Bibkrant voorjaar 2010

4
BOEKEN JEUGD- EKEN- 010 ! N ! R OEK K KEN

description

Bibliotheekkrant Brusselse bibliotheken voorjaar 2010

Transcript of Bibkrant voorjaar 2010

Page 1: Bibkrant voorjaar 2010

BOEKEN

JEU

GD

-JE

UG

D-

BO

EK

EN

-B

OE

KE

N-

WE

EK

2

010

20

1013

-28

MA

AR

T

!!BOEKEN!BOEKEN!!BOEKEN!BOEKEN!BOEKENRECHRECHBOEKENRECHBOEKENT BOEKENT BOEKENOPBOEKENOPBOEKEN

Quadri

Zwart

Jeugdboekenweek is een project van Stichting Lezen. Stichting Lezen wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid • www.jeugdboekenweek.be • illustratie: Klaas Verplancke • vormgeving: Kris Demey • v.u. Majo de Saedeleer, Frankrijklei /, Antwerpen.

!OP!!OPRECHT OPOPOP

SL_JBW10_AFF_SEP09_DEF_250x357.indd 1 2/12/10 11:20:57 AM

Page 2: Bibkrant voorjaar 2010

BiBliothEEkkrant jeugdboekenweek rEcht op BoEkEn | nummer 5 - lente 2010 | bladzijde 2

Recht op eten, drinken, onderwijs, veiligheid. Nu ook al recht op verhalen? Moet het echt?

Nog te vaak wordt lezen of luis-teren naar verhalen gezien als een vorm van niksdoen, tijdver-lies. Dikwijls wordt de kennis die daarbij wordt opgedaan over het hoofd gezien. Wat leer je uit een boek? Het is niet zo meetbaar als wat je leert uit een rekenboek. Maar verhalen zijn van onschat-bare waarde voor een rijk leven.Het begint misschien bij lezen in dat badboekje. Het is nog geen le-zen, het is spelen, kennismaken met de vorm van een boek. Het is

blazijden omslaan en kijken naar de plaatjes, maar ook kijken hoe het drijft en lekker spat. Iets gro-ter en uit het bad is het samen le-zen of vertellen. Samen lezen cre-eert een rustpunt in de dag. Uit-rusten van spelen en beleven en je laten meevoeren door een verhaal. Heel vaak geeft een kind dat mee-leest zichzelf een rol in het verhaal. Het kind kent dat probleem, is op die of die plek ook al eens geweest, is soms net zo bang… Deze prille lezers krijgen er in een mum van tijd een extra wereld bij die vorm geeft aan hun leven. Verhalen zijn niet de krenten in het brood, maar de gist! Bijna alle kinderen zijn heel erg goed in het zeuren om nog: nog snoep, of nog een ver-haaltje. Verhaaltjes zijn cadeaus voor hen. Eigenlijk houdt dat niet echt op met ouder worden: aan de toog staat nog de verhalenverteller aan wiens lippen men hangt.

Bereikbaar voor iedereen

De kinderen van ouders die vaak lezen, zullen gemakkelijker naar boeken grijpen. Want ze zien van kortbij hoe gezellig het is om te le-zen. Achter een boek zit een goede verstopplek. Je doet de deur van de wereld rondom je dicht als je het boek openslaat. Dat doet deugd, na een schooldag, een werkdag. Boek open en je bent weg. Naar die anderen, in de wereld in het boek. Je komt daar dingen tegen die je kent of blij herkent. Je leest er de antwoorden op vragen die je nooit durfde te stellen.Er zijn verhalen die moeten ver-teld worden. Enkele jaren gele-den bezocht ene Albert Tytgadt, een gepensioneerde slager, de

