Annick Bongers - portfolio Spatial design

of 42 /42
PORTFOLIO Annick Bongers

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Annick Bongers - portfolio Spatial design

Page 1: Annick Bongers - portfolio Spatial design

P O R T F O L I O

Annick Bongersruimtelijk ontwerp

Page 2: Annick Bongers - portfolio Spatial design
Page 3: Annick Bongers - portfolio Spatial design

Annick BongersMijn naam is Annick Bongers, ik ben 23 jaar en ik studeer en woon in Rotterdam. Op het moment ben ik 3e jaars student ruimtelijke vormgeving aan de Willem de Kooning kunstacademie.

Bezig zijn met behoeften van mensen maar ook die van de natu-ur is wat ik belangrijk vind binnen het ontwerpgebied. Een ontwerp moet uitdagend, dynamisch, esthetisch, inspirerend maar ook functioneel zijn.

Research doen en essays schri-jven naar nieuwe methoden, diverse onderwerpen en visies binnen de architectuur en kunst vind ik erg uitdagend om te doen, hier haal ik veel kennis uit. Door het leggen van relat-ies tussen onderwerpen, ontwerpers en de geschiedenis creër je een eigen visie.

Page 4: Annick Bongers - portfolio Spatial design

CV stage

communicatie

vaardigheden

vaardigheden

Ann i c k B ong ers

+ 31 650898933catharinastraat 583061 LD Rotterdam

Nederlands

01/06/1992

educatie

2004-2009 GSRHAVO Rotterdam

2009-2013 HMCinterieuradviseur MBO Rotterdam

- excellent afgestudeerd

2013-heden Willem de Kooning Academie, RotterdamRuimtelijk ontwerp HBO

Propedeuse behaald

De Kiviet designDesign meubilair en inter-ieurontwerp

Keukenstunterkeukenontwerp en advies

E&J woonstudiowoninginrichting en interieu-rontwerp

Hendriksen Beddenspecialistadvies en verkoop, grafisch ontwerp

talen

Nederlands +++++(Moedertaal)

Engels (Professioneel)

Duits (Basis)

++++

+

Adobe Photoshop ++++

Adobe Indesign ++++Adobe Illustrator +++Adobe Aftereffects ++Vectorworks +++++Maquette ++++

Website: http://annickbongers2.wix.com/annick

Presenteren, discussieren & debateren, schrijven(research), luisteren, reflecteren

Page 5: Annick Bongers - portfolio Spatial design
Page 6: Annick Bongers - portfolio Spatial design

Care & Cure.

Page 7: Annick Bongers - portfolio Spatial design

Client: WDKA - 2015 - Locatie: Rotterdam

Voor dit project heb ik een concept en ontwerp gemaakt voor een nieuwe soort Health centre. Bij dit project heb ik ervoor gekozen om een health centre te ontwikkelen voor mensen met reuma. Mensen met reuma ervaren vaak pijn in de

gewrichten, deze pijn kan variëren in verschillende gradaties.

Vanaf de buitenkant van het gebouw lijk het net een groot betonnen blok. Maar vanbinnen is deze als het ware helemaal uitgegraven. De binnenste vorm is een ovaal gemaakt van hout, de ronde vorm geeft meer rust in een ruimte en verdeeld het licht. Het hout en beton contrasteren met elkaar waardoor de ovalen vorm meer een object op zichzelf wordt, wat erg belangrijk is omdat hier alles in gebeurd en het centrale punt van de ruimte vormt. Onderin het ovaal zijn de kleedkamers

en bovenin is de yoga/meditatie ruimte. Om de binnenvorm heen is een hellingbaan gemaakt, deze loopt langzaam op om zo de mensen een comfortabele en niet belastende weg naar de yogaruimte te bieden.

