2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

48
COLUMN AN OLAERTS “HET LIJKT ME NIET NETJES NOG TE ZEUREN OVER DE CRISIS” SUCCESTAPES DE BLOEIENDE BEAUTYBUSINESS VAN SISLEY “MONICA BELLUCCI EN DAVID BECKHAM GAAN PRAT OP ONZE CRÈMES” voor m/v met talent 18.04.09 GRATIS MAGAZINE MET HET GROOTSTE CARRIÈREAANBOD MEER JOBS OP VACATURE.COM Marc Coucke (Omega Pharma) : Buitenland goed voor 75% van de omzet Fernand Huts (Katoen Natie) : 8.500 werknemers in 26 landen Roland Duchâtelet (Melexis) : Crisis aangrijpen voor nieuwe overnames Herman Van de Velde (Van de Velde) : 5,2 miljoen stuks lingerie per jaar GENOMINEERDEN VLERICK AWARD 2009: 4x Belgische wereldklasse EURO BRUTO + FIRMAWAGEN, GSM EN LAPTOP HET SALARIS VAN EEN IT-CONSULTANT BIJ CTG 3.400

description

Genomineerden Vlerick Award 2009: - Marc Coucke (Omega Pharma): Buitenland goed voor 75% van de omzet. - Fernand Huts (Katoen Natie): 8.500 werknemers in 26 landen. - Roland Duchâtelet (Melexis): Crisis aangrijpen voor nieuwe overnames. - Herman Van de Velde (Van de Velde): 5,2 miljoen stuks lingerie per jaar

Transcript of 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

Page 1: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

COLUMN AN OLAERTS “HET LIJKT ME NIET NETJES NOG TE ZEUREN OVER DE CRISIS”

SUCCESTAPES DE BLOEIENDE BEAUTYBUSINESS VAN SISLEY “MONICA BELLUCCI EN DAVID BECKHAM GAAN PRAT OP ONZE CRÈMES”

voor m/v met talent

18.04.09 GRATIS MAGAZINE MET HET GROOTSTE CARRIÈREAANBOD MEER JOBS OP VACATURE.COM

• Marc Coucke (Omega Pharma): Buitenland goed voor 75% van de omzet• Fernand Huts (Katoen Natie): 8.500 werknemers in 26 landen• Roland Duchâtelet (Melexis): Crisis aangrijpen voor nieuwe overnames• Herman Van de Velde (Van de Velde): 5,2 miljoen stuks lingerie per jaar

GENOMINEERDEN VLERICK AWARD 2009:

4xBelgische wereldklasse

EURO BRUTO + FIRMAWAGEN, GSM EN LAPTOPHET SALARIS VAN EEN IT-CONSULTANT BIJ CTG3.400

Page 2: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

NEVER WASTE A GOOD CRISIS. “Elke crisis baart nieuwe opportuniteiten.

Outplacement is dikwijls de kortste weg

naar een nieuwe toekomst.” Dankzij jarenlange ervaring biedt Hudson geslaagde outplacementoplossingen voor directie en kaderleden. Executive Career Transition: Wij begeleiden directie en hogere kaderleden naar hun nieuwe uitdaging met een eigen, specifi eke aanpak die beantwoordt aan de complexe regels van de markt en waarbij netwerking en onderhandelen centraal staan. Uiteraard biedt Hudson ook het CAO 51 programma - ‘de moeder van alle outplacements’ – en het wettelijk verplichte CAO 82 programma voor 45-plussers. Maar met Hudson kijkt u ook vooruit, zodat outplacement vaak niet eens nodig blijkt. Meer dan duizend loopbaancoachingen hebben ons geleerd dat ook een nieuwe uitdaging bínnen het bedrijf managers opnieuw kan inspireren, hun competenties dynamiseert en hun prestaties verrassend versterkt. De Hudson Career Guidance Programma’s bieden u daarom ook de volgende mogelijkheden: Career Tracking:

proactieve begeleiding om de bestaande situatie te optimaliseren of voor de medewerker een inspirerende uitdaging te vinden.

Consultancy in uitstroommanagement

Laten we daar eens over praten. Bel Reginald De Lannoy op het nummer 09 222 26 95of mail: [email protected]

www.belgie.hudson.com

EXECUTIVE OUTPLACEMENT

Belgisch marktleider in human capital solutions: Rekrutering & Selectie, Leadership Development, Competentiemanagement, Assessment & Development centers, Compensation & Benefi ts, Organisatieontwikkeling, Functieclassifi catie, Career Guidance, Interim Management.

Antwerpen | Brussel | Gent | Kortrijk | Hasselt | Louvain-La-Neuve | Luxemburg | Amsterdam

DWM_0255 Career Guidance_FIN.indd 1 15-04-2009 12:00:56

Page 3: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

Zowel op Paaszondag als op Paasmaandag voerde de Vlaamse Opera Händels Messiah op in Gent en Antwerpen. Een uitzonderlijke tweedaagse, en twee hoogdagen voor orkestregisseur Frank Claes, verantwoordelijk voor het concertmateriaal.

8.00 uur. Lekker kunnen uitslapen. Gisteren, na deeerste Messiah-opvoering in de Gentse VlaamseOpera, hadden we rond 23.35 uur al het concertmate-riaal naar beneden gehaald.

11.15 uur. Terug aan de Vlaamse Opera. Ik woon inEvergem, in de buurt van Gent. We pakken alles in.Per vrachtwagen gaat het richting Antwerpen.

13.40 uur. Alles uitladen. We stellen met zijn vierenhet concertmateriaal op in de Antwerpse CarolusBorromeuskerk. We zitten met een klein probleem.We komen twee vierkante meter te kort voor de con-trabassen. Bij een bevriend orkest in Antwerpen vin-den we gelukkig het ontbrekende materiaal. Zoietsgebeurt wel vaker, met dat verschil dat er in een operazaal ter plekke materiaal voorhanden is. Vandaaggaat het om een klein orkest van 27 musici en dertigkoorleden, vier soli en één dirigent. Mijn collega-

orkestregisseur Didier zoekt hoofdzakelijk extra musici en vervangers voor zieke muzikanten, ik leg metoe op de logistiek. Ik werk met een checklist. Wekomen altijd vroeg aan, zodat we nog kunnen ingrij-pen als er iets ontbreekt. De clavecimbels en het kistorgel kunnen wennen aan de temperatuur van dekerk. De Carolus Borromeuskerk is een ideale locatie,want Händel componeerde de Messiah oorspronkelijkom in een kerk gespeeld te worden.

16.05 uur. Snel een pizza tussendoor.

17.10 uur. We richten de loges van de solisten en demusici in, plaatsen waterdispensers en leggen onderandere handdoeken klaar. De regel is dat we uiterlijkéén uur voor de repetitie terug aanwezig zijn. De repetitie start om 18.30 uur. Om 19.50 uur laatik de muzikanten opkomen om hun instrumenten te stemmen.

20.00 uur. Het concert begint, ik ben ver-antwoordelijk voor het verloop. Ik volghet concert met de partituur en blijf ach-ter de schermen. Het helpt dat ik zelfberoepsmuzikant ben geweest in de opera.

22.55 uur. Het concert zit erop. Webouwen alles terug af, klokslag midder-nacht sluiten we de vrachtwagen.Opnieuw richting Gent.

1.00 uur. Terug aan de Vlaamse Operaom er al het concertmateriaal te lossen.Om 1.20 uur zit de dag erop.

2.00 uur. Ik ga slapen. Morgen staat erom 11 uur alweer een vergadering ophet menu in Antwerpen.tekst Nico Schoofs | foto Isabel Pousset D

DE MAANDAG VAN

Frank Claesorkestregisseur bij de Vlaamse Opera

001_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 18:24 Pagina 1

Page 4: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

Vacature Talentum gemist? Bezoek dan nu Virtual Talentum, de virtuele jobbeurs

van Vacature. Bezoek beursstanden van verschillende bedrijven, bekijk interviews

en presentaties, raadpleeg het recentste jobaanbod en solliciteer meteen.

Wil je rechtstreeks kennismaken met één van de deelnemende bedrijven? Schrijf je

dan in voor de Grote Chatsessie op 13 mei en grijp je kans. Waar wacht je nog op?

Surf snel naar vacature.com/virtualtalentum.

Dan is er nu Vacature Virtual Talentum:de andere manier om te solliciteren

VACATURETALENTUMGEMIST ?

Erke

nd

Bu

rea

u V

aca

ture

VG

. 11

86

/B -

Jo

bsc

are

ers

VG

. 12

45

/B

002_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 19:19 Pagina 2

Page 5: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

03VACATURE 18 APRIL 2009INHOUD

01 De maandag van Frank Claes, orkestregisseurbij de Vlaamse Opera D 04 Muizenissen, De sala-riswatcher, Werk en recht, De globetrotter D 06Publieke opinie D 08 Drie op een rij: Hoe bepa-lend is uw eerste job voor uw carrière? D 09Coverstory: De Vlerick-genomineerden, 4 xBelgische wereldklasse D 18 Succestapes: Sisley,luxe in een potje huidcrème D 22 Bien cuit:Het Korenhuis, Gent D 23 Column D 44 Sluitertijd

Vacature van de week:

Directeur financieelbeleid en ict

bij De Lijn

08 Drie op een rij

EERSTE JOB, GOUD VOOR UW CARRIERE?Hoe determinerend is uw eerste job voor uw verderecarrière? Zoekt u geduldig naar die ene droomjob ofgaat u beter meteen aan de slag? Speelt u op zekerheidof op verrassing? Drie experts geven hun mening.

09 Coverstory

4 BELGISCHE TOPINTERNATIONALSWat onze Rode Duivels ontberen, hebben zij in over-vloed: lef (om nieuwe markten te dribbelen), wendbaar-heid (om tijdig van tactiek te veranderen) en branie (omde concurrent door de benen te spelen). Maak kennismet Herman Van de Velde, Fernand Huts, Marc Couckeen Roland Duchâtelet, viermaal Belgische wereldklasse.

18 Succestapes

SISLEY, UPPER CLASS HUIDCREME‘La crème solaire la plus chère du monde’ was de goed-koopste slogan die het Franse luxemerk Sisley ooit lanceerde. Enkele maanden later was hun peperdurezonnecrème al de derde best verkochte crème inFrankrijk. Vandaag smeren vrouwen uit meer dan tach-tig landen hun crèmes.

23 Column An Olaerts

OVER DE CRISIS ZEURT MEN NIETIndien An Olaerts een Afrikaanse vluchteling was, ze zoude Sahara vijf keer moeten oversteken om haar gerief inEuropa te krijgen. Of: al het gezeur over ‘Onze Crisis’ vindtonze columniste maar niets.

Abonnees van De Tijd, De Morgen, Gazet van Antwerpen en Het Laatste Nieuws ontvangen Vacature automatisch bij hun krant.

beste carrières in dit magazine

98

09

“We tellen 8.500 werknemers in

26 landen”FERNAND HUTS, TOPMAN KATOEN NATIE

18

de

08 23

Ontdek ook de

6.748jobs op

vacature.com

003_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 19:39 Pagina 3

Page 6: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

START

D Naam: Natasja Bastiaens D Leeftijd: 30 D Beroep: it-rc-consultant bij CTG (Diegem) D Woonplaats:

Eigenbilzen D Burgerlijke staat: Samenwonend D Bruto maandsalaris: 3.400 euro D Extralegale voordelen: Wagen

(Volvo V50), gsm, laptop, hospitalisatieverzekering, groepsverzekering D Sparen of beleggen: Neen

Anno 2009 wordt menig inbox onder de

voet gelopen door opdringerige, smake-

loze en ongewenste spam. Maar wist u

dat het woord al begin jaren zeventig

werd geïntroduceerd door de Monty

Python-komieken in de knotsgekke

‘Spam-sketch’?

Mijnheer en mevrouw Bun dalen letterlijk

neer in een restaurant, bevolkt door

Vikings, en worden geconfronteerd met

het ingrediënt 'spam'. Je kan een gerecht

verorberen met veel spam, met weinig

spam, met uitsluitend spam maar niet

zónder spam. Wat spam is, wordt echter

geen moment duidelijk. D“De 'rc' in it-rc-consultant staat voor 'regulatory compliance'. Het is mijn taak er op toe te zien datcomputersystemen enerzijds aan de noden van deklant voldoen, en anderzijds voldoen aan de regels.Dat heeft met quality management te maken, proce-dures die moeten uitgeschreven worden, met documentmanagement, enzoverder. Ik werk bij deklanten: tegenwoordig werk ik vooral voor een grootfarmabedrijf in Beerse. Dan vertrek ik 's morgensrond 6.45 uur en ben ik 's avonds tussen 18.30 en 19uur terug thuis.”

Nieuwe badkamer“Eind vorig jaar hebben we in Eigenbilzen een vrij-staand huis met grote tuin gekocht. Maandelijks kostde afbetalling ons ongeveer 800 euro. De indeling vanhet huis was in orde, maar het kan wel een groteopknapbeurt gebruiken. We willen een nieuwe badka-mer en keuken plaatsen. We verwachten een baby

tegen 22 juni, het zou mooi zijn, moesten dan degrootste werken achter de rug zijn.”

Mickey Mouse-reis van 3.000 euro“Mijn man is een ongelooflijke fan van Mickey Mouse.We hebben thuis schilderijen, beeldjes en keukengeriefvan Mickey Mouse. Zelfs onze hond heet Mickey. Wehebben al twee keer Disney World in Florida bezocht.Telkens voor een week, op een goed hotel. Ik schat datzo'n reis voor ons beiden zo'n 3.000 euro kostte.”

15 euro voor stoofvlees op Maastrichtse wijze“Mijn favoriete gerecht is 'Stoofvlees op Maastrichtsewijze', dat serveren ze bijzonder lekker bijMinckelers op het Vrijthof in Maastricht. Het kost erook geen geld: voor 15 euro ben je er gesteld. InBilzen gaan we wel eens in De Brasserie eten: dat zitin dezelfde prijscategorie.”tekst Bart Cabanier | foto Ilse Prinsen D

“Maandelijks 800 euro voor afbetaling huis”

DE SALARISWATCHER bijt zich elke week vast in de portemonnee van een m/v

MUIZENISSEN toont unieke filmpjes, blogs, sites, ... over de arbeidsmarkt

BEKIJK HET FILMPJE OP

9 vacature.com/muizenissen

004_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 18:27 Pagina 4

Page 7: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

05VACATURE 18 APRIL 2009

WERK EN RECHT beantwoordt wekelijks een vraag vanop de werkvloer

DE GLOBETROTTER praat met expats in België

“Symantec Corporation leidt de markt van debeveiligingssoftware. We hebben vestigingenin veertig landen, waaronder België. NortonAntivirus is een van onze populairste produc-ten. Ikzelf volg de nieuwe Europese wetgevinginzake software en beveiliging op. Je kunt megerust een lobbyist noemen. Mijn man heefteen gelijkaardige functie. Aangezien deEuropese wetgeving meestal vanuit Brusselbegint, is dit voor ons de ideale uitvalsbasis.Voor mijn job ben ik gemiddeld een keer permaand een week van huis, meestal zit ik danin Parijs of Den Haag.”“Ik heb een Nederlandse moeder, een Britsevader en ik ben opgegroeid in Frankrijk. Deinternationale link is er dus al van bij mijngeboorte. Dat ik European studies heb gedaan,verwondert je wellicht niet. Mijn bachelorhaalde ik in Engeland, mijn master in België.Ik studeerde hier aan de College of Europe inBrugge, een sprookjesachtige stad. Het leek erwel Disneyland.” “De laatste weken zijn we volop het‘Vlaamse land’ aan het verkennen. Nog nietzo lang geleden publiceerde een Britse expatuit Tervuren een boekje met wandelingen in en rond Leuven. We hebben zo al enkele

prachtige abdijen ontdekt. De streek zit vol geschiedenis.”“Mijn eerste indruk van België? Daarvoormoet ik terug naar mijn kinderjaren. Mijngrootouders woonden in Nederland, dusmoesten we altijd België doorkruisen om hente bezoeken. Zolang er licht was, reden we opde snelweg in België. Zodra het donker was,wist ik dat we er bijna waren. (lacht)” “De expatgemeenschap in België verschilt ergvan die in andere landen. Vele buitenlandsewerknemers komen hier voor zes maanden,maar blijven uiteindelijk vijftien tot twintigjaar hangen. Het toont aan dat dit land eengoede plek is om te wonen. Van alle landenwaar ik al verbleef, voel ik me hier het meestthuis. Belgen steken je niet in een hokje opbasis van je nationaliteit. In Engeland enFrankrijk was dat wel anders. Als buitenlandervind je hier ook makkelijker werk dan in pak-weg Spanje. Dat je Engels spreekt en een bui-tenlands diploma hebt, vinden Belgische werk-gevers bijvoorbeeld geen probleem. Ze kijkenin de eerste plaats naar vaardigheden. Wellichtzorgt de aanwezigheid van de EU ervoor dat zemeer openstaan voor buitenlands talent.”tekst Hermien Vanoost | foto Tiny Bogaerts D

Is het nieuwe collectief ontslag voordelig voor u?

De procedure voor collectief ontslag werd op verschil-lende punten uitgebreid. Is die uitbreiding voordeligvoor de gewone werknemer? “Dat hangt ervan af hoe utegenover dat ontslag staat”, meent Maarten Simon,advocaat bij Claeys & Engels. “Want bij elk collectiefontslag moet de werkgever nu een tewerkstellingsceloprichten. Vroeger was die cel enkel verplicht bij brug-pensioen. Die cel moet de ontslagen werknemers zo snelmogelijk begeleiden naar een andere baan (‘outplace-ment’). Dat is de positieve kant.”Maar als u de outplacementbegeleiding weigert, kan deRVA uw werkloosheidsvergoeding schrappen. “Daaromzullen sommige werknemers die actieve aanpak minderappreciëren”, weet Maarten Simon.

De begeleiding duurt voor 45-plussers zes maanden envoor werknemers onder 45 jaar drie maanden. In dieperiode ontvangen ze een zogenaamde ‘inschakelingsver-goeding’: dit is een deeltje van de normale ontslagvergoe-ding, uitgezet op maandbasis. U heeft bij ontslag bijvoor-beeld recht op een ontslagvergoeding van achttien maan-den. Tijdens de outplacementbegeleiding zal u maande-lijks 1/18de van die vergoeding krijgen. Die ligt hogerdan uw normale brutoloon omdat ook de voordelenzoals de groepsverzekering en de bedrijfswagen er boven-op komen. Het oude brutosalaris van bijvoorbeeld 3.000euro wordt dan vertaald in een maandelijkse vergoedingtussen 4.000 en 5.000 euro bruto. Na de begeleiding ont-vangt de ontslagen werknemer de rest van de premiewaar hij recht op heeft.

In de tewerkstellingscel zetelen naast de werkgevers ende vakbonden ook de ‘sociaal interventie-adviseurs’(SIA’s) van de VDAB en het outplacementkantoor. Decel houdt in het oog of de hertewerkstelling lukt, of deontslagen werknemers misschien een extra opleidingnodig hebben, enzovoort. “Terwijl sommige onderne-mingen sceptisch stonden tegenenover deze cellen, is hun ervaring uiteindelijk positief”, oordeelt MaartenSimon. “Het is een goed instrument. De bedrijven had-den vooral schrik van de administratieve rompslomp.Maar de SIA’s van de VDAB nemen die administratievoor hun rekening.”

Vele werkgevers financieren de tewerkstellingscel min-stens gedeeltelijk. “Maar ze zijn dat niet verplicht. Naarmijn zin doen te weinig werkgevers hier hun duit in hetzakje”, meent Maarten Simon. “In plaats van extra ont-slagpremies zouden vele werkgevers beter een budgetvrijmaken voor de tewerkstelling. Dat lijkt me zinniger.”tekst Erik Verreet D

ALLE VRAGEN VINDT U OOK ONLINE

9 vacature.com/rechtSarah Greenwood: “Voor mijn job ben ik gemiddeld een keer per maand een week van huis, meestal zit ik dan in Parijs of Den Haag.”

“Expats die voor 6 maandenkomen, blijven hier 20 jaar”

D Naam: Sarah Greenwood D Leeftijd: 30 D Afkomstig uit: Parijs D Woont in: Brussel

D Werkte eerder in: Spanje, Frankrijk en Groot-Brittannië D Beroep: Lobbyist voor

Symantec Corporation, wereldwijd marktleider in beveiligingssoftware D

005_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 18:27 Pagina 5

Page 8: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

PUBLIEKE OPINIE

De cijfers laten weinig aan de verbeeldingover: eind maart 2009 zaten in het BrusselsGewest 97.160 mensen zonder baan. Om hetiets concreter te maken: één Brusselaar op vijfdraait vandaag met de vingers. De helft van aldie werklozen is bovendien jonger dan 35,waarmee Brussel dubbel (!) zo slecht scoortals het Europese gemiddelde. “Tja, die econo-mische crisis”, hoor ik u dan hardop denken.Daar heeft u ongetwijfeld een punt, maar ach-ter deze dramatische cijfers gaat ook nog eenheel ander verhaal schuil. Dat van een schrij-nend gebrek aan gezond verstand, een over-daad aan politieke spelletjes en een totaalmisplaatste empathie voor bepaalde doel-groepen. Blijkt namelijk dat 90 procent van deBrusselse werklozen geen Nederlands spreekt.En laat tweetaligheid nu net een van debelangrijkste voorwaarden zijn om in Brusselin aanmerking te komen voor een baan.Hallucinant dus, maar het kan nog erger: 20procent van de Brusselaars spreektNederlands noch Frans, en twee derde van deallochtonen volgde amper lager onderwijs. Jehoeft geen helderziende te zijn om te beseffendat er vandaag een gigantische tijdbom tikt ineen regio die zichzelf graag als het middelpuntvan Europa presenteert. De generatiewerk-loosheid ligt op de loer – een blik op deBorinage leert ons waar dat op termijn toe kanleiden – en almaar meer bedrijven ondervin-den vandaag al de grootste moeilijkheden omvoldoende geschoolde werknemers te vinden.Voor multinationals met plannen is datbepaald geen aanlokkelijk perspectief, Vooreen gewest met internationale roeping is hetronduit een blamage.

Politici of academici die – met deze cijfers inhet achterhoofd - het nut van taallessen ofinburgeringscursussen in vraag blijven stel-len, spelen met de toekomst van een helegeneratie én een volledige regio. En in tegen-stelling tot het discours over een ‘achterhaal-de taalstrijd’, dat vandaag bon ton is in heelwat zogenaamd progressieve Brusselse krin-gen, zullen tweetaligheid, inburgering en kwa-liteitsonderwijs de volgende jaren prominen-ter dan ooit op de Brusselse politieke agendamoeten prijken. Misschien moet de Brusselsekiezer dit maar eens in het achterhoofd hou-den, wanneer hij op 7 juni een nieuwe gewest-regering kiest. D

De Brusselse tijdbom

STANDPUNT onthult de scherpe blikvan onze journalisten

SCHERPGESTELD laat een opiniemaker op een Vacature-artikel reageren

gaat dat banenverlies nog sneller. Ook het doemden-ken speelt een belangrijke rol. Mensen stellen de aan-koop van een nieuwe wagen uit. Met alle gevolgen vandien voor de economie.

Positief denken en positief optreden is dus de boodschap.Ook al gaan er nu veel jobs verloren, een op vier raaktniet ingevuld. In Europa staan 4.000.000 jobs open. Erzijn dus mogelijkheden. Om de crisis te overbruggen,zijn ook nieuwe maatregelen, die de koopkracht en detewerkstelling in stand houden of bevorderen, aangewe-zen. Outplacement voor oud en jong, vanzelfsprekend.Tijdelijke werkloosheid, ook voor bedienden, gepaardgaande met vorming, is een must. Een ervaringsdiploma:uitstekend. Verhoging van het minimumloon, een goedezaak. Dit bevordert het vertrouwen, de consumptie entrekt de economie weer op gang.

In tijden van crisis is rigiditeit een deugd. Waar men ‘àla minute’ kan ontslaan, zoals in de VS en er geen socia-le opvangmechanismen zijn, slaat de crisis harder toe envoedt die zichzelf, omdat de koopkracht afneemt en ergeen perspectief is. ‘Security’ voor de werknemer is in tij-den van crisis een must. Flexibiliteit: ook, als die gerichtis op het verwerven van een nieuwe baan, zoals in hetDeense flexicuritymodel. Van de crisis dient ook dank-baar gebruik gemaakt te worden om het mes te zetten inaftandse toestanden zoals de ‘excessieve bonussen’ vantopmanagers en het onderscheid arbeider-bediende, meteen gepast systeem van opzegging voor alle werknemers.Er is hoop, zeker in de Paastijd. De einde van de crisiskomt naderbij.D

De crisis hebben we in hoofdzaak tedanken aan het ongecontroleerde gedragvan financiële gangsters. Banken krijgenvandaag massaal veel geld toegestoptten einde de economie opnieuw zuurstofte geven. En er komen controlerendemaatregelen. Vraag blijft: wat moetenwe sociaal doen? Wat moeten we doenom de tewerkstelling weer aan te zwen-gelen? Die terechte vraag stelt hoofdre-dactrice Marian Kin zich in haar stand-punt van afgelopen week.

Laat ik beginnen met een positievenoot: voor heel wat werknemers is er indeze crisistijd geen vuiltje aan de lucht.Ik denk aan de duizenden ambtenarenof aan werknemers in de non-profitsec-tor. In ziekenhuizen bijvoorbeeld heb-ben ze nog altijd de handen vol. Daarkampen ze eerder met een tekort aanwerknemers.In harde economische sectoren daar-entegen is het heel andere koek: daarmerken we een acceleratie van hetbaanverlies. Enkele jaren geleden nogtelde GM Antwerpen 15.000 werkne-mers, nu 2.600. Een viertal jaren gele-den verloren 3.000 man hun job bijFord Genk. Nieuwe technologieën,meer productiviteit, minder werkne-mers. Onvermijdelijk. Met de crisis

“Denk positief. In Europa staan nog altijd 4.000.000 jobs open.”ROGER BLANPAIN, PROFESSOR-EMERITUS ARBEIDSRECHT K.U.LEUVEN

006_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 18:33 Pagina 6

Page 9: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

66%

34%

07VACATURE 18 APRIL 2009

Reacties op poll ‘Zou u zich schamen indien u vandaag ontslagen wordt?’ van 11 april

Tijd nodig om ontslag te verwerkenSinds 1 november zit ik in mijnopzegperiode: ontslagen wegenseconomische omstandigheden.Mijn functie is geschrapt en zalworden uitbesteed. Het heeft meenige tijd gekost om mijn ont-slag te verwerken, het was com-pleet onverwacht en dit is echteen job die ik graag doe, vlakbijhuis. Het kost me echt moeite

om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Maar ik schaam me zeker nietomdat ik ontslagen ben. Annebel Janssens, via de website D

POSTBUS bundelt de beste lezersreacties

VORIGE WEEK vroegen we of u zich zouschamen indien u nu, in tijden van crisis,ontslagen wordt.

WIL U REAGEREN OP ONZE ARTIKELS? SCHERP UW PEN EN MAIL NAAR

9 [email protected]

D Ik had al een job nog voor ik was afgestudeerd. D 1 tot 3 maanden D

3 tot 6 maanden D Langer dan 6 maanden

Poll oftewel de vraag van de week

WAT IS UW MENING? LAAT HET ONS WETEN OP

9 vacature.com/poll

U Ik zou het moeilijk hebben om vrienden enfamilie in te lichten.

