2019 4 Herfst Pamflet · PAMFLET 109 HERFST 2019 Pag. 2 waarschijnlijk nog eens zeven jaar bovenop....

12

Transcript of 2019 4 Herfst Pamflet · PAMFLET 109 HERFST 2019 Pag. 2 waarschijnlijk nog eens zeven jaar bovenop....

  • HERFST 2019 PAMFLET 109 Pag. 1

    AFSCHEID TWEE VLIEGENDE HOLLANDERS OVERLEDEN ARIËTTE VOS 8 juli 2019 overleed op 61-jarige leeftijd, Ariëtte. Vanaf eind tachtiger jaren was zij betrokken bij DVH. Ze heeft een verkooppunt in Zwijndrecht gehad. Later maakte zij de duurzaamheidsgids voor de Drechtsteden. Tot voor kort ontvingen wij nog tips en ideeën van haar voor het PAMFLET. Naast haar inzet voor het milieu voerde zij de laatste 14 jaar strijd tegen kanker. Een van haar laatste wensen was: geen bloemen. Uw aankoop van een boom of donatie via www.treesforall.nl is een alternatief. RIA HOVIUS 21 juli 2019 overleed op 85-jarige leeftijd, Ria. Jarenlang heeft zij flessenkurken ingezameld voor DVH. Vorig jaar hadden wij haar daarvoor nog in het zonnetje gezet. Ze was een graag geziene gast op onze vrijwilligersbijeenkomsten waar ze altijd interesse toonde in de gang van zaken. Haar plotselinge overlijden was een schrik. Wij denken nog aan hen en wensen de nabestaanden sterkte met het verwerken van het verlies van deze twee dierbare mensen.

    DE WERELD WORDT STEEDS BETER Tekst: Liesbeth Vollemans Bron: Pauluswerk Rotterdam Continu hoor ik om me heen hoe slecht het met de wereld gaat. Dat wij mensen nog steeds hele slechte keuzes maken, dat wij in het licht van de geschiedenis nog niets veranderd en barbaren zijn! Vooral wat het milieu betreft is het te laat; we laten ons regeren door het kwaad, afgezien van een ‘handje’ goedwillenden. Maar ik denk dan altijd: “het valt reuze mee. Er zijn zoveel positieve ontwikkelingen en de wereld verandert niet stel op sprong!” Als je kijkt naar de stelling van de data-econoom, filosoof en media-criticus Max Roser, (momenteel wetenschappelijk directeur economie aan de universiteit van Oxford), die statistieken verzamelt, die wereldwijde veranderingen in levensomstandigheden laten zien, (denk daarbij aan onderwerpen als gezondheid, democratie, armoede en onderwijs), dan wordt er een enorme vooruitgang geboekt. Het bewijs hiervoor overlegt hij met het project: Our World in Data. Iedere keer krijgen wij in de media te maken met rampspoed, vaak eenmalige gebeurtenissen. Maar het gaat om de langzame veranderingen, die zich op de achtergrond voltrekken en die veel minder aandacht krijgen. Hieronder vallen de wereldwijde afname van armoede, kindersterfte en geweld. Er zijn zoveel succesverhalen die je niet in de krant ziet. Wat betreft de statistieken: – Armoede: de grafiek toont aan dat tweehonderd jaar geleden bijna iedereen onder het

    inkomensniveau leefde, inmiddels is dat tien procent, met name in Oost-Azië. – Levensverwachting: deze verdubbelde sinds 1900 tot zeventig jaar. In 2050 komt daar

  • HERFST 2019 PAMFLET 109 Pag. 2

    waarschijnlijk nog eens zeven jaar bovenop. Het zou best kunnen zijn dat onze oude dag ook steeds prettiger wordt: Volgend jaar horen we of een experiment met een preventief Alzheimer medicijn succesvol is geweest.

    – Regeringsvormen: de wereld wordt steeds democratischer. Dat was vijftig jaar geleden heel anders. Het aantal mensen dat in dictatorschappen leeft, neemt sinds het hoogtepunt in 1984 langzaam af. Democratieën doen het op veel vlakken goed. Er is minder kindersterfte, het onderwijsniveau ligt hoger en ze scoren beter waar het mensenrechten aangaat, dan bij andere regeringstypen.

