Bootmagazine 33 - mei / juni 2013

48
BOOT 2013 mei - juni 1 OPEN WATER ... OPEN GEEST tijdschrift voor watersport en -recreatie: alles over zeiljachten, motorboten en toervaren in België, Zeeland en de wijde wereld # 33 Driemaandelijks Jaargang 8 - editie 2 mei- juni 2013 € 4,90 BOOTMAGAZINE Holland, daar bij die molen... Zweden verkennen met trail-sail trimaran Proefzeilen Toervaren Merry Fisher 855 Marlin Swift 50 Trawler Barracuda 7 Proefvaren Boot versus Camper... Het geluk ligt in de tocht of in de bestemming C-Yacht 10.50 Sense 55

description

Bootmagazine, tijdschrift voor watersport en -recreatie met alles over zeiljachten, motorboten en toervaren in België, Zeeland en de wijde wereld. Editie nr. 33 - mei / juni 2013.

Transcript of Bootmagazine 33 - mei / juni 2013

BOO

T 2013 m

ei - juni 1

Open water...

Open geest

tijdschrift voor watersport en -recreatie: alles over zeiljachten, motorboten en toervaren in België, Zeeland en de wijde wereld

# 33Driemaandel i jks

Jaargang 8 - edit ie 2

mei- juni 2013

€ 4,90

BOOTMAGAZINE

Holland, daar bij die molen...

Zweden verkennen met trail-sail trimaran

Proefzeilen

Toervaren

Merry Fisher 855 MarlinSwift 50 TrawlerBarracuda 7

Proefvaren

Boot versus Camper...Het geluk ligt in de tochtof in de bestemming

C-Yacht 10.50Sense 55

Wij bieden u een winterbergingsloods van 2.560 m² aan in de Victorialaan, op de

Oosteroever, te OOSTENDE zodat uw zeil- of motorjacht beschut is

tegen wind en weer en... sneeuw!

WIJ HEBBEN DE OPLOSSING

Winterberging in Oostende...

Marina Yachting CenterDr. E. Moreauxlaan 3 - 8400 OOSTENDE

Tel: 059 32 00 28 - www.marina-oostende.bee-mail: [email protected]

Voor verdere info zie onze website: www.marina-oostende.be

BOO

T 2013 m

ei - juni 3

pg. 03 Woord vooraf: Wordt watersport weer elitair?

pg. 05 BELsar, nieuwe app voor veiligheid op zee

pg. 06 BOOT versus Camper, het geluk ligt in de reis of de bestemming

pg. 12 Toerzeilen: Samen zeilen, 3 boten, 3 families, 3 weken Zweden

pg. 15 Vooruitblik Prestige 720’

pg. 14 Merry Fisher 855 Marlin

pg. 18 Toervaren: Holland, daar bij die molen, deel 2

pg. 24 Boot en kleur, alles draait om kennis

pg. 25 Vooruitblik Schelderegatta 2013

pg. 28 Zeilimpressie: C-Yachts 10.10, ‘s werelds kleinste middenkuiper

pg. 32 Barracuda 7, vinnige jager op zon en vis

pg. 34 Nautische berichten

pg. 40 Swift Trawler 50, motoralternatief voor zeilers?

pg. 44 Meesters van de Zee: Hokusai

pg. 46 Bootwijn om de winter te vergeten

Woord vooraf

blz. 40

Leo Van Dorsselaer, hoofdredacteur

Samen zeilen, 3 weken Zweden

Inhoud mei - juni 2013

blz. 12

Colofon: BOOTmagazine Belgium - driemaandelijks, 4 x per jaar www.bootmagazine.be met gratis online editie: BOOTmagazine PLUS Hoofdredacteur: Leo Van Dorsselaer - mob. + 32 (0)475 67 03 02 Medewerkers: Jef Beernaeert, Paul Bolsius, Marleen De Geest, Bart Deruyver, Herwig De Weerdt, Luc Hennebel, Georges Janssens, Tristan Van Dorsselaer (vormgeving). Coverfoto: Jeanneau Merry Fisher Marlin - Marina Yachting Center, OostendeRedactie & administratie: KIM vzw / BOOTmagazine - Zemstweg 10 -1850 Grimbergen - tel. +32 (0)15 61 11 52 - mail: [email protected] Advertenties nautische sector: Carine Devogelaere, Blankenberge +32 (0)475 34 30 20Advertentiewerving mediacentrales & reclamebureaus: Cprojects, Antwerpen - Peter De Vester +32 (0)497 55 15 41Uitgave i.s.m. 6minutes press bvba - 1850 GrimbergenAbonnement: 6 edities België: € 19,90 - Europa: € 24,90 rek. 001-1175111-32 van KIM vzw / BOOTmagazine - Grimbergen.Verantwoordelijk uitgever: L. Van Dorsselaer, Brusselsesteenweg 118 - 1850 Grimbergen - België.

Swift Trawler 50,motor alternatief voor ex-zeilers?

De Trawler is typisch de boot die zich aandient als alternatief voor zeilers die door diverse ouderdomsperikelen gedwongen worden om het actieve zeilen vaarwel te zeggen. De vaarervaring met de Swift 50 Trawler van Bénéteau heeft alvast alles met het gemoedelijke te maken, met de rustige bestendigheid.

Alles in drievoud, drie rompen, drie families en drie weken vakantie in Zweden, een klein paradijs op aarde. De trimarans van Astus Boats leenden zich uitstekend voor de reis die Robert de Thibault uit Brussel samen met een paar zeilvrienden vorig seizoen maakte. Heel wat stof tot dromen...

Wordt watersport weer elitair?Jarenlang werd de watersport als elitair beschouwd maar in lijn met de democratisering van tal van sporten heeft ook de watersport vandaag een brede rekruteringsbasis . In tegenstelling tot ander elitaire sporten van weleer, denk maar aan tennis of meer recent golf, haken de jonge watersporters na een tijdje af om pas op latere leeftijd de draad weer op te nemen. Er ontbreken een paar generaties. Die zijn opgeslorpt door andere bezigheden en besognes. Kinderen en relaties, maar ook bredere sportieve interesses waarvan watersport er eentje is in een hele rij. Wie daar de vruchten van plukken zijn de bootverhuurders en charterbedrijven.

Het bezitten van een boot is een kostelijke gegeven en daar zou de professionalisering van de omkaderende diensten alles mee te maken hebben. Maar dat is te kort door de bocht geredeneerd. Professionalisering wordt al te vaak gezien als een variant op de watersporter als melkkoe. Wanneer professionalisering deze invulling krijgt, is het duidelijk dat zij het nieuwe elitaire karakter van de watersport in de hand werkt. Wat tot voor kort ondenkbaar was, is vandaag een realiteit. In Nederland zien een aantal havens vaste ligplaatshouders verdwijnen en krijgen zij zo de rekening gepresenteerd voor de uitbundige jaarlijkse indexering van hun prijzen.

Zo is het een op hol geslagen zogenaamd professionalisme dat vandaag het gelag betaalt. Vreemd genoeg zijn het in ons land vaak de organisaties die zich beroemen op hun historische bijdrage aan de democratisering van de watersport die vandaag het voortouw nemen in de nieuwe elitaire benadering. De waterwegbeheerders die de concessies verdelen leggen hen daarbij voorlopig geen strobreed in de weg. Zij focussen hun strategische visie nog al te beperkend tot ‘als het er maar proper uitziet’. Maar dat is slechts een deel van het verhaal.

De professionalisering mag er niet toe leiden dat vrijwilligers aan de kant geschoven worden, integendeel. Een goed ingevulde professionalisering gaat uit van het samengaan van professionals en vrijwilligers, niet alleen op uitvoerend maar zeker ook op beleidsvlak. Het creëert een betrokkenheid van de basis en houdt de professionals alert voor de reële noden en behoeften van de watersporter.

Een aantal vereniging- en havenbeheerders bewijzen dat dit op een harmonische manier kan, in openheid en transparantie met oog voor de watersporter als vriend en klant. Misschien tijd dat deze component als basisvoorwaarde voor een concessie ook getoetst wordt.

4 m

ei -

juni

20

13

BOO

T

Gepland onderhoud geeft rust

Kant Marine en Industrie NV

Gepland onderhoud en preventie reparaties vormen voor u de garantie dat u het beste uit uw boot haalt. Door originele Volvo Penta onderdelen te gebruiken en een geautoriseerde Volvo Penta Dealer in te schakelen, ervaart u gedurende een lange periode optimale prestaties en veilig vaarplezier.

KANT MARINE EN INDUSTRIE nv NIEUWPOORT

Havenlaan 12 - 8620 Nieuwpoort

[email protected]

Neem vandaag nog contact op met uw Volvo Penta Dealer voor een afspraak.

Nu ook te Nieuwpoort

BOO

T 2013 m

ei - juni 5

KANT MARINE EN INDUSTRIE nv NIEUWPOORT

Havenlaan 12 - 8620 Nieuwpoort

[email protected]

Nergens op aarde loopt de mens meer gevaar dan op zee. Nergens op aarde is de onderlinge solidariteit groter. Zee-manstradities en maritieme conventies

overstijgen nationale grenzen. Van oudsher gidsen vuurtorens schepen naar veilige havens. Sinds men-senheugnis varen of vliegen plaatselijke redders - vaak vrijwilligers - uit om mensen in nood te helpen. BELSAR, voluit BELGIAN SEARCH AND RESCUE, is een mobiele iOS en Android applicatie voor watersporters die de Vlaamse Zeehavens willen bezoeken.

De fraai vormgegeven en functionele app levert actu-ele weersinformatie en handige veiligheidschecklists, alsook nautische én recreatieve haveninformatie voor Zeebrugge, Blankenberge, Oostende en Nieuwpoort. Iedereen die zich regelmatig op zee begeeft, weet dat een goede voorbereiding essentieel is. Een kleine extra inspanning vooraf kan achteraf van levensbelang blijken.

BELSAR geeft een extra zetje door de gebruiker aan te sporen om zich in de BELSAR-database te registreren. Als een schip vooraf bekend is bij de reddingsdiensten, kan dat in geval van een calamiteit kostbare tijd bespa-ren. En in geval van nood (en bij afdoend gsm-bereik) kan met één druk op de knop contact gemaakt worden met de Kustwacht in Oostende. Redders. Zonder geld redden ze het niet.Wees gerust. Ondanks het dramatische kopje hier-boven blijven de redders watersporters in nood wel degelijk redden. Maar “redden” is geen goedkope aangelegenheid. De vrijwilligers van de VBZR rukken per jaar gemid-deld 160 keer uit om watersporters met problemen te helpen. Gelukkig zijn er slechts in een klein aantal ge-vallen acuut mensenlevens in gevaar. Doorgaans gaat het om “banale” problemen zoals een motorstoring of een net in de schroef.

Veel - en met name buitenlandse - watersporters weten echter niet dat er bij niet-levensbedreigende interventies kosten aangerekend kunnen worden. Het operationeel houden van de reddingsdienst kost dan ook handenvol geld, zo verstookt een reddingsboot gemakkelijk 200 liter brandstof per uur.

Over de BELSAR app De BELSAR app kan gratis gedownload worden in de App store (voor iPhone) en op Google Play (voor Android toestellen). Over de Kustwacht en de VBZR vzw De Belgische Kustwacht - voluit Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum Search and Rescue - coördineert vanuit Oostende de nautische veiligheid over de ge-hele Belgische kustlijn. De Vrijwillige Blankenbergse ZeeReddingsdienst vzw hangt financieel volledig af van lidgelden en donaties. Alle medewerkers zetten zich kosteloos in voor de veiligheid van de watersporter, en in geval van nood kunnen zij binnen de tien minuten uitrukken. Hun werkgebied strekt zich uit over de halve Belgische kust, van Cadzand in Nederland tot aan Oostende.

“O Captain ! My Captain ! Our fearful trip is done,

the ship has weathered every rock, the prize we sought

is won, the port is near, the bells I hear, the people all

exulting.”

Walt Whitman, Amerikaans dichter

Geheel in lijn met het positief vrijwilliGersprincipe, werd de applicatie kosteloos ontworpen door kandesiGn, een BelGisch ontwerpBureau dat zich specialiseert in Brands & apps voor Bedrijven en orGanisaties.

Gratis app voor onbetaalbare veiligheid op zeeMet BELSAR, een gloednieuwe gratis app, loodsen de Vrijwillige Blankenbergse ZeeReddingsdienst vzw en

de Belgische Kustwacht het concept veiligheid op zee resoluut de 21ste eeuw binnen. ‘Een verwittigd man

is er twee waard’, wordt wel eens gezegd. Maar een verwittigd zeeman (m/v) kan het verschil maken tussen

leven en dood. En hij of zij kent uiteraard de beste adresjes aan wal…

Wordt “Redder aan de wal” of volwaardig lid met uw vaartuig Het redden van mensenlevens wordt altijd gra-tis gedaan! Bootmagazine lanceert een oproep tot solidariteit. Voor slechts 10 euro per jaar wordt men “Red-der aan de wal” en steunt men niet alleen de VBZR redders maar bij uitbreiding alle collega-watersporters.

Voor bootbezitters is een lidmaatschap een stevige aanrader. Voor slechts 70 euro worden zij samen met hun vaartuig volwaardig lid en daar zijn een aantal belangrijk voordelen aan verbonden. Met uitzondering van berging, lichting en duik-werk kunnen leden rekenen op gratis hulpverle-ning binnen de 5 mijl zone tussen Cadzand NL en Oostende. Buiten deze zone of buiten de 5 mijl zone wordt een kleine vergoeding aangere-kend per uur tot aan de 5 mijl zone.Voor niet-leden wordt een vergoeding ge-vraagd.Naast uw registratie kan je ook steunend lid wor-den via de website http://vbzr.belsar.eu/ofStort 70€ op rekening 472-7385531-30 of IBAN BE154727 38553130 BIC code KREDBEBB en stuur een mail met uw gegevens naar: [email protected]

Belgian Search and Rescue

Reportage

,Onze ouders hebben lang gevaren en hard gewerkt. We hebben trouwens nog steeds familie in de beroepsvaart. Als het

vakantie was op school kwam moeder ons ophalen en gingen we, meestal per trein, bus of taxi, naar het schip. Vader voer verder, dus ons schip, een spits, kon overal zijn, Nederland, Duitsland, Frankrijk of ergens in België. Dat vonden we heel gewoon.

Eens terug aan boord waren we steeds blij om terug bij onze ouders te kunnen zijn. Elk dag was anders, het ene moment lagen we in een sluis, het andere moest er geladen of gelost worden. Tijd was nooit verloren tijd, we moesten helpen. Er was altijd wel iets dat moest geschilderd, geschrobd of geteerd worden.Het leven op het water, op een schip, zit ons in het bloed, we houden ervan met hart en ziel!

Wonen aan de walDe jaren vliegen voorbij, onze ouders worden een dagje ouder en gaan aan wal wonen. Wij groeien op en vinden een job in de fabriek. Door vrienden, familie en kennissen verliezen we echter nooit het contact met het leven op en rond het water. Zelf stichten we ook een gezin, met huisje en tuintje, en zoals het hoort moet hiervoor hard gewerkt worden. Af en toe willen we echter ook eens een weekendje vrijaf. We kopen ons een motorhome en reizen hier-mee overal heen. We worden lid van een ‘camperclub’ en amuseren ons opperbest.Zo’n motorhome is heel interessant zolang je werkt en nog gebonden bent aan tijd en werkgever. Tijdens een weekendje of een dagje vrij heb je maar in te stap-pen en enkele uren later ben je al in Keulen of Parijs. Het is natuurlijk wel zo dat, zolang je nog onderweg

De verkoop van campers zit in de lift, de bootsector heeft het moeilijk. Zeilers en motorbootliefhebbers stappen gezwind over naar de mobile home? Wie zijn ze, wat beweegt hen? Is er sprake van watermoeheid of kregen zij smaak om nieuwe wegen te verkennen? We vroegen een paar bootliefhebbers die de camper toegelaten hebben in hun leven hoe het zo ver is kunnen komen. Het werden verhalen van weemoed en verlangen naar de rust op het water, maar ook van vreugde om het ontdekken van wat reilt en zeilt ‘achter de oever’.

BOOT versus CAMPER…Het geluk ligt in de tocht of in de bestemming

bent naar een bestemming, je onderhevig bent aan de stress langs de weg, het almaar drukker wordende verkeer, files en omleidingen. Maar eens ter plaatse is het genieten. Indien mogelijk zoeken we zoveel mogelijk plaatsjes op aan de waterkant… dat schip-persleven en de aantrekking van water komt toch wel terug naar boven.

Een eigen jachtje, een droomNa een tiental jaren reizen met de camper beslisten we samen om ons toch een jachtje aan te schaffen. De motorhome bleef wel, maar onze droom, ooit een eigen jacht bezitten, werd werkelijkheid. De Nikita B! Er was nog wat werk aan de winkel om haar vaarklaar te krijgen, poetsen, schilderen, enkele aanpassingen, maar na de grote opkuis konden we gaan varen.

Eerst op de Moervaart en richting Gent, eens naar Terneuzen. Varen, dat is landvasten losgooien en leven, iedere minuut genieten van het uitzicht om je heen, want daar heb je alle tijd voor. Weg stress, leve de onthaasting. Het kan natuurlijk wel eens gebeuren, als je teveel rondkijkt, en je richt je opnieuw naar je topmastje, dat je volledig uit koers bent. Maar dat is allemaal niet zo erg, een tegenligger zie je meestal van ver komen, een aanvaring heb je niet zo vlug. Ook hier sluiten we ons aan bij een toffe club, Watersport Moervaart. Opnieuw maken we vrienden. We deden ook wel eens mee aan een toervaart met de club, altijd kwamen we ontspannen terug aan onze steiger in Wachtebeke, op enkele minuutjes van onze woning.

Natuurlijk hadden we daar nog steeds een Motorhome onder de carport staan, en die moest ook eens ‘bollen’.

Schipperskinderen, genieten aan de rand van het waterCarine en Ronny waren tot voor kort eigenaar van m/y Nikita B. Ronny en zijn vrouwtje Carine komen allebei uit de beroepsvaart, het zijn dus schipperskinderen.

ronny met trapautootje in het GanGBoord van het ouderlijke Binnenschip.

carine met familie, Bij haar communie fier poserend voor het Binnenschip.

6 m

ei -

juni

20

13

BOO

T

BOO

T 2013 m

ei - juni 7

Dan beseften we pas dat we een (luxe)probleem hadden en te weinig tijd hebben om het op te lossen.

Allebei werkenWe werken namelijk allebei. Als er dan een verlengd weekend is, dan worden zowel bij de camperclub als bij Watersport Moervaart uitstapjes georganiseerd. Dan moesten we de moeilijke keuze maken, gaan we varen of gaan we toeren? Motorhomeclub of jachtclub? Dat is niet simpel.We hebben vrienden in beide clubs, je moest steeds iemand teleurstellen door te zeggen “sorry, ’t zal voor een andere keer zijn”.

Ondertussen hebben we ongeveer 16 jaar een motorhome in ons bezit, we hebben 7 jaar een jachtje gehad. Jawel, gehad! We hebben een keuze gemaakt, één van de twee moest weg, anders werd het opnieuw stressen.

Wat is er nu het leukste om mee op vakantie te gaan? Voor ons is dit ondertussen duidelijk, gezien we nog werken is het voor ons onmogelijk om eens lekker met ons jachtje wekenlang op mooie waterwegen rond te dobberen, jammer, dat is nu eenmaal het leven!

Daarentegen, met de motorhome kan het best zijn dat we, na enkele uurtjes rijden, reeds onder de luifel zitten, met een glaasje wijn of een pintje in de hand ( kan ook een cola zijn), ergens aan het Veerse Meer, de Duitse Moezel of een gezellig vissershaventje aan de Normandische kust en genieten van een weekendje vrijaf!Al zullen we dat jachtje nog wel missen!!!

tekst: carine en ronny Bussens

8 m

ei -

juni

20

13

BOO

T

Boot versus camper

In 1988 kochten we onze eerste boot. Zoals meestal bij een eerste aankoop kwamen er vele aanpas-singswerken en verbeteringen bij kijken. Pas daarna

konden we eindelijk met een gerust gemoed varen. Alhoewel, met een boot weet je het nooit. Het verliep niet altijd zoals we het voor ogen hadden. Het reizen langs de waterwegen lag ons wel, maar de boot was niet echt betrouwbaar.

Na een paar jaren van technische problemen en te-genslagen besloten we toch maar om zelf een boot te bouwen. Het werd een hele onderneming. Op de beruchte (of althans algemeen gekende) werf van André Roelens in Péronnes konden we ons ding doen, waar nodig werd een handje toegestoken of werd raad gegeven. Stap voor stap zagen we onze droom werkelijkheid worden. Soms werd al eens een stapje achteruit gezet, maar alles kwam steeds op zijn pootjes terecht.

