2013 KBM 1

44
Sinds 1918 hét vaktijdschrift voor de handel in kantoor- en aanverwante artikelen www.aci-supplies.nl > jaargang 95 > nummer 1 > januari 2013 www.kantoornet.nl Peter Damman: ‘Distributie sleutel tot succes’ Wout Monseurs in zee met Gispen Voorbeschouwing Paperworld 2013 Office World en GfK brengen branche in kaart

description

Sinds 1918 hét vaktijdschrift voor de handel in kantoor- en aanverwante artikelen

Transcript of 2013 KBM 1

Sinds 1918 hét vaktijdschrift voor de handel in kantoor- en aanverwante artikelen

w w w . a c i - s u p p l i e s . n l

> jaargang 95> nummer 1 > januari 2013 www.kantoornet.nl

Peter Damman: ‘Distributie sleutel tot succes’

Wout Monseurs in zee met Gispen

Voorbeschouwing Paperworld 2013

Office World en GfK brengen branche in kaart

[email protected] www.datacopy.com

Wat een lach!Geniet van blije klanten met Data Copy.

• Eén papiersoort voor fantastische kleuren enprobleemloze doorloop bij alle toepassingen

• Consistente witheid en gladheid in elke riem• Kwaliteit gegarandeerd door bekend en

vertrouwd fabrieksmerk

Tover die lach op het gezicht van uw klanten.

DC_Reseller_Ad1_NL_D00123 14.12.12 09:15 Seite 1

8 Wout Monseurs in zee met Gispen

De vakhandel uit Breda koos voor een partner-schap met Gispen. Opmerkelijk, want de bekende meu-belfabrikant liet tot vorig jaar het

dealerkanaal links liggen. Rob Monseurs licht deze stap én andere keuzes toe.

10 Peter Damman: “Distributie is de sleutel tot succes

Mr Viking en kenner van de branche Damman bekent dat hij ‘fan van de distributie’ is. Hij is zeer te spreken over de efficiencyslag die distributeurs hebben gemaakt en waar ze mee voor-oplopen in de branche. Ook de vakhan-del kan hierbij een rol spelen.

14 Paperworld 2013 wil inspireren

Paperworld bewijst zich elk jaar als een belangrijk plat-form voor de nieuwste trends, innovatie en ontmoeting. Met de slogan ‘My Inspiration’ wil de beurs de branche een nieuwe impuls geven. Een uitgebreide vooruitblik.

24 Office World en GfK brengen branche in kaart

Office World en GfK maken geza-menlijk een brancherapport dat de markt voor kantoorartikelen van maand tot maand in kaart brengt. Onbetrouwbare, onvol-ledige marktcijfers behoren hiermee tot het verleden.

EN VERDER:OKI: klant centraal in 2013De Officers: wie hoort bij de top 40?...ACI Supplies breidt markt uit met nieuw DC...Vooruitblik SOC Days in Brabanthallen...Thuiskantoor Burger: verrassen als rode draad...Lyreco: solutions provider voor de werkplek...Lezerspanel: stevig fundament in 2013Elba wordt afgestoft...Fastprint ECO: wit is het nieuwe groen...

Verschijnt maandelijks

Onderdeel vanMagenta Publishing BV

MAGENTA PUBLISHINGBijsterhuizen 31-47, 6604 LV WijchenTelefoon (024) 345 41 50email: [email protected]

HOOFDrEDACTIEJoost HeesselsEmiel te Walvaart (adjunct)Telefoon (024) 345 41 [email protected]

rEDACTIELaurens van Aggelen, Yvonne Keijzers, Jaap van Ekeris, Martijn Kregting

VOrMGEVINGBeeldstorm

OPMAAKVan Groot tot Klein Grafische Vormgeving

ADVErTENTIE-ACQUISITIEDaphne HaefkensTelefoon: (024) 3434191E-mail:[email protected]

ADVErTENTIE-ADMINISTrATIEAnnet Poelenemail: [email protected]

ABONNEMENTEN/ADMINISTrATIEemail: [email protected]

ABONNEMENTSPrIjzEN Nederland € 93,- Prijzen excl. 6% btwHet abonnement kan elk gewenst moment ingaan en wordt automatisch verlengd, tenzij twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk is opgezegd.

DrUKSenefelder Misset Doetinchem

KBM is tevens officieel orgaan van de Organisatie Kantoorvakhandel NOVAKA, De Lairessestraat 109, 1071 NX AmsterdamTelefoon (020) 664 55 21. www.novaka.nl

© Copyright 2013Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm op welke andere wijze dan ook, zonder voor-afgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijke of materiële schade veroorzaakt door onjuistheden in deze uitgave.Niets uit deze uitgave mag worden vermenig vuldigd en/of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

ISSN 0929-7871 Onze algemene leverings- en betalingsvoorwaarden zijn gedeponeerd bij de KvK te Arnhem onder nummer 10041872

COVERACI Supplies groeit door tot totaal-leverancier op Europees niveau. De opening van het nieuwe Europese distributiecentrum in Maastricht zet dit kracht bij. Lees verder op pag 22.

BERICHTEN4 KBM Kort5 Maped6 Adveo42 Kantoorplein

RUBRIEKEN5 Column Joost Heessels6 Op de man af36 Novaka38 Marktmonitor

REpoRTagE8 Wout Monseurs

INTERvIEw10 Peter Damman

EvENT7 Officers14 Paperworld 201327 Stationery Office en Convenience Days

CovERSToRy22 ACI Supplies

MaRKTCIjfERS24 Office World / GfK

aCHTERgRoNd28 Thuiskantoor Burger30 Lyreco

LEzERSpaNEL32 Stevig fundament in 2013

INNovaTIE34 ELBA

dUURzaaM KaNTooR37 Fastprint ECO

pRodUCTNIEUwS38 Laatste noviteiten

BRaNCHEREgISTER40 KBM Kantoorwijzer

P U B L I S H I N G

> INHOUD

Voorbeschouwing Paperworld

4 > kbm > januari 2013

> NIEUWS

KBM KOrT⇢ T3L heeft het besluit genomen om met ingang van het jaar 2013 rechtstreeks zijn Nederlandse relaties te gaan leveren. Peter Achterberg wordt het gezicht in Nederland voor de merken Tarifold en 3L, die onder T3L vallen. Hiervoor zal de nodige aandacht zijn tijdens de aankomende Paperworld. ⇢ De verkoopactiviteiten van NeXtime worden vanaf 1 janu-ari 2013 direct voortgezet door NeXtime Benelux BV. Het merk viel onder Intop Europe BV dat haar bedrijfsactiviteiten in december heeft beëïndigd.⇢ KC Business Solutions uit Beuningen en NMA ICT Solu-tions uit Nijmegen zijn vanaf 1 januari één bedrijf. Beide partijen vullen elkaar perfect aan: KCBS is groot in printing en iets minder in IT en voor NMA geldt het omgekeerde. Het gefuseerde bedrijf richt zich op beide activiteiten eb vornmt één aanspreekpunt voor de klant.⇢ Copaco Nederland breidt haar Point of Sale assortiment uit met de producten van Dymo, het merk voor label-oplossingen van Newell Rubbermaid. Met Dymo wil Copaco zijn positie ver-sterken in het B2C en retail-marktsegment en bij de resellers gericht op het MKB. Dymo hoopt met Copaco haar markt in de Benelux te versterken.

Van Randwijk vertegenwoordigt EBA in de BeneluxVan Randwijk breidt zijn portfolio van documentver-nietigers uit met EBA, een merk van het Duitse Krug & Priester. Het bedrijf uit Waddinxveen gaat EBA exclusief voor de Benelux distribueren. Door de overname van Wortelboer-Holland in 2011 heeft Van Randwijk het merk EBA in handen gekre-gen. Na een oriëntatieperiode heeft zij besloten dit merk papiervernietigers en stapelsnijders actief via haar partner-dealers te gaan distribueren. Het merk EBA bestaat meer dan 90 jaar en is hiermee volgens Van Randwijk het oudste vernietigersmerk op de markt. Van Randwijk gaat naast het merk Intimus de EBA producten selectief distribueren in de Benelux. Zij biedt de vakhandel naar eigen zeggen een exclusief merk, topkwaliteit producten en uitstekende marges. Het assortiment omvat papier-, archiefvernietigers en stapelsnijmachines.

Weststrate opent nieuwe belevingsshowroomDe Zeeuwse kantoorvakhandel Weststrate heeft recentelijk extra kantoorruimte en een nieuwe showroom van 500 vierkante meter voor kantoorinrichting en kantoormachi-nes gerealiseerd. De nieuwe showroom van Weststrate, gevestigd op bedrijventerrein Arnestein te Middelburg, is specifiek gericht op de volledige werkplek: van idee, ontwerp, kleuradvies tot totaaloplossing. Bovendien is de magazijncapaciteit toegenomen tot 7.500 palletplaatsen. Weststrate wil zich onderscheiden met complete logistieke oplossingen, klantgericht voorraadbeheer en transport. De afzetmarkt heeft zich uitgebreid tot bedrijven, overheden en instellingen in heel Nederland en Vlaanderen. West-strate levert bijvoorbeeld aan diverse vakantieparken in en buiten de provincie.

METSä BOArD PAPIEr WINT ENVIrONMENTAL TrANSPArENCy AWArD

Metsä Board heeft één van de Environmental Paper Awards 2012 van het Wereld Natuur Fonds ontvangen in de categorie ‘Transparantie’.

Deze prijs heeft Metsä Board gekregen, omdat zij de meerderheid van haar ongestreken houtvrije papiersoorten heeft toegevoegd aan de Check Your Paper database van het WWF (Wereld Natuur Fonds). in deze database laten bedrijven zien welke impact hun papier op het milieu heeft. Onder de bekroonde papiersoorten vinden we Metsä Board’s toonaangevende merken Data Copy en Modo Papers.In reactie op de prijs zegt Simon Guffogg, Metsä Board’s Marketing Director Paper and Pulp: “Klanten moeten geloven in wat ze kopen. Bij Metsä Board zien wij openheid en transparantie als katalysatoren om dat geloof te realiseren. Wij zijn er trots op dat onze producten een beperkte impact op het milieu hebben en deze prijs van het WWF zien wij als erkenning voor onze inzet.”

Rob Jeras en Krijno Davidse, de directie van Weststrate

Metsä Board’s Husum Fabriek in Zweden

kbm > januari 2013> 5

De OfficersWij bij KBM houden niet van stilzitten. Wij houden ook niet van doemdenken. Waar we wel van houden is vernieuwen. En vernieuwen is nodig omdat we allemaal weten dat onze branche er over een paar jaar totaal anders uitziet als nu. Een van de meest onderschatte economen van de vorige eeuw, Joseph Schum-peter (1883-1950) gaat uit van een econo-mie waarin de creatieve destructie centraal staat; een proces van voortdurende innovatie, waarbij succesvolle toepassingen van nieuwe technieken de oude vernietigen. Waarbij ondernemingen en be-drijfstakken die zich niet weten te vernieuwen, worden weggevaagd. Daarbij is innovatie de enige werkelijke bron van economische groei. Vandaar dat we dit jaar starten met een wel heel bijzonder initiatief: de Officers. Het is volgens ons een prachtig concept om de markt aanzien te geven. We bren-gen in de Officers de toppers in onze markt met elkaar in contact. Want we willen allemaal verder, zien allemaal bedreigingen en kansen, en vooral, we hebben elkaar nodig om verder te komen. Tijdens de eerste bijeenkomst begin maart op Nyenrode zal duidelijk worden wie die Officers zijn. Een prachtige ambiance, want een plek waar traditie en innovatie elkaar iedere dag ontmoeten. De redactie van KBM, aangevuld met een panel van deskundigen en met uw input vanuit de markt, bepalen wie er op deze toplijst staan. Daarbij gaat het echt niet alleen om de grootte van de organisatie, maar wel om de visie en de gedrevenheid waarmee de potentiële Officer in de markt staat. In de KBM vindt u na afloop een uitgebreid verslag. De Officers komen enkele keren per jaar bij elkaar om kennis uit te wisselen, te luisteren naar visies van toppers uit onze en andere sectoren en om elkaar in een ongedwongen sfeer te ontmoeten. Een prachtig, innovatief concept voor onze markt, al zeg ik het zelf inderdaad. Nou nog even afwachten of ú een uitnodiging krijgt voor de eerste bijeenkomst....

jOOST HEESSELS

> NIEUWS

Kangaro KTC gaat een bijzondere

samenwer-king aan met het Zweedse merk Ketonic en is exclusief

distributeur voor de Benelux.

De bijzondere klok-kenlijn genaamd Tiq van Ketonic is nu te verkrijgen via Kangaro KTC. Deze unieke klokken dragen naar eigen zeggen bij aan een goede werksfeer en zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen: van Classical, Ra-diocontrolled tot Design. De exclusieve lijn Tiq van Ketonic biedt verschillende soorten klokken aan, zodat er voor elk bedrijf een gepaste uitstraling gecreëerd kan worden, aldus de leverancier.

KANGArO KTC WErKT SAMEN MET zWEEDS KLOKKENMErK

Europel nieuwe distributeur van Veloflex

Europel is per 1 januari de nieuwe distri-buteur voor Nederland en België van de bekende Duitse fabrikant Veloflex. In samen-werking met Veloflex is een geheel nieuwe lijn zelfklevende transparante producten ont-wikkeld. Deze zijn vanaf begin januari 2013 beschikbaar. Het assortiment bestaat uit een attractieve lijn producten in consumentver-pakking. Voor de business to business markt zijn er grootverpakkingen.Gedurende 2013 zal Europel, als distributeur, in samenwerking met Veloflex vele nieuwe producten introduceren. Ter introductie biedt het voor het jaar 2013 een voor de vakhan-del zeer bijzondere conditieregeling, aldus de distributeur uit Waardenburg. Daarnaast levert Europel binnen 24 uur vanuit haar magazijn te Waardenburg.

GEMBIRD ACTIEF OP DE OFFICE-MARKTJaap Portengen en Martin van Galen, twee bekenden in de office-branche, starten een agentschap voor de Benelux van Gembird Europe. Deze fabrikant van computeracces-soires gaat vanuit het Europese hoofdkantoor in Almere rechtstreeks aan de resellers in de Benelux haar goederen distribueren.Portengen en Van Galen waren beide eigenaar van een Uniepapier-vestiging, in Almere cq Katwijk. Na twintig jaar hebben ze de bedrijven verkocht en zijn even later een nieuwe uitdaging aangegaan.. Het pad van Gembird en beide ondernemers kruiste elkaar eind vorig jaar en het klikte. Omdat markt voor de traditionele kantoorartike-len daalt, zochten zij naar een producent waarvan het productenpakket toegevoegde waarde heeft voor de ondernemers in het office-kanaal. “Wij gaan de ondernemers in

de branche voorzien van producten waarmee bestaande contac-ten kunnen worden uitgebouwd en niet onbelangrijk nieuwe markten kunnen worden aangeboord”, aldus Van Galen. Gem-bird is leverancier van zo’n 1500 veelal computer gerelateerde producten, als toetsenborden, muizen, webcams, headsets,

kabels, testers, monitorarmen en Energenie groene stroom producten, gefabriceerd in ISO9002 gecertificeer-

de Gembird fabrieken.

www.gembird.nl

6 > kbm > januari 2013

> NIEUWS

⇢ Waar en wanneer zag je het levenslicht?Rotterdam in 1958

⇢ Met wie deel je de voordeur?Met mijn echtgenote Evelien

⇢ Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen?Tony Blair Biography

⇢ Welke muziek draai je momenteel veel? Joe Cocker en Mozart

⇢ Hoe en waar breng je je vakantie graag door?Skiën in Zwitserland

⇢ je grootste hobby?Pokertoernooien spelen (in Amerika!)

⇢ Wat is je favoriete sport?Tafelvoetbal (in competitieverband op kantoor tegen collega’s)

⇢ je grootste ergernis?Verliezen

⇢ In welke auto rijd je?BMW

⇢ Met wie zou je graag een avondje stappen?Doutzen Kroes

⇢ Eet het liefst:Tom Yam Goong (hete Thaise garnalensoep met citroengras)

Waar kunnen ze je ’s nachts voor wakker maken?Doutzen Kroes

⇢ Welke persoon of onderneming bewonder je in de bran-che?

Thomas G. Stemberg, founder of Staples

⇢ Het Nieuwe Werken: een hype of structurele ontwikkeling?

Absoluut een structurele ontwikkeling door andere werkom-geving, prestatiegericht bezig zijn, andere technologieën, mobiliteit, et cetera.

⇢ zou graag een dag willen ruilen met:Algemeen directeur van een grote concurrent (interessant om in hun keuken te kijken).

⇢ Wat is er zo leuk aan de kantoor(inrichtings)branche?De wereld is snel aan het veranderen, waar wij kantoor-meubelfabrikanten aan kunnen/mogen meewerken, denk bijvoorbeeld aan Het Nieuwe Werken.

Naam: Reinier Wijnbergen

Functie: Algemeen Directeur

Bedrijf: Schaffenburg Office Furniture B.V.

op dE MaN af Eerste ADVEO catalogus is uit Spicers heet vanaf 1 janu-ari 2013 officieel ADVEO. Hiermee is een volgende stap genomen in de fusie van Spicers, Adimpo en Unipapel tot de ADVEO groep, de grootste distribu-teur in kantoorartikelen in Europa Traditiegetrouw wordt het jaar ingezet met een nieuwe editie van de ‘dikke’ catalogus. De 2013 editie verschijnt voor het eerst onder de vlag van ADVEO. In meer dan 700 pagina’s wordt het (naar eigen zeggen) grootste beschikbare assortiment in de markt getoond. Maar liefst 10% van de producten in de catalogus zijn nieuwe producten en het aanbod EOS (OEM en compatibles) werd sterk uitgebreid. Het aanbod speelt in op nieuwe marktbehoeften, met meer keuze in bijvoorbeeld iPad accessoires, printers, papierver-nietigers, rekenmachines, enz. Het nieuwe 5 StarT assortiment in stoelen maakt deel uit van een basisaanbod in meubelen en meubelprogramma’s. Ook Facility Management producten worden extra in de kijker gezet met hardware referenties, vuilniszakken, B2B-verpakkingen voor koffie, enzovoorts.Producten in de catalogus zijn makkelijk terug te vinden, dankzij duidelijke rangschikking van producten, vergelijkingstabellen, verwijzingen naar complementaire producten, sfeerbeelden en gebruiksvoorbeelden.

MAPED VErTEGENWOOrDIGT HELIT IN NEDErLAND

Het merk helit is per 1 januari 2013 in Nederland door de eigen fabrieksvestiging van het Franse moederbedrijf Maped vertegenwoordigd. Het Duitse premium brand voor kantoorproducten, kantoorafval-, presentatie en inrich-tingssystemen komt hiermee volledig beschikbaar voor ons land.Met de kennis van 115 jaar worden de producten van helit in het Duitse Kierspe ontwikkeld. Kenmerkend voor de helit producten van tegenwoordig zijn het altijd onder-scheidende design en de hoge productkwaliteit. Ook op milieugebied is helit een belangrijke speler met onder-scheidende producten die voor 100% bestaan uit volledig gerecyclede kunststoffen. Alle helit producten worden met respect voor milieu in de ISO 14001 gecertificeerde fabriek geproduceerd.helit behoort sinds 2006 tot het Franse Maped. De Neder-landse fabrieksvestiging van Maped beschikt over de mo-gelijkheden en capaciteiten om het merk helit in Nederland verder uit te bouwen.

kbm > januari 2013 > 7

BEKENDMAKING TIJDENS EEN EXCLUSIEF EVENT OP NYENRODE

De Officers, hoort u erbij? De spanning stijgt!

> OFFICErS

OFFICERS

Criteria voor de top 40

Leiderschap en zichtbaarheid in de marktVisie en daadkrachtGeleverde prestaties in het verledenErkenning door branchegenotenOmvang organisatie, dominantie aangeboden product en plaats in de markt Internationale invloedOmvang netwerk

Wie o wie zijn de meest invloedrijke personen in de kantoorbranche? Er zijn ondertussen ongelooflijk veel namen van kandidaten binnengekomen en de shortlist begint steeds meer vorm te krijgen. Tijdens een exclusief event te Nyenrode op maandag 4 maart a.s. zal de top 40 bekendgemaakt worden.

De redactie van KBM, aangevuld met enkele office watchers, is de afgelopen weken heel druk geweest met de beoordeling van de kandidaten, die door de branche zelf zijn aangedra-gen. Wie bepaalt mede de richting in de branche? Welke personen onderscheiden zich door hun visie, daadkracht en zichtbaarheid in de markt?

Exclusief eventDe spanning loopt verder op. Want we maken hier een lijst van, die uitmondt in een top 40. Deze toppers krijgen een persoonlijke uitnodiging om op 4 maart naar Nyenrode te komen. Zij krijgen dan het predicaat Officers. Wie zich aan-gesproken voelt moet de agenda alvast vrij houden op die datum. Het belooft op de exclusieve locatie van Nyenrode een bijzonder event worden dat nog lang na zal zoemen in de branche.Wie zit er aan tafel? Wie niet? In elk geval zullen alle geledingen uit de branche vertegenwoordigd zijn in de top 40; fabrikanten, distributeurs, leveranciers, vakhandels, contract stationers, retailers, noem maar op. En ook niet

alleen de CEO’s, maar ook een onderscheidende marketeer.Met de unieke bijeenkomst op Nyenrode wordt het startsein gegeven voor een verfrissend nieuw initiatief in de branche. Doel is om met deze invloedrijke groep vervolgens onder de para-plu van Dutch Officers Assembly

enkele keren per jaar bij elkaar te komen en op hoog niveau kennis te delen en uiteraard te netwerken. Een heel nieuw initiatief dus van KBM om onze markt naar een hoger plan te tillen en om gezamenlijk een visie te ontwikkelen voor de toekomst van de kantoorbranche.

