Bibkrant najaar 2011

8
BIBLIOTHEEK KRANT SPECIAL Dankzij de bib… WIN EEN BOEKENBON zie bladzijde 7 Brusselse bibliotheken BIBLIOTHEKEN EN BRUSSEL

description

Bibliotheekkrant Brusselse bibliotheken najaar 2011

Transcript of Bibkrant najaar 2011

Page 1: Bibkrant najaar 2011

BiBliotheekkrant special

Dankzij de bib…

Win een boekenbon

zie bladzijde 7

Brus

sels

e bi

blio

thek

en

bibliothekenen bRUSSel

Page 2: Bibkrant najaar 2011

BiBliotheekkrant Dankzij De BiB… | nummer 7 - herfst 2011 | bladzijde 2

Met de bruno-pas

kunt u terecht in alle

nederlandstalige openbare

bibliotheken van het

brussels hoofdstedelijk

Gewest die deel uitmaken

van het brussels netwerk

openbare bibliotheken.

bib Muntpunt naar Wolvengracht

bibliotheekweek van 15 tot 23 oktober

Voor alle info over de brusselse

openbare bibliothekenwww.BruNO.be

BiBliotheekweek van 15 tot 23 oktoBer 2011 | BiB MUntpUnt naar wolvenGracht

hele gebouw. Ook zijn op de ver-schillende verdiepingen delen van de betonnen vloer uitgebroken om grotere binnenvolumes te creëren.

Eind 2012 opent Muntpunt zijn deuren op het heraange-legde Muntplein. Vanaf dan zal Muntpunt voor iedereen dé pla-ce to bru zijn in Brussel voor boe-ken, ontmoetingen en info over Nederlandstalige diensten en evenementen.

Relinde RaeymaekersHoofdbibliotHecaris bib Muntpunt

Meer informatie over de verhuis en de opening van Bib Muntpunt op www.muntpunt.be/bib

De verbouwingswerken aan Munt punt zijn nog volop aan de gang en zullen langer duren dan voorzien. Het huurcontract in de Prinsenstraat loopt echter weldra af en kan niet meer verlengd wor-den. Daarom verhuist de bib naar een nieuwe tijdelijke stek, nauwe-lijks vijftig meter verder, in de ga-lerij van het Muntcentrum, meer bepaald langs de zijde van de Wol-vengracht, schuin tegenover het onlangs geopende Vlaams-Ma-rokkaans cultuurhuis Daarkom.

Dé place to bru!

De bib is nog open in de Prinsen-straat tot zaterdag 29 oktober. Vanaf dan sluit de bib enkele we-ken om halverwege december weer open te gaan in de Wolvengracht. Mensen die nog een bezoekje wil-len brengen aan de bib in de Prin-senstraat moeten zich dus reppen. Werp niet alleen een laatste blik op de originele uitleenbalie, maar ook op het gebouw aan de over-kant, dat zich gestaag tot Munt-punt aan het ontpoppen is. Tussen de begane grond en de tweede ver-dieping is een stuk van de voorge-vel verdwenen, wat een merkwaar-dige doorkijk geeft doorheen het

Wat gebeurde er in jouw leven dankzij de bib? Leerde je er inte-ressante mensen, auteurs, filmma-kers of muziekgroepen kennen? Werd Nederlands of een andere taal leren plots heel wat leuker? Deed je er inspiratie op voor het

herinrichten van je woning? Kon je er gratis internetten of de krant lezen? Of is er nog een andere re-den waarom je de bib waardeert?

tevreden gebruikers

Jaarlijks maken bijna 30 000 leden

gebruik van één of meerdere van de Nederlandstalige Brusselse openbare bibliotheken en van hun actueel en divers aanbod van een half miljoen boeken, films, strips, tijdschriften, cd’s en andere mate-rialen. Ben jij één van hen?

Ben je nog geen gebruiker van de bib, dan is de Bibliotheekweek de uitgelezen gelegenheid om er eens binnen te wippen. Tijdens de Ver-wendag op zaterdag 15 oktober word je er in de watten gelegd en ook de rest van de daaropvolgende week kan je er aan boeiende acti-viteiten deelnemen. Het volledige programma per bib vind je op de pagina’s 6 en 7 van deze krant.

Kom mee genieten van deze feest-week in een Brusselse bib, want voor ons is het pas écht feest dank-zij jullie… de tevreden gebruikers.

Linda TeirlinckbibliotHeeK sint-pieters-WoluWe

jaarlijks maken bijna

30 000 leden gebruik

van één of meerdere van de

nederlandstalige Brusselse

openbare bibliotheken en van

hun actueel en divers aanbod

van een half miljoen boeken,

films, strips, tijdschriften, cd’s

en andere materialen.

Dankzij de bib… is de vlag waaronder het schip van de Bibliotheekweek dit najaar uitvaart. Dit zevende nummer van de Bibliotheekkrant is gewijd aan getuigenissen van bibbezoekers en aan de vraag hoe zij de bib ervaren. Want elke bibliotheek en elke bibliotheekbezoeker is anders. Dat maakt een bezoek aan de bib telkens weer tot een (her)ontdekking.

Bib Muntpunt, de voormalige Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek (hob) op het Muntplein, verhuisde eind 2009 naar de Prinsenstraat. Het oude bibliotheekgebouw zou in de tussentijd volledig verbouwd worden tot Muntpunt, het nieuwe hoofdstedelijke informatiecentrum waarin de hob opgaat.

het oude bibliotheekgebouw

ontpopt zich tot

het nieuwe Muntpunt

© V

isua

lisa

tie

b-ar

cHit

ecte

n

Page 3: Bibkrant najaar 2011

BiBliotheekkrant Dankzij De BiB… | nummer 7 - herfst 2011 | bladzijde 3

Linda is al 23 jaar bibliotheca-ris van Sint-Pieters-Woluwe. In het vooruitzicht van een geplan-de nieuwbouw huist ‘haar’ bib al jaren in twee paviljoenen, ge-legen achter Gemeenschapscen-trum Kontakt aan de statige Or-banlaan. Van jongs af is Linda een onverbeterlijke boekenwurm en filmliefhebster. Zich beperken tot ‘maar’ tien aanraders is dan ook een moeilijke opdracht voor haar.

