Bok 2.0 Rikketp Magazine Creative Industries 2011/2012

26
RIK PAUWELS / CREATIVE INDUSTRIES / BOK 2.0 / RIKKETP ALS BRAND

description

BOK, Creative industries, InHolland,

Transcript of Bok 2.0 Rikketp Magazine Creative Industries 2011/2012

Page 1: Bok 2.0 Rikketp Magazine Creative Industries 2011/2012

RIK PAUWELS / CREATIVE INDUSTRIES / BOK 2.0 / RIKKETP ALS BRAND

Page 2: Bok 2.0 Rikketp Magazine Creative Industries 2011/2012

Las Vegas

Page 3: Bok 2.0 Rikketp Magazine Creative Industries 2011/2012

THIS WEEKLY SPECIAL

Persona Tim Wolters 4-7

Seminars 8-9

Gastcolleges 10-11

Communicatieplan 12-17

Crossmedia concept 18-19

Worth of Mouth actie 20-21

Infographic/Eigen Concept 22-23

Bijlage 24-25

Page 4: Bok 2.0 Rikketp Magazine Creative Industries 2011/2012
Page 5: Bok 2.0 Rikketp Magazine Creative Industries 2011/2012

Leeftijd: 23Woonplaats: ZaandamStatus: OngehuwdOpleiding: Media en Entertainmentmanage-mentWerk: Webshop muziekleraren

Tim Wolters is een spontane, leergierige en so-ciale jongeman. Qua interesses verschilt hij niet veel van zijn leeftijdsgenoten, een potje game, voetballen en uitgaan is Tim niet vies van. Hij is geen lid van een voetbalclub, hij doet dit alleen in recreatieve vorm. Thuis heeft hij een xbox waar hij spellen on-line speelt als: Call of Duty, Max Payne 3 en Resident Evil.

Waar Tim in verschilt met zijn leeftijdsgenoten, is zijn inzet voor het goede doel. Tim is vrijwil-liger bij stichting Stop Kindermisbruik en zet zich hier hard voor in.

Tim Wolters heeft een webshop waar hij di-ensten verkoopt. Verschillende muziekleraren staan op zijn site geregistreerd en alle winst die Tim hiermee boekt gaat naar stichting Stop Kindermisbruik. Eens per half jaar gaat Tim met de stichting naar buitenland om hulp te bieden aan de geredde meisjes. Hier speelt hij gitaar en zingt hij samen met de meisjes om even hun verdriet weg te nemen.

Aangenaam, Tim Wolters is de naam

Tim is geïnteresseerd in het vrouwelijk ge-slacht, maar is momenteel vrijgezel. Hij is vri-jgezel, omdat hij de juiste vrouw nog niet heeft ontmoet. One night stands komen niet of nau-welijks voor, hij wacht op de juiste vrouw en die komt vanzelf.

Tim is praktisch ingesteld. Kleding dient niet als identifiër. Zo koopt hij schoenen om op te lopen en hoe goedkoper de kleding hoe beter. Geld wordt alleen aan kleding besteed, omdat het moet. In plaats van een Ipod koopt Tim een mp3-player, deze is veel goedkoper en speelt ook muziek af.

Page 6: Bok 2.0 Rikketp Magazine Creative Industries 2011/2012

“I still operate from my bedroom....”

Page 7: Bok 2.0 Rikketp Magazine Creative Industries 2011/2012
Page 8: Bok 2.0 Rikketp Magazine Creative Industries 2011/2012

AdformatieAmsterdam - RAIDonderdag 16 juni 2012

“Het crossmediaal platform voor de marketingcommunicatie professional.”

Seminar 1Hans Kortig

Hans Kortig vertelde ons kort over verschillende stromen van marketing, 8 stromingen wel te verstaan. Deze zouden via de site van adformatie te downloaden zijn, welke tot op de dag van vandaag nog niet op de site staan. Hij probeerde duidelijk te maken dat je als bedrijf meerdere opties hebt om op te vallen dan ‘altijd de goedkoopste’ te zijn. Je kunt bijvoorbeeld voor luxe gaan om meer waarde aan je product toe te voegen.