Meer informatie: [email protected]

Powered by :

Impressie van een bijeenkomst van Ambassadors of Telecom in Nyenrode

8 > kbm > januari 2013

Wout Monseurs begint het jaar 2013 met een nieuwe, grote stap. De Bredase vakhandel is nu partner van Gispen-meubilair. Gispen maakte afgelopen jaar bekend dat ze een partnernetwerk gingen opzetten. “Ik las het in de KBM Nieuws-brief en heb de stoute schoenen aange-trokken en uiteindelijk hebben we een contract ondertekend”, vertelt directeur Rob Monseurs.

Hoogwaardig merkDe kogel was echter niet van de ene op de andere dag door de kerk. Er ging een heel proces van (her)oriëntatie aan vooraf met collega’s, beursbezoeken, cursussen, workshops, vakbladen et cetera. “We wa-ren dealer van een aantal prima merken. Op een gegeven moment moet je keuzes maken. Je kunt kiezen voor de onderkant van de markt met snel leverbaar meubilair die wordt gekenmerkt door een stevige

Keuzes maken. Deze twee woorden lopen als een rode draad door de levensloop van Wout Mon-seurs. Meest recente voorbeeld hiervan is dat de vakhandel uit Breda koos voor een partnerschap met Gispen. Opmerkelijk, want de bekende meubelfabrikant liet tot vorig jaar het dealerkanaal links liggen. rob Monseurs licht deze stap én andere keuzes toe.

BEKENDE MEUBELFABRIKANT KIEST VOOR DEALERKANAAL

Wout Monseurs in zee met Gispen

> ACHTErGrOND tekst: Emiel te Walvaart

prijsconcurrentie. Maar daar zitten al veel aanbieders. Of je gaat tegen de markt in en een niveau hoger, zodat je bij interieu-rarchitecten binnenkomt. Dan heb je een hoogwaardig merk nodig en dat vonden we dus in Gispen.”De samenwerking met Gispen gaat vol-gens Monseurs verder dan louter een dea-lerschap, maar is meer soft franchising. De Bredase vakhandel krijgt exclusiviteit

van Gispen in een zeker postcodegebied dat ongeveer West-Brabant beslaat. “Gis-pen is een mooi merk met een markante historie, echt design. ‘Playing with Tra-dition’ luidt het credo. Gispen wil via het partnerkanaal ook de MKB-markt bewer-ken en dat gaat goed via een onderneming

als ons”, aldus Monseurs.Hij ziet veel toekomst met Gispen in zijn regio. “In het betere segment zit niet meer veel in Breda. We vinden een heel grote showroom van 2000 of 3000 vier-kante meter niet nodig, maar helemaal geen showroom is ook geen optie. Nu cre-eren we in onze showroom een beleving, zodat je je van internetverkopers onder-scheidt. Gispen past dan ook helemaal in onze filosofie van A-merken.”Monseurs denkt met Gispen de markt voor projectinrichting goed te kunnen bedie-nen. “Het is een moeilijke markt, maar bedrijven zullen moeten investeren in Het Nieuwe Werken. Jonge kenniswerkers willen niet in een ‘debiteuren-crediteuren kantoor’ werken. HNW stelt heel andere eisen aan het meubilair. De corporate identity wordt steeds belangrijker en met Gispen hebben we een investering naar de toekomst. We willen in de ‘Eredivisie’ van de projectinrichting blijven.”

Zakelijke marktDe keuze voor een pure gerichtheid op de zakelijke markt zo’n vijftien jaar geleden is weloverwogen genomen. “Ik geloof niet in een gemengde vakhandel. Je moet

keuzes maken en een bepaalde focus hebben. Zo kun je je onderscheiden. Als je producten een op een op Google zijn te vinden, dan kun je niets verdienen. Je moet proberen het betere segment te pak-ken en maat werk te leveren.”Monseurs illustreert zijn strategie van

Johan Suijkerbuijk (l) en Wout Monseurs zijn trots op de kersverse showroom in Gispen-stijl.

‘we willen met gispen in de ‘Eredivisie’ van de projectinrichting blijven’

kbm > januari 2013> 9

keuzes maken met een aantal voorbeelden uit het verleden. “In 2004 zijn we gestopt met kantoorautomatisering. Er waren in dit segment te veel veranderingen om bij te blijven. We besloten bij onze roots te blijven: de kantoorvakhandel.”Vervolgens kwam er een volgend dilemma op zijn pad: zelf voorraadhoudend zijn of werken met drop shipments? “Het eigen magazijn is een extra schakel in de keten. We besloten kantoorartikelen uit het bedrijf te halen en met drop shipments aan het werk te gaan. We hebben onze logis-tieke kwaliteiten naar Quantore verscho-ven. De laatste jaren werkt het perfect bij het bedrijf uit Beuningen. We hebben veel geïnvesteerd in de automatisering en alle koppelingen in de back- en front-office op orde. Met een minimum aantal mensen be-reiken we een maximale omzet. We maken gebruik van de adviesprijzen van Quantore en laten daar onze formule op los.”

UitstralingDaarnaast haalde Monseurs de kantoorar-tikelen ook uit de showroom. “Die gingen ten koste van de uitstraling van het meu-bilair. En de aanloop hiervoor was toch al minimaal. We hebben nu alleen nog meubilair en machines in de showroom.”Echter, kantoorartikelen blijven een belangrijke productgroep voor Monseurs, goed voor bijna de helft van de omzet. “Het blijven evenwel commodities, moei-lijk om je ermee te onderscheiden. Ze zijn op elke hoek te halen, allemaal hebben ze een webshop en binnen 24 uur leveren is ook standaard. We zijn er wel actief mee, want toch zorgt het voor een continue omzetstroom. Laatst hadden we nog een belactie met NAC-sponsors. Alleen met kantoorartikelen heb je een moeilijke toe-komst, maar in combinatie met machines en meubilair werkt het wel.”<tk>Eigen service en onderhoud2009 markeert een nieuwe episode voor de vakhandel uit Breda. De service en het onderhoud van de kantoormachines werd in eigen beheer genomen. “Dit heeft echt een toegevoegde waarde. Je haalt de mar-

ge van de fabrikant er tussenuit en je kunt zelf contracten opstellen. Onze contrac-tenportefeuille is flink gegroeid; we halen ook de grotere printerparken binnen. Ook zijn we al jaren met MPS bezig. Inmiddels hebben we een derde monteur in dienst.” In de toekomst zal de hardware echter steeds meer ondergeschikt worden aan de software oplossingen. Hier zijn we al steeds meer mee bezig.Monseurs is premier partner van Canon en Channel-led PPU partner van HP. “We hebben bewust voor twee topmerken ge-kozen; Canon is het beste in de mfp-markt en HP heeft een voorsprong in de printer-markt. We kunnen maatwerkoplossingen bieden waarmee we onderscheidend zijn.”Binnen het bedrijf is er een heldere taak-verdeling over de verschillende discipli-nes. “Ikzelf richt me vooral op meubilair en projectinrichting en mijn collega Johan Suijkerbuijk op documentsystemen. Mijn filosofie is dat van alles wat doen niet werkt en dat je je moet focussen op datgene waar je alles van af weet. We zijn dan wel een totaalleverancier, maar wel met een duidelijke rolverdeling.”

NetwerkenDie kansen worden ook aangegrepen in gelegenheden buiten het bedrijf om. Zo is Monseurs heel actief in de Bredase regio via de businessclub van NAC en diverse andere netwerkclubs.”Ook via de social media zijn we actief, maar dit is vooral een aanvulling op de andere activiteiten. Uiteindelijk gaat het om de mensen en alle medewerkers zijn dan ook ambassadeurs van ons bedrijf. Dat klinkt misschien cliché, maar het is wel de werkelijkheid.” <

Wout MonseursWout Monseurs, de vader van Rob, richtte zijn onderneming in 1960 op. Hij begon met het onderhoud van kantoormachines en de verkoop van schrijfmachines. Later kwamen er het typelint, carbonpapier, correctiemid-delen, mapjes en andere kantoorarti-kelen bij. Nog weer later voegde Mon-seurs kantoormeubilair toe aan het assortiment. Tot 1988 deed Wout zijn zaken, samen met zijn echtgenote, vanuit zijn woonhuis. Voorraad stond in de garage en achter het huis was een werkplaats. “Thuis ging het altijd over het bedrijf, van jongs af aan heb ik dat meegekregen. In de schoolva-kanties ging ik altijd met mijn vader mee”, vertelt Rob. Hij werkte eerst drieëneenhalf jaar als programmeur bij Volmac/Cap Gemini alvorens hij bij pa in de zaak kwam. “We hebben beide een uiteenlopend karakter maar ik wilde de uitdaging graag aangaan. Mijn vader was blij dat ik bij hem in het bedrijf kwam.”In 1988 kocht Monseurs een winkel-pand waarin het bedrijf ruim tien jaar opereerde. Toen kwam de vraag naar voren of naast de bedrijfmatige kant er ook een kantoorboekhandel toege-voegd moest worden, of toch kantoor-meubilair. “We hebben toch gekozen voor de bedrijfsmatige vakhandel en in 1999 grond gekocht en een nieuw pand gebouwd. Voor ons is het het ideale onderkomen, op loopafstand van de binnenstad van Breda, dichtbij de snelweg en met voldoende ruimte om te parkeren.”

10 > kbm > januari 2013

Crisis, what crisis?! Peter Damman verbaast zich erover dat er een negatieve stemming heerst op de markt. “Gaat het zo slecht? Nee, als ik zie hoe druk het hier is (Hotel Vught waar we hebben afgespro-ken, red.). En je hoort dat er weer meer vuurwerk is verkocht en Sinterklaas meer heeft ingekocht, dan vraag je je toch af waar die teneur vandaan komt. En is de beroepsbevolking zo veel minder? Ten dele heeft de onzekere markt te maken met het feit dat het economisch niet best gaat, maar meer nog met de manier van werken. De iPads vliegen als warme broodjes over de toonbank, er wordt in de cloud gewerkt en het concept ‘Bring your own device’ is in opkomst.”“Apple vliegt gewoon de pan uit. Een aantal vakhandelaren springen daar goed op in. Neem Hedera, daar moet je eerst door een Apple Store voordat je in de showroom bent. Ze doen het heel goed, ik heb er veel respect voor. Het kan dus zeker wel in deze tijden.”

Leven met lagere margesDamman heeft in zijn kleurrijke Europese loopbaan bijna alle geledingen van de kantoorbranche gezien. Postorder, retail, contractbusiness, distributie, e commerce, noem maar op. Met deze expertise op zak is hij de huidige markt beschouwend ‘het meest enthousiast over de distributeurs’. “De meeste distributeurs hebben een heel efficiënte operatie en de kosten op orde. Er is veel geïnvesteerd in logistieke systemen. Toen ik een jaar terug Spicers Europe leidde merkte ik dat de distributeur tien jaar geleden al voorbereid was op lagere marges. De distributeurs kunnen goed met lagere marges leven.”

moet zijn en concurrentie altijd verfris-send werkt. Dat is beter voor de branche, de fabrikanten en beter voor alle weder-verkopers. In andere landen in Europa, zoals Engeland, Frankrijk en Duitsland, zijn

meerdere grote distributeurs actief. Daarnaast is er volgens Damman zeker plaats voor de kleine, gespecialiseerde distributeurs. “Ik vind het jammer dat zij het onderspit moeten delven, zoals onlangs Intop. Een leuke onderneming, die pech en tegenslag heeft gehad. Maar ik verwacht wel een terugkomst.”

Fan van distributieDamman laat zich ontvallen dat hij de laat-ste tijd echt ‘een fan van de distributie’ is geworden. Door de jaren heen ziet hij golf-bewegingen wat betreft de dominantie van de partijen in de markt. “De jaren ‘70 en ‘80 werden overheerst door de fabrikanten en groothandels. Van 1990 tot 2002 waren de jaren van de global players als Staples, Office Depot, Viking, Corporate Express en Office Max. De laatste tien jaar zie je dat veel partijen in onze branche zoekende zijn, zich weer heroriënteren op hun rol in de keten en veel tijd besteden aan het bepalen van de juiste koers. Een belangrijke trend hierbij is dat we teruggaan naar ieders core business. Zo zie je dat steeds minder met voorraden wordt gewerkt door van de voorraad en logistieke capaciteiten van distributeurs gebruik te maken . Resellers

> INTErVIEW tekst: Emiel te Walvaart

Kantoorartikelen zijn geëvolueerd van een heel assortiment naar een categorie producten. Deze worden dan ook steeds meer buiten de traditionele kanalen afgezet. Hierbij speelt de distributie een sleutelrol, volgens Peter Damman. Hij is zeer te spreken over de efficiencyslag die distributeurs de laatste jaren hebben gemaakt en waar ze mee vooroplopen in de branche. Hierin is zeker nog een rol weggelegd voor de vakhandel, mits deze ook de bakens verzet.

Volgens Damman zijn kantoorartikelen de laatste jaren geëvolueerd van een heel assortiment naar een catagorie producten. “Dit komt door ontwikkelingen aan de inkoopzijde. Het aantal nieuwe afzetpunten

die kantoorartikelen opnemen als catego-rie, is gegroeid. Menig online-bedrijf neemt kantoorartikelen erbij. Wie doet het er niet bij? Bol.com, Amazon, Central Point, allemaal doen ze het.”

Een sterke partij“Als vakhandel alleen kun je nooit domi-nant worden op internet, met vele partijen als concurrenten. Als samenwerkende groep vakhandelaren uiteraard wel. Er is ook geen eenduidige winnaar in onze branche wanneer het gaat om het online verkopen van office supplies. De distribu-teur daarentegen is altijd een onmisbare schakel en kan zeker verdienen aan kan-toorartikelen. De meest succesvolle distri’s werken intensief samen met fabrikanten. Ze kunnen iedereen beleveren en zijn de motor achter alle online stores. Daarmee hebben de distributeurs zich in een ster-kere positie gemanoeuvreerd. Distributie is de sleutel tot succes.”Wijzend op de Nederlandse situatie valt hem op dat er maar beperkte keuze is in de distributie van traditionele kantoorartike-len . “Ik vind het jammer dat naast Quan-tore en Spicers er geen andere dominante partij is. Waarom? Omdat de keuze groter

PETER DAMMAN, MR VIKING, CONSULTANT EN KENNER VAN DE BRANCHE

‘Distributie is de sleutel tot succes’

‘de distributeurs kunnen goed met lagere marges leven’

kbm > januari 2013> 11

kunnen zich hierdoor beter concentreren op waar ze goed in zijn: het verkopen aan de end-user. “. Volgens de Vugthenaar gaan de verko-pen steeds meer naar de achterkant. “De producten worden tegenwoordig op veel plekken verkocht. Daartoe heb je de distri-buteurs om de fabrikanten te ondersteunen bij de fijndistributie. De fabrikanten willen ook steeds minder direct contact met de klanten. Hierin spelen juist de wholesalers een grote rol.”Al met al is Damman zeer te spreken over de statuur van de distributie in de huidige

ik best een beetje teleurgesteld. De grote jongens moeten de operatie stroomlijnen, ze werken met een te hoge kostenbasis. In een markt waar marges onder druk staan, lijkt het me plausibel om de kosten navenant omlaag te brengen. We moeten gewoon alles efficiënter doen.”Wat nadelig voor de globals kan uitwerken is dat ze te centralistisch zijn. “Destijds was de trend om wegens de efficiency de organisatie te centraliseren op één locatie. Ik geloof nu meer in een meer decentrale aanpak. Zo zit je toch dichter bij de klan-ten. Ik heb allang niet meer de illusie dat alles vanuit een centraal hoofdkantoor kan worden bedacht en geregeld. Hierbij hoort wel een Europees assortiment, maar met een lokaal tintje.”

markt. “Haar rol wordt steeds belangrijker met de toename van het aantal outlets, zij werkt heel efficiënt en beheert de voorra-den van fabrikant en vakhandel.”

GlobalsMeer zorgen maakt hij zich over de staat van de globals als Office Depot, Staples en Lyreco. “Zij zijn zoekende, merk ik. Ze mis-sen een ervaren management door allerlei personele wisselingen. Als ik langs Venlo rij heb ik altijd een kloppend hart voor Viking. Jammer dat het nu wat minder gaat. Als ik de catalogus van Viking zie, dan ben

PETEr DAMMANMr.drs. Peter Damman begon zijn loopbaan in de branche in 1992 bij een groothandel in kantoorartikelen. In 1994 richt hij Viking Direct op in Nederland , wat hem de bijnaam Mr . Viking oplevert en werkt hij succesvol aan de stormachtige groei en Europese expansie van Viking. In 1998 wordt Viking overgenomen door het Amerikaanse Office Depot en wordt hij Vice-President Europe en lid van het Europees management bij Office Depot. In 2006 richt hij Tech Depot op en wordt tevens Vice-President Europe bij Tech Depot. In 2007 wordt hij benoemd bij Corpo-rate Express als President Europe en treedt toe als Member Executive Management Group CE NV. ruim een jaar later vertrekt hij als CE wordt overgenomen door Staples. In 2011 wordt hij CEO bij Spicers Europe en leidt vanuit London deze grootste Europese distributeur totdat hij in December 2012 de onderneming verkoopt aan het Spaanse Unipa-pel, nu Adveo. Tegenwoordig is hij verbonden als Non Executive en als adviseur aan een aantal partijen in onze branche en is tevens actief als investeerder met zijn eigen investe-ringsbedrijf.

‘Een belangrijke trend is dat we teruggaan naar ieders core business’

12 > kbm > januari 2013

Daar kan geen catalogus tegenop. Hij zit in een businessclub, tennist en voetbalt. Niemand zit zo dicht op de klant als hij. Het klinkt misschien cliché, maar het blijft een kwestie van gunnen. Dat is de kracht van de vakhandel. Daarom bestaat hij nog.”Damman erkent dat de traditionele kan-toorartikelen geen groeimarkt zijn, maar met inventiviteit en oriëntatie op nieuwe segmenten zou je dat grotendeels kunnen compenseren. “Ik zie bijvoorbeeld wel markt voor accessoires voor tablets en smartphones. Er springen al flink wat fabri-kanten in de office-industrie op in. Ik ben best enthousiast over de vakhandel, maar deze moet de snelheid wel aanpassen. Het gaat mij nog te langzaam.”Die geestdrift heeft hij altijd al gehad over het nut van beurzen en events. “Ik ben een fel voorstander van beurzen. Daar doe je toch veel extra informatie op en zie je de nieuwste ontwikkelingen. Bovendien is het netwerken onontbeerlijk om verder te komen met de business. Iedereen heeft te-

genwoordig een eigen beurs. Daar is niets mis mee, maar er moet één plek komen waar iedereen elkaar tegenkomt. Jammer dat er geen centrale beurs meer is in ons land waar alle belangrijke partijen aan deelnemen .”

E-commerceAls een van de eerste experimenteerde Damman met voorraadloze online model-len. “Met Tech Depot maakten we gebruik

van de logistieke diensten van distribu-teurs om zo een ongekend groot assor-timent te kunnen aanbieden zonder zelf voorraad te houden .“ Tegenwoordig is het ondenkbaar dat een bedrijf niet het meren-deel van zijn inspanningen concentreert op online business . “Het is ook mooi om te zien dat er vele nieuwe succesvolle aan-bieders van Office Products zijn gekomen die niet voortkwamen uit de traditionele aanbieders maar juist uit de technologie hoek. Snelle back end systemen en content zijn nu volop en goedkoop beschikbaar en dat maakt het allemaal veel gemakkelijker.”

OfficersDamman is ten slotte een warm pleitbezor-ger voor het nieuwe initiatief van KBM, De Officers. “Zo kom je tot een hoogwaardige club van mensen door alle kanalen heen. Het is merkwaardig dat het nog niet bestaat in de office-branche. Ieder heeft zijn eigen clubje. We moeten juist kijken naar wat ons verbindt in de branche. En het is heel goed

dat men weet wie wat doet en waar hij succesvol in is . Door regelmatig bij elkaar te komen, kunnen we het beste uit de branche naar boven halen.”Hij heeft gemerkt dat er zeker behoefte is aan een initiatief als De Officers. “Ik heb al vele enthousiaste reacties uit alle geledin-gen van de markt ontvangen. Een dergelijk event is er niet meer. De markt bepaalt zelf wie de invloedrijke personen zijn, heel democratisch. Zo krijg je weer wat reuring in de branche. En van kennis word je beter van, heel goed om dat te delen met je collega’s. Ik vind dat je je collega’s net zo tegemoet moet treden als je klanten. Ook kun je door middel van dit event je bestaande relaties verstevigen en weer nieuwe aanknopen. Het hangt wel af van de bereidwilligheid van de betrokkenen.”Meer samenwerking in de branche is vol-gens hem geen overbodige luxe. “Kijk naar BOSS in de UK, daar werken alle geledin-gen ook samen in een platform. Je moet trots zijn op je branche, en dat mag best meer getoond worden. Er zijn branches die gezamenlijk promotie maken om hun uitstraling te verbeteren. Of denk aan een gezamenlijk kenniscentrum. Het is nu nog te veel versplinterd.” <

‘de vakhandel is een man van vlees en bloed. daar kan geen catalogus tegenop.’

Damman verwacht dat aan fabrikantenzijde ook een verdere consolidatie zal optreden. “Er is ruimte om meer fabrikanten samen te laten gaan. Velen hebben overlap in het as-sortiment. Zij zullen ook efficiënter moeten gaan werken. Fabrikanten en de distribu-teurs moeten dan ook beter gaan samen-werken in het kader van de efficiency. Zo haal je weer kosten uit de keten.”