Antwerpse Boekenbeurs. Geïn-spireerd door de boeken om hem heen, sprak hij daar een signe-rende schrijver aan met de woor-den: ‘Over mijn leven kan je pas een boeiend boek schrijven.’ De schrijver in kwestie, journalist Louis van Dievel, hield aanvan-kelijk, begrijpelijkerwijs, wat af-stand. Tot Albert begon te ver-tellen. Het ene verhaal na het an-dere rolde over zijn lippen. Louis van Dievel raakte bijzonder gefas-cineerd door het leven van Albert en schreef er inderdaad een boek over. De verteller stierf nog voor het boek in de winkel lag, maar hij kon met een gerust hart gaan. Zijn verhaal werd ontsloten en zo bereikbaar voor iedereen.

recht op verhalen

In het veeltalige en kleurrijke Brussel bruist het van onvertelde verhalen achter de gevels en in de hoofden. Er is geen betere manier om elkaar te leren kennen, te leren begrijpen, dan naar mekaars ver-halen te luisteren. In theater, bio-scoopzaal, op café, op de hoek van de straat, op school, in een boek.Zo is het recht op verhalen toch zoiets als recht op eten en drin-ken. Verhalen doen de muren wij-ken en de wereld vergroten. Ver-halen geven je kennis, doen je her-kennen, leveren stof tot nadenken. Soms doet een verhaal een licht aan, daar waar het altijd wat don-ker was. Snijdt het een venster. Opent het een deur. Rolt het een loper uit. En je bent niet langer alleen.

Belle Kuijken

Beste lezer,

Elk jaar organiseert Stichting Le-zen de Jeugdboekenweek, hét boe-kenevenement voor kinderen in Vlaanderen en Brussel. Dit jaar staat de Week in het teken van ‘Recht op boeken’. Want ook kin-deren hebben recht op boeken. Dat lijkt evident, maar toch zijn er kinderen in ons gewest die er niet of nauwelijks mee in contact ko-men. Omdat ze de taal niet mach-tig zijn. Omdat ze blind of slecht-ziend zijn. Omdat ze een vorm van dyslexie hebben, of omdat ze het thuis echt niet breed hebben. Wie even rond zich kijkt, ziet meteen dat het thema ‘Recht op boeken’ brandend actueel is.

We kunnen daar samen met de basisscholen en bibliotheken iets aan doen, want zij spelen een cru-ciale rol in het thema. School en bibliotheek houden hier hetzelf-de doel voor ogen: kinderen laten genieten van boeken en verhalen.

Het prikkelt hun fantasie en sti-muleert onder meer hun taalont-wikkeling en sociaalemotionele vaardigheden.

Ook de ouders mogen niet verge-ten worden. Want precies hier is er nog veel werk aan de winkel. Het is belangrijk hen aan te moe-digen om zo vroeg mogelijk boe-ken en verhalen aan te reiken aan het jonge volkje. Daarom steun ik in mijn beleid voorleesinitiatieven voor jonge ouders (Boekbaby’s), voorlezen aan huis (Boekenben-de aan Huis), geleide bibliotheek-bezoeken, verhalenateliers, en na-tuurlijk ook de Jeugdboekenweek. En wie een leeshandicap heeft, kan onder meer in de bib terecht en gebruik maken van het Daisy-systeem. Deze luisterboeken op cd helpen elk kind dat moeilijk of niet kan lezen om de wonderlijke verhalenwereld te ontdekken.

Samen maken we van het recht op boeken iets heel concreets voor de Brusselse jongeren.

Bruno De LilleCOLLEGELID VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE BEVOEGD VOOR CULTUUR EN JEUGD

Recht op verhalen

rEcht op BoEkEn En vErhalEn

Recht op boeken

verhalen zijn niet de krenten in

het brood, maar de gist

verhalen doen de muren

wijken en de wereld vergroten

EDitoriaal

Page 3: Bibkrant voorjaar 2010

BiBliothEEkkrant jeugdboekenweek rEcht op BoEkEn | nummer 5 - lente 2010 | bladzijde 3

De jaarlijkse Jeugd­boekenweek is een initiatief van Stichting Lezen waar de Brusselse bibliotheken al jaren sterk op inzetten.