Denk hierbija aan een Rolex, Rituals, Ferrari. Zo had je naast deze stroming de creatieve stroming. Hier ge-bruikte hij de voorbeelde: IKEA en Lego.

De helft van de seminar zijn vragen geweest uit het pub-liek. Voor ons was dit niet heel vernieuwend, aangezien we dit jaar de colleges waardetoevoeging hebben gehad.

Page 9: Bok 2.0 Rikketp Magazine Creative Industries 2011/2012

Seminar 2Hans Peter HarmsenManaging Director bij Oberon Interactive@HPHarmsen

“Van alle tabblads in Neder-land is 97% een Ipad, hier gaat de komende tijd verandering in komen.”

Na een korte introductie is duidelijk dat deze seminar over mobiele applicaties zal gaan. Mobiele applicaties worden tegenwoordig meer gebruikt om te winkelen dan het internet op een pc.

Er zijn 3 soorten marketing gerichte applicaties:

1. Branded appsDit kan zich in alle soorten uiten. Bijvoorbeeld in een spel vorm. Het is de bedoeling dat iedereen je ziet, zet overal je logo op en in. Een vorm van sponsoring is het (denk aan de voetbal shirts). Hij gooit nog even met de term ‘eyeballs’ en laat ons weten dat het beoordelen via CPM gaat.

2. Brand utilitieDit is bijvoorbeeld een fles opener van Heineken. Je geeft iets waar het merk affiniteit mee heeft, je geeft iets mee dat gerelateerd is aan jouw doelgroep. Het verdi-enmodel zit voornamelijk in de goodwill, top of mind. Er wordt meer naar CPL dan CPM gekeken.

3. Service AppsT-Mobile doet dit erg goed. Je ziet in een applicatie al-les met betrekking tot je abonnement (bundel, factuur, contract, etc.). Verdienmodel: besparen op je klanten-service, upcross selling op basis van persoonlijke aan-biedingen.

In totaal heb je drie verschillende besturingsystemen voor de smartphone: Blackberry, IOS en Android. Welke besturingssystemen gebruik je in Nederland en waarom? Dat zijn de IOS en de Android, deze zijn ongeveer 50/50 verdeeld. Door een van de twee te ge-bruiken laat je 50% van je doelgroep liggen. Bij de IOS zit de Ipad inbegrepen. Van alle tabblads in Nederland is 97% een Ipad, hier gaat de komende tijd verandering in komen.

Page 10: Bok 2.0 Rikketp Magazine Creative Industries 2011/2012

Vrouwen in de Media

Janneke van Heugten

Janneke van Heugten heeft het bedrijf ‘Vrouwen in de Media’ opgezet. Janneke heeft een sterke eigen mening en vindt dat vrou-wen meer in de media moeten. Ze ziet vrouwen graag bij shows als Pauw en Witteman en heeft daar-om een site gemaakt (vrouwenin-demedia.nl) waar vrouwen zich beschikbaar kunnen stellen.

Super connectors en Mass influencers

Bart te Riele

Bart te Riele is werkzaam bij het bedrijf: Ogilvy Amsterdam. Ti-jdens zijn werkcollege heeft hij ons de termen “super connectors” en “mass influencers” uitgelegd. Bij het bedrijf Ogilvy vervult hij de functie van een Creative director. Strategisch is hij erg creatief en als designer is zijn carriere mislukt.

Inside Facebook

bbc Mark ZuckerbergTijdens dit gastcollege krijgen we een filmpje voorgeschotel wat gaat over het ontstaan en het succes van Facebook. In deze documen-taire komt de oprichter en beden-ker van Facebook aan het woord:

Mark Zuckerberg.

Als eerst legt hij uit wat influenc-ers zijn. Dit zijn mensen die ertoe doen, die het verschil maken en invloed kunnen uitoefenen. Influ-encers zijn dus niet per definitie populaire mensen of mensen met veel volgers op twitter.

