Booosting 20 jaar vooruit! programmaboook 10 oktober 2008

16
< 01 > 31 AUGUSTUS 1988 IS BOOOSTING OPGERICHT. VANDAAG, VRIJDAG 10 OKTOBER 2008 VIEREN WIJ DE 20 e VERJAARDAG. HET SYMPOSIUM BOOOSTING 20 JAAR VOORUIT STAAT GEHEEL IN HET TEKEN VAN DE TOEKOMST. PROGRAMMAB 000 K V00 RUIT 10102008 B000STING 20JAAR Wat bepaalt ons leven en werk én de bouwsector over twintig jaar het meest? Allerlei factoren zullen ons vakgebied beïnvloeden. Maar welke ontwikkelingen zijn dat en hoe kunnen wij daar als bouwpartners op anti- ciperen? Wat zijn de te nemen vervolgstappen op veranderingen die wij nu zien aankomen? Een zestal specialisten verdeeld over drie blokken, geeft u kijk op de ont- wikkelingen binnen hun vakgebied. Nieuwe perspectieven voor bouwinnovatie: > De veranderende rol van innovatie in economie en samenleving > Creative Commons; informatiebeheer en -uitwisseling Nieuwe technologieën voor bouwinnovatie: > Nanotechnologie > Zelf herstellende materialen Nieuwe drivers voor bouwinnovatie: > Zonnestroom in de gebouwde omgeving > Infrastructuur en mobiliteit De discussie Booosting Futureprooof met nieuwe bestuursdelen en u als symposiumdeelnemer sluit de lezingencyclus af. Bestuur & secretariaat Booosting wensen u een inspirerende middag!

description

 

Transcript of Booosting 20 jaar vooruit! programmaboook 10 oktober 2008

Page 1: Booosting 20 jaar vooruit! programmaboook 10 oktober 2008

<01>

31 AUGUSTUS 1988 IS BOOOSTING OPGERICHT. VANDAAG,VRIJDAG 10 OKTOBER 2008 VIEREN WIJ DE 20e VERJAARDAG.HET SYMPOSIUM BOOOSTING 20 JAAR VOORUIT STAATGEHEEL IN HET TEKEN VAN DE TOEKOMST.

PROGRAMMAB000K

V00RUIT

10102008B000STING20JAAR

Wat bepaalt ons leven en werk én de bouwsector over twintig jaar hetmeest? Allerlei factoren zullen ons vakgebied beïnvloeden. Maar welkeontwikkelingen zijn dat en hoe kunnen wij daar als bouwpartners op anti-ciperen? Wat zijn de te nemen vervolgstappen op veranderingen die wij nuzien aankomen?

Een zestal specialisten verdeeld over drie blokken, geeft u kijk op de ont-wikkelingen binnen hun vakgebied. Nieuwe perspectieven voor bouwinnovatie:> De veranderende rol van innovatie in economie en samenleving> Creative Commons; informatiebeheer en -uitwisseling

Nieuwe technologieën voor bouwinnovatie:> Nanotechnologie > Zelf herstellende materialen Nieuwe drivers voor bouwinnovatie:> Zonnestroom in de gebouwde omgeving> Infrastructuur en mobiliteit

De discussie Booosting Futureprooof met nieuwe bestuursdelen en u als symposiumdeelnemer sluit de lezingencyclus af.

Bestuur & secretariaat Booosting wensen u een inspirerende middag!

Page 2: Booosting 20 jaar vooruit! programmaboook 10 oktober 2008

02<>

DAGVOORZITTER Harm BoomsmaMODERATOR Robert WinkelLOCATIE Scheepvaart- en Transportcollege RotterdamLUNCH 12:00 -13:00 (aangeven of u hiervan gebruik maakt)SYMPOSIUM 13:00 -19:00TOEGANG gratis voor aangeslotenen, studenten en persKOSTENBIJDRAGE € 75 pp (ex btw) voor niet-aangeslotenen

12:00 inlooplunch13:00 opening door Harm Boomsma, dagvoorzitter13:10 inleiding door Jouke Post

hoogleraar Bouwtechnisch Ontwerpen TU/e Bouwkunde

NIEUWE PERSPECTIEVEN VOOR BOUWINNOVATIE13:20 filmshooot13:25 ‘De veranderende rol van innovatie voor economie

en samenleving’Ruud Smits, hoogleraar Technologie en Innovatie, Universiteit Utrecht/Geowetenschappen

