BN/DeStem in Balans November 2009

24
balans ZORGKRANT VOOR BRABANT EN ZEELAND Najaar 2009 IN BALANS IS EEN COMMERCIËLE UITGAVE VAN DE ADVERTENTIEBEDRIJVEN VAN BN/DESTEM | PZC, BRABANTS DAGBLAD EN EINDHOVENS DAGBLAD, I.S.M. MET DE ZORGSECTOR. Licht is onmisbaar Preventie loont Kunstig oud Halfjaarlijkse special Met onder meer: Deep Brain Stimulation Plus: De Stelling Boeken en tips

description

BN/DeStem in Balans November 2009

Transcript of BN/DeStem in Balans November 2009

Page 1: BN/DeStem in Balans November 2009

balansZORGKRANT VOOR BRABANT EN ZEELAND

Najaar 2009

IN BALANS IS EEN COMMERCIËLE UITGAVE VAN DE ADVERTENTIEBEDRIJVEN VAN BN/DESTEM | PZC,BRABANTS DAGBLAD EN EINDHOVENS DAGBLAD, I.S.M. MET DE ZORGSECTOR.

Licht is onmisbaar Preventie loont Kunstig oud

Halfjaarlijksespecial

Met onder meer:Deep Brain Stimulation

Plus:De Stelling

Boeken en tips

Page 2: BN/DeStem in Balans November 2009

vóór inschakeling 3 minuten ná activering van

de Bemer3000 therapie

Tot 4 miljard haarvaten worden extra doorbloed.

Vaak een goede hulp bij chronische ziekten en tegen

griep en verkoudheid.

8 Minuten liggen of zitten op de Bemer-mat kan de doorbloeding tot in 4 miljard haarvaten verbeteren en dat met zuurstofrijker bloed. Als aanvulling op hetgeen uw arts u voorschrijft, een goede extra hulp voor het stimuleren van de „zelfgenezing“.Zeer goede resultaten bij klachten als energietekort, burn-out, altijd moe, gewrichten etc...

Heeft u gezondheidsklachten? Verbeter uw conditie met Bemer.Méér dan 1 miljoen mensen per dag hebben baat bij de Bemer voor diverse klachten.

Informatie:

bel svp. 0314-66 85 92 of mail: [email protected]

Een korte fi lm van de werking in het lichaam ziet u op

www.bemer3000.nl

Bemer Nederland bv.

Postbus 136,

7040 AC ´s Heerenberg

Bemer helpt niet alleen de doorbloeding te verbeteren en de bloedstroom te versnellen (belangrijk voor het afvoeren van de afvalstoffen), maar kan ook de werking van de witte bloedcellen activeren. Het is niet alléén het hart dat het bloed transporteert... ook het vasomotie-gebeuren. Dat is de pompbeweging van de vaten. Het Bemer-signaal is het enig bekende, dat ook de vasomotie stimuleert. Bemer3000 is in ca. 100 landen gepatenteerd.

In de Duits sprekende landen is de Bemer reeds lang bekend en wordt ook ingezet door ca. 6.000 artsen/therapeuten en 300 ziekenhuizen. Ook veel bekende sporters en sport-clubs willen niet meer zonder de Bemer. Vóór u besluit tot koop kunt u de Bemer 3 maanden uitproberen. De voorwaarden sturen wij u graag.

Enkele van de méér dan 1000 Bemer-gebruikers meldden ons spontaan:S.K. Mijn dochter heeft al MS vanaf 1997, ze is nu 34 jaar. Ik had haar al eens eerder de Bemer gegeven om te gebruiken, maar toen zag ze daar niets in. Nu heeft ze er zelf om gevraagd en ze is er goed van opgeknapt. Ze is actiever en meer uitgerust, ze kan niet meer zonder, ze neemt hem ook mee op vakantie. Op dit moment heeft ze ook geen medicijnen, ze spuit interferon. Ik hoop, dat het lang goed zal gaan.M.van E. Graag wil ik U of jullie mijn dank overbrengen t.o.v. mijn Bemer 3000. Vorig jaar kon ik geen 500 m lopen, boodschappen was een GROOT probleem, maar op 3 maanden na een jaar gebruik van de Bemer kan ik weer winkelen, wandelen en nog veel meer. De laatste jaren heel veel pijn, nu niets meer. Voor geen goud wil ik het nog missen.Drs Louis Wetzels (arts), Praktijken in Delden - Rosmalen - Bussum: Tot mijn stomme verbazing zag ik dat de mat bij meerdere hopeless cases verbazingwekkend goed aansloeg. Dit betrof met name patienten met rug-klachten, verkrampingen in de spieren, rheumatische klachten, fi bromyalgie, migraine, koude voeten, slecht genezende ulcera, hypertensie, spanningshoofdpijn, hyperventilatie, slaapstoornissen, gewrichtsklachten, claudicatieklachten. Het meest spectaculaire voorbeeld vond ik een patiente uit Den Bosch met fi bromyalgie, kortom spier en gewrichtsklachten, chronische vermoeidheid, depressie, slaapstoornissen, totaal geen energie. Deze vrouw zag ik in ongeveer 4 weken veranderen van een wrak in een vitale vrouw barstens vol energie en zonder lichamelijke klachten.Fam. Ten H. Tot mijn verrassing heeft een driemaandelijks bloedonderzoek (Diabetes Centrum Overvecht Utrecht) bij mij vandaag het beste resultaat opgeleverd (insuline enz.) van mijn toestand sinds enkele jaren.

Laatste onderzoek MS: Harvard-publicatie

www.liebertonline.com/doi/pdf/10.1089/acm.2008.0501

welzijn I zorg I kinderopvang I comfort

Dichtbij, persoonlijk en actief

de plus

van

surp

lus

Surplus: uw Brabantse aanbieder voor wonen, welzijn, zorg, comfortdiensten en kinderopvang.

Meer weten over onze mogelijkheden op het gebied van hulp bij het huishouden, zorg en dienstverlening aan huis of opname in een verzorgings- of verpleeghuis?Bezoek www.surpluszorg.nl of bel ons klantservicebureau op 0168 - 331826.

2Woensdag 11 november 2009

Page 3: BN/DeStem in Balans November 2009

foto Stock.XCHNG

Dat we een beetje gaan tobben en kwakkelen als dedagen korter worden is zo oud als de wereld. Nietvoor niets is het feest als het keerpunt is bereikt. Zon-der van een échte omslag te willen spreken, is wel dui-delijk dat deze In Balans een paar opbeurende ontwik-kelingen voor het voetlicht brengt.Letterlijk, als het gaat om de bevindingen van het on-derzoekteam dat zich bezig houdt met de invloed vanlicht op het welbevinden van de mens. Het kán natuur-lijk geen toeval zijn dat het nieuws in dit geval uit déLichtstad komt, en wel van de Light & Health Re-search Foundation SOLG van de Eindhoven Universityof Technology. En hele mond vol, inderdaad. Maarvoor de mensen die ervoor gevoelig zijn meer daneen ‘lichtpuntje’.Ook op andere terreinen is er onmiskenbaar vooruit-gang. Zonder andere veelbelovende sectoren tekortte willen doen, pik ik er een paar uit. Neem bijvoor-beeld de lang uitzichtsloze positie van Parkinsonpa-tiënten.Door nieuwe inzichten (lees: nieuwe technieken)gloort er hoop. De ontwikkeling die we belichtenheet Deep Brain Stiumulation (DBS). Logischerwijs isiedereen huiverig om aan z’n brein te laten sleutelen.Het vooruitzicht er draadjes in aan te laten brengendie via pulsjes ‘bijsturing’ verrichten klinkt zonder debenodigde toelichting misschien ronduit gruwelijk. Entoch mag het resultaat er zijn. De verbeteringen inhet dagelijks leven zijn voor patiënten die DBS heb-ben soms wonderbaarlijk.Om een stevige overstap te maken: een botbreuk isiets dat we gemakshalve snel met de winter associe-

ren. En het zijn niet alleen ouderen die over gladdestoepjes uitglijden; denk maar aan de wintersportersdie terugkeren met gipsvluchten.Iets breken is per definitie vervelend. Zo bezien is heteen plus als de gipsmeester van zo’n negatieve erva-ring iets weet te maken dat de patiënt als ‘klantvrien-delijk’ waardeert. We hebben het uit de eerste handmogen optekenen.Tot slot iets over de levensavond, altijd een beladenonderwerp. Veel senioren beklagen zich -terecht-

over de manier waarop hun dagelijks leven verandertals ze niet langer zelfstandig kunnen wonen. Alsofeen acute hulpvraag per definitie een breuk met ie-mands verleden móet betekenen...In het Rosa Spier Huis wordt dag in dag uit aange-toond dat het niet zo hoeft te verlopen. In dit verzor-ginghuis voor mensen met een ‘artistiek verleden’wordt een respectvolle en passende omgeving voorde oude dag gecreëerd. Dat betekent dat er ook ophoge leeftijd nog ruimte is voor kunst, creativiteit enexpressie. In een sfeer die duidelijk afgestemd is opde doelgroep. Gelukkig zijn er meer en meer instellin-gen die dergelijke gedachten huldigen.

Wat betekent hetvoor u?

In Balans is een commerciëleuitgave van de advertentiebedrijven vanBN/DeStem | PZC, Brabants Dagblad enEindhovens Dagblad, in samenwerkingmet de zorgsector. Deze special ver-schijnt als bijlage bij de genoemde dag-bladen.

Wilt u adverteren in de volgendebijlage? Neem dan contact op met:Danny van Berkel076-531 22 [email protected]

Vormgeving:Evelyne van Dalen

Productcoördinatie:Bjorn KammanHerbert Kats

We leven in wintertijd en de dagen worden donkerder. Meestal ook

het moment dat het aantal ziekten en kwaaltjes nadrukkelijker voelbaar

wordt. Toch zijn er uit de gezondheidszorg wat opmerkelijk positieve

berichten op te tekenen.

door Herbert Kats

INHOUD

COLOFON

‘Er gloort hoop op

een aantal terreinen’

In dit nummer:

Belang van licht

Het werkveld

Rosa Spier Huis

DBS helpt

Tips en boeken

De gipsmeester

De Stelling

Dag uit het leven

Gezond eten

Hart voor hart

Klant denkt mee

Kijk ook op:www.bndestem.nl/inbalans

Introductie

5

7

9

11

13

15

16

17

19

21

23

Woensdag 11 november 2009balans

Page 4: BN/DeStem in Balans November 2009

SOVAK ondersteunt mensen

met een verstandelijke handicap.

Meer dan duizend medewerkers

en vrijwilligers werken op

verschillende locaties in het

westen van Noord-Brabant en het

Land van Heusden en Altena. We

zijn een kleinschalige organisatie

waar het draait om mensen, dus

ook om jou! Kies jij voor kansen?

Dan kies je voor SOVAK.

Ben jij net zo kleurrijk als je nieuwe ‘chefs’?

Vrijwilligers gezocht!

Gezellige, trouwe vrijwilligers die met ons willen fietsen, spelletjes doen of willen klussen in onze woningen. Heb je nog wat uurtjes over

en wil je ons leven net dat beetje extra geven? Dan ben jij onze kanjer!

We zijn benieuwd wanneer we jou mogen ontmoeten.

“…dankbaarheid, vertrouwen, puurheid, aanhankelijkheid en spontaniteit: De bewoners van SOVAK hebben mijn leven verrijkt. Zij maken deel uit van mijn bestaan en ik van die van hun.”

Medewerkers gezocht!

Wij willen graag zoveel mogelijk onze eigen levens inrichten en keuzes

maken. Dus noem het begeleiden, zorgen of ondersteunen… Waar het

ons om gaat is dat je ons met respect behandeld en in onze waarde

laat. Ben je zo professioneel en betrokken? Kom dan bij ons werken.

Samen met jou kunnen wij de hele wereld aan...

“Ik ben blij met de stap naar SOVAK . Ik kan mijn ei kwijt en er is ruimte voor persoonlijke groei. Dat voelt goed.”

Meer informatie?

Voor meer informatie over (vrijwilligers)

werk kun je bellen naar 076-5937800 of

een e-mail sturen naar [email protected].

Kijk voor vacatures ook eens

op www.sovak.nl

Careyn Thuiszorg BredaPostbus 3101 4800 DC Bredawww.careyn.nl

Careyn maakt het leven makkelijker!

Persoonlijke zorg voor úPersoonlijke zorg, ondersteuning in de huishouding, gezond-heidsadviezen en aantrekkelijke geprijsde welzijnsproducten en cursussen. Careyn levert het allemaal. Thuis of in de wijk. In elk geval altijd dichtbij en zoals u het wilt. Onze teams staan 24 uur per dag, 7 dagen per week voor u klaar.

Vragen? Bel met Careyn Thuiszorg Breda 076 - 526 57 00

Thuiszorg Breda

Werken met mensen met een verstandelijke beperkingASVZ is een organisatie voor zorg- en dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking. We beschikken op tientallen locaties in meerdere regio’s over een diversiteit aan woonvormen, van meer tot minder beschut en een grote variëteit aan dagactiviteiten.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

www.asvz.nl

Kijk voor actuele vacatures en meer informatie op onze site

ASVZ is aangesloten bij

Postbus 1213360 AC Sliedrechtt 0184 491200 www.asvz.nl

4Woensdag 11 november 2009

Page 5: BN/DeStem in Balans November 2009

Woensdag 11 november 2009balans

Lichttherapie wordt ook ingezet bij andere slaap-waakstoor-nissen zoals jetlag. Daarnaast is inmiddels bewezen dat de-menterende ouderen, wiens biologische klok vaak in de waris, gebaat zijn bij lichttherapie. Deze slaap-waakstoornisblijkt drastisch af te nemen door de omgeving van de oude-ren overdag extreem licht te maken en ‘s nachts juist ergdonker. Met extreem licht bedoelen ze bij SOLG niet hetplaatsen van een paar grote bouwlampen op de oudjes. Hetmoet verantwoord licht zijn, vooral niet hinderlijk maar alsofze buiten zijn. In verpleegtehuizen begint men de voordelenervan in te zien. De grootste uitdaging van SOLG op dit mo-ment is het zoeken naar de toepasbaarheid thuis. Daarmeezou opname in een verpleegtehuis kunnen worden uitge-steld.

