ABVV - Interimzone 2012

20
10 OKTOBER: DAG VOOR DE RECHTEN VAN DE UITZENDKRACHTEN ZONE DOE DE TEST! INTERIM EEN PUBLICATIE VAN HET ABVV | OKTOBER 2012 “Voortdurend switchen tussen jobs kan voor stress zorgen” ZONE 10 veiligheidstips Veiligheid en stress in de kijker Lien Van de Kelder ABVV deelt op 10 oktober thee uit tegen stress!

description

10 oktober: dag voor de rechten van de uitzendkrachten | Veiligheid en stress in de kijker

Transcript of ABVV - Interimzone 2012

Page 1: ABVV - Interimzone 2012

10 oktober: dag voor de rechten van de uitzendkrachten

ZONE

doe de test!

INTERIMeen publicatie van het abvv | oktober 2012

“Voortdurend switchentussen jobs kan voor stress zorgen”

ZONE

10 veiligheidstips

Veiligheid en stress in de kijker

Lien Van de Kelder

ABVV deelt op 10 oktober thee uit tegen stress!

Page 2: ABVV - Interimzone 2012

thee tegen stress in uitzendland

Op 10 oktober verdeelt het ABVV thee op straten en pleinen. Dat gebeurt op de Dag voor de Rechten van uitzendkrachten, de achtste op rij.

Thee is rustgevend. Goed tegen stress, zo wordt gemeen­zaam gezegd. Thee komt dus heel goed van pas in uit zend­land. Want uitzendkrachten hebben last van stress. Veel last, meer dan andere werknemers, al worden die er ook zwaar door geplaagd. Niet voor niets zet de overheid campagnes op om stress te bestrijden.

Maar uitzendkrachten krijgen het wel bijzonder hard te verduren. Onzeker werk knaagt aan je zelfvertrouwen. Het knaagt ook aan je inkomen. Met een portemonnee die dan eens gevuld wordt en dan weer niet, bouw je geen toekomst op. Spanning en stress, je zou van minder.

Uitzendkrachten worden niet als vol aanzien. Ze worden aan het lijntje gehouden met loze beloftes over een vaste aan­werving. Zoals Björn verder in dit blad, die op drie jaar tijd een tafel vol uitzendcontracten verzameld heeft. Doorgaans is het inderdaad jarenlang voortsukkelen met dagcontracten, in het beste geval weekcontracten. En ja, dat zorgt voor stress. Dit jaar zet het ABVV die kwaal speciaal in de kijker. Vandaar de thee. Een beetje stress kan geen kwaad, maar het moet gezond blijven.

10 oktoberdag voor de rechten van de uitzendkrachten

Lien Van de Kelder aan het woord

Hotel mama

Acute interimitis in de openbare diensten

de grootste voldoening voor een consulent

huurwoning gezocht, maar niet gevonden

8

17

18

13

4

Page 3: ABVV - Interimzone 2012

33

Over gezondheid gesproken, daarover valt in uitzendland ook een en ander te zeggen. Zonder opleiding, zonder goede informatie, kunnen uitzendkrachten niet veilig en gezond werken. “Het is binnenkomen en meteen meedraaien, want het moet opbrengen”, zegt Johan verder in dit magazine. Vaak zonder gepaste kledij, zoals Shana die veel te grote veiligheidsschoenen moest dragen en die op haar uitzend­kantoor te horen kreeg: “beter te groot dan te klein”. Nee, het kan en het mag niet zijn dat de veiligheid en gezond heid van uitzendkrachten als een bijkomstigheid wordt beschouwd. Het aantal ongevallen met uitzend­krachten is de laatste jaren dan wel fors gedaald, er zijn er nog altijd veel te veel.

Thee tegen stress, maar er is ook van die zwarte thee die je wakker houdt. En die thee kunnen uitzendkrachten ook heel goed gebruiken. Ze moeten hun ogen openhouden voor hun rechten. Ze moeten durven zeggen dat hun veiligheid voor­rang moet krijgen. Ze moeten vooral ook laten horen dat ze geen nummers zijn. Geen marionetten die van de ene dag op de andere worden ingezet en weer opzijgeschoven.

Uitzendwerk dient om een tijdelijke nood aan arbeidskrachten op te vangen, niet om mensen eeuwig en een dag in onzeker­heid te duwen. Het ABVV staat aan hun zijde om zich daar tegen af te zetten.

12

1610

19

Theerustgevend, maar niet voor iedereen

Veilig werken: 10 tips

Vaste kracht of interim,

vriend of vijand?

Recht voor de raap in woord

en beeld

Colofon

Verantwoordelijke uitgever:Coördinatie Interim ABVV Paul Lootens Hoogstraat 26­28 1000 Brussel

Meer info:[email protected] Een publicatie van het ABVVOktober 2012

© 2012

uitzendarbeid als springplank

7

Page 4: ABVV - Interimzone 2012

Hotel Mama

Je bent Jong, Je hebt een diploma en Je kunt op Je eigen benen staan. maar Je vindt geen lief en dus bliJf Je thuis, onder moeders vleugels. hotel mama, heel erg in de mode, niets zo gemak­keliJk. behalve natuur­liJk als Je die keuze niet maakt voor het gemak, maar omdat er geen andere oplossing is.

Page 5: ABVV - Interimzone 2012

5

Je bent wel jong en gediplomeerd, maar je hebt geen vaste job, geen vast inkomen. Een uitzendopdracht hier, eentje daar, en tussenin veel en lang wachten tot je weer wordt opgeroepen. Björn Skrzycki uit het Limburgse Lanaken weet er alles van, zijn vader Robert ook. Twee dikke vrienden, daar niet van, maar het wordt echt toch wel tijd dat zoonlief zijn eigen weg kan gaan.

Björn Skrzycki: Ik ben in 2009 afgestudeerd, een technische opleiding in computer­gestuurde machines. Sindsdien heb ik nog bijkomende cursussen gevolgd voor het besturen van heftrucks en ook reach trucks, dat zijn speciale vorkliften die op hun eigen as kunnen draaien. Maar ik vind geen vast werk, en vooral geen vast nachtwerk want dat zou ik het liefste willen doen. Tot nu toe moest ik het dus stellen met uit zend werk. Ik ben bij vijf uitzendkantoren ingeschreven en ik heb al van alles gedaan, opdrachten bij ALZ, bij Scania, Ikea, Magna Belplas, Zender, en ga zo maar door. Tussen elke opdracht makkelijk een maand helemaal niets, soms wat korter, soms wat langer. Vooral de vakantieperiode is moei­lijk omdat er dan eerder jobstudenten dan uitzendkrachten worden ingeschakeld. Nu gaat het iets beter, onlangs kreeg ik een contract van bepaalde duur dat elke maand verlengd kan worden.

Vader Robert haalt een vuistdikke map uit de kast en legt de tafel vol met alle interimcontracten die Björn op drie jaar tijd heeft verzameld.

Robert Skrzycki: Maak er maar een foto van, dan kunnen de mensen zien wat er aan de hand is. Toen mijn vrouw en ik zo oud waren als Björn waren we al getrouwd en hadden we hem al. We hebben ervoor gezorgd dat hij zijn school afmaakte, daarna wilde ik dat hij eerst zijn rijbewijs haalde want dat is natuurlijk belangrijk om werk te vinden. En dan denk je: hij heeft nu zijn diploma, het zal wel loslopen. Maar nee hoor, de eerste drie maanden vond hij zelfs helemaal niets. Toen wij jong waren was het ook moeilijk, maar je stapte naar een fabriek en je wist tenminste klaar en duidelijk of er ja dan nee werk was.

Björn Skrzycki: Nu niet meer. Als je ergens solliciteert antwoorden ze dat ze alleen aanwerven door middel van uitzendwerk. En dus kun je beginnen rondlopen van het ene uitzendkantoor naar het andere.

Robert Skrzycki: En wachten. Ze beloven dat ze iets zullen laten weten, je wacht, je krijgt een negatief antwoord, en dan moet je weer verder zoeken bij andere uitzendkantoren. Ik vind dat echt heel erg voor Björn. Hij moet telkens weer van nul beginnen, bouw zo maar eens een toekomst uit. Gelukkig kan hij bij ons blijven wonen, we steunen hem heel graag. Maar het is toch niet normaal dat wij moeten bijspringen alsof hij nog op de schoolbanken zat.

HoE Lang gaan mama En papa daT uiTHoudEn?Robert Skrzycki: (twijfelt even) Soms hebben we wel woorden. Zeker als hij de laatste dag van een uitzendcontract thuiskomt. Dan zit de moed hem in de schoenen en elke keer opnieuw moet je hem dan weer stimuleren en motiveren. Ja, dat geeft spanningen. We mogen er dan nog van overtuigd zijn dat onze zoon vooruit wil, op zulke momenten ga je daaraan twijfelen. Alsof het zijn schuld is. Kijk, ik kan best aannemen dat jongeren niet meer hun hele leven lang in hetzelfde bedrijf zullen werken. Dat ze geregeld een

andere job moeten zoeken, akkoord. Om de vier, vijf jaar, tot daar aan toe, maar dit!? Zoveel onzekerheid? Dat kan toch niet.Maar goed, zo lang vader werk heeft, is er toch al geen financieel probleem om je kind thuis te houden. Jongeren die daar niet op kunnen rekenen komen gewoon in de armoede terecht.