Om natuurlijk licht binnen te laten is de entree en een deel van het dak open en van glas gemaakt. De betonnen muren aan de binnenkant lopen naar beneden breder af waardoor bovenin meer licht binnenkomt en deze zich langs de vorm naar

beneden vloeit, wat een sereen effect geeft. Het is als het ware een metafoor voor de verlichting van de pijn dat langzaam aan verminderd.

Yoga & Meditation centre.

Page 8: Annick Bongers - portfolio Spatial design

Uit onderzoek blijkt dat het beoefenen van yoga de pijn verminderd en medi-tatie is goed voor het mentale vlak om een ziekte beter te kunnen accepteren en rust in het lichaam te krijgen. Daarom heb ik een centrum ontworpen waarin deze ziekte behandeld kan worden door het uitvoeren van yoga en meditatie.

Concept.

Page 9: Annick Bongers - portfolio Spatial design
Page 10: Annick Bongers - portfolio Spatial design
Page 11: Annick Bongers - portfolio Spatial design
Page 12: Annick Bongers - portfolio Spatial design
Page 13: Annick Bongers - portfolio Spatial design

Business station.

Page 14: Annick Bongers - portfolio Spatial design

Binnen de Willem de Kooning academie is een business station te vinden waar jonge ondernemers een eigen bedrijf kunnen opstart-en. Voor de business station moest een nieuw ontwerp komen.

Voor dit project werd er eerst een abstracte benadering toegepast. Iedereen kreeg een woord toegewezen: Function, Feelings, Flow, Force of Finance. Ik kreeg het woord feelings toegewezen. Hiermee werd een abstract model gemaakt met wat voor jou persoonlijk feelings inhoud.

Abstract object.

Schetsen.

Page 15: Annick Bongers - portfolio Spatial design

Schetsen.Schetsen.Schetsen.

Page 16: Annick Bongers - portfolio Spatial design

Later binnen het project hebben we deze abstracte benadering concreet gemaakt. De belangrijke punten uit het abstracte onderdeel waren het in-duwen en uit elkaar trekken van objecten en het vervormen van een rui-mte. Ik heb toen een eigen modulair systeem ontwikkeld waarbij men tafels en banken en scheidingswanden uit de vloer en de muren kunt trek-ken. Op die manier kun je veel verschillende ruimtes creëren zoals een klaslokaal, stilte werkplek, vergaderruimte, workshop ruimte etc.

Het filmpje op de website geeft weer hoe dit systeem in zijn werking gaat en welke verschillende soorten ruimten men hiermee kan maken.

Modulair systeem

Page 17: Annick Bongers - portfolio Spatial design
Page 18: Annick Bongers - portfolio Spatial design
Page 19: Annick Bongers - portfolio Spatial design
Page 20: Annick Bongers - portfolio Spatial design

Water.

Page 21: Annick Bongers - portfolio Spatial design

Client: WDKA - 2014- Locatie: Schiedam

Afval in het water is een groot probleem, niet alleen het zichtbare maar ook het onzichtbare afval. Om meer bewustzijn te creëren heb ik hiervoor een installatie ontworpen.

Voor dit project waren wij (medestudenten) aan het werk in Schiedam. De bedoeling was een fascinatie te vinden in de stad. Ik was gefascineerd door het water en wat een rotzooi hierin lag. Toen ben ik onderzoek gaan doen naar de

geschiedenis van Schiedam met betrekking tot het water en wat de plannen hiervoor zijn in de toekomst. Water bleek een belangrijke factor voor de stad. Schiedam is als het ware ontstaan door het water. Ook heeft de gemeente vele plannen om

het water meer aandacht te geven met betrekking tot recreatie.

Maar waarom is het water zo vervuild als het zo belangrijk is?

Wereldwijd is afval in het water een probleem, dieren gaan dood, de natuurlijke waarden van het water worden aangetast, wat uiteindelijk ook weer slecht is voor de omgeving en zeker in de toekomst. Daarom heb ik een installatie ontworpen om

meer aandacht hiervoor te krijgen.

