Bibkrant 2015

4
Van links naar rechts: Hans Mortelmans: Deskundige voor de cd- en dvd-collectie. Verant- woordelijk voor de vormgeving van papieren en digitale bibpromotie, Inspirator van uitbreidingsactiviteiten en artistieke projecten. Dennis Baert: Drijvende kracht achter de jongerenafdeling Read ‘n Meet en mediacoach. Geeft een boost aan de tienerhoek met door- dachte boekenkeuze, leeslijsten, activiteiten en digitale projecten. Expert in sociale media (Facebook, jongerenblog ...). Mathieu Stevens: Verantwoordelijk voor de afdeling informatieve werken voor volwassenen. Staat in voor de informatiebemiddeling en dagelijkse dienstverlening. Ann Van De Vijver: Bibliothecaris. Al 25 jaar dienstleider en coördi- nator van bib Nazareth. Staat in voor het bibliotheekbeleid, projecten rond automatisering, bibliotheekinnovatie en doelgroepenwerking. Gerda Willems: Assistent-dienstleider en bezielster van de jeugd- afdeling. Erg actief in samenwerking met scholen en voorleesprojec- ten. Verzorgt de dagelijkse administratie en praktische organisatie. Martine De Vriese: Verantwoordelijk voor de afdeling fictie voor vol- wassenen. Ondersteunt de leesgroep Kafkan en zorgt voor boeken- verdeling in de woonzorgcentra. Ruben Rogiest: Expert in bibliotheekautomatisering, onlinedienst- verlening, website, lenersadministratie. Contactpersoon tussen ge- bruiker, bibliotheek en de leveranciers van digitale diensten. Pieter Dekens, Ann Claeys, Ann De Ruysscher, Andrea Ghysselinck, Huguette Crappé Onvermoeibare vrijwilligers voor de boekverwerking. 20 JAAR BIB NAZARETH BELEEF HET IN DE BIB Bib 2.0 In 2015 viert bib Nazareth haar 20-jarig bestaan. Het wordt een intens feestjaar met concerten, workshops en vooral nieuwe initiatieven en een nóg betere dienstverlening. Op dit porseleinen jubileum willen we niet enkel terugblikken op het verleden, ook nieuwe activiteiten en projecten staan in de steigers. De bib van Nazareth wordt meer en meer een beleefbibliotheek, met veel aandacht voor het verstevigen van het gemeenschapsgevoel. Dit jubileumjaar wordt pas echt een feest wanneer nieuwe gebruikers de weg naar de bib vinden. We willen dit bereiken door een bibdienst aan huis te organiseren, voor mensen die niet mobiel zijn omwille van welke reden ook. Via aangepaste projecten en mediacoaching zullen jongeren beter betrokken worden in de bibwerking. Wat dacht u van een filmclub voor cinefielen? Dit en nog veel meer vindt u in deze bibkrant. BIB KRANT 2015 Openingsuren MA 14.00 - 19.00 DI 14.00 - 19.00 WO 14.00 - 19.00 DO 09.00 - 12.00 VR 14.00 - 19.00 ZA 09.00 - 12.00 Contact bibliotheek Dorp 2, 9810 Nazareth T 09 382 82 92 verlengen, reserveren, info [email protected] Info website www.nazareth.be/bibliotheek sociale media facebook.com/bibliotheeknazareth readnmeet.tumblr.com catalogi nazareth.bibliotheek.be oost-vlaanderen.bibliotheek.be zoeken.bibliotheek.be uw digitale bibliotheek mijnovinob.be

description

20 jaar Bib Nazareth / Beleef het in de Bib / Feestjaar Bib 2.0

Transcript of Bibkrant 2015

Page 1: Bibkrant 2015

Van links naar rechts:

Hans Mortelmans: Deskundige voor de cd- en dvd-collectie. Verant-woordelijk voor de vormgeving van papieren en digitale bibpromotie, Inspirator van uitbreidingsactiviteiten en artistieke projecten.