Rust in de marktNiet te vergeten blijft de vakhandel in het grote verhaal een rol van betekenis spelen. Damman draagt de vakhandel nog steeds een warm hart toe. “ik heb enorm veel respect voor de zelfstandige onder-nemer en bezoek ook regelmatig dealers en luister graag naar hun verhalen. Wel geloof ik in een vakhandel met een groter verzorgingsgebied dan nu. Naar voorbeeld van de autohandel, waarbij de dealers een grotere regio bestrijken. Met een groter verzorgingsgebied kun je er een beter investeringsmodel op los laten. Bovendien kun je je met een regionale functie beter veroorloven om eventueel een eigen show-room te hebben, en ben je in staat om je marketing en sales kosten over een groter gebied uit te spreiden. Enige consolidatie in vakhandelsland brengt wat meer rust in de markt.”Ook aansluiting bij een formule acht Dam-man noodzakelijk. “Je kunt sneller groeien en succesvoller zijn. Waarom hebben alle leden van inkoopcombinaties geen logo van de inkoopcombinatie op de gevel? Daarmee treedt je megasterk naar buiten en kan je samen marketing-activiteiten ontwikkelen. “ Bovendien is de lokale be-trokkenheid van de vakhandel een pre. “De vakhandel is een man van vlees en bloed.

kbm > januari 2013> 13

Het bewijs hiervoor werd geleverd tij-dens de meest uitgebreide productintro-ductie in de geschiedenis van OKI die in mei 2012 plaatsvond. Meer dan de helft van het volledige portfolio werd vervan-gen, waarmee een eerste en belangrijke stap werd gezet op weg naar een nieuwe OKI strategie. Een strategie die zich kenmerkt door flexibiliteit richting de eindgebruiker, duurzame technieken en vooral betrouwbare oplossingen.

Unieke LED-technologieDeze duurzaamheid en betrouwbaarheid van OKI producten komt voort uit de unieke LED-technologie die OKI in zijn producten toepast. “Deze technologie heeft als grote voordeel dat er minder bewegende onderdelen in zitten ten op-zichte van printers die zijn uitgerust met de traditionele laser-technologie. Dit zorgt voor minder storingen en dus een hogere up-time. Dit klinkt mooi op pa-pier, maar in de praktijk bewijst OKI dit voordeel door als enige fabrikant stan-daard 3 jaar garantie te bieden op alle producten. En op de LED-technologie zelf wordt zelfs 5 jaar garantie geboden”, aldus Erwin Bader, country manager OKI Systems Nederland.. Bovenstaande leidt tot een productport-folio waarmee OKI perfect in kan spelen op de veranderende vraag in de markt, meent Bader. “Hierbij speelt met name de behoefte aan flexibiliteit binnen mo-derne kantooromgevingen een grote rol.

De afhankelijkheid van grote centraal geplaatste A3-multifunctionals is iets waar steeds meer organisaties vanaf willen. Ondernemingen zijn op zoek naar printoplossingen die aangepast kunnen worden aan veranderingen in de orga-nisatie, niet naar oplossingen waar de organisatie zich op aan moet passen.”Deze ontwikkeling stond aan de basis van een groot aantal nieuwe OKI multifunctionals. Deze machines zorgen ervoor dat functionaliteiten die voorheen alleen beschikbaar waren op grote, centraal geplaatste machines ook nu decentraal beschikbaar zijn. Bader: “Werkgroepen zijn op deze manier dus niet meer afhankelijk van één machine en zijn in staat om eenvoudig uit te wijken naar andere machines binnen het netwerk. Hiernaast is ook de schaal-baarheid van de printcapaciteit sterk verbeterd. Dat betekent dat het voor organisaties eenvoudiger wordt om de beschikbare printcapaciteit aan te pas-sen op de bestaande behoefte. En wat hierbij ook een belangrijke rol speelt is dat dit een positief gevolg heeft voor de ‘total cost of ownership’ van onderne-mingen.”

Uitbreiding MPSOm deze flexibiliteit nog verder te ver-beteren breidt OKI begin 2013 ook het aanbod uit met managed print services. Deze nieuwe oplossingen zullen in het geval van OKI primair voor het MKB

worden ingezet, waar andere partijen zich vaak beperken tot grootzakelijke omgevingen. “Hiermee vervult OKI een behoefte op het gebied van beheerbaar-heid en flexibiliteit die al lang leeft bij een groot deel van de Nederlandse ondernemingen, maar waar tot nu toe slechts een beperkte oplossing voor was”, stelt Bader. “Voor OKI bieden deze nieuwe diensten en verdere portfolio-uitbreidingen vol-doende ingrediënten om van 2013 een uitdagend en interessant jaar te maken”, besluit Bader.

www.oki.nl

OKI startte begin 2012 met een aantal flinke veranderingen binnen zowel de Europese als de Benelux organisatie. Veranderingen die nodig waren na een uitdagende periode die enerzijds het gevolg was van de natuurrampen in japan en Thailand en die anderzijds te maken hadden met veranderende marktomstandigheden. 2012 stond in het teken van bouwen aan de OKI- organisatie, aan het OKI dealer kanaal, maar vooral ook aan het aanbod voor de gebruiker zelf. In 2013 wordt deze strategie voortgezet en staat vooral de klant centraal.

OKI: in 2013 staat vooral de klant centraal

> DOCUMENTMANAGEMENT tekst: Emiel te Walvaart

Erwin Bader, country manager OKI Systems Nederland.

14 > kbm > januari 2013

Over een paar dagen barst het ‘beurs-geweld’ weer los in de Messe Frankfurt. Paperworld bewijst zich elk jaar als een belangrijk platform voor de nieuwste trends, innovatie en ontmoeting. Met de slogan ‘My Inspiration’ wil de beurs de branche een nieuwe impuls geven. Een uitgebreide vooruitblik met een aantal (Nederlandse) exposanten.

> PAPErWOrLD 2013 tekst: Emiel te Walvaart

Paperworld 2013 wil inspireren

CrEATIVEWOrLD ExPANDEErT Hobby en creative zijn ‘in’ en daarom breidt Creativeworld de beursvloer uit, zodat er, in aanvulling op Hal 4.1, een aanpalend gebied in Hal 4.0 zal zijn. Daar zullen volgens de organisatie 16 standhouders een link vormen met schrijfwa-renfabrikanten die zijn geloka-liseerd in dezelfde hal. “Creativeworld is al sinds lange tijd volledig bezet. En de vraag van aanbieders naar ex-positieruimte blijft hoog. Veel nieuwkomers willen ook graag op Creativeworld staan, dus we het het vloeroppervlak uit-gebreid”, zegt Creativeworld Director Michael reichhold. De meerderheid van de 16 exposanten in hal 4.0 zijn internationale ondernemin-gen die hun debuut maken op Creativeworld. Daartoe behoren We r Memory Keepers (VS), Elf Market ( rusland) en Carl Manufacturing Co., Ltd. (japan). Een oude bekende van Paperworld,, Pentel, zal zich ook presenteren in het Creativeworld-gebied in Hal 4.0. De schrijfwarenfabrikant keert, na een onderbreking, terug naar Frankfurt met haar creatieve producten.

Paperworld/Creativeworld vindt plaats van 26 tot en met 29 januari 2013 in de Messe Frankfurt. Meer info: paperworld.messefrankfurt.com

Paperworld vindt weer tegelijkertijd plaats met Creativeworld, de sinds enkele jaren zelfstandige beurs voor het hobby- en crea-tieve segment, en Christmasworld. Hiermee hoopt de Messe synergie-effecten te bereiken en dat de exposanten en bezoekers over hun grenzen heen kijken.Traditiegetrouw zullen er weer veel kleine spelers zijn die de gelegenheid aangrijpen om met een internationaal publiek in contact te komen. Maar ook grotere merken als UHU, Faber-Castell, Durable, edding, Schneider, Novus, Dahle, Maped, Portucel Soporcel, Stora Enso, HSM, Sigel, Staedtler en tesa ontbreken niet.

Nieuwe halindelingPaperworld heeft de structuur en halindeling aangepast voor de editie 2013. Een van de grote wijzigingen is dat de schrijfwaren zijn verhuisd van de grote hal 3.1 naar hal 4.0. Hier moet synergie ontstaan met Creativeworld, dat van hal 4.2 naar hal 4.1 verhuist. De schoolar-tikelen vinden nu hun plek in hal 5.0. Voorheen was hal 3.1 het mekka van de pennen met grote stands van alle grote spelers. Maar in de loop der jaren bleef de een na de ander weg. Nu wordt hal 3.1 voor een groot deel ingenomen door office supplies, computer en printer ac-cessoires, papier en andere kantoorartikelen. Remanexpo, het platform voor remanufactured cartridges, vindt hier nu ook onderdak.

kbm > januari 2013> 15

Fisher Space Pen verenigt het beste van twee wereldenhal 4.0 stand A68Fisher Space Pen Company introduceert in Frankfurt de Bullet Grip Space Pen met Soft-Sylus (#BG4S). Met de #BGS4 kan de moderne mens zowel onder alle extreme omstandigheden schrijven als een touchs-creen of smartphone bedienen. Bovendien is deze Bullet Space Pen met soft-touch Sty-lus voorzien van een rubberen vingergreep voor nog meer schrijfcomfort.In eerste instantie is de nieuwe Bullet Grip met Stylus leverbaar in mat zwart. In maart 2013 volgen een chroomkleurige versie en een blauwe uitvoering. Speciale uitvoe-ringen, bijvoorbeeld met een bedrijfslogo, worden in overleg geleverd. De #BGS4 is in de Benelux exclusief verkrijgbaar bij Allwrite, dat al 30 jaar importeur is van de Fisher Space Pen. Deze bijzondere, unieke pen schrijft overal en altijd. Zelfs in de ruimte, want de Fisher Space Pen behoort sinds 1967 tot de standaarduitrusting van alle astronauten van zowel NASA als het Russische ruimteprogramma.

www.allwrite.com

Art House Design: uitgebreide collectie in verschillende stijlenhal 5.1 stand D10 Art House Design is al meer dan 20 jaar actief in de licentie verkoop van motieven voor wenskaarten, pakpapier, hobby producten, servet-ten, kalenders, et cetera. Door samen te werken met fotografen en kunstenaars van

over de hele wereld kan het bedrijf een zeer uitgebreide collectie aanbieden in verschillende stijlen. Ook dit jaar heeft Art House Design weer een stand op Paper-world 2013. www.arthousedesign.net

Biella Benelux: naast Biella-producten nieuw Falken- assortimenthal 3.0 stand C21 Biella Benelux is met ‘de vertrouwde glim-lach’ sinds jaar en dag specialist in opber-gen, archiveren en presenteren. Daarnaast is Biella actief op het gebied van papierwa-ren en stationery, met productielocaties in Zwitserland, Duitsland, Groot-Brittannië, Polen, Hongarije en Roemenië.Biella beschikt naar eigen zeggen over de expertise en eigen (productie)middelen om zelfs de meest complexe opdrachten te verwezenlijken. Ook voor minder ingewik-kelde ord(n)ers en oplages kan men bij Biella terecht.Biella Benelux Sales B.V. werkt samen met de Nederlandse overheid, warenhuizen, re-tail- en groothandelsorganisaties alsmede

uitgeverijen in binnen- en buitenland. Ook werkt het bedrijf voor opleidingsinstituten, reclamebureaus, verzekeringsmaatschap-pijen, uitzendbureaus, drukkerijen, banken en de kantoorvakhandel.Tijdens Paperworld 2013 zal Biella naast de vertrouwde Biella-producten tévens het nieuwe Falken-assortiment presenteren. Bezoek daarom onze stand ().

www.biella.nl

Bison: nu ook home & office assortimenthal 3.0 stand D41Naast een compleet aanbod voor de doe-het-zelver en de vakman introduceert

Bison nu het Home & Office assortiment. Een range eenvoudig te gebruiken, veilige lijmen voor thuis of op kantoor. Met dit assortiment maakt Bison klussen, hobby, knutselen, en administratieve taken wel erg makkelijk.Het assortiment bestaat uit:Bison Stic: makkelijk smeerbare plakstift met handige draaidop die uitdroging voorkomt. Bison Alleslijm: oplosmiddelvrij, verkrijg-baar in handige Flex+Clean tube en Draai & Doseer flacon.

HIGHLIGHTS PAPErWOrLD 2013- Nieuw op zaterdag 26 januari: de

Assistant’s Day voor secretaresses en personal assistants. Focus op uitdagingen en nieuwe ideeën in het dagelijks kantoorleven.

- Mr. Books & Mrs. Paper, de nieuwe special show in Hal 6.1. Boeken- verkopers ontdekken er een onge-wone boekhandel die een aantrek-kelijk, aanvullend assortiment uit de Paperworld range presenteert.

- Trend Show, het platform voor het ontdekken van nieuwe ontwikke- lingen en trends.

- Asia Design Excellence met de laatste designproducten uit Azië

- Award-uitreikingen als European Office Products Awards 2013, de ISPA Award voor het product van het jaar en Design competitie voor wenskaarten.

- Lezingen en presentaties in Hal 3.0 over een diversiteit aan onderwer-pen als online business, sales-strategieën, m-commerce en de toekomst van de office- en statio-nery-branche.

- Green Office Day op dinsdag 29 januari

Paperworld/Creativeworld vindt plaats van 26 tot en met 29 januari 2013 in de Messe Frankfurt. Meer info: paperworld.messefrankfurt.com

Hieronder volgt het beursaanbod van Nederlandse deelnemers of merken met een vestiging in ons land.

16 > kbm > januari 2013

> PAPErWOrLD 2013

Bison Knutsellijm: koud uitwasbaar, droogt transparant op.Bison Patafix: super sterke, schoon verwij-derbare kleefpads voor het ophangen van posters.Bison Multi lijm Strong & Safe: snelle lijm voor huishoudelijke reparaties.Bison Secondelijm: in de varianten 3xMini en Gel.Bison Kit Transparant: in handige Flex+Clean tube.

www.bison.nl

Colop: innovaties worden onthuld op de beurshal 3.0 stand F10Colop toont een aantal highlights tijdens Paperworld 2013. Zo is er de bekende Green Line, die vooral is gemaakt van gerecycled plastic en duurzame materi-alen. Aandacht is er onder meer voor de Printer ‘Liquid Wood’, dat is geïntrodu-ceerd op Paperworld 2011. De stempel is voornamelijk gemaakt van ‘Liquid Wood’, een innovatief en pionierend materiaal. Het bestaat specifiek uit bio-plastic dat is geproduceerd van lignin. ‘Liquid Wood’ is 100% afbreekbaar. De groene stempels zijn bovendien CO2 neutraal. In het begin van het jaar hebben de groene stempels het Oostenrijkse eco-label gekregen.Een andere innovatie zijn stempels met Microban antibacteriële bescherming. Omdat de 3G Silver protectie al ingebouwd is tijdens het productieproces is het actief gedurende de levenscyclus van de producten.Een ander hot topic zal opnieuw de Colop EOS-lijn zijn met zijn Flash stempels die steeds belangrijker worden voor de markt. De Colop EOS-technologie maakt een een-voudige productie van gepersonaliseerde stempels door de stempelmaker of retailer in de winkel mogelijk binnen een paar minuten. Het is volgens Colop een ideale aanvulling op de range van zelfinktende stempels vanwege de grote en extra grote

tekst formaten.Verder is er een attractieve Special Edition van de Printer Standard gepland. De Paperworld-bezoeker zal worden verrast door het nieuwe design van de bestseller in 2013. Last, but not least, zal Colop daarnaast verschillende nieuwe ideeën en innova-ties presenteren die pas onthuld worden tijdens de beurs.

www.colop.nl

Desq International: nieuwe stand, vertrouwde kwaliteit en servicehal 3.0 stand B74Desq International zal dit jaar alweer voor de zevende keer deelnemen aan Paper-world en verheugt zich op een nieuw en succesvol jaar met een compleet ver-nieuwde stand. Daar zullen de nieuwste items worden gepresenteerd. Zo zijn er de magnetische glasborden in diverse afmetingen en kleuren en diverse soorten whiteboards speciaal voor de consumen-tenmarkt, dus ook in opvallende maten en kleuren. Verder toont Desq twee compleet nieuwe series Business Bags bestaande uit praktische tassen, trolleys, rugtassen en laptop/tablet sleeves voor het instap- en midden/hoog segment. En niet te vergeten ergonomische producten, zoals acryl moni-torstandaarden, een acryl concepthouder en gel/memory foam polsondersteunende producten.

www.desq.nl

Double A: introductie Hi-Plus (75 gsm)hal 3.1 stand B10Ook dit jaar is Double A Paper weer aanwezig tijdens de Paperworld. Naast het gebruikelijke assortiment, geproduceerd op basis van het Farmed Trees concept, zal

Double A Paper tijdens de beurs één van haar nieuwste producten introduceren. Met Hi-Plus (75 gsm) heeft Double A weer een merk in handen dat gekenmerkt wordt door een hoge kwaliteit en een unieke samenstelling. Double A Paper zet haar groeistrategie onverminderd voort en zal daarvoor verder investeren in Europa. Tevens zullen de marketing campagnes worden afgestemd met de klanten. Tijdens deze editie van de Paperworld zal Double A haar plannen kenbaar maken voor het jaar 2013.

www.doubleapaper.nl

Dresz: producten met design, fun en gebruiksgemakhal 5.0 stand C62Jong, vooruitstrevend en vernieuwend zijn een aantal kernwoorden die Dresz® International B.V. karakteriseren. Bekend van onder meer de rekbare boekenkaf-ten en als leverancier aan ongeveer 800 verkooppunten in de Benelux heeft Dresz® International zich inmiddels gepositio-neerd in de markt. Dit jaar is alweer de zesde achtereenvolgende keer dat Dresz® International aan Paperworld deelneemt. Ieder jaar presenteert Dresz® International haar nieuwste producten.Dit jaar is onder meer de nieuwe collectie rekbare boekenkaften in drie formaten. Deze zijn ook leverbaar in een mooie floordisplay. Ook zijn er kwalitatieve, strak vormgegeven cases te zien voor de iPhone, iPod, iPad en Samsung Galaxy S3, in di-verse materialen, kleuren en prints. Daarnaast zijn er siliconen notitieboekjes

kbm > januari 2013> 17

en schoolagenda’s te bewonderen, die zijn gemaakt van zacht siliconen. De sluitingen zijn los te halen en op de voorzijde te plaatsen. Het werkt als een bouwsteentje. Verkrijgbaar in zes frisse, felle kleuren.Zo is Dresz® International continu op zoek naar nieuwe producten, waarin design, fun en gebruiksgemak de hoofdingrediënten zijn.

www.dresz.nl

Durable: nieuw assortiment ‘color your office’hal 3.0 stand D80Opbergen, bewaren, archiveren, deze las-tige taak wordt al een stuk aangenamer als je de juiste producten hebt, meent Durable. Nog beter is dat deze producten gemaakt zijn in leuke frisse kleurtjes. Durable heeft hiervoor een nieuw assortiment ‘color your office’ uitgewerkt. Het nieuwe ‘color your office’-assortiment bestaat uit onder meer brievenbakjes, magazinehouders, afvalbakjes, note-boxen, pennenhouders en allerlei soorten mappen.Op Paperworld 2013 zal deze collectie voor het eerst aan het grote publiek worden voorgesteld. Naast deze nieuwe ‘color your office’-collectie stellen we ook nog een aantal andere nieuwe producten voor. Bovendien zet Durable haar facilitaire producten nog eens in de spotlights.

www.durable.nl

EcoPlus Technologies BV: gespecialiseerd in remanufactured lasertoners hal 3.1 stand G17EcoPlus Technologies BV is een jong bedrijf gespecialiseerd in remanufactured

lasertoners, onderdeel van de Amerikaanse groep ACM Technologies. ACM levert wereldwijd meer dan 100.000 toners per maand. Naast gegarandeerde topkwaliteit door de productie van toners in ISO9001 en ISO14001 gecertificeerde productiefacili-teiten doneert het bedrijf een gedeelte van de opbrengst van ieder EcoPlus-product aan een goed doel op het gebied van milieu, onderwijs, gezondheidszorg en/of armoedebestrijding. EcoPlus werkt vanuit het idee dat alles wat het doet positief moet bijdragen aan milieu en maatschappij.

www.ecoplus.com

Europel: Veloflex en Ideal op Paperworldhal 3.0 stand C50B (Ideal)hal 3.0 stand A10 (Veloflex)

Een aantal merken van Europel is verte-genwoordigd in Frankfurt. Zo is Veloflex aanwezig. Europel is namelijk per 1 januari de nieuwe distributeur voor Nederland en België van de bekende Duitse fabrikant. Op de stand van Veloflex kunt u het assorti-ment zelfklevende transparante produc-ten bewonderen waar Europel in eerste instantie mee start. Ideal, bekend van de papiervernietigers, snijmachines en post-kamermachines en door Europel wordt gedistribueerd, is ook vertegenwoordigd op Paperworld.

Ideal introduceert de 1133 snijma-chine in een White Edition. Daarnaast zijn er in de loop van 2013 ook papiervernieti-gers leverbaar in de trendy kleur ‘cool grey’. De eerste modellen worden op Paperworld gepresenteerd.

www.veloflex.com

www.ideal.de

House of Home presenteert nieuwe collectieshal 5.1 stand D73House of Home exposeert ’Zuny’, handge-maakte boekensteunen en paper weights in de vorm van dieren. Tijdens Paper-world zal de nieuwe ‘dinosaurus’- col-lectie getoond worden. Een andere lijn is ’Paper Space’, handgemaakte ’stationery’ producten van papier, hout en karton. De collectie is geïnspireerd door de natuur. De introductie van de ’Duitsland’ penhouder is naar eigen zeggen een wereldprimeur. Deze penhouder maakt deel uit van een nieuwe landenserie penhouders, geba-seerd op de hoogtekaarten van landen. Behalve Duitsland zijn er ook penhouders in de vorm van Engeland en Taiwan.