13:45 ‘Open Source en Creative Commons, nu ook voor architecten’Piet Vollaard, publicist/directeur Archined

14:05 Discussie o.l.v. moderator/architect Robert Winkel met aankomend voorzitter Atto Harsta, bouwinnovator

14:20 pauze

NIEUWE TECHNOLOGIEEN VOOR BOUWINNOVATIE14:40 filmshooot14:45 ‘Nanotechnology in Architecture’ (engelstalig)

Sylvia Leydecker, interieurarchitect te Keulen15:05 ‘Self-healing materials’

Sybrand vd Zwaag, hoogleraar Fundamentals of Aerospace Materials TUD Lucht- en Ruimtevaarttechniek

15:25 Discussie met aankomend vice-voorzitterMartin Smit, architect

15:40 pauze

NIEUWE DRIVERS VOOR BOUWINNOVATIE16:00 filmshooot16:05 ‘From consumer to producer. Solar energy innovations

in the built environment’Wim Sinke, stafmedewerker Zonne-energie Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN)

16:25 ‘The fast Lane’Jan Brouwer, voormalig Rijksadviseur Infrastructuur, architect, oprichter Booosting

16:45 Discussie met scheidend voorzitter Harm Boomsma, bouwinnovator

BOOOSTING FUTUREPROOOF17:00 Coming Soon Samen met de nieuwe bestuursleden

kijken wij 20 jaar vooruit17:30 Overdracht voorzitterschap

Afscheid van Harm Boomsma‘Van drivers naar doen’ door Atto Harsta

18:00 Feestelijke borrel tot 19:00

p r o g r a m m a

booosting PROGRAMMA BOOOSTING 20 JAAR VOORUIT

1010200820JAAR

..

Page 3: Booosting 20 jaar vooruit! programmaboook 10 oktober 2008

In deze voordracht wordt ingegaan op wat innovatie is. Dat innovatie nietiets is van de laatste decennia maar als het oudste beroep van de wereldbeschouwd kan worden en voor welke uitdagingen innovators zich nu en inde toekomst gesteld zien. Hiertoe wordt ingegaan op een aantal belangrijketrends waarmee innovators te maken krijgen en wordt verduidelijkt welkevragen en uitdagingen dit voor de toekomst oproept.

D E T R E N D S :> veranderingen in onze economische structuur> internationalisering/globalisering> opkomst van de netwerksamenleving> veranderingen in het wetenschapssyteem> van ICT naar biotechnologie en nanotechnologie

als drivers.

Ruud Smits, hoogleraar Technologie en Innovatie Universiteit Utrecht/Geowetenschappen >03

DE VERANDERENDE ROL VANINNOVATIE VOOR ECONOMIE

EN SAMENLEVING

>

DIT 4e LUSTRUM VINDT PLAATS IN DE LLOYDZAAL VAN HETSCHEEPVAART- EN TRANSPORT-COLLEGE TE ROTTERDAM. IN DE 20 METER VRIJ UITKRAGENDECONGRESRUIMTE OP ZESTIGMETER BOVEN HET MAAIVELD, METUITZICHT OP DE ROTTERDAMSEHAVEN. DE MEEST TOEPASSELIJKELOCATIE VOOR BOOOSTING 20 JAARVOORUIT (KIJKEN).

ONTWERP Neutelings Riedijk ArchitectenCONSTRUCTIEABT

booosting RUUD SMITS 13:25

Page 4: Booosting 20 jaar vooruit! programmaboook 10 oktober 2008

volledig oorspronkelijk werk te concipiëren. Bovendien is het beschermde‘kunstwerk’ pontificaal in de openbare ruimte geplaatst, is het uitdrukkelijkgemaakt voor het gebruik en zijn, anders dan vrijwel alle andere kunsten,aanpassingen in de tijd onvermijdelijk.

