kbm 1 2016

36
www.kantoornet.nl Sinds 1918 hét vaktijdschrift voor de handel in kantoor- en aanverwante artikelen >> Canon Imaging Supplies: synergie en partnership centraal jaargang 98 • nummer 1 • Februari 2016 KANTOOR BUSINESS MAGAZINE >> Volop beursnieuws >> Op zoek naar de kantoorklassiekers

description

 

Transcript of kbm 1 2016

Page 1: kbm 1 2016

www.kantoornet.nl

Sinds 1918 hét vaktijdschrift voor de handel in kantoor- en aanverwante artikelen

>> Canon Imaging Supplies: synergie en partnership centraal

jaargang 98 • nummer 1 • Februari 2016kantoor business magazine

>> Volop beursnieuws

>> Op zoek naar de kantoorklassiekers

Page 2: kbm 1 2016
Page 3: kbm 1 2016

Inhoud‘Altijd klaar voor de toekomst’Hulshof Kantoorspecialisten is al bijna dertig jaar hét adres in Lichtenvoorde voor kantoorartikelen, maar nadrukkelijk ook voor kantoormeubilair. “We bewegen flexibel mee met marktontwikkelingen.”

KBM Beurs Special 2016Het beursseizoen is geopend. In deze KBM ruimschoots aandacht voor de belangrijkste beurzen voor de kantoor-branche in 2016.

Canon mikt op synergie en partnershipsDe divisie 'Imaging Supplies’ ontwikkelt zich verder door als volwaardige partner in het uitgebreide Canon portfolio. Door de voorsprong vanuit de combinatie hardware en supplies uit te bouwen en het partnerkanaal verder te ver-sterken, wil ‘Imaging Supplies’ een sterke partner zijn voor het distributiekanaal.

>>

Berichten4 Branchenieuws 30 Productnieuws

Rubrieken4 Column Joost Heessels8 Op de man af…

Reportage10 Hulshof Kantoorspecialisten

Events9 Tendertraining 12 Paperworld 201622 Facilitair 201623 &Trendz25 Big Buyer27 CeBIT28 Officers

Coverstory18 Canon

Achtergrond14 Klassiekers in de kantoorbranche 17 Veenman 26 Update voor Office Brands

Lunchen met… 18 Peter Emmen, Kantoorvakhandel van Dijk & Van Hees

Brancheregister 34 KBM Kantoorwijzer

>>

P10

P12

P18

P14

Klassiekers geven branche en omzet kleurDe kantoorbranche heeft onmiskenbaar zijn klassiekers. Nog altijd eenderde van het totale assortiment van de gemiddelde distributeur van office suppplies bestaat uit traditionele kantoorartikelen. Dat vraagt om een inventarisatie.

KBM > jaNuarI 2016 3

Page 4: kbm 1 2016

Nieuws

Column

TeloorgangTheo Biessels had een gerenommeerde kantoorboekhandel in hartje Nijmegen. als een van de eerste verkooppunten voor kantoor sloot Biessels ruim 20 jaar geleden de deuren. Daarna kwam er een café in

het pand. De historie wordt wel degelijk gekoesterd: het café heeft dezelfde naam, het interieur is deels intact en aan de gevel hangt een grote vulpen.

aan de voorzijde kijken de bezoekers van café Biessels uit op de lokale vestiging van Vroom

& Dreesmann. Decennia lang de magneet en het baken in het Nijmeegse winkelbeeld. Ook

daar lijkt nu verandering in te komen. Met de teloorgang van V&D verdwijnt weer een belangrijk

aankooppunt van producten voor kantoor en school uit het inmiddels niet meer zo

vertrouwde stadsbeeld. En in de week

dat V&D in surseance ging, jubelde Bol.com dat het nog nooit zoveel verkocht had als voor deze kerst. De trend naar online zet onvermin-derd door. Het aantal fysieke distributiepunten van producten uit onze sector loopt verder terug. Ervoor in de plaats komen slimme aanbie-ders die deze artikelen als goedkope commodities in hun assortiment opnemen en, daar zijn we weer, nieuwe digitale bestelkanalen.

Genoeg gesomberd en teruggeblikt. Want behoefte aan contact, uitleg, een winkel binnenlopen en snel of leuk wat kopen… het blijft. Er is plek voor minder verkooppunten, maar betere. Met sfeer en kennis van zaken. Of u gaat linksaf en voegt in op de digitale snelweg of u zorgt ervoor dat u uniek bent in uw soort. Veel meer keuze is er niet.

joost Heessels

Kyocera Nederland heeft wereldprimeur met CO2-neutraal printenKYOCERA Document Solutions Neder-land introduceert als eerste fabrikant ter wereld ‘Solar Powered Printing’. Hierbij worden KYOCERA-printers en -multifunctionals gecombineerd met KYOCERA-zonnepanelen, waardoor bedrijven CO2-neutraal kunnen printen.

Dit leidt enerzijds tot de reductie van CO2-uit-stoot. anderzijds resulteert ‘Solar Powered Printing’ in een lagere energierekening en levert het een bijdrage aan de MVO-doelstellingen en groene uitstraling van organisaties. Etienne Hen-driks, managing director KYOCEra Document Solutions Nederland: “Wij houden bij al onze beslissingen rekening met de verhouding tussen People, Planet en Profit. Duurzame innovatie door middel van slimme productcombinaties zoals ‘Solar Powered Printing’ levert extra productiviteit op en dus continuïteit voor ons bedrijf.”

KYOCEra Solar Powered Printing is voor bedrij-ven al rendabel vanaf twee machines. Er wordt allereerst bepaald hoeveel electriciteit een bepaald machinepark op jaarbasis verbruikt, waarna wordt berekend hoeveel zonnepanelen er nodig zijn om de benodigde energie op te wekken. De zonnepanelen hebben een levensduur van 20 tot 25 jaar en kennen een laag rendementverlies gedurende deze periode.

Voor bedrijven heeft deze CO2-neutrale printop-lossing meerdere voordelen: een lagere energie-rekening, een bijdrage aan de ISO14001-certifi-ceringen, de MVO-doelstellingen en een ‘groene’ uitstraling voor de organisatie. Daarnaast kunnen bedrijven mogelijk aanspraak maken op subsidie. MeteoGroup in Wageningen, een wereldwijd ope-rerend full service B2B weerbedrijf, is het eerste bedrijf in Nederland dat heeft gekozen voor de klimaatneutrale printomgeving.

MVO-beleid Office Depot bekroond Office Depot boekt in 2015 succes met zijn MVO-beleid. De kantoorarti-kelenleverancier onderneemt tal van initiatieven om niet alleen de eigen duurzaamheid, maar ook die van zijn ketenpartners en klanten te verbeteren.

Office Depot compenseert onder meer alle CO2-uitstoot van alle leveringen aan klanten in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Het bedrijf wil echter niet alleen de uitstoot compenseren, maar ook verminderen. Door de verzendverpakkingen optimaal te vull en en slim om te gaan met de verpakkingsmaterialen en -formaten, benutten we de transportruimte zo efficiënt mogelijk. Daarnaast werken we nauw samen met onze vervoerders om de routeplan-ning te optimaliseren.” Zo is Office Depot voor het tiende jaar op rij opgenomen in de Dow jones Sustainability Index. De index benoemt per regio welke grote ondernemingen het meest duurzaam zijn.

4 KBM > jaNuarI 2016

Page 5: kbm 1 2016

Gispen profiteert optimaal van oplevende kantoormarktMet een verwachte omzetgroei in 2015 van 25 procent profiteert Gispen naar eigen zeggen optimaal van een ople-vende kantoorinrichtingsmarkt. Deze resultaten zijn veel beter dan aan het begin van dit jaar geprognosticeerd, laat Gispen weten.

Toen ging de projectinrichter uit Culemborg uit van een omzetstijging van 14 procent. Met name de verkopen in thuisland Nederland en China zorgen voor de enorme verbetering van de resul-taten. Directeur Gispen, Pieter Noorlander: “Ons continubeleid van investeringen, ingezet al voor de financiële crisis toesloeg, betaalt zich terug nu de kantoorbranche bezig is met een inhaalslag.” Het jaar 2015 heeft bij Gispen ook gezorgd voor een grote klantenaanwas. Circa 35 nieuwe klanten waren in totaal verantwoordelijk voor 15 procent van de groei in 2015.

Kantoorbranche maakt weer geld vrijVolgens Noorlander heeft de kantoorbranche vanwege de crisis inrichtingsinvesteringen lange tijd voor zich uit geschoven. Noorlander: “In 2014 zagen wij al de eerste tekenen van herstel, die zich dus dit jaar flink hebben doorgezet. Nu bedrijven betere resultaten laten zien, maken ze weer geld vrij voor vervanging van hun interi-eur. ICT-ontwikkelingen, duurzaamheidseisen, informelere omgangsvormen op de werkvloer, maar ook zaken als flexibele arbeidscontracten en thuiswerken, zorgen ervoor dat er geheel

andere eisen worden gesteld aan meubilair, dan toen de crisis uitbrak. Wij zagen veel van deze trends aankomen en hebben juist geïnvesteerd in bijvoorbeeld de ontwikkeling van lounge-, ICT- en thuiswerkplekken, die nu een enorme populari-teit genieten.” Een andere reden van succes is volgens Noorlander het verregaande duurzaam-heidsbeleid van Gispen.

Voor 2016 streeft Noorlander naar een groei van zo’n 8 procent. “De omzet-, en daaruit voortvloei-end de productietoename, heeft veel gevraagd van onze medewerkers. We zullen volgend jaar

meer nieuwe mensen gaan aantrekken. Daar-naast streven we naar ICT-oplossingen die processen en handelingen intern slimmer en sneller zullen doen verlopen. Komend jaar wordt een jaar waarin we er veel prioriteit aan geven om de productiegroei van 2015 organisa-torisch goed in te bedden. Zodat we ons kunnen blijven door ontwikkelen, op een structureel gezonde financiële, commerciële en organisato-rische basis, met voldoende aandacht voor alle kernwaarden die we vertegenwoordigen.”

Ahrend ook dé favoriet in de categorie kantoorinrichtingElk jaar doet Management Team (MT) grootschalig onderzoek onder zijn lezers naar de beste bedrijven van Nederland. Met als resultaat: de MT100. Dit jaar is MT100 een lijst van de beste dienstverleners van Nederland. Ahrend staat in deze lijst zowel op nummer een in de totaallijst als in de categorie Kantoorinrichting.

robin Goemans, Managing Director ahrend: “We zijn uiteraard zeer trots dat ahrend dit jaar bekroond is als de nummer 1 van de MT100. Boven alles willen we onze klanten, partners en medewerkers bedanken voor deze erkenning. ahrend heeft de afgelopen jaren een transitie doorgemaakt van sec meubelenproducent naar totaalinrichter. Klanten reageren hier zeer positief op, want het toont aan dat je actief met ze

meedenkt. De uitverkiezing tot nummer een van de MT100, mede door de hoge aanbevelingssco-re van de respondenten, bevestigt bovendien dat we het juiste pad zijn ingeslagen. Nu is het aan ons om dit pad verder te vervolgen en werk-omgevingen te blijven creëren op basis van de nieuwste inzichten en laatste innovaties.”

KBM > jaNuarI 2016 5

Nieuws

Page 6: kbm 1 2016

Manutan lanceert nieuw concept voor snelle magazijninrichtingManutan maakt met de lancering van Rapid Racking in Nederland extra snelle en complete magazijninrichting mogelijk. Manutan richt zich hiermee vooral op de grote en middelgrote za-kelijke markt. Het van oorsprong Britse bedrijf Rapid Racking is onderdeel van de Europese Manutan Group en die expertise is nu ook beschikbaar voor de Nederlandse markt.