Zelfbouw, 5 jaar zwoegenNa 5 jaar zwoegen was het ons gelukt om een jacht te bouwen van 13.40 m ! De “Bolero”.Wat een luxe. Grote keuken, grote slaapkamer, grote douche !Onze thuishaven werd de Snepkaai bij de Gentse Leievaarders. Niet zo ver weg van onze woonplaats.Nu zouden we ervan profiteren en veel reizen. In de verlofperiode werden praktisch alle waterwegen van België, Noord Frankrijk en Nederland, van Parijs tot Amsterdam, van Dinant tot Veurne, bevaren. Vele jaren hadden we er het grootste plezier in.

De laatste jaren trokken we Met de Bolero tijdens de grote vakantie richting Nieuwpoort waar we regelma-tig de kleinkinderen konden opvangen. We genoten van de omgeving die we per fiets onveilig maakten en de vrienden die we er leerden kennen.Grote boosdoe-ner bleek echter ons Belgische weertje

Door beperking in tijd en de daaraan gekoppelde korte afstanden die op de waterweg per dag kunnen afgelegd worden, zijn de zonzekere streken voor de werkende bevolking niet te bereiken. Plannen werden gesmeed om, eens met pensioen, die verre horizonten op te zoeken. Maar het kan verkeren!

Voorlopig zochten we de zon op met af en toe een vlieg- of autovakantie zuidwaarts. Dat hadden we misschien beter niet gedaan, of anders gezegd, we hadden het eerder moeten doen. We hadden de smaak te pakken van reizen naar warme oorden!Eens op pensioengerechtigde leeftijd gebeurde wat niemand voor mogelijk hield, het haalde bijna het journaal, na 22 jaar varen, werd anno 2010, met pijn in het hart, onze geliefde Bolero verkocht. Het is bijna zoals een been amputeren!

Boot, synoniem voor werk & onderhoud?

Het verhaal van Patricia en Wilfried, helemaal anders

en toch een beetje hetzelfde.

Zonzekere bestemmingen liggen met de camper binnen de paar dagen binnen

bereik, met de boot is dat niet het geval.

patricia en wilfried heBBen hun hart verloren aan de

schoonheid van de wilde natuur in noorweGen

BOO

T 2013 m

ei - juni 9

We schuimden half België af op zoek naar een motor-home. Niet eenvoudig om een gepaste te vinden eens je de luxe van een boot gewoon bent. We beseften wel dat we zouden moeten inbinden wat betreft gewicht en plaats!Maar we hebben ons ding gevonden met alle gewenste comfort. Toch was het nog even wennen. Zo was er de eerste maal dat ik de camper aan het laden was, we hadden een overgewicht van maar efkes 400 kg. ! Ja, ik was immers gewoon om maar te laden en te blijven laden. Op een boot komt het niet op een kilootje aan.Eten en drinken moest ik niet hamsteren zei mijn echt-genoot. Je stopt toch gewoon onderweg om inkopen te doen! Ik moest een “klik” geven in mijn hoofdje! Nu, na een paar jaar, lachen we er nog om…

Reizen langs Europa’s wegen is natuurlijk niet hetzelfde als zwerven over de waterwegen. De verkeersberichten liegen er niet om. Maar als het eventjes te druk wordt op de weg nemen we gewoon de eerste de beste afrit, zoeken een mooi plaatsje, liefst aan de waterkant of aan een jachthaventje, want ja, het water trekt ons nog altijd aan. En toch zijn we niet meer te verleiden…

Met een lekker potje koffie (met koekje natuurlijk) kijken we dan nostalgisch naar de passerende boot-jes en denken wij: voor ons geen getrek en gesleur of gooiwerk meer met de touwen in de sluizen. Wat ten goede komt aan rug en schouders ! ( de oude dag komt niet alleen!) Geef ons maar het zonnetje…. En dolce farniente….

We hebben nog geen seconde spijt gehad van onze “verandering” van boot naar camper! Het was een mooie tijd, maar tijden veranderen. Mensen blijkbaar ook een beetje. Alhoewel we heel graag hebben gevaren, verkiezen we nu toch onze mobilhome! Een voordeel met de camper is dat hij ook ’s winters gebruikt kan worden, met de boot is dit niet vanzelfsprekend. De mogelijkheden en bestemmingen door Europa zijn quasi onuitputtelijk. Afstanden zijn van geen tel meer.We reizen heel wat af met onze nieuwe aanwinst. Wat we nu al allemaal afgereisd hebben, konden we nooit realiseren met ons jacht.En toch, als we op de R4 aan de Snepkaai passeren, dan...

pat & wil , ex my Bolero

Niets gaat boven de vrijheid op het water

Maar ondertussen had hij zijn oog ook laten vallen op het kajuitzeilen. Na een opleiding zeezeilen werd een kleine Etap 23 het vlag-

genschip van de familie. Met vrouw en twee tieners was het wel wat krap bemeten, maar de ervaringen met het familiaal toerzeilen bevielen uitstekend. Het dient gezegd dat de familie sportief van inslag is, voor de boot er was, stond jaarlijkse een kampeervakantie met de tent op het programma. Het verblijf aan boord van een 23 voetertje kon de vergelijking met het kamperen best doorstaan. Al vormden knie- en elleboogbescher-mers soms wel nuttige accessoires.

Kinderen groeien, krijgen vriendjes, waarvoor geen plaats aan boord is. Zij maken eigen plannen en de ouders gaan voor een ietsje meer comfort. Dat vonden ze eerst in een nieuwe Etap 26 en later in een Etap 32. Zij bleven loyaal aan de Etap-range tot het merk er zelf het bijltje bij neerlegde. Mochten er meer loyale Etappers geweest zijn en had de werf meer visie op de

watersportontwikkeling gehad, er werden misschien nog boten in serie gebouwd in ons land.De bootvakanties werden regelmatig afgewisseld met kampeervakanties en ja, naarmate de campings meer overspoeld raakten door kampeerwagens ontsnapten ze niet aan de aandacht van het kamperend gezin. Maar hoe dan ook bleef de boot hun eerste liefde.

Fietsen aanhaken en wegwezenToen kwam die fatale bezoekdag aan het Brussels vakantie- en kampeersalon. Voorzichtig stapten zij een camper binnen. Heel veel aspecten van het interieur waren herkenbaar uit de botenwereld, maar er waren onmiskenbaar ook een aantal nieuwe inventieve elementen die het leven aan boord aangenaam maken. Als een blok vielen Paul en echtgenote Cathleen voor een mooi geproportioneerde camper. Binnen het uur was de bestelbon getekend. Een impulsieve beslissing? Zeg dat wel, maar toch hebben ze er nog een seconde spijt van gehad. Als ervaren kampeerders ging voor hen een nieuwe wereld open van comfort en gebruiksgemak. Fietsen aanhaken en wegwezen werd hun devies.

Toen Cathleen ook met pensioen ging stond niets het reizen nog in de weg. ,,We rijden tot we de zon ontmoeten, zo eenvoudig is dat”, aldus Paul. Hun reisschema is

Na een carrière van 35 jaar als persfotograaf stelde het brugpensioen een einde aan een avontuurlijk

dagelijks bestaan. In het zeilen had Paul Bolsius steeds een uitlaatklep gevonden om te ontsnappen aan de

hectische wereld van de persfotografie. Dat begon met kleinzeilerij waar hij het onmisbare ballast vormde

van een lokaal gerenommeerd Fireball-team.

paul en cathleen delen de camper met de kinderen, reisplezier voor elke Generatie.

10

mei

- ju

ni 2

013

BO

OT

nooit strikt, het is geen gejakker om ergens voor een bepaald tijdstip te zijn. Ondanks deze relaxte manier van reizen moeten ze toch toegeven dat de verkeersdrukte hen soms parten speelt. Rijden brengt sowieso wel wat stress met zich, het is altijd uitkijken en voorzichtig zijn.

De grote steden mijden ze met de camper, zij opteren voor een camping in de buurt van de stad. Daar is steeds een stopplaats van bus of tram om hen naar het hartje van de stad te brengen. Met de fiets worden tochtjes in de buurt gemaakt. ,,Wij kiezen steeds vaker voor een camping als uitvalsbasis omdat je daar van de infrastructuur kan genieten en dat is toch mooi mee-genomen. De specifieke camperstaanplaatsen worden alleen aangedaan wanneer we echt onderweg zijn.”

Hun geliefde standplaatsen zijn deze met zicht op zee, hoe kan het ook anders. Maar als wijnliefhebbers vinden we hen ook vaak terug op kampeerplaatsen bij wijnbouwers, tussen de ranken.

En de boot, is die in de verdrukking geraakt door de komst van de camper? ,,In het geheel niet, we hebben nu tijd en kunnen van beide type vakantie genieten. De camper is voor het voor- en najaar, de boot voor de zomermaanden.

In de vakantieperiodes kunnen de kinderen over de camper beschikken en de reizen plannen die ze willen. Zo wordt de camper een langere periode benut en kunnen de kinderen mee genieten van de investering.

Ook de kleinkinderen zijn dol op de camper, zij kunnen op stap met hun ouders, maar ook met opa en oma. Zij houden ook van de boot, dat zal een beetje in de genen zitten, ,,Met kinderen aan boord is het echt wel uitkijken, benadrukt Cathleen. ,,De netjes rond de reling vormen een extra veiligheid, maar tijdens het varen zijn de kleintjes steeds aangelijnd. Het minst

van al houden zij van het varen zelf, dan moeten ze stil zitten en dat valt niet zo best te rijmen met hun speelse karakter. Ook op de steigers en in de haven dragen ze steeds een zwemvestje.”

Met de camper ligt dat even anders. Komen ze aan op een camping, dan start de vrijheid van de kinderen. Hun fietsjes worden afgehaakt en op beschermd terrein kunnen ze naar hartenlust ravotten. Als het aan de kleinkinderen lag, dan kwam de mobile home op de eerste plaats.

Maar Paul en Cathleen blijven ondanks hun camperliefde voor alles overtuigde zeilers. De rust en de vrijheid op het water vind je nergens anders. Bij het zeilen ligt de vreugde in het onderweg zijn. Dat is puur genieten. Bij de camper is de verkeersdrukte onderweg het minst leuke in het verhaal. Daar vormt de bestem-ming het geluk.

de Geliefde pleisterplaats van campers met een Bootverleden... staplaats met zicht op zee.

De rust en vrijheid

op het water vind je nergens

anders.

paul en cathleen onderweG met het zeiljacht: ,,eenmaal de haven achter ons zijn de wind en het water onze eniGe Gezel.”

foto’s: paul Bolsius

High-gloss, mirror-like fi nish

Marine, aviation and industrial applications

Over 100 colors and fi nish up to 3 times more durable than ordinary paint

Bright Eyes! STERLING! Coats can be either sprayed or brush-applied

Low maintenance: only soap and water treat-ment necessary

STERLING EUROPE NVHoek 76-unit 8 - 2850 Boom

tel: 0473/366.377 - Fax: 03/844.60.36

[email protected]

www.sterling-europe.com

Sterling.indd 1 12/10/10 11:46

12

mei

- ju

ni 2

013

BO

OT

Toerzeilen

‘Sailing Together’ is een Frans-Belgisch vrien-denclubje ontstaan rond de eigenaars van een trimaran van Astus Boats. Astus is een relatief

kleine Franse werf die innovatieve boten ontwerpt. Een paar belangrijke uitgangspunten worden daarbij in acht genomen. De boten moeten eenvoudig te zeilen zijn met beperkte bemanning of alleen. Het mag een beetje vooruitgaan en het plezier van het zeilen staat voorop. Daarnaast moeten de boten ook eenvoudig te trans-porteren zijn zodat op verschillende waters kan gezeild worden. De boten moeten tenslotte ook een veilig onderkomen bieden voor bemanning en materiaal. Op basis van deze eisen werd de Astus 20.1 gerealiseerd waarvan er sinds het prototype uit 2005 intussen reeds 70 een eigenaar vonden. In 2009 werd de Astus 20.2 die een iets grotere kajuit heeft, te water gelaten. De trimaran met en totaal breedte van 4,25 meter kan de zijvlotters langs de centrale romp schuiven en meet dan 2,40 meter. Daardoor valt hij binnen de normale limieten in de haven en op de weg. Maar het leuke is ook dat op de trampolines een standaard tentje past. De Astus biedt dus ‘kampeerzielen’ op zijn best.

Samen zeilen, 3 trimarans, 3 families, 3 weken ZwedenHet lijkt wel de heilige Drievuldigheid, alles in drievoud, drie rompen, drie families en drie weken vakantie in Zweden, een klein paradijs op aarde. Dat was het programma dat Robert de Thibault uit Brussel samen met een paar zeilvrienden vorig seizoen afwerkte. Het leverde hem niet alleen schitterende beelden op maar ook unieke herinneringen aan een natuur en landschap dat zijn gelijke niet kent. Een paar impressies van deze zeiltocht bieden alvast heel wat stof tot dromen.

‘Sailing Together’ had reeds een raid op Corsica achter de rug. Daar ging het om bekend gebied voor de Franse vrienden. Maar vorig jaar had Robert het een beetje moeilijker om hen te overtuigen om de steven naar Zweden te wenden. Er heersen tal van vooroordelen omtrent de noorde-lijke zeilgebieden. Het leven is er peperduur, het stikt er van de muggen, het is er koud en het regent er constant. Nee, we hadden echt geen ijsbreker nodig om vorige zomer in Zweden te zeilen,” vertelt hij. Men kan het vergelijken met varen langs de Bretoense kust. Het kan er regenen maar ook heel warm zijn.

De tocht ging vooreerste richting Noord Duitsland met de boot achter de auto. Het leeggewicht van de Astus 20 bedraagt om en bij de 400 kg, dus is geen extra krachtig trekvoertuig nodig. Onder een mooi zonnetje wordt ingescheept op de ferry en 45 minuten later rijden zij Denemarken binnen. Daar kan je aan eiland-hopping doen langs indrukwek-kende bruggen. Een bezoekje aan Kopenhagen brengt hen bij de kleine zeemeermin en de oude haven. Maar dan gaat het onherroepelijk richting Zweden over de gigantische Sontbrug die de beide landen verbindt.

Met de ferry ben je vanuit Noord-Duitsland op

45 minuten in Denemarken en via de indrukwekkende Sontbrug bereik je Zweden.

BOO

T 2013 m

ei - juni 13

Eindelijk in Zweden waar een grijze lucht en laaghan-gende wolken hen verwelkomen. Het weerbericht kondigt een Atlantische storing aan. Maar onze vrien-den bekijken dit langs de zonnige kant en lassen twee rustdagen in en kamperen op de Habo Camping, ten zuiden van het Vattern Meer. Dit is een kalme, rustige familiale camping, met op 300 meter een zandstrand, een kleine haven en een slipway.

Ze nemen rustig de tijd om de streek te verkennen en de mogelijkheden te bekijken om de boten te water te laten. De helling van Domsand is klein maar voldoende voor de trimarans en daar komt bij dat ze echt niet duur is. Men moet 20 SEK (2,30 €) in een bus schuiven en klaar.

Ze verkennen ook het kerkje van Habi, de mooiste houten kerk in Zweden. Oorspronkelijk in 1400 ge-bouwd maar de muren en plafonds met volledig in hout gesculpteerde en geschilderde Bijbeltaferelen dateren uit de jaren 1700.

twee tentjes op de vlotters van de astus 20.2 trimaran. zeilkamperen op zijn Best op de meest idyllische plaatsjes..

onderweG naar vadstena

de Boot op de trailer en de prachtiGste zeilGeBieden liGGen Binnen Bereik.

14

mei

- ju

ni 2

013

BO

OT

Toerzeilen

Zij maken er ook kennis met de lokale producten op basis van zalm: zalm met honing, met dille, de zacht gemarineerde gravlaks… allemaal om het lekkerst.

Dan gaan ze richting Vadstena, een kasteel met de slotgracht waar het pittoreske haventje werd inge-richt. En zo komen ze eindelijk aan het Göta kanaal. Dit kanaal werd begin 19e eeuw gerealiseerd. Het vertrekt in Göteborg, doorkruist het zuiden van het land en sluit aan op de Göta Älv rivier, het kanaal van Trollhättan, twee grote meren, de Vänern en de Vattern tot in Mem aan de Baltische zee. Alles samen 190,5 km waarvan 87,3 km diende uitgegraven te worden. Het kanaal telt niet minder dan 58 slui-zen. De eerste sluizen dienen zich aan en kinderen en volwassenen kunnen aan de slag want sommige sluizen zijn nog handbediend.

Ze doorkruisen prachtige landschappen, door lan-delijk gebied met soms een rozenkrans van sluizen, tot 7 opeen volgend. Dan weer de oversteek van een idyllisch meer waar ze amper een of twee zeilboten ontmoeten. De kalmte en rust, de natuur, de wind en eindelijk is de zon van de partij.

Nog 35 sluizen te gaan tot de Baltische zee. Aan de sluizen krijgen ze steeds hulp van toeristen en passanten en alle gebeurt in een sympathieke en vriendschappelijke sfeer. Ze maken een ommetje langs de meanders van het kanaal en ontdekken enkele typische Scandinavische pareltjes.

Na een pauze van twee dagen om een lage drukge-beid te laten voorbijtrekken, laden ze weer al het nodige in. Het is bijna niet te geloven wat er allemaal in een Astus kan opgeborgen worden aan materiaal voor een familie van 4 personen. De zomer is terug en de zon zorgt voor een aangename temperatuur. Met goede moed vervolgen ze hun tocht naar Sö-derkoping en Mem, het einde van het Göta kanaal.

In Söderkoping is het uitkijken voor overstekende konijnen. En zo komen ze aan in Mem, het einde van het kanaal en hun finale bestemming. Daar blijven ze drie dagen genieten van het prachtige weer en maken uitstapjes waarbij ze unieke kampeerplekjes

en pleisterplaatsen ontdekken.Een ding staat als een paal boven water, ze komen zeker terug zeilen in de Baltische regio.

tekst en foto’s: roBert de thiBault.

Robert de Thibault is met ‘Sailing Together’ ook ver-deler van Astus Boats in de Benelux. Hij organiseert regelmatig proefvaarten in ons land en onder meer op het Veerse Meer. Contact en programma: http://www.sailingtogether.eu/http://www.astusboats.com/

pitoresk haventje in de slotGracht van kasteel

vadstena.

nOg 35 sluizen te gaan tOt de Baltische zee.

In Söderköping is het uitkijken

voor overstekende konijnen.

mem, het einde van het Göta kanaal..

Nieuwe Prestige 720 een privaat eiland

In de aparte niche van heel exclusieve motorjachten kijkt het doelpubliek uit naar steeds groter en nog meer luxe en daar blijkt het Franse Prestige merk niet ongevoelig voor. Dit voorjaar werd de Prestige 720 (22 meter) aangekondigd die op de stijl en vorm van de Prestige lijn voortbouwt.

Met dit nieuwe 72 voet jacht wordt een nieuw hoofdstuk aangesneden in het Prestige verhaal, zonder afbreuk te doen aan het DNA van de lijn. Dat omvat een passie voor innovatie en een blijvend inzetten op kwaliteit en waarde, naast een streven naar originele layout en tijdloos design.Het engineering team van Prestige heeft uitgebreid onderzoek en intensieve tanktests uitgevoerd om een sterk, betrouwbaar en efficiënt jacht te ontwikkelen. De twin MAN motoren van 800 of 1200 PK leveren een optimale performantie door het rompdesign dat een exceptionele zeewaardigheid waarborgt.

Prestige ontwerpt motorjachten met een onderscheidende maar tijdloze stijl en de lijnen van de nieuwe Prestige 720 vormen hierop geen uitzondering. Een sleu-telelement blijven de lange ramen in de romp, zij vormen zowat de handtekening van de grote Prestige modellen.

De verrassing zit van binnen De nieuwe prestige werd geconcipieerd om volop te genieten van het leven op zee en biedt daartoe een uitzonderlijke leefruimte buiten, gaande van het extrabrede zwemplatform tot de ruime kuip en de royale flybridge. De lay-out is zowel gericht op privacy als op veiligheid en voorziet in veel circulatieruimte. Het succes van het Prestige merk kan ten dele aan de lichte open leefruimtes en het uitzonderlijk comfort in design en afwerking toegewezen worden. De nieuwste Prestige bouwt verder op dit concept met een open design dat de kuip, keuken en salon op een zelfde niveau brengt. Grote glazen panelen laten klaar en ongehinderd zicht op de buitenwereld toe en zorgen voor een helder interieur.