Het delen van kennis en ervaring zodat ongehinderd, snel en adequaat kanworden voortgewerkt naar verbeterde versies is het wezen van innovatie. Hetauteursrecht is daarop absoluut niet ingericht; het is een beschermingswet,geen deelwet. Vasthouden aan het auteursrecht is daarom een rem opvernieuwing en verbetering. En dat is iets dat een club Booosting ter hartezou moeten gaan. Gelukkig is er een uitweg uit deze situatie. In de nieuwecreatieve culturen (graffiti, hiphop, nieuwe media), met name in deinformatietechnologie en op het internet, zijn slimme oplossingen bedachtdie het delen van oorspronkelijk, creatief werk (tekst, beeld, muziek,software) reguleren en die daardoor in staat zijn razendsnel te innoveren. Detwee belangrijkste principes zijn; open source, het toestaan van wijziging /verbetering, mits deze vernieuwing opnieuw gedeeld wordt en creativecommons, een verfijnde en op de maat toegesneden regeling van kopieer-en gebruiksrecht die eveneens uitgaat van sharing, maar waarbij hetintellectueel eigendom niet wordt ontkend. Ofwel: niet ‘alle rechtenvoorbehouden’ maar ‘sommige rechten voorbehouden’.

Mijn bijdrage aan de 20-ste verjaardag van Booosting is een oproep om alsinnovatie-in-de-bouw-club uit het eigen kringetje te treden en het voortouwte nemen in het opzetten van een platform voor open source en creativecommons in de bouw en architectuur, inclusief een korte handleiding hoedat dan aan te pakken. Het wordt tijd dat Booosting de ware motor achterinnovatie - het delen - serieus gaat propageren enreguleren.

Piet Vollaard, publicist/directeur Archined

?www.iusmentis.com - www.creativecommons.nl

> 04<

Er heerst onder architecten een nogal krampachtige houding ten aanzienvan het auteursrecht. Die houding is niet alleen hopeloos negentiende-eeuws, het is ook nogal futiel. Zelden wordt een door een architectaangespannen rechtszaak over inbreuk op het auteursrecht bevredigendafgesloten en aan de tegenstrijdige uitspraken is geen touw vast te knopen. In principe beschermt de auteurswet tegen ge- en misbruik van een literairof artistiek werk, inclusief kopiëren en/of veranderen zonder toestemmingvan de oorspronkelijke maker. In alle kunsten is de uitoefening van deze wetproblematisch, maar zeker in de architectuur, waar het vak zo sterk isgebaseerd op en gebonden aan traditie en het voortbouwen op eerdere, dooranderen opgedane kennis en ervaring. Iedere architect pikt (op straat, uit detijdschriften, op lezingen en congressen) en geen architect is in staat een

OPEN SOURCE EN CREATIVE COMMONS

booosting PIET VOLLAARD 13:45

OPEN SOURCE EN CREATIVE COMMONS

NU OOK VOOR ARCHITECTEN

Page 5: Booosting 20 jaar vooruit! programmaboook 10 oktober 2008

Nanotechnology (NT) seems to be a trendy fashion inour days. In fact it is much more than that: it’s most likelyto be the key to an energy saving future, helping to saveand protect natural resources, altogether a sustainabletechnology.

But what is Nano? Nothing you can see at first sight, as the measures arequite small - more than this - ultrasmall. Scales from 1-100 nanometres,which means around a millionth part of a millimetre. Already 20 years ago single atoms have been manipulated and more than 20years ago headlines have popped up all over the world on the topic of newlydiscovered carbon-morphologies: Buckyballs and Nanotubes. Enthusiasmis all about because of their exciting prospects.

Today predicted market development in the field of NT is enormous, as itseems like every branch will be involved in the further or nearer future.Needless to say, regardless it’s function from tomato-ketchup to automotiveand buildings. Yesterday real materials were one thing, fake materials theother. Now and in future functional materials, custom-made to order,measure-made-materials are just perfect to become common standard. Not

any more out of a catalogue but designed to the specificneeds. The ultimate design-freedom, form and functionmore than ever - from huts to spaceships.

‘Nano’ as simple marketing-tool is regarded to be useful tosome firms, others in contrary don’t. It is still difficult to

point out, who e.g. which product is really into ‘Nano’ and who’s not. In anycase, real nano is all about new or improved function and use. Reducing useof natural resource and climate change, by reducing environmentalpollution - resulting in reduced costs - ecology is similar to economy.