De installatie:Je loopt via een hellingbaan het water in zonder nat te worden, de glazen wanden aan de zijkant houden het water tegen.

Aan de binnenkant van de installatie is een deel met zuiver water, aan de buitenkant het water zoals het is. Op deze manier zie je bij het zuivere deel hoeveel troep er eigenlijk in het water zit, door de donkere kleur van het water ziet men de helft

van de viezigheid niet. De wanden van de installatie zijn van glas waardoor je echt omringd wordt met het water. Binnen de installatie staat een beschrijving welke voor meer informatie zorgt en op die manier mensen extra inzicht geeft en bewuster

maakt.

Afval in het water.

Page 22: Annick Bongers - portfolio Spatial design

Je loopt via een hellingbaan het water in zonder nat te worden, de glazen wanden aan de zijkant houden het water tegen. Aan de binnenkant van de installatie is een deel met zuiver water, aan de buitenkant het water zoals het is. Op deze manier zie je bij het zui-vere deel hoeveel troep er eigenlijk in het water zit, door de donkere kleur van het water ziet men de helft van de viezigheid niet. De wanden van de installatie zijn van glas waardoor je echt omringt wordt met het water. Binnen de installatie staat een beschrijving welke voor meer informatie zorgt en op die mani-er mensen extra inzicht geeft en bewuster maakt.

Installatie.

Page 23: Annick Bongers - portfolio Spatial design
Page 24: Annick Bongers - portfolio Spatial design

Hoogtevrees.

Page 25: Annick Bongers - portfolio Spatial design

Client: Sodafabriek/WDKA - 2014 - Locatie: Schiedam

Dit project is gesitueerd in een oude sodafabriek. Het pand stond al zo’n 30 jaar leeg. Er is veel behoefte aan het bestrijden van leegstand en er worden dan ook plannen gemaakt om de sodafabriek een nieuw leven in te blazen.

Samen met nog 2 medestudenten hebben wij een installatie gemaakt in een steeg welke tussen twee pakhuizen van de sodafabriek gesitueerd is.

De installatie:Voordat men de installatie betreed zie je nog niet wat er gaat gebeuren. Dit wekt nieuwsgierigheid op om de installatie te

betreden omdat je wel een beetje ligt door de ingang ziet komen maar niet weet wat hierachter zich afspeelt.

Voor de mensen met angst voor hoogte hebben wij verschillende niveaus waarin zij de installatie kunnen beleven. Zij kunnen ervoor kiezen om in de installatie te blijven liggen (hierbij lig je deels nog op vaste grond, wat als veilig ervaren wordt. Ook is

deze gemaakt van schuim welke hard lijkt maar zacht aanvoelt om comfortabel te liggen) te gaan zitten of te gaan staan op het rooster.

De bezoeker kan zelf bepalen hoe hij/ zij deze ervaring wil beleven.

De installatie moet wel het uiterste in de bezoeker naar boven halen. Omdat wij met verschillende vormen van angst willen spelen moet de bezoeker zich uitgedaagd voelen om de installatie te ontdekken, over zijn grenzen heen te gaan en over het

rooster te lopen. Als men alle stappen heeft gemaakt krijg je een beleving mee door middel van projection mapping (zie video op de website)

Installatie

Page 26: Annick Bongers - portfolio Spatial design

vorm & materiaal.De bezoeker moet nieuwsgierig worden om de installatie te betreden. Door verschillende vormstudies hebben wij gekeken welke vorm geschikt is om nieuwsgierigheid te wekken. Door een bepaalde manier van lichtinval kun je een nieuwsgierigheid opwekken.De entree van de installatie is gemaakt van een schuim. De installatie lijkt hard maar is zacht wanneer je het betreed. Dit is bedoeld om een gemakkelijker gevoel over te brengen.