Opnieuw heeft het Garroni Design team een verrassend interieur ontworpen voor de Prestige 720 volledig in lijn met de geest van het innovatief interieurdesign van haar voorgangers. Het brede body concept laat een exceptioneel volume toe in de voorste eigenaarscabine, een private suite badend in licht door de zijramen in de romp en het lichtvenster in het plafond. Dat alles zorgt voor een lichte en luxueuze atmosfeer met een resoluut hedendaags design. De eigenaar kan kiezen tussen verschillende sferen om tegemoet te komen aan zijn persoonlijke stijl.De Prestige 720 wordt het 13de type in de huidige reeks express en flybridge modellen, vanaf 35 voet.

Technische gegevens:Lengte over alles: 21,99 m - Maximum breedte: 5,60 mWaterlijn: 18,40 m - Diepgang: 1,55 mDoorvaarhoogte: 5,80Gewicht leeg / vol: 41.400 kg / 48.000 kgMotoren: MAN 800 / 1000 / 1200Kruissnelheid: 24 kn - Maximum snelheid: 28 knRompdesign: J&J design - Binnen- en buiten ontwerp: Garroni design

BOO

T 2013 m

ei - juni 15

Meer informatie: www.prestige.comVerdeler België: Marina Yachting Center, [email protected]

Uitgangspunt daarbij is het gebruik dat

ervan gemaakt wordt. Ligt de nadruk op

sportvissen, dan is alles aanwezig om

aan deze toepassing tegemoet te komen.

Wordt de boot hoofdzakelijk ingezet om te cruisen dan

is de inrichting hier volledig op afgestemd.

De keuze voor buitenboordmotoren levert een hogere

snelheid op, zowel wat de top als de kruissnelheid

betreft. Met tweemaal 150 pk Yamaha’s aan de spiegel

noteren we bij 5.600 toeren een top van 33 knopen.

De consumptietabel laat een verbruik van plus 100

liter zien, maar in de lagere regimes komen we tot een

opvallend economische gebruik. De buitenboord uit-

voering is ook prijsvriendelijk wat betreft onderhoud.

GemeenschappelijkMaar vooreerst, wat hebben de ‘Fishing’ en de ‘comfort’

versie gemeen. Een eigentijds design met een heel

persoonlijke ‘look’. Karakteristiek is het negatief voor-

venster dat zorgt voor een stoer imago. In beide types

ligt de nadruk op comfort en ergonomie, maar deze

begrippen worden op een andere manier ingevuld.

De voorpiek biedt een ruime dubbele slaapplaats en

een afzonderlijke natte cel. Die is ingenieus ingebouwd

onder de verhoogde stuurconsole en wint daardoor

aan stahoogte. Beide hebben aan stuur- en aan bak-

boord een laterale schuifdeur die toegang geeft tot

een diep en dus veilig gangboord dat zowel naar de

voor- als naar de achterkuip leidt.

De uitstap langs de piek biedt een antislip trapje een

Merry Fisher 855 Marlin‘fishing’ vs. ‘comfort’: zoek de 7 verschillen

De ‘crossovers’ doen het goed in de autowereld en datzelfde kan gezegd worden van dit type motorboten.

Jeanneau breidt haar ‘cross over of the sea’ - de Merry Fisher lijn - dan ook uit met twee nieuwe ‘Marlin’

types, de 755 en de 855.

De Merry Fisher 855 komt in een ‘fishing’ en in een ‘comfort’ versie en zij laten een interessante oefening

toe, namelijk op zoek gaan naar de 7 verschillen. De ontwerpers hebben deze twee identieke boten toch

een volledig andere invulling weten te geven.

16

mei

- ju

ni 2

013

BO

OT

de details maken het verschil.

- afsluitBare uitstap lanGs de spieGel

- weGneemBare tafel in twee delen in de kuip

- uitstap lanGs de neus met handGrepen

- veiliG GanGBoord lanGs Beide zijden

- keukenBlokje met koelkast

- afzonderlijke natte cel.

BOO

T 2013 m

ei - juni 17

open preekstoel als handsteun. De voorkuip biedt een

dubbele zitbank met rugleuning tegen de opbouw.

Het is pas in de stuurcabine en de achterkuip dat de

verschillen opduiken.

Naast de stuurpositie is een keukenblokje met spoel-

bak ingebouwd onder het blad dat als kaarttafel kan

dienst doen. De beide stoeltjes draaien om hun as en

geven dan een vis-à-vis met de gasten op de achter-

bank. Een fraai afgewerkt rond tafeltje kan neerdalen

van het plafond langs een steunpaal bij het passa-

gierszitje. Een handige oplossing om vlotte doorgang

te geven naar de achterkuip.

De comfort versie heeft een gesloten achterwand met

een breed openschuivend raam. Daarvoor een com-

fortabele zitbank. Die klapt omhoog en geeft toegang

tot een slaapcabine onderdeks met twee volwaardige

slaapplaatsen in de lengterichting van de boot. Een

openschuivend raampje in de achterwand zorgt voor

lucht en licht in deze verdoken slaapcabine.

In de fisher versie is het de laterale zitbank aan

bakboord die opklapt om toegang te geven tot een

extra slaapcabine. Hier is echter maar een slaapbank

voorzien en het raampje werd in de zijwand van de

opbouw geplaatst.

ModuleerbaarDe fishing versie heeft een openschuivende achter-

wand bestaande uit twee grote glazen panelen. Daar

is een vast dwarszitje geplaatst aan bakboord en aan

stuurboord een wegklapbaar zitje. Daardoor kan men

vlot van de stuurcabine naar de kuip.

De kuip is moduleerbaar, dat is een belangrijk ka-

rakteristiek van de Marlin uitvoeringen. Zo kan de

achterkuip vrij gemaakt worden om ongehinderd te

vissen. De achterbank schuift daarbij naar het midden

van de kuip en kan als opvang voor de vangst dienst

doen. Men kan er ongehinderd omheen lopen. De

houders voor de vislijnen zijn langszij en op de spiegel

voorzien. Een deurtje in de achterwand geeft toe-

gang tot het zwemplatform en maakt het uitstappen

comfortabel wanneer met de spiegel naar de steiger

aangemeerd wordt.

Opbergruimte is voorzien onder de achterbank en

langzij zijn opbergvakken voor alle mogelijke vis-

spullen.

In de comfort versie wordt de tafel in twee delen

omringd door een salon in U-vorm. Laat men de tafel

dalen en voegt men er een paar extra kussens aan toe,

dan ontstaat een ruim zonnebed.

De achterkuip kan afgesloten worden met zeildoek,

vertrekkend van de kleine oversteek, en zo een extra

beschutte leefruimte opleveren.

Hebben we de 7 verschillen gevonden? Zonder meer

wanneer we alle modulaire elementen in rekening

brengen. Duidelijk is dat Jeanneau bij deze oefening

de polyvalentie en flexibiliteit van de Merry Fisher op

een hoger niveau heeft gebracht.

Merry Fisher 855 MarlinLengte over alles: 8,25 mRomplengte: 7,97 mBreedte: 2,97mBrandstoftank: 400 lWatertank: 100 lGewicht zonder motor: 2.650 kgTotaal gewicht testboot, voorzien van 2 x Yamaha F & FL 150 AETX: 4.354 kgSchroef: M+ML15-1/4x15

Basisprijs af fabriek, zonder motoren: 48.500 euro excl. taksen en levering. Toeren/min Snelheid Verbruik Geluid700 2,40 kn 4 l 45,0 dBA1000 3,25 kn 5 l 49,0 dBA1500 4,70 kn 6,60 l 50,0 dBA2000 6,45 kn 10,60 l 51,0 dBA2500 7,95 kn 19,00 l 54,0 dBA3000 8,80 kn 29,00 l 61,0 dBA3500 13,00 kn 41,00 l 67,0 dBA4000 19,50 kn 48,00 l 71,0 dBA4500 23,60 kn 58,70 l 74,0 dBA5000 27,55 kn 70,00 l 75,0 dBA5500 30,50 kn 91,00 l 78,0 dBA6000 34,50 kn 114,80 l 81,0 dBA

onder de dwars Geplaatste zitBank die

omhooG klapt is een extra kajuit met Bed en ventilatieraampje

inGeBouwd.

het ronde tafeltje schuift lanGs de steun-

paal naar het plafond en laat de doorGanG vrij.tekst: leo van dorsselaer

Meer informatie: www.jeanneau.comVerdeler België: Marina Yachting Center, [email protected]

Vr 3 aug. : Sneekermeer. Deze avond gaat de 77ste Sneekweek van start. Onge-twijfeld de moeite om daar aanwezig te zijn, er is voor elk wat wils. Vuurwerk, waterspektakel, kermis, opendeurdagen, een beetje “Gentse Feesten” op z’n Fries … druk - druk - druk!Wij ontvluchten ‘de plaats des verderf’, IJlst lijkt ons een mooi alternatief en kortbij. We maken wel een ommetje want Sneek - centrum is gestremd door de feestelijk-heden. Er staat een flink briesje en dat hebben we geweten, half Friesland blijkbaar ook, massa’s zeilbootjes kleuren de horizon. Het is uitkijken geblazen om zonder averij door de laverende meute heen te varen. De meeste Friese Meren zijn uitstekend bebakend. Indien er geen betonning aan-wezig is zijn de verschillende uitgangen moeilijk te vinden. Deze worden aangeduid met groene of rode driehoekbakens die van ver te herkennen zijn.

Za 4 aug. : IJlst, ook één van de Friese elfsteden, heeft een mooie oude dorpskern, bijna centraal staat een grote fabrieksschouw van de vroegere firma Nooitgedagt, overblijfsel uit een glorieus verleden als centrum van de Friese schaatsenmakerij. Het dorp is doorgroefd met heel veel grachten en kanalen. Elk gezin heeft hier kennelijk minstens één vaartuig, meestal afgemeerd bij de achterdeur, die enkelin-

Daar bij die molen… Een rondje Noorderburen (deel 2)

Na het rotweer bij de aanvang van onze vakantie, waarin

we een tocht naar Noord-Nederland ondernamen konden

we onderweg toch van een weersverbetering genieten. De

doortocht van Groningen en Friesland was, ondanks het

kwakkelend weer, zonder meer mooi. We zetten onze reis door

Friesland verder en moeten stilaan de terugtocht aanvatten.

Maar niet rechttoe rechtaan, eerder rustig en met de nodige

omwegen. Dat maakt het juist zo mooi.

gen zonder achterdeur raken hun bootje kwijt in een gemeenschappelijke afmeerplaats.Met zoveel grachten om je heen is het ook niet verwonderlijk dat ‘fierljeppen’ hier als een deel van de opvoeding wordt beschouwd. Het komt erop aan om na een korte sprint de rechtstaande polsstok te grijpen, omhoog te klimmen en zo ver mogelijk over de sloot neer te komen. Op het plaatselijke sportveld zie je (bijna) alle leeftijden oefenen dat het een lieve lust is. Sommigen kunnen straks ongetwijfeld met een natte broek naar huis.

IJlst heeft ook een windmolen. Niet abnormaal bij onze noorderburen, maar toch. De meeste molens moesten ooit graan malen of deden dienst als gemaal voor het droogleggen van akkergronden. Deze echter vormt de centrale aandrijfeenheid van een houtzagerij, heden ten dage een werkend museum en te bezoeken voor

muiden aan de vecht

tekst & foto’s:eartha & jef Beernaert en viervoeter loeka. my ti koyo

18

mei

- ju

ni 2

013

BO

OT

BOO

T 2013 m

ei - juni 19

amper 2€ per persoon. We hebben geluk, bij aankomst staat ‘De Rat’, want zo heet de molen, mooi opgetuigd aan de wind. Subliem eeuwenoud aandrijfsysteemBij binnenkomst wordt je overspoeld door de typische geur van vers gezaagd hout. Er kunnen 3 bomen gelijk-tijdig verzaagd worden maar tegenwoordig gaat het er wat rustiger aan toe, 1 stam wordt in planken verzaagd. We bewonderen het sublieme eeuwenoude aandrijfsy-steem dat uitblinkt door zijn eenvoud en ongelooflijk soepel werkt. Je voelt hoe de wind de wieken beroert, we worden er bijna lyrisch van.

Boven op het platform genieten we van het prachtige uitzicht op de weidse omgeving. Als je ooit in de buurt bent, een bezoekje meer dan waard.’s Avonds zijn we nabij Joure nog getuige van het zoveelste hevig onweer. Enkele kilometers zuidoost-waarts voltrekt zich een drama als een festival-tent wordt weggemaaid. Gelukkig vallen er geen dodelijke slachtoffers deze keer.

Zo 5 aug. : Tjeukemeer in de morgen, spiegel-glad, één eenzame zeiler, een enkele visser in zijn sloep, rust… het lijkt wel het paradijs! Straks komen de boten hier met honderden de rust verstoren, weg paradijs! En als er een stevige wind komt opzetten, wordt dit vredig oord een heksenketel.

Via driewegsluis ruilen we Friesland in voor Overrij-sel. Er is niet meteen een groot verschil te merken. Kleine kanaaltjes, mooie dorpen, volop aanlegmoge-lijkheden, vele daarvan zijn gratis, weliswaar zonder voorzieningen.In Ossenzijl vinden we een mooi stekje in de Weer-ribben, een uitgebreid natuurreservaat met talloze kanaaltjes, een walhalla voor vogelaars en andere natuurliefhebbers. Ook al ben je een minder getalenteerde botanicus, hier kan je als volleerd waterkieken je hartje ophalen met het bijbootje. Het komt erop aan tijdig je hoofd in te trekken bij de vele lage brugjes waar je onderdoor moet. En misschien toch een paraplu bij de hand te hebben tegen eventueel hemelwater!

We ontmoeten vandaag, na bijna 5 weken rondzwer-ven, de eerste landgenoten. My Endless Dream, de boot van Viviane en Jean-Pierre, blijkt wel hier in de buurt te liggen en heeft nog nooit op Vlaams water ge-varen. Toch maar eens doen zou ik zo zeggen, zeg ik zo…

Ma 6 aug. : Weerribben, moerasgebied, veel begroei-ing, een thuis voor otters, slangen, insecten, vossen, reeën, neen, geen dromedarissen gezien.

We spenderen de dag wandelend, spelevarend, ape-ritievend en sluiten af met een gezellig gezamenlijk etentje in het plaatselijk restaurant van de camping.

zaGerijmolen ‘de rat’

nationaal park de weerriBBen

prachtiGe stulpjes lanGs de waterkant.

Ook al ben je een minder getalenteerde botanicus, in de Weerribben kan je als volleerd waterkieken

je hartje ophalen met het bijbootje.

Toervaren

20

mei

- ju

ni 2

013

BO

OT

Toervaren

Di 7 aug. : Onze wegen scheiden zich. We varen nu richting Steenwijk. Opmerkelijk welke luxueuze wo-ningen je hier aantreft aan de waterkant, de meesten uiteraard met bootgarage. Na de boodschappen in Steenwijk zetten we in de namiddag de reis verder via het alom bekende Giethoorn tot aan Beulakerwijde, een groot meer met een rustige aanlegsteiger en een fijn uitzicht. Giethoorn is een ware toeristische trekpleister. Dit heeft wel zijn consequenties, waar je vroeger vrij kon aanleggen is het nu door de plaatselijke watersport-verenigingen ingepalmd en moet er per meter betaald worden. Bovendien raast het wegverkeer vlak achter je heen. Gevolg, veel lege plaatsen. Op Beulaker lig je wel nog vrij, een klein wonder dat er nog plaats vacant is, Halleluja.

Woe 8 aug. : Zwartemeer, Ketelmeer, allemaal groot water, ondanks de stevige bries toch nog relatief rus-tig. We passeren de plaatselijke vissers die hun fuiken leegroven en terugplaatsen. Een arbeidsintensieve bezigheid. Je volgt op de meren best de uitgezette vaarroutes, naast de geul kan het zeer ondiep zijn. De kenners gaan er voor anker en zie je rond hun boot lopen om de romp te poetsen. Er staat een fikse wind die het wateroppervlak van het Zwartemeer merkbaar in beroering brengt. Langs de oevers zien we verschillende rietkragen. Dat riet wordt na bewerking gebruikt als dakbedekking, bij ons zie je het bijna niet meer maar boven de Moerdijk wordt het nog zeer veel toegepast.

Dwars door de polderWe beslissen om langs de Randmeren de Vecht op te zoeken, maar snijden een hoek af als we door Flevoland heen varen. Dwars door de polder zoals ze hier zeggen, het is eens iets anders. Je hebt twee mogelijkheden om erdoor te varen, enerzijds over de Lagevaart, of, logica, over de Hogevaart. We kiezen voor de laatste die, in tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, toch nog een vijftal meter lager ligt dan de Randmeren. Op de enorme landbouwvlakten zie je vele windturbines die de zo bekende ‘groene elektriciteit’ opwekken. De passage is verder eentonig, eindeloos rechte kanalen, weinig dorpen, weliswaar met regelmatig een mooie gratis meerplaats. Hier zie je nog af en toe reeën lopen in de vrije natuur.

Do 9 aug.: We ruilen Flevoland in voor de Randmeren via sluis Lovink. Met ideaal vaarweer, 20-25°C en een licht briesje uit het NW. Op het Eemmeer lonkt ons het eilandje met die rare naam, ‘Dode Hond’, griezelig maar perfect om te overnachten. We genieten van een barbecuetje en sluiten de dag, zoals gewoonlijk, met een slaapmutsje af.

Vr 10 aug.: Morgenstond heeft goud in de mond, met een ochtendzonnetje, en onze levende hond, wandelen we rond het eiland heen, daarna een lekker ontbijt en een verfrissende douche. Vakantie met grote V!Er is geen zuchtje wind, de windmolens, hier met tientallen langs de waterkant, staan er doelloos bij. Geen groene stroom vandaag. Maar geen nood, de Hollanders kennende zullen die wel ergens een kerncentraaltje achter de hand hebben. Bij de zeilers hangen hun zeilen er als slappe vodden bij. Het wateroppervlak is spiegelglad, het lijkt wel of we in de doldrums zitten.

Leve de motorboot. Met onze vierpitter op halve kracht draaien we omstreeks 11 uur het Gooimeer op. Ondanks het prachtig weer blijft het relatief rustig op het water.In Muiden komen we, mits betaling van 9.35 €, door de ‘zeesluis’ op de Oude Vecht. De betaling dient met een pinkaart te gebeuren, geen pinkaart, geen doorgang!Er heerst een gezellige sfeer in Muiden. Op de terrasjes zitten heel wat kijklus-tigen zich te vergapen aan de manoeuvres van de pleziervaart.

Weesp is vandaag ons eindpunt. Bij de ‘Zeemeermin’ worden we goed ontvangen. Voor de duidelijkheid, die zeemeermin is een jachthaven (je weet maar nooit dat familie en vriendenkring dit verslagje te lezen krijgt). Weesp kan model staan voor heel wat dorpjes langs de Vecht. Niet te groot, gezellig, eethuisjes aan de waterkant. Als we ’s avonds op zoek gaan naar het

‘doldrums’ op de randmeren

struikelstenen in weesp

aanleGplaats op Beulaker naBij Giethoorn.

gepaste restaurantje vallen ons de STRUIKELSTENEN op voor de deuren van vele huizen. Struikelstenen zijn geplaveide bronzen plaatjes, ter grootte van een kleine kassei, waarop de naam staat van de bewoner van dat huis die tijdens de tweede wereldoorlog gedeporteerd werd naar een kamp om er vermoord te worden. Sommige woningen hebben veel struikelstenen voor de deur… elk familielid één… om stil van te worden!

Za 11 aug.: De Vecht is, zoals bekend, mooi. Per-soonlijk vind ik het spijtig dat honderden woonboten, soms in wansmakelijke vormen en kleuren, de oevers ontsieren. Eigenlijk zijn dit geen woonboten maar be-woonbare containers, gebouwd op een vlot. Sommigen goed onderhouden, andere helemaal niet.

Op de Vecht kan je over koppen lopen, euh varen. Zeer veel sloepen, maar af en toe tref je er ook megajachten

die meer in Cannes of Saint- Tropez thuishoren. Zelfs de Hydrograaf, de boot van De Sint, komen we er tegen. De Heilige Man zelf hebben we niet gezien, ’t zou ook geen zicht zijn… in zwembroek, met mijter!Het is opletten geblazen, die sloepen komen van alle kanten en hebben veelal passagiers bij waarmee de stuurman in conversatie is. Met de dode hoek zie je ze dikwijls niet meer, nu ondervinden we waarover de beroepsvaart zich soms beklaagt. Een korte samenvatting van De Vecht: veel groen, bomen, pittoreske dorpjes, mooie brugjes, 6 km per uur, proper water, zeer veel bootjes, grote herenhuizen en kastelen, af en toe een molen en regelmatig een afmeerplaats, maar meestal volzet.

Vlakbij Breukelen zien we nog een plaatsje die de onze wordt voor 1 dag. Naast ons is een nogal drukke weg, vooral veel moto - fanaten en opvallend veel oldtimers passeren de revue. Met onze scheepshond kunnen we wandelen door de privé bossen van het plaatselijke kasteel die voor het publiek is geopend. Waarvoor onze dank.