Different functions of nanomaterials such as self-cleaning and temperature-regulating already exist to improve architectural-concepts. An overview aboutalready existing and on-site-usable functions is given to get an idea about thevast innovation-potential. Striking examples of realisedarchitecture incorporating their successful applicationfrom Europe to the Far East prove their power which isjust starting.

Sylvia Leydecker, interieurarchitect te Keulen 05<booosting SYLVIA LEYDECKER 14:45

NANOTECHNOLOGY IN ARCHITECTURE

>

Page 6: Booosting 20 jaar vooruit! programmaboook 10 oktober 2008

Hoewel materialen over het algemeen als passiefworden beschouwd is er ook een ontwikkeling inopkomst van actieve materialen. Materialen die actiefreageren op verstoringen uit hun omgeving. Dezezogenaamde Self Healing Materials hebben hetvermogen om zichzelf te repareren. Dit betekent nietaltijd dat ze persé sterker zijn, ze gaan alleen langermee doordat ze bij beschadigingen zichzelf herstellen.

Als we de menselijke huid vergelijken met een plasticboodschappentas dan is de laatste sterker en betertegen beschadigingen bestand. Echter een kleinescheur en het is met de boodschappentas gedaan. Demenselijke huid daarentegen weet zich over hetalgemeen bij beschadigingen bijna volledig te her-stellen. Het op een ander manier tegen materialen aankijken dan we tot nu toe deden is een voorwaarde omSelf Healing Materials te ontwikkelen en succesvol toe te passen.In de bouw worden deze materialen niet of nauwelijks toegepast terwijl erwel mogelijkheden voor zijn. In de wegenbouw bestaat al asfalt dat bijscheurvorming zichzelf dicht. Er zijn ontwikkelingen in beton waarbij de

booosting SYBRAND VAN DER ZWAAG 15:05

haarscheuren in het beton door het beton zelfworden gedicht. Het lijkt er op dat vooral bijde buitenhuid van het gebouw de potentievan Self Healing Materials het grootst is. Ditbetekent niet dat dit belemmerend zal gaanwerken op de keuze van de toe te passenmaterialen. In principe is bijna ieder materiaal‘self healend’ te maken.

Het succesvol ontwikkelen en toepassen vandeze materialen in de bouw vraagt om eennauwe samenwerking tussen niet alleenarchitecten, producenten en industrieel ont-werpers onderling, maar ook met anderdisciplines zoals materiaalkundigen, fysicien chemici.

Sybrand van der Zwaaghoogleraar Fundamentals of Aerospace Materials TUD Lucht- en Ruimtevaarttechniek

> 06<

SELF HEALING MATERIALS

Page 7: Booosting 20 jaar vooruit! programmaboook 10 oktober 2008

This presentation will give an overview of the state-of-the-art and expectedfuture developments in PV technology, applications, economics, policies andenvironmental aspects, with emphasis on applications in the builtenvironment.

Wim Sinke, stafmedewerker Zonne-energieEnergieonderzoek Centrum Nederland(ECN)Universiteit Utrecht, EU PhotovoltaicTechnology platform

>

It may be hard to imagine, but the built environment could one day be a netenergy producer instead of the big energy consumer it is now. Solar energyhas a huge potential, not just in sunbelt countries, but also in The Netherlands.It is the only source of sustainable energy that is readily available in largequantities everywhere. Moreover, solar energy systems can be integrated andtherefore offer the possibility of very efficient use of the scarce physicalspace in densely populated areas. It is the technology of choice and a keybuilding block for our future sustainable built environment. A well-knownstatement is that in the built environment we do not have an energyproblem, but a timing problem. In other words, in principle we cangenerate sufficient (sustainable) energy to cover demand, but supply anddemand do not occur at the same time.

Although the concept of an energy self-sufficient built environment (orbuilding) is not necessarily optimal from the perspective of the total (NL, EU,global) energy system, it clearly indicates a robust and necessary trend,i.e., to start making use of the energy available on the spot rather thanimporting everything through cables or pipelines. Here ‘energy’ refers to low-temperature heat for tap water and space heating and to electricity.