En dit jaar meer dan ooit omwille van het toch wel zeer actuele the-ma “Recht op boeken”. Dat thema – noem het gerust het “elfde kin-derrecht” – is en blijft een grote uitdaging in Brussel, waar al te veel kinderen thuis nauwelijks of niet met boeken in aanraking ko-men. En dat terwijl boeken erg be-langrijk zijn voor zowel de emoti-onele als de intellectuele ontwik-keling van kinderen. Van boeken worden kinderen groot...

Speelse aanpak

De Jeugdboekenweek kan gezien worden als de jaarlijkse bekroning van de nauwe samenwerking tus-sen scholen en bibliotheken. Zo-wat alle Brusselse Nederlandsta-lige scholen zijn “kind aan huis” in de lokale bibliotheek. Klasbezoe-

ken, rondleidingen, boekenpak-ketten en verteluurtjes zijn zowat dagelijkse kost voor de bibliothe-ken. Maar één keer per jaar ko-men de kinderen speciaal voor dat bijzondere verteluurtje of voor die creatieve workshop waar ze zelf met boeken en verhalen aan de slag kunnen gaan. Het is telkens weer een moment waarop de bib zich van een andere, meer speel-se kant laat zien. En dat die aan-pak werkt, bewijzen de cijfers. De Brusselse Jeugdboekenweek duurt dit jaar niet minder dan zeven we-ken, en zal in die tijdspanne meer dan 8 500 kinderen bereiken.

Familievoorstellingen

Kers op de taart zijn de familie-voorstellingen op zaterdag 20 en woensdag 24 maart. Dan organi-seren de Brusselse bibliotheken verteluurtjes voor kinderen van vijf tot acht jaar en hun ouders. Een overzicht van waar en wan-neer je met je spruiten naar een spannend of knotsgek verhaal kan gaan luisteren, vind je hiernaast. Tot dan!

Stijn CallewaertCOORDINATOR JEUGDPROJECTEN STEUNPUNT BRUSSELSE BIBLIOTHEKEN

programma

kinderen houden van boeken en verhalen

programma familievoorstellingen op 20 en 24 maart 2010

BiBliothEEk vErtEllEr titEl voorStElling DatUm UUr

anderlecht Katelijne Billet Monstertje Mo naar Boekenland Woensdag 24 maart 14 u.

brussel hob Tom Vout Op een stapel boeken Zaterdag 20 maart 15 u.

brussel-laken Veerle Ernalsteen Verhalen voor durvers en durfnieters! Zondag 28 maart 15 u.

elsenePeter Holvoet-Hanssen en Noëlla Elpers

Dierenverhalen uit Het Kapersnest Zaterdag 20 maart 11 u.

etterbeek Geertrui Delva Stop, luister, kijk! Zaterdag 20 maart 11 u.

evere Wim Collin Hikke Hakke Toe Zaterdag 20 maart 10.30 u.

jette Marijke Goossens Het gouden koffertje Zaterdag 20 maart 15 u.

koekelberg Katrien Demuynck Komt dat zien en horen! Woensdag 24 maart 15 u.

oudergem Joe Baele Van dwarsliggers en paljassen Woensdag 24 maart 14 u.

schaarbeek Koen Van Biesen Mama Lucinda Zaterdag 20 maart 11-12 u.

sint-agatha-berchem Geertrui Delva Stop, luister, kijk ! Woensdag 24 maart 14 u.

sint-gillis Meneer Zee Nooit eerder vertelde vertelsels Woensdag 24 maart 15u.

sint-jans-molenbeek Tom Vout Op een stapel boeken Woensdag 24 maart 14 u.

sint-pieters-woluwe Katelijne Billet Monstertje Mo naar Boekenland Zaterdag 20 maart 11 u.

ukkel Tom Vout Op een stapel boeken Zaterdag 20 maart 11.30 u.

vorst Katelijne Billet Monstertje Mo naar Boekenland Zaterdag 20 maart 14 u.

watermaal-bosvoorde Hilde Rogge Boekenmonster zoekt leesbeest Zaterdag 20 maart 10.30 u.

