet je nu anders kwijt. Wij helpen deze grote verandering in goede banen te leiden.

  Zijn er bepaalde zaken / ontwikkelingen waar jij je op jouw vakgebied aan stoort? Marketing & communicatie is niet bedoeld als het speeltje van de directeur. Het is een serieus en onmisbaar instrument voor een onderneming en dient breed gedragen te worden. In de afgelopen jaren hebben bedrijven veel ad hoc activiteiten bedreven. Het is nu zaak weer te investeren in een concreet plan. Al die korte termijn activiteiten kosten uiteindelijk veel meer en leveren min-der rendement. Er zijn dus veel verborgen kosten gemaakt. Ad hoc is prima in een quick win situatie. Maar dan is het dus wel onderdeel van een plan. De toegevoegde waarde van een bureau is juist om structuur geven. Het moet voor een opdrachtgever voelen als de marketingafdeling van een bedrijf. Maar dan op afstand. Optimale samenwerking dus.

  Technologie lijkt steeds vaker een aanjager en versneller voor vernieuwing te zijn. Het verandert onze wereld en de wijze waarop we communiceren. Hoe zie jij dit? Technologie is allesomvattend geworden. Maar waar verandert nu juist de mens in dit speelveld? Je communiceert niet met bedrijven. Je communiceert ook niet met apparaten. Je communiceert met mensen. Dat is mijn uitgangs-punt en dan kijk ik vooral naar gedrag. En dan valt op dat de mens vrijwel alles mobiel is gaan doen. Internetgebruik is al voor meer dan 50% Mobiel, Facebook al voor meer dan 60%. Dat zijn belangrijke gegevens. Ik vind echter niet dat elk bedrijf morgen een app nodig heeft. Het is vooral allemaal erg leuk maar, moet geen imagokwestie worden. Ik wil de technologische kansen

  en mogelijkheden blijven toetsen aan de strategie van de onderneming. En daarmee kunnen we techniek perfect inzetten om te meten en te weten. Dus niet alleen mooie dingen maken maar vooral focus op effect.

  JOUW bureau heeft dit voorjaar een nieuwe start gemaakt met een vers fris team. Frank Sore zelf is gelukkig niet veel veranderd. Hij straalt wel meer rust uit dan in zijn jonge jaren. Zijn momenten van bezinning in 2013 hebben hem verder gevormd. Zelfbewuster. Meer gelouterd. Hij straalt energie uit en brengt dit over op zijn nieuwe team. Op de Badhuiswal heerst een nieuwe spirit. Toch voelt het er vertrouwd en bekend. We wensen Frank en zijn team succes de komende jaren!

  DE GROOTSTE VERANDERINGEN ZITTEN NU VOORAL IN DE

  TIMING EN DE HOEVEELHEID COMMUNICATIEKANALEN.

  COVERSTORY

 • Door de aantrekkende economie zijn ondernemers weer op zoek naar

  nieuwe kansen in de markt, waarbij ook bedrijfsovernames aan de orde

  kunnen zijn. Als een ondernemer besluit tot een bedrijfsovername, kan

  hij door zijn enthousiasme hierover, de objectiviteit ten aanzien van de

  risicos die hij bij overname loopt uit het oog verliezen. Wij kunnen u

  hierbij van dienst zijn en een inschatting van deze risicos maken en

  vervolgens in een contract een en ander goed vastleggen, zodat deze

  risicos worden afgedekt en beperkt.

  Wilt u weten hoe u als kopende of verkopende partij de risicos zo goed

  mogelijk kunt afdekken? Bel dan voor een afspraak of vrijblijvend advies.

  Bent u al toe aan een overname?

  Arslan & Ter Wee AdvocatenBurgemeester van Roijensingel 1 - 8011 CS ZwolleT. 038 4600111 - [email protected]

 • Peoples BUSINESS 11

  Hair in the CitySpinhuisplein 8, 8011ZZ ZwolleTel: 038 8537000www.hairinthecity.nl

  BEDRIJFSPRESENTATIE

  Ruim 2 jaar geleden, toen de kapsalon net een aantal maanden open was, waren we hier ook al. Wat toen meteen opviel was het hoge service-niveau met allemaal leuke extras, zoals een gratis Club Sandwich tussen de middag en een glas wijn met nootjes na 16.00 uur. Maar hoe is het hier nu? Hoog tijd om maar weer eens een kijkje te nemen.

  Op deze zonnige vrijdagmiddag zijn zowel eige-naar Gert Huisman als zijn kapsters Nicole en Laura druk aan het knippen en wast salon-assis-tente Lizzy alvast het haar van een volgende klant. We moeten dus even wachten, maar worden meteen voorzien van een heerlijke Cappuccino met een lekker chocolaatje erbij. Een goed begin! Dan heeft Gert even tijd voor ons. Op onze vraag zegt hij; Het gaat heel goed, eigenlijk meteen al vanaf de opening wist men ons goed te vinden. Door te zorgen dat we onze klanten blijven ver-rassen met hoge kwaliteit voor een schappelijke prijs, bouwen wij een nog steeds groeiende klan-tenkring op. Wij hebben ook een bewuste keuze gemaakt om ons toe te leggen op het bieden van maximale service met alle aandacht voor de klant. Daarnaast werken wij alleen met topkwaliteit producten van Davines en dat allemaal voor een prijs die niet meer dan gemiddeld is. Dat klinkt ons goed in de oren, maar wie zijn nu zijn klanten? Wie niet lacht Gert, maar zonder gekheid,

  in principe is dat iedereen die er waarde aan hecht dat zijn haar op een trendy en stijlvolle wijze geknipt en verzorgd wordt. Onderdeel van onze doelgroep zijn lokale en regionale ondernemers en hun partners, waardoor het van belang is om je netwerk op peil te houden. Daarom zijn wij veelvuldig aanwezig bij diverse netwerkbijeenkomsten hier in de regio.

  Zoals bij de businessclub van PEC Zwolle? Huisman Klopt, ik ben niet alleen regio ambassadeur bij PEC Zwolle, maar ook gast-heer in de business loge. En we zijn er trots op dat we sinds dit seizoen nu ook benoemd zijn tot huiskapper bij PEC Zwolle. Dat betekent dat vrijwel alle spelers, maar ook het bestuur

  en de trainer Ron Jans hier regelmatig in de stoel zitten om hun kapsel weer winningproof te maken.

  Huiskapper van PEC Zwolle, dat wordt je natuurlijk niet zo maar? Nee dat klopt zegt Gert, door onze grote ervaring met het knippen van modellen voor (inter-)nationale fotoshoots, zijn wij gevraagd om de kapsels van de PEC Zwolle spelers bij een modeshow te doen. Dat beviel zo goed dat we meteen benoemd zijn tot huiskapper. Gert moet weer aan de slag met zijn volgende klant. Maar het is ons wel duidelijk, wij zitten hier binnenkort ook in de stoel voor een heerlijk genietmoment. Moet u ook doen!

  Hair in the City huiskapper PEC Zwolle

  Aan het Spinhuisplein 8 in Zwolle vinden we in het karakteristieke Flevogebouw, net naast het markante Theater De Spiegel en Librijes Hotel, kapsalon Hair in the City.

 • MAKELAARS IN ASSURANTINPENSIOENCONSULTANTSFINANCIEEL PLANNERSHYPOTHEEKADVISEURS

  ADVISEURS IN FINANCIELE ZEKERHEID

  ALLEEN VOOR UVeldhuis Adviesgroep heeft een naam hoog te houden als het gaat om gespecialiseerd advies aan ondernemers en particulieren over verzeke-ringen, pensioen en hypotheken.

  DAARBIJ LUIDT ONS MOTTO: ALLEEN VOOR U.Want dat is wat we doen: w financile belangen behartigen. En van niemand anders!

  Telefoon (0578) Schaderegeling 699 777 Particulieren 699 799 Bedrijven 699 789 Financieel advies 699 769 Algemeen 699 760 www.veldhuisadvies.nl [email protected] Sportlaan 4a, Postbus 1, 8180 AA Heerde

 • Peoples BUSINESS 13

  Op een prominente plek in de stad met een terras waar je de mooiste sunset in de omgeving kunt zien. Op deze plek, aan de jufferenwal, vindt u restaurant Mizu. Een restaurant voor elke doelgroep, en zeker ook voor de zakelijke markt.

  Mizu bestaat dit jaar zes jaar. In de loop der tijd hebben ze hun koers gevonden. Zeker de laatste tijd zetten ze sterk in op de zakelijke markt. Dit doen ze op verschillende manieren. Zo is het la carte menu weer terug en is er een speciaal borrel arrangement gentroduceerd. Tussen 17.00 uur en 19.00 uur twee uur lang borrelen met tapbier, huiswijnen en frisdranken voor slechts 14,50 euro, inclusief twee bittergarnituur hapjes.

  Het restaurant heeft een moderne maar warme uitstraling. Achter dit moderne uiterlijk schuilt een plaats waar alles mogelijk is. Wilt u met uw afdeling gezellig op het terras dineren? Dan wordt een deel van het terras voor u vrij gehouden. Wilt u met uw hele bedrijf komen? Dan kunt u op maandag, dinsdag en woensdag de gehele zaak afhuren. Maar ook voor een high tea arrangement bent u van harte welkom. Heeft u een speciale wens? Dan denken de medewerkers van Mizu graag met u mee over hoe dit mogelijk gemaakt kan worden. Kort gezegd: U vraagt, wij draaien.

  De kaart van Mizu is internationaal. Er wordt gewerkt met Zuid-Afrikaans vlees, maar ook de vegetarir heeft ruim keus. Ook met het aanbod van visgerechten is er voor ieder wat wils. Voor elk budget is er iets beschikbaar,

  niemand wordt uitgesloten. En elke gast die binnenkomt wordt warm ontvangen.

  Kunt u niet kiezen tussen de gerechten op de kaart? Ga dan voor de proeverij. De proeverij bestaat uit een driegangenmenu bestaande uit meerdere gerechtjes per gang. U krijgt vier voorgerechtjes geserveerd, vervolgens kunt u drie hoofdgerechten proeven en daarna genieten van vijf nagerechtjes. Speciaal voor de zakenre-laties organiseert Mizu een proefavond. Op deze avond worden de nieuwe gerechten van de kaart geproefd, geheel op kosten van het restaurant. Een gezellige avond waarop u kennis maakt met het restaurant en haar kaart.

