Maven Publishing Voorjaar 2010

16
VOORJAAR 2010 MAVEN PUBLISHING

description

De voorjaars aanbieding van Maven Publishing

Transcript of Maven Publishing Voorjaar 2010

Page 1: Maven Publishing Voorjaar 2010

VOORJAAR

2010

MAVENPUBLISHING

Page 2: Maven Publishing Voorjaar 2010
Page 3: Maven Publishing Voorjaar 2010

Thomas Edison wist niet precies hoe elektriciteit werkte. Zijn voornaam-ste theorie was dat het een soort balletjes waren die door een draad rolden. Hij vermoedde dat het ingewikkelder was, maar heeft nooit de tijd gehad om hier dieper op in te gaan; hij had het veel te druk met het uitvinden van gloei-lampen en platenspelers, en met het bouwen van zijn zakenimperium. Uitvindingen zoals de televisie, computer of het internet werden pas mogelijk toen er een fundamenteel beter begrip van de werking van elektriciteit ontstond.

In de gedragswetenschappen bevinden we ons in een vergelijk-bare situatie. We zijn een eind gekomen met praktisch nadenken en scherpe observatie. Hieruit hebben we nuttige modellen ontwikkeld. In de praktijk is ons begrip van menselijk gedrag echter heel beperkt.

Een aantal recente ontdekkingen in de hersenwetenschappen, psychologie en sociologie zijn dit aan het veranderen. Om de ver-gelijking met Edison te gebruiken: we zijn bezig van ‘balletjes die door een draad rollen’ naar ‘elektronen’ te gaan. We beginnen écht inzicht te krijgen in onderwerpen zoalsde werking van zintuigen, hoe gedachten zich vormen, en wat emoties nu eigenlijk zijn.

De komende jaren zullen deze ontdekkingen steeds meer effect hebben op ons dagelijks leven. Neuromarketing, psychotechnolo-gie en hersen-computer-interfaces zijn hier slechts enkele voorbeel-den van. Om maar te zwijgen van de nieuwe ethische uitdagingen die deze ontwikkelingen met zich mee zullen brengen.

Ge nspireerd door het voorwoord van Russel Daviesbij De ultieme kudde

Page 4: Maven Publishing Voorjaar 2010

Voorjaar 2010

paperback+luisterboek+e-book

Page 5: Maven Publishing Voorjaar 2010

paperback+luisterboek+e-book

Een maven (ook mavin of mayvin) is een type persoon dat zich graag helemaal verdiept in een bepaald onderwerp en zeer gedreven is om die kennis door te geven aan anderen.

Graag stellen wij Maven Publishing aan u voor. Ons doel is om jaar-lijks tien titels aan te bieden die op verhalende wijze, en voor een breed publiek, verslag doen van de nieuwste kennis en inzichten op het gebied van menselijk gedrag.

We zullen onze boeken onder de aandacht brengen door steeds de meest spraakmakende elementen in verband te brengen met actuele onderwerpen in de media. Daar-naast zetten we ons in om fans van een bepaalde titel te helpen hun enthousiasme te delen. Dit doen we onder andere door gebruik te maken van social networks en

door onze eigen website op te bouwen als een weblog, waarop lezers uitgenodigd worden om mee te praten over hun favoriete onder-werpen uit de gedragswetenschap. Naast onze boeken bieden we alle titels gelijktijdig als e-book en luisterboek aan. De luisterboeken produceren we in samenwerking met Home Academy Publishers.

Wij zijn er stellig van overtuigd dat populair-wetenschappelijke titels over menselijk gedrag een rijk en snel groeiend genre zullen zijn en kijken ernaar uit om dit samen met u in de komende jaren uit te bouwen.

Page 6: Maven Publishing Voorjaar 2010

‘Een uniek en pakkend boek over de verborgen krachten in ons gedrag.’fORtUNE

‘Een vlotte introductie in de wetenschap achter besluitvorming. (…) laat zien hoeschijnbaar rationele gedachten zich mee laten voeren door psychologische onderstromen.’

WAll stREEt jOURNAl

Page 7: Maven Publishing Voorjaar 2010

onderstroomDe onweerstaanbare drang tot

irrationeel gedrag

Rom & Ori Brafman

Hoe kan het dat gezagvoerder Van Zanten, een ervaren KLM piloot, jaren van training en cruciale veiligheids-regels in de wind sloeg, en zodoende de grootste vliegtuigramp aller tijden veroorzaakte? Waarom zijn we eerder geneigd verliefd te worden als we ons in gevaarlijke situaties bevinden? Waarom wilde niemand luisteren toen joshua Bell, een van de beste violisten ter wereld, een spontaan optreden probeerde te geven in een amerikaans metrostation? En hoe kunnen studen-ten economie overgehaald worden om meer dan 100 euro te betalen voor een briefje van 20?