U Ik vind ontslag in tijden vancrisis geen reden tot schaamte.

Last in, first outIk zou mij niet schamen als ik ontslagen zouworden. Ik ben de laatste die is aangenomen,dus het zou logisch zijn dat ik er eerst zouuitvliegen. Er zijn ondertussen al mensenontslagen, maar nog niet op mijn afdeling.Sophie Sinnesael, via de website D

Geen schaamteAls werkgevers zich niet schamen, waaromzouden werknemers het dan wel doen? Het isalleen maar zeer erg als je je werk graag doet,je vele jaren hard hebt ingezet en dan zomaarde deur wordt gewezen. Het gevoel hebbendat je alleen maar gebuikt werd, dat je niet deerkenning krijgt die je verdient. Dat is ver-schrikkelijk. De werkgever zou zich in datgeval moeten schamen, niet de werknemer.José Verstraete, via de website D

54%46%

07VACATURE 11 APRIL 2009PUBLIEKE OPINIE

Sociale zekerheid voor bedrijven

Reactie op artikel

‘Tijdelijke werkloosheid voor bedienden, een goed idee?’ van 4 april

Hoe kunnen we het systeem van tijdelijkewerkloosheid voor bedienden financieren?Aangezien de werkgevers zelf het een tijdelijkeoplossing noemen, lijkt het me niet zo moeilijk:beschouw wat de sociale zekerheid betaalt alseen lening, die (geleidelijk) terugbetaald wordtzodra de tijdelijke werkloosheid opgehevenwordt. Misschien is dit voor werkgevers ookhet uitgelezen moment om naar analogie metde werknemers een soort van sociale zekerheidvoor bedrijven op te richten waarop ze kunnenterugvallen in economisch harde tijden. Eddy Pollet, via de website D

Nog een kleine negen maanden en het is weerNieuwjaar. Tegen die tijd, we schrijven dan2010, zou de Europese Unie de meest compe-titieve en dynamische kenniseconomie terwereld moeten zijn. Sla er de kranten maar opna: je leest tegenwoordig weinig over dieLissabondoelstellingen. 2010 komt meer aanbod als het jaar waarin hopelijk de economieterug zal aantrekken.

Nochtans waren de plannen veelbelovend.Europa zou één grote flexibele arbeidsmarktworden, gestoeld op het Deense flexicurity-model. Drie pijlers schragen het Deense sys-teem: minieme ontslagbescherming, hoge uit-keringen en levenslang leren. Wie ontslagenwordt, ontvangt gemiddeld maar één maandopzegvergoeding. Ook wanneer die persoon almeer dan tien jaar dienst heeft. Maar wie pasontslagen werd, ontvangt wel een hoge werk-loosheidsvergoeding. Veel flexibiliteit dus, enveel zekerheid. Die combinatie zorgt voordynamiek en welvaart.

Bij ons werd vorige dinsdag de economischeherstelwet van kracht. Met daarin een com-pleet nieuwe collectieve ontslagregeling.Bedrijven die herstructureren, moeten reke-ning houden met een pak nieuwe maatrege-len. Waar men vroeger enkel moest voorzien inoutplacement voor oudere werknemers, wordtdit nu verplicht voor alle werknemers, inclusiefjongeren en uitzendkrachten met een jaardienst. Vlaanderen heeft bovendien de duurvan het outplacement verdubbeld.

Onze politici willen met deze maatregelenwerknemers die betrokken zijn bij een her-structurering, zo snel mogelijk aan nieuw werkhelpen. Outplacement is daarbij ongetwijfeldeen goeie hulp en een stap in de goede rich-ting. Alleen: zal deze rigidere wetgeving nietcontraproductief zijn? Niemand wordt graaghet slachtoffer van een herstructurering. Ende wetgever had ongetwijfeld nobele bedoe-lingen in zijn streven naar meer bescherming.Maar als we het werkgevers vandaag nogmoeilijker maken om te herstructureren, hoebereid zullen ze dan zijn om morgen, wanneerhet beter gaat, ook weer sneller aan te werven? Het Deense voorbeeld toont duidelijkaan dat we niet alleen meer ‘security’ nodighebben, maar ook meer flexibiliteit. En daarover wordt met geen woord gerept in deeconomische herstelwet. D

Dromen van Lissabon

STANDPUNT onthult de scherpe blikvan onze journalisten

SCHERPGESTELD laat een opiniemaker op een Vacature-artikel reageren POSTBUS bundelt de beste lezersreacties

De banken uit de Bric-landen (Brazilië, Rusland, India enChina) richtten zich traditioneel op goede investeringspro-jecten in de reële economie zoals infrastructuur en techno-logie. Ze hadden niet de behoefte te investeren in de ‘inno-vatieve’ Amerikaanse speculatieproducten. De directe gevol-gen van de financiële crisis zijn dan ook beperkt voor degroeilanden. Intussen stijgt de werkloosheid in de VS en iser een algemene kapitaalschaarste. De Amerikaanse gezin-nen consumeren veel minder dan twee jaar geleden. Als degrootste economie van de wereld krimpt, delen alle expor-teurs naar de VS in de klappen. Het is best mogelijk dat deAmerikaanse consumptie nog twee à drie jaar op een aan-zienlijk lager niveau blijft. Alleen het aantrekken van deconsumptie in andere markten – vooral in Azië zelf- kanheel wat exporteurs behoeden voor het faillissement.

Groeilanden zoals India en China lenen veel kapitaal op deinternationale markten. De huidige kapitaalkrapte beperkttijdelijk de financiering van grote projecten en kan voor ver-dere groeivertraging zorgen. De economische crisis spaartde groeilanden dus niet. Maar terwijl de westerse marktenstagneren – zeker in het vergrijzende Europa – dient zich inde Bric-landen een omvangrijke nieuwe middenklasse aanwaardoor de groei op korte termijn zal herleven. Op langetermijn zullen de Bric-landen dankzij de eigen middenklas-se minder afhankelijk zijn van westerse markten. De huidi-ge financiële problemen tonen net de noodzaak van sterkenationale markten die minimaal verstoord worden doorbuitenlandse onevenwichten aan. Wellicht hebben de Bric-landen deze les geleerd. foto Michel Wiegandt D

‘Brazilië, Rusland, India en China, groeilan-den in duikvlucht?’ zo vroeg VacatureMagazine zich vorige week af. Laat me toeeen en ander te duiden. Economische groeivalt niet uit de lucht. Investeringen in pro-ductief en menselijk kapitaal liggen aan debasis van klassieke en duurzame economi-sche groei. China kon en kan enorm veelinvesteren als gevolg van de hoge besparin-gen van Chinese gezinnen. Deze spaargel-den worden omgezet in productief kapitaalwaarvan een deel vooral werkt voor de wes-terse exportmarkten. Economische groeikan echter ook het gevolg zijn van specula-tieve en niet-productieve bubbels. In de VSwas de economische groei sinds 1998 voor-al gedreven door vastgoedspeculatie.Ongeveer tien jaar geleden kregen semi-overheidsinstellingen zoals Fannie Mae enFreddie Mac van de bevoegde ministerAndrew Cuomo de opdracht om meerhypothecaire kredieten te verstrekken aanmensen in achtergestelde woongebieden enmet een laag inkomen. Dit zijn zeer riskan-te leningen en om de grote risico’s van wan-betaling te beheersen, werden deze produc-ten versneden, herverpakt en doorverkochtaan de rest van de wereld. Financiële spits-technologie ter ondersteuning van het goededoel… We kennen intussen de afloop…

VORIGE WEEK vroegen we of een positieve drug- of alcoholtest voldoendereden is voor dringend ontslag.

WIL U REAGEREN OP ONZE ARTIKELS? SCHERP UW PEN EN MAIL NAAR

9 [email protected]

D Ik zou me ervoor schamen en het moeilijk hebben om dit aan vrienden en familie te zeggen

D Het is niks om je voor te schamen. Uiteindelijk is het crisis en het heeft niks te maken met mijn functioneren op zich.

Poll oftewel de vraag van de week

WAT IS UW MENING? LAAT HET ONS WETEN OP

9 vacature.com/poll

U Ik vind dringend ontslag terecht.

Iedereen naar het buitenlandReactie op coververhaal

‘Werken zonder grenzen’ van 4 april

In het buitenland werken is een aanra-der voor iedereen. Zelf trok ik na mijnstudies naar Londen, waar ik mensenontmoette vanover de hele wereld. Ook de mentaliteit, niet alleen op pro-fessioneel vlak, bleek helemaal anders.Het heeft me alleszins anders leren kijken naar de manier waarop je metmensen moet omgaan. Ik ben nu terugin België, maar ik zou het zo weerdoen. Wel liefst in een land waar dezon wat vaker schijnt. Maarten Havermans, via de website D

17VACATURE 4 APRIL 2009

FERRE WYCKMANS, algemeen secretaris van de christelijke

bediendevakbond LBC

MARC DE VOS,docent UGent en directeur Itinera

Institute, een onafhankelijke denktankvoor duurzame economische groei

en sociale bescherming

URBAIN VANDEURZEN, voorzitter VOKA (Vlaams netwerk

van Ondernemingen), voorzitter & ceo van test- en simulatiesoftwarebedrijf

LMS International

Marc De Vos: “Alleen als tijdelijke crisisoplos-sing en alternatief voor ontslag. Dan heeft hetvoordelen. Je spaart ontslagkosten uit en later,wanneer de economie weer aantrekt, rekrute-rings- en opleidingskosten. Werknemers kunnennaar hun job terugkeren. Wil het systeem doel-treffend zijn, dan mag het niet worden misbruiktals permanente buffer. Eens de crisis voorbij,pleit ik voor tijdelijke werkloosheid via een vrij-willig verzekeringssysteem.”

Ferre Wyckmans: “We willen niet dat de maatre-gel overhaast wordt ingevoerd. Welke bediendenkunnen ervan gebruik maken? Hoe valt het systeem te rijmen met het gewaarborgde maand-loon? Die vragen verdienen een antwoord naoverleg. Wij zijn voorstander van creatieve alterna-tieven. Trek de limiet voor tijdkrediet op, gebruikde verdubbeling van de vergoeding bij arbeids-duurvermindering die de Vlaamse Overheid geeft.Trek het debat open.”

Urbain Vandeurzen: “Bedrijven zoeken oplossin-gen om de slinkende vraag aan de omzetkant tecompenseren aan de kostenkant. Het systeemvan tijdelijke werkloosheid is een middel om tijdelijk de capaciteit af te bouwen, zonder ontslagen en verlies van talent. Wij waren bij deeersten om te pleiten voor de uitbreiding van hetsysteem van arbeiders naar bedienden. In dedienstensector, bij training- en opleidingscentra,wil men het systeem bijvoorbeeld graag invoeren.”

VINDT U DAT HET SYSTEEM VAN TIJDELIJKE WERKLOOSHEID MOET UITGEBREID WORDEN NAAR BEDIENDEN?

Marc De Vos: “Ik vind het jammer dat men hetharmoniseringdossier hieraan probeert te koppe-len. De discussie over het eenheidsstatuut moeteen aanzet zijn om de arbeidsmarkt aan te pas-sen aan de 21ste eeuw. Het is niet de bedoelingom de twee statuten snelsnel op elkaar te doenlijken. Ik hou niet van die afgemeten weegschaal-verhalen. Het harmoniseringdossier biedt kansentot ingrijpende hervormingen die de arbeidsmarktkunnen verbeteren.”

Ferre Wyckmans: “Dat het systeem van tijdelijkewerkloosheid bestaat voor arbeiders maar nogniet voor bedienden is slechts één van de huidige,fundamentele verschillen tussen de twee statu-ten. Wij willen het harmoniseringdebat ten gron-de voeren in plaats van overhaast, nu het de werk-gevers goed uitkomt één puntje aan te pakken.Want wat dan met de verschillen in gewaarborgdmaandloon, proefperiode, opzegtermijn envakantiewetgeving?”

Urbain Vandeurzen: “Het probleem met die dis-cussie is dat de vakbonden vooral de voordelenvan beide statuten willen maximaliseren. Daarkunnen we maanden over discussiëren, maar dietijd is er niet. Laat ons de crisis als een uitzonder-lijke situatie beschouwen en een maatregel vanbeperkte duur invoeren, alleen voor bedrijven inzware economische nood. Het optrekken van dewettelijke grens op tijdkrediet voor bediendenlijkt mij geen alternatief.”

MOETEN WE OOK NAAR EEN EENHEIDSSTATUUT VOOR ARBEIDERS EN BEDIENDEN?

Marc De Vos: “Het kostenplaatje is een probleem.De sociale zekerheid heeft geen budgettaire margemeer. Ik zou er een verzekering van maken, waargeïnteresseerde bedrijven instappen. Ze betalenpremies om later van het systeem gebruik temaken. Dat is een extra kost, maar één die groterekosten voorkomt: mensen ontslaan en opnieuwaanwerven is veel duurder. Door er een verzekeringvan te maken, dekt België zich internationaal in. Wijzijn het enige land met tijdelijke werkloosheid endus interessant als herstructureringsland.”

Ferre Wyckmans: “Voor de tijdelijke werkloos-heid bij arbeiders was 400 miljoen euro voorzien,maar het systeem kost nu al dubbel zoveel.Niemand heeft berekend welke meerkost erbijkomt door de maatregel uit te breiden naarbedienden. De werkgevers pleiten vurig voor deinvoering: bij één dag economische werkloosheidper week besparen zij al 20 procent loonkosten.Terwijl de werkloosheidsuitkering maar een deelvan het inkomen van de werknemers compen-seert. De baat voor de werkgever is veel groter.”

Urbain Vandeurzen: “Het is een kost voor desociale zekerheid en het begrotingstekort magniet verder oplopen. Het moet dus een tijdelijkeuitzonderingsmaatregel zijn met beperkte moda-liteiten. Maar het moet snel gaan, of we hobbelenachter de feiten aan. Voor creatieve oplossingenkunnen we naar Nederland kijken. Daar ligt hetvoorstel op tafel om R&D-werknemers wiens jobonder druk staat tijdelijk onder te brengen in uni-versiteiten en kenniscentra. Zo vermijd je ontsla-gen en bouw je verder aan de kenniseconomie.”

tekst Barbara De Munnynck | foto’s Frank Bahnmüller, Isabel Pousset, Tim Dirven D

IS HET EEN BETAALBARE OPLOSSING?

DRIE OP EEN RIJ

Voor arbeiders bestaat een systeem van tijdelijke economische werkloosheid.

Tijdelijke werkloosheid voor bedienden, een goed idee?

WAT VINDT U?

9 vacature.com/3opeenrij

Zou u zich schamen indien u vandaag ontslagen wordt?

O

“Het Deense voor-beeld toont aandat we niet alleenmeer ‘security’nodig hebben,maar ook meerflexibiliteit.“

“In Brazilië, Rusland, India enChina dient zich een nieuwemiddenklasse aan die de groei zal doen herleven.”JOHAN ALBRECHT, PROFESSOR UGENT EN SENIOR FELLOW VAN ITINERA INSTITUTE

Ik vind dringend ontslag een te drastische maatregel

Marian Kin,hoofdredacteurVacature

Hoe lang duurde het voor u uw eerstejob te pakken had?

“1 Brusselaar op 5 is werkloos. De helft van dewerklozen in dehoofdstad is jonger dan 35.”

Jongeren die vorig jaar afstudeerden, raken door de crisis moeilijk aan deslag. In januari 2009 waren er in Vlaanderen 27.596 werkloze jongeren, eentoename van 20 procent ten opzichte van 2008. Ook voor de jongeren dieeind juni afstuderen, belooft het een moeilijke zoektocht te worden.

Filip Michiels,redacteur Vacature

007_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 18:33 Pagina 7

Page 10: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

STEFAAN VAN SEVEREN, technical manager van

de Antwerpse raffinaderij van ExxonMobil

KAREL HENDRICKX, algemeen directeur van

it-bedrijf Inter Access

ELSY VERHOFSTADT, onderzoekster bij Sherppa (UGent) & HABE

Hogeschool Gent

Karel Hendrickx: “Ik studeerde in 1982 af alselektromechanisch ingenieur en ging snel aan deslag op de kwaliteitsafdeling van Philips Lightning.De functie had raakvlakken met mijn studies,maar lag niet helemaal in het verlengde ervan. Datvond ik goed, als starter moet je ruim durven kij-ken en open staan voor nieuwe kennis en ervarin-gen. Ik koos bewust voor een bedrijf met door-groeimogelijkheden. Ik wou snel verschillendeaspecten van het bedrijfsleven ontdekken.”

Elsy Verhofstadt: “Uit internationaal onderzoekblijkt dat werkloosheid een negatieve impactheeft op de verdere carrière van schoolverlaters. Jezoekt dus best een evenwicht. Na drie maandenselectief zoeken, pas je het eisenpakket best alaan. Het is belangrijk om als aanvulling op je theo-retische kennis zo snel mogelijk vaardigheden teontwikkelen op de werkvloer. Je kunt tijdelijk ietsaannemen onder je niveau en ondertussen verderzoeken tot zich iets beters aandient.”

Stefaan Van Severen: “Toen ik in 1989 afstu-deerde, was de vraag naar burgerlijk ingenieursgroter dan het aanbod. Ik tekende mijn contractbij Esso al in april, nog voor de examens. Ik koosbewust voor een multinational, waar ik zou kun-nen groeien zonder meteen het plafond te berei-ken. De laatste maanden zien we een overaanbodaan ingenieursstudenten. Maar we blijven jongeren benaderen voor ze afstuderen, om zo debesten aan te trekken.”

BETER SELECTIEF ZOEKEN OF SNEL AAN DE SLAG?

Karel Hendrickx: “Ik was in mijn eerste job bezigmet systemen voor kwaliteitsgarantie en dat iseen constante gebleken in de rest van mijn carriè-re. Omdat ik tevreden was bij Philips, bleef ik erdertien jaar. Op het einde was ik verantwoordelijkvoor de implementatie van softwarepakketten.Uiteindelijk richtte ik mijn eigen it-bedrijf op. Datis een grote ommezwaai. Je hele perspectief ver-andert. Als bedrijf ben je klant bij een aantal leve-ranciers. Als zelfstandige sta je aan de andere kanten lever je aan bedrijven.”

WELKE IMPACT HEEFT EEN EERSTE JOB OP DE VERDERE LOOPBAAN?

Karel Hendrickx: “Het vraagt lef om je carrièreeen ingrijpende wending te geven, maar als jebewuste keuzes maakt en beschikt over de nodi-ge ervaring en drive, moet je geloven dat het lukt.Ik ben blij dat ik nu zelfstandige ben. Mijn jaren bijPhilips hebben me zeker geen windeieren gelegd.Ik voel goed aan wat ik klanten moet leverenomdat ik ook in hun schoenen heb gestaan. Jemoet vooral proberen om je werk optimaal tedoen en zorgen dat je betrouwbaar en geloof-waardig blijft.”

Stefaan Van Severen: “Wij proberen het poten-tieel van werknemers in te schatten en stippelenop basis daarvan een carrièrepad uit. Wie het inzich heeft om op het einde van z’n carrière bij-voorbeeld raffinaderijdirecteur te worden, moetonderweg bepaalde ervaring en kennis opdoen. Indie zin verlopen carrières bij ExxonMobil enormlogisch en in duidelijke stappen. Wij rekruterennooit externen voor hoge posten, maar bereideninterne werknemers op promoties voor.”

LIEVER EEN LOGISCH OF EEN GRILLIG CARRIÈREPAD?

Hoe bepalend is uw eerste jobvoor uw verdere carrière?

DRIE OP EEN RIJ

WAT VINDT U?

9 vacature.com/3opeenrij

Elsy Verhofstadt: “Consequent carrière makenbinnen één bedrijf, wordt eerder de uitzonderingdan de regel. Carrièrepaden worden grilliger en datis zeker geen nadeel. Het laat mensen toe om ver-schillende talenten te ontplooien. Opvallend is datde arbeidstevredenheid onder jongeren lager ligtdan bij de hele populatie. Jongeren hebben vaakminder promotiemogelijkheden dan ze zoudenwillen, of onrealistische verwachtingen.”tekst Barbara De Munnynck | foto’s Isabel Pousset D

Elsy Verhofstadt: “We voerden een representa-tieve steekproef uit bij jongeren geboren in 1980.55 procent van de 23-jarigen bleek al minstenstwee jobs te hebben gehad en 30 procent zelfsminstens drie. Hoewel de mobiliteit dus sterk istoegenomen, heeft die eerste job wel degelijkimpact. Hoe ze daarmee omgaan, bepaalt deelshun arbeidsmotivatie en tevredenheid in hun verdere loopbaan.”

Stefaan Van Severen: “Voor je bij ExxonMobilwordt aangenomen, kijkt men of je op lange ter-mijn binnen het bedrijf past. Ons verloop isextreem laag. Minder dan 3 procent van de werk-nemers stapt zelf op. Meestal gebeurt dat na tweejaar, als mensen zich toch niet kunnen vinden inde bedrijfscultuur, of na tien à vijftien jaar, wan-neer de vraag om naar het buitenland te gaan aleens botst met het privéleven. In mijn gevalbepaalde mijn eerste job mijn hele carrière.”

008_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 18:36 Pagina 8

Page 11: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

09VACATURE 18 APRIL 2009

2Fernand Huts, Marc Coucke, Herman Van de Velde of Roland Duchâtelet: wie krijgtop zaterdag 18 april in Oostende de Vlerick Award 2009? Een ding is zeker: een vooreen katapulteerden ze hun bedrijf naar de internationale top wat hen alvast eennominatie opleverde. Hoe ze dat deden, vertellen ze u zelf. Wie de Award wint, kanu vanaf zondag te weten komen op www.vlerickalumni.be.

{

4 Vlaamse toppersover hun expansiedrang

009_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 19:12 Pagina 9

Page 12: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

COVERSTORY

Afrika, het Verre Oosten, en Noord- en Zuid-Amerika.“Maar de thuismarkt blijft belangrijk, die is goed vooreen vierde tot een derde van onze omzet.” De groepdraait een omzet van 700 miljoen euro en telt 8.500 werknemers.

Hoogtechnologische logistiekKatoen Natie (KTN), opgericht in 1884, begon met deafhandeling van, jawel, katoenladingen in de Antwerpsehaven. Na de Tweede Wereldoorlog breidde KTN haartraditionele opslag van goederen (koffie, jute, rubberenzovoort) uit met eigen transport en expeditie. In dejaren negentig volgde dan de strategische ontwikkelingtot een hoogtechnologische logistieke speler. “Wil je mor-gen een container verschepen, dan staan er meteen 101expediteurs klaar die dat heel goed(koop) kunnen. Daarzit je tussen Jan en alleman, in een keiharde competitie.We hebben daarom altijd zwaar in technologie geïnves-teerd.” Logistieke problemen van bedrijven aanpakkenmet oplossingen op maat, daarin gelooft Fernand Hutssterk. Eigen ingenieursafdelingen ontwerpen de oplossin-gen. Katoen Natie neemt de bouw, de financiering en hetoperationele luik voor zich. “Als een bedrijf een productmaakt, staan er pakweg dertig grondstoffen in het maga-zijn. Wij zorgen ervoor dat die computergestuurd op hetjuiste moment in de productielijn terechtkomen. We bou-wen ook installaties voor nabewerkingen als mengen, ver-malen, verpakken enzovoort. Dergelijke projecten verei-sen veel kennis en kapitaal. In onze branche heb je niet

veel spelers die dat aankunnen. Voor ons is dat hoogtech-nologische logistiek.”Specialisatie, in die mand legt Katoen Natie haar zorg-vuldig gekozen eieren. Acht, om precies te zijn: petroche-mie, fijnchemie, vloeistoffen, industrie, consumentengoe-deren, port operations, commodities, projects en enginee-ring. Al schudt de crisis de kaarten danig door elkaar,aldus Fernand Huts. “Ik geef eerlijk toe dat ik niet weethoe die markten zullen evolueren. De petrochemie groeitvandaag voornamelijk in het Midden-Oosten. PresidentHugo Chavez droomt ervan in Venezuela een petroche-mische cluster uit te bouwen, onze ingenieurs volgen datop de voet. Het hangt er allemaal van af hoe de olieprijsevolueert, je zit daar in de pure geopolitiek. Wie interna-tionaal gaat, komt al eens in onstabiele omgevingenterecht. In 2002 zaten we in Uruguay toen het financiëlesysteem er in elkaar stuikte. Vier banken gingen failliet.Vandaag zie je hetzelfde gebeuren in Europa. Met dat ver-schil dat onze overheden wel middelen hebben om in tegrijpen. Bij de automobielsector moet ik geen tekeningmaken. In de fijnchemie worden nieuwe investeringenuitgesteld, al zal dat zeker nog groeien in Europa omdathet over supergespecialiseerde technologie gaat. En deconsumentengoederen houden tot vandaag nog redelijkstand. Kijk. Je moet jezelf niets wijsmaken in een crisis.Als een markt verdwijnt, moet je daar niet in blijveninvesteren. Er zijn nog niches die goed draaien, daar zijnwe intensief mee bezig. Zoals superabsorber, bijvoor-beeld, dat gebruikt wordt in pampers. Dat boomt omdat

“8.500 werknemers, 1. Fernand Huts, topman van logistiek bedrijf Katoen Natie

Toen Fernand Huts in 1983 het roerovernam bij Katoen Natie, was het bui-tenland nog lang niet in zicht. KatoenNatie was volbloed Vlaams, Antwerps‘pur sang’, met zestig werknemers. Hetwaren tevreden klanten, multinationalsmet vertakkingen over de hele wereld, dieKatoen Natie gaandeweg naar buiten-landse wateren loodsten. In april 1995nam de Belgische chemiereus SolvayKatoen Natie mee naar Sarralbe. “Dieklant was erg gelukkig in België, en woudat we hetzelfde deden in het buitenland.Wij dachten: ‘naar het buitenland, oei’.Niemand wist waar Sarralbe lag. We heb-ben dan maar een Michelinkaart gekocht.Het bleek een klein Frans dorp aan deSaar, tussen Metz en Straatsburg, meteen gigantische petrochemische fabriek.Op die manier is het later altijd gegaan.Heel pragmatisch, in het zog van deklant. Exxon Mobil nam ons mee naarSingapore en de VS, door Bayer enGeneral Motors raakten we binnen inThailand, Solvay nam ons later mee naarBrazilië, Saab bracht ons in Zweden.”Vandaag heeft de groep Katoen Natielogistieke platformen en terminals in 26landen, in Europa, het Midden-Oosten,

010_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 21:14 Pagina 10

Page 13: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

q

in 26 landen”de productie van pampers voor oudere mensen groeit. Dehele markt van de gezondheidszorg doet het goed, zoalsook de productie van de draad voor kogelvrije vesten.”Katoen Natie heeft ook duidelijk begrepen dat de stabie-le voedingsmarkt als één van de weinige standhoudttemidden van alle economische miserie. Getuige daarvan:de recente overname van het Amsterdamse Unieveem,Europees marktleider in de controle, ontvangst en op- enoverslag van voornamelijk cacaoproducten als cacaoboteren cacaopoeder. In mei 2008 lijfde KTN al hetNederlandse Unicontrol Commodity in, een van demarktleiders op het gebied van dienstverlening en distri-butie van ruwe cacaobonen en groene koffiebonen inEuropa, Afrika en Azië. In één klap heeft KTN zo voetaan grond in Afrika, en bezit het een logistiek centrumvan 40.000 m2 in een groeiland als Vietnam, ’s wereldstweede grootste koffieproducent. Als toemaatje landenHuts en de zijnen zo ook in Estland, een belangrijk door-geefluik voor de Russische markt.