  Gastvrijheid staat bij Mizu hoog in het vaandel. Alle medewerkers worden hier op getraind. Elke gast die binnenkomt krijgt de beste service. Welke wensen u ook heeft, alles wordt voor u geregeld. Mizu slaat iedereen een warme deken om.

  Wilt u een echt mooie zonsondergang zien? Zoekt u dan een plekje uit op het mooiste terras van Zwolle. Het terras van Mizu, aan de stads-gracht en met uitzicht op de jachthaven biedt u een spectaculair uitzicht op de sunset. Terwijl u van dit mooie uitzicht geniet kunt u uit een zeer ruime selectie van de beste dranken een keuze maken of genieten van een lekkere cocktail. Uiteraard zijn er ook virgin cocktails beschikbaar.

  Mizu heeft een modern maar toch gezellig uiterlijk. Stap binnen en geniet van alles wat Mizu te bieden heeft!

  MIZU, OMARMT ONDERNEMERSMET EEN WARME DEKEN

  MIZU ZwolleJufferenwal 32, 8011 LE ZwolleTel: 0384239550Parkeren: Q-Park Maagjesbolwerkwww.mizuzwolle.nl Reserveren kan ook via Couverts!

  Mizu de luxe special

  Kom samen met uw zaken relaties genieten van het Mizu de luxe special arrangement. Voor 35,00 euro kunt u twee uur lang genieten van lekkere wijnen en een combinatie van zalmsashimi, tonijnshasimi, beef tataki, en tempuragarnalen.

  CULINAIR

 • Peoples BUSINESS14

  De voorgeno-men fusie geeft de nota-rissen meer

  lucht voor meer uitgebreide en specialistische adviezen en persoonlijke aan-dacht. Ambities die beide kantoren altijd al hoog in het vaandel hadden en die nu in gemeenschap van bedrijfsgoederen nog beter tot hun recht komen.

  Historische pijlersNotarissen Jelger de Kroon,

  Andr Scheper en Hilde de Boer zagen alle drie af van hun eigen naam op de gevel en kozen weloverwogen voor meer dan 100 jaar Zwolse historie. Duret en Trip waren gerenommeerde Zwolse notarissen en werkten bij kantoren die al dateren van voor 1900. Op die betrouwbare pijlers rust het huidige clintenbestand van duizenden mensen, weet Jelger de Kroon. Particulier en ondernemer weten al ruim een eeuw onze vertrouwde service te vinden en te waarderen.

  Door deze namen van statuur aan te houden laten de drie notarissen weten dat er in deze tijd van snelle (digitale) ontwikkeling

  DuretTrip notarissen, zeker weten!ook heel bewust tijd wordt vrijgemaakt voor de menselijke maat van weleer. De notaris als vertrouwensbaken, als luisterend oor in levensbepalende gebeurtenissen zoals een huwelijk, scheiding, woningaanschaf, testament of bedrijfsoprichting. Zaken waarin je zekere en duurzame beslissingen wilt nemen.

  Netwerk notarisDuretTrip neemt intrek in het kantoor van voormalig Duret De Kroon notarissen aan de Eekwal 14-16. Met zelfstandige vestigingen in Emmeloord en Ommen adviseert DuretTrip clinten uit een groot deel van Noord-Oost Nederland. Ook is DuretTrip onderdeel van

  Samen verder is de motivatie van notariskantoren Duret De Kroon en Trip & De Boer uit Zwolle. Deze twee jarenlange buren op de Eekwal gaan per 1 juli 2014 fuseren. Per die datum zal notaris Trip afscheid nemen. En dak boven het hoofd en n naam op de gevel: DuretTrip notarissen.

 • Peoples BUSINESS 15

  BEDRIJFSPRESENTATIE

  Netwerk Notarissen, een verband van 160 Nederlandse notariskantoren, waardoor elke inhoudelijke en specialistische vraag behan-deld kan worden.

  Voor de clinten van de gefuseerde notaris- kantoren verandert er weinig. Onze dienstver-lening blijft van de allerhoogste kwaliteit. We hebben de intentie om nog meer service toe te voegen als inloop spreekmiddagen, infor-matieve thema-avonden en MKB-checks voor ondernemers.

  Zeker weten!Bij DuretTrip ervaart de clint wat het betekent om zeker te weten! Als de zaken goed

  geregeld zijn kunnen onze clinten dromen waarmaken, onbezorgd van het leven genieten en soms ook opgelucht ademhalen. Met een betrouwbare en alerte partij naast je, kun je zelfverzekerd nieuwe stappen zetten!

  DuretTrip notarissen, zeker weten!

  DuretTrip notarissenEekwal 16, 8011LD Zwolle www.durettrip.nl

  Altijd dichtbij met een kop koffie en goed advies, zeker weten!

  @Durettrip

 • Bel nu Voiperator!

  Telecom operaTor | SIp TrunkS | HoSTed VoIp | ISdn2 | ISdn30 |

  0800, 090X | VdSl-adSl | GlaSVezel | Vpn oploSSInGen |

  20 tot 50% kostenBesparing!

  Voiperator BVEymerstraat 5b | 8013 RR Zwolle088-8647111 | www.voiperator.eu

  gratis lokaal bellen?

 • Peoples BUSINESS 17

  COLUMN

  Vaak krijgen wij de vraag: Is een bedrijfsopvolging mogelijk zonder belastingheffing?Mijn antwoord: soms wel.

  Vanaf 2010 kennen we in de schenk- en erfbe-lasting een gunstige regeling. Deze maakt het mogelijk om een bedrijfsopvolging vrijwel zonder belastingheffing te laten verlopen.Uiteraard gaat dit niet zomaar. Er worden voor-waarden gesteld en een goede planning is nood- zakelijk. Vaak is het verstandig om ruim 3 jaar voor de gewenste overdracht contact op te nemen met een fiscalist, om uw plannen door te spreken, de structuur te bepalen en een actieplan op te stellen. Veel ondernemers vergeten in de praktijk dat als ze hun bedrijf willen verkopen en daarna het geld aan de volgende generatie willen overdragen, ongeveer 40 tot 50% belasting dienen te betalen. Wanneer echter gebruik wordt gemaakt van de gunstige bedrijfsopvolgingsfaciliteit in de erf- en schenk- belasting, kan vanaf 2010 een ondernemingsver-mogen tot 1.045.611 (2014) zonder belasting-heffing worden overgedragen. Een meerdere is voor 83% vrijgesteld.

  Bedrijfsopvolging bij eenmanszaak VOF of maatschapWanneer via de bedrijfsopvolgingsfaciliteit ondernemingsvermogen wordt geschonken, wordt de inkomstenbelastingclaim vervolgens doorge-schoven naar uw kinderen of de bedrijfsopvolger.

  De opvolger dient dan wel 3 jaar, respectievelijk 36 maanden, als medeondernemer of werknemer bij de onderneming betrokken te zijn.

  Bedrijfsopvolging en BVHet schenken van aandelen in een BV kan ook onder de bedrijfsopvolgingsfaciliteit. Dan moet er wel sprake zijn van een echte onderneming, een zogenaamde materile onderneming. Dit betekent dat beleggingsvermogen is uitgesloten van toepassing. Voor slechts 5% van de waarde van de aandelen kan voor beleggingsvermogen gebruik gemaakt worden van de vrijstelling. Om het beleggingsvermogen bij een bedrijfsopvolging te scheiden van het ondernemingsvermogen, maken we in de praktijk vaak gebruik van de mogelijkheid om zonder belastingheffing een BV te splitsen.

  Een andere voorwaarde is dat de schenker ten-minste 5% van de aandelen dient te bezitten. De verkrijger van de aandelen mag de aandelen niet verkopen binnen 5 jaar. De inkomstenbelasting-claim (box 2, aanmerkelijk belang) wordt ook doorgeschoven naar de opvolger als deze sinds 3 jaar, respectievelijk 36 maanden, bij de BV werkzaam is.

  In de wet wordt niet vermeld voor hoeveel uren iemand een dienstbetrekking dient te hebben. Het kan veel voordeel opleveren om de beoogde bedrijfsopvolger alvast in dienst te nemen.

  MEA SCHUTTE, BROUWERS ACCOUNTANTS

  Bedrijfsopvolging

  PlanningEen goede voorbereiding bij een bedrijfsopvolging is van groot belang. Wij spreken met u uw wensen door. Bepalen samen met u de juiste structuur en nemen de voorwaarden van de diverse wettelijke regelingen met u door. Tevens wordt er rekening gehouden met uw toekomstwensen ten aanzien van bijvoorbeeld uw inkomen, pensioen en/of testament.Zo ontstaat er een actieplan voor de komende jaren en kunt u met een gerust hart uw onderneming overdragen aan de volgende generatie.

  TenslotteVoor een deskundige begeleiding van de verkoop of overdracht van uw onderneming kunt u terecht bij Brouwers Accountants & Adviseurs. Een team van specialisten staat voor u klaar om u verder te helpen.Ook wanneer u zelf geen opvolger heeft en uw bedrijf wilt verkopen, helpen wij u met de waar-debepaling van uw onderneming. En als u wilt, helpen wij u ook met het zoeken naar een koper.

  Wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op. Wij ontvangen u graag op ons kantoor in Zwolle of in een van onze andere vestigingen.

  ADVIES ACCOUNTANCY

  [email protected]

 • Peoples BUSINESS18

  BIJZONDERE WERKPLEK

  Business Company

  BIJZONDERE WERKPLEKWerken in een open ruimte stimuleert het persoonlijke contact tussen collegas. Hierdoor kunnen zij elkaar versterken in de werkzaamheden. Business Company werkt ook op deze manier. Het gebouw heeft een open werkomgeving waardoor iedereen makkelijk met elkaar kan samenwerken. Erg handig wanneer er advies gevraagd is van een collega. Het creatieve hart van het bedrijf is ook letterlijk in het midden geplaatst. Hier worden de creatieve concepten uitgewerkt. Elke medewerker heeft een eigen specialisatie en gecombineerd zorgt dit voor het perfecte team. Het kantoor van Business Company is gevestigd in Lemmer op het bedrijventerrein aan de A6. Een centrale locatie die ook erg makkelijk te bereiken is. www.businesscompany.nl

 • Peoples BUSINESS20

  De omzet in Nederland in de hip-pische industrie is net zo veel als de bollenindustrie. Inclusief recreatie-paarden telt Nederland zo'n 450.000 paarden. Jaarlijks worden er 6000 tot 8000 paarden gexporteerd. In totaal exporteerde Nederland in 2012 voor 211 miljoen dollar (159 miljoen euro). Het Hippische Evenement de Military in Boekelo is het grootste relatiemanage-ment evenement van Nederland. Een terrein van 55 ha. groot waar topsport, business en pleasure gecombineerd worden. Ruim 20.000 bezoekers per dag (5 dagen). Wat is de economische impact in de regio Overijssel en wat is de economische impact van deze branche voor zowel deelne-mers, handelaren, sponsoren en de Nederlandse economie?