    – Onderwijs: de mensheid is ook steeds beter opgeleid. Het percentage dat hoger dan middelbaar onderwijs heeft genoten, is sinds 1970 verdrievoudigd, (van drie naar negen procent), en zal deze eeuw nog eens verdrievoudigen.

    – Milieu: de maatschappij wordt zich steeds meer bewust van de gevolgen van haar acties op het milieu. Zo hebben sommige ontwikkelingen de consument gedwongen milieubewuster te zijn. Een voorbeeld is het verbod op plastic zakjes. De duurzame houding van de consument vereist dat ook de bedrijven gericht zijn op het bijdragen aan een schone en welvarende wereld voor de toekomst. Niet duurzaam ondernemen wordt dan ook minder sociaal geaccepteerd.

    – Tot slot: de wereld wordt steeds meer rechtvaardig. Een échte rechtvaardige wereld is misschien onrealistisch, maar we zijn er ons van bewust dat het voor sociale rechtvaardigheid nodig is, dat je iedereen gelijkwaardig behandelt, dat je verdraagzaam bent en ieder in zijn/haar waarde laat. Dan maken we met z’n allen een betere wereld.

    Met dank aan Liesbeth Vollemans voor toestemming tot overname van dit artikel.

    SACRED DANCE Van harte welkom om 1 x per 2 weken mee te komen dansen! Dubbelmondestraat 1 in Dordrecht Woensdagmiddag van 14.00 tot 15.30 uur Lessen op 11/9, 25/9, 9/10, 23/10, 6/11, 20/11, 4/12 en 18/12 Adriana Rijkens Tel: 078 68 15 563 Mail: [email protected]

    De Vliegende Hollander zoekt een:

    LAY-OUT MEDEWERKER VOOR HET PAMFLET Ervaring met tekstverwerking en redactioneel werk vereist

    GROENEKRATJE MET DE GROENTEN VAN CORS

    Wat is er mooier en lekkerder dan eten van heel dichtbij? Weten waar je eten vandaan komt, daar worden mensen blij van! De groentepakketten Groenekratje en het aloude pakket van Zorgboerderij De Zuidpunt in Dordrecht hebben zich naast elkaar ontwikkeld. Groenekratje heeft, met ondersteuning van de provincie, de korte keten in de regio onder de aandacht gebracht. Op De Zuidpunt zorgt sinds 2018 een hulpboer voor de kwaliteit, continuïteit en variatie door het jaar. Zelfs in de winter eten we sla uit de tunnelkas. Per oktober 2019 gaan ze samen tot een groter en sterker geheel. In de loop van het komend jaar verandert de naam stapsgewijs van Groenekratje naar De Groenten Van Cors.

    Proberen? Kijk op de website: www.zorgboerderijdezuidpunt.nl

  • HERFST 2019 PAMFLET 109 Pag. 3

    VERGROEN DE OLIEGIGANTEN MET FOLLOW THIS Tekst: Adriaan de Vries Bronnen: Diverse media GELD SPEELT EEN ROL De Vliegende Hollander maakt de consument bewust dat hij door zijn geld anders te besteden de wereld kan verbeteren. De macht van de consument om de producent en dienstverlener naar een groenere intentie te sturen. Dat is beïnvloeden van buitenaf. Van binnenuit kun je bedrijven veranderen door, bijvoorbeeld als je er werkt, je groene ideeën te spuien. In bedrijfscommissies, de ondernemingsraad of andere overlegorganen. In de 70er jaren was er de Boycot Outspan actie. Geen sinaasappels uit Zuid-Afrika kopen tegen het apartheidsregime. Actie van buitenaf. Ook de actie: Shell uit Zuid-Afrika. Je kocht dan aandelen bij Shell en machtigde iemand van de actiegroep om in de aandeelhoudersvergadering de apartheid in Zuid-Afrika op de agenda te zetten. Zo was ik een tijdje aandeelhouder van Shell (hihi). FOLLOW THIS Momenteel is er de vereniging FOLLOW THIS met een soortgelijk initiatief. Alleen gaat het er nu om het beleid van Shell in de eerste plaats en later BP, Equinor, Exxon, Mobile en Chevron te vergroenen. Dat ze meer gaan investeren in duurzame energie. Maar vooral dat ze zich in praktische zin scharen achter het klimaatakkoord van Parijs! FOLLOW THIS heeft al succes en verenigde (gegevens 190819) 4.947 aandeelhouders met een totaal van 725.958 aandelen. Totale waarde ongeveer vijf miljoen euro. En dan wordt er naar je geluisterd! Bedrijven luisteren niet naar consumenten of overheid. Alleen naar hun aandeelhouders. MEEDOEN? – Je kan donateur worden van FOLLOW