GloedSándor Marai

Gloed is voor mij het ideale boek, omdat het thema’s bevat die me erg aanspreken: vriendschap, trouw, waarheid en in welke mate je schuldig kunt zijn aan iets. Het boek handelt over twee oudere mannen die de hele nacht door-praten. Ze halen herinneringen op aan lang geleden, rond de wis-seling van de negentiende en de twintigste eeuw, toen beiden nog een militaire functie vervulden en eergevoel een belangrijke rol speelde in hun leven. Het boek be-vat een mooie tegenstelling tus-sen enerzijds het rationele en an-derzijds het emotionele en kunst-zinnige. Bovendien is het prachtig geschreven.

verzameld werkWillem Elsschot

Elsschot is altijd al mijn favoriete Nederlandstalige auteur geweest. Op welke leeftijd je hem ook leest, je ontdekt steeds nieuwe lagen in zijn werk. Hij gaat in zijn boe-ken tot op het bot, soms met een vleugje ironie of sarcasme erbij. Ook zijn stijl spreekt me erg aan. Die is zo spaarzaam dat hij actueel blijft en daardoor ook jonge men-sen nog steeds aanspreekt. Mij be-vallen vooral zijn ‘familiale’ boe-ken, zoals Tsjip en De leeuwentem-mer, waar wat meer emotie in zit dan in zijn meer zakelijke romans. Ook Elsschots gedichten vind ik prachtig. Die combinatie van beel-dende taal en van emoties die niet altijd van de mooiste zijn, maar toch zeer herkenbaar…

zwaar den, paarden en ziektekiemen: waarom europeanen en aziaten de wereld dominerenJared Diamond

Als historica lees ik graag ge-schiedkundige boeken. Dit boek van de Amerikaanse evolutionair bioloog, fysioloog en biogeograaf Jared Diamond laat je op een an-dere manier naar de geschiede-nis kijken. De centrale vraag in het boek is waarom bepaalde be-schavingen, zoals de Europese en de Aziatische, succesvoller waren dan die van bijvoorbeeld de abori-ginals in Australië. Waarom heb-ben dié mensen uiteindelijk niet de wereld veroverd? Volgens Dia-mond spelen ziektekiemen daar-in een rol, een theorie die hij we-tenschappelijk staaft. Hoewel het boek geschikt is voor een breed publiek, is het best wel zware kost.

De Berlijnse trilogiePhilip Kerr

Ik houd erg van detectives met een flinke scheut maatschappij-kritiek erin. De Berlijnse trilogie bevat de eerste drie detectives die de Schotse schrijver Philip Kerr schreef met privédetective Bernie Gunther in de hoofdrol. De trilo-gie speelt zich af in het Berlijn van de jaren dertig, tijdens de opkomst van Hitler en het nazisme. Bernie is dan nog rechercheur bij de po-litie en tracht zo weinig mogelijk in de kaart te spelen van de na-zi’s. Kerrs boeken lezen vlot, zijn goed opgebouwd en spannend, met vaak tal van nevenintriges. En omdat Bernie gevoel voor hu-mor heeft, valt er ook al eens een kwinkslag.

De aankomstShaun Tan

Ik lees ook graag graphic novels. De aankomst van de Australische illustrator Shaun Tan heb ik ge-kozen omdat vorm en inhoud een harmonieus geheel vormen, ook al komt er geen letter tekst in voor. De tekeningen zijn zo sprekend dat het verhaal er een meerwaarde door krijgt. De aankomst gaat over een man die zijn land verlaat om naar een vreemd land te reizen. Maar ‘vreemd’ is in dit boek écht vreemd. En zo moet het ook zijn, denk ik, voor mensen die bijvoor-beeld van Afrika naar ons land komen, en die veel dingen die ze

horen en zien niet kunnen plaat-sen. Je loopt dan ook zelf een beet-je als vreemdeling rond in deze graphic novel.

De naam van de roosUmberto Eco

Dit boek heb ik in één ruk uitge-lezen. Daarna heb ik alle volgen-de romans van Eco gelezen, maar geen enkele heeft me zo aange-sproken als deze klassieker, die zich afspeelt in de middeleeuwen. In het boek komen tal van ele-menten aan bod. Je hebt het de-tectiveverhaal, je hebt ook de in-quisitieproblematiek, de diverse geloofsvormen uit die tijd, het da-gelijkse kloosterleven, en de liefde voor boek en bibliotheek. De ver-filming van het boek, The Name of the Rose van Jean-Jacques Annaud, geeft heel goed de sfeer van het boek weer, al moet ik daaraan toe-voegen dat mijn waardering voor de film ook te maken heeft met de rol van Sean Connery…

De helaasheid der dingenDimitri Verhulst

Een Vlaamse klassieker die de rauwe onderkant van de samen-leving beschrijft. Het is een vrij tragisch verhaal over een jongen die opgroeit in een chaotisch ge-zin zonder moeder, dat door de grootmoeder met moeite bij el-kaar wordt gehouden. Ik vind het knap hoe Verhulst die problema-tiek uitwerkt, gelardeerd met de nodige humor, zodat je het boek niet met de zakdoek moet lezen. Sommige passages zijn ronduit hi-larisch. Het enige wat je in nega-tieve zin over het boek kunt zeg-gen, is dat het eerste deel ervan te weinig één geheel vormt met het tweede deel, waarin de inmiddels schrijver geworden jongen terug-blikt op zijn vroegere leven.

op zoek naar violet parkJenny Valentine

Op zoek naar Violet Park han-delt over een jongen die samen-leeft met zijn moeder en zijn jon-gere zusje. Zijn vader is wegge-gaan. Op een dag vindt hij op een plank in een taxibedrijf een urne met de asse van een zekere Violet Park. Hij heeft haar niet gekend, maar vindt het erg dat je een leven gehad kunt hebben en dan verge-ten wordt in een taxi. Hij vraagt zich af wat je dan als persoon be-tekent hebt voor de anderen. En die vraag hangt samen met een an-dere vraag: wat heb ik betekend voor mijn vader? De vraag naar de betekenis van je leven staat dan

ook centraal in dit adolescenten-boek, dat ook veel volwassenen zal aanspreken.