  In samenwerking met Robert Zandstra, voorzitter van de Military Boekelo, organiseren we op 8 oktober a.s. een interessant inhoudelijk congres waarbij vanuit verschillende invalshoeken deze branche wordt bekeken. Kengetallen, investerin-gen, fokkerij, betrokkenen, kansen, export, spon-sering, e.d. De kwaliteit, inzicht, ervaring n de handelsgeest van Nederland heeft er de afgelopen tientallen jaren voor gezorgd dat we in staat zijn paarden voor het allerhoogste niveau in de sport te kunnen leveren. De klasse van het KWPN-paard is wereldwijd bekend en geroemd. Met 26.000 leden en circa 10.000 veulens per jaar, is het

  Hippisch Congres:de economische impact

  KWPN (Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland) het grootste sportpaardenstamboek ter wereld. De Nederlands gefokte paarden boeken bijzonder veel succes in de internationale paarden-sport. Tijdens de Olympische spelen in Hongkong stond het hele podium vol met KWPN paarden, en in London reden 22 verschillende nationalitei-ten op een KWPN paard en werden er 11 medail-

  les gehaald. Het KWPN paard is de nummer 1 van de wereld op de world ranking van de meest winnende dressuur- en springpaarden.

  Dit congres is op uitnodiging van n van de partners te bezoeken. Wilt u hier meer informatie over, mail dan naar [email protected] o.v.v. Hippisch Congres 8 oktober 2014.

  Congresprogramma:Datum: woensdag 8-10-2014Tijdstip: 17.00 23.00 uur

  16.30 17.00 uur Ontvangst met koffie/thee17.00 17.10 uur Introductie door Frits Sissing (bekend als TV presentator)17.10 17.25 uur KWPN Irene Wolfs (kengetallen, handelsmissies)17.25 17.35 uur Topruiter Gert Jan Bruggink (impact voor de ruiter)17.35 17.45 uur Egbert Schep (exporteert veel paarden, voor USA)17.45 18.00 uur Rabobank Enschede/Haaksbergen Econoom (het loont te investeren in de (hippische) sport)18.00 18.20 uur Paneldiscussie onder leiding van Frits Sissing 18.20 19.00 uur Netwerkborrel19.00 23.00 uur Military Classic Night-Fair *

  *De Military Classic Night-Fair is een bijzonder lifestyle -avond dat u helemaal in de sfeer van de Military brengt. Deze avond staat in het teken van lifestyle, shows, muziek, demonstraties, wine & dine. Een sfeervolle, all-inclusive avond om samen met uw relaties te ervaren.

 • Peoples BUSINESS 21

  Ten zuiden van Utrecht, gelegen aan de Lek vindt u de fok-opfok en handelsstal van Egbert Schep. Zij richten zich voornamelijk op jonge talentvolle springpaarden, welke deels uit eigen fok en opfok komen. Dat Egbert oog heeft voor kwaliteit blijkt onder meer uit het grote aantal goedgekeurde hengsten die zijn voortgekomen uit de opfok. Als voorbeeld hiervan kunnen genoemd worden Tygo, Triomph, Utah Z, Ukato, Vaillant, Veneur, Cupido Flamingo Z, Warrant, Alicante HBC.

  Egbert Schep vertelt: Wij zijn ondernemer in paarden, we doen de hele keten; fokkerij, hengsten die voor de keuring worden getoond en een sportstal waar jonge paarden worden opgeleid voor de topsport. Binnen onze fokkerij wordt alleen gebruik gemaakt van de beste merries, vakkundige ruiters zorgen ervoor dat de paarden een uitstekende opleiding krijgen en klaargestoomd worden voor een carrire in de springsport. Deze worden wereldwijd verkocht, met name in Amerika, dat is toch nog steeds de belangrijkste afzetmarkt voor ons. De paardensport globaliseert heel snel. De olielanden betalen veel, China is in opkomst. Hij doet dit al 40 jaar en gaat mee met de wensen uit de markt. Wij hopen te kunnen leveren wat de markt vraagt. Het is een betrekkelijk klein circuit. Het is wel gecompliceerder geworden, mensen willen graag bediend worden. We hebben wel succes met de paarden die we verkocht hebben. We hebben de belangrijkste springpaarden geleverd voor meerdere Olympische Spelen.

  Wanneer kun je zien welke kwaliteit een paard heeft? Aan een veulen kun je niet zo veel zien, een eenjarige laten we vrij springen, tweejarigen gaan op de rntgenfoto of ze gezond genoeg zijn, 3 jarige gaan naar de keuring en dan kun je gaan beginnen met de training. Vaststellen wat een paard waard is, is heel moeilijk. Het is eigenlijk wat de gek ervoor geeft. Het echte grand prix paard, de top van de wereld, kost wel een miljoen of meer.Egbert Schep is een van de gastsprekers op het Hippisch Congres op 8 oktober a.s.

  Proef de sfeer op de Military Classic Night-FairEen glas donker rood, een vers getapt bokbiertje, heerlijke proeverijen, de warme gloed van vuurkorven. En dat alles gelardeerd met livemuziek en gezelligheid. Dt is de Military Classic Night-Fair! Een unieke happening die u helemaal in de sfeer van de Military brengt. Op woensdagavond 8 oktober vindt dit bijzondere lifestyle-event plaats en kunt er bij zijn! Tegen het decor van het Military-village is er een boulevard met mode, beauty, wellness en lifestyle. Er zijn shows, presentaties, demonstraties. En niet te vergeten: diverse proeverijen en wine & dine-arrangementen. En dit alles wordt muzikaal omlijst met optredens van onder andere Het Symfonieorkest!

  Maak kennis met de verschillende exposanten en hun gevarieerde aanbod. Geniet samen met uw partner van een goed glas, culinaire verrassingen en de bijzondere ambiance. Of trakteer uw businesspartner, vrienden, familie of collegas op de Military Classic Night-Fair. Een avond met sfeer, warmte en gezelligheid, die u samen niet mag missen.Reserveer nu via [email protected]

  Ondernemer in paarden: Egbert schep

  Partners:

 • Peoples BUSINESS22

  Gert Jan Jozef Bruggink (Weerselo, 17 maart 1981). Samen met zijn vrouw Pia-Luise Aufrecht, ook springruiter, heeft hij een dochter Marlyse. Onlangs hebben zij in De Lutte hun prachtige nieuwe paardenaccommodatie laten bouwen, Stal het Oosterbrook. Hier staan ca. 40 paarden in training. Zijn eerste grote succes was dat hij in teamverband op de Wereldruiterspelen in 2002 in Jerez de la Frontera, een vijfde plaats behaalde. In 2004 behaalde hij met Jol en het team bestaande uit Leopold van Asten (met Fleche Rouge), Gerco Schrder (met Monaco) en Wim Schrder (met Montreal) een vierde plaats op de Olympische Spelen in Athene.

 • Peoples BUSINESS 23

  Wie is Gert Jan Bruggink en hoe ben je er toe gekomen springruiter te worden?Nederlands springruiter Gert Jan Bruggink kreeg van huis uit al het paardenvirus mee. Zijn ouders hadden de paardensport als hobby. Toen hij zelf een pony kreeg, bracht het springen hem veel plezier. Hij reed wedstrijden en werd drie keer Nederlands Kampioen. Je vormt met je pony een team en als je dan succes hebt, lonkt dat naar meer.

  Had niet het idee sprintruiter te worden. Hij is ing. afgestudeerd aan de Technische Hogeschool Twente in Enschede, om iets in de bouw te doen, iets met architectuur bijvoorbeeld. Hij studeerde af in 2004, 2 maanden voor de Olympische Spelen. Toen hoorde hij dat hij een plekje veroverd had in het team voor de Olympische Spelen. Daarna is hij eigenlijk vanzelf verder gerold in de paardensport. Samen met zijn vrouw Pia-Luise Aufrecht, ook springruiter, heeft hij een dochter Marlyse. Onlangs hebben zij in De Lutte hun prachtige nieuwe paardenaccommodatie laten bouwen, Stal het Oosterbrook. Hier staan ca. 40 paarden in training. Ik zit er nu vol in, we zijn er zeven dagen per week mee bezig. Waar je vroeger van droomde om bij bepaalde namen op de startlijst voor een wedstrijd te staan, zit ik nu bij. Als je zon doel bereikt, is dat natuurlijk geweldig. Je kunt eigenlijk altijd weg, op wedstrijd met de paarden, er is in ons vak altijd iets te doen. Je bent eigenlijk alleen met kerst vrij en nieuwjaarsdag, de

  Springruiter Gert Jan Bruggink uit De Lutte komt net terug uit Shanghai in China. Begin juni vond daar de Global Champions Tour plaats, midden in de stad. Er was een schitterende arena ingericht met daarom heen direct de drukte van de stad. Dit keer kon hij zijn eigen paard Cash jr. meene-men in het vliegtuig. Waar Europese ruiters tijdens wedstrijden in China normaal gesproken af-hankelijk zijn van de kwaliteit van leenpaarden, kunnen ze tijdens deze Global Champions Tour hun eigen toppaarden meenemen. Dankzij een overeenkomst tussen de Europese Commissie en de Chinese autoriteiten, werd het mogelijk Europese paarden tijdelijk te importeren in China.

  overige 350 dagen zijn we aan het werk met onze paarden. Paardensport is een sport waar het mees-te geld in omgaat in Nederland. Het is voor ons zorgen dat je goed materiaal, goede paarden hebt, zodat je mee kunt doen. Onze paarden komen uit eigen fokkerij, inkoop of worden beschikbaar gesteld. Het is een heel mooi beroep maar je moet je wel bewust zijn waar je mee bezig bent.