De Belgische ontgoochelingHoe internationaler, hoe moeilijker om een bedrijf teleiden? Had u gedacht. “Ik ben in 1977 begonnen meteen éénmanszaak. Een tweemanszaak eigenlijk, want ikhad een medewerker. We verdeelden groenten en fruitin de ecologische sector, toen een ontluikende markt.Had je vrachtwagen een platte band, dan moest je diezelf vervangen. Of hij reed niet. Je kon natuurlijk allesuitbesteden, maar dan moest je er ook voor betalen. En

veel geld had ik niet. Ik moest alles zelf opvolgen, konniet delegeren. Een klein bedrijf slorpt je helemaal op.Vandaag hebben we werknemers die veel slimmer zijnin hun vak dan ikzelf. We trekken ondernemers aan,ontwikkelaars. Erg jonge werknemers krijgen hier dekans om een buitenlandse vestiging te leiden. Ikzelf reiszelf zo min mogelijk. Ik volg Latijns-Amerika van nabijop. Daar begint de crisis na carnaval en zij hebben veelervaring met crisissen.”

De grootste ontgoocheling uit zijn carrière liep hij op ineigen land. Toen hij een paar jaar geleden geen concessiekreeg voor een containerterminal aan het nieuweDeurganckdok in de haven van Antwerpen. “Ik vind hetheel erg voor Vlaanderen, want als Vlaams bedrijf warenwij bij de productiefste ter wereld in goederenbehande-ling. Wij bouwden dan maar een nieuwe containerhaven- inclusief kaaimuren en baggerwerken - in Montevideo;die haalt nu de hoogste productiviteit in Latijns-Amerika. Hoe je het ook draait of keert, alles begint metverankering. Een voorbeeld: als Fortis straks eigendomwordt van BNP Paribas, dan verhuist het beslissingscen-trum naar Parijs en moet ik misschien met een Fransebankier over onze havens praten. Dat is niet hetzelfde alsmet een Vlaamse bankier die onze havens kent. Genoeggrote bedrijven hebben met een hoofdkwartier in België,dat is van immens belang. Daar gaan politici te makke-lijk aan voorbij.” tekst Nico Schoofs | foto Isabel Pousset D

Fernand Huts, topman Katoen Natie: “Wil je morgen een container verschepen, dan staan er meteen 101 expediteurs klaar die dat heel goed(koop) kunnen. Het is een keiharde competitie. Daarom hebben we altijd zwaar in technologie geïnvesteerd.”

{Katoen Natie in cijfersOmzet 2008:

700 miljoen euro

Aantal werknemers:

8.500

Belangrijkste markten:

Katoen Natie heeft logistieke

platformen en terminals

in 26 landen, in Europa,

het Midden-Oosten, Afrika,

het Verre Oosten, en Noord-

en Zuid-Amerika.

De thuismakrt is goed voor

een vierde tot een derde van

de omzet.

11VACATURE 18 APRIL 2009

011_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 18:46 Pagina 11

Page 14: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

COVERSTORY

Is een confectiebedrijf à la Van de Velde niet gedwongenom de productie te blijven verschuiven naar nog goedkope-re landen? Van de Velde: “Klopt. De internationale handelwordt bepaald door de wet van de comparatieve voordelen:elk land specialiseert zich in die sector(en) waar ze eencomparatief voordeel hebben; bij ontwikkelingslanden isdat goedkope arbeid. Binnenkort sluiten we onze fabriek inHongarije. De loonkosten zijn er al jaren aan het stijgen,de productiviteitsgroei zit op zijn limiet en de lokale muntis ondertussen opgewaardeerd. Ik heb er hartzeer van, metde lokale RVA zoeken we nu naar oplossingen, vijftienHongaarse stiksters kunnen in België aan de slag. In lan-den die zich ontwikkelen, verliest de arbeidsintensieveindustrie snel zijn aantrekkingskracht. De plaatselijke snit-en naadschool, die ons werkkrachten leverde, sloot zelfs bijgebrek aan leerlingen.”“Vele bedrijven gaan naar Oost-Europa omdat ze ook eenstuk van de markt willen hebben, wij delokaliseren enkelom kostenredenen. Sorry, maar ik heb globalisering nooitals een bedreiging ervaren, wel als een gigantische kans.Het geld dat we in die landen verdienen, investeren we inbetere producten en werknemers in België. Dertig jaarterug hadden we twee medewerkers voor productonwikke-ling, vandaag hebben we een ontwerpafdeling met veertigmedewerkers: stylisten, textielingenieurs, modellisten enconfectie-ingenieurs. We werken met veel meer mensen

2. Herman Van de Velde, co-gedelegeerd bestuurder van lingerieproducent Van de Velde

Herman Van de Velde, co-gedelegeerd bestuurder van lingerieproducent Van de Velde: “Vanaf de jaren tachtig begonnen we dearbeidsintensieve productie te delokaliseren naar lagelonenlanden, zonder ooit één iemand te moeten afdanken in België.”

naar lagelonenlanden, zonder ooit één iemand te moetenafdanken in België.”

Race to the bottom“Toen we onze capaciteit niet snel genoeg konden uitbreidenin Schellebelle, vonden we eerst in Frankrijk subcontracters.Dat was een heel grote stap voor mijn vader, die zoals demeeste mensen heilig overtuigd was van het kwaliteitslabel‘made in Belgium’. Begin jaren negentig ben ik zelf met mijnauto gaan rondtoeren in Oost-Europa. Omwille van de lagelonen én een tekort aan stiksters in België, startten we in1992 met een productievestiging in Hongarije, toen hetmeest liberale en homogene land. We zijn er van nul gestart,nadat we vijf Hongaren hier opgeleid hadden, nu werken er400 mensen. In 1995 begonnen we met een fabriek inTunesië, waar nu 700 mensen werken.” Ondertussen wasVan de Velde via een Amerikaans bedrijf in China beland.Van de Velde: “Toen wij in 1981 met Marie Jo startten, wil-den de Amerikanen onze modellen in de VS verkopen, weliswaar onder het Christian Dior-label. De Amerikanen,die een partner in Hongkong hadden, zeiden ons: ‘Koop jul-lie materialen aan in Europa, versnijd ze daar en stuur zedan naar China.’ Zo kwamen we in contact met het ChineseTopform, waar we vandaag 25 procent participatie in heb-ben. Maar we produceren al lang niet meer in Hongkong, deproductie ging naar Shenzhen en zit vandaag in Kanton.”

De grootouders stikten korsetten, deouders maakten klassiek ondergoed, dederde generatie ontwerpt luxelingerie.Dat lingeriefabrikant Van de Velde van-daag nog bestaat én floreert, heeft veel,zoniet alles te maken met de wendbaar-heid van het bedrijf. De regio rondthuishaven Schellebelle was ooit hetMekka van de Belgische lingerie, maarterwijl de Déwé’s, Svelta’s en Velba’s vandeze wereld een stille dood stierven,bleef Van de Velde springlevend.Herman Van de Velde, co-gedelegeerdbestuurder: “Eind jaren zeventig zijn wegeleidelijk omgeschakeld van klassiekondergoed naar luxelingerie omdat demarkt veranderde. Voor het eerst werddie overspoeld door goedkope productenuit lagelonenlanden. We werden eenmarketinggedreven bedrijf, creëerdenmerken en kozen voor het distributieka-naal van de gespecialiseerde winkelier.En terwijl mijn ouders alles systema-tisch produceerden in België, zijn wijvanaf de jaren tachtig de arbeidsinten-sieve productie beginnen delokaliseren

“We lonken naar Rusland,

012_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 18:46 Pagina 12

Page 15: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

13VACATURE 18 APRIL 2009

dan 25 jaar terug, en ze hebben allemaal een hoge toege-voegde waarde. Onze vijftig stiksters maken prototypes inhun ‘laboratorium’ en werken heel nauw samen met deontwerpafdeling. Hun functie is totaal anders ingevuld dantwintig jaar geleden. Via een intensief trainingsprogrammaleidden we hen op tot polyvalente stiksters die een productvolledig kunnen afwerken. Ook in marketing, sales en kwa-liteitsopvolging zijn er hier werknemers bijgekomen.”

Delokaliseren versus centraliseren“Eigenlijk blijft alles in België. We hebben onze arbeidsinten-sieve productie gedelokaliseerd, maar al de rest gecentrali-seerd. Hier ontwerpen we onze collecties, kopen we Europesestoffen aan en versnijden we ze. Het stikken en de assembla-ge van de stukken gebeurt in het buitenland. Nadien komende artikelen terug naar Schellebelle waar we ze controleren,stockeren, verpakken en versturen naar onze klanten. VanuitBelgië geven we ook onze Europese klanten service.”

Hoe heeft Van de Velde de Europese markt veroverd? “Wehebben ons altijd aangepast en opgesteld als een lokaleleverancier, ook op administratief vlak. In de exportlandenrekenden we bijvoorbeeld lokale BTW aan. Het buitenlandzit niet te wachten op onze collecties: je producten moetbeter zijn dan de lokale, zowel in creativiteit als technischeperfectie. Maar ons geheime wapen is ons distributieka-naal: de gespecialiseerde winkelier. Wij willen onze produc-ten vooral verkopen in winkels met aantrekkelijke etalage

en paskamers, en waar je goed ontvangen wordt. Onze ver-tegenwoordigers moeten gemotiveerde winkeliers kiezen.Via een trainingsprogramma helpen we de winkeliers omnog betere lingerieconsulenten te worden, waarbij we henuitleggen hoe ze de juiste maat opnemen of welke snit voorwelke figuur beter is.”

Van de Velde groeide de voorbije dertig jaar heel orga-nisch, met een orthodox financieel beleid als steunpilaar.Vorig jaar nam de lingerieproducent het Spaanse merkAndres Sarda over. Verandert het schip van koers?Herman: “Er zit een limiet op die organische groei. Deomzet stagneert, mede door de crisis. We willen in de toe-komst nieuwe merken binnenhalen die qua positioneringcomplementair zijn met onze bestaande merken. MetAndres Sarda, dat net iets luxueuzer dan Marie Jo gepo-sitioneerd is, willen we meer voet aan grond krijgen ingroeiregio’s als Rusland, het Midden-Oosten en Azië.Maar we wagen ons enkel aan overnames waarbij weschuldenvrij blijven.”

Bra-fittingIs Van de Velde niet bevreesd voor nieuwe spelers die ook indat hoger segment willen meespelen? “Dat valt goed mee.Ik maak me meer zorgen over het slinkend distributieka-naal. Dat moeten we non-stop versterken door onze klanten te ondersteunen met publiciteitsmateriaal, oplei-dingsprogramma’s tot zelfs financiële steun als ze een nieu-

Omzet 2008: 133 miljoen euro

Nettowinst 2008: 28,6 miljoen euro

Aantal werknemers: 1.600, waarvan 450 in België

Topmerken: Marie Jo, Marie Jo l’Aventure, PrimaDonna en

sinds eind 2008 Andres Sarda (via overname)

Aantal klanten: 4.000 (=gespecialiseerde lingeriewin-

kels), vooral in Europa. Beursgang in 1997. Herman: “De

familieholding heeft 55 procent in handen en behoudt

de controle. Vroeger leiden mijn neef, mijn broer en ik

het bedrijf, vandaag ikzelf en ‘expat’ Ignace van

Doorselaere. Nu we extern willen groeien, is hij de meest

geknipte persoon. Bij InBev was hij verantwoordelijk

voor fusies en acquisities.”

Aantal verkochte lingeriestukken per jaar: 5,2 miljoen

we winkel willen openen. Wij voeren onsmerkenbeleid vooral via die winkels.” Vande Velde heeft ook grote plannen in de VS.“Drie jaar terug kochten we ons in in eenketen van drie winkels met een heel origi-neel concept: ‘bra-fitting’. Alles draait omservice, je kan er zelfs op afspraak gaan,zoals bij de tandarts. In de VS is lingerieeen banaal product, een groot deel van hetaanbod vind je in grootwarenhuizen. Die‘bra-fitting’ winkels draaien jaarlijks 5miljoen dollar omzet per winkel. We wil-len dit concept nu uitrollen in VS metmeer winkels in grote steden.”

Wanneer Herman Van de Velde even latertussen twee modepoppen in poseert voorde foto, willen we nog weten hoelichaams- en cultuurgebonden lingerie is.“We hebben één Marie Jo-collectie, maarwe houden er wel rekening mee dat sma-ken verschillen, Zuid-Europese vrouwenbijvoorbeeld willen iets frivolere kleuren.Maar hoe frivool ook, de lingerie moetvooral perfect op de huid zitten. Hetgeheim van de paskamer hé, daar beslistde vrouw finaal of ze koopt.”tekst Sam De Kegel | foto Isabel Pousset D q

het Midden-Oosten en de VS”

{Van de Velde in cijfers

013_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 18:46 Pagina 13

Page 16: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

COVERSTORY

middelen (Over The Counter: geneesmiddelen en aanver-wante producten die bij de apotheek vrij verkrijgbaar zijn),had de concrete uitwerking daarvan heel wat voeten in deaarde. Marc Coucke: “Je moet daarbij heel voorzichtig enselectief te werk gaan. Vandaag hebben we een vijftal echtgrote internationale merken die we in 35 landen verkopen.Al onze andere merken willen we zelfs niet in al die landenaanbieden. Wat dat betreft is de succesratio, zeg maar hetpotentieel van een bepaald merk, het doorslaggevende crite-rium. Een merk of product dat het bijzonder goed doet inNederland, zal dus niet automatisch ook in Frankrijk bij deapotheker liggen. Eerst moet ons Frans management daar-voor het licht op groen zetten. Zij kennen de lokale marktstukken beter dan wij, en moeten dus geloven in het poten-tieel van een bepaald merk op een bepaalde markt. Dat is aljarenlang de hoeksteen van onze internationalisering: pro-ductontwikkeling en -distributie worden in belangrijke matelokaal gestuurd, door een lokaal management. Enkel diemerken en producten waarvan we weten dat ze sowieso echtwereldtop zijn, schoppen het tot ‘star brand’.”

Apothekers als adviseursIn 1998, ruim tien jaar nadat het bedrijf het levenslicht zag,maakt Omega Pharma zijn opwachting op de beurs. Nogeens twee jaar en een rist Belgische overnames later kondig-de Marc Coucke de start van de internationalisering aan.Rijkelijk laat, oordeelden nogal wat analisten toen, niet inhet minst omdat buitenlandse investeerders op dat momental jarenlang aan de poort stonden te drummen. Coucke isformeel. “Ik zou het vandaag zeker niet anders aanpakken,integendeel zelfs. Eigenlijk hebben wij hier van bij het prillebegin ons eigen businessmodel uitgevonden. Sowieso liggende pure OTC-bedrijven al niet echt dik gezaaid, en bovendienhebben wij van bij het begin heel sterk de nadruk gelegd opde belangrijke adviserende rol van de apothekers. Dat ver-schilt fundamenteel van de aanpak van andere bedrijven in

de sector, die de consument vooral trachten te verleiden viamassaal veel publiciteit. De communicatie met de apothekersstond en staat dus centraal in ons model. Dat verklaart ookwaarom we niet vroeger internationaal zijn gegaan: we warendaar eenvoudigweg niet klaar voor. Ik wilde zeker zijn dat ikdat model perfect in de vingers had alvorens het over degrenzen uit te proberen. We zijn daar toen behoorlijk ver ingegaan: alvorens de stap over de grenzen te zetten, hebbenwe al onze personeelsleden daarover bevraagd. De inzet vandie bevraging: zijn jullie diensten nu klaar om autonoom ver-der te functioneren? Internationaliseren betekende immersook dat het management de blik een eind verder zou moetenrichten, en niet altijd meer kon klaarstaan om alle kleinereprobleempjes hier op te lossen. Welgeteld twee mensen - vandezelfde dienst - hebben neen geantwoord. Zij zijn me die-zelfde dag komen uitleggen waarom ze dat niet zagen zitten.Ik heb hen gelukkig kunnen overtuigen (lacht). Na dertienjaar had ik het hier in België wel min of meer gezien, en wehadden ook wel het potentieel om in onze markt een wereld-speler te worden.”

Nadat eerder vooral de West-Europese en Scandinavischemarkt voor de bijl gingen, lonkt Omega Pharma de laat-ste jaren vrij nadrukkelijk richting Centraal- en Oost-Europa. Een regio die nu al enkele jaren na elkaar indruk-wekkende groeicijfers kan voorleggen, maar waar de risi-co’s door de band genomen ook een stukje hoger liggendan in pakweg Zwitserland of Frankrijk. “Dat mag geenbezwaar heten”, vindt Coucke. “Als je internationaal gaat,moet je beseffen dat je groeicurve niet altijd steil de hoog-te zal ingaan. Ik geloof niet dat je vooraf een pak veilighe-den kan inbouwen, een voldoende flexibel businessplanlijkt me het hoogst haalbare. Als wij nu nieuwe landen enmarkten aanboren, is het ook logisch dat we op zoek gaannaar regio’s waar het groeipotentieel boven het gemiddel-de ligt. De OTC-markt is een eerder conservatieve markt,

“Na 13 jaar had ik het in België wel gezien”

3. Marc Coucke, ceo van farmareus Omega Pharma

Met een omzet van ruim 800 miljoen euro -waarvan ruim 75 procent over de landsgren-zen gerealiseerd wordt - schreef Marc Couckede voorbije twee decennia één van de mar-kantste Vlaamse succesverhalen. Merknamenals XLS, Predictor en Silence klinken deSpaanse of Duitse apotheker intussen evenbekend in de oren als zijn Vlaamse collega,maar Coucke zelf is nog niet van plan gasterug te nemen. “Toen ik mijn eerste flessenshampoo verkocht, was het ultieme doel ooitde kaap van één miljard dollar omzet tehalen. Dat is intussen een feit. Nu blik ikopnieuw vooruit: een plaats in de top tienbinnen onze sector wereldwijd moet er bin-nenkort zeker inzitten.”

“Bij onze internationale expansie was de uit-bouw van een goed netwerk van lokale apo-theken altijd onze eerste prioriteit. Meestalging dat via de overname van lokale merken,omdat we simpelweg niet over voldoende cen-ten beschikten om meteen zwaar te investerenin de introductie van onze Belgische succes-nummers in buitenlandse markten. Pas in eentweede fase, nadat we ons stevig in een nieu-we markt verankerd hadden en daar ookgoede relaties met de klanten hadden uitge-bouwd, zijn we onze beste producten van hetene land naar het andere gaan overbrengen.Pas op dat moment zijn we ook echt interna-tionale merken gaan uitbouwen. Zo komtDavitamon oorspronkelijk uit Nederland, ter-wijl Silence Franse roots heeft.”De strategie klinkt bedrieglijk eenvoudig,maar zeker in de markt van de OTC-genees-

014_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 18:46 Pagina 14

Page 17: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

Marc Coucke, ceo Omega Pharma: “Vandaag hebben we een vijftal echt grote internationale merken die we in 35 landen verkopen.”

15VACATURE 18 APRIL 2009

q

die hier gemiddeld hooguit een paar procent per jaargroeit. Als wij de voorbije jaren zo stevig groeiden, danwas dat niet zozeer dankzij maar wel ondanks de markt.In heel wat groeilanden lag het bestedingsniveau voorOTC-producten de voorbije jaren nog een stuk lager danin West-Europa. Onze groeimarge ligt daar dan ook eenstuk hoger. In 2008 waren Rusland en Oekraïne onzetwee belangrijkste groeimarkten.”

Anno 2009 is België nog goed voor hooguit 25 procent vande totale omzet van Omega Pharma. Nog eens 20 procentvan het zakencijfer wordt in Frankrijk gerealiseerd, de restzit verspreid over tientallen kleinere markten, gaande vanDubai en Australië over Maleisië tot Zuid-Amerika. “In deechte groeilanden, genre Vietnam of Turkije, zijn we ook alaanwezig, maar daar blijven onze ambities toch een stukbeperkter. In die landen kunnen we vandaag meestal een

aantal hele kleine overnames doen. Bedrijfjes die pakwegéén of twee miljoen euro waard zijn, en die twee jaar gele-den zelfs nog veel te duur geprijsd waren, omdat ze er stukvoor stuk van overtuigd waren dat ze zelf de wereld gin-gen veroveren… Dat soort bedrijfjes, dat meestal toch zelfal enkele lokaal bekende producten in de portefeuille heeft,gebruiken we dan als uitstalraam voor onze hele winkel.Het kan en zal nooit onze bedoeling zijn om in dat soortlanden binnen enkele jaren ook nummer één te worden opde OTC-markt, maar zo krijgen we natuurlijk wel een voettussen de deur in wat minder rijpe en ontwikkelde mark-ten waar de grote groei er op termijn nog zit aan te komen.En, minstens even belangrijk: zoiets zorgt voor een goedemix en dynamiek in het bedrijf, en het maakt volwaardigdeel uit van de groeistadia die je doormoet om uit te groei-en tot een volwaardig internationaal bedrijf.” tekst Filip Michiels | foto Isabel Pousset D

{Omega Pharma in cijfersOmzet 2008:

811 miljoen euro (+ 3 procent

tegenover 2007)

Aantal werknemers:

2.043, waarvan 341 in België

Topmerken: Wartner (anti-wratten),

Predictor (zwangerschapstest),

XLS (afslankmiddelen), Silence (tegen

het snurken), Davitamon (vitamines),…

Belangrijkste markten (in percentage

van de groepsomzet): België (25%),

Frankrijk (20%), Noord-Europa (18%),

Zuid-Europa (13%), rest van de

wereld (21%)

015_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 18:46 Pagina 15

Page 18: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

COVERSTORY

en 1990 werkten hij, Rudi De Winter en Françoise Chombarsamen bij Elmos, een Duitse chipproducent. “In samenwer-king met Elmos startten wij in België een ingenieursbureaudat chips op maat ontwierp. Elmos produceerde die dan. Inde eerste plaats werkten we voor producenten van auto-onderdelen in Frankrijk en België, zoals Valeo. Die beschik-ten niet over eigen chipontwerpers.”

Lastige AmerikanenTerug in België betekende de overname van Melexis in1994 de grote doorbraak voor hem en zijn team. “Daar zattoen tien man. Melexis is een halfgeleiderbedrijf, het levertmicro-elektronica voor onder andere de autosector. Deintroductie op de beurs in 1997 was het startschot van eensnelle expansie. Vandaag is Melexis 700 man sterk.” Demeest succesvolle aankoop van Melexis noemt hij deZwitserse kmo Sentron: “Het telt slechts vijf man maar zehebben een schitterende technologie. Sentron integreertmagnetische sensoren in chips voor automobieltoepassin-gen, stroommeters en kompassen. Wij bezaten toen al veelintroducties in de automobielwereld die zij niet hadden.Melexis heeft voor hen vele deuren geopend.” Intussen isSentron geïntegreerd in Melexis.

Toch liepen niet alle aankopen zo goed af. Zo kochtRoland Duchâtelet in 2003 de noodlijdende Ad Valvas-internetgroep. De activiteiten van die groep zijn intussengrotendeels gestopt. Te wijten aan het slechte manage-ment, klinkt het. “Wat de grootste valkuil is bij internatio-nale operaties? Te snel een ander bedrijf kopen. Vooral met

de Amerikanen heb ik slechte ervaringen. Hun juridischsysteem verschilt grondig van het onze. Wie metAmerikanen onderhandelt, mag niet uitgaan van monde-linge afspraken. Voor hen geldt enkel het contract. Daarommislukken veel overnames door Belgen.” RolandDuchâtelet verwijst naar Ubizen en Real Software die hunmislukte overname in de States moesten bekopen met hunonafhankelijkheid.

Ook Duchâtelet blijft intussen niet immuun voor de crisis.Zo daalde het aandeel Melexis de voorbije twaalf maandenvan 11,89 naar 3,33 euro. “De waarde van mijn aandelen-portefeuille is met 60 tot 70 procent verminderd. Maar iktrek het me niet aan. Waarom zou ik?” Begin februari kon-digde hij in Vacature het economisch herstel al aan voor de‘volgende maand’, dus voor maart. Is hij nu nog altijd zopositief? “Het is niet altijd gemakkelijk om orakel te spe-len. Laten we zeggen dat de situatie al iets comfortabeler isdan enkele weken geleden. De eerste tekenen van herstelzijn in zicht, ook in onze bedrijven.” Geheel ongeschondenbleven ze weliswaar niet: bij Melexis vloeiden dit jaarzeventig werknemers natuurlijk af. En ook bij Epiq vielener ontslagen. “Toch ben ik helemaal niet zo pessimistisch.Een typische crisis duurt zes tot dertien maanden. In Belgiëhebben we al zes maanden achter de rug. De huidige crisisis vanuit Amerika snel op de andere continenten overgesla-gen. Maar met variaties. Zo kennen wij in België enDuitsland geen grote crisis, ook al zijn sommige bankiersabnormaal pessimistisch. Dat komt omdat ze zelf hetslachtoffer geworden zijn van de crisis, terwijl ze de vorige

“De crisis aangrijpen voornieuwe overnames”

4. Roland Duchâtelet, bezieler van technologiebedrijven Melexis, X-Fab, Epiq en Fremach

Roland Duchâtelet kunt u gerust een pro-fessionele duizendpoot noemen. De laatstejaren kochten hij en zijn team heel watinternationale hightechbedrijven uit hetbuitenland over. “We focussen op eentechnologische deelmarkt waar niet veelconcurrentie is. Dat is de kern van ons suc-ces: deze markt is te klein voor de helegrote spelers en te moeilijk voor beginnen-de bedrijven. De vier bedrijven waarin ikreferentieaandeelhouder ben (Melexis, X-Fab, Epiq en Fremach), werken slechtsgedeeltelijk voor elkaar. Het blijven aparteentiteiten. Want voor een gedegen mana-gement mag een organisatie een bepaaldegrootte niet overstijgen.” Duchâtelet voeltzich dan ook geen leider van een grotegroep. “Ik ben helemaal geen bedrijfsleider.Ik ben de voorzitter van een raad vanbestuur en bestuurslid van enkele bedrij-ven. Ik bepaal mee welke richting de bootmoet uitgaan. Maar de managers makenuit hoe dat gebeurt.”

Die managers zijn niet alleen Belgen: het‘Belgische’ Epiq wordt geleid door eenFransman en Fremach door een Brit eneen Belg. Ook Duchâtelets eigen loopbaankleurt internationaal. Zo woonde hij gedu-rende vier jaar in Duitsland. Tussen 1985

016_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 18:52 Pagina 16

Page 19: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

Roland Duchâtelet, referentieaandeelhouder Melexis, X-Fab, Epiq en Fremach: “Een typische crisis duurt zes tot dertien maanden. In België hebben we al zes maanden achter de rug. Ik ben optimistisch.”

17VACATURE 18 APRIL 2009

keren als observator het leed van de andere sectorenmochten ‘analyseren’. Onze Amerikaanse en Britse klantenkrijgen wel flinke klappen.”

De ondernemer in Duchâtelet weet dat de crisis ook kan-sen met zich meebrengt. “Wij voeren al gesprekken overmogelijke overnames. Dit is echt het moment. We willenverder rond onze kern bouwen: producten voor de automo-tive en de medische sector. We hebben een sterke positie opdie innovatieve markt. De halfgeleidermarkt is bezig aaneen concentratiebeweging. Worden wij hier een lijdendvoorwerp of nemen we zelf over? We bekijken onze opties.Het blijft wel moeilijk om geld te vinden voor overnames.”