Dennis Baert: Drijvende kracht achter de jongerenafdeling Read ‘n Meet en mediacoach. Geeft een boost aan de tienerhoek met door-dachte boekenkeuze, leeslijsten, activiteiten en digitale projecten. Expert in sociale media (Facebook, jongerenblog ...).

Mathieu Stevens: Verantwoordelijk voor de afdeling informatieve werken voor volwassenen. Staat in voor de informatiebemiddeling en dagelijkse dienstverlening.

Ann Van De Vijver: Bibliothecaris. Al 25 jaar dienstleider en coördi-nator van bib Nazareth. Staat in voor het bibliotheekbeleid, projecten rond automatisering, bibliotheekinnovatie en doelgroepenwerking.

Gerda Willems: Assistent-dienstleider en bezielster van de jeugd-afdeling. Erg actief in samenwerking met scholen en voorleesprojec-ten. Verzorgt de dagelijkse administratie en praktische organisatie.

Martine De Vriese: Verantwoordelijk voor de afdeling fictie voor vol-wassenen. Ondersteunt de leesgroep Kafkan en zorgt voor boeken-verdeling in de woonzorgcentra.

Ruben Rogiest: Expert in bibliotheekautomatisering, onlinedienst-verlening, website, lenersadministratie. Contactpersoon tussen ge-bruiker, bibliotheek en de leveranciers van digitale diensten.

Pieter Dekens, Ann Claeys, Ann De Ruysscher, Andrea Ghysselinck, Huguette CrappéOnvermoeibare vrijwilligers voor de boekverwerking.

20 jAAR BiB NAzARetH Beleef Het iN De BiBBib 2.0In 2015 viert bib Nazareth haar 20-jarig bestaan. Het wordt een intens feestjaar met concerten, workshops en vooral nieuwe initiatieven en een nóg betere dienstverlening. Op dit porseleinen jubileum willen we niet enkel terugblikken op het verleden, ook nieuwe activiteiten en projecten staan in de steigers. De bib van Nazareth wordt meer en meer een beleefbibliotheek, met veel aandacht voor het verstevigen van het gemeenschapsgevoel.

Dit jubileumjaar wordt pas echt een feest wanneer nieuwe gebruikers de weg naar de bib vinden. We willen dit bereiken door een bibdienst aan huis te organiseren, voor mensen die niet mobiel zijn omwille van welke reden ook. Via aangepaste projecten en mediacoaching zullen jongeren beter betrokken worden in de bibwerking. Wat dacht u van een filmclub voor cinefielen? Dit en nog veel meer vindt u in deze bibkrant.

BiB

KR

AN

t2015

OpeningsurenMA 14.00 - 19.00DI 14.00 - 19.00WO 14.00 - 19.00DO 09.00 - 12.00VR 14.00 - 19.00ZA 09.00 - 12.00

ContactbibliotheekDorp 2, 9810 NazarethT 09 382 82 92

verlengen, reserveren, [email protected]

infowebsitewww.nazareth.be/bibliotheek

sociale mediafacebook.com/bibliotheeknazarethreadnmeet.tumblr.com

cataloginazareth.bibliotheek.beoost-vlaanderen.bibliotheek.bezoeken.bibliotheek.be

uw digitale bibliotheekmijnovinob.be

Page 2: Bibkrant 2015

20 jaar Bib in vogelvlucht

19952015

Officiële openingOp 10 maart 1995 opende bib Nazareth officieel haar deuren. Kort voordien was het nieuwe gebouw met de uitnodigende glasgevel in gebruik genomen. Het en-thousiaste bibteam zat boordevol dromen en ideeën. De eerste jaren trokken ze de krijtlijnen voor 20 jaar bibwerking.

leve de multimediaEen bibliotheek leeft niet van boeken al-leen. Een jaar na de officiële opening besliste de gemeenteraad een ruime cd-afdeling in te richten. In 2002 volgde een dvd-afdeling.

