2014 08/12 - verslag Algemene Vergadering Jeugdraad

8
JEUGDRAAD MECHELEN ALGEMENE VERGADERING 8 december 2014 1. Opvolging vorig verslag - advies talententickets Minder tickets zullen de administratie voor jeugdbewegingen makkelijk maken, de zelfde waarde kan behouden blijven indien er gewerkt kan worden met barcodes die het ingeven voor terugbetaling vergemakkelijken. Ter beschikking stellen van barcodelezers voor jeugdbewegingen om het ingeven voor tickets makkelijk en kosteloos te laten verlopen. De terugbetaling van de tickets moet sneller, zeker voor een kampperiode. De tickets worden vaak gebruikt voor de deelnameprijs aan het kamp. Deze deelnameprijs moet de kosten dekken voor het kamp. Indien de uitbetaling later komt dan het kamp moet de jeugdbeweging dit voorschieten. In de toekomst wensen jeugdbeweging vlugger op de hoogte te zijn van zo’n initiatieven zodat zij zich hierop ook kunnen voorbereiden. Akkoord met advies. Dit zal verzonden worden. Tegen volgende vergadering is hier een antwoord op. 2. 2020Mechelen Bespreking van de inzendingen. VRIJE TIJD Er zijn veel activiteiten voor kinderen, nu nog meer activiteiten voor jongeren Indoorskatepark met ruimte voor repetities, een barretje, plaats voor jonge graffers, een klimuur Openbare werkruimte waar je creatief kan zijn Jeugdraad Mechelen 23/10/2014

description

2014 08/12 - verslag Algemene Vergadering Jeugdraad

Transcript of 2014 08/12 - verslag Algemene Vergadering Jeugdraad

JEUGDRAAD MECHELENALGEMENE VERGADERING8 december 2014

1. Opvolging vorig verslag - advies talententickets

Minder tickets zullen de administratie voor jeugdbewegingen makkelijk maken, de zelfde waarde kan behouden blijven indien er gewerkt kan worden met barcodes die het ingeven voor terugbetaling vergemakkelijken.

Ter beschikking stellen van barcodelezers voor jeugdbewegingen om het ingeven voor tickets makkelijk en kosteloos te laten verlopen.

De terugbetaling van de tickets moet sneller, zeker voor een kampperiode. De tickets worden vaak gebruikt voor de deelnameprijs aan het kamp. Deze deelnameprijs moet de kosten dekken voor het kamp. Indien de uitbetaling later komt dan het kamp moet de jeugdbeweging dit voorschieten.

In de toekomst wensen jeugdbeweging vlugger op de hoogte te zijn van zo’n initiatieven zodat zij zich hierop ook kunnen voorbereiden.

Akkoord met advies. Dit zal verzonden worden. Tegen volgende vergadering is hier een antwoord op.

2. 2020Mechelen

Bespreking van de inzendingen.

VRIJE TIJD

• Er zijn veel activiteiten voor kinderen, nu nog meer activiteiten voor jongeren• Indoorskatepark met ruimte voor repetities, een barretje, plaats voor jonge graffers, een

klimuur• Openbare werkruimte waar je creatief kan zijn• Oldtimer en motosalon• Meer fuiven, meer events! • Meer jongerencafés of jeugdhuizen• Meer plaatsen waar jongeren kunnen uitgaan• Een gamecenter• Meer plaats voor fuiven en optredens• Goedkoper op restaurant, uitgaan,…• Viewing party voor online games• Gratis wifi in de stad

Jeugdraad Mechelen 23/10/2014

• Bands met bekendheid laten optreden

STUDEREN IN MECHELEN

• Jongeren stimuleren om verder te studeren, wat te doen na de schoolopleiding, veel duidelijker

• Te weinig mogelijkheden om verder te studeren in Mechelen

OPENBARE RUIMTE

• Permacultuur park – wilde natuur in de stad• Binnenspeeltuin• Zoektocht door de stad met ruimte voor lokale artiesten• Meer bankjes en die laten opfleuren door lokale artiesten• Meer ligbanken• Voldoende vuilnisbakken

ANDERE

• Competitie tussen de verschillende scholen

MOBILITEIT

• Fietsen goedkoper in de stad, een smartphoneslot• Uitleenbare stadsfietsen (zoals in Brussel en Antwerpen)• Goede en duidelijke fietspaden• Voldoende openbaar vervoer (autodelers goedkoper op openbaar vervoer)

3. Stellingen over Mechelen

Stelling 1 – In Mechelen is er veel te doen dat mij interesseert. Ik kom ook makkelijk te weten waar er fuiven en optredens zijn.