“Door deze intensieve samenwerking maken we onze belofte om ieders werk efficiënter en makke-lijker te maken, weer verder waar”, zegt ramon Kok, Managing Director Benelux. Manutan ziet de vraag naar snelle uitbreiding van magazijnen fors groeien. Gerald Loohuis, Director Internal Sales: “Denk bijvoorbeeld aan startende en snelgroeien-de webwinkels. Maar ook in de aantrekkende

bouwsector of bijvoorbeeld in de zorg en het onderwijs is er vraag naar maatwerk in efficiënte

opslagcapaciteit. Met rapid racking zijn we in staat heel snel maatwerk te leveren. Ook voor magazijnen van zo’n 20.000 m2 bijvoorbeeld.” Het nieuwe concept belooft: a) binnen twee dagen een afspraak voor inmeten en maatwerk, b) binnen twee uur een offerte met tekening, c) snelle levering uit voorraad en monteren wanneer de klant dat maar wil. “Ik merk dat klanten hier-door echt verrast zijn”, aldus Loohuis.

Gecombineerde expertiseDoor de expertise van Rapid Racking met het brede assortiment van Manutan te combineren, kan het magazijn naast stellingen ook direct worden voorzien van routebeveiliging, scheidings-wanden, entresols, rollenbanen, benodigdheden als stapel- en transportbakken, maar ook van

bijvoorbeeld passende kantoorruimtes in het ma-gazijn. Loohuis: “We hebben voor een bedrijf als Terberg Group en voor groothandels, bijvoorbeeld voor tandartsen en apotheken, al veel maatwerk

geleverd. Vaak om zowel de opslagcapaciteit uit te breiden als om verschillende functies, zoals op-slag en kantoor, te combineren in één magazijn. Door onze jarenlange ervaring zijn we vaak in staat slimmere oplossingen te vinden. We denken graag vrijblijvend mee.”

Westendorff terug in directie Jalema

Joan Westendorff (64), eigenaar van Jalema en I-FourC en oud directeur van Jalema, gaat het bestaande directie-team binnen beide bedrijven verster-ken.

Vier jaar geleden ging Westendorff met pensioen nadat hij een jaar daarvoor het Groningse bedrijf atlanta in Hoogezand had overgenomen vanuit een faillissement. Nadat jalema ruim 2,5 jaar geleden in moeilijkheden was gekomen, is onder leiding van Léon Lalieu en john Tostrams

een reorganisatie doorgevoerd waarbij er, naast een groot aantal bedrijfsmatige aanpassingen, uiteindelijk 35 personeelsleden noodgedwongen moesten afvloeien. als gevolg van de reorgani-satie is met name jalema in rustiger vaarwater gekomen en kon er over het afgelopen boekjaar een redelijke winst worden genoteerd.

Nu jalema in een rustiger vaarwater is gekomen, heeft Westendorff besloten om samen met de directie medeverantwoordelijkheid te nemen voor het doorvoeren van de noodzakelijke stappen naar de toekomst. Zijn aandachtsgebied ligt voornamelijk op productontwikkeling van de tradi-tionele producten. Daarnaast gaat hij aan de slag om met behulp van zijn netwerk in de

branche nieuwe vormen van samenwerking te zoeken. joan Westendorff: “Prachtig dat ik dit kan doen in samenwerking met Léon Lalieu en john Tostrams, twee mensen die jalema door een moeilijke fase hebben geleid en een mooie

toekomstige basis hebben weten te leggen. Samen met hen en de mensen van onze beide mooie bedrijven wil ik werken aan een jalema en I-FourC dat zich kenmerkt door productinnova-tie, slagvaardigheid en een sterk internationaal georiënteerd beleid.”

jalema heeft daarnaast , in goed overleg, be-sloten om de raad van Commissarissen op te heffen. De raad van Commissarissen van jalema bestond uit jan Vercoulen, Ben Wensing en rené Hamers.

6 KBM > jaNuarI 2016

Nieuws

Page 7: kbm 1 2016

Alpha International wordt ALSO International Begin 2016 is de naam van Alpha Inter-national, de grootste distributeur van 100 procent originele printing supplies in Europa, veranderd in ALSO Interna-tional.

Het ambitieuze bedrijf is door constant te inves-teren in de klant- en leveranciersrelatie én door het uitdenken van uitgekiende (order)processen in 20 jaar tijd uitgegroeid tot een absolute topspeler in de Europese markt. In een snelveranderen-de wereld moet een distributeur het vermogen hebben om mee te veren en mee te groeien met de wensen van de klant. Om de innovatiekracht

verder te vergroten, is het belangrijk om in de markt te kijken naar mogelijke partnerships en

dat wat als overleg begon, resulteerde in 2014 in een overname door aLSO Holding aG, de toonaangevende distributeur van ICT-goederen en bijbehorende diensten in Europa.

Nu de krachten zijn gebundeld, hebben de relaties van aLSO International voortaan ook via de aLSO B2B-marktplaats toegang tot logistieke diensten, diverse financiële diensten, leverings-diensten, logistieke oplossingen, digitale diensten en IT-diensten in afzonderlijke dienstenpakketten gebundeld. De productportefeuille van aLSO

bevat meer dan 160.000 artikelen van circa 350 leveranciers. Met ruim 3.000 werknemers in 13 landen is daarbij in 2014 een omzet gegenereerd van circa 7,2 miljard euro.

“Per 1 januari 2016 verandert de vertrouwde naam in aLSO International, maar voor onze klan-ten verandert er verder niets. Zij worden als van-ouds door de bekende contactpersonen gehol-pen en beleverd, en ook op logistiek niveau kan men de kwaliteit en betrouwbaarheid verwachten die men van ons gewend is", verklaart Marketing & E-Commerce Manager Niek von reth.

Krachtenbundeling Printec en LeendersLeenders Thuis op Kantoor! En Printec Office Solutions gaan de krachten bundelen rond de de verkoop van ict, printing- en av producten en diensten in de regio Nijmegen.

Printec Office Solutions en Leenders Thuis op Kantoor! maken zo gebruik van elkaars krachtDe ene ondernemer gaat het liefst naar een lokale vakhandel voor zijn kantoor- en ICT benodig-heden, de ander kiest voor een grote landelijke partij. Bij Leenders Thuis op Kantoor! is het sinds kort allebei mogelijk, want door de samenwerking met Printec ontstaat een alleskunner op het ge-bied van de totale werkplekomgeving inrichting.Leenders Thuis op Kantoor! is een oer-Nijmeegs familiebedrijf. De samenwerking met Printec doet daar niets aan af. Eigenaar Vincent Klopper is een geboren en getogen Nijmegenaar. “Ik heb ooit de stap gezet om in amsterdam mijn bedrijf op te richten. Printec Office Solutions is inmiddels een landelijke speler op het gebied van Copying/Printing/Scanning, ICT, audioVisueel en VoIP-oplossingen. Vanwege mijn oorsprong wilde ik graag weer actief worden in deze regio.”

Vincent Klopper en Ger Leenders, de vader van Lucas, waren al langer goede bekenden. Klopper leerde ook de huidige eigenaren Lucas en Nicole kennen en het idee voor een samenwerking ontstond al snel. Lucas Leenders: “Op het gebied van printing waren wij op zoek naar een sterke partner. Vincent biedt met zijn bedrijf alle kennis

en mogelijkheden. Door samen te werken, kunnen wij ons als Leenders Thuis op Kantoor! meer specialiseren in kantoormeubilairoplossin-gen- en artikelen.”

Leenders Thuis op Kantoor! Krijgt eind januari een speciale Printec showroom. “ Het aanbod is uitgebreid met onder andere Kyocera, Canon, Konica Minolta en HP”, zegt Klopper. “Een me-dewerker van Printec verzorgt het advies, zodat mensen van Leenders zich meer kunnen focus-sen op kantoormeubilair- en artikelen.” Ook

is er een eigen technische dienst. Leenders: “bij ons in de Hertogstraat vinden de klanten alles onder één dak.”

Beide partijen hopen op een langdurige, stabiele samenwerking. Klopper: “we hebben een groei-doelstelling in een markt die het niet makkelijk heeft, maar we willen ons sterk profileren en mooie stappen maken.” Binnenkort starten in de winkel een serie seminars, om zakelijke gebrui-kers kennis te laten maken met het vernieuwde concept.

KBM > jaNuarI 2016 7

Nieuws

Page 8: kbm 1 2016

Naam: Dirk OlivierFunctie: Algemeen Directeur Bedrijf: Veenman BV

Waar en wanneer zag je het levenslicht?Geldrop 20 december 1958.

Met wie deel je de voordeur?Mijn vrouw Henriette en mijn dochters Jacqueline en Maud.

Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen?Ken Follet’s century trilogy.

Welke cd ligt nu in je speler?Geen.

Hoe en waar breng je je vakantie graag door?Op onze zeilboot op het water.

Je grootste hobby?Zeilen.

Wat is je favoriete sport?Zeilen en Golf.

Je grootste ergernis?Getreuzel in de file of in de rij bij een winkel.

Levensmotto?Alles kan zolang je er maar in gelooft.

In welke auto rijd je?BMW 5 serie.

Met wie zou je graag een avondje stappen?Met een stel goede vrienden.

Wat zijn voor jou de geneugten des levens?’s Nachts wacht lopen op zee en dan de zon zien opko-men met lekker bak koffie.

Wat eet je het liefst?Toko.

Waar kunnen ze je ’s nachts voor wakker maken?Voor een noodgeval.

Welke persoon of onderneming bewonder je in de branche?Niemand in het bijzonder. Iedereen die al jarenlang vol energie en zonder geklaag zijn werk doet dat zijn de echte helden van de branche

Zou graag een dag willen ruilen met:Barack Obama

Over 25 jaar is het papierloze kantoor een feit. Waar of niet? Niet waar.

Wat is er zo leuk aan de kantoorbranche? De komende jaren gaat er enorm veel veranderen in de branche en het is leuk om daar bij te zijn en invulling aan te geven.

Op de man af Dirk Olivier

8 KBM > jaNuarI 2016

Op de man af

Page 9: kbm 1 2016

Haal (meer) omzet uit aanbestedingenKBM organiseert, samen met Tender Services Group, op woensdagmiddag 9 maart een training rond aanbesteden voor resellers in Office-producten en -diensten.

Wist u dat ook voor uw organisatie het inschrijven op een aanbesteding zeer lucratief kan zijn. En dat het niet zo heel moeilijk is?

aan de hand van herkenbare voorbeelden nemen wij u tijdens de training mee door TenderNed en worden de procedure, basiskennis en actuele wet- en regelgeving uitgelegd

>> Resultaat:

• Goede registratie op TenderNed. Hiermee bent u opti-maal zichtbaar voor aanbestedende diensten. Zodat u ook uitgenodigd kunt worden voor onderhandse aanbe-stedingen;

• Zicht op relevante opdrachten via een effectief zoekpro-fiel;

• Concurrentievoordeel door betere marktinformatie en optimale positionering;

• Inzicht in relevante marktinformatie;• Kennis van de denk- en werkwijze van aanbestedende

diensten.

Ga voor inschrijven en meer info naar: www.kantoornet.nl/events.html

woensdag 9 maart van 12.30 tot 16.00 uur. Inclusief lichte lunch. Kosten: € 250,- excl. BTW per deelnemerLocatie: Den Haag

KBM > jaNuarI 2016 9

Tendertraining

Page 10: kbm 1 2016

Hulshof Kantoorspecialisten: “Altijd klaar voor de toekomst”

Hulshof Kantoorspecialisten is al bijna dertig jaar hét adres in Lichtenvoorde voor kantoorar-tikelen, maar nadrukkelijk ook voor kantoormeubilair. Ondanks alle veranderingen die hij in de markt heeft gezien, is het bedrijf eigenlijk heel constant gebleven, zegt eigenaar Theo Hulshof: “We bewegen flexibel mee met marktontwikkelingen.”