Ook de computer vond snel zijn plaats in de bib, eerst voor de administratie, later voor de gebruikers. Gratis internetten in de bib kan al sinds 1999 en is nog altijd razend populair. De publiekscatalogus maakte eveneens grote vooruitgang door het provinciaal informatienetwerk OVINOB.

Sinds 2014 kan de gebruiker kranten-archieven raadplegen in Gopress en e-boeken downloaden via de bibliotheek.

Gezelligheid troef!Bib Nazareth is vanaf haar ontstaan een plaats waar mensen elkaar ontmoeten. Met de jaren vergrootte de zithoek en kwam er een speelhoek met spelletjes en fundels bij. Vandaag is er ook gratis koffie en wifi voor wie even in de bib wil verpozen. De ‘boekerij’ van weleer behoort nu definitief tot het verleden. Met zijn ruime openingsuren is de bib nu een echte ‘beleefbibliotheek’ waar het voor jong en oud fijn vertoeven is.

Groter, makkelijk, vrijerBib Nazareth kreeg viermaal een facelift. De verbouwingen in 2008 zorgden voor 40 % meer ruimte.

De grote balie sneuvelde in 2010 en maakte plaats voor handige zelfuitleentoestellen en twee infobalies voor inlichtingen en inschrij-vingen.

In 2011-2012 verhuisden de internetpc’s en kwam er in de jeugdafdeling ruimte voor een speel-o-theekhoek. Ten slotte kreeg de bib in 2014 een grote opknapbeurt en een herschik-king van boeken en dvd’s.

De bib is overalDe bib is meer dan het gebouw. Meer dan honderd keer verliet het bibteam de balies en boekenrekken om elders activiteiten te or-ganiseren: voorleesuurtjes voor de kleinsten, auteurslezingen, workshops, filmvoorstellin-gen, concerten en in 2005 zelfs een reusach-tige boekenzoektocht voor alle kinderen van Nazareth.

PrijswinnaarIn 1998 won de bib de Boekegemtrofee van Radio 2 en de provincie Oost-Vlaanderen.

In 2012 kreeg de jongerenblog van Read’n Meet een bibaward van de bibliotheekschool Gent. Intussen kreeg de bib veel waardering voor haar actieve rol in het OVINOB-netwerk (sinds 1997), het nieuwe bibimago (2005) en het samenwerkingsproject ZOVLA (sinds 2004).

In 2014 viel de bib opnieuw in de prijzen: een nieuwe bibaward voor het mediacoachings-project “De bijzondere kinderen”.

Op naar de toekomstDe voorbije jaren gonst het onophoudelijk van de geruchten dat de bibliotheeksector zijn beste tijd heeft gehad. Bib Nazareth roeit stevig tegen deze stroom in en kan jaar na jaar mooie resultaten voorleggen, nieuwe projecten lanceren en talrijke bibgebruikers tevreden stellen.

Hoe de bib van de toekomst eruit zal zien weet niemand, maar het is zeker dat bib Nazareth nog veel boeiende uitdagingen zal aangaan. Bib Nazareth is klaar voor de toekomst!

Page 3: Bibkrant 2015

Beleef het in de Bib 2.0Makkelijk lezen in de jeugdbib

Sinds januari 2015 zet bib Nazareth extra in op leesbevordering. Kinderen met een leesprobleem vinden lezen meestal niet leuk. Om te slagen op school en in de maatschappij is lezen wel belangrijk. De ZOVLA-bibliotheken willen hen helpen om weer plezier in het lezen te krijgen!

Met het project “Makkelijk lezen in de jeugdbib” stimuleert de bib het leesplezier bij kinderen met leesproblemen. We organiseren ook lezingen voor zorgcoördinatoren en begeleiders.

De Makkelijk-lezen-boeken krijgen een aparte plaats in de jeugdafdeling. Zo maken we het gemakkelijk om een boek (of ander materiaal) te vinden: de kinderen “verdwalen” niet meer tussen alle boeken. De materialen staan bovendien met de cover naar voren. Zo vinden de kinderen sneller het boek dat zij leuk vinden.