Zonder licht geen leven. Het licht maakt dat we kun-nen zien en energie hebben, we krijgen er vitamineD uit en warmte. Zo kun je nog wel een tijdje door-gaan, maar voor dit verhaal is het vooral van belangdat licht zorgt voor een slaap-waakritme. Tot vooreen driehonderd jaar geleden ging alles goed. Men-sen werden wakker bij het krieken van de dag en gin-gen met de kippen op stok. De natuur regelde hetuitstekend. In de winter was er minder licht en het rit-me werd trager. Ook de bloeddruk zakte en zelfs demenstruatie bij vrouwen bleef uit. De natuur rustteuit en wij rustten mee. Sinds we kunstlicht hebben,volgen we steeds minder de natuur. Het resultaat:winterdepressies en de winterblues. Omdat we, hoe-veel of hoe weinig licht er ook is, altijd 100% moetenpresteren.

OpknappenVolgens Toine Schoutens, directeur van de StichtingOnderzoek Licht en Gezondheid (SOLG), lijdt slechtsdrie procent van de bevolking aan een winterdepres-sie terwijl elf procent de winterblues kent. ,,Beidenkenmerken zich door te veel slapen, te veel eten, ver-moeidheid en prikkelbaarheid. Maar bij de echte de-pressie komt ook het lege, gevoelloze en sombereom de hoek kijken. Aan de andere kant heeft eenwinterdepressie weer andere kenmerken dan een‘gewone’ depressie. Daarbij gaat het juist vaak omminder slapen en minder eten.’’ De oorzaak van eenwinterdepressie lijkt makkelijk omdat de bestrijdingmakkelijk is. Zet een patiënt gedurende een week ie-dere dag tussen een half uur en twee uur voor eenspeciale lamp en hij of zij knapt op. Als licht het pro-bleem kan oplossen, dan zal gebrek aan licht tochwel de oorzaak zijn, nietwaar? ,,Dat is wel zo, maarwat de precieze invloed van dat licht is, weten wenog niet. Waarschijnlijk zijn het onze klokgenen. Ja,zo heten ze echt, de genen die de ritmische proces-sen in ons lichaam aansturen.’’

KlaarwakkerHoe werkt het precies met die lamp? Je gaat er voor

zitten, maar de ontvanger van het licht waar alles omdraait, is je netvlies. Het netvlies is zenuwweefselmet het meest directe contact met de buitenwereld.Het geeft licht en donker door aan je biologischeklok en die schrijft al dan niet slaap voor. Is het don-ker, dan is je reactievermogen minder, maar ook deconcentratie en de alertheid. Bij de overgang vandonker naar licht kan, voor mensen die moeite heb-ben met opstaan in de winter, een lichtwekker uit-komst bieden. Een half uur voordat je op moetstaan, geeft de wekker steeds meer licht af. Je bijnie-ren maken cortisol aan, een stofje dat voor energiezorgt. Na een half uur ben je klaarwakker en klaarom aan je dag te beginnen.Oké, voor wintersukkelaars als ik gloort er dus voloplicht aan de horizon. Met een lichtwekker spring ikenergiek uit mijn bed, met een lichttherapielampgaat de blues aan mijn deur voorbij. Maar er is tochnog een oplossing als je lijdt aan gebrek aan licht?,,Ja inderdaad’’, beaamt Schoutens. ,,Net zo effec-tief maar wel een stuk duurder.’’ Dat kan wel zijn,maar volgende week vlieg ik toch echt voor tien da-gen naar een warm eiland. Met volop zonlicht!!

Voor meer informatie of het aanschaffen van een lamp:www.solg.nlwww.philips.nlwww.davita.nlwww.etaplighting.nl

Vraag altijd advies aan een deskundig leverancier. Er is veel kafonder het koren. Belangrijke tips zijn:

- Uit de lamp moet minstens 10.000 lux komen op een afstandvan 25 tot 30 centimeter;- Kijk of de lamp is voorzien van een MDD, een Medical DeviceDirective, het bewijs dat de lamp voldoet aan medische eisen.Zo mag er bijvoorbeeld geen UV in zitten.

Sinds we kunstlicht hebben

volgen we minder de natuur

Wie mij kent, weet dat ik in november niet te genieten ben. Dan

zie ik op tegen de winter. Toch zeg ik nooit meer dat ik een

winterdepressie heb. Hooguit onderga ik de winterblues. Twee

verschillende gemoedstoestanden met één gemene deler. Ze

verdwijnen weer als de zomer in aantocht is en de mensen die

eraan lijden knappen meestal behoorlijk op van lichttherapie.

Door Ina Kuik

foto’s Stock XCHNG/Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid

Lamp aanschaffen?

Licht in de duisternis

Ook tegen jetlag

Therapie tegen winterdepressie

Page 6: BN/DeStem in Balans November 2009

Avoord Zorg & Wonen. ZoAls u het Wenst.

Eigentijdse woonzorgcomplexen waar de cliënt centraal staat. Keuze-

vrijheid, zelfstandigheid en privacy. In de seniorenappartementen en

woongroepen van Avoord Zorg & Wonen in Etten-Leur, Rijsbergen

en Zundert zijn de zorg- en dienstverlening afgestemd op de wensen

van de cliënten; er zijn dan ook tal van voorzieningen als een Grand

Café, winkel, kapel en kapsalon te vinden. Er zijn luxe appartementen

van ongeveer 80 m2 en kleinschalige huiselijke woongroepen waar

de cliënten allemaal een eigen kamer hebben. Avoord Aanhuis biedt

ouderen thuiszorg en een scala aan diensten zoals maaltijdbezorging.

Avoord Zorg & WonenZoals u het wenst.

Dat ben je bij ons aan het juiste adres. Avoord is namelijk voortdurend

op zoek naar enthousiaste mensen om ons team te komen versterken.

Heb je de opleiding Verzorgenden niveau 3 of wil je gewoon graag

werken in een innovatieve organisatie waarbinnen eigen initiatief

en creatief meedenken zeer op prijs worden gesteld, dan ligt er hier

wellicht een uitdagende baan of studie op je te wachten. Heb je

interesse en wil je meer weten over onze mogelijkheden

of vrijwilligerswerk? Kijk dan op www.avoord.nl

Meer weten?

Bel gratisCliënten service Bureau0800 220 0 220opwerkdagen van09.00 tot 17.00 uur

Een leuke baan in de zorg?

het AnBArg Seniorenappartementen en woongroepen in Etten-Leur.

KloostergAArd Seniorenappartementen in Etten-Leur.

Kloosterhof Verpleeghuis en verzorgingshuis in Etten-Leur.

Contrefort Woongroepen in Etten-Leur (Gereed 2010).

rijserf Seniorenappartementen en woongroepen in Rijsbergen.

de WillAert Seniorenappartementen en woongroepen in Zundert.

Woonzorgcomplexen in Etten-Leur, Zundert en Rijsbergen

WWW.Avoord.nl

1 2 3 4 5 6

1

2

3

4

5

6

S t i c h t i n g E l i s a b e t h

Onze Stichting is volop in beweging en ontwikkeling waarbij de cliënt centraal staat. Onze slogan is:“een zo goed mogelijk bestaan voor zoveel mogelijk mensen”.

Stichting Elisabeth in Breda biedt aan oudere personen verpleeghuis- en verzorgingshuis-gerelateerde zorg. Dit gebeurt op zes locaties:Zorg- en behandelcentrum Elisabeth en de zorgcentra Westerwiek,Vuchterhage, Overakker, De Donk en Zorg Thuis.

Uitgebreide informatie staat op onze website

www.elisabethbreda.nl

Op zoek naar werk? Heb je interesse en wil je jezelf verder ontwikkelen bezoek dan onze website www.elisabethbreda.nl Klik op “werken bij Stichting Elisabeth”,“Vacatures”. Daar vind je meer informatie over de functies.

Heb je vragen? Bel de afdeling human resource. Deze afdeling is te bereiken op telefoonnummer 076-5276102.Schriftelijke reacties kun je zenden naar Stichting Elisabeth,afdeling HR, Postbus 90103, 4800 RA Breda.Solliciteren via de mail kan ook naar:[email protected]

Legt u bij het horen van de naam MediPlus

nog steeds de link met oud en ziek?

Denkt u enkel aan het huren of kopen van

rollators, scootmobielen, toilet- en bedverhogers?

MediPlus biedt meer dan dat! In onze showroom

vindt u een ongekend assortiment op het gebied

van “welzijn en comfort” voor een ieder in de

leeftijd van 0 tot 100 jaar.

Of het nu gaat om alledaagse hulpmiddelen,

braces, sportverzorgingsproducten, aanmeten

van therapeutische elastische kousen, borstkolven,

bloeddrukmeters, lichttherapielampen of

hoogwaardige matrassen:

Mediplus heeft het.

Kom eens vrijblijvend oriënteren!

Wij staan graag voor

u klaar met des-

kundig en eerlijk

advies en een

ongekende

range aan

producten.

6Woensdag 11 november 2009

Page 7: BN/DeStem in Balans November 2009

Woensdag 11 november 2009balans

Samenwerking Avans Hogeschool en instellingenNaam: Coen KoopmanLeeftijd: 45 jaarWerkzaam bij: Raad voor de KinderbeschermingMidden- en West-BrabantBijzonderheid: koos voor ‘Opleiden voor gedwongen ka-der’, een samenwerking tussen Avans Hogeschool en in-stellingen

Coen is sinds september 2008 raadsonderzoeker in oplei-ding bij de Raad voor de Kinderbescherming. Hij werktvoornamelijk op de afdeling Straf, waar jongeren onder-zocht worden die met politie en justitie in aanraking ko-men. „Hiervoor werkte ik zeven jaar bij een crisisopvangvoor jongeren in Bergen op Zoom. Ik was niet bewust opzoek naar ander werk, al keek ik wel naar advertenties inde zaterdagkrant, misschien stond er ‘iets leuks’ bij?”In 2008 las Coen de advertentie over ‘Opleiden voor ge-dwongen kader’ van Avans Hogeschool, samen met instel-lingen. „Er stond dat instellingen, waaronder de Raadvoor de Kinderbescherming, mensen zochten die eenhbo-opleiding wilden doen in combinatie met werken inéén van de instellingen. Dit opleidingstraject kwam voortuit de groeiende vraag naar gekwalificeerd personeel enmoeilijk vervulbare vacatures. Ik was vanuit mijn baan metjongeren bekend met de Raad en het leek me erg leukom er te werken. Dus reageerde ik op de advertentie.”Coen ging de verkorte hbo-deeltijdopleiding Maatschap-pelijk Werk en Dienstverlening van Avans Hogeschool vol-gen. „Het eerste jaar is achter de rug en onlangs ontvingik mijn propedeuse. Dit diploma is een voorwaarde voorverlenging van mijn jaarcontract bij de Raad. Ik heb nueen contract voor twee jaar dat stilzwijgend verlengdwordt naar onbepaalde tijd, op voorwaarde dat ik overtwee jaar mijn diploma behaal. Werken en studeren is eengoede keuze geweest. Ik doe het met heel veel plezier.”

Werkervaring naast studieNaam: Lemia ElhaddoutiLeeftijd: 25 jaarStudeert aan: Avans Hogeschool Breda, MaatschappelijkWerk en DienstverleningBijzonderheid: koos voor ervaring opdoen in het bedrijfs-leven

Lemia zit in het vierde en laatste jaar van de hbo-oplei-ding Social Work bij Avans Hogeschool, richting Maat-schappelijk Werk en Dienstverlening. Ze heeft al meerde-re banen aangeboden gekregen, terwijl ze haar diplomanog moet halen.„Ik kan dus zeggen dat ik zo goed als zeker een baanga-rantie heb na mijn opleiding. Maar dat is mij niet aan ko-men waaien, ik moet er hard voor werken. De studie is pit-tig en er ook nog eens bij werken, dat betekent dat ik nau-welijks een privéleven heb.”Werken en studeren is een bewuste keuze van Lemia. Zeziet namelijk veel jonge collega’s tegen de bekende sollici-tatieproblemen aanlopen.„Instellingen vragen meestal om de juiste diploma’s incombinatie met ruime werkervaring. Dat kunnen jongemensen niet bieden. Daar staat tegenover dat men in dezorgsector staat te springen om deskundigen. Daar zoueen haalbare constructie voor moeten komen.”Lemia legt uit dat het bedrijfsleven daar wél goed op inspeelt. Ze doelt op senior- en juniorfuncties.„Jonge mensen krijgen de kans om ervaring op te doenen zich te ontwikkelen op hun vakgebied. Gelukkig zie jedeze werkwijze steeds vaker in andere sectoren opkomenen ik hoop dat de Zorg hier ook actiever voor gaat kie-zen.”

TraineeshipNaam: Inge van GammerenLeeftijd: 32 jaarWerkzaam bij: Jeroen Boschziekenhuis, afdelingNefrologieBijzonderheid: koos voor traineeship, een traject voor pasafgestudeerde mbo- en hbo-verpleegkundigen

Inge is getrouwd en heeft drie kinderen. „De zwanger-schap van onze eerste dochter kwam tijdens mijn derdestudiejaar woninginrichting. De studie bracht mij niet devoldoening waar ik naar op zoek was en de stap om testoppen was snel gemaakt. Wel ben ik nog een aantal jaarwerkzaam gebleven in de interieurbranche. Met in het ach-terhoofd ooit een nieuwe studie op te pakken.”Toen haar tweede dochter bijna twee werd schreef Ingezich in voor de studie hbo-verpleegkunde.„Na 4,5 jaar studeren naast mijn gezin, ben ik hoogzwan-ger van ons derde kind afgestudeerd. Het is een periodevan ontzettend doorbijten geweest. Met steun van mijnman en familie heb ik het gered!”Trots, en met het felbegeerde diploma op zak solliciteer-de Inge vorig jaar zomer in het Jeroen Boschziekenhuis inDen Bosch.„Daar werd ik meteen aangenomen en mocht ik startenmet een traineeship. Er werd rekening gehouden metmijn wens de baan te kunnen combineren met mijn gezins-situatie. Mij is alle kans gegeven om me op die manier tekunnen ontplooien tot een beginnend verpleegkundigemet ervaring! Ik heb cursussen gevolgd en ben extra bege-leid en heb dat eerste jaar positief af kunnen sluiten. Nuben ik aangenomen op de afdeling Nefrologie en werk ikals verpleegkundige, de mooiste baan van de wereld!”