    THIS door een maandelijks bedrag te geven. Van dat geld kopen ze aandelen.

    – Je kan aandelen kopen en deze bij FOLLOW THIS parkeren. Een kleine € 40 per stuk.

    – Je kan de Shell aandelen of andere die je al hebt bij FOLLOW THIS parkeren. Zo versterk je de groene steun binnen Shell en geef je de directie een groene bril. Mark van Baal heeft al geregeld in de media zijn verhaal verteld. Ik vond het toch te belangrijk om het alsnog onder jullie aandacht te brengen.

    CONTACTGEGEVENS Website: www.followthis.org E-mail: [email protected]

  • HERFST 2019 PAMFLET 109 Pag. 4

    DE MEDIA +++++UIT DE TROUW I: Aardbeien bevatten zes keer zoveel schadelijke stoffen (bespoten) dan welk ander fruit dan ook. Dat gif zit in de vrucht, het is niet afwasbaar. Ik eet alleen nog biologische aardbeien in de zomer, aldus Koos Dijksterhuis. +++++ UIT LEKKER VEGA: Domino’s Pizza heeft drie veganistische pizza’s op het menu staan. Het is een groot succes. +++++ UIT TROUW II: India heeft in 2017 66 miljoen boompjes geplant. Pakistan plantte in 2018 een miljard bomen. Ethiopië gaat dit jaar voor vier miljard bomen, waarvan er al 224 miljoen zijn geplant. Het is tegen woestijnvorming, voor CO2-opname, schaduw, brandstof en het vasthouden van water. Re(d)actie: verbazingwekkend! +++++ UIT SPIEGELBEELD: De natuur met haar verscheidenheid aan planten, dieren en ecosystemen is het waardevolste dat er is. Biodiversiteit levert zuurstof, schoon water, een stabiel klimaat, vruchtbare grond en vormt zo de basis van het leven. Het is onze plicht om te zorgen voor een leefbare Aarde, nu en in de toekomst, aldus Elske Rosalie Rouweler. +++++ UIT HART VOOR DIEREN: Plastic in de zee geeft een geur af die vogels doet denken dat het om voedsel gaat. De geur ontstaat door een chemische reactie, blijkt uit onderzoek. Zeevogels als albatrossen eten stukjes plastic, vaak met de dood tot gevolg. +++++ UIT FIT MET VOEDING: Als u honing verwarmt boven de 45°C gaan waardevolle vitaminen en enzymen verloren. Dit is de reden waarom u een potje gekristalliseerde honing wel in een pannetje lauwwarm water mag zetten om de honing weer vloeibaar te maken, maar niet in gloeiend heet water. Re(d)actie: dan heeft het ook geen zin honing in hete thee of dergelijke te doen. +++++ UIT AD/DE DORDTENAAR: Suiker is een uiterst nuttige voedingsstof. Alleen, de gigantische hoeveelheden dat wij tot ons nemen, maakt het gevaarlijk, aldus diabetoloog Hanno Pijl+++++ UIT HARTBRUG MAGAZINE: We beschikken over allerlei manieren om contact met anderen te hebben. Instagram, Facebook enz. Maar dat is niet hetzelfde als iemand echt ontmoeten. Echt ontmoeten is noodzakelijk voor de mens. Elkaar zien, vastpakken, de hand geven, voelen of in de ogen kijken, dat is een fundamentele noodzaak om te kunnen bestaan, aldus psychiater Dirk de Wachter. +++++ UIT DOWN TO EARTH: Ik denk over planten na op een andere manier. Ik vraag me af hoe ze zich handhaven in de wereld. Wat hun plannen zijn. Ik beschouw ze als de meerderen van de mens. Zij hebben zo’n 500 miljoen jaar lang een prachtige natuur op de continenten kunnen handhaven, terwijl de mens niet beter kan dan die in hoog tempo verwoesten. Blijkbaar houden de planten rekening met zaken die wij over het hoofd zien, aldus Arjan Mulder. +++++ UIT LETTER EN GEEST I: Dominee Sam Jane vraagt zich af hoever hij zal gaan. In Kaapstad is er in 2018 een watertekort. Het gemeentebestuur roept de inwoners op om niet langer dan twee minuten te douchen. Als zij het kunnen, kan ik het ook. Ik lees een verhaal over iemand die zich altijd koud doucht. Als hij het kan, kan ik het ook. Ik doe het. Het is afzien, maar het went. Als je er in de winter mee begint valt het in de zomer mee. UIT LETTER EN GEEST II: De mens deugd. Denk aan 11 september 2001. Duizenden mensen liepen geduldig de trappen van de Twin Towers af, ook al wisten ze dat hun levens in gevaar waren. Brandweerlieden en gewonden kregen voorrang. “Nee, nee, jij eerst”, hoorde een van de slachtoffers – hij kon het zichzelf nauwelijks voorstellen. +++++ UIT Z: Een 19-jarige jongen uit Bristol is volledig blind en slechthorend geworden, omdat hij zeker 10 jaar lang alleen patat, chips, witbrood met achterham en gebakken worstjes at. +++++

