AgriView april 2010

12
AGRO NIEUWSBRIEF VAN SCHUITEMAN ACCOUNTANTS & ADVISEURS uitgave 6 - april 2010 OverView Het belang van een bedrijfs- testament Nieuws Attentiepunten Gecombineerde Opgave 2010 InterView Broederij Torsius en handels- onderneming HatchCon Agri View “Nothing escapes his eagle eye...”

description

Schuiteman Accountants en Adviseurs agrarisch nieuws, uitgave april 2010

Transcript of AgriView april 2010

Page 1: AgriView april 2010

AGRO NIEUWSBRIEF VAN SCHUITEMAN AC C OUNTANT S & ADVISEURS uitgave 6 - april 2010

OverViewHet belang van een bedr ij fs -testament

NieuwsAttentiepunten Gecombineerde Opgave 2010

InterViewBroeder ij Torsius en handel s-onderneming HatchCon

AgriView“Nothing escapes his eagle eye...”

w w w . s c h u i t e m a n . c o m

w w w . w e r k e n b i j s c h u i t e m a n . c o m

Page 2: AgriView april 2010

OverView

Belangrijke data

4 januari t/m 30 november 2010Aanvraagperiode subsidie Beroepsopleiding envoorlichting (biologische landbouw)

4 januari t/m 30 november 2010Aanvraagperiode subsidie Bedrijfsadvies overrandvoorwaarden GLB

1 maart t/m 15 mei 2010Aanvraagperiode toeslagrechten uit nationalereserve

1 april t/m 15 mei 2010Indienen Gecombineerde Opgave 2009

1 april t/m 14 mei 2010Aanvraagperiode subsidie investeringen inenergiebesparing (glastuinders)

3 mei t/m 31 december 2010 Aanvraagperiode subsidie Beroepsopleiding envoorlichting (liquiditeitsproblemen)

1 juni t/m 15 juli 2010 Aanvraagperiode subsidie voor gecombineerdeluchtwassers

Inhoudsopgave

Het belang van een testament voor de bedrijfsopvolging 3

Gecombineerde Opgave 2010 4

Wijzigingen Gecombineerde Opgave 4

Attentiepunten Gecombineerde Opgave 4

Grond na 15 mei uit gebruik geven 4

Opzettelijk te veel grond opgeven 5

Controle van perceelsaanpassingen 5

Modulatiekorting in 2010 5

Ontkoppeling slachtpremie 5

Toeslagrechten uit Nationale Reserve 6

Daar merkt de AID niets van! 7

Subsidie I&R schapen en geiten 7

Subsidie bij liquiditeitsproblemen 7

Subsidie voor gecombineerde luchtwassers 7

Nieuwe regels in- en uitscharen schapen 8

Differentiatie fosfaatgebruiksnormen 9

InterView 10

Page 3: AgriView april 2010

OverView

Het belang van een testament voor de bedrijfsopvolgingVoor veel ondernemers is de bedrijfsopvolging een van de moeilijkste beslissingen uit het werkzame leven. Hierbij komen onderwerpen aan de orde als: wie moet de zaak overnemen, tegen welke prijs, hoe te handelen ten aanzien van de overige kinderen en wat gaat dat aan belasting kosten. Stuk voor stuk vragen die niet altijd eenvoudig zijn op te lossen. Het heeft daarom ook de voorkeur om de bedrijfsoverdracht bij leven van de bedrijfsoverdrager te regelen. Immers in die situatie kan de bedrijfsover- drager zelf de richting aangeven en de lijnen uitzetten. Uiteraard is het van belang om de bedrijfsoverdracht geruime tijd van tevoren voor te bereiden en te plannen. Een periode van minimaal drie jaar moet hier zeker voor uitgetrokken worden.

Bij dit voorbereiden en plannen van de bedrijfsoverdracht moet rekening worden gehouden met situaties als het vroegtijdig of onverwacht overlijden van de ondernemer. Veelal zal de ondernemer zijn bedrijfsactiviteiten al in maatschap of vennootschap onder firma uitoefenen met de beoogde bedrijfsopvolger. In de maatschap- of vennootschapakte worden zaken geregeld als: wie mag het bedrijf overnemen, tegen welke waarde en op welk tijdstip. De ondernemer verwacht daarmee in ieder geval die zaken goed geregeld te hebben. Dit is echter slechts de halve waarheid. De bedrijfsoverdrager geeft middels zo’n akte weliswaar de bedrijfsopvolger de gelegenheid om de onderneming over te nemen, maar in een situatie van overlijden dient ook nog rekening te worden gehouden met de juridische en fiscale consequenties van het

overlijden. Om te voorkomen dat de bedrijfsoverdracht bemoeilijkt wordt door deze juridische en fiscale conse-quenties is een testament noodzakelijk. Dit testament zal dan ook in lijn van de maatschap- of vennootschapakte opgesteld moeten worden. Immers indien een maatschap- of vennootschapakte de richting linksaf aangeeft terwijl het testament de richting rechtsaf aangeeft, ontstaan er grote problemen die aanzienlijke financiële consequenties kunnen hebben en een bedrijfsoverdracht in bepaalde gevallen zelfs onmogelijk kunnen maken.