Kies je voor een vakopleiding in de zorgsector, dan wil je graag weten of er ook werk voor je is. Drie

mensen die werkzaam zijn in Zeeuwse zorginstellingen vertellen hoe zij, tijdens hun studie,

investeerden in baangarantie.

Door Joyce Muilenburg

‘Wens om baan tecombineren met gezin’

Zorg met zekerheid

‘Werken en studerenis een goede keuze’

‘Ik heb zo goed alszeker baangarantie’

Portretten van kansrijke beroepen

Page 8: BN/DeStem in Balans November 2009

Directeur/bestuurder Jan deWerd veegt hiermee resoluuthet vooroordeel van tafel dat al-le vrouwen hier gemakkelijk on-der één noemer zijn terug tebrengen. In een notendop sa-mengevat kan Valkenhorst hetbest omschreven worden als eenopvang- en begeleidingscen-trum voor vrouwen (en hun kin-deren) die te maken hebben (ge-had) met huiselijk geweld. Een

tweede belangrijke doelgroepdie hier onderdak vindt, zijn tie-nermoeders.

Goede raad“Al op jonge leeftijd kreeg ik temaken met huiselijk geweld. Ditzorgde er uiteindelijk voor dat ikop mijn vijftiende uit huis bengegaan. Na de nodige omzwer-vingen kwam ik op mijn zeven-tiende bij Valkenhorst terecht.Ik was toen al zwanger.” In-

middels is Sascha bevallen

van een prachtige zoon. “En ikben er dolblij mee, alhoewel ikop die zwangerschap wel meteen dubbel gevoel terugkijkhoor. Aan de ene kant was hetfantastisch want ik wilde altijdal graag een kindje hebben.Maar tegelijkertijd liep de rela-tie met mijn vriend spaak enstonden anderen te dringen mijvan ‘goede raad’ te voorzien. Jevergooit je toekomst!”

Structuur“Ach, het maakte me eigenlijkalleen maar strijdvaardig(er). ‘Ikzal jullie wel eens laten zien datik het kan!’ dacht ik bij mezelf.En dat is me gelukt. Valkenhorstbood onderdak, gaf me steun,begeleiding en structuur. In-middels heb ik de leefgroep hieringewisseld voor een externewoning en is het wachten op

een eigen huisje

waar ik samen met Milan kangaan wonen. Daarnaast heb ikkortgeleden een baan gevondenen hebben de vader van mijnkind (die overigens door Val-kenhorst bij alles betrokken is)en ik onze relatie een nieuwekans gegeven. Ik kom er duswel!” besluit zij strijdvaardig.

Een veilige plekOok Anne heeft het nodige voorhaar kiezen gehad. “Laat ik maarvolstaan met te zeggen dat ikhuiselijk geweld aan den lijveheb ondervonden. Zelfs in diemate dat ik op een avond metmijn vier kinderen door de SOSdienst hier binnen ben gebracht.Inmiddels zit ik hier nu alweervier maanden en langzamer-hand lukt het me steeds beter opadem te komen. Vooral ook om-dat ik zie hoe ontzettend goeden gemakkelijk mijn kinderenzich aanpassen. Er wordt hierdan ook heel wat voor hen geor-ganiseerd. Alles wordt in het

werk gesteld om ons een veiligeplek te bieden.”

Schouderklopje“De eerste stap naar hernieuw-de zelfstandigheid is inmiddelsgezet door toe te geven dat hethelemaal niet erg is om hulp tevragen. Het is geen zwakteboden ik hoef me er zeker niet voorte schamen. Sterker nog: eigenlijk mag ikmezelf best wel een schouder-klopje geven. Ik help er namelijkniet alleen mezelf mee, maarook mijn kinderen. Valkenhorstleert me opkomen voor mezelfen grenzen te bepalen. Beetje bijbeetje vind ik mijn eigen ik weerterug!”

Voor meer informatieover Valkenhorst zie:www.stichtingvalkenhorst.nl of bel met 076-5650550.Ook zijn wij voortdurend op zoeknaar nieuwe medewerkers om hetteam hier te komen versterken!

VA L K E N H O R S T :Het terugvinden van mijn eigen ik!

« Jong, oud, autochtoon, allochtoon, laagopgeleid, hoog opgeleid… vrouwen uit alle

geledingen van de samenleving krijgen wij hier binnen.Slechts één ding hebben zij met elkaar gemeen en dat is

de (in meer of mindere mate) bedreigende situatiewaarin ze verkeren en de lef hulp te vragen om

uiteindelijk hun leven weer op te pakken. »

Interesse? Kijk op www.groenhuysen.nl!

een baan in de zorg

een vast dienstverband

flexibel werken

leren en werken

Een baan bij Groenhuysen betekent…

Zorg & Welzijn

• Verpleegkunde

• Verpleegkunde mbo-hbo traject

• Maatschappelijk Werk

en Dienstverlening*

• Sociaal Pedagogische Hulpverlening*

*zowel voltijd als deeltijd

Hbo-opleidingen:

www.hz.nl

8Woensdag 11 november 2009

Page 9: BN/DeStem in Balans November 2009

Woensdag 11 november 2009balans

„Het Rosa Spier Huis is uniek in haar soort,” aldus di-rectrice Betty Wassenaar. „Het heeft weliswaar de offi-ciële status van een verzorgingshuis, maar wordt be-volkt door een bijzondere doelgroep. Waar door-gaans de grootste gemene deler ‘leeftijd’ en‘lichamelijke/geestelijke ongemakken’ zijn, is het hier‘kunstenaarschap’ wat de bewoners bindt.”

Kunstenaar ben en blijf je„Het specifieke karakter van dit Huis wordt groten-deels bepaald door de levendige geest van kunst (enkunstgerelateerde wetenschap). Kunstenaar ben enblijf je, ook na het bereiken van het 65ste levensjaar.Het zoveel mogelijk blijven uitoefenen van het vak isvoor velen een voorwaarde om op een gelukkige enevenwichtige manier oud te worden. Vandaar dat hiereen scala aan faciliteiten en ruimten zijn onderge-bracht; ateliers, muziekstudio’s, werkkamers, biblio-theken, een concertzaal en tentoonstellingsruimte.Niettemin behelst een aangename woonomgeving na-tuurlijk meer dan enkel ruimtelijke voorzieningen. Kun-stenaars hebben inspiratie nodig. Vroeger trokken zedaar zelf voor op uit. Dat is niet langer mogelijk, deouderdom komt nu eenmaal met gebreken. En dus ha-len wij het in huis en dragen zorg voor een kwalitatiefhoogstaand cultureel aanbod (concerten, kunsthistori-sche beschouwingen, tentoonstellingen) wat het RosaSpier Huis een buitengewoon dynamisch karaktergeeft.”

SpruitjesBenieuwd hoe welig dat kunstenaarschap hier nogtiert - en of de sfeer er echt anders is dan in een door-snee verzorgingshuis - sprak ‘In Balans’ eens kort metenkele bewoners.

„De jaren gaan op een gegeven moment tellen. Mo-biel wordt het allemaal wat minder zodat zelfstandigblijven wonen niet langer een optie is. Moeilijk omtoe te geven hoor en nog moeilijker om na ruim 42jaar je ‘eigen’ huis gedag te zeggen. Maar in het RosaSpier Huis voelen wij ons nu gelukkig, zoveel durf ik alwel te zeggen.”Daan en Edith Klein Essink (beide 84) hebben hier vo-rig jaar hun intrek genomen. „Van huis uit ben ik te-kenleraar, maar heb door de jaren heen ook gepubli-ceerd en wat geschilderd,” vervolgt Daan Klein Es-sink. “Ook nu nog schilder ik vrijwel dagelijks, in mijnatelier even buiten het Rosa Spier Huis.”„Actief moet je blijven zolang het gaat”, erkent ookzijn vrouw. „En dus volg ik hier een cursus creatiefschrijven en geniet met volle teugen van het cultureelaanbod. Wij zitten hier te midden van mensen meteen ‘open mind’. Het gaat er bij wijze van sprekenmaar zelden over de spruitjes. Dat houdt de geestjong. Misschien ook dat daarom de gemiddelde leef-tijd hier zo hoog ligt.”

Een bijzondere rijkdom„Waarschijnlijk zit er iets in de lucht,” merkt Lideke

Heuwekemeijer lachend op. Zij is de negentig alweertwee jaar geleden gepasseerd en ook voor haar zijnde dagen meer dan eens te kort. „Het Rosa SpierHuis was voor mij geen onbekend terrein toen ik hiersamen met mijn man 15 jaar geleden voet over dedrempel zette. Dertien jaar lang heeft mijn moeder ernamelijk gewoond. Mijn man - Piet Heuwekemeijer,onder meer eerste violist bij en directeur van het Con-certgebouworkest - stierf vorig jaar maart. Ikzelf hebvanaf 1947 voor Loe (Louis) de Jong gewerkt. Hij ver-wierf grote bekendheid met zijn uit veertien delen be-staande werk ‘Het Koninkrijk der Nederlanden in deTweede Wereldoorlog’. Het moment dat het telefoon-tje kwam dat er een appartement vrij was in het RosaSpier Huis staat me nog bij als de dag van gisteren.Trillend op mijn benen wist ik enkel uit te brengen ‘Ikdenk het niet, daar zijn we nog lang niet aan toe!’.Toch zijn we uiteindelijk overstag gegaan en een heer-lijke tijd brak aan voor ons beide. Een aantal jaar langhebben we ons bezig gehouden met de organisatievan de theaterzaal. Ik zit in de cliëntenraad en al 15jaar houd ik me bezig met de uitleen van boeken. Alshier op woensdag de nieuwe boeken liggen, lijkt heter wel zo’n dorpspomp. Iedereen komt dan, kijkt enkiest, er worden verhalen verteld en ervaringen uitge-wisseld. Ik ervaar het als een bijzondere rijkdom om-ringd te zijn door dergelijke mensen.”

Iets delen„En daarom ben ik zo’n enorme voorstander van‘doelgroepgericht werken’” besluit Betty Wassenaar.„Je moet iets kunnen delen met elkaar. Dat is essen-tieel. Het belang dat mensen hun hele leven gehechthebben aan dingen moet je hier terug kunnen vinden.Als je dat niet meer hebt, wordt de oude dag wel heelsomber!”

Het Rosa Spier Huis, een uniek verzorgingshuis.

Rosa Spier (Den Haag,

1891-1967) heeft helaas de

definitieve verwezenlijking van

haar droom - ‘Een veilige haven

voor oudere kunstenaars’ - niet

mogen meemaken. Maar de

visie die zij had, is de afgelopen

veertig jaar uitgegroeid tot een

begrip. Daarmee worden haar

naam én haar gedachten in

leven gehouden.

door Wiljan Broeders

Het unieke Rosa SpierhuisSchoolvoorbeeld van doelgroepgericht werken

Het Rosa Spier Huis is zeker niet het enige verzor-gingshuis in Nederland dat gekenmerkt wordt dooreen bijzondere doelgroep. Wat te denken van hetjoods verzorgingstehuis ‘Beth Shalom’, of ‘Nusanta-ra’, woonzorgcentra voor Indische Nederlanders. Ve-getariërs kunnen terecht in ‘Felixoord’ en zo zijn ernog heel wat meer voorbeelden te noemen.

Doelgroep

Page 10: BN/DeStem in Balans November 2009

“Na de MBO verpleeg-

kunde, wilde ik door naar HBO-verpleegkunde.

Alleen, waar moest ik van leven? Een vriendin tipte mij over GGz Breburg Groep. Daar kun je

vast in dienst komen, en toch werk je flexibel én op verschil-

lende afdelingen. Zo verdien ik geld en doe

ik ervaring op.”

“Ik heb altijd graag gewerkt

als ggz-verpleegkundige. Totdat ik kinderen kreeg.

Moeder zijn en de baan die ik toen had gingen niet samen. Met pijn in mijn hart nam ik afscheid.

Maar nu ben ik weer terug, in vaste dienst bij GGz Breburg Groep, mét

een flexibele, gevarieerde baan. Ik werk op uren die mij uitko-

men en ik sta op allerleiafdelingen.”

Vast en toch flexibel werken bij GGz Breburg Groep? Je komt in vaste dienst. We matchen jouw voorkeuren met onze interne vaca-tures. Het zijn vaak tijdelijke vacatures vanwege een piek in de bezetting, of omdat collega’s met zwangerschapsverlof of ziek zijn. Je krijgt een dienstverband van minimaal vier uur en bent op afroep beschikbaar.

Meer weten of solliciteren?Bel of mail met Yvonne Biemans, (0161) 290 644, [email protected] of kijk op www.ggzbreburggroep.nl, vacatures.

Solliciteren kan door je motivatiebrief en CV voor 30 november te sturen aan GGz Breburg Groep, Sector HR, Jolanda Riemslag, assistent HR, Postbus 770, 5000 AT Tilburg met vermelding van vacaturenummer HR-09-174 of mail naar [email protected].

www.ggzbreburggroep.nl

veelzijdig in ondersteuning

www.gors.nl

Het GORS biedt zorg en ondersteuning aan mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke functiebeperking op meer dan 80 locaties in de provincie Zeeland.

Wij bieden diverse zorgarrangementen:- voor verblijf, dagbesteding, ambulante ondersteuning en zaterdagopvang- aan kinderen, jong volwassenen en volwassenen

Kan het GORS ook iets voor u betekenen?

Bel (0113) 27 33 33 en vraag naar het Cliëntenbureau.

Begeleid zelfstandig

wonen

Begeleid werken Vrije tijd

Stichting Maatschappelijke Opvang Breda e.o. is er voor personen die voorkortere of langere tijd moeite hebben om zich zelfstandig in de maatschappijte handhaven. Zij kampen met meerdere, vaak complexe problemen en vin-den daar zelf geen oplossing voor. Wij bieden hen een plek, waar zij zichzelfkunnen zijn en samen met onze betrokken medewerkers werken aan een beterbestaan. Uitgangspunt is een respectvolle en professionele benadering.