  • HERFST 2019 PAMFLET 109 Pag. 5

    BERICHTEN UIT DE SAMENLEVING – Frans: Je hebt me werk bezorgd! Ik moest na het lezen van het PAMFLET gelijk naar de

    winkel om radijs te halen. En geen zout hee! – Teddy: Leuk verhaal over die canvas riem. – Arbeidssatisfactie, weer een moeilijk intellectueel woord van Stefan. Waarom niet

    arbeidsvreugde? – Dhr. P: Bio-bloembollen? Om te eten? Dat zag ik laatst. Re(d)actie: in eerste instantie niet,

    maar misschien is er culinair wel iets van te maken. Als je tenminste geen oorlogstrauma hebt.

    – Stefan: Hallo, hallo, moest heel erg lachen om het stukje over riemzoektocht van A en helemaal om het einde ervan! Misschien wel spreekwoordelijk voor z’n hele leven (Haha).

    – Lars: Mijn moeder vond het ook heel erg leuk. – Bert: Nou, ik heb meteen radijs gekocht. Als je de radijs in een glas water bewaart, verliest

    het dan geen vitamines? Re(d)actie: dat zal gebeuren. Zodra je groenten of fruit oogst gaat het al aan voedingskracht verliezen. Het beste is dus oogsten uit eigen moestuin en daarna gelijk opeten.

    – Ismaël: Weet je waarom ik geen zonnepanelen neem? Ik krijg zeg maar 10 cent voor mijn elektriciteit en zij verkopen het weer voor 15 cent. Dan ben ik alleen maar bezig de elektriciteitsbedrijven rijk te maken.

    – Piet: Door de elektrische auto’s, bussen en vrachtwagens zullen de wegen harder slijten of kapotgaan. Dit komt door de belasting van de zeer zware accu’s. Milieuwinst?

    – De biologische kaasboer: Ik heb geen klanten onder de 30 jaar. Die zijn met hun gezin bezig en de hypotheek.

    – Jacky: Hierbij wil ik mijn abonnement opzeggen, Jarenlang heb ik het met plezier gelezen, maar binnenkort ga ik verhuizen naar Zeeland.