Björn Skrzycki: Ik wacht af wat de toe­komst brengt. Ik wil toch eerst een jaar of drie vast werken voor ik wegga. Als ik dat doe, moet ik zeker zijn van mijn stuk, want op je stappen terugkeren kan niet. Ik heb wel al wat spaarcenten, maar als mijn auto het laat afweten is alles weer op.

STEL daT JE moRgEn EEn vaST conTRacT TE pakkEn kRiJgT, mET EcHT STEvigE vooRuiTzicHTEn, waT woRdT HET EERSTE waT JE doET?Björn Skrzycki: (denkt even na) Ik zou uit kijken om een appartement te kopen. Ik zou er huurders in zetten om de afbetaling de eerste jaren mogelijk te maken en ondertussen zou ik nog wat thuis blijven. Tot ik echt stevig in mijn schoenen sta.

voEL JE JE ScHuLdig?Björn Skrzycki: Schuldig niet, maar ik vind het wel gênant dat ik op de kap van mijn ouders leef.

uitzendwerk houdt kinderen onder moeders vleugels

Een uitzendopdracht hier, eentje daar, en tussenin veel en lang wachten tot je weer wordt opgeroepen.

Page 6: ABVV - Interimzone 2012

1. maandag start je bij de circustent. Je bent er gerust in, je meent begrepen te hebben van het uitzendkantoor dat ze geen trapezisten meer nodig hebben, dus in het slechtste geval moet je voor clown spelen.

De angst slaat je om het hart. Je krijgt al hoogtevrees als je in een lift stapt.

Je blijft niet bij de pakken zitten, dus je belt naar het uitzendkantoor om exact te weten wat er van je verwacht wordt.

2. Je wordt naar een bekend sterrenrestaurant gestuurd.

Super, je hebt ooit nog een koks­opleiding gevolgd.

Je twijfelt. Je wilt weten van het uitzendkantoor of je misschien niet beter eerst een bijscholing volgt.

Geen probleem, je bent een grote fan van MasterChef op TV, dus je kent de knepen van het vak!

3. wanneer je begint te werken in een nieuw bedrijf …

Stel je het op prijs eerst ontvangen te worden door de CEO, of toch tenminste door zijn rechterhand.

Wil je onopgemerkt blijven. Je hebt geen behoefte aan een rondleiding, je vindt de weg wel alleen. En de veiligheidsvoorschriften? Die leer je toch al doende.

Verkies je een kort onthaal, genoeg om veilig te kunnen werken.

test jezelfhoe veilig werk jij?Je bent vertrouwd met uitzendwerk. het schrikt Je niet af om ergens te werken waar Je niemand kent. om de week een andere Job, voor Jou is het een fluitJe van een cent. maar hoe zit het met Je veiligheid? ben Je het type van de onbezorgde man: of eerder de vooruitziende vrouw? ontdek het met deze test.

4. als je nieuw in een bedrijf toekomt …

Loop je verloren in de wirwar van gangen, zonder ooit echt te weten waar je naartoe moet. Waarom zou je ook? Je blijft toch nooit voor lang.

Ken je meteen de belangrijkste plaatsen: in­ en uitgang, prikklok …

Vraag je onmiddellijk waar de nooduitgangen, de ziekenboeg, de toiletten en de refter zijn, want je weet maar nooit.

5. wat doe je als je vragen of problemen hebt?

Je weet wie je kunt aanspreken. Je hebt al de gelegenheid gehad om te praten met een ervaren collega die bereid is je te helpen.

Je doet een beroep op die andere uitzendkracht, want die is niet op zijn mond gevallen. Hij zal het wel vragen.

Je doet niets, je wacht af, tenslotte ben je hier binnenkort toch weg.

6. wat doe je eerst als je op een nieuwe werkplek aankomt?

Voor je begint controleer je of je het gepaste gereedschap hebt, goede beschermingsmiddelen en arbeidskledij.

Je kijkt of je horloge juist staat.

Je checkt of je kapsel nog goed ligt, je mag toch geen slechte indruk maken op de nieuwe collega’s.

7. Je chef vraagt om een taak uit te voeren die volgens jou gevaarlijk kan zijn. Hoe reageer je?

Je hebt deze job absoluut nodig, je voert hem uit zonder te morren.

Je spreekt erover met collega’s, kwestie van na te gaan of dit werk niet veiliger kan uitgevoerd worden.

Uitzendarbeid ja, maar niet tegen elke prijs. Veiligheid gaat voor alles. Als er niets veranderd kan worden aan de werk methode, dan verander jij maar van job.

8. Je bent gekwetst, je bloedt.

wat doe je? Je laat je zo snel mogelijk verzorgen door de EHBO­medewerker en brengt het bedrijf waar je werkt en het uitzend kantoor onmiddellijk op de hoogte.

Het is niet zo erg, je zal vanavond wel zien als je thuis bent.

Als je het bloed niet gestelpt krijgt vraag je wat hulp aan een collega die daar toevallig voorbijkomt.

Veilig aan het werk

Page 7: ABVV - Interimzone 2012

de cijfers zijn bijzonder hoog: • 8.917 arbeidsongevallen met minstens één dag arbeidsongeschiktheid, • 772 ongevallen met blijvende letsels, • 5 dodelijke arbeidsongevallen.

Verbijsterend, ook al is er verbetering. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat die tendens zich doorzet? Dat is alleen mogelijk als iedereen de zaak ter harte neemt, de uitzendkrachten en de onderne­mingen, maar ook de uitzendkantoren.

Het hoge cijfer ongevallen in de uitzend­ sector heeft zeker te maken met de onzekere tewerkstelling. Uitzendkrachten werken vaak voor korte opdrachten in een risico­volle en onbekende werkomgeving.

7

Veilig werken Ja, maar hoe?Veiligheid en gezondheid zijn een echt probleem in de uitzendsector. Wie daar niet van overtuigd is moet de cijfers van 2011 er maar eens op naslaan.

1/ Zorg dat je precies weet wat van je verwacht wordt voor je aan de slag gaat, vraag een duidelijke beschrijving van je job bij het uitzendkantoor.

2/ Vraag een bijkomende opleiding als je niet de juiste kwalificatie hebt voor de job.

3/ Geef te kennen dat je vragende partij bent voor een onthaal in het bedrijf.

4/ Zorg dat je de weg kent in het bedrijf. Waar zijn de nooduitgangen, het EHBO­lokaal, de toiletten …

5/ Vraag na bij welke ervaren collega of overste je terecht kunt met een probleem of een vraag.

6/ Let erop dat het geschikte gereedschap ter beschikking wordt gesteld om veilig te werken.

7/ Vraag naar de gepaste werkkledij en beschermingsmiddelen.

8/ Vraag hulp en bijkomende instructies als je eraan twijfelt of je het werk veilig kunt uitvoeren.

9/ Laat je meteen verzorgen door een eerstehulpmedewerker als je gekwetst bent. Ook bij kleine ongelukjes.

10/ meld elk ongeval in het bedrijf en in het uitzendkantoor. Het helpt om de veiligheidsmaatregelen te verbeteren.

Je hebt een ongeval en je bent gekwetst ?• Laat je meteen verzorgen.• Verwittig het bedrijf waar je werkt

maar ook je uitzendkantoor.• Vraag aan het uitzendkantoor een kopij

van de arbeids ongevallen aangifte.• Bewaar alle documenten die te maken

hebben met je ongeval.• Verwittig je ziekenfonds, voor als je

ongeval niet erkend wordt door de verzekeraar.

• Neem contact op met het ABVV als er problemen zijn met de erkenning van het ongeval.

• Deze regeltjes gelden voor ongevallen op de werkplek en onderweg van en naar het werk.

wil je nog meer weten over werken in alle veiligheid in de uitzendsector? Neem een kijkje op de website van Preventie en Interim, P&I: www.p­i.be. Je vindt er een heleboel tips. Je kunt je vragen ook telefonisch stellen op het gratis nummer 0800 23 999.

10veiligheidstips

Je behaalt vooral Geen twijfel aan, je bent een kampioen in veilig werken. Doe zo voort en blijf vooral waakzaam!

Je behaalt vooral Veiligheid interesseert je wel, maar je vindt het geen prioriteit. Je maakt je weinig zorgen. Tot nu toe lukt dit vrij goed, maar wees toch voorzichtig. Kijk goed uit je doppen en wees niet bang om onveilige situaties aan te kaarten. Je hebt er recht op in veilige omstandigheden te werken. Je behaalt vooral Stop! Neen, het leven gaat niet over rozen, Je moet op je rechten staan en eisen dat je veilig kunt werken. Heb je twijfels of vragen? Blijf er niet mee zitten, stel vragen. Een gesprek met een vakbondsafgevaardigde zal zeker opheldering brengen.

Het gebrek aan informatie en opleiding speelt ook een rol. Het maakt van uit zend­krachten bijzonder kwetsbare werknemers.

De frequentiegraad, het aantal arbeids­ongevallen in verhouding tot het aantal werkuren, is tussen 2000 en 2011 zowat gehalveerd. Een duidelijke verbetering, maar in vergelijking met andere sectoren blijven deze cijfers toch veel te hoog.

Page 8: ABVV - Interimzone 2012

“Veel Vlaamse acteurs hebben een 2e job om rond te kunnen komen.”

Je kent haar als sofie uit thuis en als fien uit zone stad. maar in het echte leven heet ze gewoon lien van de kelder. vandaag combi­neert lien haar acteer­werk met een master na master intellectueel eigendomsrecht én is ze bovendien ook Juriste. maar ook ziJ heeft er­varing met interimwerk, dagcontracten en een onzeker inkomen. toen lien op haar negentien­de als professionele actrice aan de slag wilde, kreeg ze immers niet meteen een vast contract aangeboden.