Tot onze stichting behoren woon- en crisisopvangvoorzieningen, dag- ennacht opvang, (preventieve) woonbegeleiding, sociale activering en arbeids-integratie.

Wilt u meer informatie? Neem contact op met SMO Breda.

SMO BredaBredaseweg 39

5111 GD Baarle-Nassau013-5079555

[email protected]

Thuiszorg met persoonlijke aandachtU bent bij Thebe aan het juiste adres voor verpleging en verzorging, hulp bij het huishouden, nachtzorg, diverse woonzorgcentra en aanvullende diensten zoals dieetadvisering, maaltijdservice en personenalarmering.

www.thebe.nl 0900-8122 (€ 0,10 p/m)

We zoeken verzorgenden en verpleegkundigen voor onze buurtteams in Breda en omstreken!

10Woensdag 11 november 2009

Page 11: BN/DeStem in Balans November 2009

Woensdag 11 november 2009balans

Kleine hersenen

Hypofyse

Hersenstam

Elektroden

Grote hersenen

DBS lead

Dit is een apparaatje datvergelijkbaar is met een pace-maker. Het bevat batterijen in een behuizing van titanium. Het wordt onder het sleutelbeen geïmplanteerd.

Diepe hersenstimulatie (DBS)

19531870 1874 2002 2005 2009

Eerste directe elektrischestimulatie van de cortex bij dieren

Eerste veilige toegang totde diepergelegen hersen-structuren bij dieren

Middels een driedimensionaalcoördinatensysteem wordt het mogelijk een klein gebied te localiseren en te behandelen

Deze nieuwe techniek wordt voor het eerst benut als behandelingtegen o.a. chronische pijn

Onderzoek naar DBS bij Parkinsonpatiënten.

DBS bij Parkinson wordt officiële behandelmethode

Eerste directe elektrischestimulatie van de cortex bij mensen

1908 1947 1948 1987

DBS voor het eerst gebruiktals therapie bij therapieresistentetremor

Onderzoek naar DBS bij depressies

Onderzoek bij compulsieve dwangstoornissen

en onderzoek naar DBS bij Gilles de la Tourette

AfstandsbedieningEen klein kastje regelt extern de hoeveelheid pulsen. Zodra dit uitgezet wordt, stopt het effect evenals de eventuele bijwerkingen.

Het lijkt een sprookje: ernstige Parkinsonpatiënten kunnen weer wandelen zonder beven en trillen of zelfs fotograferen. Depressiviteit verdwijnt als sneeuw voor de zon. Obsessies zoals extreme smetvrees zijn van het ene moment op het andere weg. Chronische pijn kan tot meer dan de helft gereduceerd worden. Met diepe hersenstimulatie kan het.

Wat is diepe hersenstimulatie?DBS (deep brain stimulation zoals het internationaal genoemd wordt) is een techniek waarbij elektrodes ongeveer 12 cm in de hersenen worden aangebracht die bepaalde gebieden in het brein activeren of juist tot rust brengen. Het is een methode die al meer dan tien jaar gebruikt wordt voor Parkinsonpatienten voor wie medicatie een probleem vormt of voor wie medicatie niet voldoende werkt. De behandeling is omkeerbaar, dat wil zeggen dat zodra de stroom wordt uitgeschakeld, de klachten weer terug komen. Dat geldt natuurlijk ook voor de eventuele ongewenste bijwerkingen.Tegenwoordig wordt deze techniek ook voor andere ziekten en probleemgedrag onderzocht. Zo loopt er in het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) een onderzoek naar diepe hersenstimulatie bij mensen met dwangneurosen. De resultaten daarvan zijn bemoedigend. Binnenkort start in het zelfde ziekenhuis en in het Elisabethzie-kenhuis in Tilburg een onderzoek naar deze behandelmethode bij depressies.

Waar gebeurt het?In Nederland zijn zes ziekenhuizen die diepe breinstimulatie operaties uitvoeren• UMC Groningen• AMC Amsterdam• Medisch Spectrum Twente, Enschede• Haga Ziekenhuis, Den Haag• St. Elisabeth Ziekenhuis, Tilburg• UMC MaastrichtPer jaar worden ongeveer 100 patiënten geopereerd, van wie 45 in het AMC.

En de bijwerkingen?Die zijn er wel. Vier van de tien behandelde parkinsonpatiënten zijn weliswaar hun stoornissen in de beweging kwijt, maar hebben last van bijvoorbeeld aandachtsverlies of gedragsveranderingen. Het gedrag kan ongeremder zijn, zowel wat koopgedrag betreft als het toegeven aan seksuele impulsen. Er is een voorbeeld bekend van een vrouw die de afstandsbediening van haar man te pakken kreeg en de stimulator uitzette omdat zij genoeg had van zijn seksuele driften.

Over de gehele wereld zijn er inmiddels meer dan 36.000 mensen die rondlopen met een gaatje in hun hoofd waardoorheen elektrodes het brein regelen.

Thalamus – stimulatie van dit gebied behandelt de tremor, het bibberen van een parkinsonpa-tient.Globus pallides – stimulatie van dit gebied heeft een gunstig effect op de rigiditeit, de stijfheid en de hypokinesie, het vermin-derd kunnen bewegen.Nucleus subthala micus – wanneer de elektroden hier ingezet worden, geeft dat voor vrijwel alle verschijnselen van de ziekte van parkinson een goed resultaat.Amygdala – stimulatie van de amygdala werkt bij ernstige dwangstoornissen.

Stimuleringsgebieden

Infographic: Fabiënne de Lange/ Research: Veronica Frenks

ThalamusStimulatie van dit gebied behandelt de tremor, het bibberen van een parkinsonpatient.

Neurostimulator

Onder plaatselijke verdoving wordt een gat geboord in de schedel. Via deze opening worden elektroden aangebracht. Deze gaan ongeveer 12 cm naar binnen. Ze bestaan grotendeels uit polyurethaan en hebben vier platina stimulatiepunten.

Implantatie

Geleidedraden die van de elektroden in het hoofd onder de huid, achter de oren langs door de hals naar de neurosti-mulator gelegd worden.

Geleidedraden

DBS lead

Page 12: BN/DeStem in Balans November 2009

KellebeekCollege

www.kellebeek.nlT 0165 - 59 08 00

Find your destination

Het Kellebeek College is onderdeel van ROC West-Brabant

Geleidelijk aan kwamen de cliënten enliep de afsprakenagenda vol. Hans Boerliet uiteindelijk zijn vaste baan bij een op-ticien, waar hij dertig jaar werkte, los omzich volledig in te kunnen zetten voorzijn eigen praktijk: Zimo-Consult. Samenmet zijn echtgenote Nel runt hij nu eenbloeiende praktijk. Hans doet de testen enoogmetingen. Nel beantwoordt telefo-nisch de meest uiteenlopende vragen en isverantwoordelijk voor het management.

Anders metenWat maakt Zimo-Consult zo succesvol?Hans Boer:”Het zit hem in de wijze

waarop we de oogmetingen uitvoeren.Die verschillen met de reguliere oogme-tingen, waar de focus voornamelijk ligtop de sterkte: plus- of minafwijkingen.Wij werken verfijnder en kijken onderandere ook naar de stand van de ogen, dewijze waarop die met elkaar samenwer-ken en hoe ze in verbinding staan met dehersenen.” Geen enkele specialist in de Nederlandseoptometrie werkt op die manier. Je magde werkwijze dus gerust uniek noe-men.”Helaas wel, zou ik bijna zeggen”,vindt Hans Boer. “Het is namelijk eenmoeilijke en lastige methode voor opti-ciens en oogartsen. Daardoor komt hetnog te vaak voor dat gebreken en eigen-aardigheden vanuit de ogen niet optimaalworden onderzocht. En dat is jammer,want we kunnen zoveel klachten en aan-doeningen opsporen via juiste testen enoogmetingen.”

Link naar hersenenZimo-Consult legt met de oogmetingeneen directe link van de ogen naar de her-senen. “Sterker nog: de ogen zijn uitlo-pers van de hersenen.” Bevlogen en vak-kundig legt Hans Boer uit dat de hersenende motoriek van het lichaam aansturen endat de hersenen tevens de bewerking vaninformatie verzorgen via onder andere deogen. De bron van een onverklaarbare li-chamelijke klacht zou dus zomaar bij de

ogen vandaan kunnen komen. En eenoogprobleem kan daarentegen best ver-oorzaakt worden door een verkeerd aan-sturen van de hersenen of disfunctie vanhet lichaam. Complexe, doch zinvolle materie, diesteeds meer door behandelaars in de om-geving van Zimo-Consult serieus wordtgenomen. Deze behandelaars verwevende kennis met hun behandelmethoden.Zimo-Consult werkt daarom meer en

meer samen met onder andere chiroprac-tie-NOT, osteopathie, podologie, manu-eeltherapie, psychotherapie en oogheel-kunde. Voor kinderen met leerproble-men en ontwikkelingsstoornissen wordter samengewerkt met de ‘Jong-BSM-therapie’.Wat Hans Boer wil, is vooral voorlichtenen advies geven. En, indien mogelijk,mensen op een juiste wijze van hunklachten afhelpen. Dit alles in samenwer-

king met bovenstaande disciplines. “Metelkaar kijken we naar een klacht en zoe-ken de oorzaak. Daarna werken we naareen correctie toe. In eerste instantie van-uit het lichaam. Het voorschrijven vaneen bril of contactlenzen komt niet altijdop de eerste plaats.”

Meer weten?Kijk op www.zimo-consult.nl of neemtelefonisch contact op.

Zimo-Consult: “Klachten en aandoeningenkunnen we via juiste testen en oogmetingen opsporen”Hans Boer is pionier op het gebied van een geavanceerde oogmeetme-

thode. Na jarenlang onderzoek en studie begon hij tien jaar geleden opz’n enige vrije dag in de week een oogmeetkundige praktijk.

ZIMO-CONSULTNAEREBOUTSTRAAT 25

T 0113- 253441F 0113- 253486

E [email protected]

Toe aan een tweede jeugdof een nieuw perspectief?

Kom werken in de Brabantse Zorg en Welzijn!

surf naar

12Woensdag 11 november 2009

Page 13: BN/DeStem in Balans November 2009

Woensdag 11 november 2009balans

Karl Hammer KaateeIk ben geen kind meer19,50 euro

Jongeren gaan zich on-ophoudelijk te buitenaan drank, geweld,drugs, criminaliteit enseks. Althans, dat is deindruk. En wat de pershaalt is volgens sommi-gen slechts het topjevan de ijsberg. Wat is er tegenwoordig met dejeugd aan de hand? Zijn ze echt van God los ofis alles zwaar overdreven? Journalist Karl Ham-mer Kaatee sprak een jaar lang met talloze jon-geren en organisaties. Zijn boek biedt de enekeer indringende momenten uit het geheime le-ven van tieners en de andere keer nuchtere cij-fers en meningen van onderzoeksinstituten. Ge-boren in de Rosse Buurt van Amsterdam Ham-mer Kaatee al jarenlang een vraagbaak encoach voor talloze jongeren.

Uitgeverij Elmar BV, Rijswijk (2008)ISBN 978 90389 1881 5

Tips tegen een winterdipBent u ook wel eens moe nu de dagen steeds korterworden? Heeft u minder zin om aan de dag te begin-nen? Lijkt alles te veel? Misschien heeft u wel last vaneen herfst- of winterdip. Kunt u daar iets aan doen?Absoluut! ‘Licht‘ is het sleutelwoord. Ons lichaamheeft natuurlijk daglicht nodig. In de herfst/winterdaalt de hoeveelheid van dit broodnodige daglicht.Een wandelingetje in de buitenlucht tijdens uw mid-dagpauze bezorgt u voldoende daglicht om dit ver-lies te compenseren. Kies voor typische winterkost. Inde winter ruilen we salades en fruit in voor wild enstoofpotten. Niet toevallig, want voldoende dierlijkeproteïnen maken het ons makkelijker om vol-doende cortisol - het hormoon dat ons wakker,aandachtig en stressbestendig houdt - te produ-ceren. De juiste slaaphygiëne. Verduister uwslaapkamer volledig, zo wordt er ‘s nachts voldoen-de van het slaaphormoon melatonine aange-maakt.

Bron: www.gezondheid.plusonline.nlWebsite van Plus Magazine

SchimmelnagelSchimmelnagels komen zeer veel voor. Bij dezeinfectie groeien de schimmeldraden door de ge-hele dikte van de nagelplaat. Om die reden wer-ken de in Nederland verkrijgbare antischimmel-medicijnen (crèmes etc.) onvoldoende. De werk-zame stof in de crème dringt namelijk niet vol-doende door in de nagelplaat. Alleen het slikkenvan schimmeldodende medicijnen geeft ef-fectief resultaat.

Vaak is een behandeling van enkele maan-den nodig. Gaat het om puur cosmetischeklachten, dan is het de vraag of de behan-deling met orale geneesmiddelen gerecht-vaardigd is. De meeste dermatologen kie-zen daar niet snel voor. Bovendien kaneen nieuwe schimmelinfectie opnieuw op-duiken.Bij mensen met diabetes, of een alge-meen verminderde weerstand of herhaal-de wondroosinfecties aan het been kanhet behandelen van schimmelnagels wél

medisch van belang zijn.Bron: www.huidinfo.nl

NachtblindNovember. Een donkere maand. Voor mensen dienachtblind zijn, een belemmering. Het is namelijk nietverstandig om met nachtblindheid in het donker of tij-dens schemer achter het stuur te kruipen.Nachtblindheid kan aangeboren zijn of kan ontstaanten gevolge van oogaandoeningen als cataract of be-

paalde vormen van netvliesdegeneratie. Een an-dere oorzaak van deze aandoening is eenstoornis in de stofwisseling van het net-vlies door gebrek aan vitamine A in devoeding. Vitamine A is een belangrijke

bouwsteen voor de staafjes in het netvlies van hetoog.De staafjes zijn een onderdeel van het netvlies waar-mee een verschil in lichtsterkte kan worden waargeno-men. Bij een tekort of fout van de staafjes neemt degevoeligheid voor licht af.Bron: www.gezondheidsplein.nl

Wat eet je voor en na het sporten?Vermijd vóór het sporten vette vleeswaren en produc-ten met veel verborgen vetten en suikers en eet bruinbrood, pasta en peulvruchten. Zo leg je een brandstof-reserve aan die je toelaat om drie uur intensief te spor-ten. Vrees je een hongeraanval net na het sporten,neem dan een portie gedroogde vruchten mee. Eten

hoeft echter niet, maar drink wel enkele glazenlicht gesuikerd water om je vochtbalans en suiker-

spiegel op peil te brengen.