    – Eri: Ik heb de bestelling ontvangen. Ik schrijf morgen het bedrag over. Alleen doe ik er een schepje bovenop. Beschouw dit maar als dank/donatie voor al het goede werk dat jullie doen. Ik ben er erg blij mee. Blijven hoor! Hartegroet.

    – John: Een leuk stukje over die riem. Ik krijg het PAMFLET wel niet meer (re(d)actie: op eigen verzoek), maar ik lees het nog altijd in de Bieb.

    Dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur

    Vriesestraat 78 3311 NR Dordrecht

  • HERFST 2019 PAMFLET 109 Pag. 6

    WILD OP JE BORD Tekst: Adriaan de Vries Bron: Faunabescherming NEDERLAND – Als tegenhanger van de intensieve vee-industrie propageert men tegenwoordig het eten van wild, zeker nu met Kerst in het vooruitzicht. Volgens de wet is vlees ‘wild’ als het op de wildlijst staat: wilde eend, fazant, haas, konijn en houtduif. Ree en wild zwijn horen er dus niet bij, maar worden met vrijstellingen wel gejaagd. De eetbare worden aangeboden als wild. In Nederland worden soms ontheffingen gegeven tijdens de broed- en zoogtijd. Doordat de ouders afgeschoten worden verhongeren hun jongen in hun nest of hol. Wildernisvlees komt van uitgezette koeien, paarden en ossen. Deze worden na verloop van tijd gevangen en geslacht voor consumptie. De Nederlandse natuur dekt slechts 5% van de totale wildconsumptie. De rest komt van fokkerijen (!) zowel in Nederland ruim een miljoen dieren als in buitenland. Vooral eenden en konijnen. ‘Gekweekt wild!’ De omstandigheden van deze dieren zijn net zo slecht als in de vee industrie. Kweekwild heeft zeker geen goed leven gehad. WAT VERDER MEESPEELT – Bout uit Argentinië of Nieuw-Zeeland is dus zeker niet lokaal. – Het transport naar de slachterij gebeurt nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden. – Eenden als kweekwild zien nooit water. – In Oost-Europa verkrijgt men nog veel wild door de wrede drijfjacht. – Bij jacht is een directe dood een toevalstreffer. Aangeschoten dieren sterven een pijnlijke

    dood. – Wild kunnen ziektes dragen die voor de mens gevaarlijk zijn. Tot slot zegt de Faunabescherming: Driekwart van Nederland is al ingericht voor de voedselproductie, dan dient er niet ook nog eens te worden ‘geoogst’ uit de natuur voor menselijke productie. Eet dus bij voorkeur vegetarisch of veganistisch. Eet je nog steeds vlees, neem dan biologisch (dynamisch). Voor verdere informatie: Over Jacht: [email protected] Vegetarische recepten vind je op diverse websites. OP DE VELUWE WORDT ELK JAAR 80% VAN DE EVERZWIJNEN GEDOOD.

  • HERFST 2019 PAMFLET 109 Pag. 7

    OVER DE TOONBANK Trimester Top Twaalf apr/mei/juni 2019 1. (1) KOFFIE – SIMON LEVELT 250 gram

    Biologisch – faitrade – goudmerk – snelfiltermaling €

    4,00

    2. (2) MINERAALWATER – BRU 1 liter Biologisch bronwater met koolzuur van nature In glazen fles met statiegeld ( € 0,50)

    € 1,45

    3. (4) TOILETPAPIER – DANKE 8 rollen – 3 laags Kringlooppapier – water/ energiezuinig geproduceerd

    € 5,00

    4. (–) CHOCOLADEREEP – HOJA VERDE 50 gram Biologisch – faitrade – 100% cacao

    € 2,75

    5. (8) WORTELSAP – NIEUWE BAND 700 ml Biologisch – puur sap – melkzuur – vitamine A In glazen fles met statiegeld ( € 0,50)

    € 2,85

    6. (–) KEUKENPAPIER – SATINO 2 rollen 100% kringlooppapier – ecolabel

    € 1,65

    7. (11) SINAASAPPELSAP – NIEUWE BAND 700 ml. Biologisch – puur sap – vitamine C In glazen fles, met statiegeld ( € 0,50)

    € 3,90

    8. (6) OLIJFOLIE – NIEUWE BAND 0,5/1 liter Biologisch – koud geperst – glazen fles

    € 5,40/9,65

    9. (–) WASKNIJPERS – FORSTER Roestvrijstaal

    € 0,65/st.