[email protected]

HSM: meer dan een shredderhal 3.0 stand D85HSM’s motto tijdens Paperworld 2013 is: “Meer dan een Shredder”. HSM start 2013 met een hele range van nieuwe producten: twee nieuwe HSM Securio document shred-ders, drie nieuwe private label shredders in de Primo-serie en zes nieuwe snijma-chines. Twee nieuwe document shredders com-pleteren de Securio business lijn. De HSM Securio B35 onderscheidt zich door zijn hoge capaciteit: een een invoerbreedte van 400 mm en een opvangbak van 130 liter. Dit maakt het geschikt voor grotere kanto-ren die maximaal acht gebruiker bedienen. De HSM Securio B26 document shredder, ook nieuw in de business-lijn, heeft een invoerbreedte van 280 mm en een 55-li-ter opvangbak

kbm > januari 2013> 19

> PAPErWOrLD 2013

en is geschikt voor een thuiskantoor of een werkplek.De Primo-serie krijgt een compleet nieuw design. De nieuwe vormgeving is ontwor-pen door product designers en is zeer state-of-the-art, die inspelen op de vereis-ten van high-tech kantoren. Het discrete witte uiterlijk mengt met elk interieur.HSM heeft ook een nieuwe serie snijmachi-nes ontwikkeld, die uit twee roller cutters en vier guillotines. Zij benadrukken de HSM-standaard van het combineren van kantoormachines met een moderne look en innovatieve functies. De roller cutters en guillotines zijn geschikt voor DIN A4 en DIN A3. De eerste hebben een snijcapaci-teit van 10 vellen en de laatste 10 tot 40 vellen.HSM heeft naar eigen zeggen service hoog in het vaandel staan. HSM voorziet zijn partners dan ook van advies over data-protectie, category management, etc. en werkt samen met hen aan de ontwikkeling van marketingconcepten. Allemaal met het doen de omzet te verhogen. Ook heeft HSM veel ervaring met de nieuwe norm DIN 66399 en geeft alle aanvullende informatie op de stand.

www.hsm.eu

Innobind: the new green way of bindinghal 3.0 stand D76Innobind presenteert op Paperworld het revolutionaire inbindsysteem de Inno-bind Office,naar eigen zeggen het meest milieuvriendelijke en gebruiksvriendelijke inbindsysteem ter wereld. Met de Innobind Office en de nieuwe supplies is het in een handomdraai mogelijk om de meest re-presentatieve en verantwoorde mapjes en boekjes te maken, geheel zonder gebruik van milieubelastende materialen.De Innobind Office werkt met en zonder in-bindmaterialen. De introductie van de eer-ste series supplies maakt Innobind direct geschikt voor een groot aantal toepassin-gen. Met de nieuwe Quick Folder worden

documenten snel ingebonden en voorzien van een representatief achterblad. Met de nieuwe Innobind System Covers worden op eenvoudige wijze prachtige boekjes gemaakt. In 2012 is Innobind meerdere malen on-derscheiden, zo won het met glans de Be-nelux Office Products Awards en de Editors Choice Award op Paperworld in Frankfurt. Het Innobind systeem wordt algemeen gezien als de innovatie op het gebied van inbinden van de afgelopen decennia.

www.innobind.nl

Legamaster: focus op het nieuwe werkenhal 3.0 stand C40 Legamaster, specialist voor visuele communicatie, zal tijdens de komende Paperworld beurs de focus richten op pro-ducten die bij uitstek geschikt zijn voor ‘het nieuwe werken’. Het flexibele karakter van de Legamaster producten past meer en meer bij de werk-beleving van deze tijd. Om hier beter op in te kunnen spelen, is het succesvolle workshop presentatiekoffer assortiment vernieuwd met als belangrijk-ste toevoeging een uitgebreide workshop toolkit range. Deze bestaat uit specifieke presentatiemiddelen voor bijvoorbeeld training en coaching doeleinden.Een andere spotlight zal gericht zijn op de bekende populaire Legamaster producten, Magic-Chart en MagicWhipe. Voor deze producten is er een special demonstatie-zuil, waar de bezoekers zelf de voordelen kunnen ervaren.

www.legamaster.com

Maped: innovatieve design-producten voor school en kantoorhal 3.0 stand D50Ook in 2013 zal de Maped groep in Frank-furt weer flink uitpakken. Op de stand zullen Maped, Helit en de sinds 2012 tot de groep behorende Britse leverancier van school- en kantoorartikelen Helix de

bezoekers verrassen met de compleetheid van het assortiment en de vele noviteiten.Zo heeft Maped ruim honderd nieuwe artikelen in haar assortiment per 2013, waaronder opnieuw enkele gepatenteerde innovaties. Zij bevestigen de rol van Maped als een belangrijke speler op het gebied van innovatieve designproducten voor school en kantoor.Helit heeft ook verschillende noviteiten op gebied van afvalverwerking en presen-teren. Daarnaast is er uiteraard weer aandacht voor de Greenlogic milieuvrien-delijke brievenbakken, een uniek assorti-ment.Helix zal voor het eerst deelnemen vanuit de Maped stand. Helix is met name bekend van de Oxford schoollijn, een bestseller over de gehele wereld, en natuurlijk haar assortiment geldkisten en sleutelkasten.

www.maped.nl

Maul: weer rechtstreeks aanwezig op de Nederlandse markt hal 3.0 stand B14Maul presenteert het brede assortiment geschikt voor de kantoorvakhandel en pro-jectinrichting. Maul is weliswaar bekend van onder meer. de functionele weeg-schalen, minder bekend is dat Maul een compleet en breed assortiment bureauver-lichting aanbiedt; veel LED, halogeen of voorzien van energiezuinige spaarlampen. Dit assortiment wordt in een goede prijs-opbouw gepresenteerd, geschikt voor b2b, particulier of designwensen, meent Maul. Tijdens Paperworld worden er nieuwe modellen verlichting gepresenteerd. Ook biedt de Duitse fabrikant complete lijnen acryl bureau-accessoires aan, in de

20 > kbm > januari 2013

bekende hoge Maul-kwaliteit en gunstige prijsstellingen. Verder zijn er te zien: nieuwe, moderne modellen briefwegers in de gunstige prijsklasse, multifunctionele flipovers en mobiele, draagbare en vier-poots flipovers. Dit allemaal in eigen pro-ductie, dus veel flexibele mogelijkheden voor kleur of uitvoering. Veel producten zijn bij Maul leverbaar in blister-verpak-king, wat extra gemak voor de medewer-kers en klanten in de winkel betekent.De Nederlandse medewerkers Kees Broek-man (06 5468 6068) en Harry Kuiken (0049 6063 502 266), ontvangen de belangstellenden graag op de stand.

www.maul.de

Moorman: álles van karton en aanverwante productenhal 3.1 stand E65Koninklijke Moorman Karton Weesp B.V. neemt ook in 2013 deel aan Paperworld, maar dit jaar in een andere hal: 3.1. Het grote assortiment lichtgewicht platen met meer dan 120 specificaties is uitgebreid met Moorman Foamboard op A0 formaten in wit en zelfklevend op 5 mm. Ze zijn licht, sterk, makkelijk te snijden, uitstekend te verwerken en CFK-vrij. Foamboard is een veelzijdig materiaal dat zich perfect leent voor presentaties, zeefdruk, opplakken, maquettes, modellen en displays, aldus het koninklijke bedrijf.Tevens is luxe crème en zwart papier nieuw in het assortiment. Dit papier is te gebruiken als inlegvel, cacheerpapier, hobbypapier, voor selfmade fotoboeken en voor scrapbooks.Ook vertelt Moorman graag over zijn andere Foamboard. Dit is geschikt voor de omslagen van agenda’s, fotoboeken, omslagen et cetera. Foamboard geeft om-slagen een luxe uitstraling.

www.moorman.nl

New Edition: Dolce Luna een echte toevoeginghal 5.0 stand A88New Edition presenteert de nieuwste Year-round en Greeting Cards collecties voor het komende jaar. Namen als lief! lifestyle, PiP Studio en Blond Amsterdam hebben zich-zelf de afgelopen jaren meer dan bewezen en zijn inmiddels niet meer weg te denken

uit het huidige winkelbeeld. Een echte toe-voeging dit jaar vormt volgens New Edition het betoverende lifestyle merk Dolce Luna: een prachtige verzameling van roman-tische cadeau artikelen. Ook kent lief! lifestyle een primeur met de introductie van een speciale Baby Collectie en is New Edition een samenwerking aangegaan met het Amsterdamse accessoire- en schoenen-merk Fab. Het resultaat is een opvallende jaaragenda die elke modeliefhebber moet hebben! Tot slot is de Two Cookies collectie voor komend jaar uitgebreid met een tweetal nieuwe artikelen: een receptenboek en een notebook. Beide sluiten naadloos aan bij de herkenbare jaaragenda van dit vrolijke culinaire merk. Let op: New Edition is verhuisd naar hal 5.0.

www.newedition.nl

Orange Papers: vijf nieuwe onder-scheidende collectieshal 5.1 stand C03Orange Papers zal als een van de weinige Nederlandse wenskaartuitgeverijen zich opnieuw presenteren op de aankomende Paperworld beurs in Frankfurt.Orange Papers is naar eigen zeggen ‘bijzonder trots op dat haar collecties in een groot aantal Europese landen worden verkocht’.Tijdens deze beurs presenteert de uitgeve-rij vijf nieuwe onderscheidende collecties, die ook in de loop van 2013 in Nederland op de markt komen. Onder andere eigen-tijdse rouwkaarten, een nieuwe humorlijn, een bijzondere foliecollectie en een groot

aantal Everyday thema’s worden geïntro-duceerd.De blanco collectie, de leeftijdenserie en de Clear Creations-kaarten met Swarovski-steentjes, zullen niet ontbreken.

www.orangepapers.nl

Safescan: groei in geldverwer-kings- en tijdregistratiesystemenhal 3.0 stand C30Safescan is uitgegroeid tot een internatio-nale specialist op het gebied van geldver-werking. Daarnaast maken de innovatieve tijdregistratiesystemen een zeer sterke groei door. Safescan introduceert voor beide productgroepen belangrijke nieuwe producten die qua design en functionaliteit helemaal zijn afgestemd op de specifieke eisen van de gebruikers. Zo introduceert Safescan op Paperworld een unieke munten & biljetten teller in één. Het apparaat past in de nieuwe productenlijn van Safescan en biedt de eindgebruiker unieke features die ervoor zorgen dat men kostbare tijd bespaart bij het tellen van de kassa. Ook wordt de lijn van biljettentellers uitgebreid en worden er nieuwe detectoren geïntroduceerd. Bovendien zijn de Safescan geldtellers en detectoren nu voor nog meer valuta geschikt en zijn de producten niet alleen 100% getest door de Europese Centrale Bank maar ook door de Bank of England.Op het gebied van tijdregistratie introdu-

> PAPErWOrLD 2013

kbm > januari 2013> 21

ceert Safescan een nieuwe lijn terminals die gemakkelijk draadloos via Wi-Fi aan het netwerk kunnen worden verbonden. Alle tijdsregistratiesystemen worden compleet geleverd met de vernieuwde Safescan tijdregistratiesoftware. Het

systeem registreert daarmee bijvoorbeeld gewerkte uren en overuren en biedt uitge-breide rapportage mogelijkheden. Safescan producten beantwoorden aan de strengste kwaliteitseisen en hebben 3 jaar garantie.

www.safescan.com

T3L: rechtstreeks op Nederlandse markthal 3.0 stand D10T3L heeft het besluit genomen om met ingang van het jaar 2013 rechtstreeks zijn Nederlandse relaties te gaan leveren. Hier-voor zal de nodige aandacht zijn tijdens Paperworld. Als contactpersoon is Peter Achterberg recent begonnen en hij zal alle relaties te woord staan op de beurs en de nieuwe producten presenteren.De merken Tarifold en 3L zullen een groot assortiment met nieuwe producten presenteren. Zo zullen er onder andere herplaatsbare zelfklevende documen-tenhouders van A2 tot A4 formaat en speciale milieuvriendelijk enveloptassen met Velcro-sluiting gepresenteerd worden van het merk Tarifold.Tevens zullen er van 3L nieuwe ecologi-

sche producten, special badges en water-vaste pockets te zien zijn.

www.tarifold.comwww.3LOP.dk

EBA Krug & Priester: Van randwijk vertegenwoordiger in Beneluxhal 3 stand C50B EBA, een merk van het Duitse Krug & Priester, wordt voortaan in de Benelux vertegenwoor-digd door Van Randwijk. Van Randwijk nodigt alle belangstel-lenden uit om op Paperworld 2013 kennis te komen maken met de EBA-producten op de stand van Krug & Priester. Op een stand van meer dan 400 m2 toont men daar het gemeenschappelijke programma EBA- en IDEAL-producten.Van Randwijk gaat naast het merk Intimus de EBA-producten selectief distribueren in de Benelux. Zij biedt de vakhandel naar eigen zeggen een exclusief merk, topkwali-teit producten en uitstekende marges. Het assortiment omvat papier-, archiefvernieti-gers en stapelsnijmachines.Alle B-to-B dealers hebben een persoon-lijke uitnodiging ontvangen met een reischeque als tegemoetkoming voor de reiskosten. Om het nieuwe jaar goed te beginnen heeft EBA voor de maanden januari, februari en maart een inruilactie die de naam draagt ‘Nieuw voor Oud’. Voor meer info: Van Randwijk in Waddinxveen, 0182-640690.

www.vanrandwijk.comwww.eba.de

Wecare4: grotere stand samen met Armorhal 3.1 stand C33De gezamenlijke presentatie van Wecare4 en Armor op Paperworld zal dit jaar naar eigen zeggen indrukwekkend zijn. De stand is vergroot naar 100 vierkante meter en biedt ruimte aan diverse nieuwe producten en bijzondere presentaties. De thema’s zijn: kwaliteit, duurzame ontwikkeling en manufacturer.Op de beurs zullen diverse nieuwe producten worden geïntroduceerd, zoals alternatieve inkjetcartridges voor Brother LC1240 en tonercartridges voor HP LJ M601, M602, CM6030, CM6040 en M551. Inspelend op duurzaamheid, financieel onzekere tijden en de grillige markt zullen er interessante presentaties in de stand worden gehouden. Zonder voldoende lege cartridges, geen alternatieve cartridges. Inlevering van lege cartridges bij de bron is dus verstandig. Daarnaast levert inzameling een zeer aan-trekkelijke extra marge op. Voor informatie op het gebied van leeggoed en de laatste marktontwikkelingen kan de bezoeker ook terecht op de stand.

www.wecare4.com

Uw eigen webomgeving/site met Quick Office

www.quickoffice.nl

Quick Office is een internet-applicatie, die het kopen, verkopen, wederverkopen en administreren van elk willekeurig product of productengroep bijzonder gebruiksvriendelijk en makkelijk maakt.Quick Office heeft onder andere voor de volgende leveranciers koppelingen ontwikkeld:

Abis, Aci Supplies, Copaco, Despec, ITS Officesupplies,Tech Data, Cartridge.net, Spicers, Intercambio en Quantore.

22 > kbm > januari 2013

> Een veranderende marktDe office-markt is in de laatste jaren erg veranderd en hoewel de algemene tendens is dat deze markt kleiner wordt, stelt Ton Adam het tegenovergestelde: “Wij merken dat de klant veeleisender wordt en de voorkeur geeft aan een distributeur die het totaalpakket aanbiedt. Wij spelen hierop in, waardoor de markt voor ons juist groter wordt. Hetgeen ook uitbreiding mogelijk heeft gemaakt. Eind december zijn wij namelijk verhuisd naar een nieuw distributiecentrum in Maastricht waardoor we onder andere onze capaciteit verhoogd hebben en efficiënter kunnen werken.” In deze steeds veranderende markt speelt branchevervaging ook een toenemende rol, meent de CEO van ACI Supplies: “Daar moet je op inspelen door het leveren van een totaalpakket. Om dit te kunnen realiseren zijn we een tijd geleden succesvol begonnen met het aanbieden van kantoorartikelen, hardware en consumentenelektronica als aanvulling op ons assortiment printer en copier supplies. Voor ons zijn deze segmen-

ten echter wel relatief nieuw en dat vereist aanpassingen van het bestaande business model, waarin niet alleen distributeurs, maar ook fabrikanten en resellers zich moeten afvragen met welk pakket ze naar buiten treden. Belangrijk is dat je een focus legt binnen je assortiment, je moet selectief naar je segment kijken, en selectiever worden met de merken die je voert.”Volgens Adam moet er ook heel anders worden gekeken naar de prijsstelling in de markt. “We moeten ons de volgende vraag stellen: hoeveel is de klant bereid te betalen? Hierbij speelt selectieve distributie een toe-nemende rol. In het kantoorartikelensegment betekent dit bijvoorbeeld dat fabrikanten er niet langer naar moeten streven de resel-ler zelf te bedienen, maar de distributie in handen moeten geven van de distributeurs. Hierdoor zal een deel van de kosten verdwij-nen waardoor er uiteindelijk een lagere prijs in de markt gerealiseerd wordt.”

> Assortimentsuitbreiding“In de afgelopen jaren lag de snelheid van de

veranderingen in de markt heel hoog en ook het aantal spelers in de markt is verminderd. Dit heeft ons de gelegenheid gegeven om te kijken naar wat de klant wil en wat wij willen, om vervolgens onze rol in de markt te definiëren ”, aldus Adam. “Het besluit tot assortimentsuitbreiding richting totaalleve-rancier was een voor de hand liggende keuze en heeft ons tot op heden geen windeieren gelegd; onze klanten plaatsen bestellingen in ons gehele assortiment en het aantal klanten is ook fors toegenomen. De keuze om deze nieuwe producten aan ons bestaande distributiemodel toe te voegen, heeft in ons vorige fiscale jaar bijgedragen tot een groei van onze totaalomzet van 3% op Europees niveau, en maar liefst 40% in Nederland. We hebben dan ook een goede reflectie uitgevoerd van wat er in de markt gebeurt en gereageerd op de behoeften van de reseller. We spreken hier dan ook over ontzorging van de reseller.”

ACI Supplies: totaalleverancier op Europees niveau

Sinds 1988, toen ACI Supplies’ CEO Ton Adam zijn handel in printer supplies begon, heeft het bedrijf een ware transformatie onder-gaan. Wat begon als een klein familiebedrijf is uitgegroeid tot een van Europa’s grootste totaaldistributeurs met meer dan 27.000 producten van ruim honderd merken op het gebied van printer en copier supplies, opslagmedia, kantoorartikelen, hardware en consu-mentenelektronica. Ton Adam licht de succesvolle strategie van ACI Supplies toe.

> COVErSTOry

Ton Adam, CEO ACI Supplies

kbm > januari 2013> 23

> Ultramodern distributiecentrumIn 2013 zullen de veranderingen die in 2012 zijn ingezet verder worden geoptimaliseerd. Het nieuwe magazijn van ACI Supplies zal volgens Adam hierin een bepalende rol krijgen. “Ons nieuwe, ultramoderne distribu-tiecentrum was meer dan nodig.” Vanwege de constante assortimentsuitbreiding was ACI Supplies sinds 2006 werkzaam vanaf twee locaties in Maastricht. “Dit kwam de efficiëntie niet ten goede. Nu hebben we het kantoor en magazijn op één grotere locatie waardoor onze capaciteit verhoogd is en we veel doeltreffender kunnen opereren.” Ook betekent het nieuwe distributiecentrum kansen voor verdere assortimentsuitbreiding door de verhoogde capaciteit. “Zo zien we dat het potentieel in kantoorartikelen, hard-ware en consumentenelektronica gigantisch is. In het kantoorartikelensegment hebben we nu ruim 10.000 artikelen op voorraad, wat neerkomt op een dekking van circa 70% - 80% van het volledige assortiment. Ons streven is om dit percentage in de komende jaren naar 95% te verhogen. Daarnaast bieden facility management en consumen-tenelektronica ook groeimogelijkheden.” In die laatste categorie ziet Adam veel kansen: “Deze groeit niet alleen sterk in de retail, we zien ook een spin-off naar de B2B-markt.”

> Vooruitzichten“Tevens gaan we op logistiek gebied een grote slag slaan met ons nieuwe magazijn. Door de opkomst van het internet en hiermee het aantal e-tailers wordt de optie dropship-

ments steeds belangrijker”, aldus Adam. ACI Supplies is zich ook bewust van het belang van e-commerce: “We zijn actief bezig met het ontwikkelen van nieuwe strate-gieën om op die manier in de behoeftes van onze klanten te kunnen blijven voorzien.” ACI Supplies is met een miljoenenomzet uitgegroeid tot een Europese speler van belang. “Om ook in de toekomst mee te blijven spelen is het van essentieel belang om voortdurend een reflectie te maken van de verschillende factoren in de markt en op die manier gecontroleerd door te groeien.” Ook benadrukt Adam het belang van een sterke positie in meerdere segmenten zoals printer en copier supplies, kantoorartikelen, opslagmedia, hardware en consumentenelek-tronica. “Er is een stijgende vraag naar het totaalpakket, zo zien we bijvoorbeeld steeds meer IT-resellers die kantoorartikelen in hun assortiment opnemen.” In de komende

25 jaar zullen we net zoals de afgelopen 25 jaar, er alles aan doen om onze klant voorop te stellen en als Europees totaalleverancier te anticiperen op nieuwe uitdagingen en mogelijkheden in de markt.”