Het opstellen van een bedrijfstestament zal dan ook een uitvoering van de wens van de ondernemer moeten zijn, waarbij een samenwerking tussen de fiscaal adviseur, de accountant en de notaris essentieel is. De fiscaal adviseur zal hierbij vooral oog hebben voor de fiscale mogelijk- heden, zoals de zeer ruime bedrijfsopvolgingsfaciliteiten in het kader van de inkomstenbelasting en het successie-recht. De accountant kan als direct betrokkene de onderneming veelal het beste waarderen, terwijl de notaris de juridische aspecten van de bedrijfsoverdracht bij overlijden in ogenschouw zal nemen. Met het resultaat van zo’n samenwerking, een actueel bedrijfstestament, is de ondernemer wat betreft de bedrijfsopvolging op de toekomst voorbereid.

Wilt u meer weten over bovenstaande zaken, neem dan contact op met uw accountant of fiscaal adviseur. Voor nadere informatie kunt u ook onze website www.schuiteman.com raadplegen.

3

Page 4: AgriView april 2010

Ni e u w s

- De slachtpremie voor volwassen runderen en kalveren en de subsidies voor noten en eiwithoudende gewassen zijn opgenomen in de toeslagrechten; de aanvraag tot uitbetaling moet worden gedaan via de Gecombineerde Opgave. - De subsidie voor energiegewassen en de Probleem- gebiedenvergoeding diepe veenweiden zijn vervallen. - Per perceel moet de fosfaattoestand van de bodem worden opgegeven, indien men gebruik wil maken van een hogere fosfaatgebruiksnorm. - Bedrijfstoeslagen lager dan € 500 worden niet meer uitbetaald.

Attentiepunten Gecombineerde OpgaveLet bij het invullen van de Gecombineerde Opgave op de volgende punten:- Ga zorgvuldig na of de door Dienst Regelingen door- gevoerde perceelscorrecties juist zijn.- Denk aan bemestingsvrije zones.- Voorkom herhaalde fouten, bijv. het herhaaldelijk te groot opgeven van een perceel. Deze kunnen leiden tot forse kortingen of uitsluitingen.- Denk aan het tijdelijk uit gebruik nemen van grond als landbouwgrond (bijv. opslag zand bij bouw stal).- Ingediende correcties na start controle door Dienst Regelingen kunnen leiden tot kortingen.- Denk aan de voorwaarden voor toeslagrechten met speciale voorwaarden. Tengevolge van de opname van de slachtpremie en de subsidies voor noten en eiwit- houdende gewassen kunnen toeslagrechten met speciale voorwaarden ontstaan. Ook als u er nog geen bevestiging van hebt, moet u ze toch aanvragen.- Vanaf 2009 moeten toeslagrechten één keer per twee jaar benut worden.- Het niet naleven van randvoorwaarden op het gebied van milieu, gezondheid, dierenwelzijn en eisen aan de goede landbouw- en milieuconditie kan leiden tot kortingen op de bedrijfstoeslag.

Grond na 15 mei uit gebruik gevenMaakt u gebruik van derogatie en wilt u na 15 mei grond uit gebruik geven? Houd dan de 70%-graslandeis goed in

Gecombineerde Opgave 2010Vanaf 1 april kunnen agrarische ondernemers weer de Gecombineerde Opgave indienen bij Dienst Regelingen. De Gecombineerde Opgave bestaat uit een aantal onderdelen. Het onderdeel Landbouwtelling is een jaarlijks terugkerende telling voor de agrarische sector en is bedoeld om inzicht te krijgen in de ontwikkelingen in de Nederlandse land- en tuinbouw. Het onderdeel Subsidies is bedoeld om uitbetaling aan te vragen van een aantal subsidies, o.a. de bedrijfstoeslag (toeslagrechten) en de subsidie agrarisch natuur- en landschapsbeheer. De in te vullen gegevens in het onderdeel Meststoffen worden gebruikt voor controle op de naleving van de mestwet-geving. In het onderdeel Percelen moeten alle gewas- percelen worden opgegeven die op 15 mei 2010 in gebruik zijn. De mechanische bewerking van grond kan worden gemeld via het onderdeel Graafmelding. De in te vullen gegevens worden o.a. gebruikt voor de uitvoering van het mestbeleid (gebruiksnormen), het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (subsidies en bedrijfstoeslag) en de subsidieverlening voor natuurbeheer. De gegevens worden ook verstrekt aan andere onderdelen van het Ministerie van LNV, zoals bijv. de AID (controle en handhaving) en de VWA (bij een dierziektencrisis). Om in aanmerking te komen voor de maximale toeslagen en/of subsidies, moet de Gecombineerde Opgave uiterlijk 15 mei 2010 door Dienst Regelingen zijn ontvangen.