the wire. seizoen 1 tot en met 5David Burns

Ik kijk heel graag naar televisie-series op dvd. Ik vind The Wire met voorsprong de beste tv-serie die er bestaat. Ze speelt zich af in de Amerikaanse stad Baltimore, beurtelings in het kamp van de po-litie en in dat van het criminele mi-lieu. Het is een harde serie, maar de hoofdpersonages zijn gelukkig geen clichéfiguren. Het zijn men-sen van vlees en bloed. Naarmate de tv-seizoenen vorderen, zie je ze ook groeien. Er zijn daarnaast nog andere tv-series waar ik van houd, maar het nadeel aan sommige er-van is dat ze afzwakken naarmate de seizoenen vorderen.

land and FreedomKen Loach

Ik houd ook van speelfilms, voor-al als ze een sociaal-geëngageer-de inslag hebben. Daarom heb ik deze film gekozen van de be-kende Britse cineast Ken Loach. Land and Freedom handelt over een Britse, communistische jonge-man die vrijwillig deelneemt aan

de Spaanse Burgeroorlog. Hoewel het een historische film is, ligt de nadruk op het hoofdpersonage en op hoe hij de oorlog beleefd heeft: zijn vriendschappen met strijd-makkers, zowel mannen als vrou-wen, uit allerlei landen, en dan meer specifiek zijn liefde voor één vrouw die aan zijn zijde meevecht.

Patrick Auwelaertbib Muntpunt

De keuze van… linda teirlinck

“Gloed van sándor Marai is

voor mij het ideale boek,

omdat het thema’s bevat

die me erg aanspreken:

vriendschap, trouw, waarheid

en in welke mate je schuldig

kunt zijn aan iets.”

De keUze van… linDa teirlinck

In de rubriek “De keuze van…” laten we telkens een bibliothecaris van een Nederlandstalige Brusselse openbare bibliotheek aan het woord over zijn of haar favoriete boeken, cd’s, films… In dit nummer is Linda Teirlinck aan de beurt.

Page 4: Bibkrant najaar 2011

BiBliotheekkrant Dankzij De BiB… | nummer 7 - herfst 2011 | bladzijde 4

Priscilla Moens,

WaterMaal-bosVoorde:

“… hebben we een grote

keuze aan boeken om

voor te lezen.”

Caroline Teugels, Hoeilaart:“… staat de wereld op een rek.”

Hanako Walgraeve (8),

sint-Joost-ten-node:

“Dankzij de bib… ben ik hip!”

Soumaya ouali (12), Sint-JooSt-ten-node:“...leer ik meer over zeeën en oceanen. JoSKe, i loVe you!”

alina minnebo (84), Sint-JooSt-ten-node:“...lees ik boeken in verschillende talen. Zo houd ik mijn taalkennis op peil.”

annelieS CaSSierS (31), SChaarbeeK: “...naast mijn deur (!) J lees ik veel boeken voor groot en klein.”

CimSir ruKiye, bruSSel: “...leZen mijn kinderen.”

monique lombaertS, aartSelaar:“...ontdek ik aparte muziek.”

mieKe dieriCKx, Waterloo:“...kunnen de kinderen van ons kinderdagverblijf leuke boeken leren kennen en heerlijke verhalen horen van hun begeleidster.”

Dankzij de bib…Familie Delanghe, sint-pieters-WoluWe:

“… ontdekken de kinderen en

ontspannen de ouders.”

Maurine Depaepe, oudergeM:

“… hoef ik ’s avonds niet te

kaarten.”

Anoniem, WaterMaal-bosVoorde: “… leerde ik Frédéric kennen, die me deskundige uitleg gaf over mijn plooifiets.”Ayub Nouali (10), elsene:

“… kan je gezellig een boek lezen en de bibmedewerkers zijn sympathiek.”

Bart Kiekens, Jette:

“Dankzij de bib… is mijn kookkunst er met rasse schreden op vooruit gegaan.”

Dankzij De BiB…

Lineke Siekman, KraaineM:

“… kan ik alle nieuw uitge-komen boeken direct lezen. Bovendien geeft de bib me een snoepwinkelgevoel, zoveel lekkers om me heen.”

Zina Sluijs, Jette: “… is mijn boeken kast een huis! De bib heeft alle boe ken, voor jong en oud. Even geen zin in lezen? Cd’s en boeken hebben ze ook! De bib is gewoon een anti-verveel-paradijs!”

De slogan van de Bibliotheekweek is dit jaar “Dankzij de bib…”.

Die slogan kan op veel verschillende manieren aangevuld worden.

De Brusselse bibliotheken deden een beroep op hun bezoekers om

kleine en grote verhalen te sprokkelen. wat hebben bibbezoekers

te danken aan hun bib? waarvoor zijn ze de bib dankbaar? hoe

heeft de bib hun leven veranderd? een prikbord vol reacties.

Andrea (10) en Marina Ramic,

sint-pieters-WoluWe:

“… heeft mijn dochter Nederlands geleerd. Ik kwam twee of drie keer per week naar de bib voor nieuwe boeken en altijd heb ik een goed advies gekregen.” (Marina)

“… heb ik meer dan 50 strips van Suske en Wiske kunnen lezen en niks betaald!” (Andrea)

Page 5: Bibkrant najaar 2011

BiBliotheekkrant Dankzij De BiB… | nummer 7 - herfst 2011 | bladzijde 5

houda FaSli (10), uKKel: “dankzij de bib... ontdekte ik de boeken van roald dahl en kan ik nieuwe boeken lezen. ik kom naar de bib omdat ik hou van lezen. ik lees ook graag strips, de boeken van thea Stilton en weet-boeken. de bib is mooi en de boeken zijn goed. Soms is er een activiteit en dat vind ik leuk. ik lees zelf ook voor aan mijn kleine zus.”

anna Sinnana (49), uKKel: “...ben ik gaan deelnemen aan de leesgroep en heb ik nieuwe mensen en nieuwe boeken leren kennen. het is leuk om over boeken te praten. daarnaast stimuleert de bib mijn zoon om veel te lezen.”

Willy PeerSman (gePenSioneerd), uKKel: “dankzij de bib... vind ik alle boeken die ik, in de tijd die mij rest, nog zou willen lezen, maar waarvoor ik thuis geen plaats meer heb. bij ieder bezoek valt er wel iets nieuws te ontdekken waaraan ik moeilijk kan weerstaan. bovendien bestaat er een leeskring waarbinnen het mogelijk is mijn leesplezier met anderen te delen. de bib? een weldaad!”