Actrice @ interim

Page 9: ABVV - Interimzone 2012

wERd JiJ aan HET BEgin van JE caRRièRE vaak gEconfRonTEERd mET TiJdELiJkE opdRacHTEn?Lien van de kelder: Ik was 19 toen ik mijn eerste job als actrice te pakken kreeg. En ook al was ik eigenlijk fulltime aan het acteren op dat moment, toch werkte ik in het begin met een contract van 3 maanden dat telkens verlengd werd. Ik stelde me toen niet echt de vraag of dat al dan niet wettelijk was: als student waren extra centen immers gewoon welkom.

HoE zEkER waS JE op daT momEnT van JE wERk En van JE inkomEn?Lien van de kelder: Werkzekerheid was in die periode eigenlijk niet echt een issue: als ik wilde weten of mijn contract ver lengd zou worden, hoefde ik enkel het scenario te checken. Als mijn personage niet stierf in de serie, dan wist ik dat ik nog een tijdje safe was (lacht). Die relatieve zekerheid was fijn, want met mijn inkomen betaalde ik zelf mijn kot en mijn eten. Omdat we thuis met vier waren en mama parttime werkte, leek het me logisch dat ik zelf mijn boontjes zou doppen.

paS afgESTudEERdEn ziTTEn SomS JaREn vaST in uiTzEndwERk vooRaLEER zE EEn vaSTE JoB BEmacHTigEn. HoE komT daT dEnk JE?Lien van de kelder: Zelf heb ik ervaren dat je op de universiteit veel kennis opdoet, maar weinig praktijkervaring. Maar bedrijven vragen nu eenmaal naar ervaring en nemen liefst plug­and­play werknemers aan. Als je nergens een kans krijgt om te bewijzen wat je waard bent en om die ervaring op te doen, kan je natuurlijk lang vastzitten in het interimcircuit. Toch hoeft interimwerk volgens mij niet negatief te zijn. Het is ook een kans om ervaring op te doen, alleen biedt het weinig zekerheid. Een tussenoplossing zou kunnen zijn dat afgestudeerden bijvoorbeeld een jaarcontract aangeboden krijgen. Zo hebben ze toch minstens 1 jaar werkzekerheid.

zou EEn uiTzEndopdRacHT niET BETER BEpERkT woRdEn ToT maximum 6 maandEn, om dan ovER TE gaan in EEn vaST conTRacT? Lien van de kelder: Dat hangt denk ik af van het type werk. Word je bijvoorbeeld ingeschakeld voor één bepaald project, dan lijkt het me logisch dat je na afloop van dat project niet per se een vast contract krijgt. In alle andere gevallen geloof ik wél dat een proefperiode van 6 maanden ruim voldoende is om iemand ten volle te kunnen beoordelen.

dEnk JE daT uiTzEndwERk vooR STRESS zoRgT?Lien van de kelder: Ja, de onzekerheid, het (bange) afwachten en het voortdurend switchen tussen jobs kan zeker voor de nodige stress zorgen. Veel acteurs die langere tijd geen opdrachten krijgen, beginnen zichzelf ook in vraag te stellen. Terwijl er op dat moment misschien gewoon geen script is dat bij hen past ...

HoEvEEL wERkzEkERHEid HEB JiJ vandaag?Lien van de kelder: Als actrice ben ik nu freelancer, echte zekerheid heb ik dus niet. En van mijn collega­acteurs hoor ik vaak hetzelfde: weinig werk en dus weinig zekerheid. Wie ervoor kiest om fulltime acteur te zijn in Vlaanderen, weet gewoon dat hij moet leren leven met die eindeloze onzekerheid. Er wordt wel veel gedraaid in Vlaanderen, maar hoofdrollen zijn nu eenmaal schaars en er wordt voornamelijk gewerkt met dagcontracten.

woRdEn diE dagconTRacTEn –  1 op 3 conTRacTEn ziJn vandaag dagconTRacTEn – niET BETER vERBodEn?Lien van de kelder: Dagcontracten zijn eigen aan het beroep van acteur. Zeker voor een gastrol in een serie of voor wie veel theatervoorstellingen doet en daar­tussen korte opdrachten aanneemt. Veel Vlaamse acteurs combineren dagcontracten met een tweede job om rond te kunnen komen, lesgeven aan een academie bijvoor­beeld. Maar evident is dat natuurlijk niet, want als er dan een opdracht binnenkomt, kunnen ze niet zomaar lessen schrappen.

HoE ga JiJ vandaag om mET dE onzEkER­HEid van JE BERoEp aLS acTRicE?Lien van de kelder: Ik combineer mijn acteerwerk met een leven als juriste. Daardoor sta ik ingeschreven onder het bedienden statuut en weet ik dus wat ik elke maand zal verdienen. Op lange termijn plannen is daardoor iets makkelijker voor mij. Daarenboven heb ik daardoor meer artistieke vrijheid en moet ik niet alles aannemen wat mij aangeboden wordt; dat vind ik nog het belangrijkste. Gelukkig kunnen collega­acteurs die naast hun acteerwerk geen tweede job hebben, nu genieten van het kunstenaarsstatuut. Daardoor worden ze door de organisatie die hen een opdracht toewijst, behandeld als een werknemer en genieten ze ook dezelfde sociale voordelen. Een goede evolutie vind ik persoonlijk, die een acteurs bestaan toch leefbaar maakt!

9

Acteurs leven met eindeloze onzekerheid.

Interimwerk is ook een kans om ervaring op te doen.

Lien Van de Kelder

Page 10: ABVV - Interimzone 2012

In woord en beeld

“Natuurlijk heb je ook stress omdat je geen vast inkomen hebt.” (Carole)

Recht voor de raap over veiligheid en stress

“Sommigen behandelen je als een nummer, zowel op het bedrijf als in het uitzendkantoor. Meer dan 30 jaar werkervaring en toch mag ik mijn mening niet zeggen, want de ‘klant’, het inlenende bedrijf, heeft altijd gelijk.”(Luc)

“Ik ben uitzendkracht sinds 1991. Altijd dezelfde beloftes, het systeem

van de wortel aan de stok. De laatste keer kreeg ik de verantwoordelijkheid

van een dienst. En dan plots niets meer, zelfs geen dankjewel.” (David)

Een honderdtal mensen reageerden op onze vraag of uitzendkrachten problemen hebben met stress of veiligheid. Twee tekenaars, Eva Hilhorst en Lisa Matthijs, lieten zich inspireren door de antwoorden en maakten illustraties. We voegen er een selectie citaten bij en zetten er alleen de voornaam van de schrijvers bij. Vooral diegenen die zich kritisch uitlaten verkiezen dat. In uitzendland weet je maar nooit.

Page 11: ABVV - Interimzone 2012

11

“Ik heb ondertussen geleerd dat je altijd klaar moet staan en dat je om het even welke job moet aanvaarden. ” (Alain)

“Sommige jobs zijn plezant, andere niet. Het houdt je mentaal jong en alert en je hebt veel sociaal contact.“

(Filip)

“Waar een vaste werknemer 3 tot 6 maanden opleiding

voor krijgt, wordt er verondersteld dat de

uitzendkracht het in 1 uur onder de knie heeft.”

(Victor)

“Stress ken ik vooral wanneer ik in een bedrijf toekom zonder te weten wat mij te wachten staat. Maar zodra ik aan het werk ben verloopt alles meestal goed.” (Philippe)

“Het ergste was nog dat ik al die tijd met te grote veiligheidsschoenen moest rondlopen, waarop men in het uitzendkantoor zei: beter te groot dan te klein.” (Shana)

“Op een morgen stond mijn con-sulent op het werk met een doos

koffiekoeken. Ze vond dat mijn collega en ik dat verdienden. Dit had ik nooit eerder meegemaakt. Het was een hart onder de riem.”

(Stephanie)

Page 12: ABVV - Interimzone 2012

na vele maanden uitzendwerk slaagt John erin om een contract van onbepaalde duur in de wacht te slepen. Hij wordt zelfs vak­bondsafgevaardigde. Het is natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn, maar John is ervan overtuigd dat uitzendarbeid een goede springplank kan zijn.

John: In plaats van verder te studeren wilde ik onmiddellijk gaan werken. Maar ik had niet de minste ervaring, zelfs niet als jobstudent. Mijn curriculum vitae was

uitzendarbeid als springplank voor starters?

uitzendarbeid is niet voor iedereen kommer en kwel. voor John ziJn er ook goede kanten aan. na ziJn middelbare studies heeft John heel snel door dat hiJ zonder werkervaring geen kans maakt om een Job vast te kriJgen. hiJ is ervan overtuigd dat hiJ met uitzend arbeid een plaatsJe op de arbeids­markt kan bemachtigen.

Ervaring gevraagd

zo dunnetjes dat ik niet inzag wie me zou willen aanwerven. Ik ben dan gaan aankloppen bij een uitzendkantoor, het was de enige uitweg. En het moet gezegd, dankzij uitzendarbeid kon ik aan de slag en heb ik mijn plaats gevonden in de maat schappij. Je moet wel heel veel goeie wil tonen. Voor mijn vaste aanwerving was ik een vol jaar uitzendkracht in het bedrijf. Desondanks sta ik niet afkerig tegenover uitzendarbeid omdat ik ervan uitga dat het mij uiteindelijk aan een vast contract heeft geholpen.