“Influence is specifiek en met focus”Een influencer is een VIP. Een VIP moet voldoen aan de volgende punten:

- Bereik- Zichtbaarheid- Credibility(- Overtuigend)

Tijdens ons gastcollege vertelt ze hoe ze vroeger was. Vroeger was ze erg bescheiden, trad ze niet op de voorgrond en ging ze mee met de rest. Daardoor viel ze niet op en werd ze niet herinneerd bij haar eerste indruk.

“Wil je opvallen? Heb een eigen mening, sta ergens voor en doe dit structureel.”Ze verteld hoe je journalisten moet benaderen, met lef en een verhaal dat nieuwswaardig is.

Als laatst verteld ze ons hoe je een interessant interview geeft, het antwoord gedeelte. Wees open, ee-rlijk en praat niet te veel met jar-gon.

Op 4 februari 2004 wordt Face-book (toen nog ‘The Facebook’) gelanceerd voor het grote publiek.

Hiervoor bestond The Facebook al, maar alleen voor universiteiten. Mark Zuckerberg zag hier een veel grotere uitvinding in en heeft op 4 februari 2004 besloten dit voor de hele wereld toegankelijk te maken.

Het groeit als een virus. In de-cember 2004 telt Facebook al een miljoen gebruikers en groeit nog steeds hard.

Het succes van Facebook verklaart Mark Zuckerberg als het feit dat de mens altijd ergens bij wilt hor-en. Ze willen doen alsof hun leven leuk is en dit delen met hun sociale milieu.

Page 11: Bok 2.0 Rikketp Magazine Creative Industries 2011/2012

Denken in je slaap

Nicoline Douwes IsemaTNicoline opent de presentatie met een onderzoek. Uit Engels onder-zoek is gebleken dat het niet uit-maakt hoe de woorden geschre-ven zijn, als de juiste letters in het woord staan in welke volgorde dan ook, zijn de meeste mensen in staat dit zonder problemen te lezen.

Hierna legt ze de 3 fases van sla-pen uit: vastleggen, uitwerken en toepassen.

Ze verteld hoe belangrijk het is om gedachten uit te wisselen en hoe dit gaat. Ook deze gaan in 3 stap-pen:

1. Luisteren + kijken2. Vragen stellen + kijken3. Teruggeven + actie.

Belangrijk bij het uitwisselen van gedachten is het vragen van zoge-heten ‘open vragen’. Dit zijn vragen waar meerdere antwoorden mo-gelijk zijn dan bijvoorbeeld alleen ja of nee.

Open vragen beginnen met de woorden: Hoe, waar, wat, wie, wanneer en welke.

TEDtalk

Erik JohanssonTErik krijgt op zijn 15e een foto-camera en is vanaf dat moment bezig met `impossible photogra-phy`. Hij is van mening dat foto-graferen niet meer is dan: “Op het juiste moment op de juiste plek.” Erik wilt met zijn “impossible photohraphy” foto’s maken die niet echt zijn, maar wel echt lijken.

Het meest belangrijke bij zijn werk is de planning. Voor een foto heeft hij ongeveer vier andere foto’s ge-combineerd tot een.

Gary Kovacs

“Watch the watchers”

Gary neemt het internet onder de loep en verbaast zich hoeveel uur per dag mensen hieraan besteden. Hij waarschuwt mensen voor ‘be-havior tracking’. Dit is een indus-trie die gegevens en gedrag van de internetters bijhoudt.

Er zijn weinig regels op dit ge-bied dus kunnen ze er vrijwel alles meedoen. Deze informatie en in-dustrie leveren samen 39 miljoen euro per jaar op.

Eigen mening

Bart te RieleEen man met een erg interessant beroep. Later zie ik mezelf graag als Creative Director. Vond hem wel wat zenuwachtig overkomen.

Janneke van HeugtenInteressant om iemand te ontmoe-ten die zich zo bezighoudt met het ‘vrouwenleven’. Naar mijn idee zijn mannen en vrouwen deze tijd redelijk gelijk, maar het bleek toch iets anders qua zakenleven.

Mark ZuckerbergTAls gastcollege heb ik liever een fysiek iemand aanwezig. Miss-chien ook, omdat ik de informa-tie van deze documentaire al wist. Het is wel erg interessant, maar een fysiek persoon inspireert mij meer.