Dankzij de bib…

Wanda Granata, Jette:

“… heb ik ontdekt dat, na mensen, boeken mijn beste vrienden zijn. Het allereerste wat ik in Jette zocht en gelukkig ook vond, was de bib!”Bart Kiekens, Jette:

“Dankzij de bib… is mijn kookkunst er met rasse schreden op vooruit gegaan.”

Michel Ramos-Diaz (46), elsene:

“… wordt mijn Nederlands op een

leuke manier verbeterd. Bijvoorbeeld

door tijdschriften te lezen. Dikke

boeken in het Nederlands zijn te

moeilijk voor mij. Soms zoek ik de

woorden op. Mijn kinderen gaan

naar het Nederlandstalig onderwijs

en ik hoop dat zij, door naar de

bib te komen, liefhebbers van boeken

worden.”

Dankzij De BiB…

Zina Sluijs, Jette: “… is mijn boeken kast een huis! De bib heeft alle boe ken, voor jong en oud. Even geen zin in lezen? Cd’s en boeken hebben ze ook! De bib is gewoon een anti-verveel-paradijs!”

Ibrahim, Vorst:

“… heb ik een plek om samen met mijn vrienden mijn vrije tijd door te brengen.”Yousra, Vorst:

“… kan ik gratis op het internet gaan.”

Andrea (10) en Marina Ramic,

sint-pieters-WoluWe:

“… heeft mijn dochter Nederlands geleerd. Ik kwam twee of drie keer per week naar de bib voor nieuwe boeken en altijd heb ik een goed advies gekregen.” (Marina)

“… heb ik meer dan 50 strips van Suske en Wiske kunnen lezen en niks betaald!” (Andrea)

Maddy (12) en Megan (8) Pennington, sint-pieters-WoluWe:

“… heb ik een 9,5 op 10 voor mijn spreekbeurt gekregen!” (Maddy)“… begon ik lezen echt tof te vinden.” (Megan)

Chantal Mullier-Kruth, oudergeM:

“… kan ik mijn kleine leerlingen iedere week boeien met steeds nieuwe verhalen. Bedankt bib!”

Page 6: Bibkrant najaar 2011

BiBliotheekkrant Dankzij De BiB… | nummer 7 - herfst 2011 | bladzijde 6

Activiteiten in de nederlandstalige openbare bibliotheken in brussel

U moet zich maar één keer

inschrijven om in alle bruno-

bibliotheken media uit te kunnen

lenen en van de dienstverlening

gebruik te kunnen maken.

activiteiten in De neDerlanDstaliGe openBare BiBliotheken in BrUssel

BiB MUntpUnt

! Tot 29/10: Munt (Prinsenstraat 8), 1000 Brusseltel 02 229 18 40 [email protected] WWW.Muntpunt.be/bib Open ma - za: 12 › 17 u / di - wo - do - vr: 10 › 20 u

Geen Bibliotheekweekactiviteiten wegens verhuis naar een nieuwe tijdelijke locatie.

ANderlecht

@ Sint-Guidostraat 97, 1070 Anderlecht tel 02 523 02 [email protected] WWW.anderlecHt.bibliotHeeK.beOpen ma - wo - vr: 12 › 17 u / di - do: 12 › 19u / za: 10 › 13 u

Z ATeRDAG 15 okTobeR : 10 tot 13u

VeRWenDAG: gratis ontbijt voor elke bezoe-ker. Om 11u zetten we onze trouwste lezers en bezoekers in de bloemetjes met een gepast cadeautje. De andere gebruikers krijgen een roos cadeau! Verder is er een grote boeken-verkoop en lenen we gratis al onze materialen uit tijdens de bibweek.

DinSDAG 18 okTobeR : 10u

ROnDleiDinG VOOR 55-plusseRs: welke dien-sten biedt de bib aan? Welke materialen heb-ben we in ons aanbod? Hoe kan je gebruik maken van het internet? Op al deze vragen geven we een antwoord, met als extraatje een blik achter de schermen. Vooraf inschrijven verplicht: 02 523 02 33 of [email protected]. Gratis toegang.

WoenSDAG 19 okTobeR : 19u30

leyeRs & lesAGe: Friedl’ Lesage en Jan Leyers interviewen elkaar over hun favoriete boeken. Beiden interviewden ze al tal van persoonlijk-heden over hun favoriete boeken, maar hoe zit het met hun eigen liefde voor literatuur? Voor welke auteurs en boeken hebben zij een zwak? Vooraf inschrijven verplicht: 02 523 02 33 of [email protected]. Gratis toegang.

Brussel

hoofdbibliotheek laken# Emile Bockstaellaan 107, 1020 Brussel tel 02 423 53 20brussel-laKen@bibliotHeeK.beWWW.brussel-laKen.bibliotHeeK.beOpen ma - di - wo - do - vr: 13 › 19 u / za: 10 › 17 u

MA AnDAG 17 okTobeR : 20 tot 22u

ik ben iemAnD / niemAnD: auteurslezing van Guy Didelez, n.a.v. de Internationale Dag van de Armoede. De lezing wordt gevolgd door een getuigenis van een inwoner uit La-ken die in de armoede verzeild raakte, en door een gesprek rond mogelijke initiatie-ven voor armoedebestrijding. I.s.m. KWB Armoedewerking Laken. Vooraf inschrijven verplicht: 02 423 53 21 of [email protected]. Gratis toegang.

Uitleenpost neder-over-heembeek$ Frans Vekemansstraat 79, 1120 Brussel tel 02 266 82 90 Open ma: 16 › 19 u / wo: 14 › 17 u / vr: 16 › 19 u

Uitleenpost haren% Flodorpstraat 39, 1130 Brusseltel 02 247 03 05Open wo: 15 › 17 u / za: 10 › 12 u

elseNe

^ Sans Soucistraat 131, 1050 Elsene tel 02 515 64 50 [email protected] Open di - wo - do: 12 › 20 u / za: 10 › 14 u

Z ATeRDAG 15 okTobeR

VeRWenDAG: vanaf 10u gratis ontbijt voor elke bezoeker.