HET uiTzEndwERk HEEfT HET JE gEmakkELiJkER gEmaakT, zo BEdoEL JE TocH?John: Zo ver zou ik niet durven gaan. Het was eerder een noodoplossing, een laatste uitweg omdat de deuren overal gesloten bleven. Maar het is nogal duide­lijk dat het de werkgever is die hier goed bij vaart. Hij geeft je maar een kans op een vaste job als je je heel flexibel opstelt, als je niet veeleisend bent en heel naar­stig je best doet. Maar zelfs met die kwaliteiten rijf je niet zomaar meteen een contract binnen. De werkgever houdt je aan het lijntje. Er komen eerst een aan tal evaluaties voor je nog maar kunt hopen op een contract van bepaalde duur dat meestal eerst nog verschillende keren verlengd wordt voor er misschien een contract van onbepaalde duur op tafel komt. Bij mij was dit gelukkig het geval, maar ik zie rondom mij veel jongeren die zover niet geraken en die de moed verliezen.

maaR JiJ HEBT voLgEHoudEn, ToT JE vaST wERd aangEwoRvEn. John: Na één jaar als uitzendkracht heeft de werkgever aan mezelf en zeven andere collega’s een overeenkomst voor een individuele beroepsopleiding voorgesteld. Zijn argument was dat we niet polyvalent genoeg waren. In die tijd kende ik mijn rechten niet en wist ik niet hoe me te verdedigen, maar toen er iemand van de arbeidsbemiddeling de werking van die

overeenkomst kwam uitleggen en ons ook vertelde dat dit interessant was voor ons, hadden we heel snel door dat er een haar in de boter zat. Zo dom zijn we nu ook weer niet. Met die formule krijg je niet hetzelfde barema als de vaste werknemers en heb je geen recht op betaalde vakantie. We zijn solidair gebleven en hebben samen geweigerd een dergelijke overeenkomst te ondertekenen, tenzij de werkgever ons de garantie gaf dat we na 3 maanden een contract van onbepaalde duur kregen. We zijn in ons opzet geslaagd.

vandaag BEn JE vakBondS­afgEvaaRdigdE van HET aBvv. waaRom doE JE daT?John: Omdat de stem van de werknemers moet gehoord worden. Als afgevaardigde krijg je vorming en ben je beter gewapend om te onderhandelen met de werkgever. Het is mij altijd bijgebleven wat een van de vormingswerkers ooit zei: “soms is de uitzendkracht de slaaf van het bedrijf”. Ik vond dat hij volledig gelijk had, zeker als ik kijk naar wat er allemaal rondom mij gebeurt. Soms werken ze nog maar een paar uur of het uitzendkantoor doet hen al geloven dat ze snel een vast contract zullen krijgen. Het kantoor geeft de uitzendkrach­ten valse hoop met de belofte dat ze vlug zullen aangeworven worden, als ze maar snel en goed werken. Vaak is dit natuurlijk niet waar, en is het bedrijf zelfs helemaal niet van plan hen aan te werven.Als afgevaardigde vertegenwoordig ik alle werknemers. Voor de uitzendkrachten die al een tijdje in het bedrijf werken, is het iets makkelijker, zij komen naar mij toe. Maar de nieuwkomers vrezen vaak dat de ploegbaas hen met mij zal zien praten. Het blijft dus een moeilijke opdracht, maar ik ben optimistisch. Ook voor mezelf ben ik trouwens optimis­tisch. Mijn vriendin heeft net een vast contract gekregen, na een jaar te hebben gewerkt als uitzendkracht. Onze toekomst ziet er nu iets rooskleuriger uit, we kunnen eindelijk beginnen denken aan samenwonen.

Page 13: ABVV - Interimzone 2012

Samira castermans: Mensen die in een onzekere positie verkeren raken heel moeilijk aan een huurhuis want verhuurders kiezen natuurlijk voor zekerheid. Uitzendwerk zorgt op dat vlak voor problemen. Zonder vast contract ben je geen zekere betaler en krijg je geen huurwoning te pakken. Vooral kwetsbare mensen worden hier het zwaarst door getroffen omdat het uitzendwerk voor hen vaak bestaat uit een opeenvolging van dagcontracten en werkloosheid. Daarom stelt het Netwerk tegen Armoede dat die mensen

niet zomaar automatisch naar uitzendwerk gestuurd mogen worden. Zij hebben een veel betere begeleiding nodig die hun kans op vast werk verhoogt. Want met een opeenvolging van korte contracten in allerlei jobs doen ze nooit relevante ervaring genoeg op en blijven ze kansloos op de arbeidsmarkt.

En BLiJvEn zE uiTgESLoTEn op dE woningmaRkT.Samira castermans: Meer, ze worden vol­ledig uitgesloten, en dat heeft niet alleen te maken met hun inkomensprobleem. We hebben doorgaans te maken met generatiearmen. Kinderen zijn arm omdat hun ouders het zijn. Zij voelen de uitslui­ting ook op het vlak van onderwijs en gezondheid. Vaak kunnen ze ook niet rekenen op een sterk sociaal netwerk. Ze vinden bijvoorbeeld geen oplossing om hun kinderen op te vangen als ze van de ene dag op de andere een uitzend­job krijgen. Dat beperkt hun jobkansen. Uitzendwerk helpt hen daar niet uit, meer

nog, die onmiddellijke inzetbaarheid en onvoorspelbaarheid weegt soms zwaar door. Daarom zou er veel meer aandacht moeten zijn voor de toeleiding naar vast werk.

HuuRdERS wEigEREn omdaT zE gEEn vaST wERk HEBBEn, mag daT? iS daT gEEn diScRiminaTiE?Jozef de witte: De huurmarkt is heel krap, goed voor pakweg 20% van de huisvesting in ons land, en zij is dan nog versnipperd tussen immobiliënkantoren en private ver huurders. Dat maakt het natuurlijk niet gemakkelijk. Immobiliënkantoren zijn bedrijven en logischerwijze willen die risico’s uit de weg gaan. Alles wat nog maar ruikt naar risico wordt geweigerd. Liever geen alleenstaande vrouw als huurder want die zal het gras niet afrijden. En ook geen oudjes want die kunnen sneller sterven en dan moet er weer een nieuwe huurder gezocht worden. Zo ver gaat het. Voor een deel is het natuurlijk gerechtvaardigd om risico’s uit de

Huurwoning voor uitzendkracht

gezocht, maar niet gevondenJe bent Jong, Je bent uitzendkracht, en Je wil een woning huren. dat wordt een moeiliJke klus, zeggen samira castermans en Jozef de witte, want Je wordt gezien als een onbe­trouwbare huurder. castermans werkt biJ het netwerk tegen armoede, een netwerk van 55 verenigingen waar armen het woord nemen. Jozef de witte is directeur van het centrum voor geliJke kansen en racisme­bestriJding. beide organisaties volgen de problemen op de woningmarkt op de voet. het gesprek daarover komt onvermiJdeliJk ook uit biJ discriminatie in de uitzendsector.

13

Onder dak

Samira Castermans

Jozef De Witte

Page 14: ABVV - Interimzone 2012

weg te willen gaan. Als een huurder niet meer kan betalen is er een probleem.Het is dus normaal dat men goede huur­ders zoekt. Maar discriminatie op basis van vermogen mag niet. Wat zien we in de plaats? Kandidaat­huurders worden geweigerd omdat ze OCMW­klant zijn of omdat ze maar een uitzendcontract hebben. Het vermogen speelt dus niet, maar de garantie voor de toekomst. De verhuurder vraagt naar het loonbriefje of naar het contract van onbepaalde duur. En daar moet je toch voorzichtig mee zijn. Het is dan wel normaal dat men vraagt naar de solvabiliteit van de huur­der, maar hoever kan men daarin gaan? En inderdaad, men gaat te ver.

mEn gaaT TE vER, maaR HEEfT EEn vERHuuRdER andERE mogELiJkHEdEn om zEkER TE SpELEn?Jozef de witte: Er is nog altijd de huur­waarborg die eigenaars indekt tegen schade aan hun woning of tegen het niet betalen van de huishuur. Maar een veel betere garantie zou een centraal huurwaarborgfonds zijn. Iedereen vindt autoverzekeringen vanzelfsprekend, wel, dat solidariteits­systeem kun je net zo goed toepassen voor verhuurders. Ze betalen een verzekerings­premie die hen indekt tegen slechte beta­lers en meteen is er geen reden meer om huurders te discrimineren of te weigeren. Er bestaan daar al wetsvoorstellen over, maar tot nu toe zonder verder gevolg.