Hulshof Kantoorspecialisten vindt zijn origine in het administratiekantoor dat Hulshof in 1984 startte. Bij een van zijn relaties, Wink Kantoorcentrum in Doetinchem, kocht hij zelf ook de kantoorartikelen, en vaak vroegen klanten hem om gelijk wat voor hen mee te nemen. Dit leidde in 1987 tot de oprichting van Wink Kantoorcentrum in Lichtenvoorde. Na vijf jaar ging hij zelfstandig verder en werd de bedrijfsnaam aangepast. Bij veel bedrijven was Hulshof bekend als boekhouder; hij leverde ze administratieve software, printers en com-puters, en combineerde dit met de kantoorvakhandel. In 1997 werd een tweede locatie op het industrieterrein

geopend, helemaal afgestemd op de zakelijke markt, met flink wat ruimte voor kantoormeubilair. Hulshof: “Daar vroegen onze klanten echt om. Vijf jaar later kregen wij de mogelijkheid om een nieuwe showroom te bouwen op een zichtlocatie aan de Nobelstraat.” Andere wensen Maar in 2010 besloot Hulshof tot een radicale omslag. “De kantoormarkt veranderde in een snel tempo, meu-belfabrikanten presenteerden zich met fraaie websites op internet en creëerden zo sfeerbeelden van hoe het he-dendaagse kantoor eruit zou zien. Onze relaties hadden

10 KBM > jaNuarI 2016

Reportage

Page 11: kbm 1 2016

minder behoefte aan het bezoeken van grote showrooms. Ze komen nu liever met bouwtekeningen en veelal ook met binnenhuisarchitecten bij ons aan tafel. We bespre-ken wat de opties zijn en denken mee in oplossingen. Op basis daarvan maakt de klant zijn keus.” Het leidde ertoe dat Hulshof Kantoorspecialisten verhuis-de naar het huidige pand aan de Patronaatstraat. “We hebben hier nu voor het totale assortiment 350m2 vvo en dat voldoet prima.” Op de voorgrond De andere belangrijke tak van Hulshof Kantoorspecia-listen vormen de kantoorartikelen. Hulshof heeft zich al sinds jaar en dag verbonden aan Quantore. “Dat is een goede en betrouwbare partij die zich nu ontwikkelt van een inkoopcombinatie naar een echte retailformule. Een formule is nodig want de markt vraagt om herkenning. Quantore treedt als merk en formule nadrukkelijk op de voorgrond, en laat zien hoe belangrijk het is voor de kantoorvakhandel. We zijn daar erg enthousiast over en gaan helemaal mee in hun retailprogramma: we hebben de buitenkant van onze pui daar al op aangepast, eind januari volgt de binnenkant. Wwe profiteren ook van hun communicatie, inclusief e-commerce en narrow casting. Ik verbind mij aan de verplichtingen die een formule met zich meebrengt, want zonder kun je niet: je moet het samen doen. aan de andere kant behouden we wel onze identiteit. Bij ons krijg je een kop koffie en komen we erbij zitten. Dat kost wel wat meer tijd, maar het toont je betrokkenheid. Ik verwacht dat het aandeel van de win-kelklanten dankzij de Quantore-formule gaat groeien.” Omzetverdeling Qua ruimte is de verdeling tussen kantoormeubilair en kantoorartikelen ongeveer 50/50, en dat is conform de omzetverhouding, zegt Hulshof. “Software verkopen we inmiddels niet meer, dat ontwikkelde zich toch tot een specifieke markt voor services, met enorme investeringen in trainingen. Daarentegen blijven computers, printers en toners voor ons een speerpunt. Maar om klanten toch te kunnen bedienen met de laatste digitale mogelijkheden, zijn we recentelijk de samenwerking aangegaan met Fel-

loo, dat zich specialiseert in moderne clouddiensten. We richten al jarenlang complete kantoorprojecten in. Daarbij zien we dat werkplekken steeds flexibeler worden en er steeds meer vraag is naar werken in de cloud.” Met Felloo biedt Hulshof Kantoorspecialisten zijn klanten de mogelijkheid om bijvoorbeeld gebruik te maken van cloud-telefonie, desktop en printing. Daarmee kunnen ge-bruikers overal ter wereld werken en zijn ze voor klanten optimaal bereikbaar. “Door met Felloo de krachten te bundelen, creëren we een totaaloplossing. Zo kunnen we ons allebei op onze core business richten en tóch de hele markt bedienen. Dat traject wordt nu uitgerold, het is een avontuur waar we samen in zijn gestapt. Samen zorgen we ervoor dat elke organisatie klaar is voor de toekomst.” “De ontwikkelingen gaan met social media en internet heel snel. Maar op onze huidige locatie, met de samen-werking met Felloo en de formule-uitstraling van Quan-tore, hebben we de koers te pakken voor de nieuwe tijd. We omarmen het nieuwe maar gooien het oude zeker niet weg. We doen eigenlijk wat we altijd hebben gedaan: flexibel meebewegen met de markt.”

Naam: Hulshof Kantoorspecialisten Adres: Patronaatsstraat 13c Lichtenvoorde Sinds: 1987 Winkeloppervlak: 350m2 vvo Contactpersonen: Theo Hulshof en Axel Reinders Inkooporganisatie: Quantore Website: www.hulshof-kantoorspecialisten.nl www.hulshof.huislijnen.nl

Theo Hulshof - eigenaar

KBM > jaNuarI 2016 11

Tekst: Antal Giesbers

Page 12: kbm 1 2016

Paperworld 2016Over een paar dagen opent de Paperworld, de internationale vakbeurs voor papier, kantoorbenodigdheden en schrijfwaren, weer haar deuren. Van 30 januari tot en met 2 februari is Frankfurt het toneel voor de nieuwste trends, innovatie, inspiratie en ontmoeting.

12 KBM > jaNuarI 2016

Vakbeurs

Page 13: kbm 1 2016

Paperworld is traditiegetrouw een inspiratiebron voor inkopers en een graadmeter voor de toekomst. Ter voorbereiding op de reis naar Frankfurt hebben wij de belangrijkste punten nog even op een rijtje gezet.

TrendsGraphic Vitality, Essential Serenity en Floral Liberty zijn door Paperworld uitgeroepen tot de drie stijlwerelden voor het komend seizoen. Deze worden gepresenteerd in de jaarlijkse Trend Show, ingericht door Stilbüro bora.herke.palmisano. Meer dan 80 procent van de Paperworld-bezoekers bevestigt dat ze trendsettende ideeën vinden in Frankfurt. Met de Trend Show biedt Paperworld naar eigen zeggen in een belangrijke stimu-lans en inspiratie voor de industrie en haar productont-wikkeling, evenals de retail en handel. Producten van exposanten worden ingepast in de drie trendwerelden van de Trend Show. u vindt de Trend Show in de foyer van hal 5.1 en 6.1.

Mr. Books & Mrs. Paper‘Mr. Books & Mrs. Paper’ is een concept speciaal be-doeld voor boekverkopers die een steeds belangrijkere doelgroep vormen voor de leveranciers in de papier-, offi-ce- en stationery business. De kantoorboekhandel zoekt namelijk steeds meer naar antwoorden op de groeiende uitdagingen van het internet. Enkele concepten die hierbij regelmatig genoemd worden, zijn gepersonaliseerde as-sortimenten, de ervaring van het winkelen en het creëren van de juiste ambiance. Hoe specifiek dit kan zijn wordt gedemonstreerd tijdens de special show ‘Mr. Books & Mrs. Paper’ in hal 5.1.

Overige highlights Paperworld 2016The Webchance academy, het lezingenforum voor suc-cesvolle advertising en sales op het internet. Web-experts rapporteren over de laatste mogelijkheden en ontwikkelin-gen in online marketing en business. retailers praten over hun online-activiteiten en hun weg naar multi-channel suppliers.awarduitreikingen als de ISPa award voor het product van het jaar en Design competitie voor wenskaarten.Remanexpo. In hal 6.0 vindt u een uitgebreid productaanbod van zowel OEM-aanbieders als van de recyclingindustrie die het hele spectrum afdekken op het gebied van printing en copying. Met het Remanexpo Business Matchmaking Program worden vraag en aanbod samengebracht. Bij de ‘Let´s wrap!’ demonstraties heeft u de kans om te leren hoe u producten snel en eenvoudig, maar wel

met de wow-factor inpakt. arona Khan, de internationaal gerenommeerde expert op het gebied van inpakken en trends, deelt in hal 4.0 haar tips en technieken. Sustainable Office Day (voorheen Green Office Day) op dinsdag 2 februari.

KBM > jaNuarI 2016 13

Page 14: kbm 1 2016

Klassiekers geven branche en omzet kleurWie ‘klassiekers’ intikt op Google, krijgt als eerste een aantal pagina’s over auto’s te zien. Illustere merken als Mercedes, Porsche, BMW, Jaguar en Ferrari passeren de revue. Ook onze branche heeft zo zijn klas-siekers, die zich op hun gebied gerust kunnen meten met deze illustere automerken. Dat vraagt om een inventarisatie.

Klassieke kantoorartikelen. Het lijkt of we ze in dit artikel gaan verwijzen naar de kelder van de geschiedenis. Maar dat is zeker niet het geval. Nog altijd eenderde van het totale assortiment van de gemid-delde distributeur van office suppplies bestaat uit… traditionele kantoorarti-kelen. Daarbij dalen ze de laatste jaren wel gemiddeld vijf procent in omzet. Ondanks de digitalisering blijven ze echter nog altijd gevraagd, en nodig. Veel fabrikanten verdienen daarom nog steeds een aardige boterham met hun hardlo-pers, de klassiekers onder de kantoorar-tikelen. Wij van KBM zijn benieuwd wat nu de echte klassiekers zijn. We willen dat de komende maanden, samen met u, in kaart brengen.

PennenMaar wat zijn nu eigenlijk die klassie-kers? Een van de schatbewaarders van de klassieke kantoorartikelen, is de website kantoorartikelen.nl. Hierin staat een interessante blog die regelmatig aandacht besteedt aan de artikelen die onze sector

groot hebben gemaakt. Recent publiceer-den ze de kantoorartikelen top 5, oftewel ‘een ode aan de klassiekers in kantoorar-tikelenland’ ,waarbij de pen met stip op 1 stond. We quoten: "Ook al ben je megadi-gitaal bezig, je kunt ons niet wijsmaken dat je zonder pen kunt. Iedereen moet af en toe iets opschrijven. Sterker nog: wij pleiten er heel hard voor dat iedereen vaker een pen in de hand neemt. Want wist je dat je zaken veel beter onthoudt als je ze opschrijft in plaats van ergens intikt? Alles wat je op je smartphone, tablet, PC of notebook typt, verdwijnt bij wijze van spreken in een zwart gat. Schrijf je daarentegen met de hand iets op, dan zit het meteen in je geheugen. Maak je notities tijdens de volgende be-sprekingen eens op papier en je zult zien dat je zelfs zonder het na te lezen nog weet wat je hebt opgeschreven en wat je moet doen. Probeer het gewoon eens uit."Maar goed, de pen dus. Of je nu de voorkeur geeft aan een doodeenvoudige BIC (overigens de meestgekauwde pen ter wereld), een rollerball, een potlood

of liever in stijl schrijft met een klassieke vulpen, een pen is onmisbaar. Wat ons betreft is dit dan ook kantoorartikelkan-jer nummer 1.

Alles met papierZe vervolgen de lijst met op 2 het papier. We quoten weer: "Pen en papier: een twee-eenheid waar niemand een speld tussen krijgt. Notities, ideeën, je schrijft ze ergens op. En wat je daarvoor gebruikt, is een kwestie van smaak en voorkeur. Dit kan variëren van een doodnormaal schrijfblok, een supersimpel notitie-boekje of de luxe Moleskine-variant tot een schrift of losse memoblaadjes. Er zijn zelfs mensen die consequent al hun aantekeningen in een telefoonnotitie- en terugbelboek maken..."