Wijzigingen Gecombineerde OpgaveHieronder volgt een (kort) overzicht van de wijzigingen ten opzichte van 2009. - Als een subsidie is aangevraagd voor agrarisch natuur beheer, moet via de Gecombineerde Opgave een betaalverzoek ingediend worden. - Dienst Regelingen heeft de perceelsregistratie geactualiseerd.- Met de Gecombineerde Opgave is een aantal nieuwe subsidieregelingen toegevoegd, te weten: - vaarvergoeding; - tegemoetkoming premie brede weersverzekering; - compensatie kosten I&R centrale databank; - compensatie voor elektronische oormerken.

4

Page 5: AgriView april 2010

de gaten. Tot 15 september moet minimaal 70% van de op 15 mei aanwezige landbouwgrond bij u als grasland in gebruik blijven. Bij uit gebruik geven van grond blijft u verantwoordelijk voor de naleving van de randvoorwaar-den tot het moment van uit gebruik geven en melding bij Dienst Regelingen. Een niet naleving van de randvoor-waarden komt dit jaar voor rekening van de gebruiker van de grond wanneer dit gebruik is doorgegeven aan Dienst Regelingen. Bij het nalaten hiervan blijft degene die de grond op 15 mei heeft opgegeven verantwoordelijk voor de naleving van de randvoorwaarden.

Opzettelijk te veel grond opgevenEen opzettelijke overtreding leidt tot een zware sanctie en is eerder gepleegd dan men denkt. De Europese verorde-ningen bepalen dat een landbouwer die een opzettelijke overtreding pleegt bij het opgeven van zijn landbouw- areaal, voor het lopende jaar uitgesloten wordt van de uitbetaling van toeslagrechten (bedrijfstoeslag). In de komende drie jaar wordt hij nogmaals voor hetzelfde bedrag op zijn toeslagrechten gekort als de fout groter is dan 20%. Door de aanpassing van de percelen en de berichtgeving daarover door Dienst Regelingen kunnen (herhaalde) fouten in de percelen ook als opzettelijke fouten worden bestempeld.

Controle van perceelsaanpassingenHeeft u al gecontroleerd of Dienst Regelingen uw perceelsaanpassingen goed verwerkt heeft? Zo niet, doe dat dan alsnog via ‘Mijn dossier’ of laat dit doen gelijktijdig met het indienen van de Gecombineerde Opgave. Wanneer u gebruikmaakt van derogatie, controleer dan direct of uw bedrijf na de eventuele perceelscorrecties nog wel aan de 70%-graslandeis voldoet. Bij de bepaling van die eis mag alleen de werkelijk beteelde oppervlakte opgegeven worden. In de praktijk blijkt dat de door Dienst Regelingen doorgevoerde correcties lang niet altijd juist zijn. Zo zijn taluds van sloten te breed ingetekend, wordt grond onder schaduwen van bomen ten onrechte niet meegerekend of zijn correcties doorgevoerd op basis van niet-actuele luchtfoto’s. Er is een aantal afspraken gemaakt tussen de Minister van LNV en de Tweede Kamer over de

doorgevoerde correcties op de perceelsregistratie.Glooiend taludEen talud van een sloot wordt niet beschouwd als een onderdeel van het landbouwperceel, aangezien deze een andere functie (aan- en afvoer van water) heeft. De grens van het perceel ligt bij de insteek van de sloot. Als het talud wel gebruikt wordt als landbouwgrond (bijvoorbeeld bij een geleidelijk aflopend talud), dan wordt hier in de aanpassing van het perceelsregister rekening mee gehouden. De grens van land en water mag dan als perceelsgrens worden aangehouden. Dit geldt vooral voor gebieden met een hoge waterstand (bijv. veenweidegebied).

Marges bij slotenUitgangspunt is dat de werkelijk beteelde oppervlakte opgegeven moet worden. Sloten en landschapselementen (bijv. houtwallen, poelen) tellen niet mee bij de vaststelling van de beteelde oppervlakte. Echter bij controles voor de bedrijfstoeslag, (P)SAN en SNL gaat Dienst Regelingen in 2010 een marge gebruiken. Alleen voor sloten die inclusief talud smaller zijn dan vier meter en die tussen twee landbouwpercelen in liggen, mag bij de Gecombineerde Opgave 2010 maximaal de helft van de sloot opgeteld worden bij de beteelde oppervlakte. De sloot mag niet ingetekend worden in het perceelsregister. Dit geldt in het geheel niet voor sloten die inclusief talud breder zijn dan vier meter. Deze marge geldt niet voor de gebruiksruimte mest en derogatie. Daar telt alleen de werkelijk beteelde oppervlakte.