  Wat is er voor nodig om dit niveau vast te houden wat je nu bereikt hebt?Zelfbewustzijn, doorzettingsvermogen, goed materiaal. Om er te komen is niet zo moeilijk maar om er te blijven is veel moeilijker. Blessures bijvoorbeeld kunnen ervoor zorgen dat je er zo weer uitligt. Een tegeltje dat bij mijn moeder in de keuken hangt zegt: Mensen met paarden hebben een hemel op aarde maar komen ze te sterven dan valt er niets te erven. Je moet je zelf bewust zijn waar je mee bezig bent. Onlangs is ons beste springpaard Dejavu verkocht aan de Qatar Equestrian Foundation. En eind vorig jaar werd het paard Andrea verkocht aan Abdullah al Sharbatly in Saoedi-Arabi. We hebben gekozen voor het geld. Het gaat heel goed met de paarden en het is mooie reclame voor onze stal. We hopen binnen enkele jaren uit eigen fokkerij en inkoop zelf ook mooie paarden te kunnen leveren.

  Wat is je mooiste ervaring in de paardensport?Eigenlijk is alles mooi. Van jonge paarden,

  oude paarden, veulentjes die geboren wor-den. Een overwinning is altijd een van de mooiste sportmomenten, dat verveelt nooit. Kampioenschappen zijn de mooiste momenten, zeker als je op het hoogste podium eindigt.

  Wat is jouw visie in de springsport? Hoe pak je het aan?Ik denk dat het succes van de springsport nog heel lang zal blijven doorgaan. Het is een sport die commercieel wereldwijd voor Nederlandse sportpaarden het interessante zal zijn. De know-how van de Nederlanders in de paardensport is van groot belang. Nederlanders zijn altijd handelsmensen geweest, hebben zich ook altijd in de paardenwereld, in de fokkerij verdiept. Een paardenland als Nederland moet altijd voor uit blijven kijken. Ik denk dat we met alles wat we in onze genen hebben, nog jarenlang vooruit kunnen. Wij hebben een enorme dosis kennis, Onze knowhow kan verkocht worden.

  Wat zijn je verwachtingen voor de toekomst?Dat we nog heel lang nog kunnen genieten van de paardensport, dat het geen moeten is maar mogen. Heel lang mogen genieten van ons beroep. Een goed management is heel belang-rijk. Je moet je paarden begrijpen en daar moet je op aansluiten.

  Je moet je paarden begrijpen en daar moet je op aansluiten

  PAARDENSPORT

 • Peoples BUSINESS24

  Respect voor het dier staat ook voor mij voorop, echter door rationeel te denken en daar naar te handelen, kunnen vaak heel veel dingen beter en efficinter.

 • Peoples BUSINESS 25

  Ton Kolman is geboren als late babyboomer in de vijftiger jaren. Mijn ouders hadden een voor die tijd gebruikelijk horeca bedrijf hotel-restaurant-caf-slijterij en zalen in Twente, hard werken dus maar wel heel veel voldoe-ning. Gastvrijheid, maar ook efficiency waren niet vreemd voor mij. Al op jonge leeftijd afwassen, flesjes sorteren, etc. Het resulteerde dan ook in een schoolkeuze voor Middelbare Hotelschool. Stage bedrijven met toen al een Michelinster en een stage in de Randstad, er ging een wereld voor mij open. Daar het lespakket MHS in die tijd nogal vakgericht was besloot ik tot het volgen van aanvullende studies als marketing NIMA-A, Commercile economie en Spaans.

  Op 26 jarige leeftijd had ik mijn eerste echte grote baan, food and beverage manager op het Avonturenpark in Hellendoorn. Vijf horeca- outlets, 40 veelal part-timers en soms wel 12.000 bezoekers per dag. Vervolgens nog een tweejarig contract als manager van een groot hotelbedrijf en in 1984 begin ik voor mezelf als uitbater horeca op de Agnietenberg in Zwolle later gecompleteerd met de overname van de camping. Samenvattend: commercile dienstverlening in horeca en recreatie, gastvrijheidsondernemer als dat woord bestaat.

  In 2006, na 22 jaren, deze bedrijven verkocht (je moet iets loslaten als het volwassen is) en sinds die tijd interim en crisismanager in opdracht van banken, curatoren en andere instellingen. En in dat traject komt ook in 2012 een paardensportcentrum op mijn pad. Welke connectie had ik met paardensport? Van huis uit niet maar door wat groene ruimte rondom huis, een echtgeno-te met paarden ervaring n enthousiaste kinderen hebben we nu een aantal pony's thuis en rijd ik met veel plezier de trailer met inhoud naar con-coursen e.d. Vanzelfsprekend krijg je dan ook het nodige mee en zodoende leerde ik veel terminologie, veel over voeding, paardengebruik, ziektes, harnachement en veel meer.In het kader van mijn interim werkzaamheden werd ik eind 2011 benaderd om voornoemd manegebedrijf te gaan leiden en daarover heb ik wel eerst even goed nagedacht. De zakelijke dienstverlener in gastvrijheid die zich in de paardenwereld begeeft.

  Uiteindelijk heb ik dat geweten want wat trof ik aan? Best wel een leuk bedrijf met vooral paard-enthousiaste mensen maar in mijn ogen een zeer matige efficiency en daar kan ik heel slecht tegen. Letterlijk nergens met betrekking tot kosten werd op gelet. Het zou te ver gaan om alles in detail te gaan noemen maar enkele speerpunten zal ik er uit lichten. Een stalmanager die zelf niet weet wat stro, hooi, voer en dierenartsen kosten. Als iets moet dan moet het en daarmee basta. Ik ben gewend daar-over in geen geval na te denken, prioriteiten te stellen en op grond daarvan een beslissing te nemen, was zijn reactie.Men wist bijvoorbeeld niet wat een ton stro kostte en hoeveel stallen je daar

  mee doet en in welke frequentie er geschoond wordt. Mijn aanpak bestond dan ook door te stellen, wil je eind van het jaar nog een baan? Ja natuurlijk... dan gaan we nu in plaats 5 stallen, 8 stallen met die baal hooi doen en wanneer het kan de schoonmaak frequentie met 1 of 2 dagen verlengen.

  Bij mijn aantreden waren er 34 manege paarden en ponys voor de weke-lijkse lessen en 303 lesuren per week. Dat betekent dat een paard/pony afge-rond 8.9 uren per week loopt. Weet nu dat een kostendekkend dier tenmin-ste 12 uren per week dient te lopen, afhankelijk van leeftijd, gezondheid, blessures en dat 18 uren zo ongeveer het maximum is en er dan ook een verdienmodel is. Dit alles heb ik stapsgewijs aangepast, natuurlijk in overleg en samenspraak met de betrokken medewerkers. Het uiteindelijke resultaat bij mijn vertrek, oktober 2013 was wel dat we nog iets van 26 eigen paarden en ponys hadden en enkele in-geleasde paarden en daarop ongeveer 360 lesuren. Gemiddelde loop duur per dier per week rond de 14.5 uren.

  Naast deze acties heb ik natuurlijk op vele andere zaken als energielasten, waterverbruik, horeca-inkoopkosten, onnodige verdere kosten gelet, altijd wel in commitment met de medewerkers daar je dit niet als een een-mansactie gaat redden. Het bewustwordings- en leerproces bij deze mensen is ook erg belangrijk gebleken en leidde op termijn ook tot waardering. Ook de eigen voorbeeldfunctie zoals enkele keren per week zelf voeren, verstopping riool zelf oplossen en niet alleen van achter een bureau het bedrijf willen leiden hebben tot waardering en respect geleid van een niet paardenman. Waar heeft dit alles toe geleid? Wel... dat je er wel heel veel zelf aan moet doen, belangstelling tonen voor het dier, vervolgens ook je eigen opvatting delen en samen naar oplos-singen zoekt. Kwaliteit vasthouden van de prestaties van de dieren in de lessen en daar buiten. Wat ik wel opmerkelijk heb gevonden dat er vanuit de zijde van de F.N.R.S.; de landelijk organisatie van manege- en rijschool-houders altijd met belangstelling en respect naar mijn opvattingen, verhaal en handelswijze werd gekeken en ook geluisterd. Ook het vasthouden van het niveau tegen de mindere kosten blijft dan juist het grote punt van aandacht, niet verslappen in aandacht en kwaliteit. In deze 20 maanden heb ik diverse collegabedrijven bezocht alsook de vergaderingen van de F.N.R.S. en bemerk wel dat er rondom wel scherper gelet wordt op kosten en het realiseren van een gezonde bedrijfsvoering. Welke tip heb ik nu voor de hippische branche als een soort outsider? Respect voor het dier staat ook voor mij voorop, echter door rationeel te denken en daar naar te handelen kunnen vaak heel veel dingen beter en efficinter. Zonder passie bereik je niets, het toepassen van een combinatie gevoel en verstand kunnen dan vaak tot mooie dingen en resultaten leiden.

  Ton Kolman is 20 maanden als interim manager ingezet op een manege en pensionstal te Zwolle met ruim 70 paarden. De intentie van zijn kant is om de ervaringen vanuit een zakelijk perspectief te belichten. Hij vertelt zijn verhaal.

  PAARDENSPORT

 • Peoples BUSINESS26

  De Spaanse Olympische dressuurruiter Jordi Domingo Coll heeft de beschikking gekregen over Hecom's Ventoux, het paard dat eigenaresse Angelique Vroom heeft opgeleid voor de Zware Tour. Hecom's Ventoux (Ferro x Farmer) is een volle broer van Prestige, het paard waarmee Domingo Coll internationaal furore maakte. De doelstelling is deelname aan de wereldruiterspelen in 2014 en de Olympische Spelen van 2016.

  Angelique, 41 jaar oud, rijdt al vanaf haar 6e jaar wedstrijden. Door in haar sport steeds te streven naar het hoogst haalbare heeft ze in haar leven een vechtersmentaliteit ontwikkeld, die ook naar voren komt in haar werk. Als coach begeleidt ze in haar eigen bedrijf mensen die op zoek zijn naar een nieuwe carrire. Net als je in de sport moet je strijden om boven de massa uit te komen en een baan te vinden. Dat begeleiden doet ze met succes. Zelfs in deze moeilijke tijden slaagt ze voor het merendeel van de kandidaten er in om een passende nieuwe loopbaan te vinden. Daarnaast heeft ze met haar partner een bedrijf dat zich richt op het vinden van nieuwe bestem-mingen voor problematische onroerend goed projecten (distress vastgoed). Hoewel de paarden als hobby begonnen zijn, is de stal inmiddels gegroeid tot professionele proporties. Centraal in haar paardenleven staat de imposante ruin Hecom's Ventoux.