Tussen 26-29 januari zal ACI Supplies ook aanwezig zijn op de internationale beurs Paperworld in Frankfurt om zijn 25-jarig bestaan te vieren en de nieuwste merken in zijn assortiment zoals Zyxel, Kingston, Dell en Newstar aan het publiek te tonen. Bezoek ACI Supplies tijdens deze beurs of kijk op www.aci-supplies.nl en maak kennis met het uitgebreide productportfolio. <

Nieuw distributiecentrum

Vanaf 1 januari 2013 is ACI Supplies’ nieuwe European Distribution Center and

Central Offices in Maastricht volledig operati-oneel. Het oppervlak neemt toe van 17.500 naar

25.000m2. Ook is het aantal palletplaatsen bijna verdubbeld van 4.500 naar 8.400. Daarnaast is er een nieuwe orderpicking afdeling voor 1.590 SKU’s op pallets en is de capaciteit voor shelf

racking toegenomen van 14.500 naar 45.600. De totale magazijnoppervlakte

van ACI Supplies in Europa be-slaat nu 37.500m2.

Het nieuwe distributiecentrum: Molensingel 99, 6229 PC MaastrichtTel +31 (0)43 800 1000

24 > kbm > januari 2013

OFFICE WORLD EN GFK MAKEN GEZAMENLIJK BRANCHERAPPORT

Branche steeds meer in kaart

> MArKTCIjFErS tekst: Emiel te Walvaart

Branchevereniging Office World en onderzoeksbureau GfK retail and Technology maken gezamenlijk een brancherapport dat de markt voor kantoorartikelen van maand tot maand in kaart brengt. Office World wil de kantoorartikelenbranche met deze nieuwe marktrapportage verder professionaliseren. Cees van Manen (voorzitter Office World) en Tessa Holzenbosch (Director Digital World GfK) over de ins en outs van de nieuwe branche-barometer.

Office World-voorzitter Cees van Manen is blij met de samenwerking met markt-onderzoeksbureau GfK. “Ruim een jaar geleden zijn Office World en GfK Retail and Technology overeengekomen gezamenlijk een brancherapport te maken dat de markt voor kantoorartikelen van maand tot maand in kaart brengt. Office World voorziet de kantoorartikelenbranche met deze nieuwe marktrapportage van een grote professiona-liseringsslag.”

> PuzzelenVan Manen weet nog hoe het ging met de marktcijfers in de kantoorbranche toen hij nog werkzaam was bij ACCO. “Iedereen had cijfers, behalve de goede cijfers. Bij ACCO verzamelden we ook branchecijfers. In informele gesprekjes met conculega’s kwam er ook wel informatie naar boven, maar was niet betrouwbaar. Of je kwam wel eens bij Office Depot en dan vroeg je: hoe gaat de markt? We zaten met z’n allen te puzzelen, het was meer natte vingerwerk.”

Vijf, zes jaar geleden had Van Manen, vanuit ACCO, al eens contact met GfK, maar stond de brancherapportage volgens hem nog in de kinderschoenen. “Als je dat als individuele partij doet, is het niet haalbaar, praktisch en financieel. Ruim twee jaar geleden besloten Johan Hereijgers (Fel-lowes en bestuurslid Office World, red.) en

ik om een professionele marktrapportage op poten te zetten. We zijn naar GfK gegaan en hebben er onze wensen neergelegd. Kun je dat invullen? Ja, dat kan GfK, was het antwoord. Eigenlijk is GfK de enige partij die dat goed kan.”

> RepresentatiefVan Manen herinnerd zich dat de Boleka (de

voorloper van Office World) jaren geleden ook al een barometer had. “Maar die was niet accuraat. We wisselden gegevens uit en dat kwam in een stramien van een branche-rapport. Dat was echter verre van correct en compleet.”De situatie is nu anders, door de samen-werking met GfK. “Hoewel we er nog niet

helemaal zijn, hebben we nu een represen-tatieve marktrapportage. We blijven kri-tisch naar elkaar kijken. We zijn afhankelijk van retailcijfers en moeten elkaars kennis gebruiken. Het is een groeiproces; we kregen eerst verkering en dan ga je verder, en nu zijn we verloofd. Het was ook totaal nieuw voor de deelnemers. In het begin hadden we bijvoorbeeld problemen met de codering van artikelen, die verschilde van de ene naar de andere partij. Maar nu is de kwaliteit beter.”

> RetailpanelTessa Holzenbosch (Director Digital World bij GfK Retail and Technology Benelux) vult aan: “Ook door de inbreng van het retail-panel worden de gegevens beter op elkaar afgestemd. We hebben tien hoofdgroepen in producten en dat is weer onderverdeeld in 150 subcategorieën. We moeten ervoor zorgen dat Iedereen hetzelfde aanlevert in de goede categorie. Deze cijfers moeten wel kunnen worden gebruikt voor de bedrijfs-voering.”Met de marktrapportage hebben ze een groot deel van de branche afgedekt. “We hebben een kleine 60 procent in kaart gebracht. Maar daar mogen we wel nog een

Cees van Manen: ‘vroegere brancherapportages waren niet betrouwbaar

en verre van compleet’

Cees van Manen (Office World) en Tessa Holzenbosch (GfK)

kbm > januari 2013> 25

3,1 4,2 4,9 5,6 5,1 2,9 3,1 3,7 3,6

3,94,2 4,6 4,2 4,8

4,1,1 3,9

4,5

3,5 2,7

34,6 32,9

43,1 42,9

27,1 21,0

3,6

27,1

38,2

6,4 6,1

41,5

4,06,6

17,217,0

20,7 18,6 21,7

16,814,0

11,5

18,1

4,4

6.967,2 6.903,7-0,9

448,2-14,2

483,7-2,0

477,1-13,0

684,925,7

1.260,25,2

1.458,612,8

729,2-23,6

4,7 6,6 7,45,6 3,9 3,1 3,1 4,2

28,0

J-S11 J-S12 M12

Eenheden in dzd.

Aantekenboeken

A12 M12 J12 J12 A12 S12

27,010,5 12,8 13,5

38,7 44,6

41,3 21,5

6,6 6,05,6

8,5

Adresboeken

Boekbescherming

Carbonpapier

Hobbyboeken

Indextabs

Indextabshouders

Kasboeken/formulieren

Notitieboeken/-blaadjes

Ringbandpapier

Schriften

Schrijfpapier

Voorbedrukte formulieren

Zelfklevende blaadje

Overige

AbsoluutGroei +/– %

TSR, AANTEKENBOEKEN, BLAADJES, FORMULIEREN(Nederland Leaderpanel B2C)

3,1 4,2 4,9 5,6 5,1 2,9 3,1 3,7 3,6

3,94,2 4,6 4,2 4,8

4,1,1 3,9

4,5

3,5 2,7

34,6 32,9

43,1 42,9

27,1 21,0

3,6

27,1

38,2

6,4 6,1

41,5

4,06,6

17,217,0

20,7 18,6 21,7

16,814,0

11,5

18,1

4,4

6.967,2 6.903,7-0,9

448,2-14,2

483,7-2,0

477,1-13,0

684,925,7

1.260,25,2

1.458,612,8

729,2-23,6

4,7 6,6 7,45,6 3,9 3,1 3,1 4,2

28,0

J-S11 J-S12 M12

Eenheden in dzd.

Aantekenboeken

A12 M12 J12 J12 A12 S12

27,010,5 12,8 13,5

38,7 44,6

41,3 21,5

6,6 6,05,6

8,5

Adresboeken

Boekbescherming

Carbonpapier

Hobbyboeken

Indextabs

Indextabshouders

Kasboeken/formulieren

Notitieboeken/-blaadjes

Ringbandpapier

Schriften

Schrijfpapier

Voorbedrukte formulieren

Zelfklevende blaadje

Overige

AbsoluutGroei +/– %

TSR, AANTEKENBOEKEN, BLAADJES, FORMULIEREN(Nederland Leaderpanel B2C)3,1 4,2 4,9 5,6 5,1 2,9 3,1 3,7 3,6

3,94,2 4,6 4,2 4,8

4,1,1 3,9

4,5

3,5 2,7

34,6 32,9

43,1 42,9

27,1 21,0

3,6

27,1

38,2

6,4 6,1

41,5

4,06,6

17,217,0

20,7 18,6 21,7

16,814,0

11,5

18,1

4,4

6.967,2 6.903,7-0,9

448,2-14,2

483,7-2,0

477,1-13,0

684,925,7

1.260,25,2

1.458,612,8

729,2-23,6

4,7 6,6 7,45,6 3,9 3,1 3,1 4,2

28,0

J-S11 J-S12 M12

Eenheden in dzd.

Aantekenboeken

A12 M12 J12 J12 A12 S12

27,010,5 12,8 13,5

38,7 44,6

41,3 21,5

6,6 6,05,6

8,5

Adresboeken

Boekbescherming

Carbonpapier

Hobbyboeken

Indextabs

Indextabshouders

Kasboeken/formulieren

Notitieboeken/-blaadjes

Ringbandpapier

Schriften

Schrijfpapier

Voorbedrukte formulieren

Zelfklevende blaadje

Overige

AbsoluutGroei +/– %

TSR, AANTEKENBOEKEN, BLAADJES, FORMULIEREN(Nederland Leaderpanel B2C)

3752,4

J-S11

Etiketten

Etikettenrollen

Fotopapier

Kaartjes

Kettingpapier

Kopieerpapier

Papier

Papierrollen

Voorbedrukt papier

Overige

20,9

4,2

18,6

16,6

10,4

28,4

3804,91,4

J-S12

19,6

3,5

20,2

17,5

10,0

28,3

252,1-7,1

M12

15,1

5,0

26,9

31,6

14,7

5,7

282,27,8

A12

14,9

5,2

32,8

14,6

24,8

6,0

282,0-5,6

M12

16,1

5,5

26,8

26,4

13,9

9,8

473,131,7

J12

21,1

3,2

14,1

14,5

7,7

38,7

749,34,4

J12

23,6

12,6

9,2

4,6

47,6

731,04,4

A12

24,4

10,4

7,6

4,2

51,1

329,9-17,2

S12

18,0

4,3

28,6

17,7

11,5

19,9

Eenheden in dzd.

TSR, PAPIER EN ETIKETTEN(Nederland Leaderpanel B2C)

AbsoluutGroei +/– %

3752,4

J-S11

Etiketten

Etikettenrollen

Fotopapier

Kaartjes

Kettingpapier

Kopieerpapier

Papier

Papierrollen

Voorbedrukt papier

Overige

20,9

4,2

18,6

16,6

10,4

28,4

3804,91,4

J-S12

19,6

3,5

20,2

17,5

10,0

28,3

252,1-7,1

M12

15,1

5,0

26,9

31,6

14,7

5,7

282,27,8

A12

14,9

5,2

32,8

14,6

24,8

6,0

282,0-5,6

M12

16,1

5,5

26,8

26,4

13,9

9,8

473,131,7

J12

21,1

3,2

14,1

14,5

7,7

38,7

749,34,4

J12

23,6

12,6

9,2

4,6

47,6

731,04,4

A12

24,4

10,4

7,6

4,2

51,1

329,9-17,2

S12

18,0

4,3

28,6

17,7

11,5

19,9

Eenheden in dzd.

TSR, PAPIER EN ETIKETTEN(Nederland Leaderpanel B2C)

AbsoluutGroei +/– %

3752,4

J-S11

Etiketten

Etikettenrollen

Fotopapier

Kaartjes

Kettingpapier

Kopieerpapier

Papier

Papierrollen

Voorbedrukt papier

Overige

20,9

4,2

18,6

16,6

10,4

28,4

3804,91,4

J-S12

19,6

3,5

20,2

17,5

10,0

28,3

252,1-7,1

M12

15,1

5,0

26,9

31,6

14,7

5,7

282,27,8

A12

14,9

5,2

32,8

14,6

24,8

6,0

282,0-5,6

M12

16,1

5,5

26,8

26,4

13,9

9,8

473,131,7

J12

21,1

3,2

14,1

14,5

7,7

38,7

749,34,4

J12

23,6

12,6

9,2

4,6

47,6

731,04,4

A12

24,4

10,4

7,6

4,2

51,1

329,9-17,2

S12

18,0

4,3

28,6

17,7

11,5

19,9

Eenheden in dzd.

TSR, PAPIER EN ETIKETTEN(Nederland Leaderpanel B2C)

AbsoluutGroei +/– %

Licht herstel kantoor- artikelenmarkt in derde kwartaal 2012

Na de eerste drie kwartalen van 2012 staat de kantoorartike-lenmarkt op een daling van 6,1 procent in omzet. Daarmee laat deze markt een licht herstel zien ten opzichte van de eerdere twee kwartalen. De positieve ontwik-keling wordt mede veroorzaakt door relatief goede Back to School verkopen in juli en augustus.In de eerste negen maanden van het jaar liep de markt voor kan-toorartikelen in Nederland terug met 4,8 procent. In omzet liet deze markt een daling zien van 6,1 procent. Binnen de kantoorartike-lenmarkt is een duidelijk verschil te zien in de trend binnen de verschillende verkoopkanalen: het business to business kanaal staat na de eerste drie kwartalen van dit jaar op -8,7 procent in omzet terwijl het consumentenkanaal op een nulgroei uitkomt. In verkochte aantallen staan beide kanalen op een daling: het zakelijke kanaal daalt met 7,8 procent in stuks en het consumentenkanaal met 1,3 procent.De drijvende kracht achter de consolidatie van het consumenten-kanaal is een prima verlopen Back to School periode. In de maanden juli en augustus werd in dit kanaal zowel in aantallen als in omzet een groei behaald. Augustus sprong er het beste uit met een groei van bijna vijf procent in stuks en 9,2 procent in omzet. In vergelijking bleef het zakelijke kanaal hierbij achter.

stap in maken”, zegt Van Manen. Holzen-bosch: “Alle grote partijen doen mee. We hebben het opgesplitst in een B2C- en een B2B-kanaal. In de eerste zitten bedrijven als Makro, Hema, V&D, AH, Bruna, AKO en Quantore-leden in het B2C segment. In het zakelijk kanaal zitten bijvoorbeeld Staples, Quantore-leden in het B2B segment, Lyreco en de bedrijfsmatige vakhandel.” Hierbij dient opgemerkt te worden dat op Leaderpanel-niveau in volume het B2C-kanaal een belang heeft van 49% en het B2B-kanaal van 51%. >

26 > kbm > januari 2013

lijken met België, is altijd interessant.”In eerste instantie is een samenwerking tussen Office World en GfK aangegaan voor twee jaar. “We bieden elkaar een goed pakket aan”, stelt Van Manen. “Onze leden betalen een fee voor de rapportage die maandelijks ter beschikking komt. We gaan het verder uitbouwen en finetunen en streven een grotere dekking na. Het draag-

vlak onder de fabrikanten moet nog groter worden. Mensen kunnen natuurlijk altijd lid worden van Office World, zodat ze ook kunnen beschikken over de maandelijkse branchecijfers.”Office World gaat de komende tijd flink wat lawaai maken rondom de marktrapportage. Van Manen: “We gaan het actief promoten. En zoeken naar verdere samenwerking met allerlei geledingen uit de branche. Dit alles om nog meer professionaliseringsslagen te maken. <

> MArKTCIjFErS

> TrainingenEen groot voordeel is dat je met de cijfers die we nu rapporteren een goede categorie-management kunt bedrijven, stelt Holzen-bosch. “We wisten al dat Back to School heel goed ging, maar nu kun je het echt meten. Het is een belangrijke periode met veel acties die er duidelijk uit springen. Er worden nu veel zaken bevestigd die we al wel dachten.”De betrokken partijen kunnen veel gege-vens uit de rapportage halen, aldus Holzen-bosch. “De marketing of de productmanager kunnen er hun voordeel mee doen. Hoe doet de markt van schriften of kaftpapier het? Voor de fabrikant is het nuttig om te kijken in welke markt er nog wat valt te halen. Zo kan iedereen in alle geledingen van de orga-nisatie er iets mee doen.”Daarom geeft GfK ook trainingen voor alle deelnemers, van directeur tot sales-medewerker, zodat ze met de data aan de slag kunnen gaan. “Je leert bijvoorbeeld tot de laatste regel data in te laden in Excel-sheets. Deze data kun je daardoor gebruiken voor interne rapportages. Je kunt dieper op de materie ingaan en sneller op nieuwe ontwikkelingen inspelen. Essentieel voor een productmanager. Als sales-verte-

genwoordiger, die een klant als Staples of Makro bezoekt, ben je beter voorbereid als je de stand van zaken kent. Hiervoor bieden we een chartset waarin visueel snel duidelijk is wat de trends zijn. Ook kun je als onderneming betere prognoses maken en de data gebruiken voor strategische plannen.”

> InternationaalDe retail kan de cijfers aanwenden voor een benchmark. Holzenbosch: “De positie in de markt kan zo worden bepaald. De aanleveren-de partij kan zien wat hij per categorie doet.”Momenteel zijn er allen vergelijkingen mo-gelijk binnen de Nederlandse markt, maar de intentie is er om ook meer internationale cijfers te brengen. “In België zouden we met Bosta kunnen samenwerken, zodat je wat meer Benelux-ontwikkelingen in kaart kunt brengen. De Nederlandse markt verge-

Tessa Holzenbosch: ‘we wisten al dat Back to School heel goed ging, maar nu

kun je het echt meten’

“Voor Intop is 2012 een jaar om snel te vergeten”, aldus directeur Roelof Langius. “Het begon dit jaar fout met het faillis-sement van een bekende groothandel uit Den Bosch (Despec, red.). Een poging om met een kleiner team verder te gaan kostte meer tijd en geld dan was voorzien. De markt van de commodity kantoorpro-ducten bleef dalen en we dachten het omslagpunt bereikt te hebben rond de zomervakantie. In deze periode kregen we door groei met NeXtime en de Security producten weer positieve resultaten.”Ondertussen ontstond er ook een pro-bleem bij de deelneming in 3D Tradelink BV. “Dat kwam door de moeilijke marktom-standigheden en de nasleep uit het verleden van 3d tradelink. Verder ontbrak het door verschil van inzicht tussen de twee aandeelhouders van 3d tradelink aan de wil om te investeren. We werden we

genoodzaakt dit belang af te schrijven. 3d tradelink wordt dan ook op 31 december a.s. geliquideerd.”

Heilloze wegHij vervolgt: “Helaas bleek de financiële wereld, beïnvloed door de negatieve stemming in de markt, geen vertrouwen meer te hebben in de toekomst en de groei van Intop Europe BV. Hierdoor ontstonden problemen met de inkoop en stegen de backorders. Na diverse acties te hebben ondernomen, waaronder mislukte fusie-besprekingen, vinden we het nu onverant-woord om op deze manier verder te gaan. Ik kon misschien wel doorgaan maar ik wilde de crediteuren en toeleveranciers niet in de heilloze weg meenemen.”Langius: “We hebben samen met een fantastisch team medewerkers een goede naam opgebouwd in de markt. Hierop

moet je zuinig zijn. We kunnen terugkijken op 20 mooie jaren met diverse innova-ties van unieke producten en concepten. Verdergaan zou deze goede reputatie beschadigen en wellicht ook leveranciers in problemen brengen. Dit vind ik niet wenselijk en daarom heb ik met het team de moeilijke beslissing genomen om te stoppen.” Langius heeft zelf het faillis-sement aangevraagd en blijft een hoofdrol (met steun van de curator) spelen bij de afhandeling van het faillissement. Het merk NeXtime is vanaf 1 januari 2013 zelfstandig doorgegaan onder de naam NeXtime Benelux b.v. Het merk Linex gaat naar Hamelin.Voor Langius is Intop passé en gaat hij geen doorstart maken. Wel is hij al bezig met een nieuw concept waarmee hij begin 2013 naar buiten wil treden. <

Intop Europe BV staakt bedrijfsactiviteiten Intop Europe BV heeft besloten haar bedrijfsactiviteiten stop te zetten. Een jaar vol tegenvallers heeft de onderneming uit Heesch naar eigen zeggen de das omgedaan.

kbm > januari 2013> 27

voorgeregistreerde bezoekers zich richt op bedrijfsmatige klanten. “Het bevestigt het idee wat we al een tijdje hadden: de B2B office dealers zijn op zoek naar een platform waar ze hun leveranciers kun-nen ontmoeten.”Een belangrijke speler in de branche, Quantore, is ook present in de Braban-thallen. Bijna vijfhonderd kantoorspecia-listen, in de particuliere en de business-to-business markt, zijn lid van deze coöperatie, die de logistiek voor hen verzorgt. Ook doet Quantore de logis-tiek voor een aantal grote retailklanten. Men heeft in het logistieke centrum ruim 20.000 producten klaar voor verzending. Quantore maakt voor haar leden ook dit jaar een aantrekkelijke schoolkrant, boordevol handige schoolspullen en natuurlijk de leukste schoollijnen en agenda’s. Tijdens de beurs kan de bezoe-ker alle artikelen bekijken en presente-ren zij de geselecteerde schoollijnen. <

De Stationery, Office & Convenience Days zal (SOC Days) worden gehouden van 3 tot en met 5 februari 2013 in de Brabanthallen in Den Bosch. Informatie: www.socdays.nl.

Stationery Office & Convenience Days: handelsplein vol activiteiten

> EVENT

Van 3 tot en met 5 februari 20013 staan de Brabanthallen In Den Bosch in het teken van het nieuwe event Stationery Office & Convenience Days. SOC Days moet het platform gaan vormen voor de branches stationery, office, hobby, tabak en gemak. Naast het beursplein waar de exposanten hun producten en diensten tonen zijn er diverse nevenactiviteiten. Een vooruitblik.