    10. (–) BRUINE BONEN – MACHANDEL 350 gram Ecologisch – in glazen pot

    € 1,80

    11. (–) ATJAR TJAMPOER – YAKSO 330 gram Ecologisch – in glazen pot – lichtzuur

    € 2,50

    12. (–) CHILISAUS – YAKSO 300 ml Ecologisch – in glazen fles – met rietsuiker

    € 2,30

    Sommige artikelen halen net de Top12 niet omdat ze iets te weinig verkochten: afwasmiddel in statiegeldfles, rijstwafels en Tortora rode wijn. Ja, en die koffie gaat er nog steeds in als koek. Of mét koek. GROENTEN/FRUIT VAN HET SEIZOEN OKT/NOV/DEC Tekst: Adriaan de Vries Bron: Handboek ecologische voeding + aanvulling. Tot mijn verrassing ontstond er geen heftige discussie over deze lijst. Zou hij dan voor 100% kloppen of laat men de suggestie lekker overwaaien. “Ik eet gewoon wat ik eten wil!” Mag ik ook al geen aardbeien met slagroom meer bij het kerstdiner?” Maar goed, ik blijf het zeggen hoor. Tegenwoordig zijn het hele jaar door zo goed als alle groenten en fruitsoorten verkrijgbaar. Daar zit een ecologisch prijskaartje aan vast. Voor kweek in de warme kas of lange aanvoerlijnen met in beide gevallen daaraan verbonden energieverbruik. Ook het bewaren in koelhuizen. EET MET DE SEIZOENEN MEE, EEN DUURZAME STAP.

  • HERFST 2019 PAMFLET 109 Pag. 8

    Om jullie op weg te helpen bieden we de volgende lijsten als richtlijn aan. We pretenderen niet dat de lijst compleet is. Ook door veranderde klimaatomstandigheden, warmte/neerslag, kunnen sommige groenten en fruit eerder en vaker beschikbaar zijn of juist niet. De lijst is een startpunt voor een discussie. GROENTEN VAN DE MAANDEN: OKTOBER NOVEMBER DECEMBER Aardappelen Aardappelen Aardappelen Andijvie Andijvie Andijvie Artisjok Aubergine Aubergine Bleekselderij Bloemkool Bloemkool Boerenkool Boerenkool Boerenkool Bosui Bosui Broccoli Broccoli Cherrytomaat Cherrytomaat Cherrytomaat Chinese kool Chinese kool Courgette Courgette Groenlof Groenlof Knolselderij Knolselderij Knolselderij Komkommer Koolraap Koolraap Koolraap Paddenstoelen Paprika Pastinaak Pastinaak Pastinaak Prinsessenboon Pompoen Pompoen Pompoen Prei Prei Prei Raap Raap Raap Raapstelen Radijs Radijs Radijs Rammenas Rammenas Rode biet Rode biet Rode biet Rode kool Rode kool Rode kool Roodlof Savooiekool Savooiekool Savooiekool Schorseneren Schorseneren Schorseneren Selderij Selderij Selderij Sla Sla Sla Snijbonen Snijbonen Spinazie Spinazie Spitskool Spitskool Spitskool Spruiten Spruiten Spruiten Tomaat Ui Ui Ui Veldsla Veldsla Veldsla Venkel Venkel Witlof Witlof Witlof Witte kool Witte kool Witte kool Wortelen Wortelen Wortelen Zoete aardappel Zoete aardappel Zoete aardappel

  • HERFST 2019 PAMFLET 109 Pag. 9

    FRUIT VAN DE MAANDEN OKTOBER NOVEMBER DECEMBER Appels Appels Appels Bramen Druiven Frambozen Kiwi Kiwi Kiwi Meloen Peren Peren Peren

    Eet smakelijk.