Bron: ‘Goed Gevoel‘Website voor alle nieuws en informatie over gezond-heid, seks, relaties en psychologie

Pubers: do‘s en don‘tsPubers experimenteren met regels. Daardoor lijkt ie-dere puber een probleemgeval. Ze proberen hunouders uit door laat thuis te komen, te roken of drin-ken en roekeloos gedrag. En ze proberen de we-reld om zich heen uit. Dierenleed, het milieu en ge-lijke kansen voor rijk en arm; met een puber kun jeer verhitte discussies over hebben. Aan de anderekant kunnen ze juist ook weer extreem met zichzelfbegaan zijn en al hun geld uitgeven aan merkkle-ding, muziek en uitgaan. Dit gedrag hebben pu-bers nodig om onafhankelijk te kunnen worden

van hun ouders. Maar al lijken ze soms zo volwas-sen, een puber is het nog niet. Daarom moet je

als ouder af en toe de touwtjes in handennemen, maar soms ook loslaten. Sta niet

meteen klaar met je eigen mening.Dring je normen en waarden niet op.Hoe meer je dat doet, hoe harder jekind daar tegenaan gaat schoppen.

Bron: ThebegezondheidslinkSite met betrouwbare, begrijpelijkeen actuele medische informatie

Pauline Ottervan-ger en Wilma SmitMenoblues22,50 euro

Menoblues is eenovergangsboek, ge-schreven door tweegynaecologen. Hunpersoonlijke én wer-kervaring maakt hetboek toegankelijk en herkenbaar. Er staanveel praktische tips in. Bovendien hebben deauteurs naast hun eigen expertise ook eenhuisarts en een cardioloog mee laten schij-ven. Om niet hor en dol te worden van alleadviezen en informatie, staan er ook lekkerleesbare columns van bekende Nederlandersin het boek. Dit alles aangevuld met toegan-kelijke recepten en prachtig fotomateriaal.Memoblues is niet een boek om even lekkervoor te gaan zitten, het is meer een boek omaf en toe naar te pakken.

Uitgever: Kosmos UitgeversISBN 978 90 215 4550 9

Lisa GenovaIk mis mezelf17,95 euro

Alice is 50 en heefteen wervelende we-tenschappelijke car-rière. Als de gaten inhaar geheugen nietlanger kunnen wor-den afgedaan alssymptomen van deovergang, moet ze de diagnose vroege Alzhei-mer onder ogen zien. Haar carrière stokt, ter-wijl ze haar gevoel van eigenwaarde en identi-teit juist aan haar werk ontleende. Haar zorg-vuldig voorbereide plan om haar man en kin-deren niet tot last te worden en tijdig afscheidte nemen van het leven, verdwijnt uit haar ge-heugen. ‘Ik mis mezelf’ beschrijft op aangrij-pende wijze hoe Alice’ wereld instort, en hoeze tegelijkertijd het belang weer gaat inzienvan dingen die in haar voorheen zo drukke le-ven waren ondergesneeuwd.

ISBN 978 90 499 5106

BETER WETEN

Aangrijpend Topje van ijsberg? Herkenbaar

Tips

BOEKEN-TIPS

Page 14: BN/DeStem in Balans November 2009

www.vitaliscollege.nl

Maak jij hetverschil voor hem?

Vitalis college. Meer voor elkaar.

Onderdeel van ROC West-Brabant

Bezoek onze Open Dag op 30 januari van 09.00 -15.00 uur

Het zit in je bloed, je genen. De wil om een

ander goed te laten voelen. Herken je het?

‘Meerwaarde bieden in de maatschappij’,

noemen we dat. Bij alle opleidingen van het

Vitalis college draait het juist om die meer-

waarde te bieden voor een ander.

Om het verschil voor mensen te maken.

Met jouw specialisme, maar soms ook door

de bundeling ervan met die van anderen.

En leer je met én van elkaar.

Vitalis college biedt MBO-opleidingen in

de volgende beroepsgroepen: Gezondheid,

Mode, Sport, Uiterlijk, Veiligheid en Welzijn.

Wij zijn op zoek n

aar Verzo

rgenden IG en Helpenden die in het v

oorjaar van

2010 toe zijn aan

een nieuwe

uitdaging. Zorgcentrum Moerzicht in Yer

seke West i

s die nieuwe uitdaging! Een gloednieuw gebouw,

nieuwe teams, ee

n nieuwe start vo

or iederee

n. Wil jij daar

een bijdrage aanleve

ren?

WIJ ZOEKEN

Voor de drie kleinschalige woonvoorzien

ingen van onze n

ieuwe locatie Zorgcentrum Moerzic

ht Verzorgenden IG

en Helpenden.

INTERESSE?

Ga naar www.terw

eel.nl, kli

k op ‘werken’ en vul het o

pen sollicitatie

formulier in of stu

ur een brief

met CV

naar Zorggroep Ter

Weel t.a.v. a

fdeling P,O & O, Joannaplantsoen 1, 4462 AV Goes.

MEER INFORMATIE?

Kijk op www.terw

eel.nl of bel m

et de af

deling personeels

zaken tele

foonnummer 0113 – 21 68 78.

WWW.TERWEEL.NL

WORD

JIJ ONZE

ENTHOUSIASTE

COLLEGA?

WERKEN BIJ ZORGGROEP TER WEEL?

ALLE CONTRACTEN ZIJN MOGELIJK!

Thuiszorg West-Brabant

is er voor u!

24 uur per dag bereikbaar:

Thui

szor

g W

est-B

raba

nt

uw zelfstandigheid onze zorg

Met zorg op maat voor u!● Kraamzorg● Jeugdgezondheidszorg● Voedingsvoorlichting en Dieetadvisering● Hulp bij het huishouden● Verzorging en Verpleging● Thuiszorgwinkel/GezondShop

(0165) 56 02 00www.twb.nl

14Woensdag 11 november 2009

Page 15: BN/DeStem in Balans November 2009

Woensdag 11 november 2009balans

Al in de Egyptische oudheid wist men dat het nuttigwas om een gebroken bot te spalken. Het wereldwij-de werken met gipsverbanden is echter een Neder-landse uitvinding uit 1851 van dokter A. Matthijssen.Hij slaagde als eerste erin om kalk in katoenen wind-sels te impregneren om daarmee een lichaamsdeel ineen onbeweeglijke stand de kans te geven te gene-zen. Een techniek die in een moderne variant nogsteeds gebruikt wordt om letsel of aangeboren afwij-king aan het steun- of bewegingsapparaat te behan-delen.Het is ondertussen allemaal wel een stukje vrolijker ge-worden in de gipskamer. Vooral de intrede van kunst-stof begin 1980 heeft daaraan bijgedragen. Het heetnog wel gipsen, maar als het enigszins kan, wordt erin plaats van het zware witte kalkgipsverband het veellichtere kunststof gebruikt. ,,De klant is koning’’, la-chen gipsmeesters Michael Kommer en Peter Rovers.,,Want we leggen een gipsverband aan in elke ge-wenste kleur.’’Kommer en Rovers runnen samen de gipskamer inhet Lievensbergziekenhuis in Bergen op Zoom. Vol-gens de twee gipsmeesters (officieel ‘gipsverband-meester’) hebben zij het mooiste vak in het zieken-huis: ,,Hier komt alles voorbij. Van net geboren tot ho-ge ouderdom en van alle lagen van de bevolking.’’

WonderenEen kijkje tijdens een van hun hectisch spreekurenleert dat een gipsmeester wel van aanpakken moetweten, niet te lui moet zijn een uurtje extra te werkenmaar vooral dat een opgeruimd karakter wonderenverricht bij de patiënten. Mevrouw van Loenhoutdurft daardoor op eigen initiatief nog een keertje te-rug te komen op het traumaspreekuur. ,,Eigenlijk benik klaar met de behandeling. In februari had ik na eenvalpartij met mijn fiets een driedubbele enkelbreuk.Omdat ik pijn blijf houden, laat ik het toch liever evencontroleren. En over een afspraak wordt hier nietmoeilijk gedaan. De sfeer is heerlijk ontspannen.´´Dat werkt door op de patiënten. Zelfs de 18 jarige Eli-sa, die door een ongeluk met haar paard vlak bovende enkel een vervelende breuk in het kuitbeen heeftopgelopen, blijft door de positieve benadering vande gipsmeesters lachen. En dat terwijl ze toch alle

pech van de wereld heeft want vanwege de breukmoesten er operatief een plaatje en schroeven aanhet bot worden bevestigd, kon ze niet aan de ge-plande opleiding op de paardenschool beginnen enkreeg ze ook een probleem aan haar stuitje wat totnog een operatie leidde.Als Rovers het gips eraf haalt omdat de hechtingenuit de operatiewond moeten worden gehaald, heeftze bovendien weer erg veel pijn. Gelukkig legt Rovershet nieuwe gips met veel zorg aan. Om de wondmooi te houden, brengt hij eerst steri stripjes (soortpleisters) over de wond aan. Daarna komt er een kus-sentje op de wond en om wrijving met het gips tevoorkomen legt Rovers extra vilt op de achillespees,de wreef en de enkel.,,Op de opleiding leer je wattenlaagjes onder hetgips aan te brengen’’, legt hij uit. ,,Want in feite ge-beurt het gipsen in alle ziekenhuizen op dezelfde ma-nier. Uit ervaring weet ik echter dat mensen soms te-rugkomen met rode hielen of beschadigde enkelsdoor de wrijving. Dat probeer ik met wat extra vilt-laagjes te voorkomen.Na het vilt brengt Rovers de wattenlaag aan die weervast getapet wordt. Dan houdt hij het been en devoet in de goede stand en brengt zorgvuldig het fel

roze gekozen gips aan. Hij let erop dat Elisa haar te-nen en knie goed kan bewegen. Rovers controleertnog extra of het verband niet te strak zit: ,,Dat is eenkwestie van ‘fingerspitzen’ gevoel.’’

MitellaNiet alle patiënten worden in het gips gezet. Een jon-geman met een gebroken sleutelbeen krijgt alleeneen mitella. Een oudere dame met een gebroken len-denwervel moet een brace dragen die haar rug rechthoudt. En een jonge onderhoudsmonteur die meteen enkelbandletsel kampt, wordt ingetapet. ,,Hijheeft wel een weekje gips gehad’’, legt Kommer uit.,,Maar met tape mobiliseert de patient beter en on-dertussen geneest de enkelband. De tape stuurt enondersteunt de enkel. Voor 1980 werd dit letsel nogmet zes weken gips behandeld maar dan had je daar-na een stijve enkel.’’ Een gebroken sleutelbeen heeftaan een rustperiode in een mitella voldoende.Veel kinderen uiten hun dank voor de behandeling intekeningen en kaarten, die de muur in de gipskamereen extra vrolijke uitstraling geven. De vijfjarige Aliciahad zelfs met hulp van moeder een cake gebakken.,,Maar die is aangebrand.’’ Ze belooft een nieuwecake als ze terugkomt voor controle.

Werken met een glimlach werkt door op de patiënten. foto’s Lievensberg

De gipsmeesters, van links naar rechts: Bernadette Heemskerk,Peter Rovers en Michel Kommer.

Wie iets breekt zal daar niet

vrolijk van worden. Met het

aanbrengen van gips begint

doorgaans al het herstel. En

gelukkig gaat dat tegenwoordig

behoorlijk patientvriendelijk.

Door Monique Meeuwisse

Maatwerk in gipskamerKlantvriendelijke aanpak oogst waardering

Page 16: BN/DeStem in Balans November 2009

Woensdag 11 november 2009balans

De Stelling

Marja (41) is diëtisteJacco (48) is zelfstandig ondernemer

Twee tegenpolen buigen zich in De Stelling

over een vraag waarop duidelijk zowel een ‘Ja’

als een ‘Nee’ mogelijk is. Zij laten hún

argumenten spreken. Aan u om een eigen

oordeel te vormen.

Door Wiljan Broeders

Reageren?www.bndestem.nl/inbalans

‘Ja, ik houd ervan!’

Ja Nee

‘Ik ben echt niet vande blauwe knoop’

Dagelijks een borrel is gezond!

Of het woord ‘gezond’ nu zo benadrukt moet wor-den… daarin wil ik tegenstanders nog wel tegemoetkomen. Bij nader inzien, toch niet! Laten we alsjebliefteens stoppen met die ongekende betutteling, die vandaag dedag groter is dan ooit tevoren. Maar ach wat wil je ook meteen kabinet dat liever bij mensen achter de voordeur kijktdan zich te richten op de echt grote kwesties (De schou-ders krachtig onder de economie zetten en zo de huidi-ge crisis het hoofd te bieden en zelfstandig onderne-mers weer eens wat perspectief in het vooruitzicht testellen.). Iedere dag een borrel is namelijk zeker nietslecht. Ja, ik houd ervan! Lekker een glas rode wijn ‘savonds bij het eten of een gele rakker in de kroeg, omnog maar te zwijgen over die bel whisky in combinatiemet een sigaartje zo net voor het slapen gaan. Ik praatdus absoluut in mijn eigen straatje, dat geef ik grif toe.Zo, dat gras heb ik alvast voor de voeten van mijn even-tuele opponent weggemaaid. Niettemin hebben ookmensen met heel wat meer verstand van zaken dan mijnpersoon de voordelen van alcohol klip en klaar op tafel ge-legd. Recent nog kwam in het nieuws dat er steeds meer aan-wijzingen zijn dat matige drinkers (ongeveer één glas per dag)boven de 45 jaar een kleinere kans hebben op hart- en vaatziektenen langer leven dan mensen die nooit alcohol drinken. Alcohol stimu-leert de aanmaak van ‘goede’ cholesterol die ‘slechte’ cholesterol ver-dringt, wat gunstig is voor hart en bloedvaten omdat deze niet dichtslibben. Aleerder is bewezen dat matig alcoholgebruik het risico op ouderdomsdiabetesvermindert en infecties (griep, zware verkoudheid) tegen gaat. Begrijp megoed, ik houd hier zeker geen pleidooi om grote hoeveelheden alcohol tegelijknaar binnen te werken - en ben me terdege bewust van het feit dat zo’n trendals ‘comazuipen’ bijzonder ernstig is en schreeuwt om (preventieve) maatrege-len - maar laten we niet alles op één hoop gooien. Velen genieten van hun da-gelijkse glas en daar is helemaal niets mis mee!