Laten we toch niet vergeten dat het recht op wonen een fundamenteel mensenrecht is. Je kunt dat niet zo maar overlaten aan de private markt. Er is een actief en sturend beleid nodig.

zELfS mET EEn HuuRwaaRBoRgfondS BLiJfT EEn uiTzEndkRacHT nog aLTiJd EEn onzEkERE kLanT vooR EEn vERHuuRdER.Jozef de witte: Het houdt geen steek dat er zo geredeneerd wordt. Langs de ene kant pleiten de werkgevers voor meer flexibiliteit en mobiliteit op de arbeidsmarkt, maar langs de andere kant moet je wel een vast arbeidscontract kunnen voorleggen om een woning te huren. Trouwens, het is een misvatting om een contract van onbepaalde duur als een garantie te zien. Onbepaald is niet eeuwigdurend, je kunt morgen ook zonder werk vallen.

maaR vooR EEn uiTzEndkRacHT iS dE onzEkERHEid wEL gRoTER. En ER BLiJfT HET pRoBLEEm van dE diScRiminaTiE.Samira castermans: Uitzendkantoren werken voor bedrijven. Dat zijn hun klanten en de uitzendkracht is het middel om die bedrijven van dienst te zijn. Op die manier worden de belangen van de werkzoekende achtergesteld. Kwetsbare mensen voelen dat het hardst. Als OCMW’s mensen aan werk willen helpen vangen ze bot bij uitzendkantoren. Kom daar niet mee af, wordt daar gezegd. Zij willen waar voor hun geld en dat vinden ze zogezegd niet bij kansengroepen. Maar 3 op 4 werk zoekenden zijn wel mensen uit die kansengroepen. Wat doe je daar dan voor?

Jozef de witte: De uitzendsector zelf moet voor zijn verantwoordelijkheid geplaatst worden. Met het discriminatiedossier staat de werkgeversfederatie Federgon in haar hemd. Er zijn uitzendkantoren die de regels aan hun laars lappen en Federgon moet die stielbedervers eruit halen, in het belang van de bedrijven die het goed bedoelen, want die kunnen op de duur zelfs de goed geschoolde allochtonen niet meer bekoren.

Discriminatie op basis van vermogen mag niet.Jozef De Witte

Page 15: ABVV - Interimzone 2012

15

Federgon verdedigt zich door de schuld bij de klanten te leggen, bij de inlenende bedrijven dus. Oké, laat dat zo zijn. Maar wanneer worden uitzendkantoren dan eens verplicht om dergelijke klanten te melden bij de sociale inspectie.

Samira castermans: Wie zich aanbiedt bij een uitzendkantoor zou ook een bewijs van inschrijving moeten krijgen. Te veel werk, zegt de sector, maar de mensen hebben daar toch recht op. Dan zou je ook kunnen controleren of het kantoor je opneemt in haar kandidatenlijsten. Want veel kandidaten verdwijnen gewoon in de papiermand. Zeer veel mensen willen werken maar worden voortdurend afgewimpeld. Uiteindelijk verliezen ze alle geloof in zichzelf. Werkzoekenden in armoede vertellen me ook dat ze op langere termijn echt niet veel winnen met uitzendwerk. Het werk is onregelmatig, het loon biedt minder zekerheid dan een uitkering, de opgebouwde werkervaring is van minieme waarde, de kans op een vast contract is klein en men bouwt slechts een versnipperde loopbaan op. Het biedt hen geen enkel vooruitzicht.

Zonder vast contract ben je geen zekere betaler en krijg je geen huurwoning te pakken.Samira Castermans

uitzendkrachten kriJgen geen woonlening

Een woning huren is moeilijk voor een uitzendkracht, maar er een kopen is helemaal onmogelijk. We stuurden vijf mensen naar een bankkantoor met de vraag of ze als uitzendkracht een woonlening zouden kunnen aangaan. Iedereen ving bot. Een van onze mystery shoppers was Typhaine uit Namen. Zij vertelt ons haar verhaal:

“Ik maakte met mijn vriend een afspraak in een Fortis­kantoor voor een woonlening. We vertelden dat we 50.000 euro bij een andere bank hadden staan, een erfenis. We zegden ook dat we geen enkele andere lening hadden. We vroegen een woonlening van 210.000 euro op 25 jaar en verwezen daarbij naar een echte advertentie op internet. Toen we uitlegden dat we allebei als uitzendkracht werkten

liet de bankbediende ons vriendelijk verstaan dat we een dergelijk bedrag niet zouden kunnen lenen zolang we een uitzendcontract hadden. De dame stelde ons wel voor elke maand 150 euro te beleggen in Home Invest Plan, een spaarproduct waarmee we makkelijker zouden kunnen lenen wanneer we eenmaal een contract van onbepaalde duur hebben.”

Page 16: ABVV - Interimzone 2012

Vaste kracht of interim?

aan de ene kant van de tafel Jacqueline, een vrouw uit één stuk met het hart op de tong. we verzonnen haar naam, want het is belangrijk dat ze anoniem blijft. aan de andere kant van de tafel, Johan de Backer, vakbondsafgevaardigde van het aBvv.

Jacqueline: Ik werk al vele jaren bij Tupperware. Altijd als uitzendkracht, en haast altijd met dagcontracten. Nu ben ik zelfs niet meer geïnteresseerd in een vast voltijds contract. Ik ben de vijftig voorbij en het komt mij vandaag beter uit om drie, vier dagen per week uitzendwerk te doen.

En TocH vind JE daT JE HET SLEcHTER HEBT dan vaSTE wERknEmERS.Jacqueline: Ja, dat is zo, ik voel mij echt de mindere. De interimkrachten kloppen net als iedereen hun uren, en toch tellen we niet mee. Laat er eens een feest zijn, of een uitstap, denk je dat wij uitgenodigd worden? Vergeet het maar. De mensen krijgen hier al eens een pakket Tupperwaredozen cadeau, maar wij? Niks krijgen wij. En wil je nog straffer horen? Sinds kort mogen de uitzendkrachten de parkeerplaats van het bedrijf niet meer op. Beeld je dat maar eens in, wij zijn niet goed genoeg, wij moeten op straat parkeren.

Voor wie de lusten? Voor wie de lasten?

Je hoort wel meer dat het niet altiJd goed

botert tussen uitzend­krachten en vaste

werknemers. maar is dat wel zo, wilden we

weten? we vroegen het aan twee werknemers

van tupperware in aalst, een bedriJf waar

veel uitzendkrachten worden ingezet.

Johan De Backer en Jacqueline, verborgen achter de struiken. Een uitzendkracht die te veel mort moet morgen niet meer terugkomen.

BEn JE kwaad op dE vaSTE wERknEmERS?Jacqueline: Nee, verre van. Ik verdraag niet dat sommigen op ons neerkijken, maar ik hoop uit de grond van mijn hart dat die mensen nooit hun vaste job verliezen en in het uitzendwerk terechtkomen.

En TocH maak JE JE HEEL ERg dRuk ovER JE wERk.Jacqueline: Ik vind gewoon dat we recht hebben op een gelijke behandeling. Alle dagen dat ik hier gewerkt heb, jarenlang, zouden moeten samengeteld worden en erkend worden als mijn anciënniteit, met alle rechten die daaraan verbonden zijn. Dat zou eerlijk zijn. Nu is het dat niet.

En dE vaSTE kRacHTEn JoHan, HoE STaan diE TEgEnovER dE uiTzEndkRacHTEn?Johan: Met uitzendkrachten die hier al lang zijn zoals Jacqueline hebben ze natuurlijk geen probleem, maar als er nieuwe komen wordt er wel geklaagd. We hadden er nu een goede kracht bij, hoor je dan zeggen, en nu komt er weer een nieuwe die er niets van kent. Je moet die mensen telkens de

job aanleren en neem nu dat er tien nieuwe uitzendkrachten binnenkomen, na een week is de helft al weer weg. Maar je hebt ze wel allemaal moeten opleiden. De mensen worden dat beu op de duur.

doET HET BEdRiJf dan zELf niETS?Johan: Er wordt wel uitleg gegeven en men gaat ook overal rond met nieuwkomers. Maar uiteindelijk vraagt het wat tijd om je weg te vinden, en tegen dan is een uitzend­kracht vaak al weer weg. Vroeger werd daar inderdaad meer aandacht aan besteed. Nu is het toekomen en ervoor zorgen dat je meteen meedraait, want het moet opbrengen.

iS ER dan nu ook EEn gRoTER RiSico op ongEvaLLEn?Johan: Er zijn niet echt risico’s op ongevallen met machines. Daar ligt het probleem niet. Maar als je uitzendwerk moet doen in een bedrijf dat je niet of maar half kent, brengt dat zeker meer stress mee.

Jacqueline: Dat komt ook omdat je als uitzendkracht maar beter je mond houdt. Ik moet mij veel meer inhouden dan een vaste kracht, anders moet ik morgen niet meer terugkomen.

Johan: Bij ons is er bijvoorbeeld een afspraak dat uitzendkrachten tot 11 uur ’s ochtends mogen opgeroepen worden om te beginnen om 14 uur. Maar dikwijls worden mensen nog na 11 uur opgebeld. Wel, diegenen die dat zonder morren aanvaarden hebben een voetje voor om een opdracht te krijgen, en diegenen die hun beklag doen zijn de klos. Wij hebben met de vakbond ook gereageerd, maar het is heel moeilijk om uitzendkrachten te verdedigen. Zij hangen af van een andere werkgever en hebben hier niets te zeggen. Als vaste werknemer kun je je al eens iets meer permitteren.

Page 17: ABVV - Interimzone 2012

17

waT HiELd JE JoB pREciES in? christophe deboskre: Ik hield me voornamelijk bezig met de werving en de selectie van kandidaten en verder zocht ik ook een passende baan voor de uitzendkrachten. Ik stond in voor de ganse administratieve opvolging van hun dossiers. Behalve de uitbetaling van de lonen, dat was in handen van andere gespecialiseerde medewerkers. Ik was ook verantwoordelijk voor mijn eigen klantenportefeuille en had dus veel contacten met de gebruikende ondernemingen. Ik heb uitzendkrachten aan het werk gezet in heel diverse sectoren, in de industrie, in de diensten, zowel in kleine KMO’s als in grotere bedrijven. Het ging over arbeiders en bedienden, met week­ en met dag­contracten, voor korte periodes, maar ook voor opdrachten van lange duur.

waT iS dE BESTE Raad diE JE EEn BEginnEndE uiTzEndkRacHT zou kunnEn gEvEn? christophe deboskre: Lees vooral goed alle documenten die je ontvangt. Als je met een uitzendopdracht begint, krijg je een pak info en vul je nogal wat officiële papieren in. Voor zover ik heb kunnen merken, nemen maar weinig mensen echt de tijd om te lezen wat er staat en tekenen sommigen zonder zich al te veel vragen te stellen. En nochtans gaat het over heel belangrijke en nuttige informatie.