  Hoe is Hecoms Ventoux bij jou terechtgekomen en hoe bij Jordi Domingo Coll?Ik was aanwezig bij een training van n van s werelds beste dres-suurtrainers, Jean Bemelmans, en diep onder de indruk van zijn manier van werken. Ik stelde mezelf toen de vraag: wat kan ik er aan doen om van hm les te krijgen? Het antwoord was natuurlijk: stap op hem af en na lang volhouden mocht ik met mijn paard bij hem in Duitsland komen trainen. Via Jean kreeg ik contact met de heer Van de Goor en daar stond een pracht paard, de volle broer van Prestige. Prestige werd door Jordi Domingo Coll gereden op de Olympische Spelen in Hong Kong. Hij werd ook getraind door Jean. Ventoux is toen als 5-jarige bij ons op stal gekomen. Ik heb hem in de Lichte Tour gestart en verder opgeleid voor de Zware Tour. In de tussentijd overleed Prestige. Omdat ik Jordi Domingo Coll goed ken, heb ik Ventoux ter beschikking aan hem gesteld. Ventoux is nu 12 jaar en het doel is: de Olympische Spelen 2016. Wat zijn je verwachtingen voor de toekomst?Natuurlijk hoop ik op succes met Ventoux. Maar ik heb ook een nog een ander paard, de broer van Ventoux. Hij heet Domingo en ik hoop dat ik met hem weer de Nederlandse (sub)top kan bereiken. Vervolgens kunnen we door Europa wedstrijden rijden. Beginnend met de Sunshine Tour in Zuid-Spanje. Je traint daar, je rijdt wedstrijden, je bent dan alleen maar met je sport bezig. Je bent zo gefocust. Dat heb ik met Ventoux ook gedaan. Ik begin nu weer te stralen als ik er aan denk.

  Angelique VroomIn gesprek met onderneemster en paardenvrouw

  Centraal in haar paardenleven staat de imposante ruin Hecoms Ventoux.

  PAARDENSPORT

 • Peoples BUSINESS 27

  Directeur Marketing communications KWPN Royal Dutch Sport Horse

  Op het moment van interview staat Irene op het punt om op weg te gaan naar Rusland, Moskou. Ze gaat naar een heel groot internationaal dres-suur- en springevenement waar ze de Nederlandse paardensector n het KWPN onder de aandacht gaat brengen. Zij introduceert het KWPN en de Nederlandse paardenfokkers en handelaren onder meer door het deelnemen aan beurzen en het organiseren en leiding geven aan handelsmissies. Irene Wolfs is een van de gastsprekers op het Hippisch Congres op 8 oktober a.s. bij de Military Boekelo.

  Irene Wolfs gaat over de marketing, communicatie en business deve-lopment. Alles in het kader van verkoop en afzet van het kwpn product waarvan export een groot onderdeel is. Wij ontmoeten veel mensen in het buitenland, onze taak is zoveel mogelijk mensen uit het buitenland naar Nederland te trekken. Zo organiseren wij bijvoorbeeld een keer per jaar de Hengstenkeuring, het grootste fokkerijevenement ter wereld. Hier komen 25.000 bezoekers uit 33 verschillende nationaliteiten. Wij helpen ze hun weg door Nederland te vinden. Het KWPN is een vereniging en doet dit allemaal in het belang van de leden. Het merk KWPN als paraplu boven onze leden te zetten helpt iedereen direct of indirect bij de verkoop van hun paarden.

  De internationale allure en prestaties van het Nederlands gefokt sportpaard is wereldwijd bekend en geroemd. Irene: Er zijn veel nieuwe landen in opkomst, zoals in Azi, China en Rusland. De economie groeit daar en er is geld voor luxe goederen, leisure en sport. Daar willen we kenbaar maken dat Nederland ht paardenland is.

  Nederland heeft zich ontwikkeld tot leading country op vele facetten die onderdeel uitmaken van het noodzakelijke, kwalitatieve management

  van het sportpaard en zijn ruiter. Denk maar aan het belang van goede voeding, professio-nele trainingsmogelijkheden, paardvriendelijke huisvesting, veterinaire begeleiding en trans-port. Deze succesformule van Nederland als paardenland zit in een totaalpakket: alles wat nodig is om paard en ruiter succesvol te maken. Vanuit die gedachte is de Holland National Horse Foundation (HNHF) opgericht, waarin topbedrijven in de breedte van de Nederlandse hippische sector zijn verenigd. De HNHF bundelt op deze wijze alle kwaliteiten van diverse specialisten en levert maatwerk.

  Alles over het KWPN en HNHF is te vinden op de website www.kwpn.nl

  Er zijn veel nieuwe landen in opkomst, zoals in Azi, China en Rusland.

  Irene Wolfs

 • Wie is Indra Coachen met Paarden?Indra Coachen met paarden begeleidt directie-en management teams bij reflectie, leiderschap en samenwerking.

  Lessen uit de stalRegelmatig horen we van deelnemers dat zij een jaar later nog weke-lijks terugdenken aan een moment met de paarden Rokka, Amor of Mickey. Bijvoorbeeld wanneer zij de verbinding met hun team dreigen te verliezen. Of wanneer de balans tussen aandacht voor medewerkers en aandacht voor het richting geven aan de organisatie uit evenwicht raakt. In een flits komt het moment in de bak en de reactie van het paard in relatie tot hun coachvraag weer naar boven. En het inzicht dat het opleverde. De interactie met paarden brengt ons denken, doen en voelen dichter bij elkaar. De reactie van het paard (een prooi- en vluchtdier) op jouw lichaamstaal, in relatie tot je coachvraag, brengt je direct in contact met je eigen essentie. Ladingloos.

  Wat is de link met paarden en wat levert het op?Een paardenkudde heeft de meeste kans op overleving wanneer ieder individu op zijn/haar kwaliteiten wordt ingezet: richting geven, veulens opvoeden, water vinden, beschermen.Door paard toe te voegen aan de ontdekkingstocht van een team worden kwaliteiten en uitdagingen snel helder. Je kunt experimenteren met gedrag, lichaamstaal en leiderschap, in relatie tot je ontwikkelings-vraag of teamvraag. Het paard reageert zonder sociale wenselijkheid. Je ervaart wat nodig is om je individuele en gezamenlijke doel te bereiken. Wat kunnen leiders van paarden leren?Paarden zijn leermeesters op het gebied van leiderschap. Een paard onderwerpt zich niet maar sluit zich aan indien hij het gevoel heeft dat wanneer hij jou volgt, hij meer kans op overleving heeft dan andersom. Natuurlijk leiderschap kun je bij uitstek oefenen en versterken bij wezens die daar uiterst gevoelig voor zijn. Je doet daarbij inzichten en ervaringen op uit andere dimensies die vruchtbaar kunnen zijn wan-neer je ze vertaalt naar het domein waar je verantwoordelijkheid draagt. Directie- en Management Teams komen om hun stijlen van leider-schap en de effecten daarvan te verkennen en om met n van elkaar te leren. Op basis hiervan maken deelnemers de vertaalslag naar hun organisatie.

  Persoonlijke ontwikkeling en reflectie: wat kun je leren van paarden?Bij n sessie met een paard ervaar je meer dan in 10 gesprekken aan tafel daar een paard spiegelt wat je lichaamstaal vertelt. Bij loopbaan-trajecten, het vinden van je passie en je missie, het opsporen van belemmeringen en ook bij leiderschapsvragen worden in de interactie met het paard je onderliggende lagen en drijfveren aangesproken. Dat geeft inzichten die je energie geven, blij en krachtiger maken omdat je daar komt bij wat voor jou belangrijk is en bij je past. De combinatie van werken aan je ontwikkelingsvraag in combinatie met paard, levert inzichten op die je nooit meer vergeet. Door daar concrete en voor jou passende vervolgstappen aan toe te voegen kun je komen waar je wezen wilt. Die combinatie maakt coachen met paarden een krachtig instrument. Het maakt mensen vitaler en gelukkiger.

  Vitaler en gelukkigermet paardenInge Oude Avenhuis

 • Peoples BUSINESS 29

  COLUMN

  Het laatste nieuws in een Facebook-bericht delen, de leukste fotos op Instagram en Pinterest checken en dan is je Twitter-tijdlijn ook alweer volgelopen: Social media-kanalen nemen in aantal toe en daarmee ook het aantal berichten dat we voor onze neus krijgen. Door de hoeveelheid berichten en tijd die we erin moeten steken worden we moe. Social media-moe.

  Adformatie sprak zelfs over een nieuwe hype. Een hype van mensen die het openlijk communiceren zat zijn. Het kost veel tijd om social media bij te houden, en die tijd is er vaak niet. Door deze moeheid zijn er mensen die een pauze inlassen of zelfs helemaal stoppen.

  Is dit dan ht moment om gewoon te stop-pen met communiceren via deze kanalen? Absoluut niet.

  Hoewel mensen misschien minder actief zijn op de kanalen, is het bereik nog steeds erg groot. Door online actief te zijn kan een bedrijf juist meer onder de aandacht komen en naamsbekendheid creren. Maar probeer dit vooral niet te doen door social media als een reclamemedium te gebruiken. Grijp juist dit moment om te laten zien wie je bent en vooral wat je kunt betekenen voor je publiek.

  Toegevoegde waarde is het keyword in het gebruik van social media. Mensen willen niet reclame zien van bedrijven, ze willen infor-matie die nuttig is of hen vermaakt. Je moet opvallen met de berichten tussen alle andere berichten. Zorg voor een goede afwisseling met informatie, persoonlijke feiten (kijkje achter de schermen) en een beetje humor. Maar zorg er vooral voor dat de berichten bij het bedrijf passen. Wie zijn jullie en hoe ga

  LAURA KUIPER, COMMUNICATIE EXPERT BUSINESS COMPANY

  Word niet social media-moe maar social media savvy!

  je dit overbrengen via online communicatie?Word jij de wake up call voor mensen met social media-moeheid? Schudt jouw content mensen wakker? Word zelf niet social media-moe maar social media savvy!

  Business Company helpt daarbij. Wij helpen bij het opzetten van een strategie en ver-volgens bij het opstellen van doeltreffende content. Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via www.zodoenwijdat.nl.

  SOCIAL BUSINESS

  Laura Kuiper is communicatie expert bij Business Company en gespecialiseerd in online communicatie. Zij stelt in overleg met de klanten de social media strategie op en beheert de kanalen van deze klanten. Heeft u vragen of opmerkingen over deze column, mail dan naar:

  [email protected]

  Grijp juist dit moment om te laten zien wie je bent en vooral wat je kunt betekenen voor je publiek.

  @Lau0603

  nl.linkedin.com/in/laurakuiper/

 • www.daxxa.nl | +31 (0)165 520 200

  Personeelsdiensten

  DAXXA is een betrouwbare partner

  met een eigentijdse visie op werk.