Zo 12 aug.: Na een rustige nacht, een wandeling door het domein en een bezoek aan het ontwakende Breukelen varen we richting Maarssen. Tegenwoordig hoef je aan de brugjes geen tol meer te betalen. De doorvaart van Utrecht laten we aan ons voorbijgaan, we deden dit reeds in het verleden maar herinneren ons dat het passeren onder de boogvormige brugjes met hun uitpuilende spuibuizen voor onze boot echt centimeterwerk is. Voorbij Maarssen draaien we het vermaarde Am-sterdam – Rijnkanaal op tot we bij Nieuwegein door de Noordersluis op het Merwedekanaal komen. We vinden die laatste eerder een saaie bedoening. Wei-nig afwisseling, bijna geen meerplaatsen en eigenlijk weinig pleziervaarders gezien.

FLEVOLAND: Het lijkt wel de naam van een pretpark maar in werkelijkheid is het een nieuwe provincie, ontstaan door het inpolderen van de Zuiderzee na de grote overstromingen van 1916. De werkzaamheden, in verschillende fasen uitgevoerd, begonnen in 1918 en duurden tot 1984. Flevoland is in hoofdzaak een landbouwgebied en ligt gemiddeld 5 meter onder de zeespiegel.

aanduidinGsBaken op het pikmeer

randmeereiland ‘dode hond’

visserij op zwartewater, Groepswerk.

Met de dode hoek is het moeilijk om alle sloepen te zien. Nu ondervinden we

waarover de beroepsvaart zich soms beklaagt.

22

mei

- ju

ni 2

013

BO

OT

Toervaren

In Arkel, vlakbij de mooie Linge, leggen we het blok erop. ’s Avonds maken we nog de afsluitceremonie mee van de 27e Olympische spelen, op TV natuurlijk.Ik vond het, net als het Merwedekanaal, nogal lang-dradig en saai.

Ma 13 aug.: We bevinden ons in de streek van de grote rivieren. In Gorinchem komen we op de Merwede, we voeren richting Werkendam om bakboord uit door de Biesboschsluis te varen. In het Gat Van Kampen, te midden van de natuur, vinden we een mooi plaatsje. Hier kan je gemakkelijk enige tijd vertoeven, zelfs je hele vakantie doorbrengen… ware het niet van de muggen. Je wordt als het ware bijna opgepeuzeld door die vampiertjes. Van zodra je de van horren voorziene veilige cocon van de kajuit verlaat, gaan duizenden hongerige mormels in de aanval. Een imkerpak zou goed van pas komen.We zien collega bezoekers onder een muskietennet zit-ten. Anderen wagen het om open en bloot (figuurlijk) in hun ligzetel een boek te lezen. Zijn die immuun? Of hebben ze een geheim wapen? Di 14 aug.: Geen geheim wapen dus, de rode bobbels op hun lichaam bewijzen het. Inpakken en wegwezen hier, en we zijn niet alleen, een jong koppeltje heeft er hoge woorden over, “ ze komen hier nooit meer terug”. Waarvan akte!Na info ingewonnen te hebben blijkt deze mug-genplaag echter niet altijd zo hevig te zijn, maar half augustus, en tijdens vochtige zomers, blijken pa en ma mug een hele meute nakomelingen te hebben met de welbekende slechte manieren.

Dit alles terzijde moeten we toch opmerken dat het een prachtige plaats is om doorheen te varen.Op de Amer beslissen we om via de Dintel naar het Volkerak te trekken. We nemen op het nippertje nog een zijsprong naar Etten – Leur, is de vaarweg er maar een sloot, het haventje mag er echter zijn. Speelweide, zwemvijver, restaurantje, plaats voor campers, goed onthaal en dicht tegen het centrum, met apotheek. Want die hebben we dringend nodig, de vele mug-genbeten hebben een allergische reactie als gevolg, het juiste tegengif doet wonderen.

Woe 15 aug.: Moederkensdag in het Antwerpse. Oogstfeesten op veel plaatsen in Vlaanderen. Blijkbaar in Nederland een gewone werkdag. De zon laat zich van zijn beste kant zien. Tegen de middag gooien we los, eerst 5 km terug richting Dintel, daar komen we in het zog van een, voor de Dintel, overmaats binnenschip terecht. Dat heeft zo zijn voordelen, een spoorbrug die normaal om het uur draait, wordt spontaan voor hem bediend, wij kunnen meeglippen.

Ter hoogte van Stampersgat zien we een mooi plaatsje om de hond eens uit te laten. Het draait even anders uit, we doen er boodschappen, de hond ook… maar blijven er daarna rustig liggen. Een frisse duik in de late namiddag brengt tijdelijk verfrissing, beter dan een douche. Er worden zware onweders voorspeld, maar die blijven uit. Alleen een felle wind steekt op, dat brengt een welgekomen verfrissing in de boot.

Do 16 aug.: In Dintelmonde verlaten we voorgoed de gezellig kleine waterlopen en komen we op het drukke Volkerak terecht. Beroepsvaart en pleziervaart tieren hier welig. Voor de recreatievaart is er, buiten de gewone betonning, een extra bebakening gelegd. Voorwaar een verademing voor die grote jongens!

Het blijft vooral uitkijken geblazen met de vele zeilers die er geen vast vaarpatroon op na houden en soms alleen oog hebben voor hun bolle spinakker. We houden mooi stuurboord aan richting de Krammer sluizen. Verval enkele centimeters, zak-ken of stijgen? Je merkt het niet eens. We komen nu op zilt water, vissersvaartuigen varen af en aan. Hoogseizoen voor Jan de Mosselman!

Naast ons duikt uit het niets de Eole op, een zielsgenoot uit onze haven in Wach-tebeke. Ze stomen verder richting Zeelandbrug, wij kiezen het Veerse Meer. Voor het eerst sinds bijna 2 maanden ontmoeten we een bekende. Even groeten, fotootje schieten en elk gaat zijn weg.Op de Oosterschelde zien we meer Belgische dan Nederlandse vlaggen. Het lijkt of we dit gebied geannexeerd hebben. Ofwel varen hier zoveel landgenoten, ofwel voeren die Hollanders vandaag onze tricolore, uit schaamte voor de afstraffing gisteren van Oranje tegen de Rode Duivels…Kleine nuance, het was een ‘vriend-schappelijke’ interland. Eens de Zandkreeksluis door zijn we op het Veerse Meer. Net voorbij Wolphaarsdijk komen we bij de Sabbingeplaat, een van de vele eilandjes op het meer. We hebben geluk en vinden een mooie rustplaats. Het is er genieten en we krijgen nog een prachtige zonsondergang als toetje.

als harinGen in een (krammer)sluis.

jan de mosselman met een GanG.

BOO

T 2013 m

ei - juni 23

Vr 17 aug.: Gezien de voorspelde hittegolf, die ei-genlijk al enkele dagen aan de gang is, bivakkeren we nog een dagje langer op de Slabbingeplaat, verhuizen naar een ander eilandje ware plausibel, maar met het verlengde weekend toch risicovol. We laten de tender zakken en varen naar de wal waar we op een terrasje een portie Zeeuwse mosselen achter de kiezen werken, of wat had je gedacht?

Za 18 aug.: Op het gemak dieselen we richting Veere, laverend tussen de eilandjes door. Net voor de sluis komen we een delegatie bekenden uit Langerbrugge tegen. In Middelburg en Vlissingen zijn de bruggen een ramp. De ene draait volgens een vast schema, de laatste draait niet wegens te warm, in Veendam wist men er raad mee, de pompiers opbellen. Hier niet, wachten maar!

Enfin, we komen toch nog in Vlissingen terecht. Na de keersluis lopen we jachthaven VVW Schelde aan. We doen niet vlug ons beklag, maar we beleven de onaangenaamste ontvangst ooit. We geven de haven-meesters het voordeel van de twijfel en houden tekst en uitleg voor ons, maar als het even kan, dan keren

we hier nooit meer terug!Vlissingen is echter wel meer dan een bezoek waard, al was het enkel om de reuzen van de zee van op de rede gade te slaan als ze gezwind de Westerschelde opdraaien terwijl de loodsbootjes op en af “vliegen” met hun kostbare vracht.

Zowel op de promenade langs de stranden als in het centrum heerst een gezellige drukte. Het is heerlijk om, met een blondje binnen handbereik onder een parasol, de mensheid in al zijn gedaantes te aanschouwen.Bij terugkomst aan boord blijken we Engelse buren te hebben die pas de oversteek hebben doorstaan. Tot in de vroege uurtjes schaven we ons Engels bij, na een paar pintjes gaat het al veel vlotter… Zo 19 aug.: Aan alle mooie liedjes komt een eind, eigenlijk moeten we zeggen; mooie liedjes duren niet lang, maar bijna 2 maanden onderweg zijn is toch niet mis. Er is laag water op de Westerschelde omstreeks 10u30. Met de zon hoog aan de hemel en op dood tij verlaten we sluis Vlissingen. Al onmiddellijk worden we opgelopen door twee giganten. Hun enorme hekgolven volgen enkele minuten later, je doet er goed aan om attent te blijven en die niet te vergeten. Wij draaien, indien mogelijk, steevast de boeg recht op de inkomende golven, zo vermijdt je het onaangename wegschuiven in de achteropkomende hekgolven met het mogelijks bijhorend gebroken porselein.

Op de Hooge Platen, een zandbank voor Breskens, liggen een meute zeehonden behaaglijk te genieten in de zon. We tuffen van boei tot boei, in Terneuzen kunnen we samen met een gezelschap van snelvaarders vlot in de Middensluis.

Voldaan maar met enige weemoed vangen we de laatste etappe aan richting Moer-vaart. Enerzijds blij om terug thuis te zijn na een voorspoedige reis, anderzijds met spijt dat het avontuur reeds voorbij is.Op naar een volgend seizoen, een andere uitdaging met een nieuwe bestemming.

ademBenemend uitzicht vanop molen “de rat “ Bij ijlst in friesland.

Het blijft vooral uitkijken met de vele zeilers die er

geen vast vaarpatroon op na houden en soms alleen

oog hebben voor hun bolle spinakker.

24

mei

- ju

ni 2

013

BO

OT

Het samengaan van haveninfrastructuur, nautische dienstverlening, technische service en toeristische en recreatieve mogelijkheden is voor ons land uniek. Buitenlandse voorbeelden bewijzen het succes van deze formule.Dit prachtig en ecologisch neutraal complex nadert zijn voltooiing en biedt zowel voor bootliefhebbers als nieuwe en bestaande ondernemers in de water-sportsector interessante mogelijkheden.

Bootliefhebbers vinden er in de onmiddellijke buurt van de bruisende stad Nieuwpoort een ligplaats in een rustig en idyllisch kader. Maar dat betekent niet dat zij verstoken zijn van hedendaags comfort en diensten die men van een ligplaats mag verwachten, integendeel.

Duurzaam en ecologisch

Het gebouw is ‘energie neutraal’ en beantwoordt aan de meest recente eco-logische normen: optimale isolatie, driedubbele beglazing, vloerverwarming met een warmtepomp, waterverwarming met zonnepanelen en een dubbel watercircuit. De warmtepomp werkt niet op basis van warmte uit de aardbodem, maar maakt gebruik van de warmtewisseling met het water uit het kanaal, een innovatieve en milieuvriendelijke oplossing.

In het gebouw bevinden zich naast het havengebouw de sanitaire installaties (douches en toiletten) en een wasserette. Daarnaast vindt men er ook een infopunt voor toerisme , een vergaderruimte en natuurlijk horeca met een terras aan het water. Gelijkvloers staan ook ateliers ter beschikking voor specialisten in elektronisch en ander uitrustingsmateriaal.

Op de tweede verdieping bevindt zich het kantoor van Nautiv en is er kan-toorruimte voor een 12-tal bedrijven. Er staan vergaderzalen ter beschikking en een ontvangstruimte op de topverdieping met een overdekt terras en prachtig uitzicht. Het geheel wordt beheerd als een bedrijvencentrum door Westhoek Marina.

Voor vaste ligplaatshouders, passanten en professionals

De steigers zijn voorzien van elektriciteit en wateraansluiting. De waterlei-ding bestaat uit een dubbel circuit met drinkwater en regenwater voor het afspuiten van de boot. Op het terrein zijn aftappunten voorzien voor het ledigen van de vuilwa-tertank. Voor afvalwater is een apart zuiveringsstation aangelegd. Er is ook mogelijkheid tot bunkering van witte diesel.

Westhoek Marina, nieuwe ontmoetingsplaats voor bootliefhebbers en ondernemers

Het project Westhoek Marina dat dit voorjaar wordt ingehuldigd, vormt een unieke combinatie van ondernemerschap, toeristisch initiatief en watersportbeleving. Langs het Kanaal Plassendale-Nieuwpoort, na de eerste bocht achter het Nieuwpoortse sluizencomplex werd de eerste ‘full service’ jacthaven in België uitgebouwd. Het initiatief ging uit van Nautiv, de beroepsorganisatie van nautische bedrijven in Vlaanderen en een privé investeerder, in nauwe samenwerking met de Europese en regionale overheden en Vlaamse Waterwegbeheerder W&Z (Waterwegen en Zeekanaal nv) en de stad Nieuwpoort.

Westhoek Marina

Ligplaatsen 160

Staplaatsen op het droge: 500

Technische zone: 25.000 m²

Bebouwde oppervlakte: 1.500 m²

Publireportage

De ligplaatsen staan zowel voor particulieren ter beschikking als voor professionelen. Een mechani-cus kan een paar plaatsen huren waar zijn klanten voor herstelling en onderhoud terecht kunnen. Een broker kan meerdere plaatsen reserveren om de boten die te koop zijn aan potentiële klanten te presenteren en proef te varen.

Vandaag is Westhoek Marina reeds de uitvalsbasis van verhuurbedrijven, het internationale Le Boat heeft er zijn verhuurkantoor voor de binnenwate-ren in ons land. Ook het Nederlandse Linssen Yachts verhuurnet-werk heeft er een pied-à-terre, naast het verkoop-kantoor van Linssen Yachts België.

BOO

T 2013 m

ei - juni 25

Westhoek Marina, nieuwe ontmoetingsplaats voor bootliefhebbers en ondernemers

Contact

Westhoek Marina

Brugsevaart 48 - PB 01 - B–8620 Nieuwpoort - België

Email: [email protected]

Nautisch bedrijvencentrum: Tel +32(0)58.51.02.73 - Fax +32(0)58.52.23.18

Havenmeester: Tel +32(0)474.46.27.98

E-mail: [email protected]

Site: www.westhoekmarina.be

Technische zone

De ‘technische zone’ is niet minder dan 25.000 m² en biedt ruimte voor het stallen van boten op het droge. Dit beantwoordt aan een duidelijke behoefte aangezien de kusthavens slechts beperkte ruimte beschikbaar hebben. Op de technische zone kan de pleziervaarder zelf in het onderhoud van zijn schip voorzien of een beroep doen op één of meerdere gespecialiseerde nautische bedrijven.Voor roeiers, kajakkers en trailerbare boten is een slipway voorzien met een ideale hellingsgraad van 13 procent en een 2,10 meter diepgang. Daardoor kunnen ook de meeste zeiljachten met vaste kiel langs de trailerhelling te water gelaten worden. De trailerhelling heeft verder een antislipvorm in V-vorm waarop geen water blijft staan.

Kansen voor dynamische ondernemers

Maar er zijn nog tal van mogelijkheden voor dynamische ondernemers die initiatieven willen ontplooien in de watersportsector. Van kantoor tot atelier-ruimte, al dan niet gecombineerd met plaatsen op het technische terrein tot gereserveerde ligplaatsen, het staat allemaal ter beschikking.De boothandeling gebeurt met professioneel materiaal door de centrale organisatie, zo kunnen de ondernemers in de sector zich volledig focussen op hun ‘core business’ en dienen zij niet te investeren in duur maar noodza-kelijk randmateriaal.

Meeting point voor fiets en wandel route

De jachthaven ontvangt ook andere toeristen die van de waterkant houden: fietsers, hengelaars, wandelaars… Er zijn ook verhuurmogelijkheden, van open sloepen tot grotere jachten voorzien. Op de ruime parking bevinden zich laadpunten voor elektrische fietsen en de haveninfrastructuur, waaronder sanitair en douches zijn toegankelijk voor wandelaars en fietsers .

Westhoek Marina heeft een open en verwelkomend karakter, men vindt er geen slagbomen zoals aan de kust. Hier wordt gekozen voor waterrecreatie in een open geest, geen wachtlijsten, geen intredegeld, geen lidkaarten... Klantgerichtheid schrijft Westhoek Marina met een hoofdletter. Het centrum is ook toegankelijk voor anders validen, een steiger met helling vlak van 5° voor rolstoelen. Ook handig voor kinderwagens.

Hier zijn professionals aan het werk, van bij de concept fase. Met alle moge-lijke eisen en verlangens van de watersportsector werd rekening gehouden. Laat er geen twijfel over bestaan, achter de kust, landinwaarts bij Westhoek Marina valt er niet alleen wat te beleven, het is er verblijven op een toplocatie waar het vakantiegevoel in alle rust intens kan beleefd worden.Westhoek Marina wordt het meeting point voor alle recreanten maar tevens de toegangspoort tot “Flanders Yacht Valley”, de Westhoekwaterwegen met hun aanmeermogelijkheden in Wulpen, Veurne, Alveringem, Lo, Fintele, Roesbrugge, Ieper, Houthulst en Diksmuide.

Dit project werd gerealiseerd met:W&Z waterwegbeheer, met steun van het Interreg II Twee Zeeën “Yacht Valley” project waarin de stad Nieuwpoort de lead partner is.

Westhoek Marina, verblijven ‘achter de kust’

op een toplocatie waar het vakantiegevoel in alle rust intens kan beleefd worden.

26

mei

- ju

ni 2

013

BO

OT

Bootonderhoud

Daar zijn Jan en Ives Artois niet rouwig om, hun vakkennis en ervaring komen nu pas goed tot hun recht. Artois Plas-tics kijkt inderdaad terug op 45 jaar als

speciaalszaak voor alle materialen voor renovatie en nieuwbouw van jachten. Als pionier in de poly-esterwereld is Artois uitgegroeid tot een gevestigde waarde wat betreft toelevering van epoxycoatings, scheepslakken, antifoulings en constructiematerialen.

45 jaar geleden startte Artois J. Senior het bedrijf op in een eerste kleine vestiging te Bredene. Na enkele jaren bleek dit pand te klein waardoor een verhuis zich opdrong naar een groter pand in de nabijgelegen Koerslaan. Vandaag zijn het Jan en Ives Artois die dit bedrijf vol passie verder uitbouwen vanuit de nieuwe hoofdzetel in Oostende.Als importeur van onder meer De IJsel, Jotun, Festool en diverse andere topmerken staat Artois garant voor een snelle levering over heel België en ver daarbuiten. Gaat het om herlakken, een restauratieproject of nieuwbouw, alles is er in huis, van schuurpapier tot, de eindafwerking van het schip. Polyester, epoxys, lijmen, Double Coat, glasvezels, kitten, alles uit voor-raad beschikbaar. ,,Eerlijk advies, daar komt het op aan. Wanneer mensen kiezen voor ‘quick and dirty’ oplapwerk, dan zijn ze bij ons aan het verkeerde adres. Je krijgt makkelijk een slechte naam. Een goede reputatie opbouwen is een werk van lange adem. In dat kader is opleiding heel belangrijk,” aldus Jan Artois. Hij is reeds jaren lesgever in het opleidingsprogramma ‘Scheepstechieken’ van Syntra West, het instituut dat beroepsgerichte op-leiding aanbiedt voor ondernemers. Het gebruik van diverse verfsystemen en de behandeling en toepassing van materialen als polyster, expoxy en carbon neemt Jan voor zijn rekening. ConsultingErvaring en opleiding gaven vorm aan de consulting afdeling binnen Artois. Via deze consulting afdeling kan een klant adviezen aanvragen of opleidingen op maat laten maken voor bedrijven en hun medewerkers. ,,Onze kennis aanbieden aan onze klanten is even be-langrijk als het voorstellen van de goede en de juiste producten. Die combinatie zorgt voor een topresultaat en daar is het de bootliefhebber toch om te doen”, aldus Jan Artois.De analyse strekt zich naast het uitzoeken van de optimale verfbehandeling ook uit over de toestand

van de moderne bouwmaterialen. Voor polyesters is het bepalen van de eventuele osmosegraad cruciaal. Daarbij aansluitend kan de gepaste behandeling worden voorgesteld.Deze analyse kan zowel in het binnen- als buitenland gebeuren. Bij een schadegeval in het buitenland kan een onafhankelijk ‘expertenrapport’ van Artois de ba-sis zijn voor een correct herstel op een vreemde werf.