Op de contracten staan bijvoorbeeld de werkroosters, de loonvoorwaarden, of er al dan niet maaltijdcheques of verplaatsingsvergoedingen zijn.Ik ben er zeker van dat sommige uitzendkrachten rechten verliezen gewoon omdat ze niet letten op wat ze ondertekenen. Uiteraard is dat niet bij iedereen zo. Sommigen stellen vragen maar meestal gaat het dan om ervaren uitzendkrachten. Nieuwe werknemers vertrouwen volledig op de consulent, ze stellen geen vragen als iets ontbreekt of niet duidelijk is. Ze durven misschien ook niet. Nochtans, waakzaamheid is geboden want een fout is snel gemaakt!

kan EEn uiTzEndconSuLEnT dE TiJd nEmEn om dE wERknEmERS TE infoRmEREn? christophe deboskre: Als je je werk naar behoren wilt doen, is het heel moeilijk om op tijd naar huis te gaan. Interimwerk betekent flexibiliteit voor de uitzendkrachten, maar ook voor de consulenten. Op het terrein is er een hevige concurrentie tussen de kantoren. Dat zorgt voor heel wat werkdruk en stress. Je hebt tijd te kort om alles te doen wat je moet doen. Als je je dossiers goed wilt opvolgen, gedetailleerde informatie wilt verstrekken, een kwaliteitsvolle dienstverlening wilt bieden aan de uitzendkrachten, moet je vaak langer doorwerken.

JE HEBT HET ovER concuRREnTiE TuSSEn kanToREn. waT BEdoEL JE daaRmEE? christophe deboskre: Tussen uitzend­kantoren bestaat inderdaad een storende concurrentie. Iedereen tracht zo veel mogelijk contracten binnen te halen en daarvoor worden superaantrek­kelijke prijzen aangeboden. De bedrij­ven die uitzendkrachten zoeken zijn natuurlijk op zoek naar de laagste prijzen. Elke speler drijft de concurren­tie zo tot het uiterste en schept op die manier een vorm van ‘merchandising’ van werknemers. Het is een vicieuze cirkel. Als je de prijs verlaagt heb je meteen ook meer contracten nodig om de situatie rendabel te houden. Uiteindelijk ontstaat er meer werkdruk en rest er de consulenten minder tijd voor de werk nemers. Onvermijdelijk gaat de kwaliteit van de dienstverlening er dan op achteruit.

wannEER HaaLT EEn uiTzEndconSuLEnT voLdoEning uiT ziJn wERk? christophe deboskre: Als je je job van a tot z kunt doen. Als je de tijd hebt om goede info te verstrekken en je iemand goed aan het werk kunt zetten. Als zowel de uitzendkracht als het bedrijf tevreden zijn. En vooral, als je hoort dat de werk nemer aangeworven wordt en een vaste job krijgt, dat is de grootste voldoening van al.

De grootste voldoening:

een uitzendkracht die vast werk krijgt

christophe deboskre heeft verschillende Jaren ervaring als uitzendconsulent. drie Jaar lang werkte hiJ in een aantal kantoren van start people in de brusselse regio, waar dageliJks zo’n 200 uitzendkrachten aan het werk werden gezet. hiJ vertelt ons hoe hiJ over de sector denkt.

Een consulent vertelt

Page 18: ABVV - Interimzone 2012

karel Stessens: Staatssecretaris voor ambtenarenzaken Hendrik Bogaert lijdt net zoals de rest van de rechterzijde van het politieke spectrum aan interimitis: paniek rond het veronderstelde ‘teveel’ aan ambtenaren en de ‘buitenissige’ loon­ en pensioenkosten die daarmee gepaard gaan. Interimarbeid zou dan dé oplossing zijn. Niets is echter minder waar. Het standpunt van de ACOD is klaar en duidelijk: wij zijn tegen interimarbeid in de openbare sector.

vanwaaR HET vERzET?karel Stessens: De statutaire en overigens ook contractuele tewerkstelling in openbare diensten garandeert rechts zekerheid, onafhan­kelijkheid en democratische besluitvorming in de dienstverlening van de overheidsinstellin­gen aan de burgers. Interim personeel is daar­entegen niet gebonden aan de heersende deontologische codes van de openbare dien­sten bijvoorbeeld, de vertrouwelijke omgang met dossiers. Verder hoort overheidsperso­neel via objectieve aanwervingsprocedures in dienst genomen te worden, zoals via

selectiebureau ‘Selor’ bijvoorbeeld. Zo wordt de neutraliteit van de overheid verzekerd. Interimaanwervingen omzeilen dat en ontsnappen ook aan budget taire controle. Interimarbeiders worden boekhoudkundig immers niet als personeel maar als goederen en diensten gefactureerd. Zo kunnen politici voor de buitenwereld de schijn hoog houden dat ze het met minder personeel kunnen rooien, wat natuurlijk onzin is. Bovendien geeft het lokale en andere potentaten de mogelijkheid om via vriendjespolitiek aan een verkapte vorm van politiek dienst betoon te doen. Kan je iemand niet meer recht­streeks in een openbare dienst ‘plaatsen’? Dan haal je die toch gewoon via een interim­kantoor binnen!

kunnEn inTERimaRBEidERS dan niET BETER inSpELEn op wERkpiEkEn En zoRgEn vooR EEn mEER fLExiBELE inzET van pERSonEEL?karel Stessens: Dat is een fabeltje! Om in te spelen op de noden van het moment creëerde de overheid

decennia terug al het statuut van contractuele ambtenaren. Het was een uitzonderingsstatuut, dat tegenwoordig steeds meer de regel is geworden. De ACOD wil dat het blijft ingezet worden zoals oorspronkelijk bedoeld, dan heb je geen nood aan interimarbeid. Interimarbeid als excuus om diversiteit te bevorderen is trouwens ook pervers, want eigenlijk laat je dan diegenen die het al moeilijk hebben in de maatschappij werken in een precaire situatie: geen vast werk; dag­, week­ en maand­ contracten; lagere loon­ en werkvoor­ waarden; een moeilijkere combinatie werk­gezin. Zo creëer je tweederangs­personeel.

iS inTERimaRBEid dan niET goEdkopER En vERHoogT HET zo niET dE ovERHEidSEfficiënTiE?karel Stessens: Het is net duurder dan contractuele tewerkstelling! Bovenop de kosten van de loon­ en werkvoorwaarden moet ook een vergoeding betaald worden aan het interimkantoor. De btw van 21% mag dan onrechtstreeks terugvloeien naar de overheid, maar het gaat wel af van de werkingsbudgetten van de departementen. Verhoog je de overheids efficiëntie wel met duurder personeel dat niet opgeleid is voor dienstverlening aan de burgers? Want dat zijn onervaren mensen die voortdurend moeten ingewerkt worden door de collega’s. Interimarbeid bij de over heid heeft niets te maken met beter personeels­ beheer of kostenbesparing. Het is inge­geven door het louter commer ciële be­ lang van de uitzend sector om zijn markt­ aandeel uit te breiden. De ACOD weigert mee te stappen in dit halfslachtige, luie en vaak leugenachtige verhaal. Wij willen graag het debat aangaan over kostprijs, efficiëntie, dienstverlening, diversiteit en flexibiliteit, maar dan wel met eer­lijke argumenten en een open vizier.

“hendrik bogaert lijdt aan acute interimitis”interimarbeid in de openbare diensten? de federale regering is van plan het toe te staan, de socialistische vakbond van de openbare diensten, acod, is er vierkant tegen. voorzitter karel stessens legt uit waarom.

Karel Stessens

Openbare diensten

Page 19: ABVV - Interimzone 2012

19

Dagarbeidsters

waaRom Rwanda? Het is een land waar het ABVV al jaren­lang actief is in samenwerkingsprojecten, waaronder één in theeplantages. De werknemers krijgen bijvoorbeeld bijstand om zich syndicaal te organiseren, om hun rechten te doen gelden en hun arbeidsomstandigheden te verbeteren.

In de sector van de theeplantages zijn het vooral vrouwen die instaan voor het plukken, als dagarbeidsters, terwijl de mannen meestal in de theefabrieken werken. Daar genieten zij van betere voorwaarden, een arbeidscontract en een minimum aan uitrusting. Theepluksters daarentegen werken op dagbasis, zonder enige rechten.

niET LEvEn, maaR ovERLEvEnDe werkdag van de pluksters begint vroeg in de ochtend, wanneer zij met hun kleine kinderen naar de plantages vertrekken. Daar plukken ze handmatig de bladeren, die ze in een bundel op hun rug dragen. Theeteelt vergt een vochtige omgeving, de vrouwen werken dus bij wijze van spreken met de voeten in het water. Op het einde van de dag worden ze uitbetaald op basis van hun oogst. Hard werk voor een mager loon. Het is geen kwestie van leven, het is een kwestie van overleven. Jong en oud moeten zich beredderen.