  Wij slaan met onze medewerkers en

  klanten nieuwe wegen in.

  Wij nodigen u uit om samen met

  DAXXA nieuwe ideen te ontwikkelen.

  IS DAXXA DE PARTNER VOOR UW BEDRIJF?

  Het bedrijf waarVAKMENSEN

  zich thuis voelen.Neem vrijblijvend contact met ons op.

  Online Marketing

  Zo doen w dat.nl

  over Social Media, E-mail marketing & Internet

  Geef uw Social Media in handen van een professioneelteam

  MaakFANS vanuw klanten

  Uw online marketing gewoon goed geregeld!Business Company | www.zodoenwijdat.nl | 0514-560166

  0,5Adv_Business_Zodoenwijdat.indd 1 20-06-14 16:14

 • Peoples BUSINESS 31

  COLUMN

  Op de derde woensdag in mei legt de regering verantwoording af aan de Tweede Kamer over het gevoerde beleid in het voorgaande jaar. We ontvangen dan als Kamer uitgebreide rap-portages over de besteding van belastinggeld: is ons geld wel echt op de goede plek terecht gekomen en minstens zo belangrijk hebben we er ook iets mee bereikt? Bij het beantwoor-den van deze laatste vraag is de Algemene Rekenkamer ons erg behulpzaam. Op de website van de Rekenkamer staan interessante studies naar de uitvoering en effecten van beleid.En van de studies die het Rekenkamer onlangs heeft verricht is een studie naar de effecten van de fiscale stimulering van schone en zuinige autos. Via kortingen op de aanschafbelasting (BPM), de wegenbelasting (MRB) en de loon- en inkomstenbelasting (verlaagde bijtellings-categorien) probeert de overheid u en mij te verleiden om te kiezen voor een auto die relatief weinig CO2 uitstoot. Rijdt u echter een oude bak met veel uitlaatgassen, dan is de belasting-druk relatief hoog. Zo probeert de overheid door middel van financile prikkels ons keuze-gedrag te benvloeden. De aanleiding voor dit beleid is dat de normering van de CO2-uitstoot door autos op Europees niveau minder scherp is dan Nederland graag zou willen. Het fiscale stimuleringsbeleid is dus in zekere zin een nati-

  onale kop op het Europese emissiebeleid.Volgens de Rekenkamer hebben de fiscale maatregelen in de afgelopen jaren zeker wel effect gehad. Doordat consumenten vaker kiezen voor een kleine en zuinige auto, met een lage uitstoot, is de overheid sinds 2007 naar schatting ruim 5 miljard euro aan belastingin-komsten misgelopen. De milieuwinst is echter lastig te becijferen. Zo blijken testresultaten een te rooskleurig beeld van de CO2-uitstoot van nieuwe autos te geven. Deze kan volgens de Rekenkamer in de praktijk tot 35 procent hoger zijn, evenals het brandstofgebruik. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat van de 12.000 hybride autos die in 2008 waren aange-schaft, 3.700 autos na vier jaar waren gex-porteerd naar het buitenland. Dat is ongeveer 30%. De lage CO2-uitstoot komt hierdoor na vier jaar aan een ander land ten goede.Al met al is het stimuleringsbeleid rond schone en zuinige autos dus relatief duur; omgerekend 1.000 belastinggeld per vermeden ton CO2. De overheid had met een andere besteding van dit geld zoals energiebesparing bij woningen of hernieuwbare energie vermoedelijk meer CO2 kunnen besparen. Het zou dan ook goed zijn om na te gaan of er maatregelen zijn die kosteneffectiever zijn, stelt de Rekenkamer. Het kabinet heeft inmiddels toegezegd om in een

  EDDY VAN HIJUM, TWEEDE KAMERLID CDA

  Schoon en zuinig via de belastingen?

  autobrief binnenkort nader op deze mogelijk-heden in te gaan. Nog fundamenteler is echter de vraag of het veel zin heeft om als land de aanschaf van schone en zuinige autos fiscaal te stimuleren.

  Zou het niet effectiever zijn om in internati-onaal verband de auto-industrie stapsgewijs strenge normen op te leggen? Ik vermoed van wel. Denk aan de strenge aanpak die de staat Californi hanteert. Maar of het kabinet deze analyse aandurft, waag ik te betwijfelen.

  POLITIEK ONDERNEMEN

  @vanHijum

  [email protected]

  Het fiscale stimulerings-beleid is dus in zekere zin een nationale kop op het Europese emissiebeleid.

 • Peoples BUSINESS32

  Wilfred Genees passie is sport, maar hij heeft sinds een jaar of twee een nieuwe liefde gevonden. De presentator van onder andere Voetbal International en momenteel VI Oranje (vanuit het Kurhaus in Schevenin-gen) heeft zich met volle overgave gestort op gezonde voeding. Samen met zijn vrouw Lily. Het boek Vullen of voeden is er het resultaat van.

  WILFRED GENEE heeft zich volledig op gezonde voeding gestort

 • Peoples BUSINESS 33

 • Peoples BUSINESS34

  Er komt binnenkort een twee-de boek over een verantwoord voedingspatroon uit, meldt Genee vanuit de badplaats. Vlak voor de 100e uitzending

  van VI Oranje, samen met zijn kompanen Johan Derksen en Ren van der Gijp. Hij meldt tevens dat hij vanaf vandaag, 18 juni, gaat twitteren. De eerste tweet zal over de jubileumuitzending gaan. Hij ziet Twitter als een geschikt platform om tips over gezonde voeding de wereld in te sturen.Net als we met hem in gesprek gaan tikt een vrouw op Genees schouder. Of hij met haar op de foto wil. De presentator voldoet graag aan het verzoek. Dan maken we toch een selfie, zegt hij tegen de dame. Zij is dolblij en gaat verder met haar koffie.

  Gebeurt zoiets wel vaker?Genee: Ja, regelmatig. Je weet dat het erbij hoort. Je kiest voor een beroep waarbij je regelmatig op tv bent. Mensen herkennen je dus. Een enkele keer stoort die aandacht van het publiek wel eens. Ik was laatst met mijn twee kinderen van 1.5 en 4 jaar in de dierentuin. Toen wilde iemand met mij op de foto. Dan probeer ik zo iemand toch niet teleur te stellen en zeg ik: Straks misschien, dan komt het wat beter uit. Ik werk ook graag mee aan interviews. Sommige van mijn collegas we zullen maar geen namen noemen proberen zich daar aan te onttrek-ken, maar dat vind ik niet juist.

  De eerste keer dat ik je op tv zag was bij de start van Sport 7 in 1996. Sindsdien is er nogal wat met je gebeurd. Je bent niet meer van de buis te slaanGenee: Ja, dat kun je wel zeggen. Van een carrirepad is echter nauwelijks sprake. Ik heb gewerkt bij zenders die inmiddels allemaal verdwenen zijn. Naast Sport 7 zijn dat onder andere Talpa, Canal+ en Filmnet. Ik ben dus geen garantie voor succes

  Je houdt wel van zelfspotGenee: Over een carrire gesproken. Ik heb vroeger wl gezegd: Ik ga ooit Studio Sport presenteren. Dat was een vurige wens van me. Dat is me gelukt, het werd de presentatie van De Wedstrijden, een variant erop. Leuk, maar je gaat weer verder. Je moet dingen niet al te belangrijk maken. Soms denk ik wel eens: Relativeer ik dingen niet teveel?. Het is leuk dat je op een bepaald moment de Televizierring wint, maar een dag later zeg ik alweer.

  'Ach, zo belangrijk is het allemaal nu ook weer niet.' Je doet in feite gewoon je werk, een goed betaalde job, maar je moet het allemaal niet groter maken dan het is. Daarom kan ik goed opschieten met misdaadverslaggever John van den Heuvel, bekend van meerdere tv-programmas en De Telegraaf. Het is een type dat er net zo over denkt als ik. Er zijn al genoeg BNers die zichzelf vreselijk belangrijk vinden en iedere dag in de krant willen staan. Daar voel ik me helemaal niet toe aange-sproken. Ik ga ook niet naar premires van films of musicals toe. Zoals veel van die figuren graag doen. Ik ga liever naar vrienden of familie, of blijf gewoon thuis. Ik ben al genoeg weg.

  Als ik het me goed herinner vonden critici je bij Sport 7 nogal een irritant iemandGenee: Daar word ik niet warm of koud van als ze dat over mij zeggen. Dat is trouwens nog steeds hetzelfde. Er is in die jaren niet veel veranderd, ofwel: Ik ben niet veranderd. Ik ken mezelf een beetje en dat irritante kan wel kloppen. Ze vinden me ook pedant, onbegrijpelijk en sneu. Geen punt. Ik heb dat zelfs op mijn site gezet. Kan iedereen lezen hoe erover me gedacht wordt. Daarmee neem ik critici meteen de wind uit de zeilen. Over zelfspot gesproken

  Hoe ben je eigenlijk in dit vak terecht gekomen? Genee: Ik was niet goed genoeg om profvoetballer te worden, helaas. Ik wilde wel bij sport betrokken blijven. Ik kon aardig praten, dus het werd presen-teren. Eerst bij een lokale omroep, en langzaam maar zeker iets verder. Ik liep stage als jurist (ik heb rechten gestudeerd) bij Sport 7 en daar zochten ze een presentator. Zoek niet verder, zei ik. Zo is het balletje gaan rollen.

  Waar moet een goed interview naar jouw idee aan voldoen?Genee: Het mooiste is als ik mensen ertoe kan brengen dat ze meer zeggen dan ze aanvankelijk van plan waren. Soms sla ik introducerende vragen over, zoals wat iemand doet of dat we een tijdje niets van hem of haar hebben gehoord. Als je met-een begint met U heeft toen die bepaalde opmer-king gemaakt, dan schrikken mensen soms. Dan denken ze dat je veel van ze af weet. De neiging bij zo iemand bestaat dan dat ze meer aan je geven dan ze eigenlijk wilden. Ze denken: Hij weet toch al veel van me, laat ik dat andere dan ook maar

  vertellen. Daar moet ik het van hebben, ha, ha.

  En er moet wel iets gebeuren tijdens zon gesprek.Genee: Ik ben niet vies van een beetje reuring, anders is het maar saai. Hier en daar een prikke-lende opmerking maken om mensen uit de tent te lokken, daar ben ik wel gek op. Johan Derksen is daar een meester in, daarom kunnen we het samen goed vinden. We vullen elkaar aan tijdens onze programmas. We improviseren veel, een draaiboek verdwijnt al snel in de prullenbak. Je loopt dan weleens het risico dat Johan en ik ruzie krijgen, omdat je je niet aan richtlijnen houdt, maar dat lossen we altijd wel weer op.