Nicoline IsemaErg leuk gastcollege. Misschien niet de beste voor mij, aangezien ik al erg van uitslapen houd. Een leuke presentatie waar ik veel van geleerd heb.

Erik Johansson - TEDWow, geniaal! Van zijn portfolio word ik al helemaal enthousiast. Als hij uitlegt hoe hij dit doet, ben ik een en al oor!

Gary KovacsMisschien ben ik erg naief wat dattergaat, maar ik heb er niet veel moeite mee als er instanties zijn die bijhouden welk sites ik bezoek. Ik vind het erg ver gezocht en veel moeite om dit tegen te gaan...

Page 12: Bok 2.0 Rikketp Magazine Creative Industries 2011/2012

Eerste blog 2 likes & 6 reacties op Facebook3 whatsapp gesprekken63 pageviews op 21 mei 2012

Statistieken 526 Blog views7 whatsapp gesprekken2 whatsapp discussiegroepen 22 likes en 32 reacties12 nieuwe volgers @Rikketp

www.twitter.com/rikketp

www.pokernews.com/members/Rikketp

www.rikketp.blogspot.com

“Als je iemand voor het eerst verteld dat je pokert, word je toch meteen in een soort hokje geduwd: gokker, onverantwoordelijk, etc. Gelukkig beschik ik niet over de persoonlijkheid om mezelf te schamen voor wat ik doe. Ik ga verantwoordelijk met mijn geld om, mijn liefde/sociale leven en school prestaties lijden er niet onder.”

Creatieve communicatie

Personal Brand: Rikketp

Huisstijl: Minion Pro, Verdana, Strak&ProfessioneelKleuren: Blauw, wit/zwart, grijsKernwaarden: Professioneel, creatief, strak, betrouwbaar, open, creatief, strak, betrouwbaarKanalen: Twitter, Facebook, Blogspot, Whatsapp community

www.Facebook.com/rik.pauwels.9

Page 13: Bok 2.0 Rikketp Magazine Creative Industries 2011/2012

Huisstijl: Minion Pro, Verdana, Strak&ProfessioneelKleuren: Blauw, wit/zwart, grijsKernwaarden: Professioneel, creatief, strak, betrouwbaar, open, creatief, strak, betrouwbaarKanalen: Twitter, Facebook, Blogspot, Whatsapp community

Page 14: Bok 2.0 Rikketp Magazine Creative Industries 2011/2012
Page 15: Bok 2.0 Rikketp Magazine Creative Industries 2011/2012
Page 16: Bok 2.0 Rikketp Magazine Creative Industries 2011/2012

Een succesvoll crossmedia concept, zo doe je het“Crossmedia is vooral een begrip is dat duidt op de ve-randerende relaties tussen het publiek en de maker, de consument en producent, waarbij crossmedia een middel is om deze nieuwe relatievormen te bewerkstellingen. De speerpunten van crossmedia concepting zijn storytelling, co-creatie, usability, mediumspecificiteit en relevantie.

Het crossmedia concept onderscheiden wij tussen een transmediaal (autonome) concept en een geintegreerd (afhankelijk) concept. Beide conceptvormen hebben ver-schillende invloed op de wijze waarop je communiceert met het publiek. Het onderscheid is dan ook vooral rele-vant voor de gestelde doelen en doelgroepen en de manier waarop content over verschillende kanalen worden uit-gesmeerd.” (Daphne Dijkerman, 2009)

Een mooi voorbeeld van een geslaagd crossmediaal concept is de tv-hit “So you think you can dance”. De essentie van de tv-show is een goede danser vinden en deze de kans geven om groot te worden. Dansers door het hele land doen hier aan mee, hopend dat zij de beste zijn. Voor de live audities beginnen, kunnen zij filmpjes van zichzelf maken en deze opsturen. Op deze manier hoeven zij niet helemaal naar de plek zelf te komen zonder dat zij een kans maken om door te gaan. Tijdens de live audities word je of naar huis, of naar de volgende ronde, of naar bootcamp gestuurd. In bootcamp moet je jezelf bewijzen dat je goed genoeg bent en dit wordt bijgehouden via twitter. Via het kanaal #sytycd wordt er gestemd en gediscusseerd over wie er wel en niet door moeten volgens de kijkers.