SOC Days richt zich op de boek- & kantoorboekhandel, B2B vakhandel, de tabak- & gemakswinkels, hobby, speelgoed en kinderwinkels, giftshops, drogisterijen, pompshops en ziekenhuis-winkels. SOC Days wil zich opwerpen als meer dan alleen een handelsplaats waar leveranciers hun goederen aanbieden en inkopers hun inkopen doen. Naast het handelsplein met beursactiviteiten is er veel aandacht voor kennisoverdracht en side events die tot doel hebben de be-zoeker ruim te informeren over de laatste ontwikkelingen in de markt. Deze vinden plaats in het naastgelegen congrescen-trum 1931.

Bekende en nieuwe deelnemers Een keur aan leveranciers heeft inmid-dels een stand genomen op de SOC Days. Het gaat onder andere om de volgende partijen: 3M, Adveo, Animal Greetings, Art of Cards, Artige, BIC Nederland, Biri Publications, Brepols, bruynzeel-Sakura, Context Cards, Cross, Decadence, Depe-sche Vertrieb, Dresz, Dutch Us, Dynamic Ergonomics, E&A Pen & Paper, Eclipse Cards, edding Legamaster, Green Emma, Hartung, Hobbit, Interieurbouw Apel-doorn, Interstat, MAPpublishing, Olino Paperworks, Only Natural, Palma Glass, Paper Dreams, Paperclip Cards,

Pennenimport4you, Pilot Pen, Plenty Gifts, Quantore, Retail Sales Solutions, Stabilo, SWA, tesa, Tombow, Uitgeverij Deltas, Uitgeverij de Lantaarn, Uitgeverij van der Meulen, Uni Ball, Verhaak. An-dere partijen hebben een optie genomen op een stand maar bij het sluiten van deze editie waren die nog niet bekend.

Diverse activiteiten op Stationery Office & Convenience DaysOp zondag 3 februari en maandag 4 februari worden in samenwerking met Boekblad speciale activiteiten georga-niseerd voor de boekhandels die het event bezoeken. Er workshops gepland over Search Engine Marketing en van Boekblad Academie. Verder is er de mogelijkheid tot een ‘hotspot’ tour over de beursvloer langs diverse non-books leveranciers en wordt er op de maandag-avond een ‘Boekblad-borrel’ georgani-seerd. Op dinsdag 5 februari 2013 een B2B Office Dealer Congres worden georgani-seerd in congrescentrum 1931. Op www.socdays.nl is meer informatie te vinden over de exacte invulling van de program-ma’s van deze side events.

PositiefVolgens de organisatie reageert de markt positief op het nieuwe vakevent. “Met het openen van de voorregistratie begin januari en de uitnodigingen die de leve-ranciers op dit moment versturen zien we al een behoorlijk aantal voorregistra-ties”, aldus Krijn ten Hove, organisator van de beurs. Er is vooral veel interesse van de bezoekers voor de productca-tegorieën kantoorartikelen, agenda’s & kalenders, papier & schrijfwaren en gifts. Opvallend is dat een kwart van de

registreren voor gratis toegang U kunt zich nu gratis registreren als bezoeker van de beurs. Als bezoeker wordt u in de watten gelegd. zowel de toegang, de catering als het par-keren is gratis.En als u zich voorre-gistreert heeft u bij aankomst direct toegang tot het event. registreer u nu op de website: www.socdays.nl.

THUISKANTOOR BURGER: FAMILIEBEDRIJF MET NADRUK OP SERVICE EN PERSOONLIJK CONTACT

Verrassen als rode draad

> rETAIL tekst: Jaap van Ekeris

Waddinxveen is een dorp met stadse invloe-den zonder echt winkelcentrum. Wel telt de Zuid-Hollandse plaats zeven zogeheten winkelstrips, zes kleinere en een grote. In een van deze gebiedjes, aan de oude Dorp-straat, is Thuiskantoor Burger gevestigd. Voor veel Waddinxveners heeft die naam een vertrouwde klank: in 1930 startte Teu-nis Burger een boekwinkeltje, dat daarna tweemaal overging van vader op zoon. Ruim tachtig jaar later voert de winkel naast boeken een totaalaanbod in kantoorarti-kelen, -machines en meubelen. “Alles voor kantoor”, vat Ton-Willem Burger het brede en diepe assortiment treffend samen.

> Met de paplepelHet ondernemerschap is de huidige eige-naar met de paplepel ingegoten. Als klein jongetje hielp hij in het magazijn met het in- en uitpakken van dozen en het was al

beeld geven. Vorig jaar ben ik begonnen met de verkoop van educatieve spellen, van de firma Boosterbox. Denk aan IQ-spelletjes, denkspellen, loco en domino. Wij verkopen al jaren veel kinderboe-ken, dit is een prima aanvulling daarop. We presenteren het assortiment in een kast van 1 meter en daarnaast heb ik nog 1 meter gereserveerd voor puzzels. Die laatste groep beleeft een revival, ongelooflijk. Verder zijn we onlangs ge-start met artikelen van Dutchus. En met Cadeauboxen, die ook voor de zakelijke markt goed kunnen worden ingezet als

relatiegeschenk. Kort gezegd: je zet impulsartikelen op de toonbank en het verkoopt.”Waar totaalaanbieder en speciaalzaak voor veel mensen twee totaal verschil-

lende begrippen zijn, gelooft Burger dat ze naast elkaar kunnen bestaan. “Wij hebben een totaalaanbod in kantoorarti-kelen, ja. Maar we zijn ook speciaalzaak. Naast het kernassortiment van Thuiskan-toor voeren we 30% meer artikelen om onze speciaalzaakfunctie te kunnen ver-vullen. In omliggende plaatsen zijn zulke

vroeg duidelijk dat hij in de voetsporen zou treden van zijn vader en opa. In 1994 kwam hij in de winkel, een jaar later nam hij het stokje gedeeltelijk over om in 2007 volledig eigenaar te worden. Sinds 2006 behoort het familiebedrijf (zeven werknemers) tot Thuiskantoor en is het lid van Quantore. “Dat jaar deed de mogelijkheid zich voor het pand van de buurman te kopen; we hebben de twee winkels als het ware samengevoegd. Toen ben ik eens goed om me heen gaan kijken. Ik kwam in contact met Eric Buscher, de toenmalige formulemanager van Thuis-kantoor, en van het een kwam het ander.” In 2008 werd Burger lid van de franchi-seraad. Tegenwoordig maakt hij deel uit van het vijfkoppige bestuur en treedt onder meer op als woordvoerder. De geboren en getogen Waddinxvener is bij-zonder goed te spreken over de formule voor de particuliere en kleinzakelijke consument. “Het volume van kantoor-artikelen staat onder druk. Als kantoor-vakhandelaar zul je dus op zoek moeten naar andere manieren om je omzet op

peil te houden. Bijvoorbeeld door het toevoegen van nieuwe productgroepen. Je moet de consument verrassen. Dat kan bij Thuiskantoor.”

> IQ-spelletjesHet werkwoord verrassen vormt de rode draad in zijn betoog. “Ik zal een voor-

Bij de Waddinxveense boek- en kantoorvakhandel Burger draait veel, zo niet alles, om het verrassen van de consument. De win-kel behoort al jaren tot de Thuiskantoorformule, die vorig jaar onder de hoede van Quantore een doorstart maakte. Over de druk op kantoorartikelen, educatieve spelletjes en de revival van puzzels.

Ton-Willem Burger

‘de begrippen totaalaanbieder en speciaalzaak kunnen

naast elkaar bestaan’

28 > kbm > januari 2013

kbm > januari 2013> 29

zaken aan het verdwijnen; we merken dat mensen uit de regio hierheen komen voor specifieke producten. In schrijfmap-

pen en schrijfwaren bijvoorbeeld gaan we nét iets verder. Hetzelfde geldt voor cartridges: ik durf te stellen dat we het grootste assortiment van Waddinxveen hebben.”

> Hoge servicegraadHet interieur van de winkel kenmerkt zich onder meer door veel licht en een universeel rekkensysteem. Dat laatste heeft als voordeel dat je productgroepen snel kunt wisselen. “Klanten vinden dat de winkel de uitstraling heeft van een moderne boek- en kantoorvakhandel”, zegt Burger, terwijl hij voorgaat richting de boekenafdeling. Hoewel de boe-kenbranche het zwaar heeft draait zijn winkel ‘redelijk’. Burger: “We zitten iets boven het landelijk gemiddelde. Geluk-kig hebben we een publiek dat vrij veel leest en bereid is geld uit te geven voor een boek.”Waddinxveen is een religieuze ge-meente, waar de kerken ’s zondags nog goed gevuld zijn. Doordat Burger zich profileert als algemene boekhandel met een theologische verdieping trekt de winkel klanten uit de hele regio. Service

en persoonlijk contact zijn - evenals het verrassen van de consument - sterke punten. Verder spelen gewenning en de

gunfactor een rol. “Onze servicegraad is hoog. Vandaag besteld, morgen in huis. Dat moet ook wel want anders win je het niet van Bol.com.”

> Couleur localeBoven, op de eerste verdieping, serveert de eigenaar koffie. Hier bevindt zich behalve een kantoorruimte het assorti-ment kantoormeubelen en -machines. Voor stoelen werkt de vakhandel veel samen met Velto, dat is gevestigd in het nabijgelegen Zoeterwoude. Meubels be-trekt Burger voornamelijk van Vielhauer, het vroegere Stratipex. Machines worden geleverd door onder andere Brother en Toshiba. Burger vertelt tot slot over Thuiskantoor (zie kader) en over de ontwikkelingen in retail, waar volgens hem veel gaat veranderen. Hij verwacht dat abc-winkels zich zullen concentreren in de winkelcen-tra en dat de couleur locale, zoals hij het noemt, een plekje vindt aan de randen van steden. “Hier hebben ze de ruimte om als goede speciaalzaak verder te gaan.” <

THUISKANTOOr: OP WEG NAAr VIjFTIG LEDENThuiskantoor maakte vorig jaar onder de hoede van Quantore Europe een door-start en opereert sinds die tijd zelfstan-dig als stichting. Quantore faciliteert, de leden zijn de baas. Op dit moment telt de formule negentien leden.Thuiskantoor heeft een franchisebe-stuur, dat bestaat uit vijf man: Ton-Wil-lem Burger, Peter Dapper, Jac Snelders, Lucas Hoenson, Gerard Tomey. Peter Dapper is voorzitter, Burger is secreta-ris en treedt op als woordvoerder. Het bestuurt vergadert maandelijks. Naast het bestuur zijn er drie commissies: pr-commissie, winkelontwikkelcommissie, assortimentscommissie. Die laatste heeft het hele kernassor-timent opnieuw samengesteld. Het bestaat alleen maar uit A-merken en is afgestemd op Office Expert. “Met dit assortiment kun je 95% van alle klan-tenvragen opvangen”, stelt Ton-Willem Burger. “Daarnaast is 5% lokaal in te vullen.” Overigens staat het iedere on-dernemer vrij om zijn assortiment uit te breiden. Er is volop ruimte voor vrijheid binnen de gemaakte afspraken. Ge-vraagd naar waar de formule voor staat zegt Burger: “Alles wat we doen moet bij de consument tot verrassing leiden. Iets dergelijks geldt ook voor onze folder die nu drie keer is verschenen. In mei ligt de vierde, de voorjaarsfolder, op de mat.”Als het aan de woordvoerder ligt telt de formule voor de particuliere en klein-zakelijke consument eind van dit jaar 25 winkels; over vijf jaar moeten dat er 50 zijn. Pas dan tel je als formule mee, stelt Burger. Het is de bedoeling dat alle vestigingen dan ook dezelfde look & feel hebben. Als voorbeeldwinkel geldt Thuiskantoor Voorhoeve in Hilversum. De basiskleur is aquablauw, aangevuld met grijstinten en oranje. “Fris en eigen-tijds”, aldus Burger. Wie lid wil worden van Thuiskantoor betaalt een vast bedrag van slechts 100 euro per maand. Er geldt een contract-termijn van twee jaar. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Ton Wil-lem Burger, telefoon (0182) 612298 of [email protected]

‘je moet op zoek naar nieuwe productgroepen om je omzet op peil te houden’

Het interieur van Thuiskantoor Burger

30 > kbm > januari 2013

“We gaan onze activiteiten verbreden”, zegt Bob Boekema, Group Market Deve-lopment Director van Lyreco. “Het begon ruim acht jaar geleden al met de facilitai-re producten in catering en hygiëne. Dat heeft echt een vlucht genomen. De klant vraagt steeds meer one-stop-shopping. Bovendien staan de traditionele kantoor-artikelen onder druk. Ook komt er steeds meer concurrentie uit andere kanalen en is er de onontkoombare invloed van internetbedrijven als Amazon.”

Promotionele artikelenEen van de uitbreidingen van het portfolio zijn de promotionele artikelen. Boekema: “We hebben met BIC Graphics een over-eenkomst voor het leveren van een breed pakket aan gepersonaliseerde BIC-produc-ten. Het gaat om artikelen als paraplu’s, sleutelhangers, keycords, muismatjes, et cetera.”Het streven is om voor promotionele ar-tikelen ook een one stop shop te worden. “Dan hebben we het ook over producten als visitekaartjes en verpakkingsmateri-

aal. Dit alles moet tussen nu en drie jaar standaard is ons assortiment zitten. De technologie van web-

to-print maakt dat allemaal mogelijk. Zoals je tegenwoor-dig een fotoalbum online bestelt, kun je dat voor allerlei

producten doen. Die vinden hun weg gemakkelijk naar de klanten.

Met de salesforce van Lyreco kan dat goed. Velen van hen zijn al gewend om online te bestellen.”De web to print-tool is al actief

voor het MKB in de Benelux en in alle grote filialen van Lyreco. Vanaf 1 januari is er een pilot gestart voor corporate sales in Ierland en Italië. “Zo kunnen we de zaken structureren voor een uitrol in de andere landen. Voor de sales is het een andere manier van verkopen. We staan voor grote uitdagingen.”

Persoonlijke protectieEen andere aanwinst zijn de persoon-lijke protectieproducten. “We gaan van

kantoorartikelen naar producten voor de werkplaats. We profileren ons nu als workplace provider van producten en ser-vices. Dus niet meer alleen gericht op het kantoor. Lyreco focust zich op alle con-sumables, zoals de persoonlijke protec-tiematerialen en packaging, dat ook nog steeds groeit. De trend naar een platform voor al deze producten is onomkeerbaar.”Dit zie je ook terug in de nieuwe catalo-gus die in januari is uitgekomen. Deze heeft een extra hoofdstuk gekregen met 800 artikelen uit het segment persoon-lijke protectie (helmen, veiligheidsbrillen

Lyreco: van office-leverancier naar solutions provider voor de werkplek

> ACHTErGrOND tekst: Emiel te Walvaart

Contract stationer Lyreco kondigt een nieuwe strategie aan. zij wil de totaal-leverancier zijn voor alle benodigdheden voor de werkplek. In het kader hiervan wordt het assortiment uitgebreid met gepersonaliseerde producten en persoonlijke beschermingsproducten. Verder is er een standaardisatie van groene producten gemaakt.

‘Lyreco is nu de enige die alle blabla-verhalen bij groene producten eruit gehaald heeft’

Bob Boekema, Group Market Development Director van Lyreco

kbm > januari 2013> 31

dere stappen volgen in nieuwe segmenten.”

Duurzaam standaardLyreco komt ook met een nieuw Green Pro-ducts Assessment-pro-ces. De gedetailleerde en precieze methodologie maakt het voor

de consument mogelijk eenvoudig milieuvriendelijke producten te onderscheiden op de webshop en in de catalogus met een symbool van een groene boom. Elk product wordt verge-zeld van verdere informatie die verklaart waarom Lyreco het aanmerkt als duur-zaam. De klant krijgt volgens Lyreco een ongeëvenaard inzicht in de impact van het product op het milieu. Klanten kunnen in vertrouwen groen kopen, stelt Lyreco.Boekema: “Duurzaam wordt bij ons gestandaardiseerd. Iedereen roept dat ze groen zijn, maar wat maakt het product groen? Dat hebben we voor elk artikel in

elke productgroep uitgezocht en hebben vervolgens een standaardisatie

gemaakt die door de klant wordt begrepen. Het is geen marketingverhaal. Een onaf-hankelijke derde partij, SGS, heeft onze methodologie goed-gekeurd. Ook hebben we het

gebaseerd op de internatio-naal erkende ISO 14020

standaard. Lyreco is nu de enige die alle blabla-verhalen

eruit gehaald heeft. We konden het eerst ook niet hard maken, maar nu wel.”

Geen marketing-verhaal meerLyreco is begin 2011 begonnen met de ontwikkeling van een beoordelingsmetho-de. Dit proces vergt een nauwe samen-werking met de leveranciers en meerdere stappen. Leveranciers zijn genoodzaakt om Lyreco van gedetailleerde documenten

te voorzien die hun claims voor duurzame producten ondersteu-

nen. Lyreco onderzoekt vervolgens de claims van de fabrikanten in detail

om hun authenticiteit te valideren en te veri-

fië- ren of ze in lijn zijn met kwalificaties van ISO 14021. Elk product krijgt vervolgens een score en wel of geen ‘groene boom’. Lyreco heeft nu meer dan 1500 duurzame producten in haar globale productrange.Boekema: “Het is niet ons doel om een nieuwe marktstandaard te vestigen. Het gaat er meer om dat het geen marketing-verhaal meer is, maar werkelijkheid. En duurzaamheid wordt meer standaard. Dat wil zeggen dat het steeds meer deel uitmaakt van het bedrijfs- proces.” <

INTErNATIONALISErINGLyreco is ook het pad van verdere internationalisering in geslagen. Het

concern is nu ook actief via part-nerschappen in India en Turkije. Eerder in 2012 zijn dergelijke relaties aangegaan in roemenië, rusland, Argentinië en Brazilië. “je kunt dat proces niet meer stoppen. Het is tegenwoordig een vereiste om bijvoorbeeld in de BrIC-landen aanwezig te zijn. Er zullen zeker nog meerdere aankondigingen volgen.”

etc). Leveranciers zijn onder meer 3M en Uvex. Boekema: “De catalogus is een stuk dikker geworden met nu zo’n kleine 6000 artikelen. De volgorde van de categorieën is gewijzigd. We begin-nen niet meer met de traditionele kantoorar-tikelen maar met cate-ring en hygiëne en daarna de persoonlijke protectie. Zo proberen we te pushen dat de klant ook de nieuwe categorieën ziet, buiten het traditionele.”Lyreco heeft direct een behoorlijk om-vangrijk generalistisch assortiment van veiligheidsartikelen opgenomen. “Dan word je meteen serieus genomen als Euro-pese leverancier”, meent Boekema. “Ook voor de verkoop vergt dat een andere werkwijze. In elk land hebben we zware trainingsprogramma’s gehouden voor onze sales force met veel aandacht voor de nieuwe productgroepen. Zodoende geven we hen veel achtergrond mee over bijvoorbeeld de wetgeving op het gebied van veiligheidsartikelen. We pakken het meteen serieus aan.”Als nieuwkomer in deze categorie ver-wacht Lyreco zeker een proportioneel marktaandeel te veroveren. “We hebben dit nog niet eerder gedaan, maar we hebben een behoorlijke slagkracht met meer dan 4000 vertegenwoordi-gers en onze filosofie van next day delivery. De veiligheidsmarkt is gefragmenteerd, waardoor er wat te halen valt. We bouwen het langzaam op. En er zullen zeker nog an-

32 > kbm > januari 2013

2013 al weer een crisisjaar? Echt niet! Wat zijn de stappen die kantoorvakhandels in 2013 gaan zetten om er voor te zorgen dat omzet en winst minimaal op peil blijven en als het gaat, weer te verbeteren?

2013: opbouwen dankzij een stevig fundament

> LEzErSPANEL tekst: Martijn Kregting

rug en we hebben een zeer goede basis om in 2013 met minimaal 25 procent in omzet te stijgen. We horen veel positieve kritiek op onze vernieuwde websites, zowel van bestaande klanten als van een groeiend aantal nieuwe klanten. We hebben ook activiteiten in het buitenland ontplooid, wat we voorheen nauwelijks deden, en we werken samen met diverse nieuwe partners. Ook zijn we bezig met een reclamecampagne waarin we onze eigen merknaam meer centraal stellen en waarin we klanten cadeaubonnen geven.

Stephan Masselink, Leferink Office Works“Leferink gaat verder op de ingeslagen koers: processen op orde, mensen op de juiste plek, slim ondernemen. Op ICT-gebied is in 2012 een partner toege-voegd, een ICT consultancy uit de regio, die meer infrastructuur oplossingen kan bieden voor onze klanten. Op AV-gebied is bijvoorbeeld ‘zorgeloos werken’ een hot item geworden, waarin we eindge-bruikers in het onderwijs voor een vast bedrag per maand ontzorgen in de klas. Veel van onze relaties zijn bezig met overleven, bezig met primaire zaken. Als je je als kantoorvakhandelaar steeds be-zig houdt met de beste oplossing voor de klant, die hem/haar tijd én geld oplevert, dan hou je het langst stand. We leveren natuurlijk secundaire oplossingen die het leven op kantoor voor de klant pret-tiger en efficiënter moet maken. Daar is alles op gebaseerd. Ook de invoering van een nieuwe webshop, die door minder klikken en betere zoekfilters de klant én passant zal binden, moet bijdragen tot meer omzet en new business in 2013. Op kantoorartikelgebied is het vechten tegen de landelijke en mondiale spelers een lastig onderwerp. Op aanbestedin-gen gaan we heel selectief in. De vrijko-mende tijd gaat zitten in klantencontact, bij bestaande én nieuwe klanten. Door invoering van een interne Power Netwerk Group vindt sinds een jaar meer synergie plaats, en worden tips tussen de buni-ness-units netjes verdeeld. Verkopers spreken elkaar meer, en tijdens lunchbij-eenkomsten wordt kennis gedeeld over alle takken van sport binnen de holding. Ook een mooie manier om de klantenpor-tefeuille meer als gezamenlijke grootheid te beschouwen en samen te smelten.”