  Bij het radioprogramma de Friday Move bij BNR lijkt het alsof het je totaal geen moeite kost de diverse interviews, vaak snel achter elkaar, te doen.Genee: Dat is het mooiste, als er gedacht wordt dat het geen inspanning kost om iemand te interviewen. Dat het eigenlijk makkelijk is. Maar pas op, het gaat niet vanzelf. Ik zorg voor een goede voorbereiding en weet wat ik moet gaan vragen.

  Hoe ziet de nabije toekomst er voor je uit?Genee: Mensen vragen me wel eens of ik ook zoiets zou willen zoals Humbert Tan, met zijn Late Night. Eigenlijk doe ik zoiets al met de Friday Move, maar dan voor de radio. Met wat ik nu doe ben ik tevreden. Er zit veel afwisseling in mijn werk. Ik schrijf columns, ben verder een of twee keer per maand dagvoorzitter bij een congres. Op dit moment, met nog jonge kinderen thuis,

  Er moet iets veranderen, anders loopt het helemaal fout

  met ons allen

  INTERVIEW

 • Peoples BUSINESS 35

  zou ik er niet aan moeten denken vijfmaal per week zon programma op tv te moeten maken, zoals Humberto doet.

  En dan heb je natuurlijk het project met Lily.Genee: Ja, daar geven we ons volledig voor. We zijn er beiden 80 uur tot 90 uur per week mee bezig. En dan heb ik nog mijn gewone werk. Ons boek Vullen of voeden is een veel groter succes geworden dan we hadden voorzien. Een tweede boek staat dus op stapel, zoals ik zei, en er wordt aan een tv-programma gedacht.

  Hoe is het idee ervoor ontstaan? Genee: Het bleek na de geboorte van ons twee kind, Luca, dat er weinig te vinden is voor kinderen als je kijkt naar de beste voeding voor je kleine. Dat hadden we ook al gemerkt bij de eerste, Isabeau. Je wilt dat je kinderen gezond opgroeien, vooral ook waar het hun voeding betreft, maar dat is nog niet zo makkelijk. Dat bleek. Het werd een ware zoektocht om daar achter te komen. Tijdens de zoektocht kwam er zoveel kennis en deskundigheid op ons pad, dat we besloten die te delen door middel van het boek. Alle deskundigen die zich verbonden voelen met deze beweging, want zo kun je het zo langzamerhand wel noemen, stellen vrijwillig hun kennis ter beschikking. Daarmee is het een wegwijzer geworden over voeding van, voor en door ouders, opvoeders, docenten, wetenschappers, artsen, ditisten en hulpverleners. Kortom: iedereen die het beste voor heeft met (zijn) kinderen.

  Maar het boek is niet alleen voor kinderen bedoeld, toch?Genee: Nee, zeker niet. Ook voor volwassenen geldt dat gezonde voeding en een verantwoorde leefstijl in grote mate kunnen bijdragen aan hun gezondheid en geluksgevoel. Kijk eens naar het aantal mensen met obesitas, dat aantal is de laatste jaren verdubbeld. Er moet echt iets gebeuren, anders gaat het niet goed met ons. Wij hopen daar een bijdrage aan te kunnen leveren door meer bewustzijn en kennis omtrent voeding te creren. Denk ook aan ADHD, het is niet onlogisch dat veel meer kinderen dan vroeger die ziekte hebben, met al die suikers die ze naar binnen krijgen. Daar worden ze hyper van.

  Ik merk dat je zelf ook door het virus van gezond eten bent besmet. Je sloeg zojuist een chocolaatje bij de koffie af.Genee: Ja, dat heb je goed gezien. Ik eet niet zomaar alles wat me voorgezet wordt. Vanochtend heb ik een croissantje genomen bij het ontbijt, maar dat moet je ook weer niet te vaak eten want daar zitten behoorlijk wat vetstoffen in. Straks ga ik een salade eten.

  Je doet het goed, denk ik, want er zit geen grammetje teveel vet aan je lichaam.Genee: Ik ben er erg mee bezig. Ik ben er, samen met Lily en anderen, van doordrongen geraakt dat bewust eten van essentieel belang is. We geven informatie daarover via het boek en mogelijk via een tv-programma, maar we zijn ook in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid. Mogelijk komt het Departement van Onderwijs er ook bij. We gaan kijken hoe die betrokken kunnen raken bij onze beweging. Sportkantines pakken het nu ook op. Dat was min of meer als gevolg van een weddenschap met Johan Derksen. We hebben nu 50 sportkantines die meedoen met ons. Jamie Oliver is er eveneens bij betrokken. Het wordt dus breed opgepakt.

  Als je zon kantine binnenkomt, dan beginnen ze waarschijnlijk meteen over het eten dat ze er geven aan hun voetballersGenee: Het moet niet zo zijn, dat ze zeggen: Oh, jee, daar heb je Genee, uitkijken jongens, Ik zeg: Jongens, van mij mag je een kroket en een patatje eten, maar varieer je voeding wel. Er moet een keuze van gezonde hapjes bij zijn. Wij helpen die voetbalclubs daarbij. Het hoeft niet zo te zijn dat alle snacks verbannen moeten worden, er moeten naar ons idee wel voedzame alternatieven aanwezig zijn. Kroketten met minder paneermeel, een gehaktbal met zeewier, rundergehakt in plaats van varkensgehakt. Dat soort dingen. Er komt ook een halal pizza op het menu te staan.

  Ik hoef op dit moment geen tv-programma la Humberto Tan

 • Peoples BUSINESS36

  Elektrische snelheidsduivel: DE ST2

  Uitgerust met blue-tooth, GPS en GPRS. Communicatie vindt plaats via een SIM-kaart met de smartphone van de fietser: het is nogal wat de e-bike Stomer ST2, in Nederland verkrijgbaar via de conceptstore van QicQ, allemaal te bieden heeft. En dan hebben we het nog niet

  over de snelheid gehad die haalbaar is met deze elektrische duivel, maar liefst 45 km/uur. Een sterke accu, gentegreered in het frame heeft een

  groot bereik, 150 km. Leasen van de fiets is mogelijk. Info: qicq.nl

  Ketelbinkie aan basis waterkokerToen wij van Rotterdam vertrokken met de Edam, een oude schuit: de eerste regel uit een shanty, een zeemanslied, van weleer. De titel van deze song, bekend als Ketelbinkie, ligt aan de basis van dit ontwerp van een waterkoker, een idee van Tim Braams. Een ketelbinkie droeg de waterketels aan boord. De waterkoker combineert het nostalgische beeld van een ketel boven een vuurtje met de functionaliteit van een moderne waterkoker.Info: hema.nl

  FAUTEUIL BOEKT GROOT INTERNATIONAAL SUCCES

  Deze stoel, de East River Chair, van Hella Jongerius is een internationaal succes en dat is niet zo vreemd. Dit zitmeubel oogt fraai. De stoel is in veel kantoor-gebouwen te vinden, maar kan thuis uiteraard evengoed een plek krijgen. De fauteuil is gemaakt van een combinatie van materialen, hout, metaal, leer en stof. De binnenbekleding is gemaakt van polyurethaanschuim met een stoffen bekleding. Het onderstel van de East River Chair is van naturel eiken met ivoor-kleurige gepoedercoate stalen kruissteunen.Info: vitra.com

  Milieuvriendelijke Franse laarsjes

  Zo op het eerste gezicht is er misschien niets bijzonders aan de hand met deze leren dameslaarsjes (hoewel ze door de riempjes al behoorlijk opvallen), maar

  bij nader inzien is dat wel het geval. Om mee te beginnen gaat het om een 100 procent Frans product en verder zijn ze met de hand gemaakt. In ieder geval is

  het leer met plantaardige looistoffen behandeld, wat ervoor zorgt dat ze geen chemische stoffen bevatten. Marjolein van Zanten kocht deze laarsjes, kreeg daar zoveel positieve reacties op dat ze de laarsjes besloot te importeren. Ze

  biedt ze nu exclusief voor de Nederlandse markt aan.Info: bottines.nl

  GADGETS

 • Peoples BUSINESS 37

  Oude tijden herleven MET RETRO PLATENSPELER

  De echte muziekliefhebbers hebben nooit kunnen wennen aan de CD. Die produceert een steriel geluid, zeggen zij. Er zit geen warmte in. Nee, dan

  het aloude vinyl, de zwarte schijf, dat is pas echt genieten van muziek zoals deze bedoeld is, menen deze muziekfans. Hoe dan ook: het leger dat graag

  naar muziek luistert via de platenspeler, de pickup, van weleer, groeit. Mede daarom is er een retro platenspeler van Crosley op de markt gebracht. De LPs van vroeger, die de afgelopen jaren een laagje stof hebben verzameld,

  kunnen dus van zolder worden gehaaldInfo: fonq.nl

  COLLECTIE RIJKSMUSEUM ALS SERVIESDit zijn een soort plastic bordjes, waarop afbeeldingen staan die gebaseerd zijn op de

  collectie van het Rijksmuseum en die te gebruiken zijn als servies. Bij duur servies moet je oppassen dat dit niet toevallig breekt, waardoor je nogal wat geld kwijt bent. Het mooie van deze exemplaren is dat je daarvoor niet bang hoeft te zijn. Ze zijn namelijk gemaakt van melamine, een chemische samenstelling die gebruikt wordt voor het maken van plastic. Ze kunnen dus tegen een stootje en zijn goed betaalbaar.Info: klevering.nl

  Makkelijk mee te nemen loop lamp

  Marcel Ossendrijver heeft in de loop der jaren al heel wat bijzondere lampen ontworpen. Design verlichting, veelal met hout als basis om de lamp heen. De Camp Lamp is daar weer zon voor-

  beeld van. Ook nog eens makkelijk mee te nemen en te gebruiken als looplamp. Bijvoorbeeld op een camping, waar de ontwerper er ook de inspiratie voor opdeed.

  Info: mossdesign.nl

 • Peoples BUSINESS38

  Peoples Business TwenteDe middag werd geopend door Keynotespreker Jef Staes. Op een boeiende, soms hilarische, wijze sprak hij over hoe organisaties wakker geschud moeten worden. Over hoe we van een 2d naar een 3d economie moeten gaan. Over hoe het huidige onderwijs aangepast moet worden naar een diplomavrij systeem. Wij zijn zeker wakker geschud tijdens zijn toespraak! Lees meer hierover in het interview met Jef Staes in het magazine.