Photovoltaic conversion of solar energy (PV, or ‘solar electricity’) is aversatile technology that can be applied on buildings, but also on infra-structural objects such as sound barriers and dikes. If well designed andengineered, solar modules can be multi-purpose elements combiningpleasing aesthetics with building functionality and electricity generation. 07<booosting WIM SINKE 16:05

PH

OT

O C

OU

RT

ES

Y W

ÜR

TH

SO

LA

R (

DE

)

FROM CONSUMER TO PRODUCER. SOLAR ENERGY INNOVATIONS IN THEBUILT ENVIRONMENT

FROM CONSUMER TO PRODUCER. SOLAR ENERGY INNOVATIONS IN THEBUILT ENVIRONMENT

Page 8: Booosting 20 jaar vooruit! programmaboook 10 oktober 2008

component een grote rol spelen. De relatie tussen de virtuele en fysiekewereld dient verder te worden onderzocht. De stad is het vehikel van detoekomst waaraan zeer vele aspecten vastzitten. Eenuitdaging voor Booosting? Eerst was er de uitdaging vanhet huis, nu misschien van de stad.

Jan Brouwer, voormalig Rijksadviseur Infrastructuur,architect, oprichter Booosting

Om te spreken over infrastructuur is interessant, maar voorlopig is hetbegrip mobiliteit van groter belang. In onze netwerksamenleving is eveneensde virtuele mobiliteit van betekenis. Vooralsnog borduren we echter voort opde traditionele fysische actoren. Er is veel nieuws op het gebied van nieuwevoertuigen: van fiets tot vliegtuig. De auto zoals we hem nu kennen is nogsteeds het meest aangename middel van transport.

De stedenbouw heeft plotseling ontdekt dat er een grotere relatie ontstaattussen de infrastructuur en de ruimtelijke ontwikkeling. Nieuwe en vernieuwdestations bijvoorbeeld worden middelpunten zoals in de grote stedenAmsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Als je kijkt naar de resultaten van de Ateliers Randstad 2040, blijkt dat detoekomstige ruimtelijke opgave om een integrale benadering vraagt:verstedelijking, geologie en netwerken. We zullen een grotere synergie tussendeze aspecten moeten zien te bereiken.

Infrastructuur is tot nog toe een onderwerp waar Booosting zich nauwelijksmee bezig houdt, maar hier is veel te doen. Zoals het ontwikkelen vannieuwe knooppunten waarbij het programma, de techniek en de culturele

booosting JAN BROUWER 16:25THE FAST LANE

08

Page 9: Booosting 20 jaar vooruit! programmaboook 10 oktober 2008

Rutger van Santen zóu vandaag hetsymposium Booosting 20 jaar openenen ons een nog ruimere blik op hetleven in het jaar 2028 geven. Hij ishelaas verhinderd. Om de pijn wat teverzachten een kortingsbon van € 3,00op aanschaf van zijn boek ZelfdenkendePillen. U aangeboden door uitgeverijNw Amsterdam!

Veel leesplezier!

WETENSCHAPPER RUTGER VAN SANTEN, OUD-RECTOR VAN DE TU/E, DJANKHOE EN BRAM VERMEER HEBBEN UITEENLOPENDE VISIES OP DE INVLOEDVAN VERANDERENDE TECHNOLOGIEËN GEBUNDELD IN ‘THE THINKING PILL’.

De essentie van alle visies is de interactie tussen verschillende kennisgebie-den. Deze verzameling van visies past dan ook uitstekend in de visie vanBooosting. Bij elkaar in de keuken kijken, met elkaar komen tot ver-nieuwende oplossingen van aanvankelijk eenvoudige problemen. Nieuwetechnologieën zullen ons leven inderdaad veranderen.

Het boek is verdeeld over drie hoofdstukken: Communicatie, Duurzaamheiden Gezondheid. Enkele ontwikkelingen:> Software moet op een andere manier ontworpen worden. Het is nodig een

‘fout-tolerant’ design te maken. Een flexibele structuur moet de basis zijnvan een foutloos ontwerp. Het systeem zoekt zijn eigen weg.

> De ontwikkeling Intelligenter reizen is gebaseerd op de natuurkundigewetten waarbij gelijknamige elektrische ladingen elkaar altijd afstoten. Vlieg-tuigen draaien onafhankelijk van de mens een andere kant op als ze tedicht bij elkaar komen.