Vooral senatorDuchâtelet combineert het ondernemerschap ook nog meteen druk politiek leven. Naar eigen zeggen krijgt zijn job alsparlementslid zelfs prioriteit. “Ik wil vandaag vooral eenmaatschappelijke rol spelen. Het is belangrijk dat mensenmet ervaring in de reële economie in het parlement zetelen.Ik wil die stem laten horen. Het voorstel om de bedrijvendrie maanden uitstel te geven bij het betalen van hunbedrijfsvoorheffing kwam van mij. Ook het idee van de tij-delijke werkloosheid voor bedienden heb ik politiek gelan-ceerd. In onze Duitse bedrijven passen wij sinds verschillen-de maanden tijdelijke werkloosheid voor bedienden toe. Hetis één van de redenen waarom dat land minder last heeft vande crisis. Alhoewel de sociale partners er niet zijn uit geraakt,hoop ik dat het nog wel lukt op regeringsniveau. Want in degrond heeft niemand er een fundamenteel probleem mee.”En hij gaat door: “We kunnen in een wip uit de crisis zijn.Daarom moeten we op een snelle en simpele manier de toe-gevoegde waarde in ons land verhogen. Dat kan als we allebelastingen en sociale bijdragen voor lonen onder 1.300 eurobruto afschaffen. Dan wordt 1.300 bruto ook 1.300 netto.Die maatregel zou direct voor heel veel bijkomende tewerk-stelling zorgen. Mijn voorstel is goedkoop, want het bezorgtwerk aan een grote groep werklozen.” tekst Erik Verreet | foto Isabel Pousset D

{De technologiebedrijven vanDuchâtelet in cijfers:Roland Duchâtelet is referentieaandeelhouder van

enkele belangrijke technologiebedrijven.

Hieronder vindt u de voornaamste:

Melexis: maakt micro-elektronica voor onder andere de

autosector. Het bedrijf telt ongeveer 700 werknemers,

en heeft haar hoofdkwartier in België. Daarnaast zijn er

filialen in de VS, Oekraïne, Bulgarije, Fillippijnen, Duitsland,

Zwitserland en Frankijk.

X-Fab: maakt ‘wafers’, basismateriaal voor halfgeleiders,

en ‘chips’ voor firma’s zoals Melexis. Het bedrijf telt 2.500

werknemers en heeft haar hoofdkwartier in Duitsland.

Daarnaast zijn er filialen in de VS, het Verenigd Koninkrijk

en Maleisië.

Epiq ontwerpt, produceert en verkoopt elektronische,

elektromechanische en kunststofsystemen en sub-

systemen, onder andere voor de auto-industrie.

Het bedrijf telt 2.000 werknemers. Het hoofdkwartier ligt

in België; daarnaast zijn er filialen in Bulgarije, Mexico,

Tsjechië en Frankrijk.

Fremach is gespecialiseerd in de productie van kunst-

stofonderdelen vooal voor de auto-industrie en de

consumentenelektronica. Het bedrijf stelt 1.000 personen

tewerk. Het hoofdkwartier is in België; daarnaast zijn er

filialen in Slovakije en Tsjechië.

ZIN IN EEN INTERNATIONAAL AVONTUUR? ZOEK EEN JOB OP

9 vacature.com/internationaal

017_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 18:52 Pagina 17

Page 20: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

SUCCESTAPES

De bloeiende beauty-business van Sisley

Decennialang waren het voornamelijk de nieuwe inzich-ten en de vooruitgang op chemisch vlak geweest die deontwikkeling van nieuwe parfums en cosmeticaproduc-ten hadden voortgestuwd. Hoewel planten natuurlijk alheel lang de belangrijkste basis voor de ontwikkeling vannieuwe schoonheidsproducten en huidcrèmes vormden,ontbrak het ons tot dan toe aan de middelen en kennisom uit te vlooien welke extracten en bestanddelen nuprecies het verschil maakten. Mijn vader besloot zich uit-sluitend daarop toe te leggen: welke actieve bestanddelenin planten hebben welk effect en wat levert de combina-tie van een aantal van die zuivere bestanddelen op?Sisley werkt dus niet op basis van synthetisch geprodu-ceerde afkooksels, maar gaat op zoek naar de heilzameeffecten van honderd procent natuurlijke extracten. Nietomdat we ons graag als groene jongens willen profileren,maar omdat onderzoek nu eenmaal uitwees dat planten-extracten de beste resultaten garanderen. De productievan die extracten is uiteraard een volledig natuurlijk pro-ces, dat je onmogelijk volledig onder controle kan hou-den. Niet altijd even ideaal dus voor de industriële pro-ductie van crèmes en huidverzorgingsproducten, wegensbijzonder tijdrovend en vaak ook relatief duur.”

Une marque haut de gammeDe familie d’Ornano had - en heeft - één groot voordeel:geld was nooit een hinderpaal. Getuige daarvan hetronduit schitterende appartement dat vader en moeder

d’Ornano - een Poolse ambassadeursdochter - betrekkenaan de exclusieve Quai d’Orsay. Het doelpubliek was vanbij het prille begin heel duidelijk gedefinieerd: Sisleymoest ‘une marque haut de gamme’ worden. Het mochtdus wat kosten, en alleen het beste van het beste wasgoed genoeg. “In de luxebranche gaat men vaak omge-keerd te werk: een bedrijf wil een luxemerk creëren, endus zorgt het voor een luxe uitstralende verpakking,inclusief peperdure marketingcampagnes, in de hoop zohet juiste – en behoorlijk selecte – publiek te bereiken.Toen mijn vader een eigen merk wilde lanceren, was decosmeticamarkt eigenlijk al oververzadigd, de concurren-tie was bikkelhard. Het kwam er dus op aan een nieuwpubliek te overtuigen met een totaal nieuwe aanpak,gebaseerd op een uitzonderlijke productkwaliteit. En datwas zeker in de beginjaren niet zo evident, want nietiedereen was van meet af aan overtuigd van de haalbaar-heid van die strategie.”

Een anekdote die dat treffend illustreert, is het ontwikke-lingsproces van de allereerste Sisley-zonnecrème. “Toen die in 1990 op de markt kwam, gingen daar vierjaar tests aan vooraf”, vertelt Philippe. “In die periodewaren de topmerken min of meer overeengekomen dat eenzonnecrème maximaal 15 euro mocht kosten. Mijn vadervond dat absurd, vanuit de redenering dat sommige vrou-wen blijkbaar bereid waren fortuinen te spenderen aandagcrèmes of andere wondermiddeltjes, maar niet voor

Noblesse oblige, en dat geldt bij onzezuiderburen nog iets nadrukkelijker danwaar ook ter wereld. En dus ligt hetSisley-hoofdkwartier in Parijs niet toe-vallig aan de prestigieuze avenue GeorgeV, op een boogscheut van de ChampsElysées en omsingeld door modehuizendie al even duur als exclusief zijn. Opgoed dertig jaar tijd groeide Sisley uittot een internationale topper, met ruim4.000 werknemers wereldwijd. Tochblijft het ook een op en top Frans fami-liebedrijf, stevig verankerd in de Parijseupper class. De grootvader van de huidi-ge sterke man Philippe d’Ornano (44)stond mee aan de bron van icoon énconcurrent Lancôme, zijn nonkel diendenog een tijdlang als minister onder pre-sident Giscard d’Estaing.

“Onze familie zit al drie generaties in decosmeticabranche, en medio jarenzeventig besloot mijn vader zijn eigenbedrijf uit de grond te stampen”, verteltde Sisley-topman. Hij kocht daarvooreen van de absolute topchemici weg bijde concurrentie, maar besloot het tege-lijk over een heel andere boeg te gooien.

2 “Cosmetica of huidcrèmes zijn geen luxeproduct”, vindt Philippe d’Ornano, al trekt hij welaan de touwtjes bij het Franse luxemerk Sisley, dat ooit ‘La crème solaire la plus chère dumonde’ op de markt bracht.

q

Philippe d’Ornano, topman Sisley (links, naast vader en moeder d’Ornano): “Heel wat grote sterren gaan er pratop dat ze Sisley-producten gebruiken, maar zelf hebben we nog nooit een ster betaald om ons uithangbord te zijn.”

Hoe Philippe d’Ornano vrouwen uit meer dan 80 landen weet te bekoren

018_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 19:12 Pagina 18

Page 21: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

-

019_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 19:12 Pagina 19

Page 22: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

SUCCESTAPES

een zonnecrème, terwijl net de zon dehuidveroudering dramatisch kan versnel-len. Toen mijn vader op een mooie dagopnieuw zijn opwachting maakte in hetlabo, kwam de hoofdchemicus opgewon-den op hem afgestormd. ‘Ik denk dat ikhet eindelijk gevonden heb: een zonne-crème die echt totale bescherming biedt’,klonk het. ‘Maar helaas, ik heb ook heelslecht nieuws: de bestanddelen die wegebruikt hebben zijn zo duur dat decrème totaal onverkoopbaar wordt,wegens minstens viermaal zo duur alsalle andere crèmes.’ Mijn vader wasbehoorlijk in zijn wiek geschoten en zettede arme man meteen op zijn plaats: ‘Jijbent verantwoordelijk voor het techni-sche luik, het commerciële is mijn zaak.’Enkele maanden later lag de bewustecrème in de winkel. De reclameslogan‘La crème solaire la plus chère du monde’was wellicht de goedkoopste die Sisleyooit lanceerde. Philippe d’Ornano:“Iedereen verklaarde ons gek, maar enke-le maanden later was uitgerekend diepeperdure zonnecrème al de derde bestverkochte zonnecrème in Frankrijk.”

Zoonlief d’Ornano zelf was oorspronke-lijk hoegenaamd niet voorbestemd vooreen carrière in het familiebedrijf. “Ikwilde journalist worden. Ik had al een

q stage achter de rug in een Amerikaans mediabedrijf enzou daar ook aan de slag gaan, maar drie weken voor ikdefinitief vertrok, verongelukte mijn jongste broer. Hijwerkte al in het bedrijf, en was de gedoodverfde opvolgervan mijn vader. Onze familiale band is heel sterk, en ikheb mijn vader toen meteen voorgesteld om in Parijs teblijven en zelf ook mee in het bedrijf te stappen. Daar zitik intussen al ruim twintig jaar. En om heel eerlijk tezijn: ik heb me die stap achteraf nooit beklaagd. Onzeomzet is de voorbije twintig jaar systematisch om de vier,vijf jaar verdubbeld. Ik heb altijd heel goed kunnensamenwerken met mijn vader. Doordat we niet beursge-noteerd zijn, hebben we ook altijd heel autonoom onzeeigen koers kunnen volgen en onze eigen groei kunnenfinancieren. Zelf heb ik de internationale groeistrategievan het bedrijf in goede banen mogen leiden, en dat waseen ontzettend boeiend leerproces.”

Koreaanse vrouwen en cosmeticaDe cijfers geven vandaag aan dat vader en zoon d’Ornanohet volledig bij het rechte eind hadden toen ze hun neusbesloten te volgen door volledig in te zetten op natuur-lijke verzorgingsproducten. De omzet groeit jaar na jaar,en anno 2009 realiseert Sisley 85 procent van de totaleomzet in het buitenland. “Voor een merk als het onzewas de globalisering een geschenk uit de hemel. Toen iktwintig jaar geleden voor het eerst in Polen kwam, vondik daar amper winkels, laat staan luxeboetieks waar jedure huidcrèmes op de kop kon tikken. Tegenwoordigzijn we aanwezig in meer dan tachtig landen en is Zuid-Korea - veertig jaar terug nog een ontwikkelingsland -onze belangrijkste exportmarkt. De Koreaanse vrouw is

de belangrijkste cosmeticaconsument ter wereld.Wereldwijd hebben we intussen al 27 distributiecentra,dat zegt voldoende.”

“De cosmetica- en beautybusiness is ongemeen boeiend,en draait echt wel om veel meer dan enkel maar de uiter-lijke schijn. Dat verwijt hoor ik overigens vooral vanmannen, diezelfde mannen die er geen graten in zien omvolop te pronken met een knappe vrouw aan hun zij(lacht). Nogal hypocriet en macho, niet? De looks zijnnatuurlijk heel belangrijk vandaag, of je dat nu graaghoort of niet, maar onze producten dragen ook bij totmeer zelfvertrouwen en een groter gezondheidsgevoel bijonze klanten”, vindt d’Ornano. “Je hebt natuurlijk eenpunt wanneer je stelt dat sommige merken in onze sec-tor meer een verpakking of een bekend gezicht dan hetproduct zelf verkopen, maar ik denk niet dat wij in datbedje ziek zijn. Wereldsterren als Liv Tyler, MonicaBellucci of David Beckham gaan er prat op dat ze Sisley-producten gebruiken, maar zelf hebben we nog nooit eenster betaald om ons uithangbord te zijn. We brengengeen enkel product uit als we niet honderd procent zekerzijn van de kwaliteit, na tests door onafhankelijke analy-sebureaus. Als niet-beursgenoteerd bedrijf kunnen wehet ons veroorloven om desnoods nog vijftig extratestrondes in te lassen of een lancering een jaar uit testellen. Net dankzij die aanpak hebben we de voorbijedecennia het vertrouwen gewonnen van almaar meerklanten. Het is best mogelijk dat een nieuwe en peper-dure crème totaal niet geschikt is voor het huidtype vaneen bepaalde klant. In dat geval zullen we dat hem ofhaar ook duidelijk maken, en liefst ook een alternatief

020_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 19:12 Pagina 20

Page 23: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

21VACATURE 18 APRIL 2009

4.000 medewerkers, maar geen eigen winkels

Ook na ruim dertig jaar constante groei houdt Sisley

nog altijd vast aan het wat eigenzinnige distributie-

model. Het merk wordt verkocht in ruim tachtig lan-

den, van Marokko tot Maleisië en van Nieuw-Zeeland

tot Paraguay, maar nooit in eigen winkels. De familie

d’Ornano besliste van bij het begin in zee te gaan

met exclusieve parfumerieën, schoonheidssalons en

bekende grootwarenhuisketens, zoals Bergdorf

Goodman in New York en Printemps Haussmann in

Parijs. Cijfers over de omzet worden niet bekend

gemaakt, maar volgens Philippe d’Ornano is die de

voorbije twee decennia om de vier tot vijf jaar ver-

dubbeld. Ruim 85 procent van die omzet wordt bui-

ten Frankrijk gerealiseerd.

voorstellen. Nieuwe klanten krijgen bij ons overigens ookstaaltjes van alle producten mee, niet enkel van denieuwkomers in het gamma. En geloof me vrij: de klantapprecieert die eerlijkheid en consequentie, op termijnloont dat altijd.”

La douce FranceHet dient gezegd: het publiek van Sisley kan het zichook veroorloven om selectief en veeleisend te zijn. Vooreen afschminkcrème op basis van witte lelies tel je ruimzestig euro neer. Wil je de volgende ochtend graag eendagcrème met zonnefilter op dat tere velletje smeren,dan mag je 160 euro ophoesten. “We zijn niet goedkoop,dat klopt”, geeft Philippe toe. “Net omdat wij, in tegen-stelling tot onze concurrenten, bij de ontwikkeling vaneen nieuw product nooit op een bepaalde richtprijs mik-ken. Onze chemici en onderzoekers krijgen nooit eenbudget opgelegd en we verwachten van hen ook niet datze zich vragen zouden stellen over het uiteindelijkeprijskaartje van een product. Wel evalueren we wekelijksde lopende projecten, en net voor we definitief in pro-ductie gaan, hakken wij de knoop door: is de prijs-kwa-liteitsverhouding al dan niet aanvaardbaar? Het gaatons niet om een zo hoog mogelijke prijs, wel om eenproduct met een zo hoog mogelijke efficiëntie. De consument is geen idioot: mochten we onze pro-ducten alleen maar een stevig prijskaartje opkleven omons imago hoog te houden, we zouden het niet languitzingen.”

Hoewel Sisley intussen een echt globaal merk gewordenis, is de familie ook bijzonder trots op de stevige Franse

verankering van het merk. Research,testlabo’s én de zowat integrale pro-ductie zitten nog altijd volledig in ladouce France. “Kijk, we zijn een heeltechnologisch georiënteerd bedrijf. Zowerken er op onze afdeling kwali-teitscontrole evenveel chemici als inonze onderzoekscentra. Planten zijnonze eerste en belangrijkste grond-stof. Elk jaar opnieuw hangen we dusaf van de nieuwe oogst, en moeten wealle analyses en kwaliteitscontrolesvanaf nul overdoen. Om stabielekleuren, geuren en texturen te verkrij-gen, mengen we dan ook plantenex-tracten van verschillende oogstendoor elkaar. Net zoals bij sommigegoede Franse wijnen (glimlacht). Wezijn het dus aan onze eigen kwali-teitsstandaarden verplicht om de pro-ductie hier te houden en van heelnabij op te volgen. We blijven overi-gens ook zwaar investeren in dielokale verankering: vorig jaar hebbenwe onze productiecapaciteit hier ver-viervoudigd. We beschikken hier nuover de wellicht modernste cosmeti-cafabriek ter wereld, en vandaag leg-gen we ook de laatste hand aan eengloednieuw logistiek centrum evenbuiten Parijs.”tekst Filip Michiels, Parijs | foto Sisley, Mehdi Chebil D

De familie d’Ornano besliste van bij het begin in zee te gaan met exclusieve parfumerieën, schoonheidssalons en bekende grootwarenhuisketens, zoals Printemps Haussmann in Parijs (foto).

021_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 19:12 Pagina 21

Page 24: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

KORENHUISKorenlei 10 – 9000 Gent

09/269 77 44www.korenhuis.be

REDACTEUR EVY:“Wie Gent van zijn mooiste kant wil (laten)

zien, is hier aan het goede adres. A lacarte eten komt vrij prijzig uit, maar de

zakenlunch is zijn geld meer dan waard.”

LEZER BARBARA:“Dit restaurant is tegelijk gezellig en chic.

Het uitzicht op het water is super, het personeel sympathiek. Mijn maaltijd

smaakte, met een speciale vermeldingvoor de puree.”

D Is er een lunchmenu? Ja. Voor de zakenlunch

betaalden we 31 euro. In die prijs is een voor-

en hoofdgerecht en een koffie inbegrepen.

D Lekker eten? Zeker. De kaart is Belgisch, met

een internationale twist.

D Evenwichtig en gezond menu? Hoewel ze hier

zowel ganzenlever als mousselinesaus serveren,

zijn ook lichtere opties mogelijk, al staan

slaatjes niet op het menu. Voldoende aanbod

vlees- of visgerechten.

D Vegetarische opties? Keuze uit vijf creatie-

ve gerechten. Een voorbeeld: romige linzen met

cocotte van pastinaak, knolraap, jonge wortels en

aardappel met een saus van verse tuinkruiden.

D Wijn voor ieders budget? Een fles witte wijn

wordt vanaf 21 euro geschonken, voor rood betaalt

u minstens 23 euro. Diverse wijnen zijn verkrijg-

baar per glas. Voor een uitstekende huiswijn

betaalt u 3,5 euro.

D Professionele bediening? Het personeel is

vriendelijk en attent.

D Tafelschikking? Ideaal.

D Omgevingsgeluid? De gesprek-

ken van de overige gasten beper-

ken zich tot geroezemoes op de

achtergrond.

D Parking? Het Korenhuis ligt op

een boogscheut van de Sint-

Michielsparking.

D Aanvaarden ze kredietkaarten?

Ja.

D Sluitingsdag? Geen. Enkel geslo-

ten op zondagnamiddag.

D SCORE 16/20

maar haar kritische geest blijft aan het werk. De kokweze gewaarschuwd.Het interieur met warme rode muren vindt ze alvastgeslaagd. Het Korenhuis maakt deel uit van hetMariott Hotel en is ondergebracht in een mooi gerenoveerde zestiende-eeuwse patriciërswoning. Dekaart laat zich best omschrijven als hedendaagsBelgisch en biedt dagelijks een zakenlunch. Diebegint vandaag met een frisse vitello tonato, een com-binatie van kalfsvlees en tonijn. Barbara kiest à lacarte voor de Sint-Jakobsnoten met prei en dooier-zwammen. “Lekker, maar niet voldoende afgekruid”,luidt haar oordeel. Bij de eerste gang drinken we bei-

den een glas huiswijn – zij wit, ik rood – en bestellener een tweede om de iets te lange pauze tussen hetvoor- en hoofdgerecht te overbruggen.Voor mij komt er vervolgens een mals stukje varkens-vlees op tafel dat ik graag overgiet met een geslaagdeBlackwellsaus. Ook de aardappelblokjes met spek zijnlekker. De op vel gebakken skrei aan de overkant vande tafel valt eveneens in de smaak. “Vooral de pureemet kappertjes past er goed bij”, besluit Barbara.Goed gevuld en geïnspireerd door de lente nemen wegeen dessert. De zoete hapjes die bij de koffie geserveerd worden, gaan er wel nog in. tekst Evy Ballegeer | foto Lies Willaert D

GRATIS OP RESTAURANT MET EEN VACATUREREDACTEUR?

vacature.com/biencuitVOLGENDE WEEK: DE PLEZANTEN HOF, HAMME

Lekker eten met zicht op schoon Gent

BIEN CUIT

In Gent wordt het begin van de lente nietzozeer door de kalender aangegeven,maar wel door het plots opduiken vandrommen jong volk aan de Gras- enKorenlei. In het Korenhuis zitten wevandaag ideaal om al het geparadeer engeflirt onder de studentenpopulatie teobserveren. Hoewel mijn tafelgenoteBarbara Debusschere en ik in Gentwonen en graag uit eten gaan, lunchenwe hier beiden voor het eerst. Barbarawerkt al acht jaar als journaliste voor DeMorgen. Ze heeft vandaag een vrije dag,

022_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 19:28 Pagina 22

Page 25: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

23VACATURE 18 APRIL 2009COLUMN

An Olaerts’ ongecensureerde kijk op de arbeidsmarkt en de wereld ver daarbuiten.

Kijk eens naar uw boekentas. Kijk eens heel goed naaruw boekentas! Pits uw oogjes toe, laat alle klachtenvaren en kijk nog eens. Uw boekentas is een luxe-koffertje in de vorm van een ampersand: &, hetgedeukte teken van en, en, en nooit genoeg. Bij deRomeinen was het duidelijker, daar konden ze duide-lijk zien dat een ampersand uit twee letters bestaat,een e en een t. Et in het Latijn, van en, en, en nooitgenoeg. Maar dat zijn we met zijn allen vergeten. Dee en de t zijn als een mislukte soufflé in elkaar gezakt.Wij weten al lang niet meer wat we allemaal hebben.Want voor de goede orde, thuis heeft u nog van diekoffertjes staan, allemaal in dezelfde kronkel, met eenhandvat, twee plechtig klinkende klikklakslotjes eneen binnenbekleding van groene pluche. Eigenlijkkrijgt u de voordeur amper nog open. Zoveel koffertjeszijn het.

Ik kan het weten, want ik ben pas verhuisd. Ik heb aldie koffertjes van één huis naar een ander huis gedra-gen. Daarvoor had ik een vrachtwagen besteld met driemannen erin die moesten helpen dragen. Want alleenredt een mens zoiets niet. Ik heb me de hele daggeschaamd voor zoveel &. 's Avonds heb ik de crisis inde kelder gezet, onder een oud gordijn. Als ik al de

niet gevuld krijg. En dan vertel ik ergeeneens bij dat ik voor mijn uittocht zesvuilniszakken van 80 liter naar het containerpark heb gebracht, plus de ijzeren kleerkast naast de pastorie hebaangeduwd met afgedankte seizoenen.

Kortom, het lijkt me niet netjes om onderdeze omstandigheden nog te zeuren overde crisis. Sterker nog, ik versta niet dat ikme de zorgen heb laten opsolferen doorwat er in de krant staat. Het gaat nietslecht met mij. En als er naast uw voeteneen boekentas staat, gaat het waarschijn-lijk ook niet slecht met u. Kijk eens naar uw boekentas! Pits uwoogjes toe en kijk nog eens. Uw boeken-tas is een luxekoffertje in de vorm vaneen ampersand. D

“Het lijkt meniet netjesnog te zeurenover de crisis”

boeken nog moet lezen die ik de trappen heb opgesleurd, kan ik beter voorgoed op vakantie vertrek-ken. Eén ding is zeker: ik kom dit huis van mijn levenniet meer uit. Dat ze mij maar op een brancard naarbuiten takelen, mij begraven in de tuin. Bovendien hebik een consumptiestop afgekondigd tot en metKerstmis 2010. Alleen verteerbaar goed komt er nogin. Voor de rest is het een treurig gezicht, een kleinehomo sapiens sapiens tussen een grote hoop onbenul-lige rommel. Eén keer raden wat het langst zal blijvenbestaan? De rommel en het luxekoffertje in de vormvan een ampersand.

Mijnelievegod, het is een goede zaak dat ik geenAfrikaanse vluchteling ben. Ik zou de Sahara wel vijfkeer moeten oversteken om al mijn gerief in Europa tekrijgen. De boot zou gevaarlijk diep in de Straat vanGibraltar liggen met zoveel spullen erin. De mensen-smokkelaar zou zich de blaren zeulen aan zoveelkoffers van en, en, en nooit genoeg. Ik heb kleren omde directrices van zestien Roemeense weeshuizen aante kleden. Mocht iemand met een slecht georganiseerdleger zitten, ik kan u voorzien van alle schoeisel. Enwat het aanwezige vaatwerk betreft, het is zo uitge-breid omdat ik anders de vaatwasser van mijn leven

An OlaertsD

REAGEREN?

9 vacature.com/column

023_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 18:43 Pagina 23

Page 26: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

ACE-GROEP T is het Centrum voor Volwassenenonderwijs van GROEP T en verzorgt voortgezette vorming in avond- enweekendonderwijs voor mensen die zich willen vervolmaken of een nieuwe richting willen inslaan in een deelgebied van detechnologie, die actuele inzichten in management willen verkrijgen of een ruimere parate talenkennis willen verwerven. Metzowat 2.500 studenten is ACE-GROEP T een van de grootste instellingen voor onderwijs voor sociale promotie in Vlaanderen.ACE–GROEP T biedt tien graduaatopleidingen en acht taalcursussen op verschillende niveaus aan (Bedrijfsautomatisatie,Biotechnologie, Boekhouden, Elektronica, Fiscale Wetenschappen, Informatica, Logistiek, Transport & Mobiliteit, Marketing,Ondernemingscommunicatie, Telecommunicatietechnieken en Chinees, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands, Spaans, Thai). ACE-GROEP T zoekt met onmiddellijke ingang een nieuwe (m/v)

LEUVEN

DirecteurJe functie

Ons aanbod

Je profiel

Interesse?Stuur vandaag nog je sollicitatiebrief en cv met vermelding van referentie BE560646 naar Hudson,t.a.v. Serge Gommé, Marcel Thirylaan 75, 1200 Brussel, tel. 02 610 27 00, fax 02 610 27 01,e-mail [email protected], www.jobs.hudson.com. Je sollicitatie wordt snel en discreet behandeld.s

24VACATURE 18 APRIL 2009

Assist cfg sccrlBoekhoudkantoor gevestigd in BrusselWenst voor versterking van zijn ploeg:

Ervaren Boekhouder (m/v)

U beschikt over een bachelor of u bent een BIBF boekhouder. U kunt zelfstandig en nauwkeurig werken en bent flexibel naar takenpakketten. U bent vertrouwd met WinBooks et Bob. Mobiel.U bent bereid bij onze klanten te werken en klantencontacten schrikken u niet af. U maakt deel uit van een professionele ploeg in een familiale sfeer. Frans en Engels zijn twee talen die u goed onder de knie heeft.Een ervaring van 5 jaar is ook een plus.