Marcel Boogerd, Kroon Leveranciers“2013 wordt voor ons een prima jaar. We hebben de afgelopen twee jaar veel negatieve zaken op ons bordje gekregen, als gevolg waarvan we zo’n een derde van onze omzet hebben ingeleverd, hoewel de winst veel minder gedaald is. Deels hebben we zelf afscheid van omzet genomen – klanten waar we weinig of niets aan hadden - deels verloren we klanten, deels waren we druk bezig met een automatiseringsslag. Dat is achter de

kbm > januari 2013> 33

Dat valt goed. We hebben ook meermaals een aanbod gehad om klanten over te nemen van partijen die willen stoppen, maar dat doen we liever niet. je betaalt dan voor goodwill, maar ik vraag me af wat de waarde van dergelijke klanten voor jou als hun nieuwe leverancier is.”

Irene Hofmeester, Multi-Office Alphen a/d Rijn“We hebben de afgelopen jaren het pakket aan produc-ten en diensten fors uitgebreid. Onze focus blijft gericht op het voller maken van bestaande klanten, daar kunnen we nog voldoende groei realiseren. Nog dagelijks horen we van klanten de vraag: `verkopen jullie ook meubilair, drukwerk, relatiegeschenken’ of welke andere product-groep dan ook, die we naast kantoorartikelen doen. We hopen dat de economie nu wel een beetje gaat aantrek-ken, of dat we met elkaar afspreken dat we niet meer gaan lopen somberen. Wij zijn klaar om te versnellen, dus kom maar op.”

Ard Smulders, HAVL“2013 staat in het teken van commerciële focus op kantoorinrichting en op ICT als één integrale propositie waarbij we inspelen op HNW. Ondanks de krimpende markt behouden we de focus op acquisitie in kantoorar-tikelen. We staan altijd open voor overnames. Autonome groei is heel moeilijk in deze tijd en er zijn voldoende kansen om collega’s over te nemen.In 2012 is onze organisatie lean and mean gemaakt. De kosten zijn afgestemd op de gerealiseerde omzet in 2012 en we zien daarom 2013 met veel vertrouwen tegemoet, ook al zal het een zwaar jaar worden.”

Paul Kuperus, Kantoor and More“Wij gaan samenwerken met andere partners - voor onder andere werving en selectie van personeel - om zo een bredere dienstenportfolio te kunnen bieden. Verder hebben wij hebben in 2012 al onze basis verbreed en we gaan daar in 2013 op voortborduren.”

Jan Mudde, Aspect ICT“Wij hebben in 2012 onze basis verbreed en gaan daar in 2013 op een aantal gebieden aan voortbouwen. Zo gaan we zelf op zoek naar nieuwe klanten, niet via een bel- of afsprakenbureau. Verder hebben we ons portfolio al verbreed richting ICT. Dit is een belangrijke tak van sport bij ons. Het verder ontwikkelen van ICT-diensten en het bespreken van nieuwe mogelijkheden, slimmer toepassen van bestaande situaties bij klanten (bestaan-de software beter benutten) daar gaan we mee verder. Wij gaan ook veel meer nadruk leggen op een mix van bricks en clicks Sinds 12 december 2012 zijn we online met onze nieuwe webshop. Daar gaan we op een andere manier dan voorheen actiematig te werk, veel meer producten aanbieden en 24x7 mensen helpen.”

> MArKTMONITOr

VAN HET MINISTErIE

Het zijn er niet veel, documenten van het Minis-terie, die direct betrokken zijn op de kantoorarti-kelen en computersupplies branche. zodra dit dan ook wel het geval is dan verdient het direct een analyse.

De inleiding van het document is niet opmerkelijk en geeft een opsomming van de doelen zoals die bij de overheid en het grote bedrijfsleven vaker worden geformuleerd “Standaardisatie, versobering, kostenbesparing, klanttevreden-heid en duurzaamheid. Dat zijn de doelen van het categoriema-nagement voor Kantoorartikelen & Computersupplies. Daarnaast streven we voortdurend naar kwaliteitsverbeteringen in de aanbe-stedingen, de raamovereenkomsten en het contractmanagement.”

Nu dekt de inleiding niet de inhoud want de aap komt al snel uit de mouw: “Fors besparen met behoud ‘van tevreden klanten’ is de eerste alinea waarin te lezen staat: “Een van de eerste inkoopca-tegorieën die rijksbreed werden ingesteld, was die van Kantoor-artikelen & Computersupplies, belegd bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De markt“De aanbodzijde van de markt van kantoorartikelen is overzichte-lijk. Er zijn maar drie grote leveranciers die aan de voorwaarden van het Rijk kunnen voldoen. Het afsluiten van één raamovereen-komst voor het hele Rijk zou dan ook ongewenste effecten kunnen hebben, omdat de opdracht dan te groot is.Het risico bestaat dat de rijksoverheid hiermee de markt ver-stoort. Daarom is besloten de markt van de Rijksoverheid te verdelen in vier percelen, waarvoor jaarlijks een aanbesteding wordt uitgevoerd. Inmiddels lopen er vier raamovereenkomsten waarvan alle departementen en diverse zelfstandige bestuursor-ganen gebruikmaken. Het is een groot succes. Niet alleen door het wegvallen van decentrale administratieve lasten en de transpa-rantie die het centrale contractmanagement oplevert. Maar ook, laten we dat niet vergeten, door de forse besparingen in geld die het Rijk zo realiseert: op basis van de aanbestedingen maar liefst 40 procent gemiddeld!.”

Het document gaat nog verder en er wordt summier - “Mogelijk vragen duurzame en ‘groene producten’ een meerprijs” - ook nog even aandacht besteed aan het feit van 100% duurzaam inkopen.

Drie aanbieders, gemiddeld 40% besparing bij aanbesteding en 100% duurzaam. Op de ene of de andere manier gaat het er bij ons niet in. Helaas ontbreken ons de keiharde feiten, de inkoopge-gevens van het Rijk, om dit te bewijzen. Ditzelfde geldt voor onze vermoedens dat, ondanks het feit dat er slechts enkele content zijn met de huidige situatie, niemand er iets er aan gaat doen.

OFFI [email protected]

kopen? Zoals gezegd doen we veel meer onderzoek en onderbouwen de vernieuwing met onder andere de uitkomsten uit het Eu-ropese consumenten onderzoek en diverse focusgroepen. Je ziet nu echt een verande-ring in de bedrijfscultuur bij Hamelin.”ELBA is als eerste aangepakt. “Het pro-ductenassortiment was niet marktgericht.” ELBA ging niet over een nacht ijs en scha-kelde zelfs een team van jonge industrieel ontwerpers in. “Zij keken bijvoorbeeld uitgebreid naar de sorteermap. Hoe kan deze beter zijn functie uitoefenen? Kun-nen we meerdere functies in één product integreren? Dit leverde veel innovaties op, waarop we patenten hebben aangevraagd. Daar wordt heel streng op gewaakt.”

Betere communicatieNa de restyling start ELBA met drie nieuwe assortimenten: ELBA for Business, ELBA for Students en ELBA School Life. Daarna volgen de andere assortimenten zoals het duurzame ELBA Touareg en het persona-liseerbare ELBA Polyvision. “Belangrijk

“Filing zit in zwaar weer”, zegt Bianca Pouw, trade marketeer bij Hamelin b.v.. “De markt verandert drastisch door de digitalisering. Ook is er een toenemende concurrentie vanuit onder meer het Verre Oosten. Verder treedt er marktvervaging op; je ziet ook mappen bij Blokker en Intratuin. Het merk ELBA is op de schop genomen; het stof gaat eraf. Dat hebben we twee jaar geleden ingezet en vanaf januari starten we met het nieuwe ELBA.”

ConsumentgerichtVoordat het stof er is afgegaan zijn alle pro-ducten en assortimenten van ELBA onder de loep genomen. Daarnaast is er een groot Europees onderzoek onder consumenten en gebruikers gedaan. De volgende vragen werden onder meer gesteld: wie is de eindgebruiker, wat zijn de behoeften van de eindgebruikers, sluiten de producten daarop aan, hoe denkt de consument, hoe koopt hij, gebruikt hij de producten waar-voor deze zijn ontworpen? Pouw: “Hamelin is van oorsprong een productiebedrijf. Er wordt gekeken vanuit de producten. We moeten meer consumentgericht kijken. Wat mist de consument op de markt? Wat is de beweegreden om een bepaald product te

aspect van het nieuwe ELBA is een betere communicatie naar de eindconsument. De nieuwe verpakkingen helpt hem of haar om het juiste product te kopen en legt de toegevoegde waarde van het product uit. We zeggen bijvoorbeeld niet meer dat een ordner uit polipropyleen bestaat, maar hij is van kunststof en is waterafstotend. We maken de teksten voortaan duidelijker voor de eindconsument, zodat die het nut en het gebruik van het product beter begrijpt”, legt Pouw uit. Tevens wordt er de komende jaren vanuit marketingperspectief meer emotie aan het merk gegeven. De nieuwe slogan: “Free yourself, get organised” wordt leading en zal met behulp van diverse campagnes in de markt worden gepositioneerd.

OrganisatieproductenELBA for Business is een totaal nieuw as-sortiment. Doelgroep is business profes-sionals die veel onderweg zijn en een internationale visie hebben, zo omschrijft Pouw het. De lijn bestaat uit 14 betrouw-bare, functionele, stijlvolle, hoge kwali-

DRIE NIEUWE ASSORTIMENT, MEER GERICHT OP CONSUMENT

ELBA wordt afgestoft

> INNOVATIE tekst: Emiel te Walvaart

Het aloude ELBA ondergaat een forse restyling. Het merk wordt marktgerichter en innovatiever, waarvoor de hulp van jonge industrieel ontwerpers is ingeroepen. “Met de nieuwe lijn producten gaan we de prijsdiscussie uit de weg en bieden we echte toegevoegde waarde aan de eindconsument .”

‘we gaan een slag omhoog en dringen de prijs naar de achtergrond’

34 > kbm > januari 2013

ELBA School Life

kbm > januari 2013> 35

teitsproducten met veel innovaties voor dagelijkse organisatie van documenten op kantoor of onderweg. Kortom, hoogstaande organisatieproducten voor reizende business professionals. “ELBA for Business kenmerkt zich door lichtgewicht producten, die documenten organiseren en beveiligen. Het zijn nu meer organisatieproducten, dan specifiek opbergproducten.”Worden deze producten nog gebruikt door de zakenman in het digitale tijdperk? “We zien digitalisering juist als een kans

in plaats van een bedreiging. We streven ernaar het assortiment aan te passen aan de tablet of smartphone. We merken dat de zakelijke gebruiker nog steeds de iPad en daarnaast een ringband of en sorteermap naar een vergadering of afspraak mee-neemt. We ontwikkelen producten die com-plementair zijn met digitale apparaten. Zo kun je bijvoorbeeld de iPad in de ringband stoppen, aangezien het beschermende elastiek de ringband en iPad onderweg bij elkaar houdt. We kijken nu meer naar kwa-liteit en innovatieve functionaliteiten waar de eindconsument behoefte aan heeft en

niet meer naar standaard producten in nóg meer verschillende kleuren”, vertelt Pouw.

CampagneDe nieuwe, frisse wind bij ELBA moet natuurlijk ook worden gecommuniceerd. Pouw: “Er komt een grote ELBA for Business campagne naar zowel de (vak)handel als de eindgebruiker. Daarvoor ontwikkelen we veel digitale verkooptools. Niet alleen banners of e-nieuwsbrieven maar ook pro-ductvideo’s op ons eigen Youtube kanaal:

www.youtube.com/hamelinbrands. Deze kan de vakhandel dan op de eigen webshop zetten. Je merkt dat er bij de vakhandel nu ook steeds meer vraag is naar digitaal materiaal.”Al met al verwacht Pouw veel van de nieuwe lijn die is ingezet. “De nieuwe ELBA produc-ten zijn complementair en echt gericht op een specifieke doelgroep en hun behoeften. We gaan een slag omhoog en dringen de prijs naar de achtergrond. Echte oplossin-gen voor de eindconsument, met toegevoeg-de waarde dat is waar het nieuwe ELBA voor staat.” <

DE NIEUWE ELBA-ASSORTIMENTENELBA for BusinessELBA for Business bestaat uit func-tionele, lichtgewicht en kwalitatief hoogstaande producten in de stijlvolle kleuren: brick orange, sand grey, stone grey, turquoise, donker paars en don-ker groen. De producten zijn speciaal ontworpen voor business professio-nals die veel onderweg zijn. Producten die de gebruiker ondersteunen in het dagelijks organiseren en beschermen van zijn of haar documenten.

ELBA School LifeELBA School Life bestaat uit essen-tiële, doordachte en hoogwaardige producten, die leerlingen motiveren om te organiseren. De lijn is speci-aal ontworpen voor leerlingen en is ergonomisch, functioneel en educatief ondersteunend. De producten zijn robuust maar toch licht in gebruik. De range bestaat uit verschillende materialen als karton en kunststof en innovaties, gericht op verschillende behoeftes.

ELBA for StudentsELBA for Students bestaat uit slimme, mobiele en personaliseerbare produc-ten. Naar eigen zeggen perfecte pro-ducten voor de organisatiebehoeftes van studenten in alle aspecten van hun nieuwe leven, onder meer speciaal voor studenten op kamers die maar eenbeperkte ruimte tot hun beschik-king hebben. De range kenmerkt zich door stevige en flexibele producten. Deze nieuwe ELBA assortimenten worden gepromoot met een landelijke Back to School-campagne. Belangrijk-ste communicatietool wordt de inzet van social media. Ook zijn er Youtube video’s beschikbaar voor de doelgroep scholier/student, evenals digitale ban-ners voor websites en -shops. Tevens is er ondersteuning aan de vakhandel mogelijk door de Hamelin-account-managers; van Back to School (VIP) avonden met ELBA-acties , verschil-lende displays, actieflyers, actiepak-ketten tot verkoopondersteunende gadgets.

ELBA for Students

ELBA for Business

36 > kbm > januari 2013

Partijen betrokken bij de totstandkoming van de CAO voor de Boekhandel & Kantoorvakhandel 2012-2014, de Koninklijke Boekverkopersbond, Novaka Organisatie Kantoorvakhandel en CNV Dienstenbond, zijn een nieuwe CAO voor de Boekhandel & Kantoorvakhandel overeengekomen.

> NOVAKA

De belangrijkste onderdelen daarvan zijn:

LooptijdDe CAO kent een looptijd van 1 april 2012 tot en met 31 maart 2014.

SalarissenIn aanmerking nemende de bij CAO geldende beperkin-gen, zullen de salarissen en salarisschalen per 1 juli 2013 en per 1 januari 2014 met

0,75% worden verhoogd. Verder zal in januari 2013 een eenmalige uitkering van 0,3% over het bruto salaris in 2012 gegeven worden.

Loon op feestdagenAfgesproken is dat loon op feestdagen wordt doorbetaald als de werkgever de onderne-ming op een feestdag sluit, terwijl de werknemer volgens een vast arbeidspatroon of een rooster op die dag zou

moeten hebben werken. Hier-over was in het verleden nog wel eens onduidelijkheid.

OpleidingspakketIn de nieuwe CAO zijn de afspraken over een oplei-dingspakket, zoals in de vorige cao al was opgenomen, gecontinueerd.Deze regeling bepaalt onder meer dat de werkgever 1% van het bruto loon per jaar bijdraagt aan de kosten van

een vakopleiding voor de werknemer. De werknemer die deze vakopleiding volgt heeft recht op een halve dag doorbetaald studieverlof (op basis van een fulltime dienst-verband) en een eenmalige diploma- of certificaatuitke-ring ter grootte van € 100,= bruto bij het met goed gevolg voltooien van de opleiding.

Tegelijk met het sluiten van het akkoord over een nieuwe cao voor de Boekhan-del en Kantoorvakhandel 2012-2014 hebben Novaka Organisatie Kantoor-vakhandel en CNV Dienstenbond een akkoord gesloten over een van-werk-naar-werk regeling. Novaka en CNV willen hiermee hun leden helpen met de negatieve gevolgen van de economische situatie.Met de van-werk-naar-werk-regeling willen Novaka en CNV Dienstenbond

bevorderen dat werknemers in de kantoorvakhandel, die als gevolg van economische redenen hun werkgelegen-heid kwijt raken, zo snel mogelijk weer een nieuwe baan vinden. Dat kan zowel binnen als buiten de branche zijn. Deze werknemers worden met een outplace-ment door het mobiliteitscentrum C3 begeleid, die wordt betaald door de (ex-)werkgever.De werkgever die lid is van Novaka kan daarvoor bij Novaka een subsidie

aanvragen . Werknemers die als gevolg van een faillissement hun baan kwijt zijn c.q. raken kunnen voor begeleiding ook aankloppen bij het fonds. Het fonds heeft een gemaximeerd bedrag van € 250.000,- ter beschikking. Voor dat bedrag kunnen maximaal 200 personen worden begeleid naar nieuw werk.

De regeling kent een looptijd van 1 ok-tober 2012 tot en met 31 maart 2014.

NOVAKA EN CNV DIENSTENBOND SLUITEN AKKOOrD OVEr VAN-WErK-NAAr-WErK rEGELING

Akkoord CAO voor de Boekhandel & Kantoorvakhandel

> NOVAKA

ECOLUTIONAIR DUURZAAM KOPIEERPAPIER FASTPRINT ECO

Wit is het nieuwe groen

> DUUrzAAM KANTOOr

Papiergroothandel BührmannUbbens en SITA, specialist op het gebied van duurzaam afvalmanagement, hebben onlangs Fastprint Eco gelanceerd, duurzaam, hagelwit papier van een hoge kwaliteit en met een professionele uitstraling. Met Fastprint Eco bewijzen beide partijen naar eigen zeggen dat een keuze voor duurzaamheid niets hoeft af te doen aan kwaliteit en uitstraling.

Fastprint ECO, een co-productie van afval- verwerker SITA en papiergroothandel BührmannUbbens, is een ecolutionair papier. Het is duurzaam - 100% gerecycled en 100% CO2 neutraal geproduceerd -, én het is papier van een zeer hoge kwaliteit. En met een uitstekende runnability, zodat de printer naast kleine ook (zeer) grote printopdrachten kan verwerken. Bovendien heeft Fastprint ECO, zeker vergeleken met ander gerecycled papier, een zeer hoge witheid. En dat zonder gebruik van chloor of toevoeging van optische witmakers, wat resulteert in het Blauwe Engel certificaat. “Fastprint ECO is hét bewijs dat een keuze voor duurzaamheid niets hoeft af te doen aan kwaliteit en uitstraling”, aldus Age Yska, marketing manager packaging & office bij BührmannUbbens.

Wit is het nieuwe groenYska: “Vroeger was gerecycled papier duidelijk herkenbaar aan de grijze kleur, maar met de introductie van Fastprint ECO behoort dat verschil definitief tot het verle-den. Zowel de kleur als de kwaliteit komen nu overeen met die van nieuw papier. Dus wél een zeer hoge kwaliteit én een duur-zaam karakter: 100% gerecycled en 100% CO2-neutraal geproduceerd. Ondanks het feit dat er geen chloor gebruikt wordt, heeft het papier ook nog een zeer hoge witheid. Fastprint ECO helpt de kleur grijs hiermee uit de mode: wit is het nieuwe groen.”

Toppunt van duurzaamheidFastprint ECO is ontstaan uit een sa-menwerkingsverband van SITA, één van Europa’s grootste afvalbedrijven, en Bühr-mannUbbens, een toonaangevende papier-groothandel in de Benelux. SITA zamelt oud papier in en levert dit aan een duurzame

papierfabriek in Noord-Frankrijk. Deze levert vervolgens het papier aan Bührmann-Ubbens. Hiermee bestaat het Fastprint ECO kopieerpapier uit 100% gerecycled papier. “Op deze manier ontstaat een gesloten cirkel; het toppunt van duurzaamheid”, meent Yska.

SITA en de circulaire economie Voor SITA is ‘afval’, waaronder oud papier, onderdeel van een de circulaire economie. Door afval een tweede leven te geven als grondstof, herbruikbare bouwstof of als energiebron, brengt het bedrijf materialen en energie terug in de productieketen. “Hiermee reduceren we de uitstoot van CO2 en verminderen we de druk op het verbruik van primaire grond- en brandstoffen. Zo dragen wij bij aan het beperken van de klimaatverandering en de grondstoffen-schaarste.”

Bewezen duurzaamFastprint ECO is gemaakt van 100% gerecy-cled papier. De productie van Fastprint ECO is 100% CO2-neutraal. De duurzaamheid van deze nieuwe papiersoort wordt gega-randeerd door verschillende keurmerken zoals het Blauwe Engel logo, dat staat voor duurzaamheid, en het PEFC keurmerk voor duurzaam hout en papier. “Garanties voor een duurzame keuze”, concludeert Yska. <

‘de populariteit van ipad en iphone biedt enorme kansen, ook voor de kantoorvakhandel’

Onthulling van Fastprint ECO tijdens het National Sustainability Congres te Houten, eind vorig jaar.