Op drie volgt de perforator. Volgens kan-toorartikelen.nl "absoluut een klassieker die op geen enkel bureau mag ontbreken. Ook al bewaar je nog zoveel digitaal, nie-mand, maar dan ook helemaal niemand

14 KBM > jaNuarI 2016

Achtergrond

Page 15: kbm 1 2016

ontkomt eraan om bepaalde documenten als hard copy (op papier dus) te bewaren. En hoe je het ook bewaart, in 9 van de 10 gevallen moeten er gaatjes in en dus heb je een perforator nodig." Een ware kantoorartikelkanjer dus.

Dan komt op 4 de nietmachine: "Er zijn hoogstwaarschijnlijk heel veel mensen die niet dagelijks ergens een nietje in moeten jassen. En misschien hoeft dat ook niet iedere week. Er zullen zelfs personen zijn die maandenlang niets hoeven te nieten. Maar ooit komt er een dag dat het toch superhandig is om twee of meer velletjes papier die bij elkaar horen aan elkaar te nieten. Voor ons hoort de nietmachine dan ook zeker in het lijstje van kantoorar-tikelkanjers thuis."

De top 5 wordt afgesloten met de map. "Een hechtmapje, een klemmap, een in-steekmap of lekker retro: een ordner. Een map waarin je papieren bewaart. Wees eerlijk, wie kan er zonder?" En kantoor-artikelen sluit af met de tekst: "Een dikke

vette hiep hiep hoera voor deze 5 kantoor-artikelen-klassiekers: zonder hen zou ons dagelijks werk een stuk lastiger zijn, waar of niet?"

UitgebreidEn zijn er dan niet een heleboel klas-siekers die we missen? Jazeker! Wat te denken van de paperclip - die grappig genoeg met de komst van de iPhone weer een revival doormaakte. Want waarmee kon je beter je sim-kaart verwijderen dan, juist ja, de paperclip! En we gaan het nog niet te veel over merken hebben, maar die handige gele notitieblaadjes die je overal op kunt plakken… ja die dus.

En we zijn er nog lang niet. Het white-board bijvoorbeeld. De flip-over. Die bijzondere bureaustoel, de schaar, de lineaal, die handige correctievloeistof… hoe heet-ie ook alweer. Die leuke stiften, dik en dun.

Kenmerken voor klassiekers• Een product dat voor veel

gebruikers staat voor een hele productgroep, denk aan aspiri-ne, coca cola;

• Een product dat langer dan een decennium behoort tot de top-100 van meest verkochte producten in de kantoorbran-che;

• Een product dat niet aan een van de twee bovenstaande cri-teria voldoet, maar al wel vele tientallen jaren een vertrouwd product is in het totale assor-timent;

• Een product dat zo onder-scheidend en apart is, dat het bijdraagt aan de uitstraling van de totale productgroep en zelfs de branche.

We bellen de komende maand een groot aantal vakhandels om te vragen naar hun klassiekers en de motivatie erbij. Wilt u ook uw stem laten gelden, stuur dan een mail naar [email protected] met uw favoriete (klassieke) kan-toorartikelen. Reden en eventueel leuke anekdote zijn meer dan welkom!

KBM > jaNuarI 2016 15

Tekst: Joost Heessels

Page 16: kbm 1 2016

BruynzeelIn 1953 begon Bruynzeel met de productie van opslagsystemen. Het was in 1962 dat Bruynzeel met het 'single aisle principle' onze manier van opslaan veranderde. De traditionele Bruynzeel-kast heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een ultramodern, multifunctioneel en award-winning opslagsysteem.

Pritt Lijmstift OriginalIn 1969 vond Henkel 's werelds eerste lijmstift uit, na het bestuderen van het gebruiksgemak van de lippenstift. Sindsdien is de wereld van lijmen voorgoed veranderd. Consumenten hadden eindelijk een schone en praktische lijmmethode! Ruim 40 jaar na de lancering heeft Henkel meer dan 1 miljard lijmstiften in 121 landen verkocht, wat Pritt wereldwijd op de kaart heeft gezet.

Loeff ’s patent ArchiefsysteemDe Liftboy en Bundelbeugels van Loeff’s patent werden geïntro-duceerd in april 1959 en zijn sindsdien niet meer weg te denken in de archiveringsmarkt. Niet alleen in Nederland, maar ook buiten de grens zijn er van dit systeem inmiddels miljoenen verkocht. In totaal tot op heden zo’n slordige 245 miljoen!

16 KBM > jaNuarI 2016

Achtergrond

Page 17: kbm 1 2016

Bruna eerste partner in printing-as-a-service concept van Veenman

Innoprint: Printen, scannen en afrekenen daar waar je bent

Veenman kondigde haar nieuwe printconcept Innoprint aan. Innoprint maakt het mogelijk dat consumenten en (klein)zakelijke gebruikers op talrijke ‘hot-spots’ prints en scans kunnen ma-ken zonder zelf de benodigde apparatuur te bezitten.

Innoprint is ontstaan door diverse technologische ont-wikkelingen bijeen te brengen, in het bijzonder print- en scantechnologie, mobiele communicatie, betaalsystemen en web- en cloudtechnologie. De gedachte is dat iemand een te printen bestand naar de cloud uploadt, waar het blijft staan totdat dezelfde persoon zich bij een printer meldt om het bestand te downloaden en te printen. Die printer kan in principe overal zijn opgesteld, zoals in win-kels, horecabedrijven, benzinestations, stations en lucht-havens, scholen en bedrijfs(verzamel)gebouwen. Voor het up- en downloaden gebruikt men een website en er komt een app beschikbaar, die bovendien laat zien waar zich Innoprint hot-spots in de omgeving bevinden. In feite wordt hier gebruik gemaakt van de follow-me technologie, waarbij in principe iedere printer en multifunctional kan worden ingeschakeld, ongeacht waar zij staan, mits zij op Innoprint zijn aangesloten.

Voorbereid op toekomstVia dezelfde website en app worden de gemaakte prints en scan ook afgerekend. Daarvoor kan iDEaL worden ingeschakeld, maar dat kunnen ook andere betaalscha-kels zijn, straks ook met NFC voor contactloos betalen. De ingebouwde flexibiliteit ten aanzien van technologische ontwikkelingen en wensen van klanten pleit in het voor-deel van Innoprint. Het concept is wat dit betreft goed voorbereid op toekomstige ontwikkelingen.

Bovendien lijkt de timing van de introductie van Innoprint goed. Het concept gaat ervan uit dat de gebruiker zelf

geen printer hoeft te bezitten: hij/zij betaalt eenvoudigweg voor het gebruik ervan. Daarmee heeft de gebruiker geen last van investeringen, van onderhoud en verbruiksmate-rialen, milieubezwaren en andere ongenoegen. Dit past helemaal bij deze tijd. Het is voorstelbaar dat consumen-ten en zzp’ers voortaan afzien van de aanschaf van een printer of multifunctional, als zij weten dat zij in de buurt tegen redelijke kosten prints kunnen maken. Bovendien zijn er tegenwoordig honderdduizenden flexwerkers, die plaatsongebonden werken en dus ook plaatsongebonden willen kunnen printen en scannen.

Snel uitbreidenVoor de kantoormachinehandel is de komst van ‘game changer’ Innoprint niet per se goed nieuws. als het con-cept slaagt, zal de omzet in hardware naar verwachting afnemen. Voor de kantoorvakhandel, inclusief de Bruna vestigingen, geldt dat er door Innoprint meer ‘traffic’ in de winkel kan worden gerealiseerd.

Cruciaal voor succes is de mate waarin Veenman erin gaat slagen om in korte tijd zoveel mogelijk Innoprint-ver-kooppunten te vergaren. Gestreefd wordt naar 5.000 verkooppunten; meer mag ook. als dat lukt, dan wordt Innoprint echt een game changer en wacht de rest van de wereld op dit concept. Bruna heeft het concept al omarmd, waarmee de weg is vrijgemaakt voor de eerste honderden Innoprint-punten in dit land.

KBM > jaNuarI 2016 17

Veeman

Page 18: kbm 1 2016

Canon zet in op synergie en partnershipsImaging Supplies is een belangrijke en groeiende pijler in het brede portfolio van Canon. De producten en diensten van Imaging Supplies zijn complementair aan de rest van het uitgebrei-de assortiment van Canon. Dit biedt kansen voor partners en klanten. Door middel van synergie en partnerships wil Canon in 2016 nog veel meer halen uit dit segment.

Waar Canon op het gebied van media en consumables jarenlang vooral sterk was in producten als fotopapier voor de consumentenmarkt en fotografische inkjetrollen voor plotters, werd het assortiment met de overname van Océ enkele jaren geleden enorm uitgebreid met alle overige papiersoorten. albert Blikman, Channel Manager Imaging Supplies, vertelt: “De kennis en kunde vanuit Océ, sinds 90 jaar actief op de papiermarkt, maakt onze positie op het gebied van media en consumables alleen maar sterker. Het is een hele interessante tak van Canon Nederland, omdat wij materiaal leveren voor alle product-groepen: multifunctionals voor kantoor, all-in-one printers voor consumenten, grootformaat printers en hoogvolume printstraten voor grafische bedrijven.”

Partner-programmaCanon voert een actief Partner-programma. Sinds vorig jaar maakt ook Imaging Supplies structureel onder-

deel uit van dit programma. alliance Manager Herman van Breemen legt uit: “Het indirecte kanaal is door ons onderverdeeld in verschillende segmenten: de Partners met verschillende accreditatieniveaus, de Canon Business Centers en het retail-segment, dat zich richt op de con-sumentenmarkt. ”

Krachtig merkHet Partner-programma van Canon biedt de aangesloten Partners diverse voordelen. Van Breemen: “afhankelijk van het accreditatieniveau bieden wij extra vormen van ondersteuning op diverse vlakken, zoals een speciaal Canon partnerassortiment, marketing, projectondersteu-ning, training, opleiding en kennis.” Blikman vult aan: “Bovendien wordt Canon door de markt, en ook door onze partners, als een sterk merk gezien. Canon biedt kwalitatief hoogwaardige producten op diverse gebieden.” Ook voor Canon heeft de samenwerking met regionale

Links Herman van Breemen, Alliance Manager en rechts Albert Blikman, Channel Manager Imaging Supplies

18 KBM > jaNuarI 2016

Coverstory

Canon Nederland N.V.

Imaging SuppliesBrabantlaan 2 5216 TV ‘s-HertogenboschPostbus 800 5201 AV ‘s-Hertogenbosch Telefoon: (073) 6 815 222 

Page 19: kbm 1 2016

vakhandels meerwaarde. “Onze partners hebben kennis van de lokale markt, dat is voor ons heel waardevol. Kort-om, de flexibiliteit van een regionale speler gecombineerd met de kracht van een multinational.”

Professionals Canon is één van de weinige partijen die zowel leve-rancier van hardware als van media is. Hierdoor is de expertise op alle vlakken aanwezig en hebben partners en klanten slechts één aanspreekpunt. Blikman, die sinds vorig jaar mei verantwoordelijk is voor deze afdeling, vertelt: “Toen ik vorig jaar begon bij Imaging Supplies was dat het eerste dat mij opviel: er zit hier een club die bijna een bedrijf binnen het bedrijf vormt. Een groep gespe-cialiseerde professionals op het gebied van digital print. Samen willen we onze klanten en partners écht helpen. alle basisvoorwaarden daarvoor zijn bij Canon aanwezig: van kwalitatief goede producten tegen een scherpe prijs, maar ook goede levertermijnen, ICT-ondersteuning voor de Webshop en koppelingen, een professionele service-desk, solide administratieve afhandeling tot en met een goed distributiekanaal.”