Meer dan duizend tintenHet DCS of Double Coat Color System biedt de mogelijkheid om duizenden kleuren aan te maken in

het Double Coat tweecomponenten lak systeem. Die kunnen zowel met de rol als met het pistool aangebracht worden. Dat levert een hoogglanzend en krasvast eindresultaat op.Met DCS worden de exacte kleuren verkregen, want de kleur wordt niet opgebouwd door de toevoeging van pigment maar door het mengen in de exacte verhouding van de 16 basiskleuren. De kleuranalyse gebeurt met een spectrometer die de samenstelling van de tint weergeeft. De kleuren worden ingescand en op basis van een foto van de boot kan het effect van de verschillende tinten of een eventuele striping op scherm of via een afdruk van de printer weergegeven worden. De kleuranalyse kan ook ter plaatse in de haven of op de werf gebeuren. Dat alles is ook van belang bij herstel-lingen om de kleurverschillen tot een minimum te beperken.,,Op basis van de geïdentificeerde kleur kunnen harmonische groepen samenge-steld worden. Ze dienen als leidraad wanneer iemand een nieuwe kleur kiest voor zijn boot. De mogelijkheden zijn bij wijze van spreken onuitputtelijk maar deze aanpak geeft wel de garantie dat men steeds een compositie krijgt die klopt. De bootliefhebbers hebben een voorliefde vandaag voor kleine, subtiele nuances in kleur”,stelt Ives Artois vast.

Online shopsDit voorjaar opent Artois stapsgewijs met een aantal ‘verfshops’ op het internet. Die worden opgebouwd volgens productgroepen, met technische gegevens steeds gekoppeld aan advies. Voor de verschillende assortimenten en toepassingen worden verschillende online shops gebouwd, zodat de online bezoeker de weg niet kwijt raakt. Op de site is bij elk product naast een technische fiche ook een werkschema te vinden. De sites zijn ook aangepast aan gebruik op mobiele toestellen, zoals smartphones of tablets.En om de service lijn door te trekken naar het online gebeuren, zorgt Artois voor een snelle levering vanuit de voorraad in het eigen magazijn.,,Mensen denken gelukkig niet langer eentonig, de kleurvariaties zorgen voor een meerwaarde en daar zijn wij uiteraard best blij mee”, besluit Jan Artois.www.artois.be

Nieuwe webshops vanaf eind mei:www.doublecoat.bewww.letonkinois.bewww.tercoo.be

Boot en kleur, alles draait om kennisWat moet het leven vroeger eenvoudig geweest zijn, maar misschien ook een tikkeltje saai. Voor boten bestonden er twee kleuren, wit en blauw. Vandaag zijn ‘Vijftig tinten grijs’ niet alleen in de literaire wereld een succes, ook in de bootwereld.

BOO

T 2013 m

ei - juni 27

De Schelderegatta is reeds aan haar maximum capaciteit gekomen, niet alleen door haar succes maar ook te wijten aan de opgelegde restricties van aantal deelnemers o.a. teweeggebracht door het feit de wedstrijd gevaren wordt op de drukst bevaren sector van de Westerschelde.

En wellicht zal het parcours dit jaar enigzins wijzigen omdat het Schaar van Waarde en Valkenisse terug betond is. Ook de nieuwe en smallere betonning in het Schaar van Noord zal voor de nodige zeilkunst vragen temeer daar dit vaarwater halverwege nu een fikse bocht maakt van 90°.

Nog steeds is de doelstelling van de bezieler Harry Van den Bergh, om zoveel mogelijk deelnemers van allerlei kunnen aan de start te krijgen. Geen enkele zeiler mag denken niet capabel te zijn om de Schelderegatta te varen. Deelnemen om te win-nen kan, maar deelnemen voor de sfeer is een ongelooflijke belevenis. Alle boten vallen als het ware in de prijzen en dit dank zij de ruime sponsoring. Vandaar ook dat deze wedstrijd een grote internationale belangstelling heeft.

Het Schelderegattateam is een organisatie van de R.Y.C.B. - Royal Yacht Club van België met de medewerking van de andere Antwerpse jachtclubs KLYC, VVW Schelde en SRNA en ook de Nederlandse jachtclubs WSV Sint-Annaland en WSV Oosterschelde.

Maar een zeilwedstrijd als de Schelderegatta moet ook rekenen op de steun van officiële instanties en vooral diegenen die de wedstrijd begeleiden : het sluiscomplex van Hansweert, de scheepvaartpolitie van Nederland en België, de Nederlandse

Rijkswaterstaat, de Scheepvaartbegeleiding van We-meldinge, Hansweert en Zandvliet en de Belgische en Nederlandse loodsen. Voor hen is het niet altijd eenvoudig om met een reuze containerboot tussen een meute van zeiljachten te manoeuvreren.

Gelukkig wordt de Schelderegatta ook deskundig ge-escorteerd door een rescueteam met heel wat ervaring dat met zijn ribs de vloot zeiljachten in de goede banen leidt. Dit rescueteam staat in permanent contact met de scheepvaartbegeleiding waarmee het in al die jaren een goede samenwerking heeft opgebouwd.

Voor hen die niet meevaren is er nog steeds de moge-lijkheid om het schouwspel van de bijna 100 zeilende jachten en begeleidende boten te bekijken vanop de Scheldedijken. Of bij aankomst te Antwerpen op de linkeroever aan de Jachthaven Antwerpen Linkeroever of op de rechteroever ter hoogte van het Loodswezen. Bij gunstige wind zullen de eerste zeiljachten reeds omstreeks 14 uur voor de Antwerpse rede verschijnen.

U kan ook aan de Jachthaven Antwerpen Linkeroever de aankomst op de Schelde en binnenvaren in de jachthaven komen volgen. U is er van harte welkom, mooi weer is besteld en de aanblik van een Antwerpse Scheldestroom gevuld met prachtige zeilboten is de moeite waard.

Inschrijven voor 31 mei 2013 voor Schelderegatta en Cruiserrating. Alle info op www.schelderegatta.be en in de luxe brochure, verkrijgbaar in de jachthavens en water-sportwinkels.

Zaterdag 8 juni is de Schelderegatta, gevaren van Hansweert naar Antwerpen, aan zijn 11e editie toe en heeft zich in al die jaren kunnen profileren tot de belangrijkste zeilrace onder Cruiser-Rating-meting en tegelijk ook de grootse zeilwedstrijd na de Antwerp Race op de Westerschelde.

Schelderegatta 2013

tekst: GeorGes janssens foto: peter kouijzer

Schelderegatta: een evenement om van te

genieten en niet te missen...

28

mei

- ju

ni 2

013

BO

OT

De zeiljachten van het Nederlandse C-Yacht kennen we als stevige center cockpits met onderdeks een

zee van luxe en ruimte. De werf pronkt met haar kersverse en tevens kleinste telg de C-Yacht 10.50. Een

gewaagde onderneming om het concept van de grotere zussen te willen kopiëren naar een middenkuiper

van dit formaat. Nieuwsgierig als we zijn gingen we een kijkje nemen om het resultaat te beoordelen.

C-Yacht 10.50‘s Werelds kleinste middenkuiper met

grootse allures

Oerdegelijk HollandsDe C-Yacht’s worden gebouwd door Zaadnoordijk Yachtbuilders in Heerenveen. Deze werf draait onder-tussen zo’n 70 jaar mee en is van bij het begin een van de innovatieve hoofdspelers geweest in het wereldje van polyesterverwerkende werven.Eén van de creaties van het eerste uur was de in de kleine zeilerij gekende Centaur die in 1960 te Zaad-noordijk van stapel liep. Deze open kielboot vaart tot op heden nog steeds rond op elke plas.Met de “Compromis”-jachten werd de stap gezet naar een eigen range van zeiljachten.In deze Compromisperiode heeft de werf iedereen verbaasd met haar C850, C909 en C999 die de eerste kleine middenkuipers op de markt waren.De trend voor het bouwen van center cockpits was gezet en onder de naam “C-Yacht” is Zaadnoordijk gelijkaardige ontwerpen blijven creëren.

Tot dusver profileerden de ontwerpen Compromis en C-Yacht zich als stevige en luxueuze afgewerkte zeiljachten maar werd er lager gescoord op gebied van de zeileigenschappen.Daarin kwam in 2005 een kentering met de introductie van de C-Yacht 12.50 die duidelijk een beter zeilende nieuweling was dan de eerdere ontwerpen. Deze positieve wending is deels te danken aan het feit dat de werf voor het ontwikkelen van de 12.50 haar oor te luisteren legde bij klanten. Op die manier kwam men precies te weten waar het schoentje knelde.Deze 12.50 was en is nog steeds een gegeerd jacht. Rekening houdend met de trend “het mag wat klei-ner” volgt nadien de bouw van de 11.50 en recent, en opvolger van de inmiddels 10 jaar oude 10.40, de nieuwe C-Yacht 10.50.

...Toch zal ik steeds blijven zoeken…Als je als pionier aan de wieg hebt gestaan van het verwerken van polyester in de jachtenbouw en je wat deze materie betreft nog steeds op zoek blijft naar het beste… Als je vandaag nog steeds kunststofcreaties bouwt niet enkel voor je eigen jachten maar tevens voor een tiental andere werven…dan kan je zo goed als zeker stellen dat de C-Yachteigenaar gerust mag zijn voor wat betreft de degelijkheid van romp, dek en alles wat synoniem staat met “laminaat”.Laten we voor de zekerheid toch een kijkje nemen hoe Zaadnoordijk dit aanpakt met de bouw van haar nieuwe 10.50.Romp en dek zijn volgens sandwich constructie ge-bouwd, wat het jacht sowieso al lichter maakt.

De stevigheid is dan weer te danken aan het gebruik van Vinylesterhars in plaats van Polyester. Door dit deels onder vacuümmethode te gebruiken krijg je een minder dikke en zware maar weliswaar sterkere en stijve romp. Het is aardig meegenomen dat dank zij het Vinylester problemen met osmose definitief van de baan zijn.De schotten en deuren zijn eveneens volgens vacuüm-procedé gebouwd met schuimkern en dit eveneens om te besparen op gewicht.Wat nog opvalt bij dit jacht is dat romp en dek aan

elkaar worden verlijmd. Geen gedoe meer met kit en schroeven maar één naadloze waterdichte verbinding. Samen met de aan de romp gelamineerde binnenschaal bevordert dit de stijfheid van het jacht.Op de plaatsen waar het dek onderhevig is aan sterke druk en krachten zijn roestvrij stalen platen in de dekschaal gelamineerd.

Gebruik maken van kwalitatieve, moderne materialen en procedés is één ding. Maar het ontwerpen van een kleine middenkuiper met voldoende binnenruimte die aantrekkelijk moet blijven ogen en bovendien goed moet zeilen is een ander paar mouwen.Het “goed moeten zeilen” dient liefst veilig te gebeuren en singlehanded.Dit is de niet al te simpele opdracht geweest voor top designer Frans Maas die tekende voor het ontwerp van de 10.50.

Het resultaat is een C-Yacht met snellere romp door de langere waterlijn, de diepere V-vorm bij het voorschip en een gematigde uitbouw bij het achterschip. De keuze van loden kiel en vrijhangend balansroer en het positioneren van de gewichtsvreters zoals tanks en accu’s naar het laagste punt in het schip dragen eveneens bij aan de betere zeileigenschappen. Op gebied van veilig en stabiel varen spant deze 10.50 (net als alle andere C-Yacht’s trouwens) de kroon met haar ballastpercentage van meer dan 40%!

Toch mooi om te zienTja…het was even bang afwachten maar de verrassing was navenant. Deze nieuwe 10.50 heeft de typische C-Yachtlook behouden die we kennen van de grotere familieleden en… hoewel ze de kleinste middenkuiper is, blijft de 10.50 eruit zien als een echt zeiljacht!Het vrijboord is in vergelijking met de 10.40 verlaagd. Dit schenkt het jacht, samen met de vrij rechte steven en spiegel, een moderne uitstraling.

ZeilimpressieBO

OT 20

13 mei - juni 29

romantiek op ‘s werelds kleinste middenkuiper.

tekst: Bart deruyver

foto’s: c-yacht

30

mei

- ju

ni 2

013

BO

OT

Zeilimpressie

Ook de niet te hoge en licht afgeronde opbouw draagt hieraan bij.Het gangboord is vrij clean gehouden doordat de verstaging tegen de opbouw is geplaatst. Het dek is afgeboord met de gekende C-Yacht in de mal gevormde voetrand. Meer en grotere luiken dragen bij aan het creëren van een lichter interieur en een betere ventila-tie. Het jacht is uitgerust met een robuuste preekstoel waar we een laag op het dek geplaatste genuaroller en een voorziening aantreffen om er een asymmetrische spinnaker te voeren.

In de kuip merken we in eerste instantie veranderingen gelinkt aan het zeilcomfort.Zo kan de stuurman goed aan de meer naar achteren geplaatste genualieren en biedt een zogenaamde kamelenzit een stevige zit als het jacht op haar lij de golven doorjaagt.De giekoverloop ligt op de achterste kuiprand vlakbij de stuurstand. Kortom…deze 10.50 is gemakkelijk te zeilen door één persoon.

Verrassend op een middenkuiper van dit formaat zijn de zitbanken van net geen 2 meter lang en vernieu-wend is het ingangsluik dat op de 10.50 lekker handig in de kajuitopening wegschuift. Het vast glazen stuk buis-scherm en bij de kajuitingang ingewerkte bergplaatsen voor het droog wegbergen van allerlei benodigdheden kennen we van de andere C-Yacht’s.Nog meer stockeerruimte is te vinden in de grote, diepe ankerbak waar ook het standaard meegeleverde Bruce anker met 30 meter ketting te vinden is. Onder de bank aan stuurboord geraak je heel wat kwijt en zoals op de andere C-Yachten is deze bakskist ook van binnenuit bereikbaar via de natte cel.Onder een luik op het achterdek is er keurig afge-werkt plaats gereserveerd voor twee grote kunststof gasflessen.

Kwaliteit en afwerking met oog voor detail Toetsen we het plaatje van een echte degelijke mid-denkuiper aan de vorm en deklay-out van de C-Yacht 10.50 dan kan gesteld worden dat Zaadnoordijk de kwalificatie “glansrijk geslaagd” krijgt.De vraag blijft of de werf het onderdeks voor elkaar heeft gekregen om de typische eigenschappen van een center cockpit over te brengen op de 10.50.Laat je het ingangsluik wegzakken voor een eerste blik op het interieur dan krijg je al snel het antwoord.Het gevoel van “ruimte” is er wel degelijk en het geheel oogt modern met warme uitstraling. Het gaat hem om de combinatie van verschillende factoren.Allereerst is er het daglicht dat overvloedig de vele luiken en ramen binnenstraalt.Dit licht streelt het houtwerk van wengé, teak en “white wash”-eik en het geborsteld RVS van de maststeun, trapleuning en de handreling tegen het plafond bij de maststeun. Onderbreek dit geheel speels door subtiel gebruik van witte panelen op de achtergrond en voila…gezelligheid troef!De salon heeft een deels klapbare tafel, goed zittende grote banken en modern ogende bergkasten. De navi-gatiehoek is bewust karig gehouden ten bate van het ruimtelijke van de zithoek. Dit riante gevoel in de salon

de eiGenaarshut is riant en luxueus.

de voorpiek Baadt eveneens in een zee van

licht.

een prachtkomBuis die niet zou misstaan op een

Groter jacht.

het ruime interieur straalt moderne Gezel-

liGheid uit.

de naviGatiehoek is suBtiel opGenomen in de

leefruimte.

BOO

T 2013 m

ei - juni 31Zeilimpressie

wordt extra geaccentueerd omwille van het feit dat de kookhoek gescheiden van de zithoek is opgesteld. De kombuis op de 10.50 is er één om “U” tegen te zeggen en zou in grotere jachten niet misstaan. Ze is geplaatst op weg naar de achterkajuit en heeft aan beide zijden een werkblad, bergkasten en alle nodige luxe kookvoorzieningen. Enig minpuntje zou de 1,72 meter stahoogte kunnen zijn. Met mijn 1,76 meter zou het roeren in de potten en de plons in de vaatbak me wel lukken omdat je dan toch het hoofd iets voorover gebogen houdt, maar ik kan me inbeelden dat grotere personen het iets moeilijker hebben.

Een deur in de middenbeuk van de kombuis geeft toegang tot de ruime motorkamer en achter de uitklapbare vuilnisbak zit een keurig uitgebouwde elektriciteitskast. Alle apparatuur en aansluitingen zijn picobello gezekerd, aangesloten en gelabeld.

De achterkajuit fungeert duidelijk als eigenaarshut met een aangename indeling. Het bed van 2 bij 1,40 meter is zijdelings opgesteld zodat er voldoende plaats rest voor een bankje en massa bergruimte. Deze luxesuite geniet van veel lichtinval en ventilatiemogelijkheden. Maar ook hier is de stahoogte vrij beperkt. Zeker geen doodzonde want het uittekenen van dit pareltje op een jacht van dit formaat is millimeterwerk geweest.Voor het gastenverblijf moeten we naar de voorpiek met een groter bed (2,20 bij 1,60 meter), kleerkast en beperkte omkleedruimte.De natte cel aan stuurboordzijde bij de kajuitingang heeft een stahoogte van 1,82 meter en is voorzien op alle was en plas en biedt een doorgang naar de bakskist.

Het water opOntwerper Frans Maas heeft deze 10.50 getekend om beter te zeilen dan men van een C-Yacht zou kunnen verwachten. Daar zijn zoals eerder vermeld de aanpas-singen geweest aan het onderwaterschip, kiel en roer.Het jacht heeft tevens een langere mast gekregen en een moderner zeilplan met standaard UK Halsey 105% High Aspect fok en een groter grootzeil van 27,6 m². Het maakt zeilen met deze boot een stuk makkelijker.De Andersen lieren en beslag van Ronstan en Frederik-sen staan op de juiste plaats. De diverse rolwagentjes en de met lierhendel verstelbare achterstag scheppen diverse trimmogelijkheden.

In de jachthaven van Lelystad fluit en giert het als gek door de masten. Geen wind tijdens een proefvaart is balen maar teveel wind is eigenlijk niet beter.Nog enigszins beschut door de strekdam gaat het grootzeil voluit de top in en rolt de fok van de roller. Hier achter de dijk gaat de 10.50 er al stevig op haar lij aan de wind vandoor. Het open water in de verte voorspelt niet veel goeds. Wit schuimende koppen rollen kort na elkaar overweldigend richting oever.Het blaast hard tegen de 6 Bft en dit zullen we geweten hebben. De 10.50 dreigt onder de te sterke helling haar snelheid te verliezen. De traveller van de grootschoot laten we wijselijk naar de lijkant slippen en het jacht reageert iets rustiger op de sterke windbuien. De C-

Technische specificatie

LOA 10,85 meterLWL 8,45 meterBreedte 3,45 meterMastlengte waterlijn 13,55 meterKiel 1,50 meter st. 1,75 meter op.Gewicht 5300 kg Ballast 2200 kg Drinkwatertank 200 literBrandstoftank 100 literMotor Yanmar 3 YM 30CGrootzeil 27,6 m²Spinnaker 75 m²Design Frans MaasPrijs € 159.669 (ex. btw)

Yacht 10.50 blijft onder deze straffe omstandigheden haar stabiliteit bewaren wat het nut van de 40% ballastpercentage stevig in de verf zet.Het jacht wordt van de wind weggestuurd en prompt gaat de snelheid de hoogte in en zien we net geen 8 knopen op het display verschijnen. Het is duidelijk dat de ruimere koersen haar beter liggen.Bij een zwakkere wind schatten we in dat het zeilplan voldoende power kan gene-reren om deze 10.50 aardig op dreef te brengen.Wie dan nog iets meer wil kan de optionele lichtweergenua of spinnaker aan boord halen.

Leuke meepakker op de C-Yacht 10.50 is het “Dutchman”-systeem om het grootzeil te bergen. Het is een soort van lazy jack bestaande uit nylondraden die door kleine ogen door het grootzeil zijn geweven. Zeil lossen en het valt netjes in plooien op de giek.De ruim ingebouwde Yanmar 3 YM 30C doet zijn werk naar behoren en heeft voldoende PK’s in zijn mars om de 10.50 overal heen te brengen.

Pronken naast de ScandinavenDe C-Yacht 10.50 mag weliswaar de kleinste middenkuiper op de markt zijn maar eenmaal aan boord waan je je al snel op een jacht van enkele voeten meer.Onderdeks krijg je veel ruimte met een gezellig interieur dat bulkt van het comfort en luxe. Dit speels en gewaagd omspringen met de layout onderdeks is zeker niet ten koste gegaan van de look van de 10.50: het is een echt zeiljacht gebleven, mooi om te zien!Bovendien zeilt dit jacht behoorlijk en laten diverse trimmogelijkheden het toe de sportieve toer op te gaan.Dit oerdegelijk Hollands product is over heel de lijn tiptop tot in detail afgewerkt en kan gerust op de eretribune pronken naast alle Scandinaven!