DE VOOrDELEN VAN FASTPrINT ECO OP EEN rIjTjE:• 100% recycled• 100% CO2-neutraal • Blauwe Engel• PEFC gecertificeerd• Hoge runnability (NEN 12281)• ISO9706 – 200 jaar houdbaar• Processed Chlorine Free• Uitermate geschikt voor dubbel-

zijdig printen• Hoge witheid• Geproduceerd in Europa met

respect voor mens en milieu

kbm > januari 2013> 37

38 > kbm > januari 2013

PFU, onderdeel van Fujitsu, introduceert de Fujitsu ScanSnap iX500, een oplossing voor documentvastlegging waarmee bedrijven de toepassing van digitaal werken nog eenvoudiger maken. De nieuwe documentscanner bespaart gebruikers tijd doordat stapels papier met een eenvoudige druk op de knop zijn om te zetten tot pdf-bestanden. Steek het papier erin, druk op de knop en documenten gaan direct naar Android- en iOS-tablets en –smartphones. Dit kan via de nieuwe WiFi-optie of via een pc of Mac. De ScanSnap iX500 biedt ‘Scan-to-Everywhere’ met besturing via één knop: de ScanSnap-software maakt het mogelijk applicaties van derde partijen direct te integreren in het ‘Quick Menu’ en daar de bestemming van het document te selecteren. De gebruikersproductiviteit is verder verbeterd via automatische beeldoptimalisatie..De Fujitsu ScanSnap iX500 en de Deluxe-editie zijn verkrijgbaar bij geautoriseerde PFU-dealers vanaf 7 januari 2013 voor 499 euro en 549 euro voor de Deluxe-editie, exclusief btw.

www.pfu.fujitsu.com

> PrODUCTNIEUWS

PFU LANCEERT FUJITSU SCANSNAP IX500

GrEEN BOx VAN ANTALISAntalis heeft haar volledige assorti-ment recyclede papiersoorten in een handige box gebundeld. Hiermee krijgt de klant in één keer een com-pleet overzicht van alle topmerken. De milieuverantwoorde soorten in de Green Box scoren stuk voor stuk zeer hoog in de papierbarometer van het Wereld Natuur Fonds (WWF).Antalis is de enige distributeur van het volledige assortiment recycled papier van producent Arjowiggins Graphic. Het gaat om de merken Cocoon, Maine 1 Face Green, Maine gloss green, Satimat green, RePrint DeLuxe en Cyclus. Deze pro-ducten sluiten perfect aan bij de ‘groene’ strategie van Antalis. De papierdistributeur streeft ernaar het breedste en minst milieube-lastende assortiment aan zijn relaties aan te bieden. De Green Box biedt de ideale oplossing voor iedereen die op zoek is naar het perfect recyclede papier, meent Antalis. De groothandel heeft een uitgebreid recycled aanbod – zowel voor drukkerijen als voor kantoor, met bijpassende enveloppen.

www.antalis.nl

Kyocera introduceert twee A3 Smart multifunctionals Kyocera Document Solutions introduceert twee Smart mfp’s. Deze nieuwe modellen (FS-C8520MFP en FSC8525MFP) vervangen de FS-C8020MFP en FS-C8025MFP door een professionele oplossing te bieden voor eindgebruikers die A3 kleur willen printen met een lage aanschafprijs en lage TCO. De HyPAS* technologie maakt het mogelijk om veel gebruikte handelingen met één klik te programmeren voor een hogere productiviteit.De in de voorgaande modellen gebruikte technologie is verder verbeterd om de TEC-waarde (Typical Electricity Consumption) met 20% te kunnen verlagen; de machine verbruikt 0,9W is slaapstand. Het gebruik van de HyPAS functionaliteiten is mogelijk met een compact flash card. Verder maakt het standaardgeheu-gen (1,5GB) het mogelijk om extra beveiligingsoplossingen te gebruiken, inclusief private print.

www.kyocera.nl

Verbatim GO NANO Wireless Mouse

De elegante, draadloze GO NANO-muis – aan-gedreven door twee AAA-batterijen en te installeren zonder aparte drivers – bevat een nano USB-ontvanger die niet meer dan zes millimeter uitsteekt als hij is aangesloten op een laptop of computer. De USB-ontvanger zorgt ervoor dat de laptop of notebook en de muis voortdurend zijn verbonden. Een optische sensor met een 1.000 dpi-resolutie verzekert gebruikers van een snelle en precieze besturing en een soepele cursorbeweging op het scherm. De muis biedt een ergonomisch design met een symmetrische behuizing, waardoor hij geschikt is voor zowel rechts- als linkshandigen. De hoogwaardige, draadloze GO NANO-muis is compact en zeer licht. Hij meet 95x58x35 millimeter (LxBxH) en weegt slechts 82 gram. De stijlvolle muis bevat een ingebouwd vakje om de USB-ontvanger in op te bergen als hij niet wordt gebruikt. De muis is verkrijgbaar in vier kleuren: Black, Hot Pink, Carib-bean Blue en Volcanic Orange. De GO NANO is verkrijgbaar voor een prijs van slechts 14,99 euro, inclusief twee AAA-batterijen.

www.verbatim.nl

kbm > januari 2013> 39

Brother heeft de MFC-J4510DW geïntroduceerd, het eerste model uit de nieuwe za-kelijke all-in-one inkjetprinterlijn. Alle modellen uit deze lijn maken gebruik van de nieuwe,

revolutionaire landscape printtechnologie en beschikken over alle functionaliteiten die bedrijven en kieskeurige consumenten mogen verwachten van een moderne printer.Bij de landscape printtechnologie wordt het papier niet staand, maar liggend doorgevoerd. Het grote voordeel van deze technolo-gie is dat de modellen door hun geringe diepte zeer weinig ruimte innemen. Een ander voordeel van ‘landscape printing’ is dat er naast A4-formaat, ook op A3-formaat geprint kan worden via de handmatige papierinvoer. Een primeur volgens Brother, want all-in-ones met A3 printmogelijkheden van een dergelijk klein formaat bestaan nog niet.Begin 2013 zullen nog vier modellen op de markt gebracht worden. Met deze nieuwe serie wil Brother een volgende stap naar het nieuwe printen zetten: Print 3.0.

www.brother.nl

Brother: all-in-one business inkjetprinter met landscape printtechnologie

Comello: trendy e-reader en tablet casesMellow is de naam van het nieuwe merk e-readercases, dat vanaf begin december in de winkels te vinden is. Comello, die de Mellow cases op de markt brengt, voorziet hiermee in een behoefte aan een uitgebreider assortiment beschermhoezen voor de elektronische boeken.De Mellow e-ereadercases zijn verkrijgbaar in tien verschillende kleuren en zijn gemaakt van stijlvol, stevig leatherlook materiaal dat een goede bescherming biedt tegen krassen, vallen en stoten. Ze hebben een magnetische sluiting en worden in een luxe ca-deauverpakking geleverd tegen een winkelverkoopprijs van € 19,99.Op de e-reader molens hangen naast vele soorten e-readerca-ses ook beschermhoezen voor tablets,van leverancier Peter

Pauper. Het assortiment e-reader en tabletcases van Comello bestaat op dit moment uit tien kleu-ren Mellow e-readercases à € 19,99, vier motieven Peter Pauper e-reader cases (met dubbele rits) à € 14,99 en zes motieven Peter Pauper tabletcases (met dubbele rits) à € 19,99.

www.comello.nl

DE MUIS OP zIjN KANT

Human Ergonomics heeft de HE Mouse in Europa gelanceerd. De HE Mouse heeft een verticale grip die zorgt voor een neutrale,

ontspannen stand van hand en pols. Kortom: dé perfecte grip. Dit nieuwe type muis is ontwikkeld door een team van ergonomische experts. Door de verticale vorm van de HE Mouse wordt de kans op overbelasting van spieren en pezen sterk verkleind. De onder-armspieren staan tijdens muisgebruik in de neutrale, anatomische stand. Dit geldt ook voor de stand van pols en hand (met de duim naar boven). Men bedient de muis automatisch vanuit de hele arm en niet vanuit de pols.Het ontwerp van de HE Mouse geeft optimale ondersteuning aan

de hand en pols, zodat de spierspanning vermindert. De pret-tig gevormde muis ligt prettig in de hand en is ook nog eens

gemaakt van comfortabel materiaal. Dit maakt dat de muis zeer fijn in gebruik is.

De distributie is in handen van R-Go Tools.

www.r-go-tools.nl

ONDERWEG DOCUMENTEN SCANNEN EN VERWERKEN

Canon Europe lanceert de imageFORMULA P-208: een uiterst com-pacte lichtgewicht scan-ner met USB-voeding. Deze geavanceerde scanner stelt mobiele werkers in staat on-derweg documenten te scannen en verwerken. Met een aantrekkelijk design en een eenvoudige bediening is de imageFORMULA P-208 ook zeer geschikt voor privégebruik, bijvoorbeeld om thuis foto’s en rekeningen te scannen.De nieuwe compacte scanner weegt slechts 600 gram en is uitgevoerd met een ADF (Automatic Document Feeder) van tien pagina’s. De scanner bevat ook twee beeldsensoren om beide zijden van een document in één enkele passage te scannen. Hiermee biedt de imageFORMULA P-208 dubbelzijdig scannen met een hoge snelheid van 16 ipm via een enkelvoudige USB-aansluiting. De nieuwe scanner kan kunststof kaarten, zoals ID-kaarten, en kaarten met reliëfdruk scannen. Met een resolutie tot 600 dpi zorgt de scanner voor scans met een hoge kwaliteit die nauwkeurig overeenkomen met het origineel.

www.canon.nl

40 > kbm > januari 2013

Volg ons op twitter@KBM_Magazine

Artikelen

Hobbyartikelen

Telefoon: (0164) 21 44 13www.bruynzeel-sakura.com

Belettering/bewegwijzering

Pickup B.V.telefoon: (0523) 625 480fax: (0523) 625 499

Computerbenodigheden

Dataflex Benelux BVvan Nassauweg 2-6postbus 7132920 CA Krimpen a/d IJsseltelefoon: (0180) 53 07 50fax: (0180) 51 85 [email protected]

Opbergmiddelen

Durable Nederland bvtelefoon: (0416) 54 35 43fax: (0416) 54 30 58

Dienstverlening

Brancheorganisatie

Novakatelefoon: (020) 664 55 21

Internet service providers

Kantoornettelefoon: (024) 397 80 [email protected]

Documentmanagement

OKI Systems (Holland)Neptunusstraat, 292131 JA Hoofddorptelefoon: +31 (0) 235563740fax:+31 (0) 235563750

Draagtassen

De Geus Verpakkingtelefoon: (070) 364 07 57

Franchise

Multi-Office FranchisePostbus 2251, 2400 CG Alphen a/d Rijntelefoon: (0172) 24 49 99fax: (0172) 24 49 [email protected] bij NVF.

Persoonlijk,Gemakkelijk,SnelGeïnteresseerd? Surf naar www.paperpoint.nl Inkooporganisatie Inkooporganisatie

hamecowww.hameco.nl

Kantoorartikelen

Bureau-accessoires

Durable Nederland bvtelefoon: (0416) 54 35 43fax: (0416) 54 30 58

Quantore Europe BVGroot in kantoorartikelenwww.quantore.com

Sigeltelefoon: (0575) 76 00 60

tesa BVStationsplein 3-11211 EX Hilversumtelefoon: +31 35 62 50 200

Correctiemiddelen

BIC Netherlands B.V.Hoge Mosten 64822 NH BredaPostbus 64444802 HK Bredatelefoon: +31 76 201 20 00fax: +31 76 201 20 20

Pritt Correct-ItHenkel Nederland BVtelefoon: (030) 607 39 11

Hechtmaterialen

Pritt, Henkel Nederland BVtelefoon: (030) 607 39 11

Stempelen

Kantoorstempels.nltelefoon: (040) 290 99 10

[email protected]

Trodat Benelux BVtelefoon: (0252) 62 21 66e-mail [email protected]

Kon. Fabr. Posthumus b.v.telefoon: (020) 587 27 85fax: (020) 611 44 03e-mail: [email protected]

Maatwerk in stempelsT. 013 - 523 07 98

[email protected]

Maatwerk in stempelstelefoon: (013) 523 07 [email protected]

Kleurproducten

Telefoon: (0164) 21 44 13www.bruynzeel-sakura.com

VOOr ALLE COMMErCIëLE ACTIVITEITEN KUNT U CONTACT OPNEMEN MET DAPHNE HAEFKENS. TEL. (024) 3454155, E-MAIL:[email protected]

> KANTOOrWIjzErMeer actueel nieuws

kunt u lezen op

www.kantoornet.nl

kbm > januari 2013> 41

Volg ons op twitter@KBM_Magazine

Opberg-, en archiverings- middelen

Archiefinrichting

Bruynzeel Storage Systems B.V.telefoon: (077) 306 90 00fax: (077) 307 81 [email protected]

Kardex Archiefsystemen bvTelefoon (0348) 49 40 40

Archiefsystemen

Durable Nederland bvtelefoon: (0416) 54 35 43fax: (0416) 54 30 58

Hamelin b.v. telefoon: (077) 373 15 51 email: [email protected] www.hamelin.nl

Loeff’s Patent B.V. telefoon: (030) 634 34 24www.loeffs.nl

jalematelefoon: (077) 476 76 76www.jalemaoffice.com

Papier

BührmannUbbensPollaan 17202 BV Zutphen Postbus 337200 AA ZutphenTelefoon (0575) 59 85 98 Fax (0575) 59 85 97 officeproducts@ buhrmannubbens.nl www.buhrmannubbens.com

De altijd actuele adressen wijzer voor de kantoorbranche

Winkelinrichting

Interieurbouw Apeldoorn BVtelefoon: (055) 521 17 50fax: (055) 521 69 25www.interieurbouwapeldoorn.nl

Klinkers Interieurproducties BVtelefoon: (043) 3 64 42 [email protected]

Shop Interiors & de Shop Sprinter b.v. Bedrijventerrein “Delta”De Dinkel 3 - 58253 PK Dronten - Hollandtelefoon: 00(31) 321 333686 321 337877fax: 00(31) 321 333564KvK nr: 39069974 Flevolandwww.shopinteriors.nl / www.shopsprinter.nl

Winkelautomatisering

Valk Software B.V.Postbus 101, 3417 ZJ MontfoortVlasakker 5, 3417 XT Montfoorttelefoon: (0348) 431 490 fax: (0348) 437 [email protected] speciaal voor boek- en kantoorvakhandel. Naadloze aansluiting met het elektronisch berichtenverkeer (artikelgegevens, pak-bonnen en orders) van: Scholtens, CB, Timmermans, Quantore en EBUZZ.Aansluiting op de grootste databank van Nederland voor alle elektronische artikelgegevens binnen uw branche. Van één winkel tot complete filiaalad-ministratie.ProPOSS is het meest rendabele en complete retail-systeem op de markt, vergelijk alles goed en overtuig u zelf!

Etiketten

Avery Dennison Office & Consumer Productstelefoon: (030) 263 21 [email protected]

Herma Benelux B.V.Gildeweg 113771 NB Barneveldtelefoon: (0342) 82 02 17fax: (0342) 40 07 [email protected]

Sigel telefoon: (0575) 76 00 60

Visuele communicatie

edding Legamaster B.V.Postbus 111, 7240 AC Lochemtelefoon: (0573) 71 31 00fax:(0573) 253783

ringbanden

Lutkie B.V.telefoon: (073) 639 13 91email: [email protected]

Multotelefoon: (0573) 454017fax: 0573 453160email: [email protected]

Schrijfwaren Schrijfwaren

BIC Netherlands B.V.Hoge Mosten 64822 NH BredaPostbus 64444802 HK Bredatelefoon: +31 76 201 20 00fax: +31 76 201 20 20

Pilot Pen NederlandWijststraat 15A5384 RA Heeschtelefoon: (0412) 64 99 [email protected]

Viltschrijvers en markers

edding Legamaster B.V.Postbus 111, 7240 AC Lochemtelefoon: (0573) 71 31 00fax: (0573) 713 101

Software

Avery Office Productstelefoon: (030) 263 21 21

Quick Office b.v.Draaikom 131274 NK Huizen tel: +31 (0)35 887 1 886www.quickoffice.nl [email protected]

Transport

Centraal Boekhuistel 0345-475888fax 0345-475898e-mail [email protected]

42 > kbm > januari 2013

> KANTOOrPLEIN

Pilot Pen behoort tot de deelnemers aan de komende editie van de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT), van 22 tot en met 26 januari in de Jaarbeurs Utrecht. Op de Pilot-stand (hal 10, nummer C053) zul-len vooral producten worden gepresenteerd die interes-sant zijn voor het onderwijs. Een prominente rol zal zijn weggelegd voor de bekende Pilot FriXion. Naast de FriXion wordt op de NOT de no-dige aandacht besteed aan de whiteboardmarkers van Pilot. Zoals de V Board Master-serie: navulbare markers die zijn uitgerust met een uniek systeem dat garant staat voor een hoge schrijfkwaliteit, intensieve kleuren en soepel schrijven.

Epatra neemt belang in LrS SolutionsEpatra, specialist in professionele AV oplossingen heeft een belang genomen in LRS Solutions, specialist op het gebied van lichtregelsys-temen. Volgens beide partijen heeft deze samenwerking een toege-voegde waarde op meerdere vlakken. Steeds meer eindgebruikers zoeken naar een totaaloplossing als het gaat om ICT-, audiovisuele- en verlichtingsproducten. Door de samenwerking tussen Epatra en LRS Solutions krijgen de dealers en klanten van beide bedrijven nu toegang tot een uniek producten- en dienstenpakket. De klanten van Epatra kunnen nu, naast de traditionele audiovisuele producten, nu ook LED verlichting en lichtbesturingssystemen aanbieden. De relaties

van LRS Solutions krijgen per direct toegang tot een compleet pakket aan audiovisuele- en

ICT producten en diensten.

Allard van Schoneveld is bij Retail Development Company (RDC) in dienst getreden als Manager Commercie. In deze functie stuurt hij de afdeling Marketing & Communicatie en de afdeling Assortimentsmanagement Boeken aan. Van Scho-neveld maakt daarnaast deel uit van het Managementteam van RDC.

Peter Achterberg is toegetreden tot de T3L Group. Hij is verantwoordelijk voor de internationale key accounts als Office Depot, BPGI en Staples, evenals de gehele Nederlandse markt. Ook neemt hij Europese projecten op zich. Hij vertegenwoordigt zowel de 3L Office Products en Tarifold merken maar ook de range van speciale producten van de T3L Group. Achterberg heeft in ruim 25 jaar veel nationale en internationale ervaring opgebouwd in de office-markt bij bedrijven als als Fellowes, Leitz, Martin Yale, Herlitz en Intop.

Hans Wermers is sinds 1 januari voor Europel Office Products werkzaam als Account Manager Kantoormachines. Hij zal zich als specialist bezighouden met het Ideal-assortiment papiervernietigers, snijmachines en postkamermachines. Op verzoek zal Wermers samen met dealers eindgebruikers gaan bezoeken voor promotie van de grotere specialistische machines.

Edwin van Halteren (45) versterkt sinds 1 januari 2013 het team van Kangaro KTC in Zutphen. Als Key account manager zal van Halteren verantwoordelijk zijn voor de business-to-business branche met betrekking tot kantoor-, teken- en computersupplies in geheel Nederland. Hiervoor was hij werkzaam bij tesa.Daarnaast trad Danny zweden (35) per 1 januari 2013 in dienst van Kangaro KTC. Zweden zal als Rayonmanager verantwoordelijk zijn voor de klantenkring van Kangaro KTC in Zuid-Nederland. Hij heeft ruime ervaring bij het bedrijf Auping opgedaan.

MENSEN

WINNAAR EDDING BACK-TO-SCHOOL PRIJSVRAAGTijdens de BTS-periode heeft edding elk jaar leuke acties. Dit jaar is er een succesvolle prijsvraag gehouden. Deze kon iedereen invullen op www.backtoschool.edding.com. Door het juiste antwoord te geven op de vraag: ‘in hoeveel kleuren is de edding 1200 viltstift verkrijgbaar?’ maakte je kans op prachtige prijzen zoals een Apple iPhone(1ste), een Sony Playstation 3(2de) en een Nintendo Wii fit plus pakket(3e). Uit de vele deelnemers heeft edding 3 prijswin-naars beloond. En de winnaar, van de hoofdprijs is geworden: Gerdendula Lodewijks uit Scherpenzeel (zie foto).

agendaJanuari 201322-26 NOT Utrecht

26-29 Paperworld 2013 Frankfurt

Februari 20133-5 Stationery, Office & Convenience Days Den Bosch

Peter Achterberg

VArICOLOr WINT DE IF DESIGN AWArDVaricolor heeft onlangs de internationaal erkende iF Design Award 2013 gewonnen. Eerder sleepte de stijlvolle ladebox van Durable ook de GIO award 2012 in de wacht. Wereldwijd wordt de iF Design Award erkend als een kwaliteitslabel voor een buitengewoon design. De IF jury reageerde als volgt: “Het design van de VARICOLOR heeft ons echt verrast en daarbovenop ook een groep van experts en deisg-ners van over de hele wereld.

Pilot Pen presenteert onderwijs- producten op NOT 2013

Het team van LRS Solutions

Pilot Pen presenteert onderwijs- producten op NOT 2013

Spicers heet sinds 1 januari 2013 ADVEO. Het is een nieuwe stap in de samensmelting van Spicers, Adimpo en Unipapel tot de ADVEO groep, de grootste distributeur in kantoorartikelen in Europa.

ADVEO is proactief, hee  een open geest en wil samenwerken in alle integriteit. Het zijn waarden waar iedere medewerker voor staat.

Ons doel blij  onze klanten de beste service te leveren, met dezelfde enthousiaste ploeg, net als voorheen. Met oplossingen die het leven makkelijker maken en inspelen op veranderende behoe  en.

is nu

Maak kennis op www.adveo.com

AdveoAdvertentie_DEF_NL_SCRIPT.indd 1 20/12/2012 9:51:12

CO2 NEUTRAAL

GEPRODUCEERD

THE FUTURE INSIDE

OK

I LED TECHNOLOGIE

IDE

OGIE

THE

KI L

INCLUSIEF

GARANTIE

INCLUSIEF

3GAR TIEIGAGAG E

33JAAR

OKI_KBM_A4_MC362.indd 1 2/01/2013 11:14:29