2012 - Psychologische Prijzen (LINK Blok 25)

4
in Ol! 0u1Mr. Dtt i5 een suptml_rtrt met twee vestlslnpn. De hoofd'VfltlglnllllJt In een nlwwbouwwiJk. De bedrltfs- lelder ...... n deze vestiglna i5 urs KIelenbrink. 1 Twee h5ubonnen LINK WfRIC80EK 'SO Wát voor prijzen? lars is net bezig met de aanbiedingen voor volgende week. Bij grote supermarktketens wordt dit centraal geregeld. Maar bij De Daalder bepaalt de bedrijfsleider van de hoofdvestiging dat - Lars dus.lani heeft al besloten welke artikelen volgende week in de reclame zijn. Maar tegen welke actieprijzen? Lani heeft al een Idee. Maarde laatste stap moet nog gezet worden. EnjiJ helpt hem daarbij. Wat wordt de aanbieding? De prijzen van de reciameartikelen bepaal je niet zomaar. Daar moet je goed over nadenken! Maarre ... hoe gaat dat eigenlijk precies in z'n werk? 1 Bekijk de kassabonnen. Lars heeft twee kassabonnen voor je bewaard. Hij wi lj e iets duidelijk maken. Maarwat? a Neem de twee kassabonnen voor je. Het totaalbedrag heeft Lars er afgescheurd. b Bekijk de bonnen gedurende maximaal tien seconden. Draai dan het vel om zodat je de bedragen niet meer kunt zien. c. We l ke klant moest het meest afrekenen, denk j e? o Klant 1. o Klant 2. d. Heb je de vraag bea ntwoord? Neem dan het vel weer voor je. e. Bereken voor beide klanten wat zij moesten betalen. Noteer het totaalbedrag onder de betreffende bon. Als het goed is . is het verschil tussen de twee bonnen slechts (0,0 4. Zo niet, bereken de totalen dan nog een keer. f. Welke klant moest het meest afrekenen? o Klant 1. o Klant 2. g Berg de kassabonnen op in je do ssi er. Een bepaald merk wijn kost { 11 .03 per fles. Lars wilde eigenlijk per fles ( 1,00 korting geven. De actieprijs is dan (10 .0l Lars heeft echter (9.99 op het prijskaartje gezet. De w ijn is dan maar {: 0 ,04 goedkoper. Maar het ve rs ch il t ussen (10. 03 en (9.99 lij kt veel groter. Doordat de wi jn veel minder duur lijkt, koopt de klant deze eerde r. Of hij koopt meer flessen wijn. Want. denkt de klant. de wi jn kost maar (9.991 Die 9,99 noem je daarom een psychologische prijs. Een ander voorbeeld van een psychologische prijS is (3,49 in plaats va n 3,52. Het verschil is eigenlijk maar (0.03. Maar (3 .52 is ruim drieënhalve euro. terwijl (3.49 nog geen drieënhalve euro is. En dat kl inkt meteen heel anders. toc h? pagina 15

description

Psychologische prijzen

Transcript of 2012 - Psychologische Prijzen (LINK Blok 25)

in Ol! 0u1Mr. Dtt i5 een suptml_rtrt met twee vestlslnpn. De hoofd'VfltlglnllllJt In een nlwwbouwwiJk. De bedrltfs-lelder ...... n deze vestiglna i5 urs KIelenbrink.

1 Twee h5ubonnen

LINK WfRIC80EK 'SO

Wát voor prijzen?

lars is net bezig met de aanbiedingen voor volgende week. Bij grote supermarktketens wordt dit centraal geregeld. Maar bij De Daalder bepaalt de bedrijfsleider van de hoofdvestiging dat - Lars dus.lani heeft al besloten welke artikelen volgende week in de reclame zijn. Maar tegen welke actieprijzen? Lani heeft al een Idee. Maarde laatste stap moet nog gezet worden. EnjiJ helpt hem daarbij.

Wat wordt de aanbieding?

De prijzen van de reciameartikelen bepaal je niet zomaar. Daar moet je goed over nadenken! Maarre ... hoe gaat dat eigenlijk precies in z'n werk?

1 Bekijk de kassabonnen.

Lars heeft twee kassabonnen voor je bewaard. Hij wi lje iets duidelijk maken. Maarwat? a Neem de twee kassabonnen voor je. Het totaalbedrag heeft Lars er afgescheurd . b Bekijk de bonnen gedurende maximaal tien seconden. Draai dan het vel om zodat je de

bedragen niet meer kunt zien.

c. Welke klant moest het meest afrekenen, denk j e? o Klant 1.

o Klant 2.

d. Heb je de vraag beantwoord? Neem dan het vel weer voor je. e. Bereken voor beide klanten wat zij moesten betalen . Noteer het totaalbedrag onder de

betreffende bon.

Als het goed is. is het verschil tussen de twee bonnen slechts (0,04 . Zo niet, bereken de totalen dan nog een keer.

f. Welke klant moest het meest afrekenen? o Klant 1.

o Klant 2. g Berg de kassabonnen op in je dossier.