Mensen die 100 rijden op een openbare wegwaar slechts 80 is toegestaan, hebben achteraf al-

tijd een in hun ogen plausibele verklaring. ‘Het wasavond, het aantal auto’s op de weg kon je op één hand tel-len.’ Rokers weten voortdurend een reden te vinden waar-

om ze er weer eentje opsteken. ‘Ach snoepen is net zoongezond en daar word ik nog dik van ook.’ En ook drin-kers komen met 1001 argumenten op tafel waarom hetvoor hun niet verkeerd en ongezond is. ‘Natuurlijk, jon-geren zijn nog in de groei dan is alcohol slecht, maarwaarom zo’n drukte om dat ene glas van mij?’ Nouvooral omdat het zelden bij dat ene glas blijft. ‘Eenwijntje bij het eten, oké nog een tweede want de al-cohol is sneller uit mijn bloed als het drinken in combi-natie met vast voedsel gaat.’ Onzin! Maar ook als hetbij slechts één glas alcohol per dag blijft, ligt ‘versla-ving’ om de hoek. Voor de liefhebbers doet het er op

een gegeven moment namelijk niet meer toe wanneermen drinkt, als er maar gedronken wordt. Een dag zon-

der een glaasje is dan welhaast niet meer voor te stellen.Iedere dag drinken, brengt risico’s met zich mee, zeker in

bepaalde omstandigheden. Spanningen in het werk, vervelingof eenzaamheid; het zijn redenen die dwangmatig drinken in de

hand werken. Bewezen is dat dwangmatig drinken in de meeste ge-vallen het resultaat van vele jaren flink alledaags drinken is. Of wat te

denken van mensen die alcohol nodig hebben omdat het de angst vermin-dert, remmingen wegneemt, moed geeft of verdriet draaglijker maakt. In zo’ngeval is alcohol wel een heel gevaarlijk medicijn. Begrijp me goed, ik ben delaatste die iemand zijn glas wijn bij het eten misgunt en kan er ook nog wel dehumor van inzien als een persoon tijdens een feest eens helemaal los gaat. Ikben echt niet van de ‘Blauwe Knoop’ hoor, maar laten we onszelf niet wijs ma-ken dat iedere dag een borrel gezond is. Zelfs niet als dat de kans op hart- envaatziekten verkleint… dat doen bewegen, gezond eten en niet roken namelijkook!

Page 17: BN/DeStem in Balans November 2009

Woensdag 11 november 2009balans

„In oktober was het exact een jaar geleden dat ik hierben gekomen… en om nu te zeggen dat ik er toenter-tijd zin in had, zou een ongelooflijke leugen zijn. Hetmaakte me zelfs doodsbang om voor het eerst vanmijn leven echt alleen te wonen. Ik heb het een flinketijd proberen te rekken lachend maar moest er uitein-delijk toch aan geloven. Het kon denk ik ook niet an-ders. Oké dan, even in vogelvlucht: ik was net geschei-den van mijn tweede vrouw en de kinderen warendaarvoor al uit huis geplaatst. Tel daarbij op dat ik(over)beschermend ben opgevoed, nooit heb geleerdvoor mezelf te zorgen en dus verre van zelfstandig.Hulp was met andere woorden geboden en via ‘MEE’(adviseert, ondersteunt en wijst mensen met een be-perking de weg) ben ik uiteindelijk bij Prisma en in ditappartement beland.”

Overdag - Het machtige gevoel van de shovelOp een doordeweekse dag gaat de wekker al om halfzes. „Klokslag kwart voor zeven moet ik namelijk opmijn werk zijn. Al bijna veertig jaar werk ik bij ‘Mar-tens’. Ik rijd er voornamelijk op de shovel. Het ge-beurt ook wel dat ik wat andere werkzaamhedenmoet verrichten hoor, maar liefst zo weinig mogelijk.Laat mij maar lekker op die shovel zitten. Dat is ge-woon een machtig gevoel. In het begin had ik er welmoeite mee maar inmiddels is het routine geworden.Het is zo’n groot ding. Als je daarnaast staat, voel je jeeen heel klein manneke. Om vijf uur zit mijn werkdagerop. Vier van zulke dagen maak ik per week.”

’s Avonds - Ik had nog nooit gekookt„Rond half zes/kwart voor zes ben ik dan meestalweer thuis. Twee keer per week kook ik (ineen groep), de andere keer wordt er bij-voorbeeld samen boodschappen gedaan.Dat soort dingen moest ik echt allemaalleren. Ik had nog nooit gekookt, bood-schappen doen gebeurde zelden of ik namallemaal verkeerde dingen mee. Zoiets sim-pels als stofzuigen of de wasmachine bedie-nen was me volkomen vreemd. Pinnenkon ik zelfs niet eens. In het begin beldeik om de haverklap naar mijn begeleid-ster van Prisma. De bevestigende blikmaakt duidelijk dat eenhand-in-hand begeleiding inder-daad van essentieel belang was,en nog is. ‘Ik weet niet hoe,help!’ Wat was ik vaak in paniek.Dat is iets minder geworden,maar de onzekerheid en deangst om te falen, zit er helaas

nog steeds. Wat later op de avond kijk ik meestal nogwat tv of zit even te kletsen met andere cliënten in hetcomplex. ”

Het weekend - Fascinatie voor indianen„Op zaterdag probeer ik steevast bij mijn moeder opbezoek te gaan. Daarna rijd ik door naar mijn (tweede)ex-vrouw met wie ik inmiddels weer een latrelatieheb. En hopen dat er ook weer ergens in de buurt eenleuk feest of muziekfestival is, waar ik als indiaan naar-toe kan… je hoort/leest het goed. Ik ben helemaal be-

zeten van indianen. Mijn appartement lijkt wel eenmuseum van indianenspullen, ik heb enorm veelindianenkleding en natuurlijk de nodige ta-toeages. Die fascinatie voor indianen heb ik alvan jongs af aan. Ik zou best met ze willen rui-len. Lekker op mijn paard rondrijden, de vrij-heid tegemoet en met niemand iets te maken

hebben!”

De toekomst - Ik blijf leren„Ik ben gegroeid in het afge-lopen jaar. Toen ik hier netkwam durfde ik niet eenscontact te leggen met an-deren. Inmiddels zegt debegeleiding wel eens alsgrapje dat ik hun populair-ste cliënt ben omdat ik zovaak op verjaardagenword uitgenodigd. Ik heb

een verleden van depressies en suïcidale neigingen;ook die worden steeds minder. Mijn driftbuien pro-beer ik onder controle te houden, wat de ene keerwat beter lukt dan de andere keer. Pas ging mijn scoo-ter opeens kapot, nou die zou ik dan het liefst in hetkanaal dumpen zo loop ik me dan op te vreten. Veeldingen heb ik geleerd, maar dat leren is voor mij noglang niet voorbij. Ik doe mijn best nu om uit de schul-den te komen; geef mij 100 euro en ik gaf er 200 uit.Steeds meer voel ik me hier op mijn plek. Of ik trotsop mezelf ben? Dat weet ik niet hoor, mag dat…”

Frans met zijn shovel foto’s Fabiënne de Lange Paspoort

Al meer dan honderd jaar is Prisma ac-tief in de zorg voor verstandelijk ge-handicapten in Noord Brabant. Metmeer dan 200 grote en kleine locatiesvoor wonen en dagactiviteiten ver-spreid over de provincie en actief inde ondersteuning bij de mensen thuisis Prisma in staat op vrijwel elke vraageen zorgaanbod te realiseren.

Meer info: www.prismanet.nl

‘Op de shovel zitten,

dat is gewoon

een machtig gevoel’

Nee, het heeft Frans niet altijd meegezeten. Een combinatie van

verkeerde beslissingen en simpelweg pech, denkt hij zelf.

Deze 57-jarige man heeft twee grote passies in zijn leven. Ondanks

zijn lichte verstandelijke beperking heeft hij een fulltime baan. Hij

rijdt op een shovel. En dat bevalt meer dan prima. Maar als hij over

indianen praat licht hij helemaal op.

Een meer dan openhartig gesprek.

Door WIljan Broeders

Naam:Henk Hammer

Leeftijd:57 jaar

Geboorteplaats:Breda

Burgerlijke staat:Gescheiden, thans een latrelatie

met zijn tweede ex-vrouw

Woonsituatie:Weliswaar een eigen appartement (inOosterhout), maar wel met frequente- dagelijkse - begeleiding via Prisma*

vanwege zijn lichte verstandelijkebeperking

Werk:Fulltime in dienst bij Martens

beton BV in Oosterhout

Dag uit het leven van…

Al 100 jaar

Werken met een lichte handicap

Page 18: BN/DeStem in Balans November 2009

www.prismanet.nl

Meesters in doen!Stichting Prisma ondersteunt al meer dan 100 jaar mensen met een

verstandelijke, meervoudige en lichamelijke handicap in Brabant. Hierbij

staat de vraag en vooral ook de verborgen droom van de cliënt centraal.

De medewerkers van Prisma zijn deskundig, betrokken en vernieuwend.

Prisma biedt ondersteuning in alle vormen van wonen, werken en vrije tijd.

Prisma gaat op respectvolle wijze in gesprek met de cliënt en zijn direct

betrokkenen om vervolgens op maat gesneden ondersteuning te bieden.

Prisma is bijzonder deskundig bij de ondersteuning van kinderen en jeugdigen

met een beperking. Ook volwassenen met (ernstig) probleemgedrag en

autisme kunnen rekenen op de jarenlange ervaring van Prisma.

Voor verdere informatie:

0800-BEL PRISMA [235 774762]

of mail: [email protected] Bureau, Biesbosweg 14, 5145 PZ Waalwijk

S&L zorg biedt professionele dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking en een uiteenlopende zorgvraag. Onze diensten zijn gericht op ondersteuning en begeleding van de cliënt waarbij de kwaliteit van het bestaan onze leidraad vormt. De cliënten wonen thuis of in kleine groepen verspreid over het westelijk deel van West-Brabant. S&L zorg heeft ruim 750

medewerkers. Onze medewerkers zijn deskundig, energiek en doortastend en voelen zich

betrokken bij de cliënten.

Wat bieden we?Verschillende contractmogelijkheden voor onbepaalde tijd. Salaris en andere arbeids-

voorwaarden conform de CAO Gehandicaptensector.

Wat vragen we?Je hebt ervaring en/of affiniteit met de doelgroep, je bent enthousiast, je bent een echte doorzetter en je hebt een flexibele instelling.

Solliciteer!Stuur een sollicitatiebrief met je cv naar [email protected] of naar S&L zorg, t.a.v. afdeling Personeelszaken, postbus 148, 4700 AC Roosendaal. Neem voor meer informatie over deze functies contact met ons op via 088-7777444 of kijk op www.slzorg.nl.

Wij zoeken nog nieuwe collega's!

Afdelingshoofd wonen Clientbegeleider GP

Meer informatie over de organisatie en de specifieke vacatures vind je op onze website www.slzorg.nl.

18Woensdag 11 november 2009

Page 19: BN/DeStem in Balans November 2009

Woensdag 11 november 2009balans

Piet Driessen is 25 jaar. Zijn beroep: eerste stuurmanop een sleepboot in de offshore. „Ik zou best willenweten of mijn eetpatroon aan boord gezond is, maarik vrees dat ik het antwoord al weet!”

Zijn warme maaltijd bestaat meestal uit kipof steak. Verder eet Piet vaak rijst, noe-dels, boontjes, bloemkool, komkom-mer- of tomatensalade. Soms staat erhamburger of pizza op het menu. Entwee keer per week friet.

Piet is niet echt een broodeter.Meestal kiest hij voor soep meteen stukje stukbrood, zonderboter, zonder beleg.„Ja, af en toe een eitje, ge-kookt of gebakken. En alstoetje neem ik fruit. Ananas,vers of uit blik en perzik uitblik. Twee keer per maandenkele vruchtentoetjes.”Tussendoortjes zijn niet aan Piet besteed: „Misschientwee keer in de week een zakje chips, soms een stukjechocolade, of een ijsje. Maar ook wel eens een appel.Koffie drink ik nooit, wel veel cola light, zo’n acht blik-jes per etmaal. Daarnaast: koolzuurhoudend water.”

Reactie diëtistHet is belangrijk om gevarieerd te eten en bovendienniet te veel, niet te zout en niet te vet. Dit, om ziektente voorkomen en om fit te blijven.Piet kan zijn eetpatroon iets verbeteren tijdens de pe-rioden die hij vaart. Enkele tips: kies volkorenbrood inplaats van wit stokbrood en besmeer het liever wélmet een halvarine of margarine, omdat die belangrij-ke vitaminen en de juiste vetten bevatten.Vers fruit eten is een probleem bij Piet. Hijkan dus kiezen voor sap en daardoor met-een wat minder cola light drinken. Pas opmet soep, omdat die vaak veel zout be-vat. En zorg zeker elke dag voor en-kele niet te vette melkproductenzoals yoghurt, karne-melk en kaas. Geluk-kig snoept en snacktPiet weinig, dat doethij goed!

Eveliene Eijsermans is 21 en derdejaars student Crimi-nologie. Zij volgt haar studie in Leuven (België) endeelt een huis met dertien Belgische studenten. „Mijnhuisgenoten krijgen wekelijks afgepaste porties etenmee van huis. Dat is daar gebruikelijk. Ik kook dus al-leen, of met een Nederlandse vriendin uit een anderhuis. We wokken veel: alles lekker in één pan, sausjeerbij. Makkelijk en gezond.”