Administratieve Medewerker (m/v)

U bent vertrouwd met interne en externe administratie, waaronder klantencontacten en boekhouding. U kunt zelfstandig en nauwkeurig werken. U bent vertrouwd met Excel en Word. U maakt deel uit van een ploeg die op u kan rekenen. Kennis van boekhouding en tweetaligheid zijn troeven. Een ervaring van 3 jaar is gewenst.

Gelieve uw motivatiebrief en cv door te sturen naar:Assist CFG - Stephan Vanassel, Charles Madouxlaan 13-15, 1160 Brussel (Oudergem)

Tel.: 02/743 10 44, [email protected] en [email protected]

www.xios.be

- 100% (09/CAD/VAC/01)

De XIOS Hogeschool Limburg wil blijven groeienals een duidelijk herkenbaar ‘ ’,waar de en organisaties uit allesectoren terechtkunnen met hun vragen. Tevenswillen we een kruispunt zijn voor alle vormen van

en opleiding. De doorgedreven inter-actie tussen al deze taken is essentieel voor onzehogeschool. Wij willen op die manier steviggeworteld zijn in de . Vandaar denaam XIOS. We zoeken momenteel naar m/v:

Partner in de Limburgse associatie (UHasselt-Xios-PHL)

Kandidaturen dienen aangetekend tegen ontvangstbewijs te gebeuren op formulieren die op aanvraag kunnen bekomen worden bij de XIOS Hogeschool Limburg, Centrale Administratie, Universitaire Campus, Agoralaan Gebouw H, 3590 Diepenbeek, telefoon 011 37 07 01, of die men kan downloaden van onze website www.xios.be, en die ingevuld uiterlijk op naar vernoemd adres moeten worden verstuurd.

CENTRALE DIENSTEN:

Het is een groeiend bedrijf met hoofdzetel te Mechelen, 6 operationele centra in België en een vestiging in Nederland en Zwitserland.Het uitgestippelde kwaliteitsbeheer, dat alle delen van ons bedrijf beheerst, raakt alle medewerkers die bij MERAK nv tewerkgesteld zijn.Ons bedrijfsdoel is een uitstekende dienstverlening te waarborgen en te verbeteren waar mogelijk en dit op lange termijn. Om het Merak-Team te versterken is er nu een vacature voor een (m/v):

MERAK nv is in België de marktleider voor informatiemanagement in al zijn vormen :1 Archiefbeheer (fysische

bewaring en behandeling van documenten en microfilm)2 Elektronisch archief-

beheer (scanning en indexatie van documenten)3 Media-Storage (bewaren

en uitwisselen van back-ups in eigen ultramoderne kluis)4 Escrow (beveiliging van

broncode)

Geïnteresseerd ? Stuur dan uw gemotiveerde cv naar Merak nvt.a.v. Katharina KotheSteenhoevestraat 62800 MechelenE-mail : [email protected]

Voor meer info : 0474 920 655 www.merak.be Uw sollicitatie wordt snel en vertrouwelijk behandeld.

Uw functie :

managementsysteem voor België, Nederland en Zwitserland

klanten tijdens audits binnen Merak

ook functionele relaties met de overige afdelingshoofdenUw profiel :

managementsystemen

vormt een pluspunt

autonoom, dicreet en resultaatgericht ingesteld met een flinke dosis verantwoordelijkheidszin

Wij bieden u :

team. Permanente opleiding en bijscholing is voorzien. Een vaste betrekking met een aantrekkelijk salarispakket.

024_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 21:12 Pagina 24

Page 27: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

OOK ONLINE VIND JE 108 JOBS BIJ DE OVERHEID

9 vacature.com/zoeker25VACATURE

8 APRIL 2009

Overzicht van boeiende uitdagingen in het dossier

OVERHEIDVANPAGINA26TOT33

CREG pag. 29 1

DE LIJN pag. 27 1

FOD BUDGET & BEHEERSCONTR. pag. 31 13 tbwFOD FINANCIEN pag. 31 2

GEMEENTE BRASSCHAAT pag. 33 10

GEMEENTE DROGENBOS pag. 32 2

GEMEENTE EDEGEM pag. 31 3

GEMEENTE HULSHOUT pag. 32 1

GEMEENTE LONDERZEEL pag. 33 2

GEMEENTE MAASMECHELEN pag. 33 1

GEMEENTE MACHELEN pag. 29 3

GEMEENTE OUD-HEVERLEE pag. 30 2

GEMEENTE OVERIJSE pag. 32 2

GEMEENTE ROTSELAAR pag. 31 1

GEMEENTE SCHAARBEEK pag. 34 1

HOGE RAAD VR ZELFST. & KMO pag. 29 1

IWT pag. 28 1

MOW pag. 46 1

OCMW BERLARE pag. 32 1

OCMW BORSBEEK pag. 32 1

OCMW LEUVEN pag. 27 1

OCMW OUD-HEVERLEE pag. 30 3

OPZ REKEM pag. 28 1

POM WEST-VLAANDEREN pag. 30 1

RAVELS pag. 26 1

STAD TURNHOUT pag. 29 1

VLOOT pag. 30 1

VREG pag. 26 1

AANTAL FUNCTIES ONLINE

EXTRA INFOONLINE

PAGINAADVERTENTIE

s s s

Vacature Virtual Talentum:

Surf nu naar vacature.com/virtualtalentum

De andere manier van solliciteren

Vacature TVBekijk de reportage

Vacature LiveEen blik achter de schermen vandit bedrijf

WebinarAl jouw vragen over dit bedrijf interactief beantwoord

fw

Fiche/SiteExtra bedrijfsinformatie

TalentblogDe werkweek van een M/Vmet talent van dit bedrijf

b

t

a

LEGENDE

Wenst u als onderneming ook aanwezig te zijn in het volgend dossier Overheid van 16 mei,bel dan Sofie Bonneux op het nummer 02/482 15 88.

025_GPV1QU_2009048__VMGBI 16-04-2009 20:29 Pagina 25

Page 28: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

Functieomschrijving: als technisch toezichthouder onderzoek je aanvragen voor certificaten en beoordeel je deze op basis van de wettelijke voorschriften. Je overlegt intern en communiceert extern met producenten, netbeheerders en leveranciers. Je houdt toezicht op het naleven van de energiewetgeving (zoals onder meer de jaarlijkse certificateninlevering en het bepalen van de brandstofmix) en je helpt met het opstellen van adviezen. Je volgt de internationale ontwikkelingen op het vlak van de handel in milieuvriendelijke elektriciteit op de voet. Je ondersteunt de uitbouw van een databank/handelsplatform voor certificaten. Je werkt in teamver-band mee aan de uitbouw van de groenestroom- en WKK-certificaatsystemen.

Profiel: je combineert een academisch ingenieursdiploma (bio-, burgerlijk of handelsingenieur) bij voorkeur met relevante werkervaring. Een analytische ingesteldheid is een vereiste. Je werkt graag in team maar kunt ook op een heel zelfstandige manier functioneren. Je drukt je vlot uit in het Frans en het Engels. Je bent geïnteres-seerd in de elektriciteitssector en hebt inzicht in de werking van een markt. Je houdt van een nieuwe uitdaging en kunt je snel inwerken in een dynamische omgeving.

Functieomschrijving: als IT-verantwoordelijke sta je in voor het uitbouwen en aanpassen van de IT-systemen en -toepassingen in functie van de bedrijfsplannen van de VREG. Je volgt de huidige IT-evoluties op de voet. Je besteedt opdrachten uit en onderhoudt de relaties met de externe firma’s, je volgt deze nauwgezet op en stuurt hen aan. Je bent binnen de VREG het aanspreekpunt m.b.t. ICT-projecten en je zorgt ervoor dat de kennis doorgegeven wordt aan alle medewerkers. Bovendien ondersteun je de toezichthouders van de VREG bij de functionele analyse van de software (gegevensbanken en webapplicaties) waarmee ze werken.

Profiel: je combineert een masterdiploma in de toegepaste informatica of een masterdiploma dat in aanmerking komt voor de salarisschaal A121 (zie diploma-voorwaarden A121 op de website www.jobpunt.be) met minstens 1 jaar professionele ervaring in het coördineren van ICT-projecten. Je beschikt over goede sociale,communicatieve en organisatorische vaardigheden. Je bent analytisch en je beschikt over een degelijke technische kennis en organisatorische vaardigheden. Je houdt van een nieuwe uitdaging en kunt je snel inwerken in een dynamische omgeving.

Wil je meewerken aan een beter werkende energiemarkt in Vlaanderen?

Energie is een belangrijke uitdaging voor onze moderne maatschappij. Mede door de vrijmaking van de ener-giemarkt zijn de elektriciteits- en aardgassector in volle beweging. De Vlaamse Reguleringsinstantie voor deElektriciteits- en Gasmarkt (VREG) reguleert en monitort de energiemarkt in opdracht van de Vlaamse over-heid. De VREG wil door open communicatie met de energiegebruikers en de energiesector bijdragen aan een groter vertrouwen van de energieverbruikers in de energiemarkt. Wil je zelf ook graag meewerken aan het energiebeleid in Vlaanderen?

Voor de versterking van het agentschap in Brussel zijn wij op zoek naar (m/v):

Wij bieden: een uitdagende job in een modern overheidsbedrijf waar zowel vrouwen als mannen gestimuleerd worden om eindverantwoordelijkheid op te nemen

-

voorzien en een brutoaanvangssalaris van 3 254 euro per maand (relevante ervaring wordt in rekening gebracht). Voor de IT-verantwoordelijke wordt een werfreserve van 1 jaar aangelegd met mogelijkheid tot verlenging.

Interesse? Meer informatie over de VREG kun je vinden op de website www.vreg.be. Ben je geïnteresseerd in een van deze functies, stuur dan je motivatiebrief en uitgebreid cv voor 3 mei 2009 naar [email protected] of Jobpunt Vlaanderen, t.a.v. Sara Calmein, Technologielaan 11, 3001 Heverlee.

www.jobpunt.be

2 technisch toezichthouders voor de elektriciteits- en gasmarkt (voltijdse contractuele betrekking)

1 IT-verantwoordelijke (voltijdse statutaire betrekking)

De VREG wil de samenleving waarvoor zij zich inzet zo goed mogelijk weerspiegelen. Kandidaten worden dan ook geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst of handicap.

DOSSIER OVERHEID26 VACATURE 18 APRIL 2009

Wij bieden jou: een boeiende functie in een stabiele omgeving. Verder bieden we je een brutostartsalaris van 32 466,92 euro, aangevuld met maaltijdcheques, een fietsvergoeding en een hospitalisatieverzekering. Relevante ervaring kan tot max. 8 jaar vergoed worden.

Interesse? De uitgebreide functiebeschrijving en aanwervingsvoorwaarden kun je terugvinden op www.ravels.be onder de knop ‘gemeentelijke berichten’. Voor meer info over de functie-inhoud kun je terecht bij Viviane Van Accom op het nummer 014 65 48 32.

Heb je interesse voor een van deze vacatures, stuur dan uiterlijk 3 mei 2009 je kandidatuur met een kopie van je diploma bij voorkeur naar [email protected] of naar Gemeente Ravels, t.a.v. Viviane Van Accom, Gemeentelaan 60, 2381 Ravels. De selectieproeven vinden plaats in de tweede helft van mei 2009.

Ravels is een dynamische gemeente gelegen in een landelijke en groene omgeving. We zoeken een (m/v):

Jouw functie: als diensthoofd coördineer je de dienst Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu. Samen met je team (7 personen) sta je in voor een kwalitatieve dienstverle-ning. Je bent verantwoordelijk voor de voorbereiding en uitvoering van het beleid inzake ruimtelijke ordening en milieu. Jouw beleidsadviezen geven blijk van een strate-gische visie.

Jouw profiel: je hebt een masterdiploma in een techni-sche richting, bij voorkeur een diploma van architect, van burgerlijk ingenieur of van industrieel ingenieur bouwkun-de. Je kent de wetgeving m.b.t. stedenbouw, ruimtelijke ordening en huisvesting. Je bent een peoplemanager met oog voor werkprocessen.

026_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 20:18 Pagina 26

Page 29: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

Word een gezicht van De Lijn

Wij zoeken

m/v

Word een gezicht van De Lijn

Door de zorg voor de basismobiliteit, de uitbreiding van het aanbod, de zeer aantrekkelijke tarieven voor abonnementen en de voortdurende vernieuwing vervoert De Lijn meer reizigers dan ooit tevoren. Om dat groeiend aantal klanten een kwalitatief hoogstaande dienstverlening te blijven bieden, heeft De Lijn meer dan 8 000 personeelsleden in dienst. De Lijn beschikt over een park van ruim 2 800 bussen en trams. Voel jij je geroepen om mee te bouwen aan de mobiliteit in Vlaanderen in een innoverende, dynamische en ondernemende organisatie?

Voor onze centrale diensten te Mechelen zoeken wij een (m/v):

DIRECTEUR FINANCIEEL BELEID EN ICT FunctieJe bepaalt de langetermijnvisie en de strategie voor de beleidsdomeinen Financiën en ICT. Je vertaalt deze in operationele jaarplannen en volgt de uitvoering ervan op in de provin-ciale entiteiten en de centrale diensten. Je staat in voor een goede dagelijkse werking van de financiële en ICT-afdeling en ondersteunt het management van De Lijn met relevante bedrijfsanalyses en -informatie. Je geeft leiding aan ongeveer 120 collega’s (verdeeld over de afdelingen Financiën en ICT). Je staat dan ook garant voor een maximale integratie van jouw afdelingen binnen de operationele werking van De Lijn. In het managementteam, waar de koers van De Lijn wordt bepaald, fungeer je als spreekbuis voor de medewer-kers van deze domeinen en bepaal je mee het algemene beleid. Je vertegenwoordigt De Lijn bij De Vlaamse overheid en andere derden.

ProfielJe bent in het bezit van een masterdiploma, aangevuld met een stevige dosis relevante leidinggevende en managementervaring. Als uitstekende peoplemanager met sterke communicatie- en onderhandelingsvaardigheden maak je het verschil. Samen met jouw afdelingen zet je de nodige stappen voorwaarts en bouw je mee aan de kwaliteitsvolle en klantgerichte dienstverlening van De Lijn.

Interesse? Een meer uitgebreide functiebeschrijving kun je terugvinden op www.trifinance.be. Stuur je sollicitatiebrief en cv naar TriFinance, Frankrijklei 119, 2000 Antwerpen of mail naar [email protected]. Ook met al je vragen betreffende de functie kun je op dit mailadres terecht. We verwachten je kandidatuur uiterlijk op 11 mei 2009.

De Lijn werkt aan het bevorderen van gelijke kansen in haar personeelsbeleid. Kwaliteiten bij mensen zijn belangrijker dan leeftijd, geslacht, etnische afkomst of handicap.

27VACATURE 18 APRIL 2009DOSSIER OVERHEID

027_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 19:26 Pagina 27

Page 30: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

Uw functie: u geeft advies aan de minister m.b.t. het te voeren innovatiebeleid en u draagt bij tot een optimale beleidsvoorbereiding.U formuleert de visie en de missie van het IWT-Vlaanderen en werkt hiervoor zowel een korte- als een langetermijnplanning uit. U stuurt het operationeel management en coördineert onder andere het Vlaams inno-vatienetwerk. Daarnaast evalueert u de beleidsuitvoering aan de hand van het toekomstige MIS-systeem. U voert een eigen HR-beleid voor het IWT.U onderhoudt goede interne en externe contacten waardoor u een vlotte informatiedoorstroming verzekert.

Uw profiel: uw masteropleiding (of gelijkgesteld) hebt u aangevuld met minstens 5 jaar leidinggevende ervaring, verworven in de laatste 10 jaar,of u hebt 10 jaar nuttige professionele ervaring. U hebt een grondige ken-nis van het Vlaams en internationaal innovatiesysteem en het onderzoeks-landschap. U hebt inzicht in de internationale ontwikkelingen op het vlak van economie en innovatie. U communiceert vlot in het Nederlands, Engels en het Frans. Ervaring binnen de Vlaamse overheid is een pluspunt.

Ons aanbod:

(exclusief vakantiegeld, eindejaarspremie, eventuele managementtoelage en dienstwagen), aangevuld met een hospitalisatieverzekering.

Interesse? U kunt deelnemen aan de selectieprocedure door de gestructureerde vragenlijst in te vullen die u vindt op www.jobpunt.be onder de knop ‘vacatures’ en deze uiterlijk op 13 mei 2009 aangetekend terug te sturen naar Jobpunt Vlaanderen, t.a.v. Sara Calmein, Technologielaan 11, 3001 Heverlee. De uitgebreide functiebeschrijving vindt u ook terug op www.jobpunt.be onder dezelfde knop of u kunt deze telefonisch opvragen bij Sara

Deze selectieprocedure verzekert gelijke kansen en diversiteit. www.jobpunt.be

voorzitter van het directiecomité

Het Instituut voor de Aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen (IWT-Vlaanderen), met zetel in Brussel, is een Agentschap binnen het beleidsdomein Economie, Wetenschap en Innovatie. Het IWT-Vlaanderen staat in voor de aanmoediging van de technologische innovatie in het Vlaamse gewest. Het IWT-Vlaanderen biedt ondersteuning op finan-cieel vlak, maar ook door de levering van een aantal diensten, de coördinatie van gesteunde innovatie-actoren en door beleids-voorbereiding. Het IWT telt 146 personeelsleden. Voor het IWT is de Vlaamse overheid op zoek naar een (v/m):

Jouw functie: de stafmedewerker Verpleegkunde maakt deel uit van het verpleegkundig competentiecentrum o.l.v. het hoofd Nursing. Je ondersteunt inhoudelijk de organisatie en het patiëntgericht werken op het vlak van verpleegkundige zorg in nauwe samenwerking met de lijnverantwoordelijken en met als doel de kwaliteit van zorg te verhogen en de professionaliteit van de verpleegkundigen te verdiepen. Dit gebeurt projectmatig samen met de leden van de gestructureerde verpleegkundige equipes rond onderwerpen zoals patiëntentoewijzing, verpleegkundig proces, verpleegtherapie, communicatie, supervisie en intervisie, ziekenhuishygiëne …

Jouw profiel:

Het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Rekem omvat een psychiatrisch ziekenhuis en een psychiatrisch verzorgings-tehuis. Met zijn 491 erkende bedden en ca. 590 personeelsleden is het OPZC Rekem een grote zorgverlener in de regio.Het OPZC biedt een aangepaste behandeling en dienstverlening aan de psychisch zieke medemens. De aangebodenzorg vertrekt vanuit een holistische visie en is gebaseerd op een biopsychosociaal model, gericht op reïntegratie in demaatschappij op een zo kort mogelijke termijn. Het OPZC Rekem profileert zich als een regionaal psychiatrisch ziekenhuisvoor de doelgroep volwassenen en ouderen en als supraregionaal psychiatrisch ziekenhuis voor forensische patiënten.Meer informatie over de organisatie en haar werking kun je vinden op www.opzcrekem.be. Het zorgcentrum zoekt voorindiensttreding een (m/v):

Wij bieden jou:

Interesse? We verwachten je sollicitatiebrief met toelichting over je motivatie en je competenties samen met je cv uiterlijk op 10 mei 2009. Je kunt deze gegevens

[email protected]. We testen je competenties aan de hand van een assessment en een jurygesprek. Voor bijkomende informatie en een uitgebreid functie-

www.jobpunt.be

stafmedewerker verpleegkunde

DOSSIER OVERHEID28 VACATURE 18 APRIL 2009

DEZE WEEK OP

En elke week duizenden andere actuele jobs. Waar wacht je nog op?

Boeiende uitdagingen als...

Compensation and Benefits Specialist - Pepsico International Payroll Officer - Ansell

HR Advisor - Confidentieel

Bij GRH

Surf naar vacature.com/grh

028_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 20:55 Pagina 28

Page 31: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

TURNHOUDT

VAN JE

Stuur vóór vrijdag 8 mei 2009 je sollicitatiebrief met cv en afschriften van je diploma en getuigschrift naar: Stad Turnhout, t.a.v. personeelsmanagement, Campus Blairon 200, 2300 Turnhout. De postdatum geldt als bewijs.

Het AGB en stadsbestuur streven naar een zo groot mogelijke verscheidenheid in hun organisatie. Daarom moedigen we personen uit minderheidsgroepen extra aan te solliciteren.

BEHEERDER ZWEMBAD STADSPARKVOLTIJDS - CONTRACTUEEL - NIVEAU A4

Voor deze functie is geen diploma vereist. Je hebt minstens 4 jaar ervaring als leidinggevende of ervaring in bedrijfsbeheer. Expert zijn in zwembaden of sport hoeft niet, maar je hebt er voeling mee. Je steunt en motiveert je medewerkers en haalt het beste in hen naar boven. Dankzij jouw zakeninstinct ben je goed met geld en cijfers en interpreteer je vlot analyses. Je verdedigt en communiceert je beleid met brio. Je voelt je thuis in een ambtelijke context en in de privésector. Van het zwembad maak je een leuke werkplek met uitstraling in de wijde regio. Het zwembad werkt als Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) van de stad Turnhout. Het eerste deel van de selectieproef vindt plaats op 9 mei 2009.

Geknipte kandidaat voor deze functie?Dan ben je bovendien klantgericht, communicatief, toegewijd, nauwgezet, betrouwbaar en ga je gestructureerd te werk. Wij bieden alvast een hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques en een fietsvergoeding. Voor de volledige aanwervings-voorwaarden en functieomschrijving bel je personeelsmanagement (014 44 33 81) of surf je naar www.turnhout.be, rubriek vacatures.

Turnhout is een stad op mensenmaat, die zijn regionale roeping verder uit-bouwt. De hoofdstad van de Kempen vernieuwt zich in een snel tempo. De combinatie van de landelijke groene omgeving en de stedelijke drukte geven de stad zijn eigen-heid. Woonstad, creërende stad en belevingsstad zijn de drie werkvelden voor de toekomst. Om daaraan verder te werken kijken we momenteel uit naar de volgende (m/v) kandidaat:

29VACATURE 18 APRIL 2009DOSSIER OVERHEID

Directiesecretaris (m/v)(administratief deskundige)

voor indiensttreding op 1 augustus 2009

De Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO is een federale adviesraad die advies geeft aan de federale overheid over alle beleid dat de zelfstandigen en de KMO aanbelangt.

Uw profiel:• diploma van Bachelor in het office management of het bedrijfsmanagement,

of gelijkwaardig• Nederlandstalig, goede kennis van het Frans• ervaring in een gelijkaardige functie is een pluspunt• zeer goede kennis van courante informaticatoepassingen• autonoom werken, contactvaardig, creatief, zin voor initiatief, gemotiveerd

Wij bieden: gevarieerde jobinhoud, ruimte voor ontwikkeling, aangenamewerkomgeving, mogelijkheid tot statutaire benoeming, gratis openbaar vervoerwoon-werkverkeer, gemakkelijk bereikbare werkplek (vlakbij station Brussel Noord),maaltijdcheques, …

Solliciteren: solliciteren vóór 15/5/2009; [email protected] of HRZKMO,WTC III (2de verd.), Simon Bolivarlaan 30, 1000 Brussel

Meer informatie: zie www.hrzkmo.fgov.be

Gemeente M@chelen werft aan in statutair dienstverband m/v:

Hoofd technische dienst(A4a-A4b)

Communicatieambtenaar(B1-B3)

Sociaal-pedagogische en paramedische medewerker(B1-B3)

Interesse?

Wij bieden:

ERKEND BUREAU VG. 686/B

@

@

029_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 19:31 Pagina 29

Page 32: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

organiseert een selectieprocedure met aanleg van een werfreserve voor de decretale graad van

VOLTIJDS OCMW SECRETARIS (M/V)

Functie:U heeft de algemene leiding over de administratie en het personeel en oefent een scharnierfunctie uit tussen hetbeleid en de administratie. U stimuleert en realiseert de maximale effectiviteit en efficiëntie in de dienstverleningvan het OCMW.

Werkomgeving:Het OCMW heeft een sociale dienst, huishoudhulp en een oppas- en gezelschapsdienst. Bij het OCMW werken bijna 35 personeelsleden.

Profiel:U heeft het vereiste masterdiploma en voldoet aan de toelatings- en wervingsvoorwaarden. U beschikt over uitgesproken leidinggevende competenties om uw medewerkers te motiveren en coachen.

Wij bieden:- Bijkomende extralegale voordelen o.a. hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques- Beroepservaring bij een overheid, in de privésector of als zelfstandige worden in aanmerking genomen op

voorwaarde dat ze relevant is voor de uitoefening van de functie- Een WERVINGSRESERVE geldig tot 31/12/2010

Kandidaturen:De kandidaturen kunnen ingediend worden door:- hetzij een per post verzonden sollicitatiebrief gericht aan de Voorzitster van het OCMW, Gemeentestraat 10

te 3054 Oud-Heverlee;- hetzij een persoonlijk overhandigde sollicitatiebrief tegen ontvangstbewijs, afgeleverd op de 1ste verdieping van

het OCMW-gebouw, Gemeentestraat 10 te 3054 Oud-Heverlee;uiterlijk op donderdag 23 april 2009 (poststempel of datum van ontvangstbewijs gelden als bewijs). De kandidatuur met cv moet vergezeld zijn van een kopie van het diploma.

Salaris: Geïndexeerd bruto jaarsalaris: minimum: 43.790,30 euro, maximum: 64.377,06 euro.

Inlichtingen:Voor alle inlichtingen i.v.m. de functie, de arbeidsvoorwaarden en de selectieprocedure kan u contact opnemen met het OCMW van Oud Heverlee, dienst personeel, Gemeentestraat 10, 3054 Oud-Heverlee, telefoon 016/38 88 83 ofe-mail: [email protected] of via www.oud-heverlee.be .

organiseert een selectieprocedure met aanleg van een werfreserve voor de decretale graad van

VOLTIJDS GEMEENTESECRETARIS (M/V)

Als gemeentesecretaris bent u de spilfiguur van de gemeentelijke organisatie. U bent het hoofd van het personeel, heeft de leiding over en staat in voor de coördinatie van de gemeentelijke diensten, met het oog ophet stimuleren en realiseren van een maximale effectiviteit en efficiëntie van de gemeentelijke dienstverlening. U verantwoordt zich aan de gemeentelijke bestuursorganen, afhankelijk van hun bevoegdheden.

U heeft het vereiste masterdiploma en voldoet aan de toelatings- en wervingsvoorwaarden. Bovendien beschikt uover uitgesproken leidinggevende competenties om uw medewerkers te motiveren en te coachen.

De brutojaarwedde bedraagt minimum 44.913,13 euro en maximum 66.335,52 euro en wordt bepaald in functievan de nuttige werkervaring die de kandidaat reeds opgebouwd heeft, hetzij in andere openbare diensten, hetzij in de privé-sector, hetzij uit zelfstandige activiteiten.

Heeft u interesse voor deze functie en voldoet u aan de voormelde vereisten, dan kunt u zich kandidaat stellenvoor deelname aan de selectieprocedure.