Voor meer inlichtingen: C-Yacht - Lelystad - Nederland - [email protected]

de deklay-out is meer dan GeslaaGd

32

mei

- ju

ni 2

013

BO

OT

Voorzien van de 200 pk Yamaha buitenboord noteerden wij op een spiegelgladde ochtendzee een topsnelheid van 34 knopen. Na amper 6 seconden gaat de boot in plané.

Dat zijn indrukwekkende gegevens voor een bootje dat het met een netto romp-lengte van 6,44 meter moet doen. Wat de breedte betreft werd geen toegift gedaan aan de mogelijkheid tot wegtransport, waarbij de breedte beneden de 2,5 meter moet blijven. Bénéteau koos voor meer stabiliteit op het water en bouwde de romp uit tot 2,68 meter bij een diepgang van 70 (minimaal) tot 80 cm (maximaal). De romp met ‘tulpvormig’ steven snijdt veilig door de golven.Het maximaal toegelaten motorvermogen bedraagt 206 PK, de homologatie be-staat uit 200 PK voor de buitenboord en 6 PK voor een supplementaire motor die gebruikt kan worden bij het sleepvissen met werphengel. Deze breedte samen met twee glijdende zijdeuren, laat ook een praktische circulatie toe en een vrijboord van 60 cm zorgt voor veiligheid. Ook het voorschip biedt een veilige onderkomen.

In de stuurhut is een dubbel zitje naast de stuurman en een schuifluik geeft toe-gang tot een ‘doezelruimte’ met afzonderlijke natte cel met pomptoilet. Met een stahoogte in het toilet van 1,52 meter is er dus wel degelijk sprake van een zittoilet.Op de stuurpost treffen we een 10 inch scherm aan met fishfinder en naviga-tiegegevens. De ramen rondom bieden licht en zichtbaarheid en een schuifluik in het dak met zonnebescherming laat ook optimale verluchting toe. Optioneel kan een verwarming en klimaatregeling ingebouwd worden.

Multi-inzetbaar conceptMet dat alles is de Barracuda een vrij uniek multi-inzetbaar concept. De serie is bedoeld zowel voor het sportvissen als voor dagcruisen en relaxen op het water, voor watersport, duiken of als transportboot, kortom het is een boot voor alle

Barracuda, vinnige jager op vis en zonBénéteau noemde zijn vorig jaar geïntroduceerde

sport-visboot naar de Barracuda, een roofvis uit de

Grote Atlantische Oceaan. De werf gooide meteen

hoge ogen door in een 9 meter versie met een heuse

flyridge uit te pakken.

Dit jaar werd de kleinere versie geïntroduceerd, de

Barracuda 7 waarbij de dubbele functionaliteit een

beroep deed op alle inventiviteit van de ontwerpers.

Het basisopzet om op een beperkte oppervlakte een

maximum aan functionaliteit te creëren met diverse

toepassingsdoelstellingen, is geslaagd.

een hanGmatsysteem laat toe om een zonnedek te maken op de voorpiek.

Goede zit en sta positie voor de stuurman en prima zicht rondom.

BOO

T 2013 m

ei - juni 33

zeeën. De Barracuda voegt daar nog een elegante en dynamische belijning aan toe.

Maar een dergelijk druk programma vraagt om com-promissen. Hoewel, wat het rompontwerp betreft was daar geen sprake van. Voor nautisch architect Patrick Tableau komt de performance en stabiliteit van de romp op de eerste plaats. Patrick Tableau is niet de eerste de beste, hij lag mee aan de basis van de ont-wikkeling van het gebrevetteerde ‘Air Step’ systeem dat voor een betere glijding door het water zorgt door een luchtlaagje te creëren tussen romp en water. Dit systeem wordt ten andere toegepast op de Barracuda 9, maar verliest aan functionaliteit beneden de 7 meter. De voorpiek kan met een hangmat omgevormd worden tot een zonnedek. Bij het sportvissen kunnen de zitjes aan bakboord verschoven worden om de passage te vergemakkelijken. Onder de bank aan stuurboord bevindt zich een vijver voor de opvang van de vangst.Een deeltje van de achterbank klap open en biedt een makkelijke toegang tot een klein zwemplatform. Tussen de bankstellen kan een tafel geplaatst worden. Alle accessoires hebben ook een specifieke opberg-ruimte waardoor ze niet hinderen tijdens het vissen. Langzij en achteraan zijn hengelhouders voorzien. De stuurhut heeft geen overhang, de zonnebescherming kan volledig weggeschoven worden waardoor vrije lucht geboden wordt aan de hengelaar bij het lanceren.

Het basisopzet bestond erin op een beperkte opper-vlakte een maximum aan functionaliteit te creëren met diverse toepassingsdoelstellingen. Daar treedt de inventiviteit van interieur designer Sarrazin op de voorgrond. Kleine en grote vondsten zorgen voor aangename verrassingen aan boord.

De grote Barracuda of zeesnoek is een straalvinnige vis die voorkomt in de Grote Atlantische Oceaan, in de ondiepe wateren en koraalriffen. Het is een roofvis, een jager die zich voedt met andere vissen en hij staat bekend als een furieuze vechter en is daarom geliefd bij sportvissers. Hij is gemiddeld anderhalve meter en hij heeft twee rugvinnen met stekels.

De originele kantjes van de Barracuda 7 op een rij:Centrale stuurhut, toegankelijk langs beide zijden via de schuifdeuren en ‘walk aroundVrije kuip waar tot 7 peronen een zitplaatsje kunnen vinden.Eenvoudige toegang tot de kuip door een open achterluikDe bank in de kuip kan weggeklapt worden om plaats te winnenDe voorpiek kan omgevormd worden tot zonnebankToegang via de neus met een open preekstoel en stevige handsteunen

Technische gegevensScheepsarchitect: Patrick TableauLay-out en interieur ontwerp: Sarrazin DesignLengte over alles: 7,14 mRomplengte: 6,44 mBreedte over alles: 2,72 mRompbreedte: 2,68 mVerplaatsing: 2 050 kgDiepgang: 0,70 m – 0,80 mHoogte: 2,81 mMaximum motorverogen: 200 + 6 PKBrandstoftank: 200 LWatertank: 100 LCE keuring: C8 / D8

Prestaties Barracuda 7Hij haalt zijn maximum snelheid van 34 knopen in 17,32 seconden, de 200 PK motor van Yamaha levert dan .400 toeren, uitgerust met een 17’ schroef.

Toeren Snelheid in knopen Verbruik in liter600 3 1,51000 5 31500 6 4,72000 7 7,82500 8,5 12,93000 10,9 183500 17 254000 21,5 31

De metingen werden bij 4.000 toeren en 21 knopen onderbroken omdat de Bar-racuda zich in een golf plantte. De maximumsnelheid werd de volgende morgen bij een spiegelgladde zee opgetekend.

meer info: www.Beneteau.com

verdelinG BelGië:shipshop, nieuwpoort

[email protected]

tekst en foto’s: leo van dorsselaer

Vaarimpressie

34

mei

- ju

ni 2

013

BO

OT

De vzw Maritiem Atelier, vorig jaar opgericht met als doel boten te bouwen en te renoveren om ze ter beschikking te stellen van jeugdorganisaties, heeft tijdens haar eerste werkingsjaar meer dan 600 man-dagen zeilplezier kunnen schenken aan minder gegoede jongeren.

Het werkingsprincipe van de vereniging is eenvoudig: ze stelt haar boten gratis ter beschikking van de jongeren; in tegenpresta-tie komen ze een handje helpen bij het onderhoud van de boten en stellen ze wat van hun vrije tijd ter beschikking als skipper voor andere jongeren.Het idee werd ontwikkeld door Nicolas Joschko, een zeilvijftiger die reeds lang begaan is met zeilen, scheepsbouw en sociale actie. Vaststellend dat jongeren geen toegang hebben tot het zeilen met zeiljachten en dat anderzijds dergelijke boten met mos begroeid in de achterhavens liggen te slapen, stichtte hij met 7 andere zeilvijftigers het Maritiem Atelier . Dit met de doelbewuste wil minder gegoede jongeren toe te laten zich te ontplooien rond een verantwoord nautisch project.

“Als je een boot kan beheren, dan kan je ook je leven beheren”, verklaart de enthousiaste voorzitter van het Maritem Atelier. Je moet leren je reisproject voor te

Meer personen met een beperking in beweging zetten, dat is de missie van G-Sport Vlaanderen. Dankzij Sailability ligt nu ook de zeilsport binnen het bereik van personen met een beperking.

Eind vorig jaar werd Sailability Vlaanderen boven de doopvont gehouden door drie monitoren van de Ant-werpse G-sportvereniging Wapper. Sailability Vlaan-deren kreeg als thuishaven “Port Aventura” in Mol. Sailability World is een koepelvereniging die 230 clubs in 20 landen verenigt onder het motto: Zeilen is moge-lijk voor iedereen, ongeacht leeftijd, lichamelijke status, sociale afkomst of financiële armslag.De drie gangmakers, voorzitter Philippe Van der Hofstadt, ondervoorzitter Michel Masson en zeilver-antwoordelijke Jef Van Camp, omringen zich met een aantal partners om het project te lanceren. Zo krijgen ze een aantal boten in bruikleen om de werking te kunnen opstarten. Het betreft een zeer diverse vloot.

Om de activiteiten van Sailability te promoten in alle zeilclubs in Vlaan-deren, sluit het bestuur een strategische samen-werking met de Vlaam-se Yachting Federatie. Parantee vzw, de erkende sportfederatie met een aanbod voor alle sporters met een handicap en op alle niveaus van de sportieve piramide legt de link naar G-sport en zelfs topsport. Daarnaast kan de organisatie rekenen op de steun van Philippe Muyters, Vlaams Minister van Sport en de G-sportconsulenten van de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Sailability Vlaanderen vzw wil de zeilsport voor ieder-een toegankelijk maken, ook voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Buiten in haar eigen inclusieve thuishaven, wil de vereniging de regu-liere watersportverenigingen en zeilscholen stimuleren om een G-werking uit te bouwen.

Sailability Vlaanderen, zeilen is mogelijk voor iedereen

“Als je een boot kan beheren, dan kan je ook je leven beheren”

bereiden, in team werken, anticiperen, verantwoorde beslissingen nemen, projecten hebben en ze verwe-zenlijken, en vooral leren om op jouw beurt tijd en energie te schenken aan andere en minder gelukkige jongeren.

Opwaartse spiraal“We zijn vorig jaar beginnen werken met de verschil-lende Brusselse Sea Scouts eenheden, gelet op het feit dat deze reeds over zeilervaring beschikken en ze een cultuur van delen hebben. Zodra ze het hanteren van de boten onder de knie hadden, namen ze deel aan activiteiten die gericht waren op jongeren uit de sociale woonwijken. De volgende stap is ‘Kinderen van de Rechter’ mee in de bemanningen te integreren en wij hopen vanaf 2015 over gebrevetteerde skippers uit hun midden te kunnen beschikken, die op hun beurt minder gegoede jongeren toegang zullen geven tot het zeilen”. Het doel is dus een opwaartse spiraal die de jongeren zelf ontwikkelen en versterken.

Sinds het opstarten van het initiatief kon de vereniging rekenen op de actieve steun van de Haven van Brussel, de BRYC, het Hoofdstedelijk Gewest…en eigenaars van boten. Zo kreeg de vereniging een Zodiac, een zeiljacht van 7m50 en meer recent, een zeewaardig zeiljacht van 10m, dat reeds een decennium lang op de kade lag te slapen. Telkens worden de jongeren actief betrokken bij de vernieuwingswerken van de boten waarmee ze zelf zullen varen.

maritiem atelier vzw zet de Bouw van een 11m60 lanGe houten ‘Bantry Bay yawl’ op stapel.

Alle hens aan dek, licht de ankers en behouden vaart !

Sailability Vlaanderen vzw, www.sailability.be www.maritiematelier.be - [email protected]

BOO

T 2013 m

ei - juni 35

Evi gaat door en Emma rukt op

Het wordt knokken om het enige plaatsje waarop ons land recht heeft in de Laser Radial klasse voor de de Olympische Spelen in Rio in 2016. Evi Van Acker besliste om er opnieuw voor te gaan, maar in het team dienen zich ook nieuwe kandidaten aan. Emma Plasschaert haalde de ‘Medal Race’ in het wereldkampioenschap vorig maand gezeild in Hyères, en strandde op de zevende plaats. Dat kampioenschap werd autoritair gewonnen door de Nederlandse Marit Bouwmeester.

Brons meest motiverende medaille,,Brons is de meest motiverende medaille”, stelt Evi Van Acker en omdat ze er nog zo ontzettend veel zin in heeft en gelooft dat het nog beter kan, zet ze door tot de Olympische Spelen in Rio in 2016.

De nu 27-jarige Evi denkt nog niet aan kinderen en na zich een paar maanden intensief over haar studieboeken gebogen te hebben, is het vooruitzicht op een ‘kei’-zware Olympische campagne zowat een verademing.

Zwaar wordt het nieuwe programma wel want teamgenote Emma Plasschaert heeft ook haar zinnen gezet op dat ene Olympisch ticket in de Laser Radial klasse. ,,Dat is de uitdaging voor ons allebei, de concurrentie maakt ons beiden beter”, aldus Evi. Zij rondt dit jaar haar studies bio-ingenieur af, er rest haar dan nog een ‘thesis’-jaar dat ze wil combineren met topsport. Gezien haar gedrevenheid en motivatie alvast een haalbare kaart.

Samen met de Olympische plannen van Evi werd ook het topsport zeilteam van de Vlaamse Yachting Federatie gepresenteerd. Er zit mooi wat talent verzameld binnen de jonge generatie. Yannick Lefebvre en Matthieu Janssens willen hun opmars in de 49-er klasse verder zetten om Rio te halen. Maar ook Levi Slap en Tom Pelsmaekers, overgestapt uit Laser, hebben hun zinnen op de 49-er gezet.Sam Vandormael, Matthias Van de Loock en Jeroen Bels vormen het Olympic Team Laser Standard.Buiten het duo Janssens / Lefebvre maakten alle zeilers deel uit van het talentteam

IKsurf - IKzeil campagne loopt een zomer lang De Vlaamse Yachting Federatie (VYF) wil iedereen aan het zeilen of surfen krijgen en biedt de eerste les aan voor slechts 15 euro. De cursisten kunnen kiezen uit alle soorten surfplanken, diverse boten en catamarans op 25 locaties tussen mei en september. In totaal zijn er in de deelnemende zeil- en surfclubs bijna 2000 initiaties aan een spotprijs.

Voor toekomstige surfers en zeilers die niet kunnen wachten tot de zomer organiseert de VYF als aanzet tot de campagne 350 initiaties tijdens 6 IKsurf-IKzeil startdagen.“We merken dat de drempel om een les te volgen nog vaak te hoog ligt”, vertelt surfcoördinator Tommy Maenhaut van de VYF. ,,Vooral uitzoeken waar, wanneer en tegen welke prijs een initiatie kan, schiet er dikwijls bij in.” De federatie maakt deze stap gemakkelijk met één website waar alle lessen gebundeld worden aan een straffe prijs. ,,Surfen of zeilen is sowieso goedkoper dan velen denken maar we willen de eerste ken-nismaking heel betaalbaar maken,” stelt zeilverantwoordelijke An Van Cauteren. Wie wil proeven, krijgt een ruime keuze van disciplines en locaties. Maar liefst 25 clubs doen mee aan de actie, van De Panne tot Knokke aan de Noordzee, van West-Vlaanderen tot Limburg aan één van de mooie Vlaamse vijvers.

Meer informatie & inschrijven voor één van de initiatiesessies tijdens de zomer in de VYF clubs kan via www.iksurf.be en www.ikzeil.be

Het volledige aanbod bestaat uit: golfsurfen, windsurfen, kitesurfen, stand up paddle boarding, één- en meersmansboten, optimistjes en catamarans. De lessen duren drie uur zijn inclusief surf- of zeilmateriaal, wetsuit, een sportverzekering en een professionele lesgever.

CHANNEL SAILING NAVIGATION SCHOOL: Theorie & Praktijk Vaaropleidingen

VERHUUR Motor- en Zeiljachten

> stages zeezeilen: van beginneling tot schipper

www.channelsailing.be - tel 050/81 53 40> recente zeiljachten/motorjacht in binnen- en buitenland

> stuurbrevet: Organisatie examens stuurbrevetSnelcursus stuurbrevet (Brugge, Gent, Antwerpen)Praktijk vanuit Zeebrugge

waarmee Evi kon sparren voor ze naar de OS van Londen, Weymouth ging.

Will Van Bladel blijft de persoonlijke coach/trainer en zijn aanstelling binnen de pool van toptrainers van Bloso wordt bestendigd.

Vanaf half oktober / begin november 2013 gaat Evi de hele winter in Cadiz trainen. ,,Als vice-wereldkampioen en bronzen medaille houdster ontbreekt er nog wat aan mijn palmares…”Het ontbreekt haar niet aan ambitie. Voor de Volvo Ocean Race, waar een vrou-wenteam in de maak is, bedankt ze . ,,Drie weken met dezelfde onderbroek, het is niets voor mij.”Alle Olympische zeilteams varen in 2013 de pre Olympische regatta’s van Palma, Hyères, Medemblik en Kiel.

Nautische berichten

36

mei

- ju

ni 2

013

BO

OT

INTERNATIONAL NAUTICAL SERVICESOnafhankelijke scheepsexperts

en taxateurs

Grimaldilaan 69B-2940 StabroekTel. +32 (0)3 568 81 69

INS Nederland‘s-Hertogenbosch+31 (0)800 40 80 160

■ Aankoopkeuring ■ Schade expertise ■ Bouwbegeleiding ■ Transport van schepen

www.ins-survey.com [email protected]

Nieuwe studierichting Zeesport

Nergens in Vlaanderen konden leerlingen die ge-beten zijn door golven, de zee en het water proeven van een opleiding die vele facetten van waterspor-ten combineert met een degelijke ASO-opleiding. Het Maerlant Atheneum afdeling De Haan start daarom vanaf 1 september 2013 met de nieuwe studierichting 1A Zeesport. Het doel van de richting is fervente watersporters, leerlingen die gepassioneerd zijn door de zee, in een professioneel kader op school en naschools te laten watersporten en hun talent te laten ontplooien. Tegelijk willen we een degelijke opleiding, binnen een ASO-structuur voor deze leerlingen voorzien. Na de 1ste graad A-stroom in De Haan krijgt de richting een vervolg in de sportwetenschappen in dezelfde school, maar dan in de vestiging in Blankenberge.

De sporten die in het pakket zitten zijn: golfsurfen, windsurfen, zeilen, bodyboarden, zeilwagen, stand up paddle, kayak op zee, powerkiten, zwemmen in zwembad en in zee, stage op een zeiljacht.De Vlaamse Yachting Federatie (VYF), ondersteunt mee de opbouw van de richting en ook VVW Inside-Outside (Spuikom Oostende), Twins surfclub Bredene en de Royal Scarphout Yachtclub Blankenberge zijn de partners die de leerlingen op een professionele manier kennis laten maken met de sporten

Het tij keert

Rond het rijke watergebonden erfgoed langs beide oevers van de Rupel werd een cross over project opgezet onder de vlag “Het tij keert!”. Dit project haakt enerzijds in op het streekverhaal “Rupelstreek” maar verbreedt dit rivierverhaal ook naar Willebroek, Puurs en Bornem. Erfgoed, mondelinge geschiedenis, landschapsbeleving en toeristische spin-offs lopen hier samen van stapel.

De reizende tentoonstelling vormt de ruggengraat van dit project. De initiatiefnemers plaatsen nautische en andere rivier gebonden relicten in een historische context en lichten per gemeente een aantal thema’s uit de watergebonden geschiedenis. De rode draad doorheen dit erfgoedverhaal zijn de vroeger veelvuldig aanwezige scheepswerven, zaten en killen.

De tentoonstelling zelf is breed en belevingsvol opge-vat. Hoek- en staande panelen (25), kisten met alaam en videoschermen (samen 20), een audiozuil met getuigenissen, een overzichtskaart van alle gekende scheepswerven lang de Rupel vormen samen een stijlvol en divers geheel.

Om bezoekers actief te betrekken zijn er een reeks klapluikjes aangebracht. Er is ook “een evolutietafel” en een “kinderroute”. We nodigen bezoekers uit tot een dialoog met het verleden en heden van de Rupel.

‘Onder andere via #tijkeert en facebookpagina “Het tij keert – Watergebonden erfgoed langs de Rupel” en [email protected] zijn we op zoek naar anekdotes en ongekend foto- en videomateriaal’, weet Joris Wach-ters, voorzitter van de Projectvereniging Erfgoed Rupel.