Tijdens de kwartfinales en hoger kunnen mensen via de sms op hun favoriete danser stemmen. Degene met het minst aantal stemmen moet namelijk de show ver-laten. Wanneer de deelnemers niet dansen, hebben zij interactie met het publiek via twitter (Ipads). Op de in-ternet site van So you think you can dance zijn filmpjes terug te zien. Denk aan interviews, bloopers en de live dance acts.

Monster X goes crossmediaalVoor ons project hebben we een uitje bedacht voor het bedrijf monster events. Het uitje gaat over het vinden van ‘Monster X’. Als een soort rechercheur ga je achter Monster X aan om hem te terug te te brengen naar zijn geliefden. Het monster laat overal hints achter, waar-door je als deelnemer ongeveer weet waar je heen moet. Deze hints worden gegeven via

verschillende media. Zo worden tips via twitter, face-book en layer gegeven waar hij zich bevindt. In winkels staan TV’s waar hints opstaan waar Monster X zich kan bevinden (wat hij voor het laatst gedaan heeft).

Via een inlogcode kunnen zij op de site inloggen en kri-jgen zij het hoofdkwartier aan de lijn. Dit kan via een chat zijn in een internet café of in een telefooncel op straat.

Je kunt jezelf voordeel geven door van tevoren te face-book-en en twitteren over dit uitje. Bij elke 6 likes en elke 3 retweets krijg je een hint extra. “Door openbaar te maken dat Monster X gezocht wordt, is de kans groter dat iemand hem op straat ziet.”

Hey look, it’s me in Vegas!

Page 17: Bok 2.0 Rikketp Magazine Creative Industries 2011/2012

Van tevoren moet duidelijk zijn wat Monster X precies gedaan heeft en wat zijn motieven zijn (storytelling). Internet, bellen, sms, tv, chat en WOM wordt toegepast.

Storytelling“Storytelling, het vertellen van verhalen, als manage-menttechniek kent de laatste jaren een opleving. Het zijn immers niet alleen cijfers die spreken. Storytelling is een instrument waarmee verteld wordt waarom iets is gedaan. Ook al zijn de resultaten niet duidelijk te met-en, met een duidelijk verhaal kunnen de resultaten wel zichtbaar worden gemaakt.

Een goed verhaal kan ons op een andere wijze overtuigen van het maatschappelijk rendement van een investering. Storytelling is een term die we ook veel tegenkomen in de media- en communicatiewereld. Hier wordt storytell-ing vooral gebruikt om een boodschap over te brengen of voor de ‘branding’ van een product of organisatie.” (Cyriel Thomas, 2012)

In ons concept van Monster X zit ook storytelling. Door storytelling toe te voegen creer je meer waarde. Mensen kunnen zich meer identificeren met je product/dienst.

Ergens in een geheim laboratorium wordt geexperi-menteerd met verschillende soorten dieren DNA. Hieruit ontstaat Monster X. Na veel lijden en martelen weet het monster te ontsnappen en verstopt zich in een huis. Hier ontmoet hij een meisje dat bang is voor mon-sters en er ontstaat een mooie relatie tussen de twee. Op een dag hoort Monster X dat hij een moeder heeft en vertrekt zonder afscheid te nemen op zoek naar zijn moeder.

Het meisje komt erachter dat hij geen moeder heeft, maar dat dit een truc is van het laboratorium om hem te vinden en weer in gevangenschap te nemen. Tijdens de zoektocht naar Monster X heb je contact met het meisje die de groep helpt met de hints.

Hey look, it’s me in Vegas!

Page 18: Bok 2.0 Rikketp Magazine Creative Industries 2011/2012

Een succesvoll crossmedia concept, zo doe je het“Crossmedia is vooral een begrip is dat duidt op de ve-randerende relaties tussen het publiek en de maker, de consument en producent, waarbij crossmedia een middel is om deze nieuwe relatievormen te bewerkstellingen. De speerpunten van crossmedia concepting zijn storytelling, co-creatie, usability, mediumspecificiteit en relevantie.