Uw kandidatuur, met duidelijke vermelding van de beoogde functie, vergezeld van een uitgebreid curriculum vitaeen een afschrift van het vereiste diploma, moet:

hetzij overhandigd worden op het secretariaat van het gemeentebestuur Oud-Heverlee, op de 1e verdiepingvan het gemeentehuis, Gemeentestraat 2 te 3054 Oud-Heverlee, waar u een ontvangstbewijs zult ontvangen;hetzij per post verzonden worden aan het college van burgemeester en schepenen, Gemeentestraat 2, 3054 Oud-Heverlee.

De uiterste inschrijvingsdatum is vastgesteld op 23 april 2009. De datum van het ontvangstbewijs en/of de postdatum gelden als bewijs.

Bijkomende inlichtingen i.v.m. de functie, de arbeidsvoorwaarden en de selectieprocedure zijn te bekomen bij het gemeentebestuur Oud Heverlee, dienst personeel, Gemeentestraat 2, 3054 Oud-Heverlee, tel. 016/38 88 29,e-mail: [email protected] of via www.oud-heverlee.be

Voldoet u aan de voorwaarden van deze functie, dan wordt u schriftelijk uitgenodigd om deel te nemen aan de selectieprocedure, waarin u de mogelijkheid geboden wordt uw kennis en motivatie te bewijzen.

DOSSIER OVERHEID30 VACATURE 18 APRIL 2009

VLOOT ZOEKT VOOR ONMIDDELLIJKE INDIENSTTREDING TE OOSTENDE

EEN INDUSTRIEEL INGENIEUR ELEKTROMECHANICAVOOR HET TECHNISCH ONDERHOUD EN BEHEER VAN HAAR SCHEPEN

EEN INDUSTRIEEL INGENIEUR ELEKTROTECHNIEK,ELEKTRONICA OF ELEKTROMECHANICA

VOOR HET TECHNISCH ONDERHOUD EN BEHEER VAN DE VAARWEGMARKERING

ERVARING IN DE MARITIEME SECTOR OF BIJ EEN REDERIJ ZIJN PLUSPUNTEN

INTERESSE?

Zend ons uw CV of neem contact op via [email protected] of op 059/566 311 (Herman Van Driessche, directeur operations)

WE BEZORGEN GRAAG MEER INFO OVER JOBINHOUD, ARBEIDSVOORWAARDEN EN SALARIS

www.welkombijvloot.be [email protected]

De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen is het instrument waarmee deProvincie West-Vlaanderen haar sociaaleconomisch beleid uitvoert. Voor de algemene leiding gaat de POM West-Vlaanderen over tot de statutaire aanwerving van een:

De algemeen directeur heeft,bij delegatie,de algemene leiding van de POMWest-Vlaanderen.

Voornaamste resultaatsgebieden:

Je negotieert en implementeert de beheersovereenkomst met de Provincie West-Vlaanderen;Je staat in voor het management van de organisatie (planning, budgettering, coördinatie, rappor-tering, controle en bijsturing,…);Je ontwikkelt een visie en maakt creatieve keuzes bij de beleidsuitvoering;Je bouwt economische expertise binnen de organisatie op en zorgt voor de overdracht ervan zowel intern als naar externe partners en doelgroepen;Je staat in voor de positionering van de organisatie in de interne (andere provinciale dien-sten) en externe omgeving (bedrijven, economische en sociale partners, andere overheden).

Voorwaarden:

Voor deze functie heb je minstens 5 jaar leidinggevende ervaring in de laatste 10 jaar opgedaan of 10 jaar relevante beroepservaring verworven en je beschikt over een diploma dat toegang verleent tot niveau A bij deVlaamse lokale besturen.

Aanbod:

Statutaire aanwerving;Aanstelling in de graad van algemeen directeur met bezoldiging in de weddeschaal A10a met valorisatie van relevant bevonden anciënniteit;Maandelijkse brutowedde aan huidige index (oktober 2008) exclusief reglementaire toelagen:

Geïnteresseerden zenden vóór 5 mei 2009 hun kandidatuurstelling met curriculum vitae naar:

8200 Sint-Andries/Brugge of via e-mail: [email protected]

kunt u terecht op onze website www.pomwvl.be

••

••

••

ALGEMEEN DIRECTEUR

030_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 19:32 Pagina 30

Page 33: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

Voor alle 3 functies:Bijkomende voordelen:Bij de vaststelling van de geldelijke anciënniteit kunnen nuttige privé-anciënniteitsjaren en alle jaren anciënniteit gepresteerd in overheidsdiensten worden meegerekend.Haard-of standplaatstoelage, maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, ecovergoeding, terugbetaling abonnement woon-werkverkeer, opleidingen.

Meer informatie:

examenprogramma zijn te verkrijgen bij de personeelsdienst.(tel. 03/289 22 51(54) – e-mail: [email protected]

Solliciteren:Zend je kandidatuur schriftelijk vergezeld van een CV en een kopie van je diploma, uiterlijk tegen 9 mei 2009 aan het college van burgemeester en schepenen, Kontichstraat 19 te 2650 Edegem.

Je functie:Leiding over de dienst planning en inrichting; Voorbereiding gemeentebeleid inzake gebouwen - wegen - riolen - groen - uitrusting en onderhoud; beheer gemeentelijke domeinen.

Master diploma studiegebied architectuur of industriële wetenschappen bouwkunde of;Master diploma in een technisch studiegebied met min 3 jaar relevante werkervaring.

Je functie:Voorbereiden, opstellen en coördinatie dossiers en studieopdrachten rond de werven.

Bachelor diploma bouwkunde of bachelor in een technisch studiegebied met minimum 3 jaar relevante werkervaring.

Je functie:Technische ondersteuning van ontwerpers en opvolgen van werven.

Bachelor diploma bouwkunde of bachelor in een technisch studiegebied met minimum 3 jaar relevante werkervaring.

Samen maken we van Edegem een groene, veilige, welvarende maar ook solidaire leefgemeente voor alle generaties.

Daarom zijn wij op zoek naar een gemotiveerde:

[email protected]

1 Diensthoofd Planning & inrichting(A4a-A4b) - Aanleg werfreserve met het oog op vaste benoeming

1 Ontwerper gebouwen en techniek (B1-B3) - Contract onbepaalde duur

1 Controleur der werken (B1-B3) - Contract onbepaalde duur

Je zinnen gezet op een fi nanciële carrière

bij de overheid?

Begrotingscoördinator/Macrobudgettaire coördinatorvoor de FOD Budget en Beheerscontrole

Functie: Je geeft het begrotingsbeleid mee vorm, je helpt de uitgaven van de federale overheid begroten en opvolgen. Daarnaast ben je het aanspreekpunt voor je klanten, de Minister van Begroting, zijn beleidscel en de federale overheidsorganisa-ties. Profiel: Je hebt een diploma hoger onderwijs behaald in de humane en sociale wetenschappen. Je hebt minstens één jaar ervaring in één van de volgende domeinen: economisch beleid, openbare financiën, begroting, boekhouding, beheerscontrole of publieke rechtsdomeinen.

Klaar voor onze begroting? Solliciteer dan voor 27 april 2009

via www.selor.be. Ref. ANG08890.

Fiscaal controleurs & dossierbeheerdersvoor de FOD Financiën

Functie: Je beheert fiscale dossiers en gaat de correcte toe-passing van de fiscale regelgeving na. Je zorgt dat lacunes worden aangevuld en verdedigt het dossier bij betwistingen. Je kan doorgroeien naar een gespecialiseerde of leidinggevende functie. Profiel: Je hebt ofwel een master in eender welke rich-ting en twee jaar ervaring op het vlak van fi scale, fi nanciële en/of boekhoudkundige materies. Of je hebt een master in de (toege-paste) economische wetenschappen, handelswetenschappen, politieke wetenschappen of politieke en sociale wetenschappen. Laatstejaarsstudenten mogen ook deelnemen.

Is fiscaliteit jouw ding? Solliciteer dan voor 27 april 2009 via

www.selor.be. Ref. ANG09013.

Financieel deskundigenvoor de FOD Financiën

Functie: Je controleert en beheert aangiftedossiers en gaat de correcte toepassing van de fiscale regelgeving na. Je verzamelt informatie, analyseert ze en trekt daaruit de juiste conclusies. Je krijgt de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen tot een specialist in dit vakgebied. Profiel: Je hebt een bachelor in eender welke richting en twee jaar ervaring op het vlak van fi scale, fi nanciële en/of boekhoudkundige materies. Of je hebt een bachelor eco-nomisch hoger onderwijs of regentaat afdeling economie of handel of bachelor handelswetenschappen en bedrijfskunde. Laatstejaarsstudenten mogen ook deelnemen.

Klaar om je te verdiepen in de belastingmaterie? Solliciteer dan

voor 27 april 2009 via www.selor.be. Ref. ANG09009.

De meest directe weg naar een job bij de overheid.

Twee federale overheidsdiensten zoeken heel wat

fi nanciële profi elen (m/v):

31VACATURE 18 APRIL 2009DOSSIER OVERHEID

Dit is een functie waarvoor een ingenieursdiploma het bestbeantwoordt aan de vereisten.

• U staat in voor de algemene leiding van de dienst meteen belangrijke coördinerende rol met de diensten open-bare werken, gebouwen en uitvoeringdienst. Ook bent Uverantwoordelijk voor de organisatie, planning, voort-gang en coördinatie van de werkzaamheden aan degebouwen en aan de wegen.

• U werkt loyaal mee aan de uitbouw van de projecten enbent in staat medewerkers te stimuleren en te moti-veren dankzij uw leidinggevende kwaliteiten.

Wat hebben wij u te bieden: een statutaire vastevoltijdse benoeming met een loon dat varieert van 2.705EUR (minimum brutomaandbezoldiging) tot 4.761 EUR(maximum brutomaandbezoldiging) waarbij prestaties inandere openbare diensten als anciënniteit meegerekend worden evenals relevante privé dienstjaren tot maximum 10 jaar, maaltijd-cheques, hospitalisatieverzekering, vergoeding woon-werkver-keer en fietsvergoeding

De gemeente Rotselaar is een dynamische, energieke gemeente met meer dan 15000 inwonersdie in de loop van de jaren talrijke initiatieven nam op het gebied van sport, cultuur, mobiliteit,milieu en verkeersveiligheid. In Rotselaar is recreatie belangrijk. Denk maar aan “ De Plas “ enaan het festival “ Rock Werchter “. Recent werd een nieuw gemeentehuis in gebruik genomenen de vroegere Mena brouwerij werd gerestaureerd en fungeert als vrijetijdscentrum en biblio-theek. De gemeente Rotselaar bouwt nog verder aan de toekomst.

Voor de opvolging van lopende projecten en de uitbouw van nieuwe initiatieven wensen wij dan ook op zoek te gaan naarnieuwe medewerkers.Natuurlijk willen wij graag de beste talenten maar met de juiste positieve inzet, pit en ondernemerschap komt u al zeer ver.Wil je uitdagingen in je werk in een aangename gemeente?Wil je een job met veel afwisseling in een enthousiast team met de mogelijkheid om je eigen succesverhaal te schrijven?

Aarzel dan niet en solliciteer voor de volgende functie:

Diensthoofd patrimonium (niveau A-voltijds statutair)

De kandidaturen, samen met de vereiste bewijsstukken ( afschrift diploma, bewijs van goed gedrag en zeden en C.V.),dienen per aangetekend schrijven gericht aan het College van Burgemeester en Schepenen tav de heer secretaris ,Provinciebaan 20 te 3110 Rotselaar tegen uiterlijk 10 mei 2009 ingediend te worden.Voor het bekomen van de aanwervingsvoorwaarden, functiebeschrijving en bijkomende inlichtingen kan u terecht op dewebsite van het gemeentebestuur www.rotselaar.be of het telefoonnummer 016/61.63.12.

Namens het College van Burgemeester en SchepenenDe secretaris, De burgemeester,Luc Vandijck Dirk Claes

031_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 20:44 Pagina 31

Page 34: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

DE GEMEENTE OVERIJSE werft aan m/v:

Beleids- en kwaliteits-coördinator A1a-A3aDiplomavereiste: je hebt een universitair diploma (licentiaat of master) of een diplomahoger onderwijs van 2 cycli dat gelijkgesteld wordt met universitair onderwijs.

Aanbod: een contract van onbepaalde duur • een bezoldiging overeenkomstig deweddeschaal A1a-A3a en ervaring (geïndexeerde brutomaandwedde min. 2.705,58 euro -max. 4.761,07 euro), maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, een aantrekkelijkevakantieregeling, glijdende werktijden, …

Vastgoed- en contract-beheerder B1-B3

Diplomavereiste: je hebt een bachelor of een diploma van het hoger onderwijs van ééncyclus (graduaat) of daarmee gelijkgesteld onderwijs.

Aanbod: een contract van onbepaalde duur • een bezoldiging overeenkomstig deweddeschaal B1-B3 en ervaring (geïndexeerde brutomaandwedde min. 2.142,17 euro -max. 3.609,50 euro), maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, een aantrekkelijkevakantieregeling, glijdende werktijden, …

Interesse? Stuur jouw sollicitatiebrief samen met CV en een kopie van jouwdiploma naar het college van burgemeester en schepenen, Justus Lipsiusplein 9 te3090 Overijse en dit ten laatste op 7 mei 2009.

Voor meer info staat de personeelsdienst van Overijse (02 785 33 40) voor je klaar.

Voor een volledige functie- en bijhorendeprojectbeschrijving kijk ook eens op onze website: www.overijse.be en klik door op rubriek Vacatures.

Provincie AntwerpenArrondissement Turnhout

GemeenteH U L S H O U T

GEMEENTESECRETARIS(M/V) in statutair verband

- aanvangsdatum 01 januari 2010 - aanleg van een werfreserve voor de duur van 3 jaar

U bent verantwoordelijk voor de doeltreffende werking en de optimale ontwikkeling van de verschillende diensten. Je bent voorzitter van het managementteam en verdedigt de belangen van de gemeente op verschillende niveaus. Tevens bent u tussenpersoon tussen het beleid en de verschillende diensten. U bent in het bezit van een masterdiploma of gelijk-waardig en één of meerdere attesten of getuigschriften waaruit blijkt dat minimum 100 uren management werden gevolgd.

De salarisschaal van de gemeentesecretaris wordt vast-gesteld in klasse 2 met een minimum van 30.226,21 euro en een maximum van 44.643,33 euro en wordt gespreid over 15 jaar.

Voor alle inlichtingen die betrekking hebben op deze functie, kan u terecht op de personeelsdienst van het gemeentebestuur op het nummer 015/22 94 88. U kan de voorwaarden eveneens raadplegen op de website van de gemeente: www.hulshout.be.

De kandidaturen kunnen enkel via het ter beschikking gestelde inschrijvingsformulier ingediend worden op de volgende manieren:per post; afgifte tegen ontvangstbewijs; per e-mail; online op de website.De uiterste datum van inschrijving wordt vastgesteld op donderdag 14 mei 2009. De kandidaturen dienen gericht te worden aan het college van burgemeester en schepenen, Prof. Dr. Vital Celenplein 2 te 2235 Hulshout, met duidelijke vermelding van de beoogde functie.

Hulshout, een kleine landelijke gemeente aan de scheidingvan Vlaams-Brabant en Antwerpen, met 9.781 inwonersen een 80-tal medewerkers, is op zoek naar een voltijds

DOSSIER OVERHEID32 VACATURE 18 APRIL 2009

De gemeente Drogenbos werft aan (m/v):

Bestuurssecretaris (A1a – A3a) voltijds (werfreserve van 2 jaar)

Functie: Als rechterhand van de gemeentesecretaris verleent u medewerking aan beleidsvoorbereidend werk; U geeftondersteuning aan de verschillende gemeentediensten en aan de gemeentesecretaris bij de voorbereiding, notuleringen opvolging van vergaderingen van de bestuursorganen en bij het personeelsbeleid. U volgt de specifieke wetgevingen reglementeringen op en geeft advies en ondersteuning bij specifiek toevertrouwde dossiers.

Profiel: U bezit de Belgische nationaliteit en bent van goed gedrag en zeden. U heeft ofwel een masterdiploma, ofwel een diploma van het universitair onderwijs of een diploma van het hoger onderwijs van twee cycli dat gelijkgesteld werd met een universitair onderwijs. U voldoet aan de taalwetgeving. U heeft verantwoordelijkheidszin, een visie en beschikt over leidinggevende vaardigheden. U kan vlot organiseren en coördineren. U bent een zelfstandige werker die ook goed in een team functioneert. U slaagt in een aanwervingsexamen (taal van het examen: Nederlands).

Aanbod: Een verantwoordelijke, veelzijdige en uitdagende job in een dynamische omgeving met een aangename werk-sfeer. Mogelijkheid tot vaste benoeming na proeftijd van 1 jaar.

Solliciteren kan door het inschrijvingsformulier met cv en kopie van uw diploma, aangetekend te versturen naar het college van burgemeester en schepenen, Grote Baan 222 te 1620 Drogenbos. Kandidaturen dienen uiterlijk 12 mei 2009 in ons bezit te zijn.

Voor informatie en het verplicht te gebruiken inschrijvingsformulier kan u terecht bij mevrouw Veerle Tassignon - 02/333.85.26 (van 9 uur tot 12 uur) - [email protected]

La commune de Drogenbos engage un/une:

Secrétaire d’administration (A1a – A3a) à temps plein (réserve de recrutement de 2 ans)Fonction: En qualité de bras droit du secrétaire communal, vous apportez votre collaboration aux travaux préparatoires de dif-férentes politiques; vous assistez les différents services communaux et le secrétaire communal dans la préparation, la rédac-tion de procès-verbaux et le suivi des réunions des organes d’administration ainsi que dans la politique du personnel. Vous suivez pas à pas la législation et les réglementations spécifiques et donnez des avis et conseils sur les dossiers qui vous ont été confiés.

Profil: Vous possédez la nationalité belge et vous témoignez de moeurs irréprochables. Vous disposez soit d’un diplôme de mas-ter, soit d’un diplôme de l’enseignement universitaire ou d’un diplôme de l’enseignement supérieur de deux cycles assilimé à l’enseignement universitaire. Vous répondez aux exigences de la législation sur l’emploi des langues. Vous avez le sens des res-ponsabilités, une bonne vision des situations qui se présentent à vous et vous possédez de bonnes aptitudes de leadership. L’organisation et la coordination n’ont plus de secret pour vous. Vout êtes capable de travailler de façon autonome, mais aussi en équipe. Vous avez réussi l’examen d’embauche (langue de l’examen: néerlandais).

Offre: Un job à résponsabilité, varié et riche en défis au sein d’un cadre dynamique et d’une ambiance de travail agréable. Possibilité de nomination à titre définitif à l’issue d’une période d’essai d’un an.

Les formulaires d’inscription avec CV et copie du diplôme doivent être envoyés par lettre recommandée au Collège des Bourgmestre et Echevins, Grand’Route 222 à 1620 Drogenbos. Les candidatures doivent être en notre possession pour le 12 mai 2009 au plus tard.

Pour information et le formulaire obligatoire d’inscription, veuillez vous adresser à madame Veerle Tassignon - 02/333.85.26 (de 9h à 12h) - [email protected]

HOOFDMAATSCHAPPELIJKWERK(st)ER

in statutair verband

www.ocmwberlare.be

Deze functie draagt bij tot de uitbouw van een effectieve en efficiënte sociale dienstverlening binnen het nieuwe sociaal huis van het OCMWInhoud van de functie:1. De secretaris en de voorzitter voorzien van alle nuttige informatie voor beleidsvorming en het

signaleren van noden, behoeften en tekorten in de hulpverlening, vastgesteld tijdens het team-overleg en het werken met cliënten of diverse bevolkingsgroepen

2. Algemene leiding en coördinatie van de sociale dienst 3. Kwaliteitsbewaking van de hulpverlening en bevordering van de deskundigheid van de medewerkers

door het ondersteunen van methodische werking4. Opnemen van individuele dossiers5. Professionele contacten onderhouden en samenwerkingsverbanden stimuleren met andere welzijns-

organisatiesAlle functies zijn te begeven voor zowel mannen als vrouwen.

Voor deze functie wordt een wervingsreserve van 1 jaar aangelegd.De volledige aanwervingsvoorwaarden en functiebeschrijving, evenals bijkomende inlichtingen omtrent het indienen van de kandidaturen en het verplicht sollicitatieformulier kunnen opgevraagd worden op telefoonnummer 09/326.97.15 (elke voormiddag) of is te consulteren op www.ocmwberlare.be. Het standaard sollicitatieformulier dient aangetekend opgestuurd te worden naar de voorzitter, Gunther Cooreman, Baron Tibbautstraat 29a, 9290 Berlare uiterlijk op 9 mei 2009.

gaat over tot de AANWERVING van een voltijdsHet OCMW van Borsbeek organiseert een aanwervingsexamen voor m/v:

DIENSTHOOFD SOCIALE ZAKENNiveau B4-B5 – voltijds in statutair dienstverband

Uw functie: · U coördineert de activiteiten en geeft leiding en begeleiding aan een team maat-schappelijke assistenten van de sociale dienst · U stimuleert een kwaliteitsvolle dienstverlening met oog voor een correcte uitvoering van de sociaal-administratieve taken · U levert beleidsvoor-bereidend werk en geeft deskundig advies.

Uw profiel: · U hebt een diploma hoger onderwijs van het korte type of van één cyclus of gelijk-gesteld · U moet minimum 4 jaar functionele ervaring hebben.

Ons aanbod: · Bruto wedde min. 2.470,30 en max. 4.024,31 per maand ( meer met ervaring in andere openbare diensten en max. 2 jaar privé-anciënniteit mits relevante ervaring ) · maaltijd-cheques · fietsvergoeding · gratis hospitalisatieverzekering.

De examendata zijn vastgesteld op: 14 mei voor de schriftelijke proef27 mei voor de mondelinge proef

Het examenprogramma en meer inlichtingen kan u opvragen bij de secretaris van het OCMW Kathleen Sebreghts, tel. 03 366 48 01 of [email protected]

Wil U deelnemen aan het examen, solliciteer per aangetekend schrijven, per brief tegenontvangstbewijs of mail met uw cv en een kopie van uw diploma t.a.v. de secretaris, Lucien Hendrickxlei 17 of [email protected] vóór 7 mei 2009.

OCMW Borsbeek

032_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 20:19 Pagina 32

Page 35: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

Het gemeentebestuur van Maasmechelen gaat over tot de aanwerving van (m/v):

ingenieurpatrimonium en wegen M4.20 Niveau A4a-A4b – 38/38 – statutair

Jouw gevarieerde takenpakket:

Sollicitatievoorwaarden: diploma universitair onderwijs – ingenieur--

Gevraagde competenties:

Wij bieden voor deze functie:-

-

stabiele gemeentelijke organisatie waarbij u met

-

anciënniteit kan volledig meegerekend worden in

Bezoldiging volgens huidige index:

Zin om aan de slag te gaan bij de gemeente Maasmechelen?

-

-waarden is verkrijgbaar op de personeelsdienst via

Gemeente Maasmechelen

EEN STERK BESTUUR VRAAGT OM STERKE MEDEWERKERS... ZIN IN EEN BOEIENDE JOB BIJ EEN DYNAMISCH GEMEENTE BESTUUR?

33VACATURE 18 APRIL 2009DOSSIER OVERHEID

Brasschaat is een groene gemeente die ligt aan de rand van de grootstad Antwerpen. Alslokaal bestuur trachten we de dienstverlening naar de zowat 38.000 inwoners vanBrasschaat zo optimaal mogelijk te organiseren. Hiertoe bouwden we een stevigeorganisatie uit met zo'n 400 medewerkers. Om dit team te versterken gaat hetgemeentebestuur van Brasschaat, door middel van een selectieproef, nu over tot deaanwerving met aanleg van een werfreserve van (m/v):

BIBLIOTHECARIS - B4-B5 - in statutair verbandProfiel: • U bent minimaal 18 jaar • U bent van onberispelijk gedrag en geniet van de burgerlijkeen politieke rechten • U bent in het bezit van ten minste een diploma hoger onderwijs van hetkorte type (HOKT) of een bachelor diploma • U bent in het bezit van één van navermeldediploma's of bent bereid dit te behalen ten minste 2 jaar na indiensttreding: de akte vanbekwaamheid tot het houden van een openbare bibliotheek OF het getuigschrift initiatie in debibliotheek-, documentatie- en informatiekunde OF een professioneel of academisch hogerdiploma op het gebied van het bibliotheekwezen • U heeft een goede communicatieveuitdrukkingsvaardigheid • U bent klantvriendelijk en behulpzaam • U heeft kennis van toepas-selijke wetgeving • U heeft kennis van informaticagebruik • U kan organiseren, coördineren enplannen • U kan snel wetten, reglementen en voorschriften eigen maken en u kan ze juistinterpreteren • U heeft sterke interesse voor klantgerichte werking, uitbreidingsactiviteiten enbibliotheekpromotie • U bent sterk in het opleiden en coachen van mensen.

ADJUNCT-BIBLIOTHECARISB1-B3 - minimaal 19/38 - in statutair verband

Profiel: • U bent minimaal 18 jaar • U bent van onberispelijk gedrag en geniet van de burgerlijkeen politieke rechten • U bent in het bezit van ten minste een diploma hoger onderwijs van hetkorte type (HOKT) of een bachelor diploma • U bent in het bezit van één van navermeldediploma's of dit behalen ten minste 2 jaar na indiensttreding: de akte van bekwaamheid tot hethouden van een openbare bibliotheek OF het getuigschrift initiatie in de bibliotheek-,documentatie- en informatiekunde OF een professioneel of academisch hoger diploma op hetgebied van het bibliotheekwezen • U heeft een goede communicatieve uitdrukkingsvaardigheid• U bent klantvriendelijk en behulpzaam • U heeft basiskennis van toepasselijke wetgeving• U heeft kennis van informaticagebruik • U heeft sterke interesse voor klantgerichte werking,uitbreidingsactiviteiten en bibliotheekpromotie.

TECHNISCH MEDEWERKERGRONDGEBIEDSZAKEN

C1-C3 - in contractueel verbandProfiel: • U bent minimaal 18 jaar • U bent van onberispelijk gedrag en geniet van de burgerlijkeen politieke rechten • U bent in het bezit van een diploma hoger secundair onderwijs • U heefteen goede communicatieve uitdrukkingsvaardigheid • U bent klantvriendelijk en behulpzaam• U heeft kennis van informaticagebruik en inzicht in de functie en werking van de gemeentelijkediensten • U kan snel wetten, reglementen en voorschriften eigen maken en u kan ze juistinterpreteren.

Als één van deze uitdagingen u aanspreekt, kunt u een inschrijvingsformulier, de volledigefunctiebeschrijving en de toelatings- en aanwervingsvoorwaarden verkrijgen bij hetGemeentebestuur, dienst personeel en onderwijs, Frilinglei 1, 2930 Brasschaat.Tel.: 03 650 02 75 • Fax 03 650 02 89 • E-mail: [email protected]

Sollicitaties moeten uiterlijk 15 mei 2009 worden toegezonden.

VG.2

/B –

B-A

B04.

028

– W

.RS1

41

Can’t get no satisfaction?

The Rolling Stonesa priori.be

033_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 19:25 Pagina 33

Page 36: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

Invent i , consultants in verkoop en verkoopmanagement

Verkopers hebben coaching nodig.