De gebroeders ori en rom Brafman gaan in Onderstroom op zoek naar de onderliggende patronen. Uit hun onderzoek blijkt dat een aantal psy-chologische onderstromen ons keer op keer weten te verleiden tot irrationeel gedrag. Kennis van deze onderstromen geeft niet alleen een beter begrip van menselijk gedrag, het biedt ook hand-vatten ter voorkoming van ernstige fouten in de toekomst.

Onderstroom leest als een weten-schappelijke thriller: de auteurs baseren zich op gedegen onderzoek en presenteren hun bevindingen als een spannend verhaal dat borrelt van de anekdotes en verrassende inzichten.

PubliciteitEr zal een prijsvraag uitgeschre-ven worden onder jonge politici om ‘psychologische onderstromen’ te benoemen die een rol spelen in actu-ele Nederlandse dilemma’s. De win-nende inzendingen zullen gepubliceerd worden en ingezet om publiciteit voor onderstroom te genereren.

Buitenlandonderstroom is vertaald in japans, Koreaans, Russisch, Duits, Portugees, tsjechisch, thais, Chinees (versim-peld), Chinees (traditioneel), Grieks, turks, Italiaans en spaans. In de Verenigde staten heeft onderstroom op de New York times-bestseller list gestaan.

Verschijning April 2010oorspronkelijke titel sway: the Irresistible Pull of Irrational Behavioroorspronkelijke uitgever DoubledayVertaling Maarten schellekensomslag G2K

als je besluit dit boek in te kopen aan de hand van de quotes ben je ten prooi gevallen aan ‘attributie’, een van de

psychologische onderstromen.

Paperback met flappen€ 16,9913 × 19 cm, Ca. 220 pagina’sNUr 770ISBN 978 94 9057 402 4

Luisterboek MP3 CD (ingekort)€ 16,9914 × 12,5 cm, Ca. 4 uurNUr 77ISBN 978 90 8530 062 5

E-book€ 13,60NUr 770ISBN 978 94 9057 407 9

Page 8: Maven Publishing Voorjaar 2010

‘Eén van de beste populair-wetenschappelijke boeken die ik in deafgelopen jaren heb gelezen... en ik lees er twee per week.’

Asha ten Broeke, wetenschapsjournalist voor o.a. Kennislink en sp!ts

‘Dacht je dat je jezelf kent? De komende neurorevolutie zal een aantal oude zekerhedentegen de vlakte slaan – maar misschien zal ze je ook bevrijden. Wapen jezelf. Lees dit boek.’

Armand leroi, auteur en professor Evolutionary Developmental Biology in londen

De vijfde revolutie?

Het concept van ‘de vijfde revolu-tie’ werd geïntroduceerd door de neuroloog Vilyanur rama-chandran van de University of California. Hij doelde hiermee op de vijfde van een reeks we-tenschappelijke tijgersprongen die wereldbeelden omver hebben gegooid en daarmee zorgden

voor geestelijke en maatschap-pelijke vooruitgang. De eerste revolutie werd veroorzaakt door Copernicus die aantoonde dat de aarde niet het middelpunt van het heelal is. De tweede begon met Darwin die aantoonde dat de mens gewoon een takje aan de boom van evolutie is. Toen kwam Freud, die stelde dat de mens voornamelijk gedreven wordt

door oerdriften. De vierde, en meest recente, revolutie werd veroorzaakt door Francis Crick en consorten, met de ontdekking van het DNa.

De vijfde zal de neurorevolutie zijn, de brede acceptatie dat ons eigen bewustzijn ‘slechts’ het resultaat is van miljarden neuro-nen die elkaar kleine stroomsto-

ten geven. Tegenstanders zien het als een aanval op spiritu-aliteit en religie. Voorstanders zien het als een nieuwe vorm van verlichting. De uiteindelijke gevolgen zijn nog zeer onzeker en laten zich het beste vangen in de vraag die Tom Wolfe al vele jaren geleden stelde: wat gebeurt er wanneer de menselijke geest zichzelf zal leren kennen?