DAnkzij De bib bibt bibi 15 OktObeR in elsene!: om 11u vertelt schrijfster en colum-niste Saskia De Coster (35) in een lezing over haar al verschenen en nog te verschij-nen werk. Vooraf inschrijven verplicht: 02 515 64 50 of [email protected]. Gratis toegang.

liteRAiR kinDeRAtelieR Beestenbende VAn jeuGD en pOëzie VzW: voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Gebaseerd op de boeken van Toon Tellegen. We vertellen stukjes uit de avontu-ren van Mier, Eekhoorn en Fant en fanta-seren voorbij het verhaal.Vooraf inschrijven verplicht: 02 515 64 50 of [email protected]. Gratis toegang.

etterBeek

& Oudergemselaan 191, 1040 Etterbeek tel 02 648 01 [email protected] ma: 12 › 16 u / wo - vr: 13 › 19 u / za: 10 › 13 u

Z ATeRDAG 15 okTobeR : 10 tot 13u

VeRWenDAG: van Staartjes-rap en bubbelmuziek: muzikaal aperitief en poëtisch kapsalon.Anja Kowalski zingt, begeleid door Benja-min Sauzereau op gitaar. Ze maken er een intimistisch concert van, met eigen composi-ties en bewerkingen van bestaande gedich-ten. Zing mee met de Staartjes-rap, speel mee met het knip-en-krol-woordspel. Een kapsa-lon tussen de boeken: of hoe woorden, al dan niet op rijm, speels kunnen worden gebracht. Vooraf inschrijven hoeft niet. Gratis toegang.

DonDeRDAG 20 okTobeR : 20u

mOeDeR, WAAROm lezen Wij?: Causerie met historicus en De Standaard-redacteur Marc Reynebeau over leesplezier. Vooraf inschrij-ven hoeft niet. Gratis toegang.

evere

* S. Hoedemaekerssquare 10, 1140 Evere tel 02 247 63 [email protected] Open ma: 10 › 13 u / di: 16 › 20 u / wo: 10 › 17 u / vr: 16 › 19 u / za: 10 › 13 u

Z ATeRDAG 15 okTobeR

VeRWenDAG: heerlijk ontbijt van 9 tot 13u! In-schrijven vóór 10 oktober. Prijs: € 1. Gratis voor kinderen.

VOORleeshAlfuuRtje: met Hilde Vandenhou-te om 10u30. Gratis toegang.

lezinG: om 11u30 door de Brusselse misdaad-auteur en politiecommissaris Christian De Coninck met aansluitend signeersessie en aperitief. Inschrijven vóór 10 oktober. Prijs: € 1. Combi (ontbijt + lezing): € 1,5. Tijdens de

Bibliotheekweek is inschrijven gratis en kan je gratis dvd’s en cd’s uitlenen. Spannende quiz (heel de week) en boekenverkoop (heel de week).

Jette

( Kardinaal Mercierplein 6, 1090 Jette tel 02 427 76 [email protected] ma - di - wo - do - vr: 14 › 19 u / za: 10 › 13 u en 14 › 16 u

Z ATeRDAG 15 okTobeR : 14 tot 16u

VeRWenDAG: gratis koffie, taart en boekentips. Zes consulenten geven je daarbij graag meer uitleg over hun favoriete genre: thrillers, his-torische romans, romantische verhalen, li-teraire parels, het ‘betere’ stripverhaal en de ‘betere’ film. Met titeltips en titeladvies!

Z ATeRDAG 22 okTobeR : 20u

De WeG nAAR het AVOnDlAnD: Jan Leyers ver-telt over zijn televisieprogramma waarin hij van Ethiopië, de wieg van de mensheid, via het Midden-Oosten naar Europa reist en zich ondertussen afvraagt wat de westerse cul-tuur nog te betekenen heeft in andere wind-streken. Vooraf inschrijven hoeft niet. Gratis toegang.

kOekelBerg

BL Pantheonlaan 12-13, 1081 Koekelberg tel 02 411 08 [email protected] ma: 17.30 › 19.30 u / wo: 14 › 17 u / do: 17.30 › 19.30 u / vr: 9.30 › 11.30 u (enkel schooluitleningen)

WoenSDAG 19 okTobeR

VeRWenDAG: elke bezoeker wordt getrakteerd op iets lekkers! Om 15 u komt Wim Collin langs met zijn Hikke Takke Toe Theater. Zijn vertelsels zijn interactief, superspannend en keiplezant! Voor alle kinderen tussen 5 en 10 jaar oud. Gratis toegang.

Oudergem

BM Waversesteenweg 1688, 1160 Oudergem tel 02 672 38 [email protected] wo: 14 › 19 u / do: 15.30 › 18u / za: 10.30 › 12.30u

VRiJDAG 14 okTobeR : 19u30

bibQuiz!: algemene kennis is een troef, maar vertrouwd zijn met een bibliotheek kan ex-tra punten opleveren en zelfs de doorslag ge-ven. Locatie: GC Den Dam, Waversesteen-weg 1789, 1160 Oudergem. Vooraf inschrijven kan tot en met 7 oktober via [email protected] Max. 5 deelnemers per groep. Prijs: € 2,50 per deelnemer.

Z ATeRDAG 15 okTobeR : 10u30 tot 12u30

VeRWenDAG: gratis ontbijt voor elke bezoeker. Daarbovenop kan je tijdens de verwendag ook gratis cd’s en dvd’s lenen.

DinSDAG 18 okTobeR : 12u30 tot 13u30

mAchtsspel: journalisten versus politici. Le-zing door dr. Eva De Smedt, verbonden aan de vakgroep Communicatiewetenschappen van de Vub. Over onder meer interactiestra-tegieën en -technieken tussen journalisten en politici. Vooraf inschrijven hoeft niet. Prijs: € 4 (koffie inbegrepen).

DinSDAG 25 okTobeR : 20u

AnDeRs bekeken: ‘De spiegel van de Middel-eeuwen’ in woord en beeld. Lezing door Jo-zef Janssens waarin enkele clichés over de

Middeleeuwen ontkracht worden. Zo ont-stond in de middeleeuwen al een heel eigen denken dat aan de oorsprong ligt van ons mo-derne mens- en wereldbeeld. I.s.m. GC Den Dam en Davidsfonds Oudergem. Vooraf in-schrijven verplicht. Prijs: € 5.

schAArBeek

BN Lambermontlaan 224, 1030 Schaarbeek tel 02 245 32 [email protected] ma - wo - vr: 12 › 19 u / di - do: 12 › 16 u / za: 10 › 13 u

WoenSDAG 19 okTobeR : 12 tot 19u

VeRWenDAG: We lenen die dag alles gratis uit!

siNt-AgAthA-Berchem

BO Kerkstraat 131, 1082 Sint-Agatha-Berchem tel 02 468 02 15sint-agatHa-bercHeM@bibliotHeeK.beWWW.sint-agatHa-bercHeM.bibliotHeeK.be Open ma: 13.30 › 20 u / di - wo - vr: 13.30 › 18 u / za: 10 › 13 u

Z ATeRDAG 15 okTobeR : 11u30

jOnG tAlent: twee jonge zangeressen van het Brussels Operettetheater brengen een licht klassiek programma met liederen uit musi-cals en operette. Gratis toegang.