De grotere kinderen letten op de kleintjes, zodat moeder ze niet moet dragen, want dan kan die minder theebladeren op de rug meenemen, met als resultaat minder oogst en minder geld.

De huidige regering heeft de schoolplicht ingevoerd, wat natuurlijk positief is: de oudste kinderen ruilen de plantages voor de schoolbanken. Toch stelt dat een probleem voor de kinderopvang. Na de dramatische dood van een kindje dat in Mulindi in een goot verdronk, kwam een project van het ABVV en haar partners om syndicale crèches op te richten versneld tot stand. De bedoeling is dat ook de werkgevers een steentje bijdragen. Vaak stellen zij een lokaaltje ter beschikking en helpen ze bij de inrichting. Het gaat dan om een keuken, toiletten, bedjes, met andere woorden het minimum om kleine kinderen op te vangen. In een volgende stap moeten de moeders die crèches zelf leren beheren, waarbij vooral de zorg voor de voeding van de kleintjes van belang is.

LaTRinES, LaaRzEn En REgEnJaSSEnHet kan misschien verbazen, maar als je aan deze werksters vraagt wat absolute voorrang moet krijgen om de werk­ omstandigheden te verbeteren, luidt het antwoord steevast: latrines. Als je in de velden moet werken, kan je nu alleen in

de rivier terecht om je behoefte te doen, met alle rampzalige gevolgen van dien voor de hygiëne en de gezondheid.

Na latrines komen beschermende kledij, vooral laarzen tegen de slangen, maar ook schorten, of regenjassen tegen de vochtigheid.

Wat het meest opvalt, is de ongelooflijke wil van dit volk om vooruit te geraken, ondanks de extreme armoede. Rwandezen geven de moed nooit op. En in alle bescheidenheid mogen wij zeggen dat er onlangs dankzij het project van het ABVV een wet over de veiligheid op het werk werd aangenomen. De Rwandese vakbond Cestrar waar het ABVV mee samenwerkt wordt vandaag beschouwd als een pionier op vlak van gezondheid en veiligheid. De overheid vroeg Cestrar trouwens om advies en hulp bij de vorming van arbeidsinspecteurs. Dat spoort aan om verder in die richting te gaan. Het doet ons kopje thee ook wat beter smaken.

Thee drinken geeft rust, thee plukken niet

Op de ‘Dag voor de rechten van uitzendkrachten’ op 10 oktober verdeelt het ABVV thee. Goed tegen de stress van uitzendarbeid. Hoewel, voor ons is thee misschien een zen-symbool, maar wie daar helemaal anders over denkt zijn de theepluksters. Dagarbeidsters die meestal in extreme armoede leven en in zwaar belasten-de omstandigheden moeten werken. Wij nemen jullie even mee naar Rwanda, naar het dagelijk-se leven van deze pluksters.

In Mulindi kent het systeem van syndicale crèches veel succes. Nu moeten de mama’s de crèche zelf nog leren beheren.

Page 20: ABVV - Interimzone 2012

Alles voor de

uitzendkracht!

1 Alle identifi catiegegevens van jezelf, van het

uitzendkantoor en van de gebruiker, dat is het

bedrijf waar je een opdracht uitoefent.

2 Je kwalifi catie, je functie en je werkpost.

En een bijkomende vermelding wanneer het

een studentenjob betreft.

3 De duur van je uitzendcontract en alle info over

de arbeidsduur.

4 Het brutoloon, de verplaatsingsvergoedingen,

alle premies en de betaalwijze.

5 De anciënniteitsregeling voor een tewerkstelling

tot en met zes maanden.

Meer info?Het arbeids-contract

Wat staat er in een

arbeidsover-

eenkomst?

V.U.: Paul Lootens – Hoogstraat 26-28 – 1000 Brussel

Coördinatie InterimABVV

Samen sterk

Uitzendkrachten hebben het recht om behandeld te

worden als volwaardige werknemers, net zoals ieder-

een. Het komt erop aan dat je weet waar je recht op

hebt. Daarvoor maakten we 8 fi ches. Dit is er een van.

Ook als uitzendkracht kun je rekenen op het ABVV.

Onze vakbondskantoren en onze afgevaardigden staan

voor je klaar.

Meer info vind je op onze website

www.abvv.be/interim of via deze QR-code.www.abvv.be/interimwww.abvv.be/interimwww.abvv.be/interimwww.abvv.be/interim

UITZENDKRACHT

Als je een uitzendopdracht begint moet je een arbeids-

overeenkomst krijgen. Dat is niet zomaar een bijkomstigheid.

Zonder overeenkomst weet je niet waar je aan toe bent.

Je moet toch op papier hebben wat je moet doen en welk loon

je krijgt. Of niet soms?

C100470_ABVV_flyer-drieluik-arbeidscontract_NL_01.indd 1

16/02/12 09:30

1 Let goed op de instructies die je gekregen hebt

om je werk uit te voeren.

2 Je krijgt kledij en beschermingsmiddelen, gebruik

ze dan ook. En zorg dat je weet hoe je ze correct

moet gebruiken.

3 Geef de nodige aandacht aan de bijzondere

veiligheidsmaatregelen van het bedrijf.

4 Vraag wie de EHBO-verantwoordelijke is. Vraag

ook wie de ABVV vertegenwoordiger is in het

Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk

(CPBW).

5 Vraag naar de instructies in geval van nood.

Arbeids-

kledijNet als vaste werkkrachten heb je recht op arbeidskledij

en beschermingsmiddelen. Die zijn belangrijk want ze zijn

meestal nodig voor je veiligheid en gezondheid.

Goed om te

onthouden

Coördinatie InterimABVV

Samen sterk

UITZENDKRACHT

Meer info?

V.U.: Paul Lootens – Hoogstraat 26-28 – 1000 Brussel

Uitzendkrachten hebben het recht om behandeld te

worden als volwaardige werknemers, net zoals ieder-

een. Het komt erop aan dat je weet waar je recht op

hebt. Daarvoor maakten we 8 fi ches. Dit is er een van.

Ook als uitzendkracht kun je rekenen op het ABVV.

Onze vakbondskantoren en onze afgevaardigden staan

voor je klaar.

Meer info vind je op onze website

www.abvv.be/interim of via deze QR-code.www.abvv.be/interimwww.abvv.be/interimwww.abvv.be/interimwww.abvv.be/interim

C100470_ABVV_flyer-drieluik-arbeidskledij_NL_02.indd 1

16/02/12 09:30

Een arbeids-

ongevalEen arbeidsongeval kan altijd gebeuren. Je moet daar rekening

mee houden, zeker als je een uitzendopdracht hebt waarvoor je

nog ervaring mist. Al ben je nog zo voorzichtig, je weet altijd

beter op voorhand wat je te doen staat.

5 tips om het

niet nog erger te maken

Coördinatie InterimABVV

Samen sterk

UITZENDKRACHT

Meer info?

V.U.: Paul Lootens – Hoogstraat 26-28 – 1000 Brussel

Uitzendkrachten hebben het recht om behandeld te

worden als volwaardige werknemers, net zoals ieder-

een. Het komt erop aan dat je weet waar je recht op

hebt. Daarvoor maakten we 8 fi ches. Dit is er een van.

Ook als uitzendkracht kun je rekenen op het ABVV.

Onze vakbondskantoren en onze afgevaardigden staan

voor je klaar.

Meer info vind je op onze website

www.abvv.be/interim of via deze QR-code.www.abvv.be/interimwww.abvv.be/interimwww.abvv.be/interimwww.abvv.be/interim

1 Verwittig het uitzendkantoor na een

arbeidsongeval. Het zorgt voor de aangifte.

2 Verwittig ook het bedrijf als het over een ongeval

van of naar het werk gaat. Daar moet men weten

waarom je er niet bent.

3 Zorg voor een gedetailleerd verslag van het

ongeval. Dit helpt voor snelle erkenning en snelle

vergoeding.

4 Maak gebruik van mogelijke getuigen. Dat zet de

aangifte kracht bij.

5 Vraag het uitzendkantoor een kopij van de

aangifte van het ongeval. Dan ben je zeker dat

alles in goede orde verloopt.

C100470_ABVV_flyer-drieluik-arbeidsongevallen_NL_01.indd 1

16/02/12 09:29

Eindejaars-

premie en syndicale premie

Even samenvatten

Coördinatie InterimABVV

Samen sterk

UITZENDKRACHT

1 Noteer zorgvuldig al je dagen. Gebruik daarvoor de

speciale agenda van het ABVV.

2 Het sociaal fonds stuurt je in december

een document als je recht hebt op een

eindejaarspremie.

3 Ga naar je ABVV-kantoor voor een snelle betaling

van je premies.

4 In 2011 bedraagt de eindejaarspremie 8,22% van

je brutoloon, in 2012 is dat 8,27%.

5 De syndicale premie bedraagt 90 euro (95 euro

in 2012) en wordt samen met je eindejaarspremie

betaald.

Uitzendkrachten hebben recht op een eindejaarspremie. Maar

niet dezelfde premie als vaste werknemers. Je moet een aantal

voorwaarden vervullen.

Meer info?

V.U.: Paul Lootens – Hoogstraat 26-28 – 1000 Brussel

Uitzendkrachten hebben het recht om behandeld te

worden als volwaardige werknemers, net zoals ieder-

een. Het komt erop aan dat je weet waar je recht op

hebt. Daarvoor maakten we 8 fi ches. Dit is er een van.