> Een andere doorbraak in de infrastructuur is te verwachten van decentra-lisatie in de chemische productie. Minifabrieken met kleinschaligeproductie waarin alles op elkaar is afgestemd. Geen bijproducten enzonder overschotten of energieverliezen.

> Nieuwe programmeringmethodes maken dat robot zich menselijk gedrageigen maken. De robot zal huishoudelijke taken gaan vervullen. De thuis-zorgrobot komt eraan! 09<>

booosting boookTHE THINKING PILLAND OTHER TECHNOLOGY THAT WILLCHANGE OUR LIVES

BONACTIE-NR 901-58049

TITEL Zelfdenkende pillenAUTEURS Rutger van Santen, Djan Khoe, Bram Vermeer ISBN 978 90 468 0358 55MEDIUM Booosting symposiumPRIJS € 15,95 KORTING € 3,00ACTIEPRIJS € 12,95 BEGINDATUM 14/10/2008 EINDDATUM 31/12/2008

Page 10: Booosting 20 jaar vooruit! programmaboook 10 oktober 2008

De bouw moet de komende twintig jaar een enorme verandering ondergaan.Als grootverbruiker van fossiele energie, als mega-afvalproducent en CO2 uit-stootkampioen moet zij zich omvormen tot een bedrijfstak die bouwwerkenen een gebouwde omgeving realiseert die in balans zijn met mens en natuur.

Mijn overtuiging is dat de mens in alle aspecten van het leven weer dichternaar de natuur gaat. In de afgelopen honderd jaar dwaalden we daarvan af.We geloofden dat de mens leidend is, onze technologie onoverwinnelijk enhet leven volledig maakbaar en kunstmatig. In ons dagelijks leven en insteeds meer vakgebieden ontdekken we nu dat de natuur ons meer kanbieden.

De intelligentie van twintig miljoen jaar evolutie kan en zal onze omgeving,onze gebouwen en de gebouwde omgeving verbeteren. Innovatie in denatuur staat overigens niet ter discussie, zij is continu. Een pleidooi voor natuurlijk ventileren, verlichten, koelen en verwarmen isal waarneembaar. Bouwen met zoveel mogelijk natuurlijke materialen zonderuitstoot van schadelijke emissies. Het moet 100% Cradle to Cradle, CO2-neutraal en zonder gebruik van eindige energiebronnen.

Booosting zal als platform voor koplopers in bouwinnovatie bouwkolom veelmeer dan twintig jaar geleden moeten bewijzen dat zij deze essentie begrijpt. Met alle Booosting aangeslotenen en bouwinnovatoren gebruiken wij dekomende twintig jaar om deze uitdagende omslag in de bouw naar meer‘nature inside’ te volbrengen. Aan de hand van toekomst scenario’s zullenconcrete veranderingen worden gestimuleerd en bewerkstelligd. Booostingmoet er voor zorgen dat de ideeën waarmee architectuur kan worden verrijkten waarmee de gebouwde omgeving kan worden verbeterd ook daadwerke-lijk worden gerealiseerd. Van drivers naar doen! Wordt vervolgd... Atto Harsta

booosting BESTUUR PER 10 10 08NIEUWE VOORZITTER

BOOOSTING IN 2028> MORE NATURE INSIDE

Page 11: Booosting 20 jaar vooruit! programmaboook 10 oktober 2008

voorzitter Atto Harsta Aldus Bouwinnovatie >> nieuwe functie <<

Vicevoorzitter Martin Smit Martin W Smit Architects >> nieuw lid <<

Penningmeester Berend Groeneveld Interdam Projects >> nieuw lid <<

Secretaris Karel Vollers TU Delft, faculteit Bouwkunde

Algemeen lid Esther Hebly Oskomera Gevelbouw

Algemeen lid Iwan van Bochove Ecofys >> nieuw lid <<

Algemeen lid Robert Winkel MEI architecten en stedenbouwers >> nieuw lid <<

Studentbestuurslid Jasper Moelker TUD Bouwkunde/Bout >> nieuw lid <<

booosting BESTUUR PER 10 10 08NIEUW BESTUUR

! BEREND GROENEVELD ! IWAN VAN BOCHOVE ! ROBERT WINKEL ! JASPER MOELKER n MARTIN SMIT

Page 12: Booosting 20 jaar vooruit! programmaboook 10 oktober 2008

Welke recente

ontwikkelingenhebben het

meest impactop

bouwinnovatie in de komende

20 jaar?