Twee jaar op reis

Deze tentoonstelling gaat 2 jaar op reis langs alle partnergemeenten. Steeds bouwt de lokale partner verder rond de tentoonstellingsruggengraat. Zo diept men in Boom bvb het aspect van de bruggenbouwers verder uit, is er een belevingsfeest langs de vallei van de Benedenvliet in Schelle met o.a. oog voor de verdwenen scheepswerf Jacobs en Zonen en legt men in Hemiksem de link tussen 25 jaar Gilliot- en Roelantsmuseum en transport van tegels via de Rupel.

Alle info & boekingen via [email protected].

HAVENLAAN 84 B-9060 ZELZATE

Tel: +32(0)9/345 61 71 Fax: +32(0)9/345 61 47

E-mail: [email protected]

www.carronmarine.be

Verkoop en herstelling van:

- Schroeven en aslijnen- Vaanstandschroeven- Hydraulische besturing- Anodes- Elastische koppelingen- Motorsteunen- Boeg- en hekschroeven- Motoren en koppelingen- Hersteldienst schroeven- Winterberging

Nautische berichten

BOO

T 2013 m

ei - juni 37

Als een der eerste bedrijven in de nautische sector in ons land heeft Marine Technics uit Zeebrugge het ISO 9001 certificaat verworven. Dit is een belangrijk onderscheiding waarbij een onafhankelijk instituut waarborgt dat de werkprocedures van het bedrijf aan strenge kwalitatieve eisen voldoen. De ISO 9001 certificering is een hulpmiddel bij het ontwikkelen, invoeren en verbeteren van een effectief kwaliteitsmanagementsysteem waarbij klantentevredenheid centraal staat.

Wat is het belang van een dergelijk systeem voor pleziervaart/beroepsvaart? We vroegen het Jean-Pierre Neels gedelegeerd bestuurder die het hele proces op de sporen zette en in goede banen leidde. ,,Hoe is het begonnen? Beroepsmensen vra-gen steeds een routine in hun onderhoud, om 100% zeker te zijn dat hun materiaal het doet wanneer het moet. Bij pleziervaart is deze eis niet minder van belang, men meot hem steeds in het achterhoofd houden. Want wanneer men op vakantie gaat en de boot doet het niet, dan is 1 week snel voorbij. Het is in de eerste plaats van

belang voor de klanten, zij hebben de garantie dat de werkzaamheden die aan hun schip gebeuren volgens een vastliggende procedure en dat alle elementen van het onderhoud stap voor stap ter harte genomen worden m.b.v. een algemene checklijst of zelf een specifieke checklijst op maat voor een welbepaalde boot gemaakt. Het betekent in feite dat wij op een vooraf gestelde en gestructureerde manier aan kwaliteitsma-nagement doen. Dat vormt de basis voor een

kwalitatief goede dienst. Zeker in de nautische sector kan het belang hiervan niet onderschat worden, men zit op zee en de boot en motor zijn van cruciaal belang.”

Eenvoudig uitgedrukt komt het er in feite op neer dat het bedrijf zegt wat het doet en doet wat het zegt. Maar dat volstaat niet,het moet dit ook bewijzen. Dat bewijs wordt geleverd tijdens een externe audit door een onafhankelijk instituut. Bij Marine Technics werd deze audit uitgevoerd door het expertisebureau Vinçotte.Voor alle bedrijfsprocessen werden checklists opgesteld aan de hand waarvan de opdrachten systematisch worden uitgevoerd. Maakt dit het werk niet omslachtiger, vroegen we kwaliteits-verantwoordelijke Anthony. ,,In geen geval, juist door deze vastgelegde aanpak wordt tijd bespaard omdat alles van de eerste keer uitgevoerd wordt zoals het moet en door de checklist stap voor stap af te vinken niets vergeten kan worden. Kwaliteit gaat hier hand in hand met efficiëntie Uiteindelijk leidt dit tot minder fouten, minder kosten en meer klantentevredenheid. De ISO-certificatie volstaat niet met een audit, om de kwaliteit te borgen staan jaarlijkse audits op het programma. Zo krijgen de klanten de waarborg dat de kwaliteitsaanpak een permanent gegeven wordt en dat het systeem telkens verbetert. ,,Dankzij de certificatie kunnen onze klanten er op vertrouwen dat een onafhankelijke deskundige heeft vastgesteld dat ons kwaliteitsmanagementsysteem voldoet aan de eisen van de ISO 9001:2008 en krijgen zij een nog betere service. Dat willen we zo houden. www.marine-technics.be

ISO 9001 eenvoudig

uitgedrukt? Het bedrijf zegt wat het doet en

doet wat het zegt.

anthony neels, kwaliteitsverantwoordelijke marine technics: ,, dankzij de certi-ficatie krijGen onze klanten noG een Betere service. dat willen we zo houden.

ISO 9001: 2008 certificaat voor Marine Technics

38

mei

- ju

ni 2

013

BO

OT

De introductie van het nieuwe Sense gamma, anderhalf jaar geleden, deed echter heel wat stof opwaaien. Hadden we hier te maken met een kleine revolutie

in de wereld van de eenromp cruisers? Feit is dat de die-hard zeilers hun afkeer voor de Sense niet onder stoelen of banken staken. Niks scheeps aan, makke prestaties… Raar toch, want zowel het Sense gamma als de Océanis lijn is door Berret-Racoupeau Yacht Design ontworpen en voor het interieur tekent in beide gevallen Nauta Design. ,,Het concept van de Sense staat voor een nieuwe levenskunst op zee, waarbij we comfort met een grote C schrijven”, aldus de ar-chitect. Dat streven naar meer comfort ziet hij als de belangrijkste trend in de ontwikkeling van zeiljachten. In de Sense lijn wordt getracht het comfort van cata-maran cruisers naar een eenromps boot te vertalen. Een belangrijk kenmerk daarbij is dat de ontwerpers de hellingsgraad wisten te beperken om een maximum comfort onder zeil te bieden. Het is nog niet het vol-ledig vlak zeilen zoals met de catamarans, maar komt toch in de buurt.

LeefzonesBij de indeling van de Sense loopt de binnen- en bui-tenruimte harmonisch in mekaar over. De instap naar het salon telt slechts drie trappen (gewoonlijk zijn dat er vijf) onder een helling van 45° (gewoonlijk is dat 60°). Opmerkelijk is ook de algemene organisatie van de boot in leefzones die subtiel verbonden, maar toch weer onafhankelijk zijn,

Voor de gasten reserveert de Sense 55 een luxueuze ontvangst met twee dubbele cabines ingericht als privé suites. Men komt binnen langs een grote schuifdeur, heeft frontaal en lateraal toegang tot het bed en be-schikt over een privaat toilet.

De ruimtes achteraan zijn helemaal geconcipieerd voor het samenzijn en nemen lounge allures aan. Men heeft weinig fantasie nodig om zich hier een party bij voor te stellen.

Vooraan bevinden zich de nachtelijke verblijfsruimtes en de natte cel. De eigenaarscabine lijkt weggeplukt uit het universum van de luxe jachten met zijn dou-che die niet zou misstaan in een mooi appartement, zijn privé bureau, de vele functionele opbergruimtes, en een grote vrije grondoppervlakte. De afwerking in gelakt hout en indirecte verlichting verleiden de veeleisende eigenaar.De bank achter de stuurpositie klapt open om een vrije toegang tot het zwemplatform te bieden. Voor

de zekerheid bij het zeilen sluit een vertikaal paneel de kuip volledig af. Instrumentenconsoles zijn voorzien bij beide stuurwielenDe kuipbanken aan stuurboord in U-vorm omvatten een invouwbare telescopische tafel met elektrische regeling, hoog voor ontbijt of cocktail en laag als zonnebed.Grote plexi raampartijen omheen de roof zorgen voor een alomtegenwoordigheid van licht in de salon en voor een transparante afscheiding van de kuip en het salon.

Ook hier vormt de vaste beugel, zowat het handelsmerk van Bénéteau geworden, de aangrijping van het grootzeil, wat maakt dat de

kuip volledig vrij is.

De havenmanoeuvres worden heel eenvoudig met het Dock &Go systeem waarbij de dieselmotor gecombi-neerd wordt met een ronddraaiende Pod120, bediend via een joystick. De reserve aan voortstuwingskracht en de goede manoeuvreerbaarheid zorgen voor een rus-tige vaart onder motor met amper merkbare vibraties.

Ondanks de scepsis van een deel van het zeilerspubliek weet de Sense lijn een andere doelgroep te bekoren. Door de band genomen ligt de basisprijs van de Sense 5 procent boven deze van de vergelijkbare Océanis. Bij toevoeging van de nodige accessoires vervaagt dit prijsverschil. De vraag ‘Sense’ of ‘Océanis’ peilt dan ook niet naar gezond verstand of passie, integendeel. Beide zeiljachten zijn intelligent ontworpen met het oog op de verlangens van de doelgroep die zij op het oog hebben.

Het zusterschip van de Sense 55, de Océanis 55 werd besproken in Bootmagazine 32, februari-maart 2013.

Sense, gezond verstand of passie?

In de yachtingwereld is gezond

verstand vaak ver te zoeken en

viert de passie hoogtij. Hoe kan je

die twee verzoenen?

Bénéteau ondernam hiertoe een

geslaagde poging door naast zijn

bekende Océanis lijn een nieuwe

reeks te introduceren, de Sense.

Meer info: www.beneteau.comVerdeling België: ShipShop, Nieuwpoort

Technische gegevens Sense 55:

Scheepsarchitect: Berret-Racoupeau Yacht DesignInterieur architect: Nauta DesignLengte over alles : 17,20 mRomplengte : 16,80 mRompbreedte : 4,97 mStandaard diepgang: 2,35 mDoorvaarhoogte : 23,91 mVerplaatsing leeg : 18.560 kgBrandstof (maxi): 830 lWater (maxi): 970 lGrootzeil : 74 m²Genua (105 %) : 78,50 m²Asymetrische spi : 208,3 m²Certificatie CE: A10/B12/C16

Basisprijs af fabriek, exclusief taksen en toesla-gen: 341.800 euro met 75 PK Yanmar Diesel en 356.800 euro met de Yanmar POD 120 PK Dock & Go

BOO

T 2013 m

ei - juni 39

Inhuldiging drijvend sanitair Mercator Marina, Oostende

Mercator Marina in Oostende voert een intens investeringsbeleid om de jachthaven aan de top te plaatsen van de aanmeerplaatsen voor zeilers en toervaarders langs de Noordzeekust. Eerste werden alle bevloeringen van de pontons vernieuwd, gevolgd door de instal-latie van individuele electriciteitsaansluitingen met teller.De laatste investering, een drijvende sanitaire installatie, kwam in april 2013 in gebruik en heeft als voornaamste karakteristieken : • Douches : 5 man, 4 vrouw (waaronder 1 combi vrouw/baby)• Toiletten : 4 man, 4 vrouw• Wasbakken : 6 man, 6 vrouw• 1 baby-ververstafel• Betonnen ponton-constructie van 12.5 m bij 8 m• Warm water door middel van gasboiler, zonneboiler- en collectoren• Vloerverwarming met HR-ketel

Deze installatie behoort qua uitvoeringskwaliteit tot de top in de Belgische en Nederlandse jachting-wereld. Ze betekent voor de Mercator Marina een zware, doch weloverwogen inspanning, gezien de installatie nu enkel voor de havengebruikers ter beschikking staat.De buitenafwerking (cederhout met inox-randen) is zo gekozen voor een optimale inpassing in de omgeving.Voor de komende jaren staan verder vernieuwingen van belangrijke pontonsecties op het programma, alsook optimalisatie van de beveiliging door middel van een camera-systeem.

Havenmanager Eric Vandenbriele heeft jarenlange ervaring in de reis- en nautische wereld. Hij stuurt een ploeg van 5 hulp-havenmeesters aan. Een dergelijke

bezetting is vereist om alle versassingen vlot te laten verlopen en om de piekperiodes op te vangen. Verder staat ze in voor het diverse onderhoudswerk en de nodige inspectierondes van de pontons om de veiligheid van de jachten in alle omstandigheden te garanderen.

Werken volgens beste standaardenDe Mercator Marina gaat voor een ‘ankerwaardering’ in het Golden Anchor Award Scheme van de TYHA (The Yacht Harbour Association) om zichzelf en klanten de waarborg te geven dat volgens de beste standaarden in de jachting-wereld wordt gewerkt.

De samenwerking met de Royal North Sea Yacht Club wordt in de komende jaren versterkt om de lligplaats-houders een combinatie van zomer- en winterligplaats te kunnen aanbieden.

BurGemeester oostendejean vandecasteele en denis seurynck voorzitter van de mercator marina Bij de inhuldiGinG van het nieuwe sanitaire complex.

Een greep uit onze diensten:

• Liften en kranen - tot 80 ton lift

- In & uit water

- voor enkel knippen & scheren

- kleine inspectie

- op bootstoel voor stalling of werk

- laden van of op vrachtwagen en verladen

- buiten maten en officiële metingen

• Masten en ontmasten

• Inpakken

• Winter & zomerstalling

- binnen 7000m² vorstvrije ruimte & grote parking buiten

Middenhavendam 3 - 4511 AX Breskens Tel. +31 117 383126 -

Mob. +31 6 132 07 [email protected] www.breskensyachtservice.eu

• Schuren & antifoulen

• Polijsten

• Bootbetimmering -interieur & exterieur

• Alle onderhoudswerkzaamheden aan uw

schip: -motoren - anodes - batterijen

• Alle reparaties: - composiet - kevlar -

carbon - gelcoat - epoxy

• Volledige refits

• Insplitsen running rigging

• Laswerken: rvs - aluminium - staal

• Hoogglans polijsten van rvs

• Draaien en frezen

de BuitenafwerkinG (ce-derhout met inox-ran-den) is zo Gekozen voor een optimale inpassinG in de omGevinG.

Nautische berichten

40

mei

- ju

ni 2

013

BO

OT

De Trawler is de typische boot die zich aan-dient als alternatief voor zeilers die door diverse ouderdomsperikelen gedwongen worden om het actieve zeilen vaarwel

te zeggen. Doorgaans kunnen zij nog geen afscheid nemen van de boot en het ruime water. Niet alleen leeftijd, ook gebrek aan meewerkende bemanning, kinderen die het nest verlaten en het familiejacht voor een tijdje de rug toekeren omdat zij andere boeiende zaken zoals vriendinnetjes ontdekt hebben. Het zijn even zoveel redenen voor een zeiler om al of niet gedwongen op brugpensioen te gaan. En inderdaad, de verkoopstatistieken van Bénéteau wijzen er op dat 70 tot 80 procent van de kopers van de Swift Trawler overstappers zijn van een zeilboot.Speelt deze boot echt in op de onuitgesproken sen-timenten van de zeilers? De ontwerpers hebben er

alvast oog voor gehad. Zo is het stuurwiel van de Swift 50 Trawler een flink uitgevallen stuurwiel zoals we dit op zeiljachten aantreffen en geen klein petieterig motorbootstuurtje. De bootontwerpers hebben ook oog gehad voor de circulatieruimte die zeilers gewend zijn. De buiten het centrum disymmetrisch geplaatste opbouw levert aan stuurboord een ruim gangpad op met een hoge gesloten doorlopende reling. Aan bak-boord is het gangboord iets minder breed, maar naar zeilersnormen nog steeds comfortabel.

Handig en veilig is dit extra brede gangpad naar het voorschip of de kuip uiteraard ook. De schuif-deur aan de stuurpositie geeft er aansluiting op en de stuurman kan rechtstreeks contact houden met de bemanning bij het aanmeren. Een trawler en deze Swift 50 bij uitstek, is gemaakt om rustig rond

Swift 50 Trawler, motor alternatief voor zeilers op rust?Zoals sommige actrices een fotogenieke en minder fotogenieke kant hebben, zijn er ook boten met een fraaie en minder fraaie zijflank. Wanneer we met de Swift 50 Trawler van Bénéteau een paar parade rondjes omheen de fotoboot maken, moet dat met de stuurboordzijde naar de boot met de fotografen. Dat is namelijk de mooiste zijde van deze imposante nieuweling van de Franse werf Bénéteau. Aan stuurboord bevindt zich een overdekte passerelle die de boot een fraai reliëf geeft op de foto.

De trawler speelt in op de onuitgesproken sentimenten van oud

zeilers.

tekst en foto’s: leo van dorsselaer

BOO

T 2013 m

ei - juni 41

te struinen. ‘Pour caboter’ zoals de Fransen het zo fraai uitdrukken, van haventje naar ankerplaats en weer te-rug of een andere plaats opzoeken. Die andere locatie kan dichtbij maar ook verder af gelegen zijn,want al even kenmerkend voor deze trawler is de snelle pas-sage die hij weet neer te zetten. Bij een kruissnelheid van om en bij de 17 knopen, waarbij de motoren 3.200 toeren laten optekenen, liggen andere bestemmingen makkelijk binnen bereik.

De romp van deze Trawler heeft een scherpe boeg en daar gaat de vergelijking met de traditionele romp van een zeiljacht weer op. Bij het aansnijden van de golven klieft deze scherpe romp het water en ondanks de massa van 14 ton deint de Trawler zachtjes door de golven. Dat levert een vaargevoel op dat nauw verwant is aan de typische verplaatsing van een zeiljacht door het water.De zachte beweging van de trawler doet denken aan de manier waarop zeiljachten zich door de golven bewegen.

Wanneer de schipper de koers ingeeft is de Trawler zelfsturend en blijft zoals een zeilboot fraai op koers. Zeilers staan er wel van te kijken, hoeveel levens-ruimte ze krijgen op 50 voet. En dan brengen we de gigantische flybridge nog niet in rekening, die zorgt voor zowat een verdub-beling van de levensruimte. De flybridge is voorzien op alle mogelijke buitentaken, zoals zonnen, zitten, eten en drinken en uiteraard sturen. Met een beetje overdrijving is er plaats voor een pingpong tafel op de flybridge. Onder de zitbank geeft een luik rechts-reeks toegang tot een apart kastje in de keuken. Daar kunnen hapjes en drankjes in een speciaal dienblad geplaatst worden en zonder een ommetje te maken langs de trap kunnen de versnaperingen opgevist worden op de flybridge. Het praktische schuilt vaak in de eenvoud en dergelijke zaken wijzen er op hoe bij het ontwerp van deze trawler is nagedacht over de functies die het leven van de gebruiker aangenamer en eenvoudiger kunnen maken.

Verborgen kenmerkenAnder verborgen kenmerken vormen onder meer het ontbreken van bekabeling van de verlichting. De schakelaars zijn van het Piezo-type, dat laat toe om de verlichtingselementen toe te wijzen aan de meest voor de hand liggende schakelaar. De draadloze bediening van de verlichting is evenmin afhankelijk van batterijen, zelfs na meerdere weken in de haven of na de winterberging levert dit geen problemen op.

De bestuurdersbank is goed voor twee personen, met opgeklapte zitting kan rechtstaand gestuurd worden met een goede rugsteun.

Aan bakboord bevindt zich een dinette die door het neerlaten van de tafel omgevormd kan worden in een extra comfortabele slaapplaats. De keuken in U-vorm is functioneel en van alle mo-dern comfort voorzien. De wand aansluitend op het salon is open waardoor contact met de gasten aan boord blijft, ook wanneer de gastvrouw of -heer zich

een Groot stuurwiel om de oud -zeiler een vertrouwd Gevoel te Geven.

een flyBridGe met indrukwekkende afmetinGen.

vanuit de keuken Gaat een dienBlad-liftje rechtstreeks naar de flyBridGe.

42

mei

- ju

ni 2

013

BO

OT

een in de keuken terugtrekt. De brede schuiframen geven aansluiting op de overdekte kuip met achter-bank en afsluitbare doorgang naar het achterplatform. Dat kan optioneel neergelaten worden tot onder de waterlijn. Niet bedoeld om pootje te baden, maar om de tender vlot aan boord te brengen. Deze oversteek maakt deel uit van de flybridge, vandaar de imposante afmetingen van het bovendek. De eethoek/salon met dressoir aan bakboord zorgt voor een huiselijke sfeer.

De Trawler is verkrijgbaar met twee evenwaardige ‘masterbedrooms’ die in luxe en comfort niet voor mekaar moeten onderdoen. Steeds met aansluitende natte cel, waarbij douche en toilet volledig gescheiden zijn. Daarnaast bevindt zich aan bakboord een dub-bele slaapcabine.

Onderdeks is plaats voor wasmachine en droogkast. Deze laatste voert het vocht naar buiten af, dus geen gevaar voor condensatievocht.