De meeste zijn akkoord, er is verbetering (aangezien facebook veel oplost), maar het kan nog veel beter omdat niet iedereen kan uitgenodigd worden, enkel je eigen netwerk. De plakpalen zijn een goede zaak.

Er is veel te doen in Mechelen, maar evenementen mogen wel langer duren vinden de aanwezigen.

Stelling 2 – Fietsen naar je werk/school/vrije tijd kan je in Mechelen superveilig. Er zijn goede initiatieven, maar veilig is het niet altijd. Fietsstraat, Hoogstraat, is een goede zaak maar daar komt geen controle op,

waardoor het goedbedoelde plan haar doel niet bereikt. Auto’s in de binnenstad rijden veel te snel. Worden daar wel controles op gedaan.?

Het fietspad naar Perron M en Club Kamikaze zouden net wat veiliger worden. Het station is uiteraard een pijnpunt.

Fietsen in de binnenstad is momenteel een groot probleem met de werken. Fietsdiefstallen zijn wel een plaag, meldingen worden gedaan maar er komen vaak

geen reacties op. Fietsgraveeracties lijken niet veel uit te halen. Jeugdraad Mechelen 23/10/2014

Meer fietsenstallingen (vismarkt, grote markt, ijzerenleen) in de binnenstad. Bewaakte fietsenstallingen zouden wel fijn zijn (voorbeeld in Leuven).

Fietslichtenautomaat of als de politie je tegenhoudt kan je van hen fietslichtjes kopen. Lijken goede gadgets. In Leuven starten ze de winter met het uitdelen van fietslichtjes ipv onmiddellijk boetes te schrijven.

Verlichting aan de Vaart, richting Muizen. Meer vegen rond de glasbollen, want fietsen lopen daar platte banden op.

Stelling 3 – In Mechelen zijn er voldoende mogelijkheden om cultuur (optredens, theater, tentoonstellingen,…) op te snuiven. Ik zoek eerst in Mechelen ipv in andere steden.

Niemand is akkoord.

In Antwerpen zijn er cultuurcheques die dit toegankelijker maken. Hier in Mechelen niet, geld is een drempel. De musea ’s kosten hier ook geld, in andere steden is dit 1 euro.

Het programma op een leuke manier brengen op maat van jongeren. Proeven van de dingen mogelijk maken, zodat ze weten wat ze kunnen missen. .

Cultuurcentrum is duur. De kaarten zijn vlug uitverkocht. Je moet ingeschreven zijn in het cultuurcentrum om op de hoogte te zijn van het programma. Tickets moeten bijna een jaar vooraf gekocht worden. Jongeren zijn veel te laat op de hoogte van de programmatie.

Uit in Mechelen is te droog en te saai voor jongeren. Misschien is het een idee om tickets opzij te houden. CC maakt facebookevents aan maar nodigt niemand uit, je moet het zelf ontdekken. Voorstellingen zijn de moeite, maar ze zijn echt duur (vanuit een vrijwilliger van het

CC). Een grote concertzaal in Mechelen is niet nodig, op treinafstand zijn echt grote bands

te zien. Deze zomer was de programmatie wel zeer goed.Stelling 4 – Ik kan in Mechelen ongestoord rondhangen. Voldoende plekken om te hangen.

Overdag is er genoeg te doen. ’s Avonds hangen is niet noodzakelijk ongestoord. Vreemde stelling. Politie treed wel regelmatig op. Het gevoel leeft dat het gewoon bij wet niet mag. Overdag een ontmoetingsruimte voor jongeren om wat te drinken. Een openlucht

fitness centrum zou wel fijn zijn. Vuilbakken zijn er te kort in Mechelen. De Grote Markt heeft meer beweging nodig. Daar mogen dingen gebeuren. Ludiek

voorstel, een graspleintje op de grote markt. Stelling 5 – ik kom regelmatig in contact met mensen die een andere achtergrond of interesse hebben. Je komt elkaar slecht beperkt tegen, je kent enkel mensen uit dezelfde sociale klasse. Het georganiseerde jeugdwerk is hier een perfect voorbeeld van. Iedereen staat achter meer diversiteit in het jeugdwerk maar het moet wel op een haalbare methodiek gebracht worden, zodat de bestaande organisaties hiermee aan de slag kunnen.

Jeugdraad Mechelen 23/10/2014

4. Hoe kunnen evenementen/fuiven winstgevend zijn en wat kan de stad doen om dit te ondersteunen?

Verplicht 8 man security inzetten, is veel. De dansbare oppervlakte was kleiner dan de volledig gehuurde zaal. Het vast inzetten van security is niet noodzakelijk goedkoper, maar vaste security verhoogd de veiligheid wel omdat zij wel de bezoekers kennen die moeilijk doen. Ondanks subsidies blijft dit wel een grote meerkost.