Hoe moet

Booosting hier de

komende 20 jaar

op in spelen volgens u

?

Na de zes lezingenBooosting 20 jaarvooruit en dediscussie BooostingFutureprooof kunt uuw antwoord op devragen:

10102008B000STING20JAAR V00RUIT

ook kwijt op:

[email protected]

booosting OPROEP!

12

Page 13: Booosting 20 jaar vooruit! programmaboook 10 oktober 2008

ADVIES- EN CONSTRUCTIEBUREAUS > ABT adviseurs inbouwtechniek- www.abt.eu > Aldus bouwinnovatie- www.aldus.nl > Arcadis-www.arcadis.nl > Boomsma Innovations- www.inno-experts.nl > CorsmitRaadgevend Ingenieursbureau- www.corsmit.nl > dgmr raadgevendeingenieurs- www.dgmr.nl > DHV Bouw en Industrie- www.dhv-bouw.nl> Ecofys- www.ecofys.nl > Façade Consulting & Engineering- www.facade.nl> GeNie Consult en Partners- www.genieconsult.nl > IBS Consultants-www.ibsconsultants.nl > InnoBuild- www.innobuild.nl > Interdam Projects-www.interdamprojects.com > MetzConsult- [email protected]> RGD, directie Advies en Architecten- www.vrom.nl/rijksgebouwendienst> Schoonderbeek & Partners Advies- www.spaede.nl > IngenieursbureauZonneveld- www.zonneveld.com > Els Zijlstra- www.materia.nl <

PRODUCTIE- EN BOUWBEDRIJVEN > Alcoa Architectuursystemen-www.alcoa.com > Bayards Aluminium Constructies- www.bayards.nl> BIK Bouwprodukten- www.bik-nl.com > BRS Staalwerken- www.brs.nl> Corus Bouw- www.corusbouw.nl > Doorwin- www.doorwin.nl> Eaton Holec Laagspanning- www.holec.com > van Geel Legrand-www.vangeellegrand.nl > Holonite- www.holonite.nl > Hunter DouglasConstruction Elements- www.luxalon.com > Limelight- www.limelight.nl > Mat Afbouw- www.matafbouw.nl > MBI- www.mbi.nl > De MeeuwOirschot- www.demeeuw.com/nl > Octatube Space Structures-www.octatube.nl > Oskomera- www.oskomera.com > Plastica Plaat-www.plastica.nl > Platinox Special Products- www.platinox.nl > Polyblock > Poly Products- www.polyproducts.nl > Rockwool- www.rockwool.nl> SAPA RC System- www.saparcsystem.com > Trespa International-www.trespa.com/nl > Ubbink Nederland- www.ubbink.nl > Vastbouw Oost-www.vastbouw.nl > Wagenbouw Accommodaties- www.wagenbouw.nl> ZNS Van Dam Geveltechniek- www.van-dam.nl > Zoontjens-www.zoontjens.nl <

ARCHITECTENBUREAUS > AA Architecten- www.aaarchitecten.nl> Archipel Ontwerpers- www.archipelontwerpers.nl > ArchitectenburoAgterberg- www.agterberg.net > AREA architecten- www.area-architekten.nl > Arconiko Architecten- www.arconiko.com> Atelier PRO- www.atelierpro.nl > Van der Breggen Bouw i.d.-www.vanderbreggenbouwid.nl. > Architectenbureau Boesten- van Vliet-www.architectuureninterieur.nl > Böhtlingk architectenbureau-www.bohtlingk.nl > Jan Brouwer > CEPEZED- www.cepezed.nl > EGMArchitecten- www.egm.nl > Henket en partners architecten- www.henket.nl> Marco Henssen Architecten- www.marcohenssen.nl > INBO-www.inbo.com > Martin W Smit Architects- www.mwsarchitects.com> MAS architectuur- www.masarchitectuur.nl > Mei Architecten enStedenbouwers- www.mei-arch.nl > Architecten Van Mourik-www.architectenvanmourik.nl > MoveYou- www.moveyou.nu > Piode-www.piode.nl > Jouke Post- www.xxarchitecten.nl > Royal HaskoningArchitecten- www.royalhaskoning.com > RPHS architecten- www.rphs.nl> Jan Timmers- www.jantimmersenco.nl > Verburg Hoogendijk Architecten-www.vharch.nl <