Modulatiekorting in 2010De modulatiekorting bedraagt in 2010 8%. De korting wordt niet toegepast over de eerste € 5.000. Ook in 2010 geldt dat bedrijven die meer dan € 300.000 aan bedrijfs- toeslag krijgen uitbetaald, over het bedrag boven de € 300.000 met 4% extra worden gekort.

Ontkoppeling slachtpremieVanaf 2010 wordt de slachtpremie ontkoppeld en opgenomen in het stelsel van toeslagrechten. Bij het vaststellen van het definitieve aantal toeslagrechten en de waarde, wordt er per bedrijf gekeken naar de situatie op het moment van vaststellen. Hieronder worden twee situaties nader toegelicht: bedrijven met toeslagrechten

5

Page 6: AgriView april 2010

Ni e u w s

rechten toegekend, die vervolgens niet allemaal kunnen worden uitbetaald. Als er dan uiteindelijk nog een referentiebedrag overblijft, worden daarvoor toeslag- rechten met speciale voorwaarden toegekend.

Toeslagrechten uit Nationale Reserve Bent u rundveehouder en heeft u de afgelopen jaren geïnvesteerd in de uitbreiding van stalcapaciteit, dankunt u wellicht in 2010 een aanvraag doen voor een referentiebedrag uit de Nationale Reserve. Dit kan alleen in 2010, omdat de slachtpremie voor kalveren en vol- wassen runderen vanaf dat jaar wordt opgenomen in de toeslagrechten.

Voorwaarden voor de aanvraag zijn:- Er is sprake van uitbreiding van de stalcapaciteit;- Het investeringsbedrag is minimaal € 100.000;- de uitbreiding is tussen 1 januari 2006 en 31 december 2009 volledig gerealiseerd en vóór 1 april 2010 in gebruik genomen;- De totale stalcapaciteit, inclusief de uitbreiding, blijft tenminste tot en met 31 december 2010 bij u in gebruik;- De uitbreiding in de stalcapaciteit is bestemd voor runderen die onder de slachtpremie voor volwassen runderen of kalveren vielen;- Het moet gaan om de (ver)bouw van stallen waarbij het aantal dierplaatsen van het bedrijf wordt uitgebreid;- De stal(len) moet(en) aan alle wettelijke eisen voldoen;- Alle benodigde vergunningen zijn aanwezig.

Voor de aanvragen is een budget beschikbaar waar aan- vragers met elkaar aanspraak op kunnen maken. Bij over- schrijding van het budget krijgen de aanvragers een zogenaamde plafondkorting. In zo’n situatie wordt het budget van de Nationale Reserve evenredig verdeeld over de aanvragers en krijgt iedereen een korting.

Vanaf maart 2010 kan een formulier Melding Nationale Reserve 2010 bij Het LNV-Loket worden besteld. Het formulier moet uiterlijk 15 mei 2010 door Dienst Regelingen zijn ontvangen.

en bedrijven zonder toeslagrechten. Bedrijven met toeslagrechten Indien een bedrijf op 15 mei 2010 toeslagrechten in eigendom heeft, wordt het referentiebedrag verdeeld over die toeslagrechten. De maximale waarde per toeslagrecht is € 5.000. Als de waarde per toeslagrecht boven € 5.000 komt, worden er extra toeslagrechten toegekend. Dit kunnen gewone toeslagrechten of toeslagrechten met speciale voorwaarden zijn. Bedrijven met toeslagrechten hoeven geen vaststelling van toeslagrechten aan te vragen. Indien een bedrijf extra toeslagrechten krijgt omdat de bestaande toeslagrechten de maximale waarde van € 5.000 hebben bereikt, wordt eerst gekeken naar de oppervlakte grond die het bedrijf op 15 mei 2010 in gebruik heeft en heeft opgegeven bij de Gecombineerde Opgave.Bij het vaststellen van de extra toeslagrechten gaat Dienst Regelingen in dit geval uit van alle geconstateerde sub-sidiabele hectares die het bedrijf op 15 mei 2010 in gebruik heeft. Percelen die wel subsidiabel zijn, maar niet worden aangevinkt voor de uitbetaling van de toeslagrechten, worden wel gebruikt voor de vaststelling van het aantal toeslagrechten. Dit betekent dat in dit geval niet alle toeslagrechten worden uitbetaald. Indien het bedrijf geen landbouwgrond heeft voor extra toeslagrechten, maar wel de maximale waarde van € 5.000 per toeslagrecht is bereikt, worden voor de restwaarde toeslagrechten met speciale voorwaarden toegekend.