tijdens de Jeugdboekenweek

laten bibs zich van een andere,

meer speelse kant zien

Page 4: Bibkrant voorjaar 2010

BiBliothEEkkrant jeugdboekenweek rEcht op BoEkEn | nummer 5 - lente 2010 | bladzijde 4

hoofdstedelijke openbare Bibliotheek�

! Munt 6, 1000 Brusseltel 02 229 18 40 [email protected] www.HOB.BE open ma - za: 12 › 17 u / di - wo - do - vr: 10 › 20 u

Anderlecht��

@ Sint-Guidostraat 97, 1070 Anderlecht tel 02 523 02 [email protected] www.ANDERLECHT.BIBLIOTHEEK.BEopen ma - wo - vr: 12 › 17 u / di - do: 12 › 19u / za: 10 › 13 u

Brussel�

hoofdbibliotheek laken# Emile Bockstaellaan 107, 1020 Brussel tel 02 423 53 20BRUSSEL-LAKEN@BIBLIOTHEEK.BEwww.BRUSSEL-LAKEN.BIBLIOTHEEK.BEopen ma - di - wo - do - vr: 13 › 19 u / za: 10 › 17 u

Uitleenpost neder-over-heembeek$ Frans Vekemansstraat 79, 1120 Brussel tel 02 266 82 90 open ma: 16 › 19 u / wo: 14 › 17 u / vr: 16 › 19 u

Uitleenpost haren% Flodorpstraat 39, 1130 Brusseltel 02 247 03 05open wo: 15 › 17 u / za: 10 › 12 u

elsene��

^ Sans Soucistraat 131, 1050 Elsene tel 02 515 64 50 [email protected] open di - wo - do: 12 › 20 u / za: 10 › 14 u

etterBeek��

& Oudergemselaan 191, 1040 Etterbeek tel 02 648 01 [email protected] ma: 12 › 16 u / wo - vr: 13 › 19 u / za: 10 - 13 u

evere��

* S. Hoedemaekerssquare 10, 1140 Evere tel 02 247 63 [email protected] open ma: 10 › 13 u / di: 16 › 20 u / wo: 10 › 17 u / vr: 16 › 19 u / za: 10 › 13 u

Jette��

( Kardinaal Mercierplein 6, 1090 Jette tel 02 427 76 [email protected] ma - di - wo - do - vr: 14 › 19 u / za: 10 › 13 u en 14 › 16 u

koekelBerg��

BL Pantheonlaan 12-13, 1081 Koekelberg tel 02 411 08 [email protected] ma: 17.30 › 19.30 u / wo: 14 › 17 u / do: 17.30 › 19.30 u / vr: 9.30 › 11.30 u (enkel schooluitleningen)

nederlandstalige openbare bibliotheken in brussel

nEDErlanDStaligE opEnBarE BiBliothEkEn in BrUSSEl | coloFon

1

6 7

39

13 1015

14

2

18

17

20

19

11

16

128

4

5

2123

22

Ver

wez

enlij

kt d

oo

r m

idd

el v

an b

russ

els

urb

IS®

© -

Ver

del

ing

& C

opy

righ

t C

Ibg

oudergem

BM Waversesteenweg 1747, 1160 Oudergem tel 02 672 38 [email protected] wo: 14 › 19 u / do: 11 › 14u / za: 10.30 › 12.30u

schAArBeek��

BN Lambertmontlaan 224, 1030 Schaarbeek tel 02 245 32 [email protected] ma - wo - vr: 12 › 19 u / di - do: 12 › 16 u / za: 10 › 13 u

sint-AgAthA-Berchem�

BO Kerkstraat 131, 1082 Sint-Agatha-Berchem tel 02 468 02 15SINT-AGATHA-BERCHEM@BIBLIOTHEEK.BEwww.SINT-AGATHA-BERCHEM.BIBLIOTHEEK.BE open ma: 13.30 › 20 u / di - wo - vr: 13.30 › 18 u / za: 10 › 13 u