    TWEE ZEKERE BUDGETTEN?! Door: Stephanus Alphonsus van den Hout WERELD – Wereld is de juiste aanhef, want sorry voor de eventuele grote wereldwijde scope van dit artikelonderwerp, het gaat om het wereldwijde defensiebudget en het wereldwijde reclamebudget. Wist u dat er jaarlijks, 468 miljard euro aan reclame wordt uitgegeven. Waar besteden we eigenlijk zoveel geld aan? Reclame is naast, soms vermakelijk, niet iets wat je kan eten of aan je gezondheid bijdraagt of zo. Al die producten waarvan we de vraag aanzwengelen, zouden we die niet ook gewoon al gevraagd worden. Behoeftes hebben we toch bijna vanzelf al op Aarde of niet soms. Nee, we hebben massaproductie in het leven geroepen en dienen dat te onderhouden door zoveel mogelijk grondstoffen zo snel mogelijk te produceren. Producten over? Gewoon ff reclame erop en we raken het wel kwijt. Weer een beetje sarcastisch gezegd, maar u vindt wellicht mijn punt. Waarom laten we de vraag niet gewoon uit de mensen zelf komen? Zou ook een slordige 468 miljard per jaar schelen!!? Is zoveel reclame nog wel ethisch gezien de huidige toestand van de Aarde? GELD MOET ROLLEN Geld moet rollen is de eeuwige oneliner die je steeds hoort. Maar Moeder Aarde dient steeds maar weer fysieke en wellicht ook geestelijke invulling te geven om al die tja extra producten te produceren. `Ja dan blijft de prijs lekker laag.' Oké maar waar ligt de bodem van het feitelijk

  • HERFST 2019 PAMFLET 109 Pag. 10

    leegroven van de natuur en fabrieksmatig met dieren en planten om te gaan. Wat zeg ik dieren en planten, de huidige menselijke arbeid is mede …nou welk woord wilt u en…uitgemergeld? verkracht? Inspiratieloos gemaakt? Ja, ja geld moet rollen hoor ik weer repeteren, krijg wat. De rijke landen drukken geld bij als een gestoorde en als een arm land dat doet devalueert zijn munteenheid. Beste mensen, geld is een ruilmaat/middel, maar laat ons calculerend dingen doen die zwaar tegen de waardes van de natuur in zijn. Tegen de menselijkheid. Overweeg deze opmerking eens. Makkelijk praten als je genoeg van hebt, geld, en er op blijf zitten. Geld met geld maken en er anderen voor hongerloontjes in slavernij mee houden. WE DOEN ER ALLEMAAL AAN MEE. Wordt willens en wetens een planeet vernietigd!?! Commercieel denken wurgt de Ziel van de mensheid! En wat doen we met ons geld......... FF TERUG `Kleine' stapjes eerst. Defensiebudget. We besteden wereldwijd mede 1,3 triljoen euro aan defensie. Maffe term eigenlijk. We zouden er tegenwoordig een vijand bij moeten kopen om het massaal aangeschafte destructiemateriaal `waardevol' te maken. Zitten we niet in een angstspiraal die ons geld doet besteden op een destructieve manier die we ook kunnen gebruiken om iedereen, ja IEDEREEN op Aarde, van eerste levensbehoeften te voorzien. Waardoor er helemaal geen agressie of veel minder nodig is. We kunnen de bezettingsfunctie van militarisme toch wel verbeteren door alleen een politiefunctie wereldwijd genoeg te achten voor militaire kracht. Welk land moet er nou nog bezet worden? Hebben we nu niet op Aarde de techniek en mogelijkheid om er een Gods paradijs van te maken? Of moet Jezus in z'n eentje zijn bijstandsuitkering uitdelen aan de behoeftigen?! Wat is er van het doorleven van: het einde der tijden, opstaan en een duizendjarig vrederijk stichten, in uw geest? Moeten we de rampen blijven(d) omarmen omdat ze voorspeld zijn en we graag ons groepsgelijk hebben? En lost Jezus alles in z'n eentje op als hij terugkomt? Wees alstublieft niet blijvend een slappe passieve tv-kijker en leef. We hebben iedere stem en actie ten goede nodig. Vorm een visie tussen je wenkbrauwen en werk met een warm hart in je borstkas. Leef.