Bedrijven zonder toeslagrechtenBedrijven die op 15 mei 2010 geen toeslagrechten in eigendom hebben, moeten voor 15 mei een aanvraag tot vaststelling van toeslagrechten indienen. Na indiening van de aanvraag worden er gewone toeslagrechten of toeslag-rechten met speciale voorwaarden toegekend. Bij bedrij-ven met grond wordt het referentiebedrag in eerste instan-tie verdeeld over de geconstateerde oppervlakte grond waarvoor bedrijfstoeslag wordt aangevraagd. Indien nog een referentiebedrag overblijft omdat de maximale waarde van € 5.000 per toeslagrecht wordt overschreden, worden ook toeslagrechten toegekend voor de subsidiabele percelen die niet zijn opgegeven voor uitbetaling van de toeslagrechten. In dit laatste geval worden er dus toeslag-

6

Page 7: AgriView april 2010

Daar merkt de AID niets van!De AID en Dienst Regelingen weten ongeveer alles van agrarische bedrijven en dat heeft soms zeer grote finan-ciële gevolgen. De AID is zeer actief met de controle op de naleving van de Meststoffenwet. Dit kan gaan over administratieve onvolkomenheden zoals te weinig opslag- capaciteit of te weinig grondmonsters tot en met het onderzoeken van echte mestfraude. Als door de AID onvolkomenheden worden geconstateerd, wordt door Dienst Regelingen vaak eerst een ‘lichte’ boete opgelegd van zo’n € 200 tot € 300 per overtreding. Om van het gezeur af te zijn, wordt dit soort boetes meestal morrend betaald. Na het betalen van deze boete begint de ellende vaak pas echt. Met het betalen van de boete erkent de agrariër zijn fout. De gevolgen van deze fout worden na het betalen van de eerste boete zichtbaar. De vervolgboe-tes zijn vaak vele malen hoger. In veel gevallen volgt een boete voor het niet naleven van de gebruiksnormen en een korting op de toeslagrechten. Om te voorkomen dat u in dit soort fuiken loopt, zijn twee zaken van belang. De eerste is dat tegen elk boetebesluit van Dienst Regelingen bezwaar moet worden gemaakt als er maar enige onrede-lijkheid inzit, ook bij kleine boetes. Het tweede punt waar u zeer kritisch op moet zijn, is het voorkomen van betrokkenheid bij het niet naleven van de Meststoffenwet. Hierbij moet u denken aan het niet bijhouden van de administratieve verplichtingen, zoals het hebben van een mestboekhouding, of het niet voldoen aan de derogatie-voorwaarden. Ernstiger zijn de zaken waarbij agrariërs misleid worden onder het voorwendsel: ‘Daar merken Dienst Regelingen en de AID niets van’. Dit gaat bijvoor-beeld over het op papier exporteren van mest of het afnemen van mest zonder bon. De AID weet vaak veel meer dan u in de gaten heeft. Bij afname van mest zonder bon, afvoer van mest tegen zeer lage tarieven en aan- of afvoer van mest met extreem hoge of lage gehaltes moeten de alarmbellen gaan rinkelen. In een groot aantal gevallen rinkelen deze voor niets, maar in een aantal gevallen leidt alleen al de betrokkenheid bij een dergelijke situatie tot het opleggen van eerst een lage en later een hele hoge mestboete.

Subsidie I&R schapen en geiten Wanneer u vorig jaar meer dan 100 schapen en/of geiten hield, wordt u dit jaar waarschijnlijk geconfronteerd met een extra heffing. Dit in verband met de invoering van de kosten van het nieuwe I&R-systeem voor schapen en geiten. Dit jaar kunt u met de Gecombineerde Opgave een subsidie aanvragen die deze extra kosten compenseert. Daarnaast is er ook een mogelijkheid een zogenaamde omnummersubsidie te krijgen.

Subsidie bij liquiditeitsproblemenLandbouwbedrijven met financiële problemen kunnen nogal eens geholpen worden met een onafhankelijke doorlichting en advisering. Zij kunnen nu van het Ministerie van LNV subsidie krijgen voor een bedrijfs-consult van een onafhankelijk adviseur. Met het advies kunnen deze landbouwbedrijven beter inzicht krijgen in de moeilijkheden en in de stappen die zij moeten zetten om hieruit te komen. De subsidie van het ministerie van LNV valt onder de subsidieregeling Beroepsopleiding en voorlichting. Als u met eigen middelen en met de middelen die u nog van de bank zou kunnen krijgen, niet kunt blijven voldoen aan uw financiële verplichtingen, kunt u wellicht in aanmerking komen voor deze subsidie. De subsidie bedraagt 50% van de kosten van het advies, maar tenminste € 250 en maximaal € 1.500. Het Ministerie van LNV stelt € 191.500 voor deze subsidie- regeling beschikbaar. De aanvragen worden behandeld in volgorde van binnenkomst. Aanvragen kan van 3 mei tot en met 31 december 2010. Denkt u in aanmerking te komen voor deze subsidieregeling, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op.