sint-gillis��

BP E. Feronstraat 173, 1060 Sint-Gillistel 02 533 98 [email protected] di: 14 › 17.30 u / wo: 14 › 18 u / do: 16 › 20 u / za: 10.30 › 13 u

sint-JAns-molenBeek��

BQ Hovenierstraat 47A, 1080 Sint-Jans-Molenbeek tel 02 410 03 62SINT-JANS-MOLENBEEK@BIBLIOTHEEK.BEwww.SINT-JANS-MOLENBEEK.BIBLIOTHEEK.BEopen di: 12 › 15 u / wo: 14 › 19 u / do - za: 10 › 14 u / vr: 14 › 18 u

sint-Pieters-WoluWe��

BR Orbanlaan 54-56, 1150 Sint-Pieters-Woluwe tel 02 771 98 86SINT-PIETERS-wOLUwE@BIBLIOTHEEK.BEwww.SINT-PIETERS-wOLUwE.BIBLIOTHEEK.BEopen ma: 18 › 20 u / di - za: 10 › 13 u / wo: 13 › 18 u / do: 9 › 12 u en 15 › 19 u

ukkel��

BS De Broyerstraat 27, 1180 Ukkel tel 02 331 28 24 [email protected] open di: 15 › 19 u / wo - vr: 14 › 18 u / do - za: 10 › 14 u

vorst�

BT Van Volxemlaan 364, 1190 Vorst tel 02 343 20 [email protected] www.BLIB.BEopen wo: 13 › 18 u / do: 13 › 20 u / za 13 › 16 u

WAtermAAl-Bosvoorde

hoofdbibliotheekBU Thomsonlaan 3, 1170 Watermaal-Bosvoorde tel 02 675 33 79wATERMAAL-BOSVOORDE@BIBLIOTHEEK.BEwww.wATERMAAL-BOSVOORDE.BIBLIOTHEEK.BE open ma: 12.30 › 14.30 u / wo: 15 › 17 u / do: 18 › 20 u / vr: 17 › 19 u / za: 10 › 12 u

Uitleenpost De JachthoornCL Delleurlaan 41, 1170 Watermaal-Bosvoorde tel 02 661 71 53open di: 12.30 › 14.30 u / do: 15.30 › 17.30 u

BiBliotheken�voor�mensenmet�een�leesBePerking

lAken�luisterpuntbibliotheek

CM Gustave Schildknechtstraat 28, 1020 Lakentel 070 24 60 [email protected] (algemeen)[email protected] (uitleen)www.LUISTERPUNTBIBLIOTHEEK.BEopen ma-di-wo-do-vr: 9 › 12u en 13 › 16u

Andere�nederlAndstAligeBiBliotheken

sint-lAmBrechts-WoluWe

gemeenschapscentrum op-WeuleCN Sint-Lambertusstraat 91, 1200 [email protected] wo: 14 › 16u / do: 19.30 › 21u / zo: 10.30 › 12.30u

gAnshoren

gemeentelijke bibliotheekCO Beeckmansstraat 35, 1083 Ganshorentel 02 427 17 83open ma: 16 › 18u30 / di: 9.30 › 12.30u / wo: 13 › 18.30u / do-vr: 16 › 18.30u / za: 9 › 13u

coloFon

Voor alle info over de brusselse

openbare bibliothekenwww.Bruno.be

Je kan je Bruno-pas gebruiken in alle bibliotheken met het Bruno-logo.

Deze gratis brochure is een uitgave van de Vlaamse Gemeenschaps commissie.Ze werd gerealiseerd door de werking Streekgericht Bibliotheekbeleid van de Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek, Munt 6, 1000 Brussel

D/2010/7153/22

HoofdRedaCtIe Relinde Raeymaekers

eIndRedaCtIe Patrick Auwelaert

dRuk Roularta Printing nv

VoRMgeVIng Megaluna

CoVeRIlluStRatIe Kris Demey & Klaas Verplancke

foto’S Gertrude Van de Perre

VeRantwooRdelIjke uItgeVeR Eric VERREPT, leidend ambtenaar, Sainctelettesquare 17, 1000 Brussel