Ook als uitzendkracht kun je rekenen op het ABVV.

Onze vakbondskantoren en onze afgevaardigden staan

voor je klaar.

Meer info vind je op onze website

www.abvv.be/interim of via deze QR-code.www.abvv.be/interimwww.abvv.be/interimwww.abvv.be/interimwww.abvv.be/interim

C100470_ABVV_flyer-drieluik-eindejaarspremie_NL_02.indd 1

16/02/12 09:29

Alles goed en wel, maar wat zijn nu eigenlijk

de wettelijk betaalde feestdagen in ons land?

1 januari

Paasmaandag

1 mei

Hemelvaart

Pinkstermaandag

21 juli

15 augustus

1 november

11 november

25 december

Betaalde

feestdagen

Tijdens een uitzendopdracht worden feestdagen betaald.

Maar ook net na een opdracht, of tussen twee opdrachten

in. Het hangt wel af van een aantal spelregels.

Welke zijn de

feestdagen?

Coördinatie InterimABVV

Samen sterk

UITZENDKRACHT

Meer info?

V.U.: Paul Lootens – Hoogstraat 26-28 – 1000 Brussel

Ook als uitzendkracht kun je rekenen op het ABVV.

Onze vakbondskantoren en onze afgevaardigden staan

voor je klaar.

Meer info vind je op onze website

www.abvv.be/interim of via deze QR-code.www.abvv.be/interimwww.abvv.be/interimwww.abvv.be/interimwww.abvv.be/interim

Uitzendkrachten hebben het recht om behandeld te

worden als volwaardige werknemers, net zoals ieder-

een. Het komt erop aan dat je weet waar je recht op

hebt. Daarvoor maakten we 8 fi ches. Dit is er een van.

C100470_ABVV_flyer-drieluik-feestdagen_NL_01.indd 1

16/02/12 09:28

Het loon

Coördinatie InterimABVV

Samen sterk

Vijf keer

hetzelfde!UITZENDKRACHT

Uitzendkrachten moeten hetzelfde loon krijgen als werk nemers

die vast worden aangeworven voor dezelfde job,

in hetzelfde bedrijf. Zij hebben ook recht op dezelfde

loonsverhogingen.

Meer info?

V.U.: Paul Lootens – Hoogstraat 26-28 – 1000 Brussel

Uitzendkrachten hebben het recht om behandeld te

worden als volwaardige werknemers, net zoals ieder-

een. Het komt erop aan dat je weet waar je recht op

hebt. Daarvoor maakten we 8 fi ches. Dit is er een van.

Ook als uitzendkracht kun je rekenen op het ABVV.

Onze vakbondskantoren en onze afgevaardigden staan

voor je klaar.

Meer info vind je op onze website

www.abvv.be/interim of via deze QR-code.www.abvv.be/interimwww.abvv.be/interimwww.abvv.be/interimwww.abvv.be/interim

1 Het belangrijkste wat je moet onthouden is

dat je altijd recht hebt op hetzelfde loon als

de vaste werknemer die hetzelfde doet als jij.

2 Niet alleen hetzelfde loon, ook dezelfde

vergoedingen en voordelen.

3 Maaltijdcheques voor vaste werknemers? Dezelfde

maaltijdcheques voor uitzendkrachten.

4 Vergoeding van verplaatsingen voor vaste

werknemers? Dezelfde vergoeding voor

uitzendkrachten.

5 Premies voor nacht- of ploegwerk voor

de vaste werknemers? Dezelfde premies voor

uitzendkrachten.

C100470_ABVV_flyer-drieluik-Loon_NL_01.indd 1

16/02/12 09:27

1 Schrijf je onmiddellijk in bij het ABVV.

2 Schrijf je in bij de dienst voor arbeidsbemiddeling.

3 Hou je dopkaart altijd op zak.

4 Vul je dopkaart zorgvuldig in voor je begint

te werken.

5 Breng de dopkaart binnen op het einde van

de maand.

Meer info?Je wordt

werkloos

Wat nu?

V.U.: Paul Lootens – Hoogstraat 26-28 – 1000 Brussel

Coördinatie InterimABVV

Samen sterk

Uitzendkrachten hebben het recht om behandeld te

worden als volwaardige werknemers, net zoals ieder-

een. Het komt erop aan dat je weet waar je recht op

hebt. Daarvoor maakten we 8 fi ches. Dit is er een van.

Ook als uitzendkracht kun je rekenen op het ABVV.

Onze vakbondskantoren en onze afgevaardigden staan

voor je klaar.

Meer info vind je op onze website

www.abvv.be/interim of via deze QR-code.www.abvv.be/interimwww.abvv.be/interimwww.abvv.be/interimwww.abvv.be/interim

UITZENDKRACHT

Een uitzendkracht heeft recht op werkloosheidsuitkeringen.

Maar, net als alle werknemers moet je aan alle voorwaarden

voldoen. En als je geregeld zonder opdracht zit is het een

hele klus.

5 stappen

als je werkloos wordt

C100470_ABVV_flyer-drieluik-werkloos_NL_01.indd 1

16/02/12 09:27

1 Verwittig onmiddellijk het uitzendkantoor

en de gebruiker, dat is de onderneming waar

je werkt.

2 Bezorg een ziektebriefje aan het uitzendkantoor.

Binnen de twee werkdagen.

3 Doe precies hetzelfde als je ziekteperiode

wordt verlengd.

4 Doe het op deze manier, anders kun je

gewaarborgd loon verliezen.

5 Speel op veilig. Verwittig ook je ziekenfonds

binnen de 48 uur. Je ziekenfonds betaalt je

een uitkering als je geen recht hebt op

gewaarborgd loon.

Je wordt

ziekWat nu?

Coördinatie InterimABVV

Samen sterk

Wat moet je

doen?

UITZENDKRACHT

Uitzendkrachten hebben net als vaste werknemers recht op

gewaarborgd loon of op een uitkering van het ziekenfonds.

En toch moet je goed uit je doppen kijken. Er zitten addertjes

onder het gras.

Meer info?

V.U.: Paul Lootens – Hoogstraat 26-28 – 1000 Brussel

Uitzendkrachten hebben het recht om behandeld te

worden als volwaardige werknemers, net zoals ieder-

een. Het komt erop aan dat je weet waar je recht op

hebt. Daarvoor maakten we 8 fi ches. Dit is er een van.

Ook als uitzendkracht kun je rekenen op het ABVV.

Onze vakbondskantoren en onze afgevaardigden staan

voor je klaar.

Meer info vind je op onze website

www.abvv.be/interim of via deze QR-code.www.abvv.be/interimwww.abvv.be/interimwww.abvv.be/interimwww.abvv.be/interim

C100470_ABVV_flyer-drieluik-Ziek_NL_01.indd 1

16/02/12 09:26

Kaartjes

ken je rechten:

2012-2013

Met oog voor

je rechtenCoördinatie InterimABVV

Samen sterk

P1450_ABVV_Agenda_08.indd 1

5/06/12 12:17

Agenda

interesse?Stuur een mailtje naar [email protected] en bestel onze publicaties: ‘Zakbrochure over de arbeidsvoorwaarden in de uitzendsector’, ‘Ken­je­rechten kaartjes’ of de handige agenda met tal van tips en weetjes. Natuurlijk kun je ook binnenspringen in een ABVV­kantoor.

het abvv heeft oog voor alle uitzendkrachten. ook jij kunt rekenen op onze steun. wij hebben een aantal handige hulpmiddelen uitgewerkt die je snel een antwoord geven op je vragen. met onze kaartjes, brochures en agenda sta je nog sterker in je schoenen. vraag ernaar. sta op je strepen. onze delegees kunnen je helpen. spreek ze aan of vraag bijstand in een kantoor van het abvv.

11

VEILIGHEID EN GEZONDHEIDDe bepalingen inzake veiligheid en gezondheid in

de onderneming gelden ook voor de uitzendkrachten.

Voor elke nieuwe opdracht moet het uitzendkantoor

je een werkpostfi che geven. Deze fi che vermeldt alle

nuttige informatie over de specifi eke kenmerken van

de arbeidspost, over de veiligheids- en gezondheidsrisico’s

en over de voorzorgsmaatregelen. Daar staat ook op welke

persoonlijke beschermingsmiddelen je moet gebruiken

en of je een medisch onderzoek moet ondergaan. Zowel bij het uitzendkantoor als in het bedrijf waar je

aan de slag gaat, moet je een onthaal krijgen. Bij het

onthaal in het uitzendkantoor moet je uitleg krijgen

over de werkpostfi che en de administratieve afspraken

en regels. Bij het onthaal in de onderneming moet je

geïnformeerd worden over alle gebruiken en gewoontes,

de sociale voorzieningen, het arbeidsreglement en de

veiligheidsvoorschriften. Je moet ook een peter of meter

krijgen die jou kan bijstaan.

ARBEIDSONGEVAL Word je het slachtoffer van een arbeidsongeval? Laat je

eerst verzorgen. Meld je ongeval zo snel mogelijk aan je

rechtstreekse verantwoordelijke en aan je uitzendkantoor.

Het uitzendkantoor zorgt voor de aangifte van het

arbeidsongeval bij de verzekeringsmaatschappij.

veilig

heid

& g

ezon

dheid

Uitzendkracht?

Ken je rechten!

Coördinatie InterimABVVSamen sterk

Zakbrochure

www.abvv.be/interim