INDUSTRIEEL ONTWERPBUREAUS > Designers ‘N Associates | DNA-www.dna-dna.nl > Friso Kramer > Jaap Koning > Robin Hood Produkties-www.robinhoodprodukties.nl > Marcel Vroom- www.marcelvroom.nl <

BRANCHE-ORGANISATIES > Bouwen met Staal-www.bouwenmetstaal.nl > Cement&BetonCentrum-www.cementenbeton.nl > Centrum Hout-www.centrum-hout.nl > VMRG- www.vmrg.nl <

ONDERWIJS > TU Delft, vakgroep Bouwtechnologie-www.buildingtechnology.tudelft.nl > TU Eindhoven,faculteit Bouwkunde- www.bwk.tue.nl/ade < < <> 13

booosting PARTICIPANTEN

Page 14: Booosting 20 jaar vooruit! programmaboook 10 oktober 2008

Op 31 augustus 1988 is Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie opgericht vanuit een gecombineerd initiatief vanindustrie, industrieel ontwerpers en architecten. Booosting heeft zich als doel gesteld het proces van vernieuwing en verbetering inde bouw wezenlijk te versnellen; daarvoor wil zij ideeën en projecten op het gebied van Onderzoek, Ontwerp en Ontwikkeling initiëren

en faciliteren. Door haar structuur en de stimulerende en activerende initiatieven die zij ontplooit heeft Booosting een unieke positie binnen de bouw verworven. Aangeslotenenwordt de gelegenheid geboden om hun eigen bouwwereld te vergroten door ervaringen te delen, ideeën op te doen en banden aan te gaan met aanpalende disciplines.

booosting

>

GROOTHANDELSGEBOUW UNIT A7.006

BEZOEKADRES: STATIONSPLEIN 45 ROTTERDAM

POSTADRES: POSTBUS 386 3000 AJ ROTTERDAM

TELEFOON 010 2829 950 TELEFAX 010 2829 813

E-MAIL [email protected] SITE WWW.BOOOSTING.NL

booosting COLOFON booosting AGENDA

oooCONTACTPERSOON

Jolanda Steenhouwer BEREIKBAAR

maandag en donderdag 9.00-14.30 uur en dinsdag 9.00 - 17.30 uurREDACTIE

Jolanda Steenhouwer VORMGEVING

Patricia Brouwer DesignDRUK

Drukkerij Impressed

<<<

<14

ACTIVITEITEN 08/0920 01 09 NIEUWJAARSBORREL

Noteer alvast in de agenda en schrijf in via de antwoordkaart of [email protected] !

in de planning Architect en ProductontwikkelingArchitectenpresentatieCentraal Staal Corus IJmuidenProjectbezoek nieuw bestuurscentrum Rabobank UtrechtScheuten Glas

WWW.B000STING.NL

Page 15: Booosting 20 jaar vooruit! programmaboook 10 oktober 2008

booosting ACRONIEM

Boo

ostin

g

post

bus

386

300

0 A

J Rot

terd

amPOSTZEGEL

NAAM

BEDRIJF

ADRES

POSTCODE

WOONPLAATS

TELEFOON

E-MAIL

kom

t op

din

sdag

20

janu

ari 2

00

9 na

ar d

e B

ooos

ting

nieu

wja

aars

borr

elm

et

per

sone

n

Is g

eïnt

eres

seer

d in

een

lidm

aats

chap

bij

Boo

ostin

g en

ont

vang

t hi

erov

er g

raag

info

rmat

ie.

booosting

an

two

ord

ka

art

BEVORDEREN VAN

ONDERZOEK,

ONTWERP EN

ONTWIKKELING DOOR

SAMENWERKENDE

TEAMS M.B.T.

INDUSTRIELE

GEBOUW(ONDERDELEN)

Page 16: Booosting 20 jaar vooruit! programmaboook 10 oktober 2008

>16