Exclusiviteit Niet ieder bedrijf kan partner worden van Canon. “Wij maken een selectie op basis van een aantal kenwaar-den”, aldus Van Breemen. “We willen partners die ook stabiliteit, kwaliteit en continuïteit bieden, net zoals wij dat doen. Partners die regionaal sterk aanwezig zijn en die diepgeworteld zijn binnen het bedrijfsleven in hun regio. In tegenstelling tot veel partijen kiezen wij bewust voor kwaliteit en partnership, in plaats van extra salesoutlets en kwantiteit. Dit brengt tevens een vorm van exclusiviteit voor onze partners.”Wel wil Canon het aantal partners graag uitbreiden, omdat er nog veel groeipotentieel ligt. Blikman: “We willen het Partner-programma uitbreiden, zowel geografisch als in de diepte. Gezien de groei die we doormaken in het partnerkanaal wordt de kracht van een complemen-tair Canon portfolio door onze partners én hun klanten onderkend.”

Synergie De focus ligt niet alleen op externe samenwerking; ook intern wordt er gezocht naar de synergie tussen de verschillende bedrijfsonderdelen. Blikman: “Zo kan Canon integraal een completere propositie aan haar klanten bieden. Dus niet alleen het verkopen van bijvoorbeeld een printer en softwareoplossingen, maar ook papier, inkt en toner. ‘One-stop-shopping’. Op deze integrale benade-ring gaan we nog meer inzetten.” Van Breemen vult aan: “Imaging Supplies is aanvullend aan alle disciplines die wij bedienen. Dat maakt het uitdagend, maar ook leuk. We kunnen ons nog ontwikkelen op een aantal vlakken en hebben de mogelijkheid om dat te doen binnen deze organisatie.”

Beweging markt Het product papier als zodanig verandert niet veel door de jaren heen, maar in de papiermarkt gebeurt genoeg.

“je ziet heel veel beweging”, zegt Blikman. “Denk aan de hogere grondstofprijzen en wisselkoerseffecten, de capaciteit in de markt verandert. je merkt ook dat er vorig jaar een grote speler (PaperlinX, red.) is weggevallen uit de Nederlandse markt. Partners werden zich daardoor bewust van het feit dat het niet vanzelfsprekend is dat papier altijd beschikbaar is en geleverd wordt in de juiste hoeveelheid tegen de juiste prijs. En dat is iets dat wij wel proberen te bieden. Canon zorgt voor continuïteit en stabiliteit.”

Digitalisering & duurzaamheid Natuurlijk is er ook niet te ontkomen aan digitalisering. Blikman: “In de traditionele kantooromgeving wordt meer dubbelzijdig geprint en worden werkprocessen gedigitali-seerd, dus daar dalen de volumes. Dit vereist ook kleinere leverhoeveelheden. Daarom werken wij ook intensief sa-men met onze partners en gerenommeerde distributeurs als het gaat om fijndistributie. Kijken we naar de commer-ciële printers, dan winnen wij weer terrein op het gebied van digital printing ten opzichte van offset drukwerk. Het één compenseert het ander.” De toenemende behoefte aan duurzaamheid vertaalt zich in een grotere vraag naar 70- en 75-gramspapier, in plaats van 80-grams. Van Breemen: “We leveren veel CO2-neutraal geproduceerde producten. Kyosei, oftewel 'Samen werken en leven voor het algemeen belang' is Canon’s bedrijfsfilosofie. We merken dat dit ook voor partners en eindklanten steeds belangrijker wordt.”

Meer aandacht Canon wil haar klanten en partners nog beter in staat stellen in hun behoefte te voorzien en richt de organisatie daarom nog sterker in op de verschillende klantgroepen en toepassingen. Blikman vertelt: “als klanten of partners ons bellen, willen we weten wat er bij hen speelt. Zodat we heel direct antwoord kunnen geven op hun vragen. En hebben medewerkers ook het mandaat om, binnen kaders, naar oplossingen te zoeken. De papiermarkt is namelijk een markt waarbij je relatief snel moet beslissen, klanten hebben snel hun materiaal nodig. Daar proberen we continu in te verbeteren.”

KBM > jaNuarI 2016 19

Tekst: Anne de Haan

Page 20: kbm 1 2016

Culinair lunchen met... Peter Emmen

1. Van Dijk en Van Hees is een bekende naam in Den Bosch. Kan je iets over de geschiedenis van het bedrijf vertellen?Het bedrijf bestaat inmiddels al 108 jaar. Maar dat zegt uiteraard niets over de toekomst. Ik zie dat er de laatste jaren veel veranderd is in onze bran-che en deze ontwikkeling gaat natuurlijk nog steeds door. Ik hoop dat het bedrijf nog lang blijft bestaan , maar het succesvolle verleden biedt geen garantie voor de toekomst.

2. hoe lang ben je al actief in de zaak? Heb je al een opvolger, of denk je daar nog niet aan?Ik heb het bedrijf in 2004 overgenomen . De zaak stond er toen niet zo goed voor en ik heb er veel aan moeten doen om alles weer op de rit te krijgen. Ik ben nu 62 jaar en werk nog 4 dagen in de week. Ik werk al vanaf mijn 15 e jaar in deze handel, maar heb mij nog nooit verveeld. Ik besteed minimaal een dag aan mijn kleinkinderen, dat vindt ik heel be-langrijk. Misschien dat mijn zoon de zaak ooit overneemt, maar dat hangt af van meerdere factoren , zoals bijvoorbeeld hoe onze branche zich gaat ontwikkelen en of er nog voldoende mogelijkheden zijn om een goede boterham te kunnen verdienen met een kantoorvakhandel. De vraag is hoe snel de voortgaande digitalisering de traditionele producten overbodig zal maken.

3. Op welke markt zijn jullie actief? Particulier of zakelijk?In onze winkel krijgen we veel particuliere klanten die artikelen nodig heb-ben voor hun thuiskantoor of administratie. Daarnaast werken we ook op de zakelijke markt. Deze klanten bedienen we via Quantore die alles keurig “drop ship”bij onze klanten aflevert .

4. Jullie zijn gevestigd in het centrum van Den Bosch. Is dat een bewuste keuze of had je liever buiten de stad gezeten?Onze locatie heeft voor- en nadelen. We zijn gemakkelijk bereikbaar met de auto en dat is voor onze zakelijke en postklanten heel belangrijk. Voor het winkelend publiek zitten we eigenlijk net iets te ver van het centrum, waardoor we wel wat omzet missen van binnenlopende klanten.

5. Welke productgroepen zien jullie groeien en welke hebben hun beste tijd gehad?Nou Peter, je kunt je voorstellen dat we geen schrijfmachines, bedrijfsfor-mulieren , of faxen meer verkopen. Helaas ligt dat ver achter ons. Veel pro-ducten die we vroeger veel verkochten zijn uit de schappen verdwenen en er is eigenlijk te weinig voor in de plaats gekomen. Waar we wel groeien is in producten rond de thuiswerkplek. We merken dat er steeds meer thuis wordt gedaan en spelen daar op in met goede en praktische producten.

20 KBM > jaNuarI 2016

Culinair lunchen met...

Page 21: kbm 1 2016

Het is knap hoe Peter Em-men stand houdt als zelfstan-dige kantoorvakhandel met een winkel. Zijn enthousiasme en persoonlijke contact met zijn klanten zijn de basis van zijn succes. Daarnaast is hij oprecht geïnteresseerd in zijn vak en draagt zijn kennis graag over aan zijn klanten die de weg naar de Hint-hamerstraat goed weten te vinden . Zoals menig vakhan-delaar denkt hij na over de toekomst en welke ontwikke-lingen er in onze branche nog komen. En zolang hij het nog allemaal leuk vindt, gaat hij nog wel een tijdje door!

6. Jullie zijn ook een Post.nl servicepunt. Levert dat veel extra business op ?Zeker ! Toen het hoofdpostkantoor in Den Bosch sloot hebben wij ons di-rect aangemeld om de functie over te nemen. Door dit servicepunt krijgen we veel klanten binnen die ons normaal niet zouden bezoeken . Deze extra traffic zorgt ook voor extra verkopen in de kantoorartikelen. We moeten daardoor wel vroeg open , klanten kunnen al vanaf 8 uur terecht voor post-zaken. Daarnaast bezorgen we tegen een kleine vergoeding de post bij de klant op kantoor. Dat levert ook weer een extra klantencontact op.

7. Welk bedrijf in de branche bewonder je?Ik heb veel respect voor Quantore, onze steun en toeverlaat . De inkoop, logistiek en marketing hebben zij prima geregeld. Zonder dat wij voorraad hebben kunnen wij actief zijn in de zakelijke markt omdat Quantore alles voor ons regelt en voor ons de leveringen doet.

8. Heeft de vakhandel met een winkel in Nederland nog wel een toekomst nu vrijwel alles online wordt besteld?We moeten uiteraard alert blijven over wat er op internet gebeurt. Maar er zal altijd een rol blijven voor de goede vakhandel. Wij staan in onze regio dicht bij de klant en hebben een hoge gunfactor die voor ons type bedrijf van enorm belang is. Goed persoonlijk advies wordt door de klant nog altijd gewaardeerd . uiteraard hebben wij ook een Quantore website. Van onze zakelijke klanten bestelt 70 % online.

9. Je geniet van je bedrijf. Ooit de ambitie gehad om iets anders te doen?jazeker. Het juweliersvak heeft mij ook altijd aangesproken. Het lijkt mij fantastisch om mooie dingen te verkopen die je niet nodig hebt als eerste levensbehoefte en waar je nog lang van kunt genieten.

10. Tenslotte, als echte Bosschenaar nodig je mij uit om een echte Bossche Bol te eten?Nou Peter, zoals je weet staat Den Bosch bekend als en Bourgondische stad met een liefde voor carnaval en genieten. Een wereldberoemde Bossche Bol hoort daar uiteraard bij. Want je moet niet vergeten om in het leven te genieten!

Peter Damman mag graag lunchen. Zeker als dat kan met branchegeno-ten die iets te melden hebben . Deze keer werd hij uitgenodigd door Peter Emmen, eigenaar van de bekende Bossche kantoorvakhandel van Dijk en

van Hees. Emmen heeft een ruime klassieke winkel en is ook een Post.nl servicepunt. De winkel is centraal gelegen in het centrum en heeft

een ruim assortiment. De vriendelijke en goedlachse Emmen heeft een lange carrière in onze branche en staat nog altijd

met veel plezier in zijn zaak en kent vele klanten persoon-lijk. Interessant dus om met hem te praten.

Tekst: Peter Damman

KBM > jaNuarI 2016 21

Culinair lunchen met...

Page 22: kbm 1 2016

Facilitair en Gebouwbeheer, dé inspiratiebron van 2016Al 18 jaar lang beginnen de facilitair managers en gebouwbeheerders het nieuwe jaar met de vakbeurs Facilitair en gebouwbeheer. Zo ook op 13, 14 en 15 januari 2016. En wederom was het druk (zo’n 14,5 duizend bezoekers en bijna 400 standhouders) en was er het nodige te doen. Het viel op dat in deze editie weer de beleving was waar te nemen, die het evenement kenmerkte tot voor een aantal jaren, ruwweg sinds het begin van de Kredietcrisis. Een korte terugblik.