MA AnDAG 17 okTobeR : 20u

De lAAtste GeDichten VAn jOtie t’hOOft: stemmige lezing door woordkunstenares Griet De Coster van de postuum verschenen gedich-ten die Jotie T’Hooft naliet op de schoorsteen-mantel van zijn laatste woonst in Sint-Agatha-Berchem, vlakbij de huidige bib. In een regie van Marc Bultereys. Gratis toegang.

siNt-gillis

BP Emile Feronstraat 173, 1060 Sint-Gillistel 02 533 98 [email protected] di: 14 › 17.30 u / wo: 14 › 18 u / do: 16 › 20 u / za: 10.30 › 13 u

WoenSDAG 12 okTobeR : 15 tot 17u

tWee uuR DOlle pRet met GeROnimO stiltOn!: We spelen samen een avontuur-lijk bibliotheekspel met quizvragen, zoekop-drachten en raadsels. Geronimo leest ook zelf voor. Voor kinderen van 7 tot 11 jaar. Vooraf inschrijven verplicht. Dat kan aan de balie of via 02 533 98 61 of via [email protected]. Gratis toegang.

Z ATeRDAG 22 okTobeR : 12 tot 14u

VeRWenDAG: we bieden elke bezoeker een hapje en een glaasje aan en verwennen hem boven-dien met een lezing. Dit jaar is buitenlandre-dacteur Frank Schlömer van De Morgen aan de beurt. Hij zal het hebben over zijn lieve-lingsschrijver Franz Kafka. Gratis toegang.

siNt-JANs-mOleNBeek

BQ Hovenierstraat 47A, 1080 Sint-Jans-Molenbeek tel 02 410 03 62sint-Jans-MolenbeeK@bibliotHeeK.beWWW.sint-Jans-MolenbeeK.bibliotHeeK.beOpen di: 12 › 15 u / wo: 14 › 19 u / do - za: 10 › 14 u / vr: 14 › 18 u

Z ATeRDAG 15 okTobeR : 10 tot 14u

VeRWenDAG: voor elke bezoeker is er een hapje en een drankje en een verrassingsanimatie.

WoenSDAG 19 okTobeR : 14u30

keRity, het Geheim VAn eleAnORe: animatie-film voor 7- tot 10-jarigen in de polyvalente zaal in de bib. Reserveren aan de balie, via 02

Page 7: Bibkrant najaar 2011

410 03 62 of via [email protected]. Prijs: € 1.

VRiJDAG 21 okTobeR : 20u

OnVeRWAchte OntmOetinGen in De bib: au-teur Stefan Brijs komt zijn nieuwe boek Post voor mevrouw Bromley voorstellen en vertelt over zijn schrijverschap. Plaats: polyvalente zaal in de bib. Reserveren aan de balie, via 02 410 03 62 of via [email protected]. Prijs: € 1.

Z ATeRDAG 22 okTobeR : 14u30

DAG VAn De DiAlOOG: Made in Brussels. Mensen met verschillende achtergronden, die anders niet met elkaar spreken, komen samen en wisselen in kleine kring ideeën en ervaringen uit. Niet met de bedoeling om te discussië-ren of in debat te gaan, maar wel om via de dialoog met elkaar kennis te maken. Plaats: polyvalente zaal in de bib. Reserveren aan de balie, via 02 410 03 62 of via [email protected]. Deelname is gratis. Gedurende gans de maand oktober kan je afgevoerde boeken voor een prikje kopen.

siNt-JOOst-teN-NOde

BR Grensstraat 2, 1210 Sint-Joost-ten-Node tel 02 201 00 97bibliotHeeK@stJoost.irisnet.beWWWW.sint-Joost-ten-node.bibliotHeeK.beOpen ma: 16 › 18 u / di : 12 › 17 u / wo: 14 › 19 u / do: 11 › 17 u en za: 9 › 13 u

Z ATeRDAG 15 okTobeR : 11u

funDelAtelieR: fundels staat voor ‘bundels vol fun’. Deze prentenboeken worden aange-vuld door een interactieve online variant. Een medewerker van Joske toont je hoe het moet, daarna kan je zelf aan de slag. Gratis toegang.

Z ATeRDAG 22 okTobeR

bib jOske: verwent vanaf 9u30 haar leners met een heerlijk gratis ontbijt! Vooraf inschrijven verpli cht. Dat kan aan de balie of via een mail-tje naar [email protected].

AnGO en het DuiVelskinDje: kamishibai-ver-haal in de familiekamer om 11u. Gratis toegang.

siNt-Pieters-WOluWe

BS Orbanlaan 54-56, 1150 Sint-Pieters-Woluwe tel 02 771 98 86sint-pieters-WoluWe@bibliotHeeK.beWWW.sint-pieters-WoluWe.bibliotHeeK.beOpen ma: 18 › 20 u / di - za: 10 › 13 u / wo: 13 › 18 u / do: 9 › 12 u en 15 › 19 u

DinSDAG 18 okTobeR : 19u30 tot 21u

mOORD in bRussel: thrillerauteur Toni Cop-pers belicht het hoe en waarom van heden-daagse detectives met extra aandacht voor de rol van het multiculturele Brussel in zijn werk. Vooraf inschrijven verplicht. Dat kan aan de balie of via [email protected]. Prijs: € 6,20. Deze lezing vindt plaats in GC Kontakt.