Het crossmedia concept onderscheiden wij tussen een transmediaal (autonome) concept en een geintegreerd (afhankelijk) concept. Beide conceptvormen hebben ver-schillende invloed op de wijze waarop je communiceert met het publiek. Het onderscheid is dan ook vooral rele-vant voor de gestelde doelen en doelgroepen en de manier waarop content over verschillende kanalen worden uit-gesmeerd.” (Daphne Dijkerman, 2009)

Een mooi voorbeeld van een geslaagd crossmediaal concept is de tv-hit “So you think you can dance”. De essentie van de tv-show is een goede danser vinden en deze de kans geven om groot te worden. Dansers door het hele land doen hier aan mee, hopend dat zij de beste zijn. Voor de live audities beginnen, kunnen zij filmpjes van zichzelf maken en deze opsturen. Op deze manier hoeven zij niet helemaal naar de plek zelf te komen zonder dat zij een kans maken om door te gaan. Tijdens de live audities word je of naar huis, of naar de volgende ronde, of naar bootcamp gestuurd. In bootcamp moet je jezelf bewijzen dat je goed genoeg bent en dit wordt bijgehouden via twitter. Via het kanaal #sytycd wordt er gestemd en gediscusseerd over wie er wel en niet door moeten volgens de kijkers.

Tijdens de kwartfinales en hoger kunnen mensen via de sms op hun favoriete danser stemmen. Degene met het minst aantal stemmen moet namelijk de show ver-laten. Wanneer de deelnemers niet dansen, hebben zij interactie met het publiek via twitter (Ipads). Op de in-ternet site van So you think you can dance zijn filmpjes terug te zien. Denk aan interviews, bloopers en de live dance acts.

Monster X goes crossmediaalVoor ons project hebben we een uitje bedacht voor het bedrijf monster events. Het uitje gaat over het vinden van ‘Monster X’. Als een soort rechercheur ga je achter Monster X aan om hem te terug te te brengen naar zijn geliefden. Het monster laat overal hints achter, waar-door je als deelnemer ongeveer weet waar je heen moet. Deze hints worden gegeven via

verschillende media. Zo worden tips via twitter, face-book en layer gegeven waar hij zich bevindt. In winkels staan TV’s waar hints opstaan waar Monster X zich kan bevinden (wat hij voor het laatst gedaan heeft).

Via een inlogcode kunnen zij op de site inloggen en kri-jgen zij het hoofdkwartier aan de lijn. Dit kan via een chat zijn in een internet café of in een telefooncel op straat.

Je kunt jezelf voordeel geven door van tevoren te face-book-en en twitteren over dit uitje. Bij elke 6 likes en elke 3 retweets krijg je een hint extra. “Door openbaar te maken dat Monster X gezocht wordt, is de kans groter dat iemand hem op straat ziet.”

Page 19: Bok 2.0 Rikketp Magazine Creative Industries 2011/2012

Van tevoren moet duidelijk zijn wat Monster X precies gedaan heeft en wat zijn motieven zijn (storytelling). Internet, bellen, sms, tv, chat en WOM wordt toegepast.

Storytelling“Storytelling, het vertellen van verhalen, als manage-menttechniek kent de laatste jaren een opleving. Het zijn immers niet alleen cijfers die spreken. Storytelling is een instrument waarmee verteld wordt waarom iets is gedaan. Ook al zijn de resultaten niet duidelijk te met-en, met een duidelijk verhaal kunnen de resultaten wel zichtbaar worden gemaakt.

Een goed verhaal kan ons op een andere wijze overtuigen van het maatschappelijk rendement van een investering. Storytelling is een term die we ook veel tegenkomen in de media- en communicatiewereld. Hier wordt storytell-ing vooral gebruikt om een boodschap over te brengen of voor de ‘branding’ van een product of organisatie.” (Cyriel Thomas, 2012)

In ons concept van Monster X zit ook storytelling. Door storytelling toe te voegen creer je meer waarde. Mensen kunnen zich meer identificeren met je product/dienst.