Het lijkt er sterk op dat de facilitair managers en gebouw-beheerders van Nederland en Vlaanderen hun jaarlijkse inspiratiebron weer helemaal hebben gevonden. De bezoekers waren voornamelijk op zoek naar de laatste noviteiten uit hun vakgebied. Daarnaast wilden zij graag in contact komen met gegadigden om bijvoorbeeld een opdracht of aanbesteding in te vullen. Wat voor standhou-ders opviel was vooral de doelgerichtheid en de goede mate van voorkennis, waarmee bezoekers de stands opkwamen. “Ik ben erg tevreden”, geeft roy Keultjes, marketingverantwoordelijke van Satelliet Meubelen op de donderdagmiddag van de beurs aan. “We staan er nu een jaar of zes en ook deze editie zien wij veel bezoekers doelgericht onze kant op komen. Daarnaast komen wij veel bestaande klanten tegen zodat de beurs ook een rol vervult binnen ons relatiebeheer. De kwaliteit van de bezoekers is naar mijn mening goed.”

Zoals elk jaar gebeurde er op de beursvloer in ‘s-Herto-genbosch weer ontzettend veel. Om de registratie van al deze geïnteresseerden in goede banen te leiden introdu-ceerde de organisatie de scan applicatie FG2Lead. Hier-mee konden bezoekers bij binnenkomst snel worden ge-scand waardoor wachttijd beperkt werd. Ook bij interesse op de stands konden zij gemakkelijk gescand worden met als gevolg dat de opvolging door standhouders gemakke-

lijker te realiseren was en het kwijtraken van visitekaartjes een probleem van vroeger bleek te zijn. Ook nieuw tijdens de 18e editie van de vakbeurs waren themaroutes en de ruim 96 lezingen die gedurende de drie dagen waren ge-houden. De zogeheten themasymposia met onderwerpen als ‘interieur, design en werkplek’ werden in drie verschil-lende zalen gehouden en stonden volledig in het kader van kennis- en informatieoverdracht.

FGNoviteitenprijs 2016De prijs voor meest innovatieve product of dienst uit de sector wordt traditioneel uitgereikt op de woensdag van de beurs. Dit jaar ging het bedrijf Luctra met de Perfect Daylight lamp er met de prijs vandoor. “De Perfect Daylight is een innovatief verlichtingssysteem dat het individuele bioritme van de mens ondersteunt. Dit gebeurt door het simuleren van daglicht, aldus het juryrapport.

De volgende editie van de vakbeurs Facilitair & Gebouw-beheer vindt pas plaats op 18, 19 en 20 januari 2017. Voor de niet-deelnemende bedrijven ongetwijfeld een teleur-stelling, want deze editie is voor de facilitair managers en gebouwbeheerders onbetwist dé inspiratiebron van 2016 geweest.

22 KBM > jaNuarI 2016

Event

Page 23: kbm 1 2016

&Trendz: nieuwe vakbeursOp 10, 11 en 12 januari vond de eerste editie van &Trendz plaats. &Trendz is de nieuwe naam van de combinatie van Trendz, Stationery Office & Convenience Days en @HomeEvent. Door het samenvoegen van deze events is een one-stop-shopping moment voor alle ondernemers in de detailhandel geschapen.

De eerste &Trendz is gehouden in Gorinchem. De tweede editie van 2016 staat voor het najaar op de rol in zowel Gori-chem als Hardenberg. Het samengaan van deze events zorgt voor één inkoopbeurs die alles biedt voor de zelfstandige retailer. Dit is het moment voor de ondernemer om inspiratie op te doen en zijn nieuwe assortiment in te kopen. Van feest-, cadeau- en gemaksartikelen tot living, outdoor, design, beauty, fashion, stationery en kantoorbenodigdheden.

“Deelnemers zijn erg enthousiast over het verloop van &Trendz waar het grote aantal bezoekers zorgde voor volle gangen, een gezellige drukte en een goede sfeer”, aldus de organisatie. In de eerste twee dagen van de beurs kwamen meer bezoekers af dan ooit te voren. Bezoekers reageren enthousiast op de combinatie van de beurzen.

KBM > jaNuarI 2016 23

SOC days

Page 24: kbm 1 2016

Wilt u meer informatie over de officers neem dan contact op met:

Simone [email protected]

+31 (0)24 34 54 150

Officers bijeenkomsten

Dinsdag 15 maart

Dinsdag 7 juni

Woensdag 5 oktober

Donderdag 22 december

OfficersEen netwerk van mensen die de kantoorbranche kleur én richting geven, was er in Nederland nog niet. reden voor KBM om in 2013 een speciale club op te richten: de Officers. De Officers zijn personen op directieniveau binnen leveranciers, distri-buteurs en vakhandels die hun stempel drukken op onze markt. Die daadkracht to-nen, invloed hebben, innovatief zijn, visie ontwikkelen, meedenken met de markt en zichtbaar zijn via de media. Vanaf de eerste bijeenkomst is de Officers een succes. Het aantal leden groeit gestaag. Deelname is alleen mogelijk op uitnodiging. Een speciale commissie kijkt wie hiervoor in aanmerking komt. De Officers komen enke-le malen per jaar bij elkaar op een bijzondere locatie. Naast boeiende en inspireren-de sprekers is er voldoende ruimte te netwerken in een hoogwaardige omgeving met topcatering en om elkaars visie op de markt te delen en uit te dragen. Een keer per jaar wordt op basis van een top-50 lijst van meest toonaangevende personen in de branche de ledenlijst van de Officers vastgesteld.

Page 25: kbm 1 2016

Big Buyer 2015 scoort internationaalMet in totaal meer dan 200 exposanten en zo’n 7.000 bezoekers is de afgelopen editie van Big Buyer in Bologna zonder meer geslaagd te noemen. De organisatie werkt voortdurend keihard aan de verdere ontwikkeling van het concept voor stationery en office, dat 20 jaar geleden in de markt is gezet.

Trends ontdekken, nieuwe contacten opdoen en je busi-ness boosten. Dat zijn de drie belangrijkste redenen om elk jaar eind november in Bologna neer te strijken. Onder het record-aantal van 7.000 bezoekers ook steeds meer buiten-landers. Beurseigenaar Mariella Nasi Pfeiffer is verheugd over de voortzettende internationalisering van het event. ‘Naast het aangeven van trends hebben we ook ingezet op nieuwe productcategorieën, zoals Hygiëne, Schoonmaakartikelen en Veiligheidsproducten. Daarnaast krijgen we erg goede reacties op de focus op de Fine arts, Hobby en Creatieve sector. Beursorganisator Edinova had een uitgebreide, internationale marketingcampagne opgezet die zijn vruchten afwierp. Na-tuurlijk kwamen er veel distributeurs, office suppliers en grote inkopers uit de retail op Big Buyer af. Maar ook een groeiend aantal professionals uit de segmenten DIY, art&Craft, Tuincen-tra, E-commerce, Boekenshops, Tabakkerie en Giftshops. Veel belangstelling was er voor het inhoudelijk sterke congres ‘Office Supplies, no Limits’, over de manier waarop de office sector een aantal nieuwe productcategorieën opneemt. Dat-

zelfde gold voor het congres ‘From tradition to the future. The present challenge for the stationery sector’, georganiseerd door de Italiaanse organisatie van stationers Federcartolai. Dit ging over de veranderingen die verkopers van stationery moe-ten doorvoeren om met hun aanbod aantrekkelijk te blijven in de snel veranderende markt. Bedrijven als NWL rubber-maid en Trodat organiseerden tijdens de beursdagen eigen events. Veel waardering oogsten de nieuwe serie creatieve workshops, die Big Buyer had opgezet met exposanten als Caran d’ache, Faber Castell, Steadtler en diverse Italiaanse aanbieders.Een ander hoogtepunt was de cocktail party op de eerste avond. Hier tijd om te toasten op het twintigjarig jublileum van de beurs. Tijdens deze borrel zijn ook een aantal awards uitgereikt.

Inmiddels is de organisatie alweer druk met de voorbereiding van de 2016 editie van Big Buyer, van 23 to 25 Novem-ber, ook weer in het Bologna trade fair centre.

KBM > jaNuarI 2016 25

Big Buyer

Page 26: kbm 1 2016

Verfrissende update voor office brands GBC en Nobo

De gerenommeerde office brands GBC en Nobo zijn opgefrist. ACCO Brands, waaronder beide merken vallen, heeft nieuwe slogans, verpak-kingen en pictogrammen ontworpen die deze kantoorproducten positi-oneren als de overduidelijke 'held' binnen hun categorieën.

De gemoderniseerde branding en de heldere, functionele boodschap sluiten aan op de verfrissende, nieuwe ‘look & feel’ van zustermerk Rexel. Voor dit merk is onlangs één strakke moderne lijn uitgezet voor de advertenties en ook het logo is aangepast, zodat het er helderder, eenvoudi-ger en stijlvoller uitziet. GBC maakt sinds 2005 deel uit van aCCO Brands en gebruikt de nieuwe slogan ‘Working for you!’, geheel in lijn met het collectieve commitment van aCCO om hulpmid-delen te bieden die de productiviteit van de klant verbete-ren. Nobo gebruikt als ondertitel voortaan: ‘Think. Share. Inspire’. De update vertegenwoordigt de overkoepelende missie van GBC om wereldwijd betrouwbaar te zijn, zowel voor kleine kantoren als multinationals.

Nobo staat synoniem voor aanpassingsvermogen en aCCO Brands innoveert voortdurend om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. De klanten profiteren hiervan, bijvoorbeeld met de baanbrekende whiteboards van Nobo. Daarnaast zullen beide merken het ‘Rexanne-watermerk’ opnemen in logo's en verpak-kingen, om een gevoel van samenhang te behouden. Hoewel Nobo en GBC zijn geïntegreerd in de aCCO Brands-familie, vindt andrea Dale, communicatiema-nager bij aCCO Brands Europe, het belangrijk om toch onderscheid te maken tussen de verschillende waarden en boodschappen van de merken. "We willen dat de consument een brede keuze heeft, maar we willen ook de relaties tussen beide merken vertegenwoordigen. als we deze relaties kunnen bevorderen, dan kunnen we de naamsbekendheid vergroten en uitstralen dat we over de hele linie hoogwaardige producten maken. We wilden echt alles waar deze merken voor staan vastleggen: hun

geschiedenis, de mensen die voor de merken werken, de consumenten die trouw zijn aan het merk. Mensen staan echt centraal bij deze vernieuwing. Voor GBC was het belangrijk dat we consistentie en professionaliteit uitstralen. Een GBC-product voert zijn functie vanaf de allereerste keer goed uit. Nobo had een vernieuwing nodig om onze eenvoud en veelzijdigheid te tonen en tegelijkertijd de geest van samenwerking te stimuleren." Met de vernieuwingsactie zal aCCO Brands zijn klanten beter ondersteunen en meer keuze bieden door middel van de online platforms, en tegelijkertijd de geschiedenis en boodschappen van GBC en Nobo verder uitdragen. andrea voegt hieraan toe: "aCCO Brands is van mening dat GBC, Nobo en Rexel moeten 'werken voor u' (slogan Working for you) en een langdurige relatie met de consu-ment moeten creëren." De GBC, Nobo en Rexel-producten zijn nu verkrijgbaar bij aCCO Partners en geregistreerde dealers.

26 KBM > jaNuarI 2016

Update office brands

Page 27: kbm 1 2016

CeBIT: 14 – 18 maart 2016

d!conomy: join – create – succeed

De digitalisering raakt alle terreinen van economie en maatschappij. In hoog tempo zullen leven en werken hier-door diepgaand veranderen. Met het nieuwe topthema d!conomy: join – create – succeed pakt de CeBIT deze megatrend op.