Eveliene probeert verantwoord en gevarieerd teeten, maar als ze naar de richtlijnen van het Voe-dingscentrum kijkt, vraagt ze zich af hoe iemand dat

volhoudt. „Zoveel gram van dit, zoveel van dat. Ikdenk dat er maar heel weinig mensen op die maniermet hun voeding omgaan.”

„Groente, fruit, melk, kaas, vlees en dranken, allemaalgeen probleem. Op de examenperiodes na, want danzit ik veel in de bibliotheek en kook weinig, kom ik welaan die hoeveelheden. Maar zo’n portie rijst of aardap-pelen, daar kom je toch nooit aan? Vier of vijf opschep-lepels, dat is gewoon hartstikke veel! En brood. Zes,zeven sneetjes per dag, dat haalt een doorsnee meisjezoals ik toch niet?”

Ten slotte: tussendoortjes zijn voor studenten ver-leidelijk. „Ja, even wat halen. Of op een ter-

rasje gaan zitten. Ik probeer er niet te vaakaan toe te geven. Structuur in je dag zorgtvoor structuur in je voedingspatroon.”

Reactie diëtist„Je hebt goed naar de lijst van het Voedings-

centrum gekeken. Gelukkig hoef je niet je voe-ding af te wegen, de aangegeven hoeveelheden

geven een beeld van wat een portie is. Gebruik hetmaar als richtlijn. Houd je je aan de aanbevolen hoe-veelheden, dan weet je dat je genoeg van alle nodigevoedingsstoffen binnenkrijgt. ”

Voor sommigen lijkt het erg veel om zes boterham-men te eten, maar bedenk dat je die wel kunt eten alsje niet snoept en snackt. Ongemerkt krijg je op eenterrasje of in een restaurant veel kilocalorieën in kortetijd binnen. Glaasje fris, wijntje, schaaltje chips, borrel-garnituur. Of denk aan de koekjes bij koffie/thee. On-gemerkt veel verzadigd vet, veel suiker en weinig vita-minen.

Eveliene geeft aan dat weinig structuur al snel leidt toteen minder goed voedingspatroon en dat klopt hele-maal! Streef naar drie hoofdmaaltijden en drie gezon-de tussendoortjes. Je gebit en je lichaam zijn je erdankbaar voor.”

Eet jij gezond?Het Voedingscentrum heeft naast de adviezen uit de Schijf van Vijf ook aanbevolen hoeveelheden

voedingsmiddelen opgesteld. Die hoeveelheden zijn ingedeeld per leeftijdsgroep. Twee jonge

mensen krijgen de lijst te zien en reageren erop. Diëtist Diana Glerum kijkt mee.

Door Joyce Muilenburg

Op zee Studeren

Advies voedingscentrum

Jongeren kijken naar de Schijf van Vijf

Groente 200 g (4 opscheplepels)Fruit 200 g (2 stuks)Brood 210-245 g ( 6-7 sneetjes)Aardappelen, rijst, pasta, peulvruch-ten 200-250 g ( 4-5 opscheplepels)

Melk(producten) 450 mlKaas 30 g (1 ½ plak)Vlees(waren), vis, kip, eieren, vleesver-vangers 100 - 125 gHalvarine 30-35 g (5 g per sneetje)

Bak-, braad- en frituurproducten, olie15 g (1 eetlepel)Dranken (incl melk) 1 ½ -2 liter

Zie: www.hetvoedingscentrum.nl

Page 20: BN/DeStem in Balans November 2009

Tragel in beweging

Voel je thuis bij ons

Verblijf, werk & dagbesteding,

logeren & opvang en begeleiding thuis

in de regio Zeeuws-Vlaanderen.

Tragel werkt aan een goed leven voor mensen met een verstandelijke beperking. Een leven midden in de samenlevingwaar dat kan, met professionele behandeling en begeleidingwaar dat nodig is. Een uniek eigen Expertisecentrum, waarin artsen, gedragsdeskundigen en paramedici nauw samenwerken, ondersteunt de zorg bij Tragel.

Werken in de zorg? Wij hebben regelmatig leuke banen beschikbaar. Kijk op onzewebsite voor actuele vacatures. Of kleur je dag en word vrijwilliger bij Tragel. Bel of mail onze afdeling Vrije Tijd voor de mogelijkheden, 0114 - 382290 of [email protected].

Stichting Tragel | Postbus 1026 | 4530 GA Terneuzen | 0115 - 685500 | [email protected] | www.tragel.nl

20Woensdag 11 november 2009

Page 21: BN/DeStem in Balans November 2009

Woensdag 11 november 2009balans

Te vet en te veel eten, vanavond toch maar niet naarde sportschool en ach, dat ene sigaretje moet kun-nen. Duidelijk is dat we er niet gezonder op worden.In Nederland zijn er ongeveer 1 miljoen mensen meteen hart- of vaatziekte. In 2020 zijn dat er waarschijn-lijk 1,3 miljoen. Gemiddeld overlijden 60 vrouwen en53 mannen per dag aan een hart- of vaatziekte.De Nederlandse Hartstichting werkt dan ook intensiefaan het duidelijk maken dat een gezonde leefstijl vanlevensbelang is. De website van de stichting is on-langs geheel vernieuwd en biedt een scala aan infor-matie over alle hartziekten, vaataandoeningen, risico-factoren en tips om gezond te leven. De site is een be-zoekje waard, ook al heeft u geen klachten. Want ookdat is preventie: weten hoe vernuftig het hart in el-kaar zit, hoe het werkt en waarom het mis kan gaan.Via een animatiefilm leert u de functies van hart en va-ten kennen, u ziet waar ze zich precies bevinden enhoe ze met elkaar in verbinding staan.

Naast alle informatie schuwt de Hartstichting de cij-fers niet. Zo leest u bijvoorbeeld dat per jaar 41.000mensen getroffen worden door een beroerte. Jaar-lijks krijgen 7.000 mensen een tweede beroerte. Het

is de vierde doodsoorzaak in Nederland. Een beroer-te, ook wel CVA genoemd, is een veel voorkomendeaandoening. Te veel mensen worden geconfronteerdmet deze ingrijpende gebeurtenis met grote gevol-gen. Niet alleen de patiënt zelf. Ook voor de partner,kinderen en naaste familie betekent een beroerte eenlevenslange confrontatie met beperkingen.

1 + 1 = 3Ongeveer dertig procent van de sterfgevallen aanhart- en vaatziekten wordt veroorzaakt door slagader-verkalking. Dit is een proces waarbij de slagaderslangzaam vernauwen. Voordat men hartklachtenkrijgt, is er vaak al jaren sprake van verkalking. Hoemeer risicofactoren, hoe groter de kans dat de vatendichtslibben.Eén plus één is drie. Of misschien wel vier, want risico-

factoren versterken elkaar. Heeft u meerdere risicofac-toren, dan is het totale risico groter dan de som derdelen. Maar stel, u rookt, eet ongezond en beweegtweinig. En op een dag krijgt u een hartinfarct. Is datdan uw eigen schuld? Deels wel en deels niet. Eenaantal factoren kunt u namelijk niet beïnvloeden. Zokunt u niets veranderen aan uw leeftijd. Evenminaanuw erfelijke belasting. Maar op uw leefstijl heeft u weldegelijk invloed.

WelbevindenPreventie is dus belangrijk. Ook voor kinderen. Daar-om heeft de Nederlandse Hartstichting met ingangvan 1 december 2007 een jeugdfonds opgericht metde naam: Jump. Dit is de opvolger van het Kinderhar-tenfonds. Jump maakt zich sterk voor goede voorlich-ting, wetenschappelijk onderzoek en verbetering vande kwaliteit van zorg voor kinderen met een (aangebo-ren) hartafwijking. Maar alle andere kinderen - en ui-teraard volwassenen - kunnen veel leren van de infor-matieverstrekking van Jump. Nieuw is dat dit fondszich ook richt op jongeren van 12 tot 18 jaar. En ookJump gaat een stevige waarschuwing niet uit de weg:de manier waarop kinderen en jongeren nu leven, kandramatische gevolgen hebben. Als er niets verandert,zullen zij eerder dan hun ouders hart- en vaatziektenkrijgen. Dat wenst niemand een kind toe.Misschien is dat nog wel de beste motivatie om pre-ventief aan de slag te gaan: een gezonde toekomsten een optimaal welbevinden voor het kind.

Meer info: www.nederlandseharstichting.nlwww.heartjump.nl

Risicofactoren:● roken● te hoog cholesterolgehalte● hoge bloeddruk● overgewicht● diabetes● stress● weinig beweging● hart- en vaatziekten bij een van de ouders,broer/zus voor het 60e levensjaar● mannelijk geslacht● ongezonde voeding, bijvoorbeeld te veelverzadigd vet en zout

Gezonde leefstijl

is van levensbelang

foto Stock.XCHNG

Hoewel we het best weten dat het nodig is, is het toch niet eenvoudig om goed voor ons hart en

onze vaten te zorgen. De overheid bijt zich stuk op juiste campagnes, brochures en voorlichting. De

gezondheidszorg drukt ons op het hart toch vooral preventief om te gaan met volksziekte nummer

één. Maar de verleiding is aantrekkelijker dan de wetenschap.

Door Joyce Muilenburg

Hart voor hart

Het belang van preventie

Page 22: BN/DeStem in Balans November 2009

Met zorg voor uADMIRAAL DE RUYTER ZIEKENHUIS (ADRZ)

Halverwege dit jaar tekenden onze gezamenlijke verenigin-gen van medisch specialisten een officieel fusiedocument. De medisch specialisten stemden unaniem in met de fusie van de verenigingen. De ontstane vereniging telt 160 leden.De fusie van de Verenigingen van Medisch Specialisten is een mijlpaal in het fusietraject. In het fusiebesluit stelde de Nederlandse Mededingingsautoriteit onder andere voorwaar-den over fusie van maatschappen. Een aantal maatschappen is al gefuseerd. De fusie van de Verenigingen van Medisch Specialisten is een logische stap op weg naar verdere integratie en samenwerking.

De neuroloog stelt de diagnose en schrijft medicijnen voor.Dan is het verder wachten op complicaties, die in de regel na enkele jaren kunnen optreden. De neuroloog verwijst de patiëntdoor naar de Parkinsonverpleegkundige.Al sinds 2005 is Ellen Kramer werkzaam als Parkinsonverpleeg-kundige op de poli neurologie in Goes. Haar werkzaamheden

In Goes, Middelburg en Zierikzee bestaat een psychosociaal spreekuur. Kinderen met verschillende problemen komen terecht op het psychosociaal spreekuur van Ella Luyben en Annemarie Bal. Het psychosociaal spreekuur is wekelijks in Zierikzee, maandelijks in Goes en sinds kort ook in Middelburg.Na doorverwijzing door het kinderteam ‘De Carrousel’ komen oudersen kinderen terecht op het psychosociaal spreekuur. Een gesprekduurt ongeveer 45 minuten, hieraan zijn geen kosten verbonden.

De verpleegkundigen:“Mensen die bij ons komen, hebben altijd veel vragen, onzekerheden en zorgen.We hebben te maken met

Nieuw ziekenhuis in De Mortiere

Op 21 oktober jl. onthulde de heer F.P.J. de Ruyter de Wildt, de oudst levende nakomeling van Admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter, het logo.

Een echte nakomeling van Michiel Adriaenszoon de Ruyter onthulde het nieuwe ziekenhuislogo; de letter ‘A’ doorsneden met een golf. Michiel de Ruyter is bekend als een echte Zeeuw.Hij is 24 maart 1607 in Vlissingen geboren. De Admiraal was weliswaar geen geneesheer maar uit een soort ‘ongevallen-verzekering avant la lettre’ blijkt wel de zorg van de vloot-voogd voor gewonde zeelieden. De grote A is natuurlijk de A vanAdmiraal De Ruyter maar staat tegelijk voor twee ‘benen’ die stevig zijn verankerd in de samenleving. En het is de vorm van eendak waaronder je kunt schuilen, dat bescherming biedt. De blauwe golf staat voor de zee, voor Zeeland. Deze golf is een extract uithet wapen van Zeeland. De golf kan ook staan voor de ups and downs die in elk mensenleven voorkomen, dus ook ziek zijn en beter worden. Als een levenslijn, op koers naar beter.

Maatschap gynaecologie

Van links naar rechts: J.A.G. Moorthamers,J.H.P. Slothouber, C.E.C. den Hertog, P.A.M.Meeuwissen, Y. Snuif en Y.W.C.M. van der Plas.

Yvette Snuif-de Lange is in juli dit jaar begonnen als gynaecologe.Ze is geboren en getogen in de Zaanstreek. Haar opleiding volg-de ze in Utrecht, waar ze ook werkte in de ziekenhuizen in Tilburg en Nieuwegein. Met haar partner en twee kinderen ver-huisde ze naar Zeeland. Weg uit de drukte van de Randstad,naar de rustige en prachtige zak van Zuid-Beveland. Volgens haar biedt de ziekenhuisfusie mooie kansen voor de verloskun-dige en gynaecologische zorg in Zeeland.

Met de komst van collega Snuif (zie foto inzet) bestaatde maatschap uit 6 gynaecologen. In april 2010 komt collega Laeven en daarna ook hopelijk snel een 8e gynaecoloog.

Fusie Verenigingen Medisch Specialisten

Parkinsonpolikliniek op alle locaties

De Parkinsonverpleegkundige is een belangrijke schakel tussen patiënt

en neuroloog.

sluiten goed aan op het werk van de neuroloog. De arts be-steedt veel aandacht aan de medische kant van de ziekte, de verpleegkundige richt zich meer op het dagelijkse leven: hoe ga je om met de ziekte en de gevolgen ervan. Patienten ervaren de laagdrempeligheid van het Parkinsonspreekuur en de verpleeg-kundige biedt extra middelen en initiatieven aan waar je als patiënt in eerste instantie niet aan denkt.Het werk van de Parkinsonverpleegkundige wordt ervaren als heel zinvol. Patiënten moeten heel dikwijls hun grenzen weer verleggen door de verdergaande beperkingen door de ziekte.Het is erg fijn wanneer de patiënt merktdat er met hem of haar wordt meege-dacht om zo weer gemotiveerd en ster-ker verder te kunnen gaan.