Subsidie voor gecombineerde luchtwassers Indien u wilt investeren in gecombineerde luchtwas-systemen, kunt u in aanmerking komen voor subsidie. De aanvraag moet in de periode 1 juni tot en met 15 juli 2010 bij Dienst Regelingen ingediend worden. De subsidie bedraagt maximaal 35% van de investeringskosten. Op dit moment komt een vijftal luchtwassystemen in aan-

7

Page 8: AgriView april 2010

Ni e u w s

andere dieren lopen, kan het gebruik van het perceel tijdelijk overgedragen worden via een mondelinge of schriftelijke gebruiksovereenkomst. Het perceel wordt tijdelijk tot het UBN gerekend van de uitschaarder van de schapen en deze hoeft dan geen registratie in het I&R-systeem door te voeren. De mestproductie komt voor rekening van de schapenhouder/uitschaarder. Grondoverdrachten tussen 1 november en 15 mei behoeven niet te worden gemeld aan Dienst Regelingen. In de rest van het jaar is dit wel verplicht. Het tijdelijk overdragen van grond kan wel consequenties hebben voor derogatie, gebruiksruimte mest of andere subsidies.

Melding via het I&R-systeemIn dit geval wordt het gebruik van het perceel niet tijdelijk overgedragen, bijvoorbeeld omdat er reeds andere dieren in het perceel lopen. De schapenhouder schaart dan de dieren uit en doet een afvoermelding via het I&R-systeem. De inschaarder (tijdelijk houder) doet een aanvoermelding. Bij terugkomst van de dieren doet de inschaarder een afvoermelding en de uitschaarder een aanvoermelding. De inschaarder moet in deze situatie een UBN voor schapen en geiten hebben. Deze UBN-registratie kan gewijzigd worden via ‘Mijn dossier’ bij het LNV-Loket. De mestproductie komt in dit geval voor rekening van de inschaarder.

Bijhouden bedrijfsregisterMet de invoering van het I&R-systeem is de ver- plichting tot het bijhouden van een bedrijfsregister vervallen.

merking voor deze subsidie. Deze systemen worden beschreven in bijlage 1 van de Regeling ammoniak en veehouderij. Op het moment van de aanvraag mogen er nog geen investeringsverplichtingen zijn aangegaan. Na ontvangst van de toewijsbrief (naar verwachting uiterlijk 15 november 2010) mogen pas verplichtingen worden aangegaan. Voor 30 september 2012 moeten de investeringen uitgevoerd en betaald zijn en dient een aanvraag tot vaststelling van de subsidie te zijn ingediend. In 2010 is een budget van € 5 miljoen beschikbaar. Bij overschrijding van het budget vindt allereerst rang- schikking plaats op basis van een puntensysteem en daarna op volgorde van binnenkomst. Er worden twee punten gegeven als het bedrijf een knelgeval is voor ammoniak en één punt als er een vergunning aanwezig is of is aangevraagd voor een gecombineerd luchtwassysteem.

Nieuwe regels in- en uitscharen schapenVanaf 1 januari 2010 is een I&R-systeem in gebruik voor schapen en geiten, waarin alle dieren individueel moeten worden opgenomen. Dit heeft ook gevolgen voor het in- en uitscharen van schapen. Het registreren van in- en uitscharen vervalt per 1 januari 2010. Vanaf die datum zijn er twee mogelijk- heden bij het in- of uitscharen:- gebruik perceel grond tijdelijk overdragen;- melding via het I&R-systeem.

Gebruik perceel grond tijdelijk overdragenIndien op het perceel waar de dieren naar toe gaan geen

8

Page 9: AgriView april 2010

9

Differentiatie fosfaatgebruiksnormenVanaf 2010 zijn de fosfaatgebruiksnormen afhankelijk van de fosfaattoestand van de bodem. Indien een bedrijf gebruik wil maken van een hogere fosfaatge-bruiksnorm, dient dit aangegeven te worden bij de Gecombineerde Opgave. De fosfaattoestand van de bodem moet blijken uit bemonstering en analyse van de oppervlakte landbouwgrond. Indien de grond niet is bemonsterd, moet gerekend worden met de laagste fosfaatgebruiksnorm. De monsters mogen op 15 mei niet ouder zijn dan vier jaar. Dit kan betekenen dat grondmonsters nog wel geschikt zijn voor het bemes-tingsplan 2010, maar te oud zijn voor de bepaling of er gebruik gemaakt mag worden van een hogere fosfaat-gebruiksnorm.

De fosfaatgebruiksnormen voor 2010 zijn:

Grasland P-AL < 27 Categorie: laag 100 P-AL 27-50 Categorie: neutraal 95 P-AL > 50 Categorie: hoog 90

Bouwland Pw < 36 Categorie: laag 85 Pw 36-55 Categorie: neutraal 80 Pw > 55 Categorie: hoog 75 Voor bedrijven met gronden met een hoge fosfaattoe-stand betekent dit een verdere aanscherping van de fosfaatgebruiksnormen.