    ADVERTEREN IN HET PAMFLET VOOR € 10 PER

    PLAATSING

    Stellingmolen (1731) in bedrijf. Open op zaterdag 10.00 - 16.00 Juli/augustus 10.00 - 13.00 Winkel, zelfgemalen graan. Meel voor de thuisbakker.

    Bezichtigen en rondleidingen.

    Verhuur voor feesten en vergaderingen.

    Noordendijk 144 3311 RR Dordrecht Tel: 078 63 10 101 www.molen-dordrecht.nl

  • HERFST 2019 PAMFLET 109 Pag. 11

    WORD DONATEUR Voor minimaal € 10 per jaar krijgt u ons Pamflet thuis. Meer mag, ja graag! De donatie is aftrekbaar van de belasting (ANBI-keurmerk). Dan kunnen we sterk verder gaan. Het PAMFLET heeft een oplage van 700 stuks en wordt verspreid onder donateurs, adverteerders en belangstellenden, alle bibliotheken in Rotterdam en de Drechtstreek plus nog enkele groene verspreidingspunten. (Biesbosch infocentrum enz.) Het PAMFLET wordt ook gepubliceerd op onze website en wordt op verzoek per e-mail verzonden.

    MENS-, DIER- EN NATUURVRIENDELIJK LEVEN Met dit motto hopen wij duidelijk te maken dat je met de keuze van je te kopen producten invloed kunt uitoefenen op de gezondheid van de Aarde en dus ook van jezelf. Stichting De Vliegende Hollander (DVH) is een vrijwilligersclub. WAT WIJ DOEN; - Wij verkopen enige biologische en ecologische producten op bestelling. - Thuisbezorging in Dordrecht en Zwijndrecht. - Uitgeven van een sympathiek, eerlijk en oorzakelijk informatieblad op kringlooppapier.

    Vol met voedselweetjes, hedendaagse actuele vraagstukken en interviews met kleurrijke mensen.

    - Informatiekramen bij evenementen. - Lezingen voor kleine kring. - Acties voor een betere wereld.

    DE VLIEGENDE HOLLANDER KvK nr.: S41 19 429 Triodos-bank: NL92 TRIO 01 97 815 138 Hollanderstraat 4 3314 WC Dordrecht [email protected] devliegendehollanderdordrecht.wordpress.com facebook.com/stichtingDVH Het Bestuur: Voorzitter: Adriaan de Vries T: 078 61 33 241 M: 06 29 16 87 40 (alleen op woensdagen) Secretaris: vacant Penningmeester: vacant Bestuurslid: vacant Bestuurslid: vacant Doelstelling/Werkwijze Wij hebben als motto: ‘Mens-, dier- en natuurlijk vriendelijk leven.’

    PAMFLET Verschijnt begin januari, april, juli, en oktober. Overname artikelen met bronvermelding van harte aanbevolen. Oude nummers verkrijgbaar tegen verzendkosten. Stuur kopij of PERSBERICHTEN tijdig in. De redactie beoordeelt of het geplaatst wordt. Op verzoek een digitale versie. AFHAALPUNTEN/ BESTELLINGEN Dordrecht: - Hollanderstraat 4 078 61 33 241 - Juffrouw Pollewop Vriesestraat 78 Di t/m za 10.00 - 17.00 uur Bestellingen in Dordrecht en Zwijndrecht kunnen gratis worden thuisbezorgd.

    PRIVACY Contactgegevens van geadresseerden bewaren en gebruiken we uitsluitend om je te kunnen informeren via dit Pamflet. Wil je weten hoe we omgaan met deze gegevens, kijk dan op onze website: Privacybeleid. Wil je weten welke gegevens we van je hebben of wil je uit ons bestand worden verwijderd, neem dan contact op met één van onze bestuursleden.