Colofon:Heeft u vragen, reacties of suggesties naar aanleiding van deze pagina? Neem dan contact op met de afdeling communicatie van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis, locatie Goes. Postbus 106, 4460 BB Goes, bestemming 59b. E-mail: [email protected].

Parkinsonpatiënten kunnen voor begeleiding terecht bij Ellen Kramer, gespecialiseerd verpleegkundige. Zij werkt samen met de neuroloog.De ziekte van Parkinson is een chronische slijtageziekte van de hersenen. Het is een progressieve, invaliderende aandoening die (nog) niet te genezen is. Parkinson treft ongeveer één procent van de mensen ouder dan 60 jaar, maar ook bij jonge-ren komt Parkinson voor.

De Parkinsonverpleegkundige Ellen Krameris dagelijks telefonisch bereikbaar. Elke vrijdag is het spreekuur op afspraak in Vlissingen, de overige dagen is zij in Goes en Zierikzee aanwezig.

‘De Carrousel’ is een diagnostisch team, multidisciplinair van samenstelling. ‘De Carrousel’ doet onderzoek bij kinderen metmeervoudige problemen in de ontwikkeling. Kinderen komen bij de Carrousel terecht via de huisarts. De orthopedagoog en de kinderarts beoordelen of het kind door het team verder onderzocht kan worden. Als dit zo is, worden verschillende on-derzoeken in gang gezet. Na een traject van drie maanden wordt een diagnose gesteld. Het kinderteam ziet ongeveer 50 kinderen per jaar.

Samen met de fysiothe-rapeut, de kinderarts en een logopediste vormen Frank Visscher, neuro-loog en Aafke van der Hoop, orthopedagoog/generalist, het kinder-team ‘De Carrousel’.

Anne-Marie Bal en EllaLuyben zijn een verpleeg-kundig team dat adviezen,informatie, praktische tipsen een luisterend oor biedtaan ouders en kinderenmet vragen of problemenop het psychosociale vlak.

Betere zorg voor de regio op meerdere locaties. Dat is de kern van de toekomstplannen van het Admiraal De Ruyter Zieken-huis (ADRZ). Decentraal waar dat kan en centraal waar hetmoet. Dat betekent dat Walcheren een ziekenhuis heeft metpoliklinieken voor alle specialismen, met functieafdelingen,goede diagnostische faciliteiten en een IC op level I-niveau.

In de operatiekamers worden met name planbare operaties uit-gevoerd. De locatie Goes heeft een vergelijkbaar profi el maar daar ligt de nadruk op acute en complexe zorg. Goes krijgt een IC level II en Traumaopvang level II. Zierikzee blijft een dagzie-kenhuis met poliklinieken, functieonderzoek en diagnostiek.Wij liggen op koers, naar beter!

Psychosociaal spreekuur

diverse problemen op het spreekuur, waaronder veel kinderen met AD(H)D, aan autisme verwante stoornissen, Gilles de la Tourette, dyslectie en combinaties hiervan.Wat we vooral doen is voorlichting geven over de diagnose,voorlichting over medicatie en het aanreiken van pedagogische vaardigheden. We geven steun en concrete opvoedadviezen.Het opvoeden van deze kinderen is voor ouders een forse taak die veel vraagt van het uithoudingsvermogen en creativiteit.Als je kind continue lastig gedrag laat zien, ga je het kind in plaats van zijn gedrag lastig vinden en ontstaat een negatievespiraal. Dan ben je als ouders alleen nog maar bezig met corri-geren. Wij geven de ouders tips om de negatieve spiraal te doorbreken. Daarnaast kijken we mee hoe planning en struc-tuur geboden kan worden. Het geeft een kind rust, als de plan-ning en structuur duidelijk zijn. We gaan bij onze adviezen al-tijd uit van de kracht van de ouders.”

Nieuw logo onthuld!onthuld!

22Woensdag 11 november 2009

Page 23: BN/DeStem in Balans November 2009

Woensdag 11 november 2009balans

Als vertegenwoordigers van hun klanten in de wereldvan zorgaanbieders, is er zorgverzekeraars veel aangelegen het beste voor hun klanten gerealiseerd tekrijgen. Uiteraard gaat het bovenal om een optimalemedische behandeling. Maar omdat het niveau daar-van in Nederland al behoorlijk hoog is, ligt de focussteeds meer op een goede prijs/kwaliteitverhoudingen klantvriendelijkheid.Hierover meedenken, kan tegenwoordig iedereen.Naast het al jaren gangbare overleg dat zorgverzeke-raars hebben met patiëntenorganisaties, groepenchronisch zieken, vaste klantenpanels en adviesplat-forms, is er nu ook een website waarop iedereen idee-ën aan kan dragen voor verbeteringen in de zorg.Een initiatief van zorgverzekeraar CZ, waar inmiddelsook vanuit andere sectoren van het bedrijfsleven metbelangstelling naar wordt gekeken. Met de websitewww.zorgkanaltijdbeter.nl zette CZ een deur openwaarvan vooraf niet bekend was wat er doorheen zoukomen. In de eerste maand zijn er 1700 inzendingen

binnengekomen. Marketingmanager Rogier van derHooft is verrast door het goede niveau van de inzen-dingen. „Het zijn stuk voor stuk verhalen van mensenover kwesties waar ze in de praktijk tegenaan lopen.Heel basaal, maar heel belangrijk daar kennis van tekunnen nemen.”Op marketingafdeling in Breda lezen ze iedere inzen-ding en elk idee wordt er nog ouderwets op een brief-je geschreven en vervolgens op een grote ideeën-muur geplakt. „Iedere dag zijn we bezig de ideeën tegroeperen en dan zie je vanzelf dat veel inzendingensamen een probleem vormen dat aanpak behoeft”,zegt Rens van Oosterhout, zorginkoper bij CZ.„Als we het probleem voldoende in kaart hebben dankunnen wij als zorginkopers er mee naar de zorgverle-ners met de vraag: wij krijgen dit binnen; zien julliedat ook? En hoe kunnen we tegemoet komen aan dewensen van onze verzekerden om dit probleem uit dewereld te helpen?”De ingestuurde ideeën gaan vooral over ziekenhui-zen, apothekers en huisartsen. En niet over de feitelij-ke zorgverlening, maar over informatieverstrekking,beschikbaarheid en organisatie. „Het is duidelijk”,zegt Van der Hooft, “dat de bedrijfsvoering klantvrien-delijker kan en moet.”Zorginkoper Van Oosterhout noemt het voorbeeldvan de wachttijden in wachtkamers. „Mensen ergerenzich eraan dat ze om 10.00 uur een afspraak hebben,maar pas om 11.30 uur aan de beurt zijn. Het gaatdan niet zozeer om het moeten wachten op zich. Ze

ergeren zich eraan dat niemand zegt waarom ze zolang moeten wachten, aan het gebrek aan faciliteitenom de tijd door te komen en aan het gemis van draad-loos internet om op de laptop te kunnen werken. Enwaarom, zo vragen inzenders op de website zich af, ishet niet mogelijk een sms-je te sturen met de mede-deling dat het spreekuur een uur uitloopt.”Er zijn zoveel mensen die dit aangekaart hebben datCZ ermee naar de onderhandelingstafel gaat. „Overde bedrijfsuitoefening in ziekenhuizen gaan de Radenvan Bestuur. Wij praten met ze over tal van inhoudelij-ke zaken en deze kwestie gaan we ook op de agendazetten. Het zijn geen zaken die je in één keer gereali-seerd krijgt, maar we nemen het wel mee bij onzezorginkooponderhandelingen. Als het in één zieken-huis lukt, volgt de rest vanzelf.”De verspilling van niet-gebruikte medicijnen (door an-dere medicatie, opname ziekenhuis of sterfgeval) is

een andere kwestie die duidelijk bij veel mensen totergernis leidt. Het wordt een gesprekpunt met deapothekers, waarbij Van Oosterhout aantekent dathet op zich geen nieuw probleem is.”Verbetertips die ingestuurd worden maar eigenlijkthuishoren bij de gemeenten - bij voorbeeld hulpmid-delen via de wmo - zegt CZ niet opzij te schuiven.Van Oosterhout: „Het is niet altijd de vraag of het on-ze verantwoordelijkheid is of niet. Het gaat erom in-zicht te krijgen in zaken waar mensen tegenaan lo-pen. Wij bakenen niets af. We zorgen zelf wel dat hetop de goede plaats terecht komt.”Iedereen kan via de website volgen welke ideeën bin-nenkomen, welke CZ oppikt en wat het heeft opgele-verd.Minister Ab Klink heeft inmiddels ook interesse ge-toond. Hij krijgt binnenkort een bloemlezing van demeest opvallende betere-zorg-tips toegestuurd.

‘Stuk voor stuk kwesties

waar mensen in de praktijk

tegenaan lopen’

Illustratie Fabiënne de Lange

Als verzekeraars hun klanten

vragen om suggesties aan te

dragen voor betere zorg gaat

het zelden over medische zaken.

Aan klantvriendelijkheid is er

nog het nodige te verbeteren.

Op een oproep van CZ om tips

te mailen kwamen in de eerste

maand al 1700 reacties binnen.

Door Anita de Haas

Iedereen kan meedenkenKlanten overladen verzekeraars met suggesties

Page 24: BN/DeStem in Balans November 2009

indienstvanmensenmeteenbeperkinginheelBrabant

Bijzonderheelgewoon

endichtbij

Ken jij Amarant?Amarant biedt zorg, ondersteuning en huisvesting aan kinderen, (jong) volwassenen en ouderen met een ver- standelijke en/of lichamelijke beperking in heel Brabant. Met ruim 4000 enthousiaste en deskundige collega's en 1000 vrijwilligers ondersteunen wij onze cliënten.

In onze dienstverlening richten wij ons op vijf doel- groepen. Mensen meteen lichte verstandelijke handicap, een matige tot ernstige verstandelijke handicap, een meervoudig complexe handicap, autisme of een lichame- lijk handicap/niet aangeboren hersenletsel.

Afhankelijk van vraag en indicatie bieden wij zorg en begeleiding aan huis, zorg met verblijf, behandeling, dagbesteding en werk en begeleiding op school en bij vrije tijd en huisvesting.

Werken bij Amarant is een prima keuze. Wij hebben tal van mogelijkheden in verschil-lende functies op diverse locaties in heel Brabant. Jaarlijks hebben wij zo'n 500 vacatures. Maar er is méér:

* Werken voor en met cliënten staat centraalIn al onze werkzaamheden staat de cliënt centraal; daar doen wij het tenslotte voor. In onze dienstverlening aan cliënten streven wij naar optimale kwaliteit van zorg. En natuurlijk hebben wij daarbij aandacht voor onze medewerkers. Plezier in je werk is immers erg belangrijk.* Amarant AcademieIn onze Amarant Academie tref je een breed én gespecialiseerd pakket van oplei-dingen aan. Als medewerker bij Amarant krijg je de kans om regelmatig scholing te volgen. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste inzichten en manieren van werken in de zorg. Bovendien krijg je de kans om je te specialiseren, in aansluiting op ons doel-groepenbeleid.* FlexpoolBen je aan het einde van je opleiding of wil je als flexwerker aan de slag? Onze flex-pool biedt je de kans om je te oriënteren binnen Amarant en werken en privé goed te combineren. * BBL met baangarantieMisschien beschik je nog niet over de gevraagde diploma's en vaardigheden. Dan kun je toch bij ons terecht. Via onze BBL-opleiding medewerker maatschappelijke zorg kun je werken en leren, mét baangarantie(BBL = beroepsbegeleidende leerweg).

Wil jij werken in de zorg?Dan bieden wij je tal van mogelijkheden!

"De begeleidingsvragen van mijn cliënten zijn heel divers; help me met mijn financiën en het huishouden, maar ook met het maken van vrienden. Mijn cliënten willen een begeleider die náást hen staat, niet iemand die alles overneemt. Kennis, bijvoorbeeld van autisme, heb je nodig. Maar daarmee ben je er niet. Dit werk doe je ook met je hart. In gesprek met een cliënt ben ik oprecht geïnteresseerd; hoe gaat het met jou? Ik geef een steun in de rug, maar doe ook tijdig een stapje terug. Mijn cliënten bepalen immers zelf hoe hun leven eruit ziet. Ik werk in een fijn team. Ieder van ons werkt individueel, maar wij zijn niet alleen. Wij steunen elkaar en wisselen veel uit. Via de Amarant Academie hebben wij ruime scholingsmogelijkheden en daar maken wij goed gebruik van. Amarant is erg in ontwikkeling: de trein rijdt en ik stap voorlopig niet uit!"

Ingeborg begeleidt zelfstandig wonende cliënten met autisme

"Vanwege ernstige handicaps is het moeilijk voor mijn cliënten om uit zichzelf contact te maken. Je moet geduldig zijn, dingen uitproberen, rustig wachten op een reactie en cliënten ook niet overvragen.Zintuigen en fysiek contact, zoals bijvoorbeeld iemands hand vastpakken, zijn belangrijk. Het is een zoektocht, maar

ik haal veel voldoening uit de kleine contactmomenten.Van lieverlee leer je iemand beter kennen en dan weet je ookbeter wat die persoon jou probeert te vertellen."

Meer weten over werken bijAmarant?

Bel 013 464 59 06 of kijk op

www.amarant.nl/ werken bij amarant

"Ik werk met licht verstandelijk beperkte mensen. Vaak is er veel misgegaan in hun leven. Denk aan verslaving, psychiatrische problemen en/of maatschappelijk probleem- gedrag. Stap voor stap brengen wij weer stabiliteit in het leven van onze cliënten. Dat doen wij in een strikt programma, maar wel met wederzijds respect. Als begeleider moet je sterk in je schoenen staan en kunnen

reflecteren op je eigen gedrag. Humor is een belangrijk onderdeel van onze begeleidingsstijl. Humor relativeert. Ik heb voldoening van mijjn werk

wanneer een cliënt weer een beetje grip krijgt op zijn eigen leven."

Jan begeleidt licht verstandelijk beperktecliënten met complexeproblemen (sglvg)

Petra begeleidt meer- voudig complex gehandicapte cliënten

24Woensdag 11 november 2009