Fosfaatarme en fosfaatfixerende gronden Voor fosfaatarme en fosfaatfixerende gronden geldt een fosfaatgebruiksnorm van 120 kg per hectare per jaar. Een perceel grasland is fosfaatarm of -fixerend als het P-AL-getal lager is dan 16. Bij bouwland geldt een Pw-getal lager dan 25. De extra hoeveelheid fosfaat bovenop de norm voor de categorie laag mag op bouwland (met uitzondering van bij de Stichting Skal geregistreerde biologische bedrijven) alleen in de vorm van kunstmest worden gegeven, bij grasland ook in de vorm van dierlijke mest en overige organische mest.

AandachtspuntenLet op de volgende punten:- Gebruik een maïsmeststof met een beperkte hoeveel heid fosfaat. Het gebruik van een fosfaatrijke maïs meststof gaat rechtstreeks ten koste van de plaatsings ruimte voor dierlijke mest, aangezien fosfaat vaak de beperkende factor is voor de plaatsingsruimte.- Bemonster het volledige topografische perceel. Wanneer u niet uw volledige perceel laat be- monsteren, is de fosfaattoestand van uw perceel automatisch hoog.- Gebruikt u de komende vier jaren het topografische perceel zowel voor bouw- als grasland? Laat dan zowel het Pw- als het P-AL-getal bepalen.

Page 10: AgriView april 2010

John Torsius kan trots zijn op zijn twee bloeiende internationale bedrijven. Zijn Broederij Torsius en handelsonderneming HatchCon kwamen hem echter niet zomaar aanwaaien. Keihard werken, fingerspit-zengefühl en de samenwerking met Schuiteman zijn volgens de sympathieke Puttenaar dé ingrediënten van zijn succes.

Broederij Torsius is van oorsprong een traditionele boerderij. In 1953 begonnen de heer Torsius sr en zijn vrouw in het buitengebied van Putten een gemengd bedrijf met koeien, varkens, kalkoenen en kippen. Van lieverlee bouwden zij het aantal koeien, varkens en kippen af en richtten zich meer op de kalkoenen. “Een gouden tijd”, aldus Torsius jr, die het handelsinstinct duidelijk van zijn vader meekreeg.

De kalkoen raakte echter uit de mode, de handel viel stil en op het randje van het faillissement switchte de familie over naar de kippen. Torsius jr vertelt: “De kalkoenen maakten plaats voor een zogenaamde moederdierenbroederij. Simpel gezegd: wij krijgen een ei van de grootouders en uit dat ei broeden wij het moederdier. De nakomelingen van die kip zijn bestemd voor de slacht. Per week gaat het om 100.000 moeder-dieren. Vergeet daarbij de 100.000 hanen niet. Het is in onze tak van sport alles of niets. Wil je meetellen dan moet je een groot bedrijf hebben.”

In de jaren 80 neemt Torsius jr het stokje over van zijn ouders. “Mijn broers en zus kozen ieder een andere richting. Ik ben de laatste van het stel en van kleins af

aan vond ik het al een prachtig bedrijf. En nog steeds ben ik enorm gedreven, dat moet ook wel als je weken van tachtig uur maakt. Je hebt een grote dosis passie nodig plus een vrouw die achter je staat en met je meedenkt. Jacqueline is dan ook mijn rots in de branding. Of ze ook in het bedrijf zit? Gelukkig niet, ik wil het in mijn spaarzame vrije tijd niet weer over de kippen hebben”, lacht John.

VogelpestBroederij Torsius is vandaag de dag een succesvolle onderneming. Het is bijna niet voor te stellen dat het bedrijf twee keer bijna kopje onder ging. De laatste keer was in 2003 tijdens de beruchte vogelpest. “Het slechtste jaar uit mijn leven”, vat Torsius jr die tijd samen. Net zoals alle kippenbedrijven ontkomt ook Broederij Torsius niet aan ontruiming. Torsius jr zit echter niet bij de pakken neer en begint opnieuw. “Het was vooruitkijken en doorgaan. Tijd om alle tragiek te verwerken was er niet.”

De vogelpest maakt pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar de sector is, aanleiding voor Torsius jr om naast de broederij een handelsonderneming te starten. Met zijn consultatiebedrijf HatchCon stelt Torsius jr zijn expertise en ervaring beschikbaar aan andere ondernemers.“We richten ons vooral op de verkoop van tweedehands machines over de gehele wereld. Ik koop de apparatuur op van broederijen die opnieuw investeren. De gebruikte machines gaan naar landen zoals Rusland, Zimbabwe, Polen en Saoedi-Arabië. Het draait niet alleen om de machines an sich, wij gaan mee

10

InterView

Van links naar rechts : Klaas Bouwman, Annette Monshouwer, John Torsius

Page 11: AgriView april 2010

11

om ze te installeren en trainingen te geven. Je kunt wel een BMW of een Mercedes hebben, als je niet weet hoe je in zo’n auto moet rijden, heb je er niets aan. Het-zelfde geldt voor deze machines. HatchCon loopt als een trein. Schijnbaar zit niemand erop te wachten om af te reizen naar oorden zoals Afghanistan. Ik vind het juist een uitdaging!”