Z ATeRDAG 22 okTobeR : 10 tot 13u

VeRWenDAG: hapje en tapje, boekenkoopjes en een ludieke tentoonstelling met quotes rond de Bibliotheekweekslogan “Dankzij de bib…” Vooraf inschrijven hoeft niet. Gratis toegang.

ukkel

BT De Broyerstraat 27, 1180 Ukkel tel 02 331 28 24 [email protected] Open di: 15 › 19 u / wo - vr: 14 › 18 u / do - za: 10 › 14 u

Z ATeRDAG 15 okTobeR : 10u

stARt bOekenVeRkOOp: afgevoerde boeken voor prijzen tussen € 0,50 en € 2. Tussen de oude, versleten en ongelezen boeken kunnen

Activiteiten in de nederlandstalige openbare bibliotheken in brussel

1

6 7

39

13 1015

16

14

2

19

18

21

20

11

17

128

4

5

2224

23

Verw

ezenlijkt d

oo

r mid

del van b

russels U

rbiS®

© - V

erdelin

g & C

opyrigh

t Cib

G

er verrassende ontdekkingen gedaan worden. De boeken zijn tijdens de hele Bibliotheek-week te koop.

WoenSDAG 19 okTobeR

film in De bib: om 15u, Verschrikkelijke Ikke en de rest kan stikke, voor kinderen vanaf 7 jaar. Vooraf inschrijven verplicht. Gratis toegang.

uW liVRe, VOtRe bOek: kom luisteren naar li-teraire getuigenissen met een schuimkraagje! Om 20u vertellen de acteur François Beuke-laers en de politici Sven Gatz en Stefan Cor-nelis met een pint in de ene hand en een boek in de andere over hun persoonlijke leeserva-ringen. Aansluitend is er een traktatie van het Huys: het Candelaershuis schenkt bier in de bibliotheek! I.s.m. GC Candelaershuys. Vooraf inschrijven hoeft niet. Gratis toegang.

vOrst

BU Van Volxemlaan 364, 1190 Vorst tel 02 343 20 [email protected] WWW.blib.beOpen wo: 13 › 18 u / do: 13 › 20 u / za 13 › 16 u

Z ATeRDAG 15 okTobeR : 13u

OpeninG: van de tentoonstelling met video’s en grafisch werk van beeldend kunstenaar Ste-faan Quix. Gratis drink, in aanwezigheid van de kunstenaar, die uitleg geeft bij zijn werk. De tentoonstelling loopt tot 26 november tij-dens de openingsuren van de bib en is gratis toegankelijk.

ZonDAG 16 okTobeR : 14 tot 16u

exclusieVe WORkshOp: met de kunstenaar en animator Oliver Barrea voor kinderen van het lager onderwijs. Vooraf inschrijven ver-plicht. Dat kan aan de balie of via een mailtje naar [email protected]. Gratis toegang. Deze workshop wordt herhaald op 9 november van 14u tot 16u.

WAtermAAl-BOsvOOrde

hoofdbibliotheekCL Thomsonlaan 3, 1170 Watermaal-Bosvoorde tel 02 675 33 79WaterMaal-bosVoorde@bibliotHeeK.beWWW.WaterMaal-bosVoorde.bibliotHeeK.be Open ma: 12.30 › 14.30 u / wo: 15 › 17 u / do: 18 › 20 u / vr: 17 › 19 u / za: 10 › 12 u

Z ATeRDAG 15 okTobeR

VeRWenDAG: we bieden onze bezoekers een gratis drankje aan tijdens de openingsuren.

Z ATeRDAG 22 okTobeR : 10u30

lezinG DOOR jAn VAn heRReWeGhe OVeR ‘bi-bliOfAGie’: in zijn zoektocht naar bizarre verschijnselen in de rand van de bibliofilie en de bibliomanie stootte Jan Van Herreweghe (bibliothecaris Harelbeke) op het verschijnsel bibliofagie, waarbij boeken worden verorberd of papier wordt opgegeten. Als u de lezing overleeft, gaan we samen aan tafel om een aantal boeken te verorberen! Gratis toegang voor iedereen.

Uitleenpost De jachthoornCM Delleurlaan 41, 1170 Watermaal-Bosvoorde tel 02 661 71 53Open di: 12.30 › 14.30 u / do: 15.30 › 17.30 u

je kan je BrUno-pas GeBrUiken in alle BiBliotheken Met het BrUno-loGo.

weDstrijD

wat heb jij aan de bib te danken?

BiBliotheekkrant Dankzij De BiB… | nummer 7 - herfst 2011 | bladzijde 7

Geef jouw origineelste getuigenis vóór 1 november af aan de balie van je bib en maak kans op een boekenbon ter waarde van € 25 bij Passa Porta Bookshop. Je getuigenis: “Dankzij de bib…”

Je naam en voornaam:

Je postadres:

hoe deelnemen?

· je bent lid van een erkende Brusselse bib of je woont in een Brusselse gemeente · je mag meerdere getuigenissen indienen, maar je kan maar één keer winnen · je gaat ermee akkoord dat de bib jouw getuigenis voor promotieacties kan gebruiken · vóór eind november worden drie winnaars per deelnemende bib gekozen · de winnaars worden per brief op de hoogte gebracht.

BiBliOthekeN vOOr meNseNmet eeN leesBePerkiNg

lAkeN luisterpuntbibliotheek

CN Gustave Schildknechtstraat 28, 1020 Lakentel 070 24 60 [email protected] (algemeen)[email protected] (uitleen)WWW.luisterpuntbibliotHeeK.beOpen ma-di-wo-do-vr: 9 › 12u en 13 › 16u

ANdere NederlANdstAligeBiBliOthekeN

siNt-lAmBrechts-WOluWe

Gemeenschapscentrum op-weuleCO Sint-Lambertusstraat 91, 1200 [email protected] wo: 14 › 16u / do: 19.30 › 21u / zo: 10.30 › 12.30u

gANshOreN

Gemeentelijke bibliotheekCP Beeckmansstraat 35, 1083 Ganshorentel 02 427 17 83Open ma: 16 › 18u30 / di: 9.30 › 12.30u / wo: 13 › 18.30u / do-vr: 16 › 18.30u / za: 9 › 13u

Page 8: Bibkrant najaar 2011

BiBliotheekkrant Dankzij De BiB… | nummer 7 - herfst 2011 | bladzijde 8

Deze gratis brochure is een uitgave van de Vlaamse Gemeenschaps commissie.Ze werd gerealiseerd door de werking Streekgericht Bibliotheekbeleid van Bib Muntpunt, Munt (Wolvengracht 1), 1000 Brussel

D/2011/7153/24

hoofDReDACtie Relinde Raeymaekers

einDReDACtie Patrick Auwelaert

DRUk Roularta Printing nv

VoRMGeVinG Megaluna

CoVeRillUStRAtie Sam Vanallemeersch

foto’S Gertrude Van de Perre, Lotte Veuchelen, Linda Teirlinck, Pascale Bruynbroeck, Eva Tack, Katrijn Bombeke, Erika Gebruers