Kijk ook eens naar ons krantenrek, waar u de krant “Wablief” vindt. Deze duidelijkste en leesbaarste krant van Vlaanderen verschijnt wekelijks, ook in de bib.

Lezen of luisteren is voor velen een aange-naam tijdverdrijf. Toch is ‘even naar de bib gaan’ niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Bent u minder mobiel of een tijdje ziek? Spe-ciaal voor u start de bib van Nazareth vanaf het najaar van 2015 met een ‘bib aan huis’.

De hele collectie staat ter beschikking. Voor wie minder goed ziet, hebben we groteletter-boeken, luisterboeken, daisyboeken. Naast boeken en tijdschriften zijn er ook cd’s, dvd’s, strips … Hebt u zelf interesse of kent u iemand in uw omgeving voor wie bib aan huis een oplossing kan zijn? Neem dan even contact op met de bib.

Bib aan huis is gratis!

Bib aan huis filMCluBtAxANDRiA

in navolging van de leesgroep Kafkan lanceert bib Nazareth vanaf het najaar van 2015 de filmclub Taxandria.

Alle liefhebbers van film kunnen zich melden. Het maakt niet uit of u een bescheiden amateur van wereldcinema bent of een filmfan die alle dialogen van Star Wars uit het hoofd kent.

Filmclub Taxandria biedt filmavonden met inleidingen of nabesprekingen, maar zonder popcorn en frisdrank. Er is geen vaste agenda, deze filmclub werkt interactief met haar leden.

Geïnteresseerd? Schrijf in in bib Nazareth of via [email protected].

De Bibkrant is een uitgave van gemeente Nazareth, 29 januari 2015Programma en teksten: Ann Van De Vijver, Hans Mortelmans, het bibteam en College van burge-meester en schepenenEindredactie en vormgeving: Hans Mortelmans en Els VerbekeFotografie: medewerkers van de bib en BibnetV.U. Danny Claeys, Dorp 1, 9810 Nazareth

Bib Nazareth leent ook e-boeken uit. Liefst 400 digitale boeken zijn beschikbaar. U downloadt de e-boeken via een app op uw tablet of smartphone. De app is gratis en werkt op Apple- en Androidtoestellen: e-boeken.bibliotheek.be/app.

Voor 5 euro kan u drie e-boeken lenen. U koopt een leentegoed in de bibliotheek en downloadt via de app de e-boeken naar keuze. Vanaf het moment dat u een e-boek downloadt, start de leentermijn van vier weken.

Binnen de muren van de bibliotheek is het lezen van e-boeken gratis. E-boeken in de bib is een project van Bibnet.

De bib in cijfers

De bib van Nazareth kent de laatste jaren een bijzonder grote uitstraling, zowel lokaal als regionaal.

Met een lenersbestand van 3.810 bibkaarten in 2014, waarvan 123 klaskaarten, bereikt de bib meer dan 5.000 gebruikers. Drie vierden hiervan zijn inwoners van Nazareth.

Met dit hoge lenersbereik is onze bib bij de koplopers in Oost-Vlaanderen. Ter vergelijking: in een Oost-Vlaamse gemeente is gemiddeld 1 op 5 inwoners actief lid van de bib en komt slechts 10 % van buiten de gemeente.

Deze cijfers komen ook terug in het gebruik van de bib. De bib voorziet in een gratis en gevarieerd aanbod van 47.000 materialen, waarvan bijna 6.000 cd’s en ruim 2.500 dvd’s.

Met gemiddeld 45 uitleningen per lener per jaar en een rendement van 3 uitleningen per materiaal (beide aanzienlijk boven het Oost-Vlaamse gemiddelde) kunnen we spreken van een gesmaakte en intensief gebruikte collectie.