  Na de keynote waren er twee rondes met elk vier masterclasses georganiseerd. De masterclasses besloegen verschillende onderwerpen. Van Marketing anno 2014 en Crash Course Future Marketing tot Corporate Humor en Vitaliteit & Betrokkenheid, de bouwstenen voor een florerende onderneming. Ook kregen de ondernemers de kans om een unieke rondleiding door het Nanolab te volgen. De middag werd afgesloten met een gezellige borrel en voor een exclusieve groep een netwerkdiner.

  Ruim 400 ondernemers waren aanwezig tijdens de tweede editie van dit grote kennis evenement. Een zeer geslaagd evenement, aldus alle positieve reacties die wij hebben ontvangen.

  NETWERKEN

  Bedrijven groeien door kennis te delen, en wij helpen u daar graag bij. Daarom heeft Peoples Business op 28 mei, voor de tweede keer, ht kennisevent van Twente georgani-seerd. In samenwerking met de Universiteit Twente n vier studieverenigingen (Communi-qu, Dimensie, Stress en Sirius) en de partners HumanCapitalCare, PROGRESS Consulting en SWOT Marketing BV was een zeer diverse programma opgesteld met interessante masterclasses.

  Kennis & Netwerken op de Universiteit Twente

  Er moet talent zijn om beter te kunnen worden. Er moet passie zijn om beter te willen worden.

  Jef Staes (foto rechtsboven)

 • Peoples BUSINESS 39

  Een zeer actieve, dynamische bijeenkomst in het beste klimpark van Nederland (volgens de ANWB). Tijdens deze bijeenkomst werden de aanwezigen in drie groepen gesplitst. Een groep die over het klimparcours ging, een groep die een tocht door het bos deed waarbij ze verschillende Twentse sagen uitgelegd kregen. De laatste groep heeft een wandeling over het terrein gemaakt waarbij ze uitleg kregen over Avatarz in relatie met hun passie voor ondernemen en de natuur.

  Na de activiteiten was het tijd voor een stoere BBQ. Tijdens deze zeer smakelijke BBQ is er volop genetwerkt. Een goede afsluiting van deze actieve bijeenkomst!

  Terug- BLIK

  AvaTarZ Nature Park

 • Peoples BUSINESS40

  OVER BLATENDE SCHAPEN EN EEN 2D- EN 3D-TIJDPERK

 • Peoples BUSINESS 41

  De Vlaming nam zijn gehoor mee op een reis door organisaties die maar moeilijk kunnen veranderen en innoveren. Als spreker schudt hij

  organisaties niet alleen wakker, maar gaandeweg zijn uiteenzetting komt hij voor de dag met aller-lei prachtige woorden en metaforen; Wees niet langer een schaap, Passie en talent zijn onont-beerlijk om succesvol te zijn, Een klaslokaal is een terroristencel, Ik rem voor een rode aap, We moeten van een 2D- naar een 3D-tijdperk en Scholen en organisaties hebben een verloren generatie gecreerd.

  Waar komt deze zienswijze vandaan?Staes: De essentie is dat teveel mensen passie-loze schapen zijn, kuddedieren, meelopers, en te weinig een gepassioneerd Smart, iemand die opent staat voor veranderingen.

  Wat moet er dus gebeuren?Staes: Doelstelling is het verhogen van de wend-baarheid en het innovatievermogen van medewer-kers, teams en organisaties. Alleen op die manier kun je overleven als bedrijf en inspelen op nieuwe ontwikkelingen.

  Hoe doe je zoiets?Staes: Het is wellicht makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doe je dat in een wereld die over-spoeld wordt door informatie en innovatie? Iets wat ons de laatste 10 jaar is overkomen en waar-bij vooral internet een overheersende rol speelt. Het merendeel van de bedrijven is simpelweg niet gebouwd om de innovatie- en informatie-vloedgolf te trotseren. Ik kan met mijn aanpak bedrijven wakker schudden om daar klaar voor te zijn. Ik kan ze begeleiden op deze zoektocht naar een antwoord op de continu veranderende markt. Want n ding is zeker: u moet als bedrijf dan wel als organisatie mee veranderen.

  Dat innoveren moet een duurzaam karak-ter hebben, neem ik aan.Staes: De uitdaging wordt omsnelenduur-zaamte innoveren. Als we hier niet in slagen komt niet alleen de overleving van het bedrijf in gevaar, maar veel meer. We zitten gevangen in een moordende cyclus van niet duurzame inno-vatie die gedreven wordt door de hunker naar economische groei. We moeten ons dringend gaan herbronnen in wat we willen begrijpen onder groei. Misschien is de crisis die we nu aan

  het meemaken zijn ook een ingrijpend kantel-punt in onze denkwijze over management en de ontwikkeling van mensen. Misschien hebben we deze oorlog nodig om de macht van incompe-tentie te breken. Samenvattend zou ik kunnen stellen: Een bedrijf dat niet innoveert gaat stuk, een bedrijf dat niet duurzaam innoveert maakt alles stuk.

  U heeft het in uw presentatie over een 2D- en een 3D-tijdperk. Kunt u dat wat nader toelichten?Staes: In de eerste situatie, de 2D-periode, was er nog niet zoveel informatie. Ja, je moest het halen uit boeken, maar het kwam je niet aanwaaien, zoals nu, in de 3D-tijd: dag en nacht kunnen we beschikken over alle denkbare stromen aan gegevens, die ook nog eens dagelijks ververst wordt. Het is wel duidelijk: 2D, twee-dimensionaal, was vlak, 3D is bruisend en vol veranderingen.

  Wat hebben bedrijven daaraan?Staes: Een bedrijf moet zich daar bewust van zijn en de switch, de overstap, maken van 2D naar 3D. Veel onderneming zitten momenteel in die overgangsfase. Maar maken ze ook die over-stap? Dat moet wel, want alleen dan ben je goed bezig en ben je bereid om de uitdagingen van deze tijd aan te gaan. Je staat met zon houding immers open voor innovaties. Dat is belangrijk want stilstand het niet meedoen is achter-uitgang. Mindere bedrijfsresultaten zullen er het gevolg van zijn.

  INTERVIEW

  Nodig business- en cultuurinnovator Jef Staes uit als spreker en je kunt er verzekerd van zijn dat de toehoorders een boeiende uiteenzetting krijgen voorgeschoteld met prikkelende stellingen en opvallende uitspraken. Never a dull moment. Tijdens Peoples Business Twente op 28 mei bij de Universiteit Twente was het niet anders. 400 bezoekers luisterden naar zijn boeiende verhaal. Hij staat per jaar maar liefst 150 maal voor een publiek, inclusief seminars.

  VLAMING IS VOORSTANDER VAN DIPLOMAVRIJ EN PENSIOENVRIJ LEVEN

  Een bedrijf dat niet duurzaam innoveert, maakt alles kapot

 • Peoples BUSINESS42

  Waar moeten de veranderingen beginnen?Staes: Naar mijn idee moet het bij het onderwijs beginnen. Daar wordt te weinig gekeken naar de talenten die elk kind heeft. De een heeft die meer dan de ander en bij de een is dat duidelijker zichtbaar dan bij de ander. In feite worden we op school klaarge-stoomd om een aantal vakken te beheersen die je niet graag doet, waar je niet goed in bent. Daar begint de schoen al te wringen, Klaslokalen zou je met terroristencellen kunnen vergelijken, even flink aangedikt. Beter is om kinderen dat te laten doen waarin ze excelleren. Het is niet voor niets dat ik pleit voor een diplomavrij onderwijs. Ik ben voorstander van een vorm van onderwijs waarin ieders talenten tot volle wasdom komen.

  Zullen die veranderingen op scholen doorgevoerd kunnen worden?Staes: Dat zal niet makkelijk zijn. Scholen zijn instituten, logge lichamen, die niet zoveel verandering toelaten. Ook al omdat in het 2D-tijdperk de leerlingenniet slimmer mochten zijn dan de leerkracht. Dat was beslist niet de bedoeling.In het huidige 3D kan dat wel het geval zijn, gezien de informatie die overal en altijd beschikbaar voor ons is. De leraar/lerares zal mee moeten verande-ren, maar dat lukt nog niet zo gauw.

  Hoe komt het dat er zoveel makke schapen zijn? Staes: De tijd van weleer is een voedingsbodem geweest voor het klaarstomen (mt een diploma) van werknemers die keurig bij een bedrijf een functie kregen en netjes hun werk deden. Tot hun pensioen. Ze gedroegen zich als gewillige schapen, waaromheen als het ware een hek was geplaatst. Het enige wat die schapen nog konden doen was mekkeren. Ze werden geacht hun werk te doen en meer niet. Op school moesten we luisteren naar leerkrachten die alles beter wisten dan wij en eenmaal in een job was het de werkgever, c.q. de manager die alles beter wist dan wij. We deden wat er van ons verlangd werd.

  In uw visie ontbrak daarbij iets heel essentieels.Staes: Zeker! In die houding ontbrak n belangrijk element: passie. Gedrevenheid, de bereidheid opofferingen te brengen om iets bijzonders te presteren. Dat kwam omdat er op school al geen aandacht voor was en dat zette zich voort in het bedrijfsleven. Een duidelijk stramien was zichtbaar. Dat moet echter anders, is mijn stellige overtuiging.

  Dus, daaromStaes: Weg met de blatende schapen. Daarvoor in de plaats moeten in mijn terminologie 3D-smarts komen: mensen die uitdagingen aangaan, openstaan voor veranderingen, innovatief willen en kunnen denken. Want dat is de toekomst. Daar ben ik van overtuigd. Tijden veranderen, en snel. Er is sprake van een ware revolutie. Een manager zal merken dat bepaalde werknemers

  Passie is, wil je slagen als bedrijf, onontbeerlijk

 • Peoples BUSINESS 43

  slimmer zijn dan hij/zij, iets wat vroeger in het 2D-tijdperk - ondenkbaar was. Een manager zal daarom bereid moeten zijn een stapje opzij te doen om zijn mensen de ruimte te geven hun passie en creativiteit de vrije loop te laten. Die leidinggevende wordt in die situatie een coach, die sturend bezig is en het beste uit zijn personeel probeert te halen. Want goede resultaten waren, maar zijn ook vandaag de dag uiteraard nog steeds van essenti