Page 27: Annick Bongers - portfolio Spatial design

De installatie is gemaakt om de sodafabriek te versterken. Bedoeld voor mensen die openstaan voor een uitdagende

beleving, welke ze meer betrekt bij de Sodafabriek. Angst en hoogte spelen een grote rol binnen deze installatie. De

persoon die de installatie bestreed wordt op de proef gesteld en krijgt hier een unieke ervaring voor terug.

Concept.

Page 28: Annick Bongers - portfolio Spatial design
Page 29: Annick Bongers - portfolio Spatial design
Page 30: Annick Bongers - portfolio Spatial design

Capsule.

Page 31: Annick Bongers - portfolio Spatial design

Een ontwerp voor een ruimtelijke capsule. Er waren een paar regels binnen dit project. Je moet in de capsule kunnen slapen en hij moet gemaakt zijn van karton.

Constructie was een belangrijk onderdeel bij dit project. Mij leek het interessant om een constructie te maken waarbij zo

min mogelijk versteviging nodig is. De driehoekige vormen sluiten op elkaar aan en vormen als het ware vanzelf een vorm, welke vrijwel naadloos op de ondergrond aansluit.

Opdracht.Client: WDKA - 2013 - Locatie: Rotterdam

Page 32: Annick Bongers - portfolio Spatial design

Deze wereld wordt steeds drukker en drukker, mensen hebben minder tijd voor elkaar en ervaren veel sneller stress in het dagelijks leven. Om deze druk-ke wereld even te kunnen ontsnappen heb ik een capsule ontwikkeld waarin men zich kan terugtrekken van de buitenwereld, om gewoon even tot rust te komen en te verdwalen in eigen gedachtes. Om tot rust te komen is er ook een beetje licht nodig, in de

Concept. vorm & licht studies / houtskool

Page 33: Annick Bongers - portfolio Spatial design

Expositie studio Florentijn Hofman

Page 34: Annick Bongers - portfolio Spatial design
Page 35: Annick Bongers - portfolio Spatial design

Tramremise.

Page 36: Annick Bongers - portfolio Spatial design

Client: WDKA / AFFR - 2013 - Locatie: Rotterdam

Het AFFR (architectuur film festival rotterdam) heeft een vaste ruimte nodig om hun programma neer te kunnen zetten. Hiervoor werd een ruimte beschikbaar gemaakt in een oude tramremise. Er was behoefte aan een aantal functies: expositie ruimte, een bar, een bioscoop en een extra functie waar ik zelf invulling aan mocht geven. Voor de eigen invulling heb ik een

expositie ruimte gemaakt voor WDKA studenten. Op deze manier wordt het werk van de studenten gepresenteerd aan de buitenwereld en op die manier beter gepromoot.

Opdracht.

Page 37: Annick Bongers - portfolio Spatial design

Voor dit ontwerp heb ik gebruik gemaakt van wanden welke gemaakt zijn van zeewier en metaal. Deze twee materialen

geven een bijzonder contrast. Het lichte, groene, natuurlijke en kwetsbare van het zeewier naast het zware, stevige, koude metaal. Deze wanden bewegen zich kronkelend door de ruimte heen. Zij vormen meteen een routing en tegelijkertijd een

scheiding tussen verschillende ruimtes. Ook bieden zij een leidraad voor de expositie ruimte.

Het gebouw is niet erg groot en erg donker, ik heb er toen voor gekozen om het plafond door te breken en hier een schuina-flopend glazen dak op te maken. Zo kwam er een tweede verdieping, kwam er meer licht binnen en werd het exterieur

aantrekkelijker.

zeewier bewerkt tot wandmateriaal

Page 38: Annick Bongers - portfolio Spatial design
Page 39: Annick Bongers - portfolio Spatial design

67754380

Doorsnede A - Schaal 1:100 - Maateenheid: mm

6355

32492

1136

3839

Doorsnede B - Schaal 1:100 - Maateenheid: mm

30916

2884

Page 40: Annick Bongers - portfolio Spatial design
Page 41: Annick Bongers - portfolio Spatial design
Page 42: Annick Bongers - portfolio Spatial design