De juiste mensen Met twee grote bedrijven is het cruciaal om de juiste mensen om je heen te hebben. “Je kunt het niet allemaal alleen, dus ik wil goed personeel en advies van mensen met verstand van zaken. Schuiteman is hiervan een perfect voorbeeld. In 2002 nam ik contact op met Schuiteman na aanraden van zowel mijn zus als een goede vriend. Ik was op zoek naar een adviseur met ervaring op het gebied van internationale wet- en regelgeving. Mijn eerste gesprek met Frits de Ruiter ging over een bedrag dat wij zouden krijgen van de overheid ter compensatie van de vogelpest. Mijn toenmalige accountant ging ervan uit dat we naar dat geld konden fluiten. ‘We gaan er voor knokken’, zei Frits. Die vast- beradenheid en zijn kennis spraken mij gelijk aan. Schuiteman heeft mijn onderneming financieel weer vlotgetrokken. Daarnaast hebben ze mij grandioos begeleid bij het afsluiten van contracten en bij de herstructurering van mijn ondernemingen. Naast Frits heb ik veel contact met Annette Monshouwer, die administratief alles weer op de rit heeft gezet, en Klaas Bouwman. Klaas weet precies wat er speelt in deze speci-fieke sector. Ik noem ze wel eens gekscherend mijn drie rechterhanden. Frits, Annette en Klaas verdienen hun

salaris dankzij hun kennis wel tien keer terug.”John spreekt vol vuur over Schuiteman en beweert dat hij zonder dit drietal het niet zover had geschopt. “Ze hebben enorm veel kennis in huis en draaien niet om de hete brij heen. Ik ben zelf ook eerlijk; recht door zee, daar hou ik van. Met Schuiteman weet je direct waar je aan toe bent.”

ToekomstplannenSchuiteman blijft Torsius jr ook in de toekomst terzijde staan. Er zijn plannen genoeg, want stilstaan is achteruit-gang, vindt Torsius jr. Momenteel onderzoekt hij de mogelijkheden voor de bouw van een grote hal. “ Nu huren we een pand, dat is naar mijn mening geld in de sloot gooien. We willen zelf een grote hal bouwen van zo’n 1200 m2. Met een mooi kantoor, want op de huidige locatie wordt het allemaal te krap. Een nieuwe uitdaging en dat is maar goed ook, want stilzitten is niet aan mij besteed.”

“ De jui ste mensen om je heen verzamelen, ook dat i s ondernemen.”

Page 12: AgriView april 2010

COLOFONAgriView is een uitgave van Schuiteman Accountants & Adviseurs en verschijnt zo’n drie keer per jaar. Hoewel wij de grootst mogelijke zorg hebben besteed aan de samen-stelling van AgriView, aanvaarden wij geen enkele aansprakelijkheid voor de juistheid en volledigheid van de verstrekte gegevens. Wilt u op basis van de informatie in deze nieuwsbrief actie ondernemen, dan is nader advies noodzakelijk. Hiervoor kunt u een afspraak maken met één van onze deskundigen van de agrarische afdeling, gevestigd op het kantoor in Barneveld.

RedactieSchuiteman Accountants & AdviseursDe Kleuver bedrijfscommunicatie b.v.

Redactie-adresSchuiteman Accountants & AdviseursSaskia Sol-VreeburgT: (0342) 473444E: [email protected]

Concept, vormgeving en productieDe Kleuver bedrijfscommunicatie b.v.

© 2010 Schuiteman Accountants & Adviseurs

SCH

UIT

EMA

N10

08 -

09/

12 ©

Sch

uite

man

/ R

ecla

meb

urea

u D

plus

M

“Nothing escapes his eagle eye...”

w w w . s c h u i t e m a n . c o m

w w w . w e r k e n b i j s c h u i t e m a n . c o m

BARNEVELD

Thorbeckelaan 95 - BarneveldPostbus 480 - 3770 AL BarneveldT: (0342) 411200 - F: (0342) 420022E: [email protected]

VO ORTHUIZEN

Kerkstraat 29 - VoorthuizenPostbus 146 - 3780 BC VoorthuizenT: (0342) 473444 - F: (0342) 474841E: [email protected]

HUIZEN

Huizermaatweg 360 - HuizenPostbus 391 - 1270 AJ HuizenT: (035) 6473471 - F: (035) 6473472E: [email protected]

HARDERWIJK

Stephensonstraat 29-A - HarderwijkPostbus 1164 - 3840 BD HarderwijkT: (0341) 455597 - F: (0341) 495090E: [email protected]

EDE

Keesomstraat 44 - EdePostbus 276 - 6710 BG EdeT: (0318) 644000 - F: (0318) 644010E: [email protected]

VEENENDAAL

Vendelier 4 - VeenendaalPostbus 622 - 3900 AP VeenendaalT: (0318) 618666 - F: (0318) 610147E: [email protected]