Ergens in een geheim laboratorium wordt geexperi-menteerd met verschillende soorten dieren DNA. Hieruit ontstaat Monster X. Na veel lijden en martelen weet het monster te ontsnappen en verstopt zich in een huis. Hier ontmoet hij een meisje dat bang is voor mon-sters en er ontstaat een mooie relatie tussen de twee. Op een dag hoort Monster X dat hij een moeder heeft en vertrekt zonder afscheid te nemen op zoek naar zijn moeder.

Het meisje komt erachter dat hij geen moeder heeft, maar dat dit een truc is van het laboratorium om hem te vinden en weer in gevangenschap te nemen. Tijdens de zoektocht naar Monster X heb je contact met het meisje die de groep helpt met de hints.

Page 20: Bok 2.0 Rikketp Magazine Creative Industries 2011/2012

WOM-ActieWOM vindt plaats tussen consumenten, maar natuurlijk ook in de zakelijke wereld. Over zakelijke diensten en producten. Er zijn een aantal redenen waarom WoM zo’n ontzettend krachtig medium is:

1. Het is eerlijk. Degene van wie je een mening te horen krijgt heeft - als het goed is - niets te winnen met het verkondigen van die mening. En daarom is die persoon te vertrouwen.

2. Het bespaart de ontvanger tijd. Want je maakt heel veel (consumptie) keuzes of aankoopbeslissingen in je leven. En elke keer wil je het liefst zo zeker mogelijk zijn over een product. Of het iets voor jou is. Of het gaat doen wat je ervan verwacht. En gelukkig hebben onze vrienden, collega’s en kennissen zich verdeeld in ‘specialisten’. Zo schakel je voor elk onderwerp (restaurants, autos) een van je specialisten in. Die je helpt met een goede keuze. Doordat hij/zij al het voorbereidende onderzoek heeft gedaan. En jij bent op jouw beurt ook weer zo’n special-ist. Op jouw gebieden.

3. Het zorgt voor betere koopbeslissingen. Omdat de persoon die jou adviseert jou veel beter kent dan de ad-verteerder die probeert 16 miljoen mensen tegelijk aan te spreken en te overtuigen. (buzzer.nl, 2012)

De afgelopen periode heb ik met mijn projectgroep samengewerkt om een ludieke actie te bedenken voor naamsbekendheid bij WSSN.

Een WOM-Actie die ik bedacht heb, vindt plaats in Amsterdam (waar de doelgroep zich bevindt). Ver-schillende muren worden met graffiti bespoten met het design van een garage (een opslag). Na deze stap zal er al het een en ander rondgaan wat dit precies inhoud en zal de site wat hits genereren.

Een x aantal dagen/weken erna worden er vrachtwa-gens voor geplaatst. Alsof zij aan het lossen zijn. De vrachtwagens zijn volledig aangekleed in de kleuren van WSSN met #weetjijhetal? en ‘check it out on Face-book’.

De doelstelling is om een buzz te creeren via social me-dia. Degene die raadt waar de garages en vrachtwagens op slaan*, krijgt een half jaar gratis service van WSSN.

*De garages en vrachtwagens slaan natuurlijk op de dubbele betekenis van ‘opslag’. De vrachtwagens doen de logistiek, wat WSSN uit de handen van de webshop neemt.

Page 21: Bok 2.0 Rikketp Magazine Creative Industries 2011/2012

WOM-ActieVia Facebook heb ik mijn WOM-Actie getest. Op Facebook heb ik voornamelijk jongens en meiden tussen de 19-30 als vrienden, wat aansluit op de doelgroep.

Ik heb alleen het plaatje gepost, verder geen be-schrijving of hints. Na een aantal seconden rea-geerde de eerste al: “Ga je daar wonen Rik?”.

Helaas waren de reacties niet zo hoog als ik hoopte en kon ik hem niet testen zoals ik dat graag wilde. Ik had graag nog een foto met een vrachtwagen ervoor die aan het uitladen was, ik denk dat mensen dan nieuwsgieriger worden, omdat ze het herkennen van het eerste plaatje.