Page 9: Maven Publishing Voorjaar 2010

De vijfderevolutie

omdat hersenwetenschap onzewereld gaat veranderen

lone frank

De ontdekkingen in de hersenweten-schap volgen elkaar in een nauwelijks bij te houden tempo op. Elke week staat er weer een groot artikel in de krant met nieuwe inzichten en interes-sante weetjes over hoe onze hersenen werken. Tot nu toe ontbrak echter het grotere plaatje: waartoe leidt al deze nieuwe kennis? Lone Frank, neurobiologe en wetenschapsjourna-list in Denemarken, doet in De vijfde revolutie verslag van een reis langs de voornaamste denkers en wetenschap-pers op haar gebied. Daarbij stelt ze ze één belangrijke vraag: ‘Hoe gaat de hersenwetenschap onze wereld veranderen?’ De antwoorden zijn zowel verrassend als onthutsend.

op meeslepende wijze vertelt ze over Michael Persinger, de Canadese professor die met een ‘God Helmet’ op commando intense religieuze erva-ringen kan veroorzaken. over richard Davidson, die bezig is om de neurolo-gische geheimen van ‘geluk’ in kaart te brengen. En over andrew Lo, de MIT professor die aan de hand van een hersenscan het langetermijn-succes van een beurshandelaar kan voorspel-len. In De vijfde revolutie brengt Lone Frank dit nieuwe tijdperk in kaart. We blijken aan de vooravond van de ‘neurorevolutie’ te staan. Deze reikt verder dan we tot nu toe vermoed-den en zal ingrijpende effecten hebben op uiteenlopende onderwerpen zoals economie, marketing en zelfs religie.

Publiciteitlone frank zal naar Nederland komen om hier de vijfde revolutie uit te roepen. Dit zal gedaan worden door een reeks lezingen, gastcolleges en interviews met de pers.

BuitenlandIn Denemarken zorgde De vijfde revolutie voor een behoorlijke oproer. lone frank werd in meerdere talk-shows uitgenodigd om haar ideeën uit te leggen en er ontstond een breed publiek debat over de ethische gren-zen van hersenwetenschap. Inmiddels zijn in Denemarken meer dan 10.000 exemplaren verkocht. Het boek is ver-taald naar het Engels en momenteel is lone frank bezig met een promotio-nele tour door de Verenigde staten. Een excerpt uit De vijfde revolutie werd kort geleden gepubliceerd als achtergrondartikel in het gerenom-meerde wetenschappelijke maandblad Scientific american.

Verschijning Maart 2010oorspronkelijke titel Den femte revolution: fortællinger fra hjernens tidsalder oorspronkelijke uitgever GyldendalVertaling Gerre van der Kleijomslag G2K

Dit boek haaltde hersen-

wetenschap uit de hoek van de ‘leuke weetjes’ en plaatst haar waar ze hoort: als hoofdrol- speler in onze

toekomst.

Paperback met flappen€ 22,5014,5 × 21,5 cm, Ca. 300 pagina’sNUr 770ISBN 978 94 9057 401 7

Luisterboek MP3 CD (ingekort)€ 22,5014 × 12,5 cm, Ca. 4 uurNUr 77ISBN 978 90 8530 057 1

E-book€ 18,-Ca. 300 pagina’sNUr 770ISBN 978 94 9057 408 6

Page 10: Maven Publishing Voorjaar 2010

‘Haar werk leest als een trein. Spannend, maar ook met humor.Heel goed hoe ze verschillende onderzoeken met elkaar in verband brengt.’

jURYPANEl BEssENsAP 2009

Het idee M/V?

‘De eerste keer dat ik met het idee geconfronteerd werd, was bij een college ontwikkelings-psychologie. De docent, Pascal Wilhelm, deed het voorkomen als een soort quiz. Hij liet ons het geluid horen van baby David, die behoorlijk moest huilen. aan

ons de schone taak om aan het huiltje te horen wat hij voelde. Na ingespannen geluisterd te hebben, kwam de zaal tot de conclusie dat David boos was. Heel goed, zei de docent, we doen er nog eentje.

Nu luisterden we naar baby Dana. ja, we kregen de slag te pakken

en we constateerden unaniem dat Dana verdrietig was. Verras-sing, grijnsde Wilhelm verge-noegd, je hebt twee keer hetzelf-de geluidsfragment gehoord. Wat je zojuist hebt geleerd heeft niets te maken met babygehuil; je hebt geleerd wat je eigen vooroordelen over jongens en meisjes zijn. Ik voelde me behoorlijk gepakt: ik

beschouwde mezelf als vrijzin-nig, en onbevooroordeeld over de seksen. Ik had ongelijk. Maar ‘gelukkig’ ontdekte ik dat ik niet de enige ben. Zo’n 80 tot 90% van alle mensen zit – zelfs nu nog – onbewust vol stereotypen over mannen en vrouwen.’