HerkenbaarDe vaarervaring van de Swift 50 Trawler heeft alles met het gemoedelijke te maken, rustige bestendigheid, hij beweegt stabiel en veilig. Opmerkelijk is dat de motoren (2 IPS 600) rustig hun werk doen en niet de minste vibratie opleveren. Kortom de zeiler op leeftijd die overstapt op een trawler vindt er een herkenbaar gedrags- en bewe-gingspatroon terug. Wat houdt hem dan nog tegen? Het budget misschien? De trawler is een imposante verschijning en het prijs-kaartje is dat ook. Met een basismotoristatie spreken we over 562.000 euro, exclusief taksen en opties.

Nu tweedehands zeiljachten budgettair geen hoge toppen meer scheren, zal een oudere zeiler die een overstap overweegt ook even zijn financiën moeten nazien. Maar verder loopt alles weer aardig over de golfjes.

Het vaargevoel op de trawler is nauw verwant aan de

typische verplaatsing van een zeiljacht door het water.

SWIFT TRAWLER 50 - Technische gegevensOntwerp: Beneteau Powerboats Joubert-Nivelt DesignInterieur: Pierre FrutschiLengte over alles: 14,99 mRomplengte: 13,33 mRompbreedte: 4,65 mVerplatsing: 16 000 kgDiepgang: 1,05 mDoorvaarthoogte: 6,82 m / 5,90 m (steun neer)Maxi motorvermogen: 2x435 pkBrandstof: 2 400 LWater: 800 LCertificatie CE aangevraagd: B14 / C18

Meer info: www.beneteau.comVerdeling België: ShipShop, Nieuwpoort

BOO

T 2013 m

ei - juni 43Sociaal

“Bijna heel m’n leven heb ik op het water doorgebracht als schipper. Als ik te lang op ’t vasteland ben, begint het al snel te kriebelen. Zeilen, water, …

het is mijn leven. Nu, met mijn grijze haren, ontelbare verhalen en toch heel wat ervaring ben ik gestopt met werken en vind het fantastisch om met die gasten te gaan varen. Ik zag al, jaren geleden, toen ik voor recreatieve reizen mee ging, hoe een boot iets losmaakt bij jonge gasten. Na enkele dagen op ’t water zie je die mannen gewoon veranderen. Fantastisch gewoon.

Een 10-tal jaren terug heb ik mensen ontmoet van een Zweeds jacht die op tocht waren met “probleem-jongeren”. Ik vond dat ongelofelijk krachtig en hun verhaal deed me opnieuw terugdenken aan mijn eigen beleving en een onvergetelijke ervaring die ik zelf had als twintiger met een Hollandse jongere. Door omstan-digheden ben ik toen op pad gegaan met die jongen; hij was de weg wat kwijt en moest er even tussenuit. Achteraf heb ik van zijn vader gehoord dat hem dat zoveel deugd had gedaan en dat hij voor schipper ging studeren. Magnifiek toch !

Weet ge, slechte jongeren bestaan gewoon niet … Ik geloof sterk in die jonge mensen en zie tegelijk rondom mij dat er soms veel te weinig voor hen wordt gedaan. Dát idee is me altijd blijven achtervolgen. Jaren later pas, kwam ik in contact met ‘Buurtschat-ten’ (samenlevingsopbouw Antwerpen-Noord) en kon ik die overtuiging meer vorm geven en dan vertalen naar een concreet project. Hogerwal was geboren en bestaat ondertussen 7 jaar.

Hoger Wal brengt jongeren naar veilige oever

HogerWal vzw is een kleinschalige, niet gesubsidieerde vzw die zich richt op jongeren in probleemsituaties. Zij organiseert boottochten voor hen met een ‘oude’ motorsailer.Guido De Roost, schipper en oprichter van HogerWal vzw vertelt…

BoottochtenHogerWal organiseert vanuit de Antwerpse haven korte boottochten voor jongeren in moeilijkheden, individueel of in kleine groep op Belgische en Ned-erlandse wateren. Ik doe wat ik doe met hart en ziel en wil die gasten gewoon een positieve ervaring aanbieden. Minstens een leuke herinnering meegeven en en misschien kan zo’n zeilervaring een duwtje in de rug betekenen… Zo kan de Aegir, een kleine zeilboot zonder veel luxe, onder meer ingezet worden om te werken aan de relatie tussen een jongere en zijn hulpverlener, als vervang-programma bij een schorsing op school, als time-out bij een vastlopende begeleiding, om gezinsbanden te her-stellen of als een activiteit in een individueel leertraject.

Afhankelijk van de problematiek van de jongeren aan boord, vragen wij de verwijzende organisatie of dienst te voorzien in één of meerdere pro-fessionele begeleiders. Voor organisaties uit de jeugdzorg willen we HogerWal zo betaalbaar mogelijk houden. We vragen een bijdrage van 55 euro/vaardag, ongeacht het aantal personen. Dat is alleen mogelijk met steun van onze sponsors.

Tweede schipper gevraagdIk zou dit nog wel jaren willen blijven doen, maar we zoeken voor alle zekerheid ook een 2e schipper om het project mee te dragen. Dat is niet echt gemakkelijk: je moet zowel overweg kunnen met boten, als met jongeren en dat is niet iedereen gegeven.” Meer informatie is te vinden op de website www.hogerwal.be of via 0496/73 27 62

Weet ge, slechte jongeren bestaan gewoon niet …

tekst: jo dewinter - foto’s: sofie deleu

schipper Guido de roost: ,,ik doe wat ik doe met hart en ziel en wil die Gasten Gewoon een positieve ervarinG aanBieden..”

voor ‘zoekende jonGeren’ kan een zeilervarinG op de aeGir, een oude’ motorzeiler, een duwtje in de ruG zijn..

44

mei

- ju

ni 2

013

BO

OT

Het kan geen toeval zijn dat De Vloot vzw een haventje uitbaat langs het enige ‘bierkanaal’ dat ons land rijk is. Aan de Colomabrug in Mechelen, op loopaf-

stand van het station, kreeg De Vloot van waterweg-beheerder Waterwegen & Zeekanaal een concessie voor de uitbouw van een jachthaven. De Leuvense Vaart werd gebouwd rond 1750 om het grillige verloop van de Dijle te ondervangen. Van het Zennegat, dat aansluiting geeft op de Rupel, langs Mechelen tot Leuven doet het Kanaal Dijle-Leuven vandaag zijn bijnaam nog alle eer aan, althans zowel Mechelen als Leuven laten zich niet onbetuigd in het hedendaagse bierlandschap. De Coloma jachthaven werd in 2008 met veel luister ingehuldigd, zelfs de Belgische Marine zakte af naar Mechelen met de torpedojager Liberation. Vijf jaar later is de jachthaven een toonbeeld van goed beheer. Havenmeester Staf Adams maakt er een erezaak van om alles netjes op orde te hebben. ,,Dat heeft niet alleen te maken met de vraag van de waterwegbe-heerder, het is ook een vorm van respect voor de gebruikers en de omwonenden,” stelt Staf. Jaarlijks nodigen de ligplaatshouders de omwonenden uit om op een zonnige dag een tochtje te maken met hun schip. ,,Zo creëer je wederzijds begrip en omdat de oeverbewoners de ligplaatshouders kennen, ontstaat er een spontane vorm van sociale controle.” OpwaarderingDe haven beschikt over water- en elektriciteitsvoorzie-ningen. De stad Mechelen heeft de oevers verfraaid met zitbanken, afvalmanden en bloemenperken. Het grasperkje tussen de straat en het kanaal wordt

De Vloot vzw, varen moet gezellig zijnDe Vloot vzw, niet te verwarren met de gelijknamige ‘reder van de overheid’, promoot de

recreatie op de Belgische waterwegen. Logisch dus dat er heel wat water stroomt onder

de kiel van de schepen van De Vloot, net een ietsje meer dan het vocht dat bovendeks

vloeit.

,,Waterrecreatie zal gezellig zijn of niet zijn”, aldus een bij wijlen filosofisch geïnspireerde

voorzitter Roger De Witte.

regelmatig gemaaid. Verder zijn er parkeerplaatsen langs het water aangelegd. Zo bewijst een goed onderhouden haventje dat het een bijdrage kan leveren aan de opwaardering van de omgeving.Het kanaal heeft een totale lengte van 30 km en een diepgang van 2.5 meter en er kunnen schepen terecht tot 600 ton. De sluizen zijn nog steeds van het zeldzame type, buiksas, genaamd naar de halfronde uitsparingen in de sluiswanden. Ze zijn allen 52 meter lang en 7.75 meter breed. Ze overbruggen een hoogteverschil van 14 meter.Voor het afmeren van plezierboten zijn alleen bolders geplaatst op de sluisboord aan de rechteroever. Eronder zijn een drietal rijen haalkommen voorzien in de sluiswand. Voor kleinere boten zijn twee glijpalen voorzien in het midden langs de linkeroever. Op het kanaal bevinden zich ook enkele kleine steigertjes om tijdelijk af te meren, maximum 24 uur. Voor een iets langere periode kunnen passanten uiteraard terecht in Jachthaven Coloma te Mechelen. Het kanaal naar Leuven vormt een mooie vaarweg, met tal van mogelijkheden om even aan te leggen en de innerlijke mens te versterken, weet Staf. Alle andere kunst-werken langs het vaarwater worden automatische bediend en dat gaat bijzonder vlot. Vanuit Coloma vaar je drie uur naar Leuven en op een uurtje ben je op de Rupel.Naast de Coloma Jachthaven baat De Vloot vzw nog een stadshaventje uit in Gent aan de Walpoort en aan de Werf in Aalst. Alles samen goed voor ruim 50 ligplaat-sen. ,,Wij willen de mensen het water laten ontdekken. Daarom organiseren wij met eigen schepen tochten voor individuen en groepen. Zo maken mensen in de praktijk kennis met de charmes van het voorbij glijdende landschap, leren zij de rust die uitgaat van het varen op de binnenwateren appreciëren”, vertelt Roger. Is het slechte weer niet ontmoedigend voor een groep die wil kennismaken met de charme van het varen? ,,Geeft mij maar een goed gezelschap met slecht weer aan boord, veel liever dan een slecht gezelschap met goed weer. Varen creëert vriendschap en gemoedelijkheid, gewoon omdat alles rustig en gezapig verloopt”, weet Roger uit ervaringAansluitend bij de vaarervaring organiseert de vereniging ook theoretische en praktische vaarcursussen. ,,Het is fijn om vast te stellen dat mensen die als gast kennis maakten met de genoegens van het varen, inschrijven op onze cursussen en later gaan varen met een eigen bootje. Dan is onze missie geslaagd”, besluit Roger.Jachthaven Coloma, Mechelen: [email protected] - www.de-vloot.be

havenmeester coloma mechelen, staf adams: ,,op wandelafstand van het station, een Goed uitGeruste haven en een GezelliG vaarGeBied. meer moet dat niet zijn.”

,,wij willen mensen het water leren ontdekken,

iedereen kan Genieten van de rust en Gemoede-

lijkheid op het water”, aldus roGer de witte,

voorzitter vzw de vloot.

Sociaal

BOO

T 2013 m

ei - juni 45Meesters van de zee

Na een uitzonderlijk lange loopbaan liet hij een zeer divers oeuvre na, waaronder schilderijen, boekillu-straties en prenten.Het zijn vooral

zijn landschappen. die Hokusai’s faam gemaakt hebben, zowel in Japan tijdens zijn leven als tot vandaag in het Westen. Zijn voorstellingen van de berg Fuji gelden als iconen van de Japanse prentkunst en misschien zelfs van het land zelf. Zoals traditioneel het geval was in de Japanse schilder-kunst, is ook in de prentkunst de menselijke aanwezig-heid inherent aan de voorstelling van het landschap.Hokusai maakte weinig uitzonderingen op deze regel. Maar in plaats van de geïdealiseerde mooie dames of historische en legendarische personages die door de meeste prentkunstenaars werden afgebeeld, tekende Hokusai in zijn landschappen de modale stedeling en zijn bezigheden. Vissers, landbouwers aan het werk of anonieme reizigers.Dat vinden we terug in “De drieënvijftig haltes van de Tökaidö”. De reis langs de Tökaidö (letterlijk ‘oostelijke zeeroute’) startte op de Nihonbashi-brug, letterlijk vertaald als ‘Japan-brug’. Die bevond zich in de be-nedenstad van Edo, het huidige Tokyo, in een druk stadsdeel waar zich ook de grote vismarkt bevond.

Japanse kunstenaar Hokusai, in het hart van de golfHet Museum van het Verre Oosten in Laken (Brussel) stelt van 27

maart tot 9 juni 2013 een vijftigtal prenten van Hokusai tentoon.

Hokusai leefde van 1760 tot 1849 is wellicht een van de bekendste

Japanse kunstenaars.

De brug overspande een kanaal waarlangs talrijke pakhuizen lagen. Dit stadsgezicht wordt in de verte overheerst door het indrukwekkende kasteel met de resuientie van de Shõgun en de zetel van de regering.

Bekendste Japanse prent“In een golf voor de kust van Kanagawa” is wellicht de bekendste Japanse prent. We zien de contouren van de Fuji-berg afgetekend op de achtergrond en gevat in een enorme golf die op het punt staat neer te slaan op drie fragiele bootjes. Alleen al voor dit aangrijpende beeld verdient Hokusai voor ons de titel ‘Meester van de zee’.De kracht en tegelijk het evenwicht van het ont-werp liggen in de compositie, die de toeschou-wer de indruk geeft zich midden in het na-tuurgeweld te bevinden, zoals de bemanning. Hokusai kreeg dit effect door het gebruik van een opvallend lage horizonlijn - net boven het zee-oppervlak - en een enkel gezichtspunt, met als centraal element de Fuji-berg op de achtergrond.

Deze aanpak is totaal niet eigen aan de Japanse tra-ditie, maar is geïnspireerd door Europese gravures. De allerbeste drukken van deze prent onderscheiden zich door de zeer precieze belijning, niet onderbroken door slijtage van het drukblok en door de perfecte

leesbaarheid van de grote, Hollands geïnspireerde wolk tegen de lichte oranje achtergrond en tot slot door de dreigende hemel achteraan, waarvan de zwarte schakeringen tot boven de Fuji-berg uitkomen.Deze tentoonstelling beperkt zich tot een enkel aspect van het zeer diverse oeuvre van Hokusai. Aan zijn meesterlijke interpretatie van het landschap in zijn prenten dankt hij immers zijn internationale faam, tot vandaag. Voor de tentoonstelling werd een selectie gemaakt uit de Japanse prentencollectie van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Deze telt ruim 7.00 pren-ten. Omwille van de conservatie is het Museum van Japanse Kunst tijdens deze tentoonstelling verduisterd.

praktisch: 7 maart - 9 juni 2013musea van het verre oosten – museum voor japanse kunst

van praetlaan 44, 1020 Brussel – 02/268 16 08 – www.kmkg.beopen: di – vr, 9.30 – 17.00za, zo, feestdaGen 10.00 - 17.00Gesloten op maandaG.

de drieënvijftiG haltes van de tökaidö. het vertrek aan de nihonBashi-BruG. ca. 1806. formaat: koBan 23,0 x 17,5 cm.

zesendertiG zichten op de fuji-BerG: in een Golf voor de kust van kana-Gawa. ca. 1830-1832. formaat: õBan, 25,6 x 37,2 cm.

46

mei

- ju

ni 2

013

BO

OT

Wijn aan boord

ROSE:

Mateus ‘Rosé’ – Portugal – alc. 11 %vol – schenken bij 5°CCarrefour - Prijs: 5,25 euro

Dit is voor mij pure nostalgie! Heel lang geleden zag ik mijn ouders samen met vrienden van deze Mateus genieten bij de gezellige feestjes onder elkaar. Ooit opgericht aan het eind van WO II kende de Mateus wijn zijn hoogtepunt in de late jaren ’80 met een topverkoop van 39 miljoen flessen per jaar.

Deze licht zoete en licht sprankelende rosé wijn uit Noord-Portugal (Vila Real) wordt best goed koel ge-schonken. Gemaakt van verschillende druivenrassen uit de Vinho Verde regio biedt hij naast fruit ook wat kruidigheid. Dat maakt hem geschikt bij licht gekruide zuiderse hapjes of zelf Aziatische gerechtjes.

Ice Bag voor aan boordZeker voor de witte wijn mag een wijnkoeler niet ontbreken aan boord. Luc Antheunis, actief bij de Zee-scouts Antwerpen, vertegenwoordigt voor Vlaanderen Girbal-Le Soin du Vin, het huis dat alles brengt voor de wijn, behalve de wijn.Hij signaleerde ons een stevige en mooie Ice Bag uit zijn assortiment. Met zuignapjes aan de onderzijde waardoor hij stevig staat tijdens een bootreisje. Op-vouwbaar en flexibel en dus makkelijk op te bergen. Handig formaat ook, 11x11x25,5 cm, kost 10,49 euro. Meer info bij Luc, 0473 617 816 - [email protected].

Wijnen om de winter te vergeten

Ook dit keer houden we ons aan de oorspronkelijke koers! 3 wijnen met bepaalde voorwaarden: een witte, een rosé en een rode wijn (voor iedereen wat) uit één van de 3 wijdverspreide supermarkten (Carrefour, Colruyt en Delhaize) aan een zachte prijs.

Als eindelijk de lente haar intrede doet dan houdt niets ons nog tegen om gezellig met familie en vrienden aan boord de winter uit te wuiven en te dromen of plannen te smeden voor de komende mooie maanden. Wij selecteerden alvast 3 wijnen die u de winter doen vergeten.

WIT:

Moschofilero – Domaine Skouras – (IGP Pelopon-nesos) alc. Vol 11% Delhaize - Prijs: 5,15 euro actieprijs (terug te vinden op: http://nl.delhaizewineworld.com/

Met deze Griekse “landwijn” zal Delhaize zeker scoren tijdens deze actie periode. George SKOURAS heeft jaren in Frankrijk (de Rhône vallei) verbleven en maakt nu wijn met Franse deskundigheid in combinatie met Griekse traditie.

De inheemse druif ‘Moschofilero’ geeft een mooie wit-gele, frisse en florale witte wijn met heel wat kamperfoelie aroma en fruit die mij doet denken aan de ‘muskaat’ druif. In de mond komt een tedere witte peper toets de wijn wat aanscherpen. Heerlijke wijn, zowel gewoon goed gekoeld alsook in combinatie met allerlei lekkere zomerse hapjes of bij een visje op de grill.

ROOD:

« Monferrato - Dolcetto » – Castello del Poggio - 2011 – 12,5% alcColruyt - Prijs: 5,92 euro

De Italiaanse wijnregio “Piemonte”, net onder Turijn, is wereldberoemd voor haar rode wijnen. Een minder gekende autochtone blauwe druif aldaar is de DOL-CETTO. Ondanks de naam is dit geen ‘zoete’ (dolce) wijn maar wel de ‘minst zure’ druif van de regio.

Deze kersrode wijn geeft ons sappig rood van vooral rood besfruit en heel wat structuur met een licht getoast tintje. Mooie fles rode wijn die helemaal niet zal misstaan op uw tafel met allerlei fijne charcuterie, gerechten met tomatensauzen en gegrild gevogelte. Mag lichtjes gekoeld geserveerd worden.

tekst: mark vekemans

foto’s: paul Bolsius

BOO

T 2013 m

ei - juni 47

Exclusief importeur Benelux:

Dali Sailing, Antwerpen

Oplevering en servicepunt:

Breskens Yacht Service

Middenhavendam 3 - 4511 AX Breskens

[email protected]

T +31 117 383126 M +31 6 132 07 913

De Grand Soleil zeiljachten worden gebouwd door de

Italiaanse kwaliteitswerf Cantiere del Pardo

DESIGN THAT PERFORMS

THE

NEW

Verkoop Nederland: For Sail Yachting Marina Port Zélande - Kabbelaarsbank steiger K1 - 3253 ME Ouddorpt: +31-111-676131 - f: +31-111-676185 - [email protected]

Grand Soleil Beneluxwww.grandsoleil.be / www.grandsoleil.nl

DienstenKraanservice: bootlift 45 ton

Herstellingen: epoxy & polyester Algemeen onderhoud

ALU en Inox Constructie Refits

Winterberging Rib Repair service

Spuitcabine tot 25 meter

AanbodMotorboten en zeiljachtenProfessionele, militaire en racing RIBSMotoren: inboard & outboard motorenTrailers Verven en Anti FoulingBoot toebehorenWatersportartikelen

De beste technische service, meer dan 30 jaar ervaring

Marine Technics - Werfkaai 43 8380 Zeebrugge - Belgium

T. + 32 (0)50 54 60 31 - F. + 32 (0)50 54 52 [email protected] - www.marine-technics.be

Military and Professional boats

ISO 9001 - Certificatie

Authentieke kwaliteit en zeewaardigheid

Topproducten van het Italiaanse BSC Colzani op voorraad!

Het unieke Adrenalina-effect

by Lomac

Ontdek aanbod en diensten van Marine Technics

Exclusief bij Marine Technics, Zeebrugge