Op één dag krijgt u een reeks concrete tips die onmiddellijk bruikbaar zijn om uw verkooporganisatie te optimaliseren en uw verkoopteam professioneel te coachen. Via de unieke methode van Inventi worden u nieuwe verkoopmanagementvaardigheden aangeleerd. U wordt aangezet tot het nemen van initiatieven die het rendement van uw verkoopteam verhogen.

De 2 belangrijkste topics van het seminarie Coachen en Begeleiden van verkopers zijn:

1 Fieldcoaching 2 Rendabel vergaderen met verkopers

Bedrijf . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Naam . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

E-mail . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Telefoon . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Ja, ik wens meer informatie over het seminarie ‘Begeleiden en coachen van verkopers’.

www.invent i .beInventi nv - Oude Beurs 30-32 - B-2000 Antwerpen

Op donderdag 14 mei 2009, 8u30 tot 18u00 te Antwerpen, ééndagseminarie voor bedrijfsleiders en sales managers

T: 03 223 68 68 - F: 03 223 68 69 - E: [email protected]

Het bijzondere in deze tijden is dat zij er ook zelf naar vragen.

34VACATURE 18 APRIL 2009

Word PC- en Netwerkbeheerderof Bedrijfsinformaticus regio AntwerpenBent u gebeten door de wereld van PC’s en netwerken? Voelt u zich thuis in een wereld vol proces-soren, routers, Google en websites, maar mist u de juiste studies of werkervaring om er uw job vante maken?

Uw profiel: U bent werkzoekend. U hebt een sterke interesse in informatica en internettoepassin-gen. U kan functioneren op een niveau secundair onderwijs en u hebt een passieve kennis van hetEngels.

Programma:U krijgt een brede, praktijkgerichte basisopleiding met klemtonen op

het configureren en onderhouden van pc’s, netwerken en servers. U leert de voornaamste bestu-ringssystemen te doorgronden (Windows XP, Vista , 2003 en 2008 server, Linux…). Daarnaast krijgtu een stevige basis mailservers, troubleshooting, Office en vooral netwerken.

U krijgt een brede, praktijkgerichte basisopleiding met de klemtoon op hoe pc’s functioneren en hoe u ze kunt installeren en beheren in een netwerk (WinXP, 2000, 2003, Linux). Verder leert u werken met SQL-databanken en leert u hoe u een website ontwikkelt, up-to-date houdt en efficiënt linkt met databanken.

Praktische informatie: Beide opleidingen vinden plaats in Antwerpen en starten eind mei 2009.

Interesse? Kom vrijblijvend naar de infosessie op 23 april 2009 om 14u te VDAB Antwerpen. Belof mail voor een uitnodiging naar Denise Lamberts, tel. 03 202 19 46 of [email protected]. Reageer zo snel mogelijk!

Cevora. Een opleiding, een job!

Volgende stop:een bediendenjob

Cevora vzw en VDAB willen gelijke kansen creëren voor álle werkzoekenden op de arbeidsmarkt. Bij de rekrutering voor de opleidingen worden kandidaten dan ook geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht geslacht, leeftijd, afkomst, gezinssituatie of handicap.

www.cevora.bewww.vdab.be

Volgende stop:een bediendenjob

INGENIEUR HVAC VERANTWOORDELIJKE (m/v)

Verantwoordelijkheden:Coördineert de dienst “Speciale Technieken” • Coördineertde ontwerpstudies, maakt de lastenboeken op en volgt dewerken op voor wat betreft elektriciteit, verwarming enloodgieterij in de gemeentegebouwen • Zet het Klimaatplanom in de praktijk, met het oog op tegen 2012 een verlagingvan het energieverbruik met 30 % in de gemeentelijkegebouwen.

Profiel:Industrieel Ingenieur of gelijkwaardige diploma - min2 jaar ervaring • Voldoende kennis van speciale tech-nieken in gebouwen • Leiderschap, dynamisch persoonmet zin voor initiatief • Tweetalig NL/FR.

Verdere inlichtingen:Departement Infrastructuurdhr Bernard ROYEN 02 244 75 61

Kandidatuur + CV ter attentie van het College van Burgemeesteren Schepenen opsturen,Colignonplein, 1030 [email protected]

www.schaarbeek.irisnet.be

Ge

me

en

teS

CH

AA

RB

EE

K

VG.2

/B –

B-A

B04.

028

– W

.RS1

41

Can’t get no satisfaction?

The Rolling Stonesa priori.be

034_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 20:13 Pagina 34

Page 37: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

ZOEKT MEERDERE

REDELIJKEIGENZINNIGEMEDEWERKERS M/V

* onafhankelijk, zelfstandig en kritisch denkend

Ons aanbod: Wij bieden je een aangename en uitdagende job

in een redelijk eigenzinnige en multiculturele omgeving. Een

correct salaris wordt aangevuld met o.a. 35 dagen vakantie, een

gratis hospitalisatieverzekering en groepsverzekering, aanvullend

pensioen, gratis openbaar vervoer of een fietsvergoeding.

Interesse? Stuur tegen uiterlijk 8 mei jouw motivatiebrief en cv

naar Khadidia De Witte ([email protected])

Gedetailleerde informatie over deze vacatures vind je op

*

De Vrije Universiteit Brussel is al 40 jaar een hoofdrolspeler in het Vlaamse hoger onderwijslandschap. De universiteit telt 9000 studenten en samen met haar ziekenhuis UZ Brussel stelt ze meer dan 5500 mensen te werk. De Vrije Universiteit Brus-sel is de grootste Nederlandstalige werkgever in de hoofdstad.

www.vub.ac.be/vacatures

Als ondernemende en teamgerichte medewerker van de dienst

Internationale Relaties en Mobiliteit ben je verantwoordelijk voor

het uitwerken van internationaliseringstrategieën met onze partner-

instellingen. Je bent ondernemend en opportuniteiten of nieuwe pro-

gramma’s pak je projectmatig aan. Als stafmedewerker ben je in staat

om zelfstandig problemen en risico’s te identificeren en oplossingen

te formuleren. Er zijn functies op het niveau 5-6 ( bachelor of gelijk-

waardig) en op het niveau 7-8-9 ( master of gelijkwaardig).

Als systeembeheerder van de afdeling Informatie- en Bibliotheek-

technologie sta je in voor het beheer en het onderhoud van het

bibliotheeksysteem: servers en andere hardware, netwerk en soft-

ware. Je bent in het bezit van een HOKT-diploma informatica of

bibliotheekwetenschappen met grondige kennis van informatica.

Je bent verbonden aan het Vicerectoraat Onderwijs en staat in

voor het actualiseren en implementeren van en de communicatie

rond regelgeving voor het hoger onderwijs. Men zal jouw advies

inwinnen bij het opstellen van overeenkomsten, besluitvormings-

processen en interne of externe beroepen. Je hebt een master-

diploma in de rechten. Kennis van de regelgeving van het hoger

onderwijs of ervaring in het hoger onderwijs is een pluspunt.

Je bent verantwoordelijk voor de opvolging van renovatie - en

aanpassingsprojecten op technische installaties. Daarnaast geef

je assistentie bij de voorbereiding van nieuwe technische dossiers

voor renovatie - of nieuwbouwwerken en bij het nazicht van de

inschrijvingen en toewijzingen. Je bent in het bezit van een HOKT-

diploma elektromechanica of A2 met ervaring en hebt voldoende

kennis van AutoCAD om zelf ontwerpschetsen te tekenen.

Je bent verantwoordelijk voor het organiseren en het opvolgen

van alle administratieve processen zoals alle backoffice processen,

alle operationele IT-procedures en het verspreiden van standaard-

rapporten. Je hebt een diploma professionele bachelor of gelijk-

waardig door ervaring en een zeer goede kennis van de standaard

MS Office software.

SYSTEEMBEHEERDER

JURIDISCH ADVISEUR

TECHNISCH DESKUNDIGE-WERFOPVOLGING

PROCESBEHEERDERSTUDENTENADMINISTRATIE

STAFMEDEWERKERINTERNATIONALE RELATIES

(vacaturenummer BI/ATP/2009/001)

(vacaturenummer RT/ATP/2009/001)

(vacaturenummer TD/ATP/2009/001)

(vacaturenummer SB/ATP/2009/003)

(vacaturenummer RT/ATP/2009/003)

Informatie- en Bibliotheektechnologie

Technische dienst

**

*

***

***

35VACATURE 18 APRIL 2009

&

Vluchtelingenwerk Vlaanderen komt op voor vluch-telingenrechten. Omdat elke persoon recht heeft op een leven in vrede, vrijheid en veiligheid. Daartoe vergroten en versterken we het maatschappelijk draagvlak, doen we aan beleidsbeïnvloeding, coördineren we onderlinge samenwerking en bieden we concrete ondersteuning aan het werkveld.Wij zoeken een:

De uitgebreide jobomschrijvingen vind je op onze website www.vluchtelingenwerk.be. Voor meer info kan je mailen naar [email protected].

Vluchtelingenwerk Vlaanderen - Gaucheretstraat 164 - 1030 Brussel

CAMPAGNE - ENMEDIAMEDEWERKER

FONDSENWERVER

solliciteren ten laatste op woensdag 29 april om 12.00

(M/V)

a

l

p

h

a

l

p

h

a

l

p

h

a

l

p

h

a

l

p

h

a

l

p

a

l

p

h

a

l

p

h

a

l

p

h

a

l

p

h

a

l

p

h

a

l

p

Welc om e to a lp h a !

alpha Personal-Service GmbH

[email protected]

Waldstr. 235 • D-63071 Offenbach

+49 - (0)69 - 83 00 98 - 23��alpha

We are searching for

to work in an international company (Nintendo),

Frankfurt/Main, 21 years +,good knowledge of the Englisch language, experiencedin playing videogames, to live in Germany, full-time-job,

VIDEOGAME TESTERLocation:

dutch native tongue,

as soon as possible

www.videogametester.deinformation and job application:

Junior Product Manager ‘Klein elektro’De product manager zal de categorie «Klein Elektro» moeten ontwikkelen. De voornaamste taken zijn : selectie en samenstelling van het gamma, onderhandeling van de aankoopvoorwaarden om de rendabiliteit constant te verbeteren, controle over de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de bevoorradingen, analyse van de markttendensen.

Mgr. After Sales Multimedia - TelecomJe bent de centrale draaischijf tussen onze leveranciers (van alle grote merken in Telecom en Multimedia) en onze dienst na verkoop organisatie. Jouw hoofdobjectief bestaat erin een maximale klantentevredenheid te realiseren door continue aandacht voor korte wachttijden en kwalitatieve herstellingen. Je stuurt een team aan vaneen 28-tal personen dat dagelijkse contacten heeft met de klanten en de herstelplatformen (intern en extern).

Vanden Borre maakt deel uit van een belangrijke Europese groep en is de Nr.1 op de Belgische markt in distributie van tv, video, hifi, huishoudelektro en multimedia-apparaten. Elke dag zetten meer dan 1000 werknemers zich in voor een maximale toepassing van onze AKTE VAN VERTROUWEN, gericht op de laagste prijs, de beste keuze en een onberispelijkeservice. Steunend op deze Akte van Vertrouwen willen wij onze diensten uitbreiden met professionele medewerkers die steeds klaar staan voor onze klanten.

Vanden Borre groeit!Wil je meewerken aan de uitbouw van onze dienstverlening?

Solliciteer via brief : Stuur sollicitatiebrief met c.v. naar de Personeelsdienst, Huysmanslaan 107, 1651 Lot.

Voor meer informatie over deze of alle andere vacatures bij ons surf naarwww.vandenborre.be en solliciteer online.

035_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 20:10 Pagina 35

Page 38: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

De Post rekent, ook in deze woelige tijden, op het talent van jonge mensen die dromen van een carrièrein een groot en ambitieus bedrijf. Denk aan een job, en de kans is heel groot dat ze bij De Post bestaat.Elke medewerker komt terecht in een dynamisch team en krijgt heel wat opleidingskansen. De Post, éénvan de beste werkgevers van het jaar (volgens een onafhankelijk studie van CRF), is bovendien in volle

voorbereiding van de vrijmaking van de postmarkt. Ben je - net als wij - heel ambitieus? Kom ons team dan nóg sterker maken.De Post is op zoek naar: PROJECT LEADER MAIL & PARCELS / MARKETING ANALYST / BUSINESS ANALYST (VARIOUS DEPARTMENTS).Helemaal ‘jouw ding’? Surf naar www.depost.be of stuur je kandidatuur naar: De Post, Departement selectie, North Plaza,Albert II-laan, 1210 Brussel.

WIE ANDERS DURFT JONG TALENT VERTROUWEN SCHENKEN IN TIJDEN VAN CRISIS?

WIE ANDERS? DE POST.

Annonce YG Rec Vacature.indd 1 12/02/09 17:07:26

36VACATURE 18 APRIL 2009

www.werkenbijkoopjeskrant.be

SALES EXECUTIVES (v/m)voor heel Vlaanderen

Buitenkans voor Sales Executives in media die uit zijn op groeiKoopjeskrant is marktleider in resultaatgericht adverteren voor immobiliën, auto, job en retail. Dit binnen een omgeving van honderdduizenden zoekertjes, die elke weekbinnenstromen vanuit een trouwe en groeiende groep van gebruikers.

Daarom zoeken we jou. Je adviseert onze klanten met de voor hen beste oplossingen uit onze productportfolio. Met de huidige snelle groei, zijn er voor jou veel kansen om te groeien in vaardigheden, inkomen en positie.

VLAANDEREN

GRATIS zoekertjes lezen, GRATIS zoekertjes plaatsen

Inclusief bon voor

GRATISzoekertje!

1 JOBS1. voltijds jobaanbod

p.22. deeltijds jobaanbodp.43. bijverdienste/thuiswerk p.44. jobstudenten gezocht p.45. leercontracten jobaanbod p.46. vrijwilligers/diversen p.47. franchise/zelfst. partners p.48. ik zoek werk

p.79. vakmensen p.7

2 IMMO1. huis zonder tuin te huur p.72. huis zonder tuin te koop p.83. huis met tuin te huur p.104. huis met tuin te koop p.115. villa’s te huur

p.136. villa’s te koop p.137. appartementen te huur p.138. appartementen te koop p.159. studio’s te huur

p.1610. studio’s te koop p.1711. garages te huur p.1712. garages te koopp.1713. gronden & bossenp.1714. studentenkamersp.1715. woongemeenschappen p.1816. domiciliëringsadressen p.1817. opbrengsteigendommen p.1818. handelsruimte/overnames p.1819. magazijnen/ateliers p.19

3 RIJDEN1. auto’s zonder prijsbepaling p.192. schadewagens

p.223. auto’s tot 1.250 €p.224. auto’s tot 2.500 € p.235. auto’s tot 5.000 € p.246. auto’s + 5.000 € p.257. auto’s + 12.500 € p.288. monovolumes p.309. 4x4/SUV p.3010. bestel-/vrachtwagens/bussen p.3111. auto onderdelen/acc p.3112. car-audio/-video/navigatie p.3413. auto oldtimers & onderdelen p.3414. moto’s/bromfietsen p.3515. motorkleding

p.3916. moto’s/bromf. onderd./acc p.4017. moto oldtimers & onderdelen p.4018. karts/quads/trikes/pocketbikes p.4019. fietsen p.4120. fietsen toebehoren p.4321. rolstoelen/scootmobielen p.4322. auto’s zonder rijbewijs p.44

4HUIS & TUIN1. woon- & slaapkamer p.442. eetkamer/keuken

p.483. badkamer/sanitair p.504. verlichting/decoratie/vloeren p.515. tuin/plant/vijversp.546. huishoudtoestellen/electro p.737. gastronomie p.758. TV/Video/DVD/homecinema p.76 9. audio apparatuur & acc p.7710. kidscorner - baby & kind p.7811. speelgoed binnen & buiten p.8112. verwarming/klimaatregeling p.8213. beauty & wellness p.8414. inboedels/veilingen p.85

€ 2,9515.723 zoekertjes

22ste jaargang - oplage 100.000 Wekelijks op vrijdag

Alle Vlaamse zoekertjes in één krant

Jouw uitdaging, onze verwachtingJe hebt een positieve, resultaatgedreven instelling en loopt over van energie.

Je werkt graag met mensen en combineert empathie met doortastendheid.

Je luistert naar de klant en komt snel tot een win-win voor klant en Koopjeskrant.

Je hebt reeds een eerste werkervaring in een concurrentiële b2b-marktomgeving.

Jouw verwachting, onze uitdagingJe werkt hoofdzakelijk in eigen en aangrenzende regio’s.

We investeren in jou met een doorgedreven verkoopopleiding en ondersteuning.

Je maakt deel uit van een jong team met een toffe werksfeer(tenminste die zeldzame dagen dat je niet bij klanten bent).

Je krijgt een vast maandsalaris + firmawagen en daarnaast zijn er commissies en bonussen in functie van je resultaat.

»»»»

»»»

»

Stuur snel je motivatiebrief en cv (+ pasfoto) naar :

Koopjeskrant NV, t.a.v. medewerkerszaken, Boomsesteenweg 460, 2610 Wilrijk

of e-mail : [email protected] ter attentie van Katia of Annick.

Stop met zoeken !Je nieuwe job staat hier.

250 !enverdien

werkenbijkoopjeskrant.be

Vind onzenieuwe collega

036_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 20:18 Pagina 36

Page 39: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

37VACATURE 18 APRIL 2009

VIK orming VVIK orming V

Praktisch:basis: 12, 19, 26 mei 2009 van 9 tot 17 uur.vervolg: 9, 16 juni 2009 van 9 tot 17 uur,

telkens in het VIK-huis in Wommelgem, lunch is inbegrepen.U kunt zowel voor de volledige opleiding als voor het gedeelte

basis of vervolg inschrijven.

projectplanning en -management

Meer informatie?

Kijk op de website www.vikvorming.be of neem contact op met VIK Vorming: [email protected] 259 11 06

VIK Vorming Herentalsebaan 6432160 Wommelgem

Basisopleiding van 3 dagen:Programma:

• Definitie van een project enprojectmanagement

• Projectorganisatie • Profiel en vaardigheden van de

projectleider • Projectfasering • Work breakdown structure • Netwerkplanning en kritisch pad

met uitgewerkt voorbeeld • Gantt chart • Risicomanagement • Samenstelling van het projectteam • Communicatie binnen de

projectomgeving • Conflicthantering

Vervolgopleiding van 2 dagen:Programma:

• Projectcontrole & voortgang • Belang van Metrics • Creatie van een baseline • Earned value analysis • Performance indicators • Forecasting • Kwaliteit binnen projecten • Integratie van wijzigingen

(change requests) • Stakeholder analyse • Conflicthantering • Projectmanagement offices

Hoe een project degelijk plannen, organiseren, leiden en opvolgen?Welke technieken kunnen daarvoor gebruikt worden? En welke tips uit de praktijk kan ik gebruiken?

Erkend Opleidingscentrum met vestigingin Brussel, Waterloo, Doornik, Rijselzoekt dringend (m/v)

GemotiveerdeTrainers NL (Freelance)Voor versnelde individuele en groeps-opleidingen NL in eigen centra of ‘on site’ bij grote klanten.Aantrekkelijke en stipte verloning.Kilometer-vergoeding.Opleiding, coaching & workshops.

[email protected] • www.callinter.com

B E N E L U X

www.lpgsystems.com

Gezondheid, schoonheid en wellness zijn markten in volle expansie. De exclusiviteit van onze technieken, onze sterke handels-merken en de veroveringsgeest van onze me-dewerkers hebben van onze onderneming de trendsetter gemaakt in ons marktsegment.

Om ons team te versterken zijn wij op zoek naar: (m/v)

Indien u het commercieel talent bent die wij zoeken en aantoonbare resultaten kan voor-leggen, stuur ons dan uw sollicitatiedossier.

Wij bieden u een uitzonderlijke marktpositie en een aantrekkelijk salarispakket (vaste wedde, commissie, bedrijfswagen, en extra-legale voordelen waaronder maaltijdcheques en groepsverzekering).

Stuur vandaag nog uw dossier (motivatiebrief en C.V.) naar

LPG BENELUX, ter attentie van Erwin Goossens, 235 Humaniteitslaan - 1620 Drogenbos of per mail op volgend adres: [email protected]

COMMERCIEEL VERANTWOORDELIJKE

Vlaanderen

Succesvol rekruteren?

Contacteer Sofie Bonneuxop 02/481 15 88

VG.2

/B –

B-A

B04.

028

– W

.RS1

41

Can’t get no satisfaction?

The Rolling Stonesa priori.be

037_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 20:41 Pagina 37

Page 40: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

Uitgeverij Pelckmansis een dynamische eninnoverende educatieve uitgeverij, actief in hetbasis- en secundaironderwijs. Om ons teamte versterken zoeken wevolgende enthousiastecollega’s (m/v):

Multimedia-assistent(e)Je functie

Je verleent administratieve en operationele • ondersteuning aan de uitgever ICT bij de ontwikkeling en realisatie van marktgerichte ICT-componenten bij onze leermethodes voor het basis- en secundair onderwijs.Je volgt de verschillende productieprocessen • nauwgezet op en hebt dagelijks overleg met auteursteams, softwareleveranciers, ....Je bent verantwoordelijk voor de technische• controle van demo’s, masters, ...Je beheert onze website en e-zines.• Je werkt nauw samen met en onder de verant-• woordelijkheid van de uitgever ICT.

Je profielJe bent flexibel, zelfredzaam, goed georganiseerd• en werkt graag projectmatig.Je bent computervaardig: html, webeditors, foto-• bewerking, dataverwerking, ...Kennis van cms, auteursomgevingen, leerplat-• formen, Flash en xml is een troef.Je genoot een hogere opleiding. Ervaring en • een sterke interesse in het onderwijs en/of de uitgeverssector is een pluspunt.Je volgt de evoluties in de ICT-wereld op de • voet.

Uitgever wetenschappen SECUNDAIR ONDERWIJS

Uitgever economie en informatica SECUNDAIR ONDERWIJS

Je functieAls uitgever wetenschappen krijg je, na een intensieve opleiding, projectverantwoordelijkheid voorde wetenschappelijke vakken (aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, natuurwetenschappen, technologische ontwikkeling). Als uitgever economie/informatica projectverantwoordelijkheid voorde vakken economie en informatica. Dit betekent concreet dat je:

grondige marktanalyses verricht van de onderwijswereld, en op basis hiervan product- en markt-• concepten opstelt;deze concepten vertaalt naar nieuwe en aangepaste (multimediale) leermiddelen voor het• onderwijs;een uitgebreid netwerk van contacten uitbouwt binnen de Vlaamse onderwijswereld;• auteursteams samenstelt, adviseert, begeleidt en coacht;• de eindverantwoordelijkheid draagt over de resultaten van je projecten.•

Je profiel Je volgde een hogere opleiding en hebt ervaring in of een sterke interesse voor de vakgebieden,• het onderwijs, de onderwijsdidactiek en/of de uitgeverssector.Je bent flexibel, sociaal, contactvaardig, zelfredzaam en goed georganiseerd.• Je bent een enthousiaste, creatief en communicatief ingestelde persoonlijkheid met sterke soci-• ale vaardigheden en zin voor initiatief.

Ons aanbodEen kans om mee te werken in • een toekomstgericht bedrijf,met enthousiaste en gedreven collega’s.Een boeiende en gevarieerde • job met concrete uitdagingen en duidelijke verantwoorde-lijkheden.Een creatieve en aangename • werkomgeving.Een aantrekkelijk salarispak-• ket met ingebouwde groei-kansen.

Geïnteresseerd om deel uit te maken van ons dynamisch team? Stuur dan vandaag nog(per post of per e-mail) je cv met motivatie en vermelding van de functie naar onderstaand adres.

Uitgeverij Pelckmanst.a.v. Maria De Meester ([email protected])Kapelsestraat 222, 2950 Kapellenwww.pelckmans.be

uitgeverijPelckmans

A_2009_vacature.indd 1 14-04-2009 15:31:40

38VACATURE 18 APRIL 2009

“Talent krijgt alle kansen!”Gerald - Account Manager

Kies voor een job bij Hebbes om de juiste redenen. Luister even naar je toekomstige collega.

Concentra Media is een multimediabedrijf met vizier op de toekomst waar klantgerichtheid hoog in het vaandel wordt gedragen. Onze klanten verdienen onze volste aandacht want zij hebben Concentra Media doen uitgroeien tot de succesvolle onderneming die het vandaag is. Met ons uitgebreide portfolio van elkaar versterkende media (kranten, magazines, regionale televisie, websites) kunnen we onze klanten een flinke meerwaarde bieden.

Hebbes heeft een erg sterke positie uitgebouwd in de immo- auto- en varia- zoekertjesmarkt. Naast de bijlage bij Gazet van Antwerpenen Het Belang van Limburg, de succesvolle site Hebbes.be, zijn er gespecialiseerde magazines en nieuwe-media-initiatieven.

Voor Hebbes zijn we momenteel op zoek naar:

Een Account Executive O/W-VlaanderenJe Functie: Als Account Executive zal je gedurende een eerste periode ingezet worden in een aantal afgelijnde salesopdrachtenof –projecten. Je wordt daarbij nauw opgevolgd en gecoacht.Later zal je worden ingezet in een eigen regio.

Je Profiel: Je bent een vlot communicator met een aangebo-ren commercieel talent, gericht op het uitbouwen van succes-volle klantenrelaties. Je bent stressbestendig en blinkt uit inhet nemen van initiatieven. Je werkt graag resultaatgericht en autonoom. Sales is jouw ding. Kortom je bent een doorzetter dieopvalt door zijn/haar natuurlijke overtuigingskracht.Idealiter woon je in de regio (driehoek Gent-Tielt-Aalst)

Ons aanbod? Wij bieden je een boeiende, afwisselende en zelf-standige functie in een dynamisch mediabedrijf. Bij ons staan klantgerichtheid, gedrevenheid en engagement centraal. Wijvoorzien een competitief salaris aangevuld met een uitgebreid pakket extra legale voordelen, waaronder een firmawagen. Wij investeren continu in onze mensen. Je kan dan ook rekenen op een degelijke opleiding en loopbaanperspectieven.

Heb je interesse? Stel je dan zo snel mogelijk kandidaat! Stuur je motivatiebrief met cv aan: Concentra Media - Human Resour-ces, t.a.v. Ellen Janssens, Katwilgweg 2, 2050 Antwerpen, of per e-mail naar [email protected]

038_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 20:07 Pagina 38

Page 41: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

39VACATURE 18 APRIL 2009

GEVALO® (www.gevalo.com), gevestigd in Nieuwer-kerken (bij Aalst), is een groeiende onderneming die zich sinds 1989 specialiseert in de productie van hoog-waardige zelf klevende etiketten. GEVALO ontwikkeltklantspecifieke innovatieve oplossingen met korte enflexibele lever tijden. In België is GEVALO de marktleiderin Variable Infor mation Printed etiketten. GEVALO is deuitverkoren leverancier bij een groot deel van de top 500-onder nemingen in België en vele internatio nale bedrijven. In het kader van zijn strategische groei-plannen zoekt GEVALO® momenteel m/v:

ACCOUNTMANAGERvoor de regio ANTWERPEN/KEMPEN

FUNCTIE:Na uw opleiding ontwikkelt u, door actieve prospectie en netwerking in uw regio, nieuwerelaties met target accounts, voornamelijk top 500-ondernemingen. U begrijpt snel de specifieke technische en logistieke noden van uw gespreks partners om hen op basis daarvan rendabele offertes en technische oplossingen op maat voor te stellen. U weet hen te overtuigen van de superieure kwaliteit, flexibiliteit en leverbetrouwbaarheid van onze producten. U verstevigt bestaande relaties door een permanent hoge service en door innovatief met uw klanten mee te denken.