Een bepaald merk w ijn kost { 11 .03 per fles. Lars wilde eigen lij k per f les ( 1,00 korting geven. De actieprijs is dan (10.0l Lars heeft echter (9.99 op het prijskaartje gezet. De w ijn is dan maar {: 0 ,04 goedkoper. Maar het verschil t ussen (10.03 en (9.99 lijkt veel groter. Doordat de w ijn veel minder duur lijkt, koopt de klant deze eerder. Of hij koopt meer flessen wijn. Want. denkt de klant. de wijn kost maar (9.991 Die € 9,99 noem je daarom een psychologische prijs.

Een ander voorbeeld van een psychologische prijS is (3,49 in plaats va n € 3,52. Het verschil is eigenlijk maar (0.03. Maar (3.52 is ruim drieënhalve euro. terwijl (3.49 nog geen drieënhalve euro is. En dat kl inkt meteen heel anders. toc h?

pag ina 15

BLOK 22

2 Redamurtlkelen

2 Bepaal zelf psychologische prijzen.

Lars heeft jou gevraagd de rest van de actieprijzen te berekenen. Hij heeft een lijstje gemaakt van de artikelen die volgende week in de reclame zijn. De actieprijs is steeds € 1,00 lager. Maar lars heeft jou gevraagd de prijzen af te ronden naar psychologische prijzen.

a. Neem het lijstje met reclameartikelen voor je. b. Het eers te artikel is rode huiswijn . Wat wordt de prijs als deze {1,00 lager wordt?

Noteer die prijs in de derde kolom. c. Maak van deze actieprijs een psychologische prijs. Noteer die prijs in de laatste kolom. d. Vul op dezelfde manier de rest van de prijzen in. e. Heb je alles ingevuld? Berg het lijstje dan op in je dossier.

3 ZOll!k voorbeelden van psychologische prijzen.

Jij hebt zojuist psychologische prij zen bepaald. Hoe zit het bij de actieprijzen van de concurrenten? Maken die ook gebru ik van psychologische prijzen?

a. Neem een paar reclamefolders voor je. b. Neem een vel papier voor je. c. Schrijf bovenaan het vel Psychologische prijzen. d. Zoek in de folders vijf artikelen die volgens jou een psychologische prijs hebben. e. Knip de vijf gevonden artikelen uit en plak ze op het vel. f. Neem nog een vel papier voor je. g. Sch rijf bovenaan het vel Geen psychologische prijzen. h. Zoek in de folders vijf artikelen die volgens jou geen psychologische prijs hebben. i . Knip de vijf gevonden artikelen uit en plak ze op het vel.

j. Welke artikelen waren het moeilijkst te vinden? D De artikelen met psychologische prijzen. D De artikelen zonder psychologische prijzen.

k. Hoe komt dat. denk je?

@ I. Berg de twee vellen op in je dossier.

o Ik ben klaar met deze taak. Ik heb er _ minuten over gedaan.

LI N K WERKBOEK ' so pagina ,6

BLOK 22 VERRIJKING

LINK WERKBOEK 'SO

Acties op internet Ook op het internet wordt veel reclame gemaakt. Oe meeste folders die huis-aan·huis verspreid worden, zijn ook op de site van het bedrijf te vinden. Hoe zit het met de prijsvorming bij andere soorten winkels?

4 Zoek actieprijzen op internet.

Je hebt gekeken wat voor prijzen de rest van de supermarkten in hun acties gebruiken. Maar hoe zit het met andere winkels?

a. Neem een leeg vel papier voor je.

b. Ga naar een zoekmachine op het internet. c. Bedenk een cd-winkel die volgens jou een site heeft. d. Zoek de site van deze cd·winkel op het internet. e. Bekijk of op deze site aanbiedingen staan.

- Is dat niet het geval? Zoek dan een cd-winkel die wel aanbiedingen vermeldtop zijn site.

f. Noteer op je vel papier: de naam van de cd-winkel;

• de aanbiedingsprijzen; • of de winkel volgens jou wel of niet gebruik maakt van psychologische prijzen.

g.. Doe hetzelfde voor nog drie soorten winkels. Vermeld hierbij ook om wat voor winkel het gaat.

h.. Berg je aantekeningen op in je dossier.

o Ik ben klaar met deze taak. Ik heb er minuten over gedaan.

Terugblik

Je hebt in dit blok psychologische prijzen bekeken en deze met niet-psychologische prijzen vergeleken. Je hebt ook zelf psychologische prijzen bepaald.

a .. Wat vond je van het bepalen van psychologische prijzen? o Leuk. o Niet leuk.

b. Waarom?

pagina ' 7

BLOK 22 c. Lijkt het je leuk om in een supermarkt te werken?

o Ja. o Nee.

d. Waarom (niet)?

e. Als je bij een supermarkt zou werken, wat lijkt je dan het leukst om daar te doen?

f. Wat lijktje zo leuk aan die baan?

D Ik ben klaar met dit blok. Ik heb er _ minuten over gedaan.

LINK WERKBOEK 'SO pag ina 18