“Met het nieuwe topthema plaatst de CeBIT de mens en zijn rol als beslisser en vormgever van de digitale transformatie in het middelpunt. Het devies aan het begin van het digitale tijdperk luidt: meedoen, vormgeven, succesvol zijn”, aldus Oliver Frese, bestuurs-lid van Deutsche Messe aG in Hannover. In nauw overleg met bedrijven uit de digitale economie is gekozen voor de voortzetting van het thema d!conomy uit 2015. Frese: “De digitalisering strekt zich uit over alle delen van economie en maatschappij. Het is geen kortdurend verschijnsel. Het raakt alles en biedt op lange termijn grote kansen. Nu is het voor iedereen zaak om deze uitdagingen aan te nemen en het eigen bedrijf naar een succesvolle toekomst te leiden.”

Met ‘d!conomy: join – create – succeed’ beschrijft het topthema van de CeBIT een proces. Het spreekt zo elke beslisser en elke onderneming aan, ongeacht de branche, in elke fase van de digitale transformatie. “actueel onderzoek laat zien dat vooral kleine en mid-delgrote bedrijven nog aarzelen met hun antwoord op de digitalise-ring”, zegt Frese. Volgens een onderzoek van adviesbureau roland Berger heeft tot dusver slechts de helft van de bedrijven zich bezig gehouden met de gevolgen van de digitalisering voor het eigen bedrijfsmodel. Ook blijkt uit het onderzoek dat bijna twee derde van de ondernemingen zelf aangeeft nog weinig ontwikkeld te zijn op digitaal gebied. “En dat terwijl de digitalisering alle onderdelen van de bestaande waardeketen in elke tak van de economie beïnvloedt. Bovendien zijn er disruptieve acties van jonge, beweeglijke bedrijven. Met digitale

bedrijfsmodellen breken ze gevestigde markten open. Ze ontwikke-len zich razendsnel tot nieuwe concurrenten”, volgens Frese. Met ‘d!conomy: join – create – succeed’ wordt duidelijk dat iedereen in de hele economie, bedrijfsleven, bestuur, politiek en maatschappij de kansen van digitalisering kan benutten. “aan het begin van het digitale tijdperk moeten het grote kader en de politieke randvoor-waarden worden bepaald, bijvoorbeeld ten aanzien van gegevens-beveiliging en privacy. Ook moeten nieuwe zakelijke modellen, klant-toegangen en bedrijfs- en productieprocessen worden ontwikkeld, net als nieuwe communicatie- en samenwerkingsvormen”, zegt Frese. “Wie zich in de toekomst in een dynamische marktomgeving staande wil houden, moet de kansen van de digitale transformatie aangrijpen.”

Over de CeBITDe CeBIT in Hannover is wereldwijd het belangrijkste evenement voor de digitalisering. In een unieke verbondenheid van beurs en congres presenteren deelnemende wereldconcerns, middelgrote, kleine en startupbedrijven de relevantie thema’s van informatie-technologie en digitalisering, zoals big data, analytics, cloud-toe-passingen, mobiele applicaties, social business, IT-veiligheid en het internet of things. Meer dan 200 sprekers geven tijdens de CeBIT Global Conferences in keynotes en forums een overzicht van de belangrijkste trends en thema’s van de digitale wereld. Partnerland in 2016 is Zwitserland.

KBM > jaNuarI 2016 27

Beurs

Page 28: kbm 1 2016

Verslag December-bijeenkomst van de Officers

Kerstborrel in de buitenlucht

Donderdag 17 december sloten de Officers het jaar af met de informele kerstborrel. Dit keer was café Van Buren in hartje Nijmegen het decor.

Zo’n 45 leden en introducés waren present op deze spe-ciale afronding van weer een zeer geslaagd jaar. Bijzonder was het vooral ook door het prachtige terrasweer. Om één week voor Kerstmis een hele avond met zijn allen buiten op het terras te borrelen en te netwerken, mag uniek genoemd worden. Bijzondere gesprekken, een goed glas drank erbij, lekker buiten, terwijl op de achtergrond een hardloopwedstrijd voor Kerstmannen plaatsvindt. Ook dit jaar bestonden de bijeenkomsten van de Officers weer uit een mix van bijzondere locaties, inspirerende sprekers en een kwalitatief hoogwaardig netwerk. We startten het jaar met een meeting bij de Groote Industrieele Club in hartje amsterdam, waar we de mores van de etiquette leerden en geïnspireerd werden door het verhaal van een echte ondernemer, Etienne Hendrickx, die in korte tijd een nieuwe anti-muggenspray op de kaart zette. Later in het voorjaar troffen de Officers elkaar op slot Doddendael te Ewijk. Hier interessante verhalen van de ondernemende

kantoorvakhandelaar Chris Kolvenbach, de visie op wer-ken nieuwe stijl van Lauren Somer en het businessmodel-denken van Fluxion. De laatste meeting was bij Media Plaza in utrecht. Een meeting die in het teken stond van online, met presentaties van Suzanne van Schaik, mode-blogster van beroep, en een inspirerend verhaal van de succesvolle webshop Fonq door CEO Patrick Kerssema-kers. Om het jaar dus vervolgens af te sluiten, eind de-cember, met een kerstborrel op een terras in Nijmegen… Ook voor volgend jaar staan weer de nodige inspirerende meetings gepland.

28 KBM > jaNuarI 2016

Event

Page 29: kbm 1 2016

KBM > jaNuarI 2016 29

Page 30: kbm 1 2016

Epson papiermachine zet oud papier om naar nieuw papier Seiko Epson Corporation heeft ‘s werelds eerste compacte kantoorpapiermachine ontwikkeld waar-mee van veilig versnipperd oud papier nieuw papier kan worden gemaakt - zonder verbruik van water.

Epson is van plan om in 2016 met de productie van “PaperLab” voor commercieel gebruik in japan te starten, en eventueel op een later tijdstip over te gaan tot verkoop in andere regio’s. Bedrijven en overheidskantoren die

een PaperLab installeren zullen in staat zijn papier van verschillende formaten, diktes en typen te produceren – van kantoorpapier en visitekaartjes, tot gekleurd en geurend papier aan toe.Gewoonlijk wordt papier gere-cycled via een uitgebreid proces waarbij oud papier van het kantoor naar een recycleplaats wordt gebracht. Met PaperLab wil Epson het recycleproces verkorten door dit binnen het kantoor te houden. PaperLab verandert papier in papiervezels, dus de informatie wordt volledig vernietigd. Met één druk op de knop maakt PaperLab binnen drie minuten na invoer van oud papier een nieuw vel papier. Het systeem is in staat gemiddeld 14 a4’tjes per minuut te produceren, wat neer komt op 6,720 vellen op een achturige dag. Gebruikers kunnen allerlei soorten papier naar behoefte produceren – van a4 en a3-vellen tot papier van verschillende dikten voor business cards, gekleurd papier en zelfs papier met een geur. Gebruikers kunnen vellen van a4 of a3-papier en zelfs papier voor visitekaartjes produceren dankzij vormingstechnologie die hen in staat stelt om dichtheid, dikheid en maat van het papier te bepalen.

Panasonic: videowand met ultradunne randen Panasonic introduceert een serie nieuwe HD-led-videowandschermen met een rand die smaller is dan die van alle andere schermen. De nieuwe TH-55LFV60W en TH-55LFV6W zijn bedoeld als digitale informatieborden in openbare ruimtes met veel omgevingslicht, voor de retail, evenementen en de verhuur.

De beide displays zijn behandeld met een glanzende an-tireflectielaag en bij uitstek geschikt voor de toepassing in winkels. De displays passen goed bij de TH-55LFV70, die dezelfde helderheid en antireflectiebehandeling heeft. De LFV6 en de LFV60 hebben respectievelijk een helderheid

van 500 cd/m2 en 700cd/m2. Door de zeer smalle rand van 3,5 mm zijn beelden op beide videowanden vrijwel naadloos. Dankzij een IPS-paneel heeft de videowand bo-vendien een brede kijkhoek van 178⁰. De nieuwe displays vervangen de huidige 55LFV5/LF50-serie. Ze zijn nog betrouwbaarder, kunnen 24/7 worden gebruikt en hebben een geïntegreerde failover-/failbackfunctie.

Beide modellen hebben een optimale beeldmodus voor meerdere evenementen, zodat integrators de meest geschikte instellingen kunnen kiezen voor hun specifieke configuratie. Gebruikers kunnen de kleur, het contrast en de beeldresolutie optimaliseren om zoveel mogelijk aandacht van het publiek te trekken. Enrique robledo, marketing manager van Panasonic: "Het zijn de upgra-des van de schermen die deze nieuwe videowand zo indrukwekkend maken. De scherpe beeldkwaliteit en de hoge betrouwbaarheid maken de videowand geschikt voor uiteenlopende locaties waar digital signage gebruikt wordt, zoals openbare ruimtes, regelkamers, winkels of conferentiecentra."

30 KBM > jaNuarI 2016

Productnieuws

Page 31: kbm 1 2016

Konica Minolta introduceert nieuwe serie MFP’sKantoorwerk is steeds minder afhankelijk van locatie en tijd. Daarom ondersteunt Konica Minolta moderne werkplekken met steeds nieuwe innova-ties, zoals de multifunctionele A3-kleursystemen bizhub C227 en bizhub C287.

De nieuwe MFP’s in de bizhub-serie van Konica Minolta zijn ontworpen om te voldoen aan de specifieke zakelijke vereisten en werkprocessen van bedrijven, met extra focus op mobiliteit, gebruiksvriendelijkheid en de volledige compatibiliteit van de oplossingen. De bizhub C227 en bizhub C287 zijn operationele en veelzijdige multifunctionals in het a3-instapsegment. Beide systemen maken indruk met hun hoge producti-viteit, hoge capaciteit en veelzijdige afwerkingsmogelijk-heden. Met een maximaal papierformaat van A3 en een afdruksnelheid van respectievelijk 22 ppm en 28 ppm in zwart-wit en kleur kunnen beide MFP’s alle gebruikelijke printopdrachten in de huidige zakenwereld aan. Dat houdt ook een volledige ondersteuning in voor een breed scala aan printoplossingen. Om individuele behoeften te onder-steunen, bieden de MFP’s ook een geïntegreerde Interne Webserver en een webbrowser, waarmee het multifuncti-onele touch screen kan worden aangepast.

De werkplek van vandaag moet verschillende kanalen en opties bieden om printopdrachten over te brengen naar interne digitale printers. Medewerkers vragen een

maximale flexibiliteit om altijd, overal en vanaf elk mobiel apparaat te kunnen printen of er naartoe te kunnen scannen. De serie multifunctionele kleursystemen van Ko-nica Minolta voldoet aan die vraag met functies zoals ge-integreerde WiFi-toegang, intuïtieve en individueel aange-paste dashboards en de nieuwste interfacetechnologieën. De nieuwe kantoorsystemen bizhub C227 en C287 zijn uitgerust met een touch screen display met ingebouwde 'Near Field Communication' (NFC) voor android-toestellen en Bluetooth Low Energy voor iOS-toestellen. Hierdoor wordt de tablet of smartphone van de gebruiker automa-tisch verbonden en beschikt men over zowel de touch-to-print- als de touch-to-scan-functie.

Bamboo Spark: omzetten handschrift naar digitale tekst Wacoms slimme notitiemap komt zijn belofte na om met de klant mee te groeien: handgeschreven tekst op papier kan nu naar digitale tekst worden omgezet, waardoor aantekeningen en ideeën sneller worden verbeterd.

Wacom heeft op de CES-beurs een nieuwe functie van de Bamboo Spark gelanceerd: omzetting van handge-schreven tekst op papier naar digitale tekst. De slimme notitiemap slaat aantekeningen digitaal op terwijl deze op papier worden opgeschreven. Deze nieuwe functie voegt verschillende nuttige nieuwe elementen toe aan de Bamboo Spark, waaronder de mogelijkheid om aantekeningen te archiveren en deze te delen via e-mail of andere kantoor softwareapplicaties zoals Evernote. “We blijven er ons op toeleggen om de mogelijkheden van de Bamboo Spark te verbeteren. Het toevoegen van handschrift-naar-tekstomzetting is slechts een van de vele updates die het product met de klant laten meegroeien”,

zegt Mike Gay, Senior Vice President Wacoms Consumer Products Business unit. Handgeschreven aantekeningen worden automatisch opgeslagen in Inkspace, Wacoms Cloud service die samenwerkt met de Bamboo Spark app. Door op de export-knop te drukken in de Bamboo Spark app, kunnen gebruikers platte tekst in een e-mail of andere toepassingen zoals Evernote en OneNote plakken, om deze vervolgen met anderen te kunnen delen. De nieuwe functie wordt ondersteund in dertien talen.