Met twee reacties en 1 like komt deze WOM-Actie niet goed uit de test. Als deze actie echt plaats zou vinden zou er een test bedacht moe-ten worden waarbij de tweede foto ook getest kan worden.

Page 22: Bok 2.0 Rikketp Magazine Creative Industries 2011/2012

Facebook - Bestaande kennissen op de hoogte brengen en up to date houden van mijn poker activiteiten. Bestaande contacten verbeteren en eventuele nieuwe aanmaken.

LinkedIn - Laten zien dat ik ermee bezig ben. Nieuwe contacten worden toegevoegd en kunnen later misschien gebruikt worden. In de pokerwereld kom je heel veel verschillende mensen tegen. Van bouwvakkers tot directeurs.

Twitter - Linken naar mijn blog en korte updates geven. Belangrijke avonden en handen worden gepost, maar ook de link naar mijn blog wordt getweet.

Pokernews - Een forum waar ik discusseer over mijn gespeelde handen. Was dit correct, had ik hem anders kunnen spelen waardoor ik minder verloor of meer zou winnen? Op dit forum wordt ook gelinkt naar mijn blog.

Blogspot - Hier heb ik updates over mijn pokeravonden. Hoe de sfeer was, hoe ik mij voelde, hoe de gespeelde handen zijn verlopen.

(Whatsapp) - Een niet bedoelde promotie tool. Deze kwam toevallig op de baan. Ik merkte dat er best veel reacties/discussie via de whatsapp ontstond en heb hierop ingespeeld door een discussie groep te starten via de whatsapp.

Page 23: Bok 2.0 Rikketp Magazine Creative Industries 2011/2012

Eigen conceptMijn eigen personal brand bestaat uit het verkopen van mezelf als Poker speler. Dit zal in grote lijnen via twee kanalen gaan: Digitaal en real life.

Digitaal zal ik via een crossmediaal concept mezelf zo goed mogelijk proberen neer te zetten in de markt. Ik zal een blog gaan schrijven welke ondersteunt wordt door facebook, twitter en de site pokernews. Op de site pok-ernews zal ik me actief opstellen. Daarmee bedoel ik dat ik veel in topics zal meediscusseren over onderwerpen en zelf topics zal openen over mijn spel.

Er bleek door een bepaald publiek (pokeraars) veel interesse in mijn handen en er werd veel over gepraat. Hi-erdoor zijn er twee discussiegroepen ontstaan op WhatsApp. Hier worden regelmatig lastige handen besproken door een groep van 4 en 6 man.

In real life probeer ik mezelf te zijn en me beste spel te spelen. Veel mensen weten wie ik ben en herkennen me. Aan de pokertafel zitten alle soorten mensen. Dit maakt het leuk en goed voor je netwerk. Zo ontmoet je managers van clubs en mensen met een eigen bedrijf. Deze voeg ik toe op LinkedIn, wie weet heb je er ooit nog wat aan.

Page 24: Bok 2.0 Rikketp Magazine Creative Industries 2011/2012
Page 25: Bok 2.0 Rikketp Magazine Creative Industries 2011/2012

Bronnenlijst

Plaatjes en andere bronnenwww.google.nlwww.sxc.huwww.flickr.comwww.9gag.comwww.hongkiat.com

Screenshot Photoshop Screenshot InDesign

Screenshot Photoshop

Becker, N. (2012). Marketingfacts. Retrieved from Marketingfacts: http://www.marketingfacts.nl/berichten/crossmedia_concepting

Belleghem, S. v. (2012). Frankwatching. Retrieved from Frankwatching: http://www.frankwatching.com/archive/2011/11/17/word-of-mouth-marketing-contentmarketing-fascinatie-infographic/

Dijkerma, D. (2009). Managementboek. Retrieved from Managementboek: http://www.manage-mentboek.nl/boek/9789059317956/basisboek-crossmedia-concepting-indira-reynaert

Thomas, C. (2012). Ezine stade-advies. Retrieved from Ezine stade-advies: http://www.ezine.stade-advies.nl/stadeadviesstadium_nl/76fa33edf65b0b20930a96a5e4b2a0b7.php

Page 26: Bok 2.0 Rikketp Magazine Creative Industries 2011/2012