Page 11: Maven Publishing Voorjaar 2010

Het ideeM/V

over man-vrouwverschillen enhoe cultuur onze genen de baas is

Asha ten Broeke

Wie de afdeling populaire psychologie in de boekhandel bezoekt, vindt al snel een verklaring voor de bekende ‘man-vrouwverschillen’. Een compilatie: ‘In de oertijd zette de man elke dag zijn leven op het spel door op jacht te gaan. De vrouwen bleven thuis met de kin-deren. Deze oergeschiedenis, zo wordt ons verteld, heeft geleid tot allerlei genetisch bepaalde verschillen tussen mannen en vrouwen. Híj heeft een be-ter ruimtelijk inzicht, meer techniek-talent en is agressiever. Zíj is socialer, beter met taal en empathisch.’ Maar is dit wel zo?

asha ten Broeke, wetenschapsjourna-list voor onder andere Kennislink en sp!ts, vertelt op vlotte en humor-volle wijze hoe de huidige populaire theorieën, in de traditie van Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus, in realiteit niet veel meer te bieden hebben dan oude vooroordelen in nieuwe jasjes. Haar conclusie is zowel confronterend als inspirerend: uit de laatste ontdekkingen in de genetica en hersenwetenschap blijkt dat de meeste man-vrouwverschillen niet genetisch bepaald zijn, maar iedere generatie opnieuw worden gecreëerd... en dus ook veranderd kunnen worden.

PubliciteitAsha ten Broeke zal een landelijke promotiecampagne voeren en door middel van lezingen en interviews haar ideeën over het voetlicht brengen. Vanuit de theorieën in Het idee M/V zal getracht worden een nieuwe bijdrage te leveren aan huidige maat-schappelijke debatten over de ver-schillen tussen mannen en vrouwen.

Verschijning juni 2010omslag G2K

Dit boekrekent af met de evolutie- theorie als

vluchthaven voor man-

vrouw vooroordelen.

Paperback met flappen€ 17,5013 × 19 cm, Ca. 180 pagina’sNUr 770ISBN 978 94 9057 404 8

Luisterboek MP3 CD (ingekort)€ 17,5014 × 12,5 cm, Ca. 4 uurNUr 77ISBN 978 90 8530 064 9

E-book€ 14,-NUr 770 ISBN 978 94 9057 405 5

Page 12: Maven Publishing Voorjaar 2010

‘Like Malcolm Gladwell on speed’tHE GUARDIAN

‘This book is a must. once you have read it you will understand why Mark Earls is regarded as a marketing guru.’

tHE tIMEs

De ultieme kudde? Iedere diersoort moet, ergens in zijn evolutie, kiezen tussen twee soorten strategieën: overleven als individu of overleven als groep.

Wij mensen hebben duidelijk ge-kozen voor het laatste. In plaats van sterke armen of grote slag-tanden hebben we taal en empa-thie ontwikkeld. Vanaf de eerste buffel die we gedood hebben tot en met de meest recente raket

naar de maan: alles is te danken aan onze enorme capaciteit om samen te werken. De opkomst van het internet en de netwerk-economie hebben onze kudde-eigenschappen de laatste tijd nóg beter zichtbaar gemaakt.

Denk aan verschijnselen zoals social networks en Wikipedia, maar ook aan destructieve mas-sapaniek zoals de kredietcrisis.

Page 13: Maven Publishing Voorjaar 2010

De ultiemekudde

Het begrijpen en be nvloedenvan massagedrag

Mark Earls

De aanname dat mensen individualis-tisch zijn loopt als een rode draad door onze cultuur. recente ontdekkingen van vooraanstaande hersen- en ge-dragswetenschappers wijzen er echter op dat we veel minder zelfstandig zijn dan we graag willen denken. Sterker nog: wij zijn de meest dominante dier-soort ter wereld geworden juist omdát we zo weinig individualistisch zijn.