Page 32: kbm 1 2016

Kantoorwijzer

Dienstverlening

Brancheorganisatie

Novakatelefoon: (020) 664 55 21

Groothandel

Adveo Nederland BVVictorialaan 155213 JG – ’s Hertogenboschtel.: +31 (0)36 54 91 030fax: +31 (0)36 54 91 039e-mail: [email protected]

Prios BVPrios biedt u een uitgebalan-ceerd assortiment kantoorar-tikelen.U treft uiteraard de beken-de A-merken aan, maar ook bieden we een complete range private label producten, die u in staat stellen aantrekkelijke marges te behalen.Bij Prios betaalt u geen lidmaat-schap of orderkosten. Bij Prios gaat het om de kern van de zaak: u voorzien van de juiste artikelen tegen de beste prijs op het juiste tijdstip.

Prios BVValkenburgerlaan 212103 AK HeemstedeT: 023-7436175E: [email protected]: www.prios.nl

Inkooporganisatie

Quantore Europe BVGroot in kantoorartikelenwww.quantore.comK

Bureau-accessoires

tesa BVStationsplein 3-11211 EX HilversumT: +31 35 62 50 200F: +31 35 62 50 240

E: [email protected]

Opberg-, en archiverings-middelen archiefsystemen

Hamelin b.v. telefoon: (077) 373 15 51 email: [email protected] www.hamelin.nl

Jalematelefoon: (077) 476 76 76www.jalema.com.

Ringbanden

Multotelefoon: (0573) 454017fax: 0573 453160email: [email protected] SchrijfwarenSchrijfwaren

Pilot penWijststraat 15a5384 ra Heeschtelefoon: (0412) 64 99 [email protected]

Papier

Double A International Network B.V.Oostplein 4233061CH rotterdamTel. + 31 - (0)10 222 9090Fax + 31 - (0)10 222 [email protected]

Etiketten

Herma Benelux B.V.Gildeweg 11, 3771 NB Barneveldtelefoon: (0342) 82 02 17fax: (0342) 40 07 [email protected]

32 KBM > jaNuarI 2016

Page 33: kbm 1 2016

Kantoor-, werkplekartikelen

MAUL GmbHJ.Maulstrasse 17 D-64732 Bad Konig (D)Tel ; + 31 6 5468 6068 + 49 606 3 502 266 (Nls) [email protected] Producent van MAUL , Hebel- Bureau-verlichting o LED, Spaarlamp of halogeen Op, aan of naast elk bureau- Kantoorartikelen o Klemmen, klemborden, schrijfmap, boekensteun, bureauaccessoires- Werkplekinrichting o Werkplekuitbreiding, beamertafels, voetensteun- Visuele communicatie o White-,prikbord, flipover, accessoires- Brief-, pakketwegers MAUL biedt 1000 kantoorartikelen voor BTB en BTC. In de diverse categorieen levert MAUL naast klassieke ook veel innovatieve, kleurrijke maar hoogwaardige producten. Dit assortiment is ook veelal leverbaar in een blister of doosverpakking. Altijd minimaal 2 jaar garantie op het gehele assortiment.

Winkelautomatisering

Valk Software B.V.Postbus 101, 3417 Zj MontfoortVlasakker 5, 3417 XT Montfoorttelefoon: (0348) 431 490 fax: (0348) 437 [email protected]

Winkelautomatisering speciaal voor boek- en kantoorvakhandel. Naadloze aansluiting met het elektronisch berichten-verkeer (artikelgegevens, pakbonnen en orders) van CB, Timmermans en Quantore. aansluiting op de grootste databank van Nederland voor alle elektronische artikelgegevens binnende boek- en kantoorvakhandel. Koppelmogelijkheden voor uw webshop en boekhouding. automatisering van Valk Software is compleet zonder verassingen achteraf. Bezoek onze website en neem vrijblijvend contact met ons op.

ICT & Ergonomie

Backshop Healthy Computing BV

Gespecialiseerd distributeur voor:• Ergonomische muizen• rollermuizen• Ergonomische toetsenborden• Compacte toetsenborden• Laptop- en Tabletstandaards• Ergonomische accessoires

Backshop is sedert 20 jaar advise-rend distributeur voor de ICT- en kantoorinrichting branche van ergo-nomische hardware en accessoires. Backshop representeert naast eigen producties, de belangrijkste we-reldspelers zoals MiniCute, Kinesis, Goldtouch, Contour Design, Evo-luent, Fellowes, 3M, Human Scale, rH, HaG, XKeys en vele andere merken in de Benelux.

Backshop Enjoy Ergonomics BVVareseweg 433047 AT Rotterdam010-4702611info@backshop.nlwww.backshop.nlwww.minicute.nlwww.evoluent.nl

Kantoorwijzer

>>

Meer actueel nieuws

kunt u

lezen op

www.kantoornet.nl

of volg ons op twitter

@KBM_Magazine>>

Voor alle commerciële activiteiten kunt u contact opnemen met: Simone Brands,

(024) 3454150, [email protected]

KBM > jaNuarI 2016 33

Page 34: kbm 1 2016

MensenNa 10 bewogen jaren vertrekt

robert Driessen in april als

Inkoopdirecteur bij Quantore.

Bij Bruna wordt Driessen CPO

(Chief Procurement Officer) en

naast Inkoop verantwoordelijk

voor Business Development.

Daarnaast wil hij zijn eigen bedrijf

Whatstheprice.eu verder ontwik-

kelen.

Prestigieuze Award voor BoumanBouman KantoorTotaal heeft vorig jaar de OCG trofee gewonnen. De prestigieuze prijs wordt vanaf 1997 eens in de drie jaar uitgereikt door het OndernemersContact Goes (OCG) voor de beste ondernemer in Goes en om-streken. Bouman KantoorTotaal is totaalspecialist op het gebied van kantoorartikelen, kantoor- en projectmeubilair, kantoorapparatuur en documentsystemen, facilitaire producten en relatiegeschenken voor kantoren, scholen en instellingen. Met shops & showrooms in Goes, Mid-delharnis, roosendaal, Terneuzen en Vlissingen. En een verkoopkantoor in Veenendaal.

Helit acht procent in de plusHelit meldt een omzetgroei van acht procent over 2016.

Vooral het merk Maped groeit hard. Helit zit ook in de

plus en Diplomat houdt de omzet op niveau. In 2016

investeert Helit in een verdere groei. Dit onder leiding

van een nieuwe directeur, nu Knut Bernard per 1 januari

vertrokken is naar Veloflex.

Generatiewissel bij VWCVWC Group in Genemuiden en Kampen heeft met Erik en Klaas van Wendel een nieuwe direc-tie.. Ze nemen de dagelijkse leiding ver van vader jan en oom Harm van Wendel. al vanaf 2010 is toegewerkt naar de bedrijfsover-name.

VWC is totaalleverancier en dienstverlener op het gebied van kantoorartikelen, meubilair, en ICT.. 35 Medewerkers werken vanuit twee vestigingen voor bedrijven, overheden, onderwijs en particu-lieren. Na de officiële bedrijfsovername raken Jan en Harm van Wendel niet uit beeld. Zij blijven werken voor VWC en mede-eigenaren. jan: “Dit is alleen het juiste moment om de dagelijkse leiding over te dragen. Wij hebben er veel vertrouwen in en willen ze niet voor de voeten lopen.”

Dagelijks 500 meter voor printjesEen kantoorwerker loopt jaarlijks ruim 2,5 marathon per jaar om zijn printjes te ver-zamelen. In veel Europese kantoren is nog steeds sprake van een gecentraliseerde printervloot. Werknemers leggen daardoor dagelijks flink wat meters af.Epson vroeg 3.600 Europese kantoormedewerkers naar het aantal printopdrach-ten. Gemiddeld printen de respondenten 21 keer per dag. Vervolgens leggen ze gemiddeld 24 meter heen en weer af om de prints op te halen, goed voor een halve kilometer per dag. uitgaande van een vijfdaagse werkweek en één maand vakantie, kom je uit op een afstand van ruim 110 kilometer per jaar, dik 2,5 marathon.

Agenda30 jan-2 feb

Paperworld Frankfurt

14-18 maart

Cebit Hannover

15 maart

Officers

34 KBM > jaNuarI 2016

Kantoorplein

Colofon

P U B L I S H I N G

KBM is een uitgave van

Magenta Publishing BVBijsterhuizen 31-47, 6604 LV WijchenTelefoon (024) 345 41 50email: [email protected]

HoofdredactieJoost HeesselsEmiel te Walvaart (adjunct)Telefoon (024) 345 41 [email protected]

RedactieLaurens van Aggelen,Martijn Kregting, Anne de Haan en Peter Damman

VormgevingWendy van Cuijk

Advertentie-acquisitieSimone Brands, (024) 3454150, [email protected]

Advertentie - [email protected]

Abonnementen - [email protected]

AbonnementsprijzenNederland € 125,-Prijzen excl. 6% btwHet abonnement kan elk gewenst momentingaan en wordt automatisch verlengd,tenzij twee maanden voor de vervaldatumschriftelijk is opgezegd.

DrukBDU print

KBM is tevens officieel orgaan van deOrganisatie Kantoorvakhandel NOVAKA,De Lairessestraat 109, 1071 NX AmsterdamTelefoon (020) 664 55 21. www.novaka.nl

© Copyright 2016Niets uit deze uitgave mag worden ver-veelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm op welke andere wijze dan ook, zonder voor-afgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor persoonlijke of mate-riële schade veroorzaakt door onjuistheden in deze uitgave. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

ISSN 0929-7871

Onze algemene leverings- en betalings-voorwaarden zijn gedeponeerd bij de KvK te Arnhem onder nummer 10041872

Page 35: kbm 1 2016

www.BOPawards.nl

Aanmelden via www.BOPawards.nl

Aanmelden via www.BOPawards.nl

Inschrijven

Elk voorjaar organiseert KBM de Benelux Office Products Awards. Onderverdeeld in rond de 15 categorieën buigt een deskundige jury zich in juni over alle innovatie

producten en campagnes van het afgelopen jaar. In oktober vindt de bekend-making én de uitreiking van de awards plaats tijdens een stijlvolle feestavond. De awards hebben zich na elf jaar een vaste plek verworven in de kantoorbranche.

aanmelden van nieuwe producten is gratis en kan via de website.

tot en met 31 mei 2016

BENELUX

6

Page 36: kbm 1 2016

Prepared for printing

ALSO International B.V.Wijchenseweg 20, 6537 TL NijmegenPO Box 140, 6500 AC NijmegenThe Netherlands

Telephone +31 (0)24 357 99 99Fax +31 (0)24 357 99 79E-mail [email protected]

ALSO International is de nieuwe naam van de grootste distributeur van originele printing supplies

in Europa. Alle A-merken toners en cartridges direct uit voorraad leverbaar. Ook in 2016 staan we

weer klaar om u optimaal van dienst te kunnen zijn!

Voor meer informatie over de naamswijziging én de vertrouwde verregaande service

kijkt u op www.also-international.eu.

Alpha International is nu ALSO International.

Scan voor het persberichtScan voor het

ALP5076 advertentie_KRM_A4_NL_01TM.indd 1 21-12-15 15:46