PROFIEL: U bent accountmanager met ervaring in een technische B2B-omgeving. U begrijpt de technische, logistieke en productiegerelateerde uitdagingen van uw klanten. U heeft het commerciële talent om planmatig en strategisch sales objectieven te realiseren. U bent sterk in prospecteren, onderhandelen en overtuigen. U drukt zich vlot uit in het Engels en Frans.

AANBOD: U komt terecht bij een gezonde en groeiende marktleider met innovatieve topproducten en een prima service. We bieden een degelijke omkadering en een motiverend salaris in verhouding tot uw ervaring en resultaten.

INTERESSE?

Mail dan onmiddellijk een gemotiveerde sollicitatie en cv naar [email protected], t.a.v. Dhr. Gerard Vanloo, CEO GEVALO®. U kan rekenen op discretie. De aanwervings-procedure verloopt in samenwerking met Personeelsadviesbureau Goelen.

039_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 20:05 Pagina 39

Page 42: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

DIRECTIE & TOPMANAGEMENTALGEMEEN DIRECTEUR POM WEST-VLAANDEREN 30

BESTUURSSECRETARIS GEMEENTE DROGENBOS 32

DIRECTEUR OCMW LEUVEN JOBPUNT VLAANDEREN 27

DIRECTEUR ACE GROEP T HUDSON 24

DIRECTEUR FINANCIEEL BELEID EN ICT DE LIJN JOBPUNT VLAANDEREN 27

GEMEENTESECRETARIS GEMEENTE HULSHOUT 32

GEMEENTESECRETARIS GEMEENTE OUD-HEVERLEE 30

OCMW SECRETARIS OCMW OUD-HEVERLEE 30

SECRETAIRE D ADMINISTRATION GEMEENTE DROGENBOS 32

VOORZITTER V/H DIRECTIECOMITE IWT JOBPUNT VLAANDEREN 28

INGENIEURS2 TECHNISCH TOEZICHTHOUDERS VREG JOBPUNT VLAANDEREN 26

2 VERKEERSKUNDIGEN VERKEERSPLANNEN AGENTSCHAP WEGEN & VERKEER JOBPUNT VLAANDEREN 46

3 PROJECTLEIDERS INFRASTRUCTUURPROJ. AGENTSCHAP WEGEN & VERKEER JOBPUNT VLAANDEREN 46

3 WERFLEIDERS AGENTSCHAP WEGEN & VERKEER JOBPUNT VLAANDEREN 46

4 DISTRICTCHEFS WEGEN & VERKEER AGENTSCHAP WEGEN & VERKEER JOBPUNT VLAANDEREN 46

4 STUDIE-INGENIEURS STABILITEIT MOW MOBIL. EN OPENB.WERKEN JOBPUNT VLAANDEREN 46

7 PROJECTING. AFD. ELEKTRIC. EN MECHAN AGENTSCHAP WEGEN & VERKEER JOBPUNT VLAANDEREN 46

COORDINATOR STANDAARDBESTEK 260 MOW MOBIL. EN OPENB.WERKEN JOBPUNT VLAANDEREN 46

DIENSTHOOFD PATRIMONIUM GEMEENTE ROTSELAAR 31

DIENSTHOOFD PLANNING & INRICHTING GEMEENTE EDEGEM 31

DIENSTHOOFD RUIMTEL.ORDENING & LEEFMIL RAVELS JOBPUNT VLAANDEREN 26

EXPERT VERKEER & SIGNALISATIE AGENTSCHAP WEGEN & VERKEER JOBPUNT VLAANDEREN 46

HOOFD TECHNISCHE DIENST GEMEENTE MACHELEN 29

HOOFD TECHNISCHE ONDERSTEUNING MOW MOBIL. EN OPENB.WERKEN JOBPUNT VLAANDEREN 46

INDUSTRIEEL INGENIEUR VLOOT 30

INGENIEUR GEMEENTE LONDERZEEL 33

INGENIEUR GEMEENTE SCHAARBEEK 34

INGENIEUR PATRIMONIUM & WEGEN GEMEENTE MAASMECHELEN 33

PROJECTING. MARITIEME TOEGANG MOW MOBIL. EN OPENB.WERKEN JOBPUNT VLAANDEREN 46

SPECIALIST VAARWEGMARKERING AGENTSCH MARIT. DIENSTVERL.&KUST JOBPUNT VLAANDEREN 46

VEILIGHEIDSADVISEUR TUNNELS AGENTSCHAP WEGEN & VERKEER JOBPUNT VLAANDEREN 46

VERANTW. TECHN. ONDERHOUD AGENTSCH MARIT. DIENSTVERL.&KUST JOBPUNT VLAANDEREN 46

VERANTWOORD. TERREINPROEVEN GEOTECHN MOW MOBIL. EN OPENB.WERKEN JOBPUNT VLAANDEREN 46

TECHNIEK & PRODUCTIECONTROLEUR DER WERKEN GEMEENTE EDEGEM 31

COORDINATOR VEILIGHEID EN PREVENTIE AGENTSCHAP WEGEN & VERKEER JOBPUNT VLAANDEREN 46

ONTWERPER GEBOUWEN & TECHNIEK GEMEENTE EDEGEM 31

QUALITY MANAGER MERAK 24

TECHNISCH ASSISTENT GEMEENTE LONDERZEEL 33

TECHNISCH DESKUNDIGE-WERFOPVOLGING VUB 35

TECHNISCH MEDEWERK. GRONDGEBIEDSZAKEN GEMEENTE BRASSCHAAT 33

REDACTIE & COMMUNICATIECAMPAGNE- EN MEDIAMEDEWERKER VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN 35

COMMUNICATIEAMBTENAAR GEMEENTE MACHELEN 29

STAFMEDEWERKER INTERN. RELATIES VUB 35

UITGEVER ECONOMIE EN INFORMATICA UITGEVERIJ PELCKMANS 38

UITGEVER WETENSCHAPPEN UITGEVERIJ PELCKMANS 38

HR MANAGEMENTCOMPENSATION & BENEFITS SPECIALIST PEPSICO GRH HUMAN DEVELOPMENT 28

HR ADVISOR ANONIEM GRH HUMAN DEVELOPMENT 28

PAYROLL OFFICER ANSELL GRH HUMAN DEVELOPMENT 28

JURISTIEKJURIDISCH ADVISEUR VUB 35

JURIST CREG VMC 29

FINANCIËNBEGROTINGSCOORD./MACROBUDGET.COORD. FOD BUDGET & BEHEERSCONTROLE SELOR 31

BOEKHOUDER ASSIST CFG 24

BUSINESS ANALYST DE POST 36

FINANCIEEL CONTROLLER TORFS 35

FINANCIEEL DESKUNDIGEN FOD FINANCIEN SELOR 31

FISCAAL CONTROLEURS & DOSSIERBEH. FOD FINANCIEN SELOR 31

FONDSENWERVER VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN 35

LOGISTIEK & DISTRIBUTIEPROJECT LEADER MAIL & PARCELS DE POST 36

ALLE VACATURES VIND JE OOK ONLINE

9 vacature.com/zoeker

40VACATURE 18 APRIL 2009

Overzichtper functie

ZOEKTREDELIJK EIGENZINNIGEonafhankelijk, zelfstandig en kritisch denkend

MEDEWERKERS M/V*

*

040_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 21:14 Pagina 40

Page 43: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

growing together

VG 1

53/B

US

AP

- W

.INT.

021

- W

.RS

.021

- A

A05

.033

Start People wordt 2!Vandaag zien we dus heel even alles dubbel, ook al blijven we daar vooral bloednuchter bij. Dat we bijvoorbeeld niets afdoen aan onze ambitie om talent en bedrijven elkaar te laten vinden,daar kan je 200 procent vanop aan. Dat continue innovatieessentieel is, daar mag je dubbel en dik op rekenen. En dat onzedeuren altijd blijven openstaan,daar gaan we vanaf vandaag zelfsdriedubbel aan werken.

Bedankt, bedankt,voor jullie vertrouwen!

www.startpeople.be

41VACATURE 18 APRIL 2009

- Meer vrouwen op beslissingsniveau - Bewaar uw vrouwelijkheid en wees

toch machtig

Zullen vrouwen de economie redden ?

23 april 2009 BOZAR - Brussel

www.forumjump.eu

Knowledge partner

Geniet een korting van 100€op de toegangsprijs van 350€ met de

« Vacature » voordeelcode

Institutional PartnersJUMP PartnersVenue Partner Media Partners

Goedele

041_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 20:14 Pagina 41

Page 44: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

SALES & MARKETING

ACCOUNT EXECUTIVE O/W-VL HEBBES 38

ACCOUNT MANAGER HOYA LENS BENELUX BV SIGNUM HR & MANAGEMENT 37

ACCOUNT MANAGER VACATURE 43

ACCOUNTMANAGER GEVALO GOELEN PERSONEELSADVIES 39

COMMERCIEEL VERANTWOORDELIJKE LPG BENELUX 37

JUNIOR PRODUCT MANAGER VANDEN BORRE 35

JUNIOR SALES MANAGER VACATURE 43

MARKETING ANALYST DE POST 36

MGR. AFTER SALES MULTIMEDIA-TELECOM VANDEN BORRE 35

SALES EXECUTIVES CONCENTRA 36

TECHNO-COMMERCIEEL MEDEWERKER DE NEEF CHEMICAL PROCESSING 24

ADMINISTRATIEADJUNCT-BIBLIOTHECARIS GEMEENTE BRASSCHAAT 33

ADMINISTRATIEVE MEDEWERKER ASSIST CFG 24

BIBLIOTHECARIS GEMEENTE BRASSCHAAT 33

DIRECTIESECRETARIS HRZKMO 29

PROCESBEHEERDER STUDENTENADMIN. VUB 35

ANDEREBEHEERDER ZWEMBAD STADSPARK STAD TURNHOUT 29

BELEIDS-EN KWALITEITSCOORDINATOR GEMEENTE OVERIJSE 32

VASTGOED-EN CONTRACTBEHEERDER GEMEENTE OVERIJSE 32

VIDEOGAME TESTER ALPHA PERSONAL-SERVICE 35

GEZONDHEIDSTAFMEDEWERKER VERPLEEGKUNDE OPZ REKEM JOBPUNT VLAANDEREN 28

MAATSCHAPPELIJKE DIENSTVERLENINGDIENSTHOOFD SOCIALE ZAKEN OCMW BORSBEEK 32

HOOFDMAATSCHAPPELIJK WERKER OCMW BERLARE 32

SOCIAAL-PEDAGOGISCHE EN PARAMED. MEDEW GEMEENTE MACHELEN 29

ICT & INTERNETINFORMATICAMEDEWERKER XIOS 24

IT-VERANTWOORDELIJKE VREG JOBPUNT VLAANDEREN 26

MULTIMEDIA-ASSISTENT(E) UITGEVERIJ PELCKMANS 38

SYSTEEMBEHEERDER VUB 35

ONDERWIJS & OPLEIDINGBEDRIJFSINFORMATICUS CEVORA 34

GEMOTIVEERDE TRAINERS CALL INTERNATIONAL 37

PC-EN NETWERKBEHEERDER CEVORA 34

42VACATURE 18 APRIL 2009

Adverteren in Vacature?BEL 02-481.15.88 MAIL [email protected]

9

Algemeen directeur Christophe GlorieuxOffice manager Linda De Nutte Accounting Walter Roos Operations & distribution managerInge Van den Bussche Operations & distribution assistant Ilse Borms Rapporting & Analyse Dieter Vermander

Redactie Vacature Hoofdredacteur Marian Kin(voor Kinco) Redactiechef Erik Verreet Redactie NicoSchoofs, Filip Michiels, Sam De Kegel, Hermien Vanoost 02-482.03.54 Medewerkers: Eric Adams, KarinEeckhout, Catherine Nuyttens, An Olaerts, Bart Cabanier,Tom Dieusaert, Hans Moleman, Petra Quaedvlieg, EvyBallegeer, Ad Van Poppel, Jan Stevens, Dirk Blijweert, Carina Lopez, Tom Ronse, Lore Callens, Matthieu Van Steenkiste, Dominique Soenens, GoeleGeeraert, Lies Lefever, Annick Claus, Marjorie BlommeRedactieraad Marianne Dewandeleer (PwC), JohanAlbrecht (Itinera Institute), Mireille Deziron (Jobpunt) Vlaan-deren), Bart Matheï (FIT), Ivo Belet (Europarlementariër)

Grafische vormgeving Art Director Pieter Ver Elst Assistant Art Director Jon Troch Grafici An Coosemans, Patricia Kempeneers, Manu DegreefMedewerkers Sara Sabbe, Yves Deploige, GuidoEvens, Hugo Gielen, Miet Truyers, Bob Haentjens

Advertenties Sales Director Nancy Werbrouck Salesmanager Marijke Van Impe Account managersRuth Janssens, Sofie Verbrugghe, Véronique Geluykens, Lieze Gheysens, Duncan Dilissen02-482.03.50 Commercieel assistenten Inge Seghers, Hilde De Wolf, Annemie Detroch, Krista Verlaeckt, Annick Rega, Sofie Bonneux 02-482.03.38Ordering & accounting Ann De Lange, An Parewijck,Lieve De Pauw 02-482.03.71

Marketing & research Marketing & researchmanager Diane Devriendt Research marketeerMarjan Desmedt Product manager Dries Mahieu,Bieke Helsen

Vacature/References InteractiveInteractive Director Marianne Edlund Sales DirectorNancy Werbrouck Account Managers Veerle Cajot, KimClaesen, Karl Van Lathem, Louise Claeys Bouuaert Internal Sales Siska Blanckaert, Christophe Lor,Anke Blommaert 02-481.15.09 Client ServicesManager Barbara Daelman Internal Account Execu-tive Liesbeth Teugels, Valerie De Valck Client ServicesAssistant Véronique Bamford 02-482.03.39 Project-leader IT & Development Josi Swerts Lead WebDesigners Ward Meremans Web Designers OlivierBeauchot, Graham Freeman Marketing ManagerKenny Spriet Internet & Research Marketeer AnnSimons Marketing Project Manager Brigitte Vermeulen Product Manager Florence Collard Netredactie Moïra Lens, Virginie Moriaux

Gedelegeerd bestuurderDirk Velghe Verantwoordelijke uitgeverChristophe Glorieux Pontbeekstraat 4, 1702 Groot-Bijgaarden

Vacature C.V. is erkend als bureau voor privatearbeidsbemiddeling in het Vlaamse Gewest, onderhet nr VG.1186/B. De rechten van de kandidaatkunnen ten allen tijde worden geraadpleegd opwww.vacature.com/rechtenkandidaat

Q COLOFONQ

www.velde.be

042_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 21:14 Pagina 42

Page 45: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

Sterke teamleider die het zelf ook kanJe helpt mee de Salesdivisie ontwikkelen, sturen en uitbouwen. Je vertaalt bedrijfsdoelstellingennaar jouw team van Account Managers en commerciële binnendienst medewerkers. Je inspi-reert hun commerciële talenten door motiverende acties en door een enthousiast leider-schap. Een gevarieerd klanten- en prospectenplatform wordt jouw te veroveren terrein: als KeyAccount Manager verkoop je ook zelf oplossingen op basis van jaarcontracten bij de grootstemarktspelers. Je bent aansprakelijk voor de verkoopresultaten van het team en rapporteertaan de Sales Director.

Commerciële drive en resultaatgerichtJe hebt een (eerste) succesvolle ervaring in het leiden van een salesteam. Je verdiende zelfreeds je sporen in een bedrijf dat oplossingen verkoopt op jaarbasis. Je bent niet bang om pro-actief en actiegericht te prospecteren en resultaten behalen voor jou en je team is prioritair. Jouw omgeving kent je als een ondernemer en zelfstarter die efficiënt in een team werkt.

Een winnend bedrijfJe komt terecht in een sterke bedrijfscultuur van innoveren, ondernemen en klantgericht denken.Je geniet ruime verantwoordelijkheid en reële impactmogelijkheden op je markt. Je krijgt de kans om je carrière uit te bouwen en te ontwikkelen in eendynamisch en succesvol bedrijf. Je onderhandelt op hoog niveau bij je klanten. Je ontvangt een marktconform salarispakket (met een resultaatbonus).

InteresseReageer dan vandaag nog naar [email protected] met cv en vermelding van de functie waarvoor u solliciteert. Eventueel per briefnaar Linda De Nutte, Pontbeekstraat 4, 1702 Groot-Bijgaarden. Wij laten snel van ons horen!

M/VVacature.com biedt aan kandidaten op de arbeidsmarkt het grootste

en meest kwalitatieve aanbod aan jobs en carrière-info. Naar

klanten toe vormen de persoonlijke benadering en de performante

interactive- en databasetoepassingen de hoeksteen van ons succes.

Honderden ondernemingen vertrouwen Vacature.com hun

rekruteringsopdrachten toe. Om de verdere expansie te realiseren

zijn we op zoek naar een talentvolle, gedreven (m/v)

JUNIOR SALES MANAGERVerantwoordelijk voor onze klantenportefeuille in de regio’s Limburg en AntwerpenJe bouwt het potentieel uit bij bestaande klanten en je brengt nieuwe klanten aan viadoelgerichte prospectie. Hiervoor leg je contact aan met zowel eindklanten als rekrute-ringsagentschappen. Je opent deuren en bouwt met hen een vertrouwensrelatie op. Viaeen juiste analyse van de bestaande adverteringsstrategie slaag je erin om een optima-le oplossing voor te stellen aan de klant. Je rapporteert via korte communicatielijnen aande Sales Manager en werkt samen met een collega van client services.

Relationeel, doorzetter en resultaatgerichtJe kan terugkijken op een succesvolle commerciële ervaring in de verkoop. Verkoop vanmedia oplossingen is een plus en je houdt van een proactieve aanpak. Vanuit je ambitiega je gedreven op zoek naar resultaat voor jezelf en voor Vacature. Van nature leg jegemakkelijk nieuwe contacten. Je hebt overtuigingskracht, bent gedreven en in staat omop verschillende niveaus te onderhandelen. Je doorzettingsvermogen zorgt ervoor dat jeadvies ook uitmondt in een verkoop.

ACCOUNT MANAGER

Erke

nd B

urea

u V a

catu

re V

G.11

86/B

- Jo

bsca

reer

s VG

. 124

5/B

043_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 20:01 Pagina 43

Page 46: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

SLUITERTIJD

Alle autobouwers in ons land hebbende handrem ferm aangetrokken. Maarnergens is het verschil met vorig jaar zogroot als bij Ford Genk. Draaide defabriek in 2008 nog op 110 procent vanhaar capaciteit, dan is die intussenquasi gehalveerd. De verkoop van deMondeo, S-Max en Galaxy in denegentien belangrijkste Europesemarkten is in het eerste kwartaal met37 procent gedaald, in vergelijking metdezelfde periode van vorig jaar. En datis niet alleen te wijten aan de vraagcri-sis. Jo Declercq, manager public affairsFord Genk: “Twee van onze drie

modellen zitten al in het vierde jaar van hun levenscyclusen zijn dus al over hun hoogtepunt heen. Een typischemodellencyclus duurt vijf jaar, nadien volgt een facelift eneen opflakkering van de verkoop. Tot en met oktober2008 hebben we de productie in Genk opgedreven, wekenden toen de sterkste maand van de afgelopen acht,negen jaar.” Door die productiedaling voerde Ford Genkeen vierdaagse werkweek en extra dagen van economi-sche werkloosheid in. Nu telt de site nog 4.900 werk-nemers. “De Belgische markt is goed voor 4 à 5 procentvan de verkoop. Het Autosalon en de komst van tweenieuwe, kleinere modellen (Ford Fiesta en Ford K, nvdr)deden ons marktaandeel het eerste kwartaal met 5 procent stijgen.”tekst Nico Schoofs | foto Lies Willaert D

Elke week stellen we scherp op een werkplek met een bijzonder verhaal.

2 Dinsdag 14 april, 16 uur - Ford Genk

044_GPV1QU_20090418_VMGBI 16-04-2009 18:44 Pagina 44

Page 47: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

Congres - Dinsdag 19 mei 2009 (Brussel)- Exclusief voor CEO’s en HR specialisten -

Niemand weet hoe lang de crisis zal duren. Maar de mate

waarin u zich vandaag voorbereidt op de toekomst, zal

bepalend zijn voor de snelheid waarmee uw onderneming na

de recessie opnieuw zal groeien.

Eén ding is zeker. Talent wordt meer dan ooit uw cruciale

grondstof. Maar: hoe schaars zal talent opnieuw worden? En hoe zal de wereld er uitzien na dit scharnierpunt? Vacature blikt als eerste vooruit met het What’s Next Congres. Uitdagingen voor de arbeidsmarkt van morgen.”

Reserveer voor 8 mei uw plaats opvacaturemedia.com/congres.

Congresprogramma:

13.00 u Welkomstdrink

13.45 u Analyse van de arbeidsmarkt van morgen

Luc Sels (decaan Faculteit Economie

en Bedrijfswetenschappen K.U.Leuven)

Keynote:

Providing talent for an innovative and sustainable Europe

Nils Olaya Fonstad (M.I.T., INSEAD eLab)

Diversiteit in de praktijk: 4 getuigenissen

Hoe kan het onderwijs op de arbeidsmarkt worden afgestemd?

André Oosterlinck (ererector K.U.Leuven en voorzitter

Associatie K.U.Leuven)

Pauze

Debat rond diversiteit: onze kijk op talent herbekeken

Deelnemers: Gilbert De Swert (voormalig hoofd ACV-studie-

dienst en voormalig kabinetschef minister van Werk Josly Piette),

Johan Van Overtveldt (algemeen directeur VKW), Vera Janssens

(communication director Siemens South West Europe),

Jan Smets (ondervoorzitter van de Hoge Raad voor de

Werkgelegenheid en directeur van de Nationale Bank van België),

Mireille Deziron (algemeen directeur Jobpunt Vlaanderen)

Afsluitende rede door Frank Vandenbroucke (Vlaams

minister van Werk, Onderwijs en Vorming)

17.45u Receptie

I.s.m. :

What’s Next ? Uitdagingen voor de arbeidsmarkt van morgen.

Erkend Bureau Vacature VG.1186/B - Jobscareers VG. 1245/B

Page 48: 2009/04/18 - 4x Belgische wereldklasse

Het Agentschap Wegen en Verkeer zorgt voor het aanleggen,onderhouden en beheren van de Vlaamse gewest- en autosnelwegen.

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken realiseert heel wat projecten en biedt daarnaast beleidsondersteuning op het vlak van mobiliteit, verkeersveiligheid, investering, beheer en exploitatie van de transport- en de haveninfrastructuur.

Het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust zorgt voor een veilige en vlotte afwikkeling van het scheepvaartverkeerop de maritieme vaarwegen, het integraal kustzonebeheer en dehydrografische en hydrometeorologische dienstverlening.

3 projectleiders InfrastructuurprojectenAntwerpen (ref. vct 5318) – Zwijnaarde (ref. vct 5322) – Hasselt(ref. vct 5320)Diploma: burgerlijk ingenieur bouwkunde of burgerlijk ingenieurarchitect

4 districtschefs Wegen en VerkeerAntwerpen (ref. vct 5319) – Sint-Niklaas (ref. vct 5323) – Brecht (ref.vct 5326) – Hasselt (ref. vct 5321)Diploma: industrieel ingenieur, bij voorkeur optie bouwkunde

3 werfleiders Vilvoorde (ref. vct 5274) – Brugge (ref. vct 5328)Diploma: industrieel ingenieur, bij voorkeur optie bouwkunde

Expert Verkeer en Signalisatie Vilvoorde (ref. vct 5327)Diploma: industrieel ingenieur bouwkunde, licentiaat/master in deVerkeerskunde of in de Geografie

2 verkeerskundigen Verkeersplannen Brussel (ref. vct 5324)Diploma: industrieel ingenieur

7 projectingenieurs afdeling Elektriciteit en MechanicaAntwerpen (ref. vct 5313) – Gent (ref. vct 5315) – Sint-Denijs-Westrem (ref. vct 5316)Diploma: burgerlijk of industrieel ingenieur elektriciteit, elektromechanica, mechanica, elektrotechnische werktuigkunde (alle richtingen) of computer-wetenschappen

Coördinator Veiligheid en Preventie Brussel (ref. vct 5330)Diploma: master of een gelijkwaardig diploma bij voorkeur in eenbouwtechnische richting, en getuigschrift van veiligheid niveau 1

Veiligheidsadviseur TunnelsAntwerpen, Brussel of Gent (ref. vct 5331)Diploma: burgerlijk of industrieel ingenieur

Verantwoordelijke Technisch Onderhoud en Beheer van de Varende Eenheden DAB Vloot - Oostende (ref. vct 5267)Diploma: industrieel ingenieur elektromechanica

Specialist Vaarwegmarkering DAB Vloot - Oostende (ref. vct 5080)Diploma: industrieel ingenieur elektriciteit, elektronica of elektromechanica

De Vlaamse overheid wil de samenleving waarvoor ze zich inzet zo goed mogelijk weerspiegelen. Kandidaten worden geselecteerd op basis van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht geslacht, afkomst of handicap.

Ons aanbod:

een boeiende job met een afwisselend takenpakket • eencontract van onbepaalde duur • een brutostartloon van 3 254,12euro per maand voor de functies van burgerlijk ingenieur • eenbrutostartloon van 2 789,78 euro per maand voor de functiesvan industrieel ingenieur • functierelevante privé-ervaring kanworden verloond tot max. 15 jaar • gratis woon-werkverkeermet het openbaar vervoer • een hospitalisatieverzekering eneen aantrekkelijke vakantieregeling

Interesse?

De uitgebreide functiebeschrijving met voorwaarden vind je opwww.bouwmeeaanvlaanderen.be of onder de knop ‘vacatures’op de website www.jobpunt.be.

Stuur je sollicitatiebrief met uitgebreid cv uiterlijk op 17 mei 2009 bij voorkeur via mail naar [email protected] of per post naar de afdeling Personeel en Logistiek, t.a.v. team HRM-sollicitaties, Koning Albert II-laan 20 bus 2, lokaal 10P41, 1000 Brussel.

Projectingenieur Maritieme Toegang Antwerpen (ref. vct 5252)Diploma: burgerlijk ingenieur

4 studie-ingenieurs StabiliteitBetonstructuren Brussel (ref. vct 5256) – Metaalstructuren Brussel(ref. vct 5286)Diploma: burgerlijk ingenieur bouwkunde of burgerlijk ingenieur-architect

Coördinator Standaardbestek 260 Brussel (ref. vct 5265)Diploma: burgerlijk of industrieel ingenieur bouwkunde

Hoofd Technische Ondersteuning Kallo (ref. vct 5251)Diploma: industrieel ingenieur bouwkunde of landmeetkunde

Verantwoordelijke Terreinproeven GeotechniekZwijnaarde (ref. vct 5287)Diploma: industrieel ingenieur, bij voorkeur specialiteit elektromechanica

Wil je op de hoogte blijven van vacatures bij Mobiliteit en Openbare Werken? Surf naar www.bouwmeeaanvlaanderen.be

Bouw mee aan het Vlaanderen van morgen

Om de drie entiteiten van het Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken te versterken, zijn we op zoek naar burgerlijken industrieel ingenieurs (m/v).