De afsluiter van het project is een familievoorstelling van de familie Missorten rond het boek ‘“Prinsesje Ondersteboven” op 29 november 2015.

e-boeken in de bib

Page 4: Bibkrant 2015

Seniorennamiddag over de “Groote Oorlog”. De voorstelling is gebaseerd op het boek “De oversteek” van Koen D’Haene en wordt gebracht door muziektheater Zazoe. Voor deze activiteit werkt de bib samen met de gemeentelijke ouderenadviesraad.

25 april 2015NIEUW! We organiseren een “Jongerendag” samen met de jeugddienst en de jeugdraad. Twee luiken:

filM “tHe ARt Of BeCOMiNG”

Een poëtische documentaire. Drie niet-begeleide minderjarigen uit Afghanistan, Syrië en Guinée hopen in Europa een stabiele toekomst op te bouwen.

OPtReDeN “uBeRDOPe”

Een rappersgroep uit Gent. Deze hiphoppers zullen onder andere fragmenten uit boeken rappen.

Sinds 2014 werkt de bib samen met de lagere scholen voor het project ‘mediacoaching’. Leerlingen van het 5e en 6e leerjaar krijgen een uitdagende opdracht van onze mediacoach Dennis Baert en verwerven onder zijn begeleiding meer informatievaardigheid. De leerkrachten integreren op die manier mediawijsheid in hun lessenpakket.

Filmvertoning in openlucht, in het parkje voor cc De Zwaan. In samenwerking met Cinébib en de provincie Oost-Vlaanderen.

20 jAAR BiB NAzARetH Het feeStPROGRAMMA

Net gemist!

uberdope

Met de workshop over tablets richten wij ons niet tot de “digital natives”, maar laten we geïnteresseerden kennismaken met andere manieren van lezen en met de veranderende vormen van communicatie. Dit initiatief is een samenwerking met ZOVLA naar aanleiding van de Digitale Week.

De Oversteek 14 september 2015

Het feestjaar is geopend met een uitverkocht optreden van Paul Michiels & Band op 9 januari 2015.

Werken met tablets 23 april 2015

Mediacoaching mei-juni 2015

Openluchtfilm 10 juli 2015

Dialecten vanaf 26 april 2015De bib werkt dit jaar samen met de gemeentelijke erfgoedwerking en de cultuurdienst voor een erfgoedproject rond dialecten. Het eindproduct is een boekje met de meest voorkomende dialectwoorden van Nazareth. We koppelen er een wedstrijd aan, waarbij we zoeken naar het leukste en meest originele dialectwoord van Nazareth.

Relatiebemiddelaar en schrijfster Rika Ponnet geeft een lezing rond hechtingsproblematiek naar aanleiding van haar boek “Blijf bij mij”.

Miep Van Der Haeghen 22 oktober 2015Een lezing rond mindfullness bij kinderen, met de auteur van het boek “Ik ben Ok”.

Rika Ponnet 15 oktober 2015

Rika Ponnet

mediacoachDennis Baert

muziektheater Zazoe

“Kunstendag voor kinderen”: dit is de tweede editie van een Vlaams initiatief waaraan de bibliotheek en de cultuurdienst samen deelnemen.

Professionele begeleiders zullen de kinderen begeleiden bij het maken van kunst, tijdens enkele workshops in de bib en cc De Zwaan.

“Prinsesje Ondersteboven” is een familievoorstelling van de familie Missorten.

Psychologe Els Verhaevert geeft een lezing over hoogsensitiviteit bij volwassenen.

els Verhaevert 20 oktober 2015

Kunstendag voor kinderen 16 november 2015

familie Missorten 29 november 2015

Meneer Zee

Raf Missorten & familie

Het Literair familieontbijt organiseren we samen met de Gezinsbond. Het duo Meneer Zee & Hans Mortelmans trakteert ons op een feestelijke voorstelling rond 20 jaar bib en geeft aan het ontbijt een literair karakter.

Meneer zee & Hans Mortelmans 27 september 2015

Meneer Zee