VeRAntWooRDeliJke UitGeVeR Eric VERREPT, leidend ambtenaar Emile Jacqmainlaan 135, 1000 Brussel

tweerichtingsverkeer

Sociale media als Facebook en Twitter hebben als voordeel dat bibs er op een snellere en persoon-lijker manier dan een website in-formatie mee kunnen verstrekken aan hun klanten. Maar wat soci-ale netwerken helemáál bijzonder maakt, is het tweerichtingsverkeer dat ze stimuleren. Sociale media kunnen net zoals de telefoon en e-mail een verlengde worden van de persoonlijke dienstverlening die je nu geniet in de bib. Via Facebook of Twitter kun je zowel vragen

stellen aan je bibliothecaris als lees-, luister- en kijktips ontvan-gen. Maar wat écht voor een revo-lutie kan zorgen, is dat sociale me-dia het gemakkelijker maken om in dialoog te gaan met bibliothe-carissen en met andere bibbezoe-kers over hoe jij denkt dat het an-ders of beter zou kunnen.

Laat deze bijdrage dan ook een oproep zijn. Neem eens een kijk-je op de Facebook- of Twitterpa-gina van jouw bib, of op de alge-mene pagina’s van BrusselseBibs.

‘Friend’, ‘like’ of ‘volg’ ons en ga de dialoog aan. Als je niet vertrouwd bent met sociale netwerken, breng dan eens een bezoek aan je bib en vraag informatie over de cursus-sen voor beginners die in jouw om-geving worden gegeven. De bibme-dewerker weet ongetwijfeld raad.

Jan DebogniesbibliotHeeK Vorst

Vrijwilligers plaatsen niet alleen teruggebrachte boeken en andere materialen in de rekken. Ze kaf-ten ook boeken, verdelen de post, begeleiden leeskringen, beman-nen mee de uitleenbalie en maken minder mobiele mensen gelukkig met een boek.

Praatje met een vrijwilliger

Wij praatten met Octavia De Buy-sscher, een enthousiaste vrijwillig-ster in de bib van Anderlecht.

Octavia, je bent de nieuwste vrijwilligster in de bib van

Anderlecht. Waarom koos je voor vrijwilligerswerk?

‘Ik heb de pensioenleeftijd be-reikt. Toen Monique (verantwoor-delijke voor de vrijwilligers- en scholenwerking, red.) van de bib mij vroeg of ik interesse had om boeken rond te brengen bij senio-ren die zelf niet meer naar de bib kunnen komen, heb ik niet lang getwijfeld!’

Je werkte eerder al als vrij-willigster bij Gemeenschaps-centrum De Vaartkapoen in Sint-Jans-Molenbeek.

Wat deed je nu voor een bib kiezen?

‘Mijn opdrachten voor de bib slui-ten meer aan bij mijn interesses en bij hoe ik in het leven sta. Ik leer graag interessante mensen kennen met wie ik boeiende gesprekken kan aangaan.’

Wat doe je precies voor de bib?

‘Ik verzorg, samen met andere vrijwilligers, de boekendienst Bib Aan Huis. Ik breng boeken rond bij een vijftal senioren die in rust-huizen verblijven. We bespreken dan welke boeken ze graag wil-len lezen. Ik bezoek ook andere senioren die geen gebruik maken van deze dienst. Daar kijken deze mensen echt naar uit. Daarnaast

lezen een andere vrijwilligster en ik om de beurt maandelijks voor aan kinderen in de bib.’

Heeft het vrijwilligerswerk voor jou een meerwaarde?

‘Zeer zeker! Open zijn lokt open-heid uit. Als vrijwilligers springen we ook voor elkaar in. Daardoor heb ik niet het gevoel dat ik be-perkt ben in mijn vrijheid.’

Pascale Bruynbroeck en Katrijn Bombekebib anderlecHt en bib uKKel

‘FrienD’ je BiBliotheek | vrijwilliGers Maken het verschil | coloFon

Vrijwilligers maken het verschil

weetjes over vrijwilliGers in De BrUsselse BiBs

De jongste vrijwilliger is

12 jaar, de oudste 85. een

vrijwilliger in de bib van laken

kaft zo’n 6 000 boeken per jaar.

ook gepensioneerde collega’s

doen vrijwilligerswerk in hun

vroegere bib. in de bib van

watermaal-Bosvoorde helpen

tot 20 vrijwilligers mee.

‘friend’ je bibliotheek

er is altijd wel een bruno-

bibliotheek bij u in de buurt.

De meeste zijn gemakkelijk

bereikbaar met het

openbaar vervoer.

wat sociale netwerken

zo bijzonder maakt, is het

tweerichtingsverkeer dat ze

stimuleren.

Brusselse bibliotheken en sociale media

De bibliotheken van Anderlecht, Elsene, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node en Vorst zijn allemaal actief op Facebook en bijna alle Brusselse bibliotheken gebruiken Flickr voor het delen van foto’s. Kortom, sociale netwerken veroveren steeds meer de bibliotheekwereld. Maar waarom kiezen bibs nu voor sociale media als communicatiemiddel? En waarom zou je als bibliotheekgebruiker zo contact willen zoeken met jouw bib?

Facebookpagina’sfacebooK.coM/

bibliotHeeKanderlecHtfacebooK.coM/boeKenMolenfacebooK.coM/bib.JosKefacebooK.coM/biblio-

tHeeKsanssouci.elsenefacebooK.coM/blibVorst

Facebookprofiel bibliotheek Sint-Gillis

facebooK.coM/profile.pHp?id=100001020751249

TwittertWitter.coM/brusselsebibstWitter.coM/blibVorst

FlickrflicKr.coM/pHotos/brusselsebibs

U vindt in uw lokale

bibliotheek niet wat u

zoekt? Geen probleem.

Met de gemeen-

schappelijke bruno-

catalogus ziet u in een

oogwenk waar u wel

terecht kunt. eén adres:

www.bruno.be.

2011 is het Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk. Een ideale gelegenheid om de talloze vrijwilligers te danken die zich on-vermoeibaar inzetten voor de Brusselse bibliotheken. Hun hulp maakt wel degelijk een verschil voor het personeel.

coloFon