Drank van Perron M, is verplicht af te nemen van de stad. De drank komt duurder uit, ze kan goedkoper. De zaal is dan weer wel goedkoop.

5 uur is niet het einduur, maar half 5. Politie en security gaven aan dat ze vroeger moesten stoppen dan wat de milieuvergunning toelaat. Peter gaat dit navragen.

De hulp van de jeugddienst bij het organiseren van een eerste fuif is wel handig. Chiro Libertus heeft hier goede ervaringen mee.

Shake that aspi’s, ludieke promoacties helpen wel. Lichttrussen in de zaal, gebruiken door de organisatoren zelf.

5. Is er nood aan een jongerenkalender in Mechelen? Een kalender waar alle fuiven en events op staan? Wat nog?

Handig wel, maar moet onderhouden worden. Groter dan Mechelen, bekend maken buiten Mechelen, de vijver wat groter maken.

6. Douaneplein en Perron M – stavaza

Zaterdag 7 februari om 14u is er een inspraakmoment. Meer info volgt. Uitleendienst gaat verhuizen in de loop van 2014. Na de vergadering vond er een korte toelichting plaats.

7. mmMechelen Feest

ZOMERFESTIVALS 2015

OTTERTROTTER 28 juni

DIJLEFEESTEN 3, 4, 5 juli

PARKPOP JULI 2, 9, 16, 23, 30 juli

MEC 9 juli tot en met 10 augustus

MECHELEN ZINGT 11 juli

BAL POPULAIRE 21 juli

Jeugdraad Mechelen 23/10/2014

PARKPOP AUGUSTUS

6, 13, 20, 27 augustus

VIS POP 8 augustus

MAANROCK 28, 29, 30 augustus

Kunnen andere events opgenomen worden in de mmMechelen Feest? De jeugddienst vraagt het na.

Dj Botanique was een goede zet. Gaat Vis Hop ook nog door? De jeugddienst vraagt het na.

8. Losse puntjes

De jeugdraad draagt het jeugdwerk in het algemeen voor de prijs van het jeugdwerk. Ontbijt met het schepencollege, is nog nooit concreet geworden, we organiseren het, want

iedereen wil het! Club kamikaze kan ook gehuurd worden door jeugdbewegingen. Zal gepost worden in de

facebookgroep van de jeugdbewegingen.

9. Volgende vergadering

25 februari 2014op de agenda alvast de 8 werken van villa32Wil je zelf iets op de agenda zien staan, mail ons op [email protected]

BIJLAGENDe powerpoint van de vergadering kan je vinden op http:// issuu .com/ jeugdraadmechelen

Jeugdraad Mechelen 23/10/2014

Aanwezigheidslijst 8/12/2014

Naam VerenigingMax Trentels Metadrome / HexagonStef Winkeleer Club Kamikaze/ Metadrome / HexagonMichiel Cably WoudlopersRob Van den Bergh District DijleRuben Verheyden WoudlopersRik Van den Bergh WoudlopersTim Stencint Woudlopers / Jong VLDSam Peeters KSJ Ter Hert MechelenGert Walschaerts KSJ Ter Hert MechelenMarijke Van den Acker KSJ Ter Hert MechelenSauri De Keye Thila ColomaToon De Nyn Thila ColomaPieter Vanstappen WoudlopersRan Dockx Chiro Battel en JH JoppeRuben Vannieuwenborg Thila ColomaStijn Keulemans Chiro HeffenJakob Hallaert Thila ColomaBrandon Peeters Jeugd Rode KruisEllen Peeters Jeugd Rode KruisTomas Cipers Chiro LibertusEva Guns Chiro LibertusEvelien Buelens District DijleKirsten Ferdinand District Dijle /ParsifalTes Van Loock District Dijle / ParsifalStijn Fierens JH JoppeUlrick Tobback KSA MechelenYorick de Graef Jong PVDA MechelenSteven Keulemans Chiro HeffenNathalie Bosmans Chiro HeffenCharlotte Verdier Gidsen OLVTine Standaert Gidsen OLVKatrijn Hallaert District DijleLuna Lammar Thila ColomaMargot Verwaetermeulen Chiro MuizenJeroen Steemand Chiro MuizenLars Van Loock Chiro LibertusHenning Van Duffel Jeugdraad – dagelijks bestuurAnneleen Steensels Jeugdraad – dagelijks bestuurHerman Beyens Jeugddienst – Villa32Peter Meeusen Jeugddienst – Villa32Gertie Thieleman Jeugddienst – Villa32 (stagiaire)

Jeugdraad Mechelen 23/10/2014