Mark Earls, auteur van Welcome to the Creative Age, past deze nieuwe in-zichten toe op onze huidige kennis over massagedrag. Hij laat zien dat pogin-gen om massagedrag te beïnvloeden meestal falen dankzij een hardnekkige gewoonte om steeds het individu als uitgangspunt te nemen. Met onder-koelde humor en zijn ‘opstandige’ ver-telstijl ontvouwt hij een fundamenteel nieuw systeem voor het begrijpen en beïnvloeden van massagedrag, waarbij de ‘regisseur’ een zowel effectiever als bescheidener rol toebedeeld krijgt.

PubliciteitMark Earls zal naar Nederland komen voor interviews en lezingen waarin hij steeds de link zal leggen tussen de theorie uit het boek en hoe die op actuele onderwerpen toegepast kan worden.

BuitenlandDe ultieme kudde is vertaald naar het turks, Russisch, Koreaans, en tsjechisch.

Verschijning Mei 2010oorspronkelijke titel Herd: How to Change Mass Behaviour by Harnessing Our true Natureoorspronkelijke uitgever Wiley U.K.Vertaling Peter De jongomslag G2K

Dit boek bevatgeen gelikte

Nike of Starbucks

voorbeelden en geen panklare formule voor

een hype. Wel geeft het een

fundamenteel nieuwe kijk op

het ontstaan van kuddegedrag.

Paperback met flappen€ 22,5014,5 × 21,5 cm, Ca. 400 pagina’sNUr 802ISBN 978 94 9057 403 1

Luisterboek MP3 CD (ingekort)€ 22,5014 × 12,5 cm, Ca. 4 uurNUr 77ISBN 978 90 8530 063 2

E-book€ 18,-NUr 802 ISBN 978 94 9057 406 2

Page 14: Maven Publishing Voorjaar 2010

ori en rom BrafmanDe gebroeders Brafman vormen samen precies de goede combinatie voor spannende literaire non-fictie: de één, Rom, is wetenschapper, hoogleraar psycho-logie en praktiserend psycholoog. De ander, Ori, is bestsellerauteur (The Starfish and the Spider) en management-consultant.

asha ten Broeketoen Asha ten Broeke moest kiezen tussen een car-rière in de wetenschap of de journalistiek was de keuze snel gemaakt: ze is gaan schrijven en nooit meer opgehouden. Gelukkig schrijft ze wel óver wetenschap: ze is vakredacteur hersenen en gedrag bij Kennislink en haar stukken worden onder andere gepubliceerd in Sp!ts.

Mark EarlsOp zijn toonaangevende weblog: Herd the hidden truth about who we are (www.herd.typepad.com) schrijft Mark Earls al jaren artikelen over consumenten, marketing en massagedrag. Zijn publicaties wonnen meerdere prijzen en behoren volgens velen tot het belangrijkste wat er momenteel over consumenten- en massagedrag geschreven wordt. Eerder verscheen van hem Welcome to the Creative age.

Lone FrankEen MRI-scan heeft aangetoond dat de hersenen van lone frank ‘nogal gewoontjes’ zijn, maar zij wel een prachtige corpus callosum heeft. Ze is gepromoveerd in de neurobiologie en heeft meerdere prijzen ontvan-gen als wetenschapsjournalist. Zowel in Denemarken als de Verenigde staten neemt zij deel aan debatten en geeft ze lezingen. Eerder verschenen van haar The New Life en Cloned Tigers.

Page 15: Maven Publishing Voorjaar 2010

Maven PublishingPastoor van der Plaatstraat 312375 AH RijpweteringMavenpublishing.nlSander ruys, uitgever+31 (0)6 39 75 25 51 [email protected] Punt, redactie+31 (0)6 51 93 73 17 [email protected]élène Lesger, redactie en productie+31 (0)6 26 70 62 08 [email protected]

Vertegenwoordiger Aquarius boekverkoopMeenkselaan 123972 jR Driebergen-RijsenburgEveline Hansen+31 (0)6 16 42 48 [email protected] Steggink+31 (0)6 24 86 97 [email protected]

Besteladres Centraal BoekhuisErasmusweg 104104 AK Culemborgt 0345 475 866f 0345 375 896

België[email protected]

Genoemde prijzen en verschijnings-data zijn onder voorbehoud

Grafisch Ontwerp G2K

Verschijningslijst

Maartlone frank De vijfde revolutie

aprilOri & Rom Brafman onderstroom

MeiMark Earls De ultieme kudde

juniAsha ten Broeke Het idee M/V

Page 16: Maven Publishing Voorjaar 2010

MAVENPUBLISHINGPUBLISHING

PUBLISHINGPUBLISHINGPUBLISHINGPUBLISHING